Un produs Blogger.

duminică, martie 15, 2020

CCR a decis că actualizarea pensiilor militare intră în marja de apreciere a legiuitorului'''

63 comments
...și că eliminarea actualizării nu poate fi considerată o discriminare câtă vreme se aplică tuturor beneficiarilor Legii 223/2015.
CCR nu s-a mărginit să analizeze numai noul text introdus de OUG nr. 59/2017 în articolul nr. 60 din Legea 223/2015, ci a analizat, din punct de vedere constituțional, și elimnarea actualizării pensiilor militare dispuse de legiuitor începând cu 15 09 2017.
Așadar, suntem la mâna legiuitorului dacă ne mai acordă sau nu actualizarea permanentă a pensiilor militare.
Cu alte cuvinte, trebuie să ne consolăm și să privim cu speranță că se va adopta Proiectul de modificare a Legii 223/2015, aflat  în dezbatere la Senat,  în forma aprobată de Comisia de apărare, proiect care intră în marja de apreciere a legiuitorului, ca să cităm din motivarea CCR. 
De ce nu, să sperăm că va trece de Camera Deputaților Raportul Comisiei de muncă, de respingere a OUG nr. 59/2017; stadiu destul de avansat în procedurile parlamentare.
Redau mai jos paragraful nr. 26 din Decizia CCR nr. 849/2019, publicată în Monitorul Oficial din 13 martie 2020. Întreaga motivare o puteți citi aici .


Din motivarea Deciziei CCR nr. 849/2019

26. Referitor la critica prevederilor art. 60 din Legea nr. 223/2015, modificate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 59/2017, care nu mai prevăd actualizarea pensiilor de serviciu, Curtea observă că, potrivit acestor dispoziții de lege pensia militară de stat netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei. Curtea reține că această reglementare este în acord cu dispozițiile art. 47 alin. (2) din Constituție, potrivit cărora cetățenii au dreptul la pensie și la alte drepturi de asigurări sociale, în condițiile legii. Astfel, legiuitorul este în drept să stabilească conținutul dreptului la pensie și condițiile acordării acestuia, precum și să le modifice în funcție de resursele financiare existente la un anumit moment (a se vedea, în acest sens Decizia Curții Constituționale nr. 783 din 29 noiembrie 2018, paragraful 35, precitată). Astfel cum se precizează în nota de fundamentare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2017, măsura eliminării actualizării anuale a pensiilor de serviciu, în raport cu majorarea salariilor personalului aflat în activitate, a fost instituită, în vederea evitării unei grave atingeri aduse principiilor echității și egalității de tratament între asigurații sistemului de pensii, dar și pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat. De asemenea, Curtea precizează că actualizarea pensiilor de serviciu constituie o măsură a cărei instituire sau eliminare se înscrie în marja de apreciere a legiuitorului, fără a reprezenta un drept câștigat. În aceste condiții, Curtea constată că eliminarea regulii actualizării pensiilor militare de stat nu poate fi privită ca generând un tratament discriminatoriu, de vreme ce aceasta vizează în mod nediferențiat toate persoanele beneficiare ale acestor pensii.

63 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Nu mai este cazul pt vise și/sau iluzii, întrucât acestea au devenit deșarte, odată cu învestirea Guvernului Orban, prin voința PSD-ului!

Klaus Iohannis are acum un al doilea partid care-l spală pe picioare cu limba: PSD!

https://evz.ro/klaus-iohannis-are-acum-un-al-doilea-partid-care-l-spala-pe-picioare-cu-limba-psd.html

*Și toate astea exact când cea mai tâmpită OUG a fost declarată neconstituțională de către CCR, iar anticipatele nu mai pot avea loc!
*Documentati-va câți parlamentari PNL și-au votat emanația!
Că într-o piesă de teatru absurd, PSD-istii își lungeasc limba, dar nu pt a critica ci pt a linge și lustrui!

Leon spunea...

Huhu Rezea,
1. Tare videoclipul; vroiam sa merg zilele astea la Frizer, dar renunt,..ma fac hipiot..:)).
2. Si celelalte dosare aflate pe rol la CCR,( privind OuG.59) vor avea aceeasi soarta !
3. Pl x 310/2017 (raport de respingere) este pe ordinea de zi la viitoarea sedinta de plen in CD la poz.84. Va ramane mult timp acolo..!
4. Pe 18 martie CCR trebuie sa dea o Decizie privind Eliminarea/Abrogarea pensiilor de serviciu, mai putin a celor militare..!

gheo spunea...

