Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 28, 2020

Ciolacu, vine cu supraimpozitarea pensiilor speciale, mai puțin cele militare

65 comments
Hranirea câinelui vecinului internat în spital, în Spania.

”În cel mai scurt timp o să venim cu impozitarea pensiilor speciale. Nu o să poată să fie atacată la CCR, modificăm Codul Fiscal. Nu este posibil să ai pensia mai mare decât salariul.”, a declarat Marcel Ciolacu vineri seara la Realitatea Plus
"Nu vorbim de pensiile de serviciu ale militarilor", a precizat Ciolacu sâmbătă seara pe A3..

65 de comentarii:

M spunea...

Păi, mie mi se pare corect!
Să nu uităm că PSD, partid de stânga, ar trebui să promoveze impozitarea progresivă!

Zar Dacul spunea...

Cum de nimeni nu-si "aminteste" de milioanele de euro care merg la pensia speciala a asa-numitei "case regale", intitutie care inclaca flagrant Constitutia Roamanie si bunul simt ?

Sandu spunea...

In perioada 2012-2019, cat au avut puterea absoluta de ce nu au supraimpozitat pensiile speciale, sau macar sa le fi inghetat?

Leon spunea...

Deocamdata, Ciolacu are la Comisia de Buget-Finante din CD, cele doua propuneri legislative, Pl x 396/2019 (Orlando Teodorovici) si Pl x 449/2019 (Liviu Pop) privind Taxarea suplimentara a pensiilor de serviciu !
Tare mi-e teama ca Guvernul Orban i-o va lua inainte si, cat de curand, va adopta o Ordonanta de Urgenta privind aceasta impozitare suplimentara pentru pensiile si salariile care depasesc un anumit plafon !

Andrei spunea...

Are perfecta dreptate. Chiar este aberant sa ai o pensie mai mare decat salariul. Dar la noi nu mai este posibil, cuantumul este limitat la net. Doar procurorii si judecatorii mai beneficiaza de anomalia asta.

CEZAR spunea...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2698904686885758&set=a.667089713400609&type=3&eid=ARAo1te6YxbjeDjL3RzcOAWXC3al1T693vs0Q4z_O-3GM-TNC3WsenLLim7DVWRCTHXjw0fWKlPcXX-Y

BONIFATIE spunea...


Un procuror pensionar spunea: „nu este normal ca eu să am pensia de 20.000 lei iar un coleg de-al meu să aibă 60.000 lei, la aceeași funcție și aceeași vechime”.😂

M spunea...

@Zar Dacul

Am să tot repet: depinde de cum îți construiești imaginea!!!
Dreptate aveți, dar imaginea așa zisei care regale zdrobește dreptatea!

Negritoiu spunea...

Cum ramane cu noua pensie speciala votata in parlament? Este vorba despre pensiile celor aflati la conducerea institutiei Avocatul Poporului.Se precizeaza ca metodologia de calcul va fi identica cu cea aplicata judecatorilor.Se aplica si retroactiv!E moral?

Negritoiu spunea...

Orice este posibil cand e vorba sa se ia de la armata!

Gigi spunea...

Asta e nebun,Doamne ăștia nu se mai satură.Corneliu I,al nostru,ia acești bani în 2 ani!!!Asta îi ia într-o lună și tot nu e sătul? Câtă avaritate!

Huhu Rezea spunea...

Ii calculează brutul și apoi îl impozitează. Este siiiim-pluuuu, ar spune Iohannis!

Niky spunea...

În sfârșit ,s-au trezit în ceasul al doișpe-lea! Decât niciodată mai bine la sfârșit.Daca elimina si inechitățile existente la pensii chiar înseamnă ca si-au băgat mințile în cap! 😃😃😃

valica spunea...

Ba da , PSD a inghetat doar pensiile "NESIMTITE" ale militarilor , deoarece Lia Olguta Vasilescu a avut un moment de gelozie fata de Col. Misu Naon din Craiova, si de accea a avut tupeul sa zica : O sa vada ei coloneii ce vor pati , dupa ce initial Liviu Dragnea a oprit macelul pensiilor militare .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Felicitari pentru initiativa stangii, ca dreapta de un an a tooot facut-o din ciocofoane, prin Mangă Lăbar Organ si pizdificatul rujat, Desiș Bogdaprostean!

valica spunea...

