Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 28, 2022

Eu zic că e bine sa avem o pensie care e în același timp și contributivă și militară

233 comments

 


Astăzi a fost plasat spre testare pe rețelele sociale un rezumat al modificării legii pensiilor militare care, în esență, ar suna cam așa:

"Noul proiect de modificare a pensiilor militare, proiect care trebuie obligatoriu realizat pana la 30 06 2022 conform PNRR ! 
Toți pensionarii militari vor fi trecuți pe contributivitate , evident fiecare urmând să aibe pensia in funcție de vechimea și veniturile realizate atât în cariera militară, cât și în cea civilă . La această pensie statul va veni ca la magistrați cu o componentă specială de la buget , in funcție de gradul avut la ieșirea la pensie : 
- ptr agenți = 2500 lei 
- ptr ofițeri = 3500 lei 
- ptr generali = 4500 lei ; "

Scăparea pare a fi din mediul MAI. Este regretabil că știrea este însoțită de amenințări care nu-și au rostul, pornind de la o analiză aiuristică a consecințelor pe care le-ar produce.
 
Un ofițer cu o pensie contributivă de 4-5 000 lei ar primi o pensie militara decenta, adăugând componenta necontributivă de 3500 lei.
Ar fi un model hibrid de pensie specială, ca la magistrați. Ar fi un drept câștigat numai în mărimea părții contributive, evitându-se situația prezentă când multe pensii militare au un cuantum în plată mai mic decât dacă al lor cuantum ar fi calculat potrivit sistemului public de pensii 

Partea contributivă a pensiei militare ar creste ori de câte ori creste valoarea punctului de pensie sau a coeficientului de referință.
În funcție de posibilități poate fi majorată și indemnizația fixa acordată de stat peste componenta contributivă.
Scăpăm de indexările și actualizările care ne-au dat multe bătăi, noua și contabililor din instituțiile militare.
Instituțiile militare vor bugeta numai partea necontributiva, așa că nu vom mai auzi vaietele din ultimii ani ...ce mult cheltuie ele cu nenorocitele de pensii militare 
Nimeni dintre politicieni, ziariști sau civili nu ar mai cârcoti că militarii nu au pensii calculate contributiv.
Vor fi și victime colaterale, chiar mai multe ca în anul 2011. S-a ajuns aici pentru că prea mulți speciali s-au calicit.
Din actualul cuantum al pensiilor militare ar fi protejată, ca drept câștigat , potrivit deciziilor CCR, doar componenta contributivă ce va rezulta din calculul potrivit L 127/2019, modificată și ea potrivit PNRR.
Pensiile militare ar avea un statut juridic asemănător celorlalte pensii de serviciu integrate deja sistemului public de pensii. 
Iată că eu am intrat în joc!
Voi ce ziceți?



233 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 233 din 233
totoiany48@gmail.com spunea...

Sunteți în eroare,în sensul ca decidenții politici știu ca militarii nu au contribuit nici după 2016 . Contribuția a fost un ADAOS,, de la buget,fără a diminua solda . Acest lucru permite ca legiuitorul sa considere ca toți militarii și în toate timpurile au contribuit / puteau contribui,dacă la SOLDA primeau ca ADAOS de la bugetul de stat .

raul spunea...

Ai cam multa imaginatie ,domnule!Ciuca o sa aiba pensie atunci 4 500!Si un mizilic cat a fost ministru!Haida!

raul spunea...

@Viorel
Valorile respective erau date ca exemplu,dorind sa evidentiez faptul ca la calculul pensiei,de va fi ca la civili,mai putin vor conta anii de vechime cat cuantumul punctajului obtinut!Acolo vor fi surprize pt multi ,in sensul ca un mm de aviatie cu 30 de ani vechime ,sau un ofiter pilot cu 20 de ani ,datorita sporurilor multiple primite sa aiba punctaje mai mari decat multi colonei de infanterie de exemplu!
L127/2019
Articolul 85
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Articolul 86
(1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
(2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 75 lei.
Articolul 87
(1) Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia.
(2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
(3) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
La art 86 e de discutat la val de referinta pt ca pe anul asta val pct este de 1586,deci val de referinta e 63,44!Nu se stie deci cat va fi in anul aplicarii acestei POSIBILE prevederi!
🙋‍♂️Atat!

