Un produs Blogger.

marți, mai 28, 2024

Doza de scepticism a domnului general Balaceanu, presedintele AORR

77 comments

 ... privind amendamentul Leoreanu, de actualizare a soldei de grad din componenta pensiilor militare, isi are originea in necunoasterea procedurii de actualizare a unui element din baza de calcul. 

Din cresterea soldei de grad, prin actualizare nu se poate transfera in cuantumul pensiei militare mai mult decat  procentul de calcul al cuantumului pensiei militare din baza de calcul bruta. Daca procentul de calcul al cuantumului pensiei militare, corespunzator vechimii, este 81%, nu se poate ca din cresterea soldei de grad  sa se transfere mai mult de 81% in cuantumul brut al pensiei, pentru cei pensionati inainte de 15 09 2017.

Important este ca legea sa dea posibilitatea actualizarii permanente a soldei de grad din componenta pensiei militare, posibilitate care a lipsit in ultimii 7 ani. 

Casele Sectoriale au deja o practica a actualizarii pensiilor militare potrivit reglementarilor de dupa anul 2001, prin Legea 164/2001 si prin Legea 223/2015. 

Actualizarea elementelor salariale care compun o pensie militara se  practica si in prezent la stabilirea pensiei militare, potrivit art. 28 alin (1), si s-a practicat in 2016, cand au fost recalculate toate pensiile militarilor din pensii contributive in pensii militare de stat. Ase revedea Ordinul M25/2016

Asadar, nu descoperim noi, acum, institutia actualizarii pensiilor militare.

Are dreptate domnul Balaceanu cand afirma ca institutiile militare nu s-au obosit sa explice ce inseamna actualizarea, mai ales ca ea a lipsit in ultimii 7 ani, ca institutie independenta de procedura de  stabilire a pensiilor militare.

In afara de reinstituirea actualizarii pensiilor militare, comisiile raportoare si Plenul Camerei Deputatilor nu pot face mai mult.




77 de comentarii:

Paul Puiu spunea...

Astăzi în CD nu au fost primiți invitați deși SCMD a fost convocat de la orele 11,00.
Comisia de Apărare a venit cu un nou amendament susținut de M.Ap.N. prin care creșterea soldei/salariului de grad se va aplica la brut iar prin plafonările impuse de OUG nr.57/2015, 59/2017 și 114/2018 practic nu se va adăuga nimic la netul în plată deoarece ministerul susținecă că nu maisunt bani în buget pentru măririle solicitate!
Comisia de Apărare a Camerei Deputaților nu s-a pronunțat așteptând votul Comisiei de buget-finanțe.
Nu a fost întocmit nici raportul comun.
SCMD împreună cu structurile Forumului susțin în continuare același amendament pe care l-am făcut cunoscut și nu este de acord cu forma propusă de comisie prin care solda/salariul de grad ar crește doar pe hârtie!
Parlamentarii trag de timp vrând să împingă decizia până după alegeri.
Se impune participarea masivă la mitingul din 07.06.2024. din Piața Victoriei!

Viorel spunea...

Pot face mai mult, doar grăbind procesul legislativ pentru a nu ne prinde toamna.

Viorel spunea...

Băi cum le mai știe Paulică ăsta pe toate. Păi atunci de ce v-au mai invitat dacă nu au vrut să vă primească ? Sigur nu ați avut cotizația achitată la zi. Dacă nu vor să ne dea nimic, atunci ce cuvânt mai are ministrul Ap. și ce rost a avut propunerea Gl. Cipu ? Dacă nu sunt bani, înseamnă că au venit și ei nepregătiți la întâlnirea din 9 mai 2024, ceea ce nu cred.

Cătălin spunea...

Bani pentru epave au avut? Bani pentru sistemul PATRIOT care sa fie dat/ donat UCRAINEI au? Bani pentru peste 7 milioane de doze de vaccin anti VAXX expirate și care au fost distruse au avut? Zeci de milioane de euro pentru publicitate in presa si TV la VAXX au avut? Bani pentru partidele parlamentare au avut? Banii (miliarde de lei) care la sfarsitul fiecărui an se intorc inapoi la bugetul statului din bugetul MApN pentru ca nu au fost cheltuiti/ utilizați desi pensiilr trebuiau actualizate, unde sunt? Asta ca nu au fost bani sau nu sunt, este o "gogorita" din moment ce ei fac rectificari bugetare si iau bani de la MApN si dau in alta parte sau ii aredau inapoi la bugetul de stat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dl General Balaceanu trebuie inteles in profunzime, domnia sa avand dorinta ca batranele catane sa se aleaga si cu niste bani, vazand cati bani primesc toti in societate si politica si noi fiind sariti mereu de la aceste majorari, care cand se dau se dau cu mare zgarcenie si repopularea Armatei nu se face cu zgaraie branza si zgarciogareli, si nefiind finantist s-a agatat de aceasta posibilitate, netrebuind sa fie blamat, ci orientat catre proceduri financiar contabile legale care, impreuna cu actiunea in sine a actualizarii soldei de grad sa aduca si o bruma de majorari asteptate de cei mai saraci rezervisti. Guvernarea se intrece in gafe care sa ii dezavantajeze electoral, si daca nu vor gasi solutii amiabile pentru toti se vor trezi, dupa alegeri, ca sunt in imposibilitate de a intra la guvernare din cauza voturilor putine primite, si asta va fi daca se taraganeaza cu o solutie pentru pensiile militare, ca daca nu au si o bruma de majorare la baza, printr-un efort guvernamental, rezervistii nici ca ii vor mai vota, ingrosand voturile adversarilor! Ce greu atarna acum marea prostie si prosteala cu acele trei oug LOV, paraditoare, si nu era mai simplu cu un efort scurt sa fie scoase acele prosteli in aut? Dl Balaceanu e o voce, si daca aceasta voce va fi ignorata iar noi o sa-l blamam ca a avut atitudine, vom intra intr-o vartelnita in care toti vor scuipa pe autoritatea noastra in societate lasand orice gunoi sa ne desconsidere ca putere in stat! Toti trebuie sa stie ca este timpul ca, dupa atatia ani de lovit in armata, este timpul sa se sfarseasca orice actiune ostila si de sabotaj la autoritatea ei, mai ales ca este iminent un razboi cu Rusia in contextul in care a amenintat ca livrarea de arme occidentale catre Ucraina va fi reprimata dur si imediat, si rusii cand o zic o si fac, si daca armata va fi in situatia de acum cand este dezbinata, urgisita, saracita, persecutata si abandonata, tot asa va arata si APARAREA NATIONALA in ansamblul ei si vom fi cuceriti in maximum trei zile de la invadare, caci nu se vor obosi foarte multi s-o apere, ca o razbunare crunta pentru toate nedreptatile si sabotajele din partea politicului sau a societatii!

