Un produs Blogger.

vineri, martie 29, 2024

In urma cu 20 de ani, Romania a devenit oficial membra NATO, in cadrul celei mai mari extinderi a organizatiei militare

71 comments

 

Adrian Nastase, prim-ministru, depune instrumentele de ratificarea a Tratatului Atlanticului de Nord, la Washington, Secretarului de Stat, Collin Powell

La 29 martie, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia au devenit oficial membre NATO prin depunerea instrumentelor lor de aderare la Guvernul Statelor Unite.

La ora locală 13:00, prim-miniștrii celor șapte țări au predat instrumentele lor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord secretarului de stat american Colin Powell, care le-a acceptat în numele Statelor Unite, care este națiunea depozitară pentru Tratatul.

Ceremonia a avut loc în Camera Cash a Departamentului Trezoreriei SUA din Washington, DC

În acel moment, cele șapte țări au devenit oficial părți la Tratatul Atlanticului de Nord și membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Aceasta este a cincea și cea mai mare rundă de extindere din istoria NATO, aducând NATO la 26 de țări membre.

Evenimentul a fost sărbătorit cu o ceremonie specială găzduită de președintele Statelor Unite ale Americii George W. Bush la Casa Albă și la care a participat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Aderarea celor șapte noi membri va fi marcată de o ceremonie specială de ridicare a drapelului la sediul NATO de la Bruxelles, pe 2 aprilie. Acesta va fi urmat de un prânz informal de lucru al miniștrilor de externe ai celor 26 de țări membre.

02 aprilie 2004, s-a ridicat drapelul Romaniei la sediul NATO din Bruxelles, in prezenta ministrilor Pascu Mircea, aparare, si Mircea Geoana-externe. 


Fara Ordonanta nr. 7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, Romania n-ar fi fost acceptata in NATO.
Viziunea politica din acei ani isi demonstraeaza din plin utilitatea in acesti ani, cand, din nou, norii negri  ai razboiului se ivesc dinspre rasarit.




71 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eheiii, si cu cate sacrificicii de personal, lovit in pensii, in vechimi, in alte drepturi, azi multi fiind muritori de foame, toti cu pensii de tot rasul, si azi avand soarta unor vagabonzi ai statului neglijent roman, care isi bate joc de ei, dupa ce le-a promis cate in luna si stele, daca renunta la Armata, si i-a uitat total, printr-o clasa politica total neprofesionista, analfabeta functional, incapabila, indiferenta si chiar cu o ura viscerala pe toti rezervistii militari, in general! A zis @Leon, si l-am felicitat si pretuit pentru asta pe doua topice mai jos, o vorba de milioane, afirmand ca daca nu i se actualizeaza pensia va ramane la alegeri in casa cu familia, si asta ar merita leprele politice, ca nu sunt decat niste hoti timp de patru ani, si devin dintr-o data niste penibili cersetori de voturi la patru ani! Rusine si dispret din partea noastra, calailor prefacuti si oligarhi fara rusine!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ar trebui data o *Lege a recunostintei pentru sacrificiul aderarii la NATO,* pentru toti militarii varsovisti, care au fost trecuti fortat in rezerva, conform tratatelor si intelegerilor de preaderare, unii dintre ei, si nu putini, trcuti in fara pensii militare, promitandu-li-se ca vor fi ajutati, dar au fost violati in drepturi si apoi abandonati si total uitati, asa cum fac bombardierii cocalari cu damele de companie si consum, dupa ce le-au folosit, caci ca la noi ca la nimeni, celelalte tari est europene, mai ales ungurii, polonezii si cehii, oferindu-le acestor oameni crunt loviti toate drepturile si sprijin pentru o viata linistita si decenta, la pensie. Daca nu ma insel, la noi au fost circa 38.500 de rezervisti epurati, nu? Nici macar sa fie omagiati azi pentru sacrificiul lor suprem, cand sarbatorim aderarea la NATO, n-au fost capabili s-o faca, si m-am enervat si o sa-l laud iar pe @Leon, lait motiv, care a zis ca, daca in actuala legislatura nu ni se va face actualizarea pensiilor militare, va ramane in ziua alegerilor in casa, alaturi de toata familia, eu grabindu-ma sa-i copiez atitudinea aceasta civica si ca un protest pasnic pentru incalcarea tuturor drepturilor legale si constitutionale privitoare la majorarea pensiilor militare, prin actualizare, ca la civili, si dreptul la un trai decent!

Viorel spunea...

NATO / MISIUNI ȘI INECHITĂȚILE DATORITĂ LEGII NR. 168/2020 ART. 12 LIT. (b) și (c).
29.03.2024: Ce face NATO pentru România
Aderarea la NATO a însemnat şi participarea la misiuni internaționale.
România a rotit peste 50.000 de militari în conflictele de pe glob, unde a cheltuit peste 4 miliarde de lei. Peste 30 de militari au murit iar alţi aproximativ 100 au rămas cu răni grave. În acest moment, ţara noastră are dislocaţi aproximativ 500 de militari în misiuni externe.
De asemenea, suntem gazdele mai multor grupuri de luptă și structuri aliate, fapt care contribuie la creșterea apărării pe flancul de est al NATO.
https://alephnews.ro/guvern/azi-se-fac-20-de-ani-de-la-intrarea-romaniei-in-nato-ce-face-alianta-pentru-tara-noastra/
Notă: 50.000 de militari.
Să spunem că 25.000 au devenit pensionari și primesc în plus pe lângă pensie 1.000 lei neimpozabili INDEXAȚI anual domnule Gl.
Să spunem că 25.000 sunt în activitate și primesc lunar 575 lei neimpozabili (sunt plafonați la nivelul anului 2021, dar sum ava crește pentru stimularea de a rămâne în sistem).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am citit ultimul articol al Dlui Col. Mircea Dogaru, Presedintele SCMD, referitor la NATO, varsovistii sacrificati, rezervistii amestecati si ciucanii activi, crunt si ei jupuiți, dar dezinteresati si, in general, despre faptul ca suntem cu totii dezbinati! Cititi-l, caci se merita, fiind punctate critic mai multe realitati dureroase pentru intreaga suflare militara, activa si rezervista, cat si din restul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala! Măi, oameni buni, ba chiar frati de sange kaki, albastru sau amestecat, cand naibii ne mai revenim si noi fortosi, vocali si furiosi, sa ne unim intr-o forta uriasa a strazii, de temut si spaima la mafiile politice, sa-i determinam sa se opreasca din crimele legislative, sociale, psiho emotionale, financiare si materiale la adresa tuturor celor care au purtat si poarta arme si uniforme ale statului, de ,,forță''? Chiar suntem mamaligi pripite, fara principii, țeluri, onoare si demnitate ce trebuiesc aparate cu dintii si in strada, daca nevoile o cer imperativ?! Că daca bebe nu aude, nu vede, nu oaca-oaca, nici mama si nici vaca nu-i da din țâțe si ugere papa!

Pop de Ploiesti spunea...

hai sictir.cu NATO...un site de kakat

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Pop de la Ploiesti, mare jmeker parpales esti in lumea hartistă, cu semnătură fripturistă si cocalar manelistă, pe hando cârâială de mare scofală, cu ceaun si tingire ca acoperire, caci, haorde, acesta nu-i un site, ci, mă rog, un topic de blog, in limbaj negăzar si fără pene de coțofene negre la grătar, unse cu sloboz de pe pătură si tavalite prin păcură, iar cat priveste pacatul cu siktirul si tarhatul e tot o formă de exprimare borfașă si codoașă, de Pașă Bulibașă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Il vedeti pe Secretarul de Stat american, in trecut fost General de Flotila USA, care da mana cu Prim ministrul roman, Adrian Nastase, cunoscut si ca Bombonel Numaratoare de Ouă? Ei bine, Dumnezeu sa-l ierte pe american, care a plecat intr-o lume mai buna, insa stiati ca Doamna europarlamentar, Corina Crețu, i-a fost amanta ani in sir, si asta a contribuit in mare masura succesului Ro la NATO? N-am transformat barfa asta in pamflet, pentru ca stimata Doamna a recunoscut asta oficial si public, dupa barfele jurnalistilor si dupa care s-a maritat cu un roman, oftand adanc amantul, ca sa aiba si ea un soț pe divan, caci distinsul american n-a vrut sa renunte la sotie, si n-a mai durat mult, dupa finalul povestii de iubire, dupa care politicianul s-a imbolnavit de un cancer galopant si a decedat, fie-i numele in veci laudat, ca momentan i l-am uitat!... Aha, parca mi-l amintesc... Nu cumva Collin Power?! Da-i, Doamne, romanului mintea cea de pe urma!

Iulian Mareș spunea...

Scurt rekizitoriu!

