Un produs Blogger.

joi, martie 26, 2020

PLx 90/2020- Se umblă la organizarea și funcționarea Caselor de Pensii Sectoriale

42 comments
ANUNȚ CSP a MApN
privind activitatea de relații cu publicul (la punctul de control)
Începând cu data de 26 martie 2020, programul de relații cu publicul al Casei de pensii sectoriale se desfășoară săptămânal, luni și joi, între orele 11.00-13.00.

 



Caseta PL x 90/2020
Actuala formă de organizare și funcționare a Caselor de Pensii Sectoriale a demonstrat că fiecare a elaborat proceduri diferențiate de aplicare a Ordinului comun privind Metodologia de calculare/recalculare/ actualizare a pensiilor militare, cu discriminările cunoscute, care au invadat instanțele judecătorești.
Președintele Comisiei de Apărare din Senat, Liviu Brăiloiu,  a trimis  deja spre avizare la CES o propunere legislativă potrivit căreia Casele de Pensii Sectoriale trec cu personalitate juridică în subordinea nemijlocită a ministrilor Apărării, Internelor și a directorului SRI, scoțindu-le de sub tutela nefastă a Direcțiiilor Financiare.   




42 de comentarii:

Leo spunea...

Păi la MFA , CPS-ul este demult în subordinea ministrului. Și s-a rezolvat ceva ?

Fost parasutist spunea...

Aceeasi Marie cu alta palarie.

Leon spunea...

Pl x 90/2020, in conditiile actuale, are sanse mici de a fi dezbatut si aprobat pana in 7 mai cand are Termen de aprobare Tacita si va merge la Senat, camera decizitionala !
Deocamdata este repartizat pentru un Raport comun al Comisiei de Aparare si al Comisiei de Munca din CD, termen 06.04.2020, dupa primirea a celor 4 avize de la alte comisii; are un Aviz Favorabil cu Observatii de la Consiliul Legislativ.
PS. Si in prezent Casa de pensii sectoriala a MApN este in subordinea directa a ministrului, s-a observat ceva bun pentru pensionarii militari..??

brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Teo spunea...

Președintele Comisiei de Aparare din Senat, dl. senator Tit-Liviu Brailoiu a trimis încă din 5 Martie 2020 Consiliului Economic si Social si Camerei Deputatilor o propunere legislativă vizând modificarea si completarea Legilor 346/2006 și 223/2015, în procedura de urgenta.
Expunerea de motive are in vedere principiile unicitatii, egalitatii, autonomiei, si recunostintei “fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionarii publici cu statut special din Sistemul Administratiei Penitenciare si familiile acestora pe timpul carierei”. Dar si cele peste 50.000 de dosare din instante, pentru tratament discriminatoriu, ale rezervistilor, aplicarea discriminatorie si diferentiata a legilor si ordonantelor de catre cele trei case de pensii sectoriale si procedura legala ca “singura institutie care are atributii legale pentru gestionarea sistemului pensiilor militare de stat este MApN”.

Proiectul aduce reglementari în favoarea rezervistilor cu vechime cumulată de 25 ani chiar dacă cea efectivă este mai mică de 15 ani. Si, pentru a taia cheful de secretariate de stat neconstitutionale, prevede modificarea Art. 85, Al. 1 al Legii 223/2015 astfel: “(1) Casele de pensii sectoriale se infiinteaza în subordinea MApN, MAI si SRI, în subordinea directa a ministrilor, respectiv a directorului SRI, ca structuri cu personalitate juridică și cu sediul în municipiul București”.

Am fi preferat sa fie in subordinea directa a sefului SMA si a omologilor acestuia din MAI si SRI, deoarece ministrii sunt politici si trecatori. Adica trec usor de la un partid la altul. Dar, pentru moment, sustinem proiectul pe care l-am recomandat in forma actuala si reprezentantilor nostri din CES. Iar CES a dat aviz pozitiv vineri, 20 martie a.c.

