Un produs Blogger.

miercuri, martie 15, 2023

Raportul Băncii Mondiale privind pensiile speciale în traducerea USR

124 comments

Topic... la cererea lui @akord.

Din conferința de presa a parlamentarului USR, Cristian Seidler,  se vede că inițiatorii PNRR pentru România nu știu că prin alinierea pensiilor militare la contributivitate cheltuielile cu aceste pensii ar crește substanțial. Vor scădea doar pensiile celor care au trecut în rezervă înainte de vreme; disponibilizați, pensionați anticipați parțiali. De asemenea, ar scădea pensiile celor care au avut solde mari numai în ultimii ani de activitate. In mod cert, prin alinierea la contributivitate s-ar elimina actualele discrepanțe dintre pensiile mari și pensiile medii pentru cei care au avut aceleași funcții, grade și vechimi.
Acum avem o parte din explicațiile pentru constatarea că mulți militari, activi și pensionari, au votat cu progresiștii useriști  la ultimele alegeri europarlamentare, parlamentare și locale. Au impus și un primar la Capitală.

 

124 de comentarii:

Sorin spunea...

@huhu
"Acum avem o parte din explicațiile pentru constatarea că mulți militari, activi și pensionari, au votat cu progresiștii useriști"...
Cred ca USR a fost, la vremea alegerilor, o alternativa, în analiza și opțiunea militarilor, la mizeriile și corupția din partidele existente, de orice coloratura. Militarii au înclinația de a pune în balanta mai multe argumente pro și contra decât restul populației, mai ales a marii mase de votanți cu câteva clase din zonele rurale sau de la periferia urbelor.
Nu cred ca vor obține peste 5 procente la alegeri, cauzele probabile fiind tonul agresiv, intenția de a schimba tot fără a proiecta și construi din timp ceva în loc,.... cu toate ca au cooptat multe minți luminate și cu educație solida. Dar nu întotdeauna un om educat are și cei 7 ani de acasă și bun simt.

Paul Puiu spunea...

Despre pensia lui Ciuca!!!!

https://youtu.be/F2d-HH6GpCY

M spunea...

@Sorin

La data alegerilor programul politic al USR spunea că pensiile militare sunt îndreptățite și meritate! 😁 Pe vremea aia și eu eram susținător al USR și îmi luam înjurături de la Huhu!

maiag spunea...

E O TEMA SPECULATIVA pentru partide in vederea alegerilor din 24,dar va ramane la stadiu de gargara politica si inselatoria votantilor apevisti,dupa ce apare legea cu pensiile speciale si mai apare si decizia ccr pe 23 martie,luvcrurile se aseaza,votantii se vor orienta spre partidele care ofera alta minciouna,asa ca ,,,,nimic nu va fii nou sub soare,ramane cum am stabilit,totul se transforma ca terminologie dar nimic egalitarist sau nedescriminatoriu

Cezar spunea...

USEREAUA..VREA LA PUTERE!!
Dar idioti dupa cum au demonstrat din plin..nu sînt in stare sa.si nuanteze discursul nici macar in problema pensiilor militare!
1..Armata si numai Armata TREBUIE SA BENEFICIEZE DE PENSII SPECIALE
2.PENTRU CA INTENTIONAT S.A FACUT VARZA A LA CLUJ..PENTRU A TRECE NEOBSERVATI CEI CARE AU CAPUSAT ARMATA..SE IMPUNE:
LEGE NOUA..CONFOFRM NATO SI STATELOR UE!
CEL MAI APROPIAT PROIECT DE LEGE CARE REZOLVA 95 % DIN PROBLEME ESTE PLX..199..CARE CU TOATE AVIZELE ZACE IN SERTAR LA C.DEPUTATILOR
NB
ATI AUZIT PE CINEVEA SA VORBEASCA DESPRE PENSIILE MAI..ALE SRI..ALE ..ETC
NUU..TOTI STRIGA..PENSIILE MILITARE..CHIT CA RESPECTIVII NU AU INCALTAT ODATA MACAR UN BOCANC MILITAR!

sw_worker spunea...

@huhurez Problema cu cresterea sau scaderea cheltuielilor statului prin trecerea pe contributivitate a pensiilor militare este problema lor, problema noastra este cum sa indreptam inchitatile din sistem si furtul din banii meritati de noi. Vad aici o oarecare duplicitate.

Huhu Rezea spunea...

@sw
Duplicitatea se poate rezolva prin calculul dual, ca la magistrați.Astfel, nimeni nu pierde.

Cătălin spunea...

FIECARE LUPTĂ CUM POATE CU STATUL PARALEL. NEA MIRCEA APASĂ PUTERNIC PEDALA DE ACCELERAȚIE. SE ANUNȚĂ ZARVĂ MARE, ODATĂ CU VENIREA PRIMĂVERII:http://sindicatulcmd.blogspot.com

Paul Puiu spunea...

Huhule, daca oana in prezent nu si inteles, calculul dual este valabil doar pentru cei care au statut de magistrat, pentru pensiile militare acest mod de calcul este incompatibil!!!
Daca e asa avantajos acest calcul dual, de ce nu a fost adoptat si mentinut de politruci inca din 2010 si pana in prezent si in cazul pensiilor militare??? Nu exista inca din 2010 oare acest mod de calcul dual???Daca nu a fost pus in aplicare sau adoptat inca dinn2010 acest mod de calcul, ca la magistrati, Huhule cine crezi ca tu acuma ca il va adopta s-au transpune in aplicare in cazul pensiilor militare??🤔🤔🤔Ne imbatam cu apa chioara, in continuare tot vointa politrucilor primeaza si in cazul pensiilor militare si nu ce vrem unii dintre noi!!!🤫🤫🤫
Eu zic ca cel mai bine e sa ne multumim cu cuantumul pensiilor actuale care e cel mai avantajos decat un nou mod de calcul care sa ne diminueze pensiile!!!!🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Calculul contributiv este foarte compatibil și pentru militari, mai ales că soldele lor au fost si sunt peste media salariului mediu pe economie, reper funcție de care se stabilește punctajul în sistemul public.
In plus, calculul contributiv este și o garanție pentru stabilitatea cadrelor active în sistem, interesul fiind să cumuleze cât mai multe punctaje anuale de pensie.
Gulerații au mătrășit calculul contributiv pentru că elimina speculațiile salariale din ultimul an de activitate, practicate pentru mărirea artificială a bazei de calcul, și făcea neatractivă pensionarea anticipată.

Dacă mai repeți prostia cu să ne mulțumim cu ce avem... nu te mai public.

Huhu Rezea spunea...

Surprinzător este că deputatul Seidler știe că prin OUG nr.1/2011 s-a dispus constituirea din arhivele financiare ale unităților a bazelor de date cu veniturile salariale ale militarilor de fiecare instituție militară in parte.
Nu era nevoie ca acele date să fie transmise la Casele Sectoriale pentru că adeverințele de venituri pentru calculul cuantumului pensiilor se eliberează de unități, CMZ-uri.

Outlander spunea...

@Paul Puiu
LEGE nr. 223 din 24 iulie 2015
privind pensiile militare de stat
EMITENT
PARLAMENTUL
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 556 din 27 iulie 2015

Art. 122 (actualizat)
Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, precum și urmașii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege, cât și cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
(la 11-12-2015, Art. 122 a fost modificat de pct. 24 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015. )
Dacă până la 31.12 2020 s-a putut de ce nu se poate o astfel de precizare în viitoarea lege și pentru viitor?

reddog spunea...

Rambo ne spunea cândva că s-au făcut măgarii mari cu adeverințele astea de venit.
Deci se pricep și alții la astea nu doar politicienii. 😁

reddog spunea...

Oricum teoria chibritului lovește din nou.
Deci pot creste pensiile in timp ce scad cheltuielile cu pensiile. 😁
Fiecare e in lumea lui. 🤣

Bruno Simba spunea...

PAUL PUIU spune ca sa ne multumim cu ce avem.Pai domnule Paulica, eu am pensie militara 3500 iar daca as avea calculul componentei contributive pensia ar fi 5400 fara O.M.M.crezi ca sa fi in locul meu te-ai multumii.Ar fi bine sa nu mai faci afirmatii cu ce sa se multumeasca altii.

Luc 3 spunea...

@Paul,e bine că ești mulțumit, nici eu nu sunt adeptul contributivitătii dar dacă se va face în două moduri calculul pensiei și să rămână în plată cel avantajos,sunt de acord! În 2016 un coleg și-a facut calculul în ambele variante,pe contributivitate pierdea 500 lei!Avea vechime în sistem 31 de ani și vreo 5 în civilie,militar din anul 1985,pe legea 223 a câștigat 500 lei în plus! Oricum nu este cum vrem noi,dacă vor să taie,taie!🤷‍♂️

Cezar spunea...

Militianul.."Pielea P"...îi multumit desigur...

akord 75 spunea...

@Bruno Simba
si eu am 3200 dar ii dau lui P**a Puiu o mie de la mine ca sa se multumeasca cu ce are.
E normal ce spune P**i Puiu: Numai un super imbuibat caruia ii plesneste contul, poate fi multumit "cu ce are" inca vreo 3 vieti de acum incolo.
Indiferent de costul vietii,rata inflatiei si orice alte evenimente neprevazute
Pe cine dreak o fi avut sapaligaru' asta pila de-a ajuns comisar sef si el nu stie nici sa scrie in limba romana.....o fi de la "laberali"?
De la pesedea sigur nu e,ca prea ii injura....sau o fi "andărcavăr"?
O fi shoshocar ?😀 sau de la aia cur-cubeu?
...moldovene, viurele, izmene'nbrau ia zi tu de acolo din fundul magaziei! Hai scoate o idee geniala din putza gandirii tale,singurul "cap" cu care gandesti 😀

Relu spunea...

