Un produs Blogger.

luni, august 01, 2022

Dubiul din declarația lui Dincu despre pensiile militare

40 comments

Greaua moștenire lăsată lui Budăi de useristul Ghinea și liberalul Cîțu, respectiv garantarea unor împrumuturi din PNRR cu promisiunea că vor fi micșorate toate pensiile speciale, reprezintă piatra de moară care stânjenește dorința ministrului Apărării de a păstra pensiile militare. Nu este suficient ca Dîncu să nu accepte situația. Mai trebuie să convingă și Bruxelles-ul. Cam așa s-ar traduce discursul din această seară al ministrului la Realitatea TV.

„... Pensiile militare nu sunt în niciun fel de pericol. Noi vom discuta și la Bruxelles, dacă estre cazul, eu nu pot accepta situația, iar ministrul Muncii într-un fel a moștenit o situație ingrată, în care un fost ministru a încercat să garanteze pentru niște împrumuturi din PNRR cu promisiunea că se vor reduce toate pensiile speciale, incluzând aici si pensiile miliare, care nu sunt speciale," a explicat Vasile Dîncu, în exclusivitate la Legile Puterii de la Realitatea Plus. 


Cât privește caracterul juridic al pensiilor militare, decât să ne îmbătăm cu apa chioară a politicienilor mai bine să luăm aminte cum le-a caracterizat CCR în Decizia nr. 900/15 12 2020:


Paragraful 

 121. În concluzie, referitor la pensiile militare, reperele constituționale fixate de Curte coincid cu cele stabilite în privința pensiilor reglementate prin legi speciale, cu mențiunea că, în cazul pensiilor militare, nu există componentă contributivă a pensiei, întregul cuantum fiind suportat de la bugetul de stat.



Dincu a mai anunțat că în ședința de Guvern din această săptămână va fi aprobata forma finală a Proiectului de lege a  Statutului cadrelor militare. Proiectul de lege organică va ajunge spre adoptare în Parlament. Vom vedea dacă forma documentului care va intra în Parlament diferă de forma trimisă spre avizare la CES- Vezi AICI


40 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Jocuri de cuvinte, sub care se poate ghici neputinta de a se putea face dreptate la pensiile militare. Mai pot citi printre randuri, ca prefera situatia actuala, cu pensii nesimtite si pensii de muritori de foame, numai sa nu deranjeze generalii de paie si clocarii cu inghetari sau scaderi! Omul a devenit o scula in mana acestora si se lasa manipulat de jaluirile lor viclene. Nu le mai boceste de mila celor cu pensii de 1000 de lei? Le plage acum tuturor, cap-coada, la modul egalitarist, de parca si aia cu 20.000-30.000 lei nu au bani de o paine neagra si amara? Vai, mie, cata elocinta disimulata in lacrimi amare si cata grija ca situatia actuala, mai degraba, sa ramana inghetata, decat macar un rezervist, fie sarac, fie bogat sa nu fie afectat de BM si PNRR in mod dezavantajos! Cu asemenea atitudine, toti activii isi vor lua zborul catre munci in civilie sa le asigure pensii mai bune ca Armata!

mosmartin16 spunea...

Măi oameni buni, haideți să vorbim după ce e scris ! Nu după vorbe ! Deci... e Constituția...legea fundamentală ? Da ! Scrie în ea că ce decide Curtea Constituțională...e obligatoriu ? Da ! Păi dacă această instituție...că ne place sau nu...spune ceva...în scris...respectăm sau nu ?! Iar dacă respectăm...de ce nu acceptăm că această instituție a spus în Decizia nr. 900 / 2020 ( punctul 118 ) că pensiile militare sunt speciale ???! Aud ?! Argumente ?! Nu vorbe...nu...bla,bla,bla !!

micutzul spunea...

Cei de la Bruxelles nu pot obliga Romania să bage pensiilw militare in malaxor din două motive:
1. Nici o pensie militară a vreunui stat european nu se bazează pe contributivitate
2. Ei pot doar să recomande nu pot dicta impotriva legiuitorului român.
Dacă noi avem un prost care lăsat in libertate scrie că până in 2070 cedăm Ardealul înseamnă că il cedăm că așa a spus un tâmpit care era pe o funcție o dată?
In altă ordine de idei avem acum cativa ministrii și cateva ministere care muncesc să repare ce a facut un nebun. Chiar nimeni nu-l poate aresta? Chiar nimeni nu ii poate trage la raspundere pe imbecilii care vindeau viețile batranilor din Romania? Chiar nu mai avem procurori cu zeamă în instalație?

