Un produs Blogger.

vineri, mai 17, 2024

Propunerea sefului Directiei Juridice din MApN pentru corelarea soldei de grad a pensionarilor militari cu cea a personalului in activitate

152 comments

 Dintr-o stenograma a discuțiilor din 9 mai 2024, dintre reprezentanții structurilor asociative și conducerea MApN,  rezultă că generalul Cipu Anton Radu, șeful Direcției Juridice, a propus următoarele:












UPDATE, 17 mai 2024

De ce am readus in prim plan actualizarea soldei de grad sugerata de domnul general Cipu, respectiv modificarea legii pensiilor militare pentru reintroducerea unei prevederi care sa permita actualizarea soldei de grad, acolo unde este asezata de articolul 28 din L 223/2015, în baza de calcul a pensiei?

Este persoana cea mai avizata juridic ca sa fie credibila și chiar știe ce este o actualizare a unui element salarial din componenta bazei de calcul, spre deosebire de niște docti in drept care se tem, ca tampa de drobul de sare,  ca.... dacă actualizarea este confundata cu o recalculare sau cu o revizuire de pensii militare si ne vom lovi de efectele acestora?

Spuneam ca solda de grad este așezată de art. 28 în baza de calcul, dar la valoarea avuta în legea salarizării de la data deschiderii dreptului de pensie ori la data actualizărilor și recalcularilor anterioare pentru pensiile militare mai vechi.

Nu trebuie decât o reglementate simpla, asa cum este cea sugerata de dl general, care sa permita aducerea permanenta a soldei de grad, repet, din baza de calcul,  la valorile stabilite de guvern pentru personalul in activitate. 

Stabilirea cuantumului brut sau net al pensiei militare se face potrivit algoritmului de calcul existent în lege, nefiind nevoie de noi dispoziții de-a dreptul hilare care adaugă actualizarea soldei de grad te miri unde, numai în solda de grad din compunerea bazei de calcul... nu.

Din păcate. asemenea amendamente au fost aruncate spre parlamentari, pentru a fi carate în Comisia de aparare a CD.

Se vor mira de ce amendamentele au fost respinse, spre bucuria cinica a celor care au sugerat alte texte de amendament, diferite de ce s-a discutat pe 9 mai cu conducerea Ministerului.






152 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-o vad aprobata, si pe urma mai vorbim noi! Dar de Judecata Divina nu veti scapa, monstrilor care ne-ati terfelit si batjocorit drepturile ani in sir, pana ne-ati bagat in mormant! De suparare si saracie am dat in diabet, si pana si medicamentele de diabet le cumparam din vina voastra, facand absolut orice sa nu se respecte dreptul de a ni le primi legal in regim gratuit! Peste 100 de lei am dat numai pt medicamentele de diabet, calailor, la o pensie de mai putin de 1600 lei, iar pe celelalt dand aproape 400 lei, fiind extrem de scumpe! Voi nu va dati seama ca nu se mai poate trai cu astfel de pensii nenorocite, si mai ales sa locuiesti si pe chirie scumpa?!

Claudiu Marin spunea...

@IFRIM
De diabet se imbolnavesc cei care se ghiftuesc, nu cei c-are răbda de foame.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, inclusiv medicul, dar si daca cititi la cauze in scrierile de specialitate, mi-a spus ca stresul zilnic pe care l-am suportat a contribuit la starea mea, cel cu Anilu fiind un canon care nu ma streseaza mult, obisnindu-ma in ani de zile, dar este foarte greu sa ingrijesti o persoana cu handicap grav, insa zbaterile mele ani in sir impotriva acestor calai ai pensiilor militare m-au stresat si uzat puternic, asta fiind cauza diabetului meu! Ma pot sustine si diabeticii sinceri, dar se poate gasi si pe Google cauzele, unde figureaza la loc de ,,cinste'' stresul! Si lipsa de miscare, caci nu pot iesi din casa, Anilu avand atac de panica grav si trebuind insotita 24 h din 24 h, iar cand plec undeva platesc o femeie sa stea cu ea in lipsa mea, si nu-mi permit nici eforturile fizice de la boala cardiaca stagiul ultim, 3, si cand merg trebuie ca la cativa pasi sa ma odihnesc ca altfel imi capa capul de la tensiune, fiind permanent in buzunar cu Nitroglicerina si Captopril. Lor le atribui agravarea bolilor mele, clocarilor gulerati!

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Cu scuzele de rigoare. Am avut coleg căruia i-a murit sora destul de tânără. De supărare în 48 de ore s-a îmbolnăvit de diabet direct dependent de insulin. Sunt cazuri și necazuri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trebuie gandit ca un om cu venituri mici nu-si permite sa se hraneasca cu ceva de calitate, sanatos, mancand ieftin si foarte prost, pline de grasimi, inlocuitori, aditivi, E-uri, etc.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vali spunea...

Total gresita afirmatia dvs Claudiu Marin vizavi de cauzele care duc la declansarea diabetului !!! Sunt nspe cauze-mostenirea genetica, stresul, lipsa de miscare, consumul mare de alcool si tutun, intoxicarea cu medicamente sau alte substante toxice, suparari, pierderea unor persoane apropiate, alte boli pot declansa la randul lor diabetul etc. E usor sa pui etichete...Seara buna !

Dibaciu spunea...

Tara arde si baba se piaptana! Mai ramane sa postati niste diete!

Claudiu Marin spunea...

@Valy
Eu am vrut sa subliniez ca nu numai "clocarii" sunt vinovati de starea de sanatate , ci si viata dezordonata pe care ne povesteste omul ca a avut-o.
Asa de usor este sa dam vina pe altii!

Relu spunea...

@akord: nu ar fi mai ok cu senzor decat cu glucometru?

NINEL spunea...

sdlenin2000 :
Cine mă poate edifica și pe mine referitor la cine stabilește sau cum se
calculează valoarea soldei de grad ? Nu cumva se ajunge tot antica VRS care la
militari și polițiști este sub 200 lei, iar la magistrați cca 600 lei !!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, tot prost ai ramas de cand te stiu! Du-te la orice farmacie doresti la tine in oras si vei vedea ca cei fara insulina platesc medicamentele de diabet peste 100 lei incepand din luna Martie anul curent! Ai ramas din nou de prost! Sa nu te suporti pe tine, ingamfatule si infatuatule! Tu ai diabet de la alcool si toti stiu asta! Nu ai facut nimic laudabil la viata ta sa mori impacat cu sine, ci numai te-ai contrat si ai jignit tot ce ai prins in jurul tau, ingalatule! Anilu e pe insulina si are gratuitati, asa ca nu fa scoala cu mine ca atunci cand râneai la vite in civilie in cizme de cauciuc si acum te dai si orasean si atotstiitor, dar te tradeaza calcaiele si greierii! Sa te bagi numai cand vei avea cunostintele la zi, limitatule!

Rezervistul spunea...

Viorele....Nu mai râde de d nul Ifrim... că nu știi ce viață a avut el și alții în situația lui...Vezi că doctorul a spus că diabetul se ia la orice vârstă și că a mâncat ca săracu sau sa ghiftuit cum spui tu...Tot el doctorul mi-a zis că și cei care se cred sănătoși... dacă fac analize...el a depistat la cabinet că... în 6 cazuri din 10...aveau dar nu știau... dif faze... prediabet etc... stăteau așa și veneau prea târziu când în loc să ia Siofor pastile(120-140 glicemia)...treceau direct la injecții in burtică.... că aveau deja 200-250-300 glicemia chiar unii Iar de la inj nu te mai întorci niciodată la pastile... Așa că lasă râsul... că nu-i al tău... PS Și eu l-am întrebat pe acest dr diabetolog care îmi este și un pic rudă..de la ce apare.... Mi-a spus așa: 20% genetic... restul.. stres..lucrul în ture unii toată viața, mâncat pe sponci,dormit pe sponci.. și asta-i rezultatul.. Pesemne că nici d ta parcă ai spus că nu ai avut program de boier cu weekend liber,8-16 00 și fără stres toată viața...

iullian68 spunea...

@akord 75, aveti dreptate.Am fost depistat cu diabet in 2016, in 8 ani nu am platit nici macar un leut pe medicamente, iclusiv punga in care erau puse.

Leon spunea...

@Claudiu, proiectul de lege privind aprobarea OuG.28/2024 a fost inregistrat la Senat si probabil ca luni, Biroul permanent il va repartiza la Comisii:
https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=B240&an_cls=2024#ListaDocumente

Claudiu Marin spunea...

@Ninel
Potrivit art. 7 alin(3) din anexa VI a L 153/2017:

(3) Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se actualizează proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin hotărâre a Guvernului.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dle admin, nu mai permiteti ciucanilor, clocarilor si adeptilor lor sa bulverseze blogul cu ineptii clocare, ca sunt nume noi, aparute din clocarie sa atace, nu sa discute constructiv!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rezervst, el nu intelege ca medicamentele de diabet se platesc in regim de compensare cand nu esti pe insulina, si daca intreaba la orice farmacie afla, insa la el este pofta pentru jignit, si daca este si subofiter pofta i se tripleaza, uitand ca din vacar s-a facut maistru chiftelar in Armata! Asia ajunsi se cred mari boieri, uitand de balele boului de la plug!

Claudiu Marin spunea...

@IFRIM
Am rugamintea sa eviti prezentarea pe blog a problemelor personale si de familie, pentru a nu-i mai irita pe cei care nu empatizeaza cu d-ta.
Te-am rugat sa scurtezi comentariile. Aici se cere informare nu eseu jurnalistic repetitiv.
Multa sanatate!

Leo spunea...

Fapte nu vorbe !
https://politicaapocalipsei.net/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle Claudiu, multumesc frumos pentru urare! Sanatate si Dv! Cine urmareste parcursul se va lamuri cine a iscat iuresul acesta anost.
Va intreb acum, daca aveti la cunostinta despre aplicarea majorarilor la soldele de grad in acesta legislatura, si afirm ca intrebarea mea poate fi stupida, in contextul in care graba politicienilor si a finantistilor e doar pentru propriile interese. Daca se va face, PSD ne-a recastigat electoral!

Rezervistul spunea...

Nenea Ifrim....Ca o concluzie și am încheiat.... că ne ia cenzura... Multă sănătate îți doresc matale și fam d tale atâta cât îți dă d zeu... și cu puterile alea mici pe care le mai ai... lovește cât poți în clocari, jivinele aciuite prin armată...indif de culoare unif

Viorel spunea...

Întrebare! Cele propuse și pertinente doleanțelor noastre, au fost însușite și aprobate de către toți reprezentanții asociațiilor ? Poate ne trezim peste câteva zile că vreunul dintre dânșii vrea ajutoare și nu solda de grad actualizată.

Rezervistul spunea...

Să le fie rușine parlamentarilor că sau gândit tocmai acum că și rezerviștii precum militarii activi...mai au și drepturi care tb respectate Dar se vede treaba că iepurele e cu tot cu frunze băgat acolo unde trebuie .. când rusul este aproape de granita....Pun pariu că dacă se agravează situația...vor tripla pensiile militare, soldele...vor face pe dracu in patru să scape... Să nu fie prea târziu... mai vorbim..

avianyc spunea...

Propunere beton care denota " profesionalism" desăvârșit!.

Ținând cont de faptul ca la încetarea raporturilor de munca prin pensionare atat politistii din MAI cât si politistii de penitenciare cf statutului politistului sunt luati in evidenta CMZ ,CMJ ca și cadre militare cu grade militare corespunzatoare gradului profesional din activitate ,( deci devin militari in rezerva ) era suficient modificarea art 11 din L80 printr-o singura fraza sub forma;
"Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează pentru toți rezervistii benefiari cf legii in vigoare de pensii militare de stat, ori de câte ori se majoreaza solda de grad a cadrelor în activitate" .
În felul acesta se asigura acuratetea normei și se evita pe viitor eventuale discriminari între pensionarii militari prin eventualele neconcordante între cresterea soldelor de grad și grad profesional între militari si politistii activi.

Am zis doar ,rămâne de analizat !

micutzul spunea...

Cam cât poate dura adoptarea legii de aprobare a OUG 26 dacă avem în vedere că legea de aprobare a OUG 59/2017 e în procedură de urgență din 2017? Ăștia fac kk pe Constituție și voi aveți încredere în ei?

Claudiu Marin spunea...

@avianyc
Or primi politistii grade militare dupa pensionare dar, in baza lor de calcul a pensiei militare, salariile de grad profesional nu devin niciodata solde de grad.

@micutzul
Ciclul parlamentar al legii de aprobare OUG nr. 26/2024 se incheie luna aceasta,inclusiv o reintoarcere la Senat pentru respectarea principiului bicameralismului.
Cam mult secepticism!

avianyc spunea...

