Un produs Blogger.

vineri, martie 03, 2023

Ministrul Boloș: guvenul are în plan să impoziteze progresiv componenta bugetară a pensiilor speciale

178 comments
Despre impozitarea progresivă a pensiilor speciale  ministru Boloș vorbește de la min 15'.
"Cred că ar fi o chestiune dacă vreți și nu mă feresc să spun acest lucru – o chestiune de moralitate față de cei care o viață întreagă au plătit contribuție pentru pensie, încasează pensia din contributivitate și să nu uităm că pensiile speciale s-au bazat și pe acele ,,inginerii” făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales pentru a putea să beneficieze de un cuantum cât mai consistent pentru pensia specială și din acest punct de vedere ar fi o îndreptare a lucrurilor și o chestiune de normalitate și de moralitate față de cei care o viață întreagă au contribuit la pensii. Este posibil, dar decizia nu este a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este decizia Guvernului și Parlamentului României. Este posibil ca această contribuție de la buget să facă obiectul acestei impozitări progresive, dar forma și felul în care va arăta acest impozit progresiv rămâne de stabilit. Această lege să aibă cel puțin o validare de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca să nu ajungem în situatia în care este din nou un jalon care neîndeplinit putem risca fie suspendarea”, a declarat Marcel Boloș pentru Știrile PRO TV.


178 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

În situația impozitării progresive a componentei bugetare a pensiilor speciale ( deci și a pensiilor militare, care sunt exclusiv bugetare )... problema de constituționalitate ar putea fi aceea în care acest aspect nu ar viza toate astfel de pensii ! Iar acest fapt este exclus ! Vedem ce va urma !

RD spunea...

Celălalt Marcel din coaliție nu mai schimbă placă și este tot pe aceeași din 2022.

Lasă-ne tătuțule cu aceleași inginerii. Le știm, așa e. Lasă-ne și cu păsările de genul 'decizia nu este a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este decizia Guvernului și Parlamentului României.', dar și pe asta o cunoaștem.

Cu fondul sărăciei cum mai stăm? Deja nici nu mai am așteptări să vină politicienii cu ceva nou. Dar pentru că e vorba de pensia mea, pensia fiecăruia dintre noi (pensiile militare), le ascult, le citesc, părerile lor pentru că poate găsesc ceva corect și soluțional nu aceeași gargară. Jalonul e de peste 1 an! 215!


Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si, uite asa, cu aceasta ,,misivă,'' se aplica si impozitarea progresiva, ca suspensorul si căpăstrul pe organele geniale, inghinale, idee mereu respinsa de ciocofoanele lăbărale la propunerile practice ale goarnelor democrat sociale! Traiasca capastrul frânar de pe organul genial de măgar, cu mare dotare si la unele pensii militare din randul jeneralilor copy paste si mafiile clocare! Ce i-as mai șfichiui eu cu o biciușcă pe bulevard la schinare! Hai, aplicareee!

A spunea...

Daca se va aplica impozitarea progresiva(eu cred ca nu,afecteaza magistratura),pensiile militare NU vor fi incluse.Dupa cum observati in ultimul timp,pana si moderatorii emisiunilor de gen au inceput sa le posteze in afara "sferei" speciale.La ordin fireste(parerea mea).
Excluderea din aceasta "sfera" nu face decat ca atensia publica si acuzele sa se indrepte DOAR asupra pensionarilor militari,pe viitor spun.
Ati observat si in postarea lui Akord de pe topicul anterior ,cea cu facebook-ul,la comentarii se observa opinia pensionarilor "civili" sau chiar si a activilor civili vis a vis de prestare sau prestanta in ARMATA(includem si pensionarii).Da,populatia rosteste doar ARMATA,nu Politie nu...Anp..nu Pompieri..nimic,Amata si iar Armata.Mi-e imi provoaca o stare de discomfort, sincer ,vad cum suntem singurii care suntem blamati.In emisiuni,la fel,Armata.....nu am auzit altceva decat Armata e cea ...imbuibati ..etc....

Leon spunea...

Viorele, am mai scris pe blog, Impozitarea pensiilor este introdusa din iulie 2000 de Remes, cf.OuG.87/2000:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/23115&ved=2ahUKEwi9gpaTjb_9AhXU9bsIHaRGAcYQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw2k4y0lnaaRJFPXvHOHWysx

csej spunea...

Ai dracului mincinoși și PSD si PNL.Ei zic ca au antamat renegocierea cu UE a 9,4% din PIB iar UE zice ca nu a primit nici o cerere oficială.Scarbe.Dau vina pe UE dar ei sunt principalii vinovați.
Pe ăștia sa nu-i crezi nici cand spun adevarul.Ii votează dracul.

Sorin spunea...

În 2020 inițiativa USR de impozitare progresiva a pensiilor speciale, a fost declarata neconstitutionala prin decizia 900 a CCR. Dezbaterea a durat 6 luni. Solicitarea de verificare a constituționalității a fost făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber. Unul din motive a fost încălcarea art 56 parca, din Constitutie, respectiv discriminarea prin dubla impozitare. Celalalt motiv a fost predictibilitate masurilor fiscale.
Asta ca să vedem ce adevăruri lansează Boloș.

Ionel spunea...

Cine este ministru Bolos si despre ce moralitate in Romania vorbeste el !? Citeam ce spune fostul magistrat al Curtii Constitutionale Petre Lazaroiu, ca pensiile in plata nu pot fi recalculate ! Probabil se refera la pensiile lor, ale magistratilor. Dar daca ar fi recalculate in crestere ar fi ok !? Nesimtirea acestei Curti Constitutionale este maxima ! Ar trebui desfiintata prin modificarea Constitutiei ori sa i se ia dreptul de a judeca constitutionalitatea unor legi care tin de gestionarea resurselor economice si de fiscalitate. Lazaroiu uita ca in 2011 pensiile militarilor au putut, cu decizia lor, sa fie recalculate in minus !!! Si Zegrean a uitat,,,,,,

Leon spunea...

Presedintele Iohannis a mai semnat ieri Decretele de pensionare pentru 14 Magistrati !

Sorin spunea...

La decizia CCR 900/2020, discriminarea prin dubla impozitare înseamnă că unor venituri li se aplica cota unică iar altora impozitarea progresiva.

csej spunea...

Huhule@ in martie 2001 câștigul mediu brut pe economie era de 3u17275 lei.Presupunand ca aveam salariu 5.100.000 lei cum procedează CPS sa calculeze drepturile de pensie ca doar nu va face demonizarea adica sa aduca salariu la 510 lei?
În opinia mea trebuie sa efectueze actualizare.

daniel sandu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
daniel sandu spunea...

mosmartin16 Păi este constitutional pentru ca se aplica tuturor pensiilor pentru suplimentului acordat peste partea contributiva Doar ca unele pensii (asazise "civile" -va reamintesc ca pana nu de mult existau DOAR 2 tipuri de pensii in Romania) nu sunt afectate pentru ca nu au supliment iar restul mai mult sau mai putin in functie de marimea partii suplimentare. Cred ca sunt doua probleme de urmarit Una MARE pentru noi daca nu se precizeaza si la noi partea contributiva vom pleca cu impozitarea de la toata suma si vom fi TOȚI afectati/fraieriți inclusiv cei cu cuantum mic si posibil o a doua problema daca nivelul impozitului va fi din nou 90% atunci CCR s-ar putea lega (evident in beneficiul magistratilor) ca s-ar pierde substanta sporului etc.etc "Tehnica" este brevetata anterior cand sunt introduse exagerări in Lege scopul este sa pice la CCR pe lozinca: NOI AM VRUT DAR ccr NU NE-A LASAT Credeti ca daca impozitul precedent era de 50% de exemplu in loc de 90% mai pica la CCR? Apropo sa nu se inteleaga ca sunt fan impozitare sau contributivitate doar am comentat niste fapte

Huhu Rezea spunea...

Domnul Boloș tot insistă să scoată în evidență ca sunt pensii speciale șmecherite.
Pentru asemenea situații, important ar fi să se îndrepte erorile de calcul, nu să fie pedepsiți toți pensionarii prin supraimpozitare.
Instrumentul la îndemâna Caselor de pensii pentru eliminarea șmecheriilor este revizuirea din oficiu a deciziilor de pensie, reglementată de art. 107 din L 263/2010 pentru pensiile din sistemul public și de art. 65 din L 223/2017 pentru pensiile militare.
Impozitarea nu reduce anvelopa brută bugetară pentru pensiile speciale

Cum s-ar putea aplica impozitarea progresivă a pensiilor speciale?
Componenta contributivă nu poate fi impozitată altfel decât sunt impozitate în prezent pensiile calculate în puncte de pensie, respectiv 10% din pensie, chiar dacă are cuantumul mai mare de 10 000 lei.
Prima mie peste cuantumul contributiv ar putea fi impozitată cu 20%.
A doua mie peste cuantumul contributiv, impozit de 30%
A treia mie peste cuantumul contributiv, impozit de 40%.
Tot ce depășește cuantumul contributiv cu 7 mii de lei, impozit 90%.

Să luam o pensie de 18 500 lei a cărei componentă contributivă este de 10 000 lei.
Ar plăti impozit:
-1000 lei impozit pe partea contributivă
-200 lei pentru pensia necontributivă mai mică de 1000 lei
-300 lei pentru pensia necontributiva cuprinsă între 1000-2000 lei
-400 lei pentru pensia necontributivă cuprinsa intre 2000-3000 lei
-500 lei pentru pensia necontributivă cuprinsă între 3000-4000 lei
-600 lei pentru pensie necontributivă cuprinsă între 4000-5000 lei
-700 lei pentru pensia necontributivă cuprinsă între 5000-6000 lei
-800 lei pentru pensia necontributivă cuprinsă între 6000-7000 lei
-1350 lei pentru pensia necontributivă mai mare de 7000 lei
____________________________
Total impozit din 18 500 lei= 5 850 lei
Pensie netă=12 650 lei
Ar putea fi varianta în care întreaga sumă care depășește tranșele de câte 1000 lei lei peste cuantumul contributiv să fie impozitată cu 20%,30%..... 90%, caz în care total impozit ar fi:
-1000 lei impozit pe componenta contributivă +20% x 1000= 1200 lei pe o pensie de
11 000 lei. Pensie netă=9 800 lei
-1000 lei impozit pe componenta contributivă +90% x 8500=1000 +7650=8 650 pe o pensie de 18 500 lei. Pensie neta =9 850 lei.
Dezavantajul acestei a doua variante este că egalizează pensiile nete corespunzătoare pensiilor brute mai mari decât partea contributivă.

magda spunea...

Foarte interesante abordari...si-am ajuns la vorbele unuia ca Genunche morosanu'...cea mai simpla cale de reforma este aceea prin intermediul codului fiscal...jap jap pe feliute/apoi spalam pe manute. Ok bre...da oare Ciucanu( si nu doaer el)or fi de acord? Eu parca tot nu as crede ca si-o scurteaza cu propria secure...
Mai este o intrebare la care inca nu s-a raspuns ...inca> oare mai merge cineva la Bruxelles sa negocieze sau sa renegocieze ceva ori toata smekeria a fost asa ca un balon chinezesc lovit de-o cioara?

nr. 1 spunea...

Impozitul progresiv este o optiune (poate nu cea mai adecvata insa fezabila rapid si eficient ) si f posibil ca va cuprinde toate pensiile civile si militare, toate indemnizatiile, rentele viagere samd. Aplicarea nu este nicicum greoaie cum ar vrea unii smecheriti sa sustina, a mai fost aplicata la noi prin anii 2000(5 trepte de impozitare 18%-40%) si se aplica in zilele noastre in multe tari occidentale cu traditie, la noi colectarea e o problema nu sistemul de impozitare , acum patura bogata a tarii e ocolita de impozitarea progresiva ! Spre exemplu prin 2010 , Grecia avea la sistemul public de pensii 9 trepte de impozitare, Spania avea 4 trepte cu max 43%, Franta 4 trepte cu max 40%, Cipru 4 trepte, Luxemburg avea 17 trepte de impozit, Malta 4 trepte, Olanda 4 trepte cu maximum 52%, Belgia cote progresive intre 25-50%! Asadar, sa revenim cu picioarele din nori pe sol , fara bla bla bla ca avem pensii de la Dromichete ,sa le cerem celor ce vin pe la teveuri sa vina pregatiti cu lectiile invatate nu fiecare dupa cum si de cine e platit! Cum necum, PNRR trebuie respectat, CE cere acest lucru, CE nu cere obligatoriu scaderea tuturor pensiilor militare (si civile) asa cum clameaza smecheritii cu 5 cifre ci recalibrarea pensiilor obraznice cu alte cuvinte aducerea la normal a pensiilor umflate cu pompa de caldura!

Viorel spunea...

Mulțumesc domnule Leon. Am căutat aseară dar nu am găsit. Era târziu, fiind și obosist am renunțat. Despre morți numai de bine, dar pentru mine tot un bou rămâne cel ce a introdus impizitul pe pensii.

bogdan spunea...

La indexare cei cu brutul mare si cu netul jumatate din brut am fost dezavantajati ca.... de ....brutul prea mare, acum sunt curios la supraimpozitare ....si la recalcularea pensiilor care la momentul acordarii depaseau netul in plata ( dupa declaratiile ministrului muncii).

Relu spunea...

Nu cred ca vrei sa ai ca in Belgia unde se impoziteaza si proprietatea de acolo si daca ai in Romania se impoziteaza si aia. Plus ca aia care au mai mult de 4 cu impozit zero si ia ghici care au de la 4 puradei in sus?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Dincolo de varianta impozitării progresive, iată 8 exemple - pe variante de lucru - de pensii cu cuantumuri nete maxime în plată,actualizate, pentru funcție corespunzătoare gradului de colonel : 1) 10477 lei ! 2) 9790 lei ! 3) 8731 lei ! 4) 8572 lei ! 5) 8158 lei ! 6) 8017 lei ! 7) 7143 lei ! 8) 6681 lei ! Fără a intra în detalii de calcul pentru fiecare variantă, care credeți că este varianta ( variantele) cea mai realistă și corectă ?!

Paul Puiu spunea...

Ciuca nu sustine supraimpozitarea sau impozitarea progresiva s pensiilor milirare!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25659992-ciuca-nu-opune-supraimpozitarii-pensiilor-speciale-dar-militarii-fie-exceptati-mai-ramane-atunci.htm

Huhu Rezea spunea...

Calculul de mai sus nu-i privește pe cei pensionati dupa 15 09 2017,

raul spunea...

https://evz.ro/cum-te-sinucizi-ca-stat-cazul-pensiilor-militare.html

Leon spunea...

