Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 09, 2024

Decizie de pensie militara emisa in baza art. 26 din L 223/2015 pentru numai 8 ani stagii in sistemul militar

39 comments

 Legat de discutiile privind art. 26 din Lg. 223/2015 din ultimul topic.

ZodBoZ

 














catre M Claudiu
A se vedea atasamentele, pentru o pensie militara
 primita de un rezervist cu vechime sub 10 ani in 
serviciu militar.
 Ca se mai spunea pe alt blog acum juma de an ca 
nu se poate, a gresit neaparat Casa de 
Pensii. Nu, sunt neinformati rezervistii potentiali. 

Faptul ca dupa 01.01.2016, rezervistii in marea lor 

majoritate nu stiu aceste detalii, ei doar solicitand la 

unitati o simpla adeverinta cu perioada respectiva, pe

care o duc la CJP, pt. ca nu citesc cu atentie buletinul 

de calcul din decizia de pensie civila obtinuta, face ca

sa nu fie accesat acest drept. Si nici nu au intrebat 

pe cineva in tema cu acest aspect.

Rezervistul respectiv a mai obtinut o pensie militara 

de aproape 1,5 ori mai mare numai pt. cei 8 ani 

jumate de militarie, fata de pensia civila. Ca sa vedeti

cati bani, potential, pierd unii rezervisti.

Deci nu este nicio interpretare abuziva a legii, de catre

C.P.S. sau necunoasterea legii.

Cu stima, ZodboZ



Mai jos este decizia emisa anterior de Casa Teritoriala de Pensii.





39 de comentarii:

Leon spunea...

@Claudiu, completa si utila aceasta demonstratie !
Putem trage urmatoarele concluzii:
1. Politistul si-a deschis dreptul de pensie civila la limita de varsta, si pentru a beneficia de reducerea varstei datorita grupei de munca in sistemul civil, a adus Adeverinta cu perioada ca militar, ajungand la un stagiu de cotizare de 41 de ani.
2. Pentru cei 33 de ani in sistemul civil are un punctaj foarte mic, mai mult ca sigur a avut un CIM la nivelul salariului minim pe economie .
3. Dupa indexarile din 2023 si 2024, probabil ca are in prezent o pensie militara de aprox.1870 lei si o pensie civila de 1300 lei.
4. La recalcularea din sepembrie va beneficia in plus de 2,5 puncte de stabilitate pentru cei 30 ani contributivi, si va avea o pensie civila de 1540 lei=(16,51285+2,5) x 81 lei.

Marcel Orzan spunea...

Nu inteleg de ce dl. pensionar nu si-a deschis mai întâi dreptul la pensie in Sistemul pensiilor militare de stat la CSP MI inca din ian. 2016, data la care indeplinise/depasise deja Varsta standard de pensionare cf. L. 223/2015 de 53 ani 3 luni 0 zile (a se vedea in Bul. Calc. CSP MI) si, pentru indeplinirea condiţiilor cumulative de pensionare, alturi de cei 8 ani 6 luni 24 zile vechime efectiva in serviciu ar fi putut depune si Buletinul cu stagiul de cotizare din sistemul public (la acea data ar fi avut vreo 18 ani activitate in civilie), stagiu de cotizare care i-ar fi fost recunoscut ca vechime în serviciu, in baza art. 26 (2) L.223/2015 si astfel ar fi indeplinit cu brio cumulativ conditiile de pensionare in sistemul pensiilor militare de stat! Si apoi, la 63 ani 4 luni, in iun. 2022, mergea la CTP pentru pensia civila, asa cum a facut. Ma rog, stie el mai bine!
Eu cred ca, cu intarzierea asta, a pierdut in perioada 2016 - iun. 2022 vreo 80 mii lei, in drepturi de pensie militara de stat.
De remarcat si Adresa CNPP/CJudPensii (emisa in baza celebrului Protocol) in care desi se spune ca la calculul punctajului mediului anual a fost VALORIFICATA si perioada 01.09.’84 - 25.03.’93, in fapt se vede ca pentru aceasta perioada in pensia civila a primit punctaj 0, perioada fiind doar recunoscuta ca stagiu de cotizare si nu valorificata in puncte de pensie. Cred ca Iosif face ochii mari acum, cu exeplul asta! Vedem

Claudiu Marin spunea...

