Un produs Blogger.

luni, ianuarie 24, 2022

Și Maria Tănase a interpretat Hora Unirii

121 comments

 


Harta României după Mica Unire.
Nu au participat la Unirea din 1859, fiind anexate de statele și imperiile vecine, Bucovina, Basarabia, Dobrogea, Banatul și Transilvania. A făcut parte ,în schimb, din Romania Unită,  Bugeacul, până după războiul de independență.Este vorba de vechea Basarabie, numit și Sudul Basarabiei, teritoriu ocupat de Uniunea Sovietică in 1940 și cedat Ucrainei 


121 de comentarii:

reddog spunea...

Azi ar fi trebuit sa joace Hora Unirii cativa pensionari militari (in ordinea asta)
Iulian Mares, avianyc, tehnocrat, Dan B, Huhu, Mos Alecu, Ciuca si Magda.
Ar merge eventual si un oskar=o pensie intre Magda si Iulian Mares.

Mihai spunea...

Eu ma abtin. Decat cu astia mai bine pun piciorul in ghips.
Preferintele dupa gusturi se pot aranja;
Mares si Huhu cu Dragnea , Irina , Veorica , C gaz
tehnocrat cu magda si Dan B
Mos Alecu vazazică cu Ciucă

Respect pentru A. I Cuza pentru ca a adus institutii moderne si lumina vestica (inclusiv model ardelenesc unde functionau deja) in intunericul oltenesc ,regatean si moldovean.
Cand am trecut prima data prin fata statuii lui Cuza din fata Universitatii din Iași (vizitam o studentă) mi-am scos cascheta in semn de respect.
Rusine mare celor care l-au tradat si exilat.
De remarcat pana la Timisoara (cu popos la Sibiu) cu caleasca , de la Timisoara spre Heidelberg cu trenul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multi ani, dragi romani si camarazi! La multi ani, măicuță România terfelită, batjocorită, trădată si furată de mafioții ascunsi după denumirea de politicieni! Dumnezeu să te binecuvanteze, cu tot cu romanii tai patrioți si adevarati, oriunde s-ar afla! Blestemate in veci sa fie iudele si satanele tale!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sonorul e dat incet si nu are acordaj. Pacat. Canta marea ciocârlie, dar in surdină...

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
daca nu te-as cunoaste de cosmopolit as zice ca esti doar dus...
Cuza a avut si parti bune si mai putin bune (camarila), insa modelul era Franta nu iobagul ardelean!

Dovada necunoasterii: ”Rusine mare celor care l-au tradat si exilat.”
Nu a fost vorba de tradare....mandatul lui expirase si garantii unirii deja strambau din nas!

Iulian Mareș spunea...

RECOMANDARE!!!

Pentru timpul dumneavoastra liber, un serial excelent varstei ... ”After Life”, il gasiti pe Netflix!

Iulian Mareș spunea...

„Bunii” noștri vecini, ucrainenii!!! Redactia ART-EMIS 28 Noiembrie 2021
Ucraina este în componența U.E.? Nu!
Ucraina este în componența N.A.T.O.? Nu!
Ucraina este prietena României? Nu!
Atunci de ce Iohannis, „guvernul lui” și cîțuielile dezarticulate de la Kiev ne-au făcut frate cu dracu’ împotriva ursului Mișa? Numai pentru a face pe plac senilului de la casa Albă? (Redacția ART-EMIS)
Câteva motive ca să nu-i plângem „frațește” pe ucraineni:
– în 1918 au încercat anexarea Basarabiei și doar prezența militară a românilor a forțat retragerea acestor intenții;
– în 1945 au dorit din nou anexarea Basarabiei și doar presiunea lui Stalin a dus la eliminarea acestei pretenții; De reținut: românii/moldoveni constitue al treile grup etnic din Ucraina, după ucraineni și ruși; cetățenii etnic Români numărau, în 1989, exact 459.450 de suflete, între aceștia, în regiunea Cernăuți, 151.000, în Odessa, 124.000, chiar în Crimeea peste 4.000 de români, iar în Donetsk, peste 7.500 de români!
– în 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse, împotriva celor româneșți, pentru a desprinde regiunea transnistreană, pe care și-o doreau atât de mult pentru ei!; deși acolo viețuiau, la recensământul din anul 1926, aproape 26o.000 de români, pomeniți în acele locuri de cronicile ruseșți, încă din anul 1150, adică cu peste trei secole înainte de urcarea pe tron, la Suceava,a viteazului domn Ștefan cel Mare;
– din 1992 până în prezent Ucraina. alături de Rusia, a fost parte activă din formatul de negociere pentru regiunea transnistreană… care a temporizat tratativele!;
– în mod permanent au susținut poziția Rusiei și au făcut tot ceea ce este posibil că negocierile să fie formale și să eșueze;
– Cea mai mare parte a mafiei care a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentată de ucraineni și nu de ruși, aceștia având rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova să eșueze pe toate planurile. Cei care au condus regiunea transnistreană promovează acum separatismul la Bălți, Cahul și Găgăuzia sunt ucraineni și nu ruși! Ucrainenii și rușii de loc din Ucraina, au dus o politică de distrugere a identității româneșți din teritoriile ocupate, mai dură chiar decât Stalin în restul imperiului;

Iulian Mareș spunea...

Continuarea:
– în mod arbitrar, Ucraina deține următoarele teritorii româneșți: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținutul Hertza, Apseii de Sus și de Jos, Strasinet Barjavei, Izvoarele Tisei), Satele Hanești, nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Șerpilor(„obținută” de la fosta U.R.S.S.), toate dăruite lor de foștii lideri sovietici.
– timp ce câțiva ani ne-am certat cu ei pe la Haga, am câștigat, iar acum ei sunt foarte supărați pe noi pentru pierderea platformei continentale;
– una din problemele principale ce stă în calea reunirii celor două state româneșți este tocmai Ucraina, (susținută „compensatoriu” de Germania), ce manifestă o opoziție la Unire mai mare chiar decât Rusia. Și am ajuns acum să ne spună „Niet!” și ambasadorul american la Chișinău!
– Ucraina vede în această re-Unire, justificată nu doar istoric pretenții teritoriale ale țării noastre, eventual și ale Ungariei, asupra teritoriului ucrainean;
– prima măsura după „Maidan” – luată de „europeniștii ucraineni”- a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba româna, a treia limba vorbită în Ucraina!
– Crimeea nu a aparținut niciodată Ucrainei, iar ucrainenii sunt efectiv minoritari acolo; peninsula a fost „dăruita” lor în semn de prietenie de către evreul ucrainean, Nikita Hrușciov, (cel care a bătut cu pantoful în pupitrul de la O.N.U.) în plină perioada sovietică, socotit un gest mai mult formal și niciodată efectiv;
– în Crimeea, cu toate eforturile, prezența ucraineană era mai mult formală. Puțin ar vrea de fapt înapoi ceea ce istoric le-ar aparține, adică bunurile pe care le aveau înainte de căsătoria/divorț. Cererea Rusiei pare una normală (doar din perspectiva dreptului istoric și nu cel internațional) din moment ce această era… un simplu inel de nuntă.
Și acum, bomboană pe colivă din vârful tortului prieteniei: românii nu au uitat cazurile grosolane de „activare” a Canalului Bâstroe, prin blocarea Canalului Sulina, după sufundarea de-a curmezișul, a navei Rostok. Din păcate, vecinii nu ți-i alegi tu, ți-i da Dumnezeu numai dacă vremurile” nu-ți sunt împotrivă.

M spunea...

@Iulian Mares

Ucraina si Rusia se deosebesc extrem de puțin. Nici rușii nu sunt mai buni decât ucrainenii.

Gheorghita spunea...

Pentru cei ca mine care, n-au stiut pana acum, nimic despre aceasta femeie patriot :
https://www.dacoromania-alba.ro/nr83/viata_uimitoare.htm

HALA spunea...

Avianyc, nu pune în traista iobagul ui mai mult decât poate duce. Ce model putea reprezenta sclavul ardelean ținut în lanțuri, cu nevasta "desțelenită" de groful satului, pentru răzesul moldovean sau moșneanul muntean? Nici măcar stăpânul habsburgic nu putea crea un orizont acceptabil pentru domnitorii de peste Carpați a căror privire trecea dincolo de Viena, oprindu-se prin prin Franța sau chiar Anglia.
Eu admir la ardeleni atașamentul pentru stâna lor dar să nu o ridice la rang de salon căci până la urmă tot a oaie pute.

Iulian Mareș spunea...

@M
Ăsta a fost și scopul postării mele...ca sa înțeleagă și avianyc!

Iulian Mareș spunea...

Trece-l clasa căci este doar harnic!

Mihai spunea...

@ HALA
Eu nu am ridicat problema la nivel ”Moș Ion Roată” (personaj admirabil si respectabil) ci la nivel ,organizare ,administrare ,institutii de stat functionale. Cuza a fost si va ramane fauritorul statului (Moldova si Tara Romaneasca ) modern prin institutiile introduse in toate domeniile ,institutii care la acea vreme in Ardeal functionau deja.

Mihai spunea...

PS @ HALA (valabil si pentru repetentul Mareș)

Din studiul stiintei de drept
Doar una din institutiile care deja functiona în Ardeal era ”Cartea funciara ”. Si sa fie bine cunoscut taranii ardeleni erau beneficiari de pamant in proprietate cu carte funciara si nicidecum saraci lipiti precum in celealte regiuni romanesti.
În vechiul Ardeal, începuturile sistemului de carte funciară se identifică în evidența averilor mobiliare. Astfel, transmiterea între vii a acestora se făcea în fața unor autorități denumite „loca credibilia”, prin vânzare numită „passiones peremales”. Tranzactia se desfăşura în cadru solemn şi i se asigura publicitate. Urma punerea în posesie, numită „statutio”. Ipotecile se făceau prin predarea folosinței averii ipotecate în favoarea creditorului pe perioade îndelungate de timp, care puteau ajunge şi până la 100 de ani. În majoritatea oraşelor din Ardeal se țineau evidențe privind schimbările de proprietate asupra imobilelor, precum şi evidenĠe ale ipotecilor.
Primele dispoziții referitoare la introducerea sistemului ipotecar sunt
cuprinse în Legea XII din 1840. În anul 1849, Ministerul Justitiei a dispus, prin Ordonanța din 28 decembrie, înființarea cărților funciare acolo
unde ele nu existau şi conducerea evidenței cărții funciare acolo unde
aceasta deja funcționa.
Prin ordonanțele Ministerului Justiției din perioada cuprinsă între
anii 1850-1955 s-a dispus identificarea, la fața locului, a averii fiecărui
posesor ,atat mobiliara cat si imobiliara.
Pe langa faptul ca taranii ardeleni erau detinatori de pamant ,mai functionau si erau respectate legile ,legi grupate in regulamente şi patente imperiale, prin care s-au modernizat învăţământul, armata, biserica, fiscalitatea, regimul proprietăţii ,etc – care au adus românilor ardeleni emancipare, instruire, educare, sistematizarea satelor, igienă, curăţenie.


raul spunea...

