Un produs Blogger.

marți, mai 14, 2024

Amendamentele admise si cele respinse privind actualizarea soldei de grad vor aparea in anexele la Raportul întocmit de Comisia de aparare

186 comments

 Curg comentariile alarmiste ale celor care nu vad amendamentele în documentele comisiilor carora Biroul Permanent al Camerei Deputatilor le-a trimis proiectul spre avizare. 

Aceste comisii au primit proiectul Plx 262/2024  în forma care a trecut tacit de Senat, forma care nu a inclus vreun amendament.

În comisiile raportoare, cum este și Comisia de aparare, pot depune amendamente numai parlamentarii, de aceea s-a sugerat ca amendamentul cu corelarea sa fie transmis prin parlamentari.

Nu este exclus ca și MApN sa transmită  un amendament către Comisia de aparare, amendament care sa fie însușit de membri ai comisiei, asa cum s-a mai întâmplat chiar la Plx 199/2020.

Comisia de aparare va dezbate proiectul de lege intr-o ședința viitoare, probabil luni sau marți, când vor invita și instituțiile militare și ceva structuri asociative.

Raportul comisiei va fi depus pentru dezbatere în plenul Camerei, când vom afla și noi continutul din pagina Comisiei de aparare sau din Ordinea de zi a Camerei Deputatilor de săptămâna viitoare.

Pana atunci lăsați speculațiile și cobelile!

Sa vedem Avizul Comisiei pentru munca a Camerei deputatilor





186 de comentarii:

Skoda 4x4 spunea...

Cobeli ? haahaa...eu doresc doar dreptate si binele tuturor rezervistilor ,dar se pare ca nu va fi asa cum zic eu.Nu a aparut ultimul comentariu,dar nu e nimic,timp de 4 ani e timp...aaa.ps.sa nu aud/vad ceva impotriva de la cei pensionati pana in 2017, va pare cunoscut? dezbinare pe fata...ulaaa ,nu postati,e doar o certitudine.Toti cei pensionati pana in oug.59 au tacut/tac malc(ca sunt avantajati de eventuala modificare) restul dorm in bocanci,si totul devine cancan domnilor rezervisti.Am servit Patria.

Skoda 4x4 spunea...

Comentariu sters.mc.

Claudiu Marin spunea...

SKODA
Dacă ești pensionar după 15 09 2017 nu-ti face iluzii ca vei primi în pensia neta mai mult de 58,5% din solda de grad prevazuta in oug 26/2024.
Ai avantajul ca nu plătești impozit și supraimpozit din ea.
Degeaba te superi pe cei pensionati inainte de 2018 ca ei nu au primit nimic din majorările prevăzute de L 153 De exemplu un colonel nu a primit 4000 lei.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Am observat că evitați să precizați faptul că și pensiile neplafonate vor deveni plafonate. Adică nici pensiile militare nu vor mai fi supraimpozitate, însă mulți vor pierde bani acum.

Mihai f. spunea...

Claudiu marin ..nu ne facem iluzii ...se va aplica majorarea că la indexare ..și la net ,și la brut .nu vom depăși 58.5 %...mmmmultumim ptr grija ...

Leo spunea...

4x4 , va primi în pensia neta nu mai mult de 58,5% din solda de grad prevazuta in oug 26/2024 , înmulțit cu Procentul de pensie. Deci cam (0,0585 x SG ) x P%.
Având în vedere ce SG este în OUG 26/2014 , E BINEEEEE.
Plus ce o să vină din urmă după ce Capoatele vișinii vor admite peste 3 ani exepțiile de necons.

gogu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cătălin spunea...

Va reamintesc ca sunt colonei chiar si generali pensionati pana in 2017 sau cu zeci de ani inainte care au pensii de 2 sau 3 ori mai mici decat a similarilor pensionati dupa 2018, unii chiar sub pendia unui capitan. Diferentele sunt atat de mari incat daca nu se face nimic pentru a diminua decalajul, protestele trebuie sa continuie anul acesta cu mult mai multa determinare. Efectiv nu se mai poate. Daca la civili sunt diferrnte de 1000, 1500 lei la militari diverentele sunt de 2 sau 3 pensii in plus pentru unii cu OSKAR si salariu de merit pe baza de PCR.

Skoda 4x4 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cătălin spunea...

La MApN exista colonei cu pensia sub a unui adjutant principal sau agent ptincipal sef din MAI.Umilinta totala.S-au sters undeva cu gradele noastre si ierarhia militara.

Viorel spunea...

Până unde duce lăcomia și prostia. Să nu înțelegi, că tu pensionarul X, pensionat după 2018, beneficiar al majorărilor conform Legii nr. 153/2017, unii chiar și al HG nr. 28/2023, IAR MARE PARTE beneficiari și a celor 1.000 lei conf. art. 12 lit. (c) / Legea nr. 168/2020, că pensia ta este mult, mult mai mare decât al celor pensionați până în 2017. V-am mai spus într-un comentariu. Eu pensionat în 2016 comparativ cu colegul de birou pensionat în 2023, diferență de pensie 1.300 lei. Asta este, bravo lui, să le stea în gât celor ce au emis OUG nr. 59 și 114 și celor care au împărțit Legea nr. 223/2017 exact ca și Dunărea în 3 brațe, dar fiți realiști și vedeți nedreptatea noastră și nu o mai plângeți pe a voastră. Deveniți ridicoli.

ifrim spunea...

Nu suntem în ograda MApN-ului?De ce să facă asociațiile ce trebuie să facă ei?Dacă nu exista nicio asociație nu se mai făcea nimic?Mari pișicheri c-dții,șefii noștri!La război vor executarea ordinelor?O să vadă ca în luciul apei,invers!

Skoda 4x4 spunea...


Dl. Admin ,nu ma supar ,am spus un singur lucru : Gradul este unic si proprietatea fiecaruia, dar daca unii vor primi ceva la net(nu ma supar) iar ceilalti nu(cei dupa oug.59), avem o problema .O sa fiu super bucuros daca voi primi 58,5% din diferenta de grad asa cum sustineti ,dar tehnic- legislativ/juridic/legal nu este posibil in conditiile actuale,de aceea am mai intervenit inca o data.Daca se vor finaliza asa amendamentele ,si nu este vorba doar despre mine ci despre toti cei pensionati dupa oug.59.Cine are cunostinte juridice(am mai zis) sa contrazica ce afirm eu ,daca nu.....o sa vedem gaura din covrig. Sanatate tuturor.

xmax spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Skoda 4x4. Discutăm ca între pensionari, ca și colegi nu ca dușmani. Ca să fiți lămurit și dv. și eu / ceilalți colegi, postați un comentariu cu ministerul, gradul și funcția avute la data trecerii în rezevă cât și pensia netă actuală. Dacă ați fost Of. sigur se va găsi un pensionar pe blog identic dv. cu excepția anului pensionării (anterior 2018) care să-și prezinte și dânsul datele pentru comparație. Dacă ați fos MM sau Sof., vă prezint datele mele. Apoi tragem concluzii.

Cătălin spunea...

CEI PENSIONATI DUPA 2018 AU AVUT BRUTURILE GONFLATE PRN INTRODUCEREA CONTRIBUTIILOR DE LA ANGAJATOR LA ANGAJAT, PRIN DUBLAREA SALARIILOR CU NOUA LEGE A SALARIZARII, CU INTRODUCEREA SALARIULUI MERIT LA TOATA LUMEA, CU OSKARURI SI ALTE SPORURI DE TAIAT FRUNZE LA CAINI. VA REAMINTESC CA PENSIA SE CALCULEAZA DIN BRUT. CEI DE LA BUTOANE AU FACUT ASTA PENTRU A ELIMINA IRSIRILE DIN SISTEM. DOAR CA CEI CARE S-AU VAZUT CU TOTI SACII IN CARUTA AVAND ACCES SI LA TELEFONUL FARA FIR, SI-AU LUAT "ZBORUL" SI NU S-AU MAI UITAT IN URMA.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Ne 'auzim' și cu povestea marii actualizări! Dumneavoastră puteți spera în continuare.

Claudiu Marin spunea...

@RD
Pana inveti sa faci deosebirea dintre o recalculare si o actualizare mai lasa-ne cu placa diversionista ca se plafoneaza toate pensiile militare.
Daca se aplica Plx 199/2020, care prevede recalcularea pensiilor militare, abia atunci vor fi plafonate toate pensiile militare la netul bazei de calcul. Mai va....! In plx 199e era prevazuta expres plafonarea dupa recalculare.

@Skoda
Te stiam mai logic!Cum sa nu primesti, domnule, nimic din actualizarea la 2800 lei a soldei de de grad?
Daca esti pensionat in 2019 esti ciucanel, nu ciucan.
Sa presupunem ca ai o baza bruta de calcul de 12 000 lei in care influenta soldei de grad de grad de 340 lei este de 700 lei, cu toate indexarile ulterioare si implicarea soldei de grad in calculul altor elemente salariale-
Faci diferenta de 12 000- 700= 11 300 lei, baza de calcul curatata de influenta vechii solde de grad
Adaugi 2800 si obții o noua baza bruta de calcul de 11 300+2 800 =14 100 lei
Vei avea un cuantum net de 14 100 x 58,5% = 8 249 lei
Inainte de actualizare soldei de grad aveai 12 000 lei x 58,5%= 7 020 lei
8249-7020 =1 229 lei este castigul dupa actualizarea soldei de grad.
Urmand calculul cu datele exacte, fiecare poate calcula cat va primi in plus.


Cătălin spunea...

A MAI EXISTAT UN FENOMEN STRANIU LA MApN."ȘMECHERII" SISTEMULUI SI-AU MAI "TRAS" UN GRAD PE UMAR IN ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE, INAINTE DE A SE PENSIONA. MI SE PARE STTIGATOR LA CER.

Leon spunea...

@Claudiu, astazi i-am trimis un E-mail d-lui Deputat Laurentiu LEOREANU, Presedintele Comisiei de Aparare din CD, in care i-am sugerat sa studieze cu atentie Amendamentul MApN, prin care Solda de Grad (Bruta) sa fie aceeasi si pentru Activi si pentru Pensionarii militari !
PS. Sunt convins ca are casuta de E-mail plina cu Propuneri !

ifrim spunea...

Eu m-am obisnuit cu bani puțini,mi-am limitat metabolismul,lt.col.disponibilizat pe vechi 3700,sper să nu se aprobe nicio actualizare a SG căci o să se supere skoda 4×4 căci eu o să primesc mai mult ca el la net ,chiar dacă el are pensia în jur de 10000!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai, ciocănașilor cu moț, azi am vorbit cu un Colonel SRI iesit in anul 2000, cu pensia de 4200 si lucreaza la o firma de asigurari sa-si poata intretine bolile, adica ca si mine, o Raba de 16 tone cu varf de afectiuni, ca omul a lucrat si in Armata, fiind Chimic, dupa aia trecand la SRI in niste imprejurari istorice. Voi ati iesit cu sume fabuloase, noi de peste 15 ani zdrobiti si inghetati la pensii, niste gunoaie cu numele de pensii, dar sunteti cei mai gatosi si nu este frumos! Imi zicea Colonelul ca-i crapa obrazul de rusine cand scoate cuponul la ocazii si cand stie ca are pensia mai mica decat a unui Sergent Major! Nu comentez pensiile voastre, dar ma uit la obrazul fiecaruia sa vad cat de gros este! Compasul sublerului a fost deja depasit! Sa aveti pensii bune si sa le mancati sanatosi, peste 120 de ani, ca nu sunt de la mine, dar vedeti ca lacomia are sub masa si pedala de frana: CALCATI-O LA FUND, ca sa nu intrati cu 120 km/h intr-un cap de pod! SANATATE SA AVETI!

Viorel spunea...

Cătălin. Citește art. 65, 66 și 67 din Legea nr. 80/1995 actualizată, apoi fă comentarii privind acordarea gradelor militare la trecerea în rezervă.

Anonim spunea...

Buna seara ,aveti dreptate dl.Admin ,la calculul meu da 1140 net,nu e problema,sa fie primiti la toti,inclusiv ptr.dl.Ifrim(nu C.f.i),repet,,nu ma supar sa fie ca dvs." dar...mai vb.peste 2 saptamani.Sper sa nu am dreptate si voi cere scuze public,mai putin unora care deja se vad...in nori ! Sanatate va doresc tuturor.Cu stima..Lt.col..V.S..ps.ptr.dl.Viorel...nu mai am ce sa comentez,nu ma caracterizeaza asemenea comparatii,omul e om sau nu,indiferent de grad sau functie, tardiv....

Sense spunea...

@Viorel, Intotdeauna pensiile celor care au ieșit ulterior oricăruia care face o astfel de comparație sunt mai mari. Și e absolut normal sa fie. Pensii egale între pensionari despărțiți de jde de ani dpdv al anului pensionarii nu pot fi niciodată. Și nu cred ca exista nicăieri în lumea asta.
Tara evoluează, economia evoluează, în sus sau în jos. Unii ies la pensie într-un bum economic alții în perioada de tăieri cu 25%. "noroc" ca chestia asta nu va mai conta în viitor când calculul se va face la 300 de luni. Salariile unuia întrat acum în sistem (slt sau sg) sunt mult, mult mai mari în valoare reala decât ale unuia întrat în 2000 (de exemplu). Tara s-a dezvoltat. E valabil nu numai în armata ci oriunde, chiar și în privat. Sa crezi ca la xx (doua cifre) ani diferența va ieși unul cu pensia care era în urma cu anii aia e dileala. Tot dileala e sa visezi ca în permanenta pensia celui ieșit cum xx de ani în urma va fi actualizata la leu cu a unuia care iese oricand în viitor. Ca s-a ajuns la diferențe enorme e o problema enorma însă. O nebunie.
Viorel, în 2016 când ai ieșit tu, cât era pensia unuia ieșit în 2009? Era cât a ta?
@ Cătălin, activii de acum pe care ai ajuns tu să-i urăști ca au bruturi gonflate ce vina au? Au sporuri de tăiat frunze la câini? Activitatea unui activ din 2018 prin comparație cu activitatea unui activ din 2024 e mai puțin decât tăiat frunze la câini. Nimic nu mai seamănă cu ce era înainte de razboiul din Ucraina. Misiuni, ore lucrate, stres, stat prin poligoane și nu numai, etc. Se tăia frunze la câini în 2018 prin comparație cu 2024.

Costică Cristea spunea...

Vă salut!Nici nu a trecut mult timp de la miting și a-ți început cearta.Cum vreți să fiți respectați și să vi se rezolve problemele când voi vă certați ca, chiorii?În loc să vă axați pe amendamentele SG,pe urmă pe actualizarea soldei de funcție, bateți câmpii cine și cum a ieșit Degeaba aveți părul alb și vechime multă. Sunteți mai rău ca cei de la grădiniță!

Burebista spunea...

Moș Martin ce părere are cu privire la cum se va face o eventuala actualizare a valorii soldelor de grad prin revizuire???
Pentru cei care cred ca la revizuire nu se emit decizii de pensie se înșală... Eu am primit decizie de revizuire a pensiei în 2021 după oug 75 aia cu sporurile de fidelitate etc...
Părerea mea este ca la grade egale toți vor primi aceleași cuantumuri nete similar cu cei din activitate, binemtekes din care se vor scădea neturile actuale ale soldelor de grad din pensiile militare... Cei care visează ca vor primi 2800 brut din care se vor scădea decât 6-700 vechea solda și apoi celor de dinainte de 15.09.2017 li se vor aplica decât impozitul chiar și diferențiat... Vise taică vise.... Colonelul activ primește net din 2800 exact 1638... Chiar credeți ca pensionarul va primi mai mult??? Din ăia 700 brut dacă scădem impozitul rămân cu aproximație 600 prin urmare un colonel pensionat înainte de 15.09.2017 probabil va primi în jur de 1000 lei net în plus față de ce are acum... Pentru cei pensionați după 15.09.2017 din cei 700 brut netul este cam 410 deci vor primi cam 1258 la net în plus față de ce au acum...
Iar o sa zică Varșovistii ca Ciuca Latii primesc mai mult, clocarii. Etc

Viorel spunea...