O concluzie asteptata, dupa EI, orice drept legal este la "mana legiutorului" cu o singura si mare exceptie, drepturile magistratilor unde, legiutorul are o singura varianta "sa nu indrazneasca sa umble !!!.

gheo spunea...

In ce priveste "legiutorul", dupa 30 de ani de "democratie de mahala", rezultatul ar putea fi ... egal cu al CCR, intrebarea este DE CE doar ei si cine sunt ei fara noi ???.

Huhu Rezea spunea...

Nui ești deloc atent la ce se scrie pe acest blog.
In baza deciziilor anterioare ale CCR, legiuitorul poate oricând plafona pensiile speciale ale magistraților, dar nu le poate elimina, așa cum a dispus legea eliminării pensiilor speciale aflată pe masa CCR.
Dacă Parlamentul legifera plafonarea pensiilor magistarților, așa cum sunt plafonate pensiile militarilor, totul era în regulă.

vasile iosif spunea...

Dle H,
Decat o pensie la cheremul legiuitorului nu e mai buna o pensie contributiva certa?
Inteleg ca daca pensia militara este variabila, functie de capriciile unui Parlament efemer, si indeplinirea datoriei militare este aleatorie, variabila, de complezenta, discutabila, negociabila, oportuna sau nu, etc.
Statul acesta mai are cuvant sau e o fantosa impredictibila?
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Totul este la dispoziția unui legiuitor, altfel ar fi haos.
CCR spune că este garantată pensia contributivă, dar nu a decis că este garantată și valoarea punctului de pensie.
Dragnia decisese că valoarea ounctului de pensie va fi anul acesta 1750 lei, dar pensionarii nu au fost de acord și au votat liberalii.

vasile iosif spunea...

Ma tem ca haosul il genereaza chiar voluntarismul legislativ.
Mai conteaza principiile securitatii juridice, predictibilitatii si stabilitatii juridice, recunoscute de CEDO si Curtea de Justitie a UE?
Sau o tinem din revolutie in involutie?
Desigur, sunt intrebari retorice.
Cu stima,

Calinmihaib12 spunea...

Domnilor si Doamnelor:..1.pensionarii din C.C.R.-ISI APARA..!!DREPTURILE...pt....CA POT...!!,2.SCOPUL acestor..MANEVRE...privind TAIERA ..ACTUALIZARII PENSIILOR .PRIN SCHIMBAREA ..LA FATA..! a art. 60 este ..:crearea -pt.VIITOR -a posibilitatii
RE-INTRODUCERII DIFERITELOR "IMPOZITE,CASS-uri..etc.pana la NIVELUL atat al MILITARILOR ACTIVI ,cât și al CIVILILOR...!(si care- in PREZENT SUNT undeva- pe la 42 % DIN BRUT...!!)...3. Cred ca realizați-vă IMPACT...MEDIATIC și...E L E C T O R A L...!!ar fi..!!..

M spunea...

@Vasile iosif

TOATE PENSIILE SUNT LA CHEREMUL LEGIUITORULUI!

Și nu numai asta, dar și toate salariile bugetarilor!

Nici măcar netul pensiilor nu este garantat (ca drept câștigat). El poate fi oricând impozitat cu cât și cu ce vrea legiuitorul.

Aici doar întăresc ce a spus mai sus Huhurez. Poporul întelept a decis că e mai bine cu PNL care ultima dată a tăiat pensiile nu cu PSD care le-a întregit.

Gigi spunea...


Ne îndreptăm cu pași rapizi,dar și siguri,spre statutul de asistați sociali,unde vom îngroșa rândurile clasei sărace.Prețurile au explodat la produsele ce se caută.
CCR garantează pensia contributivă,dar nu punctul de pensie?
Păi atunci nu garantează nimic,e logic,fără pp,ce garantează atunci?
Sunt curios ce decizie va lua Cuuurtea la sesizarea ICCJ în ce privința pensiilor speciale.Tare curios.

Huhu Rezea spunea...

Legea de eliminarea a pensiilor speciale ar putea fi declarată neconstituțională în totalitate dacă se iau în considerare motivele extrinseci invocate de ICCJ(ordinea sesizarii camerelor inversată în cazul modificarii statutului judecătorilor, modificarea statutului parlamentarilor se face in sedinta comuna a camerelor etc,)
Pe fond, din motiver intriseci, va fi declarată neconstituțională eliminarea pensiilor magistraților pentru că încalcâ Decizia 20/2000 a CCR și 873/2010.

jupderval spunea...