Petrut spunea...

Cu toata stima pentru Parlamentari daca vor amana ce au de hotarat in sesiunea de dupa alegeri cu siguranta vor fi altii sa se pronunte asupra acestui fapt .

Cătălin spunea...

STATUL ROMÂN ȘI MICA ”CIORDEALĂ” LA PENSIILE MILITARE
Bă, le dăm indexarea d 13,8% ca la toată lumea, îi ciupim cu impozitul progresiv, dar îi mai ciordim și cu un leu, doi, cu 50, 100, 120 de lei... din pensie. Dece? Cui îi stau în gât pensionarii militari?
Dar să explic cum e cu ciordeala. Codul Fiscal, în art. 101, alin. 1 spune: ” Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2000 lei...” Deci, dacă ai o pensie de 5000 lei, din asta se deduce plafonul neimpozabil de 2000 de lei iar diferența se impozitează cu 10%.(așa cum se procedează pentru pensiile civile pe baza de contributivitate) Dar, cu chestia asta, adică cu deducerea plafonului neimpozabil din întreaga pensie nu se poate face ”ciordeala” numai prin impozitarea progresivă. E nevoie de o șmecherie că să mai ciordim un leu, doi, o suta de lei din pensia militară. Și au zis așa tipii de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: nu deducem plafonul neimpozabil de 2000 de lei din întreaga pensie, ci doar dintr-o parte a acesteia, din partea cuprinsă intre 0 și 4426 lei. ( echivalentul câștigului salarial mediu net.)
Și acum să face socoteala, luând ca exemplu o pensie militară ipotetică in cuantum brut de 5000 de lei:
5000 de lei pensie brut – 2000 de lei plafon neimpozabil, rămân de impozitat 3000 de lei și cum 3000 de lei sunt sub pragul câștigului salarial mediu (4,426 de lei), impozitul aplicat e de 10 % - adică 300 de lei impozit.
Deci, dacă facem așa, au zis cei de la MMSS ( ăștia doi de SS de la Ministerul Muncii sună destul de sinistru și mă ia și cu ... frisoane), nu iese ciordeala și facem în felul următor: deducem plafonul neimpozabil din 4.426 lei nu din întreaga pensie de 5.000 de lei, așa cum prevede art. 101, alin 1 Cod Fiscal) din ci 4.426 de lei, echivalentul cîștigului salarial net). Deci 5000 de lei pensie brut – 2000 de lei plafon neimpozabil = 2426 de lei, pe care îi impozitam cu 10 %. – adică 242,6 lei impozit. Ce este peste 4.426 de lei ( 5000 – 4426 ), adică 574 lei, îi impozităm cu 15 %, ceea ce înseamnă 82,5 de lei. Și adunăm impozitele: 242,6 de lei (reprezentând impozit 10%) + 82,5 de lei (reprezentând impozit 15%) = 325,1 lei total impozit pe pensia de 5000 de lei.
Iaca, a ieșit ”ciordeala”: 25,1 de lei în plus la impozit .
Dacă deducerea plafonului neimpozabil s-ar fi făcut din întreaga pensie de 5000 de lei, după cum arătam, impozitul ar fi fost de 300 de lei. Daca se deduce plafonul neimpozabil de 2000 de lei, nu din întreaga pensie, așa cum e prevăzut în art. 101, alin. 1 Cod Fiscal, ci din 4.426 de lei ( echivalentul câștigului salarial mediu net), impozitul pe întreaga pensie crește cu 25,1 de lei. Asta e ”ciordeala” la care se pretează statul român în cazul pensiilor militare. Un leuț ciordit de la o pensie, doi leuți ciordiți de la o altă pensie, 25 de leuți ciordiți de la încă o pensie și tot așa... și iată că ”ciordeala” ....dă rezultate bune . Nu-i așa? Dai pe o parte, dar te ”revanșezi” pe partea de impozitare, cu ”ciordeala”
Măi dragule stat român, chiar nu-ți este rușine de loc să te pretezi la o asemenea ”ciordeală”? Nu-ți este. Și o faci din nou ( prima dată cu mâna Olguței), acum cu mâna doamnei care zâmbește cu gura până la urechi. Rușine să va fie! Celor care au elaborate șmecheria cu ciordeala nu pot decât să le urez: Să vă stea leuții aceștia ciordiți pe nedrept ... pe piept.
:

sorin popescu spunea...

La câtă liniște a fost și este începând cu 09.05.,pe la tv., prin online, doar cei care mai cred că nu Ciucă este alesul pentru președinție mai speră să se rezolve cu solda de grad.O să ne-o tragă tacit.

xmax spunea...

Privind acest scepticism as completa cu citeva puncte de vedere:

1. cel putin in ultimii 7 ani de ce oare acei specialisti din Casele de Pensii (ale MApN sau MAI sau oricare din fortele de ordine), nu si-au facut un pic de timp sa iasa public la diverse emisiuni TV sa explice detaliat cum stau lucrurile privitor la cuantumul pensiei militare?

