Un produs Blogger.

vineri, mai 10, 2024

Propunerea blogului de amendament prin Legea de aprobare a OUG nr.26/2024

14 comments

 




Amendament

Articolul XI din OUG nr. 26 /2024   se  completeaza cu alin.(2) care va avea urmatorul continut:

Alin(2)

De la data întrării în vigoare a prezentei legi,   majorarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional prevazut la alin.(1) se acorda și beneficiarilor de pensii militare de stat stabilite potrivit Legii nr. 223/2015 cu modificările și completările ulterioare. 


Forma art. XI din OUG nr. 26 2024, dupa completare:

Articolul XI

-alin.(1) Pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare, cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:


-alin.(2) -De la data întrării în vigoare a prezentei legi,   majorarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional prevazut la alin.(1) se acorda și beneficiarilor de pensii militare de stat stabilite potrivit Legii nr. 223/2015 cu modificările și completările ulterioare. 




Articolul XII

14 comentarii:

Leon spunea...

@Claudiu, eu am trimis D-lui Deputat Leoreanu, si am redirectionat la inca 5 deputati din Comisia de Aparare, aceasta varianta:
"Domnule PRESEDINTE, Va propunem sa completati proiectul de lege Pl x nr.262/2024, privind aprobarea OuG. nr.26/2024 cu urmatorul Amendament : La Art.XI se introduce alin.2) cu urmatorul cuprins: "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
"Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu." ..! Motivele sunt cunoscute deja, si cel putin Solda de Grad sa aiba aceeasi valoare pentru cadrele militare in Activitate, in Rezerva si Retragere !"

Viorel spunea...

Domnule Leon. Inițiativa și concentrarea este bună numai că termenul pentru introducerea amendamentelor este 15.05 2024, deci peste 5 zile (adică 3 dacă excludem S/D) expriră, iar termenul de adoptare a ordonanței este pe data de 25.05.2024.
În plus. MAp.N-ul ne-a lăsat cu sacii în drum. Nu preiau ei întreaga activitate legislativă de actualizare a soldei de grad ci au pasat-o reprezentanților Forumului (celor participanți la întâlnire). Adică, ei să convingă parlamentari care să introducă în regim de urgență (pentru că timp nu prea mai este) acel amendament sau amendamente în OUG nr. 26. Reprezentanții forumului trebuie să aleagă prin care variantă vor să actualizeze solda de grad, ori prin modificarea Legii nr. 80/1995 ori a Legii nr. 223/2015, pentru că, procedural nu se poate reglementa o problemă prin două legi separate. Cred că ei nici nu au sesizat acest lucru. Apoi, MAp.N –ul a afirmat că nu se opune dar nu că ne și susține.
Iar pentru a se încadra în timp, propunerile de modificare trebuie trimise la un membru din Comisia de apărare care are afinitate față de pensionarii militari și vrea să se implice. Dacă amendamentele nu ajung până în dimineața zilei de 5 mai, adio actualizare soldă de grad.
Sper ca în al 12-lea ceas să se găsească un lider adevărat care să ia frâiele în mână, să facă propunerea și să o înainteze domnului Loreanu (dacă o să vrea să se mai implice până la capăt / ar fi un gest onorabil din partea dânsului) sau domnul Gl. Chelaru (spre ex.), Fifor (fost ministru) care să le prezinte și să le susțină. Altfel, a plecat trenul din gară, urmează trenulețul în decembrie.

csej spunea...

La propuneri de formulări nu ne întrece nimeni.Daca MApN vrea atunci stie el sa formuleze astfel încât să nu fie probleme.
Atentie ca atunci cand vrei multe nu te alegi cu nimic.
Pensionari militari sunt care au vârsta de 45 ani și în continuare pana la 78 ani.Nu poti tu de 50-60 ani sa stai bine mersi linistit in fotoliu si sa-i ceri ăluia de 78 ani sa vina la protest.
Multi pensionari militari s-au mutat în mediu rural si pe cale de consecinta s-au rupt de asociații.Daca nu esti membru al unei asociații nu poti participa la miting de protest.
Unora le este teama ca amendamente la legea 223 le aduce prejudicii cum ar fi pierderea Coșmarului, sporuri precum și indexările cu inflația.Uite asta nu vrea sa divulge MApN .Si de aici parte de lipsa de participare.
Făcând abstracție de vârsta si stare de sanatate teama mea este ca plusul adus de solda de grad este eludat de pierderea pensie in plata primită în baza legii 164/2001 si indexările cu inflația.




Claudiu Marin spunea...

@Leon
Este foarte buna propunerea d-tale, dar eu am mers aici pe varianta minimala de corelare a soldeide grad/salariului de grad profesional.
D-ta propui varianta permanenta de actualizare, greu de acceptat în condițiile actuale.

Claudiu Marin spunea...