Sunt curios , daca acelasi lucru, o sa-l spuna si pe 18 martie , cand va judeca legea pensiilor magistratilor.

BONIFATIE spunea...


Deci, dacă suntem tot timpul la mâna legiuitorului (parcă n-am fi știut asta) să tragem tare (nădejde) pe legiuitor, cum trag magistrații, nu?!
Cum a intuit un coleg mai sus. Dacă vrea legiuitorul modifică, spre în jos, total imoral dar legal, și valoarea punctului de pensie (pușchea pe limbă), așa că, la o adică, nici „pensionarii civili” nu sunt vaccinați contra contrelor..
Numai moartea este sigură și nu creează haos (pentru decedați).

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/ministerul-sanatatii-a-facut-protocolul-pentru-mortii-de-coronavirus-doar-doua-rude-pot-vedea-persoana-decedata-in-costum-de-protectie-1601643&ved=2ahUKEwjDmJm6zZzoAhWNw4sKHWoyAKkQFjACegQIARAB&usg=AOvVaw1YBFsM0RjmtX38XTHK-nqh&cshid=1584279640187

Filip spunea...

CCR ESTE ASERVITA PRIN FAPTUL CA NOMINALIZARILE SUNT FACUTE DE PARTIDE MINCINOASE .NU CCR IMPUNE REGULI PENTRU POPORUL ROMAN . POPORUL ROMAN ESTE SIGURUL CARE POATE IMPUNE REGULI PENTRU EI . ORICE REGULA CARE SCHIMBA , INTERPRETAREA DIRECTA , NU POATE FI IMPUSA DECAT DUPA REFERENDUM . SI NORMAL AR FI CA ACTUALUL COMPLET AL CCR SA-SI DEA DEMSIA SI NOUA FORMULA A CCR SA URMEZE CALEA ALEGERILOR POPULARE , NU PARTIDELE SA DECIDA CINE INTRA IN COMPUNEREA CCR .

Viorel spunea...

Să le fie rușine domnilor judecători de la CCR prin Decizia nr. 849/2019 și motivarea acesteia. O bătaie de joc la adresa pensionarilor din toate sistemele militarizate de la cel mai tânăr pensionar până la cel mai în vârstă, care pentru unii judecători poate să-i fie tată (halal fiu).
Legea de eliminare a pensiilor speciale (a dumneavoastră) este perfect constituțională chiar dacă a fost votată de la coadă la cap și invers. Gata cu favorurile. Când în Parlament se votează câte 10 legi pe secundă cu câte 2 mâini, alea sunt sau nu sunt valabile.
O să vă primiți pensile avute până acum la S.li Vară.
Să vedem ce face domnul ministru Ciucă cu cele promise (Planul de măsuri în MApN / 30.06.2020), dacă nu salut voturi și acasă cu PNL și ceilalți.

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Mi-am luat 200l Clor, câte 2 saci de fasole, ceapa, cartofi, ștevie, urzici, lobodă, câte unul de pătrunjel rădăcină, morcovi și 1 m ster de kerestea...

Iulian Mareș spunea...

Așa, este! La înhumare participă în afară de Popa și dascăl, doar 2 aparținător i, musai trași la sorti!

Huhu Rezea spunea...

Exagerezi!

Leon spunea...

"Cum sunt aleși judecătorii Curții Constituționale?
În rolul său de garant al supremației Constituției, CCR este formată din nouă judecători, dintre care trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de către Președintele României. Judecătorii astfel aleși vor exercita un mandat de 9 ani ce nu poate fi prelungit sau înnoit. Pentru a asigura dinamica și independența Curții, componența acestei instituții se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile, desemnând câte un judecător."

M spunea...

@Filip

Hi, hi, hi! A fost o parodie, nu?
Sper că nu ați scris serios. Probabil că nu știți cum sunt numiți judecătorii de la CCR.

Dar mai apoi ce facem cu judecătorii ăilalți, de la judecătorii, tribunale etc.?

M spunea...

@Viorel

Domnu' Viorel, cu tristețe vă spun că decizia CCR e CORECTĂ.

Cum să explic? Dumneavoastră aveți un cântar în mână și eu ma supăr că atunci când îmi cântăriți merele îmi dați exact cât scrie pe cântar.

Actualizarea pensiilor ESTE o măsură politică.
Vă orientați greșit supărarea! Politicul e cel care dictează în acest caz! Nu CCR!

CCR probabil va avea ceva de spus pe eliminarea pensiilor. Puterea judiciară reprezintă una din puterile statului și de aici solicitarea de a fi tratată separat.