2. de ce oare de cind au fost lansate acele gunoaie de OUG(marca LOV), care plafoneaza cuantumul pensiei, aceste CSP-uri nu au avut coloana vertebrala in a iesi public ori in mass-media ori la TV sa explice prin exemple clare, ce haos sa produs odata cu introducerea acestor OUG-uri

3. de ce oare aceste CSP-uri nu amintesc de legea salarizarii unitare, care nefiind finalizata (asa cum era firesc pina in ianuarie 2022), sa arate ca toti cei care au trecut in rezerva in intervalul 2022 ianuarie - prezent, nu au avut parte de actualizarea salariului asa cum prevede legea salarizarii unitare, deci implicit cuantumul pensiei nu este cel corect.

4. de ce oare cei de la CSP-uri nu vin cu exemple clare privind modalitatea (sau modalitatile) prin care vor elimina inechitatile intre diversele categorii de pensionari?

Acestea sunt citeva porcarii nesimtite, lasate in mod voit, de factorii decidenti, pentru a genera astfel de inechitati intre diverse categorii de pensionari, care au trecut in rezerva, in intervale de timp diferite.

Raspunsul poate fi formulat in fel si chip....Stiu asta...Dar intrebam si eu asa cum e zicala "gindeam cu voce tare!!!"

Claudiu Marin spunea...

@xamas
Pui intrebari retorice. Pai, nu acei specialisti au propus drafturile pentru art. VII din OUG 59/2017 si art. 84 din OUG 114/2018?
Nu ei s-au speriat ce cresteri de pensii ar fi dacaq s-ar aplica actualizarea potrivit cresterilor de funcie din L 153/2017?
Crezi ca a constatat Dancila ca pensiile ciucane raman neindexate daca nu se completeaza art. 60, modificat prost prin OUG 59, cu alin (2) si (3), astfel incat sa se majoreze mai intai baza de calcul? As fi ras de prostia, lor daca in anul 2018 ar fi fost o indexare a pensiilor militare. Indexarea ar fi luat calea sporului OMM, adica intra in plafonul de 58,5%.

Relu spunea...

@Catalin: lumea a capatat o aversiune fata de ar,ata pentru ca era stagiul militar obligatoriu si in acea perioada erau supusi unor abuzuri mari de orice fel. La asta adaugam faptul ca aveau pensiile mai mari decat restul si odata cu accesul la media dar mai ales netul care a dat gura si prostului cel mai prost. Prostia a fost ca un foc de paie, adaugam si lipsa de informare si recatie la prostiile propagate, adaugam abuzarea unor drepturi....

Claudiu Marin spunea...

Mitica
02:09 (acum 7 ore)
către eu

CONVINGERE ! Am fost în sala unde a fost adoptat "amendamentul Leoreanu" cu privire la actualizarea soldei de grad ! Pariez că el nu va fi avizat pozitiv de către Comisia de buget finanțe și nu va fi adoptat în plenul Camerei Deputaților ! Din păcate ! Explicațiile vor fi că...impactul bugetar ar fi colosal ! Revin cu detalii exemplificate referitoare la ce ar presupune aplicarea unei astfel de reglementări ! P.s. Dar, mai e ceva : dincolo de cele susmenționate...o întrebare : În anul 2016 pensiile militare de stat au fost recalculate ! 200000 de pensii ! 68% dintre ele - deoarece prin prisma Legii 223 au rezultat cuantumuri mai mici - au rămas cu cuantumul anterior în plată, adică cel rezultat din calculul pe puncte ! Cum se poate stabili - în cazul acestora - partea din pensie corespunzătoare soldei de grad...cum o zice "amendamentul Leoreanu" - când solda de grad din solda lunară se raportează la întreaga perioadă de activitate ?! Gând bun, oameni buni !

Raspuns
Ai comis-o rau, domn Mitica!
Toata lumea militara pensionara in anul 2017 are o decizie de actualizare, inclusiv cei care au ramas cu cuantumul mai avantajos, in care in baza de calcul este precizata valoarea soldei de grad, cea care ne intereseaza.
Amendamentul nu actualizeaza si alte elemente ale bazei de calcul, chiar daca in componenta lor intra procente din solda de grad.
Cum sa fie colosale cresterile prin actualizarea soldei de grad, daca toate calculele efectuate pe acest blog, in oglinda cu actualizarea din 2017, dau doar cateva sute de lei crestere?
Baza de calcul actualizata se compara cu cuantumul in plata indexat si ramane in plata cuantumul cel mai avantajos, principiu care a ramas valabil in L 223/2015

Fsafety spunea...

@Domnule Claudiu Marin
Pentru baza de calcul prezentată de dumneavoastra în articolul ,,Calculul care dezumfla gogoasa cu actualizarea soldei de grad din componenta bazei de calcul a pensiilor militare"" rezultă că nu se câștigă nimic prin actualizarea soldei de grad.
De precizat faptul că doar o parte din pensionarii militari vor câștiga daca se aplica exclusiv actualizarea elementului solda de grad, nu și a celorlalte componente din baza de calcul din care acesta face parte.

Cezar spunea...

Apoi daca balaceanca si.a pus "piciorul in ghips"..era normal sa apara si..cobele..gen Mitica!_
@Admin..reflectati mai mult înainte sa le aprobati publicarea
Parerea mea..

xmax spunea...

Are cineva vreo informare ”pe surse” cind se va discuta in Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, amendamentul avizat de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Azi nu este pe ordinea de zi.

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Esti cumva platit sa faci propaganda electorala? Vezi de ce nu-ti apar comentariile, pe langa cele care nu au tangenta cu ce discutam noi?

Leon spunea...

Comisia de Aparare a intocmit un Raport Preliminar la Pl x nr.262/2024 si l-a trimis Comisiei de Buget-finante, care probabil va avea sedinta marti 4 iunie si se va intocmi un Raport Comun semnat de cei 2 Presedinti +Secretari de la Aparare si Buget..!!

Negritoiu spunea...