Transmitem rugămintea de a recomanda Initiativa Brailoiu parlamentarilor din teritoriu care ne reprezintă, indiferent de culoare politică, îndeosebi domnilor deputați din Comisia de Apărare a Camerei Deputaților, care au dovedit o preocupare nepărtinitoare față de domeniul militar: domnii Ion Mocioalcă și Mihai Weber (PSD), Dumitru Lupescu (USR), Răzvan Sorin Prișcă și Victor Paul Dobre (PNL).

Leon spunea...

CONSILIUL LEGISLATIV a DAT aviz Favorabil (cu observatii), NU, CES..!

vasile iosif spunea...

Interesanta initiativa.
Va fi un pas inainte in aplicarea unitara a cadrului legislativ.
Revin cu intrebarea:
Va tine cont dl.deputat Lupescu de recomandarea gazdei noastre de a sesiza Curtea de Conturi privind cheltuirea total diferita a banului public in domeniul pensiilor militare de catre 2 importanti ordonatori principali de credite?
Sau dl.deputat a fost intre timp neutralizat?
Sau CC s-a sesizat din oficiu?
Cu stima,

Leon spunea...

Comisia pentru Egalitate de sanse si Comisia pentru drepturile omului au avut astazi pe ordinea de zi a sedintei sa dea Avize acestui proiect..!

Leo spunea...

La CC , este omul lui daddy (de la care daddy afla ce și cum se mișcă documentele prin guvern), care nu va mișca un deget cu vreo inițiativă care să scoată în evidență neregulile făcute de instituțiile conduse de F&M.

Nea Nicu spunea...

La MApN nu există - teoretic- nicio tutelă a DGFC asupra Casei de Pensii. Dar cum tot ce implică bănuți înseamnă și avizul DGFC, așa avem explicația amestecului grosolan a Jianului . Plus lipsa de expertiza a " specialiștilor" in intendență și artilerie de la Casă de Pensii. Luca - cu bubele lui - nu prea a permis așa ceva cât a fost șeful casei. Dar își permitea: știa carte! Pe când cu actuala " garnitură" la Casa de Pensii...vai de noi!

Leon spunea...

Comisia pentru Drepturile omului a dat un Aviz FAVORABIL proiectului Pl x 90/2020 !

Huhu Rezea spunea...

D-ta stii mai bine. Doar ai lucrat cu ei până de curând.
Pe vremea emiterii deciziilor de actualizare, pare-se, CSP nu era în subordinea directă a ministrului.
D-ta poți fi subiectiv în aprecierea pregătirii profesionale a conducerii CPS și DGFC, în schimb documentele emise- decizii, răspunsuri la cereri, întâmpinări - confirmă pregatirea juridică execrabilă a conducerii CPS.

Nea Nicu spunea...

Programul de lucru cu publicul a fost aliniat la prevederile ordonanței militare..." Persoanele peste 65 de ani... circulă între orele 11 și 13.."

M spunea...

Eu nu am înțeles!!!!!

Luna trecută la 65 de ani eram prea tineri și mai trebuia să muncim!

Acum suntem prea bătrâni și trebuie să stăm în case!

Nea Nicu spunea...

* Domn profesor; In sensul în care doar in intervalul orar respectiv ar putea ajunge cei cu diverse probleme la CPS, cu referire la pensionarii cu vârsta peste 65 de ani. Este o părere personală, mai nou nu se agreează așa ceva? E de apreciat că ați sesizat un aspect esențial, ce fac pensionarii care trebuie să ajungă la Casele de Pensii? Adică în loc să apreciem deschiderea conducerii casei, noi criticăm... Nu mă așteptam la așa ceva tocmai din partea dumneavoastră!

Iulian Mareș spunea...

Se obișnuiește expresia "în coordonarea" ...în cazul de fata a DGFC!
Corect?

Iulian Mareș spunea...

👍🤣😂 Corect!
Câtă grijă pt seniori...!?