Liviu PO spunea...

Ce-a făcut acest Ghinea nu e incadrabil la abuz în serviciu?

Ein Stein spunea...

Cand min. Dincu va spune ca un general iesit la pensie in urma cu 15 ani are o pensie de n ori mai mica decat a unui iesit anul acesta, abia atunci putem sa speram ca exista sanse sa se intrebe, de ce. Comparatia cu maiorul sau alt grad, arata ca broboada pusa pe cap isi face pe deplin treaba.

Calinmihaib12 spunea...

..la cele scrise în aceste comentarii
se poate adăuga că tov DÂNCU ori minte , ori e "prost"..informat(..!):... "uitând" să spună că PENSIILE MILITARI LOR..chiar au și o PARTE CONTRIBUTIVĂ,
EFECTIVĂ: de 5 % din SOLDA BRUTĂ= în contul PENSIEI SUPLIMENTARE (..!) și PLĂTIBILĂ =sub o formă sau alta= adică în 3-6-9 % (Legea 164/2001,Legea 223/ 2015) sau chiar mai mult: până la 25 % (în pensiile anterioare Legii 164/2001 )=în: "PENSIILE MILITARE DE STAT", sau în cele 13-22 % din PENSILE de model CONTRIBUTIV (Legea 119/2010+OUG.1/2011 , Legea 263/2010), chiar dacă această PENSIE SUPLIMENTARĂ = LEGAL CUVENITĂ = ÎN ÎNTREGIME (..!)= a fost ABUZIV și ILEGAL=TĂIATĂ = NEPLĂTITĂ = FURATĂ (..!), parțial sau TOTAL (cum ..este "situația" și în cazul pensiei mele.!) de către, cel puțin: CASA DE PENSII SECTORIALĂ a M.Ap.N...!

M spunea...

@Liviu_PO

O întrebare foarte bună!

Legea 4/1991 prevede ratificarea PNRR în Parlament. Cuțu nu a prezentat PNRR ci doar câteva cifre. Cu toate astea a fost ratificat. PSD, acum tare in gură ca măgarul în p#lă, a votat PNRR-ul. Alături de toate celelalte partide. În felul ăsta a fost exonerat Ghinea Slinosul de răspundere.

Să fie însă clar: asistența BM nu înseamnă impunerea unor soluții. Trebuie să ne temem numai că PSD se va face din nou cârpă de șters pe jos pentru a fi pe placul unora sau altora. Să ne mai îngrijorăm și că în conducerea PSD este O. Vasilescu.... Colonele..... Colonele.... Ai să vii în genunchi să te primesc în legea pensiilor civile!!!!!

M spunea...

Sondaj Avangarde

Potrivit acestor răspunsuri, PSD ar obține 37% din voturi, PNL 23%, AUR 11% iar USR 9%. UDMR este la limita pragului electoral cu 5%. Noul partid al lui Dacian Ciolos este cotat cu 1% iar fostul premier are cea mai slabă cotă de încredere: 6%.

Liderul PSD Marcel Ciolacu este liderul în care românii declară că mai degrabă au încredere (25%), urmat de premierul Nicolae Ciucă (18%), președintele Klaus Iohannis (15%), George Simion (11%) și Cătălin Drulă (9%).

De remarcat că partidele de centru au crescut peste pragul de 50% - 55% în detrimentul partidelor extremiste AUR și USR.

În plus se vede o lipsă de lideri în toate partidele.

O alianță firească a partidelor de centru ar aduce stabilitate vieții politice!

Liviu PO spunea...

@M
În acest caz,înșelăciune...S-ar mai putea și obținerea de fonduri europene prin prezentarea de date inexacte?

Vali spunea...

Acest individ Ghinea de la USR trebuie sa raspunda in fata legii !Cine e asta sa se joace cu viata poporului roman, cu armata tarii ??? La parnaie cu el !

Simdum spunea...

trimit acest comentariu pana unii pricep ceva si nu ma las prostit de nimeni!!!!

luchy19 spunea...

https://www.cancan.ro/fabulos-ce-suma-a-castigat-un-profesor-din-arad-in-doar-o-luna-din-meditatii-20663415


Sprijiniți învățământul, au salarii mici.