Dragi colegi ,rasu plansu:
https://www.catavencii.ro/editorial/negocieri-ruso-romane/

Huhu Rezea spunea...

@avia
Mai bine spus... câți țarani români ardeleni puteau să aibă proprietăți.
Aveau cărți funciare dar nu aveau o țară a lor. E greu pentru cosmopoliții și snobii de astăzi să priceapă ce înseamnă să ai Țara ta.

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
la asemenea putere cognoscibila recunosc ca mai am o singura intrebare:
*avianyc, tu esti nascut sau fătat?
**Fata de ceea ce scriem noi, mai trolule, cartea funciara este nimic!
Nu fi tont si citeste cartea indicata de cel mai autentic ardelean, Vasile Stoica din Avrig si nu mai fi asa ”ager la minte”, taranoii aia ce traiau din cosit si taiat/fasonat bușteni!

Mihai spunea...

@ Huhurez
De regula taranii detineau pamant. Iar cei care demonstrau fapte de vitejie in lupte erau improprietariti indiferent ca erau romani sau alte etnii.
Nicodata taranii ardelenii nu au trait in saracia din celelalte regiuni.
Problema este ca daca ardelenii au trait intr-o regiune autonoma cu unele exceptii autonomă , taranii din Tara Romaneasca si Moldova au fost adusi in sapa de lemn de boierimea pur sânge romaneasca ,adica de fratii lor.
La reconstituirea ”Titlului de proprietate ” din anii 90 am mers pe arbore pe harti scoase din arhiva constituite prin 1780 .
Daca vezi o harta din acele vremuri o sa ramai impresionat cat de rigoros si precis este intocmita.
Degradant este că dupa revolutie la reconstituirea averilor unor institutii statul roman nu le-a folosit in avantajul lui.
Acum , fac cadastrari gratuite pe fonduri europene total aiurea desi oamenii au cadastru intocmit deja , , trimitand oamenii cu ele direct in justitie deoarece nu bat cu cele originale si de drept.

monteoru spunea...

Mares te manifesti ca patriot sau nationalist?In expozeul tau o cam dai in bara.Tu uiti ca RSS Ucraina facea parte din URSS si mai marii Uniunii Sovietice au facum perecum noi reforma administrativa.Cu alte cuvinte au luat dela unii si au dat la altii si invers.Ucraina nu ne-a luat teritorii ci Uniunea Sovietica.Tu esti aiurit.Tu vrei rescrierea hartii tarilor?Vezi ca si alte tari ar putea sa emita pretentii teritoriale Romaniei.Asta inseamna razboi cu vecinii.Eu zic ca o iei rau pe aratura.Poti sa critici Ucraina ca a aplicat o politica nedemocratica privind nationalitatile conlocuitoare .La asta sunt de acord cu tine.
Habar nu am dece etnie e Avianyc dar privind atitudinea civilizata a locuitorilor de dincolo de Carpati sunt de acord cu el.In Moldova si Muntenia e multa tiganeala.Cand vorbesc de tiganeala ma refer la comportament civilizat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Câțu se ia de Câciciu, mâncându-l la pârțu, tot crezând ca daca se ia de PSD o sa-i mearga bine la sefia PNL, dar lăbăralii deja si-au facut planul sa-l schimbe pana nu se incheie anul... Si pe facturi lăbăralii se contreaza cumplit sa nu scada preturile nici un pic, dar cei care ii voteaza ca idiotii nu vad in ei banditii si hotii venii la jefuit si scumpit, nu la ieftinit, dară, sa ne faca cu ceva viata mai usoara, ci sa ne lege de garleje ditai chietre de moara! Votati-i si in continuare, fraierestenilor, ca o sa va ia si nojitele izmenelor!

Viorel spunea...

Sau pe FileList

reddog spunea...

Probabil tindem sa mergem din extreme in extreme mai ales in cea a autocompatimirii.
Poate ne gasim totusi un echilibru. E adevarat ca e greu de gasit.
Stam totusi relativ bine daca ne uitam in jurul nostru vorbind de ultima suta de ani.
Yugoslavia de ex dar si Ungaria si in prezent Ucraina.
Chiar si Bulgaria care are probleme cu Macedonia de Nord.
Si unele din aceste tari chiar erau forte candva, bulgarii au avut imperiu, ungurii ne place sau nu au reusit o organizare statala vreo 1000 de ani.
Chiar si sarbii au avut un imperiu pentru scurt timp.
Aia din Macedonia de Nord vorbesc de fapt bulgara si cam toti eroii lor sunt bulgari plus ca il revendica si pe Alexandru Macedon de la greci. 😁
Ei spun ca vorbesc limba macedoneana. Asta si datorita politicii comunistilor din Yugoslavia din care au facut parte la un moment dat.
E mai complicata situatia acolo decat cea dintre Romania si actuala Republica Moldova.
Iliescu cu toate pacatele sale a tinut Romania intreaga.



raul spunea...

@redule ,da ,le au avut,dar toate efemere !Si Burebista a avut si Stefan si Mihai !Totul depinde de populatia care traieste pe acele meleaguri!Daca vrea ,rezista, daca nu ,se supune si ii face placere licuriciului!Privind editia a treia a DOOM -ului deja am inceput nu numai s-o ...sugem ci si sa vorbim limba stapanului!Si asta e un semn!O fi bine ,o fi rau?Intreb si eu!

reddog spunea...

raul
Limba spune multe despre istoria unei natiuni.
Evident ca se vad influentele.
Dar una peste alta, cea mai veche scriere in limba romana (cu caractere chirilice) Scrisoarea lui Neacsu-poate fi inteleasa astazi fara probleme si astazi la cateva sute de ani distanta.
Incercati sau intrebati un englez de ex ce intelege dintr-o scriere din timpul lui Shakespeare. Veti fi surprins! 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bulă din banc=?

HALA spunea...

Avianyc, trebuie să fii chiar lipsit de cea mai elementară cultură istorică ca să nu pricepi că un hrisov domnesc izvorât din legea pământului de care făcea vorbire Eminescu, stabilea o stare de proprietate sfântă și nu era cu nimic mai prejos decât cartea funciară a grofului,apărută în Ardeal după cum tu insuți zici, abia în sec. 19. Acum înțeleg cum au ajuns urmașii grofilor să primească după 90, titluri de proprietate pe sate întregi din Ardeal, urmașii iobagilor intrând iarăși în proprietatea acestora. Iobagul nu avea nimic, numai muierea pe care în noaptea nunții o ducea la însămânțat la grof.
Tu ai auzit de fii Vrâncioaiei împroprietăriți de domnitorul Stefan, știi cam pe la ce an era făcut acel înscris în "cartea funciară" a Moldovei? Dar de hrisoavele domnești de împroprietărire despre care vorbesc letopisețele ai auzit?
Dar Descrierea Moldovei a lui Cantemir ai citit-o, să vezi acolo acte de împroprietărire domnești?
La vremea aia nici nădragi în cur nu avea iobagul român di Ardeal și pe el nu îl băga în seamă nici un slujbaș domnesc de la Curtea Moldovei, acesta vorbea doar cu stăpânul său ungur.
Despre cine faci tu vorbire că ar fi fost mare proprietar cu carte funciară, despre amărâtul de sclav român care chiar și în sec. 19 la lăsarea serii trebuia sa părăsească orașul ca să nu spurce somnul orășenilor sași și unguri?
Stai cuminte și reflectează un pic măcar asupra celor scrise de moldoveni sau munteni despre ei înșiși și asupra celor scrise de ardeleni despre ei înșiși că doar Slavici nu era de la Pașcani și Coșbuc de la Strehaia.

reddog spunea...

Apropo de efemer si licurici...
Presupun ca va referiti la USA.
Sa stiti ca nu au fost singurii licurici din zona.
E aproape un miracol ca exista insula asta de latinitate in zona numita Romania cu atatia licurici care au trecut pe aici.

Memento Mori!

https://youtu.be/SR9RxrCcytk

M spunea...

@Iulian Mareș

- La Marshall, ucrainenii cu rușii cu moldovenii și cu bulgarii stăteau mereu împreună.
- Românii mai mult cu sârbii.
- Moldovenii își aminteau limba română numai când aveau ceva de câștigat. Deveneam "frați" când noi eram invitați la diferite acțiuni (informale) organizate de prietenii și aliații noștri!
- Rușii erau convinși că noi știm limba rusă dar că nu vrem să o vorbim!
- Rușii și ucraineni au o dambla: ei sunt niște oameni extraordinari dar nu îi înțelege restul lumii! 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La Kiev, Parlamentul intesati de mafioți e luat cu asalt de demonstranti, dorindu-i pe politicieni demolati si demisionati, vazandu-se laba păroasă din Federația Rusă sa vada Ukraina distrusă, aprior din interior, si dupa aia sa intervina ei din exterior, calare pe tancuri ciopor sa-i ia pe toti la ușor la omor, ca in filmul hororr:
-Alioșa, Raisa Smolenskaia, Pravda balșaia kakaia, idisuda mitraliera, ciortii bifămati tavarășcii si fratilii să-i fac ciur întrii crăcănatii pi devuștilii toatii, că nu si mai poati la W.C. să mai fac bătăturilii in palmii si buba in coatii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cum deschide gura Daogaru, saracu,' cum ii ia mustiucul de la gura, toata emisiunea, ca de obicei! Il cheama de fantezie, ca pe altii, doar de decor, in rest le tin la toti microfoanele suspendate! E ordin de zi pe unitate sa fie sabotati rezervistii in mass media! Au fugit toti civilii prin toata Europa, cand au auzit de razboi, cei care injurau armata si militarii ca sunt inutili si iau bani de pomana, poate si convinsi de Iohannis ca armata este inutila, fiind un loc plictisitor, unde toata ziua se coase nasturi, copci si gulerase...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bulă din banc = ICRĂ!