Romaia, a bugetat deja 3 miliarde de lei pentru constuirea in regim de urgenta a bazei militare americane de la Kogalniceanu pentru militarii care vor fi relocati de la Incirlik din Turcia. Initial americanii ar fi bugetat cu 2 miliarde de dolari operatiunea dar tovarasul Presedinte a promis ca nu e problema rezolvam noi acest amanunt , si de aceea a si primit o sepcuta drept recompensa

Calinmihaib12 spunea...

D-lor; ..NICI IN CEASUL al 14-lea NU ATI INTELES =CA "TOTI..." =SUNT O A CEEASI APA SI PAMANT...!?...si ca ..IN MASURILE LUATE =..SE "COMPLETEAZA"...RECIPROC..?!; ...cand "oponenții".."SUNT ..LA PUTERE"...,"REALIZEAZA"..MASURILE PE CARE LE-AR FACE" ..CEILALTI"..si VICEVERSA...?!

Gigi spunea...

Măturoiul a venit și o să mai vină.Cine a inventat roata,a făcut-o rotundă,ci nu pătrată.

Bulgariu Fanica spunea...

Nu-i asa ca acum o dati dupa Covid-19 si vreti sa moara si capra vecinului?Asa e la molima, nu mai gandesti rational!Sa vad cum o sa-i impoziteze pe cei de la CCR!

Gigi spunea...

Credeţi cà impozitate pensiile speciale,rezolzã ciordacu crizã care ne paşte? Mài bãieţi,ãsta e praf în ochii prostimii.
De ce nu spune cã şi salariile nesimţite ale aleşilor se impoziteazà la fel?
Nu credeţi cà a venit timpul sà se mai sacrifice şi ei,precum şi cei care lucreazã 30 de ore pe sãptãmânã,100/lunã şi cam 800 pe an,şi care stau cã soarecii în galerii când este pandemie,privind la cei care sunt în linia întâi?
Prostovanii ãştia care ne-au adus în starea asta nici acum nu constientizeazà,o dà tot cu pensiile?
Da e necesarà màsura,dar la pachet cu toţi bugetarii,a tot ce este salaru nesimţit.
Adicà SNAOPSN,nu pot face afaceri nici màcar cu albine,iat bugetarii de la stat,aleşii,pot,inclusiv profesorii din meditaţii.
A dracu pielea pe voi de ordinari.
Cer scuze,pt.cà m-am cam aprins,nu mai suport jigodismul de idioţi şi h...!

Nea Nicu spunea...

" Pensiile militare nu sunt pensii speciale" trâmbițau mai acum două- trei luni cam toți politicienii. La zi,ar însemna că vor fi "atinși" o parte din cei vreo 9.000 de speciali. Și că ar scăpa pe moment cei cu pensii militare peste 7.000 net sau cât va fi plafonul. Asta dacă prin Codul fiscal nu vor fi atinse toate pensiile... Guvernul își poate adapta strategia fiscală. Și acum ajungem la întrebarea esențială; de ce direct pensiile și nu și salariile? Dar iar ajungem la decidentul politic... E o petardă deocamdată dar orice e posibil. Vedeți că a avut totuși ceva in vedere ( era să zic in cap ! ) domnul director adjunct de la Casa de Pensii, care încă de anul trecut a finalizat aplicația de taxare suplimentară? Încep să realizez că omul nu e chiar nepregătit...e doar rău intenționat...pur și simplu nu suportă pensionarii! Bine că nu a împușcat nici unul... oricum cred că era imposibil să îi împuște pe toți!

Leon spunea...

L-a trimis la inaintare pe...Covid 19..!

Viorel spunea...

Domnule Ciolacu, spuneții doamnei de pe centura Craiovei „dacă are”, (parcă pe acolo are vila) să se prezinte în fața judecătorilor când este chemată în proces cu CSMD pentru abuz în serviciu (nu să se fofileze pentru că la Beciul Domnesc tot va ajunge / nu avea nici o atribuțiune pe linia pensiilor militare), anulați articolele din O.U.G. nr. 57, 59 și 114, acordați ajutoarele la trecerea în rezervă în regim de urgență pentru că mulți pensionari au murit și urmează alții, pe care nu le-ați dat din 2011 deși ați fost mulți ani la domnie (ca partid / și celelalte partide au aceeași vină), după care mai vorbim și despre impozitare. Președintele, Guvernul și Parlamentul nu-și donează salariile pe 2-3 luni ? Că nu mor de foame. Dacă România trece cât de cât cu bine de această criză comparativ cu alte state, se va alege praful și pulberea de actuala putere (Parlament / Guvern / partide) la alegerile ce urmează (indiferent când vor fi). M-am enervat, trec pe Xanax pentru relaxare.

