Un produs Blogger.

vineri, martie 01, 2024

Ce intrebari mai pun structurile asociative la Ministerul Muncii?

19 comments

 Cred ca si celebrul Vasilcoiu se minuneaza ca mai exista pensionari militari care inca nu au aflat ca pensiile militare  sunt reglementate de o lege speciala derogatorie de la legea din sistemul public de pensii si ca, prin modul de calcul, ele nu au in cuantumul lor o componenta contributiva.

Si totusi, sunt frecvente intrebarile daca pensiile militare vor fi si ele recalculate in luna septembrie potrivit Legii nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii?

Dincolo de raspunsul dat de secretarul de stat Madalin Vasilcoiu, precizez ca si componenta contributiva a pensiilor speciale, altele decat cele militare, ai caror beneficiari au ajuns la varsta de 65 de ani, se recalculeaza in luna septembrie  2024 potrivit Legii nr. 360/2023, fara a influenta cuantumul brut al pensiei acordate. Cu cat creste componenta contributiva cu atat scade componenta necontributiva. 

Un avantaj tot au si acesti pensionari. 

Scade baza de supraimpozitare cu 15% si 20%. 

Militarii tin coada ridicata si nu vor ca si pensiile lor sa fie calculate contributiv cand ajung la varsta de 60 de ani.









19 comentarii:

Leon spunea...

Asemenea intrebari "grele" au dus-o pe D-na ministru Simona Bucura pe patul de spital:
https://www.stiripesurse.ro/ministrul-muncii-simona-bucura-oprescu-a-ajuns-de-urgenta-la-spital_3248003.html

Claudiu Marin spunea...

Corneliu Ifrim
a spus

@Stimate @Admin, si cei care scriu asemenea ilaritati monumentale la autoritatile guvernamentale, un deliciu sindical consacrat si obisnuit printre aceste (be),,elite'' halitoare de cotizatii manoase, au grade inalte, ba inca polcovnici, cu Academia la baza, ca daca mai dzic ca sunt si jenerali prinre ei, atunci trebuie sa sunam la 112 pentru o clarificare medicala a echilibrului psiho emotional, ca despre inteligenta si profesionalism nici nu se pune problema! Cumva astia au calarit in tineretile lor, pline de testosteroane, Unitati si Mari Unitati?! Wooow!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ntz, ntz, ntz, săraca D.na ninistru a Muncii: Fiind fromoaxă foc, eleganta, suava dar firava, totusi a avut curajul si forta sa ridice la inaltime cuantumul pensiilor civile, apoi a ridicat si o serie de probleme in Guvern, plus ca a ridicat si o multime de semne de intrebare pritre pensionarii militari, si ca atare, de la aceste ridicaturi grele si repetate, i s-a fisurat bumbul, pardon, capatul de coloana vertebrala, dar se va face bine numai din entuziasmul debordant al pensionarilor cu pensiile ridicate in sus, precum armele cu onorul la Drapel! Sanatate, stimata Duamnă, ministru! Offf, cat de grele sunt unele suferințe datorate ridicaturilor, in sus!

Huhu Rezea spunea...

Ifrim
Este o prostie sa faci misto de suferintele unui om!
Da, din septembrie cateva milioane de pensionari vor primi pensii majorate substantial,adica acei care au multi ani vechime peste 25 ani.
De exemplu, un pensionar cu o vechime de 41 ani va primi cca 12 puncte pentru stabilitate, adica 12 x 81= 972 lei peste pensia actuala.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, nu contest aceste beneficii uluitoare ale PSD acordate pensionarilor, o mica parte majorate, caci marea parte dintre ei vor ramane cu ele in hipnoză sau stare de deces cataleptic ani de zile, recalculate pe minus si ramasi cu cuantumul avantajos in plata, dar datori sa acopere minusul, cam pana prima pomana dupa deces, insa sa nu aiba doamna ninistru acele suferinte ale unui militar, par exemple subsemnatul, care a ridicat luni in sir falcele de obuzier de 2,5 T si 122 mm, ca servant 3 incarcator, cum am fost eu in Armata si mi-a tocat la acel tonaj sira spinarii, sau cand incarcam proiectile de 22-25 kg, ori puneam parghiile sapelor rabatabile ale falcelelor sa ducem obuzierul, cale de sute de metri, cu inca un servant de umar, 2 la ham tras si unul calare pe teava pentru echilibru, la ,,pișat,'' cum ziceau caporalii, sau miile de manivele date la Buceagurile care nu porneau decat dupa o burta buna de invarteli, sau zeci de cauciucuri schimbate la masini, printre care de Dac 665 T, si de dat la baros la cauciucuri, etc, pe cand stimabila nu ridică mai mult de un pix si cateva foi de hartie! Acum, nu ma bag la ce o ridica domnia sa in timpul liber, ca nu i-am cantarit perechea, insa e o bagatela fata de cei suferinzi cu adevarat si cu fisuri urate in coloana, operabile, asa ca as dori s-o plang dar nu ma lasa lacrimile pentru durerile mele... Oricum, aceste dureri trecatoare, pe care le are domnia sa, se numesc popular dureri de pârțac si se ostoiesc cu foi de varză, masaje cu Diclofenac sau expuneri la gura sobei de teracota, adica niste fleacuri fata de un bisturiu! Am s-o bocesc cu jale, cand citind mesaje ca ale sindicalistilor militari, gen cele mai sus prezentate, se va duce la Dl Ciolacu sa-i raporteze sa lase ura pe rezervisti si sa ia masuri pentru eliminarea inechitatilor si discriminarilor, dar pana atunci o sa-mi plang mie de mila... Si acum sunt siderat si nu inteleg de ce PSD si Dl Ciolacu urasc din toti ficatii rezervistii si pensiile militare! Ce le-om fi facut noi, fratilor, de e atata ura viscerala pe noi si pensiile noastre prostituate de ei?! Sanatate si viata luuunga, @Onorabile!

