Un produs Blogger.

marți, martie 12, 2024

Metodologia de aplicare a Legii nr. 282/2023 pentru pensiilie militare

10 comments

 De fapt este un ordin al MApN, MAI si SRI de modificarea a Ordinului M24/2016, de aplicare a Legii nr. 223/2015 privind intocmirea dosarului de pensie militara.

Dupa cum se vede, legal, ordinul nu interpreteaza si prevederile din art. XVIII al Legii nr. 282/2023 privind reglementarea impozitarii progresive a veniturilor din pensie. 





10 comentarii:

Adrian spunea...

S-a redactat motivarea prin care CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate cu privire la OUG nr. 59/2017 pe motivul solicitarii tardive a avizului Consiliului legislativ.

Decizia a fost trimisa la monitor, dar probabil o sa apara la 2 saptamani distanta, are cineva access la ea in dosarul electronic al CCR ca sa o putem avea mai devreme?

Liviu spunea...

O sa fie o actualizare cu 2-3% maxim la pensie!O bataie de joc!

Leon spunea...

@Liviu, este mai mult ptr.12 luni:
2024 - Ianuarie 2023 - Ianuarie
IPC = 107,41%.
Deci Media ptr.Solda Bruta se va Actualiza cu 7,41% !!

ion spunea...

Avantajează și pensiile in plată?

Viorel spunea...

Adrian. Logic ar trebui să aibă toți cei 69 sau parte din cei 69 care au ridicat și problema Avizului Consiliului Legislativ. Doar cei dezinteresați de mersul procesului nu au cerut acest lucru. Dacă dintre ei mai sunt care postează pe blog și au citit cometariul tău ar trebui să trimită domnului Claudiu Marin Decizia în integralitatea ei că doar nu are caracter secret, ședința fiind publică.

Liviu spunea...

Pt Leon!Eu ies in aprilie si mi-am ales lunile aprilie 2023-martie 2024 si de la financiar a zis cu aproximatie ca o sa fie cam 2% marirea!

Leo spunea...

Semn rău cu apariția acestui act, deoarece rezultă că peticita și inechitabilă L 223 , nu va fi înlocuită în viziunea PSDNL , cu o altă Lege ECHITABILĂ și CLARĂ.
Păi de ce ar face-o , când lumea îi voteză la fel ca în urmă cu 4 ani.
NU E VINA LOR !

Viorel spunea...

Leo. A apărut Legea nr. 282/2023 fără nici o valoare (nici nu suntem băgați în seamă, nu se scrie nici un rând despre noi) pentru cadrele militare pensionate până la 15.09.2017, rezultă că asta este tot, că doar nu se vor apuca să proiecteze (pe ecrane) o altă lege a pensiilor militare. A trebuit să răspundă cerințelor BM și CE, asta au și făcut adică lor le-au spus că da iar cei din DGFC, DGJ + CPS au făcut cum i-a dus capul. Nimic pentru noi, totul pentru Armată! Mai discutăm (care vom mai ajunge) la alegerile din 2028-2029 pentru că UDMR a băgat sub nasul celor de la PSD+PNL un proiect de lege ca primarii să aibă mandatul de 5 ani. Astăzi se studiază iar până vineri se și votează. Pentru noi cel puțin cu Solda de grad nu se poate face o golăneală legală, pentru ei se poate tot.

Leon spunea...

@Liviu, finantistul aproximeaza, deoarece programul cf.L 282 inca nu este gata !
Tinand cont ca in aceste 2-3 luni din 2024, inflatia n-a scazut prea mult fata de decembrie 2023, eu cred totusi ca veti beneficia de o majorare a mediei celor 12 luni undeva intre 6-7% !

Claudiu Marin spunea...

Mitica
15 mar. 2024, 20:25
către eu

AȚI AUZIT DE GÂGĂ ??!! Numele lui real este Iulian Ardeleanu, iar individu' e ditamai director general al Direcției generale de legislație fiscală din Ministerul Finanțelor ! De la el pleacă nesimțirea și amatorismul ! Și iată de ce : într-un recent răspuns scris, insu' spune că - prin prisma PNRR - cu privire la modul de aplicare a prevederilor art.101 din Codul fiscal și care vizează impozitarea pensiilor..."instituția competentă este Ministerul Muncii și Solidarității Sociale" ! Bre' Iulică...tu realizezi că "nu ai toate țiglele pe casă" și că faci rău oamenilor prin tâmpenia pe care o spui...în scris ?! Nici nu știi dacă să râzi sau să te apuce revolta la ce spune individu' ! Unde bre' Iulică scrie-n PNRR că Ministerul Muncii are competența in domeniul fiscal ?! Mai mult, chiar pe site-ul Ministerului Finanțelor, cu privire la PNRR - la informații generale - scrie : "Componenta 8 în coordonarea MF" ! În această componentă se regăsesc, cu titlu de exemplu : R1 ( Reforma Agenției Naționale de Administrare Fiscală ( ANAF ), prin digitalizare ), R4 ( Revizuirea cadrului fiscal ), R6 ( Reforma sistemului public de pensii ). Trebuie să fii ori "cu șoriciu gros", ori "dus cu pluta" să crezi / afirmi că, dacă de R6 responsabil e Ministerul Muncii...tot ăst minister răspunde și de R1 sau R4 !! Cele susmenționate sunt o nouă confirmare a celor pe care le-am mai afirmat acum două zile, adică...STAT CĂPUȘAT FIE DE PROȘTI...FIE DE MAFIE ! Trist și revoltător !
Raspuns
Este o intelegere gresita de catre MF a art. 26. din Normele de aplicare a Codului Fiscal:
Art 26
5) Impozitul pe veniturile din pensii se calculează, se reţine lunar de către administratorii fondurilor de pensii şi se plăteşte de către unităţile plătitoare ale acestor venituri până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiilor, la organul fiscal în a cărui rază îşi au sediul plătitorii de venituri.

(6) Administratorii fondurilor de pensii vor emite norme interne specifice privind aplicarea prevederilor alin. (5).

Or, normele interne specifice ale administratorilor fondurilor de pensii nu se refera la interpretarea Codului Fiscal.
De altfel,dupa cum se vede in normele de aplicare a L 282/2023 institutiile militare nu s-au apucat sa interpreteze Codul Fiscal cu privire la impozitarea pensiilor.Nu, ei sunt smecheri si dau comunicate.