@Huhu Rezea, si eu care credeam ca v-ati oprit la pensia lui ION(el)..:)).
Pai daca aceasta Impozitare suplimentara NU se aplica la pensiile de serviciu stabilite dupa OuG.59/2017(dezavantaj Magistrati!), atunci n-ar fi mai bine sa treaca si pensiile stabilite pana in 15.09.2017, pe varianta Pensie Neta=Venituri Nete ??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Văd ca a inceput marea chițăială si schiorcăială cu boceală ca sunt intenții de mangleală la pensiile de mare golăneală... Hooo, ca doar s-au exprimat mieros voalat si nuanțat si doar de ochii fraierilor si credulilor ca vor strange lațurile funiilor la gurile pungilor pensiilor goflaților, si nu că deja s-au si apucat de taiat, tuns, frezat si spanzurat, apoi urmat cu iz de mortăciune de parfumat!
Stati, bre, linistiti in barcuțe pe băncuțe caci marele meci cu scheci se joaca pe liniuțe si doar la miuțe, cu jmecherii de gulguțe sa prosteasca lumea, pulimea si dobitocimea furioasă ca potopul cand pun botul, ca de facut acele taieri feroce in realitate nu se vor face, precum sacrificarea puiului dă oaie, deci fix o olaie de dijmuit, jupuit-belit, adicalea ramane asa cum s-a stabilit! Haideți ca sunt foarte grabit si n-am prea mult timp de povestit cum astia ne-au prostit...

Caro spunea...

Calculul de mai sus este preluat dintr-un document guvernamental in lucru, sau e doar o ipoteza personala ? In acest moment, noi avem o denumire pentru pensiile militare, data de Legea 223 din 2015, adica "pensii militare de stat", nicicum altfel.Toate vrajelile lui Budai, care de altfel se pare ca habar n-are maacromanagement nici macar nu trebuie luate in seama.

A spunea...

Daca tot am spus ca am un ciudat sentiment antiarmata venit din partea civililor,inserez un link unde e prezentata o evolutie interesanta a pensiilor civile versus militare.https://www.stiripesurse.ro/atac-dinspre-aur-de-ce-isi-bat-joc-de-militari-corecti-de-ce-sunt-terfeliti-suntem-manipulati-pentru-a-ne-uri-propria-armata_2816380.html

mosmartin16 spunea...

A nu se confunda ! Ceea ce spune Huhu ( = despre calculul de mai sus ! ) se referă la exemplul său de impozitare progresivă și nu la cifrele prezentate de mine ! S-auzim de bine !

mosmartin16 spunea...

Leon, acele 8 cuantumuri maxime pe care le-am prezentat rezultă, așa cum menționai în postarea ta de la 12:13, din pensie netă plafonată la soldă netă ! Zi faină !

Huhu Rezea spunea...

Leon
Impozitarea progresivă îî afectează pe ciucani numai dacă pensia netă, rezultată din fiscalizarea progresivă a pensiei militare brute, este mai mică decât media soldelor nete din baza de calcul. Adică, ar trebui ca procentul total de impozitare progresivă să fie mai mare de 41,5%.
Pensia netă rezultată din fiscalizare nu poate fi mai mare decât media soldelor nete, dar poate să fie mai mică....

Magda spunea...

nu am mai comentat in ultimele luni(am sesizat comentariile altei persoane - magda) fiind convinsa ca nu vor exista preocupari reale, pentru sustinerea/organizarea unor actiuni concrete (altele decat petitionari), pentru determinarea guvernantilor sa solutioneze, ACUM ,problemele cu care ne confruntam. Personal consider ca politicienii in problema pensiilor ,inclusiv militare au abordat ”strategia” de a i tine ”ocupati”pe pensionari cu false probleme ,de digitalizare,de recalculare ,de actualizare,de indexare etc, tergiversand solutionarea, cu scopul cinic a l iesirii cat mai multor pensionari din sistem,”pe cale naturala”.Timpul curge in defavoarea noastra,nu vom reusi sa impunem recunoasterea statutului datorat atata timp cat ne vom duce ”dupa fenta”,vom fi dezbinati si vom protesta ”din tastatura”.

A spunea...

@huhu
Pai daca ii afecteaza doar pe cei dupa 2017,dupa cum ati afirmat,poate sa fie si mai mica ca ma media soldelor nete,pai nu?😂
Daca tot ne o trag toti sa ne o traga si MF.😡
Asta e pe logica echitatii..mmmm.🫣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.national.ro/social/talharie-legalizata-la-mai-si-mapn-contributia-la-sistemul-de-pensii-ajunge-direct-in-buzunarele-statului-784990.html

Huhu Rezea spunea...

@A
Nu ai înțeles!
Eu am spus că introducerea calculului progresiv nu-i privește pe ciucani decît dacă, per total, este mai mare de 41,5%. Până la acest procent nici în pleaznă nu-i doare, pentru că plătește bugetul de stat.

nr. 1 spunea...

Dle Caro, avem noi acum o lege a pensiilor militare L223/2015 insa in plata sunt pensii calculate cf L1642001, L241/2013, L263/2010 , L223/2015 si o mai fi si alte variante. Fiecare lege , a stabilit si pensii cam prea avantajoase pentru unele grupuri de pensionari , de aceea trebuie facuta ordine in acest domeniu ! F posibil sa fie pusa in practica o noua lege a pensiilor militare cu un calcul mixt ca la magistrati pentru a se rezolva si abramburelile cu net la brut, brut la brut , net la net , brut la net nu-si scoate ochii bla bla bla! Va fi un algoritm unic de calcul, fara cuantumul mai avantajos ! F posibil sa fie aplicat si impozitul progresiv insa multi dintre cei cu putere de decizie merg pe ideea introducerii unor cote mai mari pentru pensiile cu brutul peste salariul mediu brut pe economie (6800 lei ). Daca vor fi impozitate cuantumurile actuale fara nici o modificare ( f putin probabil totusi) , vor fi stabilite cote progresive de impozitare a brutului inlaturandu-se abramburelile actuale cum am scris mai sus!

Caro spunea...

Stimate dle Nr1, era vorba de denumirea pensiilor militare de stat, nu de cuantum. Ce va fi, om vedea, eu unul tot citesc despre varsovisti, neterminati, ciucani,speciali etc si ma tot minunez. Inteleg ca fiecare vede problematica prin lupa buzunarului propriu, dar mai sunt, pentru Armata, onoarea,spiritul de casta,coeziunea.Evident, nu vorbesc de functionarii publici civili cu statut special .
https://evz.ro/cum-te-sinucizi-ca-stat-cazul-pensiilor-militare.html

kostas spunea...

Adevaratele motive pentru care nu vor ca si pensiile militare sa fie reformate: 1) In cazul recalcularii si pe contributivitate foarte multe pensii vor creste deoarece partea contributiva ar fi mai mare decat actualele pensii inghetate. Astfel calculate, CIB-ul(25% din solda) nu s-ar mai duce la buget ci la fondul de pensii, ceea ce nu le convine, intr-ucat ar pierde foarte multi bani din buget. 2) Cei cu pensii ff mari, gusatii, nu vor sa fie impozitata partea speciala, deoarece le-ar scadea pensiile. Lozinca asta ca pensiile militare nu sunt speciale, ca sunt ba ocupationale, ba de serviciu, e deja rasuflata. Pana acum, de ani de zile nimeni nu a zis nimic cand slugile tv ne-au injosit cu eticheta de pensionari militari nesimtiti. Acum, cand le-au ajuns morcovul in cur ca le recalculeaza pensiile, s-au gasit toti gusatii, in frunte cu gusatul sef sa spuna ca pensiile militare nu sunt speciale, ca nu trebuie reformate, ca e bine asa cum sunt ele acum. Sa le fie rusine. Folosesc orice mijloc sa nu se schimbe nimic.

Trofin spunea...

Majoritatea interpretați o vorbă aruncată în eter de o persoană politică de parca a-ti fi a doua zi după cei 40 de mucenici. Dacă la salariați , aplicarea cotei diferențiale de impozit asupra salariilor brute nu afectează negativ calculul contributiv al pensiei ,la pensionari , aplicarea impozitului diferențial pentru partea necontributivă este o amendă fiindcă ce rost ar fi să ai o pensie brută mare dacă ești amendat suplimentar numai pentru faptul că ai o pensie calculată după o lege specială. Nu mai bine , tu guvern , apelezi la un mod de calcul realist astfel încât să nu produci omului iluzia că are o pensie mare când de fapt este mică. De ce te obosești , tu guvern, să-mi calculezi o pensie mare pe care apoi să mi-o ciuntești prin supraimpozitare? Care este beneficiul meu ? Iluzia ? (aș face o comparație cu un organ gonflabil , dar nu se cade , suntem în post).
Tot ce se impozitează diferit de impozitarea generală este neconstituțional , indiferent cine sunt sau vor fi beneficiarii sau amendații. Suntem martori de mai mulți ani la impunerea unei supraimpozitări a veniturilor mari și nu se reușește nimic , cum ați vrea să se aplice o asemenea măsură la câțiva cetățeni români și aceștia fiind de fapt pensionari?
Constat că încercați să dați gratuit idei unor nevolnici politici .

ghurse spunea...

Nu inteleg de ce va bateti capul cu impozitarea progresiva! Practic, ea nu poate fi introdusa pentru ca trebuie aplicata tuturor veniturilor, atat din pensii cat si din salarii, altfel, ar fi neconstituțională. Care partid ar avea curajul, acum, in prag de alegeri, sa impoziteze progresiv salariile? Intreb...?

Leon spunea...

Si Magistratii ies la Pensie la...51 de ani:
"Candidat pentru un nou mandat la șefia DNA, dar respins de ministrul Cătălin Predoiu, Crin Bologa iese la pensie la vârsta de 51 de ani. Cererea va fi aprobată de procurorii din CSM, după care va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru emiterea decretului de pensionare." https://m.ziare.com/procuror-sef-dna/sef-dna-procuror-bologa-pensionare-la-varsta-de-51-de-ani-1792111?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

A spunea...

@huhu
Eu am inteles foarte bine si tu stii asta.Brutul meu e in jur de 8300 ,nu e un secret,ce zici,exista posibilitatea sa mi o traga si MF?Eu zic ca da,atunci unde e echitatea ?223-istii o iau in plisc si 263-istii sunt pe val,bine,mai mult pe sub acum dar cu perspective de a iesi la suprafata iarasi.

MIHAI spunea...

Nu are importanță pe cine afectează o astfel de măsură. Nu cred că se va aplica. In primul rand că CCR a spus clar că impozitul nu poate fi o confiscare a veniturilor. In al doilea rând statul nu poate da ceva printr-o lege și să vină pe de altă parte să ia printr-o altă lege. In al treilea rând pensionării ar fi primii in Romania care ar suporta un impozit progresiv. În acel moment ne putem aștepta la impozite progresive la oricine și în orice mod. În al nu știu câtelea rand r... îl Bolos care e liberal se contrazice cu doctrina partidului care exclude impozitul progresiv. Apoi ar fi afectate și alte categorii nu numai militarii. Și de aici scandalul e gata. Oricum nu sunt în stare să rezolve în mod normal o problemă pe care tot ei au inventat-o.
Recalcularea pe contributivității, care ar fi cea mai OK, nu-i aranjează în primul rând pe ei. Au facut o măgărie cu contribuția cass. Și nu știu cum să o îndrepte. Mai vor una.
Ra....ți.

Paul Puiu spunea...

Huhurez spune:
,,Eu am spus că introducerea calculului progresiv nu-i privește pe ciucani decît dacă, per total, este mai mare de 41,5%. Până la acest procent nici în pleaznă nu-i doare, pentru că plătește bugetul de stat.“
Huhurez, total eronat procentul de 41,5%(10%impozit+31,1% care sunt de de 32% cu titlu de plafonare sau supraimpozitare ilegala marca PSD💩💩💩, este retinut din pensia bruta stabilita din media bruta a salariilor rezervistul cand a fost activ si NU din brutul statului sau al altora cum se sustine eronat!!!!
Impozitul progresiv este iar o aberatie marca PSD💩💩💩ca si plafonarea!!
Impozitarea progresiva sau supraimpozitarea este de fapt o noua plafonare menita sau care se preconizeaza a fi facuta cu scopul de a se atrage bani la bugetul de stat!
Stati linistiti ca initiativa PSD💩💩💩 va fi contestata la CCR si pentru ca vor fi afectati si magistratii si se va abroga modificarea codului fiscal si se va reveni la impozitarea in cota unica din prezent!!!! Imi place stilul PSD💩💩💩 cand e vorba de pensiile tuturor specialilor pensionari, inclusiv a rezervistilor sau in retragere se modifica codul fiscal dar de dapt supraimpozitarea sau impozitarea progresiva e de fapt tot o plafonare!!!!
Cand au fost plafonate sau supraimpozitate pensiile militare prin OUG 59/2017 nu s-a impus modificarea codului fiscal cu toate ca plafonarea se retine din pensia bruta pe langa impozitul de 10% deci inca 32,5%!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Daca s-ar introduce supraimpozitarea sau impozitarea progresiva toate pensiile de peste 2000 de lei sau 3000 de lei vor fi supraimpozitate in functie de cota adoptata, indiferent de anul trecerii in rezerva!!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

VICTOR spunea...

Solicit o părere:

Un scenariu posibil : Se va impozita progresiv partea necontributiva pentru toate pensiile "speciale"! Pentru pensiile militare ,nefiind specificată partea contributivă,probabil se va supraimpozita toată pensia !
În cazul meu,actuala pensie militară include și 11 ani contribuție CAS în sistemul public ( dar care nu este evidențiată pe talon !)
Intrebare : este constituțional să mă supraimpoziteze pentru partea din pensia militară pentru cei 11 ani de contribuție CAS,chiar dacă această contributie nu este precizată ?
Cum credeți că se va rezolva această problemă?
Și cazul meu nu este singular !!!
Fac precizarea ca cei 11 ani de contribuție se încadrează până la 31 decembrie 2015

Huhu Rezea spunea...

@Trofin și @ Urse
Nu mai inventați principii constituționale care nu există!
Uite ce zice Decizia 900/2020 despre pensiile reglementate prin legi speciale:


116. În concluzie, cu privire la regimul juridic al pensiilor reglementate prin legi speciale, Curtea a lăsat o marjă de apreciere mai largă legiuitorului, stabilind că (i) pensiile speciale nu reprezintă un privilegiu,
(ii) sunt instituite în considerarea statutului categoriei profesionale căreia i se
acordă,
(iii) odată acordate, legiuitorul trebuie să prezinte rațiuni suficient de puternice care să justifice eliminarea lor,
(iv) acordarea suplimentului suportat din bugetul de stat ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu cade în sfera de protecție constituțională a dreptului la pensie și a dreptului de proprietate și, în fine
(v) legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcţie de posibilităţile financiare ale statului


MIHAI spunea...

Varianta ca guvernul poate elimina suplimentul la pensie se poate aplica celor care au un supliment peste partea contributiva. Daca am transla la militari ar putea sa taie complet pensia. Decizia cred ca se aplica la un supliment. nU LAO PENSIE BAZATA PE ALTE PRINCIPII.
Revenind. Sunt curios cum imi va impozita mie partea contributiva de 12,5 ani anterioara militariei. Si pe care mi-o recunoaste in decizia de pensie print-o suma care reprezinta o compensatie, dupa cum sun mot a mot in decizie.

