Un produs Blogger.

marți, martie 28, 2023

Sefa PNRR din CE a sosit deja la București; sustenabilitate, contributivitate și echitate sunt șicanele pentru guvernanți

38 comments

Surse PRO TV transmit că Celine Gauer, director general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, se află la București pentru a discuta despre jaloanele PNRR pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la banii europeni și a avut deja o primă întâlnire cu liderii politici.

Celine Gauer, la București
La aceste prime discuții, Gauer le-ar fi transmis liderilor de la București că proiectul de lege care revizuiește pensiile speciale nu abordează suficient obiectivele cheie ale reformei pensiilor, așa cum sunt descrise în anexa CID din regulamentul PNRR, în special pentru a asigura sustenabilitatea fiscală, corectarea inechităților și aducerea pensiilor speciale în conformitate cu principiul contributiv.

Evaluarea preliminară a oficialilor europeni este că, în forma sa actuală, proiectul de lege al pensiilor speciale nu îndeplinește cerințele.


Indiferent de evaluările CE, prin modificările introduse deja în lege, gulerații și-au îndeplinit misiunea de a anihila pentru viitor efectele eventualei declarării OUG 59/20127 ca neconstituțională, în ansamblul său. Au bătut în cuie plafonarea venitului din pensie la maximum 58,5% din baza brută de calcul .  

In cauzele pendinte rămân intacte șansele de a obține despăgubiri pentru prejudiciile produse, în ultimii  3 ani anteriori sesizării instanței,  prin eliminarea abuzivă, prin ordonanță de urgență, a actualizării pensiei militare. 


38 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Pe B1...Marcel Boloș !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Putin ar zice: ,,S-au intanlit nazistii sa distruga sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, usurandu-ne noua aceasta munca costisitoare!'' Eu si camarazii rezervisti, progresisti si legisti, i-am fi dat dreptate, fara nici o rezerva!

mosmartin16 spunea...

M-am "inervat" rău cu al nost' guvern Ăăăă...și cu al nost' Șparlament ! Încredere în ei = zero ! Și zic așa : pentru recalcularea tuturor pensiilor în plată - exclusiv pe principiul contributivității, adică prin folosirea algoritmului de calcul pe puncte - la care să se adauge un supliment financiar rezonabil și determinat de interdicțiile și riscurile profesiei...să încep "jelbăritu'" la Comisia Europeană ! Așadar...cum am arătat în acel exemplu și care este mentionat și în PNRR : a) contributivitate ! b) sustenabilitate ! c) rata de înlocuire de 45% ! Ce spuneți ?!

Petrut spunea...

Guvernul Ciuca sant absolut sigur ca va evita prin toate mijloacele recalcularea cu anularea inechitatilor ...va folosi toate mijloacele cunoscute sa evite recalcularea....

A spunea...

@mos martin
Cum adica exclusiv pe contributivitate...etc..etc..si la urma rata de inlocuire 45%?
Si asa sunt bulversat de data asta mi-ai dat mat!

akord 75 spunea...

Mosmartin
Intotdeauna uiti un punct....dar intotdeauna eviti cuvantul "echitate". Face parte dintre primele, 3 conditii,apoi urmeaza cele ale BM(45% etc) si cine mai vrei tu(scuzati- dvs)
In schimb nu uiti niciodata IC si SM ca, " parti componente, comune tuturor militarilor"
...comune, pe dracu'! 😂
Mai ca ti-as zice ca vorbesti ca P**a Puiu dar nimeni nu poate si nu merita a fi jignit atat de grav(cum care ?... P**a Puiu tractoristu' devenit militian,apoi politian si acum e "militar")
Un fel de reddog dar mai nashpa 😆
Stie cineva?Amendamentul cu "ajutoarele" a trecut azi?...intreb pentru un prieten 😉

GO spunea...

Da, da! Sa fiti siguri ca nu se refera la echitatea intre colonelul iesit ieri la pensie, si colonelul iesit in 1995. Ci intre colonel si un zidar, eventual!

Lucas8 spunea...

