Un produs Blogger.

luni, mai 27, 2024

Forma definitiva a amendamentului privind actualizarea soldei de grad din cuantumul pensiilor militare

121 comments
Topic scris cu sprijinul cititorilor informati. Le multumim!

MULTUMIM domnului deputat Dan Laurentiu LEOREANU!
Multumim, de asemenea parlamentarilor Coarna, Roman, Cozma si Chelaru pentru intelegerea situatiei in care se afla pensionarii militari, depunand amendamente pentru redresarea situației. 



Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, pe care o prezidez, am căutat și găsit soluția viabilă din punct de vedere constituțional pentru a repara inechitățile generate în anul 2017 de modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care s-a anulat actualizarea soldei de grad/salariului gradului profesional pentru personalul deja pensionat în raport cu cei aflați în activitate.
A fost o dorință comună a membrilor Comisiei pentru apărare de a identifica cea mai bună soluție, din punct de vedere constituținal, din cele trei propuneri de amendamente înaintate. În procesul de dezbatere au fost implicați reprezentanți ai sindicatelor militarilor aflați în rezervă, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și colegi deputați. Mai jos regăsiți amendamnetele propuse de mine, asumate ca autor de toți membrii comisiei și adoptate în unanimitate de membrii comisiei pentru apărare din Camera Deputaților.
1. După Art. XII se introduce un nou articol, art. XII1 cu următorul cuprins:
Art. XII1 – Prin derogare de la dispozițiile art.60 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, partea din pensie corespunzătoare soldei de grad/salariului gradului profesional se actualizează permanent potrivit soldei de grad/salariului gradului profesional a cadrelor în activitate și se aplică și pentru recalcularea pensiilor aflate în plată la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență.
2. După Art. XVI se introduce un nou articol, art. XVII cu următorul cuprins:
Art. XVII – În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. XII1 din prezenta ordonanță de urgență.
Rezolvam probleme și pentru Roman și pentru țară!


Amendamentul in forma tehnica pentru supunere spre adoptare de Plenul Camerei Deputatilor



121 de comentarii:

RD spunea...

Să văd câți vor zâmbi cei neplafonați care vor deveni plafonați cu pensia mai mică.

Styx spunea...

O veste buna!
Multumesc!
Acum dați-i drumul la calcule, plangeri, de ce e asa si nu e asa, etc, samd...
Domnilor, sănătate și numai de bine să auzim!

Vasile Anghel spunea...

D-l deputat Leoreanu este printre cei mai serioși politicieni,este un diplomat și foarte prezentabil.Multe mulțumiri atât dumnealui cât și celorlalți membri ai comisiei.

Cătălin spunea...

Daca si aceasta actualizare/ reactualizare se va face pe (-) minus cum s-a facut precedenta actualizare si recalculare, atunci nu e decat o bataie de joc si o prefacatorie.Nu exista actualizare a soldei cu cea a celor din activitate care sa dea cu minus, așa cum a fost acea bataie de joc, asa zisa actualizare a soldei de functie din 2017 care a dat cu (-) minus.Ele dau cu minus sau au dat cu minus pentru ca nu au fost facute la timp si doar partial, in plus calculul a fost gresit dupa cum a reiesit dindecizia Curtii de Conturi in urma controlului

Claudiu Marin spunea...

@RD
Kasandro, n-au cum sa se plafoneze pensiile stabilite inainte de 15 09 2017!
D-ta si toti cobitorii intelegeti ce inseamna sintagma "prin derogare de la art. 60"?

Feliciano spunea...

Bun amendamentul
AȘTEPTĂM CALCULE DE LA AVIZATI
PANA LA 2017 ȘI DUPĂ....
SĂNĂTATE MULTĂ!!!

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Înțeleg ce înseamnă, dar vom vedea. Cine n-ar vrea să aibă pensia crescută mai ales când ai solda de grad de 2-300 lei? Nu cred în cobeală, ci în fapte. Așteptăm votul în parlament..

Cătălin spunea...

Singurul motiv pentru care a fost suspendată/ anulata actualizatea soldei de grad si soldei de funcție atatia ani este....v-ati prins, ca ele in urma indexarii pensiilor sa iasa pe (-). Daca se faceau la timp fara sa fie anulate o perioada ele dadrau pe plus. Finantistii diavolului au facute calcule si au ajubs la concluzia ca in 2024 se poate actualiza solda de grad deoarece va creste la foarte putini iar la maboritatea va iesi cu (-), ceea ce este superb in contextul PNRR.DE CE NU INTREABA NI.ENI DE ACTUALIZAREA SI A SOLDEI DE FUNCTIE? Abia o actualizare a ambelor solde (grad si functie) se putea numi ACTUALIZARE si ar fi dat cu (+) plus la pensie in mod cert.

Laleaua neagră spunea...

Nu va îmbătați cu apa rece se va bloca în CD precum PLX 199 și vom rămâne cu jumătate lui cinci....

RD spunea...

@Catalin,

Ce argumente aveți dumneavoastră când ați afirmat că prin actualizarea soldei de grad, pensia va crește la foarte putini, la unii va scădea, având în vedere că mai ales pentru cei neplafonați solda de grad e de doar 200-300+ lei brut? Când acum solda de grad este de 3 mii, 2 mii lei?

Cătălin spunea...

RD,calculele le-au facut aia de iti vor "binele" si colegi de ai nostrii mai priceputi aici pe blog iar din experientele cu actualizarile, recalcularile anterioare si cea la pensiile civile, nu ma astept la nimic bun.Macar de s-ar aproba, dar si asta este putin probabil.Au fost legi in Romania aprobate si promulgate dar niciodata apicate.Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

LEON 1 spunea...

Va salut !
Atașez ceva interesant

Viorel spunea...

Domnule Leon. Un punct de vedere din partea dumneavoastră ar mai liniști spiritele.
Sper ca această OUG să fie aprobată prin lege până la data de 30 iunie prntru că apoi domnii senatori și deputați intră în vacanță parlamentară. Totuși, având în vedere alegerile parlamentare și prezidențiale, s-ar putea ca vacanța parlamentară să fie anulată.

Leon spunea...

@Claudiu, mi se pare ca varianta Leoreanu este cam dificil de pus in practica !!
Sa vedem forma finala agreată si de Comisia de buget-finante si Raportul votat de Plenul CD....!

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

Unde 'e' domne și celelalte amendamente? :) Hai că mai e cale multă până la lămurire. Și să nu uităm: Guvernul are un punct de vedere foarte important și parlamentarii decid ori da ori ba!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Chiar ma miram de ce taci de cateva ore?
De ce ti se pare ca este greu de aplicat?
Este exact varianta de amendament propusa de seful juridic al MApN, sustinuta si de d-ta si de mine.
Din prudenta, ca sa le ia maul cobitorilor, a prevazut ca masura este o exceptie de la plafonarea reglementata de art. 60, introdus de OUG 59/2017, OUG 114/2018 si Legea nr. 282/2023.
Principalul s-a reglementat: actualizarea permanenta a soldelor de grad din componenta pensiilor militare.

teo spunea...

Daca nici forma asta nu e perfecta adica toate pensiile militare vor credte cu diferenta dintre ce este actual si ce a avut fiecare la trecerea in rezerva. Daca nici asa nu e bine, atunci.... Carcotasi si specialisti la greu pe aici!!!!

GG spunea...

@Leon Colonele,ne puteți detaĺia de ce amendamentul este greu de aplicat?
Mulțumesc!

Doru spunea...

Nu vă bucurați .,,celebra OGU LOV ( agreată și de mă( Ciucă ) a făcut pipi pe o lege organică
Ce se aprobă azi prin OGU se modifică mâine tot prin OGU
Nu o se întâmple nimic

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu, Catalin, Leon si cativa putini, care ramanem in expectativa rezervata, n-am putut sa avem o atitudine de lingăi exultati, stiind ca nu-i o mare branza cu ordonanta asta a lui peste! Mai scoteti-va din cap, unii, atitudinea aia bolsevica de a va scapa de atata euforie si entuziasm orgasmic atunci cand vedeti pe gard niste izmene nespalate! In sifonier sunt bunaciunile generalilor, si intinse pe garduri ale fraierilor! Le ejectez ca fiind de folos!

Leon spunea...

@Claudiu, ma bucur ca demersul nostru privind Actualizarea SG se va aplica si pensionarilor militari!
Am o retinere totusi pentru cele doua notiuni "recalculare" si "reactualizare" introduse in cele 2 articole noi in OuG.26/2024 !!
Cum vor proceda CPS, vor emite Decizii de Recalculare/Reactualizare ??
PS. Domnul Leoreanu, mi-a confirmat ca Pl x nr.262/2024, Nu mai revine la Senat, dupa adoptare in plenul CD va fi trimis la Promulgare !

bogdan spunea...

ADMIN spuneati
,, Din prudenta, ca sa le ia maul cobitorilor, a prevazut ca masura este o exceptie de la plafonarea reglementata de art. 60, introdus de OUG 59/2017, OUG 114/2018 si Legea nr. 282/2023.,,

Atunci exceptia prind plafonarea se aplica TUTUROR nu se specifica ca se apkica doar unei categorii (daca este asa).

Paul Puiu spunea...