O doamna guraliva si corpolenta, cu fusta larga precum kivuțele, arunca mai ieri acuze in media si de la tribuna Parlamentului, cum că, pentru militarii NATO, sositi in ROU, in initiativa de reasigurare si cresterea coeziunii Aliantei, ROU keltie 1000 Euro/pe zi/militar!
Probabil ca exista destui dispusi nativ sa plece pe fenta si sa solicite stradal si vocal incetarea hemoragiei financiare, care vezi Doamne saraceste țara!
*TOTAL FALS!
Hranirea, cazarea, deplasarile, antrenamentul (ex, trageri...etc) și misiunile trupelor NATO (FT/FA/FM) dislicate rotativ în ROU NU SUNT bugetate și akitate de noi, asa cum susține ea?

Dar ce facilități au?
Scutirea de TVA pt activitățile colective, de natura militară, cum se practica in toata Alianța!

In clar: își plătesc cazarea, carburantul, mașinile civile inkiriate sau cumparate, mâncarea, inclusiv curentul și apa!

**Cine spune ca ROU suporta keltuielile este neinformat sau rău intenționat si urmăreste o alta agenda!

***Daca nu eram in NATO eram precum Armenia, Georgia sau umili si penibili precum Belarususul condus de fostul Președinte de colhoz!

****Am mai constatat niste idei crețe: ROU a cumparat numai vekituri, harburi, ca suntem colonie, ca suntem ocupati militar ... etc! Acesti sceptici din nascare nu stiu ce spun si le place doar balacareala si fac afirmatii aiuritoare..
Va inkipuiti ce ar fi făcut Tc romanesc la Bakhmut?
Nici înainte de 89 nu aveam tehnica moderna, nu va faceți iluzii și va explic: noi aveam AG-9, iar lansatoare de Ra ATc Mobile, doar pe hartie; cateva UM aveau Maliutka: idem Strela 2; altii, din Tratat, aveau mult peste Maliutka și Concurs!
MLI-urile stăteau în parc auto cu tavi sub ele pt că le curgea CL de noi! R Mc avea Tu de 76 mm cand altii aveau Ob. de 122!
Câte ore zburau piloții? Despre canibalizarea avioanelor de luptă ati auzit? De ce nu ne dădeau rusii, iubiții de ruși, MIG-uri noi sau Suhoi?
Da, F16 e veki dar performant: ale noastre au motoarele noi (nu reconditionate cum a declarat un kibiț) și avionica în update! Ratații stiu cat costa mentenanta si ora de zbor pentru alte tipuri? Poate ziceti de Gripen? Intrebati pe unguri ce probleme au cu ele..., ca mai sa le returneze intrucat sunt luate in Leasing.
Avem piloți pt F-16 noastre? De bine, de rau, mai cu forcepsul, dar Avem!
Si apoi, de cati bani avem asa marfa cumparam, nu? Ati vazut voi afaceristii si multinaționalele donand pentru înzestrare? Dar politicienii? Gargaragii astia care „se dau in vant” dupa UE si NATO au tinut foarte multi ani apararea in deficit, pana aproape de dezintegrare, dar averea lor crestea exponențial! Cu asa politicieni potenți in afaceri cum de a ajuns ROU in halul asta? Sa raspundem noi pentru asta?
NUUU, sa raspunda ei, ca-i va lua mama drakului la un oment dat!
Nu suntem colonia nimănui dar, ar trebui sa acceptați ca nu avem drumuri, vagoane CF pe 2 osii și trailere pt a mișca 2 Bg.Mc; aeroport cu 1 pista? Rade lumea de noi!
Păcat ca știm carte militară!
Celor care nu cred le pot da link cu tehnica rusă scoasa din lupta pe timpul invaziei UKR; peste 3500 Tc pierdute în 2 ani. Ce victorie, ce festin! (Franta are cam 200 bucati si nu a mai produs unul nou cam de 10 ani!!!)

https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1

PS! Celor care din reflex sunt proruși le readuc aminte ca ruSSia este o tara AGRESOARE, fără Casus Belli si scopul este controlul hegemonic al spatiului fostei URSS!

Iulian Mareș spunea...

Erata: Hranirea, cazarea, deplasarile, antrenamentul (ex, trageri...etc) și misiunile trupelor NATO (FT/FA/FM) dislicate rotativ în ROU NU SUNT bugetate și akitate de noi, asa cum susține ea!!! În loc de: Hranirea, cazarea, deplasarile, antrenamentul (ex, trageri...etc) și misiunile trupelor NATO (FT/FA/FM) dislicate rotativ în ROU NU SUNT bugetate și akitate de noi, asa cum susține ea?
Scuze, dar un semn grafic induce idei uluitoare....

Mihai spunea...

Stau si ma crucesc analizand ce propaganda derutanta induce in auditoriu un "Nou apurut pe blog.
Republika Moldova ( Wikipedia)
Populație
Populație
- Recensământ (2014) 2.998.235
Densitate (2020) - 86,2[7] loc/km²
- Estimare (01.01.2020) ▼ 2.640.438 [6]
(fără Transnistria) (locul 138)
Limbi oficiale Română[1][2][3][4]
Limbi regionale/minoritare Rusă, Ucraineană și Găgăuză[5]
Etnonim moldovean (masc.), moldoveancă (fem.), moldoveni (pl.).
Grupuri etnice 82,07% (moldoveni/români)
6,57% ucraineni
4,57% găgăuzi
4,06% ruși
1,88% bulgari
0,85% alte etnii
(fără Transnistria

Pai ce poți lua în serios de la asa " Nou comentaci" !
Poate îl rugați pe acest " Nou comentaci " sa ne spună și cum s-a rezolvat cazul "Cuba" când rusii voiau sa amplaseze rachete in Cuba iar americanul amenință cu apăsarea butonului nuclear.
Acum dacă în scopuri murdare au adus NATO în pragul ușii rusilor acestia ce ar fi trebuit sa facă?
Și întrebările pot continua !

GG spunea...

@Pop,găzare😂,îți înțeleg supărarea,uneori am și eu momente în mine de revoltă vis a vis de nedreptățile pe care le-au făcut,le mai fac,încă,acesti politicieni de parca am fi cei mai mari infractori ai acestei nații,dar puțin respect fata de acest Om care ne pune la dispoziție un Site de informare și documentare. Lupul Dacic,este simbolul dacilor liberi,a devenit altceva între timp?

Claudiu Marin spunea...

@Mihai
Sunt pertinente indoielile d-tale, dar nu te intrebi de ce timp de o jumatate de secol Suedia si Finlanda nu au cerut umbrela NATO?
Nu faci legatura intre cererea lor si pornirea invaziei Rusiei in Ucraina, semn ca acest stat a reluat naravul revizuirii frontierelor recunoscute international?
Nu-ti dau fiori ploconelile ungurului Orban pe langa Putin?
@GG
Ma bucur sa citesc motivarile care dau reactii euro-NATO-sceptice, dar de ce sa ne suparam pe tara din cauza greselilor unor trecatori pe la conducerea tarii si a UE?

Relu spunea...

Harnelile si dezinformarile astea cu banii cheltuiti de statul roman cu trupele straine au aparut de la faza aia cu francezii la Cincu si vor aparea ori de cate ori vor mai fi dislocate niste trupe straine pe la noi. Astept stirile si racnetele ca o sa cheltuim o gramada de bani pentru a le face americanilor si la alde NATO baza de la Kogalniceanu la alte standarde. Si mai mare.Partea proasta e ca "oficialii" in loc sa apara si ei prin media sa spuna ca nu este cheltuiala Romaniei cu aceste trupe, doar le gazduim, pentru a dezminti aceste fitile, ei dorm in papuci.

Mihai spunea...