Este nemaiîntâlnit in tările membre UE, ca militarilor să li se impună să fie pensionați în sistem contributiv, însă în același timp să le fie limitat dreptul de a contribui. Mă refer explicit la faptul că militarilor spre deosebire de civili, le este interzis prin statut să contribuie la fondul public de pensii ori la bugetul de stat și din alte surse de venit, altele decât cele din veniturile profesiei militare, cum ar fi de ex. din activități economice, de administrare a unei entități economice, de practicarea oricărei a 2-a profesii legale (statutul cadrelor militare interzice) sau dintr-o funcție publică în care poți fi ales (primar sau parlamentar, de exemplu), pentru a avea o a doua, a treia contribuție, și astfel a obține un punctaj mai mare și implicit o pensie mai mare. De ce unui profesor îi este reținut postul pentru a putea fi ales parlamentar, unul sau mai multe mandate , apoi se poate întoarce liniștit la catedră în funcția avută anterior, în timp ce unui militar îi este interzis acest drept constituțional? Cum compensează statul militarilor, la pensie, această restrângere a unui drept constituțional?
Nu este acceptabil nici faptul că daca militarii ar fi trecuți pe contributivitate, pensionarii din Armată mai trebuie sa aiba si atributii la mobilizare/asediu/razboi dupa pensionare. Cum le explici militarilor activi ori celor care doresc să urmeze o carieră militară această nemotivantă abordare, care nu se manifestă deloc întâmplător în celelalte state membre UE si NATO? De ce o țineți langa cu această inepție preluată din gândirea prăfuită a unor politicieni populiști și corupți? Știți că pentru acest terorism mediatic din mass-media la adresa militarilor activi, cu predilectie la adresa pensionarilor militari, în ultimii 3 ani au trecut in rezervă prin demisie peste 28000 de militari? Este un veritabil război informațional îndreptat impotriva Armatei prin intermediul mass-mediei, a subsolurilor infecte ale internetului, a televiziunilor patronate de străini. Cui servește? Vă spun eu: dușmanilor acestei țări!
Iar unii dintre voi vă gândiți strict în mod oportunist cum v-ar avantaja pe moment o nouă lege de pensionare. Trist și cinic!
Dar la militarii activi v-ați gândit, ori i-ați întrebat ce își doresc? Sau după voi potopul?!
Nu vă mai indignați ca niște fecioare stătute, facându-vă că nu știți de ce toate statele din lumea asta, cele civilizate ma refer, au pensii militare de stat pentru militarii lor. Câtă minte v-a mai rămas?
Această platformă mediatică , are un singur scop indiferent de subiectul dezbătut: trecerea pensiilor militarilor români în sistemul public de pensii. Este dubios faptul că unele persoane care se pretind inteligente nu pot vedea in perspectivă, și se gândesc doar la avantajele lor de moment și la capra vecinului, expectorând tot veninul din dotare atunci când nu ești de acord cu gândirea lor.
Întrebați militarii activi ce îsi doresc, pe militarii profesioniști pe care vreți să-i țină statul în teatrele de operațiuni, ori la instrucție în țară, să lupte pana la 65 de ani, gârboviți și cărunți. Se dorește oare blocarea intrării în sistem a tinerilor mai bine pregătiți din punct de vedere militar pentru a răspunde exigențelor războiului modern? De ce nu vreți mai bine ca România, deja membră NATO să se alinieze la standardele de profil NATO in domeniul salarizării și a pensiilor militarilor?! Am postat anterior in ce condiții și la ce vârste se pensionează militarii celorlalte țări membre NATO. Sau dați o căutare pe Sfântul Goagăl și vă convingeți, dacă ar mai fi nevoie.
În toate țările membre UE, militarii activi/rezerviști pensionari militari, sunt mulțumiți, iar societatea civilă îi privește cu respect. Am avut ocazia să discut acest subiect cu multe persoane din unele țări membre NATO, și în nici o altă țară nu se terorizează mediatic militarii, nu se discută nici măcar pe la colțuri în mod peiorativ, despre pensiile militarilor lor.

GO spunea...

@ mosmartin16. Visezi cai verzi pe pereti. Am impresia ca singurele petitii nerespinse catre CE si PE, sunt cele inaintate dupa un model pe care l-am dat. Si care ataca in mod independent de PNRR si alte frectii, problema interdictiilor impuse militarilor. Cu rata de inlocuire de 45% ai gresit din stat? Pui aceeasi rata de inlocuire la consilierii Curtii de Conturi care au salarii si pensii cat magistratii si doar 2 interdictii? Si la militarii care au cele mai de rahat salarii si pensii dintre toti specialii, dar si cele mai multe si severe interdictii?

