Un produs Blogger.

duminică, mai 12, 2024

Intalnirea protestatarilor rezervisti cu ministrul Tîlvăr si ai sai, vazuta din bocancii singurei femei participante la discutii

110 comments


La ultima adunare generala a LADPM s-a afirmat prin discurs doamna col.(r) Georgeta Gheorghe, discurs care a fost preluat si pe acest blog.
Sa speram ca dansa impreuna cu noul presedinte al LADPM, avocatul-politist Petrica Dima, vor aduce un aer proaspat in abordarile juridice ale acestei ligi construite cu atata insistenta de venerabilul general Nicolae Gropan, apreciat si de HR, fostul administrator al blogului.
Doamna colonel are sansele sa devina o adevarata activista pentru apararea drepturilor pensionarilor militari.
Multumesc domnului Victor pentru semnal!



Nu am scris încă nimic despre întâlnirea cu ministrul apărării naționale la care am participat în data de 9 mai 2024, întrucât am considerat că este normal și de bun simț ca primele informații să fie oferite de președinții asociațiilor de rezerviști care au fost prezenți în sală. Pentru că au apărut deja comunicatele așteptate, zic că nu aș mai supăra pe nimeni dacă prezint și cum s-au văzut lucrurile din bocancii singurei femei prezentă în delegația protestatarilor sau, ca să fiu chiar foarte exactă, singura femeie aflată la masa discuțiilor.
Comunicatul MApN nu a exagerat cu nimic, ministrul apărării, domnul Angel Tîlvăr, și-a manifestat de mai multe ori pe parcursul discuțiilor deschiderea față de rezolvarea problemelor semnalate de protestatari, motiv pentru care la discuții au mai fost prezenți pe lângă domnia sa și domnul general Gheorghiță Vlad,
șeful Statului Major al Apărării, domnul Eduard Bachide, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, precum și o parte dintre cei mai de seamă specialiști ai Ministerului Apărării Naționale, cum ar fi domnul general-locotenent Florin Jianu, șeful Direcției Generale Financiar-Contabilă, domnul general-maior Anton-Radu Cipu, șeful Direcției Juridice, domnul general-maior medic conf. univ. dr. Dragoș-Marian Popescu, șeful Direcției Medicale și domnul general de brigadă Nelu-Cristinel Livadariu, directorul CPS MApN.
Deși protestul a fost organizat doar de LADPM și ROMIL, din delegația care a ajuns la ora 14,00 la masa discuțiilor au făcut parte mai mulți președinți de asociații, pentru că întâlnirea a avut loc urmare a invitației transmise de MApN tuturor președinților de structuri asociative și nu doar urmare a intenției organizatorilor de a înmâna Nota de Protest. Așa se face că la masa discuțiilor au participat domnii: general de brigadă (rtg) Nicolae Gropan, general-locotenent (rtg) Neculai Băhnăreanu, general-locotenent (rtg) Ion Pâlșoiu, general de brigadă (r) Marin Alnitei, colonel (r) Marian Tudor, colonel (r) Petrică Dima, colonel (r) Valentin Lupu, colonel (rtg) Ion Toader, colonel (rtg) Mircea Dogaru, colonel (r) Florin Dumitrache, sublocotent (r) Marius Apostol, iar din partea organizatorilor, exclusiv prin demersul inițiat de domnul general Gropan, căruia îi mulțumesc public pe această cale, subsemnata.
Spre surprinderea mea, deși Nota de Protest avea 2 puncte mari și late, respectiv alinierea cuantumului soldei de grad a pensionarilor militari la valoarea în plată a activilor și elaborarea unei noi legi de pensii militare, ministrul apărării naționale venise pregătit să abordeze o listă mai mare de probleme, listă ce-i fusese transmisă anterior în numele SAOSPN și care se referea la corelarea soldei de grad a pensionarilor militari cu cea a activilor, modul de stabilire a impozitării progresive pentru pensiile militare de stat, amânarea de către stat a plății soldelor ce ar fi trebuit acordate la trecerea în rezervă în perioada iulie 2010 - iunie 2017, calitatea asistenței medicale pentru cadrele militare în rezervă și retragere și dialogul dintre minister și structurile asociative ale rezerviștilor.
Discuțiile au fost deschise de ministrul apărării naționale, care a explicat participanților că MApN nu a respins amendamentul pe care domnul deputat Leoreanu dorea să-l introducă în PL-x 215/2024, ci doar a comunicat că introducerea actualizării la art. 11 din Legea nr. 80/1995 nu este posibilă întrucât încă este în vigoare art. 196 din Legea nr. 263/2015 care a abrogat actualizarea prevăzută la alin.(2) al acestui articol. De altfel, acest lucru l-am spus și eu încă din primul moment când am aflat despre demersul domnului deputat. Amendamentul respectiv era redactat greșit.
Domnul general Gropan, președintele de onoare al LADPM, a expus apoi ministrului apărării naționale și echipei condusă de domnia sa motivul pentru care peste 3000 dintre cei mai vulnerabili reprezentanți ai militarilor în rezervă și retragere se aflau în acel moment în stradă, punctând nemulțumirile generate de atitudinea conducerii politico-militare a ministerului față de discriminarea cu care au fost și sunt tratați pensionarii militari, situație semnalată constant de președinții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și ignorată permanent de instituția militară ce ar trebui să le apere și garanteze drepturile.
Discuțiile nu s-au purtat tot timpul pe un ton calm, ci au fost și momente de tensiune. Nervozitatea s-a manifestat în ambele tabere, dar mai mult în cea a rezerviștilor și nu cred că îi poate blama nimeni pentru asta, fiindcă s-a abuzat prea mult de răbdarea și decența militarilor rezerviști, iar cei din stradă își puseseră speranțele în delegații lor.
Referitor la corelarea soldei de grad a militarilor în rezervă și retragere cu cea a activilor, domnul general-maior Cipu a răspuns domnului ministru Tîlvăr că acțiunea este posibilă prin completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Pentru asta, structurile asociative ale rezerviștilor vor face demersuri pentru introducerea amendamentelor necesare în PL-x nr. 262/2024 pentru aprobarea OUG nr. 26/2024 aflat în prezent în dezbatere în parlament. Se cuvine să punctez că data limită pentru depunerea amendamentelor la acest proiect legislativ este data de 15 mai 2024, adică miercurea viitoare.
Domnul colonel (rtg) Dogaru a precizat că SCMD a făcut deja demersuri în acest sens și a prezentat amendamentul introdus la comisii de structura pe care o conduce. Părerea mea este că pentru a avea efecte asupra pensionarilor militari, acest amendament ar trebui reformulat, în primul rând prin adăugarea faptului că acea completare se face la legea de pensii militare, aspect pe care l-am comunicat și domnului colonel, iar dumnealui mi-a răspuns că mențiunea pe care eu o consider absolut necesară va fi introdusă ulterior adoptării.
Referitor la aplicarea impozitării progresive asupra întregului cuantum al pensiei militare, întrucât aceasta este considerată din oficiu necontributivă, general-locotenent Jianu a explicat că toți cetățenii români care contribuie pentru pensie o fac într-un procent de 25%, deci și militarii/polițiștii, dar legea de pensii militare nu stabileşte pensia cu determinarea părții contributive, așa cum se întâmplă în cazul magistraților, spre exemplu. Cât privește modul în care a fost aplicată impozitarea progresivă, Ministerul Apărării Naționale nu are atribuții în acest sens, este strict domeniul Ministerului de Finanțe.
În legătură cu amânarea continuă prin ordonanțe trenuleț a plății soldelor ce se acordau la trecerea în rezervă, ni s-a comunicat că aceasta nu este decizia Ministerului Apărării Naționale.
În ceea ce privește calitatea asistenței medicale pentru cadrele militare în rezervă și retragere, domnul general-maior Popescu a făcut o prezentare a situației actuale și a adresat o invitație structurilor asociative, pentru prima jumătate a lunii septembrie, la discuțiile ce vor avea loc pentru elaborarea noului ordin M110.
Pentru îmbunătățirea dialogului dintre MApN și structurile asociative ale rezerviștilor, ministrul apărării naționale a propus organizarea de consultări cu caracter periodic.
Despre elaborarea unei noi legi de pensii militare, punctul 2 al Notei de Protest, domnul ministru Tîlvăr a afirmat că termenul de 1 septembrie 2024 nu este realist, dar va organiza un grup de lucru în acest sens, unde vor fi invitați și reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari.
Cu ce impresii am plecat de la acea întâlnire?
În primul rând consider alarmant că veteranii armatei române au ajuns să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile. Vorbim de rezerviștii unui stat membru NATO, oameni a căror activitate s-a desfășurat permanent în slujba țării, care au depus un jurământ de loialitate "chiar cu prețul vieții" și care nu înțeleg de ce urmașii cărora le-au predat ștafeta îi ignoră și, în loc să facă demersuri pentru a le apăra drepturile, preferă să justifice de ce nu o fac.
În al doilea rând aș vrea să punctez că toți președinții prezenți la întâlnire au făcut tot ce au putut pentru a se achita cu bine de mandatul cu care fuseseră învestiți de membrii asociațiilor pe care le conduc, motiv pentru care atmosfera s-a încins uneori, așa cum de altfel am relatat mai înainte. Cum spuneam însă, toate acestea au avut la bază fermitatea și determinarea acestora în a atinge toate obiectele pe care le aveau.
În ceea ce mă privește, eu zic că intervențiile mele au fost utile și au ajutat în evoluția discuțiilor, dar cred că opiniile optime despre prestația mea le au ceilalți participanți.
În încheiere mai vreau să spun doar că îmi doresc ca demersurile care vor fi întreprinse pentru introducerea amendamentelor necesare corelării soldelor de grad ale pensionarilor militari cu ale activilor să se materializeze într-o acțiune care nu va presupune recalcularea pensiilor militare, pentru că nu cred că-și dorește nimeni o recalculare doar în aceste condiții. Nici casele de pensii și nici pensionarii militari.