Domnule Claudiu Marin,
Dupa cum stim foarte bine,in urma actualizarii din 2018 a rezultat,la cca.68% din pensiile militare o ''baza de calcul actualizata'' mai mica decat cea anterioara.A aparut deja o diferenta valorica intre cuantumul aflat in plata(mentinut in continuare) si cel rezultat in urma actualizarii. In perioada 2018-2024,toate indexarile au fost aplicate cuantumului aflat in plata astfel incat diferenta valorica intre acesta si baza de calcul actualizata in 2018 a crescut foarte mult. In prezent,aceasta diferenta este mai mare decat valoarea actualizata a gradului(pt.oricare grad) pentru cei care au ramas in plata cu cuamtumul mai avantajos. Orice metoda de calcul am aplica ,valoarea actuala a gradului nu va egala sau depasi cuantumul aflat in plata. Pentru toti acestia,cresterea este doar pe hartie.Domnul Ministru si domnul Sef al Directiei Juridice cunosteau acest lucru in momentul in care au dat asigurari ca.....

avianyc spunea...

După cum spune dnul Leoreanu ( felicitări pentru amendamentul promovat) s-a cerut ca termenul de aplicare sa fie de 180 zile,dar domnia sa l-a redus la 90 de zile. Sursa ;comentarii fb dnul Leoreanu.
Oare din ce considerente au cerut termen de aplicare 180 zile ? Poate bănuiți cine a cerut 180 zile ,mai putin in ce scop!
Oricum ,dintotdeauna finanțiștii au avut tarele lor in estimări, evaluări, rare ori când au fost darnici în interpretarea legii. Acum amendamentul este pe mana lor și abia de aici o sa primească forma finală.
Rămâne de văzut ce forma finala pentru vot în CD vor agrea.

Leon spunea...

@Negritoiu, cum poti afirma asa ceva, cand SG din OuG 26 a crescut de 7-8 ori fata de cea din Decizia de pensie din 2017, in timp ce Indexarile ulterioare n-au ajuns nici la 50%??

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Unde au publicat Raportul preliminar ca pe pagina Comisiei nu e?

Leon spunea...

@Claudiu, de regula un Raport PRELIMINAR, Nu se afiseaza pe site-ul CD, numai Raportul Comun se trimite catre Biroul Permanent si devine public !
Astazi, Domnul Leoreanu mi-a comunicat ca saptamana viitoare Comisia de Buget va avea Sedinta si Pl x 262 va fi pe ordinea de zi, si deci se intelege ca Raportul a ajuns la Comisia de Buget !

Cătălin spunea...

Negritoiu, aveți "perfectă" dreptate.Acesti indivizi care chipurile vor sa repare o inechitate stiu foarte bine ca totul este o pacaleala (doar pe hartie).Nedreptatea trebuia "reparata" imediat dupa ce Curte de Conturi a stabilit ca actualizarea soldei de functie la pensionari cu prima transa de marire a soldei de functie la cei din activitate a fost facuta gresit si apoi in fiecare an dupa ce cei din activitate au primit cate o marire a soldei de functie din cele 4 transe de marire prevazute in NOUA LEGE A SALARIZARII.Au asteptat anul 2024 dupa ce fin calcule rezulta ca actualizarea soldei de grad cu aplocare la cuantumul recalculat/ actualizat este o marire doar pe hartie, in buzunar doar pentru foarte putini dintre noi si cu sume foarte mici.Totul este doar o vorbareala cu scop electoral. Adevarata actualizare insemna să fie o ACTUALIZARE aplicata la timp, atat SOLDEI DE GRAD cat si SOLDEI DE FUNCȚIE imediat dupa ce a fost acordata celor din activitate.Doar atunci ACTUALIZAREA era mai mare decat INDEXAREA.Suntrm jefuiti de cel putin 10 ani cu OUG-uri abuzive inclusiv cu ne-acordarea INDEXĂRII in timpul guvernarii CÎȚU.

Paul Puiu spunea...

Dl Ghiocel Leoreanu ca un bun executant al ordinelor partidului la comisie și-a retras amendamentele, întocmite doar de fațadă, lăsând la latitudinea celor din MAN să depună ce amendamente au vrut ei, adică niște amendamente prin care actualizarea SG să nu afecteze pensiile militare decât scriptic, nu și faptic!!!!!🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬

Cătălin spunea...

TERMENUL DE 180 DE ZILE ESTE PROPUS PENTRU CA ACTUALIZAREA SA SE FACA DIN 2025 IAR CU INDEXAREA DIN 2025 SA DEVINA APLICABILA DOAR PE HARTIE. DOMNULE CLAUDIU MARIN V-AM PROMOVAT SITE-UL( BLOGUL) PE FACEBOOK. DE ATUNCI AVETI CITITORI DIN CE IN CE MAI MULTI DAR IMI PUBLICATI DIN 10 COMENTARII DOAR UNUL. DESI VORBESC LA OBIECT SI NU FAC CAMPANIE ELECTORALĂ, PUBLICATI DOAR CE VA CONVINE.ATI FOST CUMVA COLEG CU "GENERALUL NEGRU"?

Viorel spunea...

Domnule Paulică. De unde știți că și-a retras amendamentele ? Și dacă din surse sigure a aflat că cei de la MAp.N nu vor fi de acord cu amendamentele dânsului, lăsând să vadă ce vor propune ei, în fond amendamentele propuse de MAp.N sunt cele ale domnului Gl. Cipu, agreate de liderii Forumului. Și dacă cei de la Comisia buget, finanție și bănci nu acceptă propunerea MAp.N și ia de bună apropunerea domnului Leoreanu sau vin cu una proprie ? Cât despre chestia cu scriptic și faptic nu prea ține. Monsieur se scrie, monsieur se spune.

Camaradul spunea...

Stimati camarazi,

Tergiversarile astea cu sedintele comisiilor si jocul de-a amendamentele, inclusiv cu aplicarea actualizarii la 90 de zile (180 initial), aplicarea pe hartie a actualizarii SG cum sugera dl.gl. Balaceanu etc. nu miroase a bine.

Este foarte bun mitingul planificat in 07 iunie insa e nevoie de mai mult. Reiau ceea ce am scris pe un topic anterior. Trebuie asaltate instantele (Curtile de Apel) de cat mai multi colegi/ asociatii cu deschiderea de dosare impotriva Guvernului.

