Un produs Blogger.

miercuri, august 31, 2022

PNRR; ministrul Budăi a făcut tranziția de la sintagma "pensii speciale" la cea de "pensii stabilite și plătite prin legi speciale".

125 comments
Marius Budăi a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, când vor fi eliminate pensiile speciale şi care este viziunea sa pe acest subiect.

Suntem pe ultima sută de metri cu discuţiile cu Banca Mondială şi cu ministerele de resort. Tot în prima parte a lunii septembrie o să mai avem, conform memorandumului aprobat în Guvern, cu tot ce înseamnă miniştrii care fac parte şi care au în coordonare indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unei legi speciale şi când vor lua soluţia, aşa cum v-am obişnuit până acum, cu siguranţă vom…. “, a afirmat Marius Budăi.
El a mai fost întrebat dacă magistraţii ar trebui să aibă pensii speciale.

A fost o discuţie şi este o discuţie intensă şi uzitată foarte mult din punct de vedere politic. Această decizie a fost luată demult tare. Nu cred că cineva trebuie să aibă o pensie care să depăşească salariul preşedintelui, aşa cum a spus şi Marcel Ciolacu, şi mai ales o pensie care să depăşească salariul în plată. Şi atunci aceste discuţii sunt pe masa coaliţiei, sunt în acel comitet la care făceam referire anterior, memorandumul aprobat în Guvern şi venim cu soluţii”, a mai transmis ministrul Muncii


UPDATE

Premierul Ciucă, supărat că Budăi și-ar fi încălcat fișa postului.

Reporter: Vor fi majorate pensiile și salariile? 

Ciucă: Nu s-a discutat în coaliție, nu pot să răspund cu DA sau NU


„Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului,  red că și în fișa postului ministrului Muncii, iar când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea consiliului național tripartit, plus discuțiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliției și la nivelul Guvernului.

Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii așteaptă de la noi, să știe că Guvernul este în măsură să ia decizii și măsuri reale și nu vorbe. Discutăm de ce facem, nu de ce vorbim“

125 de comentarii:

Brenda spunea...

Nu este rău,dar dece ministrul Dâncu nu iese să spună în ce stadiu se găsesc normele pentru pensiille militare,sau dacă se lucrează la asta

MIȘU spunea...

În rândul rezervistilor, circulă pe watsapp informația ca PSD & PNL, vor indexa începând cu ianuarie,2023 pensiile civililor cu 8%, iar cele speciale și ale rezervistilor, cu doar 5,1 % .
Iar ne-o trage ,,guvărnul mău,,,în frunte cu comandantul ,Ciucă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Budigăi e omul aproximatiilor, negasirii exacte si la timp a solutiilor, a bajbaielilor si promisiuilor, nu ca cel dăștept, erect si direct cum e acel cotoi de play cu boi, înhipt si de soi din prori-i budigăi, si ia cititi cum le molfăie ca pietrele de moara ca pe majistrati si ghiftuiti sa nu-i doara la borseta de la subsuoară! Hai, ca el le mai brodeste si chiar le mai nimereste pe degete si din codoi de pește, dar ce ne facem cu lăbaralii cainosi si odiosi, care se arata furiosi de initiativele celui in budigai si nu ne-ar da nici macar doi pulei ciocardei sa n-ai cu ei ce sa ei?!!!

GO spunea...

Este extrem de grețos că deși toate partidele militează pentru pensii egale, nici unul - dar absolut nici unul nu militeaza și pentru egalizarea celorlalte drepturi între cetateni. La fel mass media și chiar și justiția.

Nu am văzut un partid sau un jurnalist pornit contra pensiilor militarilor, sa susțină: “-Băi, frate! Le desființăm la militari dreptul de pensie militară și ii facem contributivi ca pe civili! Dar nu ii mai ținem pe militari nici cu interdicții de sindicat, de a avea firme sau de a face greva și ei, sau cu interdicția de a candida etc. Și sa le ridicam și obligațiile la război după ce se pensionează! Adică ii facem egali cu civilii, nu doar la pensii, iar la restul ii ținem tot negri …”.

Si atunci ce credibilitate poate sa mai aibă un partid sau un jurnalist, căruia ii stau in gât pensiile militarilor? Dar care tac mâlc știind ca militarii suporta “n” interdicții de drepturi, culmea ca afectează in mod direct dreptul la o potențiala pensie contributivă!

Cu justiția este și mai încurcată! Prin justiție asimiland și CCR? Cum sa nu reacționeze justiția și CCR sa respecte Constituția, când membrii justiției cunosc clar ca de exemplu, militarii au drept garantat de sindicat prin Constitutie, iar L80/1995 zice ca militarilor le este interzis dreptul la sindicat?

