Un produs Blogger.

luni, februarie 12, 2018

Protocol între Casa Naţională de Pensii şi casele de pensii sectoriale privind aplicarea Legii 263/2010 şi a L 223/2015

41 comments
Mulţumiri domnului IT din Tg. M

41 de comentarii:

 1. Corect si oportun !. Acum se elimina orice dubii cu privire la aplicarea art. 77 din Legea 223/2015 si art. 192 din Legea 263/2010 modificat cu OUG 103/2017. Felicitari administratorului blogului!.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca este vorna de Protocolul de la Art. 25 alin (2) din L .223/2015 , eu nu pricep urmatorul aspect :
  De la data intrarii in vigoare a L 223/2015 , adica 01.01.2016 si data semnarii Protocolului 09.05.2017 , a trecut cam un an jumătate. Cum au procedat casele in acest an jumatate fara Protocol ? Este vorba despre acest Protocol , prevazut de art 25 ?

  RăspundețiȘtergere
 3. @Leonard
  Protocolul este aplicabil și în art. 26, 109 alin ()6, 110 alin (3).
  Inexistența unui protocol nu împiedică aplicarea legii. Protocolul cuprinde doar înțelegeri de natură birocrată în sprijinul funcționarilor și beneficiarilor caselor de pensii.

  RăspundețiȘtergere
 4. Stagiile de cotizare de la data de 01.01.2016 până în prezent mai pot fii valorificate acum? Sau trebuie sa astept împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani?

  RăspundețiȘtergere
 5. @Băltărețu
  Trebuie așteptată împlinirea vârstei de 65 ani.

  RăspundețiȘtergere
 6. Domnule H,

  In art.2 alin.2 se vorbeste despre dreptul la OPTIUNE al solicitantului in ceea ce priveste valorificarea stagiului civil adaugat doar intr-unul dintre sisteme, ceea ce este foarte corect.
  De ce eu sunt obligat, fortat sa accept ca stagiul meu civil adaugat sa fie capturat de CPS si neplatit in plus fata de pensia mea militara?

  De ce nu pot sa OPTEZ , asa cum spune protocolul, sa valorific stagiul civil pe legea civila?

  Cu multumiri.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Iosif
  Atenție, dreptul de opțiune se referă numai la perioadele asimilate stagiilor de cotizare
  Stagiile civile valorificate în decizia de recalculare ca vechime cumulată rămân captive pensiei militare chiar dacă nu au contat pentru calculul procentului de pensie.

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. D-le H,

  Atunci ce inseamna "perioade asimilate stagiilor de cotizare" ?

  Cu multumiri,

  RăspundețiȘtergere

 10. @Iosif
  Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare potrivit L 263/2010?

  În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

  · a beneficiat de pensie de invaliditate;

  · a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

  · a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

  · a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

  · a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

  · a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

  · a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenti de poliţie sau student al unei instituţii de învaăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională pentru formarea cadrelor militare, politiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.

  RăspundețiȘtergere
 11. Atentie, la perioadele asimilate trebuie vechime mnima in serviciu de 15 ani.

  RăspundețiȘtergere
 12. In emisiunea lui Radu Tudor,dl.Fifor ne-a aburit rau de tot.A spus ca recalcularea pensiilor a echilibrat sistemul.Asa de bine l-a echilibrat incat diferenta la pensie intre doi militari cu acelasi grad,functie si vechime,iesiti la pensie in perioade diferite,a crescut pana la raportul de 1/3.

  RăspundețiȘtergere
 13. Domnule H !
  Am rugamintea sa lamuriti problema pe intelesul tuturor dand cateva exemple concrete. Un ex.- din 42 de ani munciti 21 sunt in armata si 21 in civil - diferenta de 17 ani din civil care nu a fost valorificata pentru stabilirea pensiei militare poate fi valorificata la civili la implinirea varstei de 65 ani ?