" De asemenea, ar scădea pensiile celor care au avut solde mari numai în ultimii ani de activitate." Pare ca nu stie ca in ultimul timp au mai aruncat niste firmituri din legea aia a salarizarii aplicata discretionar si evident ca vor avea niste venituri un pic mai mari decat acum 2 ani. Asta e motiv sa taie tot.

akord 75 spunea...

Puiu asta scrie foarte corect cand face copy/paste 😀
Eu zic sa ne multumim cu ce avem.....ca doar pe el il avem reprezentativ in tagma functionarilor publici 😀
reddogu' nu se pune: Are haz !.... si-l duce mintea
Celalalt e mai nefunctional,as putea zice.

Relu spunea...

Si tov Chirieac, ala cu bani din afacerea Motorola, legat de demonstratiile din Franta: guvernul francez face ce trebuie, daca nu sa ia exemplul pensiilor speciale de la noi cu muncesti 25 de ani si ai 10000 euro pensie. Dezinformarea functioneaza. Si o mai ardea ca a crescut speranta de viata de cand am intrat in UE, adica daca pana ieri speranta de viata era de 50 de ani si azi am intrat in UE, de azi speranta de viata a crescut la 60 de ani. Dar nimeni nu spune cat este speranta de viata sanatoasa.Si toti se plang ca nu au tinerii de munca. Pai de ce sa muncesti panala 70 de ani? Ca sa spui ca nu au tinerii locuri de munca? Nici nu se omoara ei cu munca mai ales dac aparintii le dau bani.

Relu spunea...

Seidler facut muci de Cezar Osiceanu pe tema pensiilor pilotlor si a personalului navigant. Diferenta intre acest baiat si Bolos e doar varsta in rest la fel de capabili.

RD spunea...

@Huhu,

De ce amenințați un om care scrie că trebuie să ne mulțumim cu pensiile pe care le avem? Ați scris așa: 'Dacă mai repeți prostia cu să ne mulțumim cu ce avem... nu te mai public.'

Este părerea dânsului și poate fi a oricui la fel. Trebuie să scrie ca să vă convină sau cum?

Când cereți de la alții rezolvarea inechităților din sistemul pensiilor militare, să vă gândiți dacă dumneavoastră sunteți corect..

Așa sunt și politicienii, au putere și fac orice vor. Sunteți administratorul acestui blog și aveți putere aprobând ce postări doriți. Bine că ale mele aproape toate au fost aprobate, însă cel mai important lucru este să aprobați toate postările cu excepțiile celor care înjur.

Nu toți trebuie să gândească la fel și nu există nicăieri așa ceva.

Eu am mai scris, rezolvarea inechităților se poate rezolva printr-un PLX sau ceva de genul.

Prin PNNR nu se vor rezolva inechitățile. Vă veți convinge în curând.

Adică majoritatea vor pierde. Ce a fost în perioada Boc, nu va mai fi la fel și acum.




Liviu spunea...

Mascariciul asta de la usr intr-o emisiune la tv spunea ca si militarii trebuie sa aiba pensii pe contributivitate,ca pt el si cei din usr orice pensie care nu e pe calculata contributiv e considerata pensie speciala!Un alt invitat i-a zis ca in toate tarile membre NATO militarii au pensii calculate diferit fata de civili,parca a intrat SATANA in el sarea dupa scaun si tipa de nu il mai oprea moderatoare emisiunii si spunea nonstop MINTITI,MANIPULATI,TOTI MILITARII DIN NATO AU PENSIE PE CONTRIBUTIVITATE...nu stiu care invitat incerca sa caute pe telefon sa-i demonstreze el sarea si de pe scaun si era isteric ca nu-i adevarat,vreti sa mintiti si sa manipulati romanii!😱😱😱Acesti nenorociti din usr distrug tara!De asta au fost ajutati tradatorii de tara sa ajunga la putere!

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Tot nu te-ai prins despre ce discutăm pe acest blog.
Cu toate că pensiile magistraților sunt calculate și contributiv, ele tot sunt pensii speciale.Sunt reglementate de o lege specială, L 303/2022, care permite magistraților să râmână în plată cu cuantumul mai avantajos dintre cel calculat procentual și cel calculat în puncte. de pensie.

ifrim spunea...

Cum vine asta adică plătim BM pentru consultanță ca să ne facă rău?(Tăiat cuantum)Deștepți suntem românii!Și dacă va fi să fie contribuționistă atuci aceasta se înmulțește cu trei căci noi nu dormeam,executam program de somn !

Burebista spunea...

Într-un articol de pe G4 media, Ghinea recunoaște ca banii din PNNR sunt împărțiți pe număr de jaloane, transe etc... Deși spune ca sumele din granturi și inprumuturi sunt repartizate in mod EGAL pe numărul de jaloane, la trensa a 2 de vre o 3 miliarde cică sunt vre o 50 de jaloane, zice el ca neimplementarea a 2 jaloane din cele 50 atrag suspendarea plății a 1,4 miliarde din 3??? Asta a fost repetent la matematica... 3 miliarde împărțit la 50 sunt cam 60 milioane per jalon... Neimplementarea a 2 jaloane fac cam 120 milioane de euro... La el fac 1,4 miliarde??? Citiți articolul și va veți convinge...
https://www.g4media.ro/cristian-ghinea-romania-risca-sa-piarda-14-miliarde-de-euro-din-a-doua-transa-pnrr-care-este-noul-mecanism-prin-care-comisia-europeana-blocheaza-banii-tarilor-care-nu-fac-reformele-asumate.html

ifrim spunea...

Akordeoane te-am "luat" am 3260 să vii să mă perii de scame sărăkie!Ai "calcolat "cât avem de "loat" din urmă pt.CASS?Aaam înțeles n-ai "calcalator"!

Burebista spunea...

USR iștii și-au dat seama că nu mai tine minciuna că neîndeplinirea unui singur jalon (în speță 215) pensii speciale, spuneau ei ca România nu va mai primi niciun leu din restul banilor din PNNR nealocati încă și acum au sucit macazul și spun alta minciuna. După ce spun clar ca fiecare jalon are o sumă fixa de primit prin PNNR spun mincinos că nerespectarea unui singur jalon ar atrage penalizarea de la CE cu de 5x banii respectivi.. Spune Ghinea ca unele jaloane sunt mai importante decât altele... Minciuni. O sa primească România banii și fără cele câteva jaloane neindeplinite sau îndeplinite satisfăcător asa cum de fapt cere UE și CE.. Cred ca știți cu toții ce însemna satisfăcător... Atunci să văd cu ce o sa mai vina USR ul ca tema de campanie sau dezinformare publica... Abia aștept sa le pună guvernul și lor it-stilor impozit pe venit asa cum plătim toți...
USR.. E... Istorie.. 🤣 O ia ușor ușor pe urma PMP..

Gaby spunea...

Salut tuturor!
Acum câțiva ani vă spuneam că un coleg de-al meu, subofițer, în urma unui accident a fost pensionat medical cu ,,doar,, 16 ani militar și vreo 5 în civilie. Pe legea 263 a ieșit cu 650 lei pensie. ...un șoc pentru el cât și pentru noi, colegii lui.
După 2015, pe legea 223 a ajuns la 2000 lei...
Nu toți de pe acest blog ajung să aibă 30 de ani vechime, din motive diferite de voința lor.... și nici nu am fost toți Generali sau Comandanți de unitate, etc...
De aceea zic să o ,,luăm,, mai ușor cu Contributivitatea... unii vor avea soarta colegului meu... repet 650 lei, subofițer.

Xman spunea...

Acesti domni si doamne lovesc puternic in institutia formatoare a statului roman.Cand
ajungi sa vorbesti in halul asta despre armata e clar ca nu ai nimic de-a face cu aceasta tara.Ma intristeaza faptUl ca adoptati ideea formulei de calcul civile,care nu are nici o legatura cu armata.Armata e o alta lume,dar totusi care a generat si lasitati Punctum

Huhu Rezea spunea...

Xman
Păi asta de acum nu e pensie militară și nici specială dacă este mai mică decât ce calculată în puncte de pensie!

akord 75 spunea...

ifrim
Io nam calcalator da zic sa n-e multumim cu ce a-vem s-au mai bine cu ce are P**a Puiu
L-a bani ma refer ca restu numi trebe
Eheee la CAss tot P**a Puiu trebuie sa primeasca (si inca mult de tot).....ce daca lui nuia oprit nimic.Facea gat ca vrea sa primeasca...
Deci i-o zic 𝘀𝗮𝗻𝗲 𝗺𝘂𝗹𝘁𝘂𝗺𝗶𝗺 𝗰𝘂 𝗰𝗲 𝗮𝘃𝗲𝗺.Io ma multumesc si cu ceai tu/dvs,amaratii aia de 3mii si...cam un sfert din cat are militianu cu dosar beton la clasa muncitoreasca
Poate il ajuta si m-ares undercovar

reddog spunea...

Huhu
Sunteți sigur că raționamentul asta e valabil pentru toți pensionarii militari?

akord 75 spunea...