Și uita așa, apare o prostituție generalizată asupra armatei, întreținută de partide, mass media și justiție.

Cezar spunea...

Plx..199..viitoarea "Lege a pensiilor militare" - clar!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mișu, pai, daca e vorba de asa ceva, atunci merita sa fie dati jos cu strada! Iac-așa!

Huhu Rezea spunea...

Mărimea pensiilor pe contributivitate depinde de marimea soldelor/salariilor din întreaga activitate si de numărul stagiilor de cotizare.
Aș vrea și eu ca la magistrați, cum explică Budăi unui ziarist habarnist( sunt ei și pensionari militari habarniști) ca odată cu creșterea valorii punctului de pensie să mi se reducă partea necontributivă a pensiei militare.
Dar, pentru ca să se întâmple asta, trebuie mai întâi să-mi stabilească legal cât este partea contributivă a pensiei mele militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ave..re, Cezare, in buzunare cu hartii de ziare de mare valoare si puteri financiare! Ehei, Pulexei 199 o hi, brei, viitoarea Leje a penziilor brotacare, dar macar sa le faca si pe alea de ocare mai cocoșate în schinare, că doar deformarea cu handicaparea mai hacana nu doare la buzunare cu ceva, dar tare cred ca Banca Mondiala are o alta socoteala misto, asa cum tot dzice cașto camaradul nostrum, @Leo, adicatelea sa forfotească, borfolească si schilodească la nasolo pensiile hașpeleo baro, necașto, bro!

Leon spunea...

Exemplul cu Magistratii, dat de Budai la intrebarea habarnistului de ziarist, nu este prea fericit, deoarece pensiile magistratilor nefiind prinse in OuG.59, se actualizeaza permanent in functie de majorarea salariilor activilor..!

nr. 1 spunea...

Dle Huhu, acum ca s-a clarificat ce sunt pe real pensiile militare si cu ce se mananca ele ramane sa se stabileasca faptul ca pensiile militare nefiind speciale cu toate ca sunt stabilite si platite prin legi speciale , nu pot fi decat contributive ! QED! EVRIKA -Pasul 1 !Pasul 2- va fi calculata partea contributiva ! Pasul 3- intra PNRR in jos si pensiile excesiv de avantajoase (cele cu 4 cifre si un zero la coada)vor fi un pic barbierite! Fine del primo tempo!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Este foarte corect cum a explicat ministrul Budăi.
Partea contributivă a pensiei magistratului crește numai odată cu majorarea valorii punctului de pensie, iar partea necontributivă se majorează prin actualizare cu indemnizația și sporurile magistratului în activitate, similar cu ultima lună de activitate a magistratului pensionar.
Pensia brută a magistratului este 80% din indemnizația si sporurile din ultima lună de activitate si crește cu 1% pentru fiecare an lucrat în plus peste 25 și nu poate fi mai mare decât această bază de calcul, potrivit noului statut al magistraților.
Când crește partea contributivă a pensiei nu crește și pensia brută, pentru că se micșorează cu aceeași valoare partea necontributivă plătită de la buget.

mosmartin16 spunea...

Exprimarea lu' "Budă", respectiv "pensii stabilite și plătite prin legi speciale"...e consecința faptului că cineva i-a șoptit în ureche să nu o mai țină langa cu prostia din tărtăcuța lui! Iar pentru cei care-s "dăștepți" în privința definirii pensiilor militare de serviciu ca fiind...nespeciale...să "cetească"( dacă își pot învinge lenea și capacitatea de înțelegere )...Decizia Curții Constituționale 900 / 2020 ( punctul 118 și cele din jur ) ! Și art.147 din Constituție unde se precizează că deciziile CCR - că ne place sau nu, că-i suspectăm pe judecătorii Curții că răspund ori nu la comenzi politice - sunt obligatorii !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Parca mi-ar hi foame si halesc mereu litere: Dobitoken, care mi-a schimbat prostoken tastatura, mi-a montat bara, care tasteaza distantierea, cocoșată in afara anapoda si trebuie sa bat tare si pana la disperare sa realizeze acea solicitare, producandu-mi o stare de enervare si astfel imi pierd total din concentrare! Nu stiu cum naiba sa fac dara sa-i iau din curbura in afara, ca daca as incovoia-o invers ar tasta fara greș... Daca as scoate-o de tot s-o indrept cred ca n-ar fi un lucru dăștept si i s-ar anula toata eficacitatea de a mai tasta ca lumea... Doar tot plăvanul cu montatul poate sa-i afle si repara beteșugul cu cocoșatul, 'tui salteaua Relaxa cand arcurile au luat-o razna si n-ai cum sa-i pui mandrii coapsa sa-i tragi capsa, ca pe ringul restaurantului Capșa!...

