Un produs Blogger.

marți, martie 07, 2023

Ciolacu spune că va scoate pensiile militare din categoria pensiilor speciale🤔

60 comments

 Afirmațiile vehemete de aseară ale președintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu trebuie interpretate decât în sensul  că dânsul dorește să scoată pensiile militare din proiectul de lege introdus de Guvern în dezbatere la Senat... pentru a le feri de reforma pe care o cere CE, reformă pe care a formalizat-o chiar Guvernul României... pe vremea când era condus de o coaliție liberalo-progresistă.

Din punct de vedere juridic și din mentalul opiniei publice, domnul Ciolacu nu poate scoate pensiile militarilor din categoria pensiilor speciale, calculate derogatoriu de la algoritmul general al pensiilor din sistemul public. 

Una este dorința sa, alta este viziunea CE și altfel percepe publicul liberalo-progresist problemele de apărare a României, în contextul războiului de la graniță.

Vehement cum nu l-am văzut niciodată în apărarea pensiilor pentru militari și magistrați, Ciolacu  a fost și confuz cu privire la modul cum va împăca și capra si varza pe puntea eschivelor,  pentru a obține fondurile aferente tranșei 3  PNRR,  fonduri a căror mărime depinde de aprecierea pe care CE o va da reformei pensiilor plătite din fonduri publice, indiferent cum sunt denumite.

Chiar dacă va reuși dânsul să scoată pensiile militare din categoria pensiilor speciale și din L4/2023, ele tot de la bugetul de stat vor fi plătite și nu are cum să le ascundă de reforma cerută de CE.

Consilierii săi îi ascund sensul juridic al neretroactivității și al drepturilor câștigate, deși avizul CSM lămurește corect respectivii termeni. 

Impozitarea progresivă, panaceul dânsului pentru a sancționa nesimțirea și  avariția în calcularea unor pensii speciale, nu-i va afecta la buzunar tocmai pe cei care recent și-au stabilit drepturile de pensie militară, pentru că impozitul este plătit în întregime de la bugetul de stat, iar nesimțirea este în sporurile introduse în solda lunară brută, pentru a eluda efectele plafonării cuantumului pensiilor militare, cuantum reglementat din anul  2017, prin OUG 59, la nivelul bazei nete de calcul.

Se pare că domnul Ciolacu nu este prevenit nici de efectele pe care le va produce asupra tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare, posibila declarare ca neconstituțională a OUG 59/2017. N-am auzit niciun politician protestând că  pensiile militare au fost incluse în OUG 59/2017, alături de celelalte pensii speciale.

Discuția destul de aprinsă depre pensiile militare este în partea finală a inregistrării de mai jos.

 

 


60 de comentarii:

GO spunea...

Eu tot am citit cu marota declararii neconstitutionale a OUG 59/2017. Am citit presupunerile. Si daca o declara neconstitutionala, nu se intampla absolut nimic. Deoarece OUG 59/2017 oricum nu mai produce niciun efect asupra pensiilor. Efectul este produs acum de OUG 114/2018.

Nu uitati ca OUG 114/2018 are urmatoare formulare:

Art. 84
"Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 59 va avea următorul cuprins: ....
2. Articolul 60 va avea următorul cuprins: ...

Prin urmare, nici nu mai conteaza daca OUG 59/2017 a mai modificat anterior ceva sau nu din continutul celor 2 articole ale L. 223, deoarece Art. 84 din OUG 114/2018 rescrie complet continutul Art. 59 si 60 din L. 223, in mod independent de ceea ce modificase deja OUG 59/2017. Continutul actual al Art. 59 si Art. 60 din L. 223, fiind cel reglementat prin OUG 114/2018.

Asa ca magistratii pot da o solutie pozitiva pe OUG 59/2017, dar solutia NU poate schimba continutul actual al celor 2 articole 59 si 60 din L. 223 si care sunt reformulate complet prin OUG 114/2018.

GO spunea...

Ciolacu. In definitiv, militarii pensionati suporta ceea ce li se intampla acum din cauza ordonantelor adoptate de partidul PSD al lui Ciolacu. Ma refer la neactualizarea pensiilor in functie de cresterea soldelor militarilor activi, dar si la neacordarea a majorarii de 50% din cresterea SMB pe langa majorarea cu rata inflatiei! OUG 59/2017, continuata cu OUG 114/2018.

Asa ca daca PSD si Ciolacu ar avea vreo intentie buna vizavi de pensiile militare, ar corecta cele 2 aspecte, in 5 minute, printr-o OUG. PSD al lui Ciolacu poarta vina legislativa pentru inechitatile la pensiile militare, precum si pentru pierderea puterii de cumparare a pensiilor militare. Ciolacu face exact cum a programat LOV si a mai spus si public. Restul este poveste.

Huhu Rezea spunea...

@GO lescule
Asta tot de la CSP o știi , nu?
Normal !
Nu că nu ar știi, dar dacă tot ai acea cale de comunicare cu gulerații, spune-le și tu că sunt pe drum și excepțiile de neconstituționalitate ale art. 84 din OUG 114/2018, articol care perpetuează modificările introduse în lege de o ordonanța neconstituțională.
S-a dat drumul pe Transfăgărășean?

Leo spunea...

Ciolacu este un HABARNIST. Afirmă numai după ureiche.
El nu înțelege că Legea 223/2015 este o LEGE SPECIALĂ.
Ca să scoată pensiile militare din categoria legilor speciale , ar trebui să le bage în noua Lege a sistemului public de Pensii conf. JALON 214 din PNRR.
Dar asta nu vrea nimeni , deoarece ar crește 80% din pensiile militare actuale.