Gaby
Cam cu asta ma enerva mos martin16 cand enumera el cele 5 principii de stabilire a pensiei universal valabile si COMUNE TUTUROR MILITARILOR
...si le enumera,incepand cu grad ,functie...etc
Ultimele ca elemente COMUNE TUTUROR militarilor(zicea el) erau INTOTDEAUNA indemnizatia de cda si sal de merit
La intrebarea "ca de ce" raspundea invariabil: "Ca asa prevedea L164".... cea mai si cea mai bla,bla.......Ete fleosc! mos martinu....
kissu viurel ot Hurzicani vrea in pensie si ciucalata ....
Fiecare traieste in lumea lui si il doare'n pix de ceilalti(precum sustine paznicul de ocnasi)
ma rog si civilu' asta un alt imbuibat din ministerul lu' justetea a lu' predoiu. Acolo toti sunt la fel....imbuibati fara exceptie....pe turnanta vine puternic militia cu primele "exemplare"scoase pe piata alde p**a puiu si pomperu'....comisari si comisari colonei si colonei care mai de care, infipti cu dorsalu' in birou pe la functionarimea publica
Apropo se maresc iarasi salariile la bugetofagi cu 10-30% dar si numarul lor in acelasi timp.....ca cica n-avem destui.Inca n-am ajuns la DUBLUL Germaniei dar mai e un pic
Cica se "degetelizeaza"....𝙘𝙖 𝙘𝙤𝙢𝙞𝙨𝙖𝙧𝙪'

Sensei spunea...

Ai avut salarii mari in activitate vei avea puncte multe pe contributivitate deci pensie mare pe contributivitate,adica pana in 1989 si dupa cam pana in 2004 la intrarea Romaniei in N.A.T.O.,DUPA ASTA NU I-A MAI INTERESAT DE ARMATA PE POLITICIENI. Ai avut salarii mici,subofiteri, sau ofiteri cu functii mici, vei avea pensie mica ca si exemplul dat de cineva mai sus. Stiti ca se dadeau inainte prime trimestriale apoi le-au scos de tot.

Huhu Rezea spunea...

@Gaby
Păi... gulerații ne-au adus pe noi, pe ăștia pensionați de mai multă vreme... dar la limită de vârstă, în situația de pensionari de invaliditate pe lângă ciucanii din ultima vreme.

RD spunea...

Parintii si bunicii nostri in direct la Romania TV de la ora 20:00. Sa vedem ce-o sa mai zica PBN (parintii si bunicii nostri) cu doamna Cretulescu.

Sensei spunea...

Totusi daca ai avut in ultimul an de activitate o solda mica , ex media 12 luni 4000 lei si
sa-ti calculeze 45% din 4000 adica pensia minima din civilie , in aceasta situatie toti civilii te injura ca ai pensie speciala IMENSA DE 1500 lei MAI BINE CONTRIBUTIVITATE DAR CEL MAI BINE CUM SPUNE HUHU O COMBINATIE INTRE CELE DOUA PENSII.

Leo spunea...

@Outlander
Se poate, dar nu vor nici politicienii și nici gulerații care-i influențează pe politicieni.
Practic nu vrea nimeni că le trebuie bani pt. majorările salariale care apar zilnic.

A spunea...

Nici nu stiu la ce sa comentez:)
In primul rand daca s-ar introduce armata obligatorie,bulangiul progresist din video ar trebui sa mearga vreo 6 luni MTR-ist.Cu drag m-as intorarce,probono,in armie, numai ca sa il pregatesc in centrul de instructie.Nu imi place sa fie omul asa ,fara cunostinte militare ,ar fi mare pacat.
2.Te salut M,sa fii cuminte !:)
3.Total deacord domnule Sensei,insa a-ti uitat sa precizati si cine lua primele....
4.Deacord cu calcularea in ambele variante a pensiei cu ramanerea in cuantum mai avantajos.
Pe mine personal m-ar salva 223,dar nici nu e corect ca ofiteri pensionati acum 20 de ani sa aiba pensii cat un sofer de basculanta pensionat tot cam in acelasi timp(poate mai mica un pic daca ma uit la Ifrim si Akord).
5.Domnului comisar P.P. ii e bine,firesc,pariez ca are in jur de 9000,cam asta e media la MAI.La ei s-au putut si se pot mai multe fata de MAPN.Cum nu e bine, cum arunca cu caschetele sau nu mai dau amenzi,au cu ce sa riposteze,mda.Am citit ceva parca,Go a postat, ca s-ar cere ca si Mapn-istii sa aiba drept de sindicat,sa de-a Domnu' sa se intample...

mosmartin16 spunea...

Acord 75, ești în eroare la greu ! De unde ai scos-o pe asta cu solda de comandă ca element salarial comun tuturor militarilor ?!🤣 Elementele salariale comune tuturor au fost și sunt : solda de grad, de funcție și gradația ! Capisci ?! Solda de comandă ( în diferite procente ) este "comună", adică specifică celor care au avut funcție de comandă ! Dacă ai priceput tu anapoda, asta e doar a ta problemă ! Tot anapoda ( ca să nu spun altfel ) ai priceput tu și treaba cu...solda de merit !🤣 Pe asta din ce "puț al gândirii" ai scos-o, că mie nu-mi aparține ?! Cum să faci trimitere la ceva care nu mai este reglementat în prezent ?! Io vorbeam de sporul de pericol deosebit, nicicum de bazaconia înțeleasă de tine cu acea ...soldă de merit ! Încearcă să fii mai atent și e posibil să înțelegi ! În rest...cu sănătate și minte multă...că toți avem nevoie de ele !

bogdan spunea...

Instanța supremă a stabilit că angajații care au lucrat în condiții grele beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, cu un stagiu obligatoriu de cotizare de 25 de ani și o vechime de cel puțin 30 de ani în activitatea respectivă.
Decizie în favoarea angajaților CEO în ceea ce privește aplicarea Legii 197

RD spunea...

A,

Ce ați scris la punctul 5 arată ura pe care o purtați celor de la MAI și semănați cu USR-iștii referitor la media de 9000 lei pentru ei. Manipulare! Bine că semănați și cu jurnaliștii și civilii, toți sunt împotriva pensionariilor militari.

mosmartin16 spunea...

Acord 75, tu ai habar ce pensie ți-ar rezulta ( față de cei 3200 cât spui că ai acum ) dacă pensia ți s-ar recalcula cu acele elemente salariale definitorii și actualizate ?! Sau iar te arunci ....ș-apoi "măsori" ?! Fii sănătos și....calm !🤣 Și...ia "culcalatorul" ...vezi anexa 6 din 153 și..."culculează" !🤣 E de bine dom'ne, fii sigur... și pentru tine ! Capisci ?!🤣 Sănătate !

A spunea...

@Rd
Total gresit,chiar imi care rau ca nu am fost si eu,prost am fost ca nu m-am facut politist.
Ce am spus gresit,faptul ca comisarii sefi au pensii de 9000? Aoleu...:),va rog frumos sa nu ma luati la misto...(sper ca ati inteles ca la Com.Sef am facut referire)
Nu semaman cu nimeni,eu am fost militar(a se citi - doar militar),azi pot sa spun :DIN PACATE!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
A spunea...

@Rd
Ca sa nu o mai lungesc,nu-mi place sa o "frec la rece"
pensionat 2018 - comisar sef ,specialist 1 judiciar IPJX -7500 ron.e corect sau nu?
Raspundeti daca e posibil doar cu DA sau NU?
Nu trebuia sa o fac dar mie nu-mi plac insinuarile marsave ce ascund alt rahat sub pres!
Pe om il cunosc personal de 20 de ani!

akord 75 spunea...

@ RD
Eeee adica nu e chiar ura ,ba chiar e departe de asa ceva.In schimb recunoasteti ca voi astia de la MAI ati fost si veti fi intotdeauna niste sulfe. De asta reddogu va intelege.La comportament semanati cu fostii lui "clienti". Si apropo !! Media de 9000 de lei la polcovnicii(bulangii fosti comisari sefi) vostri, functionari publici e mai mare de 9000....cu destul de mult,pe la vre-o 'anspe(11).Repet media de la alde P**a Puiu,doar a lor...
De asta macane sapaligaru' de pe filiera indecenta..."𝙚𝙪 𝙯𝙞𝙘 𝙨𝙖 𝙣𝙚 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙪𝙢𝙞𝙢 𝙘𝙪 𝙘𝙚 𝙖𝙫𝙚𝙢 !"
Pai asta, DOAR dintr-o indexare haleste O JUMA DE PENSIE MApN...scurt asa HAP!!
Daaa voi de unde aveti mascaria aia numita SOSP?...ati smanglit-o si p'aia nu?..Cum se numeste? "rabdarea magarusului de interne?"
Ai dreak ciorditori 😁
Acesta a fost un pamflet si nu se refera in nici un caz la "RD"
La Pielea Puiu DA!! si inca de 2X, ca bonus pentru analfabetism).Ca e mare lucru sa ramai semianalfabet spre 60 de ani si cu grad de colonel....a depus eforturi mari 😁

akord 75 spunea...

RD
La care pensionari militari va referiti?....ca vi se vede civilia pe sub vopsea
Bine ii zice: Ministerul Afacerilor Interne....mai mult afaceri decat minister

akord 75 spunea...

mosmartin16
las ca-ti aduc niste postari care iti apartin.Multe!
Nu-i frumos ca acum sa faci pe niznaiul....tu/dvs si csej, tusea si junghiul 🤣
In rest sanatate...minte...bla bla...si mai putina ipocrizie "ve rog"🤣
Ati tot ars-o ca opturisti pe la cemejeurile alea ca si scaunele se plictisisera.Cadea tencuiala pe.... 🤣
Dar:....𝙚𝙪 𝙯𝙞𝙘 𝙨𝙖 𝙣𝙚 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙪𝙢𝙞𝙢 𝙘𝙪 𝙘𝙚 𝙖𝙫𝙚𝙢!.Ce atatea 'nspe mii variante

nr. 1 spunea...