GO spunea...

Incurcata treaba cu pensiile militarilor, si urmare a subiectivismului unora dintre cei pensionati. Niciodata nu va exista o unitate de opinii, cat timp:

1) Unul pensionat vrea contributiva, dar fara sa tina cont ca activul poate vrea contributiva si din activitatea de firma sau de primar, pe langa contributivitatea ce ar rezulta din veniturile de militar. Nu poti sa invoci ca vrei contributivitate, dar in acelasi timp sa limitezi dreptul la contributie. Acest fapt inseamna ca cei cu contributivitatea trebuie sa ganditi si din perspectiva militarilor activi. In plus, ca suntem si in rezerva care gandim tot ca activii. De exemplu, daca as fi trecut pe contributiva, eu vreau despagubiri pt. ca faptul ca in activitate mi s-a interzis sa contribui la pensie si din activitatea de aministrator de firma sau de parlamentar.

2) Cezar zice ca banda stricata de patefon, nu stiu ce de Plx 199/2020. El nici macar nu intelege ca proiectul acela nu rezolva decat eventual problema pensiilor foarte mici ale militarilor. Nu si fondul problemei.

Cheia este una singura: ACTUALIZAREA ori de ca ori sunt majorate soldelor militarilor in activitate, COROBORATA cu reevaluarea algoritmului de calcul al pensiilor militarilor. Atentie, ca doar ACTUALIZAREA nu elimina discriminarea si decalajul intre pensii, deoarece salarizarea s-a efectuat pe legi diferite. Iar legile cu cat sunt mai noi, cu atat includ elemente salariale mai multe generatiilor pensionate mai recent, elemente inexistente in legile anterioare. Si nu ai cum sa ACTUALIZEZI unuia pensionat inainte de 2000, un element salarial care nici nu exista cand acesta s-a pensionat, pt. ca valoarea acelui element actualizat este zero.

Ca atare, solutia este o noua lege a pensiilor militare. In doua variante: fie sa includa elemente salariale FIXE ACTUALIZATE si care sa se regaseasca in cuantumul pensiei fiecarui militar, indiferent de momentul pensionarii. Si aceste elemente fixe sa constituie baza cuantumului pensiei. Acest fapt inseamna taierea altor elemente extrasalariale din calculul pensiei, cum ar fi Oskar etc.

O alta solutie si poate cea mai realista - dar si cea mai simpla, este introducerea in noua lege a unei prevederi de corectie a decalajului, pe baza egalizarii din oficiu a pensiei a unuia pensionat in trecut, cu pensia a unuia pensionat mai recent. Bineinteles, pentru aceeasi vechime, grad, functie. Si atunci cand apare un decalaj la aceeasi vechime, grad, functie etc. intre militarii pensionati in perioade diferite, automat pensia cu cuantum mai mic sa fie egalizata cu pensia cu cuantum mai mare. Fara sa se mai tina cont ca pensia cu cuantum mai mare, era asa din cauza ca era marita de Oskar, care nu exista pe vremuri etc.

In orice situatie, trebuie neaparat revenit la fundamentul existentei pensiilor militare, si din motive care tin de autoritatea militara! Cunoastem foarte bine ca un militar pensionat, poate fi mobilizat si trimis la razboi. Iar la mobilizare, niciodata NU trebuie sa apara un militar cu grad inferior/functie inferioara cu pensie mai mare decat un militar cu grad superior. Pentru ca in acest moment s-a rupt deja principiul autoritatii si ierarhiei militare. Eu tin foarte mult la acest aspect. Va spun drept, ca eu (sunt in rezerva, deci pot fi mobilizat) daca as intra intr-o astfel de situatie, as refuza comanda oricarei structuri sau orice alta functie, daca as descoperi ca anumiti militari din structura cu grad mai mic decat al meu si cu functie mai mica, aveau pensie mai mare decat subsemnatul. Le-as ceda lor atributiile mele si as pleca direct pe la Parlament si la Guvern, sa imi explice ce si cum este cu subminarea autoritatii in armata romana.

M spunea...