Mihai spunea...

Nu ar fi rău să fii diagnosticat de calinmihai.
Mai turmentatule ,astia nu-s in stare să mareasca salarii si pensii si tu vii cu propuneri sa intretina contingente de militari in termen ((((
Si mai vrei si pensie actualizata !!!! Poate din ....floci de la prietena ta Hudrea��

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

reddog,
Dacă te aude un istoric și filolog cu scrisoarea aia, ti-o iei rău...
Îți dau un pont: Florin Croitoru!...am avut multe contre cu el, dar uneori tind sa-i dau dreptate...
Oricum, îl respect, în felul meu!

Iulian Mareș spunea...

Sincer...omul ăla se baga în seama cu idei si comentarii de cârciumă pe suport liceu industrial 1974!

Mihai spunea...

@ Hala
Eu nu te contrazic ,pe langa istorie ,am studiat si istoria dreptului roman ,dar una-i una , cartea funciara este altceva.
Cartea funciara instituita la 1840 este oglinda propritatii si demonstreaza ca esti in drept si fapt proprietar. Improprietarirea de lege prin judecator este una si improprietarirea de domnitor este ceva volens-nolens. Cartea funciara presupune si cadastrarea teritoriului.
Improprietariri cu ordonante domnesti au fost si in Ardeal din cele mai vechi timpuri dar s-au dus odata cu domnitorii.

In rest ,eu ies din schemă ,te poti contrazice cu domnul Aurel Ioan Pop ,in replica la acest interviu.

"Românii din Vechiul Regat şi cei din provinciile unite la 1918 nu fuseseră liberi secole la rând, fiind unii sub dominaţie ungară, austriacă, austro-ungară etc., alţii sub cnut rusesc (bici rusesc, stăpânire rusească), iar alţii sub suzeranitate otomană.
România veche îşi cucerise cu greu independenţa absolută faţă de Imperiul Otoman, abia la 1877-1878, iar proclamarea ca regat se făcuse doar în 1881.
S-a spus, pe bună dreptate, după Unire, în presă, că nu era totuna să te fi stăpânit un imperiu înaintat şi european sau unul înapoiat şi euro-asiatic!
Transilvania şi Banatul, cele din urmă provincii ale Imperiului Habsburgic, erau acum cele dintâi regiuni ale Regatului României!

Care ar fi principalele lucruri/concepte/structuri/legi pe care ni le-au lăsat Habsburgii?

Austriecii erau ordonaţi, disciplinaţi, obişnuiţi să asculte de autorităţi şi să facă ceea ce era de datoria lor. Nu prea aveau iniţiativă, fiindcă nici nu se cerea acest lucru. Ei au adus mai întâi o administraţie modernă, birocratică, aşa cum era atunci în Occident."

Huhu Rezea spunea...

Mares
Poate Florin Constantiniu....

Mihai spunea...

Croitoru e ala de cartier ,partener de discutii a lu Mares

reddog spunea...

Iulian Mares

Nu sunt lingvist si nici istoric. Doar pasionat mai ales de istorie.
Incerc sa invat si eu de la altii si de regula verific din mai multe surse.
Pe youtube este un video pe tema asta.
Si pe Quora.com unde nivelul discutiilor este destul de ridicat.
Ma rog, la nivel de pasionati ai domeniului, nu dezbat academicienii pe acolo.

https://m.youtube.com/watch?v=6uGtoWwDflE&t=4s

Liviu PO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
HALA spunea...

Avianyc, eu însumi am în familie un document de proprietate funciară de la 1860 care face trimitere la un alt zapis, asa se numea, de la 1830. Deci evidența proprietăților nu s-a inventat în Ardeal iar măsurători topo cu mijloacele tehnice specifice timpurilor se făceau încă din antichitate și nu iobagul ardelean deținea exclusivitatea asupra procedurii.
Dar și tu suferi de mândria spatelui lovit de biciul stăpânului austriac? Austriecii au adus... Dar iobagii ce au adus?
O văd la Alba Iulia și mi-e de ajuns.
Până la Aurel Pop îți recomand să citești spusele lui Goga despre așteptările regățenilor de la noii colegi parlamentari din Ardeal și dezamăgire au avut constatând că dorința de înavuțire cu orice preț era și mai grozavă la aceștia.
Mai zicea cineva din corul tău de țigăneala din Moldova și Muntenia dar scoate ungurii și moldovenii din Dej, Turda, Timișoara, Cluj sau Sighișoara și ai "civilizația" indiană la ea acasă.

anonim spunea...

raul
25 ianuarie 2022, 11:16
da e rasu-plansu dar am ras cu lacrimi
al dreak buscu ala
super tareee!! 😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca PSD o mai câcâie mult cu masurile anti scumpiri si rezolvarile de la pensiile militare, tare ma tem ca-si vor gasi electoratul, cu cățel si purcel, la AUR! ȘI O ZIC FOARTE SERIOS!

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Ramasa in istorie, expresia ”am scapat de un jug de lemn si am pus unul de fier” se refera la Imperiul vlaho-bulgar al Asănestilor?

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
avianyc este nu numai cosmopolit ci si HARNIC nevoie mare....: Florin CROITORU!

https://www.youtube.com/c/florincroitoru1502

https://danielvla.wordpress.com/2015/04/02/incercari-de-traducere-a-unor-tablite-de-la-sinaia-alfabetul-get-dovezi-din-ce-in-ce-mai-clare-ca-noi-vorbim-limba-traco-geto-dacilor/

https://virtusantiqua.ro/?p=465

https://www.youtube.com/c/florincroitoru1502

https://www.youtube.com/watch?v=yCMND5NngTA&t=18s

si nu in ultimul rand, DICTIONAR ETIMOLOGIC AL LIMBII ROMÂNE PE BAZA CERCETARILOR DE INDO-EUROPENISTICA, Mihai Vinereanu:

https://www.academia.edu/45209105/_Dicționar_etimologic_al_limbii_române_pe_baza_cercetărilor_de_indo_europenistică_

Iulian Mareș spunea...

reddog,
lingvistica este o specializare foarte grea, ce ar trubui sa inceapa cu descifrarea textelor veki! Sunt doar consumator ocazional, cel mai apreciat lingvist al momentului este dl. Vinereanu!

Iulian Mareș spunea...

Adu-i macar aminte ca Națiunea română nu era acceptata si nici legiferata la curtile regale sau imparatesti/”bicefale”!
Insa, cosmopolit nevoie mare, el a ajuns sa confunde lăiții blonzi ai DEU cu austriecii miloși si mari generatori de progres in lumea iobagiei...

”Patimile vieţii de iobag în vremea lui Horea: „Tăranul român era pus în aceeaşi categorie cu dobitoacele
uşi la jug cu animalele, lipsiţi de drepturi elementare, pedepsiţi aspru şi nedrept şi obligaţi să muncească pentru nobili şi să le ofere din avutul lor, iobagii din vremea Răscoalei lui Horea au fost una dintre cele mai asuprite categoriii sociale din istoria Transilvaniei, potrivit mărturiilor istorice.
Răscoala iobagilor conduşi de Horea a fost unul dintre marile evenimente istorice din Transilvania ultimelor secole. A atras atenţia lumii prin atrocităţile ei, dar şi asupra situaţiei dificile a iobagilor români de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, una dintre cauzele principale ale revoltelor. Cei mai mulţi dintre istoricii care au cercetat Răscoala din toamna târzie a anului 1784 au fost de acord asupra asupririi la care erau supuşi ţăranii din satele de munte ale Transilvaniei. Iată câteva dintre mărturiile acestora: Ion Rusu Abrudeanu, deputat şi istoric, autorul volumului „Moţii, calvarul unui popor eroic dar nedreptăţit” (1928) rezuma astfel situaţia politică şi socială a românilor din Transilvania şi Ungaria în secolul al XVII-lea: „Poporul român era considerat ca un element periculos în ţară, naţiunea română întreagă declarată fără patrie, românul batjocorit, insultat şi umilit la toate ocaziile, înaintea tribunalelor tratat mai rău decât iobagul ungur, legile penale aplicate cu o barbarie fără seamăn împotriva lui şi peste tot o triplă asuprire asupra românului: ca iobag, ca biserică şi ca naţiune”. Starea de mzierie şi disperare a provocat, în opinia istoricului, revolta în care ar fi fost ucişi, numai în comitatele Hunedoarei şi Zarandului, mai mult de 150 de nobili. Iobagii puşi la jug cu animalele „Ţăranul nu era decât un sclav, fără drepturi politice şi civile, condamnat chiar prin lege ca el niciodată să nu mai poată scutura jugul, declarat incapabil de a putea câştiga avere, lipsit de libertate personală şi lipsit chiar de dreptul da a se putea apăra în contra domnului său, pe care nu putea să-l cheme în judecată”, informa Ion Rusu Abrudeanu. Moşia ţăranului se împărţea adeseori între 8-10 copii şi cu toate acestea fiecare din ei trebuia să facă servicii că pentru o moşie întreagă, supus la stoarcerile şi abuzurile funcţionarilor publici, cari până la 1730 nu aveau nici o leafă în Transilvania, ci trăiau numai din amenzile şi taxele ilegale ce le scoteau în suma nehotărâtă de pe spatele ţăranilor, supuşi în fine la arbitrul şi justiţia implacabilă a domnului pământean, prinşi în jug că animalele, pedepsiţi cu câte 50 până la 100 bastoane, scoşi de pe moşii, aruncaţi în lanţuri, trimişi şi uitaţi în închisorile comitatelor, mutilaţi şi ucişi chiar de domnii lor, dintre cari unii aveau şi dreptul de viaţă şi moarte asupra ţăranilor (jus patibuli), adăuga autorul volumului „Moţii, calvarul unui popor eroic dar nedreptăţit”.

