Un produs Blogger.

joi, martie 07, 2024

Art. 147 din Legea pensiilor din sistemul public nu reglementeaza recalcularea pensiilor militare ci extragerea stagiilor militare din pensiile stabilite in sistemul public.

21 comments In atentia militarilor care in perioada 2011-2015 si-au deschis drepturile de pensie la casele teritoriale si au realizat si stagii de cotizare in sistemul pensiilor militare.

Articolul 147 din noua lege a pensiilor din sistemul public, lege care intra in vigoare la 01 09 2024, pastreaza integral dispozitiile introduse in art.192 indice 1 al  Legii nr. 263/2010,  prin O.U.G. nr. 103/2017, cu aplicabilitate  de la data de 1 ianuarie 2018.

Art. 147. - din Legea nr. 360/2023

(1) Persoanele ale căror drepturi de pensie au fost acordate de casele teritoriale de pensii în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât şi în sistemul public de pensii, pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se păstrează dreptul la categoria de pensie de care beneficiază la data recalculării, considerându-se îndeplinite condiţiile de acordare a dreptului. Numărul total de puncte rezultat în urma recalculării este cel corespunzător stagiilor de cotizare realizate în sistemul public de pensii.

(3) În situaţia reglementată la alin. (1) şi (2), perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică în unul dintre sisteme, în funcţie de opţiunea beneficiarului.

(4) Drepturile rezultate în urma recalculării se cuvin şi se acordă începând cu luna următoare solicitării.

***************************************

Pentru a beneficia de art. 147 din noua lege a pensiilor din sistemul public, conditia principala este ca pensionarea sa fi intervenit in perioada 01 01 2011-31 12 2015, adica in perioada de aplicare si pentru militari a Legii nr. 119/2010 si a Legii nr. 263/2010, iar in stagiile de cotizare nu au fost suficienti ani de vechime in serviciu ca militar, incat sa se solicite deschiderea dreptului de pensie la una din cele 3 case de pensii sectoriale. Intreaga vechime, inclusiv stagiile militare, a fost utilizata pentru calculul pensiei in sistemul public.

De exemplu, intre cei 43 ani vechime efectiva se aflau si 5 ani vechime in serviciu ca militar in structurile militare afiliate la cele trei case de pensii sectoriale. 

Incepand cu 01 01 2018, OUG 103/2017 a dat posibilitatea  extragerii, la cerere, a stagiilor militare din decizia de pensie civila si deschiderii unui nou drept de pensie militara la una din cele 3 case sectoriale. Pentru deschiderea dreptului de pensie militara conteaza si stagiile in sistemul public, dar pentru calculul cuantumului pensie militare conteaza doar vechimea in serviciu de 5 ani si perioadele asimilate ca spor pentru conditiile de munca in perioada stagiilor in sistemul militar.

Modul de calcul al pensiei militare este cel in vigoare la data cererii de deschidere a dreptului de pensie militara la Casa de Pensii Sectoriala. Cererile depuse dupa 01 01 2024 urmeaza regimul juridic al modificarilor introduse in Legea nr. 223/2015 prin Legea nr. 282/2023.

Pensia civila de la Casa teritoriala se recalculeaza prin excluderea perioadei de cinci ani si a eventualului spor pentru conditiile de munca.

Posibilitatea de alegere continua si dupa data de 01 01 2024, dar in baza art. 147 din Legea nr. 360/2023.

Operatiunea inversa, de extragere a stagiilor civile capturate in deciziile de recalculare a pensiilor pentru militari prin articolele 109 si 110 din Legea nr. 223/2015, stagii neutilizate la calculul pensiilor militare,  nu este permisa de lege. 

Unde isi vor deschide dreptul de pensie cei care au numai 10 -15 ani vechime in serviciu si 20-25 ani vechime in sistemul public?

21 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Buna intrebarea de la finalul comentariului! Eu am iesit in Noiembrie 2014 in limita de varsta, din grad de invaliditate, si ma incadrez la vechime 10-15 ani. Daca as face cerere, cu ce as fi avantajat cu cele 23 de puncte si ceva avute din 2010? E bine, sau am drept sa cer si eu sa fiu recalculat, cu speranta ca pensia de 1593 lei se va mai majora cu ceva?