Pensiile militare vor rămâne necontributive iar ele vor fi scoase din cei 9,4%. Majoritatea militarilor se bucură! Câțiva, nu! Așa e viața! 😁

Pensii "speciale" și "pensii stabilite și plătite prin legi speciale" e (sic!) două lucruri diferite!
O pensie poate fi specială deși e stabilită și plătită prin legea generală dar prin articole care stabilesc condiții diferite față de norma generală (ex. agricultură, energeticieni etc.)

Pensiile stabilite și plătite prin legi speciale înseamnă că au articole în legi separate față de legea generală sau, în cazul pensiilor militare, au o lege proprie!

Leon spunea...

Huhu Rezea, ce stim noi doi, dar si alti colegi, am scris de mai multe ori pe blog, d-ul ministru Budai a explicat foarte corect( pana astazi eu nu l-am auzit cu aceasta explicatie !).
Eu sustin ca pensiile magistratilor, per total, au crescut numai in urma ACTUALIZARII; reamintesc colegilor ca in perioada Decembrie 2017- Ianuarie 2022, in timp ce Pensia medie bruta la Militari a crescut NUMAI cu 8,8%, la MAGISTRATI a crescut cu aproape 50% datorita ACTUALIZARII..!!

Huhu Rezea spunea...

@M
Vezi că ai înțeles!
Acum poate să vină Budăi să spună că o pensie stabilită prin legi speciale nu poate să fie mai mare decât baza de calcul actualizată corespunzătoare lunii/lunilor alese.
Ce trece peste baza de calcul se taie prin decizii de revizuire emise de la data intrării în vigoare a noii legi.
Se rezolva astfel reforma pensiilor stabilite prin legi speciale cerută de PNRR!

M spunea...

@Huhu Rezea

😁 Cum spuneam mai ieri... am impresia că vă enervez atât de tare încât nici nu mai citiți ce scriu eu pe acilea! Acum vreo juma de an mi-am luat înjurături că am scris cam același lucru!

Ionel spunea...

Nu va mai uitati in gura lui Budai ca toti gandesc la fel. Sa vedeti voi ca de la 1 ianuarie 2023 pensiile vor fi indexate, cu exceptia celor calculate altfel decat pe contributivitate (asta ca sa nu le zic termenul ala....). O sa fie cum a fost in 2021 cand Catu ne-a dat... NADA. Una este sa nu indexazi o pensie de 20 000 de lei si alta una de 2 000 de lei !!!! O tot lungesc cu viitoare lege a pensiilor militare.......o sa inceapa razboiul PNL cu PSD, iar principalul vizat Ciuca, fost militar cu pensie "nesimtita", o sa fie principalul vizat ! Noi...in secundar, la pierderi colaterale !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Apăi, @ Onorabile, cum i-ati explicat lui @M, simplificand cuvintele, ar rezolva la rezervisti toate pensiile mici si medii, pentru ca rezultă ca cele mari s-ar poticni la cei 85%, daca v-am inteles cum se cuvine si bine.

Huhu Rezea spunea...

Pensiile mari s-ar poticni la 85% + 20% x 85 din baza de calcul.

magda spunea...

Si daca vor proceda la fel ca la 1 ianuarie a.c.? Unii cu 5 alti cu 10,12...Ei?
A....Sa nu uitam. De la 1 ianuarie 2023 ,prin indexari,mariri si alte matrapazlacuri( mergem pe gura lor acum),vor aparea inevitabil noi batalioane poate divizii de cass-isti.Sau poate ca si asta este in plan?/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi sarbatorim Ziua Limbii Romane, ce-si are originile in veacurile si mileniile strabune. La multi ani, grai romanesc, in țara in care oamenii traiesc, muncesc, iubesc si se inmultesc, dar pacat ca nu toti si bine nu-si cunosc cuvintele pe care le rostesc!

M spunea...

Eu de-al dracului aș băga și impozitare progresivă! Să nu mai aibă dreptul nimeni să o aibă mai mare decât a domnului Președinte! 😁

nr. 1 spunea...

Cf. OUG 114/2018 art. 84 nr. crt. 1 si 2 si in special nr. 2 , paranteza (3) : In cazul indexarilor succesive, cuantumul acordat nu poate depasi suma rezultata din aplicarea ratei medii a inflatiei, in conditiile art 59 alin. 1 asupra mediei soldelor....cuprinse in baza de calul......la care se adauga suma reprezentand interventia ratei medii anuale a inflatiei, in aceleasi conditii , din operatiunile de indexare anterioare.Asadar poticnirea nu e posibila.

Brenda spunea...

Și dacă se destramă coaliția asta????