Vedeti stimati comentatori, de aceea e bine sa judecam un lucru cu cartile pe masa nu din amintiri! Documente oficiale, emise de CPS MApN si arata ca acum un an , media pensiei la ofiteri MI era de 7251 lei in timp ce la ofiteri MApN era doar 5351 lei ! Media la subof. MI era de 4540 lei in timp ce la subof. MApN era doar 3282lei! Iata asadar ca nu e vorba de nici o ura, nici o manipulare , e vorba de realitatea zilelor noastre , certificata prin documente nu pe vorbe! PS: Acum cativa ani a fost prezentat si un talon de pensie al unui agent cu peste 11000 lei. Aceste diferente intre cei de la MApN si MI sunt asadar reale si nu au nici o justificare avand in vedere ca militarii din MApN au cele mai multe restrictii de-a lungul carierei din tot sistemul SNAOPS si cele mai mici pensii (ca medie)! Nu mai vorbesc de diferentele uriase dintre pensiile celor din MApN si MI fata de restul structurilor ce compun sistemul SNAOPS!

Leon spunea...

"Liderul PSD spune că întregul sistem de pensii va fi raportat la venitul președintelui României. „Bugetarul numărul 1 din România e președintele României. Noi nu ne-am mai raportat la nimic. Te raportezi de la el și de acolo vii cu grila. Vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. Dacă ai o pensie mai mare decât ai avut salariul poți veni cu un impozit pe acea diferență”, a spus Marcel Ciolacu la Digi 24."

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/marcel-ciolacu-pensiile-speciale-vor-fi-impozitate-e-exclus-sa-castigi-mai-mult-la-pensie-decat-ai-avut-in-activitate-2284007

mosmartin16 spunea...

Acord 75, ți-ai dat arama pe față ș-ai întors-o ca la Ploiești !🤣🤣🤣 De ce spun asta ?! Simplu : nu ai mai scos un cuvințel despre cele două trăsnăi care mi le atribuiai mie, dar erau ale tale, respectiv cum că solda de comandă ar fi fost un element salarial comun tuturor militarilor și luarea în considerare în baza de calcul a soldei de merit ( sâc, altă bazaconie a ta ! )🤣🤣🤣 Iar cu..."să ne mulțumim cu ce avem" e o altă mostră de trăsnaie a ta, eventual "plagiat patentat de Paulică păișor" !🤣

akord 75 spunea...

@viorel
Ai tupeu nu gluma!
Poftim! pentru cei ca tine puturosi,lingai,....si multe altele.Ti se potriveste emoji-ul ala cu voma 🤮(aceasta nu este o jignire.Este constatarea unei crunte realitati
Deci, pentru izmanarul obedient, recompensat de sefii lui.Stie o tara intreaga dar putorile baga capul intre urechi.Problema nu este ca il au,problema este DACA IL MERITA ???
Valabil si pt M
(a se citi macar capitolul:PENTRU UNII MUMA PENTRU ALTII CIUMA) 14 mart.2023
https://politicaapocalipsei.net/2023/03/14/epigonii-pensiilor-militare/


akord 75 spunea...

@tehnocraci
Ce-ai fumat azi cu calculele astea "savante" de gâgă? "calcule" de cls a IV-a !
La intrarea Izvor cand ne mai chemi? Ca din 2010 ii chemi pe toti dar tu te dai pierdut in boscheti la Hurzicani....si tot asa de vreo 20 de ani
Au stiut astia ce-au ales cand te-au pus cu "agitatia" la pecerea 😃

akord 75 spunea...

mosmartinu'
Va respect prea mult ca sa bag "strambe"Cu astea se ocupa ciucanii,eroii din TO,detinatorii geniali de oscar si mai ales aia cu "afacerile interne"
Pe mine ma intereseaza doar doua lucruri
1-structura piramidala a gradelor si functiilor sa fie echitabila dpdv financiar incepand cu gradul de soldat pana la cel de gl.cu 4 stele cf raspunderilor si importantei(retine ca eu am inceput ierarhia de acolo de unde e normal sa inceapa nu de la col. sau alt grad pus in calcule de-ampulea ca sa dea bine la interes) sociale.Conditiile de munca difera si ele.Unele comparatii nici macar nu pot fi facute
2-respectarea unui ecart financiar decent si motivational pe masura inaintarii in grad si functie.Restul sunt doar cifre contabile
Odata rezolvat pct 1 si 2 restul devine foarte simplu.(renuntarea la mismasurile de tipul lingatorilor de clante si "cadre" care ventuzeaza fundurile sefilor absorbindu-le colonul)
Ca de asta ma oftic: Ar vinde-o unii si pe ma-sa pentru 5 firfirei in plus....
Parca au ajuns toti sa fie construiti din rahat.Asa se intampla cand din scoala de chelneri si aprozaristi vrei sa scoti cadre militare,oameni cu coloana vertebrala.N-ai sa vezi!! Ca n-are cum!

akord 75 spunea...

@tehnocrat
"... marea demonstratie din 24 martie" 😂😂😂
WTF !!!! Whaaaat ??... 𝙈𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙙𝙚𝙢𝙤𝙣𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙞𝙚??? 😂

PS pecereaua supraliciteaza,ca de asta a fost secretar BOB partid
"Cu Dumnezeu inainte!"
Eu credeam c-o baga p'aia cu socialismul stiintific plus ceva din Lenin,Marx,Engels + bonus Nea Ceasca impuscatu'𝙘𝙪 𝙘𝙪𝙫𝙖𝙣𝙩𝙖𝙧𝙞(citat PP) ....tradareee huooo!! 😂

akord 75 spunea...

Baaa fugiiiiti!!
Popimea vrea sa bage religia ca materie la Bac...

Viorel spunea...

”Vor scădea doar pensiile celor care au trecut în rezervă *înainte de vreme; *disponibilizații, pensionații anticipați parțiali.”
Oare cine să fie aceștia, dle drokA si C-zăr mitraliorul?
Nea Akord global. Am citit materialul, dar v-am văzut și în poză. Sunteți cel cu ochelari aflat între LOV și o altă doamnă. Ați cam crescut de când vă udați cam des la picioare. Văd că purtați și perucă. V-a căzut părul sau v-ați ras pe cap ?
Băi Nea Akord global. Izmanar / izmănar = un fel de burete; Izmenar = izmenele pe care le-ați purtat în armată, pentru că acasă umblați cu fundul gol în pantaloni.

Toni spunea...

Problema cu calculul pensiilor pe contributivitate este ca vor lovi in proaspetii pensionari si in viitorii pensionari deoarece tot sistemul SNAOPSN acum se afla cu indicii de salarizare foarte jos in grila de salarizare.Daca se aplica pe acest principiu calcularea , atunci iar vor fi inechitati intre generatii.Cei vechi var avea pensii mai mari decat cei iesiti dupa 2017.Trebuie gasita o noua formula in care sa se aduca pensiile celor mai vechi la nivelul celor mai noi pensionari in asa fel incat sa nu scada pensiile celor noi , cu exceptia celor care au pensii foarte mari si ma refer la cei din varf pt. care ne injura toata lumea :) Uite aici la 8000 Lei brut salar vei avea o pensie de 2500 Lei . mai pui si OMM + 3% , 6% sau 9% pt. ca ai contribuit la fond si vei avea maxim aproximativ 3200 Lei pensie fata de cat ai lua acum 3900 - 4300 Lei pensie la aproximativ un brut in jurul sumei de 8000 Lei https://adevarul.ro/economie/ce-pensie-va-avea-un-roman-in-functie-de-salariul-2250581.html?fbclid=IwAR29JHdjh4X0gJM_YYY3Y-i-GJ-VxtFE_I4ohznCmWhdkZOQTFRHv3uRNlo

Leon spunea...

INS a publicat nr.pensionarilor in trim.4 din 2022, si pensia medie care, ATENTIE, cuprinde si pensiile Militare, ale Cultelor si ale Avocatilor:
https://m.ziare.com/pensii/pensii-crestere-romania-numar-pensionari-scadere-1794277

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pensii_tr4r2022.pdf

Sorin spunea...

@tehnocrat
Impozitarea progresiva trebuie legiferata întâi.
Apoi aplicata tuturor veniturilor: salarii, pdnsii, indemnizatii, dividende, dobânzi, profit, venituri din chirii, etc. Nu pot coexista impozitul cu cota fixa și impozitarea progresiva și nu pot coexista impozit progresiv la pensii și impozit cu cota unică la toate celelalte venituri.
Atat în sistemul bugetar cât și în cel privat exista mulți salariați ale căror venituri lunare depășesc 10.000 lei brut.
Cu alte cuvinte pui de o răscoala.
Eu nu cred în aplicarea impozitului progresiv în următorul an, modificarea codului fiscal se aplica după 6 luni, și nici în pragurile de 7000 și 10000.
Ciolacu a lansat un indiciu, zilele trecute: bugetarul nr 1 al tarii e presedintele, de lel în jos trebuie eșalonate salarizarea și de la el în sus, asta cred eu, impozitarea cu cota fixa mai mare sau/și ulterior progresiva.

akord 75 spunea...

Cretinatatile alea scrise mai sus si care-ti apartin se numesc glume?
Vai de capu' tau izmanare viurele!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorel și nu numai
Ce calcule faceți voi pentru Ciucă?
Păi, dacă cu coeficientul de 4,35 din L 153/2017 a ajuns la o soldă brută de peste 30 000 lei, ce solda ar fi avut el sau altii ca el dacă coeficientul de funcție era dublu?
Gulerații finanțiști au găsit găuri prin lege ca să-și atribuie sporuri cu nemiluita.

reddog spunea...