Iti sugerez eu, o idee. Pensii de serviciu doar pentru cetatenii care mai pot avea atributii de serviciu, dupa pensionare. Si astia sunt militarii. Procent de minim 2,5% din ultima solda actualizata pentru fiecare an in serviciul militar (inclusiv pentru anii adaugati pentru grupa de munca), 20 ani minim ca la americani de la Deveselu, ura si la gara. Fara 45% si fara 65% sau 95%. Procentul da pensia.

GG spunea...

Stăpânii vin sa dea ordine coloniei!Nu au nici un pic de mândrie ai noștri aleși?!
O sa vedeți,noi rezervistii vom rămâne singurii păgubiți!

mosmartin16 spunea...

Pentru A și nu numai ! Cele pe care le-am afirmat în primul comentariu din topic rezultă din exemplul pe care îl postez imediat !

mosmartin16 spunea...

Akord 75 ești în eroare ! Unde am spus eu că solda de comandă este element salarial comun tuturor militarilor ?! Zi-mi concret...topicul, ora ! Altfel, vorbești trăsniuțe !🤣 Aceeași "invitație" ți-o fac și pentru trăsnaia ta cu SM ( solda de merit) ! Unde am zis "io" așa ceva ?! E o altă fabulație de-a ta ! SM nu mai e demult existent în legislația în vigoare !

mosmartin16 spunea...

GO, te-ai repezit ca fata mare la măritat !🤣 Ai bre' măcar răbdare să vezi ce dorește omu' să spună...apoi glăsuie !🤣

mosmartin16 spunea...

Exemplu concret din care rezultă ce ar presupune aplicarea - la pensiile militare - a celor 3 coordonate ale PNRR-ului convenit cu Comisia Europeană, respectiv rata de înlocuire, contributivitatea și sustenabilitatea ! Aceste elemente au fost menționate recent și de ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș ! Este doar un exemplu - cu cifre, pentru evidențierea problematicii - el putând fi extrapolat la oricare altele ! Așadar, primul pas îl reprezintă recalcularea tuturor pensiilor militare prin utilizarea identică a algoritmului de calcul contributiv ( pe puncte) din sistemul public de pensii ! După determinarea fiecărei pensii în parte se stabilește media tuturor acestora ! Să zicem că această medie este de 4000 de lei ! Ulterior, se determină media tuturor soldelor celor aflați în activitate, solde existente în luna aferentă punerii în aplicare a noilor prevederi legale adoptate ! Să admitem că această medie este de 10000 de lei ! Este vorba de solde brute și nu trebuie omis faptul că, în prezent, solda netă ( în buzunar) reprezintă 58,5% din cea brută ! La această medie de 10000 de lei a soldelor brute se aplică - prin prisma acelei invocate sustenabilități - acel procent de 45% aferent ratei de înlocuire ! Rata de înlocuire - în accepțiunea Comisiei Europene - reprezintă procentul care ar trebui să-l reprezinte cheltuielile cu pensiile militare în raport cu cel cu soldele celor din activitate ! Cu titlu de exemplu - dat și de ministrul Boloș - în cazul pensiilor civile rata de înlocuire este de 43,5 % ! Revenind la exemplul anterior, rezultă un cuantum aferent ratei de înlocuire de 45 % de 4500 lei ( 45% din 10000 ) ! Plecând de la acea medie a pensiilor stabilite contributiv de 4000 de lei se determină procentul de creștere corespunzător cuantumului de 4500 lei ! Acest procent rezultat este de 12,5 % ! El reprezintă un element procentual suplimentar care se aplică la fiecare pensie recalculată contributiv, indiferent de cuantumul acesteia ! Așadar - în esență - aceasta ar presupune aplicarea celor 3 coordonate menționate din perspectiva Comisiei Europene și precizate și de ministrul fondurilor europene, respectiv contributivitatea, sustenabilitatea și rata de înlocuire ! Repet, e doar un exemplu care evidențiază modul de abordare a problematicii, calculele concrete vizând însă, chiar acest "traseu de aplicare" ! Să așteptăm optimiști "limpezirea apelor" în zilele ce vin !

mosmartin16 spunea...

Pentru cei care "sar iar în apă făr' de a ști să înoate" !🤣 În exemplul dat...10000 este...un exemplu ! Pot fi și alte valori ! 4500 rezultat din exemplu...este un alt cuantum care ar fi rezultat din altceva decât 10000 !🤣 12,5% poate fi un alt procent...rezultat din alt exemplu !🤣 Și ca să fie toată lumea mulțumită...după stabilirea pensiei contributive și a suplimentului bugetar la ea...ne amintim și de OMM ! Noapte bună, camarazi ! "Io" am fost "santinelă" până la ora asta ! Gata, am predat postul !🤣 Gânduri buni !