" Nou comentaci" sau " Nou căzut de pe Lună " pe aici?
Dacă cândva puteam trece in scurt timp la producția de razboi acum nu mai avem o unitate de producție care sa producă cel putin pulbere de muniție, ca sa nu zic un șasiu de tanc, tun ,o racheta aer- sol cum produceam pe vremuri,etc.
Ba ,culmea ironiei ,fabricam muniții cu pulberi luate de sârbi.
Ungurii spuneau pe acele vremuri ca ei oricând s-ar da la noi dar le era frica fiind aveam la greu fabrici de armament și muniții.
Era suficient sa îndrepte fabrica bandă rulanta cu produsul finit spre ei și erau reduși la tăcere.
Pe la aviatie din câte știu funcționau doar intr-un regiment avioane disponibile cât nu au azi în toată România.
Și multe chiar noi ,cum ar fi MIG 23 , Mig 29 , L39.
Din cate am vazut și acum MIG-urile 29 cele noi zac prin bălării prin biutele de la Kogălniceanu. Asta in timp ce polonezii îl mai au in dotare.
Referitor la afirmațiile despre aviația maghiara ,asa probleme au cu Gripen -ul suedez încât " negustorul Orban" a mai achiziționat recent inca patru bucati și mai vrea încă o escadrila.
Sa intelegem ca acum suntem dotati cu tehnica incat ne putem apara si mde orice musca care trece granita ( daca avem lege sa o avariem in aripă). Probabil pentru vreo -3-5 zile de conflict dupa care cautam cu lumanarea/licitatia precum UKR piese de schimb ,munitii , finantari ,etc.
E de bine , daca cei care spun asa ceva sunt imediat categorisiti rusofili ,eurosceptici , impotriva Nato, etc totul este in regula,așa sa fie , mergem mai departe !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Euroscepticilor si natoscepticilor, bateti in scandurile toacelor, inchinati-va crucioaielor bisericesti si rugati-va fețelor popesti, cu anafură, agheasmă si lumanare in zile de mare sarbatoare sa nu vina peste noi fortele navalitoare, inarmat militare, de la Rasarit, cand ei si alta data au mai venit si ca pe hristosi ne-au rastignit, ca talharii ne-au jefuit si femelele ni le-au siluit, ca nu armata lui unchiul Sam au adus rezbelul in spatiul Ukrainean, taman ca Gingis Han, așa, tam-nesam, ci tot porcii de la Rasarit, carele cu agresiuni propagandistice au venit si rezbelul l-au ițiit, pretinzand ca loazele pentru pentru persoanele rusofoane cu ifose si fasoane si hălci balșoale, teritoriale, incalcand tratatele internationale, asa ca porcii de rusofoi vor mereu cate ceva de soi si balsoi la teritoriul lor lăbărțat ca sa-l umple cu maldăre de tarhat impănat si multilateral dezvoltat, bun cu vodcă la mățoiul gros de indesat la mancat, ca pe cârnat alterat! Mai puneti-va pohtele-n cui si mai indesati-va si cu cate un șui bui-bui de mumui, iar daca va indesati tam nesam si catre Romanistan, sau alte tari din spatiul european, luați-va si balșoalca de halca cu macra, pe langa grasoaiele de mumus, pipis si caca, cât vaca!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ca bine mai dzisesi vorbele, @Relule, cu regulile financiare pentru inarmare ale trupelor militare in teritoriile Romanistane, carele sunt sponzorizate toate de trupele aliate, noi fiind găzdoii primitori si beneficiarii acestor sponsorizari si inarmari, dar ce sa stie ciobanul ce-i șofranul, daca vrea sa gandeasca fixist ca golanul tropetist, fascisto sovietist si putinist, vai de lula lor din ciopor si tagma mamei prostilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nota Bene, bre, nene, si daca podul ruinat din America, de l-a facut cu port containarul kaka maka, l-a pălit berbeaca ca asa au vrut Putina si cretinos din Moscowa?, sponsorizand sabotajul sub acoperitoare sa-l atingă la piloane pentru scufundare, si sa nu va hie de mirare daca mai au pe raboaje si alte acțiuni de sabotaje civile si militare, aparent intamplator vetuste si in tarile european natoiste, ca razbunare pentru embargourile economico financiare!

Mihai spunea...

@ Claudiu
Iar daca e sa vorbim de Orban , multi recunosc, chiar romani get beget ca este ”un negustor bun ” pentru poporul lui ,vizavi de relatia cu UE .
Opunandu-se unor reguli strambe dictate de UE pentru poporul lui (LGBT, gandaci ,lacuste , participare din buget la finantarea razboiului ,etc) le-a smuls inca 10 miliarde Euro pentru unguri pe langa cele 10 miliarde obtinute anterior tot prin opozitie dura la UE.
Plus ca si-a protejat tara in asa fel incat fermierii maghiari sunt printre putinii, daca nu unici in UE , care nu au fost nevoiti sa iasa in strada . Au o agricultura performanta peste Ro plus protectie la invazia produselor UKR. Au autostrazi ,drumuri expres , spitale , nivel de trai ,civilizatie , curatenie , respectarea legislatiei ( mai ales celei rutiere) peste RO.
Asta in timp ce ai nostri obiedienti abia obtin cate o transa de 3-4 miliarde cu conditionari injositoare pentru romani. Plus fermierii in strada ,plus magazinele pline doar de produse din UKR si Turcia
Romanii in majoritate nu sunt impotriva apartenentei la UE sau alianta ,, sunt impotriva celor care conduc aceste entitati si le creaza disconfort in viata de zi cu zi.
Sunt împotriva consumarii resurselor intr-un razboi pe care ei, pentru stapanirea resurselor si extinderea afacerilor l-au creat si amplificat .
Ba chiar ii apreciaza pe cei care se opun unor impuneri . Să nu va fie mare mirarea daca Orban al ungurilor a ajuns sa fie mai apreciat in Ardeal si nu numai decat sleata de pe Dambovita plus plavanul de la Cotroceni ,pretendent la sefia Nato, pe care mai ieri presa la filmat acompaniat de sotie pe terenul de golf de langa Alba Iulia.
In timp ce Orban s-a plimbat pe la Forumul Asiatic si a negociat cu chinezii investitii care v-a darama intr-o oarecare masura piata masinilor electrice prin construirea in Ungaria a doua fabrice , cele mai mari din Europa de producere a automobilelor electrice si batreii electrice pentu ele. Plus ca ,chinezii au invadat targul anual de la Geneva cu auto electrice si termice , surclasand firme mari europene care nu s-au mai prezentat la targ. Deja si showroomurile auto din Ro le pun in vanzare.Si nu uitati ca in Ungaria se mai fabrica patru tipuri de autoturisme bine vandute ( Suzuki Vitara , SCross , Opel , BMW si subansamble Mercedes. Poate se subinteles ca de fapt pe taramul asta se poarta adevaratul razboi. Ai resurse ,produci , nu ai cumperi daca ai de unde si in ce conditii ti se impun.
Nu mai lungesc , cititi asta si aici veti gasi de ce romanii nu-i mai suportă ;

https://www.spectacola.ro/christian-sabbagh-a-izbucnit-ce-rost-mai-are-sa-lucrez-mai-bine-devin-somer-am-vandut-tot-ce-aveam-de-vandut-la-pret-de-chilipir-numai-sa-mi-fac-copilul-bine_37843.html

Si inca ceva care sa va dea de gandit vizavi de afirmatiile fata de Orban , inclusiv ”Noului comentaci” !!
Salaj ,considerat ”Martir” prin Ip, Trasnea . Au mai sters din foto ,dar tot se vede in prim plan Dinu Iancu Salajanul alaturi de toata floarea judetului (psd-pnl) ,primar ,prefect, subprefect ,alti oficiali

https://www.sportulsalajean.ro/si-la-zalau-ziua-maghiarilor-de-pretutindeni-a-fost-sarbatorita-a-237325

Ce-ar mai fi de spus cand romanii din vest cumpara la greu case in localitatile de granita din Ungaria ,multi pentru simplul motiv ca gazul si electricitatea sunt foarte ieftine comparativ cu RO plus ca exista randuieli , curatenie , nu platesc impozit pe casa de locuit proprietate , asta deoarece in Hu sunt zone unde nu se plateste impozit pe casa de locuit.
In concluzie , la noi este bine , la unguri rău ? Ce parere aveti ?

Claudiu Marin spunea...

@Mihai
Cine te plateste domnule sa raspandesti narativul ca NATO a provocat invazia in Ucraina?
Cat despre eficacitatea regimului putinist al lui Orban, ultimele date statistice arata ca Romania a depasit mult Ungaria la indicatorul PIB si a egalat-o la indicatorul PIB pe cap de locuitor.
In ultimul timp, ungurii lucreaza tot mai multi in Romania unde salariile sunt mai mari.
Clasament mondial

PIB

Locul

45 România Europa 348.902 2023 301.262 2022 284.086 2021
57 Ungaria Europa 188.505 2023 178.789 2022 181.848 2021

PIB pe cap de locuitor
53 Ungaria Europa 19.385 2023 18.728 2021 18.728 2021
54 România Europa 18.530 2023 14.858 2021 14.698 2021

Viorel spunea...

