Un produs Blogger.

miercuri, martie 01, 2023

Scrieți-i lui Ion și aude Ciuc-al nost" !

111 comments
Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/guvernul-si-a-luat-robot-il-cheama-ion-si-este-consilierul-lui-ciuca-2268303




111 comentarii:

Leon spunea...

Huhule, cred ca numai cine are cont, poate vorbi cu ION, eu n-am reusit !
Cineva care are Fb sa trimita urmatorul mesaj:
"Domnule ION , rog sa-i aduceti aminte Domnului Premier Ionel Ciuca ca a intarziat foarte mult cu Avizul la proiectul de lege Pl x nr.199/2020, aviz asteptat de Comisia pentru Aparare din Camera Deputatilor"

Constantin spunea...

Măi Ioane,măi Ioane,ești un om de milioane,dacă ne actualizezi pensiile.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
reddog spunea...

Am așa o suspiciune rezonabilă că acasă Ciuca Nasirianul e pe post de robot.
O fi nevasta-sa lt.col dar se știe că funcția doboară gradul.
Și pila talentul.
Familia Ciuca cunoaste din experiența asta. 😁

nastyboy spunea...

Acum e momentul. Fac apel la toţi camarazii huhuşteni. Haideţi să îl jelberlim pe Ion până i se va încărca memoria pe contributivitate si va transmite, de la sine, amendamentul cu calculul dual catre comisia de aparare din Camera.

Known spunea...

PM al Romaniei are nevoie de inteligenta artificiala pentru ca nu dispune de inteligenta naturala.
Scuze! Mii de salve de tun!

Simdum spunea...

Cred ca trebuia sa l lanseze pe ion artificialul si prostu satului pe 01 aprilie, era mai trendy...

Mihai spunea...

In sfarșit l-au creat pe ION ,un interlocuitor nemaipomenit pentru conversatii nocturne cu alde Kis Hurzicaru

Relu spunea...

Daca-l scapa pe ION la YT o ia inteligenta aia artificiala razna cu ce e in trend. Mai ramane sa il scoata la plimbare din casa sa invete sa scuipe seminte si bere la pet si gata. Bani aruncati aiurea.

Leo spunea...

Exact asta îi mai lipsea.
Ion, să-i verifice plagiatul lui și savantului de la MAI.
Bine a zis cine a zis că, CHELULUI TICHIE DE MĂRGĂRITAR ÎI LIPSEȘTE.

A spunea...

https://www.stiripesurse.ro/jocurile-reformei-pensiilor-speciale-psd-si-psd-se-pandesc-si-se-acuza-reciproc-pregatindu-se-de-un-esec-in-cazul-pensiilor-speciale_2812875.html
Normal...mai incape discutie.
din Coaliție, atât din PNL, cât și din PSD, susțin pentru „Adevărul“ că greul o să cadă acum, pe lângă Budăi, pe umerii lui Predoiu, Bode și Tîlvăr. La ultimii trei sunt categorii bine remunerate, cum este cazul foștilor magistrați, dar și numeroase, cum sunt cazurile pensionarilor din zona MAI sau a Ministerului Apărării. Nu în ultimul rând, o răspundere va avea şi Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene, el fiind nevoit să explice Comisiei Europene modul în care s-a realizat reforma.

A spunea...

hop hop,
inca un amendament la L4.
O situație deosebită este în cazul diplomațiilor de carieră. Comisia de politică externă din Senat a venit deja cu o contribuție proprie, astfel că membrii corpului diplomatic și consular să se poată pensiona de la 60 de ani, dacă au minimum 15 ani de activitate în Ministerul Afacerilor Externe, nu la 65 de ani, așa cum era stipulat în inițiativa înaintată de Guvern.

Huhu Rezea spunea...

@A
Comisia de politică externă nu este comisie raportoare în L4/2023.

A spunea...

Salveaza si discutam dupa ce apare in presa L4.

Leon spunea...

https://www.senat.ro/Legis/PDF/2023/23L004ca5.pdf

Mihai spunea...

Cu " ION "sau fără tot un dreak.
Ordinele in colonie vin tot de la Licurici si vasalii lui din UE.
Las fraierii sa incaseze la greu. Sunt obisnuiti deja.

O placere pentru unii sa vada rafturile pline cu importuri din UK care intra in tara fără taxe că asa a hotarat UE. Plus ca sufoca producatorul roman.
Si la decontul chiriilor si utilitatilor pentru ucrainieni e coada interminabila. Zise Ciu ca nefiind bani la dispozitie va apela la fondul de rezerva al guvernului.
De Bistroe ce sa mai vorbim !!!!
Zise CE ca vine comisia si face măsurători in canal !!
Azi zise ca nu mai masoara ,sa se inteleaga partile intre ele !!!!


csej spunea...

Va mai aduceți de luptă in raion fortificat?Mai stiti de compunerea unui grup de asalt?Se pare ca rusii au înțeles că luptă intr-o mare localitate seamănă cu lupta intr-un raion fortificat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...


Dragi rezerve militare,
Acesta este un pamflet scris ca pentru ziare si, ca atare, trebuie tratat cu inalta pretuire si considerare ca sa ramana consemnat in profunde... anale:

Dialog intre robotul Ion, cu CIP si circuite integrate si Prim Barosanul peste Cetate:

-Salut, roboate pe roate, Ioane! Eu sunt Barosanul national, eroul nassirian ce am dormit viclean pe divan in corturi sub soare si pe terenuri virane, pazit de doua plutoane, departe de fronturi, de boambe si arme, primind pentru acest greu serviciu de sacrificiu de lei paralei si zmei o indemnizatie de 1000 de lei...
-Sa traiți, Coane' barosane! Vad ca n-o duceti rau cu un ten frăgezel ca de popou si rozaceu, cu un ditai hârdău de burdihău si cu falcuțele de popândău...
-Bine, bine, fieratanie, Ioane, si regleaza-ti vorbele din gură din butonul pe cenzură ca te aude opozitia sociala si o sa scad pe scara electorala dar si in fata celor din gașca lăbărală! Acum, ia gavarește si tu ceva mai pe românește, sa stim daca un robot e rational si gândeste...
-Am inteles aceasta intrebare, si va intreb, Coane' barosane: Cum se vor taia pensiile militare, majorate pana la imbuibare, la generalii copy paste șulfare si mafiile clocare?
-Ascultă acilea, țâști-bâști dă București, cu antene spre sateliții cerești si gramada de fier vechi cu clesti, te-as lua la palme oltenești si te-as trage de urechile iepuresti, daca ai fi un plotoner obraznic din Onesti, ischititor si scormonitor asupra ilegalitatilor din mandatul de sinistru, anterior, dar voi fi bland cu tine si cu iertare sa nu te mai iau la palme, caci oricum te voi propune pentru casare, insa o sa-ti mai pun o ultima intrebare: Voi castiga mandatul la prezidentiale?
-Sa-mi fie cu iertare, tovarașe Coane' barosane, dar veti castiga cel mai bun mandat de... arestare dintre toti cei care au dosare penale! Ca atare, succesuri la statul degeaba si sa aveti cel mai fain confort la Jâlava!
(Final uluitor: Se aude un scurt circuit sfârâitor intre ,,coastele'' lui Ion, dovada ca pulanul unui ZPP-ist silitor l-a atins nimicitor la circuitul integrat din CIP-ul securizat, reglat si responsabil cu redarea adevarului adevarat!)

Alex spunea...

Eu cred ca ION robotu' e de fapt robotu KLAUS��

raul spunea...

Rasu',plansu'!Vai de curul nistru!Barosanii fac misto cu robotei si noi astia cu pensii de rahat ne indreptam spre ajutor social!Lua-v-ar naiba de jigodii CPS-iste!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Din cele "grăite de Bunelu'" se poate deduce..."printre scăpările lui"...că se prefigurează o realculare ?!

Relu spunea...

Pentru ca era reclama la film am zis sa mai vad ca mai mesteca astia pe la stiri si chiar si dupa atata vreme nu se informeaza lumea pentru ca minciunile au fost zise de atatea ori incat lumea le ia de bune. Era un baietas care debita aceleasi clisee: militarii se pensioneaza la 40,42,45 de ani, nu cotizeaza, au pensiile mai mari decat salariile in plata, in NATO e altfel....si surpriza a venit de la Dan Constantin care l-a intrebat daca stie cati s-au pensionat la 42 sau 45 de ani si ca pensiile sunt totusi mici pentru restrictiile avute, nu a stiut sa spuna tinerelul ca nu prevedea fisa postului, niste militari trimisesera mesaje ca sunt niste pensii umflate dar nu toate, incepuse Marinescu "Bideu" sa spuna el cum a facut legi - el e cu drepturile animalelor- inspirate din tarile UE. Cand a spus si Visan ca militarii platesc impozite si contributii la fel ca civilii si in tarile NATO pensia e mai mare ca procent decat la noi s-a terminat timpul.