  RăspundețiȘtergere
 14. marian,
  iarta-ma daca ma bag sa-ti raspund neintrebat, dar din intamplare cam avem situatii similare.....si m-am mai documentat..
  se intelege din ce ai scris ca ai 21 ani in serviciu + 4 ani civil = 25 de ani vechime efectiva valorificata pt. pensia militara. Apoi , cei 17 ani din civilie nevalorificati in pensia militara , se utilizeaza când vei implini 65 de ani in sistemul public de pensii si-ti vor calcula o pensie "pe contributivitate" , pt. cei 17 ani . Deci vei avea 2 pensii la 65 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 15. @Marian
  Depinde ce înțelegi prin stagii civile nevalorificate în pensia militară.
  Pot să fie stagii civile incluse în pensia calculată /recalculată până la 01 01 2016 și apoi au devenit inutile pentru că procentul de pensie depășește 85% la recalcularea pe Legea 223/2015. In acest caz nu mai poți să foloșești respectivele stagii pentru deschiderea unui nou drept la împlinirea vârstei de 65 ani.
  Dacă ai stagii civile, cele 21 de care vorbești, care nu apar nici măcar în vechimea cumulată a deciziei de pensie militară le poți folosi, indiferent de număr, pentru deschiderea unui nou drept.
  Nu am înțeles cum din 25 ani vechime civilă ți-au folosit numai 4 pentru pensia militară. Poate ai ieșit la pensie după 01 01 2016!

  RăspundețiȘtergere
 16. Maestre,
  cred ca este o greseala materiala când ai scris ca omul are "25 de ani vechime civila".
  Din situatia prezentata , rezulta ca are 25 de ani vechime valorificata pt. pensia militara:
  21 ani ca militar + 4 ani ca civil , dar valorificati pt. pensia militara.
  Restul de 17 ani sunt stagii civile , nevalorificate in pensia militara a omului , care se vor valorifica la 65 de ani, când isi va deschide dreptul de pensie in sist public , si va primi o pensie pe contributivitatea a celor 17 ani ...

  RăspundețiȘtergere
 17. Nu fiți atât de scorțoși în legătură cu invitarea Olguței la întâlnirea cu șefii asociațiilor de rezerviști!
  Din intervențiile anterioare s-a vazut că domnul ministru a înțeles dezastrul produs de OUG nr. 59/2017 mai ales în privința pensiilor mici, cu un cuantum sub 2000 lei și, după cum vedeți în ultimele slide-uri din video, nu sun puține.
  OUG 59/2017 nu are numai Art. VII, pentru pensii militare. Ea se referă și la înghețarea tuturor pensiilor speciale, cca 8-9 000, care au în componența lor și părți contributive și sunt plătite de casele teritoriale din subordinea ministerului Muncii.
  Așa că, ministrul muncii, în calitate de inițiator al Ordonanței, trebuie convins că ordonanța trebuie modificată pentru a ieși din sfera de neconstituționalitate relevată de Decizia nr. 872/2010 a CCR prin care s-a statuat că este discriminatorie o prevedere legala care crează condiții avantajoase sau dezavantajoase viitorilor pensionari.
  Problema este că șefii de asociații nu sunt atât de bine pregătiți în domeniul juridic pentru a face față unei discuții de specialitate, nu în lozinci, cu LOV și.... mai au și orgoliul de a nu lua cu ei juriști care se pricep în legislația pensiilor, juriști pe care ar trebui să-i țină aproape permanent, nu cum face domnul Dogaru, când dă comunicate ridicole din punct de vedere juridic.
  Niște cititori, asiduu antipesediști, au uitat că pensiile contributive au fost introduse în România de o guvernare de dreapta, liberalo-țărănist-pedistă, prin anul 2000.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ..e adevărat că legea 19..a fost concepută"
   în 2000=cu aplicare ..în 04/2001..!; "părintele"..legii a fost saca nu gresesc:Prof.ATANASESCU..de orientare politică...SOCIAL-DEMOCRAT..!, partidul d-lui S.Cunescu, partid aflat..în.."CONVENTIA DEMOCRATICĂ"..!.
   Imediat după alegerile din 2000,..in 2001: PSD "istori" a fost "înghițit"..de PSDR,care i-a preluat..NUMELE..ȘI.."ISTORIA"(=PEDIGRIUL..!)
   ..ASTA..e ce a fost la.."vedere".:pt..noi
   .."prostimea"..!
   Pt."cunoscători":scenariul e.."ceva.." mai..complex..!!( în esență:aplicarea..dupa 1989..a politicii de tip chinezesc: SOCIALISM..DE TIP ECONOMIC.."CAPITALIST"(MONOLPOLIST DE STAT),cu ..MONOPARTIDISM...POLITIC..!,cu "diferența" că la noi,țară europeană,"s-au "reinventat"partidele "istorice"="FANTOME (cu oamenii stângii") ..+..alte.asemenea "mizilicuri"..pe post de "ȚAP ISPĂȘITOR"..pt.toate PROSTIILE făcute de.. "sforarii" din întuneric= adică "beneficiarii"..LOVITURII DE STAT..din dec.1989..!