Constat din comentariile lui Mihai că are ceva doxă și că nu este chiar pe arătură. Țin să-l întreb însă. NATO și Tratatul de la Varșovia (Uniunea Sovietică + Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Germania de Est, Ungaria, Polonia și România).
De la înființarea NATO și până în prezent, câte state membre NATO a invadat SUA ? Nici una. Citește conținutul întregului link sau cel puțin ceea ce prezint mai jos și vino cu o justificare pentru inițiativele Uniunii Sovietice (Ungaria și Cehoslovacia).
„Prezența trupelor sovietice în statele membre a exacerbat tensiunile interne și antisovietice în Polonia și Ungaria, unde în anul 1956 au loc evenimente de anvergură. Însă tocmai această prezență sovietică a oferit URSS posibilitatea de a rezolva rapid problemele. În Polonia, Nikita Hrușciov renunță la o confruntare directă și acceptă reîntoarcerea lui Gomulka la conducerea partidului comunist polonez, însă în Ungaria, unde decizia guvernului Nagy de a scoata țara din Pactul de la Varșovia i-a alarmat pe sovietici, situația a fost „rezolvată” prin forță. Rezultatul este prea bine cunoscut:Revoluția din Octombrie și invazia sovietică.
Tratatul de la Varșovia a fost invocat în 1968, când Uniunea Sovietică folosește trupele Pactului (soldați din Polonia, Germania de Est, Ungaria și Bulgaria) pentru a invada Cehoslovacia cu scopul de a reinstaura controlul asupra guvernului de la Praga. În mod ironic, chiar în acest oraș care a cunoscut în 1968 lupte între demonstranți și soldații Pactului de la Varșovia, s-a organizat, în iunie 1991, conferința prin care organizația a fost oficial dizolvată.” Richard Cavendish, The Warsaw Pact is signed, în „History Today”, vol. 55, nr., 5, 2005.
https://historia.ro/sectiune/general/tratatul-de-la-varsovia-578559.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, escuzes mois ca intervin, vai, in cazul minții niznai de buhai si vutai a lui, @Malai, fiind atat de rusofon doar ca este total un chitron si afon, pe EU si NATO plin de furie nurlie si zurlie pentru ca a fost corijent in teorie la Stiintele Sociale si Historie, daca la limitatele-i minti clocotind de fierbinți no hi vorba si de niscaiva gologani si arginti, plini de bube hâde, in euroi sau in ruble zălude, caci putem noi sa ne dam de crucea mortii sa-i deschidem ale minti-i zavoarele porții, ca o data luat în papară pe panta amară a tradarii de țară si a vanzarii propie-i națiuni din ale mizeriei rațiuni, nu-l mai putem scoate din gărgăuni si din adancul acestei vizuini de căpcăuni! Se expune singur si unic oprobiului public, ca un limbric facut covrig pe secera si barosul sovietic din a Kremlinului pipirig, poate chemandu-l, nu @Mălai Ixulai, ci Bulai Niznai sau Crăcănel Vătrai, daca nu cumva Nikiforov, Volcov sau Hrusciov din gasca Șonșoacei & Simionov, niste extraterestii sovietisti si putinisti extremisti, hando kaka makiști masochisti, infiltrati in toată societatea sa ne vanda lui Putin Cetatea, sabotandu-ne, ca iudele, Armata, Politia si Serviciile!

Mihai spunea...

@ Claudiu
După câte sanctiuni i-a aplicat UE lui Orban , mă mir ca sta si pe locul ala in propaganda UE , Bancii Mondiale ,etc
Paradoxul propagandei consta in faptul ca nivelul de trai si bunastare al ungurilor este peste cel al romanilor. Si asta incepând cu salarii si pensii. Evident ca in zona de granita sunt si romani care lucreaza in Ungaria , precum si unguri care lucreaza in Ro. Depinde de zona.
Plus ca firme le unguresti precum MOL ,OTP Bank (fost CEC unguresc) , Wizz Air fac profit la greu in RO , plus investitii maghiare la greu in RO ,mai ales in judetele Bihor , Mures , HR, CV.
Magazinele din Ardeal ,si nu numai sunt pline de produse alimentare unguresti , multe rezultate din cumpararea productiei agricole de la fermierii din Campia de Vest si prelucrate in fabricile din Ungaria ,apoi exportate ca produs finit in RO( faina ,tărâte pentru furajarea animalelor , conserve de legume , bulion ,etc ). Tigla de Bekescsaba foarte cautata in RO. Depozite frigorifice regionale si zonale in toata HU unde fermierii isi valorifica productie si de unde apoi se aprovizioneaza magazinele ,supermarketurile ,etc si se distribuie la export. IMi dati in RO locul in care functioneză un dEpozit frigorific zonal in care fermierii sa-si valorifice productia agricola ,ca sa nu o arunce toamna pe camp ?
Imi dati va rog o firma romaneasca care face profit in Ungaria ?
Tot propaganda UE mincinoasa l-a denigrat pe Orban inainte de alegeri , ghinionul lor fiind ca poporul maghiar nu i-a bagat in seama si l-a scos pe Orban castigator cu majoritate confortabilă.
Nu vreau sa fac o similitudine cu propaganda facuta in favoarea lui NAvalny cu sotia plimabata prin Parlamentul european ,pentru ca rezultatul la alegeri sa fie zdrobitor in favoarea lui PUtin inclusiv in Diaspora care l-a votat in procent de peste 90 %.
Si atunci despre ce vorbim ?
Realitatea este ce vedem si nu ceea ce se incerca a ni se impune. Lumea s-a cam prins ce afaceri si interese invart americarii si UE prin UKR.
Au stiut romanii cumva de la televiziunile romanesti ce se intampla in Germania , Franta , Belgia , Olanda , Spania pe timpul demonstratiilor fermierilor . Evident ca nu , deorece li s-a impus sa nu transmita.
Numai ca TIK TOk le-a adus romanilor informatia si s-au solidarizat si ei cu miscarile fermierilor europeni. Sper ca nu veti spune ca erau revendicari nejustificat , dar dorit a fi ascunse de propaganda UE.
Si cate informatii sunt ascunse de televiziuni romanilor si inlocuite cu propaganda mincinoasa:
Eu pe langa ce vad urmaresc si combin inforformatiile rezultate de pe televiziunile de stiri in limba engleza prezentate pe televiuni precum BBC , CGTN , TV5 Monde, Al Jazeera, CNC Word, DW si apoi trag concluzii. O prea mare lungimea informatiei pentru ingustimea spatiului TV bagat pe gat romanilor.A reluat vreo TV romaneasca cumva de la DW situatia actuala din Germania cu interviuri cu pensionari nemti care nu reusesc sa-și acopere din pensie chiria si cheltuielile cu utilitatile , firme care se inchid una dupa alta ,extrema dreapta in plina ascensiune ,etc.? Nu ! Oare care o fi motivul .
A dat vreo tv romaneasca ce se dezbate in prezent la Boao Forum for Asia ,unde participa inclusiv Japonia ( fara USA si UE)si in cadrul caruia China a semnat contracte economice multiple cu Sri Lanka , Republica Dominicana ?
Ce am semnat noi prin turneul din Africa si America de sud ? S-au l-au delegat unii pe cheltuiala noastra doar pe post de emisar in favoarea propagandei pe care o dezvoltă ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ixulai Mălai, vad ca te bagi, vai, din ce in ce mai adanc in vutai, ca a-l proteja mârlan si a-l lauda grosolan, ca un profan, pe acel golan de Vigtor Organ al Pustei mongoloide, trebuie sa hii din propagandele hibride de labii insipide in răspăruri rusofile, caci hoarda organist vigtoristă este in slujba putinista, si tu cum dreackului sa nu lingi laba ursului-rusului in stil de lichea ca sa primesti pentru tradare o stea din tinichea in cinci colturi, ca tarhatul cu moțuri, de la sovieticile hoituri?! Schimbă mârțoaga hodoroaga si macazul cu bloaga ca esti expirat, deconspirat si ca tradator markat, si la fiecare postare de ciumpalac te faci de tarhat, iritand cu șovinismele, putinismele, șoșocarismele, simionismele si extremismele cu idioti pe adevaratii militari si romani patrioti! Traiasca Romania Mare, si moară hoardele tradatoare in slujba fortelor invadatoare de peste hotare!

Mihai spunea...

@ Viorel
Nu despre asa ceva era vorba.Daca e să o luam asa putem enunta si implicarea romanilor in cazul IMre NAGY. Sau asasinarea prin lovitura de stat dirijata de USA a presedintelui chilian Salvador Allende ,ales in mod democratic. (Vezi Razboiul cuprului din minele din Chile la care yankeii erau abonati ) . Plus starpirea oricarei miscari socialiste in America de sud . Cuba o epopee relevanta. Platesc si azi averile nerecuperate de magnatii yankei . Se vorbeste chiar ca J.F.Kenedy ar fi fi fost victima pentru faptul ca nu a declansat razboi impotriva trupelor lui Castro.
Trecand la ale zilei ;
Intre Gorbaciov si americani a existat o intelegere .
Cine nu a respectat-o ?
Cine a depasit linia din intelegere ?
Ce au facut americanii cand rusii s-au apropiat cu rachete de granita lor ? Nu cumva au amenintat cu apasarea pe butonul nuclearei ? Si ce au facut prin intelegere cu rusii ? Atunci de ce s-a putut si acum aroganta natoista a invins ratiunea ?
De ce după ce justitia l-a arestat pe magnatul petrolului rus Hodorkovski,patron al IUKOS si Putin a nationalizat gigantul IUKOS , eliminand din concern firmele americane si occidentale din tropaitul prin petrolul rusesc , relatiile relatiile mintre rusi _Occident _yankei s-au deteriorat semnificativ ajungandu-se la sanctiuni grele impotriva Rusiei ?
Sub ce motive au sabotat yankeii si englezii jocurile olimpice de la Soci , ca apoi drept replica Putin sa le ia Crimeea ?
Doar pentru ca rusii si-au protejat si recuperat resursele dupa dezastrul in economie facut de betivanul ELTÂN , pe care l-au incalecat cum le-a fost vointa. Prezentau televiziunile cum rusii ajunsesera sub Eltân sa manance de la tomberoanele de gunoi.
Cand rusii s-au retras din Tratatul Rusia _NAto , de ce occidentalii si capii aliantei nu si-au dat seama ca lucrurile degenereaza daca nu se opresc din dorinta de a pune Rusia la zid ?
Am asistat in sec XXI la cel mai grotesc exod generat de refugiatii din calea actiunii ”Pur democratice” ”Primavara araba ” ! Cine sunt vinovatii ? Cate sanctiuni au incasat ?
Cine a favorizat ca azi Occidentul sa fie full de emigranti din acele zone , mai ales ca prin Libia s-a scurs intreaga Africa spre Occident ,emigratie care genereaza revolte ,cheltuieli si miscari extremiste in tarile occidentale ?
Pe cine intereseaza ca in taberele din Turcia refugiatii din calea ”Primaverii arabe” intre care familii cu copii traiesc in tabere supraaglomerate in corturi in conditii inumane , in pragul genocidului ?