MIHAI spunea...

Vezi Hotarare 4 a CCE din 18 iunie 2020

RD spunea...

Treaba asta cu impozitarea progresiva la pensiile militare (ma refer la sistemul care ma intereseaza, fiind beneficiar de pensie militara), trebuie sa fie abordata cu mare grija deoarece nu ar fi valabila doar pentru cei deja pensionati, dar si pentru cei din viitor!

Consider ca ar trebui sa fie impozitate progresiv pensiile militare doar pentru cei care au pensiile de la 8000 de lei in sus. De ce? Pentru ca pensiile militare au fost indexate de-a lungul ultimilor ani cu rata inflatiei, adica mica, acum sunt exceptii din cauza razboiului si a COVID-ului. Dar inflatia de anul trecut a fost mai mare, in rest mica (1.3, 2.6, 5.1 si asa mai departe). Pensiile civile au fost indexate cu un procent mai mare pentru interes electoral, politic, fiind undeva la 4,8 milioane de pensionari in afara celor 'speciali'.

Ganditi-va ca sunt mii de pensionari militari care au varsta de pana in 60 de ani si sa spunem ca vor mai trai inca 15-20-25+ de ani. Asa cum pretul unei painii in luna martie, anul 2023 este sa zicem 4 lei peste 5 ani va fi mult mai mare. Asa cum indexarea pensiilor militare sunt cu procentaje mici, cu anii, pensiile militare vor fi foarte mici, mici si medii cu mici exceptii pentru cele mari.

Nu trebuie sa ne gandim la interesul fiecaruia! Nici nu este normal sa te poti juca cu pensiile militare (in realitate, deja se joaca, dar asta este alta treaba), sa tot schimbi metodele de calcul pentru stabilirea unei pensii militare.

Daca vrei sa aplici impozitare progresiva intr-un fel, las-o asa pentru o perioada lunga, de 20-30 de ani, nu o tii asa 3-4 ani, dupa vine grupul 'X' din Parlamentul Romaniei si din anumite interese personale sau pentru voturi vii si schimbi! Orice sistem are nevoie de certitudine pe termen lung, din pacate in Romania, nu este cazul!

Ar fi mai multe de spus, dar nu sunt de acord sa fie impozitate progresiv pensii de 2000-8000 lei.

Relu spunea...

Sunt si pensii civile in plata care depasesc salariul in plata. Astora ce le face?

M spunea...

@Daniel Sandu

este constitutional pentru ca se aplica tuturor pensiilor pentru suplimentului acordat peste partea contributiva.

Vedeți că vorbiți cu unul de își zice Moș Martin care vrea ca pensiile militare să nu se calculeze din totalitatea veniturilor impozabile ci dintr-o obsesie de-a lui!

Nu numai că am fi proștii proștilor (la toți ceilalți "speciali" se calculează luând TOATE veniturile) dar printre noi sunt unii atât de încrâncenați că nu știu cum să reducă baza de calcul (în timp ce toți ceilalți, normali la cap fiind, vor să o crească).

Vă întreb atunci: dacă numai la fraierii de militari s-ar aplica demența cu "luăm numai anumite părți din venituri" atunci impozitarea nu ar fi neconstituțională?

Impozitarea egală a tuturor are sens dacă și calculul se face tot egal! Nu la militari sau deoparte 40% din venituri și apoi ce rămâne supraimpozitezi că la toți ceilalți! Practic ar fi dublă impozitare (dacă nu chiar triplă)!

Dar vorbim discuții! Ideile ușchite ale personajului respectiv sunt de revista Arici Pogonici!

csej spunea...

Nu pot impozita cu procente diferite.Este neconstitutional.Poate mari suma dela care percep impozitarea si procentul.Atat.
La militari care este in pensie suplimentul suportat din bugetul de stat?Pensia in intregul ei?Impozitarea pensiei la militari e o marota sau mai bine spus o mare dilemă.
Bolos e Străinul.

RD spunea...

Cum arata un talon pentru luna martie, 2023 (sistemul pensiilor militare) pentru drepturile restante (CASS peste 4000 lei):

Drepturi restante xxxx (suma care trebuie sa fie returnata)
OUG.4/2023(T1) = XXXX (o parte din suma care trebuie sa fie returnata), 4zile = restul sumei care trebuie sa fie returnata.

Un fel de:

Drepturi restante 100
OUG.4/2023(T1) = 90, 4zile = 10

Paul Puiu spunea...

Dragii mei,
Nu imi plac ‘specialii’ și profitorii. Absolut deloc. Dimpotrivă. Vreau să terminăm cu nesimțirea și bătaia de joc în țara noastră!
Dar nu imi place nici să asist la nedreptăți si să stau cu brațele încrucișate atunci când, militarii corecți, care au muncit o viață în slujba României, sunt terfeliți și când, la comanda nu știu cui, noi toți, suntem manipulați pentru a ne urî propria armată.
Încă o dată, prin ceea ce spun, nu mă refer la îmbuibați, nu mă refer la șmecherii sistemului sau la ‘speciali’.

Să dăm puțin timpul înapoi și să facem următorul exercițiu:
- în 2019, luna februarie, luăm doi pensionari, unul civil și altul militar, amândoi cu o pensie brută de , să zicem, 2500 de lei.
📍La 1 septembrie 2019, pensionarului civil i-a fost indexată pensia cu 15%, pensia lui devenind 2875 de lei. Pensionarul militar nu a primit nimic.
📍La 1 ianuarie 2020, pensionarului militar i-a fost indexată pensia cu 4,6%, pensia lui devenind 2615 lei. Civilul a ramas pe loc, dar avea deja mai mult, 2875 de lei.
📍La 1 septembrie 2020 civilul a fost indexat cu 14%, pensia lui devenind 3278 de lei, militarul a rămas cu 2615 lei.
📍La 1 ianuarie 2021 niciunul nu a primit nimic.
📍La 1 ianuarie 2022, pensionarului civil i-a fost indexată pensia cu 10%, pensia lui devenind 3606 lei, iar pensionarului militar i-a fost indexată pensia cu 2,6%, pensia lui devenind 2683 de lei.
📍La 1 ianuarie 2023, pensionarului civil i-a fost indexată pensia cu 12,5%, ajungând la 4057 de lei, pensionarului militar i-a fost indexată pensia cu 5,1%, ajungând la 2820 de lei, după care, în funcție de momentul ieșirii la pensie, a mai fost indexată fie cu 7,4%, fie cu 3,8%, ajungând ori la 3029 de lei, ori la 2927 de lei.
‼️Asadar, după 4 ani:
Civilul are 4057 de lei pensie, iar militarul are, ori 3029 de lei, ori 2927 de lei, în funcție de data ieșirii la pensie.

Mulțumesc dnei @GeorgetaGheorghe pentru că își pune timpul la dispoziție pentru o informare corectă a populației.
#SpecialiștiiSpun #Adevăr #Dreptate
Foto: Bugetul

Huhu Rezea spunea...

@Victor
Ai ridicat o problemă importantă în legătură cu eventuala impozitare progresivă a pensiilor militare rămase în plată în anul 2016 cu cuantumul contributiv.
Mă refer la cei 68% de care vorbesc documentele MApN și MAI.
Aceste pensii militare pot fi asimilate în intregime pensiilor care nu au acordat un supliment peste componenta contributivă și ca urmare să nu li aplice impozitarea progresivă.
Cât despre cei 11 ani lucrați in civilie, capturați in decizia de pensie militară, ei pot fi valorificați numai dacă se reglementează că pensia militară se calculează și în varianta contributivă.
Dacă ai rămas în plată cu cuantumul contributiv, cei 11 ani sunt valorificați in acel cuantum, dar la valoarea punctului de pensie din 2015.

kostas spunea...

M, Mos Martin gandeste intr-o logica numai de el stiuta cu calculul pensiei doar din cateva elemente si cu multitudinea lui de variante de calcul. N-ai ce sa-i faci. N-ai ce sa-i ceri. Lasa-l in lumea lui sa abereze si sa se simta bine. Vrea sa fie bagat in seama. Spune-i bravo si ignora-l.

Huhu Rezea spunea...

Nu-mi convine să fiu blamat că am pensie militară, pensie specială, dar cuantumul ei să fie mai mic decât dacă ar fi calculat contributiv!

nr. 1 spunea...

Nici acum la noi nu e cota unica de impozitare. La pensii sunt 2 cote, 0 de la 0-2000 si 10% peste 2000 .La cei pensionati cu OUG 59 e si mai complicata treaba.In anul 2022 au existat 3 trepte de impozitare la pensii: 0-2000; 2001-4000; 4001-......in nici un caz nu a existat cota unica! La salarii/2023 : brut 3000 lei, impozit pe venit = 195 lei, 750 lei=asigurari sociale si 300 lei asig sanatate. Deci, impozite totale de 41,5% !Deci, omul ia in mana 1755 lei din 3000 total! Se pot introduce si aici treptele de la pensii sau alte trepte, nu scrie nicaieri ca impozitarea muncii trebuie sa fie egala cu impozitarea beneficiilor din munca(ma refer la cei ce au muncit si au contribuit nu la cei cu zero contributii si 1125 lei pensie minima garantata = garantat ca pe vremuri la AmWay). Asadar, impozitul progresiv se poate aplica la pensii fara prea multe discutii si filozofii daca alta solutie mai adecvata nu se gaseste pentru eliminarea inechitatilor si nedreptatilor si discriminarilor actuale de la pensiile mioitare (eu nu sunt de acord cu acest impozit dar ma intreaba cineva pe mine? idem comentatorii de pe aici) ! Cred totusi ca introducerea impozitului progresiv nu va fi doar la pensii(toate: civile si militare) ci si la alte categorii de venituri gen rente viagere( grase si laptoase multe dintre ele ), indemnizatii , samd.

Sensei spunea...

Sunt de acord cu HUHU, aici cred ca o sa ajungem, cuantumul pensiei speciale sa fie mai mic decat calculat contributiv si in continuare terfeliti la televizor, adica si injurati si cu banii luati.

RD spunea...

@Huhu,

Daca nu gresesc, ati scris in urma cu putin timp ca se putea alege ca pensia celor trecuti din sistemul public in sistemul pensiilor militare (2015), sa ramana in sistemul public sau cel militar si pentru ca la acel moment punctul era prea mic, s-a ales (nu stiu daca toti) cel din sistemul militar, actual. Corect?

Sensei spunea...

Cum te sinucizi ca stat. Cazul pensiilor militare!
Publicat la 3 martie 2023, 11:35 de Florian Bichir

Sincer nu mai înțeleg nimic! Am scris în nenumărate rânduri după o documentare strașnică că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Zeci de oficialități cu probitate, nu niște terchea-berchea au susținut același lucru.

Săptămâna trecută Dan Andronic – de a cărui analiză nu se îndoiește nimeni – a scris negru pe alb că „reforma pensiilor speciale, angajată în termeni extrem de impreciși pentru România, riscă să genereze nu doar o problemă de vulnerabilitate pentru statul român, ci și una de securitate națională”.

Pensionarii militari români au o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În comparație cu pensiile militare ale militarilor altor țări membre, este de remarcat faptul că în Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări membre NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună.

Cu ajutorul unor sindicate am cules aceste date. Zic eu extraordinare! Pensionarea militarilor din țările NATO: Turcia
– Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu; – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu; – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului

Italia
– Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut; – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;– Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.

Ungaria
– Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut; – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut; – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.


Mitul din jurul blocurilor construite de Ceaușescu. Realitatea despre rezistența la un cutremur major

Mai multe zile libere pentru angajați. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Mutare neașteptată la Antena 1. Andreea Bălan ar putea să îi ia locul unei cunoscute artiste
Belgia
– Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.– Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.– Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.

Franţa
– Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, nici o Decizie fara o imprecizie fara scuze, dar lipsa, ca o sincopă, ar fi o catastrofă in toate domeniile unde activeaza clocăriile si mafiile, de aceea daca, pe data de 23, o Decizie ar lovi in acesti mișei si derbedei am avea o sansa colosala sa iesim din situatia actuală, catastrofala, deci deosebit de nasoală, si mai apoi depinde si de noi, cei cu procesele in toi pe spețele invocate ca petenti eroi, nu cowboy la poartă nouă, in chestiunea oug 59, ca daca le-am dat si pălitura asta de osânza inseamnă ca am facut si noi o mare brânză sa le intre clocarilor ca otrava la rânză si umflați guguțul la buză, căci la *duză* le-au intrat deja kilometrele de măcrane sa le țină peste un an de zile dă hoame, Duamne din înlăcrămatele icoane, unde plângi si Matale in glorie dă hoame!

Sensei spunea...

Germania
– Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;– Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; Olanda
– Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.

Polonia
– Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile)

Nu mai trec SUA și Marea Britanie, unde legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile.
Repet, chiar nu mai înțeleg nimic. Există un deficit enorm de personal în toate structurile militare, războiul este la un pas de noi, politicienii români se bat cu cărămida în piept și sunt preocupați/țanțoși când sunt întrebați de Armată și militari! Iar pensiile se taie! Rea-prostie?

Diversiune? Cretinism de-a dreptul?

Cert este că aveam de-a face cu o sinucidere asistată. Deja cuvintele sunt goale de conținut. Un stat slăbit, o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Parțial corect!
Art. 122 din L 223/2015 a dat posibiitatea celor care s-au pensionat până la 31 12 2020 să opteze între calculul cuantumului pensiei conform legii pensiilor militare și calculul contributiv, potrivit dispozițiilor L 263/2010 valabile la data de 01 01 2016.
Cuantumul rezultat avea regimul juridic de pensie militară, indiferent de modul inițial de calcul.
Dacă au fost astfel de opțiuni de calcul contributiv, cuantumul lor ulterior nu a crescut potrivit majorării valorii punctului de pensie ci s-a actualizat/indexat ca pensii militarer.

nr. 1 spunea...

Dle Sensei, in completare la postarea dvs. : cei din MApN au cea mai mica medie a pensiilor din tot sistemul SNAOPS si cele mai multe restrictii si interdictii in activitate! Date din martie 2022: Media pensiilor la ofiterii din MApN este de 5351 lei iar la cei din MI este de 7251 lei ! Media pensiilor la subof MApN = 3282 lei iar la subof MI = 4540 lei! Daca facem comparatia cu alte structuri din SNAOPS , diferentele sunt enorme, chiar si pentru cei din MI fata de restul! Legea actuala a pensiilor militare, ultramodificata si completata si reformata chipurile a permis aparitia unor diferente nejustificate la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat similarii iesiti la pensie cu mai multi ani in urma, exista cazuri de subof cu pensii peste 10.000 lei( asa ar fi normalul de altfel) in timp ce pensionari cu grade si functii mari , unii fosti comandanti de U si MU , pensionati mai de mult timp au pensii de cca 1000 euro sau chiar mai mici! Iata de ce si pensiile militare trebuie REFORMATE din temelii si aici ii dau DREPTATE dlui HUHU ! Nu e corect din nici un pdv sa fim blamati permanent pe la teveuri ca avem pensii speciale si in realitate aceste pensii asa zis speciale (f multe dintre ele) sa fie mai mici decat cele calculate cf L263/2010 in vigoare la 1 ianuarie 2016 !