@Orzan
Putea sa faca asa cum zici daca avea la data implinirii vîrstei de 60 ani mimimum 10 ani vechime efectiva in sistemul militar. Beneficia de art. 19. Or, el nu avea 10 ani stagiu militar.
Da, Casa teritoriala a utilizat stagiul militar doar pentru deschiderea dreptului de pensie in sistemul public, nu si pentru calculul cuantumului, asa cum ar fi trebuit sa procedeze si Casele Sectoriale cu stagiile civile neutilizate pentru calculul cuantumului pensiilor militare.
Deja sunt instante, cum e Tribunalul Bucuresti care au decis revizuirea deciziilor si scoaterea din deciziilor de pensie militare a stagiilor civile de dupa trecerea in rezerva. Vezi dosarul 14197/3/2023

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Nu rezulta din datele de pe portal ca ar fi cerut sesizarea CCR.
Sunt, totusi, magistrati si-si dau seama ca supraimpozitarea nu este discriminatorie cata vreme se aplica tuturor pensilor de serviciu necontributive sau componentei necontributive a pensiilor de serviciu calculate mixt. Nu e treaba CCR sa legifereze impozitarea.

Marcel Orzan spunea...

Marin:

La:” Putea sa faca asa cum zici daca avea la data implinirii vîrstei de 60 ani mimimum 10 ani vechime efectiva in sistemul militar. Beneficia de art. 19. Or, el nu avea 10 ani stagiu militar.”

Cresesti sigur, art. 26 e destinat celor care NU AU 10 ANI STAGIU MILITAR, asa cum spune chiar acest art.:
Art. 26 (1) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, CU EXCEPŢIA SITUAŢIILOR PREVĂZUTE LA ART. 19.
Si e clar ca sistemul in care el a îndeplinit mai întâi condiţiile cumulative de pensionare in 2016 este sistemul pensiilor militare de stat, astfel:
1. Varsta standard de pensionare pentru limită de vârstă cf. L. 223/2015 - 53 ani 3 luni 0 zile,
2. Vechimea in serviciu - cei 8 ani 6 luni 24 zile vechime efectiva in serviciu + stagiul de cotizare din sistemul public de pensii care este recunoscut in conditiile art. 26 (2):
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, RESPECTIV VECHIMEA ÎN MUNCĂ SAU VECHIMEA ÎN SERVICIU, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).

Claudiu Marin spunea...

Orzan

Gresit!
In perioada 2016-2030 varsta standard de pensionare pentru militari creste de la 55 ani la 60 de ani.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuia sa aiba 15 ani vechime in serviciu pe langa vechimea civila.

Leo spunea...

@Leon,
Păi nu are cum să rezulte de pe portal sesizarea CCR în acest moment procesual.
Vei afla asta atunci când se va admite sau se va respinge de Tribunalul B , cererea de sesizare a CCR.
Dar mai trebuie să curgă ceva apă pe Dâmbovița până atunci. ( era să zic pe Amaradia)

Claudiu Marin spunea...

Invit pe cei care doresc sa actioneze in instante sa insiste pe pretentii rezultate din aplicarea gresita de catre Casele Sectoriale sau Teritoriale a articolelor 100 si 101 din Codul Fiscal in vigoare.
Pentru asta nu e nevoie sa sesizeze si CCR cu exceptii.
Orice judecator constata, citind art. 101, ca impozitarea progresiva se aplica,
in toate cazurile enumerate la literele a),b) si c), la ce ramane dupa ce se scade suma de 2000 lei din cuantumul pensiei.

Marcel Orzan spunea...