Claudiu Marin spunea...

@Mihai
Recunosc in cele scrise de tine mai sus cateva din conditiile puse de Putin in scrisorile adresate NATO si SUA inainte de a incepe invazia in Ucraina.
Reprosa ca nu s-au respectat intelegerile convenite intre Gorbaciov si liderii NATO cu privire la neextinderea NATO pentru ca Uniunea Sovietica sa nu se opuna unificarii Germaniei in toamna anului 1990.
Potrivit reprosurilor lui Putin, extinderea din anul 1999(Polonia, Ungaria, Cehia) si cea despre care vorbim astazi, din 2004(Slavacia, Slovenia, Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania) au reprezentat incalcari ale intelegerilor Occidentului cu Gorbaciov.
Daca acceptam pretextul invaziei Ungariei pentru a indeparta NATO de granitele Rusiei, trebuie sa ne gandim la urmatoarea etapa pe care o va invoca Rusia, pentru a scoate NATO si din tarile care au intrat in organizatie dupa anul 1990.
Invazia Ucrainei, pe care multi naivi nu o intrevedeau, este doar prima etapa a planurilor Rusiei de a reface fostul spatiu al Uniunii Sovietice si al Fostului Tratat de la Varsovia.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cine n-are teamă si balegă in seamă tratatele cu RuSSia, e si cum si-ar baga degetul sau o nuia undeva, mai hakana, unde nu intră lumina, caci in toata Istoria planetara toti cei care semnară tratate cu natia barbară, luară papară amară, ca la ei nu contează cine semnează, ci agresiunea si forța primează, si cand lacomia, codoașa, a lui Alioșa a pus ochii pe ceva, a si inceput rezbelul cu invadarea! Magnatii rusi si rusofilii, fostii tortionari sovietici cu colivii dilii, sunt de fapt niste mafii si oligarhii, supusi sistemului putinist de tortionari, avari si niste cruzi macelari chiar a-i propriului popor, dispusi la jaf si omor in numele dragului lor conducator, dar sa ajungi sa-i lauzi si sa-i pupi intre bulzi pe acesti oligarhi cruzi, inseamna ca esti luat rau la durlă in gură pe aratură, dar si total slugar si sugar, cu interes financiar pentru propriul buzunar si dedicat politicilor fascistoide de stat egoiste, staliniste si putiniste!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intelegeti, o data, ca sculele Simion si Sosoacă sunt instruiti si trimisi de Putin ca sa refacă empiric si cu siretlic spatiul ex sovietic, iar cei ai bucilor căpriori in sudori, ca de-al de, tulai, @Ixulai Mălai si alti bulai-kakai, niste tradatori, fiind ai rusnacilor subsiori interiori sa darame si sa lase sistemul tarii-n ruine, pentru a le prinde rusilor bine la o eventuală si foarte nasoala interventie, prin forta militara, sa intre in tara!

Viorel spunea...

Mihai.
1. Ai deviat de la comentariul meu. Am dat ex. SUA /NATO versus Uniunea Sovietică /Tratatul de la Varșovia, adică mai pe înțelesul tuturor. Două puteri mondiale formează două alianțe. Jură pe degetele de la picioare să se apere (în interioriul lor / art. 5 / Tratatul NATO) în cazul în care vreun stat membru este atacat. Uniunea Sovietică ce face prin ex. date ? Își atacă proprii aliați. A făcut SUA așa ceva în cazul Alianței NATO ? Celelalte ex. sunt și de o parte și de alta.
2. Explică următoarea situație, pentru că dacă nu se întâmpla așa ceva, Rusia nu ar fi atacat în veci Ucraina.
Acordul de la Budapesta. Rusia s-a angajat, în 1994, să respecte suveranitatea și frontierele Ucrainei.
Acest acord a fost încheiat după câţiva ani de la încheierea Războiului Rece, într-un context de reducere a armelor nucleare la nivel mondial, reamintește Mediafax.
În acest document, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite salută aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevede că ţara nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială.
Punctele-cheie ale acordului:
- Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele actuale ale Ucrainei.
- Cele trei ţări semnatare se angajează să se abţină de la ameninţări cu recurgerea la forţă sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei Ucrainei şi să nu mai utilizeze niciodată forţe armate împotriva Ucrainei, cu excepţia cazurilor de legitimă apărare sau în alte cazuri prevăzute de către Carta ONU.
- Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să se abţină să recurgă la constrângeri economice în detrimentul Ucrainei, pentru propriul interes.
- Țările semnatare se angajează să sesizeze cât mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, în cazul în care aceasta este victima unui act de agresiune sau dacă este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare.
- Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Ucraina vor începe consultări în orice situaţie care ţine de o problemă cu privire la aceste angajamente, conchide acordul.

Iulian Mareș spunea...

Pare sub ce pseudonim filohungurul mai umplea cu texte de toliaca blogul?
Sa ne zică despre TVA, costul benzinei și al mâncării hunguresti casei arcași lui Arpad vin pana în Cluj sa-si ia o fleica!
&Ca să nu rămână asa cu hainele, Gripei aindisponibilități tehnice aproape duble decad prevederea regulamentara, el știe precis procentul, fiind de meserie...😝🤣👍
Asa ca mai poate lua o escadrila, ca să aibă una sigur operativa, din doua!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, dragul de el, iti spun sus si tare ca tratatele de neamenintare sunt, pentru hoardele militare, rusesti si barbare, cazute inca de la semnare, caci ei cand sunt in inferioritate tactică, militara si economica le semneaza, la o adică, pana se refac si sunt buni de un nou atac armat, asa facand in toata istoria geopolitică sa nu lase adversarilor impresia de frică, si care au pus botul s-au ars jucandu-se cu focul, si uita-te bine la Suedia si Finlanda si toata pleiada tarilor baltice, care sunt fermi sub cupola la acele tratate euro atlantice, stiindu-le viclenia, dar si furia cu care ataca armat si surprinzator de neasteptat, chiar daca in razboi cu Finlanda au murit rusnacii cu gramada, neputand face dovada ca nici macar intr-o portiune finlandeză nici un tanc n-a prins viteză din cauza grupurilor de partizani schiori, grenadieri si ochitori, fara tehnica militara grea, cum ar fi tancurile si artileria, dar nici asa rusii n-ar renunta a doua oara sa-si mai ia o noua lectie de papara amara, ca daca in Finlanda ar intra, asta li se va intampla la viclenii de cumetrii pe granita de 1200 de kilometrii!

Mihai spunea...

