Un produs Blogger.

joi, martie 23, 2023

Raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale.

124 comments
Raportul conține dezinformarea că militarii plătesc CIBS numai din anul 2018. Mă miram eu de unde reținuseră niște generali chemați pe televiziuni această informație. 
Veniți la televiziuni cu lecția scrisă de alții, domnii folosiți ca propagandiști împotriva reformei pensiilor militare, au uitat că însiși dumnealor au plătit CIBS 5 % începând din aprilie 2001, transformat în contribuție pentru pensie suplimentară prin L. 119/2010,   CAS în perioada 2011-2015 și din nou CIBS=CAS din 01 01 2116.
Din 2018, CIBS-ul plătit de militari a fost majorat de la 10,5% la 25% ca și CAS-ul plătit de civili.

Raport Banca Mondială, Pens... by Emilian Isaila




124 de comentarii:

GO spunea...

Ati vazut cum a fost prostita BM de catre partea romana? Unde sunt pensiile speciale ale creatorilor? Si 50% adaos la pensia contributiva cum au creatorii (ziaristi, scriitori, artisti etc)., pentru care nu platesc chiar niciun fel de contributie, nu e deloc ici de colo. Sunt vreo 15000 de astfel de pensii, mai multi decat toti beneficiarii de pensii speciale (mai putin militarii, la un loc). Asadar, daca militarii ar fi facuti contributivi - ar avea doar pensia contributiva, iar ziaristii, balerinii si scriitori, ar avea si 50% in plus.

Si atunci, cum sa mai aiba incredere cineva ca BM este o institutie serioasa? Nicidecum, este maxim o institutie contabila, care a fost trasa pe ... bascula cum au vrut nu doar Ghinea, ci si actualul guvern.

GO spunea...

Bun! Voi sesiza si BM. Am sesizat deja si PE si CE. Asadar, scrie clar acolo ca BM a intocmit raportul pe baza informatiilor furnizate de ... MMPS. Asadar, la MMPS este cloaca! MMPS a indus in eroare BM, prin faptul ca nu a informat institutia asupra urmatoarelor:

- ca militarii (alti speciali) NU au dreptul sa contribuie si din surse suplimentare profesiei de baza, cum ar fi din detinerea unei firme, a unei functii ocupate in urma procesului electoral etc.
- ca militarii (alti speciali) nu isi pot suplini veniturile salariale ca sa contribuie mai mult la pensii, prin actiuni revendicative de tip sindicat sau greva, in contrast cu ceilalti salariati bugetari (sau nu).
- ca creatorii au si ei pensii speciale, dar nu fac obiectul reformei;
- MMPS nici nu a prcizat ca legat de salarizare - cea care genereaza contributiile, militarii au salarii egale cu alti bugetari care lucreaza 40 de ore pe saptamana, in timp ce militarii pot fi obligati sa bage la infinit, pe aceleasi lefuri ca ceilalti bugetari platiti la 8 ore.
- ca in raport NU precizeaza ca pensionarii contributivi beneficiaza de indexare cu rata inflatiei LA CARE SE ADAUGA INSA SI 50% DIN CRESTEREA SMB, pe cand militarii beneficiaza doar de indexare cu rata inflatiei.

NORMAL CA A IESIT UN ASTFEL DE RAPORT. ERAM CONVINS CA MMPS A INDUS IN EROARE BM, neoferind datele in volum complet.

Una peste alta, apropo de gulerati etc. Este clar ca raul indreptat contra armatei, provine exact din cloaca MMPS. Constanta de pe vremea lui Seitan. Formata din niste analfabeti functional care nu vad egalitatea decat punctual, fara sa tina cont de cadrul legislativ general. In plus ca omisiunea creatorilor de a fi mentionati ca au pensii sepciale, este rea intentie premeditata!

GO spunea...

Si MMPS nu ai informat nici faptul ca militarii pensionati au statut juridic diferit pe timpul pensionarii, in raport cu toti ceilalti pensionari, fie ei speciali sau nu. Ma refer la obligatiile militare care pot surveni pe timpul perioadei de pensionare. Daca MMPS ar fi fost bine intentionat, ar fi informat BM si despre acest detaliu major, precum si despre faptul ca mai exista o categorie de rezervisti - acei rezervisti voluntari care primesc 30% din solda, cat timp stau acasa, pe langa orice alte venituri. Pe cand pensionarii militari sunt rezervisti ... obligati, si nu primesc nici nimic pentru ca sunt rezervisti.

Liviu spunea...

Buna ziua!Am o problema si nu stiu cum sa o rezolv!Sunt cadru militar MApN!Am lucrat inainte sa ma angajez in MApN 6 ani in civilie pt care am adeverinta cu grupa a doua adica 3 luni la an!Am sunat la CSP a MApNsi mi s-a raspuns ca in momentul in care imi fac raportul pt trecerea in rezerva mi se ia in calcul vechimea din civilie inclusiv grupele de munca!La personal e un baiat nou care se ocupa cu dosarele de pensii iar el spune ca nu se iau grupele in calcul!I-am aratat mesaj de la CSP si tot spune ca nu a mai intalnit asa ceva!Cum pot rezolva situatia?

reddog spunea...

Pai Rambo și Cezar puteau deveni balerini după ce au ieșit la pensie și au luat mormanele de ajutoare.
Așa puteau avea un supliment la pensie.
In schimb au ales să trăiască în desfrâu.
Când numărau mormanele le mai dădea și câte o lacrimă discreta când se gândeau la săraci și inechitati. 😁

Leon spunea...

Gelule, nu uita si aceste INDEMNIZATII:
-Legea 8/2006, au indemnizatie, nu Pensie. =13.742 persoane.
-Legea 109/2005-Artisti ,, ,, =585 persoane.
-Legea 341/2004, revolutionari. =12.976 persoane.
-Legea 309/2002, militari in termen la DGSM. =55.178 persoane.
-Legea 189/2000, detinuti politici si L.118/1990. =159.563+67824 persoane.
-Legea 49/1991 si Legea 44/1994, VETERANI de RAZBOI. =22.120 persone.
-S.a.m.d: Presedinte, Veterani in TO..!
Neserios acest Budai, sa nu spuna el nimic de aceste INDEMNIZATII..:))):

Leon spunea...

Liviule, trimite-l la un curs de legislatie in domeniul pensiilor militare si civile !
Am colegi care in Decizia din L 164/2001 au trecuta grupa de munca si mentinuta ulterior !

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Potrivit legii pensiilor militare, cuantumul pensiei militare se calculează numai pentru perioadele lucrate ca militar sau asimilate acelor stagii.
Stagiile civile pot fi luate în considerare numai pentru stabilirea dreptului de pensie, nu și pentru calculul cuantumului ei.
Depinde ce vechime în serviciu aveți în armată. Eu v-as recomanda ca acei ani să nu-i introduceți în vechimea necesară stabilirii dreptului de pensie militară ci să-i păstrați,alături de alte stagii ulterioare pensionării, pentru deschiderea unui nou drept de pensie civilă la împlinirea vârstei de 65 ani.
Nu vă grăbiți să ieșiți anticipat la pensie, folosind și stagiile civile. Riscați să tremurați în viitor de câte ori veți auzi că se recalculează pensiile speciale.

CEZAR spunea...

Stirpiti JIGODIA asta
reddog ..ca raspindeste RABIA...

Arfy spunea...

Banca mondială a luat un procet fain pentru așa zisa consultație! Nu e for decisiv! Am venit, te-am văzut luptă-te! Eu ți-am luat banii pe ce serviciu mi-ai cerut! Și... Puneți-vă legea voastră cum vreți! Oricum pensiile militare sunt sub baremul, echivalent, al minerilor, siderurgistilor și wl ziariștilor!

Paul Puiu spunea...

Pensiile militare vor scădea drastic. PNL: „Cu riscul de a supăra militarii, reforma pensiilor trebuie făcută”

Practic, după noua formulă propusă de Bruxelles, pensiile militarilor și polițiștilor vor fi stabilite prin înmulțirea mediei veniturilor din întreaga activitate cu coeficientul de 45%. Reamintim că PSD a propus ca pensiile militarilor să fie calculate după formula: media veniturilor din ultimele 12 luni înmulțit cu 65%, însă această variantă nu este agreată de Comisia Europeană. Mai mult, spre surprinderea tuturor, PNL susține poziția CE, spunând, prin vocea europarlamentarului liberal Gheorghe Falcă, că „reforma pensiilor speciale trebuie făcută, chiar și cu riscul de a-i supăra pe militari”
Comisia Europeană cere autorităților de la București, potrivit unei scrisori consultate de G4Media, să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul migistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.
Mai precis, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.
PNL: Reforma pensiilor speciale trebuie adoptată cu riscul de a supăra militarii și magistrații
Coaliția de guvernare nu trebuie să renunțe sub nicio formă la reforma radicală a pensiilor speciale, spune la Digi FM europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, citat de digi24.ro.
În opinia lui Gheorghe Falcă, proiectul ar trebui adoptat cu riscul de a-i supăra pe militari sau magistrați, beneficiarii pensiilor speciale. Liberalul a făcut aceste precizări în replică la afirmațiile lui Marcel Ciolacu care a susținut că „dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile”
În aceste condiții nu mai putem face nicio reformă în România, afirmă Gheorghe Falcă: „Așa nu mai putem face nicio reformă în România, pentru că nu putem face reforma administrației, că o să-i supărăm pe primari, nu o să putem să facem reforma în educație, pentru că o să-i supărăm pe nu știu cine. Eu cred că se poate realiza o reformă a pensiilor speciale, astfel încât oamenii care lucrează în sistemul respectiv să aibă contributivitate mai mare, astfel încât să aibă pensii mai mare.”

https://www.constantadeazi.ro/pensiile-militare-vor-scadea-drastic-pnl-cu-riscul-de-a-supara-militarii-reforma-pensiilor-trebuie-facuta/

GO spunea...