Burebista spunea...

Apropo... Consultanta și studiile de fezabilitate marca USR Ghinea sunt și au fost plătite de la BUGETUL DE STAT AL ROMÂNIEI, în speranța că banii se vor recupera de la UE din fondurile PNNR.. Țeapă
.. O sa ranem cu banii cheltuiți și fonduri MOCA.. ZERO..., urmează noi împrumuturi..

Burebista spunea...

Huhurez, asta tiam scris și eu.. Hohooo de foarte mult timp... Nu era nicio sfaraiala dacă pe calculul Cfm 263 ar fi ieșit un cuantum al pensiei mai mare, pentru ca rezultatul devenea pensie militară în înțelesul legii 223, și se indexa la fel ca celelalte pensii militare, cu inflația și mai ales, CEEA CE ESTE MAI IMPORTANT, DUPĂ 15.09.2017 CHIAR DACĂ DIN CALCULUL CFM LEGII 263 REZULTA O PENSIE BRUTĂ /NETĂ MAI MARE DECÂT MEDIA SOLDELOR NETE CORESPUNZĂTOARE MEDIEI SOLDELOR BRUTE DIN BAZĂ DE CALCUL ATUNCI SE PUNEA ÎN PLATĂ MEDIA NETĂ... ASA CA NU MAI SPERA DUMNEATA LA CALCULUL PE CONTRIBUTIVITATII, CA O SA AI O PENSIE NETĂ MAI MARE PENTRU CA PENSIA ÎN PLATĂ CFM 223 ȘI LEGII 4 PE 2023 NU POATE DEPĂȘI SOLDA NETĂ.

Huhu Rezea spunea...

@Magda, 3 martie 2023 la 13:47

Să înțelegem că pentru d-ta... recalcularea, actualizarea, indexarea sunt preocupări false pe care le discutăm pe blog?
Pe 23 03 2023 se va demonstra că cerbicia guleraților împotriva pensionarilor militari va fi înfrântă pe cale judecătorească, chiar dacă se vor agăța ca spânzuratul de funie de art. 84 din OUG 114/2018. Cât de curând va cădea și acel articol. Deja sunt pe rolul instanțelor excepții privind art. 84. Din păcate, din cele 267 sesizări care au ajuns la CCR, având ca obiect excepții de neconstituționalitate ale OUG 114/2018, niciuna nu vizează art. 84.
Motivele de neconstituționalitate le-am dezvoltat in mai multe articole grupate după etichetele exceptii și ccr.


Liviu PO spunea...

https://adevarul.ro/economie/ce-salarii-au-politistii-romani-si-cat-este-solda-2247140.html
Din acest articol rezulta ca gradele militare au mai avut cresteri inaite de aceasta la care s-a facut tam tam...De exemplu la mr.de la 326 la 449 (stie careva despre aceasta crestere?),iar mai apoi la 825.Prin urmare,daca le-au crescut intre oug59 si oug 114 ar trebui sa ne dea niste bani fara sa-i mai dam in judecata,gen banii dati inapoi pentru cas ?

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Burebista
Pune-ți mintea la contribuție ca să înțelegi de ce scrie în L4/2023 că prin recalcularea pensiilor magistraților nu poate fi afectat cuantumul contributiv al magistratului?
Deci, în cazul calculului dual, ca la magistrați, cuantumul contributiv al pensiei militarului, calculat în puncte de pensie, nu poate fi afectat nici de plafonarea de 85% si nici de plafonarea la media soldelor nete din baza de calcul net reglementate de L 223/2015 pentru cuantumul special, procentual din baza de calcul.

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GG spunea...

Deci,după cum ne spune Adminul ,patron al blogului,este ca singura posibilitate de a scăpa de toate măgăriile făcute de gulerati,este calculul pe contributivitate.
Asa este,sunt de acord ,dar cu retineri pana nu vad Formula de calcul!!!

RD spunea...

@Burebista,

Din păcate mulți trăiesc din recalcularea de acum peste peste 7 ani și nu înțeleg sau nu vor să accepte realitatea și anume că nu va mai fi ca înainte. Nu s-ar permite ca pe recalcularea pensiilor militare în sistemul public să fie cuantumul mai mare decât cel de acum și mă refer la toate. Adică dacă acum ocupă vreo 0,73% din PIB (pensiile militare), nu ar vrea să fie mai mare pe contributivitate. Ăștia vor taiere și alții visează 'păi pe contributivitate aveam nu știu câte puncte '! Treziți-vă la realitate și priviți prezentul și viitorul apropiat, nu trecutul. Vă spun ca să nu fiți și mai dezamăgiți.. Pentru cei care sunt dezamăgiți de sistemul actual al pensiilor militare!

Magistrații au o firimitură de contribuție la pensia civilă în comparație cu ce primesc de la stat cu pensia specială! Nici nu cred că se gândesc la partea lor mică de contribuție în sistemul public.

Viorel spunea...

Liviu Pop. Majorările Soldelor de grad și funcție la cadrele militare active nu au nici o legătură cu pensionarii militari care au fost blocați de OUG. nr. 59/2017 și 114/2018. Anul acesta a crescut Solda de funcție la activi cu 10% / OUG nr. 168/2022 și Solda de grad cf. HG nr. 28/2023. Mr. are întradevăr 825 lei Solda de grad. Noi suntem în așteptare până trimitem cele 2 OUG la plimbare.

mosmartin16 spunea...

Kostaș, mulțumesc pentru "atenția" ta ! Doar pentru a ta readucere aminte...baza de calcul a pensiei militare - prin prisma Legii 164 ( în vigoare vreo 10 ani !! ) a fost formată din 6 elemente salariale ! Așa că te invit ca tu să nu fii cel care să nu aberezi !🤣 Mai mult, probabil, prin constituirea bazei de calcul numai din acele elemente salariale definitorii ( apropo', văzuși și tu faptul că sunt comunicate ale MAPN în care se menționează că sunt preocupați pentru a include în baza de calcul doar astfel de elemente definitorii ? Sau îți arăt eu astfel de comunicate ? )...ai "oarece jenă" că "vei scăpa" de unele elemente salariale convenabile ție !🤣 Fii sănătos ...în lumea ta !

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Tu ești purtătorul de vorbe al celor care nu vor ca opinia publică să afle că există pensionari militari cu pensii militare al căror cuantum este, spre deosebire de magistrați, cu mult mai mic decât cuantumul calculat contributiv, în condițiile din anul 2023, adică valoarea punctului de pensie de 1785 lei si PMA calculat prin împărțirea sumei punctajelor anuale, ca la civili, la stagiul complet de cotizare de 35 lei.
In situația asta se află cca 68% din pensionarii militari aflați în plată în anul 2016.
Eu dau exemplul meu în care pensia militară calculată potrivit L 223/2015. și indexată până în 2023 este cu cca 2000 lei mai mică decât pensia calculată contributiv, în condițiile din anul 2023. Nici nu mai discut de condițiile din L 127/2019.
Prin intermediul acestui blog opinia publică va afla de ce gulerații nu vor ca si pensiile militare să fie calculate si contributiv.
Acest calcul dual nu ar afecta cu nimic pensiile militare stabilite după 15 09 2017.

mosmartin16 spunea...

M, de la tine nu am nicio pretenție ! Ești panicat de ce va urma pentru tine și te manifești în consecință ! Mai e puțin și o să vezi exact situația ! "Puțintică răbdare, stimabile" !🤣

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu ai calificarea necesară ca să emiți asemenea concluzii împotriva reformării actualului sistem de calcul al pensiilor militare, sistem care te va dezavantaja și pe d-ta peste câțiva ani. Nu cred ca atunci îți va conveni ca niște proaspeți pensionari să-ți spună că ești rămas în trecut.
Pentru mulți militari actuala pensie militară este o firimitură, ca să te citez, din pensia care li s-ar cuveni în sistemul contriubutiv.

vasile iosif spunea...

Dle Burebista,

În cazul meu, prin calculul cf.L223 mi se fura urmatoarele drepturi:
- pensia supl.9%
- 20 de ani conditii speciale
- 5 ani 2010-2015 stagiu civil adaugat.
In procente aprox.35%.
Ce părere aveți?
E corect?
Civilii de ce profita de aceste elemente?
Nu este de dorit un calcul contributiv integral la care să se adauge un bonus pt.compensarea interdictiilor si limitarilor de drepturi constitutionale?
Ar mai fi si avantajul conservării valorii părții contributive in fata atacurilor tradatorilor si sabotorilor SIST.NATIONAL DE APARARE precum și evitarea pericolului unei impozitării excesive a componentei NEcontributive.

Ce spuneti?

vasile iosif spunea...

Si apoi cu ce îndreptățire se vehiculează conditia ca pensia sa nu depășească salariul omologului in activitate in situatia in care acestuia din urmă, săracul, nu i se plătesc conditiile de munca, cu promisiunea mincinoasă ca i se vor plăti la pensie , daca nu moare intre timp.
Ha,ha. Mincinoși.....Mincinoși....
Mai contabililor cu manecute, cat timp mai vreti sa persecutați pe adevărații militari din câmpul de instrucție?
Rusine sa va fie.

Huhu Rezea spunea...

@kostas și @Iosif
👍🏻👍🏻

mosmartin16 spunea...

Pentru Kostaș ! Vis -a-vis de cealaltă postare a ta...de acord în cea mai mare măsură !

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Bure
Esti urechist de bubui la calculul punctajului contributiv.
Cum poți să spui, fără să ai teama că te compromiți, că la stagiile ulterioare pensionării s-ar fi adăugat sporul pentru condiții de muncă sau sporul pentru pensie suplimentară?
Măi băiete, sporurile respective se calculează numai în punctajele lunare în care ai avut respectivele condiții sau ai plătit contribuție pentru pensie suplimentară.
Dacă în anii lucrați după pensionare nu ai avut încadrare pentru condiții de muncă și nu ai plătit contribuție pentru pensie suplimentară la punctajele lunare și anule aferente respectivilor ani nu se adaugă nici respectivele sporuri.

RD spunea...

@Huhu,

Vă apreciez blogul.. Vă apreciez că sunteți destul de documentat pe partea de pensii, indiferent că este vorba de sistemul public de pensii sau cel al pensiilor militare de stat, dar vă spun fără supărare, sunteți cam arogant spunându-mi că nu am 'calificarea necesară ca să emiți asemenea concluzii împotriva reformării actualului sistem de calcul al pensiilor militare' deoarece fiecare are dreptul la opinii și nici dumneavoastră nu le știți pe toate și nu aveți de unde să știți ce se va întâmpla pe viitor cu pensiile de România datorită jaloanelor din PNNR.

Și eu voi fi dezavantajat peste câțiva ani, sunt conștient și asumat de acest lucru până la urmă vine întrebarea pentru toți militarii 'cine v-a pus să ieșiți la pensie la 45, 55, 57, 60?' dacă mai puteați munci?

Nu sunt de vină că am ieșit pe o anumită lege la limită se vârstă și după câțiva ani să-mi fie scăzută că așa vor unii! Am respectat legea și nu este corect să se schimbe în sensul rău că așa vor politicienii! Oricum nu am putere, însă acesta este adevărul. Șansele sunt de 1% ca să fie vreodată rezolvarea inechităților din orice sistem de pensie și cred că acum doar cel al magistraților este destul de bun pentru ei. Însă doar deocamdată deoarece nimeni nu știe ce se va întâmpla pe viitor!

Vă gândiți doar la dumneavoastră și la cei apropiați de vârstă, însă treaba asta cu T0 este o gogoașă expirată! Se face T0, să zicem. Și peste 5-10 ani n-o să se întâmple la fel? Ba da, dar măcar a fost mai bine pentru dvs.! Actualizarea probabil că nu va mai fi vreodată! Mă refer la sistemul pensiilor militare. Peste 5 ani unul cu același grad că al meu sau al dumneavoastră va avea o pensie mult mai mare dacă va rămâne să zicem sistemul din prezent al pensiilor militare. Și ce să fac? Să-l jignesc deoarece mie mi-a fost pensia mărită prea puțin, iar el a ieșit cu una mult mai mare pentru că a avut salariile mărite mai mult decât am avut eu pensia mărită?

Dumneavoastră și mulți alții nu vedeți decât ceea ce vă convine! Recunoașteți și nu e greșit! Fiecare își vede interesul, dar opriți-vă cu rezolvarea inechităților prin recalcularea lor într-o formă în care alți beneficiari de pensie militară o vor avea scăzută cu 10-15-20-25-30% din anumite motive, cum ar fi că eventualele modificări ale legii actuale nu e pe placul lor.

Sistemul pensiilor militare este grav bolnav și nu are medicamentul necesar!

Acum dacă vă supărați pentru că am îndrăznit să-mi spun părerile, înseamnă că am rămas în regimul Ceaușist când trebuia să aplaudăm discursurile lui.

Vrând sau nevrând mulți se bucură de răul pe care ni-l doresc milioanele de civili și politicieni (USR, Cîțu și alții). De ce? Pentru că nu sunt mulțumiți de pensia militară și să sufere și alții care o au mult mai mare din mai multe motive.

Ce să fac? Să-i înjur pe cei care au luat salarii compensatorii, iar eu, nema? Pe cei care au luat Oscar, iar eu, nema? Pe cei care au făcut fel și fel de șmecherii, iar eu, om cu zeci de ani de condiții speciale, nu am reușit să le fac și m-am gândit să ies pe ce am muncit, nu pe pilele unora?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De la Baluba pană la Ceatârna, tot broscarul plansu-mi-sa ca o sa-i scadă penzia cand i se v-a decalota derma si i se va increți punga din cauza lătăreților răi din dulbalăi, care rod lâna plăpumii lui Mălai Budigăi, așa ca ungeti-va cupoanele si toate cotloanele, un pic cate un pic, cu unguent oftalmic sa-i exterminați pe acesti ,,alpiniști' ghinesto #Rezisti! Nu uitati sa coborâti o secantă, liberă si vacantă, pe o latura a isoscelului care sa aerisească singura nară a mielului cristeiului ce trebuie dat plocon de Pasti uzereului ghinelui pentru indesarea frigiderului, cu toată cloaca păduchilor, cu toate canfurile, anafurile si afurisirile brotăcarilor!

RD spunea...

Am întrebat de câteva ori pe aici dacă în alte țări din NATO și UE, există pensii militare cu două componente: contributivitate + de la stat și cei care mi-ai răspuns, au zis că nu.

Am citit pe acest blog că pensiile militare sunt cele mai speciale deoarece nu au parte de contributivitate (iar celelalte categorii, au), însă asta înseamnă răutate și cuvântul prefăcut e cel mai potrivit când în alte state nu au așa ceva.