Unii se pare că sunt cam rupți de realitate.
Uita cum s-au acordat unele sporuri in vremea când nu se putea majora solda/salariul.
De fapt uita toată evoluția în sistem de la acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii și mai departe evoluția salarizării și a pensiilor
O țin gaia matu că soldatul sovietic. 😁
Dacă ar avea capacitate de analiza și sinteza ar înțelege mai multe.
Dar important e că sunt hotărâți și au multe variante pentru inechitatile cat casa. 😁
E că în Caragiale cu micutele genii luptătoare pentru îndreptarea inechităților. 😁

CEZAR spunea...

Viurel majurul cu Oskar de la C.I.
A ramas cel mai prost majur..singurul din Armata cu Oskar !
Majurul si Oskarul
Acum se ia in clont cu un ofiter RACHETIST..!!!!!???
Chiar ca esti prost ..Armata a existat - exista pentru ca au existat -exista Artileristi...tanchisti ..cdt B.I.Mc. aviatie ..sau ...ca exista hirtogari prafuiti ca tine...????

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Redog, înainte de a "emite" ...doar vorbe...tu ai capacitatea de a propune ceva constructiv și argumentat ?! Că la vorbe...toți sunt "ași"...și cam atât ! Doar zgomot, nimic altceva ! Vino cu ceva concret și abia atunci pot fi vorbele tale citite și analizate ! Hai, scoate ceva gândit de tine ! Poți ?!

RD spunea...

@A si @akord_75,

Nu voi intra in cuvintele voastre pline de ura si de 'mistocareala'.

De aceea suntem (ma refer per total) in situatia aceasta!

Si ce se bucura toata lumea: politicieni, civili, jurnalisti.

De ce se bucura? Pentru ca niciodata nu am fost uniti si nici nu vom fi vreodata! Si probabil ca niciodata nu se vor rezolva actualele inechitati din sistemul pensiilor militare! Daca acum vor disparea unele, altele vor ramane. Si cu anii vor aparea alte inechitati, poate si mai mari! Voi evita sa mai scrie anumitor oameni deoarece n-are rost! Bine ca mai e si invidia, pe langa cele spuse mai sus.

mosmartin16 spunea...

Acord 75, eu am tot dat exemplul cu colonelul pentru că dacă aș fi făcut-o pe fiecare grad..."ne apuca vara" ! Nicicum că nu aș fi putut ori nu pot exemplifica și cu alte grade ori funcții ! Și daa...cele două puncte la care făceai tu trimitere...s-ar respecta cu prisosință ! Ar rezulta pensii : a) fără inechități ! b) mai mult decât decente ! c) diferențiate !

reddog spunea...

Moș Martin
Dacă mai citeati și altceva decât genialele dvs postări vedeați că am propus ceva foarte concret.
Oricum nu vă stresați, discuțiile de genul asta sunt de 20 de ani.
Va pot confirma Rambo și Cezar care după ce au terminat ajutoarele au intrat în focul luptei pentru îndreptarea inechităților. 😁
Totuși nu veniți și cu niște cifre?
Sunt date publice legate de cheltuielile cu pensiile militare, nr de pensionari și cuantumuri.
Ăștia vorbesc de scăderi ale cheltuielilor cu pensiile și unii fac calcule care cresc pensiile.
Veniți cu simulări pe bugetul asta de pensii și ceva credibil nu poezii. 😁

akord 75 spunea...

@mosu16
Desigur doar principiile(a,b,c) pe care sunt construite calculele dvs sunt interesante pentru mine,restul vine de la sine
PS Oricum cred ca o sa aveti munca lui Sisif.Nu atat de grea dar in mod sigur degeaba
Cu alte cuvinte o sa ramana pe aici "pentru uz intern" si pentru a se imbata otimistii cu apa rece. Pt pesimisti reprezinta "paiul" de care se vor agata
In ambele situatii constituie un bun prilej de "terapie in grup".Poate va reprofilati !?
Si nu in ultimul rand: poate meritati si un oscar de la Huhu pentru mentinerea motoarelor bloagei la turatie constanta.
Oricum l-ati merita mai mult decat tot felul de majuri semianalfabeti care au avut doar "calitatea" ventuzarii colonului sefilor.Cu astea au venit in armata, deja formate din scoala de ospatari.Acum a ramas tot ospatar dar "cu grade"....

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Solda de funcţie a domnului Ciuca era deja mai mare decât solda din Legea 153 de aceea a și ieșit la pensie în 2019... Conform ordonanțelor trenuleț soldele de funcție rămân la nivelul anului anterior dacă primn majorare s ar fi depășit grila din Legea 153.. Dacă erau deja mai mari decât grila atunci rămân mari pentru ca nu pot fi micșorate, sunt drepturi salariale. În 2019 când a ieșit la pensie avea aproape 16000 net, deci un brut de aproximativ 27400.. Între timp a primit indexari la pensia netă în plată de 4,6%, 2,6% și 5,1%... + 1000 lei net lunar pentru legea 168...

xmax spunea...

Frumos articol! NU?

https://www.national.ro/social/sindicatele-acuza-guvernul-fura-2-000-de-lei-lunar-de-la-fiecare-politist-790586.html

Halal caracter!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Reddog, poezie e doar în capul tău ! O să-ți și arăt dacă vrei !🤣🤣🤣

GO spunea...

@reddog. Esti simpatic in felul tau cu obsesia pentru compensatorii. Desi scapi esenta. Compensatoriile au fost acordate celor dati afara sau restructurati cum se zice mai blând. Tu ai fost dat afara? Sau vrei compensatorii fara sa fi fost dat afara? Daca da, ai deja o altă problema. La Dacia se acorda si azi compensatorii, dar tot ca pe vremuri, adica celor dati afara.

CEZAR spunea...

Viurel majurul cu OSKAR de la C.I.- continua sa detina suprematia la prostie !
Majur cu OSKAR..ptiu ce aberatie !
Ne poti spune ..contributia ta la intarirea capacitatii combative a RoArmy...in urma careia ai primit OSKAR ?
NB
Pentru a exemplifica cit esti de prost spun doar asta :
Tu neghiob cu camasa rosie care DEVALIZEZI FARMACIILE dee medicamente - faci caterinca pe tema sanatatii lui AKORD RACHETISTUL
Prost mai esti ...majurule si faci de ris o intreaga casta militara..onorabila si necesara pentru Armata !!!

Leon spunea...

Aflam informatii interesante de la ministrul Bolos:
https://www.stiripesurse.ro/legea-pensiilor-pnrr-termen-martie_2836705.html

reddog spunea...

GO
Nu au fost dați afară toți.
Unii au plecat văzând în acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii o oportunitate.
Chiar ei au spus asta
Aici vorbim de o lege care acorda aceste drepturi nu ce vreau eu sau alții.
Că tot o ard unii cu respectarea legilor și inechitatile.
Alții au obsesii mai mari dar na sta in natura umană să le vadă doar pe ale altora.

reddog spunea...

Moș Martin
Ia sa vedem!
Stați că a mai apărut un micuț genial in persoana lui GO.
Toți micuții ăștia geniali au impresia că unii dintre noi care am fost prin SNAOPSN nu prea știm cum au stat lucrurile.
E oarecum distractiv cu micuții, numai pe aici sunt jde mii de bisericuțe cu jde mii de păreri și ii acuza pe gulerati de una și de alta. 😁
Eu zic că mai întâi să se pună de acord toți micuții geniali de pe aici.
Apoi mai vedem. 🤣

Leon spunea...

Leo, lasa tescovina din zaibar si spune-ne daca ai gasit cheia linkului postat mai sus, in care Bolos recunoaste ca jaloanele din PNRR nu sunt batute in cuie..!!

Leo spunea...

@Leon
- Da, Boloș ne spune nici mai mult nici mai puțin decât că TERMENELE JALOANELOR din PNRR sunt repere temporale de prisos, exact cum le place să fie politicienilor de pe malurile Dâmboviței.
Dar nu e vina lor politicienilor Români , ci este vina CE care și-a substituit RIGUROZITATEA și PRINCIPIILE de PERFORMANȚĂ cu ceea ce le place mult Românilor , adică Lasă că merge și așa.
- Da, Boloș ne mai spune totodată nici mai mult nici mai puțin și că nu prea contează pt. politrucii alde CIU/CIO și banda lor că acceptarea cererirol de plată de la CE. De ce ? Pt. că nu sunt în stare să facă proicte de absorbție al banilor și pt. că banii respectivi sunt mai riguros controlați și se fură mai greu.
- Tot acest buze moi , ne mai spune și că orice ar fi , tot cu gașca psd - pnl ne vom duce traiul mulți ani de acum încolo , INDIFERENT dacă îndeplinesc sau nu JALOANE și ȚINTE.
Deja savantul CIU am auzit că se încălzește să fie din nou premier iar CIO președinte.
VAI DE MAMA ROMÂNIEI cu astfel de incompetenți la conducerea ei.

mosmartin16 spunea...

Reddog, ce tot bolborosești acolo ?!🤣🤣🤣 Fii bre coerent și vino cu ceva concret și constructiv legat de pensii, nu prostii și vorbe de doi lei ! Ești în stare de așa ceva ?! Te duce căpuțu' dau doar "latri" ?!🤣

reddog spunea...

Moș Martin
Am fost concret și coerent
Dacă nu va place nu e problema mea.
Sau poate nu va duce capul ăla mare să înțelegeți.
😁🎯💸🦅💪

mosmartin16 spunea...

Reddog, se vede că doar "latri" și că mai mult nu poți !🤣🤣🤣 Când ai făcut - tu, bre - vreo propunere concretă și argumentată vis-a-vis de eliminarea inechităților actuale existente la pensiile militare ?! Auzim ??!🤣 Ia luminează-ne ! Sau "o dai iar în bălării" ?!🤣

Dromihete spunea...