Iulian Mareș spunea...

Doar pt ”ISTORICUL” avianyc:
*ciocanare, nu am fost repetent, dar in prima cincime m-am situat; uneori si peste.... Ia de aici, de la mine pt tine, kiar daca de mult timp iti recomand cea mai obiectiva carte de istorie, din proximitatea Sibiului, Avrig!

”politica vieneză face un pas mai
80 VASILE STOICA
departe.
Cu ajutorul diplomaţiei ei isteţe, al pungilor de bani şi falsificatorilor
de hărţi, după tratative cu Ruşii şi Turcii, în 1775 răpeşte din trupul Moldovei
Bucovina, stăpânind–o până în ziua de astăzi. Argumenta că are nevoie de ea
pentru a avea „drum din Galiţia în Ardeal”. Dar în aceeaşi vreme cancelarul
Kaunitz scria lui Thugut, trimisului imperial la Constantinopol: „Ne trebuie
Bucovina ca să avem în mână cheia Moldovei”.
Hotărât se gândeau la ocuparea totală a ţărilor româneşti. De la Viena îndată
după răpirea Bucovinei se trimete o comisie în aceste două ţări, cu menirea
să statoriască în bani, ce preţ are pământul şi populaţia lor ca Viena să ştie până
la ce sumă se rentează să jertfească pentru cucerirea lor.
Această comisie stabileşte preţul, în care fiecare familie românească e
cântărită
cu 50 de florini –”preţ cu care nobilii din Transilvania îşi vând unul
altuia iobagii”– şi hotăreşte că „viitoarele hotare ale împărăţiei vor trebui să
meargă de–a lungul Dunării de la Orşova până la Silistra; de acolo să se tragă o
linie până la Varna pe Marea Neagră; iar spre Rusia hotarul să–l formeze râul
Nistru până la vărsarea sa în Mare, pe care astfel Austria o va stăpâni de la delta
Nistrului până Ia Varna.
Iată dar scopurile curate, pe care le urmărea Austria faţă de noi! Şi să nu
creadă cineva că la Viena au încetat de a se mai gândi la înfăptuirea lor.” Suferintele din Ardeal, de Vasile Stoica.

*Esti deja la o varsta cand ar trebui sa nu te mai lasi prostit, dar din pacate asa se mai intampla in natura, mai exista cate o anomalie biologica!

Iulian Mareș spunea...

IcePar,
eu ma tin de promisiuni! Ia si citeste rezumatul factual al Marii tradari contemporane:
REZUMAT
1-Ulieriu, purtator de cuvant SRI, a dezvăluit că cel mai înalt oficial al statului, președintele Emil Constantinescu, a știut cu mult înainte de summitul NATO din 8 și 9 iulie 1997 de la Madrid că România nu va fi primită în acel an în Alianța Nord Atlantică, când au fost acceptate doar Ungaria, Polonia și Cehia. Informația sigură a parvenit pregătitor pe o linie a Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA).
2-În istoria actuală a României, așa cum era cunoscută până acum, ca urmare a isteriei propagandistice induse de oficialitățile trădătoare din acei ani, una dintre condițiile despre care s-a afirmat că au fost puse României pentru a fi acceptată în NATO a fost semnarea Tratatului ticălos cu Ucraina.
3-Sub pretextul intrării României în NATO, triada Constantinescu-Roman-Severin au trădat România și românii lăsați și azi pradă autorităților antiromânești de la Kiev și Moscova, fără nici o apărare de la București.
4-Filmul evenimentelor prin care România a cedat fără război teritoriile sale istorice, rupte din ea de fosta URSS, a început la sfârșitul lunii ianuarie 1997, când are loc reuniunea de la Davos, pe teme de politică externă ale țărilor europene participante. În cadrul acelei reeuniuni, președintele Emil Constatinescu „își permite să avanseze disponibilitatea României de a ceda de jure Ucrainei Teritoriile Ocupate, fără să aibă niciun mandat în acest sens, fără să consulte Parlamentul sau poporul român, fără să-și pună problema că un asemenea sacrificiu privește întregul neam românesc”, scria Tiberiu Tudor.
5-Practic, ratificarea Tratatului cu Ucraina s-a produs într-un fel de taină politică iar cei care au „pus în operă” acest tratat de trădare națională, Petre Roman, ca președinte al Senatului, Victor Boștinaru, din partea Comisiei de Politică Externă, și Adrian Severin, ca ministru de Externe împreună cu Emil Constantinescu, sunt necondamnați deși sunt vii și încă se agită prin politica dâmbovițeană.
6-Nimeni nu a venit să spună că, de fapt, la îndemnul lui Silviu Brucan, „ideologul”, prin intermediul PRO TV, au acționat cei doi oameni de stat, Petre Roman și Adrian Severin. Iar președintele Emil Constantinescu a semnat tratatul ca pe un document de rând, măsurat de o iresponsabilitate pe care astăzi nu o recunoaște”, scria Tiberiu Tudor în lucrarea sa „Istoria unei trădări naționale: Tratatul cu Ucraina” cu un Cuvânt Înainte al regretatului academician Florin Constantiniu.
7-Conform martorului ocular Aurel Preda, Adrian Severin a transformat un punct în virgulă și a adăugat, cu de la sine putere, și Insula Șerpilor, furată de URSS României printr-un simplu proces verbal semnat pe insulă de un oarecare P. Șutov, prim-secretar al Ambasadei URSS din București și agentul sovietic Eduard Mezincescu.

Iulian Mareș spunea...

Continuarea:
8-Au urmat apoi cei doi președinți, umilul Constantinescu Kucima, care au semnat Tratatul la Neptun, pe 2 iunie 1997, pentru a menține falsa teorie că este necesară și ratificarea lui înainte de Summitul NATO din iulie, de la Madrid, ceea ce s-a petrecut în Parlament pe 26 iunie 1997. În Parlament Tratatul a fost susținut de PNȚCD, PNL și PD. Ion Diaconescu, ca Președinte al Camerei Deputaților, și-a adus și el aportul. Cu 165 de voturi pentru, 92 împotrivă și o abținere, „Tratatul cu privire relațiile de bună vecinătate dintre România și Ucraina”, a fost votat. Tratatul, așa cum era de așteptat, nu denunța în mod explicit Pactul Ribbentrop-Molotov și efectele acestuia.
9-Prin Tratat, România recunoștea dreptul de succesiune al Republicii Ucraina asupra unor teritorii românești integrate anterior cu forța militară în fosta Uniune Sovietică. Și așa a rămas până azi, când revanșarzii ucraineni prigonesc fără milă sutele de mii de români din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei fără cel mai mic gest de apărare al autorităților de la București.

Concluzia: Emisarul CIA a fost trimis chiar de Clinton, afirmă Ulieriu.
Astfel aflam:
-că totul a fost o mascaradă.
-Nicolae Ulieriu povestește cum chiar de ziua lui de nume, *6 decembrie 1996, pe o filieră de la Istanbul a ajuns să ia cina cu un fost rezident al CIA pe Indochina, care i-a transmis, după cum afirmă acesta, ca mesaj din partea președintelui SUA Bill Clinton: ROU nu va intra în valul de extindere NATO, la reuniunea aniversară de 50 de ani a Alianței, care urma să aibă loc în **iulie 1997, la Madrid.
-Ulieru s-a vazut cu președintele proaspăt ales, Constantinesu, căruia i-a comunicat informația de primă mână, fără ca aceasta să fie luată în seamă. Practic, a fost dezavuată din start. *Planul era altul, după cum s-a văzut.
Întîmplător:
*Constantinescu, născut în Tighina, a fost un președinte de paie condus de „tovarășa colonel” *Zoe Petre; despre *Petre Roman știm că este fiul unui terorist bolșevic NKVD-ist iar despre *Adrian Severin amintim că este nepotul tovarășei Anei Pauker.

Referinte:
https://www.emag.ro/istoria-unei-tradari-nationale-tratatul-cu-ucraina-tiberiu-tudor-9789738968448/pd/D2FZ1MBBM/

Iulian Mareș spunea...

Oare de ce ..acolo unde vag se banuieste ca au pe *frunce cultura grea austro-ungara este si infectia mai mare? ...cu Omicron!
Posibil sa fi gasit cavitati in care sa se multiplice?

Liviu PO spunea...

Dupa ce dl. BUDAI a declarat ca asteapta propuneri de la ministrii de resort pentru conturarea unei conceptii unice in legatura cu pensiile de serviciu,si LOV a declarat ca nu se schimba legea pensiilor,se pare ca vom fi inclusi ca un capitol separat in legea civila.Pentru ca civilii au 4 luni la an pentru conditii deosebite,ar trebui presiune pe gulerati sa promoveze un proiect de lege ca pentru speciale sa fie spor de 8 luni la an,la alte conditii tot un an la an,cu conditia ca si la modul de calcul al punctajelor anuale,pentru majorari sa fie folosite 33% (in loc de 25%)pentru deosebite,66% (in loc de 50%)pentru speciale si 100% (in loc de 50%)pentru alte conditii.OMM sa fie 1% pe anul de vechime efectiva,iar pentru disponibilizatii autentici jumatate din 60-varsta la disponibilizare.Indexarea cu rata inflatiei sa fie de doua ori pe an,respectiv de la 1 ianuarie cu valoarea din 30 iunie anul trecut si de la 1 iulie cu valoarea de la 31 decembrie anul trecut.Sa fie o suma fixa pentru toata lumea calculata prin folosirea pensiei medii din tot sistemul opsnaj(atentie!!! inclusiv justitie)*rata inflatiei/100.Astfel,daca pensia medie e de 6,000 de lei,la o inflatie de 2%,suma primita de toti pensionarii va fi de 120 de lei.PUNCTUM

Mihai spunea...


Invitatie la o ” cafea ardelenească ” !