Viorel spunea...

Mulțumesc domnule monteoru. Un domn ca de obicei.

Leon spunea...

Posibil sa fie calculate pensiile si cf.L.263/2010, pana la 31.12.2020, deoarece Militarii au putut opta pana la aceasta data !

Huhu Rezea spunea...

Vedeți dacă nu aveți nici cea mai mică idee despre calculul contributiv al pensiilor? Veniți cu asemenea năstrușnicii pe care cititorii acestui blog mai documentați nu le-ar spune.
In calculul contributiv al pensiilor militare intră veniturile salariale brute obținute de militar în intreaga sa activitate, militară și civilă,


Don Corleone spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Buha spunea...

@ Iulian Mareș. Pensie contributiva inseamna bani cash varsati la sistemul public de pensii! De cand exista sistem public, magistratii varsa cash parte din salariu la sistemul public de pensii. De aceea au componenta contributiva. Militarii nu au decartat nimic la acest sistem, decat numai intre anii 2011-2016. Si atunci, cum faci, bagi mana in fondul public de pensii, daca tu nu ai decartat acolo?

Buha spunea...

@ avianyc. Urmeaza o noua lege. Punctajul nu vi se face pe baza veniturilor, ci raport din veniturile din care au fost varsate si sume la fondul public de pensii. Altfel de unde vreti componenta contributiva, daca nu ati decartat la fondul public?

Buha spunea...

@ Huhu Rezea. Am idee. Cred insa ca dumneavoastra doriti sa va amagiti si sa beneficiati de o compnenta contributiva in conditiile in care nu ati decartat la fondul contributiv. Sau pentru perioade mai mari decat cele in care vi s-au directionat contributiile. Eu am dat informatii. Aceasta este cheia, cum va spunem eu. Nu asa la gramada ca si cum am fi contribuit - nu mai vor asa. Ci, efectiv cat si unde am contribuit. Iar, noua militarilor, la scotocirea in sacul cu contributii, nu o sa gaseasca nimic la majoritatea. Deoarece banii nu au ajuns acolo, cu exceptia anilor 2011-2016. Si atunci, ne trimit frumos la bugetul de stat care ne da componenta militara. Ar fi si cam furt, ca noua sa ne achite componenta contributiva pentru 30 ani, dar noi sa fi contribuit doar 5 ani sau deloc.

Mihai spunea...

@ Mares
Nu te mai da in stambă!
Daca erai atent ai fi aflat din start ca domnul doctor este in retragere daca nu intelegi formularea din comentariu ,col (rtg).
Dupa iesirea la pensie a practicat multi ani in ambulatorul spitalului ,fiind in continuare solicitat si cautat din toata țara.
Dupa ce varsta nu i-a mai permis sa profeseze in spital si-a deschis cabinet in propria locuinta.
Multă lume i-a regretat plecarea din spital.
Nu stiu cat de bun este cel de SMC ,stiu ca dr Mester era considerat unul din cei mai buni in domeniu din țară la acea vreme si foarte cautat.
Si sa mai stii ceva ,rar medic bun si cautat si zonal fiind lasa un post in Sibiu pentru unul in Bucuresti.
Sigur ai colegi care il cunosc si iti pot confirma.
Si in prezent SM Sibiu are cativa medici foarte buni ,multi formati de medicina militara Tg Mures.
Iar cei din generatia veche erau chiar exceptionali ,unii mai lucreaza pe la Polisano sau in cabinete individuale.
Nici eu nu as fi schimbat niciodata un post de loctiitor al cdt cu un post in esalonul superior sau SMG ,desi am avut ocazia.Alta viata in teritoriu,sporuri ,prime an de an ,etc

Viorel spunea...

Rezervă = Rz.; Retragere = Rtr. Bază SMG nr. 12/14.02.2014 - Manualul de semne convenționale din Armata României, pagina 386
https://kupdf.net/download/smg-12-2014-man-semne-conventionale_5af4c96ae2b6f5005e8145ec_pdf

raul spunea...

Era pt mister Buha!Buha ,o fi vrand sa-ti faca si concurenta Huhule,desi si Buha si Huhurezul fac parte din aceeasi familie ...pasareasca!😀

Viorel spunea...