Manipulare ordinară, nu s-a depus nici un amendament de nimeni, numai basme sau folclor de prostit rezerviștii și în retragere pentru a nu se mai manifesta sau protesta pe 07.06.2024!!!!
Rezerviștii și în retragere care au ocupat funcții de conducere își fac datoria la fel când erau activi și executa ordinele clasei politice pentru menținerea privilegiilor, adică pentru locurile din partid și parlament, manipulându-si foștii camarazi în scop electoral!!
Dacă ar fi fost voință politică pentru actualizarea SG și pentru rezerviști și în retragere, ar fi adoptat această măsură prin OUG 26/2024!! Cine crede ca a fost o eroare ca rezerviștii și în retragere au fost exceptați de la actualizarea SG nu poate fi decât un naiv care se poate lăsa manipulat în continuare de reprezentanții politrucilor!!!!!🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬

Claudiu Marin spunea...


Mitica
00:34 (acum 6 ore)
către eu

Claudiu, azi am fost trei rezerviști în sala Comisiei de apărare din CD ! Eu, un domn colonel și un domn general ! Știu exact ce a fost acolo ! "Am stenografiat" totu' în agendă ! Nu intru în detalii, dar e bine să cunoști că o prostie mai mare decât cea adoptată...nu poate fi ! Probabil că tu crezi..."pe surse" că-i ok ...dar nu cunoști esența ! Voi reveni...cu tot ce crezi că vrei să știi !

Raspuns
Acum nu mai vorbim de pe surse ci din documente deja elaborate.
Stiu ca simtiti dezamagire cei care ati lucrat la amendamentele Coarna, Cozma si Chelaru, dar nu intrelegeti. ca nu se poate inventa o altfel de actualizare decat cea care s-a practicat in domeniul pensiilor militare.
Avemus ACTUALIZARE solda de grad!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Masoara-ti cuvintele!
Bolsevic pari a fi d-ta!
Arunci vorbe de ocara fara să intelegi ca actualizarea dupa 7 ani este acoperita partial de indexarile succesive si de cuantumul mai avantajos contributiv ramas in plata, dupa recalcularea din anul 2016.

Margarit Fernand spunea...

Nu va fi nici o mărire de pensii militare! Ăsta e praf în ochi înainte de alegeri! Toți bugetarii vor măriri de salarii, pensiile civile se recalculează,iar acum se măresc și pensiile militare....toate astea mă duc cu gândul la o replică dintr-un film românesc ”de unde Nea Bachus, de unde?”

Burebista spunea...

Au început contrele... 🤣
Așteptați sa fie promulgata legea și apoi normele de aplicare.
Spre deosebire de forma inițială din Legea 223 care prevedea ca PENSIA ÎNTREAGA SE ACTUALIZĂRI ATUNCI CÂND CRESTEAU SOLDA DE FUNCȚIE SAU CEA DE GRAD, acum legea o să prevadă că , NUMAI PARTEA DIN PENSIE CONTRIBUTIVITATII SOLDELOR DE GRAD SE ACTUALIZEAZĂ ȘI SE RECALCULEAZĂ. Asta înseamnă că numai indexarile părții din pensie corespunzătoare soldei de grad împreună ce aceasta se elimina din pensie și se introduce noua solda de grad 2024. Acum remane de văzut cum va fi impozitata partea din pensie corespunzătoare la noua solda de grad? Dacă vrem ca solda de grad sa fie întotdeauna egală cu cea a activilor atunci trebuie sa fie egală și la net.. Astfel partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se va impozita ca la activi și va fi egală cu 58*5% din solda brută 2024.
Altfel nu se poate face și nici instituțiile financiare din SNAOPSN nu vor fi de acord cu alta varianta.
AŞA cum am arătat în alte postări creșterea reală la toti cei pensionați pana în 2023 va fi de aproximativ 1000-1100 lei net. Cei pensionați anul trecut după majorarea soldei de grad vor primi ceva mai puțin, în jur de 700 net. Iar cei pensionați după oug 26 nimic.

VALNIC74 spunea...

Doamne Ajuta sa fim multumiti !

Leon spunea...

@Claudiu, astazi Comisia de Buget-Finante are programata o sedinta, dar pe ordinea de zi NU apare si proiectul Pl x 262!
N-ar fi rau ca Domnul Leoreanu sa trimita Raportul preliminar si sa fie introdus suplimentar pe ordinea de zi a acestei comisii !
Deoarece si Biroul Permanent tot astazi stabileste Ordinea de zi ptr.saptamana viitoare, si Raportul comun neefiind depus, Pl x 262/2024, NU va fi pe aceasta lista, dar tot asa, ar putea fi trecut suplimentar pe Ordinea de zi, binenteles cu acordul Liderilor de Grup !!
Domnul Presedinte Leoreanu, mi-a promis ca acest proiect îl va duce pana la final !!

Costy spunea...

Din cate se vede pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din data de azi nu figureaza si PL cu pricina!

Burebista spunea...

Iată forma inițială a art 60 în 2015-2017...
1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabileşte prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Asa cum se vede propunerea Plx 262 face referire numai la partea din pensie corespunzătoare soldei de grad ca se actualizează/ recalculează și nu la toate elementele din pensie. Astfel se poate elimina numai vechea solda de grad cu indexarile aferente și se introduce noua solda de grad permanent.

xmax spunea...

Azi 28.05.2024 pe Ordine de Zi la cDep nu apare nimic privitor la evenimentele produse ieri la
COMISIA PENTRU APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ

Sau nu mai e cazul????

ORDINEA DE ZI a lucrărilor comisiei din 28 mai 2024, ora 13:00 cu prezență fizică și online
Parlamentul României Camera Deputaţilor Comisia pentru buget, finante si banci

https://www.cdep.ro/co/docs/F-1090837009/28%20mai%202024.pdf

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ifrim spunea...

Unii vedeți lucrurile numai în negru,hai să fim si puțin optimiști!Mama Omida,baba Vanga,zodiacul mi-au prevestit de bine!Cârcotașilor care sunteți voi cârcotași!Să trăiască d-ul Leoreanu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@LEON, CU TOATA STIMA, DEJA PROIECTUL SADE DE-A DREAPTA PLX 199 IN SERTAR, DL LEOREANU DOAR SA-I PUNA NAFTALINA! SA CITITI, FRATILOR COMENTARIILE LA DL LEOREANU SI SA VEDETI CA NU SUNT TOATE ROZ!
@Burebista, tot respectul pentru sperante, dar din pacate eu nu pot impartasi himere!

Burebista spunea...

Probabil când au introdus în text,, prin derogare față de art. 60 " s au gândit doar la prevederea din art 60 care spune că pensiile militare se indexeaza decât cu rata inflației... Prin noul articol se va actualiza permanent numai partea din pensie (baza de calcul) corespunzătoare soldelor de grad). Și nu la partea cu plafonarea care rămâne la pensiile stabilite după 15.09.2017. În schimb se menționează sa fie egale cu cele ale activilor asta însemnând, egale și la brut și la net.

Claudiu Marin spunea...

@bogdan
Bună observația!
Se poate interpreta și asa, în sensul că actualizarea soldei de grad se face aplicând articolele 29-30 și 108 din lege + art.11 din L 80, fara a trece noua solda de grad prin plafonarea de la art. 60, dar o asemenea actualizare trebuie extinsa și în cazul stabilirii dreptului de pensie, pentru a nu discrimina viitorii pensionari.

Cătălin spunea...

IFRIM, CLAUDIU MARIN (HUHU), ITI SPUNE CU SUBIECT SI PREDICAT CA ACTUALIZĂRILE SI RECALCULARILE FACUTE ERONAT ASA CUM A STABILIT CURTEA DE CONTURI SAU PARTIAL DOAR CU 1/4 DIN TOATA SOLDA DE FUNCTIE CE TREBUIA ACTUALIZATA/ RECALCULATA, AU AVUT MENIREA SA IA SI NU SA DEA SI IN NICIUN CAZ SA INLATURE INECHITATILE DINTRE PENSIONARII PENSIONATI IN PERIOADE DIFERITE DAR CU ACEEASI SITUATIE JURIDICA. ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD VA FI DOAR PE HARTIE DEOARECE ACEASTA NU S-A FACUT DUPA ACTUALIZAREA COMPLETĂ A SOLDEI DE FUNCȚIE SI INTRE TIMP INDEXĂRILE ANUALE SUNT MAI MARI DECAT ACEASTA PSEUDO-ACTUALIZARE (VRAJEALA DE ACTUALIZARE) A SOLDEI (DOAR A SOLDRI DE GRAD).

Gicu spunea...

Pe cobitori îi beep!

Burebista spunea...

O veste buna pentru cei pensionați înainte de 15.09.2017..
https://www.profit.ro/stiri/social/plafonul-peste-care-sunt-impozitate-pensiile-va-fi-schimbat-21607895

Andrei spunea...

Să fie într-un ceas bun și astfel, înregistrată o victorie de etapă. Cu atât mai mult cu cât se înmulțesc semnele că 2025-2028 vor fi niște ani grei, cu taxe, impozite și inflație și mai mare. O spun profesori de la ASE, rapoarte ale BCE sau ale agențiilor de rating.

Lupta cu inechitățile se va sfârși când pentru aceeași vechime, grad și funcție toți pensionarii militari vor fi plătiți la fel. Pentru asta este nevoie de o RECALCULARE făcută pe o lege care să niveleze diferențele în numele unui principiu fundamental al democrației, respectiv egalitatea în fața legii, stipulat de constituție.