Merită citit și răscitit de mii de ori

https://www.stiripesurse.ro/am-intrebat-guvernul-despre-pnrr-din-punctul-meu-de-vedere-intocmirea-si-negocierea-pnrr_2821910.html

GO spunea...

@Liviu. Vezi ca la CPS a M.Ap.N. au mai ramas 7 angajati mari si lați. Cei care nu au avut pile sa o taie si ei in alte parti. Dintre care doar vreo 2 mai stiu ceva meserie.

Dancapitandeplai spunea...

Asta este un raspuns pentru inteligentii raspandaci catre forurile internationale a NE-adevarurilor despre pensiile militare. Aviz dobitocilor. Plangeti-va la usi straine ca o sa va ia dracu'. Vai de capul vostru de retardati.

GO spunea...

@Leon. Doar de Legea 8/2006 ma leg. De asta m-am legat si la PE si CE. Pentru ca este foarte clara: indemnizatie +50% le pensia contributiva, achitata de fondul public de pensii. Unui ziarist cum este insusi C. Ghinea care a intocmit PNRR. Astea inseamna pensie speciala in toata regula, majorarea de 50% neavand contributie la baza nici macar un cent. Si nu este majorare onorifica ci de ... +50%. Celelalte indemnizatii este treaba lui Budai sa dea cu subsemnatul ce si cum.

Dar poate mai miscati si voi ceva, v-am dat modelele. Si care nu mi-au fost pasate inapoi cum au patit altii, cum ca CE nu se ocupa de pensii speciale.

nastyboy spunea...

Soc si groaza. Ciuca al nost', in urma cu cateva minute, la o conferinta de presa, la Chisinau, unde se afla in vizita oficiala. Pensiile militare nu sunt pensuu speciale, nu are rost sa folosim subiectul acesta in scop electoral. Partidele sa nu se urce pe acest subiect. Asa ceva....

reddog spunea...

Dom'le eu cred că succesul in viața depinde de cum amesteci cuvintele.
E ca la mâncare, unii se pricep mai bine și alții nu.
E un adevărat spectacol.
Inclusiv pe aici. 😁

https://m.dcnews.ro/bolos-anunta-ca-nu-e-dispus-sa-rateze-jalonul-din-pnrr-privind-pensiile-speciale-reforma-trebuie-sa-tina-cont-de-doua-criterii-fundamentale_909855.html

Huhu Rezea spunea...

@nasty
Analfabeții juridic cred că scot pensiile militare din discuție dacă spun trăznaia că pensiile militare nu ar fi pensii speciale. Din contra, eu susțin în continuare că pensiile militare, nefiind calculate si in puncte de pensie, sunt cele mai speciale și de tradiție pensii din România. Suferă grav de dezechilibre majore între cuantumul pensiilor diferitelor generații de pensionari militari, dezechilibre legiferate pe perioada când domnul general Ciucă era seful SMA și adâncite pe toata perioada cât a fost ministru al Apărării și prim ministru. Si-a luat lângă dânsul un întreg alai de susținători pensionați în aceleași condiții.
Hai cu rotația la Guvernare!

kostas spunea...

Cea mai buna si mai simpla varianta: Toate pensiile militare sa fie calculate pe contributivitate ca la civili, la care sa se adauge 50% din valoarea pensiei contributive, ca supliment. La fel si celelalte pensii speciale. Acum intreb si eu poate-mi spune cineva cum s-ar calcula 45% din intreaga cariera? Ar trebui actualizata fiecare luna din toata cariera, facut media anuala apoi media pentru toata cariera. Cine ar putea sa actualizeze fiecare luna din cariera, de acum 30 ani, 20 ani, fiecare functie, grad detinut, sporuri, toate aduse la zi. Cum s-ar putea face aceasta munca enorma, pentru fiecare? Poate sa ma lamureasca cineva?

GO spunea...

Pe surse interne, neconfirmate! Ieri..... reprezentantii ministerelor de resort au fost covocati la MMSS pentru a alege varianta ptr. “pensiile speciale”, inclusiv pentru pensiile militare.

Singurul care s-a dus cu doua propuneri a fost gl. Jianu de la M. Ap.N.
- 45% din media tuturor veniturilor sau
- 45% din media veniturilor fin ultimele 12 luni.

A zis ca pe el nu-l afectează!😡🥶

Liviu spunea...

D-le Huhu,situatia mea e in felul urmator:am 49 ani din care 6 ani civilie si 22 ani militar!Anii de cadru militar 17 ani cu grupa speciala si 5 ani deosebite!Mie scarba de tot ce se intampla in sistem si vreau sa ies cat mai repede!M-am imbolnavit de inima de la stres si bataia de joc!

Huhu Rezea spunea...

Liviu
Dacă mai lucrezi 3 ani poti să beneficiezi de reducerea vârstei standard din art. 21 fără să mai introduci in calcul anii lucrați în civilie.Prinzi si Ordinul MM clasa I.
Dacă vrei să ieși acum la pensie, o poți face numai dacă in condițiile pentru deschiderea dreptului de pensie introduci și anii lucrați în civilie. Dar... îi pierzi definitiv pentru calculul cuantumului militar sau civil.
Ori că iesi acum, ori ca iesi peste 3 ani... pensia în plată va fi tot 58,% din baza brută de calcul. D-ta decizi!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviu spunea...

Va multumesc pt sfaturi!El a zis ca o sa sune la esalonul superior sa intrebe de situatia mea si apoi o sa ma anunte!

raul spunea...

Jianu ,acest haiduc al dosurilor,s-a dus cu 45%!Sa-si ia luminari de ele!

Liviutatarush spunea...

Liviule, iesi acum la pensie! 6 ani de civilie este fix pix! Sanatatea ta este cea mai importanta! Cunosc stresul din sistem, de aia am plecat si eu cat de repede am putut! Poti lucra altceva dupa ce iesi, inca esti tanar, sau sa faci ce vrea ***a ta! Conditii mai bune de pensionare in viitor nu vor fi decat probabil pentru cei care intra acum in sistem si stau 30 de ani! Viata-i scurta, traieste-o maxim! Este viziunea mea, pe care poti s-o impartasesti sau nu! Tu, faci ce vrei si cum vrei!

Laurentiu spunea...

pt Liviu
Dacă așa "îți este"(M-am imbolnavit de inima de la stres si bataia de joc!)...vezi-ți de sănătate,lasă-i, du-te și nici nu te mai uita înapoi! SĂNĂTATEA și implicit VIAȚA, este mai importantă decât orice pe lumea aceasta!

Skoda 4x4 spunea...

https://music.youtube.com/watch?v=IH3vWOxoU2E&feature=share

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Kostas, subscriu la ce spui ! Poate e de analizat procentul acelui supliment ! Poate fi și un altul ! Poate fi...inclusiv OMM în alte procente, chiar și pe mai multe praguri de vechime ca militar ! Variante se pot găsi ! Important e să se dorească...dar frâna principală vine de la cei care încă sunt în activitate și fac și propunerile, iar "dom' menestru"...profan în materie...dă ca papagalul din cap aprobator la tot ce i se suflă în ureche ! Cei care propun eventuale schimbări au totuși un principiu : "după noi...potopu'" !🤣 Am râs, dar mai degrabă-i de plâns cu atfel de indivizi "doldora de prințipuri în țeastă" !

RD spunea...

@Huhu,

Cu tot respectul pentru dumneavoastra, dar am ajuns la concluzia ca aveti un fix si anume ca vreti recalcularea pensiilor militare fara sa va mai pese cum, cu ce procent. Vreau sa mai scrie anumite aspecte:

1. Cand v-am spus ca in jalon scrie clar reducerea cheltuielilor cu pensiile 'speciale' in realitate se numesc de serviciu, ati inteles doar ce ati vrut si anume ca acolo scrie ca pensiile militare trebuie sa fie ca la magistrati, cu doua componente, total eronat. Desi v-am intrebat si pe dumneavoastra si pe cei de aici, daca exista in alte tari pentru sistemul penesiilor militare asa ceva, mi s-a spus ca nu! Voiati sa fim noi in premiera cu asa ceva, fara sa mai conteze cum este si in alte tari;

2. S-a discutat de recalcularea lor cum este acum in acest proiect cu 58,5% net pe ultimele 12 luni. Am zis ca ar creste bugetul pensiilor militare, nu ar fi pe minus asa cum se cere in jalon (prin actualizarea lor) si ca nu este buna varianta.