Marin:

Ba tu gresesti!
In Buletinul de calcul al CSP MI scrie clar ca omul avea cf. L 223/2014 Varsta standard de pensionare pentru limită de vârstă - 53 ani 3 luni 0 zile, el in 2016 indeplinise/depasise aceasta limita!
Si la „trebuia sa aiba 15 ani vechime in serviciu pe langa vechimea civila.”, gresit din nou pt. ca al. (2) art. 26 spune clar ca „SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, RESPECTIV VECHIMEA ÎN MUNCĂ SAU VECHIMEA ÎN SERVICIU” în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1), deci stagiul de cotizare din sitemul public completeaza vechimea de serviciu pt. indeplinirea conditiei.
Dupa logica ta, la 65 de ani, doar pensionarii militari care au lucrat in civilie minim 15 ani dupa pensionare ar putea sa-si deschida dreptul de pensie de limita de varsta in sistemul public, asta pt. ca art. 53 L. 263/2010 (pensia de limita de varsta) stabileste prin al. (2) STAGIUL MINIM DE COTIZARE ESTE DE 15 ANI!
Or, in practica si legal, majoritatea celor in aceasta situatie au obtinut aceasta pensie de limita de varsta pentru doar pt. cativa ani, 5-6 ani, unii chiar pt. cateva luni, si asta pt. ca au beneficiat de prevederile art. 192 (1):
„Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, RESPECTIV VECHIMEA ÎN MUNCĂ SAU VECHIMEA ÎN SERVICIU, ÎN VEDEREA DESCHIDERII DREPTURILOR LA PENSIE PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ, de invaliditate şi de urmaş.”
Deci, situatie similara, in oglinda!

Marcel Orzan spunea...

Tot pt. Marin:

La: „Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuia sa aiba 15 ani vechime in serviciu pe langa vechimea civila.”
Da’ celor de la art. 19 din lege:
“Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.”
astia nu trebuie ”sa aiba 15 ani vechime in serviciu pe langa vechimea civila”??
Oricum, parerea me e ca art. 19 si art. 26 nici nu trebuiau sa fie in L.223/2015 si in viitor vor disparea de la sine.
E destul ce spune L. 263/2010 la art. 192 (1):
„Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, RESPECTIV VECHIMEA ÎN MUNCĂ SAU VECHIMEA ÎN SERVICIU, ÎN VEDEREA DESCHIDERII DREPTURILOR LA PENSIE PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ, de invaliditate şi de urmaş.”
iar L. 223/2015 sa aiba un art. simplu, astfel:
„Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, RESPECTIV VECHIMEA ÎN MUNCĂ SAU VECHIMEA ÎN SERVICIU, în vederea deschiderii dreptului la pensie serviciu”.
Simplu si constitutional. Exact la fel ca in cazul celorlalte sisteme neintegrate: avocati, notari publici, culte religioasa recunoscute de lege etc.!

Claudiu Marin spunea...

@Orzan
Nu insist sa constati ca gresesti, dar, ca sa te convingi, citeste in art 16 din L 223/2015 care sunt cele doua conditii cumulative pentru a primi pensie militara pentru limita de varsta.
Daca minimul este 15 ani vechime in serviciu, diferenta dintre 8 ani si 15 ani nu poate fi completata cu stagii civile.

Marcel Orzan spunea...

Marin:

La:” Nu insist sa constati ca gresesti, dar, ca sa te convingi, citeste in art 16 din L 223/2015 care sunt cele doua conditii cumulative pentru a primi pensie militara pentru limita de varsta.”

Nu prea intelegi! Completez un pic cele mai de sus. Dupa logica ta, pensia de limita de varsta in sistemul public se obtine doar cf. art. 53 din L. 263/2010, astfel:
(1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi .......
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, ........
Ei afla si tu ca chiar daca lucrezi 1 LUNA in sistemul public si, sa zicem, 25 ani intr-un sistem neintegrat, la 65 ani poti solicita pensie de limita de varsta in sistemul public, pt. acea singura luna lucrata, pt. ca se aplica art. 192 (1) din L. 163/2010:
„Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, RESPECTIV VECHIMEA ÎN MUNCĂ SAU VECHIMEA ÎN SERVICIU, ÎN VEDEREA DESCHIDERII DREPTURILOR LA PENSIE PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ, de invaliditate şi de urmaş.”
Ce e asa greu de inteles??! Asa se intampla si la cei din art. 26 L. 223/2015! Sper ca e clar acum, ma rog.

Marcel Orzan spunea...

Marin:

La: „Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuia sa aiba 15 ani vechime in serviciu pe langa vechimea civila.”
si:” Nu insist sa constati ca gresesti, dar, ca sa te convingi, citeste in art 16 din L 223/2015 care sunt cele doua conditii cumulative pentru a primi pensie militara pentru limita de varsta.”