Și care să fie un agregator al tuturor legilor, OUG-urilor sau ale altor acte normative emise până acum, precum un statut al cadrelor militare în activitate, rezervă și retragere. Care să cuprindă drepturile și obligațiile noastre, salarizarea și drepturile de pensie, indiferent de data plecării din activitate.

Mai adaug că optimismul este o formă de politețe. De aceea nu înțeleg pesimismul multora. Că și dacă scade pensia după adoptarea legii cu noile amendamente, tot rămâne în plată cuantumul avantajos. Deci să fim optimiști. N-aș vrea să zic că motivul at fi unul ce ține de alegerile din 9 iunie.

Și a-propos de afinitățile politice, nu am putut să nu constat că obrăznicia de ieri sau alaltăieri, nu mai țin minte exact, la adresa utilizatorului Brenda, a fost din partea unui putinist *orc, promotor al alianței filo-ruse AUR. Trist.

nastyboy spunea...

Parerea mea. Nu doresc sa fiu pesimistul de serviciu cu OZ pe garnizoana, dar cred ca trebuie sa gandim la rece perspectivele alinierii soldei de grad la sperantele rezervistilor de azi, de ieri si alaltaieri, dinaintea secolului nostru. Astfel, sa zicem ca toate astrele se aliniaza si se publica peleicsul in M.Of. Va trebui sa asteptam aplicarea Normelor. Asta va dura pana la inceputul lui spetembrie. Intre timp, vor aparea fel de fel de cheltuieli bugetare neprevazute, legate de, Doamne fereste!, fenomene naturale periculoase, revendicari cu luminite in Piata Victoriei, turul doi alegeri etc. Se poate, intre timp, impune stoparea cheltuielilor bugetare cu pensii si salarii, posibil. De obicei, rearanjarile bugetare intre capitole se produc in luna martie si noiembrie. Noi vom cadea intre scaune, scuze!, intre realocarile acestea. Asadar, parerea mea, vom ajunge la bugetul pe 2025, cu putin noroc. Atunci, insa, va interveni Comisia Europeana si ne va penaliza strict, pentru a nu mai face deficitul imens de 6-7%. Din nou, probabil, vom cadea intre taburete. Cu toate acestea, mai am o speranta. Ca spiritul combativ al rezervistilor va izbucni in strada din zecile, sutele de mii de voci. Ca sa nu mai spunem ca Dogaru va scrie scrisorele peste tot si va declara in viu cu cine voteaza rezervistii, spre atentionare guvernanti de azi si maine. Asa sa ne ajute unitatea noastra de nezdruncinat, atat aici cat si, mai ales, in fata Catedralei Mantuirii Neamului. Caci, daca miting nu e, nimic nu e! Parerea mea, v-am spus.

Claudiu Marin spunea...

S-a lămurit și Mitica
Către Claudiu

Ziua bună, Claudiu ! Am reanalizat la rece varianta adoptată ieri ! Da, este varianta propusă de generalul Cipu pe 9 mai ! Este acea reglementare care a fost în Legea 80 ! Cred că - aplicată cu bună credință - este un lucru benefic ! Doamme ajută cu bine !

Cătălin spunea...

nastyboy, ifrim suoranumit si cornelius, e mic copil pe langa dumneata la scris pamflete.Nota 10.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La primul calcul, Dlui @Claudiu ii iesise pt mine peste 400 lei pe varianta Dlui Cipu, ca dupa aceea sa scada la 140 lei. Poate ca a calculat pe cifre generale si nu exacte, din Decizie.

Burebista spunea...

Claudiu, sa știi ca era jale mare dacă domn'Mitica Martinica nu era convins.. 🤣 Astaptam cu nerăbdare schemele propuse de el pentru aceasta actualizare... Măcar 2 sau 3 variante.. 🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Andrei, nu se poate trai cu optimism, ci cu consistenta concreta. La anul, cei in situatii sociale dificile vor primi doar 125 lei pe vaucer alimente, in loc de 250 lei, si nu va mai fi din 2 in 2 luni ci la fiecare 6 luni, adica de 2 ori pe an cate 125 lei, considerand ca daca mie mi se da 140 lei la actualizare grad m-am imbogatit si poate sa-mi taie tot sprijinul social, ca se scot si ajutoarele la energie si din acel moment ma pot declara in faliment personal! Ce poti sa iei de 125 lei pentru 6 luni sa nu mori de foame? Daca mie imi zice Dl Leoreanu cu ce pot trai din 140 lei majorare grad, il votez primul, ca Dl Rosu cand va iesi la pensie cu aproape 20.000 lei si majorare 1775 lei la grad va avea cu ce!

Skoda 4x4 spunea...

Buna ziua domnilor

Am analizat si eu ca tot omul( de rand,nu jurist/financiar) amendamentul adoptat aseara ,si cam da cu virgula ,acum sa nu intelegeti ca nu vreu eu sa creasca pensia tuturor ,BA VREAU ,dar termenii de recalculare si reactualizare cu siguranta nu aduc ceva benefic in buzunarul unora dintre noi:

,,
1-se aplică și pentru recalcularea pensiilor aflate în plată la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență.
2-Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. XII1 din prezenta ordonanță de urgență..

Sa vedem comisia de buget,votul in plen,publicarea in M.O.si sa dea bunul Dumnezeu sa nu am dreptate ,nu sunt carcotas ,repet VREAU SA CREASCA TOATE PENSIILE MILITARE ,dar poate adminul sau cineva mai pregatit juridic/financiar ne poate spune cum se va aplica formula magica,fara----pastrarea cuantumului avantajos---?.Parca cineva din Mapn a afirmat in 9 mai,,aveti grija cum formulati sa nu ajungem la recalcularea drepturilor " si cam aici se ajunge,daca gresesc cer scuze anticipat.

Sanatate tuturor


reddog spunea...

Forza DINAMO! 💪🐕‍🦺

avianyc spunea...

Un fel de copy-paste avianyc la 10 mai 2024 21;38

Avianyc spunea la 10 mai 2024 21; 38

"Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează pentru toți rezervistii benefiari cf legii in vigoare de pensii militare de stat, ori de câte ori se majoreaza solda de grad a cadrelor în activitate.
În felul acesta se asigura acuratetea normei și se evita pe viitor eventuale discriminari între pensionarii militari prin eventualele neconcordante între cresterea soldelor de grad și grad profesional între militari si politistii activi."

În rest de atunci pana ieri la aprobarea amendamentului( necesar o singura fraza după cum spunea avianyc) multi idioti utili ,inutili , habarnisti , parerologi de buna credință , etc
Regretabil ca nici după apariția amendamentului aprobat nu sunt în stare sa interpreteze conținutul amendamentului.
Cu asa juriști și presupunaci nu ajungeți curând la liman.

Amendamentul este foarte limpede și in esență presupune o recalculare în sensul " indexarii "/ majorarii brutului pensiilor cu diferenta dintre SG a activului similar și SG în plata a pensionarului. Din brutul rezultat se extrage netul pe ambele variante ,înainte și după 2017.
Extragerea netului din brutul majorat cu diferenta rezultata nu presupune anularea indexarilor.

nastyboy spunea...

E r a t ă. Din motive de alegeri prea rapide, am strecurat o greşeala impardonabilă. Rearanjarile bugetare între capitole se fac, de regulă, în lunile august si noiembrie nu, asa cum a apărut in text, in martie si noiembrie. Va rog, indurare, nu trageti in pamfletist.

Claudiu Marin spunea...

Calculele pe care le-am prezentat în ultima săptămână rămân valabile si dupa publicarea amendamentului.Altele nu mai fac.

Viorel spunea...

nastyboy. Ai început tot comentariul cu stângul și așa l-ai dus până la capăt. Ce înseamnă OZ pe garnizoană. Dacă nu stăpânești bine termenii cel puțin nu îi mai folosi. Nu există decât OZU (ordin de zip e unitate). Dacă în cadrul Garnizoanei are loc Ziua Imnului Național, activitatea tot în OZU se dă. Întregul comentariu cu părerea mea de la început și părerea mea de la sfârșit este exact ca povestea drobului de sare. Dar dacă va cădea. Stai liniștit. FNI veghează pentru tine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle Claudiu, aveti dreptate, mai ales ca sa se publice normele de aplicare evidente, care cand vor veni s-ar putea sa rastoarne actualele calcule, ori pe plus, ori pe minus, cum ne-o fi norocul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Reddog, e caine sau miel animalutul de pe stema?, ca la Steaua cica pune un cap de cal sau un cap de general manager!

reddog spunea...

CFI
La Dinamo sunt doi câini pe stema.
La stiaua neoficial e un miel cu o nara.

Brenda spunea...

De fapt ce este aia parte din pensie ,care parte și cum se obține,

Vasile Anghel spunea...

Actualizarea acestui component din baza de calcul a fost gândit de cei de la MAPN și cu asta au terminat cu inechitățile după părerea lor.Actualizarea și la celelalte componente nu a fost acceptată pentru că va apărea o altă lege a salarizării .

Sebi spunea...

