Un produs Blogger.

marți, martie 28, 2023

Modificările propuse de coaliție la L4/2023 au fost aprobate de comisiile raportoare ale Senatului

35 comments
Discursul domnului Dogaru în plenul comisiilor raportoare ale Senatului.


Sunt  interesante și frumaoase discursurile liderilor sindicali Dogaru, Zelca și Dorobanțu în plenul comisiilor  raportoare ale Senatului, dar ei s-au limitat să pledeze doar pentru scoaterea pensiilor militare din PNRR ca și când aceasta ar fi unica măsură care ar înlătura inechitățile sfidătoare la bunul simț ale actualului sistem de pensii militare.

Asa cum a constatat și raportul Băncii Mondiale zecimea celor mai mari pensii militare este de 3,5 ori mai mare decât zecimea celor mai mici pensii militare. 

Liderii sindicali din poliție, penitenciare și cel al disponibilizaților cântă aceeași arie a guleraților din sistemul de apărare, cu textul "nu vă atingeți de pensiile  noastre de 2-3 ori mai mari decât cele ale amărâților care s-au pensionat înainte de 2018".

După ce trece iufa PNRR, poate se gândește cineva să unifice modul de calcul al pensiilor militare, aducându-le pe toate, prin recalculare, la Momentul T0.  

După adoptarea proiectului L4/2023 vom avea 3 categorii de pensionari militari

1. pensionari plafonați la 85% +spor OMM dintr-o baza de calcul de 6 solde, bază  neactualizată din anul 2017

2. Pensionari plafonați la veniturile nete din baza de calcul a 6 solde actualizate la momentul deschiderii dreptului de pensie de după 15 09 2017

3. Pensionari plafonați la venitul net calculat din 12 solde actualizate la momentul deschiderii dreptului de pensie de după intrarea în vigoare a L4/2023.


35 de comentarii:

Sergiu spunea...

Toți politicienii din partidele aflate la putere, și care dețin majoritatea în ambele camere, și în comisii, au ieșit pe sticlă, și au spus că pensiile militare, nu sunt speciale, ci de serviciu.
Întrebarea mea este, cine a votat în comisii🤔

Alexandru spunea...

Cu scuzele de rigoare, dacă așa sunt reprezentate structurile de apărare și ordine publică în fața Parlamentului păi ne merităm soarta.
Ce nu aud pe nimeni vorbind inclusiv pe dumneavoastră Huhu este
Dece nu spuneți nimic despre faptul că pensiile speciale ale Parlamentului și primarilor și președintele consiliului județean nu sunt introduse în legea 4???
Vă băgați 🤔🤔🤔

În altă ordine de idei, așteptăm parlamentarii la vot și nu contează ce spun despre AUR și Simion, a venit vremea să îi schimbăm pentru că de 33 de ani în parlament nu regăsim decât PSD PNL și UDMR, pus alte mici formațiuni fără putere dar ajunși acolo datorită intereselor unora dintre noi

Sorin spunea...

Nu mi-a plăcut deloc treaba cu omorati-ne. Strigat de neputincioși care cer mila. Și a mai fost unul cu domnilor senatori va rugam..... Le-a dat importanta unor aroganți vremelnic puși în posturi de demnitar.

akord 75 spunea...

Dupa cum zicea cineva:
L4 ?....o mermeleala

"A mermeli şi mermeleală au fost înregistrate în Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (1967), unde verbul este explicat ca „a face ceva d-a-n fuga, a da peste ochi; a căşcăli“, participiul mermelit înseamnă „făcut la repezeală“, iar mermeleală (cu sinonimul mermelitură) este o „lucrare de mîntuială; lucrare făcută în fugă, fără grijă, în bătaie de joc“

mosmartin16 spunea...