Tu nici nu ai inteles situatia pensionarului pe care o prezinti in topic! Vezi si tu in doc. prezentate ca omul are:
- Decizie de pensie de LIMITA DE VARSTA - L.223/2015art. 26, cu elementele:
- Varsta standard de pensionare pentru limită de vârstă cf. L. 223/2015 - 53 ani 3 luni 0 zile,
- Vechimea efectiva in serviciu - 8 ani 6 luni 24 zile,
- Vechimea cumulata in serviciu - 12 ani 0 luni 24 zile,
Deci chiar daca art. 16 spune de 15 ani vechime in serviciu conditie, el primeste PsLimitaVarsta pt. mai putin!! Chiar apare in continuare, adnotarea de mana cu 13 ani lipsa si calculul cum se face!!
Asta inseamna aplicarea art. 26 (2), recunoasterea stagiu de cotizare / vechime in serviciu! F. simplu, ce zici?

Claudiu Marin spunea...

@Orzan
Omul a trimis materialele pentru publicare pentru a demonstra ca daca ai varsta standard de pensionare in sistemul militar poti sa deschizi un nou drept de pensie militara chiar si pentru un stagiu mai mic de 10 ani, daca ai decizie de pensie in sistemul public.
Vezi ca varsta standard din decizia de pensie militara este 56 ani si 3 luni, nu 53 ani si 3 luni.
Daca ai decizie de pensie in sistemul public, numai atunci se recunoaste vechimea din sistemul public pentru a deschide un drept de pensie militara pentru o vechime mai mica de 10 ani.Calculul pensiei militare, insa, este numai pentru anii lucrati in armata.
Niciodata nu poti deschide pensie militara numai pentru 9 ani lucrati in armata, fara sa fi lucrat si in civilie diferenta pana la stagiul minim cerut de lege.
Si in situatia in care Casa teritoriala a introdus in calculul pensiei si stagiile ca militar, potrivit art. 147 din L 263/2010, militarul poate cere excluderea stagiului militar din calculul pensiei civile si deschiderea unui drept de pensie militara pentru vechimea in serviciu ca militar.
Faci o mare confuzie intre utilizarea stagiilor in munca pentru deschiderea dreptului de pensie si utyilizarea lor in calculul cuantumului pensiei.

Adnotarile scrise de mana pe documente indica calculul proportional al procentului de pensie militara din 65%, in cazul drepturilor deschise potrivit articolelor 19 si 26.
Mai documenteaza-te!

Leon spunea...

@Claudiu, si Normele de aplicare a L.360 aduc precizari in acest sens:
"Articolul 129
(1) Stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în sisteme neintegrate sistemului public de pensii, se au în vedere la deschiderea dreptului la pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege și la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate.
(2) Calculul pensiei din sistemul public de pensii se realizează DOAR pentru stagiul de cotizare din sistemul public de pensii."!
PS.Pentru a NU se pierde perioada militara, consider ca, dupa deschiderea dreptului de pensie civila, militarii care au sub 10 ani vechime in serviciu, trebuie sa solicite la CPS pensie militara, exact cum a procedat politistul din topic !

Luc spunea...

Cum se actualizeaza baza de calcul pentru o pensie de serviciu de 9 ani, cu perioada de calcul aleasa in anul 1987, in conditiile in care indicele preturilor de consum lunar s-a introdus din octombie 1990?
- Aplicand indicele lunar valabil azi asupra unei sume din 1987, baza de calcul pentru pensie va fi mult mai mica decat suma initiala.
- Ex. Medie 3200 lei x 615850% (ipc ian. 2024 fata de oct. 1990)/10000 (denominare 2005)=1970 lei.
- Nu am gasit in lege vreo prevedere despre mentinerea venitului initial (nu mai zic de alt gen de actualizare), daca in urma aplicarii acelui indice lunar, suma rezultata este mai mica. Se mentioneaza doar ca baza nu se actualizeaza daca indicele prezinta valori negative.
- Exista limitari ale pensiei la maxim dar despre minim nu am gasit nimic.