Negritoiu spunea...

Aveti dreptate.Care dintre cele doua o fi pe primul loc la aceasta activitate ? Cred ca,pana la urma,si PSD va proceda ca PD , va intra in PNL! Decat o falsa opozitie,mai bine la ros ciolanul.

Leo spunea...

Vom vedea soluţia din cele 68 de dosare cu excep. art. 7 din oug 59.
5 dosare care erau vădit prost făcute , le-a respins cu ceva luni în urmă.
Eu am convingerea că minim 8 dosare vor avea soluția de admitere a excepției.
"...și că eliminarea actualizării nu poate fi considerată o discriminare câtă vreme se aplică tuturor beneficiarilor Legii 223/2015."
NU eliminarea este o discriminare ci CONSECINŢELE eliminării care generează discriminarea și inechitatea este problema.
PS
Miluț cel științifico-fantastic , a spus la Guiță TV că COVID 19 nu este deloc nou , ci el își are originea încă de acum 30 de ani , în laboratoarele GRU de la malul Mării Azov. A mai spus că COVID 19 mai are încă 3 frați mutanți plasați "în aşteptare" de ruşi şi care vor fi lansaţi la timpul potrivit cu un vector sub forma rachetelor antigrindină.
O fi vreo nuvelă SF ? Vom vedea.

ifrim spunea...

Coreeect.Pai nu cu månuțele astea două a băgat norodul degrabă votant buletinele în urnă?Să termine cu jelaniile că este loc și de mai "bine" cu baselu premier!

Burebista spunea...

Faceți o confuzie.... Doar la recunoașterea la morgă pot merge doar 2 persoane echipate corespunzător... După se sigilează sicriul și la biserica sau înmormântare mai puțin de 50 persoane.. 🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi s-a taiat orice pofta de comentariu...

Cornel spunea...

În spiritul celor expuxe în articol sunt și precizările din paragraful
57 din Decizia CCR nr. 810/2019. Întreaga decizie anulează sperabțele ca art. 40 din OUG 57/2015 să mai fie declarat neconstituțional vreodată.

Cornel spunea...

Ce părere aveți de interpretarea aceasta a CCR ? ,,Parag. 62. Cât privește critica autorului excepției din Dosarul Curții Constituționale nr.373D/2018, care susține că dispozițiile criticate contravin și prevederilor art.108 alin.(4) din Constituție, deoarece Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2015 nu este contrasemnată de ministrul justiției, deși acesta are atribuții de punere în aplicare a legii pensiilor militare, Curtea constată că aceasta este neîntemeiată. Astfel, art.108 alin.(4) din Legea fundamentală reglementează cu privire la contrasemnarea de către miniştrii care au obligaţia punerii acestuia în executare, fără a nominaliza vreun ministru. Din examinarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2015 rezultă că aceasta a fost contrasemnată de miniştrii cărora le revine sarcina punerii în executare, respectiv de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, ministrul finanţelor publice, ministrul transporturilor, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, ministrul apărării naţionale, ministrul comunicaţiilor şi pentru societatea informaţională, ministrul afacerilor interne, ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice și ministrul afacerilor externe.,, ........ Unde este ministrul justiției, pentru care a fost invocată neconstituționalitatea ?

Viorel spunea...

Domnule M, eu știu că este corectă, dar vreau să nu fie corectă.
Pe eliminarea pensiilor, CCR prin solicitarea ICCJ își vor face dreptate singuri, ei între ei (dau vina că nu s-a respectat legea privind prioritatea votului în cele două camere), atunci mai depinde de politic ca și la noi ? Și vă dau exemplu (mă repet a nu știu câta oară). Decizia nr. 16/2015 a ICCJ (neacordarea ajutoarelor nu poate duce la infinit), peste 3 ani Decizia nr. 5/2018 a ICCJ (solicitările sunt prematur introduse). Azi spui una, mâine spui alta după cum vrea stăpânul care te-a numit. Depindea de ei sau de politic ? C.Ap.Suceava s-a adresat ICCJ nu politicului.

Gigi spunea...

Nu vor avea niciunul sorţi de izbândà!
Nu mà supàr dacá mã voi înşela.

Viorel spunea...