Nota blogului:
Art. 74 din L 223/2015(2) Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare și actualizare a pensiilor generate de evoluția estimată a indicelui prețurilor de consum corelată cu creșterile medii salariale, acordate prin hotărâri ale Guvernului,

110 comentarii:

Leon spunea...

@Claudiu, pai nu traduceti si pentru cei fara Fb.?

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Am tradus..🤔

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

I-am multumit respectuos onorabilei Doamne, oferindu-i trandafiri rosii, virtuali! Multumesc si camarazilor cu bun simt, care in numar mare isi manifesta multumirile fata de camarada noastra, elogiindu-i curajul si spiritul de luptatoare sindicala! Dumnezeu s-o ajute cu sanatate si viata lunga!

csej spunea...

Jos pălăria.
Sunt multe doamne care primesc pensie de urmaș dela CPS /MApN si CPS/MAI.
Șefii de asociații sa le acorde mai multă atenție.

Constantin Capatana spunea...

Bună ziua!
Cu permisiunea dumneavoastră, propun spre analiză și dezbatere un proiect pentru noua lege a pensiilor militare care să fie introdus în statutele tuturor categoriilor de militari/polițiști și care să fie o copie fidelă, la punct și virgulă, a tuturor articolelor care se referă la pensiile magistraților din Statul acestora.
Fac această propunere deoarece interdicțiile pe care le suportă militarii sunt asemănătoare cu cele ale magistraților, menționând cele puțin două interdicții în defavoarea militarilor:
-1) magistrații nu jură că-și vor apăra țara, chiar cu prețul vieții, precum jură militarii;
-2) magistrații nu pot fi supuși la muncă silnică, așa cum sunt obligați militarii.

Leo spunea...

@Claudiu,
Eu nu sunt specialist în drept, dar bunul simț îmi spune că orișice intervenție asupra BAZEI DE CALCUL a pensiei militare (în cazul de față dacă s-ar majora solda de grad la nivelul actual ) , atunci asta se poate realiza numai prin DECIZIE DE RECALCULARE A PENSIEI , de unde să rezulte definirea noii BAZE DE CALCUL.
PS
Și eu l-am cunoscut pe CiripAcipu , ca semnatar al ÎNTÂMPINĂRILOR în procesele avute cu MFA. Este o LICHEA DE SISTEM.

csej spunea...

Mister Capatana-te-ai trezit si tu la spartul targului.Capitolul propuneri s-a epuizat.Las-o jos ca macane.Nu pricepi bre ca MApN s-a oferit să fie de acord cu formularea proprie? E
buna bre.Calul de dar nu se caută la dinti.

Brenda spunea...

Da ,multe soții cu pensii de urmași ,dar care au și contribuții în pensii civile ,nu este drept să le fie suspendate deoarece sânt și soții care nu au lucrat niciodată și mai ales că acele pensii de urmași sânt la armata din alt sistem ,deci nu afectează sistemul civil...deci ce se face cu pensia lor din sistem ci îl cu vechime cum ar fi 30de ani de contribuiți

csej spunea...

Mister Capatana-te-ai trezit si tu la spartul targului.Capitolul propuneri s-a epuizat.Las-o jos ca macane.Nu pricepi bre ca MApN s-a oferit să fie de acord cu formularea proprie? E
buna bre.Calul de dar nu se caută la dinti.

valy spunea...


csej
Propunerea lui...

Mister Capatana va fi în noua lege a pensiilor militare, atunci când va fi calculată și partea contributivă în vederea impozitării.

RD spunea...

@Leo,

Recalculari diferite!? Una pentru cei iesiti pana la 15.09.2017 si pentru ceilalti cu LOV, nu suna bine pentru decidenti. Ce cuantumuri mici erau pana la LOV si ce cuantumuri (brute) sunt de cativa ani ca sa iasa bine la pensii cu plafonare. Ar trebui sa fie actualizate la toate componentele posibile, adica asa cum a fost pentru militari la inceputul legii 223/2015 si ar fi prea multi bani de dat. Eu as vedea altfel: sa se adauge in net diferenta dintre cat e solda pentru cei pensionati pana acum cu cea din prezent pentru cei activi si aia e. Sa nu spuna nimeni ca nu se poate ca daca se vrea se poate orice in tara asta.

micutzul spunea...

Talvar spune că 01.09. nu e un termen realist pentru o nouă lege a pensiilor militare dar JIANU le arată participanților că are la el proiectul.... Oare mănâncă salamul pe acele foi?
O să primim diferența de grad fiindcă așa au vrut ei de la început! Ne-au pus morcovul în față și vom fi mulțumiți fără a mai solicita 4 ani nimic ( actualizare functie) . Ne joacă cum vor ei.
Și atenție: acordarea soldelor la trecerea în rezervă o vor tot ei, generalii ce vor trece în rezervă! Apoi iar se blochează!
În atenția tuturor : de la 01.09 vor râde și curcile de noi! Umbrarescu face angajări!

Claudiu Marin spunea...

@micutzul
Lasa cobitul si retine ca seful juridicului din MApN a propus actualizarea permanenta a soldei de grad.

Viorel spunea...

Unii afirmă lucruri trăsnite. Au ieșit la pensie în 2022-2023, au prins majorările pe Legea nr. 153/2017, au prins majorarea soldei de grad pe HG nr. 28/2023, iar acum vor ca să o avem toți la fel de mare și de tare că doar la toți este între picioare. După părerea mea, unii chiar nu ar trebui să primească nimic, dacă nu este mulțumit cu cee ace sperăm că se va da.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, nu ne facem griji in privinta primitului, ci a portofelelor neîncapatoare! Noroc ca am din piele intoasă si tabacita-n lupte greco catolice si poate reusesc sa-i pun la adapost!!!

micutzul spunea...

@ Claudiu Marin
Exact asta spun și eu. Vom mulțumii pentru grad ...o să se actualizeze o dată la 10 ani ( că până acum) adio solda de funcție!
Trebuie urgent o lege specială cu noi pensii care să nu mai poată fi batjocorita! În cazul în care România e atacată nu o să fie apărată de nici un magistrat! Militarii vor lupta! Dacă nu noi atunci copiii de acum care sunt în armată!
Aveți idee cât e gradul la pensia de urmaș al unui copil cu tatăl mort în teatre?
@ Viorel
Cred că nu te referi la mine fiindcă ai greșit personajul !

RD spunea...