Costică Cristea. Noi nu ne-am certa ca chiorii sau am bate câmpii cum afirmi, dacă nu ar fi unii ca tine care fac diversiune pe blog, scopul lor fiind chiar cel al contradicțiilor dintre comentarii.

Sense spunea...

@catalin, trăiești într-o lume paralela...cu orice.
Cum își trag aia grade mai mari în ultima luna? Fără sa ai funcție mai mare, stagiu în grad și cursul necesar nu poți să-ți "tragi" nimic. Iar dacă ai toate astea cine te oprește pana în ultima luna sa avansezi în grad? După mintea ta or exista unii care deși îndeplinesc toate condițiile pentru avansare fac raport sa nu fie avansați decât în ultim alună.
Mai luam în calcul ca avansarile nu se fac în orice luna din an? Caum își trage unul avansare în februarie, ca atunci iese la pensie, când avansarile sunt în iulie?

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
Daca si dupa calculul prezentat mai sus mai bîjbai ca un orb sa intelegi cum se face actualizarea... esti de ras.
Actualizarea pensiilor militare se practica din perioada Legii 164/2001. Exista deja o istorie de aplicare a acestei instituții. Cum sa confunzi actualizarea cu recalcularea?
Nu ar fi o problema daca pensionarii mai noi ar intreba cum se face actualizarea. Problema este ca ei vor sa reinventeze o noua actualizare.
Oricum, este oribila reactia unor ciucani cu pensii de 2-3 ori mai mari decat ale unor similari pensionati in urma cu 10-15 ani, invidiosi ca acei amarati ar primi prin actualizarea soldei de grad mai mult cu 7-800 lei decat primesc ei.
Rusinos, domnilor!

Viorel spunea...

Burebista. La cei 1.258 lei Soldă de grad, de ce nu ai adăugat și majorările primite pe Legea nr. 153/2017 ? Să vedem atunci cât și cum iese. De ce crezi că Skoda 4x4 s-a retras din comentarii ?

Cătălin spunea...

Sense, bați câmpii.Inainte de 2018 toata lumea se pensiona iar cei ramasi trebuia sa faca si munca la 2 sau 3 din birou plecati in misiuni pentru a mai cumpara o casă sau pensionați cu toate misiunile sau orele de zbor introduse in calculul pensiei.De ce spun ca bati campii? Deoarece vrei sa te credem.Diferentele la cuantumul pensiei intre pensionari nu sunt doar intre cei din ultimii ani si cei pensionati cu foarte multi ani ci si intre cei pensionati cu doar cateva luni sau 1 an in urma. Daca LOV si gasca ei nu interzicea abuziv/ ilegal cu OUG o prevedere dintr-o lege organica (L223/2016) , acum nu vorbeam despre diferente/ inechități atat de mari intre pensionari cu aceeasi situatie juridica la data pensionarii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, cum naiba sa nu le fie bine ciucănistilor cu 58,5% din solda de grad, cand au iesit, ca exemplu, cu sporuri care sunt ca valoare dublu-triplu cat actualizarea soldei de grad, plus ca soldele lor sunt de cateva ori mai mari decat media noastra, inainte de 2017? Noi n-am iesit decat cu degetul in gura la pensie, fara nimic in plus, in general, doar o parte cu Oskar si niste sporulete care acum au intrat in degradare, dupa masivele scumpiri, inflatie si alte damblale. Gîtul e mare la ei, sensibilii pufosi si mătăsosi din cuibare de catifea roz bombon, si cand noi urlam pe aici de disperare si foame de oug 57, oug 59 si oug 114, ei stiau ce se intampla cu noi si ca suntem in vecie inghetati la pensii? Noi am umplut minele de carbuni, santierele patriei pe schele, sistemul feroviar si de drumuri, Canalul 1 si Canalul 2, agricultura si Balta Brailei, cu programe fara sambete si duminici cu 10- 12 ore pe zi la fundul soldatului sau la volan, ei pe chestii matasoase si scaunele calde, cu caldura in birou iarna, care la noi erau in vise, cand inghetau sticlele cu apa ale soldatilor in dormitoare pana crapau, neexistand caldura in Armata la calorifere, de suntem damblagiti de reumatisme, etc... Baietii de puf de azi, rozalii si ghidusi, pe langa hămăliții putrezi de boli de ieri... Mare e compasul la subler, bre!

Andrei spunea...

Bună seara,

Sper și eu, ca toți cei de aici ca discriminarea dintre activi și rezerviști/retragere să înceteze. Însă politicul este interesat în aceste deosebiri, deoarece doar așa ne pot ține dezbinați. Divide et impera este expresia folosită intens de cei de la putere pentru a se menține la butoanele banului câștigat ușor.

Recunosc că nu sunt un expert al calculelor și nici nu urmăresc prea des blogurile militare, mai ales după ce acest site a fost restricționat sau închis o perioadă.

M-am întâlnit zilele trecute cu un camarad și mi-a spus despre majorarea soldei de grad și m-a asigurat că se va da și la rezerviști, el fiind activ. Am studiat câte ceva și am văzut că, pentru gradul de căpitan, cel cu care am trecut în rezervă, a crescut de la 320 de lei la 2508 lei, ceea ce mi se pare un salt bun, dar care arată că militarii au fost defavorizați în timp. Altfel nu îmi explic de ce acest salt de 8 ori mai mare.

Am însă o rugăminte, deoarece am citit multe comentarii care arată că mulți dintre dvs. sunt experți în calculele aferente pensiei: care este valoarea pensiei actualizate, dacă se aprobă amendamentul plății și pentru noi cei în retragere/rezervă?

Am ieșit în 2007 din rândul celor activi, iar pensia de acum este de 4235 brut. Mulțumesc.

Burebista spunea...

Viorel, nu are nici o legătură legea 153 cu sau cât au primit cri pensionați în 2024 de ex.. Eu am spus cum cred ca se va acorda majorarea, DACĂ ACEL AMENDAMENT VA TRECE DE VOT. Asa cum au gândit indexarea diferențiată pentru ca și cel cu pensia de 2000 și cel cu pensia de 6000 sa primească aceeași sumă netă în jur de 300 lei, mai mult ca sigur ca nu vor acorda o sumă netă mai nare unui pensionar cu pensia netă de 4000 cât are Ifrim decât celui cu pensia netă de 7000 cât are Puiu.. 🤣
Ambii vor primi înjur de 1000 net în plus față de ce au... La fel di la tine din cei 2277 brut ce va scădea 315 din 2016 + indexarile pana în prezent cam 423 = 1854 x58, 5%= 1084 net...daca ma înșel și primești mai mult cu atât mai bine pentru tine... Un PadjPr. Primește din 2277 brut 1332 net. La tine din 423 brut SG din pensie primești cam 370 . Deci 370+ 1080 iese chiar mai mult la net decât activul 1395..

Viorel spunea...

Sense. Eu nu am nimic cu nimeni atât timp cât toți comentatorii vechi sau noi respectă / recunosc ceea ce au afirmat și insistat (cu fel de fel de ex.) pe blog încă încă din 2017 (ultima actualizare) și anume ca la Funcții, Grade, Vechime egale = Pensii egale. Numai așa se vor elimina inechitățile, strigam toți în gura mare. Asta se putea face doar aplicând indexarea exact cum s-a aplicat în anul 2023 = 5,1 la toți + indexarea suplimentară diferențiat. În 5 ani de zile se echilibrau pensile între pensionarii pre 2018 și post 2018 (dacă nu apărea și HG nr. 28/2023 și acum OUG 26 / 28 care, nu se știe dacă ni se va aplica și nouă), mergând pe ideea că actualizarea (forma inițială a art. 60) nu se va aplica niciodată. Îi întreb acum pe toți cei care comentează modul de acordare / calculare (dacă se va realiza) al soldei de grad. Cum vor ei să se ajungă la eliminarea inechităților și realizarea a ceea ce și-au dorit / Funcții, Grade, Vechime egale = Pensii egale ? Cei nemulțumiți de varianta pe care considerăm noi (nu că așa va decide și politicul) că se va aplica, să expună punctul lor de vedere.

Viorel spunea...

Burebista. Solda mea de grad pe Decizia de pensionare și actualizare este de 282 lei.
Întrebare: De că să-mi acorde 58,5% dacă eu am 102% ?
În plus. Nu căuta să elimini din pensie majorările conform Legii nr. 153/2017.

Leon spunea...

@Bure, vezi ca pensiile stabilite pana in OuG.59 mai sunt si impozitate !

Cătălin spunea...

COPY/ PASTE DINTR-UN GRUP AL PENSIONARILOR MAI: BREAKING NEWS!

Amendamentul la Plx nr. 262/2024 privind proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 26/2024. a suferit modificări în comisia de apărare în sensul că termenul de REVIZUIRE a fost înlocuit cu RECALCULARE și nu numai.
SCMD va susține în plen, la votul din CD varianta inițială depusă deoarece prin revizuire era prevăzută o actualizare strictă a cuantumului soldei de grad care se adăuga la pensie iar recalcularea presupune ca noul cuantum să intre în malaxorul recalculării pensiei sub imperiul celor trei OUG-uri: 57/2015, 59/2017 și 114/2018 și a impozitării în trepte, valoarea soldei de grad diminuându-se treptat.
NOTA: exista forma finala a amendamentului care difera de cea inițială in conformitate cu ce s-a aratat mai sus.

iullian68 spunea...

Citesc la comentarii și mă minunez, mă minunez și citesc la comentarii...
Nici măcar nu a fost aprobat amendamentul în ceea ce privește solda de grad și deja vă scoateți ochii unul la altul, că ciucanul ar trebui să ia mai puțin decât ciucănelul, că varșovistul să ia mai mult decât ciucanul, iar cei până în septembrie 2017 să ia mai mult decât cei de după, că pensionarul cu o pensie mai mică să ia mai mult decât activul.
Am și un exemplu elocvent de pe acest blog: " Oricum, este oribilă reacția unor ciucani cu pensii de 2-3 ori mai mari decât ale unor similari pensionați în urmă cu 10-15 ani,
invidioși că acei amărâți ar primi prin actualizarea soldei de grad mai mult cu 7-800 lei decât primesc ei.
Ruşinos, domnilor!", zicea C.M.
Dar întrebarea este: ce facem, domnilor? Nu se spunea că gradul militar este un drept de proprietate și trebuie recompensat în mod egal, indiferent dacă ești activ, în rezervă sau în retragere?
Dacă se vrea o rezolvare în ceea ce privește inechitățile din sistemul de pensii militare, nu solda de grad o rezolvă.

Vreau să subliniez că am trecut în rezervă înainte de septembrie 2017, deci nu sunt un ciucan, și mi se pare corect ca solda de grad să aibă
aceeași valoare pentru același grad, indiferent de statutul în care se află posesorul acestuia.

Claudiu Marin spunea...

Iulian
Sa stii ca solda de grad va intra in baza de calcul a pensiilor militare in valori egale pentru toti militarii de acelasi grad, insa reflectarea ei in cuantumul pensie difera pentru ca nu toti avem acelasi procent de calcul al pensiei.
Baza de calcul a pensiei militare este reglementata in art. 28 din Legea 223/2015, baza care se compune si din solda de grad, iar cuantumul pensiei se stabileste potrivit algoritmului de calcul valabil si dupa actualizarea soldei de grad, potrivit art. 29-30, 60 si 108 din 223/2015 si art. 11 din L 80/1995.
La fel se stabilesc si noile pensii militare dupa intrarea in vigoare a OUG 26/2024.
Te apuci sa critici, dar nu cunosti algoritmul de calcul al pensiilor militare.

Claudiu Marin spunea...

Catalin
Ne prezinti copilariile unor insi care nu stiu ce este aceea o actualizare. Asemenea amendamente vor fi respinse chiar de comisie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sustin ce afirma @Catalin: Au bagat RECALCULARE in loc de REVIZUIRE! Deci noi decizii de pensii, iar recalculare inseamna automat SCADERE DRAMATICA! Puschea pe limba mea, dar, daca nu se intervine, treaba n-o vad bine! Cine naiba si-o fi bagat botu' pe furiș in treaba asta? Cine e cel caruia nu-i poti masura grosimea obrazului cu compasul șublerului?!

GG spunea...

Și eu citesc la postări și mă minunez,și dacă mă minunez "beau la tutun".Vorba unuia de pe aici:"să fim mulțumiți de ce avem" iar dacă mai primești ceva,ăla e bonus.Asta e valabil pt.cei ieșiți după aug 59.Dar pt.cei ieșiți până,e mana cerească.Vad ca se vaietă tot ei,Ciucanii! EU ZIC SA TĂCETI DIN GURĂ,CA NEMULTUMITULUI I SE I-A DARUL.D'AIA nu are ursul coadă! Și mă tot gândesc la acel lt.col.care s-a dus săracul cu 2600 și ceva.Asa ca fiți mai ponderati!

Dan B. spunea...

Sunt profund indignat de opiniile comentatorilor acestui topic, care critică activitatea asociațiilor de pensionari, fără a fi membri ai vreuneia dintre ele. Dacă sunteți așa deștepți, de ce nu vă puneți energia cognitivă în beneficiul asociației de pensionari, astfel încât să direcționați efortul acesteia, așa cum îl considerați, către guvernanți și/sau parlamentari?
Din păcate, constat că și aici aveți puncte de vedere contradictorii, nu sunteți în măsură să ajungeți la o finalitate dezirabilă tuturor. Știu că din contradicții se inițiază dezvoltarea în orice domeniu, dar aceasta din urmă se lasă așteptată.
Și vă mai mirați de ce asociațiile de pensionari militari nu se corelează între ele, cu privire la un anume obiectiv? Da, fiindcă membri ai acestora par a fi clonele unora dintre dvs.
Dacă la 9 mai îmi doream o reeditare a marșului din 24 ianuarie 2011, acum, anterior datei de 7 iunie, îmi doresc ca toate asociațiile de pensionari militari să formuleze un program revendicativ comun, astfel încât în Pța Victoriei să existe un „cor” al liderilor, care să interpreteze la unison „partitura” pregătită (nu ca la 9 mai!).
Este evident că liderii asociațiilor, neavând formulată o opinie comună, au fost victimile unei „ambuscade” a MApN, fără ca ministrul (și ai lui) să fi avut intenția să solicite lui Ciolacu și Ciucă soluționarea unitară a nemulțumirilor noastre.
Căci, se pare, va fi ultima tentativă de sensibilizare a politicului, guvernanți și parlamentari, înaintea scrutinurilor electorale din acest an, zbaterile ulterioare din mandatul lor următor fiind lipsite de consecințe favorabile nouă.

Rezervistul spunea...