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
D-ta nu-ti mai poti deschide alt drept de pensie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, multumesc respectuos pentru raspuns! Deci, nici o speranță de mai bine...

Leon spunea...

"Unde isi vor deschide dreptul de pensie cei care au numai 10 -15 ani vechime in serviciu si 20-25 ani vechime in sistemul public?"
O alegere dificila !
Parca era obligatoriu ca dreptul la pensie se deschide la ultimul loc de munca, civil sau militar !
Daca si vechimea in serviciu este considerata perioada contributiva, atunci poate ca este mai avantajos in sistemul public,dar cf.L.360, dupa septembrie 2024 !

Marcel Orzan spunea...

La: „"Unde isi vor deschide dreptul de pensie cei care au numai 10 -15 ani vechime in serviciu si 20-25 ani vechime in sistemul public?"
O alegere dificila ! Parca era obligatoriu ca dreptul la pensie se deschide la ultimul loc de munca, civil sau militar !”

Nu e nimic dificil aici si nu scrie nicaieri ca „dreptul la pensie se deschide la ultimul loc de munca, civil sau militar”!.
Si intrebarea din peambul (aia cu „Unde isi vor deschide dreptul de pensie ... ) e idioata si arata ce varza murata e in capul nostru mai ales dupa amestecarea lucrurilor cu L. 119/2010, cu recalcularea si toate discutiile de pe aici cu contributeala!

In realitate, daca exista o persoana in aceasta situatie, lucrurile sunt f. simple, el avand dreptul legal sa-si deschida 2 drepturi de pensie, in cele 2 sisteme de pensii la care a fost asigurat: Sistemul public de pensii si Sistemul pensiilor militare de stat, sisteme de pensii complet separate, cu legi separate de functionale, fara ca vreuana din legi sa fie speciala/derogatorie fata de alta - legea spune ca Sistemul pensiilor militare de stat este sistem NEINTEGRAT sistemului public, singura legatura intre acestea fiind „recunoasterea reciproca a stagiului de cotizare/vechimii in serviciu pt. deschiderea dreptului de pensie de limita de varsta, invaliditate...etc.”.

Si astfel, persoana in cauza, la indeplinirea conditiilor legale isi va deschide:
1. Pensie militara de stat, pt. cei „numai 10 -15 ani vechime in serviciu” in conditiile Legii nr. 223 din 24 iulie 2015, conform:
Art. 19 - Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, DAR AU O VECHIME ÎN SERVICIU DE CEL PUŢIN 10 ANI, beneficiază de pensie de serviciu LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI STANDARD DE PENSIONARE PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
2. La 65 de ani, pt. cei 20-25 ani vechime in sistemul public, pensie de limita de varsta in sistemul public de pensii, conform L. 360/2023, astfel:
Art. 46 (1) Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 47 (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Si poate face asta chiar daca e pe liber de cativa ani, in croaziera prin Caraibe, pe undeva; el indeplineste conditiile prevazute de lege pt. pensie limita de varsta in sistemul public!

Si-l sfatuiesc pe acest om sa nu-si bata capul cu celebrul Protocol dintre casele de pensii, aia cu informarea reciproca despre stagiile de cotizare/vechimea in serviciu, sa nu se trezeasca cumva cu complicatii, ceva de genul: „bai, da’ perioada aia s-a folosit si dincolo, samd!”
Omul sa mearga fara complicatii, cand indeplineste conditiile legale, la:
1. La casa sectoriala, pt. pensie militara, pt. cei 10 -15 ani vechime in serviciu,
2. La CTP, pt. pensie limita de varsta in sistemul public, pt. cei 20-25 ani vechime in sistemul public.
Simplu, ura si la gara!

Claudiu Marin spunea...

@Orzan
Ai uitat de art. 26 din L 223/2015

Art. 26
(1) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
********

Pana in anul 2030 lumita de varsta standard pentru militari este 60 de ani

Paul Puiu spunea...