@all,

Observ ca nimeni dintre toate asociatiile nu a spus de cum ar proceda pentru actualizarea soldei de grad. Va bucurati de actualizarea soldei de grad fara sa stiti metodologie.. Sa n-avem surprize neplacute.

Leon spunea...

@Claudiu, inclin sa cred ca multe prevederi din OuG.26, inclusiv Tabelul cu valorile Soldelor de Grad, sunt preluate, in avans, de d-ul General Jianu, din viitoarea lege a salarizarii unitare, cu intrare in vigoare anul viitor(jalon in PNRR)..!
Si, Da, este posibil ca d-ul Jianu sa aiba si un proiect de lege privind pensiile militare, cu elemente din noua lege a salarizarii !!

micutzul spunea...

SOLICITARE

În urma întâlnirii între reprezentanții MApN și cei ai cadrelor militare în rezervă și retragere s-a stabilit că MApN nu are nici o problemă cu actualizarea soldei de grad a militarilor în rezervă și retragere cu condiția ca cei din urmă să găsească deputați care să solicite introducerea unui amendament, în acest sens, la proiectul legii de aprobare a OUG 26/2024.
Avem în vedere că dl. Leoreanu, președintele comisiei de apărare din CD a demonstrat sprijinul pentru actualizarea soldei de grad De asemenea atât în această comisie cât și în întregul parlamentului avem generali și ofițeri în rezervă sau retragere.
Le solicităm cu tot respectul ca săptămâna viitoare să întreprindă acest demers , să impună amendamentul și să solicite adoptarea de urgență a proiectului de lege.
Avem colegi cu vârste înaintate sau grav bolnavi care nu merită să plece umiliți după o viață în slujba țării!
Cu respect domnilor parlamentari, militari , lăsați disensiunile dintre partide și uniți armata activa cu rezervă sa!




Ulterior am publicat următoarea postare:

Pentru cei care ați citit SOLICITAREA mea către deputații ,,militari" doresc să vă aduc la cunoștință că am publicat solicitarea pe paginile domnilor deputați:
Mircia Chelaru
Nicolae Roman
Nicu Falcoi
Sper ca domniile lor să fie în măsură să înainteze amendamentul până la 15.05.2024 !

Leo spunea...

@RD
Foarte bine ar fi cum zici. Numai să fie.
Dar , dpv teoretic , care ar fi forma legală pt. această situație , în care de fapt se majorează o pensie militară ? În forma pe care o zici , se va face o majorare de pensie fără a fi modificată BAZA DE CALCUL care are un algoritm legal de calculare.
Te întreb, deoarece eu știu că pensia cuvenită de la un moment dat pt. viitor , se stabilește printr-o Decizie emisă de CSP , fie de Recalculare fie de Revizuire.
@micutzul
Deci , în intenția sistemului , s-ar face o majorare a pensiei cu diferența dintre solda de grad din decizia de recalculare și solda de grad din OUG 26/2024 ?
Pe Tîlvăr îl doare la bască , la fel ca și pe jiganu , care o mai târâie un an ca să prindă pe toate cele 12 luni solda de grad conf. OUG 26/2024 , după care se pensionează.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Ce te-a apucat?
Se actualizeaza doar solda de grad din compunerea bazei de calcul si se aplica in continuare articolele 28-30, 60 si 108 din L 223/2015 si art. 11 din Statutul cadrelor militare privind sporul OMM?SOSP.
Amendamentul nu modifica nici macar o virgula din respectivele dispozitii!
Nu va mai luati dupa cei care vor sa introduca indoiala in privinta actualizarii soldei de grad!
Cum sa fie recalculare? Cum sa fie revizuire?

avianyc spunea...

Din cate observ bantuie jubilarea victorie în urma mitingului pe toate site-rile militare, prin comentarii ,prin scrisori deschise ,forme de manifestare individuale ,etc .Unii se aleg cu laude unii din staful mapn cu înjurături la greu.
Se uita însă că promovarea și votarea amendamentului sta în dispozitiile / semnalele date de Marcel și Nicu după consultarea lui Bolos. Pe ăștia trebuia sa-i convingă în mod expres d-nul ministru - lapte și miere în cazul acordării diferentei la solda de grad pentru rezervisti și problema era ca și rezolvată.
Fără decizie politica nu s-a miscat si nu se mișcă nimic in domeniul finantelor ,mai ales când este de dat.
Sa speram ca Marcel și Nicu vor folosi degetul potrivit ca semnal pentru și nu împotriva catre parlamentari.

Leon spunea...

@Micutzul, mai sunt militari in CD, g-ral Viorel SALAN , Comisar sef Eugen NEAŢĂ , Dumitru COARNA,etc.

Viorel spunea...

Micutzul. Nu am nici o problemă cu persoana sau comentriile dv.

Leon spunea...

@Claudiu, daca se introduce in OuG.26 Art.60 prim, cu siguranta este nevoie ca si Anexa 2 din Ordinul M 25/2016 sa fie corectata:
"Anexa 2
PROCEDURA
de actualizare a pensiilor militare de stat
Articolul 1
Actualizarea pensiilor militare de stat prevăzută la art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează de către casele de pensii sectoriale, de regulă din oficiu, pe baza informaţiilor din bazele de date proprii, fără a fi emise decizii în acest sens, conform prevederilor din anexa nr. 1 la ordin şi prevederilor legale în vigoare la data prevăzută de lege la data actualizării pensiilor." !

Viorel spunea...

Ce treabă are Boloș cu cei 2% sau 2,5% alocați MAp.N-ului. Să spună mulțumesc, că în ultimii ani la rectificările bugetare, milioane din bugetul MAp.N se întorceau la bugetul de stat. Deci, să aibă pliscul mic și să voteze DA.

avianyc spunea...

Dacă vreți sa nu obtinti nimic cereți actualizarea SG si actualizarea cuantumului cf procedurii prevazute in M25.
Dacă vreți sa se obțină ceva multumiti-va cu un amendament care sa prevada doar acordarea la total cuantum a diferenței dintre SG in plata și SG în plata a activului similar în grad fără actualizarea SG în contumul compus prevazut de M25.

Claudiu Marin spunea...

Leon
Prin eliminarea actualizarii din art. 60, Anexa 2 a Ordinului M25 a ramas fara obiect si trebuia abrogat de emitentul Ordinului, potrivit Legii 24/2000.
Prin introducerea amendamentului in L 223/2015,institutiile militare semnatare ale ordinului vor reintroduce Anexa 2 in care vor explicita cum se recoreleaza solda de grad din compunerea bazei de calcul a pensiei militare

Claudiu Marin spunea...

@avianyk
Vorbiti ca si cand nu ati fi pensionar militar.
Doar solda de functie a avut cuantum compus.
Cititi respunsul dat lui @Leon.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Nu esti jurist, dar de aceea am atasat, la temerea doamnei Georgeta, art. 74 din L 223/2015.Sa priceapa toata lumea ca indexarea si actualizarea nu reprezinta modificari ale dreptului de pensie, ele facand parte chiar din continutul dreptului, aspect pe care si CCR il pierde din vedere, cand decide ca ordonantele 59 si 114 nu au afectat drepturi ale militarilor.
Actualizarile de dupa reintroducerea pensiilor militare din 2016 s-au referit numai la soldele de grad si de funcție, nu si la celelalte elemente salariale stabilite procentual din solda de functie, potrivit anexei VI a L 153/2017.
Dupa finalizarea aplicarii art. 38 din L 153, soldele de functie ale activilor nu mai sunt solde in cuantum compus ci solde de functie calculate dupa formula CF x salariul minim pe economie.
Recalcularea inseamna aplicarea algoritmului de calcul tuturor elementelor care compun baza de calcul. A se vedea Ordinul M25/2016.
OR, AMENDAMENTUL MAJOREAZA DOAR SOLDA DE GRAD.

avianyc spunea...