Calculele alea ar fi "corecte" doar daca pensiile militare s-ar actualiza cu noua valoare a soldei de grad. Doamne fereste de asemenea bataie de joc, asta ar adanci incehitatile strigator la cer.
Din fericire, conform amendamentului se actualizeaza doar partea din pensie corespunzătoare soldei de grad, va fi deci nevoie de un algoritm de calcul care sa pastreze valorile indexate a partii "celelalte".
Altfel, pe buna dreptate, iese circ mare: vor simti noua solda de grad doar cei cu pensii mari, pensionati in ultimii ani, iar cei pensionati demult doar un sut in cur, dat cu mare drag.

nastyboy spunea...

@Viorel
Vom trai si vom vedea ce se va adeveri si ce nu. Expunerea se dorea una mai mult cu subinteles, decat cu grija la aspecte tehnice. Apropo. OZU poate fi si DZU. Vezi cazul unor unitati MAI sau MJ-ANP. OZ-ul meu, pe garnizoana, era o gluma. Data viitoare bag legenda.

Brenda spunea...

De fapt ce este aia parte din pensie ,care parte și cum se obține,

GG spunea...

@Reddog Nara este a lui Mimi,mielul.....
Forța Dinamo@

Alexandru spunea...

Așa se întâmplă cu copilul ce are mai multe moașe, rămâne cu buricul netăiat.
Toți cei ieșiți anterior 15.09.2017 vor fi plafonați la net, după recalcularea pensiilor militare pentru că au cerut prin intermediul reprezentanților asociației de pensionari militari și/sau direct.
Concret, am avut colegi ce au ieșit cu pensia de 114% astfel că aveau pensie mai mare decât salariul avut. Pensia lor netă reprezintă undeva la 90-85% din brut funcție de venit.
Cei ieșiți după 15.09.2017 au fost plafonați la net și astfel pensia lor reprezintă 58,5% din venit. Dece știm foarte bine nu reluăm.
Fiind la cerere în an electoral, PSD și PNL ajută să avem solda de grad egală cu a celor în activitate, însă plafonată la net, că așa a vrut poporul militar român.
Așa că toți câștigă mai mult sau mai puțin funcție de anul ieșirii la pensie, dar negustori se numesc, iar la anul este posibil să nu mai vedem indexarea pensiilor militare pentru că am făcut recalcularea și depășim anvelopa.

VALNIC74 spunea...

"Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează pentru toți rezervistii benefiari cf legii in vigoare de pensii militare de stat, ori de câte ori se majoreaza solda de grad a cadrelor în activitate.
În felul acesta se asigura acuratetea normei și se evita pe viitor eventuale discriminari între pensionarii militari prin eventualele neconcordante între cresterea soldelor de grad și grad profesional între militari si politistii activi."-----------era necesar sa se specifice si pentru Soldații gradați profesioniști?sau se subantelege ca la toti pensionarii rezervisti?

teo spunea...

Dacă acest amendament nu ar fi benefic si pentru rezerviști, care mai era scopul acestuia. Văd aici tot felul de calcule, analize că să nu fie ca și atunci....Eu cred că în fișa de pensie se va modifica cuantumul soldei de grad, ex. se va înlocuii SG -395 ron la trecerea in rezervă (plt. adj. sef) cu solda de grad pentru activi din cuprinsul OUG26/2024 2272 . Era necesar reglementat că acest lucru să se facă prin derogare la prevederile art.60 pentru a nu intra noul brut sub sfera plafonarii la media salariilor nete din baza de calcul (pentru că este totuși o mărire considerabilă). Menționez că cei trecuti în rezervă după data de 09.2017 sunt plafonați la netul brututrilor din baza de calcul, neluîndu-se în considerare modul de calcul a pensiilor militare (în funcție de vechime, pensie suplimentară, SOISP).Ca și concluzie eu zic că dacă se va ajunge să se promulge legea in această variantă toți militarii vor avea de câștigat. Este evident că cei trecuti în rezervă după data de 09.2017 și data intrării în vigoare a OUG 26/2024 li se va simții mai mult și anume este una să adaugi să zic 1100 ron netul diferentei dintre SG veche și SG din OUG 26/2024 care s-ar aplica și rezerviștilor la să zicem un net de 5000 ron s-au cum văd pe aici la 2000 ron, adică cei trecuți în rezervă după data de 09.2017 vor fi avantajați datorită bazei de calcul mai mari, dar nu vă rezolva inechitățile, această lege va fi doar ca o mărire a pensiilor militare.

Arfy spunea...

Problema matematică este foarte simplă: în dosarul întocmit la data trecerii în rezervă se introduce suma brută a Soldei de grad!
Se dă "enter" și rezultă noua snoul cuantum brut al pensiei!toate celelalte date privind pensia stabilită rămân neschimbate!
După introducerea actualizării soldei de grad actuală cu cel în activitate se calculează la zi și toate indexarile avute de la începutul deschiderii dreptului de pensie. Rezultă un brut la care se aplică reținerile stabilite deja!
Nu există nicio pensie mai mică! Vor fi doar diferențe semnificative în funcție de anul trecerii în rezervă.
Ar rămâne un drept câștigat, deși actualizarea gradului va fi din "an în Paște", dar rămânem cu un cuantum la care se aplică indexarea!
Echivalentul funcției de bază nu va fi modificat niciodată!
Eventual doar procente de mărire, procente care vor produce și mai mari decalaje între pensionari pe aceleași condiții de munca dar ieșiți în ani diferiți și cu legi diferite!
"Să ne mulțumim cu ce primim la grad"!
Dacă, și numai dacă, se va pune în lege această actualizare a soldei de grad, ea va fi amintită ca Legea Radu Cipu!

Brenda spunea...

Dece90 de zile...deci niciodată, și foarte neclar

Claudiu Marin spunea...

Cei care nu va pricepeti la calcule de pensii militare... aveti bunul simt sa intrebati,sa cereti explicatii, nu sa dati sfaturi sau sa blamati efortul celor care au introdus o reglementare care lipseste de 7 ani din calculul pensiilor militare.
Sunt de-a dreptul penibile interventiile catorva comentatori care nu stiu ce este o baza de calcul, un procent de pensie, un venit net sau un cuantum net, nu stiu sa diferentieze o actualizare de o recalculare sau o revizuire.
Explic de 2 saptamani ca actualizarea se adreseaza bazei de calcul de la ultima actualizare sau de la data stabilirii dreptului de pensie iar indexarile se adreseaza cuantumului in plata.
Cuantumul in plata nu se poate extrage decat aplicand algoritmul de calcul aferent momentului stabilirii dreptului de pensie.
Cei care aveti incredere in ce spun alte site-uri sau in reactiile ofensatoare la ce se scrie pe acest blog... va rog sa comentati acolo, nu aici.
Nu admit campanie electorala in aceasta perioada.

Cătălin spunea...

Claudiu Marin, aceasta reglementare reintrodusa dupa 7 ani, este introdusa parțial, "picătură cu picătură", urmand a fi actualizată doar solda de grad la pensionari nu toata solda sau macar acele parti din solda care erau normale a fi actualizate (solda de grad + solda de functie) pentru a nu mai aparea diferrnte atat de mari intre pendionari. Sper ca din ultimile 10 comentarii macar pe acesta sa il publici.

Paul Puiu spunea...

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE (SCMD)
Honor et Patria! Vae victis!



A P E L

CATRE TOTI JURISTII SI FINANTISTII DIN S.C.M.D.

ANALIZATI ”CALUL DE DAR”, SA NU FIE CUMVA UN ”CAL TROIAN”!



Stimati camarazi,

Va punem la dispozitie, alaturat, ”amendamentele Leoreanu” la Pl-x 262/2024.

Cu urmatoarele precizari…

Precedentul ”amendament Leoreanu” la OUG 28/2024 a esuat pentru ca era atasat unui articol de lege abrogat. Daca s-ar fi legiferat, ar fi fost un dezastru care ar fi dus la dezagregarea S.A.O.P.S.N., in care functioneaza mai multe legi-statut nu numai Legea 80/1995.

Pe 30 aprilie a.c. S.C.M.D. a transmis presedintilor comisiilor de Aparare si Munca din C.D. rugamintea de a amenda OUG 26/2024 (actualmente Pl-x 262/2024) cu un Articol XI/1 privind cresterea proportionala a soldei de grad si la rezervisti.

Amendamentul, pe care l-au salutat in unanimitate toti rezervistii, a fost asumat initial de domnii deputati Nicolae ROMAN, Dumitru COARNA si Laurentiu-Dan LEOREANU, care s-a retras ulterior, in ideea convingerii majoritatii parlamentare. Acest amendament ne securiza pensiile fata de consecintele OUG-urilor care au distrus, neconstitutional, Legea 223/2015 si ale caror prevederi au fost inserate prin frauda, constituind asa-zisa forma ”consolidata” a Legii.

Ieri, 27 mai, in Comisia de Aparare a C.D., toate amendamentele depuse de deputati au fost respinse, fiind impuse, prin vot, ”amendamentele Leoreanu”.

Ne ingrijoreaza faptul ca la Art. XII/1, pentru aceeasi operatie, apar termenii ”actualizare” si ”recalcularea pensiilor” (termen pe care il respingem din 2015). Iar in Art. XVII, apare al treilea termen – ”reactualizare”.