Începând de azi o parte din rezerviști și în retragere vor simți cu adevărat supraimpozitarea pensiilor militare cu un MINUS de 5% sau 10% plus întrucât s-a finalizat restituirea CAS-ului de 10% !!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Marcel Orzan spunea...

La: "Ai uitat de art. 26 din L 223/2015"

Nu am uitat, eu m-am uitat la intrebare - "10 -15 ani vechime in serviciu"!
Oricum, nici nu inteleg de ce s-au mai chinuit sa bage acest art. in lege cand in practica se intampla asta si fara acest art. Adica, o persoana care a lucrat 2-5 ani prin armata oricum nu indeplinea conditiile pt. a obtine o pensie de serviciu (art. 14 a) sau invaliditate (art. 14 b) din sitemul militar si atunci el isi "valorifica" aceasta perioada, ca perioada "necontributiva" (fara sa i se dea punctaj) in sistemul public, la 65 de ani - pensie limita de varsta sau dupa caz, pensie de invaliditate samd, sau chiar in alt sistem neintegrat sistemului public!
Deci, bagat cam degeaba, ma rog.

Leon spunea...

La orele 13.00, CEC-ul a virat pensia de la MApN, "curata" !

Claudiu Marin spunea...

Orzan
Art. 26 are rolul sau in deschiderea dreptului de pensie pentru cei trecuti in rezerva fara pensie.
Am deschis acest topic dupa ce un pensionar zapacise Casele teritoriale si sectoriale cu memorii prin care intreba daca recalcularea tuturor pensiilor militare se va produce din septembrie 2024 in baza articolului 147 din L 360/2023.
Se contra de mama focului cu toata lumea. A intrat pe ganduri doar cand l-am pus sa citeasca si art.192 din din L 263/2010, care are acelasi continut cu art. 147 si n-a produs nicio recalculare a pensiilor militare din anul 2018 si pana in prezent.

Marcel Orzan spunea...

Marin:

Cred ce zi, nu ma pasioneaza pensionarile intre 2011-2015.
Dar daca ma uit mai piezis la acest art. 26, cred chiar ca e art. care deschide calea ca si cei care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b) sa-si deschida dreprul de pensie militara de stat, la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de Legea 223/2015.
Asta in oglinda/similar cu situati multor dintre noi care la 65 ani si-au deschis dreptul de pensie de limita de varsta in sistemul public de pensii desi nu indeplineam conditia de Stagiu minim de cotizare este de 15 ani - art. 53(2) L.263/2010, dar am beneficiat de art. 192 care spune:
"(1) Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş." si in felul asta, cu adaugarea/recunoasterea vechimii din sistemul militar la cei 4-5 ani lucrati dupa pensionare in civil am obtinut pensia civila.
Acum sunt aproape sigur ca astaurmeaza, mai ales ca si L.223/2015 prevede in continuare la art. 26 (2) ca:
"(2) Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1)."
Tare, nu? Parca vad ca in viitor, in baza acestui art. o sa avem rezervisti voluntari, sau cum se cheama astia acum, care pentru vreo 3, 4 luni de joaca prin unitati, sa primeasca pensie militara de stat, la la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de L. 223/2015!! Si culmea, pensia lor sa fie mai mare decat a lu' huhurez, desi recunosc ma aflu in pozitia de "rade ciob de oala sparta" pe linia asta!
Pai, da, de ale pensiilor romastanesti!

Claudiu Marin spunea...

Orzan
Voluntarii de care vorbesti, daca n-au 10 ani vechime in serviciu la trecerea in rezerva, nu-si pot deschide un drept de pensie militara daca nu si-au deschis mai intai un drept de pensie in sistemul civil la implinirea varstei de 65 ani.
Daca au 10 ani vechime efectiva in serviciu pot sa-si deschida drept de pensie militara potrivit art. 19, la implinirea verstei de 60 ani, pana in anul 2030, chiar daca nu au si pensie civila.

Marcel Orzan spunea...