@ Claudiu M.
La trecerea timpului mai intervin si greseli în folosirea unor expresii.
Am vrut sa spun ca amendamentul sa prevada doar majorarea SG cu diferenta dintre SG in plata si SG a activului similar in grad fara a mai calcula unele elemente ale soldei lunare brute (Gradatii ,ID ,SM ) si a unor sporuri ca si procent din SG sau solda lunare bruta in care se include si SG majorata .
Dacă solda lunara bruta cuprinde și elemente în care se include SG majorata efortul bugetar creste semnificativ și poate fi respins.Sunt multe g-uri care cf L 138/99 ,respectiv 153/ 2015 se calculeaza ca procent din solda lunara bruta ,lucru ce va duce la efort bugetar ridicat si posibil respingere amendament.
Prin majorarea cuantumului brut al pensiei doar cu diferenta dintre SG efortul poate deveni acceptabil încât amendamentul sa fie votat.
Asta am vrut sa scot în evidență.

Cătălin spunea...

DISTRIBUIRE: Scrisoare deschisă adresată ministrului Apărărri Naționale,
Domnul Angel Tâlvar
Cu mare îngrijorare am luat la cunoștință conținutul comunicatul M.Ap.N. , după întâlnirea avută de ministrul Apărării Naționale, joi, 9 mai 2024, cu reprezentanții miilor de rezerviști care protestau în fața sediului ministerului. Triumfalist, comunicatul se încheie cu promisiunea că pensionarii militari se vor bucura în continuare” de întregul respect al instituţiei faţă de cadrele militare în rezervă şi în retragere, de deschiderea necondiţionată şi permanentă a MApN la dialog.”
Pe timpul mitingului din fața sediului ministerului cea mai scandată lozincă a fost: “ Rușine, rușine să vă fie !“adresată celor care, în perioada 2009-2024, și-au bătut joc de rezerviștii militari:
- Cei doi președinți ai României și comandanți supremi ai Armatei României - Traian Băsescu, cel care a declanșat acțiunea de denigrare a rezerviștilor militari, introducând în spațiul public expresia ”pensii militare nesimțite” și Klaus Werner Iohannis, care în perioada mandatelor sale, nu a luat nicio măsură pentru rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntau;
- Cei zece miniștrii ai Apărării Naționale: Gabriel Oprea (23.12.2009 - 07.05.2012), Corneliu Dobrițoiu (07.05.2012 - 22.12.2012), Mircea Dușa (22.12.2012 - 17.11.2015), Mihnea Ioan Motoc (17.11.2015 - 05.01.2017),Gabriel-Beniamin Leș (05.01.2017 - 29.06.2017 și 20.11.2018 - 04.11.2019), Adrian Țuțuianu (29.06.2017 - 06.09.2017), Mihai-Viorel Fifor (12.09.2017-20.11.2018), Nicolae-Ionel Ciucă (04.11.2019 - 25.11.2021), Vasile Dîncu (25.11.2021 - 25.10.2022) și Angel Tîlvăr ( 01.11.2022 – prezent).
Toți aceștia, secondați cu mult succes de cadre active cu funcții importante în cadrul ministerului, ne-au asigurat de respectul lor, au mimat dialogul cu reprezentații asociațiilor rezerviștilor militari, rezultatul constând în diminuarea drepturilor și pensiilor acestora.
În aceste condiții, domnule ministru, eu și colegii mei, vă rog să nu ne mai acordați acest atât de clamat respect.
La acest moment, după aproape 15 de ani de discriminări și umilințe permanente, rezerviștii militari au nevoie de fapte, nu de vorbe goale sau șuete la sediul ministerului. Vă solicităm să acționați cu maximă fermitate și celeritate pentru acordarea drepturilor legal cuvenite militarilor în rezervă și în retragere.
Urmați exemplul de la Ministerul Justiției, unde magistrații pensionari, fără a fi nevoiți să iasă în stradă, au primit integral drepturile legal cuvenite. La acest minister cadriștii, finanțiștii și juriștii nu au acționat niciodată împotriva propriilor pensionari, nefiind percepuți sub nicio formă ca dușmani ai pensionarilor, așa cum se întâmplă la ministerul pe care cu onoare îl conduceți.
Cu respect,
Col.(rtg) Remus Macovei

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dl Claudiu, aha, si ei, finantistii, dragii si frumosii dă ei, vor ,,explicita cum se recolereaza solda dă grad'' uitandu-se cu un ochi hiclean la termometru, sa fie sub zero grade centigrade, iar cu celalalt ochi de hultan la securea bine ascutită, pentru rășpăluiri! N-au ei in ADN sa creasca ceva prea mult, pentru ca fac bube dulci si alergie! Era bine, daca ma ascultau, sărăcan de ei, sa ia tinctura de brânca ursului, de 60-70% pentru potență si cresterea in sus a pensiilor militare! Are la Plafar, si poate sa ia si uncheșii nostrii timp de 2 luni cura anual, si au pe ce sa-si bata coasele dupa aia 1 an de zile! Pă bune, bre, iar pensiile noastre vor creste precum hribii dupa ploaie! Daca le scapa stinghiile pe undeva si aud ca o victima striga ca se ineaca, s-o puna sa calce apa! Asta e.

VICTOR spunea...

Aseară la A3 în interviul cu primul ministru la min 7.43 "ziaristul " Bogdan Chiriac probabil vroia să-l intrebe pe Ciolacu despre protestele pensionarilor militari, sa-i audă parerea!
Altfel nu se justifică afirmația că ambii au avut tații ofițeri!
A uitat de întrebare și a pornit o discuție sterilă despre apartenența la Moldova !
Asta ne interesa ?
Rușine!
Halal ziarist !

VICTOR spunea...


Aseară la A3 în interviul cu primul ministru la min 7.43 "ziaristul " Bogdan Chiriac probabil vroia să-l intrebe pe Ciolacu despre protestele pensionarilor militari, sa-i audă parerea!
Altfel nu se justifică afirmația că ambii au avut tații ofițeri!
A uitat de întrebare și a pornit o discuție sterilă despre apartenența la Moldova !
Asta ne interesa ?
Rușine!
Halal ziarist !

https://www.facebook.com/share/p/ZQzHtrPxSLzoxSgj/

Leo spunea...

@Claudiu
OK
Dar de ce în urma actualizării pensiei ca urmare a majorării soldei de funcție din 30.06.2017 s-a emis DECIZIE DE ACTUALIZARE ?
Eu nu caut cârcotă , ci doar vreau să înțeleg fenomenul.

Rezervistul spunea...

Micutzul și toți ceilalți care bateți câmpii cu ... Să ne dea..sa se introducă și solda de funcție în pensie...cu solicitările actuale... Ăștia dacă au bani de cea de grad..care nu ți-l ia nimeni... cât ai CNP..ul activ la evid populației Pt solda de funcție ..ai păpat banii cât ai fost activ că ai avut " foncție" vb lui nenea Iancu de la Ploiești Odată ieșit la pensie sa oprit funcția... Desigur poți deține o funcție remunerată... dacă mai lucrezi la administrația blocului...ca președinte

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Nu înțelegi dacă nu citești și alin(1) al art.74 din lege.

avianyc spunea...

@ Leo
Scuze ca ma bag în vorba neintrebat.
Aici este cheia antamarii amendamentului astfel încât în urma majorarii SG aceasta solda de grad sa nu se reflecte și in elementele constitutive ale soldei lunare brute precum gradații, indemnizatie de dispozitiv ,salariul de merit incluse în solda de funcție plus în g- calculate procent din solda lunara bruta sau unele procent din solda fe funcție care ar conține acele elemente actualizate procent din solda de grad.
Dacă amendamentul ar prevedea si actualizarea acestor elemente ale soldei lunare brute si a g-urilor lucrurile se complica fiindca si in urma abrogarii art 60 din L223 prin Og 59/ 114 brutul trebuie calculat tot prin recalcularea elementelor componente ale care compun solda lunara brută, inclusiv recalcularea g-urilor.
De aceea daca observi inclusiv juristul mapn propune majorarea/ actualizarea doar a partii din pensie care conține SG ,fără a mai face actualizarea elementelor componente ale soldei lunare brute în care se reflecta SG în procente diferite.
La 30.06.2017 art 60 din L223 era încă în vigoare și presupunea obligatoriu actualizarea soldei lunare brute cf majorarii SF ,obligatoriu prin procedura prevazuta de M25 .
Și atunci cea mai vizibila și explicita forma pentru beneficiar a fost emiterea unei noi decizii de pensie.
Momentan dacă amendamentul propus o sa prevada doar majorarea partii din pensie cu diferenta dintre SG in plata și SG a activului similar în grad fără reflectarea majorarii și in elementele constitutive ale soldei lunare brute și a g-urilor nu mai este nevoie de o noua decizie de pensie ,majorarea cu diferenta s-ar atasa doar brutului pensiei în plata.