Claudiu Marin spunea...

Rog sa va abtineti in a mai folosi modul de adresare cu maestre, onorabile. Inca mai am mult pana a ma ridica la nivelul lui HR.
Majorarea pensiilor din sistemul public este semnificativa, comparativa valoric cu indemnizatia pentru militarii din teatrele de razboi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu ce ar hi fachirul prestidigitator, Herr VasâlCoiu, celebru in acel ninister, pe care eu acum cateva luni l-am dracqkuit la un raspuns idiot la o petitie, si in afara de un nume de slugă, combinat cu temelii testiculare, cand de fapt nu-i nici macar zgârciul calcaiului lui Achile de el? Poate doar ca e in calduri si cardasie cu aurolacii care, din interiorul sistemului kaka-maka-kaki, ne operează pe varicelele plantare si varicoceii testiculari ai facaturilor mafiote, pe care statul esuat si guvernantii bombardieri le-a oficializat ca penzii brotace?! Celebra fiind doar Lola Fiola Gladiola, singura romanistana halitoare de prăzoaie cu șorici, perpelite la gratarul de sters bocancii, cu testicole de berbec in bikini si cu masca de duamnă fufu, carele s-a inhipt ca muta-n pwnglă la mutilat pensii brotace... Ce fraier sunt: Uit ca traiesc de fapt in tara celebritatilor parpales, precum Bika Bubu Dragusyanaka, Suzi Mumu Buruyana, Jina Kaka Kistol sau de-alde terkea-berkea pereche din Blăgești, etc, atunci de ce naiba n-ar hi si Herr VasâlCoiu o mafaldă celebră? Mare Ți-e Grădina, Doamne!...

Clujeanul spunea...

Paul
Cei care am ieșit în pensie înainte de 2015 avem prin deciziile de pensie și nr. de puncte calculate pe cotributivitate.Incepand cu 01.09.24la punctele avute se vor adăuga cele suplimentare ,ca urmare constatăm acum și după majorările din sept.pentru foarte multe pensii zise speciale sunt mai mici decât cele pe care le-am lua pe principiul contributivității
Asociațiile cadrelor militare sunt primele vinovate despre haosul creat împreună cu Ciuca și ceilalți ciucalati și să nu uitați să-i votati

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va aduc la cunostinta ca in data de 29.02. s-au publicat Normele de aplicare pentru Pensiile Militare, ele au fost preluate pe 1 Martie de catre Digi 24 si Sindicatul Penitenciaristior, intelegand totusi, din comentariile Presedintelui de Sindicat, ca vor fi valabile numai pentru viitorii pensionari, avand termene selectiv tematice anii 2028-2030, mare lucru neintelegandu-se, deocamdata, fiind o ceață neexplicativa, misterioasa, marca guvernantilor actuali, parca temandu-se ca dracul de tamaie sa dea explicatii detaliate, mai ales pentru pensionarii mai vechi, pe care oricum nu-i au nici la suflet si nici in planurile pentru rezolvarea inechitatilor, asa cum nici noi nu-i avem in planurile electorale si vom hiberna in acele zile de votare pe langa clondire, butoaie, mese intinse, biserica, poalele nevestelor sau la fufe, care mai poate sa ridice steagul, in sus!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma conformez, Dle Claudiu Marin, evitand expresiile de respect care sa va ridice, mai ales ca toti avem probleme cu inelele de la pârțacuri! Eu regret superlativele de respect in adresare, mai ales ca Mos Alecu abia astepta asta ca sa se laude ca bloaga lui inepta acum e mai dășteaptă decat a lui, crezand ca o sa i se inmulteasca mucii tranferati catre poalele lui! Ghijogule, se vor tranfera mucălăii la tine, insă numai cei expirati sau in putrefactie!