Ştiu că sunt prost, dar c
ând mă uit în jur prind curaj

reddog spunea...

Moș Martin.
Inechitati cat casa.😁
E foarte important sa precizăm asta.
Tot cat casa au fost și ajutoarele și soldele compensatorii la unii.
Am spus foarte concret.
Eliminarea inechităților in ordine cronologica.

Burebista spunea...

Moș Martineee, ne lași cu soluțiile matale fantasmagorice.. 🤣
Singura soluție este actualizarea pensiilor militare prin echivalarea soldelor%salariilor la nivelul celor din activitate valabile în prezent, bineînțeles având în vedere la calcul vechimea fiecăruia în parte. Fără păstrarea cuantumului avantajos.. Sau ca să înțelegi mai bine, ca și cum te-ai fi pensionat azi cu solda de funcție din prezent. Asa este prevazut în viitoarea lege de pensionare a grefierilor. Chiar dacă la data pensionării nu nai sunt în activitate, pensia grefierulului se calculează luând ca baza de calcul salariul celui din activitate.
Nu mai visa tu la calcule Cfm legii 153 pentru ca legea aceea nu ar aplica la activi decât ca au primit niște tranșe la solda de funcție, dar încă nu au ajuns la cele din grilă și nici sporurile nu se calculează Cfm legii 153 ci au rămas tot cele vechi indexate.
Abia atunci se elimina inechitatile, când tuturor pensionarilor militari li se calculează pensiile după aceeași formula, fără păstrarea cuantumului avantajos. Și asta nu se poate face decât aplicând pentru toți legea actuală, adică actualizare la nivelul activului și stabilire pensie netă în plată la nivelul de max media soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul actualizata.

mosmartin16 spunea...

Burebisto, doar atât : nu pricepi tu cum e cu eliminarea - în totalitate - a inechităților și o ții langa cu ale tale !🤣 Fii sănătos...

mosmartin16 spunea...

Burebisto, p.s. ! Ia spune tu cum elimini inechitățile - bineînțeles că actualizând elementele salariale - pentru doi "gemeni în activitate" ( același grad, coeficient de funcție, vechime, gradație, loc și condiții de muncă, etc. ), dar trecuți în rezervă în ani diferiți și care au avut un număr semnificativ diferit de elemente salariale definite drept sporuri ( deoarece au fost reglementate - în timp - unii fiid beneficiari la pensie ale lor, alții nu ! ) ?!

mosmartin16 spunea...

Bre reddog, tu chiar nu pricepi !🤣 Nu mă fă să trag concluzii greșite în legătură cu "alfabetismul" tău funcțional ! Io vorbesc de mere ( pensii ), iar tu de pere ( ajutoare ) ! Bre "cățel rău", tu chiar nu pricepi că una-i una, alta-i alta ?! Tu când mergi la piață și ceri mere,iar pe cântar ți se pun pere...o lași așa..."ca-n tren" ?!🤣 Deci...ai ceva concret și argumentat "între urechi" și care se referă la pensii, bre ?! Nu la ajutoare, că nu de asta-i vorba aici ! Ce mama măsii nu poți pricepe ceva atât de simplu ?!🤣

mosmartin16 spunea...

Tot pentru Burebista ( 80 - 44 î
.e.n., parcă !🤣 ) ! Ca să te aduc în zilele noastre : da bre, așa e și-n ceea ce susțin io, respectiv : recalculare, actualizare, fără cuantum avantajos, același algoritm pentru toți, indiferent de anul trecerii în rezervă ! Ceea ce nu pricepe căpuțu' tău e că eliminarea inechităților - în totalitate - se poate realiza numai plecând de la aceeași bază de calcul pentru doi rezerviști care au fost "gemeni" în activitate ( grad, funcție, vechime, loc și condiții de muncă, etc.) ! Altfel, prin prisma "cârnatului de sporuri" reglementat pentru cel trecut în rezervă azi și de care nu a beneficiat "geamănul rezervist de mai de demult" ( pentru că "dedicațiile" reglementate cu sporuri s-au făcut în timp )...inechitățile vor fi eliminate ...la Sfântu' Așteaptă" !🤣🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Lasă-l în pace pe Bure! El mai poate transmite aici propaganda gulerată abia peste o luna.

reddog spunea...

Moș Martin are o obsesie cu sporurile.
Când iese din casă și mai întâlnește oameni se întreabă: oare care din ăștia au avut sporuri mai mari?
La piata uneori se încurcă și cere un kg de sporuri.
Că au avut unii spooooruri uite așa cat casa. 😁
Cum au avut și alții ajutoare cat casa.

Huhu Rezea spunea...

red
Asa cum ajutoarele la trecerea în rezervă, drepturi salariale negarantate, nu drepturi de pensie, sunt obsesia d-tale.

mosmartin16 spunea...

Zi faină, camarazi ! S-auzim de bine...dacă nu pentru toți, măcar pentru covârșitoarea majoritate ! Și... pentru cei care nu înțeleg diferența dintre principiu și interes : Întâi echitate, ș-apoi propriul buzunar = principiu ! Întâi propriul buzunar, ș-apoi ce-o mai fi = interes ! Zi faină, oameni buni !

mosmartin16 spunea...

"Cățel rău", reddog...se vede "de pe lună" că nu poți pricepe și nici depăși nivelul la care ești ! Te compătimesc și te-nțeleg ! Bre', ca să faci "ochii ca cepele" îți spun așe' : "io" am la pensie destule sporuri ( inclusiv acel generic "oskar"!! ), dar căpuțu' tău nu poate pricepe diferența dintre principiu și interes ! E chestie de educație, mai bine zis de morală ! Sunt sigur că nu ai capacitatea de a pricepe așa ceva, chiar dacă "cetești" în dex, ori încerci să apelezi la cineva să-ți explice ! Asta e, atât poți...dar cu "ham, ham, ham"...ești super bun !🤣🤣🤣

reddog spunea...

Moș Martin

Poate mienunați și pe la alveola pe 24 Martie.
Incercati și la circ eventual.

http://sindicatulcmd.blogspot.com/

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc, tehnocrat ! Doar atât : oare lui reddog...în afară de "ham, ham, ham"...îi trebuie și lesă și botniță ?!🤣 Să nu muște cumva !🤣 "Io" cred că nu...pen' că-i un bichon mititel !🤣🤣🤣

Burebista spunea...

Pentru Huhurez și Moș Martin, citiți domnilor proiectul de lege privind statutul grefierilor și poate o sa înțelegeți ce înseamnă actualizarea bazei de calcul la data deschiderii dreptului de pensie sau a recalculării în cazul vostru... Baza de calcul este salariul celui din prezent cu toate sporurile pe care le are în salariu, grefierul din activitate. La fel se poate face și la militari. Baza de calcul trebuie sa fie solda de funcție de ex a comandantului de unitate din prezent, colonel, cu toate sporurile funcției de azi. Chiar dacă voi nu le-ati avut în trecut. Dar nu va convine.. Voi vreți sporurile din Legea 153 pe care nu le au cei din activitate în prezent...

Huhu Rezea spunea...

@Bureb
Ar fi bine, dar n-ai să vezi așa ceva la pensiile militare.
@mos martin
Aplicasrea procentului de pensie de 45% ar da posibilitatea valorificării integrale a sporurilor pentru vechime peste 25 ani, pentru pensia suplimentară si condiții de muncă fără a trece de 100% din baza de calcul actualizate la nivelul anului 2023.
La forma actuală a proiectului noul calcul se va aplica numai viitorilor pensionari.
Cuantumul net va mai fi păstrat numai dacă va fi reglementat prin lege după căderea OUG 59/2017 și art. 84 din OUG

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu nu neg ceea ce spui cu privire la valorificarea acelor procente ! E corect ce spui ! Nici faptul că actualul proiect ( L4 ) îi vizează doar pe viitorii pensionari ! Eu sper ca acest L4 să fie modificat și să menționeze explicit recalcularea pensiilor în plată ! Cât despre 59 și 114...să vedem cum o ieși ! Mai e puțin timp...măsurabil în ore, dacă n-or amâna-o !

mosmartin16 spunea...

Bure, eu vreau... nu sporurile pe care nu le au cei din prezent...cum spui tu ! Eu vorbesc de luarea în calcul la pensie a acelor sporuri - actualizate - și reglementate constant în decursul timpului ! E o mare diferență !

Burebista spunea...

Moș Martin, citeste cu atenție ce am scris eu și ce scrie în legea nouă a statutului grefierilor. Asa trebuia sa se facă și în 2016 la recalcularea pe 223. Numai ca ordinele comune M.. , alea de punere în aplicare a legii și a recalcularii au fost făcute aiurea. Uite ca Grefierii s au gândit și la cei care la un moment dat vor pleca la o alta profesie înainte de pensie dar în momentul când îndeplinesc condițiile de pensie specială de grefier li se ia ca baza de calcul mefia salariului brut pe 1 an a funcției din prezent a unui grefier de același nivel pe care l a avut cel plecat.. Cu sporurile și nivelul de salarizare a grefierului din prezent nu pe care le a avut cel bătrân sa zicem în 2015 când s a făcut poate profesor sau altceva ca exemplu. Dacă legea 4 se aproba înainte de legea cu statutul grefierilor atunci ei scăpa și de plafonarea la net...

mosmartin16 spunea...