Leon spunea...

@Catalin, Col.(rtg) Remus Macovei, in general are dreptate,mai ales in cei priveste pe Basescu si Iohannis, Ciuca si Tutuianu dar ce are cu fostul ministru Mircea Dusa, decedat in 2022 si care a promovat L.223/2015, ministrul Vasile Dancu, a adus Statutul cadrelor militare in Guvern si refuzat de Ciuca sau actualul ministru A Tilvar care in cei aproape 2 ani de mandat a INDEXAT pensiile militare cu 25% (!!) ..??

Rezervistul spunea...

Leon.... știi d ta cât este inflația reală în cei 2 ani de când min Tîlvar este pe funcție?? Tot 25% ? ca să spunem că am păstrat cât de cât puterea de cumpărare... că tot ii lauzi meritele......Acest personaj.. care este efemer pe scaunul ăla...nu a făcut aproape nimic...ca și predecesorii..poate doar a încasat salariul cel gras de la minister...La câte cuvinte scoate pe guriță...sigur apucă 102 ani ..

Leo spunea...

@avia
mulțumesc pt. lămuriri.
Viorel Kis, camaradul nostru cu multe relații , cunoscut ca T2 , mi-a spus că azi cineva un deputat, se va ocupa de amendament.
Om vedea ce va fi.

kostas spunea...

Cum va puteti imagina ca o sa schimbe doar solda de grad veche cu solda de grad noua in patratica din decizie fara a se actualiza si celelalte elemente ale pensiei cu noua valoare a soldei de grad? La cei de dupa 2017 e simplu, la ei solda de grad nu intra in componenta niciunui element, dar la cei dinainte de 2017 ea intra procentual in componenta tuturor elementelor,inclusiv a sporurilor, mai putin in functie si solda de comanda. In asemenea conditii cum poate sa fie stabilita valoarea bruta a acesteia, mai ales ca au fost si indexari succesive, ca acum sa dea diferenta pana la valoarea celei noi. Ei stiu ca singura solutie este sa scoata din decizie solda de grad veche si sa o inlocuiasca cu cea noua, sa refaca toate elementele constitutive ale pensiei, sa reasa un nou brut care trebuie impozitat la fel ca si acum, fara limitare la net, deoarece nu se stabileste un drept de pensie ci se actualizeaza. Asta s-ar face doar prin apasarea unei taste, dupa inlocuirea soldei de grad in program. In asemenea conditii, ei cunosc faptul ca pentru cei pana in 2017 pensiile ar iesi mai mari decat la ceilalti si nu le convine

maiag spunea...

MAKA MAKA de 3 ori,cati postaci atitea pareri,aici e concurs de propuneri si pareri,nexam eficienta,atita deruta nu am vazut ca nu mai sti ce este stire adevarata sau parere personala a postacului,domnilor PAREROLOGI,,,fosta i lele cat ai fost, cand treci de la cascheta la trening esti UN NIMENI PE STRADA,era un cantec.asa ca ..HAM HAM degeaba ca nu aude nimeni latratul, am vazut in postari ca azi mari luptyatori LOREANU,CHELARU ,,,I DRUGHIE I TAGDALE[majoritatea am invatat limba asta,nu negati varsovotilor ASA CA DA ZDRAVUITE PALKOVNIC acolo poate cineva ne respecta,o sa vedeti ca nu se va depune nimic.GARGARA ,sa fim uniti in asteptarea DRAPELULUI DE PE COPARSEU,am sugerat asta

Leon spunea...

Astazi si maine sunt 2 Comisii care au in dezbatere proiectul 262/2024, Munca si Drept.omului !
In sedinta Comisiei Juridice, Nu apare pe ordinea de zi !

Leon spunea...

@Rezervistul, stiu ca am pensia in plata indexata cu 13,8%, si, de exemplu, am cumparat carnea de miel cu acelasi pret ca acum 12 luni !
PS. Faptul ca prin HG 28/2023, au fost dublate SG la Activi, iar prin OuG 26/2024, au fost triplate fata de anul trecut, asta inseamna chiar nimic ??
Si daca se vor majora SG pentru pensionari, ministrul n-are niciun merit ??

Viorel spunea...

Kostaș. Da, la cei până în 15.09.2017 pensia s-ar mări, însă ea se echilibrează cu a celor pensionați după 15.09.2017 prin acordarea majorărilor conform Legii nr. 153/2017 pe care noi nu le avem.

Claudiu Marin spunea...

La data întrării în vigoare a amendamentului, solda de grad din cuantumul bazei brute de calcul va fi pentru toți coloneii în valore de 2838 lei, indiferent cand au iesit la pensie. Pentru asta, va fi eliminata mai intai din vechea baza bruta de calcul orice contributie a soldei de grad la compunerea bazei brute de calcul, potrivit Ordinelor M24 și M25

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Kostas, nu cred ca vor asta, ca sa nu se emita decizii noi.

RD spunea...

@Leo,

Nu cauți cârcotă dacă întrebi și vrei să vezi cum stă treaba într-o anumită situație, așa cum fac și eu.

Dar vă întreb pe voi, nu era normal ca ministrul să vorbească cu parlamentarii să susțină amendamentul care majorează toate pensiile militare? Cum adică să meargă pensionari militari și să ceară susținerea parlamentarilor pentru amendament? Zici că se duc să cerșească! Zici că ministrul este în opoziție!
Apoi, amendamentul trebuia să fie făcut împreună cei aflați la întâlnirea dintre asociații și MApN! Slabi reprezentații asociațiilor! Mergi de acolo și pleci cu promisiuni fără nimic concret. Și lasă multe interpretări. Dar majoritatea sunt mulțumiți doar cu promisiuni, fără nimic concret.

Brenda spunea...

Dar la cei cu pensia in plata cu acel cuantum avantajos ce se întâmplă

Brenda spunea...

Pentru capitan pensionat pe lrgea223 art 19cum va fi mulțumesc

Cătălin spunea...

Macar pentru cei pensionati pana in 2018. Am fost nedreptatiti din toate punctele de vedere. Inghetati, neindexati, neactualizati si unii cu pensii de 2-3 ori mai mici decat a colegilor (similarilor) cu grade si functii echivalente dar pensionati dupa toate maritile si indexarile. Daca la civili se incearca ameliorarea inechitatilor este cazul ca si la militari sa fie inlaturate aceste inechitati colosale.

micutzul spunea...

@ Rezervistul
Vezi că te fentează ăștia la calculul pensiei! La tine au sărit în decizie rubrica ,,solda de funcție,,! Cu excepția cazului că poate ai fost PMC...

RD spunea...

Oficial nimeni nu știe doamna Brenda pentru că am avut niște negociatori perfecți care mai reprezintă și anumite asociații. Și totul va sta la mâna la politicieniloe ca de obicei. Pensionarii militari doar când aud de majorarea soldei sunt fericiți, fără să știe nimic concret.

kostas spunea...

Intr-adevar s-ar echilibra pensiile cu cele de dupa 2017, asta pana se va da noua lege si s-ar rezolva toate inechitatile. Daca e atat de simplu sa inlocuiesti solda de grad veche cu cea noua, apoi sa dai click pe o tasta si pensia s-ar actualiza la noul brut, cu acelasi program de calcul, de ce ar fi greu sa dai inca un click pe print pentru a scoate noua decizie de pensie? Nu se schimba programul de calcul, nu se schimba procente, nu se introduc alte elemente, ca sa trebuiasca timp indelungat.

Claudiu Marin spunea...

Kostas👍

Rezervistul spunea...

Leon.... M-ai făcut praf...cu exemplul prețului de miel la fel ca anul trecut... Păi d ta mănânci doar miel dim la prânz și seara? toată viața? și te bucuri că nu a crescut prețul? Și cu restul?? Hmmm? Au rămas tot așa pe loc...? Răspunde ..