Nea Ifrim...îl legătură cu așa zisul col SRI care a ieșit la pensie in 2000 cu pensia de 4200...de a lucrat in " chimic" pe la MApN apoi sa transferat la SRI...de unde a ieșit în pensie.Are doar în parte dreptate..vezi că a uitat să-ți spună matale un amănunt foarte important...Sau dat plăți plăți compensatorii până în 2011 inclusiv celor " pe medical" la momentul ăla țin minte că un subof din jand a transformat ,leii obținuți în câteva mii de euro..iar un col a plecat cu apr 9500-10 000 euro așa că vezi mata eu zic că se cam compensează in parte cu mine... ieșit în 2017...unde am luat canci... plățile alea...În concluzie .. Nu spun că nu a rămas în urmă cu pensioara... față de mine sau a altora dar cât de cât se echilibrează... deoarece eu nu am plecat cu sacoșa plină de bani...toti odată de la casierie. Amintesc că în anul 2000...se stătea peste tot..o jum de zi la casierie la primirea soldei.. deoarece nu ex carduri...PS...Și in 2024..pt cine nu știe... și acum cei de la SRi stau la coadă...solda lor este secretă... să nu vadă banca străină cât câștigă... Sumele se ridică de la Trezorerie cu sacii și acum..și se duc in unitățile lor cu mașina blindată la fel ca acum 24 ani... să mă contrazică vreunul de acolo... dacă poate privind plata soldelor lor acum... de la ochiul și timpanul

Claudiu Marin spunea...

@Rezervistule
Eu stiam ca ordonanta 7 s-a aplicat la MApN nu si la celelalte ministere.
Esti de pomina cu caratul sacilor cu bani de la Trezorerie pentru salarii, acum in 2024. Esti glumet....

@ Ifrim
Catalin spune ca SCMD si-a reformulat propunerea de amendament trimisa la Comisie.Probabil cu multe asemenea prostii au ajuns la Comisia de aparare.
Nici d-ta nu intelegi ca actualizarea soldei de grad nu este o recalculare de pensie?

Leon spunea...

@Claudiu, haideti sa cosmetizam putin Varianta MApN si s-o trimitem la deputatii din cele 2 Comisii raportoare, Aparare si Buget !
La proiectul de lege Pl x nr.262/2024, privind aprobarea OuG. nr.26/2024 propunem urmatorul Amendament: "La Art.XI se introduce alin.2) cu urmatorul cuprins: "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
"Art.60^1: a) Partea din pensie, corespunzatoare soldei de grad se actualizeaza permanent potrivit soldei de grad a cadrelor/soldatilor si gradatilor profesionisti in activitate. b) Partea din pensie, corespunzatoare salariului de grad se actualizeaza permanent potrivit salariului de grad al politistilor/politistilor de penitenciare in activitate. "

Michel spunea...

@Rezervistul
Habar nu ai ce scrii! Soldele celor pomeniți in postare se virează pe card! Na, te-am contazis!
Cu privire la soldele compensatorii nu aveți dreptate dar nu doresc să intru în polemică cu nimeni.
Multă sănătate tuturor!

Dan B. spunea...

Vă pot relata în baza experienței privind normele legislative de promovare a unui posibil amendament:
Pe vremea când col Lupescu Dumitru era secretarul Comisiei de Apărare, amendamentul propus de LADPM, prin gl Gropan, a fost însușit, pe fond, de președintele comisiei, a fost trecut la compartimentul juridic pentru adaptarea formularisticii la tehnica legislativă.
Așadar, odată admis amendamentul, se urmează conformarea lui potrivit normelor tehnice de admitere în procesul legislativ.

Skoda 4x4 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
xmax spunea...

De retinut:
Pentru cei care vor sa urmareasca eventualele modificari:
https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21737

termen depunere amendamente: 15.05.2024
termen depunere raport: 22.05.2024

Deocamdata pe cdep la PL-x nr. 262/2024 pe data de 14.05.2023 primire aviz de la:
Comisia pentru muncă şi protecţie socială

Poate are cineva alte detalii exacte privind eventualele amendamente care au fost luate in seama si care ar putea modifica forma acelui oug

Vali spunea...

Salut camarazi,
Eu am trecut in rezerva cu drept de pensie in decembrie 2021...deci sunt "ciucan"...nu???
Dupa 30 de ani de cascheta, 2 ani Institut Militar, 1,4 ani stagiul militar si 2 ani strungarie, 4 ani facultate istorie absolvita la zi si 2 ani master, basca diferite cursuri, o vechime totala de 42,8 ani am trecut in rezerva cu minunata pensie de 3660 de lei....mare pensie ...nu ??? Am muncit in acest sistem de m a luat gaia, am avut calificative de fB pe linie, insa nu am beneficiat de OSCAR in ultimii ani pt ca nu am avut loc de lingai si pilosi (stim cum se acorda acest "privilegiu") ! Nu mai spun ca m am procopsit cu cateva boli cauzate de viata cazona ! In concluzie, spun ca este o tampenie sa aruncam cu laturi in X pensionar militar sau in Y pensionar militar, deoarece nu ei sunt vinovati pt aceste diferente ! Valoarea soldei de grad ar trebui sa fie uniforma nu diferentiata, pt ca iar vorbim de inegalitati si mai terminati cu harfe d astea ca vezi Doamne ce mult munciti voi in 2024 si ce frunza taiam noi la caini in 2021 sau inainte de 2017...hai sa fim seriosi! Altfel, sa va mearga bine in toate !

xmax spunea...

Pentru cei care vor sa urmareasca eventualele modificari:
https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21737

termen depunere amendamente: 15.05.2024
termen depunere raport: 22.05.2024

pe site la cdep a mai aparut ieri 14.05.2024 primire aviz de la: Comisia pentru muncă şi protecţie socială

Forma finala a acelui OUG o are cineva?
Sau poate are cineva detalii exacte cu privire la acel OUG.

Mihai f. spunea...

Citesc ..recalculare și revizuire ..e 2277 solda ptr gradul mediu acum ...se vb de pierdere ..care este ? Cat este ? Ieșit în 2022 ,25 ani ,

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin....d ta nu ești atent la ce am spus...Eu nu am vb de ordonanța 7 privind red efectivelor MApN pt a intra în NATO ( de la 300-350.000 câți erau până în 89..la 78-80.000 acum) Eu vb de plățile care sau acordat și la MAI nici nu ma interesat baza legală atunci..deoarece nu aveam 46 ani..și nu întruneam vârsta legală că doar acolo lucram... și am văzut cu ochii mei...colegi plecați de prin 2007..in sus pt cei ce doreau să plece... câte 2 solde pt fiecare an până la limita de vârstă+ alte 6 solde conf L 80..În ceea ce privește sacii de bani ridicați de la trezorerii pt plata cash la SRI a soldelor și în ziua de azi... dacă nu mă crezi... îți poate conf orice subof și of de la jand care execută serv la Trezorerii Vă reamintesc că blindata este a lor... câteodată când este indisponibilizată...sau defectă...se vine cu Isuzu trooper ce aparține brigăzii antitero..rar cei drept Dacă d ta nu ai lucrat la ochiul și timpanul...nu ai de unde să știi...e normal

Relu spunea...

@Viorel: din pacate nici in sistemul mult laudat contributiv (parerea mea ca singurul sistem contributiv adevarat e la americani unde ti se baga banii intrun cont care este administrat de cineva si poti avea mai multi sau chiar mai putini bani in functie de priceperea administratorilor in rest sunt niste calcule care se modifica din pix cum vor "specialistii") sunt diferente intre cuantumuri ca deaia tot cauta formule cu puncte de toate felurile.
Cat despre platile compensatorii ele au fost acordate si in alte ministere.
Scuze pentru paranteza lunga.

Skoda 4x4 spunea...

Ultima ora ,a fost refacut amendamentul depus la CD,de data asta asa cum trebuie.Succes.

Leon spunea...

Nu fiti atat de nerăbdători cu adoptarea Pl x nr.262/2024, deoarece:
-Luni 20.05, CD are zi libera.
-Marti 21.05, in Sedinta de plen, acest proiect NU este pe Ordinea de zi.
-Comisia de Aparare si Comisia de Buget, vor avea o Sedinta comuna cel mai devreme pe 21 Mai si daca Raportul comun va ajunge la timp la BP al CD, va fi pe ordinea de zi a plenului pe 27 mai !!

Alexandru spunea...

Bună ziua tuturor.
Citind comentariile dumneavoastră, unele pertinente și altele lipsite de bun simț, permiteți să aduc unele completări și să trag niște concluzii.
1) ultima oară când au fost acordate soldei compensatorii a fost iunie - iulie 2010, iar nivelul acestora a fost într-adevăr foarte mare.
Ex: un subofițer a luat net, după impozitare, minim 500 mii Ron iar comandantul unității a luat 1,3 milioane Ron.
2) la această dată există multiple moduri de calcul a pensiei militare, funcție de anul ieșirii și legea aplicabilă, de asta fiecare își strigă oful pe aici.
Ex: unii uită că nu au strigat când au luat banii de la pct 1, era bine tare atunci, alții că au ieșit cu pensia de 114% inclusiv OMM inclus, iar cei care au ieșit după 15.09.2017 au fost plafonați la net. Mai sunt și mulți răniți, care nu aveau vârsta sau vechime dar au plecat fiind fff bolnavi, marea majoritate închipuiți. Nu dezvolt aveți destul material la TV și mass media, însă înțeleg că sunt aproximativ 30-35% dintre noi.
3) unii au fost la întâlnirea din fața MApN, alții nu, fiecare cum a putut și funcție de distanța față de București. Nu criticăm însă mulți din oraș și zonele limitrofe au stat acasă.
Ex cel mai concludent, general Bălăceanu care a procedat ca și Stănculescu, care și a tras un glonț în picior, veniți la luptă că eu plec la Bălțătești. Dacă era un om adevărat venea la București și apoi revenea la stațiune, dar....unii dintre noi știu mai multe dar aleg să tacă.
4) toți sunteți nemulțumiți și cârcotași, fiecare având dreptatea lui, că doar suntem unii mai speciali decât alții.
Toate din cauza schimbării legislative permanente identică cu cea de la pensiile civile, însă așteptăm să vedem ce vor primi părinții și bunicii noștri.
Oare credeți că de pomană se dau aceste decizii începând cu septembrie 2024 🤔🤕
5) se impune elaborarea și implementarea unei noi legi a pensiilor militare în paralel cu o nouă lege a salarizării personalului militar, în care gradul să fie unic iar salariul/solda să fie conform funcției deținute.
Astfel de câte ori crește gradul activilor să crească și cel a pensiilor militare, iar funcția să fie calculată distinct, totalul fiind suma celor două.
Ce inconvenient are acest mod de lucru, solda de grad nu va fi indexată cu rata inflației ci corelată cu cea a activilor, însă pensia rezultată din solda de funcție va fi actualizată.
Vedem că la ora actuală se tinde spre o pensie militară calculată pentru întreaga activitate, bună pentru cei care au muncit mult și deosebit de rea pentru cei care au plecat în pensie după 10 ani de militărie.
6) impozitare pensie militară
Și aici este o discuție largă, însă în principiu trebuie să se meargă pe un sistem unic pentru toți cetățenii țării, respectiv impozitare la valoarea veniturilor și nu numai pentru unii mai mult, iar pentru alții mai puțin la venituri egale.
Ex: Isărescu are o pensie ffff mare și este impozitat că și unul care are 10% din pensia lui, la care se adaugă un salariu și alte drepturi pe care nici președintele SUA nu le are. Dacă impozitarea se că face pe veniturile salariale și pensie la comun alta ar fi impozitarea diferențiată, existentă doar la cei speciali.
7) faceți front comun pentru că mai citesc și alții acest blog, demersuri pentru unirea tuturor asociaților militare de pensionari și mergeți la vot, știind cine a făcut bine militarilor și cine nu.
Cu o voce comună altfel vor fi ascultate doleanțele militari pensionari, în caz contrar nu vă mai plângeți și văitați, mai ales că mulți dintre dumneavoastră sunteți membrii simpatizanți sau cotizanți ai partidelor politice gen USL 2.
Ex: manifestația celor de la BNS, bravo lor au vorbit pe o singură voce.
Închei prin a vă ruga să aveți răbdare să vedem ce aduce pisica, iar cei care au posibilitatea să pistoneze parlamentarii, indiferent de coloratura politica, cu promisiunea eventual că militarii votează partidul care va face dovada demersului în favoarea tuturor pensionarilor militari.
Toate bune și sus stindardul

ADID spunea...

Forma amendamentului la PLX 262/2024 a fost corectata de initiator ( Coarna si Roman) si depusa azi 15.05.2024. Prin corectiile efectuate s-a eliminat avantajarea unora dintre noi in detrimentul altora (inainte de 15.09.2017 si dupa, unii plafonati la brut altii la net). Urmeaza saptamana viitoare votul final in Camera Deputatilor.

Gabi spunea...

Referitor la contrele iscate între diferitele contigente de pensionari militari, ieșite în perioade și pe niște legi diferite, am de făcut o observație: Fiecare perioadă de pensionare în sistemul de apărare, ordine și siguranță publică a adus, mai mult sau mai puțin, atât avantaje cât și dezavantaje pentru beneficiari. Dacă ne reamintim un pic, legislația mai veche nu prevedea sporuri dar avea inclusă în pachet plățile compensatorii în timp ce asta mai recentă includea sporuri consistente dar nu se mai primeau soldele/salariile compensatorii. Mai mult decât atât, pe palierul legislativ din ultimul deceniu s-au creat discriminări evidente între pensionarii militari raportate la momentul trecerii în rezervă. Cum bine cunoașteți, unii dintre noi nu am avut pensia plafonată la netul din plată însă nu am beneficiat de majorările induse de legea 153/2017 și am și fost catadicsiți cu celebra povară a impozitării progresive. Altora li s-a plafonat cuantumul pensiei, dar au beneficiat de aceste majorări prevăzute în legea salarizării și nici nu au simțit în buzunar ci doar pe cupon, efectul pervers al impozitării progresive. Așa încât, oricum am da-o, fiecare dintre noi a avut atât de pierdut cât și de câștigat însă ideea care ar trebui să ne preocupe pe toți este alta. Să depunem eforturi astfel încât mare parte din inechitățile existente în sistem să dispară iar sintagma ” pensii egale la grade, funcții și vechime egale ” să nu mai fie doar o vorbă în vânt. Cine continuă cu arătatul cu degetul, cu reproșurile și intriga între pensionarii militari, sigur nu dorește repararea unor dezechilibre ci doar propriul interes și, de ce nu, dezbinarea acestei categorii sociale. Actualizarea preconizată a salariilor/soldelor de grad pentru pensionarii militari ar putea fi începutul unei etape de reașezare a pensiilor militare pe făgașul normal. Doamne ajută !

Leon spunea...

https://www.cdep.ro/comisii/drepturile_omului/pdf/2024/av262.pdf

Rezervistul spunea...

Cătălin....În MAI pt structura militară jand,pompieri gradul cel mai mare de subof este Plt adj șef.... Desigur sunt echivalente....cu cele de la MApN de adj principal... sau cum s or numi pe la armată...Spun asta pt corecta inform a cititorilor.. Așa este trecut și pe livretul de subofițer la trecerea în rezervă...

Viorel spunea...

Cătălin. Colonelul doctor istoric să ne mai lase cu propunerile lui nerealiste că ne-a zăpăcit ,I pe blog și la TV. Numai prostii.

Viorel spunea...

Iulian68. Solda de grad (dacă se va actualiza) va fi identică pentru fiecare grad / pensionar. Diferența o va face modul de calcul 65-102% sau 58,5%. Mă repet. Unii vor zice că nu este corect. Greșit total. Cei cu procentul de 58,5% să nu uite că pe lângă majorările primate, după 2016 s-a introdus sporul pentru grupele de muncă (vorbesc de Nap.N), sporul de fidelitate și plata serviciilor. Nu dau sume (cel puțin la servicii) pentru că se vor speria unii.

Negritoiu spunea...