@ Claudiu Marin
Da asa este ,numai ca dupa încetarea raporturilor de munca cu MAI si MJ politistii devin cadre militare in rezerva iar in caz de mobilizare sau război activează ca și cadre militare in cadrul MAI ,MJ.
Drept urmare ,odată cu primirea livretului militar s-au despărțit definitiv de gradul profesional deținut în activitate.
Doar dacă sunt reicadrati pe timp de pace în structuri se mai pot întoarce la gradul profesional.
Ținând cont de corespondenta statutara între gradul militar și gradul profesional și de valorile egale ala sumelor între gradul militar și gradul profesional ,precum si de faptul ca pensionarea se face pe o lege identica ,echivalenta gradului profesional cu gradul militar la trecerea in rezerva nu aduce nicio modificare în baza de calcul a pensiei.
Iar dacă în rezervă politistul devine militari cu documente în regula atunci se pare normal ca în continuare sa se supună prevederilor statutului cadrelor militare.
Orice jurist / avocat dibaci poate specula aceasta inadvertenta a legilor în vigoare.

Cătălin spunea...

E CIUCA AL NOSTRU: ORASUL IANCA ESTE AL 2 LEA CEL MAI MARE "JUDET" DIN JUDETUL BRAILA: https://www.facebook.com/share/r/ixDjRUKHA6FJx6VN/

Rezervistul spunea...

Să nu uitați că personalul MAI poliție doar din 2004 a devenit...cu statut special...Din1948.... Miliția...a avut statut militar...cu grade militare... până în 2004... Încă mai sunt in sistem care urmează să se pensioneze persoane care au fost la bază... adică la ieșirea din sc de of sau subof... adică milit..Același lucru a fost și în alte structuri ale statului de ex... Grăniceri.. militari aparținând de MApN trecuți la MAI pe post de Politie de frontieră.apoi cu statut special.samd...

fs spunea...

fs Sunt rezervist la MAp.N de la sfarsitul anului 2023 si am lucrat o perioada de timp cu gl Cipu, inainte sa ajunga la Directia Juridica, iar ulterior am colaborat pe linia proiectelor de acte normative in domeniul in care am activat,altuldecat cel financiar sau juridic, astfel ca in opinia mea cred ca propunerea de modificare a Legilor 80/1995 si 223/2015 este buna si trebuie avuta in vedere de presedintii asociatiilor cadrelor militare in rezerva si retragere pentru a fi promovata la Parlament si adoptate actele normative de modificare a celor doua legi in actuala sesiune parlamentara. Din experienta va spun ca la astfel de intalniri organizate la nivel de minister, sefii structurilor centrale trebuie sa fie pregatiti pe temele care se discuta si sa aiba si propuneri de rezolvare care sa le prezinte,daca li se cere de catre conducere. Problematica ce intereseaza in principal pe toti rezervistii, respectiv actualizarea sg din baza de calcul a pensiei militare tine si de Directia Financiara condusa de gl Jianu, care este initiatorul oug ce are in vedere doar militarii activi,insa am convingerea ca acesta nu s-a implicat deloc pentru a gasi o solutie si pentru rezervisti, daca avem in vedere raspunsurile seci comunicate petitionarilor pe tema pensiilor militare sau altele, care au fost publicate pe blogurile militarilor. In concluzie, trebuie ca cei dintre noi care au contacte in Parlament sa trimita propunerea gl Cipu, cel care va formula/da aviz de legalitate la pct de vedere al MAp.N. la solicitarea comisiilor din Parlament. Va salu cu respect pe toti. Dumnezeu sa ne ajute Amin.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@REZERVISTULE, Multumesc frumos pentru urari, pe care si eu ti le transmit cu sanatate si viata lunga, tie si intregii familii! Nu mor caii cand vor cainii, si fie roata si patrata se intoarce ea o data! Doamne, ajuta! Daca se va face dreptate, pentru mine este prea tarziu, chiar nesemnificativ si neimportant, dupa ce toate aceste distrugeri si furturi de drepturi la pensiile militare, cu inghetarea lor, m-au distrus aproape total si chiar nu mai am bucurie pentru nimic, decat sa vad, inainte de a muri, ca lupta noastra, comuna, n-a fost zadarnica! Nici daca mi-ar da 1 milion de euro nu m-ar mai insufleti, nu mi-ar creste moralul si nu m-ar mai bucura la cat de varza facut ma simt cu sanatatea!... Sunt total demoralizat si absolut nimic nu m-ar mai bucura, dupa ce o mana de pagani fara Dumnezeu si mila mi-au macelarit pur si simplu viata cu actiunile lor nesabuite si criminale impotriva pensiillor militare mici si medii! Ca mine sunt inca alte sute, circa 2.0501 de amarati ai Armatei... Asa sa-i ajute Dumnezeu pe calaii nostrii, la cati ani in sir am avut de suferit de pe urma lor! Pace si sanatate!

Leon spunea...

@Claudiu, ma surprinde ca domnul G-ral Cipu nu a aflat ca in L 80 avem si un Articol 9^1
Reiau Amendamentul propus la adoptarea OuG.nr.28/2024 privind completarea Legii 80/1995 sa fie introdus Nu la Art.11 ci la Art.9^1 din aceasta lege !

Deja al.1) din Art.11, abrogat , este preluat la Art.9^1 prin pct.8 din Legea 101/2019 si cu atat mai mult este recomandat sa-l aducem aici, asfel:

"Articolul 9^1

1)Cadrele militare trecute în rezerva sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii.
2)Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate."...!

Sense spunea...

Ați făcut o varza "cu diabet", amestecându-l pe cel de tip 1 cu cel de tip 2. Cel de tip 1, insulinodependent nu poate rămâne niciodată nedetectat odată declanșat, nu poate fi tratat niciodată cu pastile. Cel de tip 2, neinsulinodependent, are drept cauze genetica și stilul de viata. Dacă se declanșează în copilărie sau tinerețe genetica e de vina. Dacă se declanșează după 45-50 de ani factorul decisiv este stilul de viata. Haleala și sedentarismul, viata dezordonata de care spunea @Claudiu.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Si pe mine ma surprinde, dar stiu ca pe net este mai usor de gasit forma neactualizata a L 80/1995, in care nu exista art. 9^1.
Modificarea statutului cadrelor militare nu se aplica politistilor, pentru ca acestia au salarii de grad profesional si nu solde de grad.
Cea mai convenabila este forma articolului 60 ^1, pe care o propune a fi introdusa in Legea nr. 263/2015, cu 2 alineate.
Aceasta varianta este aplicabila tuturor
pensionarilor militari si se poate materializa rapid, legea de aprobare a OUG nr. 26/2024 aflandu-se spre finalul procedurilor parlamentare.


@fs
Este interesant ce ne comunici din culisele laboratorului de drafturi de acte normative de la MApN. Te mai asteptam.

Marian spunea...

Pentru ca am ieșit la pensie în decembrie 2022, sunt catalogat drept "ciucan". Să știți că nu toți "ciucanii" au pensiile alea foarte mari, așa cum se vehiculează pe blog. Și da, "Rezervistul" are dreptate,fpss au terminat o școală militara, au fost militari pana în 2004. Așa că, este mai important să ne susținem cauza impreuna(indiferent de arma). PS: cred cu tărie și sustin rezolvarea inechitatilor în rândul pensiilor militare. Sa fie într-un ceas bun!

Claudiu Marin spunea...

@Marian
Esti ciucan si nu ciucanel sau varsovist, alinturi pe acest blog, pentru ca ai primit in pensie toate majorarile soldelor de functie prevazute de L 153/2017.
Daca mai asteptai putin primeai si prima majorare a soldei de grad din anul 2023.

Claudiu Marin spunea...

Aloo, nu mai imbolnaviti de diabet propunerea sefului juridic din armata de corelare a soldelor de grad!

avianyc spunea...

@ fs 11Mai 2024 00.23
Tocmai in aceasta idee am scris comentariul și propunerea de la 10Mai 2024 21.38
" Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează pentru toți rezervistii benefiari cf legii in vigoare de pensii militare de stat, ori de câte ori se majoreaza solda de grad a cadrelor în activitate" .

În expresia toți rezervistii incluzandu-se atat rezervistii proveniti din randul cadrelor militare cât si cei proveniti din politisti ,politisti care devin cadre militare in rezerva sau retragere în evidenta CMZ,CMJ.

Am zis și am propus ,nu am dat cu parul.
Asa ar fi normal.
Dacă se ținea cont de acest aspect ,d-nul Badiche nu era sfătuit sa emita în spațiul public o aberație.
Prevederea pate fi cuprinsa în orice OUG sau act normativ ca norma de trimitere către statutul cadrelor militare de modificare a art 11 în privința actualizării partii din pensie care conține SG.
D-voastră ati sesizat foarte bine si am sesizat si eu aspectul ca prin formula propusa de juristul mapn doar viitorii pensionari vor avea parte de calculul cuantumului compus cf M25 ,nu și cei trecuti in rezerva pana la data modificării art 11 din statut.
De aici și complicațiile care apar în aplicarea L 223 pentru actualii și viitorii rezersti ,fenomen care impune modificarea L223 astfel incat prin norma de aplicare M25 in privinta aplicarii actualizarii SG să nu se meargă în continuare pe discriminare intre generatiile de pensionari.
Cred ca ar fi binevenita o actualizare doar a partii din pensie la nivelul SG a activilor fără declinarea ei prin coantumul compus prevazut de M 25 , deși mulți cer acest lucru.
Ar fi mai suportabil de buget și mai sigur de aprobare.Cresterile ar fi semnificative.

avianyc spunea...

@ Claudiu Marin
Stați flexat, pe site-ul MJ veti găsi L80 în formă art 11 original ,fără abrogarea pentru(2),(3).
Ma gândesc ca nu au și judecat după el.

nastyboy spunea...

Parerea mea. Situatia de acum, privita la rece, seamana cu cea a unei formatiuni de lupta la domiciliu in care fiecare combatant privitor la netflix trage de coltul unei paturici de campanie strigand in gura mare:" Amendamentul meu e mai bun! La ataaaac, baietii mei!". Eu cred ca aceasta realitate a ostasului roman in rezerva si retragere seamana cu o capodopera boliwoodiana tragicomica. Daca acest guvern, sau altul, ar dori rezolvarea problemei soldei de grad, ar dura maximum 24 de ore. S-ar emite o noua oug, nu ar fi prima data, rectificativa, o ordonanta la ordonanta, care ar pune in opera o noua situatie, adica norma juridica ar consemna noua realitate: la grade egale, beneficii banesti egale. Sa auzim de bine, supraimpozitarea tine de codul fiscal, nu de cipu, corect. Dar Bachide de cine tine?

Vali spunea...

Pentru domnui Leo! Va rog sa nu dezinformati in legatura cu gl Cipu legat studii si cu cine a fost coleg. Ăăăă...îîîî termina liceul militar când Cipu dădea examen la LM Craiova (am fost colegi, pentru a evita orice dubiu). Și nu a fost infaterist ci a terminat la Brasov la AA. Ce a facut si cum a evoluat dupa asta e treaba lui. Nu-i tin partea, chiar nu sunt de acord cu modul in care abordeaza problemele pensionarilor militari dar la fel, nu sunt de acord cu denaturarea adevarului si modificarea tendentioasa a realitatii.

Rezervistul spunea...

Pt d nu-l f.s.....Daca d nul gheneral Cipu sau cum îl mai cheamă...mai avea să zicem câteva luni până să între în pensie...sigur îl durea burta de valoarea ei și îi băga pe rezerviști in hârtiile alea...de sub nasul lui..Dar mă tem că vrea să mai întindă pelteaua cât se poate....ca să iasă cu picioarele înainte din unitate... dacă se poate... Sau mai văzut cazuri și la noi la unit când anumiți ofițeri și subof au ieșit forțați la pensie... dați afară de calculator sau sa folosit un picior in dos...

nastyboy spunea...

Si ar mai fi o varianta neconventionala, incredibila as zice. Dupa care ma voi retrage in rezerva mea. Militara. Dragi camarazi, oricat de surprinzator ar parea, mai exista si varianta la indemana tuturor. Adica, sa nu facem nimic. Sa mergem pe burta, atat timp cat nu ii arde focul pe astia de la guvernare. Sa nu facem nimic. Dar absolut nimic. Doar sa avem incredere in onoarea militara, in cuvantul dat de un militar al armatei romane. Si nu orice militar, un fost sef de stat major. Sa il credem pe generalul Chelaru ca va duce misiunea cu antet la bun sfarsit.Ca, daca nici in ai nostri nu vom avea incredere, atunci in cine? In Ciolacu, in Bode, in Simion, in Tâlvăr? Era sa zic si "In Ciuca?". dar mi-am adus aminte instantaneu ca Ciuca este al nostru. Speranta moare ultima. Dar gradul ramane pentru totdeauna. Si nu se preda.

Arfy spunea...

Gl Cipu cred că a fost ofițer de artilerie și rachete A.A.
Un băiat super isteț!
Dacă a fost ajutat de gl ciucă, e altă poveste.
A avut misiuni în Irak și alte zone...
Nu cred a băga strâmbe la beneficiile militare.
Precizez, l-am cunoscut personal și am lucrat în aceeași structură câțiva ani.
Dacă are "pete" e treaba lui!

Rezervistul spunea...