Relu spunea...

Si ca o completare, Dan Constantin spunea ca desi era in PNL nu a stiut ce au trecut alde Ghinea in PNRR si fiind ministru pe la agricultura si cerand sa se aloce bani de irigatii s-a mirat cand a aflat ca au scos din PNRR banii de irigatii. Mari patrioti alde Ghinea si Catu. De altfel se mira ca nu merge agricultura si ca nu e performanta.

Jhony spunea...

Se pare că și doamna Parcalabu susține recalcularea pentru a nu mai exista diferențe între cei care su ieșit în ani diferiți

nr. 1 spunea...

Mos Martin, e destul de clar ca se prefigureaza o recalculare a tuturor pensiilor civile si militare aflate in plata acum, cu toata opozitia crancena a guleratilor, smecherilor cu 5 cifre la aktiv si corului de sustinatori ai unor drepturi castigate cu stangul. Chiar draftul de modificare a L223/2015 inaintat la Senat cuprinde modificarea alineatelor 4, 5, 6, 7, 8, 9 din art 28 cu 12 luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere! Avizul CSM si Avizul Consiliului Legislativ cu privire la Legea de modificare a pensiilor de serviciu nu lasa loc de interpretari a la ureche ca la talk showuri ! Ar fi bine sa fie pastrat cuantumul mai avantajos insa exista varianta introducerii impozitului progresiv (sanse peste 90%)ca in multe state occidentale pentru cuantumuri peste salariul mediu brut pe economie si cote mai mari (maximum 55%) la pensiile peste 10.000 lei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...


Si aasta este o pensie ,,uriasa,'' dar cate sunt sub 2000 lei si sub 1000 lei?:
stiripesurse.ro/un-pensionar-mapn-si-a-facut-public-talonul-de-pensie-din-februarie-2023-o-pensie-speciala_2814620.html

nastyboy spunea...

Problema nu este foarte complicata, solutiile sunt cunoscute in legatura cu reducerea in cuantum a pensiilor nesimtite. Budai a lansat un asa zis amendament in legatura cu recalcularea, plecand de la 80% din brutul aferent, dar sa nu se depaseasca venitul net al pensionarului inainte de iesirea in pensie. In fapt, problema nu este atat de complicata. Racheta lansata de Budai este una de manevra. Nu se poate in aceasta maniera sa scapam de moţul pe cocoţ al "nesimtitilor" (magistrati, in special). De fapt, chestiunea se poate dribla astfel. Se propune o supraimpozitare a tuturor veniturilor provenite din surse bugetare. Salarii sau pensii. Toate, fara discriminare. Poate fi progresiva pe trepte de venit sau altfel. De asemenea, nu se pot impozita aceste venituri cu mai mult de 50%, pentru a nu se interpreta de catre CCR ca are loc o confiscare mascata a averii. De aici incolo ramane sa avem vointa politica. Daca nu credeti, dragi huhuleşteni, intrebati-l pe Ion ce parere are. Ca doar nu-i o fi frica robotului de DNA, Coldea, Cipanezi sau Jieni. Sau, mai ştii?

Leon spunea...

Daca a zis chiar asa, cred ca Bunelul nostru era putin "obosit":
"Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat, miercuri seară, la România Tv, Marius Budăi."
Daca este asa de sigur, de ce a uitat sa treaca aceasta Recalculare la toate pensiile de serviciu ?

Sorin spunea...

https://romanialibera.ro/social/societate/general-constantin-nastase-fost-sef-al-directiei-financiare-din-mapn-sistemul-pensiilor-militare-se-incadreaza-in-directivele-ue/

nr. 1 spunea...

Dle Relu, tinerelul de care spuneti nu vazuse tabelul RP678/02.05.2002, cu peste 4500 pensii peste 10.000 lei brut(la Aparare), nu vazuse probabil nici nr 1737663 de la MI cu subof pensie maxima bruta de 13.148 si pensie medie de 4540 lei brut si 26412 lei pensie maxima la ofiteri si 7251 lei brut pensie medie la ofiteri MI !Nu vazuse nici RP 542/ 30.03.2022 in care pensia medie la ofiteri = 5351 lei brut iar la subof MApN PENSIA MEDIE ESTE DOAR 3282 LEI BRUT! Cam multe lipsuri in gestiune la tinerelul dvs! Sunt oarece diferente, nu-i asa?!!!!!!!

Margarit Fernand spunea...

Ciucă ne face de râs că nu știe să vorbească, nu are cultură și nici ”ținuta” unui general care să reprezinte Armata Română, dar în privința pensiilor militare vă spun din sursă sigură că doar el este cel care se opune recalculărilor propuse de diverși ”specialiști”, recalculări care citez:
”toate sunt menite să scadă ABSOLUT TOATE pensiile militare în plată”. Sigur că putem spune că o face în interes personal, dar oricum ajută pe toată lumea, pentru că vă spun (din aceeași sursă) că toate simulările făcute sunt cu scăderi chiar și la pensiile sub 2500 de lei! NIMENI NU VA CÂȘTIGA NIMIC, doar că spre încântarea unora, pensiile cu 5 cifre ar scădea mult mai mult! Personal nu susțin nici o cauză, am vechime completă cu indemnizație de comandă și salariu de merit( NU OSCAR) , dar din ce am văzut aș pierde în cel mai fericit caz DOAR 500 de lei. Simulările alea de pe blog le faceți doar dv, ”la ei acolo în laboratoare ” este altfel!

Sorin spunea...

Deși se vehiculează, recalcularea la civili nu se va produce prea curând. De fapt recalcularea presupune trecerea de la 1. înmulțirea punctajului cu valoarea punctului la 2. înmulțirea punctelor totale cu valoarea unui punct de referință (ideea lui Vasilescu, punctul trebuia sa fie 75 în 2022, ca rezultat al împărțirii valorii punctului de pensie previzionat de 1875 la o medie a contribuției de 25 de ani). Acum, dacă s-ar aplica azi, ar fi 1785 împărțit la 25, sau, după unele interpretări ca medie între 2 legi, la 27, rezultand 66.
Rezultatul: o mărire a pensiei civile cu 10, 15%. Deci efort bugetar. Si pentru ca romanul are memorie scurta, pt ca la 1.01.2024 așteaptă o noua indexare, iar 2024 e an electoral, ghici ce? Vor face recalcularea cu vreo 2 luni înainte de alegeri, ca să nu muște Bastus mana care l-a hrănit.
Cat despre militari? Cum credeți ca se va da un leu în plus când media urla împotriva militarilor?

Brenda spunea...

De ce nu se spune că sau pensionat mai devreme pentrucă au avut grupa AC

csej spunea...

Plangaciosul zice ca pensiile militare sunt de resortul MApN si MAI.In concluzie legea se coace la MApN si MAI.Sper ca cei ce lucreaza la această lege sa nu fie atât de prosti să-și dea singuri cu tezla in fudulii.Ciuca oricât de tantalau o fi nu-și taie singur craca de sub picioare.
Se pat ajusta treburile din condei ca de exemplu plata OMM si contributia pentru pensia suplimentară plătite ca parti separate de pensie,anii peste 25 % vechime procent de 2% pentru fiecare an în plus,drepturile bănești lunare brute luate in calcul etc. Dacă se vrea se poate închide gura Băncii Mondiale și UE.
Poate vor avea suficienta materie cenușie sa simplifice modul de calcul al pensiei ca cel actual e aiurea.

Huhu Rezea spunea...

@nasty
Ca să stabilească dacă vechile pensii militare nu sunt ma mari decât cuantumul net în plată, trebuie mai întâi să le recalculeze și să le actualizeze la nivelul anului 2013. Că doar nu se vor raporta la veniturile avute acum 20 de ani când s-au pensionat.
Cât privește impozitarea, dacă este vorba numai de componenta necontributivă, pot să pună impozit progresv și de 90%.Deciziile CCR protejează numai pensiile calculate contributiv,in puncte de pensie, sau numai partea contributivă a pensiilor de serviciu. Singurele pensii care nu au nicio protectie sunt pensiile militare.

Sorin spunea...