Huhu Rezea spunea...

nr.1
Conform celor scrise de gulerați în Plx 199/2020, indexările sunt doar niște actualizări anticipate care dispar la prima actualizare.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Gulerații ăști damblagii din MApN au fost votați de către popor pentru Parlamentul României sau deputați și senatori. Și atunci ne întrebăm. Gulerații conduc Parlamentul sau Guvernul ? Primăria o conduce primarul sau secretara cu femeia de serviciu ? De ani de zile tot aud de gulerați. Ăștia nu mai mor ? Nu pot fi spânzurați de stejarul din Borzești ?

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Ca să-ți răspunzi singur la întrebare analizează cine a dat peste dește deputaților ca să nu adopte Plx 199/2020.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, situatia poate fi si asa, cu destramarea, in acest caz aparte de incompatibilitate, intre partidele ce-si au interesele viu disputate si nu se ajunge la o paritate cu pensiile majorate, sau la energie liberalii nici nu concep sa stie de ideea de plafonare a preturilor care ne-au stors la buzunare, caci alianta se destramă ca o scamă din cojocul de blană si PSD va cere pe buna dreptate alegeri anticipate. PNL acum, de voie si de nevoie, trebuie sa denseze cum le canta PSD la cimpoaie din chiele de oaie Made product bye Becali, caci oricum cu atitudinea lor ca o perdea de fum si contrară sunt pe drojdie electorală, mai ales ca acum inversunati se opun majorarii pensiilor la cuantum si cer behăind ca niste oi demiterea lui Budăi ca nu s-a sfatuit cu Malaimare Ciucale in problema pensiilor pentru majorare (a se citi majorarea toporului pentru taiere ca in vremurile grele, cand guvernau si huzureau sub pixelul mov al turnatorului, Borhot Petrov)!
+++S-a anuntat chiar acum ca a murit mama Presedintelui PSD, Marcel Ciolacu. Dumnezeu s-o ierte si s-o binecuvanteze!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, pai, ce rau este in impozitarea progresiva sa le-o puna de-o colivă celor care o au mai mare si mai tare in parcare, cum o are gângavitul balbait, Malaimare Ciucalaie, depasindu-l pe impaiatul spanzurat in inaltul prepeleac ruinat?!

M spunea...

85% x BC + 20% x 85% x BC?

20% din 85% înseamnă 85/5 = 17% x BC

85% + 17% = 102% x BC

Unde BC = Baza de Calcul

micutzul spunea...

Budăi a spus foarte clar că pensiile militare vor fi calculate pe sistemul tarilor NATO și Romania trebuie să se alinieze sistemului. Deci să vă așteptați la un anumit procent pentru fiecare an sila o bază de calcul desigur restrânsă la anumite elemente de calcul.
Părerea mea este că trebuie stabilită pentru necontributivitate o pensie maxima , să spunem 3 salarii medii brute pe economie iar pensia să nu fie mai mare de 100% din media soldelor nete.
Oricum ceva trebuie să se intample fiindcă deja coarda e întinsă prea mult.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, La Romania tv PNL refuza categoric majorarile de la pensii, invocand fel de fel de tampenii!
@Viorel, mereu ma induiosez la pozata de profil ce o postezi, fiind acolo un catel mic, semanand super perfect cu al meu, Biluță, ce l-am avut de la o doamna care mi la daruit ca pleca in Italia, si l-am dat cumnatilor la țară, indragostit de el extrem de tare, din pacate murind acum doi ani la aproape 16 ani de viata, adoptat de noi cand avea doar 5 ani, deci murind spre durerea noastra, iubindu-l foarte mult, avand cu el o poza exact in aceeasi postura, pozat de sus! Daca e al tau si il ai, sa-ti traiasca sanatos si la fel de frumos! PS: cine mi-l daduse in dar mi-a spus ca este o corcitura intre chihuaua si pekinez, desi e negru, cu blanita creata si lunguță, alb pe piept si ,,cizmulitele'' labutelor, fiind de o rara ascultare si cumintenie, dar foarte plangacios dupa ,,parintii'' sai, refuzand chiar apa si hrana pana la intoarcerea acasa, daca sunt plecati ...

Alexandru spunea...

Din puțul gândirii- Nicolae Ciucă: Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere.

Viorel spunea...