Pt d nul gen Chelaru... toată stima..pt funcția pe care a avut-o în Armata română...dar dacă se mai uită și pe blogul ăsta..îi reamintesc că are pensia cred...cam 1/3 din pensia lui Ciucă... Acum nu-l doare prea tare acest lucru.. că își îmbunătățește binișor veniturile cu indemnizația de parlamentar... plus bonusuri din comisii... comiții și alte funcții pe care le mai are pe acolo la aleși...Dar va veni vremea când...dat vârstei... bolilor...sau partidul ăla nu-l mai vrea etc ...se va retrage de tot de acolo... și va rămâne doar cu pensioara...de care râde cred și tizul sau pe aceeași funcție...Ciucanul ..cel original...E o părere...dar eu așa văd lucrurile...Era bine să-l fi susținut în demersuri și alți parlamentari care au servit patria in uniformă... că sunt destui.. și în toate partidele...nu le dau numele acum...că le-ar crăpa obrazul...de rușine...

Skoda 4x4 spunea...

Am onoarea sa va salut:
Domnilor se pare ca informatiile furnizate de utilizatorul ,,fs " sunt REALE (azi pe la 11 am aflat si eu) si dl.trebuie apreciat ca atare ,se pare ca lucrurile se indreapta in directia buna daca,daca nu mai apare...neprevazutul :))) .Multumim si asteptam noi informatii utile tuturor. Sanatate va doresc.

John spunea...

https://youtu.be/vTz6XZ7OrV0?si=HoM6Ziti-CXq9mpv

fs spunea...

Buna ziua. Multumesc pentru aprecierile la comentariul meu si urmaresc aproape zilnic cu placere comentariile camarazilor mei pe acest blog. Am subliniat ca propunerea gl Cipu este buna pentru modificarea/completarea legilor privind statul cadrelor militare si a pensiilor militare, intrucat statutul a mai continut un astfel de articol,respectiv alin. 2 al art. 11, pana a fost abrogat de regimul basescu prin art. 196 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, daca nu gresesc, iar acest nou articol trebuie cuprins in statut pentru a fi in concordanta cu celelalte referitoare la gradul militar, care este un drept de proprietate al militarului si nu poate fi afectat sau pierdut decat in conditiile prevazute de lege, referindu-ma in special la faptul ca niciun Guvern nu poate emite un act normativ gen hotarare sau ordonanta care sa anuleze acest drept, precum si la cele referitoare la militarii in rezerva sau retragere si dreptul la pensie militara, mentionate anterior art. 11 din statut. Daca avem in vedere art. 168 alin. 1 lit. a din Legea nr. 360/2023 privind sistemul pubic de pensii, care prevede ca la data intrarii in vigoare a prezentei legi, respectiv 1 septembrie 2024 se abroga Legea 263/2010 si implicit art 196 care abroga prevederile din statut referitoare la actualizarea sg a rezervistilor cu a militarilor activi, rezulta ca este benefica completarea statutului, prin reintroducerea alin. 2 al art. 11, conform propunerii gl Cipu si aceste prevederi nu vor mai fi afectate dupa data de 01.09.2024,deoarece Legea 263/2010 este abrogata. Prin comletarea art. 60 dinLegea 223/2015, conform propunerii de la intalnireaa cu ministrul apararii nationale sunt avuti in vedere toti rezervistii din SNAOPSN. Amendamentul ce va fi promovat la Parlament referitor la Legea nr. 80/1995, trebuie sa contina si 1 articol privind abrogarea lit. r) si s) ale art. 196 din Legea nr. 263/2010, referitoare la Legea nr. 80/1995 si Legea nr. 384/2006 in legatura cu pensiile militarilor si sgp, care in opinia mea trebuiau abrogate prin Legea nr. 223/2015 la intrarea in vigoare a acesteia, deoarece pensiile militare au fost scoase din sistemul public in 2015, cu atat mai mult cu cat Legea nr. 263/2010 se abroga incepand cu 01.09.2024, cum am aratat mai sus, aceste aspecte contribuind si la motivarea amendamentului. In perioada cand am colaborat cu gl Cipu, avizele date de Directia Juridica, semnate de acesta la rapoarte sau proiecte de acte normative promovate de structura in care am activat, erau uneori foarte prudente ca sa nu spun restrictive desi nu contineau aspecte de nelegalitate, nici nu era posibil asa ceva, cand promovai diverse lucrari la conducerea ministerului, la care este obligatoriu avizul Directiei Juridice, astfel ca propunrea lui cred ca este de buna credinta, venita si ca urmare a unui ordin primit de la ministru sa fie identificata o solutie juridica pentru actualizarea sg ale militarillor in rezerva si retragere dupa conflictul creat de bachide si concretizat in protestul din 9 mai 2024. Presiune trebuie pusa pe gl Jianu de la Directia financiara, care s-a dovedit prea prudent in acordarea unor drepturi militarilor din MApN, probabil pentru a face economii, exemple fiind prezentate pe blogurile militarilor, cu exceptia acestui an cand este posibil sa ii expire prelungirea si sa fie trecut in rezerva, astfel ca a initiat oug pentru marirea sg la activi cu peste 300% fata de cuantumurile existente in 2023 si mult mai mult fata de pensionarii militari, in functie de iesirea la pensie, dansul fiind unul dintre beneficiari. Acestea sunt opinii personale dar lucrurile te indeamna de multe ori sa crezi ca nu toti militarii doresc binele camarazilor lor.

Leon spunea...

@fs, eu astept ca in sedinta de Luni, Biroul Permanent al Senatului, sa repartizeze proiectul de aprobare a OuG 28/2024, la Comisii si voi trimite la Senatorii Comisiei de Aparare, ca, alin.2 din Art.11( abrogat ) sa fie introdus in L.80 la alin.2) Art.9^1, deoarece alin.1) din Art.11 (abrogat) este cuprins deja aici din anul 2019 !

Claudiu Marin spunea...

@fs
Prin prisma art. 64 si urmatoarele din Legea 24/2000, nu sunt corecte toate observatiile dvs de mai sus, asa cum am mai spus ca nu sunt corecte unele din cele spuse de Bachide si nici cateva din cele spuse de domnul Cipu. Oare, faceti parte din aceeasi scoala de gandire?
Redau si aici articolele din legea privind tehnica de legiferare despre abrogare si efectele ei.

Legea 24/2000
Abrogarea
Art. 64. - (1) Prevederile cuprinse într-un act normativ, contrare unei noi reglementări de acelasi nivel sau de nivel superior, trebuie abrogate. Abrogarea poate fi totală sau parțială.
(2) În cazul unor abrogări parțiale intervenite succesiv, ultima abrogare se va referi la întregul act normativ, nu numai la textele rămase în vigoare.
(3) Abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ initial. Fac exceptie prevederile din ordonanĠele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare úi au fost respinse prin lege de către Parlament.
(4) Dacă o normă de nivel inferior, cu acelasi obiect, nu a fost abrogată expres de actul normativ de nivel superior, această obligaĠie îi revine autorităĠii care a emis prima actul.
(5) Abrogările partiale sunt asimilate modificărilor de acte normative, actul normativ abrogat partial rămânând în vigoare prin dispozitiile sale neabrogate.
Conditiile de formă si de fond ale abrogării
Art. 65. - (1) Abrogarea poate fi dispusă, de regulă, printr-o dispozitie distinctă în finalul unui act
normativ care reglementează o anumită problematică, dacă aceasta afectează dispoziĠii normative
anterioare, conexe cu ultima reglementare.
15
(2) În cadrul operaĠiunilor de sistematizare si unificare a legislaĠiei se pot elabora si adopta acte normative de abrogare distincte, având ca obiect exclusiv abrogarea mai multor acte normative.
(3) În vederea abrogării, dispozitiile normative vizate trebuie determinate expres, începând cu legile si apoi cu celelalte acte normative, prin mentionarea tuturor datelor de identificare a acestora.
**********************
Ca sa introduci actualizarea soldei de grad in Statut, nu este nevoie de abrogarea art. 196 din L 263/2010, asa cum nu a fost nevoie in 2019 cand continutul art. 11 alin (1) a fost reluat in art. 9^1 din Statut.
Nu a fost reintrodus la art. 11 alin (1) pentru a nu se face confuzie cu vechiul continut.
La fel , reintroducerea actualizarii soldei de grad, dar numai pentru militarii pensionari, se poate face tot in art. 9^1 din Statut, nu in art. 11
Este foarte corecta indicatia domnului Cipu cu privire la introducerea art. 60^1 in Legea nr. 223/2015, cu amble alineate mentionate in discutiile cu reprezentantii structurilor asociative.

Recutind Legea 24, va rog sa constatati cat de incorecta a fost precizarea directiei juridice din mapn potrivit careia art. 84 din OUG 114/2018 ar fi abrogat complet art. VII din OUG nr. 59/2017.

Rezervistul spunea...

Ai văzut f.s. că am avut dreptate și de data asta? Cât a stat acolo frumușel d nul gen Jianu a fost prudent..cum spui... adică la durut la bască de rezerviști... Odată ce i sa arătat pisica cu trecerea în pensie...la apucat dragoste de pensionari... deodată.A revenit la sentimente mai bune... și sa apucat de treabă...doar.doar...o prinde și el un pește gras...Ce om de caracter...ar spune nenea Iancu de la Ploiesti..

fs spunea...

Aveți dreptate dl Claudiu. Îmi cer scuze ca nu am avut în vedere si prevederile din Legea nr.24/2000 referitoare la abrogarea actelor normative, lucru care mi-a scăpat, într-adevăr se poate introduce amendamentul privind actualizarea SG în statut la introducerea unui nou art 9^1, după cel care reglementează dreptul la pensie militară, Oricum după 01.09.2024 când se abrogă integral Legea nr. 263/2010 sunt abrogate toate prevederile acestei legi referitoare la pensiile militare prevăzute la art 196 lit r)și s). Vă mulțumesc

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin....Deci ce rezultă din expresia .... că este incorectă precizarea dir juridice .. Adică acolo zac incompetenți? Nu-mi vine să cred... incompetenți... într-o zonă foarte imp a unui minister de forță??? Păi atunci ce să mai vb de alte min mai mici ex al culturii..?

Outlander spunea...

@fs
Acum sunt prea implicat în a mă bucura de succesul STELUȚEI mele de o viață!
De mâine, o să mă ocup un picuț de susținerile dumneavoastră, în care vă faceți că, așa, nonșalant, vă dedublați, atât de plin de bune intenții, că a face pantofii acestui ciucan notoriu (nu contează cine este la butoane, pentru voi este doar o altă persoană), Cipu Anton Radu, nu este altceva decât o activitate cotidiană, (pe care o puteți produce în preajma oricui), atât timp cât vă asigură, elegant, avantajele a ceea ce noi, aici, am susținut, de mai mulți ani, REACTUALIZAREA și RECALCULAREA pensiilor militare, chestiuni de care v-ați ferit ca de DRACUL! Acum, că v-a intrat morcovul și v-au ”pălmuit” orgoliile, încercați tot felul de ”demonstrații” jenante de a ne impune bunele intenții ale saltimbancilor ce s-au opus înlăturării inechităților din sistemul pensiilor militare! Scuzați-mă, eu nu sunt deloc impresionat de ”mașinațiunile” de culise care preced înghețarea pensiilor militare! Noi, doar, constatăm rezultatele! Cred, că, tot ce afirmați, nu este decât o încercare jenantă de a drege busuiocul! Unde ați fost până acum?

RD spunea...

@Outlander,

Recalcularea pensiilor militare inseamna sa fie actualizate toate componentele (posibile) pensiei pentru fiecare in parte conform celor din activitate, de exemplu mai 2024. Cine naiba crede ca politicienii vor fi de acord sa dea o 'galagie' de bani pentru asa ceva? Daca ar da in plus net diferentei dintre solda de grad avuta pentru aproape toti pensionarii militari pana la ultimele actualizari de Ciuca-Ciolacu, ar fi un succes. Acum cand pentru un general s-a ajuns la 3100+ si pentru soldat 1500+ este un succes clar.

Viorel spunea...

Outlander. Vă dau perfecta dreptate legat de acest personaj (cip). Vă prezint câteva pasaje din Întâmpinarea (Tribunalul BT) semnată și ștampilată de către domnul cip. „reclamantul solicită instanței de judecată să oblige CPS a MAp.N la Revizuirea / Recalcularea pensiei militare de INVALIDITATE din 2017 și până în prezent”. Toate bune și frumoase, ori eu NU SUNT INVALID și am ieșit la pensie pentru LIMITĂ DE VÂRSĂ. Cui se adresează domnul cip în Întâmpinare ? Apoi: „reclamantul solicit ca pensia sa de serviciu să fie indexată / actualizată în raport cu dispozițiile art. 59 și 60 din Legea nr. 223/2015 anterioară datei de 07.07.2017”. Nu am solicitat nici în Cererea de chemare în judecată, nici în Cererea modificatoare și nici în Note scrise acest lucru. De unde le-a copiat, nu știu pentru că eu fiind pensionat începând cu data de 01.12.2016, la data de 01.01.2017 mi s-a acordat indexarea de 5,25% urmată apoi de actualizarea pensiei prin majorarea cu 15% a soldei de funcție la militarii activi, NU MAI AVEAM CE INDEXARE/ACTUALIZARE SĂ SOLICIT. În Întâmpinarea trimisă la CAp.SV a copiat și trimis exact aceleași prostii și multe altele pe care nu le mai înșir. Toate documentele Tribunal / CAp. le-a întocmit domnișoara Slt. Mihai-Valeria CĂTĂLINA (jurist probabil) iar domnul cip le-a semnat ca primarul. Așa au indus în eroare sute de pensionari militari iar dacă în instanță dai de o judecătoare ca cea de la Constanța care întreba dacă morții sun morți și dacă sunt în sală, ai pus-o de cozonaci.