Huhu Rezea spunea...

Se impozitează doar partea necontributivă a pensiilor, asa că , pensiile militare... sunt sau nu speciale, intră în malaxorul impozitării.

Iulian Mareș spunea...

Daca nu mă înșel este printr-un ONG de utilitate publică!
Decât să-i fure X și Y, mai bine pt Casa Regală!

Leon spunea...

DECIZIA nr. 852 din 12 decembrie 2019
referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 28 alin. (1) și (10) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
EMITENT
CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 253 din 27 martie 2020

Iulian Mareș spunea...

Care sapcay?
Aia de vânzător ambulant de covrigi?

M spunea...

@Sandu

Bugetul alocat plății pensiilor a crescut la toate categoriile (inclusiv la cele contributive) și a scăzut doar la cele militare.

Deci ori au s-au redus beneficiarii ori a scăzut media pensiilor.

Iulian Mareș spunea...

Și încă ai spus prea puțin! 👍

M spunea...

1. Ciolacu a lămurit ce vrea să facă PSD! Impozitarea progresivă cu cea mai mare impozitare de 90% (cu praguri de 50% și 25% - fără să precizeze dacă la 7000 și la 5000 ci că încă "se lucrează"). Impozitarea de 90% este pentru pensie peste salariul Președintelui.

Nu se aplică la pensiile militare!

2. Fenechiu (PNL) a spus că și guvernul lucrează la o OUG.

M spunea...

@Gigi

Ehei, bine spus, și mai sunt multe de spus! 👍

Leon spunea...

Concurenta mare pentru impozitarea pensiilor,"speciale" intre varianta sustinuta de PSD si varianta Guvernului..!
La A3(22.45) Ciolacu sustine o varianta de impozitare progresiva intre 25%(ce depaseste 5000 de lei) si 90% ce depaseste 15.000 lei( aprox.netul Presedintelui), dar fara pensiile de serviciu ale militarilor si politistilor.
Senatorul PNL Fenechiu, spune ca pe masa Guvernului este o varianta de impozitare si saptamana viitoare se va lua o decizie.
Putintica rabdare domnilor..!

Iulian Mareș spunea...

Valica,

primul din stanga!

http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/04/02/aniversare-instelata-la-scorpioni-3605/olympus-digital-camera-99

Iulian Mareș spunea...

M,
Domnul meu, dar de ce numai pensiile? Salariile, veniturile (din tara si de afara) nu? Manelistii si cantaciosii ce au?

*Ca sa vedeti cum ne bucuram ... ca ... la poarta noua!
-Mai ieri Cercel-Strainu cerea ziaristilor si romanilor sa termine pe veci cu acuzele de malpraxis! WAW!
-un doctor, cerea in aceasi emulatie nationala, drept rasplata pt munca lor si riscuri (nimic de zis) ca guvernul sa-i ierte de impozitare, ca pe IT-isti, ca "o mica recunoastere nationala pt dedicatia lor". Am crezut ca aud fals!

CEZAR spunea...

Eu - le-am sugerat - ordonat - 5000 !
@ Litlle "M"..vise taica ,,vise....!

BONIFATIE spunea...


Pentru cei care găsesc mai greu, în continuare la ce a postat d-l Leon, vă redau dispozitivul Deciziei CC nr.852/2019:
„ CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
În numele legii
DECIDE:Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Ilie Blidaru în Dosarul nr. 299/30/2018 al Tribunalului Timiș - Secția I civilă, de Ion Enache în Dosarul nr. 5.938/90/2017 al Tribunalului Vâlcea - Secția I civilă și de Ionel Anghel în Dosarul nr. 969/113/2017 al Curții de Apel Galați - Secția conflicte de muncă și asigurări sociale și constată că dispozițiile art. 28 alin. (1) și (10) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat sunt constituționale în raport cu criticile formulate. Definitivă și general obligatorie.Decizia se comunică Tribunalului Timiș - Secția I civilă, Tribunalului Vâlcea - Secția I civilă și Curții de Apel Galați - Secția conflicte de muncă și asigurări sociale și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Pronunțată în ședința din data de 12 decembrie 2019.
PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE
prof. univ. dr. VALER DORNEANU
Magistrat-asistent,
Patricia-Marilena Ionea”.