Spuneam in topicul anterior:

"In dosarul ce se va deschide pe contencios administrativ la Curtea de Apel impotriva OUG 26/2024 (parat Guvernul Romaniei) se va arata faptul ca ai fost prejudiciat prin actul emis de guvern, se vor indica si solicita sumele de bani cuvenite conform actualizarii SG si neacordate pensionarilor militari odata cu intrarea in vigoare a OUG 26/2024, sume actualizate cu rata inflatiei si dobanda legala BNR, iar la primul termen se ridica exceptia de neconstitutionalitate a OUG 26/2024 intrucat aceasta introduce un tratament discriminatoriu interzis de art.16 Constitutie si incalcarea dreptului de proprietate prevazut la art.44 (gradul este drept de proprietate), respectiv contrar dispozitiilor L80/1995 (art.2,3,4).

Nu exista nici in statele NATO occidentale grade militare de mana intai si grade militare de mana a doua, asa cum au instituit ad-hoc politrucii prin OUG 26/2024. Gradul este unic indiferent de situatia in care te afli (activ sau in rezerva, ori retragere)
Nu este nevoie in prealabil de procedura de mediere, intrucat OUG este in vigoare si produce efecte."

O zi buna tuturor.
Camaradul

mm spunea...

Domnilor,
Probabil ca ne vor trage iar in teapa! Din nou! Iarasi! Inca o data!
Mitinguri de protest, mitinguri dupa mitinguri, sa le vibreze geamurile din Victoriei, de la Cotroceni si de la M100!
Sa li se faca frica de noi, chiar daca suntem pensionari! Sa mergem cat mai multi! Din ce in ce mai multi! Este momentul sa aratam ca putem fi uniti!
Pana cand nu intra concret diferenta de grad pe cadrul de pensii, sa nu renuntam!
De ce 90 de zile? Ca sa treaca inca un rand de alegeri? Sa ne mai abureasca din nou?

Paul Puiu spunea...

Solomon Shaorma din nou a acționat potrivit dispozițiile PSD!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬
Marine, arată-le avizul negativ pe amendamentul depus de gheneralul deputat Leoreanu!!!
Amendamentul pe care l-a întocmit de fațadă față de rezerviști și în retragere era mort din fașă și gheneralul deputat Leoreanu știa deznodământul din prealabil, ca doar făcuse înțelegere cu cei din clasa politică pentru ca să își mențină și după alegeri privilegiile cu indemnizația de la parlament!!!🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬
Motivul este ca întotdeauna, statul nu are bani pentru rezerviști și în retragere!!
Eu zic ca în aceste condiții s-ar impune să le predăm livretele la CMJ-uri și să ne anunțedoar cand vor avea bani și pentru noi să actualizeze pensiile, să revenim să le ridicăm, însă până atunci să ne lase în pace!!!🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮

Bobita B spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

@camaradul
Nu poți sa reclamai Guvernul în contencios administrativ pentru ca printr-o ordonanta nu a reglementat un drept. Altceva este când a suprimat un drept existent în lege.
Este supărătoare afirmația d-lui Balaceamu cum că amendamentul produce efecte doar pe hartie.Constat ca mulți comentatori au luat de buna afirmația dansului și este păcat de efortul celor care au aprobat amendamentul pentru a fi supus dezbaterii în PLEN.Dovedim ca nici nu meritam ca parlamentarii sa se zbată pentru drepturile noastre


gigi 2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Negritoiu spunea...

Leon
Daca te referi numai la ''indexarile ulterioare'' ale soldei de grad,si dreptate.
Dar,urmand modelul de calcul al actualizarii din 2018,folosit ca exemplu si de domnul Claudiu Marin,compararea se face cu cuantumul pensiei indexate in plata-pe talon. Si ,in cazul acesta am eu dreptate! Vezi si calculul prezentat de Outlander. Daca esti in posesia metodologiei de calcul care se va aplica in mod sigur,fa-o cunoscuta.In felul acesta nu o sa ne mai contrazicem unul pe altul. Pana una/alta raman la convingerea mea:pentru cei mai multi este doar o crestere pe hartie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*@Dle Claudiu, cu tot respectul, dar sunt departe tare de tot de a face eu unui partid reclama electorala, amintind doar ca actuala guvernare va umfla in pene partidele adversare cu o atitudine indiferenta fata de armata si militari!
*UNPR, daca nu a mai miscat si au plecat toti catre PSD, iar Dl General Oprea nedand semne ca mai resuscita mortul, m-am retras sa nu devin un papițoi care țopaie de unul singur cu lozinci din trecut, pline de glorie, asa ca am ingropat mortul si am scris pe fb ca m-am retras din politica, definitiv.
*Modul de votare este interesul: Imi aranjezi pensia asa cum trebuia s-o faci de acum cativa ani in urma, te votez, iar daca nu vrei nu ma mai duc la vot deloc, cum a zis @Leon, decat sa coparticip la o inalta tradare impotriva Patriei si poporului meu aducand la putere extremisti, rusofili si lichele!
*Daca plx a intrat in alta locatie de legalizare, e clar ca are un drum firesc iar sindicatele si oamenii de bine, ca Dl Ghiocel Leoreanu, se tin de ea pas cu pas la compas sa nu o scape din ochi pentru a intra la promovare, ca n-o lasa ei neaplicata!
*Sunt dator la ciucani sa le zic sa ne poarte respectul cuvenit, ca oameni care in comunism si actual am avut de suferit rau de tot, si nu ca ei care au huzurit, ca eu am fara un an aproape 70 de ani si nu vreau sa fiu persiflat de niste de-al de mucea obraznici si satui, care numai penele e de ei! Ati aparut din senin, avand si pensii triple ca ale noastre, sa va bociti pe nedreptati imaginare, cand Ciucalau v-a dat absolut totul, pe langa in traista lui, sau ca sa dati cu genunchiul in gura, la modul golanesc, celor care au reale probleme cu pensiile extrem de mici, lipsiti de educatie si respect! Postati pentru rezolvari de probleme, fara mistocareli, persiflari si creand dileme!