Claudiu Marin spunea...

@Luc
Ai calculat gresit influenta indicelui asupra mediei de 3200 lei.
Daca ai ales bine ipc-ul, baza de calcul dupa actualizare este 3200 + 1970 lei= 5170 lei.
Modul concret cum se va aplica art. 28 din lege, dupa modificarea prin L 282/2023, va fi interpretat prin modificarea metodologiei de aplicare a L 223/2015, aprobata prin Ordinul M24/2016

Marcel Orzan spunea...

Leon:

La: „PS.Pentru a NU se pierde perioada militara, consider ca, dupa deschiderea dreptului de pensie civila, militarii care au sub 10 ani vechime in serviciu, trebuie sa solicite la CPS pensie militara, exact cum a procedat politistul din topic !”

Dar cei prevazuti la art. 19 din L.223/2015:
„Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar AU O VECHIME ÎN SERVICIU DE CEL PUŢIN 10 ANI, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.”

astia cand solicita la CPS pensie militara de stat, la 65 ani, dupa deschiderea dreptului de pensie civila sau „la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege” – L.223/2015?
Merci

Leon spunea...

@Marcel, cei cu vechime in serviciu peste 10 ani, solicita pensie militara la varsta din Anexa la L.223, dar se pot incadra si in Anexa din L.282/2023 !!

Leo spunea...

Omul nostru a fost trecut în rezervă în 1993 .
În 2022 își deschide dreptul de pensie militară , iar baza de calcul trebuie actualizată LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI DE PENSIE . Altfel spus , Baza de calcul a omului nostru ar fi trebuit să fie actualizată la nivelul similarului lui din 2022 , deși el a trecut în rezervă în 1993.

Marcel Orzan spunea...

Multumesc, Leon:

Super clar! Atunci de ce cei prevazuti la art. 26 L. 223/2015:
(1) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
trebuie sa solicite la CPS pensie militara, DUPA DESCHIDEREA DREPTULUI DE PENSIE CIVILA (adica dupa 65 ani), asa cum spui mai sus!
Care e spilul, ca nu inteleg, ce prevedere legala impune acest lucru ca numai dupa ce obtin la 65 ani pensia civila pot merge la CSP pt pensia militara!?
Si intrebarea mea are sens, mai ales ca majoritatea celor in aceasta situatie indeplinesc vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de Anexa la L.223 INAINTE de 65 ani, cand trebuie sa mearga la CTP pentru pensia civila!
De ce trebuie sa mai astepte cativa ani ca sa obtina pensia militara, cand este evident ca cu cei au sub 10 ani vechime in serviciu la care se adauga anii din civilie care vor fi recunoscuti ca vechime in serviciu cf. art. 26 alin (2), indeplinesc la acea data condiţiile cumulative de pensionare din sistemul militar!
E ciudat, nu pot sa inteleg!

Leon spunea...

@Marcel, cred ca raspunsul il ofera Art.19:
"Articolul 19
Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu NU îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de CEL PUȚIN 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24."

Leon spunea...

@Leo, in Decizia de pensie militara, omul nostru are media soldelor Brute si Nete ACTUALIZATE, la data stabilirii pensiei militare,01.06.2022, 4276 lei si 2501 lei !

Claudiu Marin spunea...

Deschiderea dreptului de pensie militara in baza art. 19 sau in baza art. 26, in cazurile in care la data trecerii in rezerva militarul nu are stagiul minim pentru atribuire de pensie militara, depinde de marimea vechimii in serviciu la data trecerii in rezerva.
-Daca are cel putin 10 ani vechime in serviciu, in baza art. 19 isi poate deschide drept de pensie militara, indiferent daca mai lucreaza sau nu in civilie, la data in care atinge varsta standard de pensionare prevazuta de L 223/2015. Chiar daca lucreaza dupa trecerea in rezerva isi deschide pensie militara cand face varsta standard, cumuleaza pensia militara cu salariul pana cand implineste varsta standard din legea pensiilor civile, 65 ani, cand isi deschide un nou drept de pensie la Casa teritoriala, vechimea din decizia de pensie militara contand si ea pentru deschiderea dreptului de pensie in sistemul civil, dar nu si pentru calculul pensiei civile.
-Daca militarul nu are cel putin 10 ani vechime in serviciu, el nu-si poate deschide un drept de pensie militara daca nu mai lucreaza dupa trecerea in rezerva, iar daca lucreaza nu-si poate deschide un astfel de drept decat daca mai intai isi deschide un drept de pensie civila, in conditiile Legii 263/2010 sau Legii nr. 360/2023, stagiul militar mai mic de 10 ani contand si el pentru deschiderea dreptului de pensie civila, nu si pentru calculul cuantumului ei.
Abia acum militarul poate sa-si deschida un drept de pensie militara, in baza art. 26, utilizand pentru deschidere si stagiile civile. Pentru calculul cuantumului pensie militare conteaza numai stagiile militare efective si sporul de vechime pentru conditii de munca.