Simdum spunea...

Dmn Ministru are dreptate cand spune ca militarii nu sunt contributivi la Bugetul asigurarilor sociale ca la civili cu salariu, ca militarul are SOLDA ACORDATA DE STATUL ROMAN, constient fiind ca ARMATA e INSTITUTIE FUNDAMENTALA A STATULUI si STATUL e singura institutie care ii angajeaza si fraierii depun si un JURAMANT SACRU ca viata e o mizerie care tre cedata STATULUI, fara ca STATUL sa se OBLIGE sa mi apere VIATA, ONOAREA SI DEMNITATEA MILITARA si pe deasupra mai zice politrucu romanesc ca am si pensie nesimtita!!!! HAI SICTIR POLITRUCI DE DOI LEI!!!! POLITRUCULE!!!! apara ti singur averea ca eu te trag in teapa!!!

Huhu Rezea spunea...

@Simdum
Ai răbdare până sunt moderate comentariile. Eu mai am și alte treburi decât să aștept ce comentarii mai apar pe blog.
Nu ai deloc dreptate cu indicele de corecție a PMA introdus în 2013. Rostul acelui indice este de a atenua diferențele de cuantum pensie generate de stagiul complet de cotizare, variabil de la 20-35 ani, incepând cu anul 2011
Noua lege a pensiilor militare, aplicând pentru toată lumea același stagiu mediu, mai mare de 25 ani, elimină indicele de corecție.

Simdum spunea...

Dle HUHU: Indicele de corectie e prevazut doar in L263, art. 170, si in toate comentariile din 2015 pana in prezent, nu este in nici o discutie ca un factor de marire a pensiei decat la civili, asa cum am aratat si mai arat:
În anul 2013, modul de calcul al pensiei de stat prevăzut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificat prin introducerea unui element denumit indice de corecție. Voi arăta în cele ce urmează că această modificare a formulei de calcul a rupt legătura dintre determinarea inițială a pensiei pe baza punctului de pensie și este de natură a crea diferențe relevante între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți. Mai mult aceste diferențe se pot majora în timp.
Pentru a arăta cele de mai sus vom porni de la formula curentă de calcul:
Pensie = Punctaj anual ajustat * Valoarea punctului de pensie
Punctaj anual ajustat = Punctaj mediu anual * indice de corecție
Punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctelor de pensie obținute pe parcursul vieții active și împărțirea la stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare încă de pe acum se poate observa că pensia nu este egală cu punctajul mediu * punctul de pensie.
Cum se calculează indicele de corecție: potrivit art. 170 din Legea 263/2010 acesta este egal cu 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie (în practică se ia salariul cu 2 ani în urmă, de exemplu pentru 2016 referința este 2014) / valoarea punctului de pensie / (1+rata medie anuală a inflației pe anul 2011- respectiv 5,79%).
De exemplu pentru anul 2016: 43,3% * 2328 (salariul mediu brut din anul 2014) / 871,7 / 1,0579 = 1,09 (rotunjit).
Astfel,
pensie = punctaj anual ajustat * valoarea punctului de pensie =
(Punctaj mediu anual * 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie/ valoarea punctului de pensie) / 1,0579 * valoarea punctului de pensie
= Punctaj mediu anual * 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie / 1,0579.

M spunea...

@luchy19

În SUA poți să angajezi polițiști pentru diferite sarcini. Faci o nuntă acasă și vrei să ai poliția care să gestioneze traficul? OK! Faci cerere, plătești și vine nino-nino pe strada ta! Face firma X săpături pe stradă? Angajează o mașină de poliție să stea acolo să nu cadă un prost în groapă!

Angajarea se face frumos, pe bază de preț/polițist/oră = 70 USD respectiv 130 USD în weekend (că au spor de SDSL). La câțiva polițiști simpli trebuie să angajezi și un sergent .... 72 USD.
O parte din bani intră în buzunarul polițistului, o parte se face buget la Poliție. Banii ăștia nu intră în calcul pensiei!
Polițistul respectiv este considerat în misiune și are TOATE prerogativele de polițist!

Simdum spunea...