GO spunea...

@ HH. Nu sunt de vina guleratii. Ci PSD. Nucleul pe probleme de munca si pensii din PSD, merge pe aceeasi linie pe care a facut-o publica LOV: militarii sunt lasati sa se bucure ca fraierii avand in momentul iesirii pensii mai mari decat prostimea, urmand insa ca pe viitor pensiile lor sa isi piarda puterea de cumparare - prin tertipurile introduse in cele 2 ordonante, incat in final pensionarii militari sa ajunga cu cuantumuri mai proaste decat cele ale pensiilor contributive. Asta a stabilit PSD in mod parsic si ipocrit, nu guleratii.

Nu stiu care este treaba cu Transfagarasanul, deoarece bantui in zona limita dintre Ucraina si Rusia. In scopul completarii pensiei, desigur. Ofertele sunt bune dinspre ambele tabere. Oricum, mult mai bune decat ofera clasa politica din Romania, propriilor militari.

GO spunea...

Reiau inca o data ceea ce am spus, la alta postare. Dinspre PE urmeaza sa vina un vant naspa privind nerespectarea drepturilor fundamentale ale militarilor romani. Sindicat, greva, drept la firma, stiti voi, alea pe care nu le vad politicienii si nici justitia din Romania. Abia astept sa vad reactia partidelor din Romania care tot dau dupa militari, dupa declararea procedurii de infrigement contra Romaniei pe drepturile fundamentale, statul de nedrept etc.

Huhu Rezea spunea...

@Go lescule
Ce să zic!? Stia PSD că gulerații lui Țuțuianu se vaită că nu au bani să plătească actualizarea pensiile varșoviștilor după adoptarea L 153/2017? Actualizarea opera abia după 5-6 luni. Nici nu era motiv de urgență.
Spune-le guleraților că s-au trădat în expunerea de motive a OUG 59/2017.

Vezi cum te duce soarta? Acum ești obligat să stai cu fața spre Apus. Cât ești în țară stai toată ziua cu fața spre Răsărit🤔

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Păi... să știi că a spus-o și p-asta!
A zis că după adoptarea L4/2023 va mai fi problema legii pensiilor și a legii salarizării.

reddog spunea...

Rambo și Cezar stau cu fata spre Sud spre Grecia.
Ar merge acolo dar nu au bani.
Infama arma gulerati nu vrea sa le dea.
Arma gulerati era bună când le-a dat ajutoare.
Că așa e soarta omului. 😁

RD spunea...

@Huhu, vă sustin pentru a lucra la legea pensiilor militare ca să fie și cu sau doar pe contributivitate ca să vă convină. Ce ziceți? 😂 Ne adunăm și vă susținem interesul. Nu contează de situația unora care ar fi pe minus pe contributivitate, măcar ați fi fericiți dumneavoastră și alții. Echitate! (Sanki) 😂

Huhu Rezea spunea...

RD
Te deranjează cu ceva dacă, potrivit unei dispoziții legale, eu as rămâne în plată cu cuantumul contributiv, niciodată plafonat prin lege specială, și d-ta ai rămâne în plată cu cuantumul procentual din baza de calcul?

dac55 spunea...

Contributivitate stabilita la cat? 20-25-30 sau 35 de ani? Cine o sa stabileasca asta numai pentru militari? Ne intoarcem la 2010-2011!

Marcell spunea...

@HuhuRezea
Dacă în momentul ieșirii dv. la pensie ați fi avut posibilitatea de a alege între pensie militară și pensie contributivă, în sistemul public, pe care ați fi ales-o? Chiar credeți că statul român nu are alte treburi decât să croiască o lege "specială" pentru anumite generații de pensionari, cărora nu le mai place pensia militară?

Costi spunea...

Fraierii pun botul la minciunile poleite ale PSD de 33 de ani.
Corect ar fi ca indiferent în ce sistem se calculează pensiile, să fie actualizate la zi, astfel ca pensiile celor ieșiți cu mulți ani în urmă să nu difere de a celor de acum.

Huhu Rezea spunea...

@Marcell
Legea de pe care am ieșit eu la pensie a fost înlocuită, succesiv, de 3 ori, de fiecare dată pensia în plată fiind recalculată, pentru ca toți pensionarii militari să aibă pensia calculată după același algoritm.
Am avut norocul că în 2011 cuantumul contributiv a fost mai mare decât pensia militară în plată. Vorba este ca a fost noroc, în realitate am ieșit la pensie la limită de vârstă, și mai lucrasem după pensionare, suficient ca să am o suma a punctajelor anuale suficientă să ma apere și în cazul legilor speciale defavorabile.
D-ta apreciezi că actuala lege a pensiilor militare se aplică uniform pentru toți pensionarii militari?
Esti inconștient dacă aperi actuala lege. Peste cinci ani vei fi și d-ta în situația noastră.
Măgăriile care se întâmplă după anul 2017 au mai fost aplicate militarilor din armata regală în primii ani ai comunismului.

GG spunea...

Dacă pensiile militare vor fi recalculate pe contrib.nu vor fi stabilite 30 sau 35 ani.Nu mai mult de 25,26 ani.De ce?Simplu! Un militar care a lucrat in grupa
Speciala(gr.a l-a)este exclus sa lucreze 30-35 ani.Numai dacă a lucrat în cond.normale sau gr.a ll-a.
Cui îi este frica de contrib? Prietenii știu f.bine cine!!!!!🙂

M spunea...