Domnule Leonar, observ că tot timpul când prezintă ceva domnul Gl. Emil Străinu, dumneavoastră comentați la mișto, ca și acum “domnul Miluț cel științifico-fantastic”. Vă întreb totuși, dumneavoastră trăiți pe planeta Pământ, printre noi oamenii sau ați venit dintr-o lume paralelă. Cum puteți (și nu este prima dată) să luați la mișto un om care vă prezintă realitatea de astăzi în viziunea dânsului, realitatea viitoare în lumea dumneavoastră. Ce visăm la noapte, a doua zi este realitate, ce astăzi pare imposibil, mâine, peste o lună un an devine realitate și atunci despre care Miluț fantasticul vorbiți dumneavoastră. Descoperirea mâine dimineață a unei substanțe (șprei) care doar prin inhalare (ca și la astm) ar vindeca coronavirus în 30 min-1h vi s-ar părea de domeniul SF ? S-ar părea că pentru dumneavoastră în domeniul științei timpul s-a oprit în loc. Porniți Evoluți Universului de la Big Bang-ul cuantic.

Gogu Pintenogu spunea...

La cum ne apără drepturile sinistrul ăsta al nostru care parcă a fost tractorist (rog să mă scuze tractoriștii) și la cât își bat joc de noi "aleșii", pe 18 martie cred că se vor elimina/abroga doar pensiile militare.

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Leonard cam are dreptate cu Milutz! A aparut dupa Corutz si scrie carti!
Poti crede sau nu! ... este ca si in religie.....asculti, te inkini si faci cum crezi!

BONIFATIE spunea...


Domnule Stelian...
„El/ea va dormi” (că tot vorbim de viitorul sumbru).
În rest, privind CCR, aveți dreptate: cine împarte, parte își face. Nici democrația asta nu este perfectă. Parcă, la nivel de trib, SFATUL BĂTRÂNILOR era mai corect.

M spunea...

@Viorel

Da, stimate camarad! Dar observati si ca ei sunt uniti! Nu ai sa auzi un magistrat zicand: "dar de ce ala de ICCJ are pensie mai mare?", "dar de ce ala si-a bagat si indemnizatia de CSM in pensie?"
Ei cer totul mereu la maxim!

Cu tot respectul, spune-mi si mie cum sa sprijin eu un proiect care (desi face dreptate unora) ma dezavantajeaza pe mine (in sensul ca eu pired, nu in sensul ca mie nu imi creste pensia)?

Intelegi acum camarade de ce eu sunt pentru ABSOLUT ORICE PROIECT care nu scade NIMANUI?!? Sunt pentru a TERMINA cu "ala a avut oskar", "ala a avut zboruri", "ala a avut asanare", "ala de la SRI a avut mai mult", "ba nu, ala de la MAI", "ba ala de la MApn" etc.!!!!

PS - sunt de parere ca atacarea la CCR ar trebui sa se faca organizat, de toate asociatiile impreuna, punand toate mintile la munca si scotand un singur material. Se trezeste cate unul, bine intentionat poate dar fara anvergura necesara, face o contestatie schioapa si CCR decide in defavoarea noastra. E greu apoi sa ataci iar pe constitutionalitate!

Gigi spunea...

Când am spus:Nu vor avea niciunul sorți de izbândă,m-am referit la dosarele aflate în lucru la CCR.Fac precizarea ca sa nu se înțeleagă altceva la comentariul răspuns de mai sus,al d-lui @Leonard.

M spunea...

@Cornel
😁
Am intrebat o suta de romani: "de ce minister apartin politistii de penitenciare?"

90 au raspuns ca de Interne
6 au raspuns ca de primarii
3 au raspuns ca de Ministerul Puscariilor
1 a raspuns ca nu stie dar ca el are nevoie de butelie si ca il voteaza tot pe Johannis!

Sorina spunea...

Dacă legiuitorul poate dispune in interpretarea legilor atunci sa faca bine si sa faca corecturile necesare acolo unde este necesar si drept

Gigi spunea...

Să le "mulțumim"guleraților și guv.din perioada emiterii.celor trei.OUG,în.special...e..i roșii care au reusit
să pună pe butuci cel mai mare partid de stânga și totodată pensionarii rez.și în retr.din SNAOPSN.


Ion Oblemenco spunea...

Ce corect poate scrie ( când vrea ) sorina ( Brenda )

Cornel spunea...

Noi vrem corecturile, ei nu vor.... și atunci ei fac ce vor ei, că pot și au cu cine, nu ce vrem noi.

maiag spunea...

stati linistiti,toate se amaina ca parlamentul nu mai lucreaza

Leo spunea...

Iar cel mai tare dosar, al nemilosului cu LICHELELE GULERATE Flavius ,este pe drum către CCR.........