Cornele. Mulțumesc pentru aprecierile la adresa prietenului meu Rex. L-ai descries din toate punctele de vedere aproape perfect.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Micutzule, e o taina foarte mare recalcularea-reasezarea pensiilor militare, dat fiind periculozitatea gheneralilor copy paste din baloți de talaș si de paie, cat si a mafiilor clocar cloncare de mare olaie, sa le tragem apa la baie, presiunea acestora fiind extrem de mare, dar noroc cu Banca Mondiala sa-i tina la fereală de-o recalculare de mantuială & găgănară si de incă o praduială, asa cum sunt ei rasfatati si invatati sa dea lovituri de coioți mafioți sa-si faca plinul cleios din dosul de la chiloți!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Alexandru, Mălăiosmare Ciucalae Laie Bucălaie de paie din claie e pentru Oaste o sula in coaste, asa cum sunt toti gheneralii copy paste!

Huhu Rezea spunea...

Pe Ciucă nu l-a enervat așa de mult anunțata propunere de majorare a pensiilor, pentru că, pe fond, era o decizie a PSD, cât l-a enervat noua definiție pe care Bunelul a dat-o pensiilor speciale, aia că sunt pensii stabilite si plătite de legi speciale.
Or, din noua definiție nu pot fi eliminate pensiile militare de la reforma PNNR.
Se pare că nu scriem chiar degeaba pe aici....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, rumegatoarele Șparlamentului din fundul iadului, Randunica Muianu si Aluna Burghiu, fruncea haordeului bordelului peleleului beleregului, au behait funestru in plin estru, nefiind pentru o atare majorare de pensii precare, grajdarii fiind nevoiti sa cheme SMURD-ul cu veterinarii sa le injecteze cantaride si solutii anti anti parazitare, ba chiar mulgandu-le, astfel ușurandu-le, si la la țachi dandu-le sa se ostoiasca si potoleasca din iesirea nefireasca, arzand ca ciuperca de iască! Mare dracovenie si parascovenie cu astfel de lighioane anti la toate cele reale si pentru ele națoale si natantoale, adicatelea măsuri sociale de redresare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, e asa, cum ati afirmat, ca asta cel mai tare pe ingălat la enervat de era rosu caun rac!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, e 100% ca Biluță si sa-ti traiasca! Caracterul sau e ca nu-si tradeaza stapanii, Biluță fiind atras, nu stiu de ce, mai mult de partea barbateasca din casa, eu intuind ca prima stapana il altoise sau il certase... Cumnata il iubea nebuneste, dar el era pasiv, rece si mofturos cu ea, asteptand ore intregi la usa sa vina cumnatul de la treburi si abia atunci manca, niciodata lacom si foarte simandicos. Cand era lamine, nu o suporta pe Ani, dorindu-ma si plangand dupa mine,numai de la mine mancand! Si eu si cumnatul l-am tinut pe pijamale sau lucruri personale, in lipsa noastra de acasa, el fiind pacalit, intr-un fel, ca eram acolo, dormind ore intregi pe aceste lucruri! Sanatate!

mosmartin16 spunea...

Huhu, încet încet se lămuresc toți !

RD spunea...

Huhu Rezea, se vede că ești pornit pe trecerea pensiilor militare pe contributivitate, dar să nu crezi nici tu și nici altcineva că ar fi diminuate doar cele cu 5 cifre. Ar fi diminuate inclusiv cele de 4000 sau 5000.. Iar cele de 1-2-3 mii, nu vor crește cu 50% sau mai mult.

Leo spunea...

Ehee, am auzit eu că Flavius a scris de mult asta cam peste tot.................
Iar UE și WB chiar i-au răspuns mulțumindu-i pt. mesaje.
SĂ "STĂTEM" LINIȘTIȚI , CĂ CEVA CEVA TOT SE VA SCHIMBA ÎN 2 LUNI.
MAI RĂU DE CUM ESTE ACUM NU POATE FI.

M spunea...

Eu nu sunt sigur dar pensiile civile nu se majorează cu rata inflației tot cu întârziere de un an (adică în 2023 se aplică inflația din 2021)?

Huhu Rezea spunea...

RD
Eu sunt pornit pe neacordarea ACTUALIZĂRII. Drept pedeapsă pentru cei care tergiversează actualizarea, pentru motivul că lor le este mai puțin favorabilă, susțin calculul contributiv sau calculul hibrid.
Calculul contributiv îi afectează pe disponibilizați dar și pe neterminații care au ieșit cu pensie anticipată parțială, trăgăndu-și în prealabil câte o clasare de apt sau inapt.

Leon spunea...

@M, Legea civila in vigoare prevede ca in Ianuarie 2023 se majoreaza VPP cu rata medie a inflatiei din 2021( 5,1%) plus 50% din cresterea SMBE, 2021/2020( aprox.3%) !
Dar prin DEROGARE, VPP va fi mai mare de 8%, adica 10%, asa cum doreste PSD..!