Ardelenii şi teama de ”orientalismul moravurilor româneşti”

Cei mai importanţi susţinători ai unirii cu România au fost Iuliu Maniu şi alţi reprezentanţi de seamă atât ai Partidului Naţional, cât şi ai partidului social-democrat transilvănean. Această unificare cu România ardelenii nu şi-o doreau însă chiar în orice condiţii. Cu alte cuvinte, nu-şi doreau să înlocuiască dictatura maghiară cu cea de la Bucureşti. Temere sintetizată, de altfel,

în vorbele lui Panait Istrati, care spunea despre unirea Transilvaniei cu România că “cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpânii”.

Tocmai de aceea Iuliu Maniu şi alţi lideri transilvăneni au dus negocieri dure la Bucureşti în special cu Ionel Brătianu. Dar asta abia după Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie, atunci când delegaţii românilor şi-au manifestat deschis dorinţa de unire. Până atunci însă Transilvania era condusă ca un teritoriu independent, de un Consiliu Dirigent. Iuliu Maniu negociază în capitală începând cu 24 decembrie. Şi-a dorit în primul rând ca ardelenii să aibă un portofoliu efectiv şi nu funcţii simbolice, să poată decide. În cele din urmă transilvănenii au fost învârtiţi pe toate feţele de politicienii de la Bucureşti şi au rămas doar cu un post de ministru, dar fără portofoliu. Totodată ardelenii, venind dintr-o zonă mai civilizată şi reformată decât Vechiul Regat, au venit cu doleanţele lor privind o reformă agrară modernă şi drepturi acordate muncitorimii sau minorităţilor. Erau principii moderne, pe care transilvănenii le doreau respectate. „Ea exprima o anumită rezervă critică faţă de rânduielile din Vechiul Regat, rezultată dintr-un amestec de repulsie faţă de orientalismul moravurilor, și mizeria ţărănimii ”, preciza Florin Constantiniu.

Leo spunea...

Cum am spus , sunt două versiuni în analiză privind pensiile militare .
O versiune este cea pe contributivitate cu un spor de punctaj pt. domeniul militar/polițienesc și altă variantă este o lege a pensiilor militare având ca bază un cuantum min/max asociat fiecărui grad militar/profesional .
În acest moment nu este luată decizia plitică. Vom ști care versiune va fi , după vacanța mare din acest an.

monteoru spunea...

Mai desteptule NATO cere ca sa fii primit sa nu ai probleme teritoriale cu vecinii.Asta inseamna sa alegi ori dai la pace cu vecinii ori sa nu fii primit in NATO.Tu in inalta ta desteptaciune ce ai fi ales?
Aceleasi conditii au fost cerute si Bulgariei si Ungariei.

spiritul lui Haret spunea...

Trebuie sa fii cel putin tampit ca in acest momemt sa ai ca tara pretentii teritoriale.
Cartea funciara a reprezentat un progres.Absenta cartilor funciare in vechiul regat mi-a dat mari batai de cap.

Huhu Rezea spunea...

E prea mult spus că semnarea tratatului cu Ucraina a fost un act de tradare, câtă vreme toate foțtele politice din România prin Acordul de la Snagov au stabilit ca obiective strategice pentru România aderarea la NATO și UE.
Era greu de acceptat de către SUA aderarea României la NATO în anul 1997 după propaganda prostească a opoziției de până la alegerile din 1996 cum că România lui Iliescu nu era o democratie Rezultatul propagandei i-a căzut în cap opoziției tocmai când ea a preluat puterea.
Fără tratate cu Ungaria și Ucraina nici astăzi nu eram membri NATO. Iar Ucraina nu era nebună să semneze un tratat cu o Romănie care nu-i recunostea granițele.

Mihai spunea...

Mares ,
Ce spui tu in copy -paste imi permit sa sintetizez in doua fraze.
Am intrat in NATO si UE trasi de păr( satisfacerea nevoilor Occidentului si NATO), nicidecum pe merite, exact cu ai ajuns tu in SMG.
Iar fara acorduri cu vecinii ,poate daca trebuiau sa dea in cap rusilor , că după cum se vede in cazul Ukrainei au eliminat acest criteriu.

Ca ”specialist ce te ții ” si antiruși, imi permit sa-ti adresez o simpla intrebare ca să te aduc cu picioarele pe pământ;
- inchisorile secrete CIA si tinerea unor detinuti in cușcă fara judecată ani de zile in baza de la Guantanamo nu incalca drepturile omului si dreptul international ?
Dece doar unii pot impune sanctiuni oricui după cum vor muschii lor si altii nu ?
Si asta nu că aș fi prorusi , din contră ,nu am atractie spre spatiul sovietic


raul spunea...

tehnocrat
26 ianuarie 2022, 07:37
Care grofi au primit despagubiri pt mosiile nationalizate ,bani buni ,in virtutea Tratatelor de pace din 19129-20 si dupa asa zisa revolutie cu ajutorul unor magistrati corupti si a unor functionari si avocati ai statului la fel de corupti si incompetenti carora le-a fost lene sa caute in arhive platile facute ,au ajuns acum sa stapaneasca cum bine ziceai ,o buna bucata de Transilvanie!Deci noi ca prostii ,si cu bani dati despagubire si acum ramasi fara bunuri!Sa mai vorbim de mocangeala data Forumului German al lui Iohannis sau bunurile redate de multe ori aiurea diferitelor culte tot de pe acolo???

raul spunea...

Si Bulai useristul a jucat ... la Oslo...in tinerete...
https://60m.ro/2021/05/08/video-iulian-bulai-a-fost-cersetor-la-oslo-inainte-de-a-ajunge-parlamentar-usr-plus-retele-de-crima-organizata-controleaza-cersetoria-in-norvegia/?fbclid=IwAR38kUDgJgfXnpv2J2JRKWk9HMZfmBx7AdpPL5nw7Ph3ZB0r6HGtWWjDqik

HALA spunea...

Avianyc, cu tot respectul pentru meritile sale dar Iuiu Maniu tocmai era unul dintre cei vizați de critica lui Goga. Maniu a venit la București cu gașca de iobagi dornici de înavuțire la fel ca Boc ce și-a adus după el la capitală toți flămânzii Clujului și împrejurimilor rurale cărora le aparținea.
Păi repulsie față de regățenii și moldovenii eliberatori au și acum urmașii iobagilor, îndoctrinați de un Gherman microfonat, alt iobag trădător, făcându-și din fostul stăpân cu harapnicul și trasul pe roată idol de închinat la Alba Iulia, amăgiți iarăși cu niscaiva mărunțiș câștigati de pe urma imaginii asasinilor.
E greu să ieși din mentalitatea slugii, te înțeleg.
Dar nu înțeleg de ce nu judeci, tot vii cu citate copy-paste, lasă-le încolo toată lumea citește, tu trebuie să operezi doar cu ele dar ai tot deprindere de asuprit care citează doar din cea ce îi spune stăpânul.
Ce vrei acum să îți citez și eu din Radu Gyr? Te vei supăra "Ioane".

M spunea...

Al dracului cum a trebuit noi să semnăm tratate cu toți vecinii!!!!!!

Hai să văd Ucraina semnând tratat de bună pace cu Rusia ca să intre în NATO!!!!!!!!!!!

ifrim spunea...

Știe careva ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru a fi scos din evidențele CMZ la mobilizare a rezervistului pentru a preda livretul militar și a nu mai fi deranjat nicicum?

Iulian Mareș spunea...

Monteoru are scuza vârstei, dar tu nu realizezi datele trecute cu *?
Trădare nu înseamnă numai sa delectezi fizic ci și să skimbi o virgula!
Intreba-ti șefii sau pe Filip Teodorescu!

Iulian Mareș spunea...

Parca asa nu aveai?
Pai cu cartea financiara în dinți a fost restituit un SAT IBTREG URMASILOR UNUI GROF FASCIST UNGUR IN ARDEAL!
TU VREI SA-TI TRADUC DIN ROMANA IN ROMANA?

M spunea...

"se pare ca vom fi inclusi ca un capitol separat in legea civila."

Deci am făcut bine că le-am trimis livretul militar și angajamentul de confidențialitate. Sunt "civil" - să mă scutească cu chestiile astea militare! 😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am un prieten politist in nordul Moldovei si mi-a telefonat ca la pensia sa de invaliditate de 1.350 lei, acum in limita de varsta, nu a primit diferenta de bani de pana la 2.200 lei. La telefon la MAI i s-a explicat ca nu are dreptul sa beneficieze de la MAI nimeni de aceasta diferenta pe Lg 223, vadit ca si cel de la capatul firului cică era un paralel paralelogram, nestiind decat tilul si numarul legii. Specific ca pana la ora 09.00 maqi sunase inca 7-8 pensionaru MAI care au ridicat aceeasi problema neprimind nici ei banii, despre situatia asta explicand chiar cel de la capatul firului care sustine ca rezervistii MAI nu au acest drept de majorare pana la 2200 lei, toti fiind pensionati pe Lg 223/2015! E foarte real ce spun eu si cine vrea poate sa verifice asta. E posibil o asemenea ineptie? Poate sa se verifice ACEASTA DISCRIMINAREDE CATRE ORICINE! Cine poate sa ma dumireasca daca are acest drept de majorare? Pe de alta parte, pana azi, nici eu n-am primit prin posta cuponul de pensie pe Ianuarie, care de obicei pana in maxim data de 22 ale lunii venea. Situatia e similara si in teritoriu cu cupoanele intarziate?

Calinmihaib12 spunea...

În anii 1150: cum erau denumiți în cronicile rusești: românii din Trans nistria..?

monteoru spunea...

Sa ne vedem de saracia noastra.Nu suntem suficient de bogati sa preluam si saracia altora.Sunt cetateni ai R.Moldova care se simt bine in pielea lor.
Nu faceti din Cuza un zeu.Vedeti cine i-au fost sfetnici.

Unknown spunea...

O parere despre reforma pensiilor militare și PNRR-ul! https://wordpress.com/view/penitenciarepesurse.com

HALA spunea...