Viorel spunea...

RD. Un mic ex.: „România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO, citat de jurnalistul Adelin Petrișor pentru TVR Info. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB. Cu acest nivel al cheltuielilor, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB).”
Unde sunt 0,4% din cei 2% alocați din PIB / 2023 dacă RECTIFICARE BUGETARĂ NU S-A FĂCUT ?

RD spunea...

@Viorel,

Bugetul de 2,5%, 2% sau 1,5% pentru aparare nu modifica porocentul alocat pentru pensiile militare. Habar n-am pe unde se duc banii, insa pentru pensiile militare se acord aceleasi sume, indiferent de an. Bugetul poate creste pentru arme si alte lucruri nestiute oficial. Nu mai comparati banii alocati pentru pensii cu restul. Nu tot ce ne dorim, se intampla, trebuie sa fim realisti, chiar daca nu ne convine de cele mai multe ori.

fs spunea...

Outlander eu am salutat intentia gl Cipu,intrucat din comunicatele citite referitoare la intalnirea cu ministrul apararii nationale a fost singurul din minister care a facut o propunere de modicare a actelor normative, care sa ne ajute pe toti rezervistii militari. In perioada in care am fost activ am avut destule contr cu Directia Juridica prin avizele semnate de gl Cipu, iar lipsa de combativitate a gl Jianu sau gl Rosu prezenti la intalnire m-au facut sa apreciez macar o intentie care se doreste a fi buna pentru rezervisti. Da si eu pot sa afirm ca cei din minister cu responsabilitati pentru corelarea pensiilor militare cu soldele celor activi nu au facut nimic in acest sens dupa inghetarea pensiilor prin oug lov. Am convingerea ca si avizul/ pdv negativ al ministerului la amendamentul deputatului Leoreanu a primit avizul Directiei Juridice pana sa ajunga prin Bachide la comisiile din Parlament, asta este norma juridica din minister, deci Cipu stie de acest aviz negativ. Ca este un ciucan cum spuneti dvs, este posibil pentru ca eram in activitate cand l-a numit Ciuca seful Directiei Juridice. Am scris pe blog ca aceasta propunere a lui Cipu a venit ca urmare a primirii unui ordin de la ministru dupa ce a vazut nemultumirile rezervistilor si protestul din fata ministerului. Unde am fost pana acum? Am scris ca am trecut in rezerva la finele anului 2023 si urmaresc acest blog de mai putin de un an. Eu sunt in aceeasi situatie ca dvs, adica rezervist nu ii fac eu bocancii lui Cipu iar busuiocul responsabilii din minister trebuie sa il dreaga, nu eu care nu am nicio legatura cu ei. Am scris pe blog ca in situtuatii similare intalnirii cu rezervistii, sefii structurilor centrale primesc ordin de la ministru sau cine conduce activitatea sa vina cu propuneri de reglementare si mi s-a parut ca este o intentie buna propunerea gl Cipu, care in parte este agreata si de alti utilizatori ai blogului, referindu-ma la completarea Legii 223/2015. Reiterez aceasta propunere de alfel singura din partea reprezentantilor ministerului putea sa nu fie prezentata daca nu ar fi avut acordul ministrului. Fiind an electoral nu isi mai permite ministrul un alt refuz similar celui transmis de Bachide. Da daca era vointa politica la nivelul ministerului rezolvau pana acum problematica pensiilor militare, iar cu ocazia transmiterii pdv la amandamentul Leoreanu puteau ei specialistii ministerului sa formuleze observatii pentru a fi adoptat de Parlament, insa repet politicul este cel care traseaza linia directoare. Pdv ale ministerului trimise la comisii sunt semnate de ministru sau secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul si credeti ca sefii directiilor care le promoveaza pot scrie altceva decat li se ordona? Probabil veti citi si dvs sinteza facuta de presedintii asociatiilor prezente la intalnire ca gl Jianu seful Directiei Financiare avea la el un draft al proiectului legii pensiilor militare elaborat inca din 2019, care statea prin sertare. Asa ca va puteti da seama cine putea sa faca ceva si nu a facut pentru a indrepta inechitatile la pensiile militare. Insa dumneavoastra oulander puteti face ce verificari doriti cu privire la cele scrise de mine, insa intentiile mele sunt bune si critica dvs este binevenita daca constatati ca am gresit cu ceva. Cum au mai scris si alti camarazi ar trebui ca toti rezervistii sa fim mai uniti, toti din SNAOSPN, iar critica sa fie constructiva.

Claudiu Marin spunea...

@fs
Am apreciat una dintre propunerile lui Cipu pentru corelarea permanenta a soldelor de grad ale pensionarilor militari cu cele ale activilor.
Are greutate sugestia pentru ca vine de la seful juridic al ministerului si nu mai conteaza de la cine a primit ordin.
De o luna de zile tot spun ca OUG 26/2024 a zgandarat orgoliiile celor pensionati cu 2-3 ani in urma, unii fiind nume sonore.Presiunea este prea mare pe politic iar maniera in care Blachide a motivat blocarea actualizarii a accentuat razvratirea unei noi categorii de pensionari, cea care pana in prezent beneficiase de toate majorarile acordate incepand cu anul 2018.
Va incurajez sa continuati informarea pe blog, nu va lasati intimidat de interventiile unor comentatori care sufera de scepticism... ca de o boala cronica.

Viorel spunea...

RD. Nu este chiar așa. Din 2017 de când postez pe blog, s-a afirmat de mai toți comentatorii, inclusive de către (regretatul) Huhu Rezea că banii din neactualizarea pensiilor militare s-au dus la rectificarea bugetară fie pe rachete Patriot (2 miliarde anticipat / 2019) fie la fondul de rezervă al PM / Orban (1 miliard / 2020) + pensii și salarii la MAI și STS (1 miliard / 2020). Cum au luat de la noi. Ori interpretăm ca deturnare de fonduri cele două situații, ori ordonatorul principal de credite solicit alocarea de la alt articol bugetar suma necesară pentru actualizare Soldă de grad și Soldă de funcție. Nu vorbim de ce ne convine sau nu, ci vorbim de ce spune legea. Ori o aplicăm la toți la fel ori o dăm dracului și gata. Să abroge art. 12 lit. (b) și (c) din Legea nr. 168/2020 și avem bani pentru actualizare. Citiți scandalul mitei de la achiziția de celor două frigate. Apoi scandalul licitației / corvete. Redau mai jos și altă golăneală ostășească. O spune Curtea de Conturi, nu eu și câte și mai câte. https://www.national.ro/social/haiducie-pe-invers-mapn-fura-de-la-romani-ca-sa-dea-la-britanici-806556.html/

fs spunea...

Va multumesc pentru incurajari dl Claudiu. Eram hotarat sa nu mai postez pe blog dupa ce am vazut cum sunt interpretate in parte intentiile mele. Ce am spus despre cum se pune problema la nivel central in MApN o spun din proprie experienta, am activat intr-o structura centrala multi ani pana la trecerea in rezerva anul trecut.Despre draftul legii pensiilor militare tinuta la sertar de gl Jianu nu se stia la nivelul tuturor structurilor centrale, pe la care trec pentru aviz sau pdv majoritatea proiectelor de acte normative, de ordine, dispozitii sau altele asemenea. Un astfel de proiect ce vizeaza pensiile militare este de regula in responsabilitate Directiei Financiare care gestioneaza fondurile ministerului, mai colaboreaza directia resurse umane si casa de pensii potrivit specificului lor iar Directia Juridica da aviz de legalitate inainte de a fi insusita de ministru. Cum periodic se schimba conducerea ministerului, este posibil ca noua conducere sa nu cunoasca demersurile anterioare daca seful structurii responsabile nu le aduce la cunostiinta, motivele fiind stiute deacesta, sau sunt discutate in cadru restrans, iar in functie de ce se decide acestea sunt sau nu continuate. Va aduceti aminte de discutiile de anul trecut cu introducerea pensiilor militare in pnrr si modificarea bazei de calcul a pensiilor militare si de serviciu,am facut expres aceasta distinctie si pentru varsta de pensionare si va marturisesc ca desi proiectul de lege ne viza si pe noi militarii nu am putut afla nimic despre forma si continutul acestuia, decat pe surse dar nu stiai cat de credibile sunt,totul fiind tinut la secret pentru un nr. restrans de persoane din cadrul structurilor responsabile. Intrucat se apropia termenul de trecere in rezerva am cautat informatii pe internet afland mai multe de pe acest blog si de pe celelalte bloguri de militari. Dupa ce am citit recentele comentarii si sinteza sedintei si eu mi-am dat seama ca reprezentantii ministerului au aruncat responsabilitatea amendamentului la asociatiile rezervistilor militari care se vor misca repede dupa cum am vazut. In minister functioneaza o directie pentru relatia cu Parlamentu in subordinea departamentuluicondus de bachide care are cele mai multe responsabilitati fata de rezervistii militari iar in cazul unor proiecte de legi ce vizeaza ministerul demnitarii cu statut de deputat sau senator, de regula secretarii de stat, merg in Parlament insotiti de specialisti pentru a sustine aceste proiecte. Acum fiind timpul scurt pentru depunerea amendamentului nu am cum sa cunosc de ce delegatii ministerului nu au dorit sa se implice direct, macar sa sprijine chiar in scris demersul rezervistilor, insa pentru proiecte viitoare ar trebui ca din timp presedintii asociatiilor sa insiste ca ministerul sa se implice direct in demersurile noastre, vezi si atributiile si responsabilitatile MApN privind cresterea calitatii vietii personalului si cu privire la rezervistii militari din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea MApN. Aceste explicatii le prezint pentru a ajuta cu experienta mea atat cat pot eu si reiterez ca in perioada activa am activat in alta structura decat a dl bachide sau dfc, dj sau cresterea calitatii vietii personalului pentru a nu mai fi interpretate eronat parte din cele prezentate.

Burebista spunea...

Eu zic ca proiectul pentru o noua lege a pensiilor militare, ținut la sertar, este de fapt Plx 199, dar cu recalcularea tuturor elementelor pentru ca deja legea 153 a fost aplicata în totalitate cel puțin în privința soldelor de funcție plus un 5% anul ăsta. Soldele de grad au sărit peste legea 153 cu mult. Astfel s ar putea face o actualizare/recalculare a pensiilor militare având ca baza de calcul soldele din prezent cu tot ce cuprind acestea la funcții, grade și vechime similară. Apoi plafonare la net pentru toată lumea și în plus asa cum era prevazut în plx199 Omm acordat la netul în plată.

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
Faci bce faci si bagi stanga cu plafonarea tuturor pensiilor militare dupa actualizarea soldei de grad.
Da, o noua lege a pensiilor militare nu poate se difere mult de Plx 199/2020.
Dar, acolo era vorba de o recalculare a pensiilor militare dupa care urma plafonarea.

Burebista spunea...

Eu ni am comentat despre o eventuala actualizare a soldelor de grad pentru pensionari... Eu am scris ce cred eu despre legea ținută la sertar de gen. Jianu... Este de fapt plx199 îmbunătățit adică fără acele pensii minime. Actualizarea soldei de grad similar cu cei din activitate nu se poate face decât acordând același cuantum brut / net... Prin norme se va stabili acest lucru și practic pensionarii vor primi aproximativ 1000-1100 lei net... Pentru ca estul sunt valoarea netă veche a soldelor de grad indexate pana în prezent... Am mai scris dar nu ai publicat. Soldele/ salariile de grad erau separate de soldele de funcție încă din 2011. Chiar dacă pe fișele alea de recalculare din 2016 erau cele din 2009, încă din 2011 au fost acordate solde de grad separat. Acele solde de grad au crescut pana în 2017 cu 10% în decembrie 2015 și după actualizarea din 2017 au crescut în august 2017 cu încă 10% dar deja intervenite oug 59 din 4 august și pensiile militare nu s au mai actualizat. În 2018 ai crescut cu încă 25% apoi ultima majorare a fost anul trecut cu un procent de peste 80%... Anul ăsta aproape sau triplat...
O sa vedem normele de aplicare dacă legea o sa treacă..

Claudiu Marin spunea...

Burebista
Nu ti-am publicat un comentariu pentru inexactitatile pe care le cuprindea, dupa cu si aci ne spui ca in anul 2017 au fost majorate soldele de grad.
Soldele de grad s-au majorat pentru prima data, dupa 2009, in anul 2015, la gramada cu toate elementele salariale, si au mai fost majorate in anii 2018, 2023 si 2024. La voi, la politisti, salariile de functie au fost majorate cu 10% in 2017.
In perioada 2011-2015, solda de grad facea parte din solda lunara bruta care conta la stabilirea punctajului contributiv.