Va rugam sa analizati juridic si din punct de vedere financiar, in ce masura nu ne alegem doar cu ”praful de pe toba”, in conditiile in care, calculata la gramada, solda de grad cuvenita rezervistilor nu va fi schilodita de ”pragurile” si ”treptele de impozitare” impuse de ONG-urile incriminate de noi si de Legea 282/2024.

De asemenea, va rugam sa aveti in vedere si FACTORUL TIMP!

Este posibil ca, in cazul in care, amendamentele ne sunt favorabile, Legea 262/2024 sa fie promulgata pana la 7 iunie, in conditiile in care merge in lucru la Comisia de Buget-Finante, apoi se intoarce pentru raportul comun, se trimite la vot in C.D. si, daca trece, la promulgare, la Presedinte? Opinia noastra este ca NU!

Este posibil sa fie promulgata peste vara, in conditiile vacantei parlamentare, urmata de intrarea direct in campania electorala, in septembrie, si alegeri, care se vor termina abia in decembrie, cu alegerea parlamentarilor? Opinia noastra este ca NU!

Este posibil sa fim pasati la bunul plac al unei noi majoritati parlamentare si al unui nou Guvern, ai caror reprezentanti nu si-au luat nici un angajament fata de noi? Opinia noastra este ca DA! Se adauga termenul de 90 de zile, in loc de 60, care le-ar fi necesar Caselor Sectoriale de Pensii Militare sa apese pe o tasta!

Fata de cele de mai sus, ne punem legitima intrebare…Nu cumva deputatii sunt manipulati de cei pe care ii stim, sa scape de anuntatele mitinguri de protest din 7 iunie si din toamna si sa scape nescarmanati, la alegeri?

Asteptam opiniile dvs. de specialitate pana maine, 29 mai, la orele 10.00, pentru a sti cum procedam pe 7 iunie. Va atragem atentia ca majoritatea rezervistilor se considera prea obositi sa se mai bata pentru drepturi, lasandu-se sedusi de formule manipulatorii, anti-miting, de genul: ”Va mai dam 100 de lei” (Nicolae Ceausescu), sau ”50 de bani, sunt 50 de bani! Inseamna ca-i luati nu ca ii dati!” (C. W. Iohannis).

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele S.C.M.D.

Col. (r) dr. Mircea DOGARU

Distribuiți

maiag spunea...

HODOROGU EXPIRAT MIRCIULICA HONORIS CAUZA da comunicate nastrusnice cu argumente aiurice,ofticat ca nu a fost aprobata varianta coarna.probabil are niste interese acolo,acum cheama la luta si ne antreaba ce sa revindecam,din prudenta a blocat sa dea voie la comentarii ca stie ca va fi injurat la greu,HODOROGU baga batu prin gard ca nu mai bagat in seama,kiar nimeni nu i inkide gura?a facut ceva bun pt noi ca eu nu stiu?HONORIS DAMBLAGEALA MAESTRE
CIOCU MIC SI CAPU LA CUTIE

Luc 3 spunea...

@Claudiu,să înțeleg că cei pensionați înainte de oug.59 vor câștiga un pic mai mult decât cei ieșiți după? Adică va fi o corecție dreaptă? Sau....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si eu am fost sfatuit de un camarad maior sa stau calm si sa astept actiunile finantistilor CSP si sindicale la politic, caci mosnegarimea buna o sa mi-o faca pe-o masura de lungă peste o luna! Vela mare, sus, cu vant din pulpa! Si, daca mi-o scadea, ce sa fac in afara sa ma resemnez, ca pana acum... O sa ma aline arestarea generalilor penali din clanul SRI si ma voi intrista cand le vor da cu suspendare, si tot nu o sa mor din asta. Varianta sefului finantistilor CSP, deocamdata, e nomber one din toate puzderiile de propuneri, DE AIA SI REZISTA POSTATA AICI!

ifrim spunea...

@Clau.Munca cu omul este cea mai habotnică,uite așa simțiți că trăiți!Spor!

Eugen Bărbat spunea...

Claudiu Marin
Aveți totală dreptate !
Să mai așteptăm căteva ore ,1-2 zile eventual ,să vedem ce fac bine (sau greșit) parlamentarii , care mai respectă Romănia ,Armata și pensionarii militari , care au jurat pentru apărarea patriei,Să nu se uite niciodată !
Cu respect pentru toți !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Teo, cu scuze, dar prea multe zero-uri in coada la calcule, limiteaza-te la doua, caci la foamea de bani trebuie si cifrele puse la slabit prin inanitie sau cu un ineluș invarteguș in duoden! Bine ar fi ca nici cei de dinainte, sau dupa 2017 sa nu aiba mai mult sau mai putin, ci in mod egal ca sa nu mai existe diferente evidente sau abia perceptibile... Cred ca situatia financiara in mare declin nu va permite operari cu trei de zero, dar, ma rog, Dumnezeu sa dea cu carul cu trei de zero in coada, daca se vrea de ,,sus!''

Eugen Bărbat spunea...

aștept publicarea !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Maiag, asa lucreaza daiabetul asupra la bibi, la unii, avand halucinatii si trebuie sa-l compatimim, caci, oricum, de mult nu mai este bagat in seama si chemat la tv ca decor mobil-mobilier, cand nu doarme cu barba in pchiept!

Leo spunea...

Să-l POMENIM pe @Leon , care s-a zbătut pt. această cauză.
Ori cum ar fi , tot e mai bine decât NIMIC.
Măcar să fie finalizată.

Leo spunea...

Din poza de profil a lui Flavius , se vede clar cum arată un SAVANT la masa de lucru , care deja lucrează la formula și formularea magică de actualizare , prin care la toți să ne crească pensiile.
Această poză bagă în groază pe CLOCARI.

ifrim spunea...

Respect pentru d-ul Leon!Voință,determinare precum a unui chinez bătrân!

emanuel spunea...

Ma minunez ce comentarii pot exista pe aici. Nici acum nu va dati seama ca totul este o smecherie facuta de politiceni pentru a duce fraierii de nas , pentru a nu exista manifestari , mitinguri etc ? Nu exista grad de activ si grad de pensionar . Gradul este grad - PUNCT ! Cat este valoarea gradului la activ , atat trebuie sa fie si la pensionar. La razboi nu este grad de colonel activ si grad de colonel pensionar , grad de maior activ si grad de maior pensionar, grad de maistru , subofiter - activ si grad maistru , subofiter pensionar. Cele 90 zile sunt pentru fraieri , calculul se poate face in 24 ore.

Claudiu Marin spunea...

Cum solda de grad din cuantumul calculat din baza de calcul din 2017 sau de la data stabilirii pensiei nu a fost egala pentru toata lumea, ci corespunzator procentului de pensie din decizie, variabil functie de vechime, tot asa si cresterea soldei de grad se va duce in cuantumul actualizat in acelasi procent de pensie. Nu exista o crestere uniforma pentru toata lumea in cuantumul actualizat.
Daca ai procentul de calcul in decizia de pensie de 61%, apoi 61% din cresterea soldei de grad vei primi in cuantumul actualizat.

Sa vedem daca expresia "prin derogare de la art. 60" va fi tradusa prin neaplicarea plafonarii la 58,5% a cresterii soldei de grad pentru pensiile stabilite dupa 15 09 2017!

Oricum, prevad ca amendamentul va mai fi cizelat olecuta pe la unii termeni folositi!

Cătălin spunea...

HAI SA NE LAUDAM CU CEVA CARE ESTE DAR LIPSESTE CU DESAVARSIRE (ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD CONFUNDATA CU ACTUALIZAREA PENSIEI/ INLATURAREA INECHITĂȚILOR): https://www.romaniatv.net/solutie-constitutionala-pentru-pensiile-militare_8319772.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca un sef de sindicat se indoaie, la o lege, eu nicidecum nu ma rup! Dar, sindicatul stiam ca are o doamna jurist, feroce in luptele la bar(b)ă, care e mereu pe baricade, si nu poate descoperi termenii si potlogariile care sa jumoale de pene gasca drepturilor noastre? Landra de sindicate reunite, ce pot sa faca, atunci cand din toate sindicatele au ramas doar presedintii cu cheile in buzunar si ultimii cu gegetul pe intrerupator sa stinga lumina, si nici unul nu-i jurist?! Nu numarul unei armate invinge, ci tactica folosita, nu insa si cu oameni... tacticosi si pe(r)danti!

avianyc spunea...

Pomenire cu buzunarul pe jumatate gol nu prea ar fi ceva satisfacator pentru @ Leon.
Avansarea insă in functia de ”Ban al Craiovei” pe langa numeroasele avantate materiale si banesti l-ar scuti de revenirea la e-mailuri repetate prin toate directiile. Sper sa nu fie deranjat ca titlul de ”Ban” are radacini unguresti (vezi Banatul de Severin).

Revin la confuziile care se fac legat de textul amendamentului cu observatia ca ” Partea din pensia militara corespunzatoare soldei de grad” este doar solda de grad si nimic mai mult.
Partea care se actualizeaza cf amendamentului este doar SG.
Nu se prevede nicaieri în amendament actualizarea ”bazei de calcul a pensiei militare ” functie de SG actualizata la nivelul activului similar in grad.
In fapt cf amendamentului actualizarea SG este in fapt o majorare a SG cu diferenta intre SG in plata si SG a similarului in grad din activitate.
Diferentă care se va adauga la brutul pensiei in plata , brut din care va rezulta in conditiile legii netul fiecarei pensii in parte. Adica ceva similar ca procedura cu o indexare anuala . Majorare care nu presupune pierderea indexarilor anuale.