Spiritul lui Haret, cartea funciară sub diferite denumiri funcționa și în Regat încă din sec. 19,problema e că aveau a face cu ea doar cei cu mari proprietăți, simpli țărani cu 1-2 Ha de pământ o fentau, cum fac și azi chiar pentru a nu plăti impozitele care uneori erau împovărătoare. Ai dreptate însă lipsa notificărilor dă mari bătăi de cap celor cu evidența proprietăților și urmașilor proprietarilor.

raul spunea...

@redule
In asentiment cu mine ,Nistorescu,
https://www.cotidianul.ro/doom-nostru-cel-de-toate-zilele/

reddog spunea...

Hopa
Ciuca e posibil sa aiba probleme cu nevasta azi.
Ma rog, poate fi vorba si de amanta, acolo zice de fiinta iubita.
Zice si de situatii neprevazute, poate doscuta azi cu Dincu despre pensii cand se intalnesc la CSAT. 😁

Varsator: Energia fizica va fi la limita superioara, asa ca ai putea sa te implici in activitatile pe care le ai in plan. Proiectele pentru timpul liber vor trebui amanate din cauza unor situatii neprevazute. Relatia cu fiinta iubita ar putea fii ceva mai tensionata daca nu iti vei controla tonul.

Arfy spunea...

Cât de tare suntem! Sun 3-4 postaci care se pricep în orice domeniu. Dacă ar fi întrat măcar o dată în muzeul satului din București sau cluj ar fi tăcut naibii din gura. N-ar fi făcut comentarii nici pro nici contra. Țărănimea o ducea prost peste tot în orice provincie românească. A, avea confort sporit cei din imperiu. Și azi sunt văzute diferențele. Faceți turism sa vedeți sate din Ialomița, Călărași, Olt, Caraș Severin! O să vă cruciați de ce descoperiți! CFI-ul este grof în comparație cu amarasteanul fără gard la curte și făcând foc cu balegă și tuleie de floarea-soarelui! Mareș ai de peste 10 ori mai mare pensia ca a lui CFl, crezi ca se merită o asemenea diferență? Eu zic, că, nu! Nu zic să-ți ia. Deși ti-a tăiat, pesedistii tăi, din venit. Le-dat puțin altora, dar mulți, și-au dat din ce a luat, plus cu minus egal zero! În alta idee, am văzut că-i apărarea lui mă_ciuca! Spune-mi un singur merit militar făcut de acest specimen trecut prin funcții mari începând cu brigadă!

CEZAR spunea...

Faci cerere scrisa ...si te angajezi sa platesti cartusul-glontul si incinerarea ....:D...

CEZAR spunea...

Domnul Tivil" m"....ai atasat si angajamentul de plata pentru ..1 (Unu)cartus 7,62..????

Mihai spunea...

Daca nu au timp de muzeu pot arunca o privire la emisiunea Mirelei Vaida de pe Antena Star. Edificator 100%.
Azi prezenta un sat din Teleorman care nu se putea apara de hoți.

M spunea...

@ifrim

Eu pur și simplu le-am transmis că am prorogat unilateral obligațiile mele.
Am trimis documentele prin curier. 😁
Până acum vad că nu au zis nimic!

Mihai spunea...

Domnule Hala , eu nu am fost in viata mea sluga nimanui și nici nu ma trag din neam de slugi.
Bunicul meu nascut in 1893 in regiunea Crisana a fost incorporat in armata austro-ungara ,unde după instructie cum nu se face nici azi in armata romana a fost trimis pe frontul de vest. Prizonier la nemti ,alta instructie ,trimis pe frontul italian ,cazut in cel mai dur prizonierat ,prizonierat din care nu a avut ce sa aleaga decat intre a muri in lagăr sau in a se oferi voluntar pentru a lupta alaturi de romani pe frontul din Moldova. S-a imbarcat voluntar ,dupa 40 de zile pe mare a debarcat la Constanta ,dupa care pe frontul de la Marasesti ,unde a luptat la baioneta in cea mai crancena inclestare din primul razboi mondial. A fost impuscat in cap si l-a salvat casca pe care o pastrez pâna azi.
S-a intors la vatra dupa 3 ani (1917 ) si si-a reluat si treaba in gospodarie.
Inainte de a pleca in armata avea pământ si pădure in calitate de taran liber , o categorie care a existat in Ardeal.
In 41 la cedarea Ardealului de Nord s-a refugiat cu familia (sotia si doi copii) in zona Beiusului pana in 45.
Nefiind in evidenta armatei romane nu a mai fost concentrat .
S-a intors acasa in 45 si pâna la 89 de ani nu a lucrat nicio zi la stat slugă sau dirijat de cineva decat in gospodarie individuala cu concesionare de teren masiv in satul vecin necooperativizat. Cu gospodaria individuala a pus pe picioare la casele lor construite din fundatie de piatra ,caramida arsa si tigla LEU de Jimbolia ,case cum rar se vedeau in Moldova si Țara Romaneasca la acea vreme.
Azi are numele scris la loc de cinste in Monografia satului ..... si pe Obeliscul din centrul comunei ridicat in anii 90 in cistea veteranilor de razboi. De la el am invatat limba germana si sa muncesc alturi de el de dimineata până seara tarziu in asa fel incat să nu obosesc.
In anii 90 cu ajutorul hartilor din arhiva am reconstituit proprietatea confiscata in 1962 si am intabulat in cartea funciara 6 ha de pamant si 2,2 ha de padure , care ulterior prin susccesiune , cu ce s-a mai adaugat din parte mamei dupa parinti s-a impartit intre frati. Probleme am avut la intabulare doar cu terenurile cumparate cu acte de mana si martori pe vremea comunistilor 1,5 ha.
Cand am plecat la facultate in 77 la Bucuresti nu mi-a venit sa cred ce am vazut in Bucuresti (zona Chirigii ,etc sau intre Bacuresti si Craiova . Slatina si Caracalul niste sătuce . In trenurile spre Moldova se urca pe geam ,nu mai vorbesc de ce mizeria era pe intervale .
Am participat la o aplicatie la M.Bravu si ne-am oprit la un coleg cu tata primar.
Case din chirpici ,paiață ,etc care daca ii trageai un picior cadea toata strada ...etc.
Mai citeste domnule ”Morometii ” lui M. Preda ,parcurge cronicile stiintifice impartiale ,evalueaza la adevarata valoare reformele lui A.I Cuza plantate in Regat si apoi intra in polemica cu cine vrei. Eu ma retrag .
Si apropo de Cluj ,daca imi arati la nivel 1989 , ca sa nu zic 1980 , 10 sate din fostul Regat precum LUNA /Cluj(Baza aeriana 71) iti acord tot respectul.

Iulian Mareș spunea...

Dacă un ziarist evreu interbelic, Cracanera, zicea "Nu toți evreii sunt jidani", acum putem spune și ca nu toți iobagii au Sindromul Stockholm! Excepțiile întăresc regula, însă avianyc NU constituie o excepție!

Mihai spunea...

Iti tragi dungă-n buletin și le spui că ești Președintele Romaniei . Sigur nu te mai caută.

Iulian Mareș spunea...

Pleci singur și sapi șanțul ăla visat de idioți 450 km lungime, 8 m lățime și 4 m adâncime!
Dacă romanii aveau Limex-uri la granițe și aliniamente întărite din valuri de pământ (Valul lui Traian) , de ce nu ar exista și Șanțul lui Cezar?

Iulian Mareș spunea...

Moldovenii sunt buni luptători, iar fetele-s frumoase...

Iulian Mareș spunea...

Exact!
Dacă prin imitație dezgustătoare a început și el sa ducă mana la inima, în primăvara va ieși la golf?

ifrim spunea...

Deh,măi Viureaua nu toți putem fi perfecți ca tine.Posibil să fi avut deficit de ciucalată!

HALA spunea...

Arfy, case de tip "Ialomița" sunt cu nemiluita și prin Ardeal, las-o baltă, numai ce te apropii de Sibiu dinspre Brașov, zici că ești pe undeva prin Irak sau Afganistan.
Ăia nu fac foc cu balegă, sunt mai evoluați fac cu cauciucuri de până ajungi la Agnita zici că ai halit tot Michelinul în plămâni.
Amărâți sunt peste tot, dar a fi un popor unit, nu fudul ca prostul ros în cur, nu ar dăuna deloc. Ceea ce nu înțeleg unii e că obișnuința miștocărelilor pe seama provinciilor care din lipsa altor distracții pe timpul comunistilor făcea un deliciu al zilei, azi devine periculoasă fiind intens exploatata de "prietenii" românilor.

Iulian Mareș spunea...

Prietene,
Eu intram în muzee cu placere de pe la 14 ani!
Tu analizează zonele colectivizate sau nu...aici se poate face diferența!
Un sat care nu se poate apară de hoți? Este posibil atât timp cât Sibiul a practicat cu unul...ghici ciuperca!?
Eu, ca militar am simpatii social-democrate, dar nu aplaud din cosmopolitism sau spirit gregar!
Știi ca nu ma deranjează faptul ca mi-a băgat CASS, deranjat sunt de fondul problemei, adică discriminarea!
Dar eu nu ma plâng! Eu vreau preventiv la parnaie: 1 luna Vara/Rahova și 1 luna Iarna/ La stuf, în fiecare an!
Am luat apărarea lui Ciuca pt xa toți soldații se credeau îndreptățiți sa-l înjure, cum faci și tu.
Eu am f multe motive sa o fac argumentat, însă nu voi bârfi generalii!
Fa-o tu dacă consideri xa este productiv! Eu nu pot face asta! *Pt că am același nivel de studii militare și pot aprecia, pot enumera 4-5 gl din Ardeal sub Ciuca, drept ca nu foști șefi SMAp!

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
Ești prost sau te prefaci?
Am scris...Rezumat! Am pus link-ul sa cumper cartea...dar știu ca cititul îți dăunează sănătății, mai bine postează marotw cu iobagi...

Iulian Mareș spunea...

Erata

delectezi > defectezi

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
Ca să te îndoiești de anumite calități tu, ciocanar doar de Zlin, trebuia sa concurezi cu mine pe cel puțin 1 din 3 poziții ocupate prin concurs și nu să mănânci rahat, ca orice soldat neipravit!

Iulian Mareș spunea...