Claudiu Marin spunea...

@Clujeanul
Ca sa se intample ce spui, ar trebui introdus in Legea nr. 223/2015 un singur articol, asa cum este si in celelalte legi speciale, care sa prevada:
"La implinirea varstei standard de pensionare pentru militari, pensiile militare se calculeaza si in varianta contributiva din Legea nr. 360/2023, in plata ramanand cuantumul mai favorabil."
Cei cu vechimi efective de peste 30 de ani vor ramane in plata cu cuantumul contributiv mai mare, baza de calcul pentru supraimpozitare reducandu-se la componenta necontributiva.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, inteleapta si extrem de buna initiativa ar fi ceea ce ganditi Dv, si daca hiclenii cu irisi bleumarin, care ne pândăresc din umbra ar raporta asta guvernantilor poate le-ar da idei s-o aplice! Pentru mine, ideea asta mi-ar salva pensia cu procente serioase pe contributiva! Uite ca, pentru viitor, as trimite depese guvernantilor cu o asemenea propunere, care pe multi i-ar avantaja, si pentru toti ar avea de unde sa aleaga una din doua posibilitati! Acum, asa cum este ea acum, Lg 223/2015 nu-i decat o formulare legislativa catasrofala, chiar si daca i s-ar scoate acele oug-uri, marca Lola Fiola Gladiola!

Huhu Rezea spunea...

@Ifrim
Aplicarea textului de lege propus nu este la alegere ci din oficiu pentru toti pensionarii.Nu-i afecteaza cu nimic pe cei care au mai mare cuantumul calculat procentual dintr-o baza de calcul. Doar la supraimpozitare....

Claudiu Marin spunea...

Tran Ion
07:11 (acum 4 ore)
către eu

Bai, eu cred ca astia de la Romil au si ei dreptate sa puna intrebarea in felul asta. Ei au vazut ca Legea 360/2023 reglementeaza Sistemul PUBLIC de pensii din Romania si au zis si ei ca orice prost din tara asta stie ca potrivit Dex. PUBLIC inseamna:

„1. Care aparține unei colectivități umane sau provine de la o asemenea colectivitate; CARE PRIVEȘTE PE TOȚI, LA CARE PARTICIPĂ TOȚI.2. Al statului, de stat; CARE PRIVEȘTE ÎNTREGUL POPOR; PUS LA DISPOZIȚIA TUTUROR.”

si atunci, avand in vedere ca militarii PLATESC SI EI CONTRIBUTII PENTRU PENSII CA TOATA LUMEA, conform L.223/2015:

„Art. 31 - (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat ESTE EGALĂ CU COTA DE CONTRIBUŢIE DE ASIGURĂRI SOCIALE prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”

au vrut sa intrebe ceva de genul: „De ce militarii care au contribuit (ca aceste contributii merg la BgStat si nu la BASS e treaba statului nu a militarilor!) nu primesc si ei pensia contributiva de la BASS?”. Si pe langa componenta asta contributiva sa primeasca si suplimentul de la BgStat, supliment reglementat de L. 223/2015 (lege speciala derogatorie ca si Legea nr. 303/2022, Legea nr. 216/2015, Legea nr. 223/2007 etc.!), asa cum se intampla si la ceilalti speciali – magistrati, diplomati samd!

Eu chiar cred ca Romil are mare dreptate!

Da’ chiar, de ce militarii romani sunt exclusi de la ceva CARE PRIVEȘTE PE TOȚI, ÎNTREGUL POPOR; PUS LA DISPOZIȚIA TUTUROR din punct de vedere al drepturilor lor de pensii si asigurari sociale?

Raspuns
Juridic nu se poate decat prin completarea legii pensiilor militare cu un articol de felul celui propus mai sus.
Nu e de competenta Ministerului Muncii sa initieze o asemenea completare a legii speciale.

Viorel spunea...

Nu este de competența MMSS ci, a fost și este de competența domnului general / senator / președinte al Senatului Ciucă, care a trecut prin toate funcțiile militare (și putea propune avâd foști subordonați în DGFC, DGJ, CPS) și politice (cu excepția celei de președinte al României). A putut, a trecut, nu s-a vrut. Principalul este ce poate acum și nu face. De ce nu ? Să spună votanții din SNAOPSN care sunt peste 1.500.000 (activul = viitor pensionar / pensionarul = soț / soție plus cel puțin un copil). Ei cred că suntem un fel de pielea cucului împăiat (190.000-200.000 de pensionari). Noi pensionarii (exceptăm președinții de asociații, sindicate, ligi care se bat după ciolan ca și politicienii, fără să lase pensionarului măcar măduva) știm ce vrem (mare parte dintre noi), nu știm însă ce gândesc activii, în special cei cu misiuni în TO pentru care MAp.N le acordă 4 beneficii pentru o misiune de 120 de zile [Soldă în țară + Soldă în TO + 575 lei lunar neimpozabili (plafonați deocamdată) până iese la pensie + 1.000 lei neimpozabili la trecerea în rezervă]. Sigur ăștia vor vota cu și partidul domnului general. Amărăștenii ne strofocăm prin instanțe în speranța că poate judecătorii de la CCR vor avea dureri de cap (după o onomastică în grup) și nu vor fi atenți la Decizia ce o vor da. Vor dispărea vreodată inechitățile dintre pensile militare ? Se va aplica vreodată principiul ca la civili, la funcții, grade, vechime egale = pensii egale ?