3. Am spus de cateva ori pe aici pentru cei care scriau catre CE/BM sa se rezolve inechitatile.. Iar eu am scris ca aia vor sa fie reduse si ca nu le pasa rezolvarea inechitatilor asa cum trebuie. Si acum ce a aparut prin presa? Rezolvarea inechitatilor adica drumul spre saracie pentru majoritatea beneficiarilor de pensii militare cu 45% pentru intreaga cariera. Nu am vazut sa fie scris ca se poate depasi acel procent si ca este fix. Nu am vazut o analiza din partea BM pe legae pensiilor militare, ce trebuie modificat, ce trebuie sa fie anulat..

Singura rezolvare este un PLX in Parlamentul Romaniei asa cum am mai scris de mai multe ori.

Cele mai speciale sunt pensiile militare din punctul dumneavoastra de vedere! Pentru mine personal sunt de serviciu si nu gandesc si nu scriu ca USR-istii, jurnalistii si cei care au ura pe acesti beneficiari. Asa faceti si dumneavoastra!

Chiar nu va inteleg.. Ce vreti mai exact? Sa fim aproape toti saraci ca sa fie T0? Aveam alte asteptari din partea dumneavoastra, insa aveti ceva cu neterminati, ciucani si ce ati mai scris de-a lungul timpului. De ce nu va ganditi si la cei care au pensii foarte mici, mici si medii?

Nu am vazut articole deschise de dumneavoastra pe acest blog, fiind administatorul lui, despre faptul ca toate ar scadea! Ati uitat de sacrificiile pe care le-au facut toti militarii, indiferent ca sunt din MaPN sau MAI? E corect sa fie aceleasi pensii sau mai mici decat civilii care n-au avut interdictii in viata lor.

Nu am asteptari prea mari ca pensiile militare nu vor fi 'ciuruite', dar din suflet as dori sa fie pierduti banii de pe acest jalon!

Iar dumneavoastra Huhu, nu puteti sa mai vorbiti de echitate si ca va pasa de pensionarii militari deoarece aratati ura fata de ei, chiar daca si dumneavoastra sunteti unul dintre beneficiari.

Daca va deranjeaza ce v-am scris, desi din punctul meu de vedere aveti dreptate, imi scuzati 'tupeul' de a fi liber si democrat.

Paul Puiu spunea...

,,Singurul care s-a dus cu doua propuneri a fost gl. Jianu de la M. Ap.N.
- 45% din media tuturor veniturilor sau
- 45% din media veniturilor fin ultimele 12 luni.”
Asa de mare procent 45%, de ce nu 25%???🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Sunt curios daca procentul de 45% e valabil si pentru restul pensiilor!!!!!!Handicapatul asta 💩💩💩de la MAN are firma de contabilitate si i se rupe de pensia militara a lui cand va trece in rezerva!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Jianul este mentinut in functie pentru ca este obedient al clasei politice, un individ din asta care e lingau convis trage in jos toti rezervistii cu tot cu pensiile lor militare!!!
In conditiile acestea nulti vor parasi sistemul si nimeni nu va mai dori o cariera militara sau politie!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

Leon spunea...

@Huhule, daca i se considera si grupa 2 a pentru cei 6 ani civili, @Liviu,ar putea iesi la pensie la 49 de ani si cateva luni ! Din pacate, cei 5 ani de gr.a 2 a, nu-l ajuta la reducerea varstei de pensionare, cf.Tabelului de la Art.21, ar trebui un minim de 6 ani..!

Doru spunea...

15 ani stagii realizați după trecerea în rezervă (și i-am integrat în sistemul militar / mare greșeală )
Nu am primit nici un leu
Am ,,primit vechime ,,45 ani în total cu cea din armată
M-am adresat CSP a MApN solicitând explicații
Răspuns IMBECIL trimis de ticăloși
Este cineva care a acționat in instanță casa sectorială pentru asemenea situații ?

Sense spunea...

Varianta cu 45% e super.
E echivalenta ca procentaj pensiei contributive însă nu va beneficia de avantajele unei pensii contributive (indexare, creșteri a punctului de pensie, imposibilitatea tăierii,etc). Va rămâne în continuare o pensie speciala care nu se va actualiza, nu se va indexa etc.
Varianta de acum ceva luni, cu parte contributiva și parte de la buget pare acum un vis frumos.

raul spunea...

Pe toate canalele ,pensii militare,pensii miltare,pensii militare!Sa-i ia naiba!Bai ,la urma urmei cine dracu e Comisia asta Europeana?Ce ,ma-sa ,ne da ea banii pt pensii???De ce comanda ea ,mai frate?Nu neaparat pt noi ,dar ,am mai spus-o,daca ei comanda ,atunci de ce mai platim atatia ,,functionari" romani???Legi prin e-mail de la Bruxelles,100 de executanti romani si facem naibii la economii garla!Ce ne mai trebuie parlament ,guvern ,etc daca totul se decide de catre CE???Ori suntem prosti,ori suntem prosti!Din doua una!Scarba imensa!

GO spunea...

@mosmartin16. Nicio frana din partea celor in activitate. In raportul BM scrie negru pe alb ca MMPS a inaintat datele, cu 'jde mii de omisiuni importante in defavoarea militarilor.

reddog spunea...

Moș Martin e exact dar exact că în Caragiale.
Zice că ăștia activi sunt frana.
Pai ei sunt cei care contează.
E cam greu sa înțelegeți asta.
Și mai zice că aia care fac propuneri savante sunt genul "după noi potopul"
Pai unii din ăștia cu "după noi potopul" sunt aia care acum sunt in retragere și au luat și mormane de ajutoare.
Ce spectacol cu unele micuțe care lupta împotriva inechităților. 🤣

Leo spunea...

Ciucanu a spus azi la Kișinău că pensiile militare au fost greșit introduse în PNRR , deoarece ele sunt REFORMATE de mult , sunt pensii OCUPAȚIONALE la fel ca în toată europa.
- Dacă chiar crede ce spune atunci , este un HABARNIST care nici portar nu trebuia pus la guvern. E GRAV
- Dacă e lichea și înțelege ce spune , atunci e dovada PIEDICII ȘI FRÂNEI REFORMEI pensiilor militare. El , nevastă-sa și banda lui de gulerați pe care o controlează sunt PRIVILEGIAȚII pensiilor militare NEREFOEMATE și pline de INECHITĂȚI. E mai GRAV.
A sugerat f. bine Ciolacu că de vină e Ciucanu pt. situația REFORMEI pensiilor speciale.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Crezi că te adresezi unor naivi să se sperie de propaganda voastră cum că toate pensiile militare ar scădea prin recalculare?
Cum să scadă pensiile stabilite inainte de 2018 dacă vor fi recalculate? Ele vor primi în baza de calcul toate măririle de solde de funcție si grad de care au beneficiat activii pănă la data recalculării si apoi li se vor aplica procentele de pensie.
Ați primit indicații să răspîndiți zvonul că toate pensiile vor scădea? Pensiile mici și mijlocii aflate în această situație din cauza neactualizării nu vor scădea.

mosmartin16 spunea...

Reddog, ce tot hămăi aiurea la lună ?!🤣🤣🤣 Nu prea le pricepi tu, te înțeleg ! Atât poți !🤣

Huhu Rezea spunea...

Are dreptate Jianu când spune că nu va fi afectat de procentul de 45%.
La vechimea lui ajunge foarte ușor la 59,5% din baza de calcul,cuantumul net maxim pa care-l poate primi.

Viorel spunea...

Domnule Leo. La rocadă s-ar putea ca Ciucă să fie din nou ministrul Ap.

Ovidius spunea...

https://www.stiripesurse.ro/pensiile-militare-in-nato_2846620.html

Huhu Rezea spunea...

Observ că beneficiarii CPS din MAi sunt cei mai speriați de eventualitatea recalculării pensiilor în plată.
Dacă nu sunt speriați, înseamnă că MAi și-a tocmit o haită importantă de postaci care să țină isonul celor care nu doresc reformarea pensiilor militare.
Domnilor, dacă proiectul L4/2023 trece fără recalcularea pensiilor militare în plată , toți cei care îndeplinesc condițiile de pensionare anticipată vor pleca din sistem.
Tocmai asta a înțeles CSM să evite prin Avizul pentru recalcularea pensiilor in plata ale magistraților.
De ce să iasă la pensie dacă tot este afectat de reforma?
Reazemul în CCR este slab... când Enache a spus că deciziile CCR vor lua în calcul și situația economico -socială a momentului.