Burebista spunea...

Chiar dacă era calculata la stabilirea punctajului solda de grad era deja element separat de Sf. În octombrie 2017 a crescut numai SF cu 10% la polițiști. Salariul de grad crescuse din august 2017 cu 10 %. Am aproape toți fluturașii de salariu de când s au acordat și pana în 2019...🤣
Vechea solda sau salariu de grad din 2009 în 2011 a rămas în salariul de funcție în cuantum compus dar separat de Sf în cuantum compus s a acordat salariul de grad și gradația de vechime... În 2015 au crescut deodată cu 10% atât Sf cât și SG și gradația, sporul pentru condiții de munca, cel de solicitare neuro psihica. În august 2017 au crescut decât SG, gradația, sporurile de mai sus fără sa crească Sf și sporurile influențate de Sf, cel de noapte sau sdsl.. În octombrie 2017 a crescut doar Sf.. În ianuarie 2018 a crescut cu 25% tot... Ca în 2015 dar au crescut și contribuțiile... Din ianuarie 2019 s a acordat câte 1/4 Cfm legii 153 numai la Sf. Sporurile au rămas în cuantumul din 2018 mai puțin cel de sdsl care se calculează și în prezent din noua SF majorata. Restul sporurilor au ranad la nivel 2018. Salariul de grad a crescut Cfm oug 26. Anul trecut când sa acordat ultima tranșă pana la Sf 2022 care avea inclusa și gradația de vechime a fiecăruia, a rămas totuși în venitul brut și vechea gradație de vechime la nivelul 2018 trecuta ca suma Cfm legii 153 art... Nu mai știu exact numărul art. Practic gradația s a plătit de 2 ori...
Deci o actualizare a pensiilor având ca baza de calcul salariul sau solda din prezent a activilor chiar și cu plafonare la net tot va fi benefica mai ales dacă ar fi trecut și Plx 199 cu acordarea Omm la pensia netă în plată.

Viorel spunea...

Fs. Redau dintr-un comentariu anterior: „Cum de v-ați lăsat manipulați de vorbe fără a avea nimic palpabil cu care la o adică să-i tragem la răspundere pentru declarații mincinoase și fals în acte, pentru că un Protocol semnat și ștampilat de către ministrul Ap.N și apoi înregistrat la CDC-ul ministerului devine un document oficial.” Aș fi fost curios să văd, ministrul Tîlvăr ar fi semnat protocolul ? Dacă nu, atunci reprezentanții Forumului și-ar fi dat seama că sunt trași pe roată. În afară de cuvintele rostite, au ceva scris cu care la o adică să-i întrebe măcar de ce nu s-a rezolvat problema soldei de grad ? Nu au nimic. Prin semnare, ministrul Ap. era obligat / angajat în convingerea membrilor comisiilor să voteze Pro România, astfel aflam și noi mult mai repede și ușor mersul amendamentelor. Comentariul meu nu l-a citit nimeni sau dacă l-a citit, a rămas doar cu cititul fără să comenteze cineva și altcineva având în vedere că blogul este studiat și de alții. Poate că chiar ministrul Ap. îi îndeamnă să nu voteze când vor ajunge amendamentele la comisii. Poate să mă contrazică cineva ?

GG spunea...

@Viorel Nu cred ca nu s-a incheiat un P-V la intrunire! Sau o înregistrare,ceva. Dacă e asa cum spui,înseamnă că,cei care au participa le-au luat Dumnezeu mințile,deci este exclus! Dar mai știi!

Burebista spunea...

Domnule Claudiu, nu mai știu exact când, acum un an sau 2 am trimis pe mailul Huhurez2013@gmail.com un ordin sau dispoziție a Dgfc Mai, pe care o găsisem pe net, care arăta cum se vor transpune vechile sporuri ale salariilor în noile salarii de funcție în cuantum compus după ianuarie 2011. Erau exemple și pentru polițiști și pentru militarii din Mai. Poate îl găsești în arhiva. Eu nu știu ce am făcut cu acel material dar cred ca îl găsisem pe Facebook la polițistul acela din Hunedoara sau pe platforma administrata de el pe Facebook.. Poate îl găsești în arhiva și publici acele tabele sau fluturași de salariu/solda.

Viorel spunea...

Domnul Col.(Rz.)dr. Mircea Dogaru a terminat-o cu Solda de grad, se ocupă acum de VOT pentru stârpirea șobolanilor, mizerie, gunoaie și alte măturoai („cele mai mari șanse de a ne scăpa de șobolani, mizerie, degradarea parcurilor, spațiilor verzi, cșădirilor, etc, o are candidatul George TUȚĂ / probabil a făcut spor și aleargă bine după șobolani”) în csectorul 1 unde locuiesc mai mulți președinți. Deci, toată lumea la vot pentru domnul mai sus menționat.
A solicitat de la Primăria Generală și aprobare pentru o rebeliune pe data de 07 iunie. Bravo dânsului. Așa mai merge. Să fim duri, să nu lăsăm inamicul să ne calce pe bombeuri. Mă mir cum de nu a zis nimic de ajutoarele la trecerea în rezervă, primul punct (de obicei) pe ordinea de zi a SCMD.

Luc 3 spunea...

Din câte se aude,nu se vor rezolva inechitățile! Se pregateste .....iar protestul pensionarilor militari,pe 7 iunie,la guvern! Domnul Cipu,se pare că nu are decât vechiul obicei de a umbla cu ...vrăjeli,spun oamenii care îl cunosc de zeci de ani!

Viorel spunea...

GG. Dacă ar fi fost, specificau acest lucru în declarațiile făcute public pentru că ar fi fost un punct în plus pentru ei în urma discuțiilor. Cred că s-a încheiat doar cu strângeri de mână și scrșniri din dinți pentru unii.

Cătălin spunea...

Generalul Balaceanu pe B1TV, minutul 7:47 despre amendament: https://youtu.be/6JgU4p30c6I?si=DpU8M3tuyejzBGM8

Cătălin spunea...

LOCUL INFRACTORILOR ESTE DUPA GRATII:Cum a diminuat MApN
cuantumul salariilor și pensiilor începând cu 2009?

„De curând în instanță a avut loc o acțiune pentru declasificarea unor hotarari de guvern cu privire la salarizarea personalului din SNAp și implicit față de Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat!

Există trei HG din 2010, 2011 și 2017 clasificate ... În urma unui proces cu MapN a rezultat că toată salarizarea militarilor începând cu 31.12.2009 a fost făcută în baza unor ordine de ministru ( în speță 38 ) și trei HG clasificate. Aceste HG-uri ce au ca obiect salarizarea personalului din SNAp sunt opera structurilor "responsabile" din MApN.

Guvernul Romaniei a adoptat aceste hotărîri la îndemnul unor generali, juriști și finanțisti din MApN.

Există dovezi, hotărâri judecătorești unele chiar definitive care atestă faptul că MApN prin conducerea sa a diminuat prin eludarea legii nivelul salariilor și pensiilor militarilor.”



(PRELUARE DAN BAZAVAN)

https://www.facebook.com/share/v/gDUjFfXGyfw1gq64/

Viorel spunea...

Luc 3. Ai dreptate. Inechhitățile nu se vor rezolva niciodată sau nu prea curând, dar faptul că nu se va actualiza Solda de grad unde ai citit, pentru că și asta este o inacihitate până la rezolvarea ei cât de curând ? Nu te mai lua după ce scrie pe SCMD. Nu ai citit că acum ei umblă după șobolani prin clădiri, parcuri și grădini zoologice ?

Claudiu Marin spunea...

Am adăugat un update destul de critic la adresa celor care nu au respectat sugestiile sefului juridic din MApN despre actualizarea soldei de grad din compunerea bazei de calculare a pensiilor militare.

Luc 3 spunea...

@Viorel,aș vrea să greșesc,dar SCMD și ROMIL,se pregătesc de miting,circulă pe whatsapp!Sper să fie doar zvonistică,vedem săptămâna viitoare!

RD spunea...

@Claudiu Marin,

De ce nu au făcut un amendament benefic pentru pensionarii militari și susținut de parlamentarii PSD și PNL cu sugestiile șefului juridic din MApN așa cum ați spus? E de ajuns să fie depus de un parlamentar din PSD sau PNL. Pentru că nu se vrea? Când vor să facă ceva, imediat apare proiectul și e pus pe lista urgentă!
Iar dăm vina pe altcineva când situația e simplă!? Ori vrea majoritatea ori nu! Dar nu, ei au vrut să se complice situația.

Viorel spunea...

Cătălin. Unde nu-i cap vai de căciulă. Ascultând ceea ce a spus domnul Gl. Bălăceanu, revin la cele afirmate de mine în două comentarii. Dacă i-ar fi dus mintea ca acel Protocol / 5 rânduri privind actualizarea soldei de grad, doar atât trebuia trecut (verbal) să fi fost redactat din timp și pus ministrului Ap. să-l semneze (chiar și ceilalți participanți alături de miniștri), pe data de 07 iunie aveam document legal prin care dădeam în judecată atât ministerul Ap. prin ministrul Ap. cât și pe persoană fizică pentru declarații mincinoase și fals în acte. Dacă domnul Leureanu s-a retras din cadrul comisiei, s-a retras la ordin pentru ca angajamentul să nu mai fie susținut, și sigur, ceilalți președinți și membri din comisii au primit același ordin. Așteptăm indexarea din ianuarie.

Leon spunea...

@Claudiu, aceasta Varianta este de cateva zile in mapa Presedintelui Comisiei pentru Aparare din CD, domnul Deputat Laurentiu Leoreanu:

Va propunem sa completati proiectul de lege Pl x nr.262/2024, privind aprobarea OuG. nr.26/2024 cu urmatorul Amendament La Art.XI se introduce alin.2) cu urmatorul cuprins: "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:

"Art.60^1: a) Partea din pensie, corespunzatoare soldei de grad se actualizeaza permanent potrivit soldei de grad a cadrelor/soldatilor si gradatilor profesionisti in activitate. b) Partea din pensie, corespunzatoare salariului de grad se actualizeaza permanent potrivit salariului de grad al politistilor/politistilor de penitenciare in activitate"
PS. Cred ca trebuie trimisa si la Deputatii din Comisia de Buget Finante !!

Stan Rosu spunea...

@Claudiu @update
Probabil e cea mai bună variantă dar eu nu văd ceva: presupunem că se aprobă în această formulare, va întra în vigoare de la momentul t0. De unde reiese că se aplică și pensiilor în plată? Eu așa aș înțelege că se aplică pensiilor militare, de la data legii încolo, pentru eventualele majorări viitoare ale soldei de grad

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Bine, dar d-ta si nici eu nu suntem parlamentari ca sa depunem amendamente conform regulamentului CD!
Esti sigur ca dl Leoreanu sau alt membru al comisiei si-l insuseste si il transforma in amendament?

@Rosu
De la data intrarii in vigoare a legii se aplica tuturor pensiilor in plata si tot asa cand se mareste din nou solda de grad pentru activi. Pentru viitoarele pensii, la data stabilirii lor actualizarea bazei de calcul se face potrivit art. 28, nu mai este nevoie de alta reglementare.

Semaka spunea...

@Stan Roșu, bună întrebare.
Viorel și C.F.Ifrim hai latrati.
Mai tare ca nu vă aud.

ifrim spunea...

Trebuia respectată propunerea de amendament a lui Cipu ca reprezentant al MApN respectiv al Guvernului.Cei ce au dorit înflorituri și briz-brizuri ne-au băgat în c___t!

Leon spunea...

@Claudiu, nu sunt sigur, dar Speranțe si incredere in domnul Leoreanu, am !
PS.Cred ca se duc lupte aprige in Comisie, daca pana la aceasta ora inca nu este afisata Sedinta comuna a celor doua Comisii ; Comisia de buget are deja programata Marti sedinta, dar fara Pl x 262/2024 !!

Paul Puiu spunea...

Politrucii iar ne trag pe sfoară, niște manipulatori ordinari și mincinoși!!!🤬🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮
Nu s-a depus nimic și înregistrat la Camera Deputatilor, politrucii ne cred handicapati pe noi rezerviștii!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬
Și jegurile alea de generali prefăcuți care sunt vânduți partidelor pentru manipulare la fel se cred deștepți!!!!!🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮

Claudiu Marin spunea...

Leon
Asta chiar este o problem daca o comisie raportoare, cum este cea de buget finante. intarzie discutarea Raportului peste termenul acordat de BP.
Pe de alta parte,Ciolacu are incredere in activitatea lui Tîlvăr la armata.

Leon spunea...

@Claudiu, termenul pentru depunerea raportului comun este pe 22 mai, deci oricum nu prinde Sedinta de plen de saptamana viitoare, DAR, este totusi posibila o sedinta comuna pe 21 sau 22, deoarece Comisia de Buget are numai 3 proiecte in sedinta deja programata, deci este timp si ptr.o a 2 a sedinta !
Pe mine ma ingrijoreaza altceva, ca majoritatea deputatilor sunt in campanie electorala si pot vota on-line, fara prezenta fizica la sedintele comisiilor si a plenului CD..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cred ca Dl Coarna de aia a spus sa avem rabdare ca acolo, in comisii, sunt lucrurile foarte complicate, imi amintesc ca mi-a spus...

