Nu am scris încă nimic despre întâlnirea cu ministrul apărării naționale la care am participat în data de 9 mai 2024, întrucât am considerat că este normal și de bun simț ca primele informații să fie oferite de președinții asociațiilor de rezerviști care au fost prezenți în sală. Pentru că au apărut deja comunicatele așteptate, zic că nu aș mai supăra pe nimeni dacă prezint și cum s-au văzut lucrurile din bocancii singurei femei prezentă în delegația protestatarilor sau, ca să fiu chiar foarte exactă, singura femeie aflată la masa discuțiilor.
Comunicatul MApN nu a exagerat cu nimic, ministrul apărării, domnul Angel Tîlvăr, și-a manifestat de mai multe ori pe parcursul discuțiilor deschiderea față de rezolvarea problemelor semnalate de protestatari, motiv pentru care la discuții au mai fost prezenți pe lângă domnia sa și domnul general Gheorghiță Vlad,
șeful Statului Major al Apărării, domnul Eduard Bachide, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, precum și o parte dintre cei mai de seamă specialiști ai Ministerului Apărării Naționale, cum ar fi domnul general-locotenent Florin Jianu, șeful Direcției Generale Financiar-Contabilă, domnul general-maior Anton-Radu Cipu, șeful Direcției Juridice, domnul general-maior medic conf. univ. dr. Dragoș-Marian Popescu, șeful Direcției Medicale și domnul general de brigadă Nelu-Cristinel Livadariu, directorul CPS MApN.
Deși protestul a fost organizat doar de LADPM și ROMIL, din delegația care a ajuns la ora 14,00 la masa discuțiilor au făcut parte mai mulți președinți de asociații, pentru că întâlnirea a avut loc urmare a invitației transmise de MApN tuturor președinților de structuri asociative și nu doar urmare a intenției organizatorilor de a înmâna Nota de Protest. Așa se face că la masa discuțiilor au participat domnii: general de brigadă (rtg)
Nicolae Gropan, general-locotenent (rtg) Neculai Băhnăreanu, general-locotenent (rtg) Ion Pâlșoiu, general de brigadă (r) Marin Alnitei, colonel (r) Marian Tudor, colonel (r) Petrică
Dima, colonel (r) Valentin Lupu, colonel (rtg) Ion Toader, colonel (rtg) Mircea Dogaru, colonel (r) Florin Dumitrache, sublocotent (r) Marius Apostol, iar din partea organizatorilor, exclusiv prin demersul inițiat de domnul general
Gropan, căruia îi mulțumesc public pe această cale, subsemnata.
Spre surprinderea mea, deși Nota de Protest avea 2 puncte mari și late, respectiv alinierea cuantumului soldei de grad a pensionarilor militari la valoarea în plată a activilor și elaborarea unei noi legi de pensii militare, ministrul apărării naționale venise pregătit să abordeze o listă mai mare de probleme, listă ce-i fusese transmisă anterior în numele SAOSPN și care se referea la corelarea soldei de grad a pensionarilor militari cu cea a activilor, modul de stabilire a impozitării progresive pentru pensiile militare de stat, amânarea de către stat a plății soldelor ce ar fi trebuit acordate la trecerea în rezervă în perioada iulie 2010 - iunie 2017, calitatea asistenței medicale pentru cadrele militare în rezervă și retragere și dialogul dintre minister și structurile asociative ale rezerviștilor.
Discuțiile au fost deschise de ministrul apărării naționale, care a explicat participanților că MApN nu a respins amendamentul pe care domnul deputat Leoreanu dorea să-l introducă în PL-x 215/2024, ci doar a comunicat că introducerea actualizării la art. 11 din Legea nr. 80/1995 nu este posibilă întrucât încă este în vigoare art. 196 din Legea nr. 263/2015 care a abrogat actualizarea prevăzută la alin.(2) al acestui articol. De altfel, acest lucru l-am spus și eu încă din primul moment când am aflat despre demersul domnului deputat. Amendamentul respectiv era redactat greșit.
Domnul general Gropan, președintele de onoare al LADPM, a expus apoi ministrului apărării naționale și echipei condusă de domnia sa motivul pentru care peste 3000 dintre cei mai vulnerabili reprezentanți ai militarilor în rezervă și retragere se aflau în acel moment în stradă, punctând nemulțumirile generate de atitudinea conducerii politico-militare a ministerului față de discriminarea cu care au fost și sunt tratați pensionarii militari, situație semnalată constant de președinții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și ignorată permanent de instituția militară ce ar trebui să le apere și garanteze drepturile.
Discuțiile nu s-au purtat tot timpul pe un ton calm, ci au fost și momente de tensiune. Nervozitatea s-a manifestat în ambele tabere, dar mai mult în cea a rezerviștilor și nu cred că îi poate blama nimeni pentru asta, fiindcă s-a abuzat prea mult de răbdarea și decența militarilor rezerviști, iar cei din stradă își puseseră speranțele în delegații lor.