   Ștergere
 18. Multumesc dlor Leonard si Huhu pentru raspuns. Situatia mea concreta este cea descrisa de dl. Leonard. Beneficiez de pensie militara dupa 21 ani de armata si 4 ani de munca in viata civila( din 21 ani in total). O sa fac o petitie la CPS pentru a solicita sa-mi comunice cati ani din activitatea mea nu au fost valorificati pe L223.

  RăspundețiȘtergere
 19. @marian
  Nu înțeleg de ce îți mai bați capul atâta cu adrese și alte demersuri când ai pe Nota de calcul a pensiei anii utilizați pentru vechimea cumulată.
  Cînd faci 65 ani soliciți CPS eliberarea Adeverinței anexa la Protocol cu care te prezinți la casa teritorială.
  Acolo au ei toate stagiile civile pentru care ai plătit CAS.

  RăspundețiȘtergere
 20. @mos martin
  Olguța nu stie să facă deosebirea între indexarea și actualizarea pensiilor militare și unii o acuză că ea a redactat Art. VII din OUG 59/2017.
  Operațiunea reglementată de art 60 al L 233 se numea actualizarea întregii pensii militare nu actualizarea doar a soldei de funcție sau a inventatului cuantum compus al soldei de funcție. Apropos, acum o să ne trezim cu denumirea de partea fixă a soldei lunare?

  Operaţiunea presupune aplicarea procentelor prevăzute de legea salarizării, pentru toate elementele salariale care compun solda lunară, la noua valoare majorată cu 15% a soldei de funcţie.

  RăspundețiȘtergere
 21. Nu o fi stiind LOV(E), multe maruntisuri.
  In schimb i-a "mirosit" si stie bine "politica" LICHELELOR.
  Tres bien LOV. Go ahead LOV !

  RăspundețiȘtergere
 22. Buna ziua.Nascut 8 august 1967,1 august 1991 - 8 august 2007 {16 ani si 7 zile} am lucrat ca sgp,la 40 de ani am fost trecut in rezerva din motive neimputabile militarului,la implinirea varstei de 40 de ani.In octombrie 2009 in urma unei operatii la coloana si suferind de mai multe afectiuni,am fost pensionat medical din sistemul public de pensii in baza legii 19/2000,situatie in care ma aflu si in momentul de fata.In anul 2012 am obtinut adeverinta cu grupa de munca de la CMJ in care se specifica ca cei 16 ani si 7 zile au fost lucrati in conditii speciale.Am depus adeverinta la Casa judeteana de pensii,unde mi-au recunoscut doar 9 ani si 8 luni lucrati in grupa 1,adica pana la data de 1 aprilie 2001.Odata cu aparitia legii 223/2015 s-a nascut si dreptul la pensie pentru corpul de militari din care am facut parte.In noiembrie 2018 am mers la Spitalul Militar Central si am obtinut incadrarea la pensie de invaliditate gradul 3,am obtinut decizie de pensie de la Casa de pensii sectoriala a MapN incepind cu data de 1 martie 2019 in cuantum de 1461 de lei[in sistemul public am acum{iulie 2020} 751 de lei,deci aproximativ pe jumatate fata de pensia militara.Decizia militara avea in josul paginii o mentiune,cum ca "Pensia militara de stat va fi pusa in plata dupa recalcularea drepturilor in sistemul public de pensie si prezentarea deciziei de recalculare".Am mers in audienta la directorul Casei judetene de pensii si dupa ce i-am explicat situatia,mi-a raspuns ca din pacate nu mai au baza legala pentru a-mi separa stagiile de cotizare,deoarece oug 103/2017 a modificat art.192 din legea 263/2010{legea pensiilor}in sensul ca:"persoanele care au drepturi de pensie acordate in perioada 1 ianuarie 2011 -31 decembrie 2015 pot cere separarea stagiilor,eu fiind inscris la pensie de invaliditate in oct. 2009 nu pot cere acest lucru.La inceputul lui noiembrie 2019 am sunat la Comisia de expertiza de la SMC si am intrebat cu ce documente trebuie sa ma prezint la revizuire si mi s-a raspuns ca o copie dupa decizia de pensie si un cupon sunt suficiente...atuci am spus ca,cupon de pensie nu am...am explicat pe scurt situatia,si mi-au spus ca asa ceva nu au mai auzit.Tot in 2019 am primit si Semnul onorific ptr.15 ani si l-am trimis la CP Sectoriala,mi s-a emis alta decizie cu includerea SOSP,bineinteles acelasi cuantum...plafonat la media ultimelor 6 solde...oricum aveam doar hartii.Nu ascund faptul ca fac parte din cei 118 militari dati afara din motive neimputabile care am dat in judecata in 2018 Ministerul Apararii si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii,in sensul ca numai militarii "aflati in activitate" pot beneficia de reducerea varstei de pensionare din anexa existenta in 223/2015.In 29 mai 2019 art.21 din legea 223/2015 a fost modificat {legea 60}in sensul ca pot beneficia de reducerea din varsta de pensionare a grupei de munca si fostii militari dati afara din motive neimputabile lor.Am depus o cerere de eliberare a unei decizii de pensie pentru "Limita de varsta" catre Casa de pensii sectoriala si mi s-a raspuns ca "Intrucat nu am depus o decizie de recalculare nu am calitatea de pensionar si deci nu cererea mea nu poate fi solutionata favorabil.Deci am decizie,am mers la revizuire,dar daca nu am cupon nu sunt pensionar militar.Va rog mult pe cei care imi veti raspunde sa-mi spuneti cand voi putea beneficia de pensia militara,de ce nu pot beneficia de reducerea {ptr. grupa de munca militara} din sistemul public,in decizia militara scrie ca voi beneficia de limita de varsta la 58 de ani si 10 luni{iunie 2026}...mai este valabila aceasta sau trebuie sa astept pana la 65 de ani? Mai cunoasteti persdoane aflate in situatia mea? Am inteles ca nici nu pot renunta la pensia de invaliditate din sistemul public,in sensul ca nu ma prezint la revizuire si se suspenda dreptul la pensie,apoi cer din nou pensie militara.Va multumesc frumos