Luc spunea...

"Ai calculat gresit influenta indicelui asupra mediei de 3200 lei.
"Daca ai ales bine ipc-ul, baza de calcul dupa actualizare este 3200 + 1970 lei= 5170 lei.
Modul concret cum se va aplica art. 28 din lege, dupa modificarea prin L 282/2023, va fi interpretat prin modificarea metodologiei de aplicare a L 223/2015, aprobata prin Ordinul M24/2016"


Ordinul M24/2016 a fost modificat prin M19/2024, publicat in MO 164/29.02.24. In anexa 4 modificata este mentionata actualizarea venitului cu IPC. Ar fi cam asa:
- ipc ian 2024 fata de dec 2023 = 101.10, deci
- un venit de 5000 lei x 101.10% = 5055 lei (venit actualizat)

Acceasi formula am aplicat-o pentru un venit din 1987 cu ipc-ul comunicat de ins si denominarea din 2005. Am iesit pe un mare minus. Gresesc? Multumesc

Leo spunea...

@ Leon
Au procedat f. corect cei de la MAI cu omul nostru.
Dacă era la MFA , îi stabileau baza de calcul raportat la VRS = 199,3 lei , chiar dacă și-a deschis dreptul de pensie în 2022.
Cunosc caz concret în acest sens.
MAFIA din MFA este cea mai TOXICĂ din sistemul de apărare , ord. pub și siguranță națională.
Nu poate și nici nu vrea nimeni să-i strunească.
Numai GĂBIȚĂ îi putea controla.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Daca te uiti pe deciziile de recalculare din 2016, emise potrivit art 109 si 110 din L 223/2015, soldele de functie in cuantum compus(care include si CF x VRS) au fost actualizate la valorile din anul 2016 pentru activi.
Prin L 152/2017 aceeasi solda de functie in cuantum compus a fost majorata cu 15%, dar de deciziile de actualizare din anii 2017 si 2018, gratie obtuzitatii contabililor si juristilor din sistem, au beneficiat numai cei pensionati in perioada 01 01 2017-30 06 2017.Peste 90% dintre pensionarii militari au ramas in plata cu pensia avuta la 30 06 2017, inainte de actualizare. Aceiasi dusmani ai pensionarilor militari nu reusisera sa-l monteze pe imberbul ministrul Adrian Tutuianu de Targoviste sa initieze art. VII din OUG 59/2017, prin care a eliminat actualizarea si a micsorat indexarea pensiilor militare.

Claudiu Marin spunea...

@Ion
Legea nr. 282/2023 si metodologia de aplicarea a ei se aplica numai celor care se pensioneaza dupa 01 01 2024.
Deci s-a creat a treia categorie de pensionari militari dupa modul de calcul al cuantumului.

Leon spunea...

@Claudiu,
La aceasta data sunt in plata pensii militare stabilite / recalculate / actualizate conform mai multor legi: 1. Cuantumul avantajos obtinut cf.Lg.164/2001. 2. Cuantumul avantajos obtinut cf.Lg.119/2010 si OuG.nr.1/2011 3. Cuantumul avantajos obtinut cf.Lg.263/2010 4. Cuantumul obtinut cf.Lg.223/2015. 5. Cuantumul obtinut cf.L.223 si OuG.59/2017. 6. Cuantumul stabilit cf.Lg.282/2023. Pensiile recalculate cf.L.223/2015 au avut scaderi pentru 68% din pensii, dar s-a mentinut in plata cuantumul avantajos si indexat anual (mai putin in anul 2021), iar din iulie 2017 NU s-au mai Actualizat! Concluzie: Pentru a ELIMINA inechitatile majore din sistemul pensiilor militare este nevoie de o RECALCULARE si ACTUALIZARE a tuturor pensiilor dupa o Formula UNITARA !!