In PNNR scrie clar ca indicele de corectie tre sa discara!!! CUM DISPARE???? Ca pensiile celor din 01.01.2023 le scad cu 41% prin disparitia indicelui de corectie!! Ce pui in loc???? Stagiul scazut la 25 de ani???? Sau ce??? sau stagiul fiecaruia in functie de DATA PENSIONARII??? ca CONTRIBUTIVITATEA TRE SA FIE REALA, nu imaginata de govern...

M spunea...

@Liviu PO

Da... cam pe acolo ar fi! Prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

Dar dacă nu le-a luat pentru el sau altcineva ci pentru Statul Român? Ar trebui ca UE prin OLAF să se sesizeze mai ales că, dacă îmi aduc bine aminte, ei au ceva și pe culpă profesională gravă. (dar se poate să greșesc și nu pot să verific acum!!!)

Adevărul e că Ghinea Slinosul poate să plătească într-un singur fel: POLITIC!

Vă uitați la falimentul statului Sri Lanka?

Președintele Gotabaya Rajapaksa a făcut NUMAI tâmpenii dar a avut și mare ghinion!
- în 2019 au avut loc o serie de atentate care au lovit grav turismul,
- în 2020 când turismul începea să își revină a redus în mod populist taxele și impozitele și a venit criza cu covidul!
- în 2021 a dat o lege de trecere la "agricultura organică" și a distrus agricultura (mai ales cultura de ceai și orez) cu o scădere a producției de 40% (după unii analiști.

Acum Sri Lanka este în faliment și președintele a tăiat-o din țară în Maldive!

Față de ăsta, Ghinea Slinosul și USR sunt mici copii dar au potențial!!! 😂

Simdum spunea...

Art. 170

(1)Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.

(2)Începând cu anul 2013, câştigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

(3)Indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie.

(4)Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.


Dle HUHU, daca ai dreptate, eu ti o dau!!!!

Simdum spunea...

indicele de corectie are legatura cu stagiul de cotizare??? CUM????

Simdum spunea...

mai e un aspect legat de pensia suplimentara creata pentru a adauga la pensie si nu ca reinterpretam si spunem ca pensia suplimentara sunt germenii sistemului contributiv de penzii.
EXTREM DE FALS!!!!

Simdum spunea...

Cum sunt eu sau altul inscris la penzie inainte sau dupa 01.04.2001, ca in solda nu am nici un element de CONTRIBUTIVITATE, principiul penziei de serviciu era RECUNOSTINTA si bla, bla, bla????

Simdum spunea...

in legea 263 nu se precizeaza explicit de ce tre un indice de corectie, poate la fel de neexplicit va fi modul in care il scot cavezi Doamne, papucul alb tre sa fie rosu...

spiritul lui Haret spunea...

Stein ce nu este adevarat in spusele lui Dancu cand afirma ca exista generali care au pensii egale cu ale unor maiori?Unde e broboada?
Solutia. Ridica pensia generalului de ieri la nivelul pensiei generalului de azi si coboara pensia maiorului de azi la nivelul maiorului de ieri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spirite, o sa ne dea astia la pensii niste solutii cu super glue sa ne cante cucu prohodu' lui Dîncu! Tare ma tem ca Banca Mondiala nu-i acolo decat de smardoială nasoală, fară mare scofală, dupa ce s-au lasat imbroboditi de scrofoteii gulerati, ca la cum se exprimă Vasilică, cu ingrijorare si frică, ar parea ca fac de noi caterincă, la o adică, sa nu-i lase pe gușteroii imbuibați cu buza friptă in criptă. Tonul din vocile politicienilor, din ultima vreme, cam incepe sa se screme ca ar fi pacat si nemeritat sa se apuce la pensiile mari de taiat sau stopat, ca una, ca alta si balbaieli cu tanguieli si siropoase boceli, sa intelegem voalat ca sunt bune de pastrat si protejat, cat despre pensiile handicapate si de ani de zile nemajorate, s-au mai auzit compatimiri si jăluiri cu promisiuni de indreptat cu mariri, mai ales pe aceste scumpiri?! Lozinca acoperitoare pentru a proteja TOATE pensiile militare, de la mic la mare, este ca ele nu sunt speciale dintr-un capriciu, ci doar de serviciu, adicatelea cele mari fiind macrele fara zgarci, iar cele mici tot niste carici ca de bibilici, dar impreuna gaina batrana face ciorba bună sa crape in burdihanele, ca niste ghiozdane, mafiile clocare si ale ghenaralilor de paie! Păi, asta-i ,,bafta'' cu sula in coasta la toata oastea,'tu-le rasa de la Malaxa?