Camaradul spunea...

@Claudiu Marin,

Ce nu e clar?
Asa e, Guvernul a reglementat un drept INSA doar pentru o parte a cadrelor militare, ceea ce e interzis de Constitutie la art.16.

Spuneam ca OUG trebuie atacata la CA pe constencios administrativ, solicitand ca militar banii cuveniti actualizati cu rata inflatiei si dobanda legala. Prin faptul ca OUG nu prevede in textul ei actualizarea SG si la pensionarii militari se instituie un tratament discriminatoriu. Asa cum a procedat si colegul Skoda 4x4, atacand la CA.

Curtea de Apel este prima instanta si reprezinta mijlocul prin care poti reclama la CCR acest lucru.
Insa nu poti pe contencios administrativ sa ai ca obiect al actiunii neconstitutionalitatea unui act normativ, ci pretentii (arati ca ai fost pagubit ca militar cu suma x care ti se cuvenea de la intrarea in vigoare a OUG).

Nu e vorba in definitiv de un drept cuvenit si neacordat de Guvern de la intrarea in vigoare a OUG?

Camaradul

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Erata regretabila: din greseala am scris Ghiocel Leoreanu, si nu Laurentiu Leoreanu, retragand cu scuze numele fals, luandu-ma cu buna credinta, dar regretabil, dupa un camarad, nestiind de fapt numele mic! Nu vreau sa aduc atingere unui om deosebit, care foarte mult ne-a si ne ajuta, caruia tin sa-i multumesc pentru tot binele facut!

Viorel spunea...

Gigi 2. Placa suedeză. UE, UE și iar UE.

Cătălin spunea...

Cornelius, nu zii HOP pana nu sari GROAPA.Deocamdata este doar o piesa de teatru tragico-comica, tragica pentru noi si comica pentru cri care ne vor binele (politivienii). Mai stiti citatele din Caragiale: "Ori să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo" sau "E admirabilă, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire" si nu in ultimul rând „Eu pentru cine votez?”

Claudiu Marin spunea...

@Viorel si Ifrim
De ce faceti publicitate prostiei? Trimiteti felicitari domnului Leoreanu, nu tampenii izvorate din ignoranta!

avianyc spunea...

Circula peste tot un amendament respins de comisia pentru minoritati .
Mai idioților care propagati acest amendament ca fiind amendamentul d-nului Leoreanu privind actualizarea SG faceți măcar efertul înainte de a debita și propaga niște idioțenii în spațiul public de a citi la ce se refera art 71 alin 1 și 2 din L223 ,art. a cărui modificare face obiectul amendamentului respins.
D-le admin nu strica mai multa vigilenta .

Claudiu Marin spunea...

@avianyk
Unii sunt atat de idioti incat parca le este necaz ca a iesit acest amendament.
Daca nu i-as publica nu ati sti idiotii.

Claudiu Marin spunea...

gigi2
Avizul acelei comisii nu are legatura cu amendamentul Leoreanu. Mai atent la raspandirea unor stiri!

Mario spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Avia, trimite-i domnule sa citeasca proiectul Pl x nr.300/2024, respins la Senat si repartizat ptr.Raport comun Comisiei de Munca si Aparare din CD !!

Negritoiu spunea...

Asa ii indepartam de noi pe parlamentarii care inca ne sprijina. Ce aveti cu Dl.Leoreanu? a facut si face tot ce-i permite functia detinuta pentru a promova un amendament favorabil noua., Pt. cei care ii pun la indoiala buna credinta:aveti dovezi ca actioneaza,pe ascuns,impotriva noastra? Paul Puiu,tot asa actionai si cand erai militian/politist activ? Pe baza de pareri personale,fara dovezi? Pe ce baza il acuzi pe Loreanu de intelegere cu clasa politica? Amendamentul a fost intocmit si depus cu buna credinta urmarind ceeace dorim cu totii: corelarea soldelor de grad,in permanenta. Rezultatele implementarii depind de cei care il vor implementa. P.S. A mai fost votata si promulgata o lege care nu s-a aplicat.

Viorel spunea...

Domnul LEOREANU are toată stima și respectul din partea mea. Meritul pentru actualizarea soldei de grad dacă se va finaliza cu bine i se datorează în mare parte dânsului. Am și specificat într-un comentariu (nu știu de ce nu a fost publicat) unde domnul Neacșu la luat la întrebări cu toate că nu a avut nici o inițiativă practică pe acest domeniu decât comentariile din fițuica dânsului.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

CATALIN, parca sunt mai optimist ca in trecut: Sunt incredintat ca va iesi bine, deci, catargul velei mari, sus, ca in tinerete, cu vânt dintre pulpane!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bobiță B, de cine zici, bre? De noi, rupti in gur si mai feru' vechiu', sau de ciucănași la oi au fost? Ha!

xmax spunea...

Pentru cei care vor sa citeasca atent:

www.cdep.ro/co/docs/F1962972973/05_28.pdf

iar la linia 8 a se citi mai atent!!!!!!!

Nu are nici o legatura sula cu prefectura (vorba omului)

xmax spunea...

rectific linia 7

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@xmax, nu are conexiune lincul!

Bobita B spunea...

Cornelius...tot respectul! De ciucanasi vorbesc. Nu prea as vrea sa-i vad la meeting, au lasat birourile/strazile goale, au plecat dupa 13.8 % si acum se uita in spate du sg. Nu i corect!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dle @Claudiu, absolut deloc n-a fost cu intentie rea scris acel nume la modul peiorativ, am si explicat clar ca am fost dus in eroare (de comisarul constantean), caci sincer numele mic nu-l stiam absolut deloc, astfel ca sa indrept greseala am scris o erată cu scuzele de rigoare, dar si multumirile profunde pentru eforturi si realizari! Vizati-i pe cei rau intentionati, nicidecum pe mine in privinta onorabilului politician, dar si camarad militar, pe care sincer il respect si il pretuiesc!