Cătălin spunea...

PENTRU TOTI CEI CARE VAD DOAR "NEGRU" IN FATA OCHILOR.HAI ROMANIA! https://m.ziare.com/economia-romaniei/economia-romaniei-a-19-a-cea-mai-complexa-din-lume-1796564:

Pacala spunea...

Divide et impera!
Pierdem din vedere modul în care au reușit sa ne dezbine. Ne împărțim singuri între Ciuca i și disponibilizați, între terminați și neterminati, uitând ca trebuie sa fim uniți, sa ne dorim ca aceste probleme reale sa se rezolve cu un update simplu, în sensul aducerii pensiilor mai mici la cuantumul celor prezente. Pe magistrați, a căror pensie se actualizează și în prezent, care au O VRS mai mare de 3 ori, ii doare la bascheți. Sunt de 40 de ori mai putini dar obțin ce vor.
....... și tot militarii ii păzesc, chiar dacă se numesc jandarmi. Nu am învățat vreodată în istorie sa protestam, sa fim uniti

Relu spunea...

@GG: pana acum au avut?
Era Bolos la o tabla la televiziunea infractorului Pacuraru si scrisese-ce debiteaza de obicei cu ultima luna- cu sporuri umflate in ultima luna, cu 85%... Nu mai zicea nimic de banii de vacanta. Asta inseamna ca ei nici acum dupa atea dezbateri si timp nu se informeaza sau spun doar ce trebuie ca sa manipuleze lumea.

Mihai spunea...

Buna dimineata. Am vazut ca CE au trimis raspuns celor din sindicat SNPPC cu privire la cine dicteaza modificarea la pensiile militare si nu numai , nu ma pricep sa postez raspunsul CE aici dar il puteti citi la ei(SNPPC) pe blog , e foarte interesant de vazut cum ne mint ai nostri alesi.

bogdan spunea...

Stapanii vin chemati prin jalbe si petitii, de catre cei care sunt ,,obisnuiti ,, de ani multi sa aiba stapani, cei care nu pot fara stapani dar care nu cred sa fi fost in strada la proteste sa protesteze pentru ceea ce cred si vor.( cum nici eu nu am fost spre rusinea mea.)

GO spunea...

A face statuie lu' tanti Gauer asta este ca si cum ne-am inchina contabilei cu nr. 7 de la ministerul mediului ca poate il convinge pe premier sa scoata taxa de poluare la cazanele de țuică.

GO spunea...

Eu am sesizat metoda la care stăpânii coloniei își înghit limbile. Ceva în genu " Dragă stăpân al coloniei, în calitate de militar al forțelor armate ale României, obligat să apar suveranitatea Românie așa cum scrie Art. 118 (1) Constituția României, îți atrag atenția că încalci suveranitatea României. Așa că marș și dă ordine pe alte plantații".

Mai în glumă, mai în serios, dar la miserupismul existent în politica românească, dar și la nivelul CE, formularea menționată este singura care merită efortul de o adresa.

Relu spunea...

@Mihai: de asta spuneai?
https://www.snppc.ro/28-03-2023-comisia-european-r-spuns-oficial-pentru-snppc-n-2022-pensiile-militare-i-salariile-dumneavoastr-nu-se-stabilesc-la-bruxeless-bd11181

Burebista spunea...

Moș Martin, în prezent salariul mediu brut pe economie este în jur de 6700 lei... Dacă s ar respecta ceea ce spui dumneata și UE cu rata de înlocuire la civili de 43,5% ar ți trebuit ca pensia unui civil 0latit cu salariul mediu brut pe economie sa fie 6700x43,5%= 2915 lei....
Ori după legea 263 un civil plătit cu salariul mediu brut pe economie primește la pensie exact 1 punct mediu anual iar după 35 ani contribuții adică vechime efectivă în muncă, nu vechimea cumulată, va primi exact 1785 lei (1 punct pensie). Acum ia spune tu cum e cu rata de înlocuire??? 🤣
1785 este egal cu 2915???
Pensia civilă medie în România se învârte pe la 2000... USR și susținătorii lor când vorbesc de eliminarea inechitatilor vor sa aducă media pensiilor militare de la 4000 la 2000 cât este la civili... Ia zi mâță cum se poate aduce media de la 2000 la 4000?? Dacă se scad pensiile militare mari și se cresc cele mici media nu scade. Deci USR și HUE vor sa scadă toate pensiile militare la jumătate asa considera ei ca elimina inechitatile dintre sisteme.
Îl mai știți pe Solomon de la comisia de apărare?? Aseară la știri un reporter îl întreba ce părere are ca UE zicea reporterul nu considera ca modificările aduse la legea 4 respecta cerințele lor, bla, bla... Răspunsul a venit clar,, Cumva UE este organ legislativ în România? " asa ca nu mai aruncăti tâmpenii ca numai Ciucă se opune la modificarea pensiilor militare. Toți se opun pentru ca ar însemna înjumătățirea cuantumurilor tuturor pensiilor militare chiar și la alea mici..
Cfi nu ar ajunge chiar la jumătate pentru ca nu îi pot scădea oensua sub oensua minima, dar la restul...jale mare.. 😩