Domnule Claudiu,
Pana acum,15.05.2024,nu am vazut continutul vreunui amendament depus oficial(cu deponent,numar si data) la parlament. Numai dorinte si presupuneri. Daca dvs.sunteti in posesia copiei unui amendament depus oficial( nu trimis prin posta sau email) var rog sa-l faceti cunoscut. Sa stim daca este vorba de corelarea soldelor prin actualizare sau prin
recalculare. Dvs.stiti foarte bine ca modificarea unui element al bazei de calcul si parcurgerea(din nou)a tuturor etapelor de calcul inseamna recalculare. Si,probabil,asa este gandita de catre DFC sa se faca. Dar,revin cu intrbarea:s-a depus sau nu,oficial,vreun amendament?

Semaka spunea...

https://www.incisivdeprahova.ro/2024/05/15/veste-buna-pentru-rezervisti-cuantumul-pensiilor-militare-de-stat-se-actualizeaza-ori-de-cate-ori-se-majoreaza-solda-de-grad-salariul-gradului-profesional/

Cătălin spunea...

"𝗔𝗠𝗘𝗡𝗗𝗔𝗠𝗘𝗡𝗧𝗘 𝗟𝗔 𝗣𝗟-𝘅 𝟮𝟲𝟮/𝟬𝟳.𝟬𝟱.𝟮𝟬𝟮𝟰

𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗴𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗢𝗿𝗱𝗼𝗻𝗮𝗻ţ𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻ţã 𝗮 𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗻𝗿.𝟮𝟲/𝟮𝟬𝟮𝟰

Deputat 𝗗𝘂𝗺𝗶𝘁𝗿𝘂 𝗖𝗢𝗔𝗥𝗡Ă

Deputat 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗥𝗢𝗠𝗔𝗡

𝗔𝗿𝘁𝗶𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗜 Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

𝟭. După articolul 60 se introduce un nou articol, art. 60^1, cu următorul cuprins:

Art. 60^1 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează din oficiu, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special cu netul diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în compunerea bazei de calcul conform art. 28 și 28^1.

(2) Dacă în cazul pensiilor stabilite potrivit art. 60 alin (1), rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete în cauză a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată .

(3) În cazul actualizărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depășii suma rezultata din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat si cel aflat in plata, in condițiile art. 60^1 (1), la care se adaugă suma reprezentând actualizările soldei de grad din operațiunile de actualizare anterioare.

(4) Determinarea netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată se stabilește prin calcularea din brutul diferenței a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit conform legislației în vigoare.

𝟮. La articolul 74, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare anuală și actualizare a pensiilor generate de majorarea soldei de grad/salariului gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐈𝐈 În anul 2024, pensiile militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează conform prevederilor art. 60^1 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐈𝐈𝐈 În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la actualizarea pensiilor militare de stat."

Col.(r) Georgeta Gheorghe

kostas spunea...

Domnule Claudiu Marin, puteti sa ne explicati cam ce inseamna, pentru cei pana in 2017,aplicarea ultimei variante de amendamente depuse de Coarna care se gasesc la Dogaru pe blogsi despre care spune ca sunt cele mai bune si le sustine? https://sindicatulcmd.blogspot.com/ Cum s-ar face si cam in ce termen de timp ar fi facuta recalcularea?

Rezervistul spunea...

Michel... dacă ai lucrat la ochiul și timpanul... și zici că nu se pune soldele compensatorii pe care le ai încasat...Ok...nu se pune... dacă zici d ta Oricum nu mă supăr.... că nu ții lea dat de la mine...si că le-ai mâncat... important...sănătos să fii.

Rezervistul spunea...

Alexandru perfect de acord cu d ta cam același lucru am spus și eu...nu prea sofisticat ca dv....recunosc.. privind sumele aprox luate de cei pensionați înainte de 2010-2011... cu plățile comp...Eu nu sunt invidios pe ei.... că nu au luat din pensia mea...sistemul este de vină... dacă mă nășteam mai înainte...poate aplicam și eu....Dar când ne văităm că avem pensia mai mică... că am ieșit acum ceva ani...10-15-20...nu trebuie omis acest lucru... că-l știm cu toții că sa întâmplat cândva...

xmax spunea...

Referitor la legea salarizarii unitare nr 153 din 2017 este "NETERMINATA" sa ma exprim plastic asa cum sunt si acesti guvernanti "neterminati" .

Astfel aceasta lege trebuia sa fie finalizata in ianuarie 2022!!!!! Azi este 2024.
Trageti singuri concluziile!!!!
Nu este de vorba de polemici sau intrigi acesta eset purul adevar. O lege neterminat si nepusa in aplicare in integralitate pentru cei iesiti in rezerva dupa ianuarie 2022.

Cred ca este limpede acest mesaj.

Viorel spunea...

Dan Buzescu. Lăsați indignare deoparte și nu încercați să aduceți critici comentatorilor de pe blog. Dacă avezi pregătirea necesară (financiar și juridic), veniți su sfaturi și propuneri și nu cu reproșuri. Cât despre deșteptăciune, unii suntem mult ma deștepți decăt parte dintre dv. Părerea mea este următoarea și o s-o expun prin întrebări / propuneri și răspunsuri:
- De ce nu vă constituiți (domniile voastre, marii președinți și vicepreședinți) din toate cele 52 (am aflat că acum sunteți 54) de asociații, sindicate, ligi, ÎN UNA SINGURĂ care să cuprindă pensionarii militari în rezervă și în retragere din întregul SNAOPSN (MAp.N, MAI, SRI, SPP, etc, etc.) ?
- Numiți prin vot (găsiți o formula comună) un președinte, indiferent din ce minister sau structură face parte atât timp cât are pregătirea necesară pe toate domeniile cu care se confruntă pensionarul militar (pensii, asigurări sociale, problem medicale, etc.);
- Pensionarii militari își desemnează un Secretar în funcție de ministerul sau structura din care au făcut parte (unul MAp.N, altul MAI, SRI, SPP, etc. / un fel de secretari de stat);
- În plus, numiți un pensionar militar pe probleme financiar-contabile și un jurist;
- Această Asociație comună, ar fi exact ca și un Guvern cu prim ministru și miniștri.
- În teritoriu se constituie filiale exact ca și asociația mama, care lunar va înainta o situație cu problemele ridicate de către pensionarii militari;
- Toate problemele ridicate de către pensionarii militari pe plan local (în provincie) se analizează, se face o sinteză și se înaintează lunar Biroului Central din București;
- Deabea atunci, acel reprezentant, însoțit de expertul contabil și juristul solicită audiențe la orice personalitate politică în măsură să rezolve problema ridicată la acel moment;
- Întâlnirile (cum a spus și ministrul Ap.) pot fi stabilite lunar (nu cred că ar fi indicat, dar prezint totuși), trimestrial, semestrial, annual sau ori de câte ori apar Proiecte de legi, OUG, HG care fac referire la pensionarii militari;
- Deci, la ședințe sau negocieri se prezintă doar 3 persoane care reprezintă întreaga rezervă de pensionar din SNAOPSN.
Răspuns:
- Nici nu va trecut prin cap un asemenea mod de organizare;
- Nici nu ați fi de accord, pentru că nici un președinte sau secretar la nivel central sau din filiale nu vrea să-și piardă funcția / ciolanul (material și bombastic în relația cu autoritățile locale).
Sub o astfel de organizație, am FI O FORȚĂ. Mulți pensionari s-ar înscrie.
Am putea propune și candidați pentru funții de deputați sau senatori.
Am susține un partid care printr-un angajament scris, ne-ar rezolva (rezonabil, fără a sari calul) anumite proiecte legislative.
Iar de final, după 2-3 ani de experiență, extindere prin atragerea marii majorități a pensionarilor dacă nu chiar toți, Asociația o putem transforma / înscrie ca PARTID POLITIC.
Legat de cor, de 7 ani sunteși corul bocitoarelor și fiecare bociți pe anumite note musicale fără a crea o partitură.


Viorel spunea...

Kostaș. Dacă se face precum au propus Goarnă, cei pensionați până în 2017 am pus-o de mămăligă rău de tot.

kostas spunea...

Pai atunci de ce este sustinut de Dogaru? Nu mai inteleg nimic. Asta vrea sa fie mai rau ca cum?

Cătălin spunea...

CSP/ MApN PE FACEBOOK: https://www.facebook.com/casadepensiisectorialaamapn

Leon spunea...

@Claudiu, astept o confirmare la varianta cu Amendamentul MApN, prezentata de mine mai sus, pentru a o trimite la deputatii din Comisia de Aparare!

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin și Leon. Care este punctul dumneavoastră de vedere dacă s-ar aplica variant amendamentelor Coarnă / Roman.
Ce efect ar avea asupra pensiilor pensionarilor pensionați înainte de 2017 și asupra celor de după. Se mai aplică procentul 65-102% și 58,5% cum ați specificat în unele comentarii ?

Leon spunea...

Haideti sa nu fim naivi !
Chiar daca Amendamentele propuse de cei 2 deputati ar putea fi corecte, crede cineva ca vor avea sprijinul deputatilor din Comisia de Aparare, cand stim bine ca Deputatii N.Roman si D.Coarna, NU mai fac parte din aceasta comisie, in prezent avand statutul de Neafiliati ?

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Scuze pentru intarziere
Este foarte bună varianta, mai ales c0a este leit cea sugerata de Cipu, singura care are șansa sa fie acceptată de comisie pentru a fi supusa adoptării de Plenul CD.
Din varianta pe care doamna Georgeta tot insista s-o bage în prim plan este corecta doar partea introductive a alin (1).
Restul sunt dispozitii care repeta sau vin în conflict cu dispozițiile deja existente în lege privind algoritmul de calcul al pensiilor militare, acțiuni prohibite de L 24/2000.
Actualizarea este o operațiune ulterioara stabilirii dreptului de pensie si respecta întocmai algoritmul de calcul din lege.
Dispozitiile din actualul art. 60 alin 2 și 3 sunt inaplicabile în cazul actualizarii din simplul motiv ca spre deosebire de indexare, actualizarea se aplică în baza de calcul.

Leon spunea...

@Multumesc Claudiu !
Am trimis-o deja Domnului Deputat Laurentiu LEOREANU, Presedintele Comisiei pentru Aparare din CD.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dl. Claudiu Marin, haideti ca sunteti inteligent, foarte cunoscator in domeniu si ati explicat boboc situatia s-o intelegem toti, multumindu-va, ca si eu ca si Kostas, dar si altii carora le e rusine s-o spuna nu ne dumiream! Felicitari! TERMENUL DE APLICARE se va hotari 100% de catre domnii care moșesc Legea si stau scai de ea, pazind-o ca santinelele, 60 zile fiind date aplicarii, si Dl Cipu, slavit fie-i numele in veci, facand o treaba buna sa i se ierte toate pacatele cele de voie, de nevoie si fara voie de la Domnul, chiar meritand sa fie felicitat pentru ideea aplicabila, fara probleme si fara sa genereze recalculari cu emiteri de decizii, fiind o actualizare fireasca. Trebuie atentie mare de la politic s-o aplice urgent, sa reduca si cele 2 luni, daca vor voturi pozitive, caci, in lipsa aplicarii majorajorarii voturile se vor scurge cu hotarare catre partidele opuse, altele decat cele ale guvernarii care au sprijinit actualizarea soldelor de grad! Ganditi-va ca 90% dintre rezervisti habar nu au de ce se intampla acum si au in mental sa nu mai voteze niciodata nici un partid din actuala guvernare, si daca se taraganeaza aplicarea va fi in detrimentul actualei guvernari! Fiecare, vazand pe cupon si in portofel pensia majorata, realizeaza ce s-a intamplat si va vota ca atare! Hai, ca am spus-o de am lasat asistenta cu gurile cascate de uimire!

Viorel spunea...

Domnule Leon. S-au băgat în seamă pentru a mai atrage ceva voturi din partea pensionarilor în noul mandat.

Arfy spunea...

Viorel. Numai o nouă lege a pensiilor și recalcularea celor în drept poate modifica procentele de 58,5% sau 102%(incluzând și OMM) poate aduce la un numitor comun cele două procente!
În regim actual(se poate și de urgență) cu introducerea soldei de grad se va calcula din baza ieșirii la pensie doar actualizarea gradului(diferența de cuantum la solda de grad, eventual în orice creștere la activi) plus procentele de inflație aplicate anual conform INS.
Gl.Cipu va fi pomenit dacă obține propunerea!
De câștigat în prima faza vor fi cei "născuți mai devreme" și mai puțin câștigați cei care au ieșit mai recent.
Se vor apropia, cât de cât, valorile pensiilor dar tot vor fi diferențe pentru că cei care au ore suplimentare, ore care sunt acum plătite or sa aibă ceva mai mult. Chiar dacă cei ca mine avut ore suplimentare dar neplătite n-au cum să fie egali cu cei de azi chiar dacă au avut aceeași funcție și același grad.
M-a prins și pe mine "iureșul " blogului în a comenta!
Cu toate acestea, am mai spus, sunt pesimist în a vedea o reușită petru că totul stă în mâna politicului și a ministrului finanțelor, aca șeful BNR!chestiune de inflație ținută sub control la o limită de 6-7%.
În BNR se lucrează cu cifre nu cu sentimente și "milă" față de orice categorie: salariat privat, salariat la stat, pensionar etc.
MAp nu are specialiști și chiar dacă ar avea nu o sa reușească să impună din interior absolut nimic fără sprijinul CSAT condus de președinte.
Ca să înțelegi politicul decide la nevoile de misiuni, înzestrare etc iar mapn doar execută. Niciodată invers!
Mapn doar solicită nevoile de înzestrare pentru misiunile pregătite!
M-a întrebat Claudiu Marin dacă sunt mai pregătit decât generalii pe care i-am încondeiat(nu eu, ei au călcat pe bec). Da, nu sunt! Dar nu ocup nicio funcție de conducere în vreo asociație militară. Dacă prin "minune" aș ocupa vreuna n-aș fi dalmațian ci un alb ciobănesc de Bucovina!


Leo spunea...

FELICITĂRI @Leon
FELICITĂRI @Claudiu
BRAVO @Flavius.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

A fost impuscat de catre un dezechilibrat psihic cu mai multe gloante, cam cinci, perforandu-i stomacul si pieptul, fiind pe moarte, Prim ministrul slovac, Robert Fico, cunoscut ca populist, dar si cu orientari politice pro ungare in ce priveste Rusia, bocind-o repetat ca Occidentul o slabeste si, ca atare, stopand ajutoarele pentru Ucraina! Dumnezeu sa-l salveze, iar actul terorist in sine este condamnabil, fara nici un fel de scuze! La noi nu se va intampla asa ceva, iubiti politicieni, pentru ca saracia impusa de voi nu permite romanilor sa-si procure decat arcuri cu sageti din lemn de salcie, sau prăștii cu pietricele, dar si alea sunt adunate cu grija de evazionistii din constructii si bagate in malaxoare, pentru a construi viloaie si castele cu turnulete, ramanandu-le la dispozitie doar flegmele, si alea seci de la foame! Pacat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viorel, m-ai facut sa rad cu raspunsul la @Leon, privind bagatul in seama, eu coreland cu bagatul la apa!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Magna cum Laudae, @Leo! Magna cum Laudae, @Claudiu! Magna cum Laudae, @Leon!

Leo spunea...

Lucrurile sunt în mișcare fluidă.
Știu asta de la Mircea.
Bine le mai zice........

Brenda spunea...