Nu vin la cafea căci prea sunteți infectați cu Omicron, de atâta cultura în cap.. 30 la mie!

reddog spunea...

Calinmihaib

Volohi?

Calinmihaib12 spunea...

Sincer,nu știu exact: blahi,blohi,vlahi,pt.că în zona de dincolo de NISTRU, bântuiau slavii și tot felul de triburi de diferi te "etnii"..!
..cred că col.DOGARU știe mai multe, în calitatea lui de istoric și scriitor, colaborator la:"RIM" =REVISTA DE ISTORIE MILITARĂ,în care a scris articole despre istoria timpurie: din mileniul I, a zonei noastre..!

M spunea...

@Iulian Mareș

Stăteam eu la coadă pe un aeroport, cu pașaportul în mână. În fața mea un grup de vreo 10 ruși. Gălăgioși, necivilizați!
La un moment dat se mai deschide un ghișeu pentru cetățenii UE.
Dau să mă mut la noul ghișeu dar în fața mea jumate din ruși se mută și ei. Râzând la ceilalți, bagă pașapoartele rusești în buzunar și scot altele, românești.

Nu îi acuz pe moldoveni. Se descurcă!

Doar o imensă scârbă!

M spunea...

Dacă nu ați înțeles!

5% din pensionari au votat USR la ultimile alegeri.

E omenește să te răzbuni! Nu?

Haideți să îl vedem pe Picușor! DNA a luat documente privind angajări fictive!
Ajutați-mă!!!!
Nu e un politician român care a făcut pușcărie pentru angajări fictive?

Dar ce zic?

Sunt atâția care au făcut pușcărie pentru fraude cu fonduri europene! Se mai știe ceva de dosarele lui Barna? Nu de ăla închis! Celelalte!!!!!

ifrim spunea...

@avianyc.Eu le-am spus că prima dată am făcut soarele și luna apoi cerul și pământul.....

HALA spunea...

Arfy și Avianyk trăind de mai bine de 15 ani prin Occident, am văzut multe zone de bogăție exorbitantă dar și zone vai mama lor, pe lângă care Teleormanul invocat de voi pare paradis. Nu mai departe Extremadura sau Teruelul din Spania sau zona din
sud-vest de Lourd-ul francez, le plângi de milă dar cu toate acestea nu ai să vezi dispreț și miștocăreală din partea locuitorilor zonelor bogate așa cum vezi din partea unor amărâți cu pantofi din Ardeal față de alții cu opinci din Ialomița.
Când o fac oameni cu o slabă instrucție mai treacă-meargă dar când o fac oameni instruiți e grav. Nu odată am putut auzi nepoții iobagilor spunând că ei sunt din Transilvania si neînțelegând nimic din furia stârnită spaniolilor care își au și ei "transilvănenii" lor în Pays Basco sau unor francezi care și-i au pe ai lor în nord vest.
Asta spune multe despre un popor care nu își găsește drumul și care de bine ce îi este nu poate înțelege ce pericol îl pândește cu asemenea apucături.
Nu pot uita o experiență trăită la Roma când niște barmani kurzi dintr-un bar, căsătoriți cu românce și cunoscându-ne lipsa noastră de patriotism adevărat, îmi spuneau să nu cumva să ne pierdem țara căci nu știm ce înseamnă un popor fără țară,ei kurzi având tristețea lor cu viețuirea în stăpânirea a patru popoare. Mai mult decât atât când mai vezi și iresponsabilitatea militarilor români cu ochii doar după, grade, funcții, doctorate și lauri în loc să își înțeleagă menirea lor,chiar rezerviști fiind, te apucă revolta.

PLopelu spunea...

Sincer va spun ca nu am reusit sa va urmaresc logica si inca ma intreb daca ati intrat in armata chiabur sau cu origini sociale sanatoase.
Daca tot va pasa de atata saracie in regat si o tot puneti pe tema intabularilor, va rog sa incercati sa cititi despre istoria spitalului Coltea (Coltei, la vremea respectiva), despre Eforie(i), sa nu confundati cu statiunile de la mare, despre terenurile cedate de boieri ptr a fi administrate de efori, si cum, dupa razboiul de independenta, aceste terenuri au fost impartite celor care au luptat si supravietuit...oare aceste terenuri nu existau si nu erau intabulate?...si nu erau grupate..erau terenuri din tot regatul, inclusiv paduri si munte...
Acum un an, un amic ma roaga sa ajut un amic de al lui care a gasit in podul bunicului un act de improprietarire cu 2 ha din domeniul spitalului ...parca seamana cu povestea dumneavoastra, si nu e din ardeal...e din regat...de ce credem ca pana si mostenirile sunt mai mari, mai bune si frumoase cand e vorba de ardeal? de ce producem efecte antinationale prin deschiderea gurii? de ce trebuie sa ma uit dupa personajele lui Kafka si sa nu ma uit dupa copacii lui Rebreanu? si cu baza aeriana de la Luna, ati aruncat-o ca cioara nuca, in strada, sa o sparga masina...sper ca nu dumneavoastra reprezentati aviatia pe acest blog...cine a fost in aviatie, era din toata tara, nu mai era legat de glie...eu asa ma stiu, plecat de acasa... "pa peste tot"...

Iulian Mareș spunea...

Din ciclul ”Sunt mladiță de iobag si bine-mi pare!!!!”

*Mie-mi plac la nebunie cosmopoliții noștri, kit că sunt la prima generație care îmbracă pantaloni cu dungă, pantofi si poartă cravată! ... mai ieri se strâmba cuiul in talpă si nu scapau de pelagra si TBC, azi sunt ”culturalizati” și ”open mind”!
**Parca noi, pamânteni prin naștere, nici nu am ști de ce *slana sau *zeama de lobodă era hrana de toate zilele!

Iulian Mareș spunea...

@M,
Moldavii ăia, marca UE, sa-i mulțumească Bețivului Kior! Am inteles ca se modifica legea si nu mai ține faza cu 200 la aceeași adresă!

Iulian Mareș spunea...

@ifrim,
mult mai simplu: le transmiti ca esti mobilizat la Șanțul lui Cezar! ... nu șanțul ăla, în care cadea el matol - grupa mare!

Iulian Mareș spunea...

@M,
*Dreptate până la capăt! Oare dosarul(e) Curatului Barna nu se poate redeskide?
Care ar mai fi ”măreția legii”, vorba lui Zegrean Președinte de CCR din jurist de ICVA! .... uffff, tot ardelean și ăsta! ...si tot kior, ca lua milogul si bani pentru HANDICAP si reducere de impozit!
Pentru anumite tipuri si grade de HANDICAP se mai reduce impozitul, caci sunt câțiva pe aici cu mari probleme la cap! Eu am auzit ca pentru Sindromul Stockholm s-ar reduce impozitele si taxele cu 89,(9)%! Cred ca de asta unii descendenti de iobagi sadea își iubesc grofii si azi, pentru reducere de contribuții! Ai naibii de Moromeți!

Mihai spunea...

După ședința CSAT a inceput instruirea trupelor ;

https://www.facebook.com/groups/662169050882645/permalink/1471511486615060/?sfnsn=mo

Urmează Mares cu imprimarea tentelor pe hărți!

Iulian Mareș spunea...

Tente se dadeau candva si aveau un rol mai mult decat estetic, insa interzis frecătorilor de ZLIN! Ca sa ajungi sa citesi, lucrezi iti trebuiau mai mult decat clasa 13! Oricum, nu tu stabileai ceva pe harta, tu executai doar ciocaneala si ungerea jambei!

M spunea...

@Iulian Mareș

Mă îndoiesc că vor reuși să modifice legea! MAI vrea dar sunt interese!!!

Dacă vă plimbați prin București, în anumite cartiere, se vorbește frecvent limba rusă pe stradă! Al dracului dacă vorbește un "frate" moldovean românește!

M spunea...

@Iulian Mareș

Mie mi se pare pur și simplu stupid să crezi că îți e mai bine la stăpân! 😁

Era un discurs de pe la 1850 din SUA în care un stăpân de sclavi făcea apologia acestui sistem spunând cum asigură el casă, masă, mâncare și tratamente medicale pentru dragii lui sclavi. Culmea e că și după abolirea sclaviei au fost destui sclavi care să regrete. Sigur, erau cei mai idioți și mai leneși dintre foștii sclavi, dar.... totuși....

HALA spunea...

Avianyc,îți reamintesc că nu iobagii au descoperit cartea funciară în Ardeal, de care ziceai că ar fi fost pe la 1840, în schimb în Moldova anului 1825 Costache Conachi era considerat "unul dintre cei mai buni ingineri hotarnici".
Pricepe și tu odată că cel puțin pentru moldoveni, din punct de vedere cultural, voi românii din Ardeal erați inexistenți iar de turcire ați avut parte și voi cu prisosință, când v-au luat austriecii la plug erați deja cu șalvarii turcești broboadă.
Hai mai bine să ne bucurăm că încă mai avem o țară.

reddog spunea...

Iulian Mares
Acolo e vorva de rezidenta.
Pot avea cetatenie si fara a avea carte de identitate romaneasca.
Dar ultima implica niste drepturi cum ar fi primirea alocatiei pentru copii.
Unii profita de asta.
Nu prea e normal.
Basescu a facut un lucru bun pentru ca sunt si pro romani in Basarabia care merita cetatenia.
Aceasta s-a acordat pentru cetatenii romani si urmasii lor din vremea Romaniei Mari.
Dar cum separi graul de neghina?
Grea dilema.

M spunea...

@HALA

😂 Vorbiți în fața unui zid!
Era un banc:

"Piticul sovietic e cel mai mare pitic din lume!"

Sclavul obișnuit cu biciul o să creadă mereu că stăpânul îi vrea binele!
Propaganda maghiară face treabă bună ... dar... să fim corecți, a și găsit materialul ușor influențabil!
Cineva zicea că dacă maghiarii în România s-ar fi învecinat cu oltenii nu cu ardelenii acum Kelemen Hunor ar fi zis: "Mă dusei la muica să mănânc niște praz!" 😂

HALA spunea...