Am înțeles că de fapt fondurile din PNRR nu se pierd la grămadă! Adică nu ai adoptat legea de colectare a sticlelor.... Gata! Nu mai primești banii

Alocarea banilor e pe proiecte. Pentru reforma pensiilor, consultanță, măsuri, lege etc. este alocată o anumită sumă.

USR bagă șantajul că nu se mai iau banii că nu au tăiat pensiile militarilor dar nu cred că e adevărat.

Mai clar: Reforma fiscală şi a sistemului de pensii - 482 milioane de euro
- creştere venituri colectate cu 3% din PIB
- 600.000 case de marcat conectate la sistemul IT ANAF
- pensii speciale limitate
- sistem nou de pensii cu indexare automată


Deci din cele 29 de miliarde în cel mai rău caz se pierd câteva zeci de milioane care sunt alocate copierii singurului sistem de pensii complet contributiv, cel suedez!
Pe cât facem pariu că după ce intră Suedia în NATO o să implementeze și ei pensii speciale pentru militari?

bogdan spunea...

Corect peste 5 ani si noi vom fi in situatia de a avea o pensie mica. Asa ca nu este mai bine SA SCADA DE ACUM ? De ce sa mai asteptam 5 ani.

Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Ce logică strâmbă ai?
Vei avea o pensie mai mică decât cei care se vor pensiona peste cinci ani în aceleași condiții ca și d-ta.

csej spunea...

Legea 164/2001 mi-a asigurat pensie netă de 3800 lei.In 2010 asa zisa lege bazată pe contributivitate mi-a zis ca nu merit decât 3300 lei.Legea 223/2015 a zis ca e prea mult si ca ajunge 3000 lei.
Ma suntem nebuni?In loc sa creasca pensia scade pe masura ce eu îmbătrînesc.
Ce legiuitori sunt cei ce elaborează legi
.La civili pensiile cresc in timp cei la noi scad.Ma pis pe ea de pensie militara.In cazul meu ca-i zice pensie militara nu-mi tine de cald.

M spunea...

@Huhu Rezea

Esti inconștient dacă aperi actuala lege. Peste cinci ani vei fi și d-ta în situația noastră.

Posibil chiar să fim și mai rău pentru că domniile voastre au mai prins actualizări.

Problema nu e dacă o să fim în aceeași situație, problema este dacă o să reacționăm la fel! Dacă o să fiu și peste 5 ani pe aici și am să reacționez ca un copil răzgâiat atunci vă cer să mă înjurați cu sete și să îmi dați peste bot!

Din nou vă întreb: de ce nu cereți direct, deschis, pe prima pagină a forumului, ca cei care vor să poată să treacă pe contributivitate?

Nu așa cum e acum scris când practic vreți obligatoriu să îi băgați pe toți pe contributivitate! Poate unii se simt bine pe legea 223 așa fără actualizări și numai cu indexare cu inflația cum e și în alte țări!

reddog spunea...

Nu dezinformați!
Mulți militari ai Armatei Regale au sfârșit în închisorile comuniste fara pensie.
După Revoluție nu a fost așa.
Toți au avut pensie și mulți au beneficiat de ajutoare și solde compensatorii.
Paralela asta pe care o faceți e scabroasă.

Relu spunea...

Daca in vremea pnl - Stoica - nu se introduceau pensiile magistratilor sub actuala forma, militarii nu aveau probleme astazi. Dar din cauza lor si a altor furnizori de voturi, militarii sunt raul suprem, motivul pentru care tara nu are economie. Si astia de la scoala ajutatoare de presa presteaza contra cost sa dezinformeze.

GO spunea...

@ HH. Sa lasam guleratii Nu ei au semnat cele 2 ordonante, ci 2 premieri si o gramada de ministri ai PSD. Si faptul ca este exclusiv mana PSD este demonstrat de faptul ca au scos din lege nu doar actualizarea in functie de cresterea soldelor activilor. Dar au scos din lege si majorarea cu 50% din cresterea SMB si care la civili sa adauga pe langa indexarea cu rata inflatiei.

Vad ca si pe aici multi au pierdut firul, dar varianta 2 de mentinere a puterii de cumparare a pensiilor militare a fost de indexare cu rata inflatiei + majorarea cu 50% din cresterea SMB (exact ca la pensiile contributive). Unde este majorarea anuala si a pensiilor militarilor cu 50% din cresterea SMB? A inghitit-o PSD, este clar!

Asta este problema si a ta si a multor pensionari militari! Nici macar nu stiti sa va identificati corect dusmanul. USR latra, dar nu a semnat nimic. PNL este complice tacit. Dar PSD este cel care a dat cu barda in pensiile militarilor. Acesta este dusmanul nr. 1 al militarilor pensionati.

Huhu Rezea spunea...

@G0 lescule
Drafturile ordonanțelor 57(art. 40), 59(art. VII) și OUG 114 (art 84) sunt ticluite de gulerații din MApN, unele și din MAI, și introduse pe gât ministrilor si premierilor de atunci.
OUG 57/2015, prima ordonanță mutilatoare nu a fost semnată de Ciolos și de alti ministrii care s-au perindat prin partidele progresit-sorosiste... pe care le-au votat si multi militari?

Leon spunea...

Gelule, cine o fi dat Olgutei Lista cu Topul pensiilor militare la MAI si MApN ?
Iata dovada:
https://www.cdep.ro/proiecte/2017/300/10/0/em391.pdf

Relu spunea...

Inafara de doctrina banilor si a ciolanelor nu exista alta doctrina politica in tara.

Huhu Rezea spunea...