Și ceva relevant din considerente:
„ Pct.25... Faptul că autorii excepției doresc ca textele de lege criticate să prevadă posibilitatea de a se răzgândi cu privire la perioada de activitate aleasă pentru a fi luată în considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei, contestând în justiție prima opțiune, nu pune în discuție aspecte de neconstituționalitate, ci relevă intenția de modificare a normei prevăzute de art. 28 alin. (10) din Legea nr. 223/2015 potrivit căreia dreptul de opțiune a perioadei care se ia în considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singură dată, lipsind-o de caracterul său imperativ.”

gheo spunea...

DACA intra in categoria "pe3nsiilor speciale " !!!, daca, in ce baza a fost obtinuta pentruca, doar fostul rege Mihai a beneficiat in calitatea sau statutul de "fost sef de stat" de acest drept. Cand "Dumnezeu cel sfant" (dupa celebra expresie populara) vor intelege romanii ca, politicienii NU POT incalca Constitutia Romaniei, indiferent pentru cine sau ce motiv inventeaza !. Ca, art. 16 din aceiasi Constitutie a Romaniei prevede ca, citez, al. (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatii publice, fara peivilegii si fara discriminari. Al. (2)Nimeni nu este mai presus de lege.". NIMENI, nici o autoritate publica sau nu, ONG sau persoana nu poate fi privilegiat in defavaoarea a milioane de romani sau Constitutia Romaniei este sau a devenit o formula lipsita de orice valoare reala si juridica iar daca este asa, "nici noi nu suntem si nu putem fi obligati sa o respectam !", orice derapare de la prevederile constitutionale poate fi utilizata sau apelata ca precedent, avem acest drept daca altele "ne sunt cenzurate".

Boby spunea...

daca nu se lucreaza 3-4 luni e de jale si este o problema mare si atunci ca solutii sunt:reducerea aparatului bugetar si impozitarea progresiva a pensiilor.

M spunea...

Nu e nebun cine cere.

Aș mai spune eu unele dar dacă sunt consecvent în a nu aduce atingere imaginii oamenilor în uniformă, mă abțin.

Avem printre noi destui oameni de teapa lui cezar.

In vremuri de criză măsurile trebuie să fie ferme și bazate pe autoritatea instituției care le impune.

A cere în aceste momente bani sau concedii de odihnă este o prostie imensă! Indiferent cine o face.

Din partea rezerviștilor eu zic că mesajul ar trebui să fie:
Suntem aici dacă e nevoie de noi. România e deasupra partidelor, deasupra diferențelor de opinie. Nu dăm un pas înapoi, avem puterea să trecem peste asta prin forțe proprii, o să fie bine!

Militarii reprezintă coloana vertebrală a ființei unui popor. Noi vom fi la datorie când toți ceilalți din jurul nostru vor abandona lupta!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Iulian Mareș spunea...

Ceva din tot ce se recuperează îți dă ție?
Așa gândești? Exact gândirea mijlocului soldat din armata țaristă pe timpul MRSO/1917! Asta-i propagandă comunistă Jidova...tipică kazarilor infiltrați in in structurile decizionale ale URSS!

Iulian Mareș spunea...

Este scris adânc!

valica spunea...

MIRON COZMA , EROUL NATIONAL , AVEA O PENSIE DE 3560 DE LEI , ACTUALIZATA CU CONDITIILE DE GRUPA A AJUNS LA 7000 DE LEI SI INDEXATA CU VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE A AJUNS LA 8.050 DE LEI LUNAR

Leon spunea...

In septembrie il depaseste pe Generalul Oprea..:)).

CEZAR spunea...

@/Boby
duminică, martie 29, 2020

Te rog explica-le detaliat si cu schemuta si lu brontozaurii astia m-Al si Little "M"..

M spunea...

@cezar

😂😂😂😂😂😂😂😂 Nu mai poti? Fierbi in tine? Ha, ha, ha! Ce penibil esti!
Chiar nu vezi ca nimeni nu te mai baga in seama? Stai jos micutule ca nu ai cum sa ma enervezi! Esti prea mic, prea nesemnificativ, prea inferior mie ca sa te iau in serios!

Ti-am mai spus dar nu poti sa intelegi: SA SE IMPOZITEZE!!! Tu chiar crezi ca eu traiesc din amarata aia de pensie? 😂😂😂😂😂😂😂


Ia pune tu mana pe carte si citeste despre cei care isi aleg nick-uri pompoase (gen "cezar", "alexandru macedon", "napoleon") si isi mai si scriu numele doar cu caps! Denota un imens complex de inferioriate provenit ori dintr-o mare nerealizare profesionala sau personala ori dintr-o copilarie nefericita.