Dacă ar fi calculate cu două componente, ar deveni clar pensie specială, nu de serviciu așa cum este acum.
În plus, de aceea au tot spus mulți politicieni că pensiile militare nu sunt speciale deoarece au doar de la stat ca mulțumire pentru riscurile și incompatibilitățile pe care le-au avut în timpul serviciului.

Da, a recomandat BM să fie calculate ca restul pensiilor de serviciu, adică 'speciale', dar oare s-a informat că nu există așa în alte țări NATO?

Din cauza nemulțumirilor datorita cuantumului mic al pensiei, se spune orice de rău pentru sistemul pensiilor militare, anumiți beneficiari sunt și jigniți și așa mai departe.

Dacă tot nu se mai vrea păstrarea sistemului pensiilor militare, de ce nu suntem cu toții trecuți doar pe contributivitate? Le adăugăm tuturor 1, 2, 3 puncte în funcție de grad pentru riscurile de-a lungul carierei+ cât au contribuit și aia e.
Dar nu e bine pentru stat deoarece ar fi un cost mult mai mare decât cel de acum al pensiilor militare.
Și să nu uităm că în activitate s-au plătit diferite taxe de actualii beneficiari de pensii militare.
Dar nu se poate să fim trecuți ca la civili deoarece ei știau cât timp trebuie să cotizeze, fără riscuri și incompatibilități.
Așa să treci oamenii dintr-un sistem de pensii în altul este o prostie.

Și știu că mulți nu sunt de acord cu ce am scris, dar știți.. Exprimare liberă!

Marcel Orzan spunea...

Pt. vasile iosif:

Am mai spus asta; eu zic sa va bucurati mult si sanatos de cele 2 pensii pe care le incasati acum – cea militara si cea de la CTP Sect.2 si sa ne rugam impreuna sa nu cumva sa se concretizeze visurile multora activi pe blogurile acestea de revenire la “contributeala” pt. ca vreau sa va anunt ca in acest caz si avand in vedere prevederile legislatiei actuale din sistemul public de pensii, respectiv:
Legea 263/2010:
Art. 51 - (2) În sistemul public de pensii o persoană poate BENEFICIA DE O SINGURĂ CATEGORIE DE PENSIE dintre cele prevăzute la alin. (1).
Legea 127/2019
Art. 46 - (2) În sistemul public de pensii o persoană poate BENEFICIA DE O SINGURĂ CATEGORIE DE PENSIE dintre cele prevăzute la alin. (1).
la o noua integrare a pensiilor militare in sistemul public, Dvs. veti ramane cu O SINGURA PENSIE din cele 2 de acum, o combinata, gen “colonel-taximetrist sau plt.adjutanto-bodyguard”, caz in care cuantumul acelei posibile pensii a Dvs. nu va fi nici in cel mai fericit caz mai mare de 75-85% din cuantumul cumulat a celor 2 pensii pe care le primiti acum! Asa ca, se poate si mai rau!
Si tare sunt curios daca in acest caz al revenirii pe “contributeala” ve-ti plange la fel de mult referitor la transformarea, asa prin conventie teoretica, dupa @huhu, a vechimii in serviciu in stagiu de cotizare, cum va zbateti acum dupa cei 5 ani 2010-2015 stagiu civil „adaugat”, stagiu care nu v-a fost furat cum ziceti, ci l-ati dus cu manutele Dvs. la CPS MApN, ca daca nu-l duceati acum aveati o pensie militara tot pe acolo in cuantum si o pensie civila dubla fata de ce aveti acum.

Sanatate

csej spunea...

În timp ce voi face variante echipa MApN plus MAI se screme sa realizeze o lege care să mulțumească guvernanții,Banca Mondială,UE.Stati fără grijă ca nu se uita nimeni in gura voastră.Mai bine vorbiti cu activii in principal cu cei dela direcția financiar-contabilă,juridică,etc.

Leo spunea...

Aseară la ROTV , tupeistul de Ialomițeanu l-a tamponat rău pe Pricină.
Modul prin care a făcut-o , arată clar direcția pe care se merge în sensul de a-i marginaliza pe VARȘOVIȘTI uitându-se că datoria externă a României precum și lucrările mari de infrastructură au fost făcute și cu contribuția ARMATEI VARȘOVISTE.
Niciodată pe vremea VARȘOVISTĂ , nu ar fi putut ajunge doctor un PLAGIATOR, căci cartea se făcea la standarde incomparabile cu ceea ce este sistemul de învățământ azi.
Nimic bun nu se va întâmpla cu pensiile militare , deoarece NU SE VREA CALCULUL PE CONTRIBUTIVITATE al acestora , pt. că 80% dintre ele s-ar mări cu minim 25 %.
Dacă prin calcul pe contribuție ar fi scăzut pensiile militare , atunci sigur se treceau pensiile militare pe acest sitem de calcul contributiv.

Liviutatarush spunea...

Doamna de la AUR! Nu agreez partidul, dimpotriva, dar cam asa este!
https://www.facebook.com/RamonaIoanaBruynseels/posts/765607371590599

dora spunea...

Domnule Burebista, m-ați surprins cu afirmatiile dvs., cum că acele pensii militare calculate pe principiul contributivității, cf Legii 223/2015, sunt greșit calculate. Că datele sunt șterse (de unde?), ele există în bazele de date, calculul se află în deciziile de pensie, există lista cu salariile/veniturile pe luni, pe ani,că aceste calcule au fost realizate de lucrători din alte instituții (nu prea cred, există un principiu al confidențialității). Ați afirmat că au existat falsuri! Păi ce lucrător din casele de pensii si-ar permite o asemenea atitudine? Într-adevăr, efortul, a fost foarte mare, dar nu imposibil!

CEZAR spunea...

In sistemul militar - MApN..trebuie inlaturate de urgenta CRASELE INECHITATI..MERGÎND PE PRINCIPIUL - LA SITUATII JURIDICE IDENTICE..PENSII IDENTICE!
PENTRU ASTA
LEGE NOUA PE SCHELETUL PLX..199
DISPARITIA CUANTUMULUI AVANTAJOS !
PUNCT.

kostas spunea...

Mos Martin nu am nimic cu dvs. si nu vreau sa interpretati postarea mea ca o jignire, nu intentionez asa ceva. Imi spuneti de legea 164, acolo era luat in calcul solda bruta, se adaugau grupele si nu era limitare la net. Chiar daca atunci erau mai putine sporuri nu era limitarea la net. Cum propuneti si sustineti baza de calcul din cateva elemente, daca mai si limitezi la net aceasta baza, ce rahat de pensii ies? Stiu ca o sa-mi faci un calcul pentru colonei, generali si normal ca lor o sa le iasa ceva satisfacator. Dar armata nu-i facuta numai din generali si colonei. Sunt o gramada de trepte in jos, pana la soldat. Lor ce rahaturi de pensii o sa le iasa dupa formula dvs? Intelegeam formula cu cateva elemente ca ar fi fost cat de cat buna( nu echitabila) daca nu sa limita cuantumul pensiei la netul bazei de calcul ci se lua impozit normal de 10%.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Am prins vreo 3-4 reforme ale pensiilor militare și te anunț că niciuna nu s-a făcut altfel decât prin recalculare.
Nu știu cum vor croi zilele acestea reforma, dar, oricum va fi, se va dispune o recalculare a pensiilor în plată, după care, atât pensiile cât și salariile/soldele se vor indexa anual cu rata inflației. Asta ca să nu mai pronunț Momentul T0 care îi sperie pe cei care au prins de tinerei o pensie ca și când ar fi lucrată în armată până la limita de vârstă.
Decidenții din sistemul militar sunt constrânși acum să facă reforma, nu cum doresc ei, până acum au dorit numai în favoarea lor, ci cum li se cere de CE și, mai ales, după cum va decide CCR pe 23 martie.
Din punct de vedere juridic, după oricare teorie generală a dreptului, pensiile militare sunt pensii speciale... pentru că sunt reglementate de o lege specială derogatorie de la legea cadru a sistemului public de pensii. Mă și mir cum de-și permit guvernanții, politicienii și gulerații să afirme public, fără să le crape obrazul de rușine, că pensiile militare nu sunt pensii speciale.
Oricum, că este sau nu specială, pe înțelesul și al celor fără studii de drept, legea care reglementează pensiile militare trebuie să fie echitabilă pentru toți beneficiarii săi. Nu invoci caracterul juridic al legii pentru a motiva lipsa de dorință de reformare a ei, pentru înlăturarea inechităților.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Camaradul, V. Banceanu, pens. MAI, un comentariu pe FB de nota 10 la o postare: ,,Daca eram deștept ma faceam HOȚ, nu ofițer''... Dupa ce a comentat, postarea respectiva a fost cenzurata de derbedeii statului paralelogram! Păi, băi răpănoșilor, sabotandu-ne pe noi vă castrati singuri pe voi ca sa va transformati din niste temuti tauri in niste plăvani de boi!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, explica d-ta celor care sustin in continuare ca cei peste 1 milion de beneficiari de INDEMNIZATIE SOCIALA , "n-au muncit o zi in viata lor", au trecut pe Talon un PMA; in foto atasat, 0,50...!
Mareste, te rog acest Talon sa-l vada toti AF..., eu am obosit deja:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.antena3.ro/amp/cum-arata-taloane-pensie-1-ianuarie-2023-marius-budai-660659.html&ved=2ahUKEwibj4W2-cH9AhUN7rsIHe_qBoMQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw2FhVycyG3PvCcvvlB17QdP

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, opiniile va sunt credibile. Nici eu nu vad reforme fara recalculare, tot un fel de actualizare, cu cate un punct pentru fiecare an in plus, sau scazut pentru fiecare an in minus, cu un maxim de 80% si cota depasita fiind pierdută, cred ca fara oscărele, sporuri bunicele si tot felul de jucărele care, pana acum, au facut diferențele, in afara de gradatii, intre aceleasi grade, varste, functii si generatii, luate de ani buni in ultimile sase luni de zile cu grăsoaie șpăgărele. Faptul ca pensiile nu trebuie sa depaseasca salariile si soldele nu-i un abuz de putere lipsit de maniere sau sa reprezinte o forma discriminatorie de excludere, pentru ca depasirea s-a produs numai prin metode mafiote pentru elitele marote ce s-au crezut la un moment dat stat in stat si ca pot sa-si faca cum vor de cap, asa cum sunt huliții pseudo generali marțiali facuti la gramada pe roata si pe bandă rulantă pe bază de doctorate copiate peste noapte. Asa ca reformele sunt extrem de necesare in situatiile grele actuale de criză economica si politica, de ananghie si prea multa saracie la o majoritate, unde sareau in ochi pensiile extrem de nesimtite pe langa cele saracite. Si am observat ceva: Cei mai gâtosi si agitati sunt tocmai si cei mai bogati, nu si cei mai amarati si saraci, cei imbuibați nerealizand, ca niste bolanzi, ca banii adunati si depozitati le putrezesc aiurea in banci fiind neutilizati!
-Hagi Tudose, care infoameaburții ai mancat supă din coada mâții si care de zgarcit iti sugeai pană si mucii, mancate-ar paduchii, daca ai sti cati de-al de tine azi s-au multiplicat nici n-ai crede ca printre ei azi NU AI MAI FI cel mai sarac si zgarciogar bogat, deci definitiv de pe locul întâi fiind detronat si cu sula in coaste chiar de catre mafiile clocare din Oaste si gheneralii copy paste!!!

mosmartin16 spunea...

Kostaș, hai că "dau din casă" !🤣 Uită-te iar la cele 8 variante cu cuantumuri nete în plată ( postarea de ieri de la 11,32 ) ! Ele sunt rezultatul aplicării reglementărilor în vigoare și a câtorva modificări normative ( pe care încă nu le-am menționat ) ! În esență, acele cuantumuri rezultă dintr-o bază de calcul formată din elemente salariale definitorii și actualizate, bază de calcul la care s-a aplicat prevederea pensia netă nu poate depăși solda netă ( acel 58,5 % ) ! Ulterior, la cuantumul astfel rezultat s-a aplicat procentul corespunzător pentru OMM ! Se poate deduce de aici faptul că, pentru ca OMM să nu fie golit de conținut ( cum e în prezent pentru rezerviștii de după 2017 ) este necesar - iar asta vizează documentația mea - ca una dintre modificările legislative de care aminteam să vizeze art.11 din Legea nr.80 și în care să se precizeze că procentele pentru OMM se aplică la cuantumul net al pensiei ! Bineînțeles că aceasta ar presupune includerea OMM în categoria veniturilor neimpozabile, "că loc e destul" în articolul din Codul fiscal ( Legea 275 ) care vizează aceasta ! Numai și doar așa OMM capătă substanță si nu rămâne golit de conținut ( cum e în prezent în buzunarul rezerviștilor de după 2017 ) ! Sunt și alte detalii, dar ...toate la timpul lor ! S-auzim numai de bine !

mosmartin16 spunea...

Cezar, în documentația mea...dispare cuantumul avantajos !

bogdan spunea...

Cel mult se va trece la 12 luni cum este in proiect clar fara recalculare , se urmareste multumirea activilor nu a rezervistilor. Care sunt INCA cuplati la activi asta este, ne vine si noua randul la nemultumiri...

bogdan spunea...

Unii au ce au cu cuantumul avantajos, deci chiar daca pensia lor creste, a celorlalti musai sa nu ramana la nivelul de acum sa scada . Pacat ca nu se va intampla asa si ei stiu asta.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Pe un talon al unui pensionar beneficiar de indemnizație socială apare pensia care i se cuvine din calculul contributiv, la care se adaugă o indemnizație socială pentru completarea valorii pensiei sociale minime, care în anul 2023 este de 1125 lei.
Omul a muncit, dar valoarea pensiei contributive este sub limita pensiei sociale minime.
Pensia contributivă se plătește de la bugetul de asigurări sociale, iar indemnizația de la bugetul de stat.
Pe talonul respectiv mai apare ajutorul de 500 lei acordat numai în luna ianuarie și va mai fi dat și în luna octombrie.

Liviu PO spunea...

Ce spuneti,ar fi fezabila varianta in care pensia ar fi constituita din doua componente:
1.partea calculata contributiv exact ca la civili si exact cu numitorul lor (cibs transformata in cas si directionata spre bass).
2.partea speciala,ca suplimet de la bugetul ministerelor pentru privatiunile serviciului militar, calculata conform legii 223 (doar e blamata ca speciala,nu-i asa?),dar impozitabila progresiv ca in propunerea lui huhu?
Spre exemplu un mr.iesit la pensie acum 20 de ani,ar avea contributiv 1,500 de lei la care s-ar adauga 2,700 de lei impozitata progresiv.Fara omm,fara ps etc.,cu mentionarea expresa in lege ca pensia speciala nu poate fi mai mica decat pensia calculata contributiv.Adica cel putin pensii duble fata de cele calculate contributiv.In acest caz orice crestere a partii contributive va genera o crestere si a partii speciale cel putin cu cresterea contributiva,respectiv cel putin dublu,iar actualizarea de la partea speciala nu ar mai fi neaparat necesara,sau anulabila atunci cand cerintele economice o impun...