@nastyboy
Impozitarea progresiva pentru a se aplica, trebuie legiferata. Cum este un subiect care a mai fost dezbătut și s-a ajuns la concluzia ca are mai multe dezavantaje decât avantaje, rezulta ca ar dura ani de dezbateri politica și economice pana s-ar ajunge la un rezultat și acela, mioritic, ar putea fi în coada de peste.
Nu mai deschid subiectul supraimpozitarii pt ca nu se pot aplica doua impozite pe același venit.
In plus, impozitarea progresiva trebuind sa fie aplicata la pensie, la salariu, la profit, la dividende, e clar ca nu si- ar atinge scopul. De ce? Sa zicem ca vrem sa-i ardem pe cei cu pensii peste 8000 lei brut. Știți câți salariați sunt cu salarii peste 8000 brut? Câți au venituri din alte surse, drepturi de autor, chirii, pfa, ...? Cate companii ar trebui impozitate pt ca au profit peste 8000?
Se poate aplica. Dar ajungem iar la formula egalitarista dinainte de 89, pt ca tăiem de la cei cu pregătire și care aduc plusvaloare. Nu vorbesc de cei puși politic.
Soluția nu sta în impozitării ci în limitări impuse prin lege. În mod egal. Nu 80% la magistrați și 65 sau 45% la ceilalți. Ca ex, ii dau pilotului civil 65% și celui militar 45%?
Sau preia sistemul britanic, contributiv pt toți, fără excepție, la care adaugi indemnizatii fixe, diferentiate funcție de importanta sociala a muncii sau alte principii.

Brenda spunea...

Pai Dece sa se facă actualizarea cu 2013? Poate cu 2023

M spunea...

Vă dați seama ce tragedie ar fi pe corporatiștii USR-ei dacă s-ar trece la impozitarea progresivă a tuturor veniturilor!

Să fim cinstiți! Impozitarea progresivă este normalitatea! Cota unică este excepția!

Totuși vă rog să observați că scăderea raportului dintre pensia militară medie și pensia civilă medie este extrem de îngrijorătoare!

Să explic de ce!

Se compară o categorie socio-profesională cu media națională! E normal să fie diferențe pentru că sunt și diferențe privind condițiile de accedere în respectiva profesie dar și de acordare a pensiei.
Pentru o comparație CORECTĂ ar trebui, de exemplu, să se aleagă o altă profesie care are limitări ale drepturilor constituționale, care în majoritatea cazurilor lucrează în Grupa 1 de muncă, la care pensia minimă este un accident nu o normalitate!

Nu uitați! În media pensiilor contributive intră cei 1 milion de pensionari cu pensia minimă și cei 125.000 de foști agricultori!

Vor să facă o comparație CORECTĂ? Să ne compare să zicem cu pensiile minerilor să vedem atunci!
Da! Sunt diferențe la pensia medie între categorii profesionale! CE DESCOPERIRE!

Medicii au pensii mai mari decât tractoriștii! WOW! A descoperit USR-ul apa caldă!

Pensiile militare medii sunt duble față de cele civile? Păi 50% vine din grupa de muncă, 7,5% vine din prerogative constituționale, 20% vine de la OMM. Asta e! Ce o mai o aburim?

Vor pensii mai mari? Și MAI și MApN fac încadrări!!!!!

Vor 4 luni de vacanțe pe an și 15 ore de muncă pe săptămână? E deficit de dascăli!

Vor salarii de mii de euro? E nevoie de IT-iști!

Vor un frumos marxism, de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi, votează USR!


Mă lași?

RD spunea...

@Brenda, sigur a vrut să scrie 2023.

@Huhu, având în vedere că ați avut multe recalculări, de ce nu credeți că e posibil ca pensiile militare să se recalculeze cu ultima actualizare pentru toți (până la OUG din septembrie 2017) și pentru restul ieșiți la pensie 2018-2023 cu salariile avute de ei la momentul ieșirii la pensie, fără actualizare?

Pentru că ați fost în trecut recalculate cu actualizare era în lege și faptul că atunci când se actualizează salariile celor din activitate se recalculează cu actualizare și pentru cei deja ieșiți la pensie.

Acum (din 2017) nu mai e așa. De ce nu s-ar putea recalcula fără actualizarea din 2023? Ar fi ceva ilegal? Bineînțeles că ne dorim să se recalculeze cu actualizare, dar e și obligatoriu să se facă așa?

Eram sigur că proiectul aflat la Senat L4, a fost aruncat ca să vadă ce spune opoziția. Sau BM, CE, jurnaliștii..

Și mă gândeam că vor fi toate recalculate.

Huhu Rezea spunea...

Cota unică de impozitare, dar mică, este o măsură liberală.
10% din 5 000 lei nu este egal cu 10% din 10 000!
După cum 25% CAS dintr-o soldă brută lunară de 10 000 lei este mult mai mare decât 25% din 330 000 lei.

nastyboy spunea...

Cam asta este comentariul de ieri al bunelului, dar eu nu cred ca e posibil asa ceva. Adica, nu cred ca aceasta masura poate fi aplicabila la toate categoriile de pensii "speciale". https://www.stiripesurse.ro/marius-budai-face-marele-anunt-vor-fi-recalculate-acele-pensii-care-depasesc-cuantumul-veniturilor-incasate-in-timpul-activitatii-absolut-toate_2814160.html

Paul Puiu spunea...

Atat lui Ciuca, tuturor politrucilor si robo Ion nu pot sa le transmit decat urmatoarele:
Poate ca regula de schimbare a modului de calcul pe contributivitate sa fie valabila de acum peste 25 de ani si nu celor care sunt deja in rezerva!! Este imoral sa schimbi regulile in timpul jocului, dar si mai imoral dupa finalul jocului!!!!

Huhu Rezea spunea...

Este și mai imoral, chiar nesimțit, ca primele 10% cele mai mari pensii speciale să fie de 3 ori mai mari decât ultimele 10% cele mai mici pensii speciale, așa cum a constatat și Banca Mondială în Raport.

Mihai spunea...

Cam cum am putea face comparatii intre militari si civili dacă;
- salarizarea civilor se face pe grila bugetara (unde mai pot prinde si al doilea job) , contracte de munca individuale , contracte de munca colective negociate , contracte de ramură negociate , drepturi de autor , PF , etc
- militarii au fost si vor ramane tributari salarizarii in sistem bugetar prin incadrare pe la mijlocul unei grile de salarizare prestabilite ,la care se adauga obligatii mai multe decat drepturi.

3500 de primarii nu-si pot plati salariatii din venituri proprii.
Parca Olguta când antama L153 spunea ca prin autonomia salariala din administratie nu se vor cheltui bani de la buget pentru aceste categorii , fiecare primarie urmand a se descurca functie de veniturile primariei. Inca odata se dovedeste ca oltenii nu sunt demni de incredere.
Drept urmare bani la greu pentru primari si angajatii din primarii.
In prima etapa a dat Ciu ,urmeaza Cio. Trai pe vatrai ca la boieri.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Sorin spunea:Nu mai deschid subiectul supraimpozitarii pt ca nu se pot aplica doua impozite pe același venit.
Sorine, eronata e afirmatia ta, tocmai asta au incercat si le-au reusit partial politrucilor de la PSD prin plafonarea pensiilor un baza OUG 59/2017 cat si prin OAUG 114/2018!!! De fapt plafonarea este o masura deghizata de supraimpozitare a pensiilor militare cu 32,5% pe langa impozitul pe venit de 10%!!!
Prin sintagma plafonare din OUG 59/2017 si OUG 114/2018 s-a reusit inducerea in eroare a tuturor militarilor carora le este furat din pensii 32,5% fara nicio baza legala prevazuta de Codul Fiscal care este singurul act normativ care defineste regimul taxelor si impozitelor din Romania care se aplica asupra veniturilor din pensii si salarii pensionarilor si angajatilor!!
Plafonarea este de fapt i suprataxare a pensiilor neconstitutionala tolerata de CCR, ICCJ, clasa politica pentru ca aduce in mod simplu si usor bani la buget pentru finantarea partidelor politice si a clientelei politice!!!
Dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nu s-au adoptat norme metodologice tocmai pentru ca plafonarea nu era reglementata de Codul Fiscal ca o taxa sau impozit suplimentar aplicat asupra pensiilor militare!!! Daca ar fi introdus supraimpozitarea pensiilor militare in Codul Fiscal aceasta prevedere era neconstitutionala si usor de constatat si contracarat!!
Teoria mea o cunosc toti finantistii, juristii si politrucii care taccpentru ca plafonarea este benefica bugetului de stat si clasei politice!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬
Daca pensiile magistratilor ar fi fost plafonate sau supraimpozitate ca in cazul pensiilor militarilor, chiar si dupa formula actuala contributiva plus hibrida, pun pariu ca magistratii erau la CCR de atunci cu exceptia de neconstitutionalitate si li se admitea!!!!!🫡
🫡🫡🫡🫡🫡 PrinnOUG 59/2017 numai pensiile militare au fost plafonate sau supraimpozitate in realitate!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Brenda spunea...

Că sa facă ei toate astea vor trece ...câți ani? Între timp vor plăti ajutoare de înmormântare , nenorociții

Huhu Rezea spunea...