Viorel spunea...

Domnule M, sunteți unul dintre cei mai echilibrați commentatori de pe acest blog, totuși, concluzia mea este nu că sunt uniți, ci faptul că, oricând unul dintre ei din șef poate ajunge în subordinea celuilalt și atunci i-o trage, dar cel mai important lucru este faptul că fiecare are câte ceva despre fiecare și se tem unul de altul de aceea nu se atacă (cazul Toni Greblă fost judecător la CCR din 2013 care și-a dat demisia din respect pentru instituție și pentru a avea posibilitatea de a se apăra mai ușor).
Și eu sunt de acord cu afirmația să nu scadă nimănui iar dacă este posibil, să primim un leu în plus, dar marea majoritate a celor ce au primit câte ceva au primit nu datorită muncii depuse sau pe merit ci pentru darurile sau pupatul mîinilor și când te întâlnești cu el pe stradă și-ți spune la mișto că tu ai muncit ca prostul pe o pensie de X lei, iar el cânta și fluiera și are o pensie de X+1/2 din X lei nu te enervează (culmea că acea indemnizație de ½ ajunge la 1.999 lei și nu plătește nici impozit) ?
Domnule M, am avut cinstea și onoarea să-l am commandant pe domnul Gl. Teodor FRUNZETI care a îndeplinit funcția de comandant (rector) al U.N.A.P. până în anul 2015 (rar întâlnești asemenea oameni și mă refer la OMUL Gl. T.F., Dumnezeu să-I dea viață lungă ți fericită), care spunea în calitatea dânsului de Cdt. Bg.Mc. celorlalți comandanți din subordine: Vin sărbătorile de Paște, veți primi banii alocați pentru prime, prețul la carnea de miel în piață este la fel și pentru Of., M.M., Sof., S.G.P., M.T., P.c.c., aveți grijă cum faceți repartiția. O spunea în fața formației și auzeam fiecare de la mic la mare. Era omul care unea oamenii și interesele instituțiilor din subordine pentru ca totul să meargă perfect. Un astfel de om ar trebui să unească (multitudinea de asociații), să conducă și să ne reprezinte în fața politicului.

gheo spunea...

Domnule H, in perioada retinerii constributiei pentru sanatate ( ma rog spre sfarsitul ei), m-am adresat CS a MApN, prezentant negru pe alb, prevederile care contravin acestei retineri. Dupa o perioada ... relativa, incepusem sa renut la un raspuns, l-au dat totusi, in care imi explicau ca am inteles gresit prevederile legislative si ca aveau acest drept legal. La circa 2 sau 3 saptamani, a aparut informatia sistarii retinerii acestei conributii. Am vrut inital sa le raspund la "raspunsul lor" cu o inrebare, in baza care-i legislatii mi-au dat raspuns la cele prezentate de mine dar, stiindu-le naravul falsificarii legii pe fata, am renuntat. Daca pensiile militare au fost plafonate, unde ati vazut dvs pensiile magistratilor ... PLAFONATE ?. Ce valoare poate avea decizia CCR privitoare la "mana legiuitorului" cand "mana CCR-ului" are valoare doar in cazul pensiilor lor si a magistratilor, adica, in cazul pensiilor militare, "ambele maini sunt NULE" ca valoare.

M spunea...

@Viorel

Încep să spun că da, domnul Frunzeti este un om deosebit. Nu intru în amănunte dar am avut și onoarea și plăcerea de a îl cunoaște.

Pe mine nu mă deranjează că alții au mai mult, nici nu mă deranjează cum au obținut diferența. Eu spun că poate s-au adaptat mai bine instituției și poate au făcut compromisuri pe care eu nu le-am făcut.
Sunt mulțumit cu cariera mea, nu am ce să îmi reproșez major dar am făcut și eu greșeli ca tot omul.
Mi-am cerut scuze și îmi văd de viață.

Poate pentru armonie în societate, în țările din vest nu se vorbește de salariu/pensie.
Sunt, cred eu, mult mai deștepți.

Să fim sănătoși, să ne gândim la cei mai puțin norocoși (personal am fost zguduit de povestea unui camarad ce postează pe aici - nu îi dau numele pentru că nu vreau să se simtă prost). Dacă vrem să obținem ceva să începem cu cei mai defavorizați și să luptăm ÎMPREUNĂ!

Văd că în loc să apeleze la REZERVIȘTI, idioții ăștia au găsit oportunitatea să își încadreze niște loaze! Altfel cum interpretați ideea de a angaja FĂRĂ CONCURS la MAI?