PS - asta a fost gratuit! Pentru tratament consulta un psihiatru!

Gigi spunea...

Reducerea ap.bugetar din adm.locală și centrală. Trebuie specificat acest aspect.Cei care taie frunze la câini.
Dar vor face cei îndrituiți sa ia aceste măsuri? Cred că nu! De ce? Știi și d-ta acest lucru.Acolo sunt angajați piloși,rude,alte persoane care știm cu toții ce fac. La eventuale testări profesionale,dacă ar obține notă de trecere 20% din ei. Pe lângă aceastia,ar mai trece persoanele care trec testul de frumusețe,atât.
Testare,ținuți cei competenti!Asta trebuie să fie criteriul de bază,nu cei incompetenți pe bază de pile.Astfel s -ar reduce mult aparatul adm.
A făcut ceva în acest sens noul guv,care a promis îmi aduc eu aminte,nuuuu! Și multe alte măsuri care ar trebui luate,pt.a stopa scurgerea banilor de la buget.Nu se vrea băăă!

Viorel spunea...

Domnule M, sunt de acord cu dumneavoastră până la un anumit punct.
„În vremuri de criză măsurile trebuie să fie ferme pe autoritatea instituției care le impune”. „A cere în aceste momente bani sau concedii de odihnă este o prostie imensă! Indiferent cine o face”.
Până aici toate bune și frumoase, dar dacă domnul Ciolacu propune o variantă iar domnul Orban altă variantă a impozitării pensiilor și ambele variante vor fi în proporție de 75 % în defavoarea pensionarilor militari sau civili prin reducerea acestora, atunci ce facem ? Dumneavoastră afirmați că este perioadă de criză, să impoziteze pensiile, dar dacă după criză ambele partide (PSD / PNL) uită că a trecut criza ca și în 2009 și nu se revine la situația actuală, chiar îmbunătățită în special pe Legea nr. 223/2015 (prin anularea art. din O.U.G. nr. 57, 59 și 114) cum au făcut și cu ajutoarele la trecerea în rezervă a zeci de mii de pensionari care și după 10 ani își așteaptă drepturile în baza unei legi făcute de ei nu de noi. Nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată atitudinea marilor judecători de la CCC și ÎCCJ când a fost vorba despre probleme ridicate de poporul român pe linia drepăturilor salariale sau pensii. Au decis tot timpul ce a vrut politicul, cred că și modalitate de numire a acestora ar trebui schimbată. Să aleagă poporul (va fi printre noi un om pregătit să propună o modalitate) și nu politicul.

M spunea...

@Gigi

Știați că în conformitate cu Eurostat România e pe ultimul loc din UE ca număr de bugetari raportat la numărul total de angajați?

Nu discut de calitatea acestora ci doar de numărul lor. În plus subliniez că eficiența unui "bugetar" din România este sub cea a unuia din Suedia, Danemarca sau Belgia (primele 3 ca număr de bugetari) din cauza lipsei acute de digitalizare.

Nu spuneți nici un cuvânt despre "economia neagră și gri" despre "privații" care nu își plătesc impozitele, despre faptul că în România avem 1 milion de oameni care nu au nici un loc de muncă (nici șomaj, practic nici un venit declarat) din care 700.000 nu au avut niciodată un loc de muncă!

Vreți să dați bugetari afară? Ok! Să începem cu medicii? Cu salvatorii de la SMURD? Cu asistentele?

Dacă îmi spuneți de administrația locală atunci aveți buletinul de vot! Succesuri!

BONIFATIE spunea...


D-le M!
Chiar nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Eu vă respect pe toți, cu bune și cu rele dar uite că, citind mesajul de mai sus, m-ați făcut să-mi aduc aminte de cei care au și pe C.I. prenumele de „Napoleon” , „Regina” etc.

Leon spunea...

Pl x 102/2020, deocamdata asteapta un raport de la Comisia Juridica din CD pentru a merge in sedinta de plen !
Dupa CD, ajunge la Senat care este camera decizitionala; deci mai dureaza modificarea Statutului Avocatului Poporului..!

M spunea...

@BONIFATIE

Și au poza lor sau a lui Napoleon? 😁

Iulian Mareș spunea...

Erată:
mijlocului > mojicului.
Cauza...tastatura virtuala cu text predictiv!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Paranghele, BNR există? Este pentru un scop în sine,s său pt ROU?

Iulian Mareș spunea...