@Cîine roșu
Ești un biet cățălandru în probleme ale istoriei recente.
Nu toți militarii și Comisarii fostului regim ante-comunist au fost arestați, dar toți au fost disponibilizați. Deblocați li se spunea atunci. Spre deosebire de militarii din regimul comunist sau care au luptat pe frontul de vest, ei nu au primit pensii militare, ci niște ajutoare sociale prin Prevederile Sociale.

Sense spunea...

@marcell, dacă celor care acum vor pensie contributiva le-ai fi spus asta în momentul pensionarii te-ar fi luat cu parul.
Ei vor pensie contributiva pt că-i avantajează. E simplu de inteles. Și nu au absolut nicio emoție vis-a-vis de faptul ca pensia contributiva cel puțin ar înjumătăți pensia viitorilor pensionari. Minim pt următorii 20 de ani.
@cornelius, ce-ai făcut? Nu-i mai iubești pe USR-iști? La nici 2 luni de când va trimiteați complimente și bezele pe mail?

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Sunt intoxicari. Ordinul dat de PSD a fost clar. " Daca tot nu putem sa desfiintam pensiile speciale, le dam fraierilor din armata pensii mai mari la iesire. Dar le ...utem actualizarea dupa! Incat dupa pensionare, militarii sa ajunga mai saraci decat contributivii!" Chestia a fost ticluita la MMPS condus de LOV. Ma refer doar la OUG 59/2017 si OUG 114/2018. Mana este exclusiv a PSD.

Cu OUG 57/2015 a fost altceva, asta a fost ticluita intr-adevar la M.Ap.N. Insa, sa nu uitam ce a fost atunci. L. 223/2015 in original, desi prevedea o baza de calcul de 80% din venituri, "uitase" sa prevada la cererea moșilor din asociatii "gonflați" de Oprea, sa efectueze recalcularea pensiilor militare. Moșii ăia își făcuseră calcule ca daca s-ar recalcula pensiile, ale lor ar fi afectate - deși le rămânea în plata cuantumul avantajos "gonflat" de Oprea. Omițând că recalcularea ar fi ridicat câteva zeci de mii de pensii pe bune si care fusesera ...utute de acelasi Oprea prin L. 119/2010, ba inghetate ulterior, oricum oamenii pierdusera naspa de tot si aveau cele mai mici pensii. Asa ca MApN, l-a informat nu doar pe Ciolos, ci si pe cine fusese inainte cum sta treaba. Iar Ciolos a dat varianta seaca, faceti cum este bine, dar in acelasi buget. Si atunci au scazut baza de calcul de la 80% la 65%, ca sa iasa banii necesari acoperirii platii acelor pensii recalculate si care au fost majorate. Mie atunci, urmare a recalcularii, mi-a crescut pensia cu vreo 35%. Datorita lui Ciolos si OUG 57/2015. Că pe moșii din asociații i-a durut în spanac sa includa in L. 223/2015 si recalcularea, dupa criteriul ca daca nu le creste lor, sa nu mai creasca la nimeni. Iti aduc aminte ca in L. 223/2015 in varianta originala nu exista recalculare, ci doar o chestie generica cu actualizare, fara termen de aplicare.

Ce să îți mai zic de moșii cu fundul în 2 luntre? Tot ei au greșit sa bage în lege concomitent și actualizarea in functie de soldele activilor si varianta 2 (inflatie + 50% din SMB). Trebuia lasata prima si atat, tinand cont ca pensiile militare sunt legate de soldele activilor, prin prisma faptului ca majoritatea pensionarilor militari sunt si in rezerva armatei si trebuie corelate cumva pensiile cu soldele.

In concluzie, una este una, alta este alta! Mare credibilitate mai acorzi tu acestui PSD. Poftim, are 2 ordonante care ne-a fript. Este la putere. Incearca sa indrepte ceva, macar acea majorare de 50% din cresterea SMB pe langa rata inflatiei, ca la tractoristi si alti contributori? Nu! Deci, PSD este vinovat.

Florin spunea...

@GO
Ai dreptate în multe privințe, dar principali vinovați sunt cei de la PSD și de nemernicul de Ciuca care a tăcut ca prostul o păpușoi. Pe acest Ciuca îl cunosc personal, pe nevasta-sa, la fel. Este șantajabil la maxim. Nu se poate ca Prim ministru sa nu poți avea o reacție în privința pensiilor militare. Cine l-a împins în fata?! De unde a plecat în funcție la București, cine este acum ministru la MApN? Suntem prostii proștilor. Acest Ciuca este mai PSD-ist decât Ciolacu. Spun încă o data, suntem o armata de muieri!!!

GO spunea...

@ Leon. Hai sa lasam, tata, conspiratiile. PSD stie efectele ordonantelor sale si anume ca nu au afectat doar pensiile mari, ci si pe cele mici. Ca doar are sute si mii de injuraturi primite de la militari, prin diverse sesizari. PSD stie si faptul ca zeci de mii de pensii ale militarilor au devenit mai mici decat daca ar fi contributive. Si ce face? Ca se poate repara in 5 minute! Nu, nu face nimic, pentru ca juramantul LOV ca pensiile militare sa devina mai mici in timp decat cele contributive, este un fix politic al PSD, este ideologie de tip fascist. Nu LOV a conceput personal schema, ca nu o duce mintea - ea este karatista, nu contabil la pensii, ea doar a sustinut-o. Ci este clar un tehnic din domeniul pensiilor care a lucrat sau lucreaza pe la MMPS sau la Casa Nationala de Pensii si este lipit de staff-ul PSD. Poate fi chiar Budăi, de exemplu!