Comisare
Dacă nu te străduiești să înțelegi Decizia nr. 900/2020, în care este delimitat statutul juridic al diferitelor categorii de pensii de serviciu în comparație cu pensiile calculate contributiv, nu te mai aventura în considerații personale non juridice
Nu se pot micșora, plafona sau supraimpozita pensiile calculate în puncte de pensie. In rest...LIBEEER!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa citeasca toti si sa se stie ce ati scris putin mai sus, @Onorabile, caci asta este tragedia veacului la pensiile militare, fiind raportul dintre cele mai mici, de saracie, si cele mai porcesti si umflate din clocărie si-a generalilor copy paste din a lor dinastie, care numai ei vor sa fie cu moț pe tichie sau palarie, dar-ar ca pensiile drujbarite la cotor sa le fie, cum le-au fost celor 68%, sau mie! Acum s-au intors cu fâță pârță de la țâtă si consideră nu sunt necesare taierile la pensiile militare, in loc sa zica ca sunt primordiale, ori o recalculare sau o actualizare, daca nu se face o lege de aplicare cu baza de plecare, nouă, din vechiul draft a oug 199.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In marele lagar, cu stangul pe toba, tonul la șlagăr:
-Comisare, comisare,/ ia mai scrie o scrisoare/ la oricare șulfăraie/ din Sinistresul Hapararii Nationale/ sa se faca o indreptare/ la pensiile militare,/ măiii, măiii si offf, off/ cu un morcov, o cepuță si-un cartof/ la mândruța in craticioară/, gustoasă si grăsucioară de sub poală/ cu supa din pensioară/, măiii, măiii/ sa ne intareasca-n budigai, măiii!

Liviu PO spunea...

@huhu
BM a grestit cu privire la raportul dintre cele 10% cu pensiile cele mai mari si 10% cu pensiile celel mai mici din armata cel putin...Media celor mari e undeva peste 10,000,iar a celor mici e pe la 1600.Prin urmare,raportul e mai mare,mai mult de 6 ori!!!Vae Victis

Known spunea...

M-am supărat pe militarii care comentează aici...
Poate vreți ca ION, adicatelea Inteligența Artificială, să propună pentru militari pensii virtuale în monedă virtuală care se pot folosi în magazine virtuale pentru cumpărare de produse virtuale...
În această situație vi se măresc pensiile oricât.
Succes!
Cezar, nu căuta cu goagăl textul meu! Este unic!
Mersi pentru răbdare!

RD spunea...

@Huhu, deci dumneavoastra nu aveti ce sa ziceti la ce am scris mai sus in legatura cu recalcularea noastra..

Florin spunea...

Mama dracului! Discutam pe acest blog de pensii militare sau de ajutor social. O pensie militara, cred eu, se poate numi o pensie care este efectul unei activități militare de cel puțin 25 de ani. Nu o mai labariti cu altfel de drepturi de pensie. Sunt satul de cei care prin efectul unor ordonanțe au plecat din sistem la vârsta de 38 de ani, cu aproape un miliard (bani 2005) si pensie destul de generoasa pentru acei ani. Se vrea actualizare, se vrea egalitate?! Nu se poate!!! Rog, mulți dintre cei care vor ceva, sa fie onești și sinceri. Actualizare și recalculare pentru cei care au rămas în sistem și nu au băgat degetele în borcanul cu miere ca urmare a unor oportunități imediate.

Paul Puiu spunea...

Huhu Rezea spune:
,,Dacă nu te străduiești să înțelegi Decizia nr. 900/2020, în care este delimitat statutul juridic al diferitelor categorii de pensii de serviciu în comparație cu pensiile calculate contributiv, nu te mai aventura în considerații personale non juridice”
Huhu eu am facut referire PLAFONAREA PENSIILOR MILITARE prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!!!!😅😅😅
Cand s-a adoptat PLAFONAREA prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nu era adoptata Decizia 900/2020!!!!!😜😜😜
Ce legatura are PLAFONAREA care se aplica ilegal asupra pensiilor militare din 15.09.2017 cu prevederile Deciziei 900/2020????🤔🤔🤔🤔
Huhule din 15.09.2017 si pana la adoptarea Deciziei 900/2020, cat si dupa, pensiile militare au fost si sunt plafonate ilegal!!!🤬🤬
Huhule orice suma RETINUTA din veniturile aferente pensiilor si salariilor/soldelor se supune impozitarii cu 10% potrivit Codului Fiscal, PLAFONAREA este un supraimpozit ilegal adoptat prin OUG 59/2017 de PSD💩💩💩 prin care se retine din pensiile militare abuziv si ilegal 32,5% si care nu este prevazut de Codul Fiscal!!! Daca supraimpozitarea era adoptata si prevazuta de Codul Fiscal s-ar fi putut constata fara nicio problema sau lejer exceptia de neconstitutionalitate sau discriminarea aplicata asupra pensiilor prin supraimpozitare botezata de PSD💩💩💩 cu sintagma PLAFONARE!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Prin Dec CCR 900/2020 nu se face referire decat la faptul ca pensiile de serviciu sau militare nu sut pensii speciale si nu are nicio legatura cu critica PLAFONARI din punct de vedere constitutional!!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Relu spunea...

@Nr.1: nu stiu ce a citit dar clefaia aceleasi clisee obosite.
Oare cum se face ca in alte tari NATO alde BM nu are probleme cu pensia in procent? In momentul de fata cam toate tarile au un sistem de pensii cu probleme pe termen lung de moment ce incurajeaza si recomanda chiar si alt fel de pensie si economisire pentru pensie.

MIȘU spunea...

Informație de ultimă oră, care circulă pe net:
Comisia Europeană, a dat astazi un comunicat, precum că Partea română, Ministerul Muncii, Guvernul României nu au cerut Comisiei Europene, nici un moment,nici o dată o renegociere a pnrr ului, încheiat de Ghinea/Câțu.
Deci banditul de Budăi,Guvernul României ne minte fără rusinare, că sunt în discuții,tratative cu Comisia Europeană, în vederea modificării, pnrr ului.


Huhu Rezea spunea...

@Rd
Am mai precizat, dar se pare că nu te numărai printre cititorii blogului.
Legea 223/2015 a reglementat 3 feluri de actualizări:
1.Actualizarea de la art. 60, care se aplica din oficiu și permanent ori de câte ori se majorau soldele de grad si de funcție ale activilor.
2.Actualizarea de la art. 28, care se aplică la deschiderea dreptului de pensie.
3.Actualizarea din articolele 109 si 110 s-a aplicat numai la recalcularea pensiilor din 2016.
OUG 59/2017 si art. 84 din OUg 114/2018 au eliminat numai actualizarea de la art. 60, nu si pe celelalte 2.
Orice recalculare a pensiilor militare va suna asemănător cu finalul articolelor 109 și 110 din L 223.

Paul Puiu spunea...

Bravo Florine, asa e, dar stii ca e greu pentru unii care s-au invatat cu privilegiile(salarii compensatorii, ajutoare la trecerea in rezerva💵💵💵)si vor sa moara cu acelasi tratament, nu ii intereseaza de plafonarea pensiilor militare sau taierea ajutoarelor la trecerea in rezerva sau salarii compensatorii de care restul rezervistilor nu beneficiaza, pe ei ii intereseaza doar parte aventajoasa: contributivitate ca sa isi lipeasca anii lucrati prin civilie la anii putini lucrati in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si actualizare pensiilor militare!!! Nu ii intereseaza ca restul rezervistilor au ramas fara ajutoare la trecerea in rezerva sau salarii compensatorii si cu pensii plafonate!!! Cand anumite lucruri nu te afecteaza e normal sa nu te intereseze si sa strigi ca ai pensie mica, uitand ce barosani au fost ei cand au trecut in rezerva!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Esti chiar nesimțit, dacă tot insisti cu păstrarea actualelor inegalități pe care ciucanii le-au introdus în lege.
Esti si cam fraier dacă nu realizezi ca o actualizare te-ar avantaja si pe d-ta.
Si cei pensionați înainte de 15 09 2017 au pensiile plafonate la 85% din baza de calcul.
Prin plafonarea introdusă de OUG 59 nu ți se acordă niște drepturi reieșite din calculul cuantumului pensiei, drepturi pe care nu le-ai fi primit dacă rămâneai activ. Acea reținere nu poate avea regim juridic de impozit, cum tot insiști d-ta.
Impozitul se aplică pe drepturi acordate nu pe ce trebuia să-ți acorde.

RD spunea...

@Huhu, la nebunia lor, ar putea sa recalculeze cu salariile actualizate pana la OUG LOV din septembrie 2017 pentru cei pana la LOV 1990,2000, 2010-2017 (august inclusiv) - (cu acel procent pentru toti, aceeasi metoda, asa cum ati mai spus de mai multe ori, de T0), iar pentru restul 2018-2023 cu salariile pe care le aveau la acel moment.


@Paul Puiu, fiecare isi vede interesul, nu putem vorbi despre echitate si corectitudine (nici eu nu am luat salarii compensatorii sau ajutoare la trecerea in rezerva). Tot ce s-a intampalt si ce se intampla acum macar sa fie invatare de minte pentru cei care vor sa se mai angajeze in armata, politie, pompieri etc. sa n-o mai faca sau sa fie intr-un numar cat mai mic pentru ca pana la urma sa traiesti in acele conditii si sa se p**e toti obositii pe tine ca esti nu stiu cum, mai bine NU!