Domnule Buha. Eu vă pun următoarea întrebare. Ce s-a luat în calcul în 2010 când tot personalul din SNAOPSN a trecut pe contributivitate. Din câte știu, unii sunt și acum pe cuantumul cel mai avantajos rămas din Legea nr. 263/2010. Un răspuns corect poate să vi-l dea domnul Huhu Rezea care din câte îmi aduc aminte din comentariul dumnealui, chiar dânsul este în această situație.

Arfy spunea...

M, nu-i banc! Este o pildă(sfat) a(l) unui rabin către un evreu sărac! A încerca să tragi sprecieri din partea celor care nu cunosc multe... este total aiurea! Văd că ți-au picat câteva muște în plasă. Una babană! Mareș... da alta asociere de banc! Mai citiți pe ici, pe colo, înainte de a da verdicte de adevăruri!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
incerc sa accept teoria ta, mai putin retroactivitatea, dpv al principiilor, insa, ma rog, eu nu sunt specialist in stiinte juridice, precum oponentul avianyc!
Daca la magistratii de la ICCJ va fi o componenta speciala de max 8000 lei, atunci la coloneii din SMG...? cât, cât sa fie?

Iulian Mareș spunea...

Asta este doar dovada ca unii s-au obisnuit cu samarul!

Iulian Mareș spunea...

Totusi, din cate am observat tu ai atacat sub centura! Kiar primul si din senin...

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
unde au fost refugiati parintii si bunicii tai?
Totuși, in cartile de istorie serioase expresia ...”dacii liberi” nu prea este uzitata cand ne referim la cei din Crisana...
Cred ca ai incurcat putin punctele cardinale, sau vei studia pe unde treceau limexurile romane!

Iulian Mareș spunea...

Buha,
intr-un fel (centralizat, din fondul ministerului) sau mai nou, personalizat prin calcul individual, toti au participat la fondul de pensii si si-au platit asigurari medicale.
*Eu nu intru in polemica, insa gasiti legea si veti vedea singur din ce an un individ, civil si/sau militar, poate dovedi contributii individualizate!
Ati inteles tot?

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
nu Rtr. ma intereseaza si nici rectangularitatea (rtg) lui!
Retine drace ce am spus: interventiile kirurgicale dermatologice nu se fac prin orisice cabinet ..., kit ca este el din ambulatoriu! Nu contesc calitatile lui profesionale, nici nu as avea cum, eu ti-am spus ca ”bisturiul” cu care a lucrat, Laser-argon, este cam scump si ma indoiesc ca si l-a cumparat pt un cabinet individual, particular!
Dar, ma rog, de la voi au plecat marii kirurgi in apendicite ce au ajuns ministri ce isi propuneau doar furtul banilor de la Casa de Sanatate!

Iulian Mareș spunea...

Buha,
Retine pt eternitate!
In ROU nimeni nu a avut contributii individualizate la sisteme de pensie pana in ***2001!
Poate avocatii, insa ei au un altfel de sistem!

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
te rpg sa ma ierti ca eu nu sunt conform tie, multilateral dezvoltat.. :))
Ia analizeaza tu ce gogomanii ai reusit sa scrii: ”Ca sa fii in rand cu lumea studiaza ce ar putea insemna "CMI Dr Ionescu medic primar ....." in sfera medicală.”
Sa inteleg ca dormi sub troacă cu tratate de medicina specialitatea dermatologie dermato-venerice?

Mihai spunea...

Asta inseamna sa te tii de cuvant !!!!
Comentariul mutat nu-i nicaieri !

Sorin spunea...

@buha
Cred ca esti neinformat, cel putin pe probleme precum:
-militarii nu au voie să se implice în nici un fel de activitate civila, ex.service auto. Poate confunzi militarii cu cei cu grad profesional.
-militarii nu au contribuit într-o anumită perioadă deoarece impozitarea si taxele se plăteau la fondul de salarii, nu individual. Poate au fost si perioade cand nu s a perceput cas sau cass, ca doar nu era să scoată statul dintr in buzunar ca sa bage in altul. Apoi militarii au avut solda nu salariu. Pentru ca asa a vrut legiuitorul nu militarul a refuzat să plătească impozite si contributii. Cred ca nu prea esti din sistem sau ai probleme si frustrări.