Eu insist sa nu mai cautati vinovati pe la CPS sau printre gulerati. Cautati-i direct la cine a semnat marsavia. PSD a semnat, PSD este vinovat!

Leon spunea...

Tot pentru GO:
L.223, art.59,
"6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.

(7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent."
Stiai ca in anul 2023, PSD a Indexat pensiile militare cu aprox. 8%, adica Inflatia de 5,1% plus 45% din cresterea smbe ??

GO spunea...

@ Leon. Tu nu cunosti continutul actual al L. 223/2015? CEa ce soui tu este ABROGAT prin OUG 59/2017, si apoi prin OUG 114/2018. Ma refer la Art. 59 si 60. Sa lasam pomana electorala din 2023. Nici macar nu a fost pomana, sau ai uitat ca in 2021 ai avut indexare zero lei?

Sunt alti 5 ani inainte, in care ai avut tu la pensie, majorare cu SMB? Baluba! Continutul actual al Art. 59 si 60 din L. 223/2015 este cel modificat (de fapt inlocuit total) prin Art. 84 din OUG 114/2018. Astfel:

"1. Articolul 59 va avea următorul cuprins:
"ART. 59 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică.
(2) Cuantumul pensiilor militare de stat nu se indexează dacă rata medie anuală a inflației
menționată la alin. (1) înregistrează valori negative."

2. Articolul 60 va avea următorul cuprins:

"ART. 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media
soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei. (2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59
alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză. "

UNDE MAI VEZI TU IN LEGE MAJORARE CU 50% DIN SMB? NU MAI EXISTA!

Inginerul spunea...

Cred ca Ciolacu ii da cu pensiile militare nu sunt speciale la imboldul lui Ciuca. Ciuca vrea ca pensiile militare sa ramana inghetate. De-asta si tot zicea ca sunt deja reformate. Lui ii convine pensia lui iar de restul nu ii pasa, ba mai bine ca sunt cam mici, sa nu plateasca ministerul prea mult. Nu exclud nici ca il forteaza cineva care vrea subminarea armatei si in primul rand a rezervei, care nu se intampla de acum. O perioada lunga, ca din senin, parca se pusesera toti impotriva noastra. Daca ar fi de fonduri, care pana la un punct as putea sa o inteleg, o singura intrebare am. Daca se doreste scaderea cheltuielilor, de ce se mai finanteaza clubul de fotbal Steaua? Care cam costa...

GO spunea...

@ Florin. Este corect legat de Ciuca. Doar am spus ca PNL accepta tacit politica PSD. Insa, sa nu uitam ca este coalitie. Iar MMPS - cel care a faultat efectiv pensiile militarilor, este al PSD. Unde este initiativa acum MMPS de a corecta marsavia ordonantelor 59/2017 si 114/2018 adoptate de PSD? Sa vedem noi ca PSD vrea, dar nu aproba Ciuca? Nu exista.

Leon spunea...

Gelule, pentru ca PNL prin Catu in 2021 nu mi-a acordat Indexarea de 3,8%, iar PSD mi-a indexat pensia cu 9% in acest an( cea mai mare de pana acum !) la cele 4 alegeri din 2024, voi pune Ștampila la PSD...!!

Florin spunea...

@GO
Da, este adevărat, PNL scoate castanele din foc cu mana PSD. De ce oare Dragnea a întrat la pușcărie!? O sa mai intre și alții, anul viitor. În rest, legat de pensiile noastre și o creștere reala a acestora ai mare dreptate, BALUBA!!!

Florin spunea...

@Leon
Ai trăit degeaba. Tot ceea ce ți întâmplă acum este din cauza PSD. Ești foarte ușor manevrabil. De asemenea, sa nu uitam ca si PNL ne-a tras-o prin Tăriceanu care era ofuscat ca un SPP-ist și-o punea cu nevasta-sa. LOV a avut aceeași problema. Băsescu a fost același nemernic, ai uitat când polițiști au aruncat cu caschetele peste gardul Cotroceniului. Cine conduce România, PSD+PNL infiltrat de PDL. Votează cu cine îți lasă firmituri căzute de pe masa dezmatului. Ne meritam soarta, dacă mulți dintre noi gândesc ca tine. Nici USR și nici AUR nu ar fi făcut sau face ceva pentru noi. Am avut colegi maghiari, niște profesioniști impecabili și cu un simt al datoriei peste al multor romani da kakat și spun cu mana pe inima ca alta ne-ar fi fost soarta dacă am fi avut un minstru la MApN sau MAI din aceasta formațiune politica. Aceștia nu sunt curve și lichele politice.

Huhu Rezea spunea...

@Florin
Tu ți-ai atribuit degeaba un nume românesc dacă nu ai încredere in nicun partid românesc, în schimb vrei miniștri maghiari.
Menj a pokolba !

Leon spunea...

Vezi Gelule, ce repede ti-ai gasit adepti anti PSD ?
Ai uitat ca ma numaram si eu printre cei 26.500, pe care-i reprezentai acum mai bine de 10 ani..!!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Memorie scurtă la tipi de felul potecarului.
A si uitat că Ponta i-a restabilit prin L 241/2013 cuantumul avut în 2010 și că, dacă tot Ponta nu-și da demisia în noiembrie 2015, din cauza tragediei de la Colectiv, gulerații nu ar fi avut cui să strecoare draftul art. 40 al OUG 57/din decembrie 2015, pe care il țineau prin sertare încă de la aprobarea în Parlament a Legii 223/2015. Așa... au găsit-o pe finanțista progresistă Paliu Dragu și ne-am trezit cu plafonul de 85%.
Partea bună a art. 40 a fost indreptarea erorii provocate de amendamentele aduse în Parlament prin care, in art.109 și 110, se reglementase că actualizarea bazei de calcul la recalculare se face ca în art. 28, respectiv la data deschiderii dreptului de pensie. Prin acea ordonnță s-a stabilit că actualizarea bazei de calcul se face la momentul recalculării.