Iulian Mareș spunea...

Trimiți mail cu attachement! Scanezi/fotografiezi in prealabil documentele!
Eu, locuind aproape de ei am folosit o dronă!

M spunea...

USR-istul Nasui (sef peste Bucuresti) a cerut TUTUROR organizatiilor USR din capitala sa declanseze o actiune de popularizare a desfiintarii pensiilor "speciale". Se cere ca accentul sa se puna pe "pensiile militare a caror desfiintare ar aduce sume importante la buget!". 😁

Ii propun lui Nasui sa ceara si reducerea salariilor medicilor! Eu zic ca acum e momentul!

Leon spunea...

Si ce vor face Nicu Falcoi si Dtru Lupescu,parlamentari USR ??
Vor abandona proiectele initiate de ei si aflate in dezbatere parlamentara ?

CEZAR spunea...

Eu v-am zis sa DONATI de buna voie !
Exceptii:
Dora
Pe vremea asta are nevoie de o mare cantitate de Librsse....!!
Deci nu poate..!

Iulian Mareș spunea...

Plus ale celor din IT și magistrații!
Atunci negociem o misiune: doar ekiparea unui Pl = 5000€, deplasarea cu tehnica alte 5000, acțiunea pt 24 h 50000€! Bonus comandanți: între 5-10000€! Că în fotbalul spaniol....

BONIFATIE spunea...

Off topic la postarea de mai sus...
Domnule M!
Idioții politruci bagă iarăși bățul prin gard, adică fac politică de doi lei și acum când nu este cazul și se înmulțesc mai repede decât covid-19.
Pot fi de acord că trebuie să fim solidari în momente critice (o parte dintre pensionarii militari de la Constanța, și nu numai, au făcut chetă și donații pentru Spitalul Jud. Constanța), dacă tiparnița de bani s-a stricat, cu mențiunea ca să se înceapă de la mai mare spre zero, nu de la jumătatea drumului.
Unul propunea pe un post tv să se redirecționeze cei 2% din PIB, destinați pentru apărarea țării la M.S.. După „logica” lor putem lua și de la autostrăzi, că tot nu se prea fac, apoi de la agricultură că stăm bine cu mălaiul etc.
Uite, pentru că stăm rău și cu spațiile din spitale, fiind stare de urgență, PROPUN să fie identificate toate clădirile (inclusiv cele cu turnulețe) cu zeci de camere care nu sunt locuite, care să fie deparazitare, dotate și folosite pentru tratament anticovid-19.
Sunt dușmani pentru care, ca să mai existăm ca popor, la nevoie va trebui să ieșim din case cu arma în mână. Tâlharii mondiali stau la pândă și abia așteaptă să dispară dușmanul invizibil ca să ne amenințe din nou.

Leon spunea...

Vesti "bune" pentru militarii si politistii aflati in activitate aduse de o OuG adoptata aseasra tarziu:
- suspendarea Concediilor de odihna si rechemarea acestora in unitati
- amanarea pensionarii anticipate
- executarea unor ordine ale sefilor fara acordul subordonatilor
-etc.(Ionel Danca)

Iulian Mareș spunea...

Era de așteptat...unde sa faci CO? In casa?

Iulian Mareș spunea...

Bine zis!

M spunea...

@Leon

Cred că ar trebui să aibă o discuție cu idiotul de Năsui. Ce e greu abia vine peste România iar atacurile ZILNICE ale acestui tâmpit nu fac bine!

I-am transmis și eu prin membrul USR care m-a informat că să nu se oprească!
Să zică și de medici că au salarii nesimțite!!!! Să zică și de dascăli că iau salariu întreg deși stau acasă! Hai, Năsui, du tu partidulețul tău lângă Partidul Țărănesc la 0,3%

PS - pentru că am lăudat cândva acest partid, după ce am întâlnit usr-iști cu mintea la ei, mi s-a reproșat pe aici că sunt fan USR. Exclus!!!! 😁

M spunea...