Leon spunea...

Coalitia de guvernare Ciu&Cio, se pare ca va sustine la CE, ELIMINAREA Pensiilor Militare de Stat din PNRR, si cu Razboiul din ce in ce mai aproape de noi, sunt sanse mari ca cererea sa fie acceptata..!!

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Mai bne ai citi Raportul Bancii Mondiale.

Arfy spunea...

Da, d-le Huhu Rezea, pe următoarea lege a pensiilor militare, în special, nu vor fi scăderi semnificative decât celor cu stagii necomplete și în special celor din anii de după ordonanță... pentru liniștea tuturora vă spun că toți pensionarii vor avea o creștere semnificativă, desigur pentru cei cu vechime completă. Vor plânge unii, dar nu mult, pentru scăderi alee stagiilor incomplete. Clar pentru CFI și alții care vor mult pentru puțin! Am fost avantajat în anii de după pensionare dar nu voi fi devantajat prin noua lege. Actualizare grad si funcție pe urmă recalculare în noua legislație. Să fim optimiști.

Ionel spunea...

Subscriu la cele scrise de domnul Kostas. Cred ca trebuie sa fim mai atenti la procentele de 45 % si 65 % la care se face referire. Cred ca este vorba de "rata de inlocuire" si nu de procent aplicat la media veniturilor sau daca nu am inteles eu bine poate ne explica un specialist ce este aceasta rata de inlocuire. Realizati ca aplicarea procentului la media tuturor veniturilor ar duce la inegalitati si mai mari !? Pai care ar fi diferenta si in favoare cui intre unul care a luat-o de la talpas in armata fata de unul incadrat direct pe la 35-40 de ani. Apoi, cu cat ai vechimea mai mare media coboara....ce se intampla cu veniturile/vechimea din civilie ? mai intra in media la care se face referire ? Sunt atatea si atatea intrebari.....

bogdan spunea...

Doua categorii balosesc de ura nemasurata impotriva REZERVISTILOR civilii si ,,pensionarii militari,,. Da am scris bine ,,pensionari militari,,

Civilii cred ca daca se reduc pensiile militare le creste lor pensia, la fel cred si,,pensionarii militari,,. gresit.

Relu spunea...

Probabil cei care nu au macar 25 de ani vor pierde, daca ar pleca de la 45% la care sa mai adaugi grupa si omm e una, dar sa nu fie maxim 45% din baza de calcul.

bogdan spunea...

Stati linistiti in caz de razboi cei mai vocali de aici vor participa cu vitejie din....fotoliul de ,,pensionar militar,, calculand in continuare pensiile altora.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Huhu, când nu spun așa cum vreți o dați pe ați primit indicații și prostii de genul ăsta? La reclalculare cu 65% e bine, așa cum e acum ca procent, la 45% pe toată cariera, e tot bine. Cred că dumneavoastră ați spune că e bine și la 25%! Pensia mea care a fost stabilită înainte de 2018 spun de acum că va scădea serios dacă vă fi 45% pe toată cariera. Din moment ce va fi procentul de 45% pe toată cariera aș avea pensia mai mică+ fără OMM și pensia suplimentară.

Tot ce ați spus, s-a dovedit că nu va fi așa. Ca la magistrați, 65% pe 12 luni, contributivitate cu OMM, pensie suplimentară. Ați accepta orice, recalculare să fie. Și cică vreți corectitudine și echitate. Serios? Sunt părerile mele ca să nu se creadă altceva.

mosmartin16 spunea...

Ne place ori nu, o spun - în scris - atât CCR, cât și CSM : Drept câștigat este numai în cazul pensiilor stabilite prin algoritmul de calcul contributiv, adică pe puncte ( Decizia CCR nr.900 / 2020 ) ! Neretroactivitatea în cazul pensiilor care nu sunt stabilite prin acest algoritm presupune - în cazul recalculării din care rezultă un cuantum mai mic - numai a nu restitui ceea ce era mai mult anterior ( avizul CSM la proiectul L4 privind pensiile de serviciu ) ! S-auzim numai de bine !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

RD
Dacă-ți recalculeaza pensia din toata activtatea, toate soldele de grad si funcție pe care le-ai avut se actualizează la valorile din 2023.
Degeaba îți acorda 65% din baza de calcul, dacă solda netă va fi si pentru d-ta si pentru mine 58,5% din baza de calcul.
45% +14% pentru vechimea cumulată de 39 ani... și deja ai ajuns la 58,5%. Pensia suplimentara si sporul OMM devin de prisos.

Huhu Rezea spunea...

Unii mai proaspeți înțeleg că dispozițiile pentru militari din L4/2023 ar fi o nouă lege a pensiilor militare.
NU domnilor, dispozițiile din L4 pentru militari vor fi intercalate exact la articolele indicate în vechea lege în vigoare la data adoptarii proiectului, așa cum au fost intercalate și dispozițiile din OUG 57/2025, 59/2017 și art. 84 din OUG 114/2018.
Ceea ce nu este modificat din L 223/2015... rămâne în vigoare.

RD spunea...

@Huhu,

Acel '+14%', de care ați vorbit, fiindcă sunteți documentat, unde ați văzut că se poate depăși acel 45% și că se poate depăși în funcție de anumite lucruri cum ar fi vechimea cumulată de care ați scris?

Netul contează, dar eu am scris de 65% așa cum scrie acolo, adică 58,5% net. Vreți să spuneți că s-ar actualiza totul, pe toți acei să zic 25 de ani vechime efectivă?

A spunea...

Uite un fapt bun,unii au recunoscut ca au fost avantajati in anii de dupa pensionare.ASA,asta e adevarul,felicitari,e normal sa recunosti faptul ca se luau pensii mai mari decat salariul activilor.Pai nu e corect 102%?Eu luam 100 de lei activ fiind si pensionarul lua 102 lei.
Acum dupa ceva timp nu prea se mai pupa treaba ,nu s-a mai actualizat pensia cu soldele activilor si acei ce stateau ca barosanii incep sa tipe.
CORECT,e normal, dar de ce tipa sa le scada celor ce au iesit dupa OUG 59?Noi saracii nu am pupat 102 %,am pupat p..a atat la pensie cat si ca activi.
Observ ca cei ce au "profitat" de legile pensiilor sistemului militar multi ani dea randul acum au o singura grija,SA SE TAIE PENSIILE CIUCANILOR!
Pana acum NU au fost speciale,de cand a aparut PNRR -ul sunt cele mai speciale si trebuie sa dispara.Evident cei care sustin asa ceva au de castigat la trecerea pe contributivitate,discutia a mai avut loc pe blog.INSA,cei pensionati dupa 2017 GUSA TOTALA la contributivitate.Sa le moara capra da-i dracu'...
Daca nu contributivitate atunci sa li se calculeze pe intreaga cariera,NORMAL,pentru ca retarzii ca mine am lucrat in MAPN pe salarii de rahat fata de cei in trecut(puterea de cumparare).Daca mai esti si mm/subof.,ai fost un pierde vara,E,asa sa ramai si de acum in colo.Ai avut pensie modesta,noua nu ne place si asa ca consideram sa ti-o taiem,pentru ca in modul asta ne avantajeaza pensiile noastre...
Cam asta e doctiri pensiilor ,observ...interesant
@RD
SERIOS,ai dreptate!
PS:
Uite ca nu numai cei din MAI "gandesc pervers",mai suntem si de pe la MAPN care vedem altfel unele actiuni.
De ce oare cei ce au avut tot timpul MAI MULT, AZI, vor sa ia tot iei CEL MAI MULT?
Daca va cadea 59,evident ca cei din urma vor fi IAR cei dintai.Pe scurt,noi ciucanii o luam la plisc iar.Vom aveam pensiile mai mici decat cei pensionati de dinainte de 2017.ASTA DA ECHITATE stimati camarazi!!!
Vorbim impreuna pentru binele DOAR a unora dintre noi.Cu parere de rau cam asta e sloganul cu pensiile militare.
La mine si daca imi da 25% din BC cu "zorzoanele" de care spunea mosmartin tot in picioare raman!Asta sa-i infutrii pe unii,poate scriu la CE.,BM ..si unde se mai poate ,sa le desfiinteze de tot:)

raul spunea...

Ca ajungem toti 58,5% din baza de calcul e clar ,Huhule,dar e vorba de cat e baza ,mama ei,cand unii au iesit cu sporuri zeci si altii doar cu cateva ,ca asa era pe vremea lor!Vorba lui Budai ,puneti carul inaintea boilor!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Pe ce mă bazez pentru cei 14%?
Pai citește si d-ta art. 29 din L 223/215 in care se modifică doar procentul de 65% cu cel de 45%.. Restul articolului nu se modifică.

Outlander spunea...