Se vor face norme de aplicare și când se aplică ,imediat sau ....cand

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Arfy si @Viorel, procentele invocate de voi sunt niste nazuinte justificate pentru a fi aplicate, ca si ajutoarele compensatorii la trecerea in rezerva, avand in vedere ca la civili nu s-au impus praguri limitative la pensii, precum la noi cel de 102% sau 58,5%, asta insemnand moduri de aplicare discriminatorii, in mod nenormal. Ele se vor desfiinta 100% numai cand se va iesi din prostie, incrancenari de limitati in gandire si egoisme politice, dar mai ales sa se iasa din criza economica si datoriile care sufoca actual Romania, si daca nu avem exporturi si mergem numai pe importuri, ajungem in faliment garantat, ca nici macar valoarea Tezaurului national nu ar putea acoperi aceste datorii incomensurabile! Deci, lipsa de bani genereaza toate aceste inechitati, discriminari si tot felul de carpoceli jenante, dar deosebit de daunatoare noua, in general! Din pacate, la multi dintre noi, varsta nu le-ar mai permite indeplinirea unor dorinte de genul acesta, insa, daca sunt altii in putere si in viata asta roz banderas nu le-a placut sa umble uzi la picioare ca au stat uitati in beci numai in cipici sau papuci de casa cu gaurele, in loc de acesti bani ravniti sa le dea statul cupoane compensatorii, ca la alimente si energie, pentru a intra si ei in casuțe cu felinarele orizonturilor rosii, pentru a-si trata aleanurile, dorurile, nostalgiile si tristetile, caci numai vazand pilda stralucind ca oglinda li se va vindeca sufletul si inima, daramite sa-i guste placerile ca o sa le treaca toate depresiile si reumatismele!

Dan B. spunea...

@CF Ifrim:

Nu știu ce te-a apucat să ridici osanale celor care, împreună cu Jianu, au distrus legislația pensiilor militare. Primul a fost Oprea, care a marșat pe convertirea pensiei militare într-una civilă, lovind în principii, chiar dacă mulți au beneficiat de majorări ale cuantumului primit. A încercat să-și spele păcatele, dar reușita sa a fost doar parțială cu Legea 223/2015, una făcută pe genunchi și canibalizată ulterior. Apoil-ai lăudat pe Cipu, cel care nu numai că ne-a nenorocit prin acceptarea opiniilor lui Jianu și LOV, dar ne-a tocat mărunt și în instanțele judiciare.
Mai nou, faci aprecieri eronate cu privire la premierul slovac, căci refuzul livrării continue a ajutorului militar și financiar către Ucraina nu-l transformă în putinist. Dacă ai sesizat nuanța „populist”, ar fi fost corect să-l percepi ca suveranist, cu acțiuni în beneficiul populației păstorite de el. Ceea ce nu se poate spune despre Iohannis, Ciucă și Ciolacu, care-l ajută pe Zelenski în plan militar, material și financiar. Sau n-ai auzit, de exemplu, de majorarea prețului la energia electrică, pentru a acoperi „cadoul” către Ucraina? România și Polonia furnizează gratuit cca 2/3 din necesarul de energie electrică al vecinului de la nord, nu Germania, Franța, Anglia, Austria și altele mult mai bogate ca noi.
PSD și PNL se plâng de insuficiența bugetului de stat, dar ajutăm „refugiații”, finanțăm partidele politice care nu pot supraviețui din cotizațiile membrilor săi, cumpărăm tehnică militară cu plata în avans, produsele în cauză ajungând aici sau în Ucraina (ca donație) cu întârziere sau niciodată.
Eu, personal, m-am săturat de plafonări la tarife superioare pieței și apoi să-mi plângă de milă politicienii pentru traiul modest și nu prea!
Așadar, bani sunt, însă sunt cheltuiți aiurea, știind că tehnica de luptă achiziționată, dacă nu-i depășită moral, nu are cine s-o deservească.

xmax spunea...

Mie imi da cu radical, nu cu virgula ideea faptului ca cei care au trecut in rezerva dupa iulie 2017 nu vor primi NIMIC in ceea ce priveste actualizarea soldei de grad/salariu de grad!
Deci solda de grad/salariu de functie=0

Chiar nu inteleg de ce! Poate explica cineva acest fapt!

De unde rezulta aceasta idee? Care este baza de calcul pentru acest aspect ca cei iesiti dupa iulie 2017 sa primeasca NIMIC!!!

Viorel spunea...

Arfy. Dacă vrea MAp.N poate rezolva actualizarea soldei de grad fără ași face probleme cu banii. Din spusele ministrului Ap.N, în afara teritoriului românesc activează în jur de 500-550 de militari (misiuni de grup restrâns, misiuni individuale, atașați militari). Nu mai sunt misiunile dublate ca efectiv de cei din TO Afganistan. Iar ca politicul (cum afirmi) să decidă despre înzestrare misiuni, nu prea ține pentru că ei nu știu cu ce se mănâncă având în vedere că mulți dintre ei nici nu au făcut armata. MAp.N îi prezintă politicului de ce are nevoie pentru îndeplinirea misiunii și nu invers. Bani sunt pentru că MAp.N doar nu o fi atât de tâmpit ca pe articolul bugetar pensii, să solicite o sumă fixă / nr. pensionar la început de an. Cu scuzele de rigoare, nu aș vrea să vorbesc despre lucruli neplăcute, dar mă forțează domnul dr. istoric care afirmă că mor 500-600 de pensionari lunar, adică 6.000-7.200 annual. Cei care ies la pensie în cursul anului, își trag pensia din fondurile allocate pentru salarii, deci ei nu crează pagube, dimpotrivă, pensia este în procent de 58,5% diferența se duce la mama dracului (finanțiștii știu). Ar putea prin derogare să treacă de la capitolul bugetar solde/salarii la capitolul bugetar pensii/asigurări sociale. Concluzia. Dacă MAp.N vrea așa cum a promis ministrul Ap., problema se rezolvă. Întrebarea se pune, începând cu ce dată intră actualizarea soldei de grad pe CARD ?

Viorel spunea...

Cornele. Te înșeli. Tu clasă politică. Abrogă OUG nr. 57, 59, 114 și art. din Legea nr. 282/2023, tu CPS a MAp.N emite-mi Decizie de Revizuire/Actualizare cu toate drepturile la zi conform celor în activitate și calculează-mi pensia pe formula 58,5%. Atunci nu se mai plânge și nici nu se mai ceartă nimeni.

Rezervistul spunea...

X maxx.... încă nu te-ai prins? Să rămână pe loc cei de după...2017 că să-i ajungă din urmă .cei de dinainte.... sîc...

Viorel spunea...

Leo. Îmi pare rău să ți-o spun, dar tot fluid te lași păcălit de Mircică. Nu observe că nimeni nu-l mai bagă în seamă. Inclusiv pe blog cu ceva timp în urmă era blamat pentru comentariile de pe blogul SCMD și faptul că la TV spune doar prostii și nimic concret despre pensile militare.

Caro spunea...

Pun intre ghilimele un fragment dintr-o postare de mai sus "....cu cele de la MApN de adj principal... sau cum s or numi pe la armată...". Fara sa fiu subofiter vreau sa atrag atentia escoretelor de nunti tiganesti ca Armata e originalul, ceilalti ...cum s-or numi acum, sunt pe langa, la pace. La razboi , om vedea.

Claudiu Marin spunea...

@xmax
Am demontat prin calcul respectivele idei, dar atat de mult te-au afectat respectivele vaiete despre cresterea zero incat nici m-ai citit demonstratia facuta.

@Viorele, Viorele!
O noua lege a pensiilor militare abroga Legea 223/2015 cu toate modificarile si completarile introduse in ea de ordonantele si legile pomenite.Nu mai este nevoie de alta lege de abrogare a dispozițiilor din respectivele acte normative care privesc pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan B, ce a facut Dl Cipu este de premiat si felicitat, caci el este cheia de la lacat si a dat formula pe care a acceptat-o toti si ne convine noua, eu ca zodie Balanta, fiind echilibrat psio-emotional, iert greselile gresitilor mei, mai ales cand au ales calea pocaintei sa-si indrepte greselile, cum a iertat-o Iisus Hristos pe gurva, Maria Magdalena, facand-o sfanta, sau talharii de pe cruce! Sa nu se uite ca Dl Cipu este sarea, painea, piperul si cutitul de la pensiile militare, si nici Presedintele sau Premierul nu trece peste opiniile domniei sale, asta stiind-o toti, fiind specialist finantist, iar ceilalti politicieni novici in finante! O DATA CE DOMNIA SA A DAT UNDA VERDE, LEGEA SE VA PROMULGA 100%, DOMNUL FIE LAUDAT!
In ceea ceea ce priveste premierul impuscat si fiind la mijloc nuante politice diferite, tu fiind rusofon, nu ma bag in aceste dispute, avand opinii separate, deci normale si firesti pentru fiecare! Doamne, ajuta cu sanatate!

xmax spunea...

Stimabile moderator
Ba chiar ma intereseaza acest aspect....

În schimb mi se pare tare ciudat "șopîrlele" aruncate așa fără valoare sau mai exact cu valoare = 0, deoarece unii spun "hăis" alții "cea" ....dacă este înțeleasș expresia....mai pe scurt unii spun DA alții spun NU.

Am citit exemplul matale....este clar pentru mine....numai că repet încă odata, aici apar și multe idei care împart categoaria de pensionari "înainte de cristos" (adica inainte de 2017) si "după cristos" (dupa 2017)...asta așa ca să fiu mai pitoresc. Sper că intelegeti.

Arfy spunea...

Viorel. Nu mapn își stabilește misiunile! N-ai înțeles dar m-ai aprobat!
Icfrim. Slovacia fostă parte a Ungariei(sau imperiului) aproape opt sute de ani, este țară NATO, membră UE și membră a spațiului Shenghen!
Am cunoscut slovaci(și ceangăi), sunt cumva asemănător ceangăilor, duri, ușor naționaliști efect ce aproape anulează patriotismul!
P.S. Viorel* a cerut și a avut putere de decizie mapn privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea NATO?
Dacă ai alte surse de informare, bravo ție!

Dan B. spunea...

@CF Ifrim:

Se spune „cu o floare, nu se face primăvară”!
Iar dacă un individ îți sparge țeasta și dai colțul, îl ierți din lumea de dincolo?
Cam asta-i cu Cipu, îți face o favoare azi, dar, cu multe din deciziile sale, a îngropat o mulțime de pensionari militari.
Iartă-mă, dar mă sperie naivitatea dtale! Cu o intenție bună fiind, ar fi putut propune lui Tîlvar să inițieze, cu acordul lui Ciolacu, un proiect de OUG cu problematica în cauză.

Leon spunea...

Iar punem sareta in fata cailor !
Aveti putintica rabdare, o sa vedem saptamana viitoare forma finala a Raportului comun la Plx nr.262/2024 si dupa adoptarea lui in Sedinta de plen a CD, ne apucam de calcule !
Oricum, toata lumea castiga, nimeni nu pierde !!

Viorel spunea...

Arfy. Citește pe la începutul comentariului. Nu m-am referit la faptul că America, Anglia sau al partene NATO solicit un B I pentru misiuni, ci la mentenanța acestor misiuni. Știe political cu ce armament, tehnică, echipament trebuie să meargă BI în TO ?
Legat de 2%. Atât timp cât CSAT la solicitarea președintelui aproba participarea efectivelor în TO, era și normal ca political să aprobe cei 2% din PIB. Una din condițiile aderări a fost și alocare a 1,5% pentru MAp.N. Alocarea de 2%, promisiunea președintelui de 2,5% au fost decizii politice forțate de nevoia de înzestrare, satisfacerea ambiției Gl. politician de a aproba prin toate mijloacele Legea nr. 168/2020, bani dați DE POMANĂ marilor luptători (favorizare parșivă în concepșia mea).

Artileristu.... spunea...

Buna seara.
Am citit postările de mai sus încercând sa găsesc si eu o informație cat de cat inteligenta, fara sa crape de aliniate, legi care se coroboreaza cu......da care nu se aplica la......emise de nbisate somitati de pe aici care dintr-o data uita cu ce caramida de statut se bateau in piept altadata si o intorc in tatisme ca la coltul mahalahei.
Am crezut ca e un loc unde poate unul ca mine, fara studii financiare, sa priceapa si el ceva de la mintile luminate de "stele" sau trese aurii...e clar: toti care vor iesi la pensie anul asta vor avea pensia mai mare decat cei care au iesit anul trecut la pensie si tot asa mai departe.....numai ca cei mai infocati de pe aici sunt cei care au luat bani cu OG 1998, apartamente de la armata si alte avantaje, binenteles astea nu se pomenesc...nu ne avantajeaza in schimb dam cu invective in cei mai tineri de parca asta ne-ar aduce bani in plus la pensie. daca ati fost subofiteri sau m.m. v-as mai putea intelege...pe de o parte studiile mai scurte si statutul care creează frustrari dar tare mi-e ca multi sunteti cei care tineati tare la statutul dumneavoastra si locul in societate. PACAT....se vede treaba ca pe unii daca ii dezbraci de haine le-ai cam luat tot.....daca ma intelegeti ce vreau sa spun

Leo spunea...

@Viorel
Și meteoritul are o singur moment de glorie , acela când luminează.
Dar are.
Pesemne că nu ai citit atent, despre conținutul ultimei postări a lui Mircică.
Ce este în neregulă ? Explică pe text și susține-ți afirmația raportată pe acest text. Nu GENERALITĂȚI.
PS
Succes pt. mâine în lupta cu clocarii MFA-ului și nu numai.

octav spunea...

octav
Daca demersurile de mai sus nu au succes sugerez urmatoarele
1.implicarea ofiterilor care au reprezentat Romania la NATO,care cunosc salariile si pensiile celor din NATO+VEZI arhiva Evenimentului zilei.
2.rugam pe cei care publica pe forum comentarii ca sa se afle in treaba , sa se abtina
3.daca se schimba procentul de calculal pensiei, nu ne ramane decat calea procesuala.

Arfy spunea...

Viorel! Ai ceva idei dar le amesteci!
În Statele cu democrații consolidate(chiar și la noi) politicul propune misiunile strategice. Militarii se ocupă de concepția misiunii etc!
Numai în state dictatoriale, militarizate la nivel înalt se decide de către militari! Vezi: Rusia!
Cred că cel mai în măsura sa-ti detalieze ceea ce am spus este un fan al blogului col.(rtr.) Mareș! Dar fie se ocupă cu altceva fie s-a boșorogit dacă nu-ți răspunde!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, este o Lege noua a Pensiilor Militare in sertarele Cavoului cadavrelor Clocariei, sub cheie, cu plapuma pe ea si bine garnisita cu naftalina si levantică, si care va fi scoasa cu forcepsul de catre sindicalisti de acolo, ca sa fie aghesmuita si unsa cu mir la slujba de sfintire, spre a i se citi si o cetanie de inșurubare legislativa, cu dublu filet in țoli si metric, cat si pecetluita cu sigiliul Inaltului Spanzurat din Prepeleacul ruinat! Cand apare o Lege noua, dispar si tinichelele, cu tot cu cozile vechi, si cainii vanduti in China pentru pastramă uscată! Necrofagii, care au tinut-o ascunsa, pun acatiste la Sfantul si binecuvantatul Doctorat, Copy Paste, ca sa nu iasa la pensie, ca nu cumva sa fie atacati energetic de strigoii cavoului, de ciuda ca au dezvaluit Marea Taina a Inelelor Puterii, dată de ascunderea acestor moaste in Cavoul cadavrelor clocărimii, ii vor bantui si dupa moarte! Ai vazut ce explicatii stiintifico fantastice am la problemele grave, ridicate de catre rezervisti? MApN, daca m-ar angaja in functia cu calitatea vietii, as elimina foametea si as satura rezervele doar cu suc de limbarniță si multă, multă vrajeala, atat de ieftine incat cu banii ramasi le-as baga si echipa Steaua in Divizia Intai! Aleluia si, Amin.