S-a mers pe incredere, ca statul respecta militarii activi si pensionarii, insa nu a fost asa. Macar ei sa nu-si mai ia tepe de la civli si politicieni!

akord 75 spunea...


stiri locale
https://www.bugetul.ro/primaria-usr-a-brasovului-s-a-trezit-cu-conturile-blocate-cine-a-luat-decizia-si-de-ce/

Brasovenii nu sunt suparati de loc.Chiar se bucură

Sensei spunea...

Huhu vezi ca ma superi. De ce nu afisezi postarile mele, ai probleme...., au fost mai multe situatii , am crezut ca este o intamplare dar...ma faci sa cred altceva, postezi doar ce-ti convine tie.
Apropo Florine am vazut o decizie de actualizare a unui militar din 2018 care s-a pensionat in 2002 si a luat ajutoare banesti, o caruta ,la 42 de ani iar in aceasta decizie i se actualiza pensia militara din 2002 la nivelul din 2018, cred ca acest lucru s-a intamplat la toti militarii conform legii 152 din 2017 art. II alin (5), mai putin la politisti si penitenciare deoarece a aparut O.U.G. 59.
Deci Huhu citesc acest blog din 2015, mai multa intelegere,

Leo spunea...

SCRIEȚI , SCRIEȚI , SCRIEȚI ,..........
https://ion.gov.ro/#mesaj

M spunea...

Constat că tot nu ați înțeles!

Sistemul prin care pensia militară se indexează numai cu inflația se pare că se va permanentiza! Asta înseamnă că toți vom ajunge la un moment dat să ne dăm cu cururile de pământ strigând "INECHITATE"!

Măcar cei care strigă acum au avut câteva actualizări de-a lungul pensiei. Noi nu cred că mai pupăm vreuna! Trebuie să ne obișnuim că în timp pensia militară își pierde din valoare și că după 10-15-20 de ani un pensionar cu același grad o să aibă pensia dublă sau triplă față de noi. 😂 Așa că puneți ceva bănuți deoparte și nu îi dați pe toți pe băutură!

Să îmi țină Dumnezeu mintea de acum și să nu ajung să îi înjur pe cei care vor ieși la pensie de acum încolo!

Domnul RD are dreptate! Singura variantă care îmi dă speranțe este ca măcar generațiile viitoare să nu mai facă prostia să creadă în corectitudinii Statutului Român!

În rest.... bine zis: "fiecare își vede interesul"! Fiecare suferă de miopie când e vorba de inechitățile in favoarea lui!

Nu mai visați recalculări. Nu o să fie nici un T0!!!! De ce? Pentru că peste câteva luni când vor crește iar soldele o să o luăm de la capăt cu "inechitate". A fost un T0! În 2017!


PS - iar o să sară îndoctrinații: "idiotul de M nu vrea actualizare"!!!!
Nu e vorba dacă vreau sau nu! E vorba dacă mai credem sau nu în Moș Crăciun! Sunt unii fericiți care încă mai cred!

Florin spunea...

@Ovi nu știu ce postezi, însă mă bucur că și mulți alții vad problemele obiectiv și nu doar subiectiv.
În alta ordine de idei, HU este un moderator al acestui blog, îți convine sau nu, te supui deciziei acestuia. Dreptatea și Adevărul nu sunt niște masuri empirice, este vorba despre un concept, o idee, iar cei care cred ca detin cheile acestor concepte sunt niște naivi. Numai prostii au certitudini!

Mihai spunea...

Antena 3 a publicat un talon de pensie militara.
Am facut imprudenta sa citesc comentariile la postare.


https://www.facebook.com/2046461195600068/posts/pfbid037SpoxoXjA7PG9RAgjShGe3ount8TtuP1zExcmh8oRXzYnAyScStNMN7KaRrJGW3kl/?sfnsn=mo

csej spunea...

Florin@debitezi idiotenii.In 2005 acționa legea 164/2001.Citeste legea ca sa vezi ca nici daca te dădeai cu burta de pământ nu te puteai pensiona la vârsta de 38 ani.
Comisare@ esti prost ca noaptea.Salariile compensatorii in MApN s-au acordat drept stimulent pt a te cere in rezerva si ca o compensatie a faptului că pensia e mai mica decat salariu.NATO a conditionat primirea României cu reducerea efectivelor.Pentru ce sa-ti dea salarii compensatorii după reducerea efectivelor?
Tie polițist pentru ce sa-ti dea salarii compensatorii?Militar nu esti.Nu te obliga nimic sa nu stai pana la limita anilor de pensie.Nu te mai caca pe tine.Sase solde de functie si grad nu-i mare scofală.
DE salarii compensatorii s-a beneficiat incepand cu 1998.Vezi ca sunt si oameni care nu au beneficiat de salarii compensatorii.
Ifrim@ nu poti sa ai pretentii ca tu plutonier cu 10 ani vechime in armata sa ai pensie egala cu plutonierul care are vechime de exemplu 30 ani.Spre stiinta.Pe timpul impuscatului raportul între cel mai mic salariu si cel mai mare salariu era de 1/12.

Paul Puiu spunea...

Huhu Rezea spunea:
,,Prin plafonarea introdusă de OUG 59 nu ți se acordă niște drepturi reieșite din calculul cuantumului pensiei, drepturi pe care nu le-ai fi primit dacă rămâneai activ. Acea reținere nu poate avea regim juridic de impozit, cum tot insiști d-ta.
Impozitul se aplică pe drepturi acordate nu pe ce trebuia să-ți acorde.”
Pentru tine Huhule, din punctul tau de vedere, ca s-au plafonat drepturi ca SOSP, pensia suplimentara si vechimea peste cei 25 de ani e irelevant sau reprezinta o nimica toata si ca ramanem cu 58,5% din media bruta a pensiei !!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Referitor la retinerea, despre care tu sustii ca nu poate avea regim juridic de impozit, atunci dupa tine ce reprezinta daca ajunge la buget, daca nu e impozitare, ce e impozit cu titlu de japca sau de haiducie??Huhule dubla impozitare se face pensia bruta a rezervistului adica 10% impozit pe venit+plafonarea, adica retinerea de 32,5% care merg la buget!!!!
Afirmi eronat ca retinerea s-a facut numai pe un drept neacordat, pai si atunci te intreb din care cuantum brut al pensiei sau asupra carui venit s-a aplicat sau operat retinerea cu titlu de plafonare, din venitul brut al pensiei casei de pensii sau al pensiei rezervistului!!!??🤣🤣🤣🤣
Pentru plafonare Huhule ai folosit sintagma de RETINERE!!!!
Cititi toti cei care doriti sa va edificati ce inseamna impozit pe pensii si vedeti daca exista in text sintagma RETINERE!!!🤔🤔🤔

CAP. VI - Venituri din pensii (art. 99 - art. 102)Cod Fiscal
ART. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei ...

ART. 101 - Reţinerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul ...
Huhule tu confunzi termenul de retinere pe baza de ordonanta pe o durata de 24 de ore cu sintagma retinere dintr-un venit din pensii!!!!🤣🤣🤣🤣🤣
Lasa Huhule nu are rost iti mai bate capul cu ceea ce nu intelegi ca e prea grea fiscalitatea pentru tine, la fel ca si notiunile juridice, dar poate ca e ok pentru unii care se limiteaza sa gandeasca ca tine, insa teoria ta nu e valabila pentru toti!!!!!😅😅😅😅



Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, nu cobi actiuni ce nu vor fi, mai ales ca vulpii ii plac strugurii, chiar si acrii, ba chiar si un hălcan de cașcaval caval si balșoi scapat din cioc de la un cioroplinoi cocoțat in copacul din zăvoi, pe mistocareala-păcăleala stiuta si de noi: ,,Dar bună ti-e cașcaveaua, ciorela, si mumoasă esti ca mierla cand cantă șlagare de amor vara,'' ii zise hicleana roșcată si imblănată cu ochii dupa gustoasa bucata! ,,Apai, ce sa zic, surată,'' raspunse cioroplina gulerată, ,,ca regină parfumată si dantelată am fost de cand de mama am fost eclozată ca cioară dalbă, sexoasă si gulerată''... (acum stim, stuchi-o-ar pustia, cum s-a intamplat tragedia, săraca, desi si-a pierdut brânzata ingăurată!)
Ptiu, al naibii sa hiu daca si pentru un litru de rachiu as hi deschis ciocofleanca ca sa-mi pierd gustoasa bucata ca apoi sa ma mistocareasca roșcata, tranca fleanca!...Da, dar insă beleaua cu bănat s-a repetat, pentru ca:
Roscata LOV ne-a facut-o la toti cu pixelul mov, de ne-a lasat cu durligele goale si fara chiloti, ca pe ultimii proștidintre toti!
Acum, fiecare cotoi dintre noi miorlaie ca mâțele cu mațele chirlaindu-le de foame in stogul de paie: ,,Miau, miau, miau unde-i branza sa mi-o iau?!...