@Mitica
către Claudiu

Salutare, Claudiu ! Dacă-i de interes, pune la comentarii ! Am fost azi la protest ! Sunt multe aspecte concrete pe care le cunosc, dar voi da doar esența acum ! Am asistat la convorbirea telefonică dintre generalul Chelaru și șeful comisiei de apărare, Leoreanu ! Se dorește actualizarea soldei de grad prin introducerea unui amendament la Legea de aprobare a OUG 26 ! Am și alte detalii foarte importante, dar poate mai încolo ! Acum am ajuns de la protest și sunt puțin obosit, după 6 ore de stat în picioare și ..mărșaluit ! Doamne ajută cu bine !

Leon spunea...

@Claudiu, eu nu pot propune o alta varianta (este foarte buna si varianta dv-stra), varianta mea este de la inceputul anului si pe biroul ministrului, si ale deputatilor Leoreanu, Chelaru, Fifor, Salan, Falcoi,etc. si deasemenea G-ral Balaceanu si Bahnareanu..!
@Viorel, termenele de 15 si 22 mai, NU sunt batute in cuie, eu sunt multumit daca se adopta in aceasta sesiune si publicata in MO la sfarsitul lunii iunie 2024!
PS. Cine doreste poate sa trimita la cele 2 comisii raportoare una din variante !

Viorel spunea...

Dacă o să citiți Raportul postat pe blogul SCMD de către domnul Col. istoric, o să constatați câte solicitări a prezentat dumnealui, mare parte irealizabile nici acum și nici pe viitor, însă dânsul le vrea acum pentru că mor 600 de pensionar lunar.
Exact ca și Bulă care venind de la școală striga în gura mare. Nimeni nu a știut astăzi la școlă numai eu. Îl aude maică-sa și taică-su și ies repede la poartă întrebându-l. Ce te-a întrebat doamna profesoară de ai știut numai tu ? Tot cu voce tare ca să-i audă vecinii. Bulă de colo, cică, cine s-a bășit. Așa și cu următorul pasaj din Raport: „Concret, s-au obtinut, gratie insistentei subsemnatului si a dlui. col (r) Marian Tudor, un singur lucru: angajamentul ferm al dlui. ministru, ca membru al Guvernului si al celor prezenti, ca reprezentanti ai MApN, ca, in situatia in care vom gasi deputati care sa-si asume amendamentul nostru in procesul de legiferare al OUG 26/2024, nu se vor mai opune.”
Ceilalți membri nu au avut nimic de spus de interes public ci numai domnul Col. istoric a captat atenția ministrului Ap.N., cu condiția să scormonească prin Parlament după deputați dispuși să introduce amendamentele dânsului.

Cătălin spunea...

LA PROPUNERI NU NE INTRECE NIMENI. E OBLIGATIA SI ANGAJAMENTUL GUVERNULUI. DACA NU O FAC INSEAMNA CA NU VOR SI ISI BAT JOC DE NOI ASA CUM NE-A MINTIT CIUCA AL NOSTRU DE "N" ORI.

Viorel spunea...

Cătălin. Nu este obligația Guvernului. Este obligația MAp.N prin ministrul Ap. pentru că noi suntem parte a Armatei României, parte a MAp.N și nu a Guvernului. Crezi că Proiectele HG. nr. 28/2023, OUG nr. 26 și 28/2024 au plecat de la Guver. Nu Cătăline. Au plecat de la MAp.N / DGFM și DGJ pentru că interesul de majorare a soldei de grad pentru activi era a lor fiind beneficiarii acesteia.

Cătălin spunea...

MApN ESTE UN MINISTER IN CADRUL GUVERNULUI.DE AICI REZULTA CA DACA MApN ESTE OBLIGAT INSEAMNA CA O STRUCTURA DIN GUVERN (GUVERNUL) ESTE OBLIGATĂ.

Arfy spunea...

Generalul Chelaru vorbește ca un moșulică nepoților!
Omul este depășit, deh, vârsta. De fapt el nu a fost militar de vârf nici în activitate(funcția avută... a făcut-o de oaie)!
Ce căuta un alt general dalmațian la vârful unui ssindicat(cercetat în acordarea unor diplome) marele prof univ dr Pîlșoiu?
Cu asemenea lideri nu obținem nimic!

RD spunea...

@Cătălin,

Guvernul știe că pensionarii militari (cu nici excepți) sunt creduli și nu sunt puternici. Dacă vrea Guvernul, se găsește soluția benefică pentru pensionarii militari. Nu trebuie să se găsească parlamentari care să susțină amendamentul. Vrei se face. Nu vrei, faci telenovelă, dai comunicate, bla, bla.. Abureală!

Credeți că cei din MApN, Guvernul, nu știu să formuleze amendamentul corect?

Huhu Rezea spunea...

@Arfy
Dupa cum ii pictezi pe toti, a fost altul mai grazav ca d-ta in armata? Masura , domnule!

bilbaoromelo spunea...

ne agitam degeaba ...nu primim nimic !!