CEZAR spunea...

@ domnul !!! CFI
IN FRUMOASA DISERTATIE pe care ai facut-o cu mult aplomb..privitor la greutatile NUMAI INCHIPUITE - din activitatea TA..de vreo 10 ani punind si concediile medicale si ..etc etc..AI OMIS MOMENTUL IN CARE TI_A CAZUT TURBA IN CAP PRIN GALERIILE MINELOR PE UNDE AI FACUT VRECVENTE DEPASAIRI DE PLAN , IN EXPLOATAREA DE CARBUNE - PENTRU CA TARA SA AIBA ...LUMINA....NEAGRA!!
Te rog completeaza..!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tran Ion, dizertatia e buna, nu contest cele afirmate, dar acolo sunt oameni cu pretentii cerebrale, intelectuale si de disecare a fiecarui cuvant scris intr-o petitie, dar trebuie sa constientizam ca ea, petitia, a fost intocmita superficial, lapidar, stearpă si lipsita de puncte de vedere esentiale, care sa-i faca pe receptori sa se duca la Ciolacu s-o raporteze ca fiind o problema stringenta, de stat, de rezolvat, mai ales ca fiind trimisa de asa zis somitati militare foarte importante in rezerva si in retragere, la care se poate apela in caz de constrangere a statului sa se apeleze la capacitatile lor de aparare a țării, in caz de forta majora sau necesitate, si nu de petitionarul de duzină, abuziv, guralivul, Corneliu Ifrim, sau o gasca de bodegari, iesita la pensie din cauza abuzurilor de sprițane grasoaie si grețoaie prin cancelariile UM teritoriale! Trebuia o petitie cu puncte de vedere serioase si imperative, cu propuneri de variante de aplicare ale unor norme de lucru care sa nasca o baza legislativa, multiplicata si trimisa deopotriva sefului statului, Prim ministrului, ministrului Finantelor, ministrului Economiei, la alte ministere importante, in afara de morgana in aburii de ceață, MApN, care se afla in coma de gr 3 si cu lumanarea in mana, sub acel ministru total afon si aruncat acolo sa umple functia cu incompetenta sa catasrofala, apoi sefilor celor doua camere decizionale si sefilor de partide mai importate, pentru ca efectul sa devina o dezbatere politica si publica, nationala! Ma marginesc doar la acest comentariu, dar avem pe aici camarazi care m-ar putea complecta cu puncte de vedere interesante in ceea ce priveste subiectul, si n-ar fi rau sa ne stoarcem si noi creierii sa intocmim un demers, semnat colectiv, pentru a trezi constiințele celor indrituiti sa ne mai poata ajuta politic, inainte de alegeri, si inca foarte rapid, daca ne dorim o minima sansa de rezolvare la puturoasele si ametitele astea de pensii militare de toata jena si bacania, chiar ajungand rusinea societatii, de care ministrului Apararii, Talvar Angel, nici nu-i pasa, dar mai ales ca din servilism si slugarnicie politica nu vrea sa faca absolut nimic sa ne ajute!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cezar, tu ti-ai mutat cloaca la odrasle in Anglia, doar ca sa scapi de caloriferul ala jegos din bucatarie si sa fii dezalcoolizat de famelion, sub supraveghere cu melesteul ghebos cu gâlme, asa ca nu-mi purta nici grija si grijania, decat traista ouale si bățul, cu sfatul sa nu fi lacomos sa te ineci, cum te inecai cu vodca!

xmax spunea...

...din nou la TV apar "mușchetarii" care discută apasat despre pensii
Ce mai "mușchetarii" mai ținuta roz-bonbon le lipsește.
Vedeți vreunul să aibă curaj să spuna ceva despre pensiile militarilor? Sau să aibă curajul să întrebe și să ceară lămuriri în privința pensiile militare cu privire la acele NEMERNICE OUG-uri (le știm care sunt nu le mai enumăr) inventate de NEMERNICII din arcul guvernamental?
Au curajul să îl intrebe pe moderator cam care sunt inechitățile din MaPN si MAI???
Poate vine "leontin" să le mai explice ceva.....