Leon spunea...

In sfarsit, dupa mai bine de 2 saptamani, BP al Senatului, astazi, a reusit sa repartizeze la Comisii, OuG.28/2024 cu nr. L 282/2024 !!

maiag spunea...

HAU HAAUUUUUUUUUUUUU...a ragusit lupu, vad ca au amutit brusc toti care pina acum erau la curent cu tot ce misca in materie de interventii la nivel decizional al maririi pensilor meletare,se dau loviti sau au bagat capu in nisip ca strutu,,,,,hau hauuuuu,a bagat vulpea coada intre [picioare] sau nu mai e loc de bagat batul prin gard,HAMM HAMMM sau CUCURIGUUUU,ne baga in coparseu taticu, e o expresie,,,, a fugit puiu cu atza,sau,,,a inghitit galusca,unde sunt eroii nostri parlamentari calare pe balaurul cu 7 capete care sdcoate flacari din nas, ,,,au trecut pe mutte sau au disparut sursele de informare, DOMNILOR care avceati pina acum conexiuni la nivel innalt, a ti trecut la faza,,,ciocu mic,altii decid, gata cu predictiile?sa intrebam pe carmen harra,sau mai nou pe vica blochina ca s a apucat de numerologie,va salut si va respect, cu asta am mai ramas,,,,cu RESPECTUL MINISTRULUI, herr loreanau,mister chelaru, generali papagali,capu la cutie sau va sterg de pe lista

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cei carora va trimit informari mail, rog cititi ultima informare, extrem de interesanta in ultima parte-lincuri!

GG spunea...

@kostas Ce simplu e! Da,e simplu doar pt. Sold./Sal.de grad,pt. Început e bine,dar ca să dispară inechitațile între pensionari e drum lung.O noua lege,după părerea mea,trebuie timp,oameni capabili sa o facă,unii s-ar putea sa plângă după cuantumul avantajos a lui Oprea.Sa nu credeți ca clocarii se mai înseamă,a 2-a,a 3-a oara ca în trecut.Nu ai auzit clocarul șef doarme cu proiectul sub pernă,ca nu îl fure cineva.Noua lege va fi atât de dezavantajoasa,încât o sa auzi urlete și gemete de nu te mai poți odihni noaptea.
Sa nu spuneti ca nu v-am spus!

Viorel spunea...

RD. Luând un calcul spusele ministrului Tîlvăr să ne căutăm noi sau asociațiile (sponsori) adică parlamentari dispuși să propună și să ne susțină amendamentele cu pricina, este un fel de lă…..lă. Un ministru care întradevăr voia să rezolve o problemă a subordonaților, vorbea cu domnul Ciucă și Ciolacu despre acest subiect iar dânșii transmiteau parlamentarilor PSD și PNL din comisii, obligativitatea de a vota aceste amendamente. Ura și la gară. Mâine poate spune că noi MAp.N-ul suntem de accord așa cum am stabilit la întâlnire, vinovați sunteți voi că nu v-ați găsit susținători. Asta este, subiect încheiat.

Luc 3 spunea...

Parcă astăzi era vorba să depună amendamentele! Să sperăm că vor fi aprobate!

Leon spunea...

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L282&an_cls=2024#ListaDocumente

Leon spunea...

@Luc, Presedintele unei Asociatii participante la întâlnirea cu ministrul Tilvar, mi-a confirmat ca,ieri,au fost depuse aceste Amendamente..!!

Liviutatarush spunea...

Proiect amendamente Coarna si Roman!
https://jmp.sh/s/LvcoaHv8vtQGt74boN1a

Am facut o adaugire la final, cu rosu, stim toti ce inseamna o lege fara norme de aplicare!

maiag spunea...

LUC,,tu crezoi in mos craciun si povestea lui fat frumos? mai degraba crede in povestea porcului varianta originala,daca era ceva acum bateau tobele si c;lopotele de nunta,dar cred ca vor bate,langa,,,,langa,,langa,semna ca s a mai ridicat un erou la cer

Viorel spunea...

Maiag. Nu fi răutăcioși. Bubi, răi așa cum sunt, cu ei trebuie să dansăm până ne obținem dreptul pentru că stângul este pe tobă. Și nu toți sunt rău intenționați cum afirmi matale.

avianyc spunea...

@ maiag
Cu așa haulituri poți participa la Eurovision
Tineretul frumos și liber sigur tasta pentru tine.

Leon spunea...

@Liviu, se pare ca cei doi deputati au ales Varianta @Mateias, prezentata pe siteul In cuiul catarii, o varianta destul de buna, care nu cred ca mai are nevoie de Norme de aplicare !
PS. O sa-i spun d-lui Deputat Dumitru Coarna sa corecteze cumva scrisul la XI.1. se poate intelege XII !

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Nici nu merita comentata o asemenea varianta de recorelare a soldei de grad din cuantumul pensiilor militare.
Il stiam mai destept pe Coarna si ca poate sa distinga cand i se serveste un mar otravit.
Partea corespunzatoare soldei de grad din cuantumul pensiei nu poate fi nicioadata egala cu solda de grad a activului, ci 65%-102%, functie de procentul corespunzator vechimii, sau 58,5% in cazul pensiilor stabilite dupa 15 09 2017, asa cum sunt calculate pensiile stabilite dupa intrarea in vigoare a OUG 26/2024.
Ce facem, cei care se pensioneaza in prezent primesc 58,5% din solda de grad si cei carora li se actualizeaza pensia primesc o solda de grad egala cu cea a celor din activitate?
S-a gandit o actualizare proasta, pentru a evita plafonarea soldei de grad la 58,5% pentru cei pensionati dupa 15 09 2017, dar ii dezavantajam pe cei care pensioneaza in viitor.
Indexarile si actualizarile sunt operatiuni care se aplica dupa stabilirea dreptului de pensie militara.
In plus, niciodata actualizarea unor elemente din pensia militara nu se aplica direct cuantumului pensiei militare ci bazei de calcul din care se extrage cuantumul pensiilor.
Desteptii care au formulat amendamentul, implicand si o revizuire, Doamne fereste!, sa se uite pe deciziile de actualizare din 2017, potrivit art, 60 alin.(1) al fostului art. 60! Vor constata ca actualizarea s-a aplicat soldei de functie in cuantum compus din componenta bazei de calcul dupa care s-a aplicat procentul de pensie.
Sa citeasca institutia revizuirii pensiilor militare din art. 65 al Legii 223/2017, pentru a intelege in ce situatii limitative se aplica revizuirea calculului gresit al pensiei.
Tot mai potrivita este varianta sugerata de seful Directiei Juridice, generalul Cipu, pentru introducereaq amendamentului prin Legea de aprobare a OUG nr 26/2024.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bagati la cap ce v-a gavarit Dl Claudiu! Pana la urma, din clocarime ne vine dreptatea, ca atare, ca si ei o sa ia pensie intr-o zi insorita partial, si cred ca si Dl Cipu o sa sara la fileu sa culeaga mingea, care tinde sa iasa in aut! Hai, c-am zis-o, sa nu tac, dar bine!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cineva vrea sa ne sperie cu noua Lege a pensiilor militare, s-a cam impiedicat la sanki balamaua de pragul de jos si a trosnit pragul de sus cu dibla: Retineti, pe vecie, ca in Romanistanul starii de viol permanent si a abonamentelor la mafii, niciodata nu va mai scade vreo pensie sau salariu prin desfiintarea cuantumului avantajos, si ar fi o idee cretina ca cineva sa-l imite pe Boașcă Basescu, pentru ca cine fizic sau ca partid ar face-o s-ar autodistruge ca PDL + Boșcău Băsănău, in veci! Noua Lege va nivela drepturile pentru eliminarea inechitatilor, nedreptatilor, discriminarilor, ciucănașilor, ciucăneilor, ciocănăilor, ciucanilor si ciocoilor de curte veche, si nici nu va dura mult sa se emita si aplice, ca sa nu fie facuta cu rusii patruland cu tancurile pe Bd Magheru, ci inainte de a se opri pe linia Focsaniului! Se va intampla si o minune, ca la Maglavit: Clocarii gulerati se vor transforma rapid in serafimi si ingeri dalbi, pro bono, aparandu-ne ca Maica Maria din ceruri, intrucat ies si ei la pensie si prin eliminarea ciucănismelor in mod obligatoriu vor fi atasati noua, la hârdăul comun, cu tot cu acces la turtoi! N-ati vazut Legea si deja o hămăiți cu coltii scosi, la cine, bro?! Eu am o cutie zincata in care am urlat cativa ani, ca hienele si sacalii, cu tonuri sparte de leu si grave lupoi, dupa care am pus capac cu garnituri noi, si daca Legea Pensiilor Militare nu va fi pe placul nostru, dar dupa ce o ginim din ocarine, voi deschide ladoiul cu gura spre Clocarie si spre Șparlament, insa tare ma tem ca va trebui sa duc in pustie sa-i slobozesc consntinutul catre Iran, Coreea de Nord si RuSSia, caci Legea va fi buna pentru toti!

xmax spunea...