Sensei spunea...

PENTRU M
SOLUTIA EXISTA DACA VREA CLASA POLITICA. SE NUMESTE INDICE DE CORECTIE EX. DOUA PENSII DE LT. COL. 2002 SI 2016 NORMAL CA CEL DIN 2016 ARE PENSIA MAI MARE CHIAR CU MAMA ACTUALIZARII DEOARECE PE LANGA FUNCTIE, GRAD , GRADATII CEL PENSIONAT IN 2016 ARE SI ALTE ELEMENTE SALARIALE IN PLUS ASA CUM IN VIITOR O SA FIE DIFERENTA SI INTRE 2016 SI 2026, GENERATII PENSIONARI. SOLUTIA INDICE DE CORECTIE LA PENSIONARII MAI VECHI CAND SE FACE ACTUALIZAREA SE MAI ADAUGA ACEST INDICE DE CORECTIE EX. 1.41, ADICA CRESTE PENSIA CU 41%

akord 75 spunea...

csej catre....
"Comisare@ esti prost ca noaptea"
...si eu care aveam mustrari de constiinta ca i-am zis ca in capul lui e mai intuneric ca in curul unui negru.
M-am linistit!😂😂😂
Cu "tractoristii" trebuie sa vorbesti pe limba lor, ca si cu "atarnatorii"de nobila meserie(profesie) a armelor.Idem paznicii de puscherii
Poate ca si din aceata cauza suntem mai mult decat dublu, ca numar de pensionari militari din cauza diferitelor tipuri de atarnatori.
Suna mult mai bine la urechea politicienilor si la buget 75-80000 de pensionari militari decat aproape 200.000
Asta asa ca idee 🤔

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Nu intru în detaliile comentariului dumneavoastră. Vreau doar să fac o corecție confor dexului: HAIDUC = Răzvrătit împotriva ordinii stabilite, care, trăind singur sau în cete în păduri, jefuia pe bogați și ajuta pe săraci.

Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Lasă-te păgubaș decât să faci lucruri de mântuială.
Crezi că este suficient că anunți instanța că ataci și art. 84 din OUG 114?
Unde este motivarea excepției si baza constituțională a excepției, adică și ce art. din Constituție încalcă?
De ce crezi că am publicat materialul lui Benke Karoly si o decizie a CCR ca jurisprudență

M spunea...

Nu știu de ce va minunați așa!!!

Legea 223

Articolul 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
......

(6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
(7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației realizată pe anul precedent.


Deci încă din 2017 indexarea urma să scadă treptat până la a rămâne doar cu inflația! Chiar credeați că o să lase actualizarea? 😂

Eu am tot zis sa ne concentrăm măcar să ne rămână indexarea așa cum era în legea 223.

Sigur, putem să insistăm și pe actualizare dar e foarte puțin probabilă!
Indice de corecție? E o idee dar nu cred....

Am înțeles încă de când am citit prima dată legea că intenția era de a reduce treptat creșterea pensiilor militare, de a le deconecta de la creșterea veniturilor celor activi!

akord 75 spunea...

Sensei
Unul dintre principalele,(daca nu chiar cel mai important) argumente ale inechitatilor din domeniul pensiilor civile si demonstrat de finantisti si economisti care credeti ca este?
Ei bine tocmai pe factorul de corectie aplicat de-a lungul anilor se da vina.Si tocmai acesta va fi scos fara discutie din viitoarea lege a pensiilor(acuzatia fiind ca a adus cele mai mari si grave inchitati).Decizia e luata cam de multisor
Asa ca dom' sensei subiectul dvs e ca "scroafa in cotet"
PS Studiati un pic aplicarea factorilor de corectie de-a lungul anilor si o sa vedeti pensia unui strungar de acum comparativ cu a unui strungar(sa zicem) de acum 5-6 ani.....facand ca toate celelalte elemente sa fie identice.Nici macar teoretic nu iese porcaria.E evident:)
Luati un exemplu,oricare, cu factorul corectie 1,41(ca tot l-ati adus in discutie) in doi ani consecutivi.
NB!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Cum vi se pare o pensie netă în plată, actualizată, de circa 8400 de lei și care ar avea acest cuantum - indiferent de anul trecerii în rezervă - pentru cei care ar fi în următoarele coordonate : a) grad militar = lt.col. ! b) coeficient de funcție corespunzătoare gradului de colonel = 2,64 ( din intervalul - prevăzut în anexa VI a Legii 153 / 2017 - respectiv 2,32 - 2,74 ) ! c) gradația VI ( din cele 7 posibile ) ! d) solda de comandă în procent de 20 % ( din maximum 25% prevăzut de lege) ! e) procent de 15 % pentru OMM ?! Mulțumesc celor care își spun părerea vis-a-vis de aceasta !

akord 75 spunea...

M
"Am înțeles încă de când am citit prima dată legea că intenția era de a reduce treptat creșterea pensiilor militare, de a le deconecta de la creșterea veniturilor celor activi!"
Era si banuiala mea dar au sanse minime de reusita, eventual doar pentru o scurta perioada.Iese scandalul mai mare decat si l-au dorit.De ce?
Tot din cauza lacomiei lor.Luati de val, au apasat "pedala defaimarii" mai mult decat si-ar fi dorit iar slugile media platite din gros sub diferite forme au facut exces de zel.

Viorel spunea...

Moșmartin16. Ați trecut Solda de grad actualizată cf. HG nr. 28/2023 în cuantum de 850 lei ? În plus, sigur Lt.col. are gradația a 7-a și OMM/SOSP = 20%. Iar dacă se aprobă noul Statut cum a promis Ciucă domnului Dîncu (la stână și la toamnă), va avea 25%. Dacă la dânsul iese 8.400, o ieși un 5.000 și la mine.

RD spunea...

@M, ești unul dintre puținii care îmi aprobă anumite păreri, însă prefer să fiu realist, nu să visez și nici să trăiesc din exemple plăcuțe ce fac parte din trecut, nu din prezent și nimeni nu știe ce va fi în viitorul apropiat și normal că mă refer la pensiile militare.

T0 nu este nici în sistemul pensiilor publice, nici în sistemul militar și nici nu va fi indiferent de ce se va întâmpla cu jalonul 215.

Aici vă contrazic @M, nu este exclusă o reclalculare la pensiile militare, însă nu cred că una de rezolvarea inechităților din sistemul pensiilor militare deoarece așa cum scrie în jalonul 215: reducerea cheltuielilor!

Așa este, când scriu despre așa ceva, probabil că mulți se gândesc 'ăsta e ciucan, are pensie de cel puțin 10000 lei, are Oscar, are nu știu ce'.. Nu doamne! Nu sunt ciucan, nu am pensie de 10000 lei sau de 7, 8, 9000 lei, nu am Oscar, nu am luat salarii compensatorii.. Dacă nu ar fi fost jalonul 215 și s-ar discuta de vreun PLX cu intenții bune (de actualizare, de rezolvarea inechităților) aș fi scris altfel, însă din păcate, nu este cazul.

Aș zice să-mi taie pensia cu 10% doar să văd pensionarii militari și să spună 'bă ce s-au rezolvat inechitățile', dar nu e cazul cu acest jalon! Să fac o glumă, să nu-mi taie pensia cu 20% deoarece m-aș întoarce în urmă cu peste 5 ani. :))

A spunea...

@MOs martin
1-E mai mare decat solda in plata al unui lt.col activ.
2-De ce 15 % Omm la un lt.col?Inseamna ca la avansat azi si maine a si iesit la pensie la 20 de ani vechime.Calculand asa ,nu conteaza ca ai 20 sau 24 tot aceeasi pensie le iese la amandoi.Deci,calculul este pentru neternimati ,nu?Calculati pentru cei care au stat 35 de ani si grad de col.,e interesant cat iese.Dumneavoasta calculati pentru exceptii de la cariera militara (nu la modul peiorativ) sau pentru MAI,la mapn putini in conditiile acestea.
NB.

Leo spunea...

Ion trebuie învățat ca să știe că este mai bine să fie mai tare decât mai mare....

mosmartin16 spunea...

A, calculul e doar un exemplu ! O să revin și cu altele din variantele posibile ! Mulțumesc !

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc, Viorel, pentru cele zise ! Revin cu alte exemple !

M spunea...

@RD

Eu văd lucrurile astfel:

Măsuri luate

1. Banca Mondială a apreciat pozitiv două lucruri:
- a) indexarea pensiilor militare întârziată cu 2 ani,
- b) eliminarea actualizării și păstrarea doar a indexării cu inflația.