GO spunea...

@ HH. Apropo de Ponta si restabilire. O dai de gard. Ponta a reintrodus in plata cuantumurile. Dar dupa criteriul sa fie inghetate. Adica, in timp ce tu primeai 5-10% indexare pe an, eu SI ALTI CATIVA ZECI DE MII, primeam baluba. Deoarece se indexa cica (alta smecherie PSD) doar cuantumul recalculat contributiv si care era mereu sub cuantumul pensiei militare. Asa ca am ramas cu cuantumurile inghetate, in timp ce la tine se adauga indexarea anuala. Iar legat de Art. 40 din OUG 57/2015 partea cea mai buna a fost ca de fapt asta a introdus recalcularea in L. 223/2015. Si acel articol mi-a saltat cuantumul pensiei cu vreo 35%.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Victor Ponta(PSD), a restituit si sumele diminuate de OuG.1/2011 ptr.cei 26500 de pensionari militari, cam RETROACTIV, dar prin Lege, nu OuG..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sense, n-am savarsit un act de amor cu USR sub smocul de păr, ci le-am trimis un coș cu multe si coapte mumure de sub stufoasa pădure sa le stea si lor in garleaja de Ghine! E bine?!

IAR99Army spunea...

pentru GO, LEON, FLORIN, HUHU, si alti rezervisti
in 2017 inainte de a intra dragnea la mititica....
in calitate de primvicepresedinte la asociatia Romil Craiova(fiind si membru fondator al acestei asociatii) impreuna cu NAON MISU presedinte al Romil Craiova (si fondator al Romil Bucuresti) am mers cu inca un membru al Romil Craiova la o intalnire cu LOV care venise la o activitate a PSD la Craiova, pentru a discuta despre urmarile toxice ale OG 59/2017 asupra pensiilor militare si posibilitatile de abrogarea a acesteia mai ales ca filiala SCMD Craiova o ajutase hotarator sa castige primaria Craiova in anul 2012, cand relatiile dintre noi si PSD Dolj erau foarte corecte si de intajutorare reciproca impotriva regimului PDL(eu ma cunosteam cu ea din vremea cand am activat la PRM Craiova unde am avut o functie de conducere). si va redau pe scurt discutia cu ea la acea intalnire (fac precizarea ca ii cunostea dinainte si pe cei 2 insotitori ai mei) :
- cand ne-a vazut la acea activitate a PSD Dolj a avut un moment de surprindere, ne-a intrebat daca suntem membrii ai PSD iar noi i-am replicat ca nu si ca noi am venit sa discutam despre acea ordonanta care a fost data de ea si care a creat o mare nemultumire in randul pensionarilor militari inclusiv a celor din dolj care in 2012 au ajutat-o in campania electorala prin care a castigat Primaria Craiova. Ne-a rugat sa ramanem la activitatea lor si sa discutam dupa terminarea acesteia, ceea ce am si facut.
- cand a inceput discutia am intrebat-o de ce a iesit in fata cu acea ordonanta mai ales ca ea era ministru la MMPS si nu avea nici o calitate fata de militari, i-am spus ca si-a pus toti rezervistii si viitorii pensionari militari in cap, si toti sunt impotriva ei si o sa ii aduca injurii si vor protesta impotriva ei, iar cei mai nemultumiti vor fi cei din dolj care ne vor reprosa ca am ajutat-o in 2012. intrebarile acestea i le-am adresat toti trei cum ne-au venit in minte atunci pe moment.
- va spun cu mana pe inima ca a avut un moment de uluiala la intrebarile noastre care aveau si o tenta de repros, pret de cateva zeci de secunde s-a inegrit la fata, nu a scos nici un cuvant, parca era absenta din acea discutie.

IAR99Army spunea...

- dupa ce si-a revenit primele ei cuvinte au fost de fapt o intrebare catre noi si anume : daca se poate repara; noi i-am spus ca se poate repara si i-am explicat cum se poate repara. ne-a spus ca totul depindea de dragnea. discutia a avut loc intr-o zi de sambata si ne-a promis ca luni pleaca la Bucuresti si va vorbi cu Dragnea sa primeasca o delegatie de la Romil Craiova dar a pus conditia ca delegatia sa fie fara membrii ai sindicatului lui Dogaru(i-am spus ca filiala SCMD din Craiova nu mai era activa iar noi nu mai facem parte din aceasta).
- am insistat cu prima intrebare de ce a iesit ea in fata cu anuntul si aplicarea og 59 pentru pensionarii militari si ne-a spus ca a fost dezinformata de ministrul apararii Tutuianu despre urmarile aplicarii acesteia si ca dragnea a rugat-o sa o promoveze ea. noi i-am spus ca a facut o mare greseala si ca atat ea cat si PSD vor pierde multi votanti la alegerile viitoare.
- intr-adevar a vorbit cu dragnea si dupa vreo saptamana o delegatie a fost primita de acesta la Bucuresti, eu nu am participat intrucat Naon nu m-a anuntat si a mers doar el, stiu doar ca a participat conducerea Romil Bucuresti cu col. Tudor in frunte. Stiu de la Naon ca dragnea i-a spus cam asa LUI LOV : Olguto tu ai stricat, tu repara. A inteles ca a mai avut loc inca o intalnire la care participarea a fost mai ampla cu participanti si de la alte asociatii si se parea ca ceva se va rezolva. numai ca dupa a doua sedinta dragnia a fost condamnat si totul s-a intrerupt.
Concluzia este ca OG 59 a fost opera PSD, ca a fost pusa in scena cu intentie ori fara de LOV si ca aceasta ne-a avertizat in mass media de mai multe ori ,,ca in toamna vor vedea coloneii''. Faptul ca s-a oferit sa repare ce a stricat, la indemnul lu dragnea arata vinovatia acesteia fata de rezervistii militari. cert este ca am observat de cand activam la PRM ca avea un dinte mai mereu impotriva militarilor, insa nu stiam si cauza. se vorbeste prin craiova ca un ofiter ar fi avut o relatie cu ea dar nu a luat-o si de nevasta tragandu-i clapa. si ea ne-a aplicat arma razbunarii, care stiti cu totii ca este arma ....prosportului. asa ca votati in continuare PSD si LOV.
GO ai mare dreptate cu cine este vinovat de aplicarea og 59/2017.