@Paul Puiu
Păi ce faceți domnule?
Ieri erați de altă părere!
”Paul Puiu spunea...
Banca Mondială ia apărarea polițiștilor.
Pensiile militare rămân în forma actuală!!!������
https://www.national.ro/social/banca-mondiala-ia-apararea-politistilor-pensiile-militare-raman-in-forma-actuala-791037.html
22 martie 2023 la 22:30”

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dragi camarazi, observ ca exista tendinte de a ne acuza reciproc de presupuse vini ca unul sau celalalt a adus dezastrul la pensiile militare, de a ne arata cu degetul reciproc cu ura si venin dusmanos ca unii dintre noi ar fi responsabili de ceea ce se intampla de multa vreme la pensiile militare, cand de fapt guvernantii si mafiotii din Armata poarta intreaga vina si responsabilitate de tot dezastrul produs la aparare, ordine publica si siguranta nationala, inclusiv la pensiile civile, inclusiv la pensiile magistratilor pentru ca s-a tolerat abuzul financiar din frica arestarilor pe cazuri reale de coruptie si alte infractiuni penale, o clasa politica nenorocita si vinovata de esecul neacordarii permisiunii in spatiul Schengen, vinovata de sumele foarte mici acordate din fonduri europene, fata de alte tari europene cu populatii si economii cu mult mai mici, o clasa politica dementa, care a cauzat un urias exod din institutiile de forta ale statului, o clasa politica extrem de slaba in fata masurilor Ukrainei de a largi Canalul Bastroe, vinovati cu totii ca au permis USR sa intocmeasca un Plan diabolic cu jaloane criminale si apoi secretizat fara ca macar un partid sa mobilizeze opinia publica de stopare a acestor abuzuri extrem de grave, si vin acum cu totii sa declare ca ei nu stiau ce scriu si secretizau dementii aceia @Rezisti... Toti, dar absolut toti sunt vinovati, unii pentru masurile criminale, altii ca le-au tolerat electoral cu scopul de a acumula voturi pe seama abuzurilor si crimelor celorlalti ce le unelteau si aplicau la forurile europene pe latura pensiilor si traiului romanilor, zicand ca ,,lasa-i dracului sa faca aceste crime si abuzuri ca romanii nu ii vor mai vota si ne vor vota pe noi ca nu am facut nimic rau,'' dar raul cel mai mare fiind insasi aceasta atitudine pasiv inconstienta si toleranta fata de aceste crime impotriva oamenilor, si sa nu-l uitam pe BUDAI pentru minciunile lui grosolane si inselatoare, ca a facut tot ce se poate sa nu se duca la Bruxelles sa renegocieze termenii si coeficientii, abia cu putin timp in urma facand-o, dar nimeni nu stie si cum, dupa un an de fente si codiri, amanari si laude ca o sa se duca acolo si nici nu se stie cum si ce a facut cand s-a dus la Bruxelles, daca s-a dus, ca nimic n-a zis ce a facut pe acolo, abia de acum incolo incercand sa ingrase porcul de ajun chiar in ultima zi a termenului de gratie pe 31 Martie ca sa se duca la renegocieri! Sa fim uniti, ca niciodata, si sa dam cu ei de pamant cu sete ca nu-s decat niste lichele si secaturi, absolut toti, stanga dreapta si de centru, cu interese personale si de grupuri mafiote, noi fiind pentru ei masa de manevra electorala, robotic votanta, prostii satului si poligonul lor experimental in tot ce este mai rau! Coeziunea, respectul reciproc, onoarea si demnitatea ne obliga la modul moral si sacru sa fim cu totii impreuna, si militari, si politisti, si cei din sevicii, penitenciaristi, pompieri si absolut toti cei care ne-am servit Patria sub Drapel, fara sa ne mancam intre noi, fara sa ne acuzam reciproc, fara mistocareli si umiliri, fara sa ne urâm mai rau decat dusmanii, fara sa ne aratam cu degetul, fara sa ne acuzam de toate prostiile si idioteniile care de fapt sunt ale dusmanilor nostrii, politicienii din tot spectrul politic, ultima hiena care ne-a aratat coltii si balele de rabie fiind Fălcosul de Arad, care isi permite a nu stiu cata oara sa-si dea cu parerea despre noi si pensiile noastre, neavand nici o ,,calitate'' politica sa-l indreptateasca s-o faca, doar faptul ca este si acum un lingau si un basist ordinar, azi vopsit in liberal!

RD spunea...

@Huhu,

Aia e problema, că s-a spus doar de acel procent, fără să spună cum era normal: la legea pensiilor militare articolul 'x' este eolonanti. Articolul 'y' este modificat astfel...

Așa ar fi trebuit să specifice de reformă. Pe lege, nu să arunce vorbe doar de procentaje pe ce perioadă.

BM cu mare experiență, raport de zeci de pagini, dar nu analizează legea în sine, așa cum cred că ar fi normal. Și de acolo și atâtea întrebări.. Oare cum va fi acolo... Oare ce înseamnă aia..

Outlander spunea...

@Leo
De la criticul de film D.I. Suchianu:
Lichea
-plural: lichele
Definiție de dicționar:
Substantiv de genul feminin aplicabil tuturor genurilor;
-persoană care dacă primește ORDIN de la șeful său să aibă caracter, este în stare să o facă și pe asta.

Sensei spunea...

PENTRU LIVIU
VEZI CA ESTE O METODOLOGIE INTOCMITA DE M. AP. N. PRIVIND INTOCMIREA DOSARULUI DE PENSIE MILITARA

Ministerul Apărării Naţionale - MApN
Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare din 15.02.2016
Parte integrantă din Ordin 24/2016

Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 130 din 19 februarie 2016.
În vigoare de la 19 februarie 2016

TOTI LUCRATORII DE RESURSE UMANE DIN ARMATA SUNT OBLIGATI SA RESPECTE ACEASTA PROCEDURA IN CARE TOTUL ESTE PREVAZUT IN DETALIU DACA NU RESPECTA II SPUI CA IL DAI IN JUDECATA, ORICUM LA SFARSIT FISA DE PENSIE PE LANGA COMANDANT UNITATE SI LUCRATOR RESURSE UMANE O SEMNEZI SI TU SI ATUNCI REFUZI SA SEMNEZI MAI VORBIM AI NECLARITATI MAI VORBIM. NU-TI FA PROBLEME ESTE OBLIGAT SA RESPECTE ACEST ORDIN AL MINISTRULUI APARARII NATIONALE.
IN ACEASTA PROCEDURA ESTE TRECUTA MODALITATEA DE COMPLETARE A FISEI DE PENSIE ARATATA DE VIOREL MAI SUS. ACEASTA PROCEDURA O GASESTI IN MONITORUL OFICIAL NR. L-AM TRECUT MAI SUS.
MAI VORBIM DACA MAI AI NECLARITATI.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, cu scuze pentru interventie si avand bune intentii:
-*Lichea,* traducere si interpretare personala= Un lingău veros si pupincurist profesionist pentru cele mai obscure interese personale si capabil de cele mai josnice actiuni, santaje si tradari ordinare, doar ca sa-si satisfaca scopurile, orgoliile si sefii!
-Nota Bene: Basismul si Basescu au scos in evidenta toate aceste personaje-otrepe de ultima speta morala, de fapt gunoaiele societatii in care ne zbatem sa supravietuim datorita actiunilor nefaste ale acestora, azi regasindu-i cu precadere in intregul spectru al politicii de centru-dreapta!
-Post Scriptum: Licheaua si lichelismul sunt promovate in politica cu ajutorul voturilor altor lichele pupincuriste, nici unuia nelipsindu-i conturile bancare substantiale, ura si repulsia impotriva saracilor si saraciei strangandu-i intr-un tot unitar, de nezdruncinat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-e si teama sa mai citesc astfel de amenintari grave!
https://www.stiripesurse.ro/marcel-bolos-anunt-major-despre-reformele-din-pnrr-pensiile-speciale-trebuie-taiate-la-jumatate_2846945.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu ajutorul acestor cobe si cobeli de formatori de opinii si parerologi, UE si World Bank ii fac pe romani sa puna botu' la diferite cretinisme:
https://www.bugetul.ro/analistul-economic-adrian-negrescu-s-ar-putea-sa-nu-mai-avem-cu-ce-sa-platim-pensiile-in-romania-in-orizontul-urmatorilor-15-ani/

RD spunea...

Luni, 27 martie 2023, in Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, incepand cu ora 14:00, la 3 apare L4/2023:

https://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi=2023-03-27&ComisieID=db74005a-e108-4fa3-b5b1-ae7df1d97620&NrSedinta=1

Scopul sesizării:

RAPORT comun cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (TERMEN: 14-02-2023), Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 14-02-2023),trimis pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, transmis avizul (TERMEN: 08-02-2023), Comisia pentru politică externă, transmis avizul cu nr. 4 - FAVORABIL cu amendamente (TERMEN: 08-02-2023), Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, transmis avizul cu nr. 5 - FAVORABIL (TERMEN: 08-02-2023).