Când construiești o casă pornești de la temelia ei ! Când faci o lege...pornești de la principiile ei ! În ambele cazuri, dacă ele nu sunt sănătoase..."se dărâmă șandramaua" ! Iată un exemplu, mai mult decât evident : în articolul 2 din Legea nr.223 / 2015 privind pensiile militare de stat, primul dintre principiile, fundamentele, "temelia construcției" legislative îl reprezintă principiul unicității, conform căruia se asigură aceleași norme de drept pentru toți participanții la acest sistem de pensii militare ! Păi unde-s "aceleași norme de drept" când unor rezerviști li se plafonează pensia netă la media soldelor nete, iar altora nu ?! De ce nu "consolidezi fisurile din temelie" reintroducând actualizarea pensiilor militare ca mai apoi să aplici "aceleași norme de drept" ( principiul unicității menționat, nu ?! ) și să plafonezi pensia netă la media soldelor nete pentru "toți participanții la acest sistem de pensii militare" ?! Altfel..."fisura din temelie" va fi tot mai hâdă, tot mai mare și la primul cutremur...care poate veni și azi..."casa se va prăbuși luând cu ea prinosul de vieți nevinovate" !

mosmartin16 spunea...

Cât de prost să fii...tu guvernant...încât să crezi faptul că ceea ce e scris în PNRR - cu privire la pensiile speciale ( și unde sunt incluse și cele militare ) - poate fi ocolit prin "inovații dâmbovițene" ?! Dacă acolo se spune explicit faptul că toate pensiile speciale ( inclusiv cele militare ) trebuie trecute pe contributivitate, atunci răspunsul la aceasta este unul singur : recalculează-le pe toate folosind - exclusiv - algoritmul de calcul care se referă la principiul contributivității ( adică cel pe puncte și care presupune luarea în considerare a întregii perioade în care ai lucrat ! ) ! Ulterior, pune în plată ceea ce rezultă... la care să adaugi - în funcție de interdicțiile, restricțiile, riscurile și pericolele cu care s-au confruntat unele categorii - un supliment financiar rezonabil ! Cât de prost poți fi - tu guvernant - să crezi că cei din Comisia Europeană nu cunosc - în detaliu - legislația românească și că-ți vor da banii ...acceptând a fi păcăliți, dar "extaziați de bezelele și rânjetele tale" ?! Pun pariu că nu va dura mult și "joaca dâmbovițeană" va înceta ! Iar atunci vom constata ...nu că ar fi răsărit și pe aste meleaguri mioritice seriozitatea decidenților ( n.n. - ea a fost pe aici pe la noi doar accidentală, din când în când ! )... ci, că-i strânge "ceva, de undeva" rău de tot ! Doamne ajută cu bine !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
gigi 2 spunea...

Alexandru de acord, altii ca de,astia ne-am saturat.Mai bine Sosoaca decat umflatul ala care isi taraste piciorul cand merge(de e doctor). Vai de ea armata.Mai pupa ei la conducere, toti sunt niste smecheri, s-au tras unul pe altul. Au facut o lege smecheresca.

dumitru rat spunea...

poate ar fi ceva daca am vorbi despre pensiile magistratilor

dumitru rat spunea...

daca nu va place ce am scris elilminati

Bruno Simba spunea...

Vad zilnic o armata de asa zisi jurnalist pe toate posturile tv.cu o invrajbire de nedescris impotriva pensiilor militare,vad zilnic o droaie de generale analisti plimbati zilnic pe la posturile tv. fara reactie la ce se intampla cu pensiile militare,ei fiind experti in razboaie si ce se intampa in Ucraina.Nu scot o vorba in ai contrazice pe ziaristi sau analisti parerologi privind pensiile militare,exceptie facand doar d-nul col.petrescu pe la Cretuleasca.Domnul Mircea Dogaru dupa ce a reusit sa ne capete onoarea spunand ca nu vrem bani,vrem pensii militare si demnitate cand s-a batut pentru Legea 223,azi se duce in senat si le spune alesilor sa ne omoare pe toti.Lideri sindicalisti militari se lupta ca si Ciuca sa ramanem asa ca e bine.Coalitia propune scoaterea unor sporuri din calculul pensiei care oricum nu au fost luate in calcul niciodata.Pentru faptul ca Ciuca are pensia de peste sase ori decat a mea ma cearta vecini si cunostintele mele ca avem pensii nesimtite chiar daca uni dintr ei au 5000 alti 8000 eu le arat cuponul meu de 3500 ei o tin langa ca daca esti militar ai pensie nesimtita.Eu stau si ma intreb de ce o pensie militara in plata in anul 2023 sa fie cu mult mai mica decat daca pe aceleasi elemente ar fi calculata si contributiv si 60% dintre noi in aceasta situatie suntem muti,nimeni nu vorbeste despre noi ,nimeni nu face nimic iar bravul general din frunte guvernului care poate sa faca ceva pentru toti este preocupat doar ca nu cumva pensia lui sa nu scada.In astfel de conditii ne indreptam spre a intra in radul celor cu vaucere de caldura si alimente.Acum ramane sa vedem ce alegem.