Sorin spunea...

În media s-a mărit atât numărul cât și periodicitatea subiectelor pensiilor speciale, dar mai ales al celor militare. As zice ca e un indicator al faptului ca nu prea sunt subiecte din astea care țin oamenii cu ochii lipiți de televizor. Conform principiului ca veștile rele fac rating.
As putea zice și ca se pregătește o reforma de proporții a legilor speciale și ca se cam apropie termenul. Și cum noi nu suntem occidentali sa spunem lucrurilor pe nume, dintr-o data, scăpăm sau scurgem în presa tot felul de date, care sa ne pregătească.
Pana acum eu am înțeles ca se au în vedere doua principii: radierea la contributivitate și aplicarea uniforma, fără discriminare.
Dar! Întreb pe cei care mai au cu cine discuta de pe la nivelurile de decizie politica și de execuție, mai ales la casele Sectoriale. Contributivitatea presupune:
-pt cei pensionati înainte de 2017, care au primit decizii de recalculare pe contributivitate cu punctajul total, punctajul mediu, și anexe cu veniturile pe întreaga perioada plus tabele cu perioadele cu condiții altele decât normale...sa se completeze tabelele cu primele, al 13 lea, alte sume care sunt luate în considerare la civili și la militari nu s-au luat. Apoi se stabilește punctajul total și cel mediu.
-pt cei pensionati după 2017, care nu au primit acele tabele decât pe cele 6 luni alese, ar trebui sa se înceapă completarea bazei de date, și efectuarea calculelor ca pentru contributivitate.
Întrebare. A în cerut sa mârâie personalul de la arhive și casele de pensii ca a început un astfel de proces? S-a cerut la unități sa dea date din arhiva încă păstrată la ei?
Dacă nu, presupun ca nu se are în vedere contributivitatea.
Eu am vreo 6 decizii de pensie. Din care vreo 3 cu punctajul total și punctajul mediu. Dacă s-ar aplica contributivitatea, nu as pierde, chiar as câștiga ceva în plus.

Leon spunea...

@Huhule, sper ca au inteles si alti comentatori ceea ce noi doi explicam de cativa ani !
Pe Talonul din linkul postat de mine mai sus:
0,50523 puncte x 1785 lei=902 lei PENSIE
902 lei Pensie de la BASS+223 lei Dif.de la BS=1125 lei Ind.Soc.
1125 lei+500 lei Ajutor=1625 lei a primit in Ianuarie !

nr. 1 spunea...

Dle Bogdan, trebuie sa aveti in vedere (toti nu numai dvs.) urmatoarele: - prima recomandare a BM a fost de introducere a impozitarii progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finantate de la buget! Potrivit BM o astfel de masura ar reprezenta un mecanism eficient de reducere a inegalitatilor actuale de la pensii! Deci, ce a spus recent ministrul Muncii cred ca se bazeaza pe aceasta recomandare! - Avizul CSM cu privire la proiectul de lege privind .....pensiile de serviciu spune clar si fara posibilitatea de interpretare ( ca la piata ) ca :reglementarea propusa privind recalcularea pensiilor de serviciu aflate in plata este in mod indubitabil conforma exigentelor ce rezulta atat din jurisprudenta constanta a instantei de contencios constitutional cat si din practica CEDO! iN LIPSA UNEI ASTFEL DE REGLEMENTARI S-AR CREA DOUA CATEGORII DE MAGISTRATI, CARE AR BENEFICIA DE CUANTUMURI DIFERITE ALE PENSIEI DE SERVICIU ., in functie de legea in vigoare la momentul pensionarii, ...desi acestia indeplinesc aceleasi conditii de vechime, functie si grad..........a se inlocui cuvantul magistrati cu militari.....Avizul CSM mai spune: .....recalcularea trebuie sa vizeze toate deciziile de pensionare emise pana la intrarea in vigoare a noii legi.......exceptarea deciziilor de pensionare emise dar nepuse in plata ar genera , FARA NICI O JUSTIFICARE , UN TRATAMENT DIFERENTIATA INTRE BENEFICIARII DREPTULUI LA PENSIA DE SERVICIU! ..Astfel de comentarii sunt cuprinse si in Avizul Consiliului Legislativ....Chiar credeti ca reprezentantii Legislativului pot sa ignore astfel de critici si propuneri ? Doar pentru a salva niste pensii in plata excesiv de avantajoase ?

Viorel spunea...

Liviu Pop. Nu prea iese domnul meu. Un maior ieșit acum 20 de ani avea maxim OMM=15% și Pensie suplimentară 6%.

Huhu Rezea spunea...

@Nr. 1
Ciucanii se feresc ca dracul de tămâie de capitolul referitor la recalcularea pensiilor magistraților în care, printre altele, se spune că toate pensiile magistaților stabilite anterior intrării în vigoare a noii legi vor fi considerate pensii pentru limită de vârstă și că recalcularea lor nu se atinge de cuantumul contributiv, calculat potrivit sistemului public de pensii.
Deocamdată, niciun ciucan nu se plânge de posibila impozitare progresivă, pentru că știe că nu-i afectează pensia militară în plată.

Sorin spunea...

La comentariul meu de azi ora 12.57 rectific astfel:
-în loc de "se au în vedere doua principii: radierea" a se citi "....ralierea";
-în loc de "pensionati inainte/după 2017.." a se citi "inainte/după 2011-2013" (aceasta fiind perioada în care s-au primit decizii de recalculare cu date pt contributivitate";
Mulțumesc pt intelegere

RD spunea...

@Huhu,

Pur și simplu scriu părerile mele pentru că oricum nu sunt politician, nu am putere pentru a face ceva cu pensiile militare!
Sunt de acord atunci când se actualizau pensiile militare pentru că era vorba de creșterea lor, nu de diminuare.
Vă înțeleg și pe voi, cei care ați fost trași în țeapă, mutați pe contributivitate și după doar câțiva ani, recalculați pe legea din 2015, legea pensiilor militare.
Dar aceste schimbări în vreo 12 ani, arată bătaia de joc a tuturor (politicieni, civili) față de pensionarii militari.
Trecuți pe contributivitate prin 2011 apoi recalculați în 2015, oprirea actualizării pensiei din septembrie 2017, acum iar schimbare la pensii militare (2023).
Dacă pentru dumneavoastră și/sau restul beneficiarilor de pensii militare vi se pare normal..
Aceste schimbări eu le numesc bătaie de joc la adresa pensionarilor militari.
De când am citit în jalon că este vorba de reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, ulterior adăugate și cele ale militarilor, mi-am dat seama care este scopul.
Niciodată nu voi fi de acord cu reforma pensiilor militare atunci când știu că am șanse să am pensia scăzută și apoi mă gândesc că la fel pot păți alți mii de beneficiari.
Vă spun sincer, așa cum în peste 30 de ani am văzut cu toții câte autostrăzi au făcut politicienii (bine ei doar au dat comanda, nu au muncit la ele), câte spitale noi, cât de mult am evoluat în infrastructură și cât de mari sunt pensiile și salariile din România, așa pot să vă spun că decât să am pensia scăzută mai bine să nu mai luăm vreun bănuț din PNNR.
Însă sunt conștient că nu se va întâmpla așa ceva, iar reformele din PNNR vor fi efectuate în continuare chiar și scăzând pensiile militare.
După ce vor fi reformate pensiile militare, iar unii vor primi țeapă din partea statului, posibil și eu.
T0 poate era vreun PLX din Parlamentul României, unde acolo știai că nu scădea vreo pensie, dar nu cu PNNR!

bogdan spunea...

La fel cum indexarea supl;imentara nu a afectat pensia in plata.

bogdan spunea...

Referitor la culegerea datelor din unitati si/sau arhive. Anii trecuti cand a fost cazul au fost mari sincope, sgp plictisiti lucrau la asa ceva si fiti siguri ca nu se chinuiau sa vada ceea ce scrie la indoitura paginii din dosar sau sa caute un an lipsa....,,D/NA CONTABILA NU SE VEDE BINE!!! TRECE SI TU ACOLO sau NU GASESC ANUL...... ( care era acolo clar) TERCE......vorbesc din experienta, am detasat sgp la alte unitati pentru ,,cautare,, Daramite acum cu lipsa acuta de personal....sper ca glumiti sau inca traiti in timpurile cand la tot biroul erau 2 col 2 lt col 3 mr etc.

Huhu Rezea spunea...

Bogdan
Pensiile cu un cuantum brut mai mic de 10 000 lei au beneficiat și de indexarea suplimentară.

Huhu Rezea spunea...

Bogdan
Datele culese de voi din perioada în care contabilitatea în unități nu era computerizată sunt deja păstrate în baza de date a ministerelor.
Pentru era computerizată nu mai este nevoie de creion chimic.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Antrenamentele la materia matematică aplicată si slaninoasă e frumoasă si practică acasă, insă nu si avantajoasă cu dreptatea daca pe legi nu reflecta realitatea, acum fiind intr-o tranzitie pana la acea dispozitie a CCC in care se judecă cu penziile si cătanelein acele cauze, ca ghițăii la poartă nouă pe oug 59 sa ne aduca ceva in plus si nouă, si de aceea sunt inutile aceste minutioase calcule pana nu vedem clar cum si ce si daca nu stim cum vor fi hotararile dictate din creieri, sau din cur...peni, pentru batracieni, subteran de catre politicieni! Asa ca, lasati calculele si indopati-va burdihanurile si radeti păhăroaiele, bosolindu-va iubaret pe sub plapume doamnele si amantele, cu risipă regească sa nu se acrească sau cocoanele sa va imbatranească, adaugand ca si cu oug 59 rezolvat nu se va face nici un mare tarhat, pana nu trece Legea noua lege a pensiilor la aprobat prin CD si Senat, pana la prima coasă si primul treierat in holda mănoasă, daca nu va intra la iernat prin hibernat, cum de fapt s-a mai intamplat, nu o dat'!
Cand va indopati, in afara de piure sau orez cu carnati: Nu uitati sa puneti in supa de galuste usturoi, otet si un muc de ardei iute în vârstă, pentru ca cel care o mananca sau gustă cu poftă sa creadă ca-i ciorbă de burtă ca la masa de nuntă! Cu fomelele, suave precum gazelele cand nu pot sari parleazurile ca nu le mai lasa reumatismele, nu va mai invăț ce aveti de facut, daca nu v-ati cumparat pastilele de putut că era la Farmacie coadă, sau prea mult ati baut din budană si ati adormit ca *ingerașii* pe Henri Coandă! Doamne, la mine ce propagandă pentru cei berci de coadă sub noadă si la modul evidențiat ca au locul presupus amputat deja vindecat...

bogdan spunea...

Exact la datele alea ma refer datele DEJA culese din pix de catre oameni obligati sa o faca si care au facut ....ce au facut.

valy spunea...

O simulare la pensie făcută pentru mine de o persoană care lucrează în cadrul Casei de pensii.

Vechime efectivă Militar = 32 ani - 0 luni - 7 zile.
Vechime efectivă Civil = 7 ani - 10 luni - 3 zile.
TOTAL VECHIME = 39 ani - 10 luni - 10 zile. Sporuri condiții = 10 ani, 9 luni, 8 zile.

Vechime condiții normale = 8 ani - 6 luni - 10 zile.

Vechime condiții deosebite = 19 ani - 6 luni - 26 zile.
Sporuri condiții deosebite = 4 ani - 10 luni - 21 zile.

Vechime condiții speciale = 11 ani - 9 luni - 4 zile.
Sporuri condiții speciale = 5 ani - 10 luni - 17 zile.

VECHIME CUMULATĂ = 50 ani - 7 luni - 18 zile.

REDUCEREA VÂRSTEI STANDARD DE PENSIONARE
Condiții deosebite = 19 ani - 6 luni - 26 zile. REDUCERE = 4 ANI
Condiții speciale = 11 ani - 9 luni - 4 zile. REDUCERE = 5 ANI și 6 luni
TOTAL REDUCERE = 9 ani - 6 luni.

PROCENT DIN PENSIE PENTRU 12 LUNI ALESE = 45%.
1 la % pentru stagiu de până la 51 de ani = 26%.
ORDINUL MERITUL MILITAR = 20%
PENSIA SUPLIMENTARĂ = 9%
TOTAL PENSIE ================================ 100%
DECI PENSIE MAI MARE DECÂT 85% LA SUTĂ CÂT ESTE ACUM.
Cu toate că media soldelor pentru perioada luată în calcul pentru 12 luni este mai mică cu 25 de lei față de cea pe 6 luni, fără a fi prinsă în calcul mărirea soldei de grad.

valy spunea...

O simulare la pensie făcută pentru mine de o persoană care lucrează în cadrul Casei de pensii.

Vechime efectivă Militar = 32 ani - 0 luni - 7 zile.
Vechime efectivă Civil = 7 ani - 10 luni - 3 zile.
TOTAL VECHIME = 39 ani - 10 luni - 10 zile. Sporuri condiții = 10 ani, 9 luni, 8 zile.

Vechime condiții normale = 8 ani - 6 luni - 10 zile.

Vechime condiții deosebite = 19 ani - 6 luni - 26 zile.
Sporuri condiții deosebite = 4 ani - 10 luni - 21 zile.

Vechime condiții speciale = 11 ani - 9 luni - 4 zile.
Sporuri condiții speciale = 5 ani - 10 luni - 17 zile.

VECHIME CUMULATĂ = 50 ani - 7 luni - 18 zile.

REDUCEREA VÂRSTEI STANDARD DE PENSIONARE
Condiții deosebite = 19 ani - 6 luni - 26 zile. REDUCERE = 4 ANI
Condiții speciale = 11 ani - 9 luni - 4 zile. REDUCERE = 5 ANI și 6 luni
TOTAL REDUCERE = 9 ani - 6 luni.

PROCENT DIN PENSIE PENTRU 12 LUNI ALESE = 45%.
1 la % pentru stagiu de până la 51 de ani = 26%.
ORDINUL MERITUL MILITAR = 20%
PENSIA SUPLIMENTARĂ = 9%
TOTAL PENSIE ================================ 100%
DECI PENSIE MAI MARE DECÂT 85% LA SUTĂ CÂT ESTE ACUM.
Cu toate că media soldelor pentru perioada luată în calcul pentru 12 luni este mai mică cu 25 de lei față de cea pe 6 luni, fără a fi prinsă în calcul mărirea soldei de grad.

Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Hai să nu exagerăm de frica calculului contributiv!
Câte luni din cel puțin 300( pentru 25 ani vechime în serviciu) puteau fi greșite de culegători cu pixul ca să afecteze semnificativ punctajul general?
Ghidează-te după teoria numerelor mari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi este sfantul Toader, existand superstiția care intareste traditia: ,,Toadere, Toadere ia coada fetei si da-i coada iepei,'' adica sa le creasca fetelor parul cu cosițele rare parul des ca la acele cabaline cu zăbale!
La multi ani, Toaderi si Tudorițe cu frumoase si dese cosițe si in obraji cu pupăcioase gropițe!

sw_worker spunea...

@ Vasile Iosif ������������...

Huhu Rezea spunea...


valy
Procentul prezent al pensiei d-tale, dacă ești pensionat înainte de 2017, este 102% din baza de calcul.

valy spunea...

Da aveți dreptate, dar în baza de calcul cu actualizarea soldei și cu solda de grad mărită iese cu 27% mai mare față de pensia actuală.

Huhu Rezea spunea...

@valy
Dacă-ți actualizează soldele de grad și funcție, asta ar fi o recalculare în toată regula, recalculare care ar presupune și plafonul cuantumului net din art. 60. Poți să citești și proiectul Pl x 199/2020 și ai să vezi că și acel proiect de recalculare aducea toate pensiile militare la Momentul T0.

valy spunea...

Articolul 60
La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media
soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în
baza de calcul al pensiei.(la 15-09-2017, Articolul 60 din Sectiunea a 4-a , Capitolul II a fost modificat de Punctul 3, Articolul VII din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 59 din 4 august
2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 07 august 2017 )

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Impozitul pe pensii, cu o deducere egală cu salariul mediu pe economie, a fost impus de Guvernul Isărescu prin OUG nr 87/29 iunie 2000.Culmea, că atunci nu s-a găsit nimeni sa atace ordonanța la CCR.

Leo spunea...

Flavius,
Decât un păr rar , mai bine o chelie deasă....

xmax spunea...

O părere pur personală cu riscul de a supăra pe cineva: toată această mascaradă privind etapele de-a lungul timpului, de reformă a pensiilor militare, a fost inventată de niște ANALFABEȚI FUNCȚIONALI, ajutați de niște hoți plagiatori care nu au avut de-a face nici odată cu rigorile sistemului de ordine publică și securitate națională.
Așa că, să ne ferească bunul Dumnezeu de evenimente nedorite, eu îi voi invita pe acești neterminați de murdari politicieni dați cu cremă nivea pe chelie, să facă bine să apere această țară de inamici.
E prea mult cît și-au bătut joc.

mosmartin16 spunea...

Pensia medie în cazul magistraților - de la buget - este de aproximativ 20000 lei ! Aceste pensii - toți o spun - sunt la categoria "Nesimțire' și trebuie "aduse pe pământ" ! Pensia medie în cazul rezerviștilor militari este pe la 4000 de lei ! Așadar, pe medie...pensiile militare nu sunt nicicum "nesimțite", ci din contră, prea mici prin raportare la riscurile, pericolele, interdicțiile și privațiunile carierei militare ! Problema de fond la pensiile militare o reprezintă "escrescențele" la aceste pensii, inechitățile profunde existente și a căror soluționare este foarte ușor de rezolvat !

Sensei spunea...

POLITIC
Joi, 16 Iunie 2022, 15:15 --- atentie anul 2022----
PSD rectifică: Supraimpozitarea este pentru veniturile salariale din sistemul bugetar / Cum arată propunerile PSD privind cotele de impozitare
Luminita Pirvu • HotNews.ro

După ce, în urmă cu o zi a vorbit despre supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României, social democrații revin joi, cu precizarea că aceasta se referă la veniturile salariale din sistemul bugetar. PSD a revenit cu un nou comunicat de presă în care anunță că a făcut în coaliție o serie de propuneri de modificări fiscale, precizând că supraimpozitarea s-ar face pe veniturile salariale din sistemul bugetar.

„Având în vedere principiile de echitate şi solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, arată partidul într-un comunicat de presă.

Cum arată propunerile PSD făcute în ședința Coaliției
-Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;
-Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% (propunerea U.S.R. NECONSTITUTIONALA) pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);
Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.
PSD subliniază că se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

În urmă cu o zi, PSD preciza, fără a specifica că se referă la veniturile bugetarilor, că „povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici”.

PROPUNERI FACUTE IN 2022

Leon spunea...

Sa NU ne facem iluzii!
Ministrul de Finante, Adrian Caciu, spunea astazi la A3 CNN, ca Pensiile de Serviciu trebuie sa ajunga la un 0,5% din PIB, si ca problema este mai degraba Reformarea acestora, reforma care cu siguranta se va face !
Mai zice ministrul ca Pensiile militare sunt trecute deja pe Contributivitate din 2018, cand platesc o CONTRIBUTIE de 25% !
O intrebare de Baraj:
Cum credeti ca toate Pensiile de Serviciu se vor incadra la 0,5% din PIB, in anii urmatori, cand in 2023 acest procent este aproape 0,9%..??

ifrim spunea...

Dacă nu ne zbatem cu succes în această peroadă de coacere a drepturilor de pensie pentru noi iar ce se publică în MO rezistă cca 10 ani rețineți că pentru mulți e ultima modificare de lege la care mai pertikipăm!

GG spunea...

"Cnf.Plx 199/2020,
aducea pensiile militare la un moment T0"
Admin Huhurez.

Le aducea,nimic de zis
,dar după câți ani,ținând seama de cele 3 faze? De acord cu Plx 199,dar sa nu se mai facă în 3 faze cu termenii respectivi
ci comasate pe 1 an,
2 maxim.Că poate unii dintre noi poate pleacă la loc cu verdeață între timp.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Uite cum a fost povestea cu Oskărel, bată-l recalcularea pă el, si ca sa intelegem explicam:

Eu, plotoner cu grad de fier, sau dumneata, Colinel cu trei stele de pe bolta instelată, ni s-a pus aceiasi pata sa iesim la pensie deîndată, așa, o data, dar dupa pensionare fiecare alegand cate o carare in lumea mare sa halim din pensioare, insă mergand mai intai la Comandir ca ni s-a facut de cimitir ca sa avem timp sa sapam cate un beci cumparand un loc de veci si, drept urmare, sa ne aprobe sa iesim in pensionare cu aceasta considerare de inalta onoare pentru moartea viitoare si in asteptare, si mai avand fro șase luni cătinel sa ne acorde Dl Comandirel si cate un pui de Oskărel ce-i plătit bunicel, chiartăricel, si ca se cere ca pensionar, incă tare intre pontoane, sa platesti cate-o parcare de placere oarecare, sa ai succes cu intrare intre fragede plantare cu arome imbatatoare, meritand ca ai fost viteaz si destul de satul cu necaz de sefa de aragaz, neavand nici o placere din lipsă de lubrefiere printre cele crăticele, olicele si afumate scrumiere ...
Comandirul ne aprobă, dar cu o vorbă: Bai, tălică, fara frică eu va scot la o adică si taman chiar cu ăia de la biroul cadre si biroul financiar, dar nimeni sa n-aiba habar ca eu va dau in lăbuțe acest IBAN, si toate lunile pana la pensionare voi sa-mi cotizati cate x, y sau zet de miare din a voastra majorare din Oskare in contul asta IBAN, sa nu ramân de fazan fraierestean, sau prostan si sărman...
Daca va regasiti in ipostaza mai sus etalata, si daca v-ati trezi vreodată cu pensia putin retezată, dupa ce ar fi recalculată, asta s-ar datora, dragilor, heruvimilor, ingerilor si Celui de Sus Creator si Prea Inalt Stătător Ginitor, care niciodata nu lasa nepedepsita orice faptă săvârsită cu jmechereală si japcă, pe ceilalți din jur nepermis sa-i întreacă!

RD spunea...

Cati dintre voi v-ati gandit ca la o recalculare, maririle pentru acest an (5,1% + supliment) va fi doar pentru o perioada de (probabil) cateva luni? Nici nu poti avea incredere in ce pensie vei primi dupa o perioada din cauza incertidunii in legatura cu pensiile militare. Trist si grav!

akord 75 spunea...

@RD
Nu inteleg de ce postati numai elucubratii pe post de argumente.Ele sunt pseudo argumente.Parca-ati fi singur pe lumea asta...
Daca sunteti curios am si numeroase exemple din "gandirea" dumneavoastra profunda.
Apropo:azi-noapte ati fost tare insomniac(si pe la 03 fara vreo 10 min. si pe la 04:20.Nu va lasa gandurile de grija planetei..?
Sfatuiti-va cu dom' Bogdan ca si dansu are niste ideeei....
Se vede "promotia"din dvs,aia umflata cu pompa la pensii.Aoleooo in ce tremurici ati dat!...degeaba! Macar dormiti si lasati-i pe oameni in pace decat sa-i ametiti cu propriile dorinte
Puiu P*** mai lipseste.Tot promotie de "bibani" de 1-2 ani de pensie.
Dar bine umflati....😂
Stiu ca nu va place
Dar n-am ce va face....(asa a iesit rima 😂)

PS Schimbati lenjeria!

VICTOR spunea...

Apare tot mai des informația in mass-media că se estimează creșterea pensiilor civile în anul 2023 ( pentru a doua oară în acest an ) cu un procent de 5% care să ducă la valoarea punctului de pensie conform Legii 127.
Cred că așa se va întâmpla. Se va repeta scenariul din septembrie 2020 .Toate pensiile civile s-au mărit cu 14% ( exceptând pensiile militare !) iar în ianuarie 2021 toate pensiile au fost înghețate. Guvernul probabil gândește că mai bine cheltuie 5% în septembrie 2023 decât 13,8% pentru toate pensiile , inclusiv cele militare în anul 2024 ! Și este o măsură de reducere a Fondului total de pensii
Trebuie să nu uităm că în 2024 deficitul trebuie sa fie 3% in PIB ca o condiție să se primească banii prin PNRR .Anul 2024 fiind și un an cu 4 alegeri, care necesită fonduri bugetare uriașe!!!
Deci viitorul nu prea sună bine !!!

bogdan spunea...

RD, au dreptate oamenii, nu trebuie stresati. Fara ,,tremurici,,. Toti vom primi in continuare aceleasi pensii.

Viorel spunea...

Valy. Spune-i celui de la Casa de pensii să-ți dea banii înapoi pentru simulare. Ți-a scris numai prostii.

csej spunea...

Concluzie generala:Sunt puși pe reducerea valorii pensiilor inclusiv cele militare.Ne agitam degeaba.Acum mai mult sau mai putin după cum are noroc fiecare.Pixul aparține echipei constituită din reprezentanții MApN si MAI care lucrează.Banca Mondială a venit cu recomandări.PSD minte cu gratie.Nici PNL nu face exceptie.Si unul si altul vrea sa dea impresia ca usturoi nu a mâncat si gura nu-i miroase.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Eu nu cred cî ministrul Câciu a putut să spună că militarii plătesc contribuție pentru pensii numai din anul 2018.
Militarii plătesc cintribuție pentru pensii din anul 2001, in procent de 5% din solda lunară brută.
Tot din anul 2001 au inceput să plăterscă si civilii CAS, este adevărat în procent mai mare.
Incepând cu anul 2011, militarii au plătit CAS în sistemul public... la fel precum civilii până în anul 2016
Din anul 2016 până în prezent militarii plătesc CIBS egal cu CAS
In anul 2018 CIBS-ul plătit de militari a fost ridicat la 25% din solda brută, egal cu CAS-ul plătit de civili.
Nici nu vreau să mă gândesc că si ministrul Câciu confundă, ca si mulți alti urechiști, plata obligațiilor pentru asigurarea pentru pensie(CIBS, CAS) cu calculul cuantumului pensiei.

akord 75 spunea...

@Huhu
"Cand e sa-si bage dracul coada.....!?"
Ref postarea.. 4 martie 2023 la 21:58
Acum o ora l-am auzit si vazut pe boul ala de Ialomitianu(scuzati termenul"bou"-e prea indulgent) sustinand cu convingerea prostului absolut ca "militarii nu au platit niciodata contributie la pensii si nu platesc nici acum" Idiotii din platoul Irealitatea TV se uitau la el cu ochii beliti, ca la Mesia
Ialomitianu asta are o mare "calitate". Cand spune o tampenie o spune cu maxima convingere si cu tonul celui ce detine adevarul cosmic universal
Ma scuzati ca ma repet
PS Il cunosc personal.Si in viata de zi cu zi e aceeasi hahalera.N-o spun eu o spun vecinii lui.Eu sunt convins 😂

RD spunea...

@bogdan,

Va dati seama ca nu intru in discutii cu toti oamenii de aici. Citesc, dar nu trebuie sa si raspund. De ce? Pentru siguranta si incredere. :)) STS-ul e prin zona! :)

Leon spunea...

Huhule, are o scuza, si A.Caciu este politician !
Sa zicem ca s-a referit numai la procentul de 25% platit de angajator in numele militarului:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.antena3.ro/amp/adrian-caciu-starea-economiei-romania-are-multi-bani-667559.html&ved=2ahUKEwjVjo-MkMP9AhUSDOwKHccVAAkQFnoECCIQAQ&usg=AOvVaw1Ri3V8o8colrvlNqm65EF0

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, cand zici despre o nojiță inrăpănată de izmană sau de opinci, sa nu se uite din minte cine a fost cel mai jegos si distrus sinistrus, responsabil cu scurs si lins mucii la Sinistresul Brâncii si Șuncii, nimeni altul decat milițianul cu căpăstrul, drujba si pulanul, Băsoi Chiloțianu, acum fiind anallinsor politic si mare critic, ridicat cu cric de pe dric si functional cu jmecherii pe manivelă si baterii sa manance tarhat despre destramat si schilodit pensii, salarii si alocații, fiind doar pentru copii niste prostii si basme sa-l ajute sa aiba poluții nocturne si horgasme!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, ce are scula beleanga-belenghereul cu STS-ul, sau scula bascula cu Prefectura, daca sunt inspirati sa-si tină inchisă gura?!!!

Viorel spunea...

vasile iosif. Să avem pardon. Condițiile de muncă se plătesc de ceva timp la activi, în procente pentru, 3-6-24 luni / 1 an. Mi-a spus fostul coleg de birou anul trecut dar cu regret am uitat exact de și cum.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, si eu l-am prins in imagine de lunetă pe Ciuciu cu ciorela vopsită cu cretă!

Viorel spunea...

RD. Și ce ! Credeți că vă împușcă. Oare chiar nu sunt oameni ca și noi, nu sunt conștienți de cee ace ni se întâmplă nouă pensionarilor militari de ani de zile ? Mai trec și ei cu vederea pentru că, mâine sunt ei în locul nostrum.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Moș Martin

Ați uitat să răspundeți:

1. E normal să plătești CIBS pe o sumă dar la calculul pensiei să ți se ia altă sumă?

Vă spun eu: NU! Atâta vreme cât CIBS se plătește pe întregul ventil și pensia se calculează trăit pe întregul venit! Altfel cade la Curtea Constituțională pentru tratament discriminatoriu!
Deci? Cum rezolvați asta? Dați înapoi partea de CIBS plătită pe sporuri?