Leon spunea...

@Leo,asa o fi ?
"..In paralel, celelalte comisii, inclusiv Comisia de Munca, si-au dat, pe repede inainte avizul pe forma venita de la Senat (L 166/2024) FARA amendamente.", zice Mircica ..!!
Si Art.60^1, unde-si gaseste locul, ce art.din OuG 26 este completat ??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dan B, hai sa mergem veseli inainte, asa cum ne indeamna, @Leon, sa dam in grija Lui Dumnezeu dusmanii, ca dupa ce se aproba legea o sa ne fie dor unii de altii sa mai posteze pe aici! Traiasca majorarea gradelor militare, gradele din sticlele de rachiu si din termometre ca simtim caldura verii, cu veselie la ouțele din cuibarele personal pe plaja de la mamaia de la aragaz! Iac-asa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Arfy, Iulian Mares nu s-a bosorogit: Acum este oportun selectiv in ce publica, pe importanta articolelor, fata de noi care lucram la malaxor in flux continuu!

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Sunt de acord cu dumneavoastră însă, o nouă lege a pensiilor militare ar irita CE și BM. Ar spune, bine măi papagalilor. Am zis să rezolvați problema pensiilor speciale prin reducerea cheltuielilor. Ați veenit cu Legea nr. 282/2023 prin care ați spus că ați modificat și completat vechea lege a pensiilor de serviciu iar acum, după 6-10 luni veniți cu o altă lege. Ne luați de proști sau faceți mișto ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, siguranta nationala la hakana nu ne-o poate diminua, nici macar Hristos gornistul cu japca, daramite Banka Mondiala, Uniunea Europeana sau alta putere oficială, indiferent de jaloane, fasoane, meloane, bomboane sau jamboane!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

CITITI ULTIMUL COMUNICAT AL ZIARULUI ,,INCISIV DE PRAHOVA,'' IN CARE SINDICATUL DIAMANTUL COMUNICA FAPTUL CA TERMENUL DE APLICARE A LEGII ESTE 15 ZILE, ETC!

valy spunea...

DIN ALTE PUBLICATII.

Revendicarea de către noi a exercitării drepturilor fundamentale și de către militari, ar deveni astfel coșmarul politicienilor care de ani de zile, și din nou în acest moment tot ticluiesc cum să ne hăcuiască drepturile de pensie, dar sa ne pastreze intacte interdictiile de drepturi si libertati. Ei mizează pe faptul că nu "ne prindem" că drepturile și libertățile interzise actualmente militarilor, sunt drepturi fundamentale care nu pot fi interzise niciunei categorii de cetățeni, în niciun stat pretins democratic. Așa că să ne exercităm drepturile fundamentale! Politicienii nu au cum să se împotrivească exercitării drepturilor fundamentale de către armată, din moment ce acele drepturi interzise actualmente armatei, sunt garantate de Constituție și militarilor. Ori pensii militare actualizate, ori ridicarea tuturor interdicțiilor pentru militari! Alternativă oricum nu mai avem! Succes!
Toate reacţiile:
374
Comentarii
Mariana Bălănescu
Sincer eu nu m-aș fi legat de armată.
Își merită pe deplin pensia .Armata este
prezentă oriunde este nevoie : pe cîmp la
cules ,in construcții ,calamități sau
ferească Dumnezeu în caz de război .
Sunt oameni activi .Este o mare nedreptate.
1 ani
Titi Holban
Mda.....Dam vina pe toti dar nu vedem paiul din ochiul nostrul.......Nu am facut nimic,nici macar presiunile legale pentru normalitate.....Ne lamentam doar pe retelele de socializare,la un pahar de vorba prin parc,la o bericica cu prietenii,colegii dar cand suntem chemati la manifestatii sa ne cerem drepturile legale gasim doar scuze si nu raspundem prezent din lene sau lasitate.......Trist dar adevarat!��
1 ani
Editat
Grosu Mircea
Ticăloși fara drept de apel sunt Ciuma roșie zisul partid PSD care a distrus totul în România .
1 ani
Viorel Naghi
Asta se intampla cand ne conduc un hitlerist si un tablagiu cu plagiat premier de rahat !
1 ani
Rurela Enache
Dacă ,,marea mută,,va continua să stea linistită,nu se va intâmpla nimic.Dacă linistea aceasta va pregati un tzunami,atunci da,îi vom trezi pe nemernicii care sfidează armata.

Claudiu Marin spunea...

Leo
Poti sa-i comunici istoricului ca la data la care PLx 262 a fost trimis pentru avize la comisii, proiectul nu avea niciun amendament.
Comisiile avizatoare puteau propune amendamente catre Comiiile reaportoare, propuneri care nu sunt obligatorii pentru comisiile raportoare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Diamantul, prin comunicatul de azi, afirma ca sunt atasate amendamentele si ca pensiile militare se vor majora cu solda de grad din oficiu prin Art XIX, Art 9^1 din Lg 80/1995-Statut, care se modifica cu aceste precizai pentru pensionarii militari. Fara griji caci se scrie clar ca se majoreaza pensiile militare

Rezervistul spunea...

Artileristul...Bravo nene că le-ai zis o și cu apt luate de la armată...mai ieftinuț la achiziție față de civilului de pe stradă cocoșat de ratele la banci...că pe asta o uitasem...bateam toba numai cu plățile compensatorii că unii se fac și acum că plouă..astea se dau și mai abitir ...ministerele MAI și MApN scăpa de cheltuieli cu apt de serviciu ..le dau în dobândă minusculă la locatari... Le-ar da și pe alea de intervenție tot așa...dar și-au dat seama ca rămân în fundul gol... adică fără spațiu locativ si nu cade bine...pt un minister care se respectă Vi mai rar pe aici...dar când vii...se vede... folosești obuzierul ăla mare de 150 mm nu că nu ar fi bun și ăla de 122 mm cu data de fabr 1938...de pe timpul lui Stalin... Felicitări..

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai f. spunea...

au aparut aceste postari .....Stimati camarazi!
Din informatiile care ne parvin "pe surse" din mediul parlamentar se pare ca nu o sa vedem prea curand rezolvarea problemei "solda de grad".
Se pare ca unele comisii ale Camerei deputatilor care ar fi trebuit sa dea aviz sau sa intocmeasca raport pe acest proiect de lege nici macar nu au luat in calcul amendamentul depus in aceasta speta.
Oficial nu spune nimeni - nimic........ce sa mai credem ?in fiecare zi este altceva ,alte idei ,planuri..

Claudiu Marin spunea...

@mihai f
Se vede ca nu ai citit cu atenție topicul și mai ales titlul sau, titlu ales special pentru avalanșa de intrebari despre procedurile din comisiile parlamentare.
Nu vom ști nimic până nu apare Raportul comisiei de aparare de dupa ședința de luni sau marți.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se intalneste Ciolacu Marcel cu Stefan Cel Mare si-l intreaba:
-Maria Ta, ce sa fac sa ma ierte moldovenii?
-Liceul!
Acum eu: Daca avea macar liceul terminat, acum erau rezolvate pensiile militare!

Leon spunea...

@Claudiu, luni parlamentarii au zi libera !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mihai F, Sindicatul Politistilor- Diamantul a dat o declaratie oficiala intr-un ziar ploiestean, prin sistemul Discover, in care afirma traseul Legii majorarii soldelor de grad ca fiind spre finalizare, descriind clar amendamentul atasat, mai sus descriind in mare si eu situatia din ce am citit. Daca era ceva grav, deja sareau capacele de la zacusca si tocana de legume de pe mesele sindicatelor si ale ziarelor!

Artileristu.... spunea...

Multam de aprecieri Rezervistule.
Imi place mai mult statutul de cititor dar cateodata mai exlodeaza mamaliga, vorba regretatului Jean Constantin "mai cunoastem si noi" ca nu degeaba "am luptat" vreo 30 si ceva de ani prin sistemele astea. Si apropos cand "luptam" eu tunul-obuzier avea 152 mm.....s-o fi tocit saracul(asta ca sa ne mai descretim fruntile incruntate)

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Este valabil și pt dta răspunsul dat lui @mihaif

Rezervistul spunea...

Artileristul...Scuze pt dif de calibru... Aveam ochelarii de distanță... bătrânețea și degetele groase...nu de pianist ca alții care au mânuit doar creioane și stegulețe pe hărți și prin birouri...Oricum eu am făcut armata obligatorie la Aviația militară la Timișoara ca radist cl 1 ( morse)și chiar cu mintea mea de biban care o aveam atunci intram in sălile de preg a piloților doar să facem șmotru...pricepeam numai uitându mă pe acolo... că aveam in 1985...cam 380-400 av militare pe întreg teritoriul țării...( Mig 21-23..iar 93,99,elicopt de toate felurile... Deveselu caput,Alexeni abandonat, Caransebeș la fel este pistă de karting pt un întreprinzător local Kogălniceanu dat în grijă Licuriciului Mă și bufnește râsul acum când aflu că doar 12 F 16 apară țara... că până să ne ajute alții...ne mănâncă sfinții... până la d zeu Aah Am uitat de singurul submarin lăsat fără baterii in 1996 dat de ruși și neluat un seamă de Băse...care marinar fiind...avea alte priorități... să-l sape la rădăcina pe Geoană..Armata pe cai de lemn...

Artileristu.... spunea...

Domnule Akord 75 se vede intradevar ca ati fost ofiter...aveti un vocabular foarte elevat cat despre argumente pentru combatut, ce sa mai....conform statutului cum spuneam.
Dar haideti sa clarificam unele aspecte:
- in prinul rand sa nu generalizam
-in al doilea rand: cei care au luat salarii compensatorii si au fost baieti destepti au investit banii sau i-au transformat in valuta si s-au decurcat, dar cum spuneam sa nu generalizam
-in al treilea rand:cand vorbeam de apartamente primite gratuit si apoi cumparate, asa cum ati spus, pe mai nimic nu va comparam cu ceilalti cetateni ci cu noi cei mai tineri care am cam facut imprumuturi in banci sa ne luam o amarata de cutie de chibrituri cu pretentie de apartament,
-in al patrulea rand: si generatia dumneavoastra si generatia noastra a avut avantajele si dezavantajhele ei. Nu realizam nimic împroșcându-ne cu invectide dar stiti ceva: n-am inceput noi astea mai "tineri"
In rest sa fim cu totii sanatosi ca degeaba o pensie cu sase cifre daca jumatate ase duce pe doctori si medicamente.

Viorel spunea...

Akord 75. Vă mințiți unul pe altul. Inflație 1991= 170,2; 1992=210,4; 1993=256,1; 1994=136,7.

Burebista spunea...

Akord 75, sa înțelegem ca în 2001 ai ieșit la pensie la venerabila vârstă de 39 ani... Ai luat 32 solde compensatorii + 6 prime de pensionare? 21000 lei (denominati) în 2001 însemnau în euro cam 8570 pentru ca, 1 euro era 2, 450 cu aproximație...
Cât despre apartamente, majoritatea au primit care nu aveau în proprietate altele cum probabil a fost situația ta ( poate a primit soția ta de unde lucra... Dacă a fost cumpărat de la icral... Nimeni nu putea sa meargă la icral și sa ceară în nume propriu... De obicei se lua adresa de la unitate ca nu dispune de spatii locative se mergea la primărie și de acolo i se repartiza un apartament...
Ce sa facem, mai știm și noi,, d'astea " numai ca ne-am nas prea târziu și am făcut degeaba rapoarte, cereri etc... Apartamente de serviciu primeau numai snecherii din toate ministerele de forță... Iar pe la primarii tot cu intervenții se obținea ceva...
Cât despre pensie eu îți doresc să-ți crească atât cât pensia unuia ieșit din activitate în 2024.. Deja între pensia mea netă indexata și a unuia cu aceeași vechime, grad, funcție pensionat luna asta este o diferență la net de 1500 lei... Și au trecut decât 5 ani...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Avem in Parlament si in comisiile de speciallitate militari cu inalte grade si nici unul cu calitati de informator pro bono despre starea legislativa din comisiile de specialitate, ca doar drepturile sociale nu sunt tranzactii de armamente si ar trebui la zi sa stim de soarta documentului...
Dar eu uitasem ca am un prieten acolo, pe Dl Coarna, caruia ii am nr de telefon din vremea cand scriam la ziar, si azi l-am sunat, raspunzandu-mi imediat, informandu-ma ca documentatia se afla pe drumul cel bun, aflandu-se in comisiile de specialitate, ca sunt sanse sa treaca de comisiile de specialitate si sa avem rabdare pe saptamana viitoare, nedorind sa-l pisalogesc cu intrebari suplimentare, multumindu-i din partea a zeci de mii de camarazi din intregul sistem pentru eforturile si preocuparile dovedite in bunul mers al documentatiei legislative referitoare la soldele de grad, domnia sa promitandu-mi ca pe viitor imi va raspunde la telefon, daca-l voi solicita.

Rezervistul spunea...

( completare...) Până și Serbia așa măcinată de războaie și de micșorare a teritoriului după fosta Iugoslavie...am citit pe net că se mândrește cu 3 submarine la Marea Adriatica care culmea... aflăm că sunt și complet funcționale...Dar ăia nu se joacă...doar sunt antrenați în războaiele pe care le-au avut prin jurul lor La noi Marina militara e varză...datorită subfinantarii cronice Să mă contrazică vreun mariner... dacă poate...Acolo avem Marină pe căluți de mare...sâc

Negritoiu spunea...

Din comunicatul dat de ''Diamantul'' corelarea se va face (daca se va face) prin recalculare. O fi bine,o fi rau? Vor pierde cei aflati in plata cu cuantumul mai avantajos deoarece exista diferente mari intre pensia calculata si cea in plata. Indexarile s-au facut la pensia in plata asa ca diferentele au crscut. Termenul de aplicare depaseste data de 9 iunie: vot in plen,promulgare,publiicare in M.O. si (cel mai important) stabilirea normelor de aplicare(15 zile). Iar ajungem la mana DFG! Totul a fost bine gadit in laboratoarele puterii. Gasca lui CIUCA va primi in mod sigur 58_% din marire.

Gabi spunea...

Conform unor informații neoficiale ( pentru care îmi cer scuze de la început, nu bag mâna în foc și mi-aș dori să fie combătute și infirmate ) se pare că pe la Guvern nu se agreează această actualizare a salariului/soldei de grad pentru pensionarii militari. Doar că nu se spune pe șleau, însă efectele ar urma să fie simțite pe la comisiile de avizare ori la vot în Parlament. Să dea Dumnezeu să mă înșel.

GG spunea...

Cine a spus ca unii militari sunt idioți și pe deasupra și tâmpiți,au avut și au dreptate.Nu este greu constatat,sunt aici și oriunde.Cine se ocupă cu....culegerea
de informatii despre noi,are o treaba ușoară.Recunosc,ca si eu câteodată vorbesc prostii,pentru a duce în eroare inamicul,
dar și pt.a ști.ce ne doare,știind ca suntem monitorizați24/24!?
Acum,unii au început sa se laude,ca au luat,au făcut și au dres,pt.a oftica o anumita zona a pensionarilor militari și a duce prin aceasta metoda la dezbinare între categoriile de militari,polițiști,sri-ti etc.In loc sa va puneți mintea la contribuție sa vedem ce facem cu acești clocari care ne-au deposedat de niște drepturi de aproape 10 ani,voi va lăudați.Meritati,pe lângă oprobiul rezervistilor și câteva șuturi
(virtuale)în zona dorsala,cu care de fapt gândiți! Să fim sănătoși,că de pungă...,Au grijă alții!

un oscar = o pensie spunea...