Corect...👍!
Cunosc o psihiatra buna la INMSA; însă vor trebui să-i facă injecții în gât, întrucât capul este ireversibil transformat în cavitate cu rumeguș!
*Singurul șanț cerebral era o banală dungă lăsată de casketa!

Iulian Mareș spunea...

Da, Tribunal, Intersecție, PallMall...etc, adică țigani! Ciorile care revin acasă pt consum nu pt a produce!
"Să ne de-a primarele sa mâncăm! ... ce, e discriminare?"...așa răgea o lepădătură unsuroasă.

Viorel spunea...

Acum vreo 10 ani se discuta intens în presă și pe toate posturile TV. despre discriminarea cetățenilor români de etnie țigani / romi din România comparativ cu celelalte etnii privind acordarea unor facilități. Nu vreau să fiu înțeles greșit sau acuzat de ( „antițigănism” drept „percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora”. / Cotidianul.ro/02.12.2019/ Proiect de lege adoptat de plenul Senatului ce definește termenul prezentat la început). Am solicitat unui prieten cu priză la politic să inițieze următoarea propunere la nivel național:
- Solicitarea la nivel național (pe fiecare municipiu / județ) de la SPCLEP o situație cu cele mai în vârstă 10 persoane din etnia respectivă;
- Solicitarea de la ITM a datelor din Carnetele de muncă / dacă au muncit și dacă aveau ??? (sau din baza de date electronică) cu perioada cât au muncit pe bază de contract (achitarea la zi a tuturor impozitelor / contribuțiilor către stat) ale celor 10 (să vedem dacă au muncit, din ce au trăit și trăiesc la momentur respectiv);
- Verificarea la domiciliu a proprietății, condițiile de trai, veniturilor;
- Extinderea apoi a acestor măsuri asupra tuturor celor cu Palate (cartiere întregi în anumite zone ale țării), mașini de lux, modul de dobândire, dacă plătesc sau nu impozite și taxe la zi către stat, inclusiv maneliștii (de la ei pornise discuțiile din presă). Apropo de „Napoleo, Regina, Mercedes”.

valica spunea...

„Ministerul Afacerilor Externe al României
Nr. D2 / 1094 29.02.2000
Domnului Mugur Isărescu,
Prim-ministru al Guvernului României
Memorandum
De la: Petre Roman, ministru de stat,
Ministrul Afacerilor Externe
Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor/ţiganilor
În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169, din 31 ianuarie 1995, către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan» în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună.
Preocuparea pentru acest Memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)
Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.
Această propunere:
- răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandumului – H(03)169/1995, contribuind la «stingerea» unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;
- este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor.
Semnat: Petre Roman
Ministrul de Externe al României“.

Gigi spunea...

M@
Eu am spus numai de adm.locala și centrală,nu m-am referit la bugetarii din ap.medical,SNAOPSN că știm bine că e deficit.
Cu alte ocazii am spus și de ec.maro,gri,neagră și ce culoare o mai avea.
În ce privește Ev.fiscală,reducerea cu numai 30%,a cesteia,s-ar colecta sume destul de bunicele la buget.

Calinmihaib12 spunea...

..D-le VIOREL:.. NU UITA NICI O CLIPA - in ce TARA TRAIM...! atunci cand îți pui INTREBARI= FARA UN RASPUNS CLAR,LIMPEDE ...CA APA CRISTALINA =("INGHITITA"..DE CONDUCTELE DIN BETON..=din MUNTII NOSTRI...)..!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/usr-se-urca-pe-valul-public-proiect-de-lege-pentru-impozitarea-cu-90prc-a-pensiilor-speciale_1447730.html

M spunea...

@Leon

Impozitare de 90% peste 3500 de lei!!! 😁😁😁

Ca sa le raspund asa cum inteleg ei: M#IE USR!!! 😁😁😁

ifrim spunea...

Minune,a coboråt Messia pe pământ!3500?Exact cât s-a rugat Cezar!Iarta-ne stăpâne că nu știm ce facem!

M spunea...

@Ifrim

3500 dacă pensia pe contributivitate nu e mai mare de atât.

Eu, de exemplu, nu pierd aproape nimic și cred că sunt mulți în situația asta!

Le transmit însă m#ie tuturor celor care vor să taie din drepturile militarilor (Mesia sau nu). 😁

CEZAR spunea...

IFRIME..
Tu credeai ca eu vorbesc asa ca MaKKis..??

ifrim spunea...

@M.A transmite e lucru neserios,de mântuială!Eu le dau personal!