2. Urmare a măsurilor luate (cele de mai sus) s-au obținut două rezultate:
- a) reducerea procentului din PIB alocat pensiilor militare (în condițiile în care numărul de beneficiari a crescut),
- b) reducerea raportorului dintre pensia medie civilă și cea militară de la 1:3 la 1:2 (am rotunjit).

Condiționalități
1. Păstrarea evoluțiilor pozitive,
2. Evitarea unor măsuri care să dezechilibreze (și mai mult) echilibrul resurselor umane. Să nu uităm că la trecerea pe contributivitate din 2010 s-a produs hemoragia de cadre care nu a mai fost recuperată, și nici nu cred că va mai fi.
Asta înseamnă deci păstrarea unui sistem care să fie avantajos actualilor activi.
Războiul de la graniță e un factor determinant!

Previziuni
1. Cred că se urmărește ajungerea la un anumit procent din PIB alocat pensiilor militare (să zicem 0.5%). Este în trendul PNRR care evaluează cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB, nu ca valoare efectivă.
2. Continuarea reducerii raportului dintre pensiile civile și cele militare către 1:1.5 - 1:1.7
3. Abia atunci văd posibilă o reașezare a pensiilor militare dar în interiorul procentului din PIB alocat:
- a) de dorit ar fi prin introducerea unui minim și a unui maxim pe fiecare grad (asta ar duce la creșterea celor care sunt sub minim și la plafonarea creșterilor pentru cei care sunt la maxim),
- b) se poate vorbi și de supraimpozitare care doar ar aduce satisfacție morală dar nu și materială celor cu pensii mici.
- c) mă îndoiesc că vor fi recalculări sau actualizări.

⭕ "Inechități" sunt și vor fi veșnic. Doi profesori, unul ieșit în 2000 la pensie, care a avut salariul între 0.5 și 1.5 din Salariul Mediu Brut (SMB) va avea un punctaj mediu de 1 și unul total de 35.
Alt profesor, care a prins altă lege de salarizare și s-a pensionat în 2025 are salariul între 1 și 2 SMB și va avea un punctaj mediu de 1.5 și unul total de 52.5.
Indiferent de legea pensiilor al doilea va avea o pensie cu 50% mai mare decât primul!
INECHITATE? Nu știu!! Eu consider asta mersul normal al vieții!
Îl înțeleg pe primul că este nemulțumit! Nu îl înțeleg de ce îl înjură pe al doilea!

M spunea...

@Moșmartin

Și pentru restul elementelor din soldă a plătit degeaba CIBS? 😂😂😂 Tare asta!

Oricum puneți în practică visul de aur al marxismului: toți o singură pensie!

Colonelul respectiv o fi fost pilot și o fi plătit toată cariera dublu impozit decât unul de la logistică (să zicem) dar la sfârșitul carierei îi dăm un pumn în gură și îi facem egali! Bravo tovarășe!

Schimbă legea salarizării mai întâi și scoate sporurile introducându-le în solda de funcție și apoi joacă-te cu găletușa în nisip făcând calcule pe pensiile altora!

Obsesii de oameni care vor să fie importanți! Gata! Am trecut în rezervă! Suntem pensionari! Lasă visele în care mata decizi soarta a sute de mii de oameni! Vezi că ajungi să întrebi: "cât e halatul?"

akord 75 spunea...

Mosmartin16
In cazul meu scazand S Cda si luand coef coresp lt.col. tot ar iesi o suma mai mare decat dublul pe care il am la acest moment.
Asa ca imi permit sa o trec la capitolul "vise taica,vise"😂
PS sper sa citeasca si RD ca sa vada cam care e realitatea.El spune ca NU are Oscar. OK!! pe vremea mea nici macar NU EXISTA notiunea asta
Si iarasi PS: De unde apare tot timpul S Cda ca "element comun tuturor militarilor" ca mie nu mi se pare deloc a fi "atat de comun":-)
Asta-i "jmekeria" introdusa odata cu L 164 pt a se umfla bosii in cuantum pensie.In 2000-2004 S Cda era o raritate,o aveau cdt,sef st maj,loct tehnic si cel pt servicii....cam la fel si SM care se dadea pe oki frumosi si pe pupat poala caftanului
Smecheriile nu au inceput nici cu L223 nici cu altele.Ele sunt dintotdeauna inca de pe vremea democratiei originale inceputa dupa '90.
La pensii militare inceputul l-a facut chiar L164 unde in elementele asa zis comune s-au strecurat S Cda si SM(asta din urma chiar era foarte volatil-strict pe interes.
Cunosc plt adj (pe vremea aia) care a primit SM pt ca frati-su avea o firma de cnstructii iar la randul lui "cineva" avea nevoie de reparatii(la un pret cat mai mic) la un casoi primit mostenire.Si uite asa adjutantul a ajuns "merituos" si s-a uskit urgent la pensie.Boss-ul si-a rezolvat si el casoiul...."o mana s-a spalat pe alta"
Si cazuri mai sunt ohoooo
Venea adj la program numai daca si cand avea chef....asa era prin 2000
Banuiesc ca acum nu e mai bine! baaaa.....nashpa rau
Ioi doamne feri 😂

mosmartin16 spunea...

M, ție îți e tare greu să ai capacitatea să te controlezi și să nu jignești ori ironizezi când vezi "că-ți fuge pământul de sub picioare" ! Te înțeleg și ca să mă limitez numai la spusele tale : caută-ți halatul...că la ceasul reformei se aude deja... tic- tac, tic - tac !🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Cuantumuri pe variante le-am prezentat pe celălalt topic al lui Huhu !

A spunea...

@akord
Subscriu la harneala cu S.C.,nu e spor permanent,ma rog,la multi.Nu mai exista SM.a bufnit buboiul saraciei si se acorda la toata lumea,au crescut artificial salariile trupetilor.Au introdus Oskarul care e mai smecherit,nu e un procent fix si nici o perioada batuta in cuie.
Daca faci scandal,pana ala urma iti da 20% pe 3 luni.
Pe langa acest lucru,acel 5% din efectivul INCADRAT al UM s a subtiat ...o parte se duce catre esaloane,unde firesc au aproape toti.Acolo de unde am iesit aveam incadrare 36%,in speta multa ***e la Oskare. Pe scurt,nu s a schimbat nimic in conceptia militareasca.

Mihai spunea...

Niciodata cand s-a trecut pe contributivitate nu s-a produs hemoragie de cadre. A nu se confunda cu faptul ca L223 prevedea pentru 5 ani alegerea intre contributiva si L263.
Foarte putini au ales 263 in detrimentul L223 neafectata de OG 59. Cea mai mare hemoragie de cadre s-a produs in 2017 in perioada de gratie pentru aplicarea OUG 59. Alta hemoragie se pregateste acum daca prevederile legislative nu vor fi favorabile activilor din grupele AC si mai putin CS care sunt dezavantajati pe contributiva daca vor sa iasa in pensie inainte de termen cu 13 ani inainte ,maxim prevazut de lege. Numai ca nu va exista calcul pe contributiva pe viitor pentru activi.
Huhurez , poate iti vine benzina la motor si publici comentariile care indreapta unele erori.
Nu fi partaș la neinformarea corecta a vizitatorilor blogului.

Leon spunea...

@Akord, sa nu generalizam !
Legea 138/1999:
"Solda de merit se stabileşte o dată pe an, de regulă după aprobarea bugetului, în baza criteriilor elaborate de către ministere sau, după caz, de instituţiile centrale şi se acordă pentru cel mult 30% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare."
PS. Pentru a multumi pe toata lumea, la noi se acorda SM, de regula incepand cu luna Martie pentru 12 luni, prin Rotatie, in procentul de mai sus !
PS.2. Solda de Comanda , nu se dadea pe ochi frumosi, beneficiau numai Functiile de Comanda si asimilate !

Leon spunea...

Interesant si foarte CORECT comentariul urmator:
https://www.stiripesurse.ro/atac-dinspre-aur-de-ce-isi-bat-joc-de-militarii-corecti--de-ce-sunt-terfeliti--suntem-manipulati-pentru-a-ne-uri-propria-armata-_2816380.html
PS. Poate il trimitem si lui ION(el) !

M spunea...

Poate îi spune cineva și lui Drulă care e diferența dintre militar și casieriță la Lidl!

Un soldat din Arad, condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru insubordonare / A refuzat să meargă într-o misiune, la 5 dimineața / Cu o zi înainte misiunea s-a anulat pentru că s-a defectat TAB-ul, iar soldatul s-a declarat epuizat

https://www.g4media.ro/un-soldat-din-arad-condamnat-la-3-luni-de-inchisoare-cu-suspendare-pentru-insubordonare-a-refuzat-sa-mearga-intr-o-misiune-la-5-dimineata-cu-o-zi-inainte-misiunea-s-a-anulat-pentru-ca-s-a-defect.html


Să nu uităm ce înseamnă DRULĂ în frumoasa limbă română!

drúlă substantiv feminin [Atestat: PAȘCA, GL. / Plural: drulale / Etimologie: nct] (Reg; dep) Femeie depravată, femeie stricată.