Ein Stein spunea...

Pai vezi tu spiritule, nu intelegi tu care pretinzi ca ai fost militar, de Dincu ce sa mai zici. Solutia aia data de tine e cel putin dubioasa, cu generalul am inteles dar maiorul ce ti-a facut. Era vorba ca la situatii identice si pensii identice, in nicio imprejurare maiorul nu se va afla intr-o situatie identica cu generalul, atunci care e spilul sa-i compari? Probabil sa ajungi la o solutie ca aia data de tine. Nu trebuie sa cresti sau sa scazi cuantumul pensiei nimanui, trebuie doar un algoritm comun pentru toti, din care sa rezulte cuantumuri identice pentru situatii identice almintrelea te trezesti ca sar de cur in sus smecherii, ca se taie de la ei sa dea la altii.

monteoru spunea...

Cred ca zboara puiul cu ata.Pensiile acordate prin legi speciale dispar.Va place sau nu va place e singurul mod in care se poate pune ordine in sistemul de pensii.
Apreciez ca trecerea in PNRR este lucru pozitiv pentru ca obliga sa se infaptuiasca.

Andrei spunea...

A apărut proiectul de lege privind Statutul Cadrelor Militare

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/08/LG-2.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Andrei, Statutul este un document oficial mincinos si odios, in care se minte tare ca noi avem gratuitati medicale sau acces in hoteluri militare! Sunt mancat de aceste baliverne, asa ca, papachi si-un praz verde, pentru ca din toate polologhiile si prostiile doar gheneralii de paie si dottore copy paste se regasesc aici cu toate drepturile!

Luc 3 spunea...

@Haret,și generalii, ca și maiorii,ca și toți ceilalți militari,trebuiesc aduși la ......AZI!!! NU......UNII IERI,ALȚII, AZI!!! Cred că ai greșit,fără intenție! Toate cele bune!@ monteoru-Dacă se aduc toți la azi ,nu vor mai fi necesare alte....PNNR,etc.!!!

Gigi spunea...

D.le H,am crezut ca s-a întles cum a stat treaba cu acel indice de corectie!Da a fost prevazut în legea 263/2010,art.170,sa se aplice un indice de corectie ce reprezenta 43,5% din PMA,este valabil si acuma ptr.civili.Datorita faptului ca stapanirea de atunci a considerat sa amâne punerea în aplicare art.170,cei care au iesit la pensie în 2011,nu au beneficiat de aceasta prevedere.
Guvernul Ponta,cand a venit la putere în 2013 a binevoit sa treaca la aplicarea acestui art.170,dar numai pe anul 2013,pe anii anteriori nu s-au mai dat nimic,motivând ca ar fi drepturi retroactive.
Deci,cei care au iesit in 2011,2012,nu au mai primit nimic.
Asa au stat treburile.

Huhu Rezea spunea...

Gigi
Nu a fost chiar asa!
In 2013 a fost o decizie a CCR care a obligat ca pentru anii 2011 si 2012 să se aplice indicii de corecție calculati pentru acei ani.
Noii indici de corecție s-au aplicat pensiilor stabilite in anii 2011 si 2012 incepând cu data publicarii Deciziei CCR în MO. Cresterile pe lunile anterioare publicării DEciziei în MO au primit numai cei care au formulat exceția de neconstitușionalitate și cei care au avut doasare pe rol pendinte de acea cauză.
Tot prin decizii ale CCR au primit indici de corecție și pensiile de invaliditate și cele anticipate parțial corespunzători anilor în care acestea au devenit pensii pentru limită de vârstă, potrivitL 263/2010.

Huhu Rezea spunea...

Gigi
continuare
Pensiile militare recalculate în pensii contributive, în anul 2011, nu erau îndreptățite să primească indici de corecție, punctajul lor fiind calculat din stagiul complet de cotizare de 20 ani

Gigi spunea...