@ Claudiu
Presupun ca stiti si dvoastra destul de bine faptul evident ca mascat visul american a fost destramarea URSS ,evident ca odata cu asta si caderea Tratatului de la Varsovia.
Au prins momentul cu naivul Gorbaciov si si-au vazut visul implinit.
Pentru a gasi cauzele actualului conflict ,trebuie sa facem precizarea de la inceput că UKR a fost membru fondator alaturi de Rusia a URSSS. Considerentele nu le mai dezbatem se cunosc foarte bine.
Ucraina a trecut prin momente dificile insa odata cu venirea la putere a lui Hrusciov ea a intrat intr-un regim preferential de dezvoltare gandit de acesta.
Acest regim preferential a presupus investitii masive facute atat cu resursedin UKR cat si cu resurse din Rusia cat si din celelalte tari intrate in uniune.
Nici intr-un caz UKR nu si-a dezvoltat economia doar din resurse proprii , industrie metalurgica , constructii de masini , centrale nucleare, arme nucleare ,etc.
Inclusiv marele avion AN 225 cunoscut sub numele de MYria a fost proiectat si conceput a fi fabricat la Novosibirk in Rusia ,insa Hrusciov a hotarat sa fie fabricat la Kiev.
De asemenea teritorial ce a facut Hrusciov din UKR se stie , nu cred ca mai trebuie insistat.
La schisma din 90 UKR a ramas in dotare cu o mare parte a economiei sovietice , inclusiv parte a arsenalului nuclear.
Englezii si americanii ingrijorati de detinerea de catre UKR a acestui arsenal si tinand cont de trecutul nazist a unei parti dintre ucrainieni inainte si in timpul celui de-al doilea razboi mondial au initiat o intelegere cu rusii prin care i-au deposedat de arsenalul nuclear.
Apoi lucrurile pe timpul presedintelui Kucima au mers bine intre cele doua tari , pana cand Putin a scos pe masa planul de a crea o Uniune Euroasiatica in care sa fie inclusa si UKR alaturi de alte foste republici , China , India , Iran.Adica spuma tarilor detinatoare de mari resurse. Voiau chiar si o banca care sa contrabalanseze BM.
Apoi a inceput tavalugul cu reactia oocidentului , includerea de urgenta in UE si Nato a tarilor din sfera sovietica . S-a incercat si cu Georgia , dar concentrarea a fost asupra UKR.
Sarind cronologic mai multe etape ,(Cecenia , Georgia) , Triada ”Dreptate si Adevar ” Timosenko , Sakașwili ,Basescu sub steag yankeu s-a pus in miscare.
Ce a urmat este bine cunoscut . Puciul de la Kiev , care unii sustin ca afost initiat de occidentali si yankei ,altii de rusi , bombardarea de catre nationalistii UKR a rusilor din Dombask si Lugansk , razboiul gazului ,etc.
Cert este ca Occidentul si americanii au depus toate eforturile vazute si nevazute ca UKR sa nu ajunga in acea Uniune Euroasiatica . Asta ar fi insemnat pierderea unei vaste surse de resurse si piata de fabricatie si desfacere pentru occidentali si yankei.
Practic aici se joaca cartea . Rusii nu vor ceda niciodata acest teritoriu ,considerat leaganul formarii Rusiei Kievene cu resursele si investitiile facute aici de fosta URSS să cada in mâinile dusmanilor lor de o viata .
Daca americanii si englezii nu il indemnau pe Zelenski sa nu semneze tratatul de la Minsk si acesta semna tratatul evolutia nu ar fi dus la razboi ,daca UKR renunta la intrarea in Nato.
Scopul rusilor este tinerea UKR sub control si nicidecum atacarea vreunui stat cu apartenenta la NATO.
Lupta va fi cum se zice pe viata si pe moarte , interesele occidentului si ale yankeilor sunt prea mari pentru a ceda. Vor face uz de tot armamentul si metodele posibile pentru ca sa stopeze inaintarea si punerea sub control a UKR de catre rusi. Pentru toti UKR este un fel de tărâm al fagaduintei care nu trebuie pierdut .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O data si o data RuSSia va fi destramata, bucata cu bucata si in bucatele agrare, dupa o placere a durlii mele si a statelor care au suferit multe rele si fiecare opresiunea trupelor lor barbare, si destramarea se va produce din interior in apropiatul viitor, ca o buna solutie, dupa o victorioasa Revolutie! Ciortâi brânca, pașol, na, turbinka!

Viorel spunea...

Mihai. Ai rămas în urmă cu informațiile. O bancă, care să concureze cu BM sau chiar să o depășească a vrut să facă Ceaușescu în Casa Poporului împreună cu țările arabe și Iugoslavia. Și ăsta a fostul unul din motivele pentru care americanii l-au vrut dat jos.
O nouă Bancă Mondială pentru marile economii emergente, transpunerea la scară mai largă a visului lui Ceaușescu.
Știm și noi și știau și liderii lumii de atunci că Ceaușescu nu era deloc un bun tovarăș cu Fondul Monetar Internațional sau cu Banca Mondială. Prin urmare, una dintre dorințele sale arzătoare era să scoată definitiv România din cercul de dependenți de aceste instituții de „cămătari” și să devină chiar țara noastră „bancherul” lumii.
O intenție aproape copilărească aș zice, dar tot pe baza acestui vis au fost înființate și FMI și Banca Mondială, ca să fim onești. De ce n-ar fi putut și România să devină un pol economic în Europa de Est?
Nicolae Ceaușescu și-a dorit să înființeze la București o Bancă Mondială, cu sediul la Casa Poporului și să colaborează cu țări ca Iran, China, Egipt, Libia, țările arabe din Golf, alte țări aflate în curs de dezvoltare și surprinzător sau nu, cu Iugoslavia.
Cum ar fi vrut Ceaușescu să facă din România cea mai mare putere economică a lumii.
Pe ce se baza ultimul dictator comunist din Europa? El credea că putea dezvolta România pe baza a două repere: extracția aurului și a metalelor rare și valorificarea lor prin IPRS Băneasa și platforma industrială Pipera, cu fabrici din toate ramurile industriei care ar fi trebuit să ajungă mari exportatoare în respectivele domenii de vârf.
https://playtech.ro/stiri/ceausescu-planuri-secrete-14061

Claudiu Marin spunea...

@Mihai
Regimul de la Moscova va cadea de mana rusilor nu prin interventia directa a NATO. Exact cum au cazut regimurile lui Milosevici la Belgrad si Iamukovici la Kiev.
Cat o sa mai suporte cetateanul rus, in special din marile metropole, izolarea de lumea europeana?

Rusia trebuie sa respecte in primul rand granitele pe care le-a recunoscut la dezmembrarea Uniunii Sovietice in anul 1991.
Nu va beneficia de nicio clementa a lumii occidentale cat timp nu se retrage in granitele din anul 2013 sau in granitele convenite cu Ucraina.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In lasitatea proverbiala, si chiar in frica lor de natie barbară, sovieticii simtindu-se in inferioritate de trupe militare ameninta criminal cu ogivele de bombe nucleare! Halal razboinici matriosti, remarcati doar la violurile-n găști si la baut din ploști de proști butoaiele de votci din găinați de cloști!

GG spunea...

Mai sunt țări care sunt un zid în fata spurcatilor care vor sa se aleaga praful și pulberea de omenire și de învățăturile lui Hristos.Dacă unora le place încotro se îndreaptă lumea,e treaba lor,mie....,ba! Bine, unii de schimbă precum vântul eu îi știu,am sa le aduc aminte cândva!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Serbia, de buna seamă, traieste o mare dramă, vazand cum in cativa ani se destramă, insa si-au facut-o cu mana lor, cu razboiul epurarilor natiilor din interior, sub acel bici si brici ale lui Milosevici, si dandu-se impotriva NATO si a yancheilor la instigarea rusilor, prea inselandu-i ca-i vor ajuta sa-si pastreze independenta si integritatea, uitand ca intre ei si Rusia e Romania, Marea Negra, Moldova, Ukraina si Dunarea si, ca sa fie situatia si mai gri-maro, s-au incurcat itele si cu leaganul natiei lor, Kosovo, careia nu-i mai poti face altceva decat sa-i recunosti sau respecti independenta cumva, impusa international, insa nerecunoscuta de total, asa cum se abtine si Romania, respectand vecinatatea si fratia cu Serbia, dar si sa nu se dea motivatii teritoriale iredentistilor din spatiile cu clanurile cu viziuni de separare ale secuimii maghiare. Actualul presedinte sarbesc pro rusesc si vecin este si el un cretin, cu declaratii pro putiniste, anti natoiste si europeniste, adancind Serbia undeva intre democratia, mai va, si fascismul impus de Rusia, fiind un ghimpe si belea pentru Europa si SUA! Ce-i de facut in acest caz special cu efect international este ca sarbii sa fie lasati pe șenal, in independenta aleasa, fara sa fie o piesă sau piatră prețioasă, nici in a Europei si nici a Rusiei cu gatul in lesă, iar statutul de gurvă bagaboantă si kașto a teritoriului Kosovo sa fie unul icognito, nici in Europa, angro, si nici in NATO, bro!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
alea cu banca pentru saraci erau vise umede ale lui Ceausescu si Gadafi; desigur se putea transpune visul in practica caci africanii sunt creduli: uite ce repede arunca jugul de lemn pe unul de fonta al kinezoilor si rusilor! Sunt foste colonii care s-au si dezvoltat si au orase de nivelul Europei, sunt si altele..., care vai mama lor! Terorismul generalizat ca si puiernița de copii intr-o familie sunt caracteristicile saraciei...
Faci banca internationala si in tara ta peste 50% defeca in fundul curtii si minteai ca poporul ragaie de satul: mancau fripturi cate 3 cani pe zi!
Dupa ce a industrializat tara cu bani de la FMI si BM (i-a fatat vaca) a venit timpul returnarii datoriei (i-a murit scroafa)! Conditiile si dobanzile le stia din capul locului, dar taranul „Moromete” credea ca scapa de fonciere... :)
*Precizare:UKR a bombardat regiunile separatiste doar dupa ce au aparut trupe paramilitare separatiste finantate si dotate de ruși, dupa declaratii si actiuni belicoase si dupa ce Crimeea a fost furata la drumul mare, nu ce peioreaza „ciocănarii”!