Leon spunea...

https://www.snppc.ro/23-03-2023-comunicat-fsnppc-principalele-revendic-ri-pentru-drepturile-poli-i-tilor-personalului-contractual-i-pensionarilor-militari-bd11180

Caro spunea...

Poate cineva care e familiarizat cu problematica pensiilor sa ma lamureasca daca 3 ani lucrati in Romania, dupa trecerea in rezerva, pot fi valorificati cumva si de la ce varsta ? Care sunt demersurile de facut, in cazul in care acea perioada muncita este valorificabila?

Arfy spunea...

Viorel, la ce-ți folosește? Pentru liniștea ta, sunt sergentul zece rachetist în rezervă! Fii doar atent ce enunț, nu cum sunt îmbrăcat! Îți spun sigur că nu contează. Răspunsul meu, către Akord, deși a vorbit de tatăl meu într-un mod injurios, a fost destul de elegant! Se pare că au fost șterse ambele mesaje! Ce i-aș fi transmis dacă coboram la genunchiul broaștei, așa cum el mă poziționa, ar fi fost o urare amicală: Îți doresc în acest moment să ciocnești un pahar acolo unde este! Dar, sunt prea elegant că rachetist. Sincer, n-am întâlnit un asemenea specimen în armă!

Andrei spunea...

1. Ciucă zice că exclude să se facă actualizările și recalculările pentru pensiile militare aflate în plată.

2. După raportul BM se vorbește despre o pensie de 45% din media veniturilor din toată cariera militară.

Mie îmi convine, deoarece am avut salarii și de 4 milioane de lei. Ori dacă nu se actualizează și recalculează, mă coafează o pensie de 45% din 4.000.000 de RON. Evident că este o glumă și nu se va întâmpla asta, dar sper că așa arăt decidenților din MApN de ce nu se poate reformă fără recalculare și actualizare.

Leon spunea...

@RD, parerea mea este ca proiectul de lege L 4/2023, va fi discutat de plenul celor 3 Comisii raportoare într-o sedinta comuna, deoarece NU mai este suficient timp pentru discutii separate, plus adoptarea in sedinta de plen a Senatului !!
Sunt mari șanse sa treaca TACIT si sa ajunga la CD in forma initiala..!!

Liviutatarush spunea...

3,3 miliarde de euro pierdem dacă nu scăpăm de pensiile speciale”, zic useriștii. „Rămânem fără armată și servicii speciale dacă umblăm la pensiile uniformelor”, răspund pesediștii. De o lună auzim asta și doar atât. De parcă noi, ăștia, din public, suntem proști ca ăștia de pe scenă. Că dacă nu erau proști, ne prezentau niște prognoze. Că așa se face când iei o măsură care schimbă un sistem: faci scenarii, estimezi cum o să se schimbe viitorul.

„Pierdem 3,3 miliarde de euro„. Pentru ce urma să primim banii ăștia? Consultanță de la firmele useriștilor? BMW-uri de la prietenii președintelui? Termopane la casele de pensii de la firmele pesediștilor? Bani de pensii? Bani de măriri de pensii? Cum urmau să vină banii? O tranșă unică, fleoșc în buget sau 273 de tranșe mici? Când: anul ăsta, anul viitor, în următorii 30 de ani?

„Rămânem fără uniforme”. Câte? Când? Cu ce le înlocuim? Avem oameni, avem bază de selecție? Îi avem pregătiți sau nepregătiți? Cât ne costă să-i înlocuim pe cei de azi cu alții? Cât ne costă pregătirea lor? Ce riscăm dacă facem asta în promixitatea unui război? Dacă nu ne iese și începe duduiala, există vreun stat NATO care ne poate oferi trupe? Blackwater, adică Wagner-ul americanilor, a trimis vreo ofertă statului român? Preț pe bucată soldat + TVA, vă rog.

Așa ajungi la scenarii. Dacă înlocuirea militarilor pensionați anticipați ne costă 500 de milioane de euro și o putem face în șase luni, merită să le schimbăm pensiile și să luăm alea 3,3 miliarde de euro. Dar dacă refacerea armatei și serviciilor secrete par să coste 5 miliarde de euro și durează cinci ani, de ce am face-o?

Povestea asta e o chestie serioasă, poate mai serioasă decât Schengen-ul și Bîstroe. N-ai cum s-o expediezi politicianist în declarații tv de 45 de secunde. N-ai cum să iei o decizie altfel decât asumat, cu calculele pe masă, pentru că riscurile sunt imense. În cel mai bun scenariu vom avea o armată care încape la tribuna 1 a Arenei Naționale. În cel mai prost scenariu, Arena Națională nu mai există, Bucureștiul arată ca Mariopol, dar primim o bilă albă de la UE. Cine știe, poate intrăm și în Schengen, alături de restul Rusiei.
Bogdan Stoica - PS NEWS

Julian spunea...

Al,,nost" unic burduhănos, ăăist plagiator veteran de razboi a incurcat tot cand a venit vorba de pensiile militare .
Cum sa ii lasi bai mă -Ciucă pe bucata ta de mare fost sef al SMAP sa il lași pe slinosul de Ghinea sa scrie in PNRR despre pensiile militare ca sunt speciale . Si acum spui ca nu faci actualizari la cei pensionati. Declari ca un analfabet functional ca ,, iti depui mandatul " fara ca de fapt sa intelegi ca asta sună a demisie .

Paul Puiu spunea...

Liviu, cauta pe google Ordinul M24/2016 privind metodologia de intocmire a dosarelor de pensii de serviciu militare si metodologia de stabilire a lor pentru ca e singurul act normativ adoptat dupa intrarea in vigoare a L 223/2015!!
Dupa modificarea L 223/2015 de PSD prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018, pentru ca aceste acte sunt ilegale, intrucat contravin prevederilor fiscale, plafonarea reprezentand de fapt o supraimpozitare sau suprataxare a pensiilor militare, nu s-au mai adoptat alte norme metodologice si se aplica metodologia nelegitima sau ilegala inventata de reprezentantii caselor de pensii MAN, MAI si SRI, fara ca fie publicata in monitorul oficial!
Dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017 a avut loc o intrunire in luna septembrie 2017 si s-a convenit ca sa se faca propuneri pentru intocmirea noii metodologii, insa reprezentantii caselor sectoriale de pensii nu au mai inaintat propunerile intrucat intrau in contradictie cu prevederile fiscale si s-ar fi constatat ca plafonarea era neconstitutionala intrucat reprezinta o suprataxare sau supraimpozitare!!!
Nu stiu si nu inteleg de ce plafonarea pensiilor militare urmarea suprataxarii sau suprataxarii lor nu a fost contestatata la CCR de catre cineva direct interesat intrucat din punct de vedere fiscal se cunoaste de catre oricine ca se obtin venituri la bugetul de stat din pensiile militare in acelasi cont unde se vireaza si impozit legal de 10% !!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬Acum cand politrucii s-au gandit sa reduca coeficientul la 45% in cazul pensiilor militare se discuta si de adoptarea unei noii metodologii de calcul, dar iar se vor confrunta cu aceiasi situatie in cazul plafonarii pensiilor care si in prezent si daca nu vor aplica plafonarea asupra tuturor veniturilor a tuturor pensiilor de stat si nici nu vor modifica codul fiscal atunci poate CCR va constata ca plafonarea, indiferent de pragul stabilit de politruci, ca este un artificiu financiar ilegal!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Geo. C spunea...

Bună ziua! Ptr. Liviu! O speță asemănătoare am avut și eu! Dacă datele tale sunt exacte, trb. să fii atent la anumite detalii,cum ar fi . Cei 6 ani lucrați în civilie, gr. II, (important timpul alocat 100 % nu 50%) ,până la 01 .04.2001 dovada este carnetul de muncă,după 01.04. 2001 sunt stagiile de cotizare . Cei 5 ani condiții deosebite din armată+ 6 ani gr II civilie, rezultă 11 ani,dar conf. art 21 , alnt 1 ,lit.a din leg 223/2015, 10 ani activitate- reducere 2 ani. Iar din cei 17 ani armată gr. cond. speciale-reducere 8ani și 6 luni. Condițiile sunt îndeplinite la vârsta de 49 ani și 6 luni. (Repet, dacă datele sunt corecte? scăzând cursurile.) O zi bună !

Huhu Rezea spunea...

Julian
Este un clenci în zicerea lui Ciucă!
Mandatul poate fi depus de Ciucă, dar președintele nu-l acceptă. Guvernul continuă până când PSD se retrage de la Guvernare.
Ciucă remaniază guvernul prin schimbarea compoziției politice si se creează o noua majoritate guvernamentală din PNL, USR PMP,UDMR care votează în Parlament noua compoziție guvernamentală.

Leon spunea...

@Huhule, o Varianta Foarte Buna ptr.PSD !
Multe "Succesuri" D-le
Presedinte Iohannis !!

ifrim spunea...

@Huhu.Păi n-au semnat mai frate un protocol?Nu-l mai respectă?Iar se leagă cu lanțuri de scaun?Se răzgândește ca hoțu-n instanță?Onoare de general...