Paul Puiu spunea...

Ptr Dezakord75:
Sa fim cu totii multumiti cu pensiile militare actuale aflate in plata si cu indexarile viitoare pentru ca singurul obiectiv al politrucilor este doar sa le diminueze, cat despre contributivitate si actualizare acestea vor ramane doar un vis!!!!🫡🫡🫡🫡

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bruno Simba spunea...

Mos martin: Imi place articolul foarte bine punctat,asa trebuia sa fie decizia coalitiei la vila lac.Este bataie de joc cum pot sa ne fraiereasca acesti politicieni,bineinteles si cu contributia celor din sistemul nostru in frunte cu generalul nasirian. Doamne ce a ajuns armata acestei tarisoare.PACAT.mare pacat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sper ca astazi s-a incheiat era funestă, păguboasa, inutilă si hrăpăreață de platit cotizatii ale ,,sindicatelor militare'' lenese, de fapt niste gasti selecte si selective de protectie ale drepturilor doar ale unor privilegiati cu inalte grade militare, unii cu doctorate obtinute fraudulos, cu personaje viclene si lacome, care decenii de-a randul au halit banii rezervistilor de pomana, fara sa realizeze nimic, fara nici un pas inainte si numai si numai cu mii de pasi inapoi, dusmaniferoce ai pensiilor mici si medii, oligarhi kaki vanduti partidelor si politicului si le banuiesc ca grofii acestor,,sindicate'' -găști au fost si ,,cotizati'' generos sa ne saboteze pe toti! Niste stupizi jalnici, niste momâi de pus la canepa si de-a dreptul de tot rasul in slugarnicia lor pupincurista si lingatori de clantauri! Absolut nici un drept, cat de mic, nu au obtinut, fiind cu rezultate sindicale zero taiat in patru! Adio, sindicate tradatoare! Adio, sindicate inutile si puturoase! Adio, sindicate vandute stapanilor, ca iudele! Adio, jalnicilor si stupizilor de toata bacania si rusinea! Pe mana voastra am pierdut absolut toate drepturile de pensii si de pensionari militari, onoarea si demnitatea de militari, prestigiul carierelor noastre, viitorul, bunastarea, sanatatea si chiar vietile unora dintre noi! Rusine si dispret in eternitate!
Pentru multi dintre noi, zarurile au fost aruncate, insa pentru mine si cei care lupta cu sperante razboiul n-a fost pierdut, ci doar de abia de acum va fi declansat pentru
AD MAJOREM DEI GLORIA, AD MAJOREM NOSTRUM GLORIA- PENTRU GLORIA LUI DUMNEZEU, PENTRU GLORIA NOASTRĂ! AMOR PATRIAE NOSTRA LEX- IUBIREA DE PATRIE ESTE LEGEA NOASTRĂ!
JOS TIRANIA POLITICA DE STAT ASUPRA REZERVISTILOR MILITARI SI IMPOTRIVA PENSIILOR MILITARE!

Relu spunea...

Desi abia au iesit cu noile prevederi si alde CE sunt pe drum, "jurnalistii" deja spuna ca alde CE nu e de acord cu ce e propus. Bine ca alde CE si usr e de acord sa se plateasca- de catre Romania- niste multi bani pentru niste vaccinuri inutile, materiale sanitare care abia acum sunt livrate desi pandemia a trecut, bani de munitie sau alte harneli comunitare.
@mosmartin: nu are ce sa calculeze pe contributivitate acum pentru ca e inutil momentan intrucat vor veni cu o alta formula de calcul, e tot in pnrr trecut dar nu spun de asta.Nici nu vor termina calculele ca vor trebui sa o ia de la capat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doamne, ajuta sa gaseasca toate porcariile si sa le elimine total din Legea pensiilor! https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-pensii_2853455.html

Sebi spunea...

Io nu ma-ntorc la tocana de purcel sa faca spume parasutele analfabete de prin teveuri, sta-v-ar in gat toata armata de la tancuri la cauciuce si de la agheuri la azepeuri, saraciile dracului care-mi numarati dumicatii. S-a trezit civilescu sa-mi scoata bocancii la hei-rup, de parca ne-am tras de sireturi si-am tras basini impreuna, r-ar ma-sa dracu de disperat. Sa se apere singur atunci, ca-i tremura chilotii-n cur sa plece pe jos dupa tigari.