Mihai spunea...

@ Claudiu
Posibil sa se întâmple, dar nu puteți exclude faptul ca același lucru i se poate întâmpla și lui Zelenski.

https://www.fanatik.ro/confuzie-in-ucraina-oamenii-fug-in-masa-de-recrutarile-pe-front-mersul-la-razboi-este-ca-un-bilet-doar-dus-20643598

@ Viorel
Este arhicunoscuta ideea lui Ceaușescu cu banca.
Unul printre altele din motivele care i-au adus sfârșitul.
Asta a fost soarta tuturor celor care si-au protejat tara și nu si-au pus la dispoziție resursele clicii mondiale imperialiste.

Cu ăștia defilam;

https://m.activenews.ro/stiri/Cum-si-a-batut-joc-Biden-de-credinciosii-catolici.-Duminica-Pastelui-a-fost-transformata-in-Ziua-Vizibilitatii-transsexualilor-188446

Mihai spunea...

După ce 10 ani te-a durut in basca de popor;

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://m.dcnews.ro/klaus-iohannis-surprins-din-nou-la-golf-impreuna-cu-sotia-sa-rares-bogdan-spune-ca-e-ca-mersul-la-sapa-sa-nu-mai-fim-ipocriti-sa-fim-oameni-foto_954427.html&ved=2ahUKEwiWwcT82Z2FAxVQh_0HHasmBAgQFnoECB4QAQ&usg=AOvVaw3xQUISwnh94cOwJ9BKEaeE

Și când te gândești ca împreună cu Rolex( R.B.) au scos candidatul alianței pentru București care nu știe pe unde sa-si ascunda averea.
Oameni și candidati cu adevărat strans legați de omul de rand și nevoile lui .

Mihai spunea...

Sărbători binecuvantate celor care sărbătoresc Paștele !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, nimeni nu da un șpan de ban pe adevarul inuman, trist si anterior antagonist despre acest risc din Ukraina, unde si-a pus laba RuSSia, inarmand bandele separatiste cu apucaturi fasciste, care epurau etnic si puternic pe latura economico sociala la serviciu, in institutii, in locuinte sau scoală, fortandu-i pe ukrainienii de rand cu un picior in fund sa ia drumul bejaniei mai in adancul Ukrainei, deci asta fiind fitilul detonator pana s-a produs primul omor, apoi cu zecile, cu sutele si cu intentiile planificate ca Ukraina sa intervina cu fortele armate sa faca dreptate, numai buna motivatia sa intervina, ca poliția, hop, si RuSSia, bandita, dar tot cu armata, insa sa devasteze toata Ukraina si sa le macelareasca toata populatia, doar pentru o mana de rusi si rusofili, alcoolici si debili, insa rusii de fapt urmarind mai tare pamantul de sub picioare, si nu populatia conlocuitoare si de vodci amatoare! Asta a fost inceputul precar, instigat de un popor barbar si un țar talhar, sa puna o armata, la toate capitolele ratată, cu o educatie repetentă si agresiune dementă pentru a cuceri sangeros Ukraina liberă si independenta! Cat va fi ciuma si piaza rea, RuSSia, pe planeta nu va exista pacea si listea! Iac-așa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hristos a inviat, cat si un Paste fericit tuturor catolicilor din Regat!

Arfy spunea...

Conform H.G. nr. 381 din data de 31 martie 2024, pensia minimă a militarilor va fi de 2.180 de lei, la care se adaugă bonurile de vacanță și biletele în stațiuni de recuperare(fără TVA inclus)!

GG spunea...

Paște Fericit! Când se sărbătorește Învierea Domnului nostru,Iisus Hristos, indiferent pe ce stil,religie etc,este sărbătoare în ceruri, dar și pe tot mapamondul. FIUL DOMNULUI e unic și s-a sacrifict pentru toți,nu numai pt.o anumită nație,să fie foarte clar

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș. Ceaușescu cel puțin a schimbat și statutul și fața României datorită banilor împrumutați în timp, dar guvernarea Horban / Mîțu ce au făcut cu cele peste 30 miliarde de euro împrumutate tot pe dobânzi mari comparativ cu alte state și pe care i-a tocat într-un an și jumătate fără să dea nici o explicație unde s-au dus aceștia. I-au împrăștiat cu dedicație (să nu uităm crâșma din Giurgiu cu 12 milioane euro / măști, spirt și alte acareturi pentru pandemie cică!) Ceaușescu a fost împușcat. Pe Mîțu l-au dosit până trece furtuna după care ura și la gară. Plătească poporul fraier că banii s-au dus în buzunarele lor. Iar cei care îi anchetează, îi va pierde pe drum. Iar visele devin de multe ori realități dacă mă refer la nea Nicu. Atunci furau doar membrii partidului, acum fură tot golanul cu 10 clase ajuns mare politruc, guvernant, primar, etc.

Iulian Mareș spunea...

GG,
numai orcii ruși bombardează pe oricine nu vrea hegemonia lor!
Ai mai văzut popă sa slujească rakete nucleare? Doar generalul maior Kiril ...😡😱

Leon spunea...

@Arfy, posteaza-ti comentariul maine dimineata, tot este Ziua pacalelilor !
Dar,...Nu trebuie sa glumim despre cei 5.200 de MILITARI care beneficiaza de Indemnizatia sociala de 1.281 lei (pensia minima garantata)...!!

Viking spunea...

Arfy,e buna de pacaleala pentru maine,1 Aprilie. In restul zilelor din an e foarte trist ce se intampla cu pensiile si pensionarii militari!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...



Buna poanta lui @Arfy! FELICITARI!

Claudiu Marin spunea...

@Mihai
Chestiuni conventionale religioase intre crestini:
Pastele ortodox nu va cadea niciodata in luna martie iar cel catolic nu va fi celebrat niciodata in luna mai. Din motive astronomica.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, Patriarhul rus gandeste si actioneaza exact si 100% ca Satan! El chiar a sfintit cu agheazma mare, personal, rachete de croaziera, ,,Satan!'' El este si General KGB in rezerva, cu rolul de a influenta pozitiv masele, sa pastreze si sa urmeze linia de guvernare impusa de Kremlin si Putin. Al nostru Patriarh oligarh este si el securan rezervist, avand vechi state de ciripoi la Secu ale celor care se spovedeau si cat si colegilor in odajdii, fiind cu pensie militara de Turnator, pe masura, pe care o pastreaza intr-un seif ca sa-i fie pusa in sicriu, dupa ce va pleca la parintele sau bun si drag, dupa moarte, Lucifer Satan!

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

@ Claudiu
Adevărat.
Au fost însă ani când Paștele ordodox și catolic a fost sărbătorit în aprilie la o saptamana distanta.
Totdeauna prima data s-a sărbătorit Paștele catolic.
Colegii unguri beneficiau de dublu liber fata de romani.

Mihai spunea...

Datele de Paști
2004 - 2044
în calendar gregorian
An Occidental Oriental
2004 11 aprilie
2005 27 martie 1 mai
2006 16 aprilie 23 aprilie
2007 8 aprilie
2008 23 martie 27 aprilie
2009 12 aprilie 19 aprilie
2010 4 aprilie
2011 24 aprilie
2012 8 aprilie 15 aprilie
2013 31 martie 5 mai
2014 20 aprilie
2015 5 aprilie 12 aprilie
2016 27 martie 1 mai
2017 16 aprilie
2018 1 aprilie 8 aprilie
2019 21 aprilie 28 aprilie
2020 12 aprilie 19 aprilie
2021 4 aprilie 2 mai
2022 17 aprilie 24 aprilie
2023 9 aprilie 16 aprilie
2024 31 martie 5 mai
2025 20 aprilie
2026 5 aprilie 12 aprilie
2027 28 martie 2 mai
2028 16 aprilie
2029 1 aprilie 8 aprilie
2030 21 aprilie 28 aprilie
2031 13 aprilie
2032 28 martie 2 mai
2033 17 aprilie 24 aprilie
2034 9 aprilie
2035 25 martie 29 aprilie
2036 13 aprilie 20 aprilie
2037 5 aprilie
2038 25 aprilie
2039 10 aprilie 17 aprilie
2040 1 aprilie 6 mai
2041 21 aprilie
2042 6 aprilie 13 aprilie
2043 29 martie 3 mai
2044 17 aprilie 24 aprilie

Arfy spunea...