@BONIFATIE

Corect!👍

Dar până una alta noi rămânem cu obrazul scuipat (și după cum se vede Johannis nu e Cuza)!

BONIFATIE spunea...


Acum este momentul ca să ia guvernanții în seamă prostia debitată de un user-ist (am modificat „urs-erist”), cu pensiile polițiștilor, jandarmilor, pompierilor etc. care, după personalul medical, sunt în rândul al doilea al celor posibil să fie contaminați pentru că stau în stradă 24 de ore pe zi, pe trei schimburi.
Suspendarea concediilor este normală în situația de față (pe vremuri polițiștii sărbătoreau Revelionul la două săptămâni după Anul Nou, așa că nu este o problemă cu programul de muncă; și-au asumat astfel de situații).
Cu pensionarea anticipată este o problemă pentru că trebuie să existe o prevedere care să suspende aplicarea dispozițiilor de referință din Legea nr.223/2015. Moral este ca viitorul pensionar să rămână pe redute din proprie inițiativă până trece criza, ținând seama și de faptul că i-au cam decimat în timp ca număr și trebuie să le mulțumească politrucilor.
Chestia cu executarea ordinului șefului fără acordul subordonatului este valabilă dacă ordinul este legal. Nu se aplică și polițiștilor care nu execută ordine, ci numai dispozițiile legale pentru că nu mai au grade militare (au avut grijă niște râme să-i facă, pe principii democratice, „civili”).
Erată, la postarea anterioară: a se citi „deparazitate” în loc de „deparazitare”.
Cu respect,

M spunea...

@Iulian Mareș

Milano! Și nu trebuie decât bilet dus. Trimite Orban cursă charter să vă aducă înapoi! Are Guvernul bani, ce îi pasă?

Gigi spunea...

Lasă că fac alții concedii de odihnă,acum 6 luni/an.Asta este,ai vrut să fii mil,pol,la muncă tată,25/24 ore.Iar când ieși la pensie, ești nesimțit cu "pensie mare".


Viorel spunea...

Domnule Leon, mă faceți să râd la sfârșit de săptămână. „Executarea unor ordine ale șefilor fără acordul subordonaților” (la prima privire rezultă că șefii execută unele ordinele fără acordul subordonaților). Sunt și ordine ale șefilor pe care subordonatul poate să nu le execute fără a suporta consecințe [Art. 7 pct. (2) din Ordinul M.Ap.N. nr. 64/2013 R.D.M.]. Și în sfîrșit, asta este singura O.U.G. legală dată pentru militari și polițiști (mă refer la urgență). Când urmează și a doua tot în regim de urgență O.U.G. dar legală privind drepturile pensionarilor militari prin abrogarea articolelor ilegale din O.U.G. nr. 57, 59 și 114 ?

M spunea...

@BONIFATIE

Corect !!! 👍

Din păcate acest Coarnă iar face mult rău polițiștilor!!!

Haide, domnule Huhurez, lăsați comentariul,știu că vă este drag Coarnă!

Nu poți in plină criză să ieși cu declarații prin care să te plângi de interzicerea pensionărilor anticipate când lumea deja e inflamată de pensionarii de 40 de ani din MAI.

Ăsta e prost rău!

Coarnă!!!!!! E momentul să atragi suportul românilor nu ura acestora!!!!!

Unknown spunea...

Tu esti nesuferit// Coarne este singurul.care a făcut ceva si pentru tine ,mai.loza

Gigi spunea...

În stare de criză polițiștii și alte forțe sunt bune.În schimb la drepturi...ultimii!
Nu înțeleg atitudinea unora care mai ieri gândeau altfel.
Să mergem prin sate,să vedem câți din cei cu salarii adevărate se deplasează pe la "cășile" celor neajutorați să-i întrebe de sănătate.Se poate verifica ușor cu un telefon.
Prin prisma jurământului depus,da,sunt obligați să se sacrifice pt.tară și popor,dar tu guv.ce faci pt.acestia?
Îi lași mai la urmă,fără drepturi acordate de ani și multe alte.
Coarnă are dreptate,să fie clar!