Mihai spunea...

Da Relu

mosmartin16 spunea...

Bre' mâță Burepista 🤣 făcuși un calcul simplist ! Mai analizează până o să-ți "esplic io" ! Și ce facem cu decizia CCR din decembrie trecut vis-a-vis de acest ultim 15 % ?! Ia luminează-ne ...bre mâță ! E limbajul tău, nu ?!🤣

mosmartin16 spunea...

Mâță, ai aflat eroarea din "calculili tele" sau te ajut io ?!🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Mâță, pentru a te ajuta nițel...îți dau un indiciu : studiază ce înseamnă rata de înlocuire ! Hai, pa !

mosmartin16 spunea...

Mâță, de ce nu te bagi bre în politichie, că văd toți că ești "poziționat" !🤣 Io, la o adică...îi bag undeva pe toți, indiferent de-s de pe aici ori de dincolo !🤣

Dan B. spunea...


Prima parte:

Îmi voi începe analiza actualei situații jalnice a majorității militarilor, aflați în rezerva operațională sau în retragere cu lipsa de respect a societății civile privind sistemul militar din țara noastră.
Chiar dacă civililor le repugnă accesarea sistemului militar, principalii vinovați pentru actuala fobie a acestora față de noi sunt, desigur, foștii și actualii lideri ai structurilor militare, mulți dintre ei având acum cazierele judiciare pline cu mulți ani de penitență și cu mai puține retrocedări la bugetul de stat.
O altă carență în activitatea liderilor este lipsa de reacție imediată la ostentația cu care media, politicienii și societatea civilă prezintă fake-news; oricum, este știut că informația primară are un impact major asupra auditorului, iar dezmințirea în cauză, prezentată imediat, are un impact situat undeva la 60-65%, comparativ cu cel al informației primare. Dar, cum la noi, liderii sistemului militar sunt parcă anchilozați, aceștia refuză să ia atitudine împotriva știrilor false, știri care le subminează autoritatea......
Nu degeaba, Armata este asemuită „mării mute”! Iar asta-i principala cauză pentru care fenomenul militar întră rapid în disoluție.

Mai toți economiștii apreciază că pensia, de orice fel, este un venit de întoarcere (decent, conf Constituției), constituit din „cotizațiile” către stat, reținute din soldele/salariile obținute cândva. Iar plata acesteia este prevăzută în contractul redactat de stat și semnat de viitorul militar la încorporare. Chiar dacă retribuția în cauză a fost debitată de taxele și impozitele legale, apreciez că o altă impozitare a pensiei reprezintă o dublă impunere fiscală, ceea ce nu se întâmplă în alte state.
Această nouă impozitare este justificată de guvernanți prin insuficiența bugetelor de asigurări sociale, dar să analizăm cauzele acestei deficiențe:
1.Absolut toate guvernele se plâng că la buget nu ajung taxele și impozitele datorate statului, de parcă această colectare ar fi atributul pensionarului.
2.Absolut toate guvernele au vândut străinilor, moca, diferitele capacități industriale și agro-zootehnice, „omorând” capitalul autohton, deci ioc producție românească, aducătoare de plusvaloare.
3.Politica fiscală a oricărui guvern a favorizat investitorii străini, în defavoarea celor români , pe aceștia din urmă falimentându-i.
În urmă cu ceva timp, am fost chiar de acord cu o impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a pensiilor, cu o singură condiție, ca această resursă financiară rezultată din pensii să fie direcționată către casele de pensii, astfel ca, în câțiva ani, bugetul CPP și al celor sectoriale să fie la nivel excedentar și independente financiar.
Vă mai amintiți că România a fost singurul stat din lume, care nu a avut datorii externe, ba chiar existau multe țări creditoare nouă, ca urmare a diverselor prestații românești și încă neachitate?