Leon spunea...

"Instituțiile din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă, cărora le-au încetat raporturile de serviciu", este prevăzut în decretul publicat."(DCNEWS)

Niky spunea...

Si după ieșim din nou la pensie? Pai e supertare, ne reparam reparam inechitățile!😂🤣😂

Huhu Rezea spunea...

Dacă legiuitorul ar plafona și pensiile magistraților, nu să le elimine cum au făcut în ultima lege atacataă de ICCJ, CCR nu ar mai putea să spună că e neconstituțional.

ifrim spunea...

Înainte de-a vă face calculul pensiei noi după o ipotetică reîncadrare vedeți cum stați cu baremele la 3000m,urcarea prin răsturnare,gigantica,cățărarea pe frânghie etc.

Viorel spunea...

Domnule M, la această întrebare vă poate răspunde cu exactitate domnul Teo care a lucrat în M.A.I. peste 25 de ani la cercetarea penală, cât și ca membru în UCCJ din ROU / CCJ București și SCMD, deci are relații peste tot.
V-aș fi răspuns eu dar la M.A.I. totul e Secret (prin ordin de ministru, de la femeia de serviciu până la dânsul). Poate aflăm totuși și numele, prenumele celor angajați, nivelul de pregătire și odraslele cui sunt, chiar și salarizarea (datorită expunerilor la “ultraviolete” s-ar putea să aibă niște sporuri considerabile), trebuie făcută publică în situație de criză, pentru că M.A.I. s-ar putea trezi fără bani la buget în urma angajărilor, dar nui nimic, face Mîțu o rectificare bugetară și rezolvă.
Nu se vorbește despre pensii și salarii pentru că nivelul sărăciei nu este de 75% în rândul populație ca la noi (mult, puțin, dar au mai mult decât strictul necesar). Vă place reclama cu bunicul și nepoata la medic iar bunicul îi arată medicului buzunarele goale ?

avianyc spunea...

Pornind de la ”intrebarea” pusa de Papa ” Cum să fac să aduc nebunii aștia pe calea cea bună!” ce s-ar putea spune ?
Lumea a luat-o rău razna rău si poate câte o lovitura din asta i-ar putea trezi la realitate. Greu insa dupa ce banul ,dezmatul ,traiul in lux si imoralitate profunda ,uitarea de semenii in nevoi ,etc le-a luat mintile. Daca au ajuns sa-si dea legi care sa-i fereasca de stat la racoare ,de ce cetateanul sa mai respecte vreo lege in tarisoara asta?Ca sa saraceasca si mai rău si sa fie considerat prost de jmecheri ? Intr-o tara in care legile se fac pentru a nu fi respectate ,rezultatele sunt pe masura. Intr-o tara in care conducerile unor obiective strategice de importanta deosebita ,a institutiilor care trebuie sa asigure necesarul in caz de razboi ,mobilizare ,urgentă sunt plantati oameni- clientela de partid fara nicio treba cu domeniul ,care doar incaseaza salarii din care deconteaza parte la partid, ce ar mai fi de spus. Rezultatele se vor vedea ,maine -poimâne.
Tot la doi ani fac o vizita la invitatia unuia din fii si nurorii ,ambii medici in Franta. Cum trec in Ungaria ,respect legea fiindca altfel o incasez la potofel. Si asa odata in Austria au luat o amenda sosita prin posta pentru ca o camera m-a inregistrat ca nu am respectat limita de viteza la semnalizarea de lucrari pe sensul de mers.
Dece in Ungaria pot functiona peste 380 de camere video fixe si deplasabile si la noi nu? La fel la austrieci ,slovaci ,cehi ,etc. Cate tragedii trebuie sa se mai intample pe sosele ca sa copiem si asta din vecini? La noi orice masura care ar duce spre normalitate imediat este contestata de ciracii nerespectarii legilor . Ba neconstitutional ,ba drepturile omului ,etc.
Puteti vedea aici dece in Ungaria romanasii sunt mielusei ,la fel si mai inspre vest.

http://police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/igy-mukodik-a-veda-rendszer

Si asta nu-i nimic ,dar pe langa amenzi usturatoare ,pentru unele abateri ti se imobilizeaza sau confisca masina pe loc ,fara discutii si luat de gat cu agentul.