Am mai scris asta dar moderatorul nu a publicat!
Parerea mea-pe card nu vom primi ceva in plus referitor la solda de grad,chiar daca acel amendament va trece de parlament.NU vor ciuca si ciolacu si caz inchis. Credeti ca daca doreau acestia nu ieseau chiar ei in fata sa isi asume fapta? vor invoca lipsa banilor si punct...

Claudiu Marin spunea...

@Negritoiu
Pe acest blog nu sunt permise gafe de genul ca actualizarea se realizează prin recalcularea pensiei militare.Da, recalcularea se poate realiza prin actualizarea unor elemente de salarizare
dar actualizarea in sine nu poate fi niciodată confundata cu recalcularea pentru ca nu schimba sistemul de pensii existent.Actualizarea aduce la zi valoarea unui element salarial sau doua, dar nu modifica algoritmul de calcul
Cine face acum propuneri de modificare a algoritmului de calcul, pentru o simpla actualizare, nu este manat de buna credinta.
Ori vrea sa complice lucrurile pentru a se repeta situația cu plx 199/2020, ori ii roade invidia ca pensiile vechi nu sunt plafonate și vor ei sa numeasca actualizarea drept recalculare. ca să se plafoneze și pensiile mici, chiar daca din ele lipsesc majorările acordate timp de cinci ani de L 153/2017
Tare ma tem ca "recalculatorii" sunt
mesagerii involuntari ai unor oficiali care se opun actualizarii soldei de grad pentru pensionari.


Rezervistul spunea...

Felicitări Burebista.... porți cu cinste numele marelui conducător dac
..Ce vrei mai mult de la Acord 75 privind limbajul folosit cu subalternii ...format la scoala sovietică

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Explicația dv. este foarte simplă și pe înțelesul tuturor, Cred că cel mai bine ar fi pentru toți pensionarii care comentăm pe blog, să lăsăm disputele cine ar câștiga mai mult și cine mai puțin și să ne axăm pe comentarii prin care, politicienii care nu înțeleg că prin neactualizarea soldei de grad, protestele în stradă, online, VOT NEGATIV împotriva PSD și PNL la toate categoriile de alegeri vor continua / îl vom aplica.

Laleaua neagră spunea...

Seamănă cumva cu PLX 199 care sa îngropat în CD..încă nu am văzut saci în căruță...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gafa cu recalcularea apartine sindicatului cristalin, cu un sef tanar, care nu haleste legislatie pe paine, apoi ziarele obisnuite cu termenul de recalculare la civili il baga pe acest termen de uzanță si umplutura sa sune bine, insa suntem batrani in huhureziene si se stie ca asta nu presupune nici o recalculare si pierdere de vreme pentru a face iar rau, caci recalculare mereu a insemnat taieri masive, ca la civili, iar in 2017 a facut ravagii, mie amputandu-mi cu peste 50% cuantumul si ramanand pe avantajul calaretului! Aceasta actiune a fost gandita sa se majoreze toate pensiile, mai ales cele sub 50 lei, sub 100 lei sub 500 lei, sub 1000 lei, etc, adica circa 20.051 pensii in dramă si colaps social. Coteii razatori, care se bucura mereu de saracia si necazurile mele si ale altora, vor avea o oferta generoasa de la Mălineanu, pe si cu strune pe gâlme sa aiba de unde sa le adune, ca pe prune!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rezervist, formare si pe la echilateralul din Directia a 5 a, dupa cea stalinista din podul Lomonosovului moscovit, ca la etaje se formau elitele, in pod ratatele si la subsol &elitele, precum Vladimir Ilici Iliescovici! Eheiii, ce le mai lipsesc unora Ghizella Vass, Teoharie Georgescu, Miron Constantinescu, Lucretiu Patrascanu, Walter Roman si alti corifei ai primilor ani ai orizonturilor rosii, zburati ca potarnichiile in 1954, dupa ce Tatuca Stalin a mierlit-o de atac cerebral bahic, si lasat balta sa se chinuie pana a crapat! De tot.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Degeaba va temeti, Dle @Claudiu Marin, pentru ca ei, parazitii egoisti, exista, atata timp cat si alti paraziti vor exista, precum limbricii, teniile, oxiurile, scabia-raia si paduchii, caci asta sunt, nu altceva! Măi, ca bine le-am mai zis-o parazitilor ăstora, care infectează la comandă politică blogul! Prin deparazitare, la ceanga parpales la misto, pe direcia Mos Alecu Mobutu Sense Senku Kuku Zanga Banga, va alungam d-acilea cu bota si ranga!

Cătălin spunea...

Oameni buni nu va mai certati ca acum 4 ani cand se "dorea" recalcularea pensiilor si inlaturarea inechităților cu acel proiect introdus in Parlament. Mincinosii doar au tras de timp.Ce nu intelegeti? Doar suntem amagiti pentru voturi iar apoi il baga pe Idarescu in fata sa ne zica ca trebuie taiate pensiile si salariile.Acesti ne....nici doar executa niste ordine venite de la Bruxelles mimand ca vor sa indrepte inechotatile.Asa au facut si in 2016 cand au vrut sa taie dar unii au fost plafonati primind doar indexarea.La fel se va intampla si la civili.Acolo unii vor tamane inggetati ani intregi neprimind nici indexarea se pare.Mo-e scarba de toata clasa politica dar mai ales de cei care au fost, sunt sau vor fi la "butoane".

Gabi spunea...

Circulă în prezent pe watsapp un comunicat care ar fi din partea lui Dumitru Coarnă prin care se arată că ” unii oameni de bine ” încearcă să contacteze și să convingă deputații să nu treacă amendamentul privind actualizarea salariilor/soldelor de grad pentru pensionarii militari. Astfel s-ar împușca doi iepuri deodată: pe de-o parte reprezentanții MApN ar ieși spălați fiindcă ei au vrut și nu s-au opus iar pe de altă parte, banii care trebuiau alocați către pensionari în mod justificat vor lua alte drumuri, probabil pentru alte sinecuri și pomeni electorale. Dacă aveți posibilitatea ar fi bine să verificăm aceste posibile impedimente care ar conduce la un eșec al demersurilor și eforturilor făcute de mulți dintre noi pentru recuperarea unor drepturi bănești ce ni se cuvin.

Burebista spunea...

Akord 75, nu ai scris tu mai sus ca ai primit apartament de la icral și nu de la armată??? Acum spui ca l ai cumpărat din 1981.... Atunci nici nu aveai cum sa primești locuință cu chirie de la MApN... Pentru ca deja aveai proprietate... Și a doua problemă creca în 2001 cu 8500 euro puteai sa cumperi cel puțin o garsoniera sau chiar și un apartament cu 2 camere cf 2 în București... În Brașov cred ca ceva mai bun.. 🤣 În prezent un apartament cu doua camere cf 2 costa cam 40000 euro în București... Eee cum e??? O fi bine, o fi rău... 😱 😎 Cei ce s au pensionat prin 2010 au primit de la 50000 subofițeri, în sus pe la 80-100000 ofițeri și euro era sub 4 lei... Poate nu-și mai cumpărau o garsoniera dar măcar jumătate tot luau.. Noi ăștia mai tinerei am luat plăcuța suedeză.. 🤣 😱 Nici măcar sporul pentru Omm nu l am mai primit...
Hai sa încheiem subiectul.... Și sa ne concentram pe solda asta de grad sa ne fie acordata și nouă în cuantum actualizat pentru ca este discriminare între rezervistul voluntar și rezervistul obligat de statut...

Cătălin spunea...

Acum 4 ani, unii comentatori isi faceau tot felul de calcule cum vor primi ei zeci de mii de lei in plus la pensie in urma recalcularii sau actualizarii pensiei.In final au ramas doar cu degetul aratator in gură, dar au votat tot cu ne....nicii care le-au macelarit pensiile. Acum va fi la fel.Istoria din pacate, se repeta.Nimic nu invatam din greselile trecutului.

Mihai f. spunea...

De pe sindicat diamantul ....referitor la amendamente ....Au mers cu aceasta versiune "sigura", ieri dimineata dar s-a pornit un taraboi monstru pornind de la efortul bugetar ce ar presupune acasta actualizare. Pensionarii vor trebui sa "multumeasca" coalitiei de guvernare in frunte cu presedintele comisiei, Adrian Solomon. Acum, cica bazaie sa promita - in compensatie - o majorare cu 7,5%, pana trec alegerile.
Acum, cine ii (mai) crede, sa le mai acorde o sansa!

xmax spunea...

Deci pe site-ul cdep:
https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21737

avem:
primire aviz de la:
Comisia pentru muncă şi protecţie socială
Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

termen depunere amendamente: 15.05.2024 (FINISH)
termen depunere raport: 22.05.2024 (care se va intocmi dupa chipul si asemanarea dusmanului????)

Altceva nimic!

Plus daca se accseaza fisierul formatPDF - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului veti constata ca in acest fisier apare tabelul cu modificarile valorice ale soldelor de grad/salariu de grad.

Detalii reale are cineva in acest sens?

Claudiu Marin spunea...

@xmax
De ce nu vreți sa înțelegeți ca abia săptămâna viitoare are loc ședința Comisiei de aparare pentru întocmirea Raportului pe care-l va prezenta Plenului Camerei.
La sedinta vor fi invitate și instituțiile militare care vor spune în public dacă susțin sau nu actualizarea.
Menționez încă o data ca amendamentul nu trebuie sa reglementeze decât actualizarea soldei de grad, permanent sau numai in anul 2024.
Restul zorzoanelor introduse în textul agreat de dl Coarna sunt adevarate excepții de la algoritmul de calcul al pensiilor militare, excepții care exced operațiunii de actualizare in actualul sistem de pensii militare, reglementat de L 223/2015, pentru stabilirea dreptului de pensie.

Mihai f. spunea...

Claudiu marin...să aveți dreptate,știm că marți este ședința ...dar suntem bulversați de informații,cu amendamente respinse,se da ,nu se da ...nu iese nimeni oficial sa ne lămurească cu partea legislativa.

Rezervistul spunea...

Bure... comandant mare de oști...ce ești...cum le nimeriși...pe furiș.. de se agitară chiar de cu seară cei cu musca pe căciulă . și sacoșa plină ...de la casierie... toți plecară intr-o doară...unii la beție... alții într-o veselie... să plătească rate pt case luate....

Claudiu Marin spunea...

Este posibila golania?
Mesaje primite

Iulian MARES
19:33 (acum 4 minute)
eu

Astept pareri!

Măsura intră în vigoare (daca va fi adoptata)"după publicarea in MO a legii de aprobare a HG, nu după publicarea HG.
ADICĂ:
Parlamentul deja a votat legea prin care "împuternicește" (știți ce-i... împuternicirea) Parlamentul să emită hotărâri pe timpul cât "aleșii poporului" sunt in campania electorala si vacanța parlamentară.
Deci, (concluzia întâi, că suntem români) Guvernul da HG-ul, ministrul se tine de cuvânt, dar aprobarea (sau nu), in sesiunea parlamentară din toamnă - iarnă... adică noul Parlament, ales in septembrie!

https://www.juridice.ro/734227/abilitarea-guvernului-de-a-emite-ordonante-simple-pe-perioada-vacantei-parlamentare-din-perioada-iulie-august-2024.html

*Si urmează "abilitatea guvernului" pe timpul campaniei electorale.

Cu stima,
Iulian Mareș

Raspuns
In primul rand este vorba de o OUG nu de o HG!
Daca se introduce amendamentul prin Plx 262/2024, el se aplica de casele de pensii la 3 zile de la data publicarii in MO a legi de aprobare a OUG 26/2024.
Chiar daca va intarzia calculul actualizarii, pana se vor emite normele de modificare a Anexei 2 a Ordinului M24, plata se va acorda retroactiv de la data intrarii in vigoare a legii.

Leon spunea...

@Iulica, nimic deosebit, asa se procedeaza in fiecare an !
Proiectul de lege a trecut de Senat si saptamana viitoare intra la comisiile din CD:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2024/24L243FS.PDF?nocache=true
@Claudiu, corectati Anexa 2 din M.25/2016!

xmax spunea...

Stiti de ce am insistat?

Simplu: deoarece pe celalalt topic (Modul de plata a pensiilor militare valabil pentru toate casele sectoriale) "cineva" insista cu o afirmatie: cum ca "Deputații nu vor sa actualizeze solda de grad a militarilor ! GHINION !"

O fi asa? N-o fi asa?

Eu inteleg poate multe dar "sopirlele" dau tircoale pe aici...:)

Scuzati insistenta mea....

Cătălin spunea...

Inca odata Leon si Marian alias Huhu vin cu informatii veridice si nu cu "bălării". E bine ca unii se mai ocupa cu selecția comentariilor a noimă. Unii camarazi sunt realmente bulversati si nu mai cred ca li se va face o "minimă" dreptate (actualizarea soldei de grad), având in vedere abuzurile si inechitatile din ultimii ani. Daca PSD-PNL se vor ține de cuvand, cu siguranta voturile pensionarilor militari si a familiilor acestora se vor "îndrepta" cu precădere către aceștia.Eu unul voi vota cu PSD la europarlamentare si PNL la locale desi Adina Valean (PNL) a fost cel mai bun europarlamentar care l-a avut Romania vreodata.

Alexandru spunea...

Ptr dl Leon. Proiectul de lege la care faceți referire, nu spune nimic despre actualizarea soldei de grad la pensionari militari!

valy spunea...

Cei care au Decizii de pensii cu drepturile calculate pe minus, dar au rămas în plata cu (solda cuvenită pe contributii mai mare),

1-La această rectificare a soldei de grad mai întâi i se scade deferenta dintre drepturile ce se cuveneau și valoarea în plată și se acorda diferenta ce ramâne.

2 - La cei care solda de grad nu acoperă diferența rămâne cu valoarea pensiei în plată.

3 - Cei care în Decizia de pensie anterioară au primit pensia mărită, vor primi diferenta cuvenită soldei de grad.

Viorel spunea...

Gabi. Am mai spus și mă repet. Eu în calitate de fost Sof. al Armatei României (Gl. și nici Of.), ca reprezentant al pensionarilor mă prezentam la întâlnire cu un Potocolul în care treceam doar Actualizarea soldei de grad (ăsta a fost și motivul mitingui, nu ?) cu termen de executare 01.07.2024. Data, semnătura ministrului Ap. și a reprezentanului (dacă chiar insistau să le apară numele) reprezentanților prezenți la întâlnire.
Dacă ar mai fi fost vreun subiect important care ar fi putut fi strecurat (în funcție de buna dispoziție a ministrului Ap.), întocmeam un al doile Protocol cu ambele problem, la fel cu dată și semnături.
Prezentam în ședință ambele variante. Cea pe care ar fi acceptat-o ministrul, i-o puneam în față să o semneze și să o înregistreze la CDC. Luam ex. 2-5 sau 7 câți reprezentanți erau, le dădeam câte un ex. fiecăruia ca să le prezinte membrilor de S / A / L.
Atunci, cel interest să se resolve problema era ministrul Ap. care personal sau în ședință de guvern solicita sprijin politic domnului prim ministru Ciolacu și domnului Ciucă. Acum stăteu liniștiți, noi nu mai stăteam în stress și ne mai și contrazicem pe ceva ce poate nici nu va fi.

Leon spunea...