Cătălin spunea...

Ultimile infotmatii si miscari arata ca nu se va intampla nimic cu actualizarea soldei de grad la pensionari.Il anunt pe domnul "Ianca judet in judetul Braila" dar si pe domnul "erecția" din Qatar alias "Buzaul nu este in Moldova", ca mai bine sa nu candideze niciunul la functia suprema in stat ca se vor face de ras.Ne vedem la "Victoriei" la data stabilită.Nu mor caii când vor câinii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stan Nepățitul, dar morfolitul, de unde naiba ai mai aparut si tu pe aici, ciucan barosule imbarligat in seceră? Ce sa ,,LATRU'' in afara de ce a zis foarte bine Dl Cipu?!Mai ia o gură din ciucălaii trecuti prin tocător si te du de unde ciucălărie ai aparut! Ce faceai prin 2016 cand deschidem procese clocarimii, si azi avand in instante, si trimiteam valuri de proteste si petitii, răcănel brotăcel cu urdă la ciocănel?

Viorel spunea...

Semakaka. Ți-a dat răspunsul domnul Claudiu Marin. Cât despre lătrat, una este să fii dulău și să latri, alta este să fii pui și să sugi la o țâță.

Alex spunea...

Generalul Balaceanu a preferat sa stea in statiune la tratament.Este " bolnav" saracul.Daca era serios si chiar era interesat de majorarea soldei de grad,pleca domnule din statiune pentru o zi si participa la miting.Ca si Ciuca este un oportunist si inca linge niste clante.Cine naiba ii tin in brate pe acesti obedienti jalnici in functia de presedine?
Cat despre deputati.....niste mizerabili.Una spun si alta fac.Singura si cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei este parul.

xmax spunea...

Cu totii cred ca ne dorim ca amendamentul sa fie promulgat.

Daca acesti vremelnici politruci vor inventa tot felul de porcarii (asa cum le este naravul), pentru a nu vota aceste modificari normale la actualizarea (sau recalcularea) soldei de grad/salariu de grad, care credeti ca va fi pasul urmator?

Vad ca sunt unii care deja au informatii "pe surse" cum ca va fi un PASS in ceea ce priveste votul din CD.

Alex spunea...

Daca soldele de grad nu vor fi marite pensionarilor militari,atunci militarii activi din toate structurile S.N.A.O.P.S.N. ,alaturi de membrii familiilor lor cu drept de vot,ar trebui sa voteze alaturi de noi schimbarea acestor mizerabili.
Suntem o forta impreuna si activii ar trebui sa inteleaga acest lucru.
Daca nu vom proceda asa,le urez viitorilor pensionari militari : bine ati venit in iad!

Stan Rosu spunea...

Claudiu Marin spunea...

@Rosu
De la data intrarii in vigoare a legii se aplica tuturor pensiilor in plata si tot asa cand se mareste din nou solda de grad pentru activi. Pentru viitoarele pensii, la data stabilirii lor actualizarea bazei de calcul se face potrivit art. 28, nu mai este nevoie de alta reglementare.

Cu tot respectul, nu reiese partea cu pensiile in plata... crezi că nu aș vrea? Sunt în plată.
Revenind, nu este legal/procedural să extragi doar SG din baza de calcul și să introduci diferenta de la SG actuala la SG din baza de calcul și să adaugi SG net. Ne place sau nu, așa e corect: introducere SG în baza de calcul, cu rostogolire în toate sporurile. Unii vor ieși pe minus, alții pe plus, probabil

Claudiu Marin spunea...

@Stan
Se vede ca d-tale iti este strain limbajul juridic. De unde se vede , te-as intreba, ca nu se aplica pensiilor in plata?
Formularea precizeaza ca doar partea corespunzatoare soldei de grad, nu toata pensia militara, se actualizeaza.
Te incadrezi in categoria celor care se tem de drobul de sare din poveste.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, multumesc, prietene, ca m-ai scutit de un raspuns catre răcanul ciucan, Semaka, ca nu ma obosesc eu sa raspund la orice gunoi ciucan, adica nu ma cobor jos la el!

Liviutatarush spunea...

Trădătorii de generali de genul lui MaCiuca (general de carton ondulat), Roșu, Livadariu etc. din Armata României ne-au/ v-au făcut la buzunare atât pe cei în activitate cât și pe cei în rezerva. Azi in sala de judecată în dosarul 4670/2/2023 MApN a RECUNOSCUT că a promovat cele 3 HG uri clasificate SECRET privind salarizarea, CU ÎNCĂLCAREA PRINCIPIILOR din art. 3 din Legea 284/2010 cât și a art. 6 din Legea 153/2017, acestea FIIND INEXISTENTE fata de dispozițiile art. 11 din Legea Nr. 24/2004, republicată. Urmează să public hotărârea judecătorească la momentul când o să-mi fie comunicată pe https://danbazavan.ro/!
https://www.facebook.com/dan.bazavan/videos/2691941520987276

Caro spunea...

:Pe langa topic, sa vedem cum se va solutiona acest dosar la CA Constanta.
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/procesul-primarului-chitac-amiral-in-rezerva-cu-casa-sectoriala-de-pensii-mapn-la-curtea-de-apel-nemultumiri-legate-de-diminuarea-cuantumului-pensiei-militare-856796.html

Viorel spunea...

Leon. Pe mine mă îngrijorează altceva și nu de acum ci de când a avut loc întâlnirea și anume, răspunsul ministrului Tîlvăr la întâlnire. De ce nu și-a luat angajamentul că le va aduce la cunoștință domnului prim ministru Colacu și domnului Ciucă cele discutate, angajamentul luat și faptul că VA CERE SPRIJINUL acestora prin înștiințarea parlamentarilor din cele două partide pentru un vot pozitiv și a lăsat acest lucru în seama președinților Forumului. Asta se poate face și acum prin transmiterea local sau în teritoriu a solicitărilor celor doi.

Stan Rosu spunea...

@Claudiu
Nu am studii juridice dar nu ăsta e rolul blogului: să întrebăm, să răspundem la întrebări dacă știm și dacă vrem, să schimbăm informații?

@Cornelius Flavius Ifrim
Până la urmă cine este răcănelul brotăcel, eu sau utilizatorul semakaka? Eu nu ți-am spus să latri

Claudiu Marin spunea...

@Caro
Nimic deosebit....
Primarul a vrut sa aiba si el dosar pendinte fata de posibila decizie de declarare ca neconstitutionala a OUG 59/2017/
Intre timp CCR s-a pronuntat ca nu s-au afectat drepturi prin incalcarea art 79 din Constitutie, astfel ca solutia CA Constanta va fi de respingerea cererii ca inadmisibila.
Sunt zeci de dosare ajunse la CCR dupa pronuntarea CCR din decembrie

ßtan Rosu
Nu ar fi o problema daca ai cere clarificari! D-ta chiar dai solutii de nelegalitate.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
A cui varianta de amnedament spuneai zilele trecute ca a copiat Coarna in vederea sesizarii Comisiei de aparare?
Vor unii ca solda de grad sa fie considerata o indemnizatie fixa si neimpozabila, acordata militarilor in activitate sau pensionari, dar nu stiu sa formuleze dispozitia.

Leon spunea...

@Claudiu, varianta lui @Mateias este publicata pe In cuiul catarii !
SG ca Indemnizatie fixa am propus-o si eu pe acest blog, dar mi-ai zis ca nu trebuie sa coboram SG la nivel de indemnizatie !!

Claudiu Marin spunea...

Leon
Au abandonat acea varianta si au depus o varianta combinata,G+M, care si ea adauga la algoritmul de calcul existent in lege, aplicand gresit si in cazul actualizarii normele introduse de OUG 114/2018 pentru indexarile succesive.
Sunt atat de siderati unii ciucanei si ciucani ca vechii pensionari pot primii si 100/100 din cresterea soldei de grad pe cand ei nu primesc mai mult de 58,5 % din crestere.
Daca se adopta amendamentul Cipu, voi prezenta calculul din care rezulta ca vechii pensionari recupereaza foarte putin din diferenta enorma de pensie militara fata de noii pensionari.
Cand solda de grad a fost cateva zeci de ani parte componenta a bazei de calcul este greu s-o mai definesti acum indemnizatie.

Viorel spunea...

Parte dintre parlamentarii noștri sunt plecați în teritoriu pentru a se milogi la cetățenii patriei cu prioritate la pensionarii civili pentru voturi proprii și pentru susținerea partidului fiecăruia.
Noi, pensionarii military am ajuns în situație inversă (vorba lui Leana lui Pârțag din Sadova, am vrut să spun Craiova / Colonele, o să vii în genunchi la mine ….) ca, colonelul și noi toți pensionarii military să ne milogim la câte un deputat sau senator să propună și să ne susțină un drept legal. După ce că datorită sacrificiilor crunte pentru unii dintre noi care au fost nevoiți să părăsească sistemul cu lacrimi în ochi datorită desființării de UM / MU respectiv funcții militare, alții să se pensioneze înainte de data limită pentru ca România să intre în NATO având astfel posibilitatea să fie văzută altfel în lumea mare prin organizarea ca ex. a
Summit-ul NATO de la Bucureşti desfăşurat în perioada 2-4 aprilie 2008 şi care a reprezentat cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România, cât și cel mai mare Summit din istoria NATO la care au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim-ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda), inclusiv domnul Putin, am ajuns de ani de zile bătaia de joc a clasei politice.
Ce am făcut sau ce nu am făcut de am ajuns în această situație.
Și îmi pun și vă pun întrebarea! PÂNĂ CÂND VOM SUPORTA ACESTE NEDREPTĂȚI ?
Dacă prin vorbe / dialog, mitinguri nu se poate, oare ce ar mai trebui făcut într-un stat MAFIOT (vorba domnului Băsescu) condus în mare parte de hoți și impostori prezentați zilnic pe posturile TV și în presa online ?

reddog spunea...

Viorel
Dacă vreți democrație adevărată in ceea ce privește pensiile militare trebuie întrebat poporul ce părere are.
E posibil să aveți surprize.

Claudiu Marin spunea...

@reddog
Nu suntem o democratie plebiscitara!

Viorel spunea...

reddog. După părerea dv., noi pensionarii militari nici nu suntem și nici nu reprezentăm poporul român. Probabil am venit într-un grup organizat sau pe grupuri răzlețe, la fel cum au venit în România cetățenii români de etnie maghiară.
De asemenea, prin cele afirmate de dv. constat că nu sunteți pensionar militar ci din alt minister, pentru că, din câte îmi amintesc, în decembrie 1989 când patrulam în ture (ziua / noapte) prin Piața Rahova, str. Petre Ispirescu, prin față la Uzina Vulcan, poporul, despre care afirmați dv. striga „Armata e cu noi” iar când mergeam la un magazin, ne făcea (poporul) loc să intrăm în față. Dumneavoastră fiind din altă structură, nu erți cu ei ci pe lângă ei. Cu tranvaiul în Galați am circulat 5 ani fără bilet pentru că așa voia poporul (controlorul, care elibera și bilete, refuza acest lucru afirmând că armata merită măcar atâta lucru).

reddog spunea...

Claudiu Marin
Ziceam și eu așa...
E bine sa privim și din perspectiva altora.
Că au dreptate sau nu e altă discuție.
Percepția bate realitatea de multe ori.
Conflictul ăsta din Ucraina chiar ne ajuta puțin dar percepția poporului vorbind strict pe cifre când vorbim de pensii militare și civile e alta.

Leon spunea...

@Red, ca am fost sariti de la Actualizarea Soldei de Functie, hai ca treaca-mearga, dar NU trebuie sa acceptam aceasta mare NEDREPTATE cu Solda de Grad, auzi, un General pensionar sa aiba Solda de Grad mai mica decat a Soldatului profesionist..!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Lacomia viitorilor pensionari ciucani a fost atat de mare incat si-au pregatit iesirea la pensie cu o solda de grad triplata fata de anul trecut. Sanchi... rezilienta in armata.
Numai ca dezechilibrul este atat de mare incat nu poate fi stopat decat prin actualizare pentru toți.

Viorel spunea...

Dacă cumva domnul Gl. Tomescu Tomiță-Cătălin (o personalitate fără cusur din MAp.N) citește subiectele / comentariile noastre de pe blog, am / avem (mi-am luat permisiunea de a vorbi și în numele comentatorilor blogului) rugămintea (dacă are buna plăcere) să ne prezinte câteva detalii de la întâlnirea pe care a avut-o cu ceva timp în urmă în biroul domnului Gl. Ciucă legat de problemele pensionarilor militari cât și de actualizarea soldei de grad, sau poate transmite problematica discutată și modul de abordatre a domnului Gl. Ciucă, printr-un cunoscut al blogului.

Outlander spunea...