Pentru cei care vor sa urmareasca eventualele modificari:
https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21737

termen depunere amendamente: 15.05.2024
termen depunere raport: 22.05.2024

Care amendament a fost analizat??? Sau amendamente?

...timpul trece...si amendamentul dispare.....
Poate are cineva informatii in legatura cu modificarea acestui OUG, in ceea ce priveste completarea lui cu informatiile din amendamentul depus.

Skoda 4x4 spunea...

Buna ziua

Inteleg ca nu mai inteleg nimic ,adica cei pensionati dupa OUG.59 nu primesc decat alte cifre pe cupon,dar pe,,plastic" NIMIC ???
Cum naiba vine ? de asta am stat toti in ploaie ca unii sa primeasca si altii nu ?
In acest caz e vorba de tradare a celorlalti rezervisti nu nestiinta. Pacat .

Fara stima

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@AM CERCDETAT AFIRMATIA COLEGULUI @XMAX si are dreptate: S-a desprins din Lege majorarea soldelor de grad! Ori e in mana deputatului Coarna, care umbla pribeag prin Parlament cu ea sa-si caute sustinatori, ori legea s-a dus la closet sa se usureze de soldele de grad, crezandu-se obeza cu ele atarnandu-i de garleajă precum clocitele din scrot, ori a evadat pe un geam si s-a ascuns in cartierul Ferentari, sa fie gasita si dusa la feru vechiu' in Rahova! Ceva pute acilica a sabotaj subliminal si subtil...

xmax spunea...

pt Skoda 4x4

oug 59 respectiv 114 face ravagii mari privind cuantumul pensiei....gen tzunami

Sa luati aminte "LOV" si "TUDOSE" cei doi protagonisti pentru aceste gunoaie de oug, plus "20...20" careia nu ii este rusine sa se expuna la emisiunile TV de ceva vreme incoace....

grotesc...jalnic...nesimtire maxima

Claudiu Marin spunea...

@Skoda
Pana te documentezi ce înseamnă actualizarea, spre deosebire de indexare, recalculare sau revizuire, te rog sa reformulez comentariul de mai sus.
Actualizarea nu modifica algoritmul de calcul al pensiilor militare ci doar majorează solda de grad/funcție din baza de calcul.
Trebuie înțeles ca orice depășire a propunerii sefului juridic va întâmpină opoziția MApN.
Chiar vreți sa compromiteti actualizarea soldei de grad?

Gabi spunea...

Unul din cele mai pertinente comentarii mi se pare cel al colegului nostru Claudiu Marin, unde explică clar care-i treaba cu actualizarea asta a salariului de grad. În altă ordine de idei, referitor la găsirea de parlamentari care să ne susțină, păi nu-l avem pe Coarnă și alți foști militari/polițiști care să ne susțină interesele prin Parlament ? Elocventă prezentarea doamnei care a participat la negocieri, dar în final va conta ceea ce se obține pentru pensionarii militari, nu cum au decurs discuțiile. Nu mai este mult timp și vom începe să ne edificăm în privința intențiilor guvernanților în ceea ce ne privește. Pe 15.05 parcă e data limită de introducere a amendamentului. Să sperăm că intenția decidenților de a elimina aceste inechități e reală, altfel va trebui s-o luăm de la capăt. cu proteste, presiuni, comunicate, întâlniri și nu cred că timpul lucrează în favoarea noastră. De la anul, cu toate care vor veni ca un tăvălug, nu se va mai găsi curând disponibilitatea pentru a se gândi la pensiile noastre, Să dea Dumnezeu ca discuțiile ce au avut loc săptămâna trecută să aibă finalitatea pe care ne-o dorim majoritatea dintre noi.

maiag spunea...

CU CREIONU PE HARTIE,o lege am amendat,rezolvarea nu se stie,propunerea e de kakat,azi FINIS TERMEN pt amendamente Urmeaza faza,,,,altii e di vina,am citit aberatii de am ras toata noaptea.unu bine informat ieri a scris aici ca duminica s au depus amendamentea.ieri fiind luni,el a folosit cuvintul,,,ieri,,,adica duminica,sa mori tu ca nu faci bascalie pt botanisti?Altul scrie ca s a depus amendamentul COARNA,daca a ajuns neica militianu sa faca propuneri,halal pt palkovnici si ghenerali,geaba academii,scoli nato,,,,,le traso plotoneru,bravo lui,mai prinde un mandat,atentie la hemoroizi ca ne o trag astia rau de ne ustura nu numai la buzunar au trecut 3 zile,s au cicnit ouale,minunea s a terminat, hai sa obtinem macar un drapel pt coparseu la fiecare apevist si o caseta cu ceremonial meletar de insotire si adio,,,,meletar in retragere sau rezerva,fanfara nui mai exista si nici ploton sa traga salve,macar sa admire insotitorii spre drumul fara intoarcere,si sa zica,,, AFOST UN EROUIs a mulktumit cu ce i au dat.azi punem cruce amendamentuluii,o sa cantam in cor vesnica pomenire

Skoda 4x4 spunea...

Nu vreau sa compromit actualizarea soldei de grad ,sau altceva benefic,(stiti mai bine ca oricine de pe aici lucrul acesta), dar asa cum este formulat amendamentul depus de dl.Coarna,in caz ca va fi adoptat ,casele sectoriale nu vor acorda efectiv 1 ban in plus celor pensionati dupa OUG.59 .
Sper ca cineva mai bine pregatit juridic ne poate clarifica acest aspect,si atunci prezint scuzele de rigoare,pana atunci raman la parerea mea.

Leon spunea...

Adrian Solomon, a dat Aviz Favorabil, cu Amendamente admise de Comisia de Munca la Pl x nr.262/2024:
https://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2024/av262.pdf

Luc 3 spunea...

Skoda,și la dumneavoastră va fi o mărire la solda de grad,dacă se va aproba,bineînțeles,dar va fi mai mică decât la cei care au ieșit la pensie până la data de 15.09.2017! Nu este greu de înțeles!Cei care au ieșit după această dată,au mai beneficiat de mărire,cei dinainte,nu! Deci trebuie "egalizată"!Eu așa știu!Toate cele bune!

maiag spunea...

ERA O MELODIE...tiganu baiat destept,s a imbracat locotenent,aici e valabila asta,,,,PLOTONIERU e plotoner,nici soldat ,nici ofiter,BRAVO COARNA ai manipulat militienii si ai ajuns parlamentar,acum prostesti apevistii si mai prinzi un mandat,suma prostieipalcovmicilor si gheneraliolor e mult mai amre decat intelicenta militianului,HALAL,,,RUSINICA,azi s a pus cruce la amendamente,pomana se face simbata la catedrala neamului unde se va instala o cruce in amintirea decesului protestului galagios,MIRCIUCA,,,,HONORIS PATRIA ,ai ragusit si esti la refacerea coardelor vocale pentru prosteala unui nou miting,,BOTANISTI PREGATITI PANCARTELE

Alexandru spunea...

Ptr dl Leon! Unde vedeți dvs scris, in acele amendamente, ceva despre actualizarea Sg la pensionării militari!!?? Ajută-i Doamne pe cei ce decid și luminează-le mintea în favoarea pensionarilor militari! Amin!

ADID spunea...