Sorin spunea...

@ Buha, de curiozitate in ce arma si în ce minister atzi activat?
Sa inteleg ca după ce acostez sau aterizez si dupa ora 16, ma pot ocupa de un service auto?

Mihai spunea...

Mares
Citat din Wiki
"dați o mână de ajutor.
Dacii liberi este termenul dat de istoricii moderni dacilor din secolele II-IV, care nu au intrat în componența Imperiului Roman, în cadrul Provinciei romane Dacia. Aceștia se împart între: geții în Muntenia, carpii în Moldova, costobocii în Carpații Nordici și dacii mari în nord-vest (Satu Mare, Crișana, Zarand).[1]Cu toate acestea, ei s-au aflat în diferite sisteme de dependență față de Imperiul Roman, poate sub forma regatelor clientelare. Aceștia au întreținut relații dinamice cu Imperiul Roman, cu Dacia romană și cu celelate populații "barbare", vecine asimilând foarte multe elemente de cultură romană provincială."

Actualul BH a fost impartut intre Hu si Ro .Granita era pe la marginea comunei mele. De multe ori grajdul a ramas in Ro si casa in Hu.
Barbatii cu familiile s- au refugiat in zona Beius pentru a nu fi incorporati in armata Hu.
Inregisrrarea refugiatilor se facea la punctele de graniceri si posturile de jandarmi.

Iulian Mareș spunea...

Ba, tontule, voi erați dependenți deja de migratori...
**Tu nu fi fraier, afla cine era atunci în Câmpia Panglică .. cui se inkiau ei...
Sa fii tu dac mare...🤣
Am înțeles...migrarea familiei tale...

Viorel spunea...

Domnule nr. 1. Citind topicul „Ministrul Dâncu insistă pe adoptarea PLx-199/2020”, mai aveți acele emoții ca și în comentariul din data de 29 ianuarie 2022 / 20:21 ? Mai susțineți că (,) conținutul topicului „Eu zic că e bine să avem o pensie care e în același timp și contributivă și militară” este un proiect al viitorului apropiat ? Parcă PLx-199/2020 era istorie pentru dv. Eu cred că ar trebui să vă cereți scuze (în gând) de la Col. (fostul meu Cdt.) cu o pensie modestă (nu cu 5 cifre cum ați afirmat) comparativ cu alții ieșiți în 2019-2021. Vă recomand cu căldură să citiți Amintiri din copilărie de Moș Ion Creangă și să-l lăsați pe Erich von Daniken.

Ionel spunea...

Cred ca never/ever ! Vor urma altii in aceiasi nota. Vedeti diferenta dintre noi si magistrati ? La magistrati se strang 35 deschid o actiune in justutie, o judeca ai lor si le dau dreptate. La noi, venim cu propuneri concrete de indreptare a lucrurilor si colegii nostrii activi nu ca nu le promoveaza dar sunt contra. Si atunci, cand politicienii vad ca ne-o tragem unii altora ei ce sa faca si ce sa mai zica !? Am auzit ca domnilor cu functii in Directiile de decizie in domeniul pensiilor ar fi mana in mana cu functionari cu rang inalt din domeniul finantelor care le spun ca nu sunt bani si le promit functii in Ministerul Finantelor cand se vor pensiona. Atunci nu iti vine sa spui ca au dreptate cei care spun ca nu poti cumula stat pensia cu salariu !? TE=AI ANGAJAT LA STAT, STOP PENSIE , ca nu este statul atat de bogat sa sugi la doua tate !

Ionel spunea...

Ce o sa se intample cu cei care au fost trecuti pe contributivitate in 2011 si au obtinut un punctaj cu numitorul 20. Adica la 01.01.2016 aveau un punctaj si apoi au fost trecuti pe noua lege a pensiilor militare. Este acel punctaj un drept castigat !?

Huhu Rezea spunea...

Din calculul pensiei din perioada 2011-2015 rămâne valabilă doar suma punctajelor anuale.

gigi 2 spunea...

Cred ca gresiti total.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 233 din 233   Mai noi› Cele mai noi»