@H Da,in 2013 s-a inclus IC si celor care nu au primit,dar numai ptr.anul 2013,nu si ptr.anii anteriori.Da,a fost introdus in 2013,in baza unei Decizii a CCR.Atunci CCR-ul mai judeca corect.
Legea care amâna aplicarea art.170 din l.263/2010,a fost l.285/2010,a guv.Boc.Celebra lege care a dus si la amanarea legii 284,legea salarizarii unice care nu a fost aplicata niciodat.O stiti,dar...doar reamintesc.Ba era indreptatiti sa primeaca IC,conf.art.170.Nu scria nicaieri in lege ca existau exceptii.Numai dupa ce au dat l.285,nu s-a mai aplicat.Adica au modif.l.263,cum s-a intamplat cu l.223,modificata inainte de a intra in vigoare OUG.57,celebra OUG 57.

Ionel spunea...

O nouă lege a pensiilor, în Parlament. Cine vor fi beneficiarii. „Așteptăm de urgență propuneri de amendare”
Publicat la 4 august 2022, 06:00 de Ionel Sclavone
Sindicaliștii din Poliție își îndeamnă membrii să propună amendamente la proiectul de lege privind acordarea pensiilor militare. Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat pentru dezbatere, urmând ca votul final să fie dat în Camera Deputaților. Activiștii din cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC), au anunțat că au luat parte la o primă discuție pe marginea proiectului de lege.
Conducerea Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC) își îndeamnă membrii și nu numai, să facă propuneri de amendamente pe marginea proiectului de lege privind acordarea de pensii militare de stat. Într-un comunicat de presă, postat pe site-ul sindicatului, reprezentanții polițiștilor au anunțat că au avut o primă discuție pe marginea inițiativei legislative la Parlament.
„Astazi, la Palatul Parlamentului, intre orele 09-12, reprezentantii organizatiei noastre au participat la discutarea proiectului de lege privind pensiile militare de stat. Facem precizarea că proiectul de lege a fost depus la Senat sub nr. BP 313 / 18.03.2015, iar camera decizională este Camera Deputaților. Așteptăm de urgență propuneri de amendare a proiectului de lege sus menționat”, se arată într-un comunicat de presă transmis de sindicatul polițiștilor.
În acest context sindicaliștii au anunțat proteste de stradă, în fața sediului Ministerului Finanțelor. Timp de trei zile, între 9 și 11 august, de la 10.00 și până la 12.00, polițiștii vor picheta instituția condusă de Adrian Câciu, solicitându-și drepturile. Ei cer să se aplice Legea-cadru a salarizării, să li se acorde o serie de sporuri prevăzute de acest act normativ, să li se actualizeze și să li se recalculeze pensiile militare de stat.

Sindicaliștii anunță proteste de stradă
Sindicaliştii din Poliţie au anunțat că vor picheta timp de trei zile sediul în care funcționează Ministerul Finanţelor. Ei solicită, între altele, punerea în aplicare a Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.
„Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliție, cu președinții Camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniștrii MAI și ai altor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime și soluțiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alții”, au anunțat sindicaliștii din poliție, într-un comunicat de presă. În cazul în care nu vor avea un răspuns pozitiv la revendicările lor, sindicaliștii susțin că extinde aceste proteste, în mod legal, la nivel național, recurgând la „acțiuni de protest inedite”.
Revendicările sindicaliștilor din poliție
Printre revendicările sindicaliștilor din poliție se numără aplicarea Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 – Anexele VI şi VIII (referitoare la militari, poliţişti şi personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupaţională bugetară Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.
Aceștia mai cer actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat – conform Legii nr. 223/2015 – care au fost ,,înghețate”, în ultimii ani, prin OUG.
Pe lista cererilor se mai află acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite. Un exemplu în acest sens este sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliţiei judiciare. Acest spor, se arată în comunicat, este „este aplicat discreţionar în MAI, la nivel minimal, deşi Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%”.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Nu mai răspândiți dezinformări
Proiectul acela este din 2015, introdus de Dogaru.A fost înlocuit de proiectul Guvernului care a devenit L 223/2015

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Acest proiect este asa de nou incat a fost RESPINS DEFINITIV de CD in anul 2016:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=14789

M spunea...

@Ionel

Domnu' comandant, s-a depășit momentul! Pagina a fost publicată pe "2018-02-20" dar acum a aflat și Evenimentul Zilei! 😂

Ionel spunea...

Dar nu este vorba de proiect, Este vorba de faptul ca politistii sunt uniti si trec la lucruri concrete. Asta este esentialul