Leon spunea...

Sa vina Câțoi la Finante:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bursa.ro/florin-citu-marcel-ciolacu-si-psd-nu-vor-sa-faca-reformele-din-pnrr-86343949&ved=2ahUKEwiOnva5qvT9AhUShv0HHY0ZAqsQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw3rbzuB4ofia_1fFAfKDAMB

mosmartin16 spunea...

Soluția la pensiile militare și care i-ar mulțumi aproape pe toți ! Stabilirea și recalcularea pensiilor în plată identic cu algoritmul contributiv utilizat în sistemul public ( pe puncte ), la care să se adauge un supliment procentual determinat de interdicțiile și riscurile specifice carierei militare !

Paul Puiu spunea...

Iși asumă PNL tăierea pensiilor militare?! Iși asumă PNL că-și bate joc de apărarea, siguranța și securitatea României?!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Urmariti un politruc PNL-ist isteric in legatura cu taierea pensiilor militare, este gretos!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

https://youtu.be/pMeOpTktQfU

Burebista spunea...

Nu vă mai agitați atât pentru ca oricum se va renunța la tranșă 3 împrumuturi și granturi de la UE pentru PNNR, pentru ca nici jalonul 214 nu va fi implementat pana la sfârșitul lunii iunie... Și mai sunt și alte jaloane în această tranșă... Apropo, mi am făcut calculul pe contributivitate cu aproximație și cu procentul pentru pensia suplimentara și Omm ajung la o pensie brută apoi după impozitare la o pensie netă, MAI MARE DECÂT MEDIA SALARIILOR NETE. Ce pensie voi primi în plată? Vom se va respecta rata de înlocuire stabilită în mod arbitrar de UE de 45% din media tuturor salariilor din toată cariera dacă pe contributivitate o să-mi iasă pensia aproximativ 68 % din brutul prezent??? O sa se facă o noua plafonare ca in 223 în care sa stabilească, ca pensia netă în plată nu poate depăși 45% din media brută??? Și pentru ca tot îi place lui Moș Martin ex cu 10000 brut, activul primește 5850 lei solda +1050 norma de hrană +250 norma echipament deci un venit de 6150 net iar pensionarul va primi nu mai mult de 4500 net.. Și asta le cei cu minim 25 ani vechime în serviciu sau mai mult... La cei cu nai puțin..

Leon spunea...

Solicitari de bun simț:
https://www.stiripesurse.ro/se-alege-praful-de-politia-romana_2847625.html

CEZAR spunea...

SCOATETI DE LA SERTAR PLX -199...complewtati-l si totul va fi REZOLVAT
CHIAR SI CU ECONOMIA LA BUGETUL ARMATEI..

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Varianta aplicării unui procent de pensie de 65% sau 45% la o baza de calcul constituită din veniturile din întreaga carieră, venituri actualizate la data stabilirii/recalculării pensiei, este mai greoaie chiar și decât calcularea punctajului potrivit sistemului public de pensie.
Ofiterul, într-o carieră, trece prin funcții corespunzătoare gradului de Slt până la general.
Or, suma punctajelor contributive este deja cunoscută pentru toate cadrele militare până în anul 2020, potrivit art. 122 din L 223/2015. Pentru cei care s-au pensionat după 2020 este foarte ușor de stabilit veniturile avute si punctajul contributiv. Nu trebuie să aplice decât Valoarea punctului de referință corespunzătoare Valorii punctului de pensie din anul 2023.
Era o variantă ca la pensia calculată în puncte de pensie, pentru militari să se adauge un supliment necontributiv variabil funcție de grad.
Nu va mai îndrazni nici-un marțafoi de politician sau propagandist să afirme că pensiile militare nu sunt calculate contributiv. Vor mai putea să afirme că suplimentul necontributiv este prea mare, dar nu vor mai contesta pensiile militare.

kostas spunea...

Suplimentul necontributiv in nici un caz nu trebuie sa fie o suma fixa, pe grade, deoarece in timp vor uita sa-l actualizeze si in decursul anilor nu va mai conta si va deveni cat un bilet de tramvai. Suplimentul trebuie sa fie procent ori din pensia contributiva, ori din salariul minim sau mediu pe economie.

xxxxxxxxxxx spunea...

Salutare!
Ați observat vreo televiziune care au aruncat cu pleavă peste armata noastră încă de la inceputul anului că au publicat vreo știre/ imagine cu mitingul de azi 24.03
din fata Guvernului?!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, suplimentul de la Buget ar putea fi dat de OMM/SOSP plus Solda de GRAD !
In acest caz, Solda de Grad trebuie Eliminata din Veniturile brute care se folosesc la calculul Punctajului lunar si ACTUALIZATA permanent cu cresterile Soldei de Grad a celor aflati in Activitate !!

mosmartin16 spunea...

Corect, Huhu ! Eu la acel supliment adăugat la pensia calculată contributiv mă refeream ! Aici se pot găsi "n" variante ! Ăștia, gen "Pelică frânaru'"🤣 ori nu văd "pădurea din cauza copacilor" ori colcăie, geme, urlă și zbiară prostia-n ei ! Zi...wonderful !

mosmartin16 spunea...

Bure, 4500 brut + OMM 20% - impozit = 5060 net ! Adică 86,5% din solda netă de 5850 lei ! Dincolo de diferențele de cuantumuri ale pensiilor din România față de cele din alte state ( determinate și de nivelul de dezvoltare..."la umăr cu Bulgaria" !)...cam ce procente ale pensiilor sunt în alte state în raport cu solda ?! 10000 e doar un exemplu, calculul se poate realiza facil și pentru cei 30 jdemii și...a lui Ăăăăă ! Zi faină, că-i tare fain afară !

Sorin spunea...

@huhu
"Varianta aplicării unui procent de pensie de 65% sau 45% la o baza de calcul constituită din veniturile din întreaga carieră, venituri actualizate la data stabilirii/recalculării pensiei, este mai greoaie chiar și decât calcularea punctajului potrivit sistemului public de pensie."
Poate asta se și urmărește, un calcul dezavantajos, care nu poate fi verificat de către pensionar.
Nu vi se pare ciudata apariția acestui procent de 45%? De unde a avut BM acele date sa poată sa propună asa ceva?
PNRR: nu se știe cine l-a scris, cine l-a analizat, cine l-a aprobat, cine l-a trimis.
Raportul BM: e elaborat de echipa din România. Cine sunt componenții echipei? De unde au date? Cum au calculat 45% din întreaga activitate? De ce nu au propus contributivitate plus o indemnizatie funcție de importanta sociala a domeniului de activitate?

mosmartin16 spunea...

Bure, până la urmă...foarte mulți sunt nemulțumiți de inechitățile rezultate din actuala legislație, multora le e teamă și fug ca dracu' de tămâie de stabilirea / recalcularea pensiilor similar cu civilii (algoritmul de calcul contributiv, pe puncte)...dar dacă la aceste pensii rezultate din aplicarea acestui algoritm de calcul contributiv s-ar adăuga un supliment - stabilit riguros, după niște repere corecte și într-un cuantum rezonabil - nu ar fi ok ?!

Liviu spunea...

Dl Geo am pe adeverinta 100% din cei 6 ani din civilie!Baiatul e nou la personal are cam 2 ani si spune ca pana acum nu a pensionat pe nimeni cu vechime si grupe din civilie!Nu stie la ce articol ma incadrez si a zis ca o sa se intereseze la esalonul superior!Eu normal ar trebui prin septembrie-octombrie ma incadrez!Astept sa imi spuna ce a rezolvat!Multumesc pt sfaturi!

micutzul spunea...

Să fiu iertat dar unii sunt total afoni in calculul pensiei militare.
@Huhu
Când e procesul cu Curtea de conturi?

Huhu Rezea spunea...

@micutzul
Pe 09 mai
Numărul dosarului: 2389/1/2022

Burebista spunea...

Moș Martin, în cazul în care prin noua lege se modifica art 60 și în loc de media soldelor nete se trece 45% din baza de calcul atunci Omm la brut nu mai are nici valoare, cum nu are nici în prezent la pensiile stabilite după 15.09.2017.
Atunci sa vad ce echitate o sa va facă UE mai ales celor cu pensiile militare stabilite înainte de 2006...pentru ca coeficienții și unele sporuri s au modificat în plus pe vremea când guvernul era condus de Tăriceanu înainte de alegeri. După 2010 în fiecare an s au dat ordonanțe trenuleț care nu au mai majorat salarii și sporuri pana în 2017...cu o excepție de 10% în decembrie 2015. O sa va calculeze ăștia 45 % din baza de calcul actualizata numai pentru vechimea militară prin raportare cu 25 ani vechime în serviciu necesara iar pentru vechimea civila puncte de pensie raportat la 75 ani vârstă cu 35 ani contributivitate... Totul în scădere conform PNNR.

Sorin spunea...