BONIFATIE spunea...


Nu vă mai contrați pe subiectul Coarnă. Aveți dreptate amândoi.
Legal, Coarnă are dreptate. Moral... ?! Să renunțăm la anticipate (pensii) până după pandemie, adică să facem ca politicienii cu alegerile, de voie de nevoie.

Viorel spunea...

Ce au jurat, ce au făcut și ce fac în continuare pentru țară și popor. Să judece poporul acum, mai târziu sau când va fi nevoie de înțelepciunea lor.
1. Jurământul depus de președintele României și membrii Guvernului: (Constituția României).
Art. 82 pct. (2) “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
2. Jurământul depus de deputați și senatori: (Statutul deputaților și al senatorilor)
Art. 3 pct. (1) “Jur credinință patriei mele România; Jur să respect Constituția și legile țării; Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor; Așa să mă ajute Dumnezeu”.
3. Jurământul Militar = LEGĂMÂNTUL SACRU FAȚĂ DE ȚARĂ:
“Eu ……. Jur credință patriei mele, România.
Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții.
Jur să respect constituția, legile țării și regulamentele militare.
Așa să-mi ajute Dumnezeu”.

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Fățarnicii!
...crima este imensă, sperjur!

CEZAR spunea...

Ala interimar la PSD....
Cica taie pensiile speciale prin IMPOZITARE!!

Unknown spunea...

Dacă era război adicacraxboibadevatay acei români plecați cu duoumul venesinin data sa sevineolezevsa isivapere tata? Au venit ca nu ii mai suporta aiavdevpestebhotare sa le ia pâinea de-a gura pe o leafa de nimic si acum dau buzna acasă dar sa vedem sex vorbmanca aci ma gandesc ca baragamul ii asteapta iar fatucile duse la produsvaci acasă nu gasesc de lucru deoarece bărbații noștri stau in casa si sant lefter PoayevIohanis o sărmăluțe vedem.ate bani

M spunea...

@BONIFATIE

Cam aveți dreptate!!!

Eu aș vrea să se înțeleagă că obținerea de drepturi care depind de politic trebuie făcută prin joc politic.

In politică 90% din motivație este imaginea. Nu poți, in stare de urgență, să te oftici că nu ai concediu de odihnă! Sau că unii nu se mai pot pensiona la 43 de ani. NU DĂ BINE LA IMAGINE!

Doctorii stau 24/24 in spitale, nu se duc acasă ci rămân în carantină, unii din Iași au fost mutați la Suceava, medici pensionari au venit să ajute și vii tu, Coarnă să strigi că polițiștii vor tratament special! În adică să refuze să se ducă, pe perioadă limitată să ajute acolo unde e deficit de polițiști?

Dacă se limita la necesitatea de materiale de protecție, la faptul ca Politia își va face datoria și că după ce trecem hopul o să vedem cum ajungem la o înțelegere era PERFECT!

Și acum, serios, dacă a făcut el scandal ce a obținut? Nu o să dea ăștia drumul la polițiști să plece în concediu de odihnă! Dar lumea a reținut că pe polițiști îi doare în kur, că eu vor concedii și pensionare anticipată.
Judecați domniile voastre dacă e bine!

PS 1 - când am văzut ordinul prin care polițiștii erau trimiși în misiune fără echipament de protecție am fost primul care am postat și mi-am exprimat dezacordul. Dar când o dau în bară am să spun asta!

PS 2 - se pare ca motivația pentru ieșirea necontrolată a lui Coarnă este dată de eșecul unei negocieri desfășurate acum două zile!

BONIFATIE spunea...


D-le U 2! Îmi place că aveți dreptate și când tastați într-o limbă pe care o cunosc pe jumătate. E un fel de aromână.😂