Leo spunea...

Mâine vine Comisia EU la București pt. jaloanele 2015 și 2014 și-i ia la (mă)ciucă bine de tot.

raul spunea...

Ha,ha!Exact ce spuneam intr-o postare precedenta!Status quo!Ciuca ramane cu pensia lui ,minus ceva firfirei,noi cu cele mici ,pe vecie!In gandul lor pervers ,sa ziceti bogdaproste,micimanilor,ca ati ramas cu pensii militare!Nedreptati intre generatii?Cei aia?Ca de obicei ,o scarba imensa!

raul spunea...

Inca o problema,nici macar atat de isteti n-am fost ,sa ducem indexarea cu rata inflatiei de la 1 03 ,ca la ajutoarele sociale,in felul asta pierzand aprox 1 an ,indexarea adevarata a ratei inflatiei ,dupa anuntarea ei de INS!Eu traiesc un an cu inflatia platita cu 2% ,din anul anterior celui in care cea adevarata a fost de 14,15%!Deci un an sunt prost gramada ,fata de asistatii sociali ,catora li se actualizeaza la 1 03 ,cu inflatia din anul precedent,real!Mai ,mai!

cr.1 spunea...

Huhu la cei care se vor pensiona după intrarea noi modificări în vigoare vor dispărea anumite sporuri. Dar vor primii Ordinul militar și pensia suplimentară. O să vedeți.

Leo spunea...

Dogaru a ratat ocazia de a cere comisiilor Senatului INTEGRAREA PENSIILOR MILITARE ÎN LEGEA CARE VA FI ADOPTATĂ CONF. JALONULUI 214 DIN PNRR.
NIMENI dintre politicieni nu ar fi avut ce comenta , iar 80% din Pensiile militare ar fi crescut în medie cu 25% inclusiv pensia lui Mircea. Așa se întâmplă când vorbești după ureiche și stereotipic.
Ălălalt vorbitor (Dascălu parcă) era direct interesat să nu se schimbe nimic , el fiind profitorul unei pensii de peste 10000 lei din 2022 și fiind pensionat la nici 50 de ani vârsta de la pușcării.
PERSONAJE TOXICE prin neștiință ( Mircea) și prin interes ( Dascălu parcă)
COMISIE EU, TE ROG ca mîine să-I iei la (mă)ciucă cu grație.

Relu spunea...

@Leo: stai linistit ca sunt de peste tot iesiti la 50 de ani.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
A spunea...

@Leo
Bre nea Leo,iar incepepem cu calculul pe contributivitate si mai si afirmi ca 80% din pensii vor creste?
De unde sa creasca daca majoritatea facem 2 puncte cu indulgenta?
Eu nu vorbesc presupunand!Pensie calculata in 2018 si 223 si contributiv ,mai mare 223 iar pe contributiv 2,04 pct.Plt adj sef.varsta 51 ani-coleg?Despre ce vorbim noi acum ca eu nu prea inteleg? Aruncam asa procente aiurea?
Celalalt coleg al meu,iesit in acelasi timp a avut mai mare pe contributivitate ,dar putin.De ce? Pentru ca avea 55 de ani ,in speta a lucrat mai mult in anii 80!Iar ne intoarcem la eternele discutii?
Eu personal nu ajung nici la 2 si dvs imi spuneti ca imi creste pensia!A,eu fac parte din aia 20% ,la care le scade!!!Asta ati uitat sa precizati!
Haideti sa nu o mai dam cu contributivitatea , daca se calculeaza cu 35 de ani(asa prevede legea noua ) cred ca din aia 80%, la jumatate le scade si mai mult!
Considerati ca implementarea noii legi va creste toate pensiile civile?E o gluma,aveti un pic rabdare si eu promit ca va voi comunica ce pensie va avea tatal meu la recalculare(mai mare sau mai mica la 42 ani vechime in munca + grupe)
Eu va sfatuiesc sa calculati punctele pe 35 de ani (stagiul complet inca din februarie 2015). sa vedeti cat va iesi.Nu mai umblati dupa la un coeficient de corectie ..bla,bla bla,specific fiecarui grad..gargara..calculati strict puncte x valoarea punctului de azi si spuneti ne cam cum sunteti.