Burebista, răspunde-mi la o întrebare ! Dincolo de ceea ce vorbești tu de...grefieri ! Întâi, iată datele problemei : să zicem că se adoptă recalcularea pensiilor militare ! Cu o bază de calcul formată din următoarele elemente salariale actualizate : SG, SF, G,SC și SPD ( spor de pericol deosebit ) ! Așadar, primele 3 elemente comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă, iar următoarele două - cu reglementare constantă în decursul timpului - reprezentând fundamentul unei structuri militare de oriunde, respectiv ierarhia militară și riscurile / periculozitatea misiunilor de îndeplinit ! Actualizăm cele 5 elemente și exemplificăm pentru o funcție de colonel ( bineînțeles că exemplificarea poate fi făcută pentru orice funcție corespunzătoare oricărui grad militar ) ! Așadar, SG = 900 lei ( HG 28/2023 ). Pentru solda de funcție, îți dau doar un reper rezultat dintr-o decizie de pensie recalculată în 2016 și unde cuantumul compus al acesteia este de 3061 lei. Cunoscând faptul că actualul coeficient pentru acea funcție ( și pe care îl cunosc direct de la compartimentul resurse umane ) este de 2,64...îți las posibilitatea să afli tu care este cuantumul compus actual pentru acea funcție,aplicând reglementările succesive intervenite ! Ulterior, aplică - prin prisma anexei VI din 153 - la SF rezultată, atât procentele pentru gradația 7 ( 22,98% ), cât și pentru prerogative constituționale de apărare ( 7,5% ) ! Pentru SC, utilizează procentul de numai 20%, iar pentru SPD foloseșe 30% ! Adună tot ( SG + SF cu gradația și procentul de 7,5 + SC + SPD ), stabilește baza de calcul, iar pensia netă stabilește-o la media soldelor nete ( corespunzătoare soldelor brute, dar limitate la cele 5 elemente în cazul determinării pensiei ) ! La cuantumul net rezultat al pensiei aplică procentul de 20 % pentru OMM ( atenție, nu e prima oară când o spun...că pentru aceasta e necesară modificarea actualului art.11 din Legea 80 ) ! Dealtfel, pentru întregul parcurs anterior menționat sunt necesare doar câteva modificări normative și pe care le-am avut în vedere ! Fără a divaga deloc...spune tu care este cuantumul net rezultat și astfel camarazii să poată realiza că ar rezulta nu numai pensii decente, dar și diferențiate și fără inechități ! Dar spune concret pensia netă finală rezultată, nu "să vezi că poate"...ori "două la primărie", etc. !🤣 Poți sau ocolești răspunsul ?! Duminică faină !

Burebista spunea...

Bre Moș Martin, dumneata înțelegi ceea ce citești??? Nu are nimeni domnule solda sau salariul în prezent calculat Cfm legii 153. Nu are nimeni calculata gradația Cfm legii 253. Nu are nimeni sporul ala pentru apărare de 7,5%. Cei din activitate au aceleași sporuri pe care le aveau și în 2010. O parte din sporurile din 2010 au fost introduse în solda de funcție în cuantum compus.
Eu ți-am scris mai sus ca actualizarea pensiilor militare, a dumitale de exemplu luând ca baza de calcul solda de funcție a activului din 2023 care are aceeași funcție pe care ai avut-o dumneata. Cu toate sporurile pe care le are activul în prezent.
Și acum o să-ți răspund cât are un comisar șef cu funcție de comanda în prezent salariul de funcție..fix.. 8846 (cu majorările de după 2018 incluse :769(2019),769(2020),385(2022) și 804(2023)) gradație 7 - 1125 lei sgrad 900, salariu de comanda 525 spor condiții grele și toxicitate 612, spor solicitare neuro psihica 612 .
Total 8846+1125+900+525+612+612= 12620 brut. Majorare brut 900 Total brut majorat = 13520
Minus 35%(CIBS +CASS) 8788 minus impozit 10: = 7909 lei net salariu în luna ianuarie 2023. Și omul asta are funcție mare de comanda, grad echivalent colonel și vechime peste 25 ani.
Deci dacă s ar pensiona anul ăsta ar avea o pensie netă plafonata în plată de 7909 lei. Și tu visezi la 11000.. 🤣
Exista și funcții precum și salarii mai mari la forurile superioare dar nu cu diferențe astronomice, dar și multe mai mici la servicii și birouri...
Și tiam mai explicat. În MAI este media pensiilor mai nare pentru ca nu exista Pensii SGP și nici multe pensii asa cum au fost obținute cele de la disponibilizările din anii 2000. În MAI majoritatea pensionarilor au peste 27-30 ani vechime în serviciu. Cei care s au grăbit și s au pensionat înainye de 2010 cu vechime mica sub 20-25 ani au pensii militare mici cam la nivelul de 3000... Dar sumt puțin ca procent din numărul total de pensionari față de cei din mapn care cred ca sunt peste jumătate cu pensii dinastea mici.
AŞA CA nu nai visa dumneata la actualizări sau recalculari după grilele din 153 și nici la elementele alea care zici dumneata ca sunt comune... Elementele din prezent sau fin legea 153 sunt comune numai funcțiilor din același minister, structură etc.. Nu sunt comune la toate structurile militare sau poliție. Salariile și soldele sunt și au fost întotdeauna diferite, prin urmare și pensiile militare vor fi întotdeauna diferite.

mosmartin16 spunea...

Bure, multe trăsnăi spui ! Mai documentează-te ! Și...încearcă să înțelegi că legislația se poate aplica de e ...adoptată ! Fii sănătos !

Leon spunea...

@Bure, ne cam pacalesti..:)).
1.Salariul de Grad in IANUARIE 2023, NU a fost 900 lei !
2.Cum ai ajuns la Gradatii= 1125 lei ?
3.Cum ai ajuns numai la 525 lei Salariul de C-da ?
4.De unde provine suma de 900 lei, Majorare ?
PS. Observam ca totusi, Comisarul Sef ar obtine 2p/an+1p grupe+? PS, in 30 de ani ar ajunge la aprox.100 puncte..!!

mosmartin16 spunea...

Oameni buni ! Voi nu observați faptul că sunt unii pe aici - inclusiv Burebista - care acționează cu fervență împotriva oricărei idei de reformă a pensiilor militare și de eliminare a inechităților ?! Dacă-i întrebi de "cât e ceasul ?"...ei îți răspund : "azi e marți" ! Degeaba le spui că inechitățile pot fi înlăturate prin adoptarea unor modificări normative concrete, că ei îți tot spun ce este azi și că...nu se poate ! Eu nu merg până acolo încât să cred că urmează anumite instrucțiuni, ci cred că...fie atât pot, fie sunt "paralizați" de ideea că prin recalculare pensia lor s-ar situa acolo unde îi este locul ( indiferent când au trecut în rezervă ), adică mai jos de ceea ce au acum ! Bineînțeles că și ei sunt constienți că sunt mai sus decât sperau și...tot bineînțeles că multe dintre pensii vor crește în cadrul acestui proces de reașezare corectă ( = recalculare ) a lor prin prisma unor principii corecte și sănătoase !

Burebista spunea...

Leones... Eu am pus în calcul cât ar fi trebuit să fie. La MAI s au dat decât de ka data publicării HG. Da în ianuarie a fost sgrad decât 736 lei, însă pentru o luna întreaga ar fi trebuit să fie 900.
Gradatia este cea reală care a rămas la nivelul salariului din 2010 și a fost majorata de câteva ori cu 10%, 10%, 25%. Din 2018 nu s a mai majorat gradația.
Majorarea brut este calculata tot la salariul de funcție din 2018 și reprezinta compensarea CASS de dinainte de modificarea legii 223 prin oug 59 și a 153. Datorita oug urilor trenuleț a rămas la nivelul din 2018 și o sa dispară dacă va fi aplicată vreodată în totalitate legea 153. Salariul de comanda este cel real brut al cms șef, care la fel este calculat din SF 2011 plus majorările de 10,10,25 %.. Calculul este cât se poate de real al unui șef... De unitate... Moș Martin teacă, încă visează la pensii de 11000 la un simplu colonel.. 🤣 Și fără cele 2 sporuri.. Fără majorarea brut.
Dacă cri din activitate au salariile de mai sus, pensiile nu pot fi actualizate decât la fel ca și salariile activilor nu cum visează unii.
Dacă nu na crezi pe mine îți poate confirma și domnul Bogdan ca datele sunt reale cu aproximație pentru ca dânsul a fost la alta structura și minister și nu are ultimele 2 majorări ale Sf și nici majorarea sgrad. În rest a avut aproape aceleași sume, nu știu dacă și sporurile sunt comune..

raul spunea...

Baga mosule si ID-ul ,indemnizatia de dispozitiv,ca nu toti ne duceam la servici in pantofi ,la comandamente in centrul orasului ,mama ei de armata !Ca acum cu 168 -ul cu TO istii lui peste cu 120 de zile!Ati facut bai tovarasi SLP in ture la Muntele Mare,la Sulina,la Bacia etc etc!Erau mai ale dracului decat plimbarile voastre prin Bosnia!De aia n-are ursul coada si maimuta par la cur!

Leon spunea...

@Bure, acum te cred !
Multumim ptr.explicatiile oferite !

Burebista spunea...

Hai sa va scriu și cât are un agent șef principal de poliție, echivalentul unui plutonier adjutant principal...31 ani vechime în serviciu...
SF 5248 ( 673,673,337,477)
Sgrad 725, gradația 564, condiții grele și toxicitate 309,spor solicitare neuro psihica 309 = 7155 majorare brut 454 = 7609 - 35%(CIBS +CASS) =4946 - 10% impozit = 4451 lei net. Deci pensie în plată 4451 lei.
Ambii primesc în plus norma de hrană 1050 lei și norma de echipare 256 lei. Venituri care nu se pun la pensie.(Agentul lucrează la judiciar, operativ nu pe la secretariat...

mosmartin16 spunea...