Viorel spunea...

În ce bază domnule Leon. Ce lege, OUG, HG ar trebui să gândească marii finanțiști și juriști pentru a putea pune în aplicare propunerea dumneavoastră cu care suntem de acord marea majoritate. Cine să-și pună mintea la contribuție pentru o FORMULĂ UNITARĂ când domnul Gl.bg. ce conduce CPS a MAp.N îmi trimite o Întâmpinare la Apelul făcut la CAp.SV. de te doare capul, Întâmpinare în care mă critică de ce mi-am permis să critic judecătoarea / președinte care mi-a judecat dosarul de sesizare a CCR, judecătoare care a citit doar Cererea de chemare în judecată iar de Cererea completatoare, Note și Concluzii a uitat deși avea doi asistenți în stânga și dreapta ei, esențiale pentru Hotărârea ce urma să o ia.
Uite cine ne-a furat de ani de zile din pensie. Una declara dr. Luca în exemplarul 41 al Observatorului Militar (exemplar ce a dispărut din arhiva redacției) în 2015 și alta s-a întâmplat ulterior.
https://politicaapocalipsei.net/2023/04/03/contabilii-care-au-bulversat-armata-doctori-in-stiinte-militare/

M spunea...

@Leon

Normal că trebuie o formulă unitară pentru că am și fost plătiți pe o formulă unitară! Nu e așa? :) Stai că nu e așa! Au fost perioade când era inflație de candidați la recrutare și sunt/au fost perioade când nu reușeam să ocupăm posturile. Evident că se intervenea prin stimulente.

Realitatea e că în alte state cu pensii militare acestea nu se actualizează și se și indexează în același timp! Ori ... ori!

Aaaaa... sigur că și eu aș vrea să îmi crească pensia calculată acum peste 7 ani și de atunci doar indexată dar pensiile militare sunt strâns legate de salarizare (de aici faptul că sunt contributive cu caracter special. Nici nu mai explic pentru că deja s-a înrădăcinat ideea că nu sunt contributive și e greu să scoți pe cineva din tranșeele gândirii!).
Corect ar fi fost ca fiecare lege nouă de salarizare să aducă și o lege nouă de pensii militare.

Iar despre "majoritatea" care dorește asta.... hi, hi, hi... asta e relativ.

Cu ce sunt de acord? Ar fi trebuit ca pensia stabilită la trecerea în rezervă să fie raportată la un element extern - să zicem SMB. Ai ieșit la pensie în 1995 și pensia a fost 2xSMB. Atunci ar trebui ca și acum să fie tot 2xSMB.

Altfel distrugeți practic sistemul de salarizare pentru că anulați posibilitatea de a interveni prin stimulente financiare asupra managementului resurselor umane în SNAOPSN!

Leon spunea...

@M, cand am zis o ,,formula unitara,, ma gandesc ca TOATE pensiile militare sa fie ACTUALIZATE si RECALCULATE dupa o singura lege, nu ca in prezent cand avem 3 formule de stabilire a pensiilor cf.L.223/2015: OuG.57/2015, OuG.59/2017 si L.282/2023 !
Si nu vor fi egalizate pensiile, fiecare pensionar va avea pensia pe care o merita in functie de:
-Solda de Functie,
-Solda de Grad,
-Gradatii,
-Solda de Comanda,
-Sporuri permanente.
Toate aceste elemente adunate ne dau Baza de Calcul.
Si se calculeaza pensia Bruta in functie de:
-Baza de Calcul,
-Vechime Cumulata (ani),
-Procent de calcul al pensiei, de 65% sau poate 80% ca la magistrati.
-Procent pentru Pensia Suplimentara,
-Sporul pentru CMM/SOSP.
Si eu sunt de acord cu limitarea Pensiei Nete limitata la Media soldelor nete din Baza de calcul, cu o singura PROPUNERE: Sporul pentru OMM/SOSP sa se acorde in plus la Pensia Neta obtinuta, deoarece aceasta INDEMNIZATIE este prevazuta in alta lege, NU in L.223/2015 !
Si inca ceva, daca tot facem o Recalculare la toate pensiile in plata, eu sunt de acord ca si pensiile militare sa aiba o componenta contributiva, calculata dupa formula din L.360/2023 (Punctaj Total X VPR), ramanand in plata cuantumul avantajos ( aici sunt luate in calcul si Sporurile Nepermanente avute in activitate )..!!