Leon spunea...

@Emanuel, pai noi de 3-4 luni despre ce vorbim pe aceste bloguri, nu despre faptul ca Solda de Grad este un DREPT al militarului si Suma acordata BRUTA sa aiba aceeasi valoare si la pensionar si la activ?

Viorel spunea...

avianyc. Aveți perfectă dreptate. Se înlocuiește vechea soldă de grad cu cea nouă sau se adaugă la cea veche suma corespunzătoare celei noi iar din ce rezultă se scade impozitul (progresiv / deci, crește ceva legat de pensii). Punct și de la capăt. Actualizarea soldei de grad identică cu a cadrelor active, a fost singura modalitate de a fenta PNRR. Legat de actualizarea soldei de funcție, cine își face speranțe să le lase pe altă dată, altă dată. A a fost tot până în 2028.

Claudiu Marin spunea...

La actualizarea din 2017, solda de grad de 390 lei a intrat integral in baza de calcul si procentual, de la 65%-102%, in cuantumul brut al pensiei militare.
La fel se va intampla si cu actuala crestere a soldei de grad de la 390 lei la 2838 lei.
Un activ care se pensioneaza in 2024 va avea in baza bruta de calcul 2838 lei, parte corespunzatoare soldei de grad, daca este colonel, dar in venitul net are numai 58,5%.
Restul sunt discutii pe langa subiect.
Transformarea soldei de grad in indemnizatie fixa, precum cea pentru cei din teatrele de razboi, nu se numeste actualizare de solda de functie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, eu sunt sosia marelui Einstein, scriindu-i multumiri lui @Leon pentru toate eforturile depuse in sprijinul nostru! Sa-i dea Dumnezeu viata lunga cu sanatate! LUPTA NU I S-A SFARSIT SI CRED CA MAI ARE INCA MULTE DE FACUT IN ACESTE TREI LUNI DE FOC! La cate genii contabile avem in CSP, la facut mult rau cand sunt obligati ca s-o faca de catre politic, sper ca de data asta vor fi geniali si la facut bine, dar acolo e si starostele care are pe topic fixata formula magica de care tine cu dintii! Se poate si mai bine, Dle General si stiu ca puteti si mai mult si mai bine, pentru toti! Dle Claudiu, la 61% sunt avantajat ca mi se acorda vaucere pentru masaje eroice sub felinarul rosu! Nici nu stiu cat de mult au de pierdut cei cu dublu decat mine, dar accept la troc cuantumul lor pe vaucerul meu!

emanuel spunea...

@Leon , atunci de ce trebuie atata filozofie , ce atata dezbatere . Trebuie aplicata grila cu valoarea soldei de grad ca si la activi . Daca nu o aplica imediat , toata lumea in strada . PUNCT !

Leon spunea...

@Claudiu, eu sunt de parere ca opinia publica (o sa apara curand o reactie, probabil negativa) sa vada ca noi dorim in primul rand respect pentru Gradul militar recompensat in mod egal cu aceeasi valoare Bruta pentru cadrele militare in activitate, in rezerva sau retragere !
Sa lasam Caselor de Pensii Sectoriale, gasirea unei Formule multumitoare pentru toti !
In alta ordine de idei, sa stiti ca pe site-ul CD este publicata Ordinea de zi in sedinta de plen din data de Luni 3 iunie, si Pl x nr.262 , NU este pe Lista !
Urmatoarea sedinta de plen va fi pe data de Marti 11 iunie 2024 !!

emanuel spunea...

Modul cum a fost calculata solda de grad la pensiile militare a fost o mare magarie care trebuie indreptata acum , prin acest amendament . Solda de grad nu se poate da in procente , trebuie sa fie o valoare fixa , exact cat ia in mana un activ , atat trebuie sa ia si un pensionar militar . Solda de grad este singurul element ce nu poate fi diferit intre activ si pensionar . Este foarte simplu , se adauga netul activului la valoarea pensiei gradului corespunzator avut la deschiderea dreptului de pensie. Cad creste netul gradului activului , creste si netul gradului pensionarului.

Nelu spunea...

Dacă se aprobă varianta Leoreanu,unii o luăm în stânga,alții în dreapta și la mijloc...tot noi care o luăm...

xmax spunea...

Domnule moderator am o rugaminte: asa cum sa postat un exemplu foarte detaliat la topicul "Calculul care dezumfla gogoasa cu actualizarea soldei de grad din componenta bazei de calcul a pensiilor militare", putem sa gasim si unul pentru cei care au trecut in rezerva dupa iulie 2017?? Aici ma refer daca aveti un exemplu la fel de detaliat.

Exemplul date in acel topic se refera la cei trecuti in rezerva pina la iulie 2017

Multumesc

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am inteles, cam tarziu totusi, si regret ca n-am fost mai atent, dar mai bine acum decat niciodata, de la Dl @Claudiu, ca este extrem de important ca baza de calcul se ridica semnificativ in jurul cuantumului actual al pensiei, dupa actualizarea soldei de grad, la mine osciland intre plus 140 lei, deie Domnul, pe varianta pusa pe blog a Dlui general, sau pe minus cu 102 lei la pensia de 1593 lei, pe un calcul cu un coeficient de 2,35, rezultat din recalcularea din 2017, insa fara o relevanta, dar circula si varianta asta pe internet. Pai, la o viitoare actualizare, ca cea de acum la solda de grad, nu m-ar mai calcula cu baza de calcul de 1019 lei, ci pe cea actuala de 1593 lei actualizata si sansele sunt foarte mari sa nu fiu ratat de la majorari sigure in viitor! Ce este periculos in toata afacerea asta este ca PNRR impune pe viitor zero asfel de interventii la pensiile militare, pentru majorari, cel putin pana in 2028, fiind o chestie cat se poate de reala, si unde nu poate interveni politicul sa distruga acorduri financiare incheiate, incalcarea ducand la returnari de fonduri europene. Nici majorari bagate subtil prin noul Statul preconizat, iar se pare ca nu se pot fenta, am inteles de la Col. Neacsu, asa ca statul pe burta in apa mica nu ne va ineca, dar nici nu ne va satura cu acest lichid insipid, inodor si incolor! Nimic insa nu e mai grav ca varsta inaintata a unora si cu sanse de viata mici, pentru a se mai putea bucura in viitor, peste ani, de actualizari si recalculari, altele decat majorari ale soldei de grad! Daca nu am zis bine ce am scris, inseamna ca am dat-o in bara, ceea ce nu cred ca sosie a lui Einsten in poza de profil, evidentiata pompos de fromox de @Leo!!! Sa bata clopotele Catedralei Patriarhiei, pentru cetanii de baftă!

Sense spunea...

Solda de funcție nu vad cum sa fie actualizata vreodata, pt ca funcțiile nu mai sunt la fel. Dacă la subofițeri ai mai putea găsi ceva echivalente, la ofițeri nu ai cum.
Acum 25 de ani la un regiment aveai peste 10 funcții de col, acum mai sunt vreo 2. Găseai atunci într-un birou 3 colonei care se călcau pe bombeuri, acum în biroul ala e un lt col, un căpitan și câțiva subofițeri. Cu ce funcție "egala" rezolvi inechitatea coloneilor aia? Cu functia de acum de căpitan sau de subofițer? Dacă ii întrebi pe ei ar vrea cu o functie de col actuala adică cu cea a comandantului de regiment.
La arma lui @akord găseai Lt.col sau maior șef de cabina, acum funcția aia e probabil a unui fruntaș. Care e funcția "egala", cea a fruntasului sau una de Lt.col de acum, adică de cdt de batalion?
Ambele variante sunt anormale.
Lozinca "la funcții, grade și vechimi egale...." a făcut mai mult rău decât bine. O utopie irealizabila care nu a lăsat loc unor variante mai plauzibile, gen actualizarea solde de grad.

Stan Rosu spunea...

Dacă iese ceva din această saga cu solda de grad, donez surplusul d-lui CIF, pentru că sunt ciucan, ce să fac, m-am născut mai târziu.
Serios acum, omul este... nu vreau să jignesc prea tare dar este pierdut rău. Și vina nu este a lui, este a admin-ului care îi validează delirul.
Dacă se validează postarea mea, să fie primită, dacă nu... măcar vedem cu cine lucrăm

Stan Rosu spunea...

Mulțumesc admin-ului pentru publicarea postării referitoare la CFI.
În altă ordine de idei, admin-ul a spus foarte clar că nu acceptă campanie electorală în această perioadă.
Dar ce să vezi, apare un George Simion AUR pe minus, un Vlad Dan Gheorghe neafiliat pe plus (fost USR, wow.... PNRR, sună urât, nu?) Eu nu am nicio treabă cu nimeni și chiar dacă aș avea, e treaba mea.
Revenind la topic, nu am pregătire juridică dar art. 60 din L223, în forma finală din 2023, căsăpită în 2015, 2017, 2018, 2023, se referă DOAR la limitare la net și la cuantum favorabil
în plată în caz de diferențe la indexare, nu are treabă cu actualizări/recalcurări/revizuiri... găsiți pe net.
În teorie sună bine dar... mai avem până acolo.

Trofin spunea...