In avizul dat de Comisia de Munca la PLx 262/2024 in data de 14.05.2024 nu se face nicio referire la rezervisti si pensiile militare. Unde sunt amendamentele depuse de onorabilii si bine-intentionatii ...?

ADID spunea...

In avizul favorabil al Comisiei de Munca dat in data de 14.05.2024 nu este anexat niciun amendament care sa faca referire la rezervisti sau pensiile militare! Teapa din nou?

A@LEX spunea...

LEON, am citit avizul si anexa cu amendamente. Nu sunt cele așteptate...

xmax spunea...

Sa intelegem ca mai trebuie doua avize?

Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi

RD spunea...

Așa se întâmplă când nu faci un amendament la întâlnirea cu cei de la MApN! Și stai la propunerea altora (gen Coarnă) sau să apelezi ca parlamentarii să susțină nu știu ce amendament.

Leon spunea...

Ce aveti fratilor ?
Cele 3 comisii dau Avize la acest proiect, si sunt trimise la Presedintii celor 2 Comisii!, de Aparare si Buget !
"Batalia" finala este la Comisia de Aparare, unde cu siguranta au ajuns acele Amendamente, inclusiv Amendamentul @Leon !
Ma surprinde placut ca si d-ul deputat A.Solomon vine cu Amendamente la acest proiect !
Astazi va apare si Avizul Comisiei privind drepturile omului, cea Juridica nu-l are pe Ordinea de zi !
PS. Daca deranjej, pot foarte ușor sa renunt sa mai INFORMEZ despre evolutia proiectului Pl x nr.262/2024, pe acest blog ...!!

Claudiu Marin spunea...

Pentru cei care nu cunosc proceduri parlamentare,forma finală a amendamentului va apărea în raportul pe care-l va întocmi Comisia de aparare.Deocamdata, Comisia nu si-a planificat o ședință in care va discuta Plx 262/2024.
Diversiunea cu amendament plasat lui Coarna complica procedurile în Comisie.
Sa speram ca Leoreanu ba opta pentru varianta propusa de Cipu la întâlnirea cu protestatarii.
În fond nu este nevoie decât de o dispoziție care sa introducă actualizarea soldei de grad pentru beneficiarii de pensii militare. Cum se va face ne sune ansamblul dispozitiilor din Legea pensiilor militare

Burebista spunea...

Corect.. La comisia de apărare, ordine publică și siguranța națională amendamentele se depun pana pe 15 mai iar raportul trebuie sa fie transmis pe 22 mai.

RD spunea...

Domnul Claudiu Marin, când o să fie toate pensiile militare plafonate, să văd ce o sa mai ziceți..

Caro spunea...

Doamna Gheorghe are o analiza interesanta pe pagina dumneai de socializare.
https://www.facebook.com/gheorghe.georgeta

Mihai f. spunea...

Leon....ați citit amendamentul postat ...va regăsiți în el ?

Viorel spunea...

Așa se întâmplă când înainte de întâlnire stabilești de comun accord între toate asociațiile cu 1,2,3 puncte clare și bine argumentate. Vin acum fiecare cu fel de fel de propuneri, îi bulversează pe cei din comisii de nu mai știu nici e ice vrem în fond. Cel care are o relație de colaborare / amiciție cu domnul deputat Lorneanu, să-i trimită forma corectă și legală c ear trebui introdusă ca amendament / te în OUG. Apoi. Unde p..a mea a fost Coarnă până acum ? A fugit din partid în partid și acum i s-a sculat lui mintea de un amendament. Dacă printre politician găsim jeguri, printre cei din breasla noastră ajunși în funcții publice sunt jeguri și mai mari.

Paul Puiu spunea...

Nu știu unde au fost trâmbițatele amendamentele referitoare la acordarea SG pentru rezerviști, pentru ca la Comisia de Muncă și Protecție Socială de la Camera Deputaților nu a fost dezbătut nimic în acest sens!! Oricum dacă era ceva favorabil pentru rezerviști, Solomon Shaorma de la PSD, le respingea cu ambele mâini!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Maiag, nu-s ,,botanisti,'' daca au iesit in stradă pentru majorarea soldelor, ci camarazi eroi, pentru ca au miscat pietroiul, spre marea mea rusine ca i-am tradat neiesind la miting! Pana atunci, termina lada cu popice capsate, calm si increzator ca se descurca el, Coarna, care e pus in stupizenia de a-i face meseria lui Tîlvar, caruia i-a fost rusine sa-si faca datoria pentru care a jurat cu mana pe Biblie, pentru a ajuta militarii din inalta functie! Uite ca si eu pun botu' sa cred ca se va rezolva chestiunea in cauza, si daca nu s-ar rezolva oricum sunt obisnuit cu esecurile repetate, si nu mi-oi baga gheroiul in garleajă, ca mierloiul!... Acum, mai decapseaza una si in numele meu!

Skoda 4x4 spunea...

Pentru Luc 3 si altii ,da aveti dreptate,va fi o majorare- dar se va estompa in calcul,exact ca OMM si P.S. adica creste cu noua valoare dar in buzunar nu este..QED..asa vreti,asa va dam ,a zis Mapn.
Repet ,o sa-mi cer scuze daca nu am dreptate ,dar...nu ajuta cu nimic.Sanatate.

Leon spunea...

@Claudiu, Proiectul de lege PLx 262/2024 a fost avizat favorabil, cu majoritate de voturi si de Comisia privind Drepturile omului..!!

Cătălin spunea...

NUMAI "GICA CONTRA" PE AICI. VA REAMINTESC CA O GANDIRE NEGATIVA ATRAGE RAUL ASUPRA GANDITORULUI. SINGURUL DE LA RUBRICA COMENTARII CARE MERITA TOATA CONSIDERATIA MEA ESTE LEON CARE VINE CU INFORMATII CERTE SI NU CU DEZINFORMARI. URMARITI-I PE LEON SI PE "HUHU", DACA VRRTI SA FITI BINE INFORMATI. DOAMNE AJUTA!

RD spunea...

Bucurați-vă de plafonarea și celor care acum sunt acum neplafonați. Pentru mine e ceva ce mă așteptam! Țeapă! Totul din cauza pensionarilor militari care habar n-au despre ce e vorba. Adio OMM în buzunar.

RD spunea...

@Cătălin,

Gândirea pozitivă sau negativă nu contează, nu țin de foame.

Amendamentul corect ar fi trebuit să fie făcut cu cei de la MApN și fără recalculare și așa ar fi avut toți de câștigat.

Skoda 4x4 spunea...

Dl.Catalin
Sunteti pensionar inaintea oug.59? da sa nu ? eu ma refer la cei pensinati dupa oug.59 ,adica din 2017 e.n.
Ptr.acestia daca se va promulga in M.OF.acest amendament la o lege.nu vor vedea 1 leu in plus,si atunci despre ce solda de grad mai vb?

Cătălin spunea...

Daca ar recalcula pensiile ar dura o vesnicie si este necesara o noua lege asa cum s-a ptocedat la civili. Nu este timp de o noua legea iar de recalculare nici atat.

xmax spunea...

Se poate explica mai in detaliu de ce nu vor primi nici un leu cei pensionati dupa 2017???

....stiu ca asupra lor guverneaza acele oug-uri....nu mai discutam acest aspect....

Dar nu inteleg de ce nu ar primi si "fraierii" dupa 2017 actualizarea soldei de grad/salariu de grad??????

maiag spunea...

LOZINCA ZILEI E ASTEPTAREA,multumesc celui care a incercat sa explice ca nu e totul inchis,in sensul ca va urma dezbaterea in comisia de aparare unde acolo se pot depune amendamente de catre un parlamentar,sun sigur ca exista un parlamentar care va depune,important sa depuna o varianta acceptabila de cpmisie,ministere si parlament,daca e concurs de inteligenta si interese prost intelese,ambitii de notorietate si se vor depune variante aberante,nu exclud respingerea,se pare ca nu e coerenta intre cei care fac propuneri,fiecare prropune dupa mintea,interesul si gradul lui de pricepere,am citit ca MIRCIULICA skimbat propunerea initiala,bosorogu asta expirat baga botu ca padukele in frunte, da doamne mintea celor de pe urma,AMIN

Mihai spunea...

Respect pentru doamna