Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 09, 2024

Evolutia soldelor de grad si functie in anii 2023-2024. Soldele lunare au componente individuale(secrete?)

4 comments

 

Orientativ, pentru a va face o imagine despre valorile soldelor de functie prezente, cuantum la care ar trebui sa se actualizeze si soldele de functie ale celor pensionati in anii anteriori, daca s-ar fi pastrat art. 60 din forma initiala a Legii nr. 223/2015, prezint mai jos Tabelul din Anexa VI a L nr. 153/2017, cu valorile minime si maxime ale soldelor de functie in anul 2022.
Soldele lunare nu pot fi calculate detaliat pentru ca au si componente individuale, adica secrete, ne spune lDFC la punctul 5 al documentului de mai sus
Valorile soldelor de grad din anul 2022 potrivit HG 28/2023-> AICI
Inca nu au fost actualizate in anul 2024.4 comentarii:

Leon spunea...

Poate ar fi util sa postati si noile Solde de Grad cf.HG. nr.28/2023, cu mari sanse sa fie majorate in aceasta luna !

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Leon.
Baza de calcul conform art. 28 din Legea nr. 223/2015:
a) Solda de funcție;
b) Solda de grad
c) Gradații
d) Soldă de comandă
e) Soldă de merit
f) Indemnizație de dispozitiv
g) Alte elemente:
- Spor de confidențialitate
- Majorări lucrări special/misiuni special
- Indemnizație de specialist de clasă
- Spor condiții periculoase sau vătămătoare
Notă: Astea erau în 2016 când am ieșit eu.
S-au mai introdus:
- Spor 75% din solda de funție pentru serviciile / ore de serviciu executat V/S=8 ore, S/D-24 ore, D/L=16 ore sau sărbători legale;
- Spor pentru grupele de muncă (nu știu procentele);
Spor de fidelitate.
Din Decizia de pensie:
CUANTUMUL ACTUALIZAT AL ELEMENTELOR DE LA PCT. (g) CARE NU SE REGĂSESC ÎN SOLDA FUNCȚIEI DE BAZĂ.
În consecință, intră doar elementele de la lit. (a) la (f).


Claudiu Marin spunea...

paul puiu
catre mine

Guvernul trebuie sa dea HG-ul privind actualizarea salariului de grad!
Nu e o concesie, nu e un drept nou negociat ( care nu exista anterior), ci o obligatie legala ( impusa de legiuitor) care asteapta sa fie pusa in executare.

Deci cand va aparea HG-ul asta, nu trebuie sa il priviti ca o favoare facuta politistilor, de catre PSD si Ciolacu, ca rezultat al unor negocieri intre unele sindicate si politic.

Nu e nevoie de " negocieri" pentru un drept impus deja de legiuitor.

Pe subiectul asta, Guvernul lui Ciolacu este doar un executant care se afla deja in culpa intrucat tergiverseaza cu intentie aplicarea legii in vigoare, iar politistii sunt prejudiciati de Guvern cu fiecare luna de tergiversare.

In timp ce la noi, Ciolacu tergiverseaza cu intentie aplicarea legii/ a dreptului vechi (deja recunoscut), la sanatate, Ciolacu and fratia PSD-PNL le-au recunoscut zilele astea un drept nou nouț, respectiv o majorare de 20%.

Pai se naste firesc intrebarea ce anume au negociat Ciolacu "Vom vedea" si liderii "reprezentativi" la sedinta MAI din ianuarie 2024?

In cheia asta trebuie sa vedeti "succesele" care urmeaza sa vina, clamate de unii negociatori sindicali. In realitate sunt apa de ploaie.

Emil Pascut

Extras dintr-o decizie ICCJ (RIL) din 2021 :

48. Aplicarea principiului supremaţiei legii, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, presupune în situaţia de faţă că, dacă un drept sau spor a fost recunoscut unor categorii de persoane prin lege, act cu caracter normativ emis de Parlament sau de către Guvern, prin delegare legislativă, în condiţiile art. 115 din Constituţie, retragerea acestui drept sau spor trebuie să se facă, tot prin lege, astfel cum prevede expres art. 53 din Constituţie.

49. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în Hotărârea privind Cauza Kechko împotriva Ucrainei din 8 noiembrie 2005 (paragraful 23), a statuat că este la latitudinea statului să determine ce sume vor fi plătite angajaţilor săi din bugetul de stat. Statul poate introduce, suspenda sau anula plata unor asemenea sporuri, făcând modificările legislative necesare. Totuşi, dacă printr-o dispoziţie legală în vigoare se stabileşte plata unor sporuri şi condiţiile pentru aceasta au fost îndeplinite, autorităţile nu pot, în mod deliberat, să amâne plata lor, atâta vreme cât dispoziţiile legale sunt în vigoare.

Raspuns
Din 2017 si pana in anul 2022, guvernele, indiferent de coloratura, nu au dat nicio Hotarare de Guvern de actualizare a soldei de grad, asa cum prevedea L 153/2017.
Aceste hotarari de guvern ar trebui emise inainte de anul in care se aplica, astfel incat majorarea sa inceapa din ianuarie. NU stiu de ce Guvernul Ciolacu intarzie emiterea hotararii de guvern pentru anul 2024.
Bun extrasul din Decizia ICCJ din anul 2021!