S-a pus de mai multe ori , pe bună dreptate, întrebarea ” cum se determină partea din pensie ...” . Răspunsul poate fi obținut cu ușurință de pensionarii care dețin algoritmul de recalculare a pensiilor militare de stat și de actualizare din 2017 ( majorarea soldei de funcție cu 15% corespunzător Legii 152/2017). Algoritmul l-am transmis pe acest blog în anii 2016 și 2017 realizat în EXCEL. Dacă sunt amatori , pot să retransmit acest algoritm.
Procedura de separare a părții din pensie care corespunde soldei de grad și implicațiile acesteia asupra componentelor bazei de calcul ( Anexa 1 de calcul atașată la ultima decizie de pensie ) constă în anularea soldei de grad din linia 4 a Anexei 1 și implicațiile procentuale din liniile 6, 10,12 15,și 23 .Astfel va rezulta baza de calcul a pensiei fără partea corespunzătoare soldei de grad. Diferența dintre baza de calcul totală și baza de calcul fără influența soldei de grad dă partea din baza de calcul corespunzătoare soldei de grad.
Pentru calculul pensiei pe părți , se aplică fiecărei părți coeficientul de calcul a pensiei și se adaugă sporul pentru OMM/SOSP.
Partea din pensie care nu deține solda de grad se multiplică cu valoarea totală , multianuală , a inflației și se obține partea din pensie actuală fără solda de grad.
Se face media pe cel 6 luni a soldei actuale de grad , corespunzător lunilor de calcul alese ,din decizia de pensie, la valoarea obținută se aplică coeficientul de calcul a pensiei și se adaugă sporul OMM/SOSP. Valoarea obținută se adaugă la cuantumul brut al părții din pensie , din anul curent , care nu conține solda de grad și se obține pensia brută totală cu solda de grad actualizată.
Această variantă , consider eu, respectă gândirea inițiatorului amendamentului în discuție respectiv actualizarea pensiei militare pe părți astfel încât să nu fie afectată partea care nu se actualizează prin eliminarea indexărilor succesive.
Dacă nu sunt în asentimentul tuturor , nu mă supăr , dar doresc argumente nu jigniri sau apostrofări .

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Va salut si sunt bucuros sa va recitesc daca sunteti acelasi cu cel care a trudit la celebrele Tabele cu pensiile recalculate in anii 2016-2017, pe vremea adminului HR.
Stiti foarte bine ca la actualizarea din anul 2017 s-a actualizat numai solda de functie din compunerea bazei de calcul, nu si celelalte elemente salariale in care solda de functie intra procentual in calcul. Marturie stau numeroasele decizii de actualizare publicate pe acest blog de HR, la etichetele actualizare si actualizare pensii.
DE ce, conform amendamentului, sa se actualizeze toate elementele salariale in care intra solda de grad?
Conform deciziilor de actualizare din anul 2017, operatiunea de actualizare din amendament se va adresea numai componentei solda de grad din baza de calcul bruta, prin inlocuirea valorii din anul 2017 sau de la data stabilirii dreptului de pensie cu valoarea din Hg 26/2024. Din noua baza de calcul, actualizata numai cu solda de grad, se calculeaza cuantumul actualizat al pensiei militare si se compara cu cuantumul in plata actualizat, cel mai mare ramanand in plata.
Multa sanatate, va doresc!

Rezervistul spunea...

Sense.... Treaba cu ..La un regiment erau 10 colonei care se călcau pe bombeuri in birou nu mai merge in vremurile astea...cu NATO..Am moștenit o pe model sovietic de când aveam 300-350 000 cadre până în 89... și i perioadă după... când am ajuns 75-80 000 după restructurarea forțelor armate... Doar Iliescu bolșevicul...a făcut 137 generali MApN la apelul bocancilor ca să dea bine...umflați de grade și medalii ca ăia din tribune in piața roșie la 9 mai... Ține cont că tot atunci armata britanică avea maxim 55 generali... făcuți de regină... și nu ne putem compara cu ei nicicum ca putere militară..dotare...sau din pct de vedere al nr de populație pe țări .. În toate țările NATO... îți reamintesc că osatura armatei este formată din subofițeri iar piramida de funcții și grade este un triunghi cu baza mare jos așa cum ar trebui să stea normal nu invers model sovietic.. un triunghi cu vârful în jos cum a fost 50 ani de la Ghe Gheorghiu Dej încoace... Aceleași lucru nu sa întâmplat la Miliție..unde aveam după revoluție câte 2-3 chestori...pe fiecare județ ( ( 41) + București făcuți tot de tata Ilici... Până in 89 din câte îmi amintesc erau doar 3 gen și doar la București la IGM...Nuță, Velicu și Mihalea Până și la Miliția capitalei era unul Bărbulescu..cumnatul lui Ceaușescu Putea Ceașcă oricând să-l facă gen...dar la lăsat doar col... până în 89... pesemne că era limitat săracul...sau atât îl ducea capul... Iar la cele 41 jud erau inspectori lt col...max col...Apoi nici nu putem compara starea infractiola de atunci când și musca cerea aprobare să zboare și cea de acum...Un fost coleg milițian vechi..mi a spus odată că Poliția de azi este o glumă... față de Miliția de atunci ... Desigur recunoaște că regimul ia dat puterea pe care o avea...

Rezervistul spunea...

continuare....În 1985... când am făcut eu armata la aviație la Timișoara ca radist ( morse)era parcă un singur general cmd al aviației militare care era stăpân pe 380-400 miguri de toate categoriile+ Iar 93-99..,în toata tara pe nume Iosif Rus (în 1985 era cu o stea maior)... l-am văzut cu ochii mei că venise în inspecție de la Bucale... să dea mâna cu col Zugravu cmd reg 93 și cu col Rebigea...d zeu să-i ierte păcatele că și bătea joc la modul abject de soldați de parcă eram pușcăriași... nu veniți din toată țara să servim patria ..Acum avem o droaie de gen de aviație... până și purtătorul de cuvânt MApN este general... parcă. pe ce ? Pe 12 avioane și ceva elicoptere pe la Ianca sau Buzău... Rușine....auzi... generali peste generali pe nimic..pe o escadrilă? Păi numai la Timișoara aveam 5 escadrile atunci...Nu mai vb de Caransebeș,Deveselu Alexeni sau Kogălniceanu ( dat în grijă marelui Licurici)...toate desființate Pt funcția de purtători de cuvânt la toate armele e suficient plutonier major...Ca să lege 3 cuv la presă odată la nu știu cât timp nu este necesar să se cheltuie solde de generali..Ne mai întrebăm unde se duc aiurea banii.. și din pensiile" noastre..

Pajura spunea...

Vă salut!
@Trofin (29 mai 2024 la 09:57)
@Dacă sunt amatori, pot să retransmit acest algoritm.

Cred că, pentru foarte mulți cititori ai blogului, ar fi foarte util dacă ați putea să transmiteți algoritmulul pentru stabilirea "bazei de calcul" pentru pensiile militare, atât pentru cei pensionați înainte de 15.09.2017, cât și pentru cei pensionați după această dată.
Vă mulțumesc anticipat, atât dumneavoastră, cât și domnului admin!

Trofin spunea...

@CLAUDIU MARIN
Și eu , cu respect, vă salut și vă doresc rezultate bune în misiunea la care v-ați angajat.
Confirm , sunt aceeași persoană.
Cunosc modul cum s-a făcut actualizarea din 2017 , s-a actualizat , prin majorare cu 15% , cuantumul compus cumulat al soldei de funcție și a rezultat cuantumul compus actualizat al soldei de funcție majorat incluzând și majorarea de 10% conform Legii 152/2015. Prin aceste majorări ,implicit, s-au majorat și componentele din baza de calcul care sunt influențate de solda de funcție și care sunt cuprinse în cuantumul compus al soldei de funcție.
Revenind la amendamentul în discuție , respectiv separarea pensiei brută în partea care depinde de solda de grad și partea care nu depinde , m-am gândit, fără să cunosc gândirea celor de la CPS , că ar fi corect ca din baza de calcul de la data ultimii decizii de pensie să fie extrase toate influențele soldei de grad asupra componentelor bazei de calcul , să se calculeze pensia brută actualizată cu inflația totală ca să ajungă la nivelul anului 2024 pentru componenta neinfluențată de solda de grad iar solda medie de grad actuală ( pe cele 6 luni din decizia de pensie), ca parte distinctă , să fie adăugată la acest cuantum după ce i se aplică coeficientul de calcul a pensiei și sporul pentru deținerea OMM/SOSP.
Cred că acest mod de calcul apropie algoritmul de calcul de prevederile Legii 153/2017 în care , majoritate componentelor salariale sunt raportate la solda de funcție iar pensia militară de stat va avea mult mai vizibilă componenta dependentă de solda de grad care poate să fie mult mai ușor actualizată corespunzător amendamentului în discuție.
Cu respect !

Decebal spunea...

@Trofin Va salut cu respect d-le Trofin. Nu va cunosc personal dar apreciez munca dvs. legat de recalcularile pensiei militare. Am o intrebare la dvs.cum arinfluenta aceast amendament pe cei care au iesit la pensie anul acesta, dupa legea noua, cu 12 sau 13 luni baza de calcul.urmeaza sa ies in iulie la pensie, nu prind decat 2 sau 3 luni aceste mariri ca si activ. Se va ,,simti,, ceva si la mine dupa ce se va aplica(daca se va aplica) acest amendament cu solda actualizata la rezervisti? Va multumesc.