  RăspundețiȘtergere
 23. Buna ziua. Avand in vedere .ca am pensie militara si sase ani nevalorificati in sistemul public pot beneficia de cei doi ani pentru zone poluate? Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pt. a beneficia de ceva avantaje ]n sistemul public de pensii , trebuie o condiţie necesară. Aceea ca să ai stagiul MINIM de cotizare realizat.

   Ștergere
 24. Pensionarii militari beneficiaza de art 65 alin (5) din Legea 263/2010? Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea nr.163/2020 este deja publicata in MO nr.695/03.08.2020 !
   CNPP probabil o sa vina cu Precizari privind beneficiarii legii !
   Ati putea trimite o Solicitare prin E-mail la CNPP.
   Parerea mea este ca daca ati locuit 30 de ani in zonele mentionate si aveti cel putin 15 ani stagiu de cotizare in sistemul militar si civil, ati putea beneficia de pensie civila ptr.cei 6 ani nevalorificati in Decizie la varste de 63 de ani( Barbati)..!

   Ștergere
 25. Buna ziua.Din anul 2016,luna iunie sunt beneficiarul unei pensii militarea.Cum pot sa beneficiez de cei 10 ani si o saptamana munciti in civilie. Aceasta perioada de timp nu a fost luata in calcul la stabilirea pensiei militare .Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cand împlinesti limita de vârstă prevăzută de L 263/2010, iti poți deschide un nou drept de pensie la Casa Judeteana de pensii pentru cei 10 ani lucrați in civilie.

   Ștergere
 26. Mulțumesc frumos de răspuns,deci nu pot beneficia de pensie militară până la 65 de ani...adio 16 ani grupă speciala...faptul că m-am pensionat medical din sistemul public mi-a creat o situație juridică mai grea,și nu mi se pare normal.Măcar dreptul la pensie militară mi s-a deschis sau nu? Sunt singurul caz din armata română în această situație.Mulțumesc frumos

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Casa Sectorială ti-a stabilit un drept de pensie militară de invaliditate, drept care devine efectiv doar in momentul care încetează plata pensiei civile de invaliditate.
   Nu poți primi un drept de pensie militară de serviciu în baza art. 21 modificat, din L 223 pentru că nu ai cel putin 25 ani vechime efectivă.
   Pentru cei 16 ani efectivi de vechime in serviciu plus 9 ani spor pentru conditii de muncă poti primi pensie militară de serviciu pentru limită de vârsta mai devreme de 65 ani, respectiv in anul si luna in care implinesti limita de vărsta prevăzuta de L 223/2015, in funcție de data nasterii.