@Claudiu Marin
Acum ceva timp în urmă, vexat de atitudinea unor postaci cu limbaj și atitudine persuasivă, am remis către blog două ”reclame” negative la adresa celor la care faceți referire la ora 15.13!
Poate că nu afost pe gustul și politica blogului, dar li se potrivesc din toate punctele de vedere!
Reiau, doar hemoroizii nu și i-au trecut în sporurile de stat pe scaun și cu osânza ce le-au cucerit creierele, nu și le-au ”emanat” în tot felul de instrucțiuni, ordine interne și alte anacronisme ilegale (vezi ce semnala @Liviutatarush, la 08.59), care să le aducă ”mierea” pentru proxima perioadă pe care o au în vedere pentru a ”defeca” și a rupe porțile la pensie!

Am afirmații ale unor colegi, în activitate, că, unii subofițeri (să fie primiți!), ieșiți în Nov.- Dec. 2023, unul fără Oskar, celălalt cu Oskar, diferența...o faceți dumneavoastră!
(8.000 vs 9.000).
Să fie primiți!
Dar, ce să vezi,...ambii au ieșit la 48 de ani, săturați de...(adăugați voi!)
Să vă cânte vali vijelie...”Ia-mă, Doamne, stinge-mi neamul!”

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Il stiu de pe televiziuni pe domnul general Tomescu. S-a pensionat in februarie 2022. Are solda de grad din Anexa 6 a L 153/2017, de 390 lei, indexata, si solda de functie de 8 247 lei.
In asemenea oameni mi-am pus eu speranta ca vor actiona pentru actualizarea soldei de grad.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Dacă până pe 01 iulie 2024 nu se definitivează actualizarea soldei de grad, trimit această GOLĂNEALĂ OSTĂȘEASCĂ tuturor președinților de partide din opoziție pentru a prezenta alegătorilor și la TV ce face PSD prin domnul Ciolacu și PNL prin domnul Ciucă pensionarilor militari comparativ cu marii Gl. și Col. care își trag grade și solde de grad înainte de ieșirea la pensie pentru a ajunge la pensii NESIMȚITE. Voi trimite și la posturile TV echidistante pentru a transmite aceste știri. La întâlnirea de pe data de 22.05.2024 care are loc la UM 02461 Botoșani unde ne vom întâlni marea majoritate a pensionarilor militari în baza Ordinului de chemare vom hotărâ să votăm împotriva candidaților acestor partide, propagând golăneala și în rândul rudelor, dar în special civililor în orice împrejurare.
S-ar putea ca Răscoala de la 1907 în forma modern să pornească tot de la Flămânzi / Botoșani.

Leon spunea...

Din interviul luat Generalului Tomescu de Col.Dumitrascu (Ora Armatei si Pro Patria) luna trecuta:
"...Păi, bine mă. dacă e 4.900 de lei media și s-a spus, asta e nesimțită? După 40 de ani de carieră? Eu m-am îmbrăcat în uniformă acum 44 de ani, dar nu m-am gândit niciodată la pensie, domne, decât în ultimele șase luni, când mi-a spus calculatorul: vezi că ieşi! Eu n-am muncit în armată pentru pensie! Dar m-aș bucura să am o pensie civilizată. Bine, eu am ajuns ce am ajuns, nu sunt eu cel mai reprezentativ, că am ajuns totuși general locotenent, am avut o carieră deosebită, dar cei ăla normalul? Păi, 4.900 e nesimțită? Păi despre ce vorbim aici? Păi, da’ eu am lucrat și la NATO nicio țară nu are prevăzut așa ceva. La ei nici nu sunt discuțiile astea! În ce țară occidentală ați auzit că militarii au pensii nesimțite? NATO sau UE?"..!!

Outlander spunea...

Celor care nu au curajul de a spune lucrurilor pe nume se numesc LAȘI!

Liviutatarush spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cătălin spunea...

JOS CENZURA! DESPRE CENZURA DIN MAPN PE TIK TOK:
https://vm.tiktok.com/ZGeXj9vUX/

Leo spunea...

Din ce rezultă din link-ul de mai jos ,
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/procesul-primarului-chitac-amiral-in-rezerva-cu-casa-sectoriala-de-pensii-mapn-la-curtea-de-apel-nemultumiri-legate-de-diminuarea-cuantumului-pensiei-militare-856796.html
rezultă că amiralul primar a pus gresit problema în sensul că el cere ACTUALIZAREA RETROACTIVĂ a pensiei , în loc să ceară despăgubirea pt. prejudiciile create de OUG 59 + 114.
Privitor la excepția de neconst. , poate că a formulat CRITICI DE NECONS. NOI , cu aspecte care nu au mai fost analizate de CCR.
Oricum , sunt convins că amiralul primar are avocat .
BRAVO LUI CĂ SE LUPTĂ !

Petrut spunea...

Buna ziua ,intervin sa-manifest temerea ca marea majoritate a pensionarilor chiar și a celor ce ne facem planuri despre ce fel de actualizare a pensiilor militare va fi vor vota covarsitor cu actorii politici ce ne disprețuiesc ,ne ignora si de peste cel Putin 10 ani si mai bine ne mint dezinformează si desconsidera .Daca SI cu alegerile acestea ne irosim sansa absolut meritam sa fie mintiti in continuare .Unii daca nu majoritatea vom pati ca tatăl meu in 2016 ..a primit o marie a pensiei lui militare a2 zi după ce a decedat.A fost militar de cariera aproape 42 de ani .

Logan spunea...

https://www.incisivdeprahova.ro/2024/05/17/structurile-din-ordine-si-aparare-mai-man-sri-etc-pot-sa-faca-demersuri-pentru-acordarea-cu-textele-directivei-europene-pe-salarizare-7-iunie-2026-este-doar-termenul-final-de-executare/

Logan spunea...

https://romanialibera.ro/la-zi/militarii-rezervisti-vor-sa-protesteze-in-capitala/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, se pare ca Leoreanu s-a retras, speriat ca s-a bagat si astia ii retrag sprijinul politic ca si-a bagat nasul unde nu trebuie, caci nu prea au chef de reforme cu majorarea soldelor de grad, si-a retras si dreptul la semnatura punand altul sa semneze, si e pe linie moarta, scriu cronicile vremii! Multi camarazi, prin mailuri trimise de mine, deja au aflat asta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, la ora armatei vorbesc tradatorii, vandutii, sabotorii, suficientii, cei cu pensile de peste 20.000 lei si hotarele indezirabile! Cele personaje postate nu stiu in ce se cadreaza, dar ii intreb cu cat au peste 20.000 lei si daca ar vrea sa traiasca cu 4000 lei si pensia de peste 20.000 lei ar vrea sa mi-o dea mie lunar de pomana, daca le prisosesc cum declara? Sa-si retina ei cate 4000 si restul s-o pomanageasca, daca sut atat de revoltati ca cei cu 4000 lei isi doresc mai mult! Cata ipocrizie si fariseism bolsevic in declaratiile lor!

csej spunea...

Să-l rugam pe Putin sa ne corelează solda de grad cu cea a activilor.
E râsul plânsul.O delegație primită la ambasada Rusiei sigur rezolva problema.Sa sa stie si presa.
Asta merita guvernul Romaniei precum si presedintii PSD si PNL.
Dacă e bălci bâlci sa fie.

RD spunea...

@Viorel,

Ministrul Tîlvar nu și-a luat angajamentul deoarece știe că PSD-PNL nu vor mărirea soldei de grad pentru pensionari. Pensionarii militari se fac că nu e important acest lucru. Ocolesc părțile adevărate. La întâlnirea respectivă, cei de la MApN puteau spune domne ăsta e amendamentul și am vorbit cu Ciucă, Ciolacu, parlamentari PSD-PNL și 100% se va accepta așa ceva.

Cică domne nu ne mai opunem amendamentului.

Acum adaug eu..
Dar nici nu vom face ceva ca să fie acceptat de majoritatea din Parlamentul României!

Și acum săriți. Domne RD nu vrea mărirea soldei de grad și bla, bla. Chiar dacă și eu o am de doar câteva sute de lei. 'Vina' mea: sunt realist și le-am pus pe toate cap la cap.

micutzul spunea...

Cercetând amănunțit toate siturile militare am constatat că în urma ședinței de partid cu reprezentanții ministerului nu există nici un angajament scris , nimic scris și semnat din partea oficialilor militarilor! Fiecare Șef de asociație spune ce crede el că s-a întâmplat!
Dar nu vă faceți probleme fiindcă ăștia, reprezentanții, au știut de la început că problema soldei de grad este tranșate și dacă nu mă înșel încă din februarie! Vă aduceți aminte vizita surpriză a lui Ciolacu la ministerul Apărării? Atunci, acolo ...
Ne joacă pe degete cum vor prin falșii reprezentanți! Adică ne aruncă firimituri în loc de o actualizare a pensiilor.
Cu scuze domnilor generali dar din septembrie Dorel o să se pise pe gradele voastre pentru care ați tras zeci de ani Ba Jianule , bă Rosule , bă Cicule sau cum îți spune peste câțiva ani Dorel se pisa și pe voi!
Îmi scuzați limbajul dar Dorel e doar șofer pe basculanta!
Niște încrezuți cu vipusca la pijama.....

Outlander spunea...

Având în vedere cele publicate de @Liviutatarush și, probabil și altele pe care nu le cunoaștem, încă, iată câteva din ”cadourile” ce și le-au pregătit, similar, inspirați de la acești șobolani ce alcătuiesc ”justiția total nefuncțională” (de la Bogdan Chirieac, citire) cei care ne prostesc și ne fură prin rotație, din MApN și ne trimit să ne obținem susținători!

În ce țară trăim?/Un document după citirea căruia vomiți de scârbă/Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat
comisarul.ro marți, 3 octombrie 2023, 22:22
https://www.comisarul.ro/articol/in-ce-tara-traimun-document-dupa-citirea-caruia-vo_1510131.html

Outlander spunea...

În ce țară trăim?
Un document după citirea căruia vomiți de scârbă
Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat
comisarul.ro marți, 3 octombrie 2023, 22:22
Un document al ministerului de Finanțe prezintă lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță achitate de stat și asistență medicală extinsă.
În document nu se precizează care este impactul bugetar al acestor beneficii fără precedent în rândul angajaților la stat, scrie defapt.ro .
Nota ministerului de Finanțe a fost alcătuită pentru a avertiza că procesele deschise de magistrați pentru a-și majora retroactiv salariile – și, pe cale de consecință, și pensiile speciale – ar putea duce statul român în incapacitate de plată.
Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat.
Ce avantaje au magistrații, potrivit documentului de la Finanțe, alcătuit în august 2023:
• Salariile variază între 32.207 lei pentru un președinte de curte de apel și puțin peste 17.000 lei, pe lună, brut, la o judecătorie, pentru un judecător cu 3-5 ani vechime.
Aceste salarii includ trei sporuri:
-pentru condiții grele de muncă,
-suprasolicitare neuropsihică și
-păstrarea confidențialității.
În total, aceste sporuri sunt de 5.500 – 6.000 de lei pe lună.
•Valoarea medie a pensiei încasate de magistrații români a fost la 1.01.2023 de 21.404 lei.
Pentru comparație, valoare medie a pensiei în ianuarie 2023 a fost de 2.003 lei.
•Magistrații pot ieși la pensie până în 50 de ani.
Un cetățean obișnuit, la 63 de ani – femei și 65 de ani – bărbați.
•Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de şase călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru şase călătorii în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul.
Aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează.
•În perioada concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti beneficiază, o singură dată pe an, de transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu şi localitatea din ţară în care îşi petrece concediul de odihnă.
•Compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii.
Prin ordin anual se stabilește până la ce plafon poate fi compensată chiria.
•Judecătorii care nu beneficiază de locuință proprietate personală ori cărora nu li s-a acordat locuință de serviciu sau compensarea chiriei, în localitatea în care își desfășoară activitatea, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care își au domiciliul sau reședința și localitatea unde se află sediul unității.
•Beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate
•Nota ministerului de Finanțe mai menționează o serie de alte beneficii obținute prin darea în judecată a statului:
- acordarea „sporului de permanenţă”,
- acordarea de despăgubiri morale pentru condiţii necorespunzătoare de muncă de până la 500 euro/lună/persoană,
- acordarea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar (câte 10 zile pentru fiecare an) şi
- plata indemnizaţiei de concediu aferente acestor zile – pentru condiții grele de lucru.
Magistrații au jupuit statul român de circa un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi dându-și dreptate între ei, arată o notă confidențială a ministerului de Finanțe.
Această sumă a fost obținut doar prin cele circa 22.800 de chemări în instanță din perioada 2008-2022.
Ceea ce este mai greu urmează acum:
-potrivit notei ministerului de Finanțe, magistrații au obținut, prin hotărâri judecătorești, o majorare retroactivă a salariilor, iar suma totală care ar trebui plătită, cu tot cu penalități, este de circa 16,1 miliarde de lei, adică aprximativ 3,2 miliarde de euro!

Outlander spunea...