@Liviu
Va recomand din proprie experienta. Documentele trimise la CSP de către cel de la personal sunt verificate de CSP. Dacă a greșit cel de la personal, intenționat sau nu, repara cei de la CSP. Păstrați documentele originale, dar doar copii. Aveți și dreptul de a solicita explicații, completări cu acte, etc, în 30 de zile de la data primirii prin posta a deciziei de pensionare.
După ce a finalizat documentele, cel de la personal va cheamă sa semnati. Verificati atent dacă sunt trecute toate perioadele, la diferite unități, diferite funcții și cu condițiile de munca aferente.
Nu știu dacă e posibil dacă ați putea cere o copie.
Urmați sfatul lui @huhu sa folosiți anii lucrati in civilie pt pensie civila dacă mai lucrati ca civil după pensionarea ca militar. Am coleg care are 3 pensii, una militara și doua civile.
Și ultima: sănătatea înainte de toate.

mosmartin16 spunea...

Burebista, eu vorbeam de altceva ! Mă raportam la un eventual maxim 45% din baza de calcul ! Și sunt sigur că ai priceput ! Dar astă variantă nu o mai am în vedere ! Era doar o ipoteză ! Văd că ai ocolit și o poziționare vis-a-vis de acel supliment la un cuantum calculat contributiv ! Asta e o variantă pe care eu o văd ok ! În fine !

Leon spunea...

@Liviu, citeste Metodologia de la Ord.MApN nr.M.24/2016:
"Art.4.
q) adeverinţele, întocmite în condiţiile legii, privind desfăşurarea activităţii în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau, după caz, adeverinţe întocmite în condiţiile legii privind condiţiile de muncă deosebite şi/sau speciale pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii - în original;"

Huhu Rezea spunea...

Soluția pentru @Liviu este dată de art. 27 din L 223/2015. Sporul de vechime pentru condiții de muncă este vechime asimilată.

Articolul 27
Perioadele de vechime în serviciu prevăzute la art. 3 lit. e) pct. 3-5, care sunt recunoscute ca perioade asimilate în sistemul public de pensii sau care constituie vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opțional, în unul dintre sisteme.


A se vedea și Protocolul dintre CNPP și casele Sectoriale existent pe blog.

https://www.huhurez.com/2022/11/protocolul-dintre-cnpp-si-casele-de.html

Liviu spunea...

Va multumesc pt informatii!Mai clar de atat nu se putea!Acum sigur nu o sa mai aiba ce sa spuna colegul de la personal!Multa sanatate va doresc!

Leon spunea...

"Săptămâna viitoare, o delegație a Comisiei Europene va sosi în România unde se va întâlni cu oficialii guvernului pentru „etapa implementării planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR)”, a declarat pentru spotmedia.ro, Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene din România."(spotmedia).

mosmartin16 spunea...

Pe lângă varianta cu pensia contributivă plus un supliment...o alta : a) actualizare solde ! b) recalculare pensii ! c) pensia netă în plată = 85% din solda netă !

Marcell spunea...

@Liviu
Pare și chiar este o hotărâre greu de luat. Am fost în aceeași situație în decembrie 2021 dar am hotărât și am ieșit în ianuarie 2022. Strict de scârbă față de sistem. Mă auto-felicit în fiecare dimineață când mă trezesc 😀, vorba unui fost coleg de Școală Militară ieșit înaintea mea. Așa că părerea mea este: FUGI! Nu mai sta, nu privi în urmă.

Huhu Rezea spunea...

@Mos martin
Păi... 85% din baza netă de calcul dă mai puțin de jumătate din baza brută. Ar fi bine dacă 49,75% ar fi punctul de pornire corespunzător unei vechimi de 25 ani.

mosmartin16 spunea...

Dar varianta contributivă plus supliment e mai bună !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Nu le povesti ciucanilor despre variantă contributivă de calcul că fac apoplexie!

reddog spunea...

Huhu
Cu siguranță va referiți și la cei care acum sunt activi. 😁
Apoplexie cred că făceau unii care nu rămâneau cu cuantumul avantajos in 2016.
Unii vor să dispară acum cuantumul avantajos.
Că așa se mai sucesc unii în viata, ca hoțul in instanta cum ar veni. 😁

mosmartin16 spunea...

Și încă ceva : credeți că cei de la Comisia europeană nu știu de inechitățile profunde existente la pensiile militare ?! Sigur că știu ! Credeți că ei nu știu de faptul că, cheltuielile cu pensiile militare reprezintă peste 90% din totalul cheltuielilor cu pensiile speciale ?! Sigur că știu ! Credeți că, dacă CSM și-a dat avizul pozitiv pentru recalcularea pensiilor magistraților ( la proiectul L4 din Parlament și în care spune explicit faptul că nu e retroactiv dacă pensia lor se face mai mică, menționând că retroactiv ar fi numai dacă li s-ar lua banii în plus din urmă ! )...credeți că se va face numai recalcularea pensiilor magistraților ( aici intră și cei de pe la CCR ), iar a militarilor nu ?! Eu nu prea cred ! Vedem ce rezultă și după ce vin săptămâna viitoare cei cu banii, cei de la CE !

gh.stramb spunea...

Nu puteți cădea de acord cum se intpcmeste un amărât de dosar de pensie ...Și vreți să schimbați o lege!

Gogu Pintenogu spunea...

@Huhu, "Nu le povesti ciucanilor despre variantă contributivă de calcul că fac apoplexie!"
Cel mai înversunat dintre "ciucani" este însuşi gheneralu' Nicu Ionel care va lua bătătiţă acasă de la lt.col.(rz.) Cristina Mihaela! Vă daţi seama cu ce pensie va rămâne consoarta ţinând cont de faptul că prin 2002 încă era PCC la Bg.2 I şi a fost ofiţer numai 6 luni?

Relu spunea...

Credeti ca cei de la comisie stiu de dezechilibrele si inechitatile din pensiile civile cu magia asta de calcul contributiv?

Huhu Rezea spunea...

@strâmb
Liviu nu ne-a cerut să-i întocmim dosarul de pensie ci să-i spunem dacă e oportun să iasă acum la pensie si dacă poate utiliza și stagiile civile.

mosmartin16 spunea...

Pensii militare ! Din cele spuse de ministrul Boloș aseară la un post tv rezultă următoarele : Pensiile de serviciu rezultate din legi cu caracter special ( aici sunt și cele militare ) vor fi recalculate utilizându-se algoritmul de calcul contributiv ( pe puncte ) ! Prin prisma ratei de înlocuire de 45% ( definită de ministru ca procent al cheltuielilor cu pensiile în raport cu soldele activilor ( dacă vorbim de militari )), la cuantumul contributiv rezultat al fiecărei pensii recalculate se va adăuga un supliment, în același procent pentru fiecare pensie, indiferent de cuantumul contributiv rezultat ! Acest supliment va reprezenta creșterea procentuală de la media tuturor pensiilor militare recalculate contributiv la un cuantum corespunzător în procent de 45% mediei tuturor soldelor celor din activitate și existente la data adoptării noilor reglementări ! Aceasta este contributivitatea și sustenabilitatea prin prisma Comisiei europene, elemente rezultate din cele menționate de ministrul fondurilor europene ! Om vedea ce va fi ! Duminică frumoasă, cu gânduri bune, tuturor !

Xman spunea...

@mosmartin
Indivizii astia s-au inspirat pe invers din decretul 214.Au luat procentul de 54% pentru salariile de peste 4,000 si l-au facut 45%.O ducem tare bine.Oricum pana in toamna nu se misca nimic.Doar la aparitia noii legi a pensiilor se vor putea face simularile,asa ca pana atunci ramane la fel,inclusiv inflatia care roade tare din venituri...

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Repet, L223/2015 nu permite utilizarea unor stagii civile decât pentru indeplinirea condițiilor pentru deschiderea dreptului de pensie militară.
Or, la recalcularea pensiilor militarilor în anul 2016 nu se putea pune problema îndeplinirii condițiilor de pensionare,astfel încît CPS-urile să interpreteze art. 110 în sensul că și stagiile ulterioare introduse în pensiile civile ale militarilor să fie întoarse într-o pensie militară.

Burebista spunea...

Huhurez, stagiile civile de dinainte de militarie contribuie și la procentul din baza de calcul în cazul în care vechimea militară cu tot cu sporul de grupe și PS nu conduce la procentul de 85 %... Dacă ai 10 ani civil înainte de militar și 15 militar cu grupa 2 practic ai 32,5 ani vechime cumulată + pensie suplimentară 9 % ajungi la 85% si chiar depășești... Într-adevăr Omm va fi decât 10%..

RD spunea...

@mosmartin16,

Daca ar fi sa ma iau dupa Bolos.. Stiti ce zic? Sa vedem ce se va intampla ca in ultimele luni am vazut zeci de declaratii din partea politicienilor.. Zeci de articole in presa despre asa ceva. Si multe minciuni.. Vom vedea azi, la senat, ce se va intampla.