Nu mai fiți atât de acri! Viața este grea și scurtă! Merită trăită! În fața morții toți suntem egali! Mâine este întâi aprilie! Este ziua când putem să păcălim Viața!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nicu T. Avia, vechi postator certaret-conflictual si antipatic multora, iubitor de continuturi de PET-uri cu drojdii de mana a doua, ca si pilotul de libelule din insectare, @Tehnocrat, fiind amandoi inharipatii total interzis de @Onorabil, cand traia, fie-i numele laudat in veci, si ai reaparut sub pseudonimul de @Mihai, fiind un bine cunoscut si un vechi basist de top si ante orice, fiind pro Simion, pro Sosoaca, pro rusi, anti Ukraina, NATO si UE, etc! Daca treci prin Ciclop, Nufarul sau alte spalatorii si service, speram sa mai scoti si tu din fixismele basanoide care te-au consacrat, apropiindu-te de noi macar sa ne spionezi pentru rusi, stiind ei de noi si saraciile noastre, dar poate intervin ei la politic prin Sosoaca si Simion sa ne scoata pensiile militare din rachat, astfel sa iesim la rezbel sa aiba si ei macra venerabila de tocat pe front! Este ca te-am uimit cu găbuirea? Succesuri, bro, fara misto, ca aveam si noi nevoie de o minune cu diverse si diversiune! PS si NB: Asta nu e o gluma, bre, de 1 Aprilie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nicu T. Avia, ce motivatii ai sa postezi sub pseudonimul de @Mihai? Omenii crestini, ca vad ca publici calendare pioase p-acilea, cinstiti, corecti, sinceri si drepti, care nu fac rau nimanui, nu se ascund cu lasitate sub pseudonime cu nume de ingeri, heruvimi si arhangheli! Da-ti jos masca si lumineaza-ti meclanul, fa-ti sfanta Cruce si ia-o de la zero cu viata pocaita in bine si fara de pacate, ca un bun roman patriot si dezbarat de uriciunile trecutului tumultos, cat si cele prezente, anti romanesti, anti EU, NATO, Ukraina zdrobita de fascismul putinist si arunca la gunoi si din brate pe cele doua papusi de ventrilocie politica in slujba Kremlinului, cu partide extremiste! Sper ca nu mai dai si acum intanlire doamnelor maritate prin gari brasovene, in bataie de joc, sa te duci la intanlire, dar departe de locul fixat, doar pentru a rade copios de dupa un stalp de pitire de fraierele care s-au dus la intanlire, nestiind ca au fost pacalite de un escroc sentimental si puse pe drumuri de pomana, doar sa se amuze! Ufff, ce caracter plin de jeg!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Nu esti moderatorul blogului ca sa-l certi pe @Mihai. Scrie sub ce nume doreste. Datele de pe blog nu-l indica pe @Mihai a avea tangenta cu Brasovul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, eu, ca onestean, dadeam cu pipirigul saltareț si in mod discret, elegant, barbatesc si de bun simt cu felinele nu numai Loco citty home Nadia Comanici, ci si in Braila, Bucuresti, Constanta, Bacau, Pitesti, Valea Jiului si pe unde m-a plimbat armata, si de ce un sibian n-ar face brasoave fara finalizari in Gara Brasov? Fiind atacat de acest umar voluntar al lui @Tehnocrat, sub pseudonime pentru a putea ataca si jigni la liber, cum de ani si ani m-a atacat din senin, fara sa-i fi facut nimic in prealabil, i-am amintit ca nici eu nu sunt mai prejos si nici prost, caci oricum n-are nici o sansa in fata mea, eu fiind bine dotat si utilat sa-l contrez, caci ura lui pe subofiteri este foarte cunoscuta pe aici! Nu vreau sa va supar, si imi cer scuze fata de Dv, dar sfatul meu pentru ei, de genul asa zisului @Mihai, insa e @Nicu T. Avya, fost mecanic ciocanar in atelier de lacatuserie la machete aero din scandurele si traforaj, planoare din panza ,,Muncitorul'' cu clei de oase si deltaplane din staniol si folii de sere, este sa-si vada de patratica lor, de bancuta in care stau, pentru ca eu sunt total inofensiv, pana isi scot ghearele impotriva mea, in rest poate fi istorie, la care nu-i invit s-o deschida! Sanatate!

Leo spunea...

@Flavius , vezi că ești în eroare . Avya este un băiat cu studii superioare tehnice , ba mai mult și cu studii de drept. În plus este un băiet finuț și erudit.
Începi să faci tot posibilul ca să confirmi apelativul de CIFRIM.
Mai bine spune-ne ce vrea să facă GĂBIȚĂ cu UNPR-ul. Sugerează-i că poate îl lipește de HAUR.

ifrim spunea...

@Tizu.Corneluș ai observat că blogul este moderat.Trece doar ce vrea admin.Îi pui la îndoială capacitatea de a discerne?De libertatea de exprimare ai auzit?Ai și tu dreptul la replică dacă ești ofensat!Vrei să scrii doar tu cu adminul?Mai lasă îmbârligăturile că ăla-i rău ,ăla nu-i bun ,toți suntem români cu defectele și calitățile noastre.

John spunea...

Ședința LAPDM

https://youtu.be/3enuQvjMD0U?si=Og7E4Cs-qGGaWmmo

Outlander spunea...

Despre aniversarea NATO la Antena 3
https://adriannastase.ro/2024/03/31/despre-aniversarea-nato-la-antena-3/

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Personagiul în cauza e măritat în Sibiu!
Acum plimbá sădila în transhumanță, cu dirul de Buda ... _Pesta în gât! 😝😉😜

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, nu-s crezut, dar e timp pt fiecare sa se convinga! Pe pielea lor... Afirmatia mea cu Sibiul a fost 100%, ca si celelalte, dar timpul ma va indreptati! Te felicit pentru pamflet!
@Tizule, cand ii mananca limba, eu le-o tai! Cine-i pune sa ma muste? Nu atac pana ce nu sunt calcat grosolan pe coada! Vreau exemple cand am fost eu primul la muscatura!
@John, bine ar fi sa fie, dar nu cred, adica nu mai cred in ligi, sindicate, organizatii, dar inca le mai dau sanse... LAPDM ii stiu de seriosi. Si luptatori. Sa asteptam...
@Outlander, cu asa ceva nu au rating, daca nu e acolo macar o starleta sau divă cu buzele suflecate! E unul, Rablă Dudor, cica anal excretor militar, care are ficatii plini in el de otrava impotriva rezervistilor, platit regeste sa ignore total absolut problemele lor! Deci, Antenele= gunoaie si excremente de Pârnaie Varan!
@Leo, ti-am raspuns (si) pe mail... Embargoul nu se pune la socoteala...

Leon spunea...

In sedinta comuna a Parlamentului Romaniei de maine, la orele 15.00, dedicata celor 20 de ani de apartenenta la NATO, va aminti cineva de zecile de mii de militari sacrificati in perioada 1998-2004?
Poate D-ul General Chelaru, daca i se va da cuvantul !!

Leon spunea...

Am urmarit in direct aceasta Sedinta solemna si asa cum intuiam, dintre cei care au luat cuvantul,
D-ul General Mircia Chelaru a fost singurul vorbitor care a facut referire la sacrificiul zecilor de mii de militari DISPONIBILIZAȚI in perioada 1998-2004, multi fara drept de pensie, acum uitati de guvernanti, facand ca in aceste zile Solda de Grad a Soldatului activ sa fie de 3 ori mai mare decat a unui General in rezerva !!
O nota discordanta au facut 2 senatori PNL-isti, Presedintele Senatului si Presedinta Comisiei de Aparare, care sunt incantati de intentia Presedintelui Iohannis de a prelua Sefia NATO (nici macar nu era in sala) !

Viorel spunea...

Vitejia poporului român. Mă alătur lor cu drag. Dacă aș fi și eu mare baștan, mi-aș lua familia și toate neamurile și m-aș duce în Australia printre canguri, iepuri și coioți. 44% nu s-ar înrola în armată în caz de conflict NATO – Rusia iar 9% dintre ei ar pleca în țările calde.
https://www.mediafax.ro/social/studiu-ires-cati-romani-ar-fugi-din-tara-si-cati-ar-ramane-sa-lupte-daca-romania-ar-intra-in-razboi-22322258

Viorel spunea...

Era și normal să se găsească și doi lingăi de labe (adică mâini) ale preaslăvitului, deși sunt conștienți că nu are nici o șansă. Îl ridică în slăvi transformând corbul în vultur. El nu a fost în stare să-și protejeze / conducă propria armată în calitate de comandant, dar să se priceapă în a conduce cea mai mare alianță militară.

Viorel spunea...

Al doilea sclerozat mintal după putina de umplut borș.
Mesajul delirant al lui Medvedev la adresa NATO: „Trebuie o recompensă maximă pentru capul fiecărui soldat NATO care luptă în Ucraina. Trebuie uciși, arși, aruncați în