Inginerul spunea...

Incredibil cum am ajuns la coada societatii. Pana si minerii, dupa ce au facut ce au facut, la un timp au fost lasati in pace. Noi nu, tinem capul de afis al pensiilor nesimitite, cand in realitate vedem cresteri cu taraita din joi in pasti, spre deosebire de tot restul pensionarilor. O fosta casiera de la metrou are deja mai mult ca mine, sare de 5000 si se tot duce. Motivul l-am mai spus, lucratura a statului paralel:
- Slabirea statului prin slabirea armatei, demoralizarea, sa devina neatractiva si implicit slaba calitativ uman, cei buni, capabili, deja sa plece sa nu mai astepte bataia de joc de la pensie.
- magistratii sunt la polul opus pentru a inchide ochii la marile furaciuni, un stat corupt fiind un stat slab. Deja vedem la fiecare cateva zile fapte prescrise, achitari in dosare grele etc.
De neinteles ramane atitudinea noastra, organizati sau nu, nepriceputi in a ne apara, pasivi, sperand in minuni aiurea.
Parerea mea ca acum era o sansa daca ramaneam cuplati de magistrati, dar vad ca sarim si cerem sa fim dati la o parte. Si la o parte o sa ramanem, ca si pana acum, vai mama noastra.

akord 75 spunea...

Unul care mi se adreseaza pe aici inca nu a aflat ca e "mai prost decat prevede legea"
Normal! nici nu are cum,in halul in care se afla...
Pensie neta 9000,fost militian cu origine sanatoasa de pe vremea lui Ceasca i se pare normal sa spuna.."𝗘𝘂 𝘇𝗶𝗰 𝘀𝗮 𝗻𝗲 𝗺𝘂𝗹𝘁𝘂𝗺𝗶𝗺 𝗰𝘂 𝗰𝗲 𝗮𝘃𝗲𝗺"

bogdan spunea...

Sunt cativa de pe aici care atunci cand legea o sa fie promulgata se vor uita nedumeriti in jur pentru ca nu o sa mai aiba pe cine sa mai baloseasca cu ura nemarginita care le iese prin toti porii. Poate la viitoarea indexare cand iar vor calcula pensiile altora.

Leo spunea...

Dragă @A
Nu ai fost atent. Eu nu am spus că TUTUROR le va creste pensia ci la 80 %.
Deci , tu faci parte din cei 20%.
NICIODATĂ nu vor fi 100% mulțumiți.
De ex. lui Mircea i-ar crește pensia pe contributivitate . La fel și Amabilului , la fel și mie și la toți prietenii mei. Dar nu la TOȚI.

A spunea...

@ Leo
Am fost foarte atent,si mai spun o data,lasati calculul punctelor cu 20 si faceti-l cu 35!
Eu sunt deacord sa se calculeze si contributiv DAR cu ramanerea in plata a cuantumului mai avantajos(am mai spus-o).Nu pentru unii muma si pentru unii ciuma!
Chiar nu ma intereseaza daca ii creste lui Mircea si nu prea inteleg cum unii platesc cotizatii sa ce..?E o nebuloasa pentru mine dar fiecare face ce vrea cu banii lui!
Eu va inteleg pe dvs. si prietenii dvs,dar dumneavoastra ne intelegeti pe noi?Din ceea ce propuneti observ ca nici nu va pasa sau cel putin asa pare!
PS: Domnul Mircea,app,a castigat ceva pentru ce-i ce ii reprezinta?Intreb?

Vali spunea...

Pana la urma trecerea pensiilor militare pe contributivitate si acordarea unui supliment financiar peste partea de contibutivitate ar fi mai buna, in sensul ca ai beneficia de mariri la pensie si cresteri cu rata inflatiei la fel ca civilii, in procente de 14 %, 10%, 12.5% nu cum s au aplicat la armata 2,6%, 5% !!!
Sunt soferi civili care au pensii de 5-6.000 lei, fata de militari cu pensii de 3000 de lei sau sub aceast prag ! Care sunt speciale cele de 6.000 lei sau cele militare multe sub 3000 de lei ????????????
Interventia lui Mircea Dogaru a fost foarte buna. Ce putea sa le faca "sa i ia la pumni" ?
Unii vad ca au o parere foarte buna despre ei, atunci cand dau din "melita" stand in fata calculatorului....e usor asa...nu ????????????????
Noi toti trebuie sa luam atitudine , sa actionam in strada, nu din fata calculatorului...aici toti suntem "vitejii lu peste prajit" !