Acum ,la multi nu le va conveni starea de urgenta , ca vezi domne drepturile omului ,libera circulatie , dreptul la exprimare si spus tot felul de trasnai functie de ordinele de partid finantator ,etc ,etc.
Din pacate ,nici nu respectam si mare parte nici nu inteleg ce si dece li se intamplă .
Acest comentariu este o completare la cel anterior ,pe care multi probabil nu au avut rabdarea sa-l parcurga. Il recomand. Sigur este mai bun decat cele ale mafiotilor din presa ,etc

@ Ifrim
In caz de criza economica financiara bugetul se poate contracta in asa fel incat anul asta sa beneficiezi de 2% din ”100” lei iar la anul din ”50 lei ”.
Grija ca fenomenul este pe drum .......politicienii lucrează.....

Viorel spunea...

Da Niki, e supertare, dar te-ai întrebat dacă mai apuci să ieși la pensie și nu cumva te omoară coronavirus ? Dacă nu te omoară, banii recuperați în urma inechităților o să trebuiască să-i dai pe vaccin, pentru că bani de gratuități la medicamente nu vor mai fi. Un sfat prietenesc, mai bine te asiguri pe un milion de lei iar dacă mori, cel puțin urmașii o vor duce mai bine și te vor pomeni toată viața la crâșma din sat.

Niky spunea...

E fără concurs reâncadrarea,asa am înțeles.

Viorel spunea...

Bine domnilor Leonard și I.Mareș, să spunem atunci că atât domnul Gl. Emil Străinu cât și domnul Pavel Coruț (Corutz) vorbesc despre SF-uri OZN-uri, etc. Domniile voastre vorbiți despre realități. Este o întrebare poate de când lumea: Ce a fost mai întâi, OUL sau GĂINA ? Întrebarea pare stupidă, dar care este răspunsul sau să-I întreb pe cei doi scriitori de romane / lucrări SF ?

Viorel spunea...

Domnule Stelian PALASS, bravo ei (este o glumă) dacă a reușit să facă o lucrare (de control sau teză ?) atât de complexă înseamnă că e deșteaptă. Un sfat pentru domnul Orban. Dații o funcție în guvern, merită pe deplin. Cu cât avem mai multe găini, cu atât guvernul va funcționa mai bine. Sper să nu se supere bibilicile domnului Cîțu. Să vedem ce va zice cocoșul însă.

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Ție ți se pare normal să vorbești despre lucruri pe care nu le-ai văzut niciodată ci doar ai citit pe net?
Hai, o data, de două ori înțeleg, dar mereu?

Viorel spunea...

Domnule I. Mareș, fiind mai greu de cap (vorba moldoveanului), nu prea am înțeles comentariul dumneavoastră. Fiți mai explicit vă rog, ce am citit și ce am vorbit ? După ce mă lămuriți, citiți și comentariul meu de mai jos și poate urmăriți și filmul. Este valabil și pentru domnul Leonard.
“Viorele,
Ție ți se pare normal să vorbești despre lucruri pe care nu le-ai văzut niciodată ci doar ai citit pe net?
Hai, o data, de două ori înțeleg, dar mereu?”
Un film S.F. apărut în anul 2011 denumit CONTAGION în regia lui Steven Soderbergh și nu a Dl. Gl. Emil Străinu sau Dl. Pavel Coruț (Corutz), redă situația zilelor noastre de astăzi. Am putea să-l denumim Coronavirus, dar este real și nu S.F. cu toată știința, cercetarea, descoperirile apărute, această pandemie nu a putut fi evitată. Deci atât visul cât și S.F.-ul devin realități, de această dată realități crunte și dureroase. Pentru cei interesați, urmăriți-l. (https://filelist.ro/details.php?id=664018)
https://filelist.ro/browse.php?search=contagion&cat=0&searchin=1&sort=2
Deși au trecut 9 ani de la apariția filmului, nimeni nu a sesizat că se poate întâmpla așa ceva, desi au fost făcute filme cu atacul asupra Turnurilor Gemene, nimeni nu le-a luat în seamă, nici când s-a întâmplat tragedia (în acest caz a fost model de inspirație pentru teroriști, dacă au fost teroriști).

Ela spunea...

Politistii din penitenciare apartin de Ministerul Justitiei

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
A fost certificat stiintific un paranormal? Ei, omul asta scrie despre ei!
Exista probe stiintifice ca o putere straina fura norii de ploaie, produce seisme f puternice?
Exista probe stiintifice despre triunghiul energetic Vf. omu, Ceahlau si Capatanii?
Ei, el nu a vazut asa ceva, dar scrie!
Acum am fost aplicat?

Viorel spunea...

Oui Monsieur Iulian Mareș.