Votați Drula! Fiți drule!

mosmartin16 spunea...

Orice structură militară din lume implică cel puțin două elemente definitorii, respectiv : a) ierarhia militară ! b) riscurile și pericolele de expunere în caz de conflict ! De aici, implicit, cele două elemente salariale, respectiv solda de comandă și sporul de pericol deosebit / compensația de risc ! S-auzim de bine !

Leon spunea...

Iata ce raspunsuri elegate ofera ION la intrebarile primite :
https://m.ziare.com/ion/ion-acuzat-furat-imagine-primaria-ciugud-1792065

akord 75 spunea...

Probabil lui Drula i se trage din familie.Are si el o mama,nu-i asa?😂

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@mosmartin

Să dai lecții de bună creștere după ce tu jignești este culmea tupeului! Nu îți convine când îți scriu la nivelul la care răspunzi tu? Ți-am scris inițial așa cum scriu fiecăruia cu respect și considerație. Mi-ai răspuns cu un elegant "cap sec"! Așa că las-o baltă!

Dacă ești așa deștept cum te crezi răspunde la două întrebări:
1. E normal să plătești CIBS pe o sumă dar la calculul pensiei să ți se ia altă sumă?
Observație ajutătoare: dacă am fi militarii britanici (care nu plătesc nici un fel de impozit pentru pensie) ar merge!

2. Când rezolvi și treaba cu apartamentele pe care voi le-ați luat aproape gratis?

M-am întâlnit azi cu un coleg de generație. Și el a pus aceeași întrebare!

Chiar ai tupeul să vorbești de INECHITATE când ai burdihanul îndopat cu zeci de mii de euro luați pomană? Nu ai nici un fel de rușine? Chiar nu îți dai seama cât ești de încrâncenat și de orbit de ură?
Nu, nu îți dai seama! Ai găsit halat?

akord 75 spunea...

S-ar parea ca pana si Ion a devenit mai empatic decat maCiuca
Sa-i zicem "ion al nost'.."?
@Leon
Faptul ca imi dati citate din legi(L138/'99)e de apreciat, dar nu schimba realitatea cu nimic.De parca n-ati sti!
La S Cda as avea multe de comentat(inclusiv si mai ales, la "asimilate" pt ca am fost exact in aceasta situatie)Nu vreau sa va rapesc din timpul dvs dar se aplica exact ce am spus mai sus ref la legi....caz general in Ro indiferent de domeniu
O seara buna!

RD spunea...

@M,

Nu inteleg de ce majoritatea pensionarilor militari (ca sa nu spun aproape toti) nu se impaca nici acum dupa atatia ani de neactualizarem ca sansele ca pensiile militare sa mai fie actualizate duc spre 0%. Si adevarul este ca daca pensiile militare ar mai fi fost actualizate in acelasi timp cu cresterea salariilor celor din activitate, in acest moment pensiile din acest sistem erau cel putin 1,2% din PIB. 2017 - 2023!

Cu acest jalon 215, se diminueaza si mai mult sansele ca ele sa fie actualizate, insa niciodata sa nu spui niciodata!

Sunt de acord cu treaba asta cu rezolvarea inechitatilor, insa multi nu stiu sau nu vor sa faca diferenta intre pensia de acum pentru un colonel si cea de acum 7 ani. Cand nu mai ai actualizarea in lege, ce mai e de spus? Decat de acceptat, indiferent daca iti convine sau nu.

Am vazut multi USR-isti, fie ca s-au declarat, fie ca au aprobat ura lor fata de pensiile militare pentru a atrage cat mai multe voturi, iar aici ma refer la beneficiari de pensii militare, crezand ca lor le va fi bine, neacceptand adevarul si anume ca USR vrea raul tuturor pensionarilor militari, indiferent daca cuantumul este mic, mediu sau mare!

Am scris despre asa ceva in legatura cu ce a postat @M, insa are dreptate, dar evit sa scriu adevarul deoarece am vazut care este atmosfera pe aici atunci cand postezi realitatea!

Adica este normal ca in sistemul public un medic sef la nu stiu care spital sa aiba pensia de 5000 lei (ma rog e vorba de puncte, dar am zis asa mai pe scurt), iesit la pensie in 2023 (sa zicem), iar altul iesit in 2010, trebuie sa aiba tot la fel? Acceptati adevarul!

Ion Oblemenco spunea...

Vocea lui Ion pare a fi vocea ciucanului

Doru spunea...

ă,ă,ă….Ioane ….ești tare prost

Viorel spunea...

Stimai pensionari. Săptămâna aceasta am făcut o gafă din neatenție. Domnul Huhu Rezea ne-a tras o CLAPĂ la toți cu ION al lui Ciucă. A vrut să ne încerce vigilența însă noi nu ne-am prins, deși scrie clar pe blog la început. Acum 15 minute, recitind cu atenție despre ION, mi-am dat seama că în fond ION = NOI, deci tot ceea ce am comentat la adresa lui ION, am postat la adresa noastră.

mosmartin16 spunea...

M, mie nu-mi trebuie halat ! E suficient că-l porți tu !🤣🤣🤣 Cât despre acea exprimare nefericită a mea ( n.n. - cap sec !), nu am nicio problemă în a-mi cere scuze și o și fac...și-ți mulțumesc dacă le accepți ! În rest, fii sănătos !

Leo spunea...

Memento
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/46-de-ani-de-la-cutremurul-din-1977-cati-romani-si-au-pierdut-viata-in-acea-zi-tragica-2266263

Leon spunea...

Stati linistiti, Romania educata ne asteapta cat de curand:
"Adriana Stoicescu: Analfabetul funcțional va deveni istorie. Prostul absolut îi va lua locul

Eliminarea din lista concursurilor și olimpiadelor exact materiile de bază: limba română și Istoria, constituie o gafă a ministerului Educației peste care cu greu se poate trece, cu atât mai mult cu cât în societate această decizie se resimte ca un act de agresiune, ca o încercare de ștergere a propriei identități.

Judecătoarea Adriana Stoicescu a comentat revoltată pe pagina sa de Facebook această decizie a ministerului Educației. Ea schițează un viitor în care „analfabetul funcțional” va fi înlocuit de „prostul absolut”.

Vă prezentăm postarea judectăarei Adriana Stoicescu.

„Scoateți, mă, limba română și istoria din școli! Definitiv!
Nu vă opriți la olimpiade, un mizilic. Ce nevoie avem de ele?

Într-o țară plină de „academicieni analfabeți și doctori în hoție, ne încurcă de-a dreptul.
E plină patria de expertiza lor, întru prostirea poporului care se uită tâmp în gura intelectualilor, colegi ai Elenei Ceaușescu.

Ce nevoie avem de Tolstoi și Eminescu? Ardeți, naibii, cărțile, că ocupă loc și adună praf.

Dărâmați statuile și ridicați cârciumi, căci mațul nostru, stăpânul nostru.

Faceți din muzee hub uri gastronomice, pe bune! Nici dracul nu mai are nervi să viziteze niște vechituri în care sunt expuse chestii care nu țin de foame. Și cum să te lauzi pe Instagram că ai vizitat un muzeu? Doar nu am înnebunit...

Despre biserici am stabilit: dărâmate, tată, rapid, că încurcă rău.

Scoateți de îndată istoria din școli!
Sclavul nu trebuie să își cunoască trecutul. El trebuie să știe să silabisească numele firmei de transport care îl duce la cules de sparanghel și, eventual, să numere până la zece ca să nimerească autocarul.

În rest, veselie maximă, distracție super, sărbători magice, patru ore pe Valea Prahovei că asta-i România.

Analfabetul funcțional va deveni istorie și vom lăcrima discret după el. Prostul absolut, cu privire goală, dar fericit, îi ia locul, încet, dar sigur.

În timp ce alții ascultă Bach și Strauss, noi stăm cu ochii lipiți de un tv uriaș, privind cohortele de dame de prost gust unduindu-se desculțe pe ritmuri de manele.
Adorăm lanțul de aur gros de la gâtul unui rapsod cu banii lipiți de frunte și ne mândrim cu vocația noastră europeană, de executanți lași și fără coloană vertebrală, fără prea multe întrebări existențiale dar pricepuți la toate.

Distrugeți complet școala!
Dați-i lovitura de grație, nu o mai lălăiți! Băgați la greu educație sexuală pentru cele 42 de genuri, că de educație sanitară nu e nevoie.
Chemați-o pe Greta să ne învețe să salvăm planeta și pițigoii în timp ce stăpânii se plimbă cu elicopterul pentru 30 de km.

Nu, nu avem nevoie de cultură și nici de educație.

Ne suntem suficienți.

Și ne merităm soarta.”, a scris Adriana Stoicescu pe Facebook."

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.