Marin:

Inteleg ce spui dar din logica art. 26 (1) reiese ca un voluntar din astia cu 6 luni-i,2 ani vechime in serviciu poate merge la 60 ani la Casa sectoriala si face cerere pensie limita varsta si pt dovedirea indeplinirii si conditiei de vechime minima in serviciu adauga la cerere si Fisa cu stagiul de cotizare din sistemul public, stagiu care-i va fi recunoscut ca vechime in serviciu in temeiul art. 26 (2) din lege, indeplinind astfel cumulativ conditiile de varsta standard si vechime in serviciu.
E adevarat ca s-ar putea sa nu-i convina sa faca asa pt. ca in felul asta, atata timp cat al. (3) din art. 26 spune ca "pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu" el isi iroseste "stagiul contributiv" din civilie, pt care nu primeste valoric nimic, urmand ca la 65 ani cand va merge la CTPensii civila acest stagiu sa nu mai poata fi folosit la pensia civila (Celebrul Protocol). Ma rog, ce-mi bat eu capul cu de astea.

Doru spunea...

În cazul meu ,,operațiunea inversă ,,15 ani realizați după trecerea în rezervă și integrați ( captivi ) în sistemul militar , rămân pierduți
Dacă nu se pot extrage măcar să-mi recalculeze pensia pentru acești ani
În 2015 ani respectivi au fost calculați la valoarea punctului de pensie de aprox 833 lei și …..așa au rămas
Ce aș putea face în această situație ?
Mulțumesc

Leo spunea...

@ Doru.
Primul pas, faci o Cerere la CPS a MFA/MI prin care soliciți REVIZUIREA pensiei militare prin valorificarea numai a vechimii în serviciu. Totodată , soliciți și o ADEVERINȚĂ din care să rezulte că pensia militară de care beneficiezi este stabilită NUMAI pe baza vechimii în serviciu. Cu această ADEVERINȚĂ mergi la CNPP județeană de care aparții și soliciți RECALCULAREA PENSIEI prin valorificarea vechimii suplimentare de 15 ani realizate după trecerea în rezervă și care rezultă din ADEVERINȚA menționată că nu este valorificată de CPS MFA/MI
Dacă nu rezolvi acest pas , mergi în TRIBUNAL pe AS cu avocat având prin demersul de mai sus și procedura prealabilă sesizării instanței îndeplinită.
Sunt cazuri care au rezolvat-o favorabil în instanță.
DACĂ VREI și EȘTI HOTĂRÂT , POȚI !

Leo spunea...

Dacă nu ai pensie civilă deloc , atunci depui cerere de deschidere drept de pensie la CNPP județene pe baza adeverinței + carnetul de muncă + alte documete ...etc..vezi dosarul de pensie civilă

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Corect sfatul dar, daca pensionarul a ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos, adica daca se afla printre cei 68% de dupa recalcularea din anul 2016, la recalcularea solicitata acum, in caz ca va castiga in instanta, pentru ca CNPP nu accepta, i se reduce punctajul pentru stagiile civile lucrate ulterior pensionarii si i scade cuantumul pensiei militare in plata.
Nu acelasi lucru se intampla daca pensia militara recalculata in 2016 este chiar pensie in plata.
De asemenea, nu pot fi extrase din decizia de pensie militara stagiile civile utilizate pentru intregirea vechimii minime necesare deschiderii dreptului de pensie militara.

Doru spunea...

La mine nu este cazul .
Am avut 25 ani vechime ca militar , ulterior 15 ani după trecerea în rezervă

Leo spunea...

@Doru
Fă primul pas cu obținerea ADEVERINȚEI
Apoi ne spui ce ai rezolvat.
De obicei , CPS MFA/MAI sunt dornice să transfere beneficii de pensie la CNPP

Claudiu Marin spunea...

@Doru
Puteai sa ai si numai 2-3 ani lucrati dupa pensionare, nu neaparat 15 ani, pentru a putea cere un nou drept de pensie civila.

Doru spunea...

Asta am și făcut pentru acei ani de după schimbarea legii (3ani și primesc pensie civilă ) dar cei 15 rămân blocați în sistemul militar
Am lucrat după trecerea în rezervă încâ 18 ani