Viorel spunea...

Paul Puiu cică o are prea mica („pensia” nu trebuie să fie mai mare de șapte / cm dacă cu atât la înzestrat natura). Îi cere ajutorul lui nea Marin, dar dânsul fiind miliardar, nu contează cât de mare sau mică este că se descurcă. Apare în scenă și Bobiță B (de la Bulă) căruia i s-a pus pata pe penisurile (pensiile noastre) și vârsta noastră. Le urez la toți să aibă baftă de ele sau de ea. Cât despre măgari, priveștete în oglindă și spune-ne dacă aia este fața ta sau te strâmbi la noi ?

GG spunea...

Știți bine,și aici ma refer la cei care postați pe aici de mulți ani,ca am spus de mai multe ori și îmi mențin cele spuse,nu sunt curvă sa postez ceva,iar după sa mă răzgândesc,cum fac câteva personaje de pe aici tot de ani buni pe blog. Daaaar,sa revin la ce am vrut sa spun inițial.Spuneam faptul că.....,am spus de mai multe ori ca nu îmi plac termenele date în aplicarea legilor care sunt votate ,promulgate,iar după aceea, i se da termene de aplicare! Bine,la plx-ul nostru nu este cazul,încă nu a trecut nici măcar de comisii,dar dacă se va ajunge la promulgare pleaca deja cu termen de 3 luni pana la aplicare Cunoașteți scenariul,nu? Dacă mai face cineva contestație la CCR,se alege praful și misiunea este îndeplinită,nu-i asa? MISIUNEA guleratilor,bineînțeles și mai trec 4-5 ani din viata noastră!

Gabi spunea...

Ideea este că nici cu mitingul nu știu ce am putea realiza pe termen scurt. Nu se pot grăbi etapele ce trebuie parcurse pentru intrarea în vigoare a amendamentului privind actualizarea salariilor/soldelor de grad și parcă văd că trec alegerile, cam singura pârghie de constrângere pentru politicieni. Dar bineînțeles că susțin în continuare desfășurarea acțiunii de protest din 07.06. și mi-aș dori să se strângă cel puțin 15.000 de persoane ca să rămână un ecou puternic în urma acțiunii. Poate așa îi vom face să se gândească de 3 ori înainte să ne ignore drepturile pe care le avem ca pensionari militari și să nu închidă acest capitol al actualizării chiar dacă trec alegerile. Deci cine conștientizează și dorește cu adevărat să se obțină actualizarea, ar trebui să nu lipsească de la miting.

gigi 2 spunea...

dl. Claudiu, scuze pt postarea cu avizul negativ. Nu sunt deloc carcotas cum sau repezit unii , am preluat-o si eu de la cineva de incredere si trebuie sa recunosc ca nu am citit-o integral.

Brenda spunea...

Totul este o porcărie ,sa aplici ceva după 90de zile ,cine crede ....sa le fie rușine....dar lor nu le este...trag de timp pentrucă pensiile rezerviștilor nu contează nici la vot .....nici pentru un eventual război...pe ei îi apără alte .....armate sau știu ei cine....

Leon spunea...

@Brenda, vezi ca in Raport scrie "in termen de 90 de zile" NU dupa 90 zile, ceea ce inseamna ca in acest termen CPS actualizeaza SG ptr. pensionarii aflati in plata la data publicarii Legii in MO..!!

Cătălin spunea...

ALOOOOOOO, CE MOTIVE AI DE NU MI-AI PUBLICAT ULTIMUL COMENTARIU? ESTI CUMVA IN ALTA TABARA? NU LA ASTA FAC REFERIRE CI LA CEL ANTERIOR?

Mario spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

M-au curtat partide sa le fac campanie electorala contra cost, on line, inclusiv un fost primar. Categoric si absolut, in mod politicos, i-am refuzat! Eu am treaba ca la Pasti zilnic in casa si nu mai fac fața, de abia am terminat frumoasa poveste cu UNPR si nu-mi mai trebuie nimic nimicuța! S-a dus elanul si verva de altadata, nu mai vreau sa aud de nici un partid, iar banii care ii am imi ajung pentru ca nu-i duc la bodega. La anul vom avea indexare de 10,5% din inflatia de 8% si majorarea salariului minim pe economie, daca o da si la armata, asa ca mult sau putin astia sunt, deja ministra muncii anuntand asta de pe acum.
@Gigi 2, taci din gura ca plăsoiul asta l-am halit si eu, si m-a mancat in fund sa trimit si altora beleaua! Dar ce, chiar numai vesti bune vor? Să mai inghita si galuste!
@Claudiu Marin, aia cu procentele nu-i galusca, dar intra in categoria de varianta plimbata cu ursul, si nu o agreez ca da pe minus!
@Brenda, e grele, sora mea! Cauta sa ne fenteze, dar avem acolo oameni de nadejde, ca dl Leoreanu! Se pare ca CSP de data asta e cu noi, prin varianta Dl General, postata de dl @Claudiu aici.

kostas spunea...

Eu inteleg ca termenul de 3 luni se refera la perioada in care trebuie actualizate toate pensiile. Aceasta actualizare se aplica din momentul intrarii legii in vigoare, iar in momentul cand se va primi efactiv pensia actualizata se va primi si diferenta de bani cuveniti de la intrarea legii in vigoare pana in acel moment.

Laleaua neagră spunea...

Pe 3 iunie se vor strânge circa 3000 de pensionar motiv pentru clonării sa mai amâne proiectul pana vor trece alegerile...vezi PLX 199....

Brenda spunea...

DleLeon, așa o fi dar eu vă spun că nu o să vedeți nimic,iar xl acela care se leagă de faptul că eu comentez aci, ce vrea să zică ,dacă ași avea un drept nu trebuie să îl obțin ,dacă am pensia mai mare că a nu știu cui ,și apoi chiar mă interesează pentru un nepote de al meu cu grad de căpitan ...și pentru cei cu pensii mici ...nu va bucurați că șanț alături de dvs,,.și chiar în memoria multor soți decedați și urmașele lor au pensii mici ,am lângă mine o doamnă în această situație și ,uite ,mă informez și pentru ea.
acum te mai miri,DECI. DREPTURI ,,,/,dragul meu





Brenda spunea...