RD spunea...

@Leo,

Cu tot respectul, au trecut mai mult de 10 ani de cand pensiile militare au fost calculate in sistemul contributiv, insa vad ca foarte multi inca nu se impaca, cu realitatea!
Se pregateste o noua lege pentru sistemul public de pensii! Ce a fost.. A fost! Cei care au cuantumul 2000 de lei de acum, daca pe noua lege va fi mai mic, va ramane suma mai mare, cel avantajos si nu va pierde.
Dar acum exista sistemul pensiilor militare! Daca ar fi calculati cei care sunt acum in sistemul pensiilor militare, cu ce era in urma cu peste 10 ani, cu OMM, impartit la mai putini ani (nu 35), este adevarat ca asa cum ati spus, vreo 80% ar avea pensiile mai mari.
Si daca ar fi recalculati pe noua lege, ar ramane cuantumul avantajos..
Insa pe noua lege, pe care nimeni n-o stie, vreo 80% ar avea pensii foarte mici, mici si cel mult medii calculati pe viitoarea lege deoarece n-ar mai avea de unde sa ia cuantumul avantajos.
Nu stiu de ce multi accepta sa traieasca in trecut!
Si pentru cei care au intrat in sistemul pensiilor militare inainte de LOV avea inclus in cuantum OMM, conta pentru banii in mana. Dupa LOV, nu mai exista asa ceva. Insa inainte brutul era mult mai mic decat cel umflat in ultimii ani in sistemul pensiilor militare. Chiar si cu 58,5% net cand ai un brut de 9000-10000+, pensia este una buna sau foarte buna. Ma raportez la sistemul de acum cu 6 luni. Inainte de LOV, brutul foarte rar era de 9000, cei care aveau functii mari, nu oricine. Acum, majoritatea au brutul mare pe 6 luni alese. Sunt plusuri si minusuri, dar cu siguranta ce a fost.. A fost! Si trebuie sa vezi realitatea din prezent pentru ca pana la urma nici viitorul nu-l stim doar putem specula sau banui.

Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari se majorează de la 1.000 la 1.125 lei. Indexarea cu 13,8% in 2024 inseamna cea mai mica pensie de 1280 lei.

Huhu Rezea spunea...

@RD
La trecerea din sistemul special al pensiilor militare în sistemul public de pensii nu este oblgatoriu principiul cuantumului mai avantajos. Așa a fost în anul 2011. Depinde de mărinimia legiuitorului.
Pe când, la trecerea din sistemul contributiv în cel special este obligatoriu să nu fie micsorat cuantumul contributiv, protejat constituțional ca drept câștigat.

RD spunea...

@Huhu,

Aici ma refer. Ca acum la o (re)intoarcere din sistemul pensiilor militare la cel contributiv ati fi recalculat pe noua lege (sa zicem ca s-ar intampla pe viitor, pe legea cu PNNR). Ce a fost in 2011 cu OMM si impartit la un numar mai mic de ani, nu la 35 ca la civili in prezent, pensia nu ar fi mare in comparatie cu 2011. Dar cei care au acum in sistemul public al pensiilor de 2 puncte si la o recalculare pe noua lege ar fi mai mic cuantumul, ar ramane cel din prezent de 2 puncte, pe legea din prezent dupa ce va fi aprobata de CE cu PNNR.
Singura sansa, dar nu cred ca ar mai fi ca inainte, sa se recalculeze acum pe contributivitate pe legea din prezent, impartit sa zic la 20,22,25 ani, nu 35 + OMM + pensie suplimentara + conditii speciale si pensiile ar fi mai mari pentru majoritatea care sunt acum in sistemul pensiilor militare. Dar pe noua lege din PNNR, pe care inca n-o stim, cred ca va fi severa! De aceea ar trebui sa nu va mai ganditi la ce a fost in urma cu peste 10 ani ca si cum s-ar calcula ca atunci si in prezent! Si in sistemul pensiilor militare nu va mai fi ca inainte de LOV!