MApN s-a „evidențiat” în ceea ce privește modificările legislative în domeniul pensiilor militare, în detrimentul celor mai în etate dintre noi, prin acceptarea OUG 57/2015 (redactată de proprii „gulerați” în finalul guvernării PSD), OUG 59/2017 și Legea 153/2017 (redactate de LOV și avizate, fără modificări, de Jianu) și OUG 114/2018 (acceptată cu multă superficialitate de Jianu).

Dan B. spunea...


MApN s-a „evidențiat” în ceea ce privește modificările legislative în domeniul pensiilor militare, în detrimentul celor mai în etate dintre noi, prin acceptarea OUG 57/2015 (redactată de proprii „gulerați” în finalul guvernării PSD), OUG 59/2017 și Legea 153/2017 (redactate de LOV și avizate, fără modificări, de Jianu) și OUG 114/2018 (acceptată cu multă superficialitate de Jianu).

În ceea ce privește L 4/2023, azi aprobată la Senat, apreciez că nu aduce pensionarilor militari o necesara recalculare, cu noile baze de calcul, cu cifre actualizate conf Legii 153/2017, după un șablon identic, din pdv numeric, al elementelor componente.
Refuz să vă sesizez și în legătură cu metodologiile adoptate în cazul altor categorii de pensii, dar sărăcirea bazelor de calcul ale militarilor pensionați s-a dovedit a fi una premeditată, astfel încât creșterea alocării bugetare de la 2,0 la 2,5 să fie destinată exclusiv achiziționării de tehnică de luptă și de muniții din USA, chiar dacă, punctual, producția militară română a oferit produse superioare calitativ.
Sper că achizițiile militare ale românilor să nu fie „cadorisite”, cu titlu gratuit, naziștilor ucraineni.

PS: Știți ceea ce este curios?
Până și elevii francezi (?) s-au raliat protestelor de stradă, împotriva creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 ani. La noi, s-a ajuns la 65 ani, iar, în curând se va legifera, ca limită de pensionare, vârsta de 70 ani.
Mă și mir că guvernanții nu stabilesc, pentru simplul motiv al lipsei de reacție populară, împlinirea centenarului pentru pensionare.

Bruno Simba spunea...

Fratilor,avem deviza blogului foarte clara si vad ca nimeni nu mai spune nimic despre asta.

Simdum spunea...

Se propune o rata de inlocuire a salariului (soldei),aproape identica intre sistemul public de pensii si sistemul pensiilor militare (43,3 vs 45), in conditiile in care:
-civilul nu are ingradit nici un drept fundamental prevazut de Constitutie;
-civilul are posibilitatea obtinerii de venituri suplimentare cu contributii suplimentare;
-conditiile de munca au un grad mult mai mare de pericol pentru sanatatea militarului;
-multe activitati tin de conditia fizica si psihica a personalului militar;
-solda militarului, nu includea pana de curand, plata conditiilor grele de munca decat la calculul pensiei, si multe altele.

Huhu Rezea spunea...

@Bruno
După dezbaterile de astăzi din Senat, am schimbat DEVIZA BLOGULUI, ca o alternativă la lipsa de voință a celor care administrează pensiile militare de a unifica, prin recalculare, modul de calcul al pensiilor militare.

Viorel spunea...

Dan B. Am scris anul trecut un comentariu când domnul ministru Dîncu și-a dat demisia (neînțelegere cu KWI ???). Da, a fost neînțelegere cu KWI. Dîncu voia să aprobe noul Statut și să introduce PLx-199/2020 pentru eliminarea inechităților, KWI a mai băgat 0,5% din PIB și pumnul în gură lui Dîncu pentru achiziții de tehnică de la americani. L-a forțat să plece punând un mormoloc, care să execute comențile celor 2 agreați la Hollywood. Ulterior la trimis pe Șefuș SMFT în state după cumpărăturile de Crăciun.

Ein Stein spunea...

Dilema de militian

"1785 este egal cu 2915???"

Burebista spunea...

Savantule Ein s de c c t, dacă tăceai filozof rămâneai.. 🤣 În capul tău o fi egal... Apevistule sau azepistule..
Ce bine îmi pare ca ați luat țeapă cu tot UE și PNNR ul vostru..

Viorel spunea...

Cum se uită la o femeie, ca vițelul la Poarta Sărutului.