Bure, înainte de a fi obraznic...pentru că observ că "te mănâncă" iar ( apropo' dacă-ți spun că ești de prin comuna primitivă ca gândire, îți pică ok ?!🤣 )...îți repet iar, poate pricepi : acel spre 11000 cuantum al pensiei nete ( mai concret, 10477 ) poate rezulta - pentru o funcție de colonel cu toate elementele la maxim, nu cum dezinformezi tu - prin prisma câtorva modificări legislative actuale și pe care nu le mai înșir acum ! Asta ar fi varianta 1 ( cea mai favorabilă ) și care nu exclude și alte câteva variante posibile ! Capisci, Bure antireformă ?!

mosmartin16 spunea...

Raul, indemnizația de dispozitiv ( ID) nu mai este prevăzută în Legea 153 ! Ea a fost inclusă în solda de funcție !

Burebista spunea...

Bre Moș Martin, nu știi sa citești. Sunt 2 salarii reale la zi ale unor oameni ce se pot pensiona în prezent.
Ce dracu vrei mai concret decât atât. Indiferent cât te scremi nimeni nu o sa aprobe prostiile din propunerile dumitale. Asta poate îți iese din cap și ție și altora care turuie întruna cu activi care au salariile umflate de sporuri... Și tine cont ca atunci când se va trece pe legea 153, dacă se va mai trece vreodată, o sa dispară gradația asta separata de Sf, o sa dispară majorarea aia de la brut. Comisarul șef mai are de primit pana la salariul din grila 153 pentru 2022 fix 349 lei brut, dar în acdl moment o sa dispară gradația aia de 1125 pentru ca Sf 2022 avea inclusa și gradația și sporul ala de 7, 5 % pentru apărare. O sa disoara și majorarea brut de 900 lei. Chiar dacă Sf o sa fie calculat raportat la 3000 salariu minim pe economie fata de 2500 cât era în legea 153 tot nu recuperează pierderea de 1125+900. După ce ca habar nu ai care sunt soldele din orezent și cum sunt calculate te mai și hazardez sa faci scheme de calcul ale pensiilor militare... Din elementele care-ți convin ție..
Apropo eu vreau actualizarea pensiilor la zi similar cu activi care s ar pensiona în prezent. Fără păstrarea cuantumului avantajos. Asta înseamnă înlăturarea inechitatilor și nu ce visezi dumneata. Și încă ceva. Nu am lucrat, în structuri centrale și nici la CPS cum viseazi dumneata. Nici măcar nu am prieteni sau cunoștințe printre asa zișii gulerati care au putere de decizie în stabilirea salariilor, pensiilor sau ale altor drepturi...

mosmartin16 spunea...

Bre Bure...numai prostii debitezi ! Tu nu vezi pădurea din cauza copacilor și o tooot ții cu acele calcule fără să pricepi nimic din ce poate viza o reformă ! Hai că-i pierdere de vreme cu tine ! Vedem cât de curând cum va fi și apoi ...să vedem dacă o să mai bați câmpii cu atâta grație !🤣🤣🤣 Paaa...

Leon spunea...

@Bure, ai prezentat corect Baza de calcul ptr.cei 2 politisti care pot obtine aceste Pensii MINIME in 2023.
Dar ai uitat sa adaugi si alte SPORURI primite de Politisti:
-Orele Suplimentare,
-SDSL,
-Specialist de clasa,
-Etc.(le sti mai bine ca mine ).

Burebista spunea...

Leon, în afara de cele 2 sporuri nu mai exista decât sporul pentru orele lucrare de noapte (doar pentru cei care lucrează de noapte în funcție de numărul de ore și care se calculează raportat la salariul de funcție din 2018. Specialist de clasă este deja inclus în salariile de funcție nu este spor separat. Orele suplimentare nu se plătesc se recuperează în 60 zile, și chiar dacă nu vrei sa le iei te pune liber forțat. A doua zi duoa ce faci orele suplimentare ci se cere raport în care sa spui când îți iei recuperare... Sporul pentru Sdsl se acorda numai dacă lucrezi, pe număr de ore și se raportează la Sf 2023. Într-o sectie de poliție din București sunt aproape 200 polițiști la toate structurile iar Oskar primesc decât 2 pe 6 luni și știți foarte bine cine îl primește (unii de mai multe ori în carieră alții ue) ..Oskarul se calculează la nivelul salariului 2010 și a crescut cu procentele 10,10,25% pana în 2018 (la agenți exte maxim 600 brut iar la ofițeri vre o 900 brut) Salariul de merit și alte sporuri avute înainte de 2010 (cel de secret, dispozitiv, studii superioare, fidelitate, etc) sunt deja incluse în salariul de funcţie.
Și acum exemplu dacă ar fi lucrat ambii 7 zile de noapte într-o luna (deși ofițerul du lucrează atâtea zile de noapte 😊) și 4 zile de weekend.
Calculam sporurile la o medie de zile lucrătoare de 21 într-o luna (uneori sunt 20, 22,sau 23)
La ofițer 7 zile de noapte, 56 ore. 6119(sf 2018):21 = 291 lei pe ziua lucrată (8ore) x 25% = 73 lei (8 ore) :8 =9 lei pe ora de noapte lucrată x 56 ore într-o luna = 510 lei brut
Sdsl 4 zile, 32 ore deși nu prea lucrează în weekend .
8846 : 21 =421 lei pe ziua lucrata 2023 x75% = 316 lei pentru 8 ore lucrate în SDSL 39 lei pe ora x 32 ore într-o luna 1263 brut . Hai sa îi punem și oskar pentru ca sigur a avut în cei 5 ani față de agent care sigur nu a avut dar o sa i punem și lui. + 900 brut... Deci 510 +1263+900=2673 brut - 35%=1734-10%=1564 net cu oskar în plus la pensia netă în plată 7909 +1564=9473 lei (fără oskar 8946 lei) la șef..
Acum la ASPr. Sf 2018 3090 :21=147x25%=37 lei 8 ore de noapte :8=4.6 lei x 56 ore (7zile)=258 lei Sdsl Sf 2023 5248:21=250x75%=187 pe 8 ore weekend :8=23.42 lei pe ora x 32 ore =750 lei brut.
258 +750+ oskar 600 = 1608 - 35%= 1045-10% = 941 net în plus la pensia netă în plată 4451 +941 = 5392 cu oskar 5041 fără oskar maxim.... Dacă creste media la 12 luni sumele sunt mai mici pentru ca în unele luni mai sunt și concedii iar atunci nu se plătesc sporuri de noapte, sdsl sau condiții grele și toxicitate.

Burebista spunea...

La ofițeri, diar dacă lucrează în ture de 12/24 12/48 sau 24/72 pot ajunge sa aibă acel număr de ore de noapte și SDSL... Cei de la judiciar fac cam 4 grupe operative pe luna deci 28 ore noapte și maxim 2 grupe în zile de weekend adică 24 ore...atat la ofițeri cât și la agenți. La op ofițerii mai puțin de noapte sau weekend când sunt aproape de pensie... Nu orea am văzut șef de schimb, ofițer comisar șef.. 🤣
La agenți op pot avea ceva mai multe zile de noapte dar nu și de weekend pentru ca acum toată lumea vrea sa lucreze în weekend când se plătește suplimentar.. 🤣 Înainte când nu se plătea se dădeau doar 2 zile liber în weekend într-o luna.. Restul la muncă. Ofițerii cu funcții mari nu fac decât servicii la comanda politiei sectorului pe timpul nopții și în weekend uri, nu nai e câte unul la fiecare secție, serviciu sector... Deci nu orea pot aduna multe ore de noapte sau sdsl...
La penitenciare în afara de sporurile de mai sus mai au unul special dar calculat tot la nivelul salariului din 2010 indexat ulterior care este aproximativ egal cu oskarul ca și sume și probabil ore suplimentare plătite... La jandarmi sporul pentru solicitarea neuro psihica este înlocuit de un spor de intervenție în același procent. Cei de la op( agenți de politie) nu au nici spor de solicitare neuro psihica nici de intervenție. Cei de la DGA, Și SOS au un spor egal cu cei de la penitenciare ca și procent, cuantum... Cei din aparatul central este posibil sa fi avut deja salarii de funcție mult mai mari decât cele din 153 înainte și au rămas cu ele ca drept de salarizare câștigat. Ai exemplu pe domnul CIUCĂ care în 2019 când s a pensionat sigur avea solda de funcție mai mare decât cea din 153, de aceea și o pensie netă de aproximativ 16000 atunci...
Pensiile nu au fost niciodată egale și nici nu vor fi pentru ca dakariile/soldele nu au fost niciodată egale.
Dacă se va face o actualizare/recalculare a pensiilor militare prin ECHIVALARE cu salariile /soldele activilor vor rezulta pensii aproximative cu cele din primul calcul, cu sporurile permanente ale funcțiilor avute și care sunt plătite la funcțiile echivalente din prezent cu aproximație 7900 lei net colonel, 4500 lei net Plt adj principal. + 527 net oskar colonel și 351 net oskar subofiter.
Dacă plx199 trece de parlament și se acorda Sporul pentru Omm la pensia netă în plată atunci va mai fi încă 20% în plus net la ambii... Asta înseamnă actualizare, eliminare inechitati.... Și fără păstrarea cuantumului avantajos. Chiar și fără oskar la ofițeri Omm 20% la net aduce un plus de 1580 lei net iar la subofiteri de 900 lei net cu aproximație... Pensii cât se poate de decente. Diferențele dintre pensionarii militari vor fi făcute doar de valoarea sporului pentru Omm unii nu vor avea nimic cei sub 15 ani vechime în serviciu, iar ceilalți vor avea 10,15 sau 20 % net în plus la pensia în plată.