Viorel spunea...

M. Și cu ce m-a ajutat pe mine pensionat în 2016 sistemul de salarizare ? Mi-a actualizat cumva pensia conform art. 60 din Legea nr. 223/2015 raportat la Legea nr. 153/2017 și HG nr. 28/2023 ? Dacă aș fi parșiv aș spune că prea puțin mă interesează sistemul de salarizare, poate să fie cât mai jos pentru ca inflația să fie cât mai mare, astfel mi se indexează și mie pensia mai consistent dacă tot mi-ai scos actualizarea din ecuație. Adică, mai pe înțeles. Ce mă interesează pe mine de ceilalți, adică cei activi (ca să mă limitez la personalul militar). Pe colegul de birou care a ocupat funcția după plecarea mea în 2016 îl interesază pe el că eu am pensia de 4.516 lei iar el ieșit pe 30.12.2023 are o pensie de 5.862 lei ?
Cât despre: „Iar despre "majoritatea" care dorește asta.... hi, hi, hi... asta e relativ”. Să înțeleg că nu doriți o Recalculare / Actualizare. Atunci, Proiectul PLx-199/2020 despre care am tot discutat și analizat 2-3 ani de zile pe blog nu la o Recalculare / Actualizare pe o formula unitară se referee pentru eliminarea inechităților ?

Leo spunea...

@Leon
- Cină să facă "formula unitară" ? Au fentat ei și PNRR-ul , mințindu-i pe cei de la UE , cum că pensiile militare sunt deja contributive
- Nu vezi că în continuare se peticeste L 223 , semn că nu există în intenția PSDNL o "formula unitară" ?
- Le-ai scris mură în gură de parcă ei nu ar ști ce trbuie pt. o "formula unitară".
Nimeni nu va face nimic , că văd că oricum tot sunt aleși.
Nu cred că vre-un VARȘOVIST va mai prinde dreptatea și echitatea la pensiile militare.

Ionuț spunea...

Buna ziua,
Îmi poate spune cineva, vă rog, dacă pentru o vechime efectivă de 10, 5 ani (21 ani calculați) algoritmul de calcul al pensiei este același cu cel din speța de față (cel scris de mână)? Mulțumesc anticipat.

Claudiu Marin spunea...

@Ionut
Algoritmul de calcul scris de mana pe documentele din topic se cheama calculul proportional al procentului de pensie care se aplica bazei de calcul.Vezi art 29 din lege.
Se aplica numai in cazul pensiilor acordate in baza articolelor 19 si 26 din Legea 223/2015, respectiv celor care nu indeplinesc conditiile de vechime in serviciu, la trecerea in rezerva, pentru acordarea unei pensii militare.

Ionuț spunea...

Am înțeles, practic și eu mă încadrez la art. 19. Am ieșit din activitate la 35 ani, acum activez in zona civilă. Deci acesta îmi va fi aplicabil și mie la împlinirea celor 65 ani, după ultimele modificări la lege.

Claudiu Marin spunea...

@Ionut
Atentie!
Daca ai cel putin 10 ani vechime in serviciu, fara sporul pentru conditiile de munca, poti sa-ti deschizi pensie militara la varsta standard prevazuta de L 223/2015, nu la 65 ani, si sa lucrezi in continuare pana la 65 ani. Pentru calculul cuantumului pensiei militare se utilizeaza si sporul pentru conditiile de munca.
Nici nu trebuie sa-ti deschizi mai intai pensie civila, cerinta ceruta de art. 26, cand ai pensie in serviciu mai mica de 10 ani.

Ionuț spunea...

ok, multumesc