Un produs Blogger.

marți, martie 26, 2024

Astazi se dezbate la CCR o exceptie inedita

4 comments
Asa a fost daramat podul din Baltimore

UPDATE

Exceptia ridicata de valceanul Stanca Eugen a fost respinsa de CCR!


5. Dosar nr.2168D/2020 

Curtea de Apel Piteşti 

Dosar nr.528/90/2019 

                                     - Stanca M. Eugen ***            - Excepția de neconst. a disp. art.77 din                                                                                                           Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat și                                                                                       ale art.192 indice 1 din Legea  nr.263/2010 privind                                                                                           sistemul unitar de pensii

 Ministerul Apărării Naționale - Comisia de Contestații 

- Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naționale


Articolul 77 din Legea nr. 223/2015

Pensionarii militari care realizează stagii de cotizare în sistemul public de pensii sau care realizează vechime în muncă în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii și care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei militare de stat pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii ori în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, în condițiile protocoalelor încheiate între entitățile implicate.    


Art. 1921 din Legea nr. 263/2010

 - (1) Persoanele ale căror drepturi de pensie, acordate de casele teritoriale de pensii în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât şi în sistemul public de pensii pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se păstrează dreptul la categoria de pensie de care beneficiază la data recalculării, considerându-se îndeplinite condiţiile de acordare a dreptului. Punctajul mediu anual rezultat în urma recalculării este cel corespunzător stagiilor de cotizare realizate în sistemul public de pensii, la care se aplică, potrivit art. 170, indicele de corecţie corespunzător datei înscrierii la pensie.                                                                                       

Probabil ca petentul se refera la stagiile civile blocate ca vechime in deciziile de stabilire a pensiei militare fara a fi fost utilizate si la calculul cuantumului pensiei militare.

Eu zic ca este gresit Protocolul semnat intre casele de pensii sectoriale si CNPP.

Ilegalitatea Protocolului, ca act de reglementare emis de entitati administrative centrale, se poate constata  prin actiuni in contencios administrativ in Tribunale sau pe calea exceptiei de legalitate in actiunile care au ca obiect extragerea stagiilor civile neutilizate in calculul cuantumului pensiei militare. 

Motivarea pe care CCR o va da in acest dosar este importanta, fie ca admite, fie ca respinge exceptia de neconstitutionalitate.

4 comentarii:

Iurcut spunea...

Cum rămâne cu separarea stagiilor civile din pensia militară?

Leo spunea...

@Claudiu ţi-am trimis pe e.mail protocoalele

Claudiu Marin spunea...

@Iurcut
Sunt unele instante care decid scoaterea stagiilor civile din vechimea care nu a fost utilizata pentru deschiderea dreptului de pensie militara si nici pentru calculul cuantumului pensiei militare.
Inca nu a ajuns aici vreo motivare a unei asemenea decizii a instantelor.
Vezi
https://www.huhurez.com/2023/12/sentinta-de-eliminare-din-pensia.html#google_vignette

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Protocoalele pot fi citite de oricine dand clik pe eticheta Protocoale de pe prima pagina a blogului sau adresa
https://www.huhurez.com/search/label/Protocoale