   Ștergere
 27. Așa este întradevăr.Am 25 de ani vechime efectivă.Am două decizii:prima înscriere la pensie de inv.iar a doua modificare ptr.introducerea OMM ptr.15 ani de activitate.Am întrebat la Casa de pensii sectorială a MapN:Dacă renununț,în sensul că nu mă prezint la revizuire în sistemul public,trece un an de zile de la neprezentare pot cere pensie militară de invaliditate?Răspuns:Nu.2026 iunie ar fi limita de vârstă,la 58 de ani și 10 luni-născut august 1967.Practic mi-au zis că dacă nu mă pensionam din sistemul public acum eram pensionat ptr.limită de vârsta conf.art 21 modificat referitor la cei dați afară din motive neimputabile.Sunt pe un grup de mesenger cu cei 118 foști militari care am dat în judecată MapN și o parte dintre cei de o vârstă cu mine și chiar mai mici cu 3 ani au ieșit la pensie ptr.limită de vârstă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ai 25 ani de vechime efectivă ci ai 25 ani de vechime cumulată.
   Vechimea pentru condițiile de muncă nu intră in vechimea efectivă.
   NU inteleg de ce nu ti-au aplicat art.31 alin (2) din L 164/2000 pentru pensia de invaliditate.

   Ștergere
 28. Credeam că perioada de pensie de invaliditate în sistemul public se ia în calcul la vechimea efectivă!

  RăspundețiȘtergere
 29. Nu mi sa aplicat art.31 alin.2 ptr.că nu sunt cadru militar ci sgp,dreptul meu la pensie s-a născut odată cu apariția legii 223/2015,deci nu există sgp pensionat înainte de 01 01 2016 din sistemul militar ci numai din cel civil...sgp având legea 384/2006,cu respect

  RăspundețiȘtergere
 30. Militari beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru că au locuit în zone poluate minim 30 de ani?

  RăspundețiȘtergere
 31. Militarii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru că au locuit în zone poluate minim 30 de ani?

  RăspundețiȘtergere
 32. Cred ca numai cei care-si deschid dreptul de pensie anticipata civila, cf.completarilor la Legea 263/2010, Art.65.alin.5), deci la varsta de 63 de ani, fara penalizare..!
  Ca si la celelalte modificari favorabile civililor, militarii nu beneficiaza, deoarece colegilor nostri parlamentari NU le pasa de militari..!

  RăspundețiȘtergere
 33. Se poate cere deschiderea drepturilor de pensie de serviciu cf.legii 223 art.25 alin 3,rotunjirea perioadelor de vechime la cumulul perioadelor de vechime ,dacă se constată fracțiuni de peste 6luni se rotunjeste în favoarea beneficiarului mai putin se neglijează",cu 19ani si 7 luni (fara anii de grupa 9 ani la 18ani de sistem militar)???

  RăspundețiȘtergere
 34. .Rotunjirea se face la total vechime acumulată din: vechimea efectivă, stagii..asimilate,grupe de muncă ..etc...!
  Deschiderea drepturilor de pensie: în condițiile art.16-18 din lege se face..minimal(art.18)=cu condiția realizării unei vechimi efective de minim 20 de ani,din care: minim 10 ani sunt în vechime de serviciu, adică conf. art.3, lit.e..din legea 223/2015..!= pt.situatia minimă: a pensiei de serviciu anticipată parțial..! (art.18);
  ..în situația descrisă de unknown:.. are dreptul la pensie anticipată: dacă are vârstă standard,diminuată cu cu până la 5 ani..,sau:anticipată parțial dacă are vârstă sub limita amintită aici..!
  Întrebarea trebuia însoțită de precizarea: ÎN CLAR ..dacă mai sunt sau..și perioade de muncă..civilă..!
  situație care ar impune re-evaluarea condițiilor..de pensionare..!

  RăspundețiȘtergere
 35. In cei 19 ani si 7 luni sunt incluse 2 perioade de 11 luni si 15 zile de somaj,deci total militarie 18 ani,7 luni si 15 zile,Exista un contract de asigurare încheiat în baza OUG 163/2020 pentru perioada de 8 luni din 1998,care se consideră perioada asimilată / stagiu de cotizare civil,multumesc pentru detaliile anterioare,cu respect!

  RăspundețiȘtergere

Aviz trolilor și celor predispuși la atacuri la persoană: blogul poate funcționa și fără comentarii.