Trofin spunea...

@DECEBAL
Dl. Decebal , îmi pare rău , nu m-am ocupat de calculul pensiilor deschise după 15 sept. 2017 fiindcă au lipsit datele necesare. Totuși , la principiul de aplicare a amendamentului în discuție , oferit de dl CLAUDIU MARIN , vă pot oferi o relație de analiză pentru a stabili dacă o pensie brută în plată în anul 2024 va primi majorare în situația în care se aplică amendamentul respectiv.

Din ultima decizie de pensie se rețin valoarea medie a bazei de calcul și solda medie de grad ( pentru data anterioară anului 2017 aceasta se majorează cu 10% conform Legii 293/2015).
Trebuie cunoscută indexarea totală a pensiilor militare de stat din perioada cuprinsă între anul ultimii decizii de pensie și anul 2024 - (atenție , în anul 2023 s-a aplicat o indexare diferențiată !) precum și noile solde de grad pentru anul 2024.
Fără să demonstrez, pentru analiza posibilității de majorare a pensiei , dacă în plată se regăsește cuantumul pensiei stabilit prin calcul în ultima decizie de pensie , ofer relația de analiză :

BC <= (mediaSG2024-mediaSGdecizie)/(INDtot.infl/100)

Unde BC este baza de calcul din ultima decizie de pensie, mediaSG2024 este media soldei de grad pentru lunile alese din decizia de pensie ; mediaSGdecizie este media soldei de grad din decizia de pensie, majorată cu 10% pentru pensiile anterioare anului 2018 ; IND.tot.infl este indicile total de inflație din perioada dintre decizia de stabilire a pensiei și anul 2024.
Dacă baza de calcul din ultima decizie de pensie este mai mică decât relația din dreapta inegalității , pensia brută va fi majorată . Contrar , nu. Ceva asemănător cu ce s-a întâmplat la actualizarea din 2017.
Pot oferi și valorile totale ale inflației pentru perioada 2017-2024 , astfel:
- pentru pensii mai mici de 3000 lei în 2023 - inflația totală este în 2024 de 39,6407%
- pentru pensii cuprinse între 3001 și 4400 în anul 2023, inflația totală în 2024 este 36,6469%;
- pentru pensii cuprinse între 4401 și 5800 în anul 2023, inflația totală în 2024 este 35,087%;
-pentru pensii cuprinse între 5801 și 7200 în anul 2023, inflația totală în 2024 este 34,0466%;
-pentru pensii cuprinse între 7201 și 8600 în anul 2023, inflația totală în 2024 este 33,3934%;
-pentru pensii cuprinse între 8601 și 10000 în anul 2023, inflația totală în 2024 este 32,7465%;
Soldele de grad pentru 2024 se regăsesc pe acest blog.
Vă garantez că veți găsi surprize plăcute și neplăcute dacă CSP va aplica metoda de actualizare din 2017.
Cu stimă !

Claudiu Marin spunea...

@Decebal
Daca rezista in amendament sintagma "prin exceptie de la art. 60", eu inteleg ca la actualizarea soldei de grad nu se aplica plafonarrea la 58,5% pentru cei pensionati dupa 15 09 2017.Deci numai pentru solda de grad
Cresterea bruta a soldei de grad va fi supusa calculului pentru determinarea soldei brute si nete, netul urmand sa se adauge la netul pensiei de la data stabilirii dreptului de pensie si sa se compare cu netul in plata de la data actualizarii.

kostas spunea...

Dl. Trofin, va apreciez modul cum ati dat expicatii despre cum trebuie aplicat amendamentul. Da, este cel mai legal, normal si logic mod de aplicare. Tare ma tem ca cei care vor hotara vor gasi alt mod de aplicare, ilegal, pentru ca pensionarii sa nu castige mai nimic. Prin aplicarea corecta, asa cum ati expus dvs., cei pensionati pana in 2017, cu algoritmul de calcul a bazei de calcul, vor avea mult de castigat fata de cei dupa 2017.De aceea ma tem ca nu vor aplica acest mod de actualizare. Vor gasi ei ceva in dezavantajul nostru.

Leon spunea...

@Trofin, SG a fost majorata cu 10% cf.L.293/2015, corect!
Dar nu a mai fost si o adăugare de 6,547% compensarea contributiei individuale la buget ?
PS. Sunteti de apreciat pentru calciulul Inflatiei pe pragurile de venituri a pensiilor militare !
Recomand cititorilor sa REȚINEM aceste procente...!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Nota de calcul a deciziilor de actualizare din 2017 cuprinde toate cresterile elementelor salariale din baza de calcul, inclusiv cresterile soldei de grad.
Din 2017 si pana astazi in baza de calcul a pensiilor actualizate atunci nu a intervenit nicio modificare, asa ca, diferenta dintre solda de grad din OUG 26/2024 si solda de grad din decizia de actualizare din anul 2017 este exact cresterea bruta a soldei de grad care va fi trecuta prin algoritmul de calcul, pentru a afla noul cuantum al pensiei militare neinfluentat de indexarile anterioare.
Baza de calcul din deciziile din anul 2017 nu cuprinde nici indexarile din 2016 si 2017.
Daca facem comparatia dintre cuantumul rezultat din noua baza de calcul actualizata si cuantumul indexat din 2024,asa cum s-a facut si in anul 2017, nici nu mai este necesar sa calculam indexarile succesive pana in anul 2024.

Decebal spunea...

@Trofin Va multumesc d-le Trofin pentru precizari. Sanatate multa sa aveti, sa ne puteti da lumina si pe viitor cand vor fi publicate si normele de aplicare ale acestei eventuale actualizari de grad la rezervisti.

Outlander spunea...

@Trofin
@Claudiu Marin
Domnule Trofin, vă rog, prin amabilitatea și răbdarea adminului, să îmi trimiteți, pe adresa de email aferentă contului de pe acest blog, algoritmul transmis pe acest blog în anii 2016 și 2017 realizat în EXCEL.
Pentru mine este un exercițiu, un antrenament.
Când voi fi și în posesia deciziei din 2017, (Din septembrie 2015, poștărița mi-a adus la ușă toate documentele ce țineau de CPS, chiar dacă lipseam 5-6 luni mi le păstra și mi le dădea când eram diponibil la adresă. Probabil, fiind cu cuantumul avantajos, CPS nu s-a mai obosit să furnizeze o decizie, o notă de calcul...pe minus!), voi face o nouă evaluare..., așa de amorul artei!
Și în secunda aceasta, chiar cunoscând legea 360/2024, cu toate hachițele ei, nu aș pregeta, dacă ar fi posibil să trec pe legea civilă!
O să îmi pun niște murături...de primăvară!
Știu eu de ce!
Mulțumesc celor care promovează remedierea, chiar și parțială, a inechităților și mai ales acelora care nu mimează sinceritatea și nu au pielea pusă din altă...parte în locul obrazului!
Aștept, domnule Trofin, fișierul Excel!
Mulțumesc!
Ce ne-au dorit ei nouă, le doresc și eu lor!

Sense spunea...

@claudiu, ești sigur ca se actualizează? Decebal zice ca iese pe noua formula, cu 12-13 luni și ipc, nu pe 6 luni cu actualizare la ultima luna.

Claudiu Marin spunea...

@Sense
Da, actualizarea bazei de calcul se face cu IPC, nu la valoarea de la data pensionarii, dupa ultima modificare a articolului prin L 282/2023

Leon spunea...

@Claudiu, sa citeasca si Ordinul MApN nr.19/2024, care actualuzeaza M 24/2016
Daca la 31.12.2023 indeplinea conditiile legale, se actualizeaza cele 6 luni cu SG prevazuta in OuG 26 !
Daca indeplineste conditiile in acest an se actualizeaza cu IPC ptr.cele 12-13 luni !

Trofin spunea...

@Outlander
Am transmis aplicația invocată pe adresa de e-mail a blogului. Aplicația este dedicată actualizării pensiilor militare de stat deschise anterior anului 2018, an în care a început să se aplice noua lege a salarizării , Legea 153/2017.

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Adresa blogului este huhurez2013@gmail.com
Verificati daca ati transmis corect, ca nu apare nimic in inbox.

Trofin spunea...

@Claudiu Marin
Am verificat adresa , corespunde.Verificati sa nu fi intrat la SPAM.
Personalizat, ofer adresa mea de email, respectiv

trofin_vasile@yahoo.com

Claudiu Marin spunea...

@kostas
Cand s-or actualiza toate elementele bazei de calcul in care intra procente din solda de grad, abia atunci se vor actualiza si procentele de solda de grad din ele.
Deocamdata, amendamentul glasuieste ca doar elementul solda de grad se actualizeaza, nu toata pensia militara.
Reciteste si raspunsul pe care l-am dat lui @Trofin.
Nu este nevoie sa calculezi indexarile pentru ca ele se adreseaza cuantumului pensiei, nu bazei de calcul.
V-am rugat sa nu dati lectii cand nu va pricepeti!
In recalcularea din 2016 si actualizarea din 2017, solda de funcție actualizata era in cuantum compus. Vezi litera h) din notele de calcul.
Atunci si acum, solda de grad nu este in cuantum compus.