@Alex, era un raspuns ptr.Iulica Mares, si se refera la proiectul de lege pron care Parlamentul abiliteaza Guvernul sa emita Ordonante de urgenta in timpul cand parlamentarii sunt in vacanta..!!

valy spunea...

GHINION ! poate "DEPORTATII nu vor sa actualizeze solda de grad a militarilor ! "

Nu se va opune nimeni.

Cătălin spunea...

Simt ca solda de grad se va actualiza dar se pare că unii cu cuantumul "pastrat" in plata in urma recalcularii, vor avea de suferit mai mult sau mai putin, posibil ca unii pensionati in ultima perioada sa nu vada nimic in plus la pensie.Nu aruncati cu pietre in mine dar asa au procedat la ultima actualizare desi acea actualizare a pensiei a fost una incorecta, dupa cum a hotarat Curtea de Conturi.

Claudiu Marin spunea...

@Catalin
Am atentionat ca pe acest blog nu se permite ca actualizarea sa fie numita revizuire sau recalculare?
Daca avem colonei cu solde de grad de 340 lei, altii cu solda de 330 lei , altii cu 900 lei si deja altii pensionati acum , care au 2838 lei, d-ta daca ai fi la comnada cum ai face actualizarea?
Le dai la toti 2838 lei sau le dai doar diferenta astfel incat dupa actualizare toti sa aiba solda de funcție de 2883 lei?
Cat ai vrea sa mai primeasca la solda cel care s-a pensionat luna aceasta?

Claudiu Marin spunea...

Iulian
Sa stii ca solda de grad va intra in baza de calcul a pensiilor militare in valori egale pentru toti militarii de acelasi grad, insa reflectarea ei in cuantumul pensie difera pentru ca nu toti avem acelasi procent de calcul al pensiei.
Baza de calcul a pensiei militare este reglementata in art. 28 din Legea 223/2015, baza care se compune si din solda de grad, iar cuantumul pensiei se stabileste potrivit algoritmului de calcul valabil si dupa actualizarea soldei de grad, potrivit art. 29-30, 60 si 108 din 223/2015 si art. 11 din L 80/1995.
La fel se stabilesc si noile pensii militare dupa intrarea in vigoare a OUG 26/2024.
Te apuci sa critici, dar nu cunosti algoritmul de calcul al pensiilor militare.

RD spunea...

@Viorel,

Am vorbit cam singur despre jalonul din PNNR în legătură cu reducerea cheltuielilor pentru pensiile de serviciu. Vom vedea ce se va întâmpla săptămâna următoare dar să știți că treaba asta cu actualizarea este la fel de importantă la ce ați spus cu ne luați de proști și după câteva luni schimbați legea pensiilor militare de exemplu?
Febra actualizării soldei de grad a dat la o parte faptul că s-a făcut o înțelegere cu CE asupra pensiilor de serviciu, inclusiv cele militare. Dar lumea batman-batman!

Iulian Mareș spunea...

Arfy!
Lucrurile sunt mai altfel conturate...
In loc de MCG acum este CNMC, care insumeaza toate FA!
*Palierul politic stabilește Directiva politica, deci obiectivul politic strategic: ex.: eliberarea Moldovei vremelnic ocupate, concomitent cu ... ex.: pastrea liberei navigatii pe rutele comerciale maritime si fluviale!
**Domeniul militar raspunde in principiu prin documente specifice la: CUM? CAND? CU CINE? PANA UNDE?
detalii, numai pe bani! :))

VALNIC74 spunea...

SE PARE CA NU ESTE LEGEA PE ORDINEa de zi la camera deputatilor pt.data de marti 21.05.2024 si nici luni pe 20! ceva se misca impotriva noastra!

Gabi spunea...

Fără îndoială că sunt importante avizele de la comisiile de specialitate, dar hotărâtor va fi votul de la Camera Deputaților, acolo unde am înțeles că se discută deja ”alocarea” unui vot negativ pentru actualizarea salariilor/soldelor de grad pentru pensionarii militari.

Ovidiu Ștefan spunea...

Amendamentul care circulă pe net (https://www.defenseromania.ro/camera-deputatilor-poate-readuce-echilibrul-in-mapn-amendamentul-privind-solda-de-grad-a-rezervistilor-trebuie-aprobat-pentru-ca-este-in-interesul-tarii_628322.html) pare să nu fie ce trebuie - cei pensionați după 15.09.2017 vor pierde indexările acordate între timp, întrucât art. 60^1 alin.(2) și (3) prevăd că pensia netă nu va depăși "suma rezultată din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete în cauză a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată". Media soldelor/salariilor lunare nete reprezintă plafonul inițial al pensiei, de la momentul stabilirii acesteia, și nu conține eventualele indexări acordate ulterior. Nu cred că interpretarea caselor de pensii sectoriale va fi în favoarea pensionarilor, acestea nu vor considera că media soldelor/salariilor lunare nete cuprinde indexările acordate, dacă textul de lege nu va prevede expres că sumele din indexări intră în plafon.
Da, dacă amendamentul ar fi prevăzut, simplu, actualizarea soldei de grad din compunerea bazei de calcul al pensiei, toate calculele ar fi pornit de aici, influențând pozitiv pensia netă pentru toate categoriile de pensionari militari, fără probleme de interpretare a unor texte alambicate.
Să nu mai zic că art. 60^1 alin.(1) prevede actualizarea pensiei (care se face la brut!) cu netul (?!) diferenței [...]. Se cam amestecă brutul cu netul, ceea ce nu e favorabil pentru pensionari.
În concluzie, ne cam "dă cu virgulă".

Gabi spunea...

Văd că nimeni nu spune nimic despre varianta virală care a circulat ieri ca fiind un mesaj transmis/redirecționat de către Dumitru Coarnă prin care se arăta faptul că aleșii din Camera Deputaților înclină spre a nu vota amendamentul. Asta nu se vrea a fi nici dezinformare, nici intoxicare, nici măcar o știre alarmistă/pesimistă dar voiam să aflu dacă știe cineva dacă la nivelul deputaților există susținere pentru cauza noastră. Teoretic, dacă această cerere legitimă a noastră a fost însușită, așa cum se zice, de către reprezentanții puterii, nu ar trebui să apară surprize neplăcute. Nu de alta, dar tot vorbim aplicat de cât va fi mărirea, cui se va acorda, modalitatea de actualizare, etc fără a avea însă certitudini, în afara promisiunii ministrului MApN că nu se va mai opune.

Cătălin spunea...

HUHU, NU AI ÎȚELES INCA CA "RD" SI ALTI COMENTATORI DE PE BLOG SUNT DOAR NISTE "INAMICI" DE PE CALEA "VICTORIEI" PUSI SA ARUNCE "FITILE"? UNII DINTRE EI POSIBIL CHIAR FOSTI COLEGI AFLATI CU TOTI SACII IN CARUȚĂ, CARE VOR SA RAMANA REGII JUNGLEI, IAR CEILALTI DOAR NISTE SCLAVEȚI CU MÂNA INTINSĂ LA CEI CARE ȘI-AU BATUT JOC DE NOI, NE-AU ABUZAT SI NE-AU NEDREPTATIT.

Claudiu Marin spunea...

@Ovidiu
A făcut scurta explicând ca pensia militara se stabilește procentual din baza de calcul dupa ce mai intai se actualizează solda de grad din componenta ei.
Ce ai vrea, ca o pensie stabilită anul acesta sa mai primească încă o data solda de grad din Oug 26?

RD spunea...

@Cătălin,

Terminați cu prostiile! Dacă nu vreau să fiu păcălit unde e problema? Dacă sunt realist unde e problema? Că voi nu vorbiți de angajamentul luat cu Comisia Europeană și de ultimele modificări aduse pensiilor militare e treaba voastră. Nu sunt în vreo asociație. Având în vedere că sunt și eu cu solda de grad mică, fiind neplafonat, nu înseamnă că nu pot privi realitatea. Vom vedea în curând ce se va întâmpla cu actualizarea soldei de grad.
Spun că dacă se voia, venea MApN cu un amendament corect și benefic pentru toți pensionarii militari. Cei de la MApN puteau veni cu amendamentul chiar la întâlnire cu reprezentanții acelor asociații. Ministrul este de la PSD. PSD e la guvernare cu PNL. Era foarte simplu! Și cică domne nu mai punem piedici amendamentului, dar tre să formula5i amendamentul și să caute parlamentari care să susțină amendamentul pentru a fi votat pozitiv. Eu nu vreau să fiu păcălit! Cine vrea, să fie sănătos! Vreau să am pensia mai mare și nu doresc ca vreuna să scadă, dar când am văzut câtă răutate și invidie a ajuns între pensionarii militari din anumite motive, pot spune că ne merităm soarta. Așa cum eu respect toate părerile și voi trebuie să accepte ți părerile mele. Desi cred că în adâncul sufletului vostru știți prin ultimele modificări că șansele nu sunt chiar așa de mari și aș vrea să fiu contrazis prin fapte. Dar MApN a făcut ce a vrut. Să iasă 'n' comentarii. Multe diferite. Scrie în PNNR reducerea cheltuielilor și domnul Cătălin va spune că sunt trimisul nu știu cui ca să fac nu știu ce pe blog. Prin actualizarea soldei de grad cu intenția de a creste nu să se găsească o formulă pentru scădere, înseamnă că încalcă acordul asumat cu CE adică reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu.

Burebista spunea...

Valnic și restul care pun aceeași întrebare.... Cum sa fie pe ordinea de zi la CD pe 20 sau 21 dacă abia pe 22 este termenul de depunere a raportului comisiei de apărare, ordine publică și siguranța națională???? Abia după ce acel raport OBLIGATORIU, va fi introdusa într-o zi pentru vot în plen..

Burebista spunea...

înregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere

trimis pentru raport la:
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
termen depunere amendamente: 15.05.2024
termen depunere raport: 22.05.2024....

Urmăriți procesul legislativ aici....

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21737

xmax spunea...

Interesant acest comentariu de mai sus:

"....
@Catalin
Am atentionat ca pe acest blog nu se permite ca actualizarea sa fie numita revizuire sau recalculare?
Daca avem colonei cu solde de grad de 340 lei, altii cu solda de 330 lei , altii cu 900 lei si deja altii pensionati acum , care au 2838 lei, d-ta daca ai fi la comnada cum ai face actualizarea?
Le dai la toti 2838 lei sau le dai doar diferenta astfel incat dupa actualizare toti sa aiba solda de funcție de 2883 lei?
Cat ai vrea sa mai primeasca la solda cel care s-a pensionat luna aceasta?
...."

Mai completez cu:
...sunt colonei care au solda 490 lei....

Intrebarea

"Cat ai vrea sa mai primeasca la solda cel care s-a pensionat luna aceasta?"

este evidenta: cel putin de doua ori in plus!!!!! Ca raspuns ironic la acesti vremelnici politruci care se afla la butoane. Ei asa vor gindi.

Tare-s curios daca aritmetica de baza ii va ajuta pe acesti idioti care legifereaza sa observe ca si intre solde exista DIFERENTE majore!!!!!

Este evident ca cel care acuma trece in rezerva este cu sacii-n caruta si nu mai trebuie sa primeasca nimic privitor la solda de grad. Si tot asa mergind spre cel care are o solda de grad de numai 330 lei, acesta din urma sa primeasca ca valoare, diferenta de la 330 la 2838.

Asa zic eu. Sau poate gindirea mea este gresita. Completati cei care aveti mai multe cunostinte in domeniu.

Burebista spunea...

Xmas, în articolul de mai jos găsiți răspunsul, ka cum se va face...
https://m.defenseromania.ro/camera-deputatilor-poate-readuce-echilibrul-in-mapn-amendamentul-privind-solda-de-grad-a-rezervistilor-trebuie-aprobat-pentru-ca-este-in-interesul-tarii_628322.html#google_vignette

Ex din 2838 se scade 490 sau cât a avut colonelul SG după actualizare... Dar sa zicem ca 490... 2838-490= 2348
2348 - 35% (contribuții obligatorii CASS și CAS) 1562,2 - 10%(imlozit pe venit) 1374 net... Creșterea netă va fi de 1374 la ce se primește acum pe card... La brut probabil pensia va creste cu 2838 și astfel cei pensionați înainte de 15.09.2017 vor deveni și ei Semi-ciucani.. 🤣 Pentru ca brutul nu va mai avea legătură cu netul în plată... Acum rămâne de văzut dacă partea din pensie corespunzătoare soldei de grad va mai fi indexata cu inflația sau va rămâne legată de creșterea soldei de grad a activului, cum ar fi normal... Dacă vrem solde de grad egale la net cu activii atunci acestea nu se mai indexează dacă nici solda activului nu crește.
Cred ca la normele de aplicare se vor analiza toate aceste aspecte... Pentru ca solda de grad a activului nu crește în funcție de rata anuala a inflației ci în alt mod. Poate ar trebuii stabilit clar cum creste solda de grad din oficiu fără sa mai fie nevoie întotdeauna de o HG sau OUG..

xmax spunea...

Multumesc pentru raspuns @Burebista

Se vor efectua DIFERENTIAT majorarile soldei de grad, in functie de ce solda de grad are fiecare, la momentul intrarii in vigoare a acelui OUG (daca va intra).

Claudiu Marin spunea...

Burebista
Ti-am publicat comentariul sa sa rada cititorii de întrebările a la Gågă pe care le poți pune.

Burebista spunea...

Am pus eu vreo întrebare??? Cred ca Xmas a pus întrebări... Eu am răspuns.. 🤣 Strict după ce este publicat pe defense România ca amendamente.

Arfy spunea...

D-le Marin Claudiu. Burebista n-a pus întrebări dar are numeroase îndoieli!
Încă nu știe treaba cu formula indexarea! La ce se se aplica, de fapt indexarea inflației, și la ce bază de calcul se aplică!
Vă rog puneți postarea cu regula soldei de grad! Este atât de clar explicată încât nu mai este nevoie de niciun comentariu publicat.
Cei nedumeriți să rămână așa până își văd cupoanele de pensie sau "decartarea" pi cont!

Cătălin spunea...

PANA LA O NOUA LEGE A PENSIILOR MILITARE SAU O EVENTUALA RECALCULARE A ACESTORA IN VEDEREA ELIMINARII TUTUROR INECHITATILOR INTRE PENSIONARII MILITARI, AVAND IN VEDERE CA LA CIVILI SE INCEARCA O RECALCULARE A PENSIILOR, PENTRU A NU MAI EXISTA INECHITATI MAJORE, ESTE CAZUL CA SI LA PENSIONARII MILITARI SA AIBA LOC ACEST PROCES DE REPARATIE PRIN ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD.SOLDA DE GRAD (GRADUL/ RANGUL) ESTE SINGURUL CARE "REPARĂ" CE AU STRICAT ALTII (IERARHIA MILITARA) SI ANUME AU FACUT CA LA ORA ACTUALA SA EXISTE SUBOFITERI, DE EXEMPLU, CU PENSII MAI MARI DECAT UNII COLONEI SAU CHIAR GENERALI PENSIONATI ANTERIOR. MORALUL CELOR IN REZERVA ESTE LA "PAMANT" DIN CAUZA UNOR POLITICIENI CA LOV, CARE AU DISTRUS PRIN OUG-URI ABUZIVE (ABUZ IN SERVICIU) O LEGE (L223/ 2015) REPARATORIE SI "MOTIVATIONALA" PENTRU CEI CARE VOR SA IMBRATISEZE CARIERA MILITARA SI CARE SUNT SUPUSI LA TOT FELUL DE PRIVATIUNI IN RAPORT CU "CIVILII".

Jean P spunea...

Pana la urma au admis amendamentele referitoar ela actualizarea salariilor de grad ale rezervistilor?