Leon spunea...

OuG.125/2021:
"2. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
c) începând cu anul 2023, valoarea prevăzută la lit. b^1) se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."

GO spunea...

Știți de ce legat de pensiile militarilor, s-a înmuiat politicul? Și chiar și presa opozanta militarilor, cum
ar fi “Capital” care mai noi susține punctul de vedere al M.Ap.N. cum ca impunerea PNRR privind trecerea pensiilor militare pe contributivitate este un fals? Este bătălie mare între noile generații din M.Ap.N., MAI, SRI etc. și politic. Ministerele/serviciile au cerut pur și simplu, prin notificări clasificate și sub amenințarea înștiințării PE, CJUE și CEDO, ca in cazul trecerii militarilor pe contributivitate:

- Sa fie acordat statutul cadrelor militare și alte legincontrare, cu Art. 39, 40, 41, 43 si 53 din Constituția României. Asta înseamnă liber la sindicat, greva, munca neîngrădită etc.
- Să fie acordată Constituția României cu Cartea EDO și cu Declarația Universala privind dreptul de a fi ales in funcții publice, drept garantat de cele 2 tratate inclusiv militarilor.

De asta îmi place mie de generațiile mai tinere, sunt dezghețate la minte și directe!

Huhu Rezea spunea...

GO
Generațiile tinere au primit România la cheie și să pună mâna să muncească pentru România... nu prin alte țări. S-ar putea să le blesteme generațiile viitoare de români pentru egoismul și cosmopolitismul cu care au cauționat viitorul acestei nații.
Fac pe ea.... pensie numită pensie militară, dacă este 1/2 din pensia calculată contributiv.
Neterminații... pensionați anticipat parțial, cu clasări de apt și inapt să-și țină pliscul.

Alexandru spunea...

@Huhu Rezea
"Generațiile tinere au primit România la cheie...".
Haha, bună gluma. Eu am 49 de ani, dv. mai mulți. M-am gândit și eu odată la treaba asta. Și știți ce cred eu? Nu că ar conta. Generația dv. și cele dinainte au ridicat România unde eu unul sunt absolut sigur că nu o să mai ajungă vreodată. Cine era "la butoane" la momentul '89? Generația dv. Voi ați ridicat-o, tot voi ați îngropat-o și vândut-o pe nimic. Generațiile de după sunt doar rezultatul trecerii de la comunism la mizeria de astăzi, al educației primite și multe altele. Așa că nu aruncați pisica, că nu ține. Și fără supărare, vorbim de generații, evident.

M spunea...

@Leon

Da, așa știam și eu dar doamna Violeta Alexandru (vezi linkul postat de domnul Rambo mai sus) zice că ne e așa! A mai fost și ministrul Muncii!

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Nu are nicio legătură ce spui tu, cu ceea ce am spus eu. Eu sunt mai democrat in gândire, dar și mai adaptat realităților momentului și doresc ceea ce vor și militarii activi. Drepturi egale cu contributivii, nu doar la pensii, ci in tot! Pe scurt:

- nu am cum sa admit ca un militar odată făcut contributiv, sa aibă dreptul sa contribuie doar din salariu. Iar un profesor, și din salariu, și din firma proprie și din activitatea de parlamentar. Când cei 2 vor avea același drept de contribuție, mai reflectez.
- legat de o posibila aplicare si retroactiva, iar nu am cum sa fiu de acord. Cine și cu cât ma despăgubește ca in activitate mi s-a interzis sa contribui și din activitatea de a administra o firma sau din cea de parlamentar?
- nu am cum sa fiu de acord, ca eu militar pensionat contributiv sa fiu înhățat la război, iar un alt pensionar contributiv sa stea la telenovele.

Eu așa pun problemele. Si așa le pun toți militarii deschiși la minte.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

"pai, ce rau este in impozitarea progresiva"

Nu am zis că e rău! Chiar cred că ar fi mișto! Dar nu numai la pensiile militare, la toate veniturile, iar dacă nu plătești atunci pușcărie, ca în America, nu ca la noi doar să te oblige să plătești!

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Cam bizara acuzatia catre generatiile tinere. Ai macar idee cati in Romania, inclusiv cu studii superioare, muncesc pe 2500 lei brut, adica cca. 1300 lei net? Tie ti-ar ajunge banii astia?

De ce s-a ajuns in situatia asta? Nu cumva tot din cauza vechilor generatii? Cine a tranzitat trecerea de la un sistem la altul, nu cumva tot vechile generatii? Indiferetn ca este vorba despre armata sau despre domeniul civil, vina pentru ceea ce se intampla acum, apartine tot vechilor generatii.