2. Când rezolvați și treaba cu apartamentele pe care domniile voastre le-ați luat aproape gratis?

Vă repet a o mia oară: puteți păstra calculul pentru pensia minimă pe fiecare grad (în speranța că se va folosi pentru actualizarea pensiilor cele ieșiți mai demult sau a celor care din diferite motive nu obțin o pensie rezonabilă).

La francezi, de exemplu, pentru plutonier pensia minimă e de 500 euro (dacă îmi aduc bine aminte). Este calculată, așa cum vă place, numai din câteva elemente! Dar pensia pentru limită de vârstă și la ei se calculează din TOATE veniturile!

Înțelege o dată, pentru numele lui Dumnezeu, că mergi într-o direcție greșită! Cel puțin pe actuala lege a salarizării!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marcel Orzan spunea...

@huhu:

La: „Nici nu vreau să mă gândesc că si ministrul Câciu confundă...”.
Esti tu foarte sensibil pe tema asta, Câciu nu confunda nimic, spune simplu o realitate pe care nimeni nu o vedea pana nu demult si anume ca dintre beneficiarii de pensii se serviciu militarii sunt singurii care platesc contributii la sistemul de asigurări sociale/BgStat pe cand toti ceilalti „speciali” nu platesc absolut nimic pentru suplimentul la pensie pe care-l primesc de la Bg.Stat.
Asta o spune si BM si ciuca si cred ca e dovada de necombatut ca in cadrul acestei reforme PNRR este bifat deja faptul ca pensiile militare sunt deja „aliniate la principiul contributivitatii”.
Ar mai fi CCR careia trebuie sa i se arate ca vorbeste prostii cu considerentele din D. 900/2020 in care spune: „Această compensaţie, neavând ca temei contribuţia la sistemul de asigurări sociale, ţine de politica statului....” (ei, uite ca are TEMEI la militari, o spune min.finante) sau ”în cazul pensiilor militare, nu există componenta contributivă, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat„
Cat priveste „calculul pensiei pe punctulete” nu observ, in afara de tine desigur, vreo preocupare pe aceasta linie de la cineva ca conteaza cat decat. O sa vedem.

Sorin spunea...

@Victor 04.03 21.13
Și eu sunt de aceeași părere. Prin indexarea valorii punctului de pensie cu 5%, se ajunge la 1875 (1874,25), adică valoarea din legea LOV. Recalcularea prin noua lege de care se vorbește ar putea fi de fapt aplicarea mecanismului din L127 parca, adică înmulțirea punctajului total cu raportul dintre 1875 si valoarea medie a anilor de contributie la pensie (25 in legea LOV, putin mai mjlt duoa alte interpretari), urmând ca în fiecare an sa se facă indexarea cu rata inflatiei plus 50% din creșterea, parca a salariului mediu pe economie.
Pt civili asta înseamnă că toți vor fi aliniați la cei 25 ani de contribuție, acum aceasta cifra fiind diferita funcție de lege și anul ieșirii la pensie.
Problema este ca efortul bugetar va fi mai mare.
O parte dintre pensionarii militari, au, as zice avem, calculul pe contributivitate făcut în recalculării din anii 2011-2013. Eu am 3 decizii din acea perioada. Cu alte cuvinte, pt noi trecerea pe contributivitate ar fi simpla dpdv calcul.
Asta ar face sa se răspundă pozitiv cererii CE, angajamentelor di PNRR, ar calma societatea civila.
Ma îndoiesc însă că se dorește trecerea pe contributivitate din cauza punctajului lunar și anual scăzut pe ca l-ar obține generații de pensionari pt ca salariile activelor au fost f puțin mărite iar venitul mediu brut pe economie a crescut mult. (Am dubii ca acest venit mediu, calculat, chiar are valoarea data de INS. O valoare mare scade presiunea pe bugetul de pensii).

bogdan spunea...

Declaratia ministrului muncii

,,Pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea LA MOMENTUL în care se afla în cîmpul muncii. ,,

nastyboy spunea...

Parerea mea. Nu trageti in părerist. Există o adevărată luptă de idei in legatura cu pensiile militare pe blogul huhurezeanului. Din pacate, certitudini sunt prea putine pentru viitorul nostru. Cu toate acestea, v-am spus, este parerea mea, eu nu cred ca, intr-un orizont de timp rezonabil, nu se va tine seama de sertar. Adica, de documentele din sertar. O sa ajungem sa spunem ca guleratii ne-au salvat, in cele din urma. Asadar, eu nu pot sa cred ca Statutul Cadrelor Militare, care este pe teava, la un vot in plen distanta, sau PLx 199 sunt gunoi nereciclabil. Vom trai si vom vedea. Eu am loc la Sfanta Vineri, oricum stau pe aproape, in caz de intrare in prelungiri. Am onoarea,

Huhu Rezea spunea...

Aseară un moderator de emisiuni al Realității Tv și-a lăsat invitații cu gura cascată, între ei și Hader, spunându-le că sunt pensionari militari care chiar cer recalcularea pensiilor lor pe contributivitate, pentru că în acest fel le cresc pensiile. Hader a dat în bâlbâială...ceva , ceva... că nu crede.
Parcă o vad pe una dintre realizatoarele Rtv, aprigă contestatoare de pensii speciale, ce ochi mari a făcut, mai zilele trecute, când un invitat i-a spus că are colegi care și-au calculat pensia militară în puncte de pensie și le iese un cuantum mai mare. Sergiu Andon, avocatul, a remarcat că poate asta se urmărește prin propaganda impotriva pensiilor militare.
Este o realizare dacă discuțiile de acest fel au început să pătrundă și în presa mainstream.


csej spunea...

Viorel@ vorbesti prostii.Suma este cu atât mai mare cu cât e mai mult până la vârsta de 55 ani.Deci daca te-ai pensionat la 50 ani primesti salarii compensatorii pentru 5 ani.Ajutoarele erau in suma fixa adica in nr. de 6.Salariile compensatorii acopereau diferența între valoarea pensiei si valoarea salariului.In concluzie singurul avantaj a fost ca s-au luat banii grămadă si nu in rate.
Uite ca cei ce s-au pensionat înainte de 1998 fiindca au mai fost si din aceea,nu au primit salarii compensatorii.

Leon spunea...

Impozitarea progresiva a veniturilor nu se poate face in acest an:
https://www.stiripesurse.ro/alerta-ministrul-finantelor-despre-impozitarea-progresiva-daca-facem-din-orgoliu-doctrinar-fara-digitalizarea-anaf-devii-neprietenos-fata-de-cetateni_2817965.html

mosmartin16 spunea...

M, problema de fond o reprezintă eliminarea inechităților majore ...la pensii, omule ! Din păcate, tu introduci, fără noimă, în stabilirea pensiilor - și nu știu dacă nu chiar voit, pentru a crea confuzie - elemente absolut hilare, gen apartamente, compensatorii, bilete de tramvai, etc. ! P.s. Vezi că acea contribuție pentru pensia suplimentară s-a transformat - prin lege - nu într-o altă pensie...suplimentară, ci în niște procente acordate pentru vechime a contribuției ( vezi art.108 din 223 ) procente adăugate la celelalte ( tot de vechime fiind vorba - art.29 alin.(1) lit.a) din 223 ) ! Duminică în tihnă !

Leon spunea...

Cu actuala Formula de calcul din L.127/2019, sunt destule pensii care ar creste !
1785/25 = 71 lei VPR.
PS.Cu aceasta valoare, pensia mea ar fi egala cu Pensia Bruta primita in Ian.2023..!
Daca mai adaugam si 20% OMM, ar fi o crestere serioasa..!!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

M, așadar orice se poate ! Mă rog, aproape orice ! Și îți pot da exemple cu duiumu' !

magda spunea...

De acord in totalitate cu raspunsul lui Huhu pentru Leon...Cum tu ministru al finantelor sa fi atat de nepregatit (sau mai stii..?) si sa spui pe un post cu mare audienta ca militarii platesc contributii doar din anul 2018?/...Este de noaptea mintii/
In alta ordine de idei...decizia cea mai rapida si mai la indemana ramane tot pe Codul fiscal.
1.Taxarea suplimentara a pensiilor necontributive de peste 5 pensii nete cu 10% si a celor ce depasesc 10 pensii minime cu 40%( deci nu vorbim de confiscari aici)
2.Indexarea diferentiata de la aceeasi valoare (dar in jos) cu rata inflatiei plecandu-se de la 1% la valoarea comunicata de INS .In doi-trei ani ponderea in PIB se va vedea bine bine.
Musai de indeplinit cel putin doua conditii>
1.Sa nu se mai infiinteze ,mascat sau pe fata ,noi categorii de pensii speciale.
2.Asezarea pe principii corecte a legilor de salarizarizare astfel incat pe viitor,niciun partid sau coalitie aflate vremelnic la putere sa nu mai faca abuzuri.Iar asta in conditiile in care si aparatul bugetar sa se restructuruzeze plecand chiar din curtea guvernului( auzi tu 7 secretari de stat la Mediu....Stiu,o sa spuna multi,daca vine la putere unul ca Orban hunul o sa faca harakiri totul.Da,dar macar avem un precedent corect la care se va putea apela pe viitor,fara asa zisi specialisti de la BM sau FMI ....CARE ITI IAU BANUL AIUREA. Apropos...ROBOTEL iON ...NIMIC NIMIC PE PENSII? Mucles ai?

mosmartin16 spunea...

Alt...p.s.!🤣 M, tu ai pensia netă în plată mai mare de 11000 ?! Ai avut funcție de colonel și soldă de comandă în procent care implică o răspundere tot mai mare ?! Ai o vechime ca militar mai mare de 25 de ani ?! Dacă da, ce e rău să ai o pensie netă în plată de maxim...10477 lei ?! Iar inechitățile profunde să fie eliminate !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, cu un indice din burice matrice, mai sus corect zice: ,,Decat un păr rar mai bine o chelie deasă!'' Eu zic: Decat o păsărică flocoasă, grăsoasă si scămoasă, ca o perie sârmoasă, mai bine una rasă din coasă să ciripoiască triluri si lozinci patriotice prin casă cand la bosoleală se lasă, precum Băsoi Chiloțianu cand scheunând ca motanul cu pensiile brotăcare o face pe milițianul, amenintand cu pulanul ca le ia moțurile la tarhat cu râtanul!

Leo spunea...

- Leonte a spus de mai multe ori la ROtV , că peste 80% din pensiile militare stabilite înainte de 2017 vor crește dacă ar fi calculate pe contributivitate.
Hader și mai ales țața de barcalY sunt depășiți de problematică mai ales că Mercea i-a cam format continuu.
- Dacă pensiile militare ar fi scăzut pe calculul pe contributiviatate, atunci ar fi fost rapid agreeat de politic și de gulerați.

akord 75 spunea...

Am Onoarea sa vi-l prezint pe "ion" al guvernului.E de fapt "ChatGPT" lansat la sf. lui noe. 2022 si care la inceputul lui febr. avea peste 100 mil de utilizatori
L-am instalat merge f bine dar de multe ori e depasit de numarul de cereri.Are si varianta asistent vocal.
Are texte serioase nu propozitii de handicapat ca la guvern"Romania este o tara frumoasa cu oameni frumosi"
"Ion al nost" pare ai fi mai destept decat sutele de IT-isti de la guvern care iau banii de pomana pe apps-uri inventate de altii.
Orice poate folosi Chatgpt>Eu ii transmit in limba romana sper ca asa sa si ajunga pt cine-l doreste.......guvern de 2 bani plini cu aburitori...E ca si cum ar prezenta e-mailul ca o mare descoperire:))

https://chat.openai.com/chat
https://chatgptaz.com/?lang=ro

Huhu n-ai vreo idee sa discutam pe blog prin intermediul lui ChatGPT? Ca macar asta "Huhu al'nost" mai si invata, nu e ca P*** Puiu cu opacitate 100%

VICTOR spunea...

Interesant!

https://www.capital.ro/adevarul-despre-pensiile-militare-este-rasturnare-totala-de-situatie-in-romania-inca-nu-am-renuntat.html

Ar trebui distribuit și politicienilor rău intenționați!

Sensei spunea...

HUHU NU LE CONVINE CAND SE SPUNE ASA CEVA, AM VAZUT SI EU LA REALITATEA TV, MODERATORII AU ORDIN SA NE INJURE PARCA DE LA O VREME AU LASAT-O MAI USOR, ORICUM ESTE UN SUBIECT CARE FACE AUDIENTA SI SE VORBESTE ACEST LUCRU CAND DAU ALTE TUNURI CARE TREBUIE ACOPERITE PENTRU OPINIA PUBLICA, MASA DE MANEVRA, EX. CRESTERE SALARII PRIMARI.

M spunea...

@Moș Martin

Vezi domnule? De aia nu are ursul coadă!!!!

Când e vorba de inechitatea care m-a dezavantajat pe mine: "lasă domnule chestiile astea hilare", "vorbim de pensii că acolo am pierdut io"! 😂

CIBS se stabilește pe un anumit cuantum. Este incorect să plătesc o contribuție la pensie mai mare decât altul și să luăm aceeași pensie! Ați înțeles?
Dacă plăteam CIBS numai pe elementele comune era OK!

Nu umblați cu fofârlica aruncând cea mai convenabilă variantă! Luați-o pe aia cea mai nasoală și explicați-mi de ce îmi tăiați 30% din pensia pe legea 223 sau pe din cea pe contributivitate (sunt egale pentru mine)!!!!!

Explicați-mi de ce eu dacă am avut să zicem 10.000 de lei soldă trebuie să am pensia egală cu cel care a avut 7.000 de lei soldă? (am pus 35% sporuri. Sporuri pentru care am plătit impozite!!!!!!!!!)

Hai să facem un calcul!

Am dat cam 160.000 de euro la bancă pentru apartament (împrumut, dobânzi, asigurări, comisioane etc). Altul a primit apartament de la stat și a plătit 21.500 de euro (caz real de la mine din unitate!). Diferența e de 140.000 de euro.
Un militar mănâncă pensie, în medie, 30 de ani!

140.000/30/12= 388 euro/lună

Deci dacă diferența dintre pensia mea și cea a colegului ar fi de 2.000 de lei, pentru fiecare lună, până mergem la Ghencea Militar, ABIA ATUNCI AM FI EGALI!

Să nu îmi spui că nu te interesează că atunci arunci în aer toată bravada cu nevoia dumitale de echitate!!!!!!

Viorel spunea...

Csej. Eu m-am referit la militatrii active care s-au pensionat începând cu anul 2000 (la un an după ce a intrat în vigoare OUG nr. 7/ decembrie 1998, urmată și de Legea nr. 138/1999 art. 31) când a început MAREA REORGANIZARE A MApN.

mosmartin16 spunea...

M, ca să-ți fac pe plac și să nu mai spui că umblu cu fofârlica...uite, renunț la ultimele 4 variante din cele 8 ?!🤣 E bine așa ?! Săptămână faină !