Da este posibil să se refere că în termen de trei luni să se facă actualizarea sau ce o fi....dacă nu le trece altceva prin cap....să fie cum ziceți ,da vedem...
Baftă...că la vânătoare

Cătălin spunea...

PRIETENUL LA NEVOIE SE CUNOAȘTE: https://www.gandul.ro/politica/o-imagine-cat-o-mie-de-cuvinte-salutul-complice-al-gen-florian-coldea-adresat-liberalului-nicolae-ciuca-20220107?fbclid=IwY2xjawDFbbRleHRuA2FlbQIxMQABHWPS9fK77LcMxCZECOn4MX1u5OcKQ8-20v1XnmoaMi70wceqM-jaWEkyCQ_aem_ASVyVweVbhmEBafcSPz3RDEnFqMohpF1dhIgvI9Ms0NvVH3n9p956Y0n1WIqaF98tNYU0WLQKgvdTE7A-dre7Pbm

ifrim spunea...

@Laleaua neagră.Dacă este cum spui că se vor aduna cca.3000 rezerviști înseamnă că restul sunt mulțumiți de cuantum atunci ce rost are să se zbată lumea pentru o minoritate!

Outlander spunea...

@Mario
Dumneata te înscrii în cei cu șoriciul gros de la ”spate”, pus în locul obrazului!
Fără doar și poate!
Cum îți permiți să te iei de o DOAMNĂ, cu pensie de urmaș, doar pentru că dumneata nu ai reușit să performezi prin pregătire și prin merite de a promova la a accede la poziții mai bine remunerate?
Ce vină are această doamnă (pe care nu o cunosc) că a avut un soț care s-a preocupat și s-a dedicat muncii sale, fără să aibă vreodată în cap că cea care îi va succede va primi mizeriile celor care și-au permis să fie putori și ...lasă că merge și așa!
Scuză-mă, ești un derbedeu, o labă tristă, pe care l-aș da cu capul de masă!
Fără reminiscențe!

John spunea...

https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:b7a08e36-6f47-3e00-88e6-c8a2d9c63cd1

Brenda spunea...

Dle,sănteti un adevărat domn, mulțumesc,..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@BRENDA E SORA NOASTRA DE SUFLET, CARE DE-A LUNGUL ANILOR A FOST ALATURI DE NOI, IN LUPTA PENTRU DREPTURILE SFASIATE! Fara ea, aveam sa fim fara inima si suflet pe acest blog, doar asa intre mascului, fara flori printre noi, alaturi si de alte doamne minunate, asa ca din partea mea are tot respectul, toate florile din lume si urarea sa fie sanatoasa si fericita intr-o viata foarte lunga, urare pe care o transmit si tuturor DOAMNELOR MINUNATE ALE ACESTUI BLOG, LA FEL DE MINUNATE SI FRUMOASE! Doamne, ajuta!

GG spunea...

Da,asta cu termenul de de aplicare a legii după trecerea a 3 luni de la publicarea în MO,recunosc ca asta am crezut și eu,ținând cont de faptul că avem precedentul.Daca ar fi asa ca sa se calculeze în termen de 3 luni de la promulgare,publicare,nu e nicio problema,drepturile vor fi acordate din momentul de când legea intră în vigoare!

maiag spunea...

SUNT curios ce stien doamna Brenda despre viata reala a unui militar ca vad ca are opinii si viziuni personale de BABA VANGA,la ce pensie sustine ca are inseamna ca e urmasa unui magistrat militar,uneori are puncte de vedere pertinente ,dar parca prea mult incearca sa aiba pareri aprofundate,de asemenea MIRCIULICA HOHORIS CAUZA,cucuveaua sindicatelor ne cheama la lupta ca sa cerem modificarea propunerii desi aprobate.vrea varianta plotonerului de militie,probabil aceasta varuianta afecteaza pensia lui.are alte interese sau vrea sa fie bagat in seama,acest hodorog expirat a folosit sindicatul sa faca bani cu avocatii de casa in procese care nu le a castigat niciodata,se baga peste tot ca musca in lapte,oare cine l mai sustine in idioteniile lui,sa lase pe cei tineri si cu viziune sa faca treaba,am tinut cu el pina m am convins ca e un papagal ragusit.

Brenda spunea...

Dle Măiag sau Maia , pui întrebări fără rost,eu cunosc mult mai multe decât cunoști data despre ce întrebi, am avut cum să cunosc ,dar se vede că ești un om care are o invidie pe mine că am ,poate ,o pensie mai mare decât o ai sta, dar să știi că trebuia așa fie chiar așa de urmași,mult mai mare dacă soțului meu ivse dădeau corect drepturile, dar este posibil să se înfăptuiască așa că să motidta de invidie. .

Viorel spunea...

Interesan exemplul dat de către domnul Col. (Rz.)dr. Dogaru, numai că diferența este că atât dânsul cât și primul ministru Ciolacu nu sunt pe aceiași treaptă politică precum era Gorbaciov / Ceaușescu. Cred că este binevenit și protestul de pe data de 07.06.2024.
Iar noi, rezervistii, suntem hotarati sa ne facem datoria, conform juramantului, spunandu-i Premierului, ceea ce i-a spus Gorbaciov lui Ceausescu in 1989: ”Gata!... Ajunge!...Intelege ca s-a terminat!”.

Viorel spunea...

Cică parlamentarii sunt prin țară și nu prea pot fi la votul pe OUG nr. 26 privind actualizarea soldei de grad. Posibil votul online.
I se spunea „Buldozerul”! Doamna Șoșoacă în rolul lui Bud Spencer.
https://spotmedia.ro/stiri/politica/si-mapn-ancheteaza-de-unde-a-facut-rost-diana-sosoaca-de-uniforma-sanse-reduse-sa-pateasca-ceva