RD spunea...

@Huhu, scuzați întârzierea răspunsului meu.. Nu m-aș supăra dacă ați rămâne în plată cu cuantumul contributivitate, dar nu cred că vor putea alege vreodată pensionarii militari cum să fie (re) calculați, ori pe contributivitate, ori pe procente pe o anumită perioadă, ci toți în același fel.

Așa cum am crezut și anul trecut, Ciolacu nu se pricepe la sistemul pensiilor militare, doar ce a mai citit și auzit și el dintr-o parte sau alta.

Pensionarii militari, poveste fără sfârșit.

Și ura crește chiar între beneficiari. Din păcate! Știu că ar fi multe de spus, dar ce se întâmplă de peste 10 ani în legătură cu pensionarii militari nu se poate numi decât bătaie de joc.



Huhu Rezea spunea...

@IAR
Nu mai rețin dacă tot d-ta ai mai povestit pe blog episodul revederii cu Lov la Craiova, dar observ că nu înțelegi cui a folosit emiterea OUG 59 la câteva săptămâni după ce Dragnea o trimisese pe Olguța Vasilescu în Comisia de muncă a Senatului să retragă articolul din proiectul viitoarei Legii 153/2017 prin care se suspenda aplicarea art. 60 din L 153 până la momentul finalizării aplicării, Si, intr-adevăr, cu puțin timp înainte de sedința în plen articolul respectiv a fost eliminat din Raportul Comisiei pentru muncă.
Ce nu au reușit gulerații la Parlament, din cauza intervenției lui Dragnea, au reușit pe data 04 08 1977 în Guvernul lui Tudose, cu Lov, Tutuianu, Carmen Dan și Ciolacu pe post de miniștri executanți.
Memoria blogului consemnează într-un topic momentul retragerii art. 40, care suspenda actualizarea, din proiectul Legii salarizării.

https://www.huhurez.com/2017/05/victorie-dragnea-cere-retragerea-art-40.html

Huhu Rezea spunea...

@RD
Mai bine nu răspundeai!
Incă o dată dovedești că nu înțelegi ce înseamnă calculul în ambele variante a cuantumului pensiilor militare.
Păi... dacă la magistrați se poate încă din anul 2001, după intrarea în vigoare a L 19/2000, de ce nu s-ar putea și la pensiile militare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Diavole incornorat si pus pe pacat, baga-te in slujbă la domnul Popa in Sfanta Liturghie, hopa-hopa Penelopa cu o panaghie rituala de parohie a la Palagheanu sa ne creasca zdarova curcanul si pensiile pana la anul!

RD spunea...

@Huhu, în ce țări din NATO se întâmplă așa ceva la pensiile militare?

Nu ce doriți și ce va avantajează pe dumneavoastră!

Sau schimbăm noi în România ce se întâmplă cu pensiile militare fără să conteze cum e în alte țări?

Eu înțeleg unde țintiți, însă niciodată nu a fost așa ceva în România. Sau poate mă înșel!

Nu ar fi rău să fie așa și la pensionarii militari, dar cred că trebuie să vedem ce se întâmplă și în alte țări NATO.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Ne raportăm la NATO si UE numai dacă ne convine?
In ce țară NATO este raportul 1/3 între pensiile militarilor care au aceleași funcții, grade și vechimi?
La noi a fost și mai rău decât calculul dual al cuantumului. A fost calculul exclusiv contributiv, timp de 5 ani.

xmax spunea...

Va mai aduceți aminte de acest analfabet?

https://www.7media.ro/rares-bogdan-cere-plafonarea-pensiilor-militare-si-cresterea-varstei-de-pensionare-pentru-militari-si-politisti

Mari nesimțiți...De ce dracu nu are curaj sa iasă public acuma la TV sa spună ca a fost un mare idiot??
Din cauza acestor analfabeți funcționali România merge asa cum merge.

RD spunea...

@Huhu,

Eu chiar am crezut că se respectă pensiile militare ca în NATO, felul în care se calculează. Calculați doar pe contributivitate sau pe două componente (contributivitate + de la bugetul statului), înseamnă că beneficiarii pensiilor militare nu mai au treabă cu pensiile militare din NATO.

Nu știu dacă în toate țările din NATO există echitate și nici nu cred că am cum să aflu așa ceva.

A fost calculul exclusiv contributiv, însă pensiile militare mai erau doar ca nume, nu și metoda de calcul, neaflată în țările NATO.

