Un produs Blogger.

marți, martie 19, 2024

Ordonanta(proiect) pentru retentia si atragerea personalului in domennii militare, inclusiv actualizarea soldei/salariului de grad in anul 2024, a devenit OUG nr. 26/2024

38 comments
UPDATE
OUG nr. 26/2024 a fost publicata in MO nr. 254/25 03 2024

Ordonanta de urgenta se afla la avizarea CES inainte de adoptarea de catre Guvern



 

38 de comentarii:

Leon spunea...

@Claudiu, acest proiect de Ordonanta de Urgenta ajuns la CES, si într-adevăr NU are inca aviz de la M.munci, M.finantelor si M.justitiei !
Am o nelamurire totusi, cum au ajuns la valorile din Tabel, cand stim ca actualizarea SG este legata de sal.minim pe economie; aceste valori sunt mult peste cele solicitate de Sindicatele din Politie, calculate la un sal.minim de 3700 lei !
De exemplu ptr.SG la Colonel, in proiect avem 2838 lei Brut, iar la un sal.minim avem 2195 lei(exista un Tabel postat la snpp)..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fleacuri si frectii la articulatii forestiere, care nu ne privesc, nu ne incanta si nu ne incalzesc pe noi cu absout nimic: Sa fie foarte clar ca, pana ce nu moare ultimul rezervist pensionar, actualii iesiti pana in 2017 nu vor vedea decat cuie adaugate la sicrie, nu majorari, nu actualizari, nu recalculari sau alte vise, taică! Orice beneficii ca mai sus, acordate cu generozitate, sau căcălău, cum se dzice popolar, nu va mai aduce nici un picior de muritor in cazarmi, nici un puișor de răcănel la borcan in cazărmi, stiind deja toti civilescovicii ca la batranete vor lua clapă ca noi, cei care acum schelăcăim la Lună si stele si nu ne aude nici naiba, fiind abandonati ma rau decat acei caini comunitari! Brrr, mi-e si frică sa ma gandesc la un rezbel si sa vad cum fug toti civilii de bombardele si fumigene, care cum vor vedea cu ocarinele, sa vada printre crăcănele altceva in afara de puscoace si boambe! Ma incanta ofertele, si din partea mea le-as expune pe plaja de la Costinesti, la vara, pentru diversitate, amuzament si mistocareli din partea amatorilor pe-o nară si alte prăfoase la modă! S-a racit ciorba, dlor politicieni, si nu mai incercati reincalzirea ca deja e plina de salmonela! Oricum, ca sa nu dziceti ca sunt rau nsi negru in cerul gurii, va urez, succesuri la incorporat răcănei fraierei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Este posibila o corelare la rezervisti, insa este foarte clar ca numai pentru cei incorporabili si apti pentru a fi combatanti, maxim 65 coți, nu si pentru cei in retragere, pusi pe lista colivelor cu bombonică si acadea-sugel! Eu, care am pozitia 69 de ani, doar sa-mi schimbe decorul si sofaua cu una din brad geluit sub prunii țintirimului... Taica, Dumnezeu sa-l ierte, abia ma asteapta la o țuica si taclale pe lumea cealalta, ce naiba majorari sa-mi mai trebuiasca, bre? Hai, sa va fie cu noroc si sanatate, cei eligibili cu ce e postat mai sus, si intr-un ceas bun, ca eu ma bag la soi si bugineală sub cârpe, ca tare ma mai dor reumatismele din ciolane de la gripele astea de care nu mai scap naibii! Asteapta-mă, tataie, dar vreau țuica sa fie fiarta, cu mult piper si scortisoara, fara zăcărel sa-mi ridice glicemia si sa dau in cufureală!

Viorel spunea...

Cornele. Nu până moare ultimul reservist (de ce să-i faci plăcerea prostului), ci până nu mor ultimii ciumeci lăsați ca moștenire de fostul-actualului ministru cu indicații clare ce trebuie duse la îndeplinire, adică totul pentru activi, nimic pentru pasivi, situația va stagna ca și cotele apelor Dunării de la ora 11.50, emisiune transmisă la radio pe România Actualități.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ii sustin afirmatia lui @Leon, referitoare la dfiferenta de cifre, si ii sugerez ideea ca noi, intr-o vreme, pe timpul Onorabilului, Dumnezeu sa-l ierte si fie-i memoria nestearsa in veci, primea si domnia sa astfel de ,,provocari'' legislative, si noi primeam tot felul de oug de recalculari si actualizari, aruncate pe retelele de socializare de catre entitati necunoscute, dar fiind aparent in regula cu parafele si aprobarile, fiind totusi diferite si lansate una dupa alta ca sa ne bage in emotii, sau fiind lansate sa ne testeze reactiile, si nu-i exclus ca varianta de mai sus sa fie o astfel de... farsa, sau nu stiu cum s-o cataloghez, si nu degeaba sesizand @Leon o diferenta de cifre intre ce stia domnia sa si ce s-a postat azi aici, si nu m-ar mira ca peste un anumit timp sa mai apara si o alta varianta, si de aceea e bine sa fim totuși rezervati si circumspecti in viabilitatea celei de mai sus. Durerea e ca inca nu exista o entitate institutionala serioasa, care sa infirme sau sa confirme astfel de initiative legislative, cat faptul ca, daca s-ar incerca sa se initieze un astfel de demers informativ catre MApN, mai bine te lasi pagubas, decat sa astepti de la ei un raspuns pertinent si prompt, chiar adminul admitand in postarea anterioara de existenta unui anumit esalon doi, pe care si eu il stiu ca fiind cel cu sabotarea a tot ce ar putea fi bun si folositor pentru rezervistii militari, intrebandu-ma nu o data daca acest esalon este moral si etic in tot ce intreprinde negativ, si daca Serviciu Secret al Armatei nu cumva greseste ca nu le pune capat acestor sabotaje repetate la pensiile militare prin raportarea acestor actiuni la forurile superioare sau politic. Inca ma amagesc sa cred ca, macar un dram de legalitate ar mai exista in statul asta ,,mafiot'' si ,,esuat,'' cum au afirmat presedintii Basescu si Iohannis!

O spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

LUPULE
Nu cred ca risca cineva sa-ți dea pe mana o arma militara!
Tu singur iti bati cuie in talpa prin ce scrii in online.

O spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
O spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GG spunea...

Anul acesta avem din nou chemări la urne. Se cunoaște din anii anteriori ca ptr.noi rezerviștii militari,ne servesc OUG-uri în stadiul de proiecte,care dispar odată cu sfârșitul alegerilor,în vreun sertar al aleșilor.Păi să fii tâmpit sa-i votezi pe vreunul care a mai fost la putere în ultimii 34 ani știind ce ne-au facut!!!!! Cu gândul la aceste proiecte că vor fi puse în practică.Treziți-vă camarazi,timpul prostelilor din partea mâncătorii de rahat turcesc a trecut.

ifrim spunea...

@Stelian.Cu 20 de of.băgați cu bila la gleznă tu nici după următoarele reîncarnări nu te poți apropia de vreo U.M.

Leon spunea...

A fost o perioada cand Militarii n-aveau grija zilei de maine:
https://historia.ro/sectiune/general/cine-se-putea-marita-cu-un-ofiter-roman-in-2348516.html

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/europa-pierde-soldati-salarii-mici-conditii-precare-si-lipsa-sprijinului-ce-masuri-au-luat-decidentii_953018.html

Leon spunea...

@Claudiu, stiti ca dupa intrarea in vigoare a acestei Ordonante de Urgenta, rezervistul voluntar va beneficia de noile valori ale SG ? :
,,5. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:
Articolul 6
Rezerviștii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menținuți în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj, beneficiază lunar de o indemnizație, în cuantum de 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut. În această perioadă, rezerviștii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remunerația lunară este venit supus impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale, datorate potrivit legii.,, ( Legea nr.115/2021 ) !

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Pai... nu este normal? Este rezervist voluntar si cand nu participa la instruire.

Leon spunea...

@Claudiu, este f.f.normal, rezervistul voluntar sa beneficieze de Actualizarea SG, iar pensionarul militar, NU, mai ales daca mai este si in Rezerva..!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Rezervistul voluntar este considerat in activitate.
Are si pensionarul militar solda de grad in baza de calcul dar la valoarea deschiderii dreptului de pensie si apoi indexata.
Actualizarea au dosit-o luca-jienistii din sistem. Astia ar trebui trimisi la bulau pentru sabotarea sistemului de aparare prin depopularea lui de specialisti. Legea lor de pensii nu mai cointereseaza pe nimeni sa ramana in sistem dupa 15 ani vechime in serviciu si 25 ani vechime efectiva.In 9 ani a lasat armata, politia si serviciile fara cadre.

Leon spunea...

Corect, sa vina DNA, sa ni-i ia..!!

Outlander spunea...

Îmi cer scuze, nu știu dacă postarea mea are sau nu legătură cu topicul!
Nu ami observ pe site-ul blogului acel laitmotiv pe fundal roșu (”Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.”)!
Mi se părea foarte potrivit!
Nu mai este de actualitate sau aveți în intenție să faceți un update?
Mulțumesc!

Outlander spunea...

Îmi cer scuze, era mai jos, mult mai jos.
Nu mă băgați în seamă!
Eram obișnuit să îl văd în partea de sus!
Ștergeți postarea!
Mulțumesc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, nu-i nimic si sa ne gandim un pic, caci legenda spune romantique, fromox si șic: fie sus dispuse, sau fie jos puse cu icre din gălbenușuri ovale depuse, ei fiind multumiti au trait ani multi si fericiti! Sănatate cu fericire in toate, dragă frate!

Leon spunea...