Referitor la corelarea soldei de grad a militarilor în rezervă și retragere cu cea a activilor, domnul general-maior Cipu a răspuns domnului ministru Tîlvăr că acțiunea este posibilă prin completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Pentru asta, structurile asociative ale rezerviștilor vor face demersuri pentru introducerea amendamentelor necesare în PL-x nr. 262/2024 pentru aprobarea OUG nr. 26/2024 aflat în prezent în dezbatere în parlament. Se cuvine să punctez că data limită pentru depunerea amendamentelor la acest proiect legislativ este data de 15 mai 2024, adică miercurea viitoare.
Domnul colonel (rtg) Dogaru a precizat că SCMD a făcut deja demersuri în acest sens și a prezentat amendamentul introdus la comisii de structura pe care o conduce. Părerea mea este că pentru a avea efecte asupra pensionarilor militari, acest amendament ar trebui reformulat, în primul rând prin adăugarea faptului că acea completare se face la legea de pensii militare, aspect pe care l-am comunicat și domnului colonel, iar dumnealui mi-a răspuns că mențiunea pe care eu o consider absolut necesară va fi introdusă ulterior adoptării.
Referitor la aplicarea impozitării progresive asupra întregului cuantum al pensiei militare, întrucât aceasta este considerată din oficiu necontributivă, general-locotenent Jianu a explicat că toți cetățenii români care contribuie pentru pensie o fac într-un procent de 25%, deci și militarii/polițiștii, dar legea de pensii militare nu stabileşte pensia cu determinarea părții contributive, așa cum se întâmplă în cazul magistraților, spre exemplu. Cât privește modul în care a fost aplicată impozitarea progresivă, Ministerul Apărării Naționale nu are atribuții în acest sens, este strict domeniul Ministerului de Finanțe.
În legătură cu amânarea continuă prin ordonanțe trenuleț a plății soldelor ce se acordau la trecerea în rezervă, ni s-a comunicat că aceasta nu este decizia Ministerului Apărării Naționale.
În ceea ce privește calitatea asistenței medicale pentru cadrele militare în rezervă și retragere, domnul general-maior Popescu a făcut o prezentare a situației actuale și a adresat o invitație structurilor asociative, pentru prima jumătate a lunii septembrie, la discuțiile ce vor avea loc pentru elaborarea noului ordin M110.
Pentru îmbunătățirea dialogului dintre MApN și structurile asociative ale rezerviștilor, ministrul apărării naționale a propus organizarea de consultări cu caracter periodic.
Despre elaborarea unei noi legi de pensii militare, punctul 2 al Notei de Protest, domnul ministru Tîlvăr a afirmat că termenul de 1 septembrie 2024 nu este realist, dar va organiza un grup de lucru în acest sens, unde vor fi invitați și reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari.
Cu ce impresii am plecat de la acea întâlnire?
În primul rând consider alarmant că veteranii armatei române au ajuns să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile. Vorbim de rezerviștii unui stat membru NATO, oameni a căror activitate s-a desfășurat permanent în slujba țării, care au depus un jurământ de loialitate "chiar cu prețul vieții" și care nu înțeleg de ce urmașii cărora le-au predat ștafeta îi ignoră și, în loc să facă demersuri pentru a le apăra drepturile, preferă să justifice de ce nu o fac.
În al doilea rând aș vrea să punctez că toți președinții prezenți la întâlnire au făcut tot ce au putut pentru a se achita cu bine de mandatul cu care fuseseră învestiți de membrii asociațiilor pe care le conduc, motiv pentru care atmosfera s-a încins uneori, așa cum de altfel am relatat mai înainte. Cum spuneam însă, toate acestea au avut la bază fermitatea și determinarea acestora în a atinge toate obiectele pe care le aveau.
În ceea ce mă privește, eu zic că intervențiile mele au fost utile și au ajutat în evoluția discuțiilor, dar cred că opiniile optime despre prestația mea le au ceilalți participanți.
În încheiere mai vreau să spun doar că îmi doresc ca demersurile care vor fi întreprinse pentru introducerea amendamentelor necesare corelării soldelor de grad ale pensionarilor militari cu ale activilor să se materializeze într-o acțiune care nu va presupune recalcularea pensiilor militare, pentru că nu cred că-și dorește nimeni o recalculare doar în aceste condiții. Nici casele de pensii și nici pensionarii militari.
Nota blogului:
Art. 74 din L 223/2015(2) Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare și actualizare a pensiilor generate de evoluția estimată a indicelui prețurilor de consum corelată cu creșterile medii salariale, acordate prin hotărâri ale Guvernului,