Pentru ca pensiile militarilor să fie cu aceleași funcții, grade și vechimi, înseamnă să fie actualizate ceea ce nu se va mai întâmpla.

Nu mă refer la o recalculare.. Mă refer la cum ar fi trebuit să fie și anume: creesc salariile celor din activitate, se actualizează și pensiile militare.

Dacă mai era valabilă actualizarea pensiilor militare, PIB-ul ar fi fost de peste 1,2% spre deosebire de de acum 0,7-0,8%.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea...":

" @G0 lescule
Drafturile ordonanțelor 57(art. 40), 59(art. VII) și OUG 114 (art 84) sunt ticluite de gulerații din MApN, unele și din MAI, și introduse pe gât ministrilor si premierilor de atunci.
OUG 57/2015, prima ordonanță mutilatoare nu a fost semnată de Ciolos și de alti ministrii care s-au perindat prin partidele progresit-sorosiste... pe care le-au votat si multi militari? "


"7 martie 2023 la 19:15"
Încheiat CITATUL,

● COMENTARIU:

HUHU:

Făcând abstracție de comentariile la acest TOPIC, toate cele 3 ordonanțe: 57/2015, 59/2017 și 113/2018 au acela și "regim" (!), adică sunt NECONSTITU ȚIONALE întrucât nu s-a respectat PAR CURSUL lor CONSTITUȚIONAL și LEGAL (!)
parcurs, în care Guvernul trebuia să trimită PARLAMENTULUI PROIECTELE OUG-urilor respective, dar și PROIECTELE.. LEGILOR DE APROBARE a acelor OUG-uri, pt. a putea modifica și sau completa Legea 223/2015 ORIGINARĂ [dar și orice altă lege organică = cf.art.115, alin 5, (și nu numai a acestui tip de lege, ci a oricărei legi sau altui tip de reglementare: adică chiar OUG, OG sau HG !) din CONSTITUȚIE..!] = "..FĂRĂ A DEPĂȘI LIMITELE ȘI COMPETENȚELE INSTI TUITE PRIN ACEL ACT (adică L.223/2015= originară) ȘI NICI NU POATE CONTRAVENI PRINCIPIILOR SI DISPOZIȚIILOR ACESTUIA " așa cum scrie în =Art.13, alin.b) = din Legea 24/2000,dar mai sunt și alte articole similare din legea 24/2000= NORME DE TEHNICĂ LEGISLATIVĂ..!
Poate nu te apuci să cenzurezi acest text, extras din..legislația actuală = din care rezultă comentariul de mai sus privind toată aiureala asta genera tă..cu această lege 223/2015 ORIGINARĂ .."nenorocită" și modificată incorect și intempestiv, începând din VARA și
TOAMNA FIERBINTE,..chiar "ARZĂTOARE" din 2015..și apoi, în continuare..!
( mica modificare la ora: 22:00')

P.S.:
..scriai,acum ceva timp, despre faptul că ar trebui verificat..dacă și cele lalte OUG-uri: adică OUG.57/2015 și OUG.114/2018, au avut avizul C.LEGISLA TIV acordat "la timp"=adică înainte de aprobarea lor în ședințele de guvern ..respective..!; știi cumva care e situația cu acele avize ale CL...?

Camaradul spunea...


@Huhu & Skoda 4x4

Ce s-a mai întâmplat la CCR cu excepția ridicata de Skoda 4x4?

Huhu Rezea spunea...

@Camaradul
S-a amânat pronunțarea pe 21 03 2023.
In dosarul d-tale nu se mai mișcă nimic. Tot în faza de raport.
Oricum, de marți încolo, excepțiile aflate încă pe rolul CCR, formulate împotriva OUG 59/2017, sunt o formalitate.

Camaradul spunea...

@Huhu & Skoda 4x4

Da, am urmarit si eu situatia.Dosarul meu e încă în faza de raport. Trebuie sa ne înarmam cu răbdare ca alta soluție nu vad.
Dacă spuneti ca de marți încolo exceptiile ridicate pentru OUG59/2017 devin o formalitate, poate prin comasarea lor sa se judece mai repede.

Nu am primit încă nici citație sau cont de acces electronic la dosar, semn ca mai durează. Din câte înțeleg, colegul Skoda 4x4 a asteptat cca.1-1,5 ani pentru judecare.
Sa-i uram succes cu toții la dărâmarea acestei prostii a clasei politice!!! Important e sa cada aceasta OUG, nu contează cine reușește sa o dărâme!!!

În opinia mea, toate dosarele care ajung la CCR ar fi trebuit judecate în procedura de urgenta și nu după 1,5-2 ani fiind vorba de situatii/spete de impact, care privesc segmente largi din societate. Din păcate,justitia la noi lasa mult de dorit.

Sa auzim de bine!

Huhu Rezea spunea...

@Camaradul
Pentru consultare intri pe pagina CCR si în stânga ai butonul Dosar Electr0nic. Intri acolo si te autentifici.
Procedura de urgenta este urmata de CCR in cazul excepțiilor ridicate înainte de promulgarea legilor sau in cazul in care Avocatul Poporului formulează excepții impotriva ordonanțelor de urgență.
Observăm că sunt judecate cu celeritrate și excepțiile ridicate în contencios administrativ împotriva Ordonanțelor, în fața Curților de Apel, în procedura art. 9 din din Legea Contenciosului administrativ.
D-ta ai preferat procedura litigiilor de munca și asigurșri sociale... mult mai lentă dar si cu efecte mai limitate în caz de admitere, așa cum am precizat într-un recent topic.