@micutzul
Nu am fost de acord cu multe din postările dumneavoastră, dar, având în vedere că mă cheamă Dorel,
(”Cu scuze domnilor generali dar din septembrie Dorel o să se pise pe gradele voastre pentru care ați tras zeci de ani Ba Jianule , bă Rosule , bă Cicule sau cum îți spune peste câțiva ani Dorel se pisa și pe voi!
Îmi scuzați limbajul dar Dorel e doar șofer pe basculanta!
Niște încrezuți cu vipusca la pijama...”),
merg și eu la ”filmul” ăsta!
Trăiți-ar familia!

Outlander spunea...

Sursa celor de mai sus:
https://www.comisarul.ro/articol/in-ce-tara-traimun-document-dupa-citirea-caruia-vo_1510131.html

Burebista spunea...

Outlander.. Asta cu magistrații stat în stat... Se vede încă de dinainte de 2001... Au început prin asimilarea profesiei lor ca și pericol cu militarii... Pentru ca la vremea respectiva și polițiștii erau militari și judecătorii se asimilau cu aceștia... Apoi totul a mers bine până în 2010 când la putere era deja o mare parte dintre cei care urau instituțiile de forță, au ajuns la putere și au făcut în așa fel sa ducă în derizoriu acest sistem de apărare și ordine publica... Atenție... La vremea respectiva magistrații, bineînțeles cu procurori cu tot, nu aveau pensii și bineînțeles salarii atât de uriașe chiar și fata de militari cu care se comparau în drepturi un urma cu 10 ani.. Între 2011 și 2023 magistrații au luat în plus față de restul bugetarilor, venituri de 10 ori mai mari... Noi fraierii indiferent de minister, AM SERVIT PATRIA... Cum am fost învățați încă de dinainte de 1989 decembrie...

Ciuclabaridas spunea...

Bună seara, bag și eu bățul prin gard și vă spun că ceea ce se discută aici pe tema SG, aceaste pasiuni pentru 1000 de lei, speranțele privind eliminarea inechităților sunt glume. Cu toate OUG și OM introduse de la începutul anului la militarii activi (mă bucur pentru ei), diferențele dintre pensiile celor ieșiți în dec.2023 și ale celor care vor ieși în dec. 2024 vor fi de cel puțin 3000 lei la orice categorie. La ăștia noi frustrare nu la bătrânei. Nu va fi pensie de of mai mică de 13000 lei. Am zis și eu, sigur știați și voi. Asa că relaxați-vă ostași! Nu-i mai prindem nici dacă vrea Nicu si Marcel cu tot neamul lor cel adormit. E greu? Asta e! Noapte bună copii!

Outlander spunea...

@Burebista
O să te surprindă!
Nu sunt căzut din bananier!
Nici tu cu neamurile tale sau cu ale mele, ale altora, nu vom avea atâția dinți pentru a ne exprima nemulțumirile la adresa acestei justiții total nefuncționale, pusă în slujba propriilor interese!
Avem în mass-media exemple nenumărate!
Renunță la a mai fi purtătorul, persuasiv, de vorbe al celor care, în curând, îți vor da și ție o leapșă, așa, subtilă, cum nici nu te aștepți!
Vă respect pe toți,...până atunci când încep să vă suspectez...de dublă măsură (asta ca să fiu tergal în exprimare)!

Outlander spunea...

@Burebista
”Noi fraierii indiferent de minister, AM SERVIT PATRIA... Cum am fost învățați încă de dinainte de 1989 decembrie...”

Mama și cu tata m-au învățat:
”...Șterge-te întotdeauna de praf, ca să nu se iscălească proștii!”

Eu am servit Patria, dar nu am fost niciodată șira spinării flexibilă!
Nu am făcut pantofii nimănui!
Dacă ești cititor al acestui blog, ai fi observat că niciodată nu am avut soldă de merit 20%, din 2001 - 31.07 2015!

Burebista spunea...

Outlander... Sau Pierzătorul... Cred ca ai citit pe sărite... 🤣
,, Noi fraierii indiferent de minister, AM SERVIT PATRIA... Cum am fost învățați încă de dinainte de 1989 decembrie...

18 mai 2024 la 20:57...
Ura și la gara.. 🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, incisiv si la olbiect dizertatiile, pe langa cele ale camarazilor neiertatori si taiosi impotriva tradatorilor si sabotorilor! Astept ziua de marti, ca asa a zis Dl Coarna ca sa asteptam zilele de luni sau marti, caci acolo sunt lupte bgreco-catolnice, discutii aprinse si bulibaseli. N-avem pe nimeni sa ne strecoare informatii din mijlocul vulcanului in eruptie! Intre timp alea-alea, cu masina mea de cusut petitii, Ileana, bat si vut ca cerbul in rut! Pana atunci, vedeti ca vi se acresc vinurile in beciuri si cautati sa iesiti din ele uzi la picioare, apoi mai o fripturica amarata cat ziarul Scanteia, o sarmaluță in foi de cupoane de pensii, o țuiculiță mica cat o trihirică cu cofa, un mic cat salamul, o bericică la 2,5 l, o alea-alea ca sa treaca vremea!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Burebista, sa ne consumam supararile pe octave joase, sa nu se rupa acordurile la pianul coborat pe scari, dar cu obuze grele catre sabotori si tradatori! Oare ii dor pe aia in rămgi de ofuscarile noastre? Nu? Jmecheria e ca noi avem voturile, iar ei depind de ele, asta fiind sarea si piperul electoral care ne mai usureaza suferintele!

Viorel spunea...

Ciuclabaridas. Fii mai explicit pentru mine păcătosul pentru că nu te înțeleg:
- La cine va fi diferența mai mare cu 3.000 lei, la cel pensionat în dec. 2023 sau la cel pensionat în dec. 2024 (probabil la cei din 2024) ?
- Cică: „Nu va fi pensie de Of. mai mica de 13.000 lei” (deci te referi la viitor).
- „La ăștia noi frustrare nu la bătrânei”.
Întrebări analizând cele spuse de tine:
- De ce să fie frustrați „ĂȘTI NOI” dacă le crește pensia cu 3.000 lei ?
- Cum poate un Mr., Lt.col., Col. dintr-o UM să ajungă la o pensie de peste 13.000 lei ?
- După ce aritmetică ai făcut aceste calculi ?
Notă: Pentru tine, ce reprezintă acei bătrânei ? Te-ai exprimat ca și cum nu ar mai avea dreptul la viață și nu mai trebuie să aibă nici o pretenție (așa deduc eu).

Alex spunea...

Cand suntem reprezentati de generali pupincuristi si obedienti pe deasupra,care isi vad doar de interesele proprii ,pensiile militare vor "creste" doar prin scadere.Niste mizerabili exact ca parlamentarii carora le ling clantele.Pacat ca ditamai militarii de cariera,cum se pretind a fi sunt niste bieti pisoi.Nu am vazut unul hotarat care sa spuna clar ce trebuie facut si cum trebuie facut.
Dati-va epoletii jos generalilor si treceti in randul soldatilor.Sunteti de rasul lumii.Auzi : general pensionar cu solda de grad de 368 de lei.Sincer?! La cat sunteti de lasi nu meritati nici macar un leu.Un adjutant cu testiculele tari ar face mai multa treaba decat voi.
Nu aveti nici un pic de orgoliu .De demnitate ce sa mai zic.Balacene de azi in colo esti dl.soldat,ori dl.caporal? La care categorie te incadrezi.Sa-ti fie rusine si tie si tuturor celor care se pretind reprezentanti ai rezervistilor.Si ca sa fiu in ton cu ceea ce s-a intamplat pe 09.05.,pot sa va strig voua orofitori ce sunteti: Huooooooooo!

Viorel spunea...

Outlander. Toată stima și respectul, dar eu fiind neam cu Moș Ion Roată, coane boierule, tot nu am înțeles! Cum vine asta ? „Vă respect pe toți,...până atunci când încep să vă suspectez... de dublă măsură (asta ca să fiu tergal în exprimare)!” Și dacă suspectarea se adeverește, ce se întâmplă ? Ne împușcați pe toți ? Ne trimiteți în lagăre ? Sau ne trageți pe roată ?
Vă întreb, pentru că spusele dumneavoastră sună a amenințare la adresa comentatorilor și atunci mă întreb! Cine se ascunde sub aceste pseudonime de fapt ? Ne întoarcem din nou la DDS / Direcția a V-a ? Doar întreb! Respectul rămâne.

maiag spunea...

SAPTAMINA PATIMILOR SAU SAPTAMINA FACERII?botez sau inmormintare?la cata bukibaseala e aici cu propunerea facuta,nu se mai intelege cititor cu postac,nimeni nu spune,,,eu am depus asta.LOREANU kaput,candideaza ca primar la roman,coarna campanie pt consiliu judetean calarasi,balaceanu e la bai,chelaru silentio stampa,mirciulica honorius pattria suna goarna,bat clopote de nunta sau inmormantare,tort sau coliva,multi ani traiasca sau odihneasca se in pace//.? cat e adevar si cat minciuna?de ce tac sindicatele de ce tac?era un cintec,,,,ce ne facem fetelor,vin americanii,si ne ,,,in kuru gol ,ca si sunt golanii.sanatate si rabdare cei cu hemoroizi sa ne ferim spatele,LA MUKTI ANI COSTICA si tuturor variantelor

Ciuclabaridas spunea...

Viorel, era evident că mărirea este a celor care vor ieși în 2024. Care vor ieși, deci în viitor, pentru că momentan s-au stopat ieșirile la pensie pentru a putea fructifica pomenile primite acum în prag de alegeri sau în prag de pensionare a lui Zisu, Jianu & co, deși mă îndoiesc că sunt atât de sărmani să apeleze la asemenea potlogării. Clica e posibil să fie formată din slujbași mai mulți și mai mărunți. Prin urmare, de unde 13000 la of? Simplu: adunăm la ce era până acum: mărire SG-1000 cel puțin, mărire Oscar cf. MS22/2024 cel puțin 1500 în plus față de vechiul calcul, 30% din solda de funcție pentru menținerea capacității operaționale - 1000 cel puțin, plata serviciilor sau activităților din wk - 1000-1500 , 12,5% spor lucru comisie antifraudă - 500-1000, cică 12,5% spor și pentru lucru comisie CIM - la fel, (mai au să dea spor și pentru redactarea OZU). Mai vrei? Mi-am "recalculat" pensia după noile artificii salariale și surpriză... mi-a ieșit în jur de...13000 așa grosso-modo, nu intru în detalii așa că să nu mă mai întrebi. Menționez că am iesit în 2022 octombrie mulțumit cu..6470 fcț.lt.col. cu Oscar și o asanare :) Luna asta Plt.adj.pr. în activitate, fără Oscar = 8900 lei. Informație din familie nu auzită. Despre bătrânei numai de bine și sănătate. Am folosit bătrânei ca să scot în evidență că frustrarea, după părerea mea, e mai mare la cei ieșiți acum în 2023 sau chiar la început de 2024 pt. că au pierdut câteva mii de lei la pensie pt. un pic de grabă imputabilă, comparativ cu cei ieșiți mai demult care nu aveau ce face sau ce să-și reproșeze. Și uite așa, armata frustraților rezerviști se face din ce în ce mai mare. Nici lui Putin nu i-ar fi ieșit mai bine. Nu mai scriu pe blog că otrăvesc bunii ostași cu prostiile mele si devin și eu la rândul meu un otrăvit. Și nu vreau. O zi bună camarazi!

Paul Puiu spunea...

Dacă tot suntem în perioada amendamentelor, de ce nu se inițiază și modificarea art. 11, al. 3 din L. 80/1995 în vederea clarificări pe înțelesul tuturor, inclusiv a magistraților, a reglementărilor privind OMM sau SOSP, în sensul ca această distincție să fie adăugata la final după stabilirea pensiei nete??!!!!🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

luchy19 spunea...

executarea misiunilor de lupta atat pe teritoriul României cat si in afara granitelor Țării.
Oamenii aceștia, militari bătrâni, consideră că serviciul de luptă la
căldurică pe timp de pace este egal cu misiunile în TO când doar consumul psihic pe care l are militarul știind că la tot pasul exista riscul să declanșezi un DEI sau un lunetist poate să ți zboare capul....
Eu am fost în TO doar în patrule cu o zi pauză la 10 zile.
NU SE COMPARĂ CU SLP ÎN ȚARĂ,
NICIODATĂ DLE.DOGARU......

Cătălin spunea...

Alex, gheneralii (unii) au primit grade dupa ce au trecut in rezerva sau posturi "caldute", unii ne vand gogosi pe la TV-urile globaliste iar pentru pensia lor gonflata si daca nu s-ar indexa sau mari cu nimic, nu e nicio pierdere avand in vedere ca fata de colegul/ similarul pensionat acum 10, 15 sau 20 de ani are o pensie "nesimtita" de 2 sau 3 ori mai mare.1% indexare pentru un "gheneral" inseamna 10% indexarea pentru un subofiter.Astia sunt colegii.In afara de domnul Balaceanu ceilalti au bagat capul in nisip ca strutul facandu-se va nu vad discriminarile.Mi-e scarba de asa colegi.

Stan Rosu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.