Astazi, acest proiect a primit Avize favorabile de la CES si CL, si probabil va fi adoptat in sedinta de guvern de maine !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca acest Proiect legislativ a primit Avize pro, nu s-a gandit nimeni sa fie inclusi toti rezervistii la drepturile acestea? Chiar au murit toate sindicatele prin liderii sai, sindicalistii afiliati, generalii si maharii Armatei? Chiar stam cu mortul cataleptic pe nasalie, fara ca nimeni sa incerce sa-l mai bage inca o data la resuscitare in Reanimare?! Doamne, in ce tara mafiota si ratata traim si in ce Armata abramburita am putut sa intru ca un fraierestean! Chiar ca traim o viata de cosmar si film horor, in care nu ai cui sa te plangi, ori sa sa-ti mai pui nadejdea, in schimb la toate capetele de pod sunt cersetorii politici cu mana de borfași intinsa, care cersesc voturi contra promisiuni, cu care se vor stege adanc la c#$, dupa ce s-au ajuns in Marele Grajd al Lighioanelor!

Leon spunea...

In sedinta de Guvern de maine, la ora 12.00 este pe ordinea de zi ptr.adoptare aceasta ordonanta https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2024/03/OUGANEXA.pdf

Burebista spunea...

Leon, Eu nu cred că se vor aproba cuantumurile din respectivul tabel promovat de sindicate... Eu zic ca se va aproba maxim 10% în plus față de ce au acum...

Burebista spunea...

O creștere cu 214% a soldelor de grad???? Niciodată... Guvernul abia a dat 5% la SF... Prin acele creșteri din tabel în mod real creșterea pe total brut ar fi undeva la 20%...
20% per total buget salarii în tot SNAOPSN.. Fără PC.. 🤣

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
Valorile pentru actualizarea soldelor de grad din proiectul de ordonanta sunt cifre oficiale propuse de Guvern. Nu stiu care au fost propunerile sindicatelor.

Burebista spunea...

Nu prea..
Sunt cifrele propuse de către MApN și pentru care nu au primit aviz de la ministerul muncii... Finanțe...
Vom vedea dacă și cât se va aproba...

Claudiu Marin spunea...

Este primul act normativ care adopta masuri de retentie si atragere a personalului militar.

Leon spunea...

@Bure, se va aproba grila din OuG; inclin sa cred ca acest Tabel este preluat, in avans, din viitoarea lege a salarizarii bugetare prevazuta in PNRR, cu intrare in vigoare anul viitor !!

Burebista spunea...

Citiți cu atenție avizul ministerului muncii. L-am trimis pe emailul blogului.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Burebista, apreciez eforturile voastre de a afla tainele acestei ordonante, facand-o ca pensionari seriosi, destoinici si pasionati, doar sa va mentineti in forma mintea si trupul, dar fiind de o inutililtate absoluta pentru noi, pensionarii militari, lipsiti de foarte multe drepturi din partea statului esuat si mafiot, ca si din partea unei clase de clocari bezmetici ai esalonului doi din MApN, si consider ca munca patriotica este de mult in afara actualelor practici democratice, europene, facand-i pe clocari sa ranjeasca prosteste fasolea si zicand ca neajungand pisica la sunca din pod, rade de vulpea care se plange ca strugurii sunt prea acrii, vazandu-va cum va straduiti sa aflati amanunte ale unor acte normative, inutile pentru noi, pensionarii militari! S-ar merita un topic in care sa-i smardoim pe liderii de sindicate, care au halit milioane si milioane de pomana si doar in folosul lor si nu sa rezolve cele mai arzatoare probleme ale rezervistilor militari, lideri incompetenti si lenosi, care au pactizat cu guvernantii in toate guvernele perindate, acceptandu-le argintii tradarii si veninul din cupele spritanelor si hoitarele fripturilor bagate in burdihanurile nesatule la agapele tainice, ignorandu-ne strigatele de disperare si de durere, amagirile si supararile care pe multi i-au bagat in mormant, de nu i-ar mai rabda pamantul de lasi si tradatori! Grija mare, oameni buni, caci sapaturile in adancime, fara plase de protectie, pot provoca surpari ale galeriilor si abatajelor frontale!

Mihai f. spunea...

Trist ,inclin sa cred că dacă vom primi inflația de 10.4 de la Sf anului va fi lucru mare ,iar vom sta că pe ace daca nu vom fi excluși din nou .

Leon spunea...

https://umbrela-strategica.ro/majorarii-salariale-in-snaopsn-soldele-de-grad-norma-de-hrana-si-drepturile-de-echipament-se-actualizeaza

O spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Eugen spunea...

Pentru cei din activitatea nu este nicio noutate pentru ca raportul colonel/soldat s-a pastrat ca in legea 138/1999 de 1.80.

Claudiu Marin spunea...

@Eugen
Cum sa nu fie o noutate?
Se pastreaza raportul de 1,80 intre solda de grad a soldatului si cea a colonelului, dar de cate ori a crescut solda soldatului?

Eugen spunea...

@ Claudiu
De 8 ori in ambele situatii. Regretabil este faptul ca pensionari nu sunt luati in calcul.