M, ai dreptate dar iobagul, nu și nu! El nu poate arăta nimic construit de mâna sa, nici măcar o casă din chirpici ca la Ialomița dar se tot laudă cu ce și - au construit stăpân ii el fiind doar sclav la ridicatul construcției. El se laudă cu cetățile austriacului, căruia deși l-au biciuit și tras pe roată el tot îi ridică osanale la Alba Iulia chiar și acum după ce noi l-am eliberat. Și asta în condițiile în care valahul sau moldoveanul se mândrește cu cetatea lui, a Târgoviștei și Sucevei.
Scrie aviasluga o istorioară lacrimogenă a "iluștrei" sale seminții sclavagiste aureolată cu nimb de noblețe în lanțuri dar la fel de bine îi pot eu indica o poveste mult mai sugestivă mai ales cu deznodământul său. E povestea celebrei familii din Basarabia care retrăgându-se din calea aceluiasi război al familiei aviaslugii, ajunge ani în șir să pribegească prin lume, înconjurând globul efectiv, prin toată Rusia sub războiul civil, apoi prin China, Japonia și India, traversând oceanul, intrând în Europa prin Franța, apoi prin Austria și Ungaria ostilă și apoi în Ardeal unde se credea acasă, refuzându-i-se mai mult decât dușmănos o bucată de pâine și un loc într-un grajd unde să doarmă după tot calvarul îndurat.
Sărmana familie peste tot a găsit prin mila Domnului o cale de supraviețuire numai printre românii săi ardeleni proaspeți eliberați de frații regățeni, nu.
S-au reîntors dezamăgiți în Basarabia din care după ceva ani iarăși au trebuit să fugă dar la povața bătrânilor familiei au evitat Ardealul, căutând refugiu la olteni.
Se zice că ramură a acestei familii l_ar fi dat pe poetul Adrian Păunescu.

Iulian Mareș spunea...

👍
Acorzi prea mult spațiu frecatorulyi de ZLIN 526! ... toate structurile mari de logistica au f mulți ingineri, inclusiv "spoitori" de ZLIN, asa ca nu i-a alungat nimeni, să fim serioși!

Mihai spunea...

Discuții ca intre unii din tinuturile unde s-au inventat manele ,inclusiv cele de export in tot Occidentul ,fost civilizat pâna la invazia aderentilor la gen.
Grav este că intinmă memoria unor eroi cu adevarat , care au luptat in apriga batalie de la Marasesti ,intorcând frontul ,scăpându-și astfel țara de robia nemteasca si ocuparea intregii Romanii. Mai HAHA_laică manelistă,nu tie rusine !!!!!!
Mai HAHA-zaică manelista ,acel erou s-a imbarcat voluntar pe vapor din Palermo impreuna cu efectivul a doua companii toți romani voluntari prizonieri din Ardeal in lagarele din ITalia.
Tu stii ce a insemnat sa fii trimis de austrieci iarna in pe linia I in Alpi ,să nu tragi in aliatii Romaniei si sa te lasi cazut in prizonierat ???? Stii ce inseamna asta mă HaHA-leră ordinara ,ca apoi sa te oferi voluntar si sa mergi la moarte pentru a elibera si salva Moldova/Romania de ocupatia nemtească ?? Ce legatura cu ce spui tu despre familia poetului Paunescu ????
Tu stii cat de dureros este sa calci in picioare eroii neamului mai KaKa- raza ordinară . Net cultura si ssemidoct in toata regula.
Poti sa ne spui la ce te-ai angajat sluga in UE, faci mortar ,pui gresie ,șoferesti ,speli WC , plantezi sparanghel ,culegi căpsuni , racolezi prostituate pentru kurzi si albanezi,pui in pahar la magnati ,locuind claie peste gramada intr-un apartament sa nu platiti chirie mult ,etc ?
Stii că dăcă ce faci asa ceva esti o sluga ,un om care si-a pierdut demnitatea si mandria de roman ??? oricat te-ai etala ca venitul din Occident care după intrarea in tara arunca gunoiul si chistocul de tigara pe geamul BMW du 4000 de euro.
Stii tu mă HaHa_leră ce inseamna sa bati 10 ani la rand la bordul unui B737 -500 Germania , Turcia , Grecia , Egipt , Spania (Barcelona- cu ocazia iesirii aeronavei Blue Air din pista la Cluj si transferul pasagerilor la Sibiu pentru continuarea calatoriei) ca personal de bord ,sa ai parte de lumea elevata dintr-un domeniu civilizat ,ordonat si profesionist ,sa fii cazat la hotel de 4 stele ,sa servesti masa in compania unor colegi de zbor si personal de zbor educat si civilizat ,să faci bani prin munca intr-o companie romaneasca ,doua case, etc
Mă ,tu stii ce-i ala mediu civilizat sau crezi ca mahalaua si mahalageala in care traiesti si muncesti acolo este civilizatie si trebuie sa ne insusim si noi ce fac kurzii ,albanezii ,si alte adunaturi pe care ni-i dai exemplu. Te gasesti tu sa-l calci in picioare pe Huhurez si alti comentatori de bun simt ,sa intini memoria unor eroi ai neamului care s-ar intoarce in mormant daca ar afla si ti-ar suci gatul.
Si pâna iti revii citeste ”Istoria Cadastrului in Romania ” ca sa stii cat de semidoct esti .
https://cadastru.biz/my-blog/blog/istoricul-cadastrului-in-romania

Pe urmă o să te lămuresc cum a cumpărat O.Goca ”Castelul de la Ciucea ”de la prietenul sau Ady Endre cu bani imprumutati din banca ,subventionati de stat pentru cei care cumpărau proprietati in Ardeal dupa 1918 si apoi si-au dat scutiri de rambusare a datoriilor cum fac si azi si nu a mai inapoiat banii. Dar nici comunistii nu l-au atins transformand castelul in muzeu si numind-o pe soție director pana ala apusul vietii. Singurul ingropat intr-un mausoleu impozant.

https://youtu.be/vHXRHCRCU9Q

Si apoi legat de viata literar –culturala din Ardeal o sa-ti explic cum a fost posibil ca Mihai Eminovici sa-și publice poezia de debut si sa fie sprijinit de revista ”Familia ” din Oradea patronata de Iosif Vulcan
Pe urma o sa mergem pe urmele lui Eminovici in pelerilajul la ” MICA ROMA”

https://alba24.ro/foto-reportaj-orasul-pe-care-eminescu-l-a-denumit-mica-roma-blaj-locul-in-care-a-rasarit-soarele-romanilor-din-transilvania-316828.html

Pe urma mergem la Viena unde studia Eminescu si ”Junimea ” din Ardeal si Bucovina habsburgica ,_Moldova

Și toate astea doar pentru ca un semidoct ca tine a jignit memoria unui erou al neamului consfintit in arhivele MapN.

M spunea...

@HAHA

Stimate coleg. Fiecare cu vrăbiuța lui! Unii au adevărate stoluri.

Cică în 1859 trebuia să se unească și Transilvania cu România atâta doar că ardelenii au ajuns abia în 1918!

Cred că ardelenii sunt singurii de pe pământul ăsta care se cer a fi slugi.
Pompează statul român bani în cururile lor cu nemiluita! Se face un spital nou? Evident la Cluj!
Se mai face o autostradă?
Evident în Ardeal!

Dar sunt veșnic nemulțumiți!

Mă rog, asta e nația!

PLopelu spunea...

Te-ai aprins cam tare, domnule insotitor de bord...daca tot te freca de aviatie, de ce nu ai ramas in armata? sau ai vrut si pensie speciala de la 223/2007?...si mai termina cu "intabularile tale"...ca ai picat in desuet si ocupi spatiul degeaba...o sa spui ca Lindbergh si Earhart au fost ardeleni emigranti in America si ca te inrudesti cu ei dupa groful austriac...daca povesteai de celula de alarma cu Mig-ul 21 sau cu misiunile de salvare cu Puma 330 m.ai fi prins in mreje, dar cum stateai la londra intr-o incapere mediocra si serveai masa pe banii companiei..hhhh...hai in delta, la sulina, sa pierdem vremea printre nuferi, sa ne bucuram de viata...rata romanesca si-mpuscata zboara, o tine in aer, dragostea de tara...grija de tine...

reddog spunea...

Hotel de **** nu inseamna camera mediocra.
Sa nu va prinda vreunul cu rata aia in gura ca pe ala din poezia aia. 😂
Noi intelegem ca aviatia da senzatia dar incercati nu mai scrieti cand sunteti lovit in aripa. 😁🐺😎

HALA spunea...

Avianyc,sincer nu mă așteptam să înțelegi ceva din ceea ce tot ți-am spus,pentru că bănuisem slaba ta condiție umană dar nici așa idiot nu credeam că poți fi.

Iulian Mareș spunea...

*” la Viena unde studia Eminescu” - la Viena unde audia cursuri Eminescu!
Redari aproximative....replici dintr-un roman si film:
Soldatul Ion ajunse langa cel ce trasese toata ziua cu mitraliera si cu o lovitura de picior il tranti pe spate, amenintându-l cu baioneta armei!
-Nu trage, frate! Si eu mi-s român!
-Grijania mă-tii de năpârcă, cand ne tocași toata noaptea cu cățeau, nu eram romani? ..si-i zdropși teasta ca pe un bostan porcesc!

Iulian Mareș spunea...

Unul cu gradele tatuate sub brat, mare scula de Cluj, dupa ce l-a felicitat de ziua lui pe General-maior (Aviator), (născut la Ineu/ARAD la 17 ianuarie 1924 (98 de ani) veteran de război (pilot nu frecator de jambe de Zlin-256) au tremurat kiloții pe el si a doua zi a dispus scoaterea postarii si imaginilor de pe pagina de Facebook a MApN! ” La scurt timp, în aceiași zi, Ministerul Apărării Naționale a șters nu numai postarea ci intr-un servilism de iobag, Made in Cluj, și-a *manifestat **oficial ***regretul pentru eroarea comisă, mulțumind unui Institut pentru semnalarea acestui incident.”

Iulian Mareș spunea...

Nu stii cât poate fi de perfecționist acest cosmopolit cu viata lui mizera de vesnic frustrat național și profesional!