Vrei exemplu de la armata? Ce ai facut tu, de exemplu, cand ai aflat ca un militar doreste sa isi fondeze firma sa castige mai mult si sa contribuie mai mult la pensia sa? Cerinta militarului fiind justificata, in baza Constitutiei, Art. 41 (1) si Art. 45 (1). L-ai amenintat cu statutul cadrelor militare, care interzice ceea ce garanteaza Constitutia, este? La fel cu dreptul de sindicat, de greva etc. - si care aduc foloase imense salariatilor in relatia cu angajatorul. Ce ai facut? Ai ignorat Constitutia si ti-ai batut joc de drepturile constitutionale ale militarilor, asta ai facut.

Si atunci, cine pe cine a infranat? Cine si cui i-a facut rau? Si acum vii tu cu contributia, dupa ce tu si altii ca tine, ati interzis militarilor sa contribuie liber, din oricare surse, la fel ca ceilalti contributori?

GO spunea...

@ Alexandru. Foarte corect, exact asa este. Generatiile tinere abia acum se ating de butoane. Iar faza mai naspa este ca in diverse domenii - in armata cu predilectie, vechile generatii si-au instalat mostenitori. La fel in administratie etc. Dar si in privat, de exemplu sectoarele energetice si care sunt foarte bine platite (gaze, curent etc.) - sunt pline de mostenitori sau care au dat daru' ... la privat, ca sa fie inclusi in schema.

Toata tranzitia si care nici acum nu este terminata, a fost efectuata sub obladuirea vechilor generatii. Si care primul lucru pe care l-au facut, a fost sa isi aduca si mostenitorii pe functii.

Huhu Rezea spunea...

Golescule
Ce sa zic, nu se aplica PNRR in sistemul pensiilor militare pentru că nu admiți tu și guleratii pe care ți i-ai luat că aliați din interes!
Soluția de compromis este calculul dual, că la magistrați, cu deosebirea că va rămâne în plată cuantumul mai avantajos.
Pentru 60% dintre pensionarii militari, cei care și-au făcut datoria față de patrie până la limita de vârstă pentru pensie,mai avantajos va fi calculul contributiv potrivit noii legi din sistemul public de pensii.

Restul sa rămână cu calculul procentual din baza de calcul....că să se simtă în continuare militari

Huhu Rezea spunea...

GOlescule
Lasă dracului interpretările tele de 2 bani, că nici nu te-ai obosit să înțelegi ce este aia contributivitate iar alegațiile tele despre Constituție poartă deja marca "Elit 26500"

Cezar spunea...

G.O.(gelu olescu de la b..elita)
Îi speriat tare !
Ca sa.i treaca..îi dau eu solutia perfecta;
PENSIE MILITARA PENTRU ACTIVITATE MILITARA..ADICA-PLX..199
25 DE ANI ACTIVITATE MILITARA OBLIGATORIE
PENSIE MINIMA OBLIGATORIE CONFOR FUNCTIEI DIN CE.IE 6 LUNI ALESE
MAI DEPARTE CEEA CE PREVEDE ACEASTA LEGE
AI MAI MULT DE 25 DE ANI..PRIMESTI BONUS
AI MAI PUTIN..PENALIZARE
ADIO TRACTORISTI..STRUNGARI..PROFESORASI DE LA TARA..CU OENSIE DE..COLONEL!
FIX CA IN SUA !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Tocmai eram de acord cu ce zisesi despre contributiva, cu un DA FOARTE MARE! BA CHIAR URIAS CA SA FIE PENSIILE MILITARE PE CONTRIBUTIVA, CA PE LG. 223 NE-AU ZDROBIT PE TOTI, ANI IN SIR! DACA ERAM PE CONTRIBUTIVA, AZI AVEAM PESTE 2000 LEI, NU CA AZI CU 1.241 DE PULEI-MUCI PE LG.223! PE LG 223 KANCI ACTUALIZARI IN VECII VECILOR, ACUM MA DEPASESC AIA CU PENSIILE MINIME, FARA VECHIME SI CEI CU AJUTOARE SOCIALE, CARE-SI BEAU PENSIILE LA BIRT PE TERASA CU BURTA LA SOARE SI EU N-AM BANI DE PAINE SI MEDICAMENTE, FOST IN INVALIDITATE, ACCIDENTAT IN TIMPUL MISIUNILOR ORDONATE, SOCIALII PRIMIND MAI MULT CA MINE CA AU FOST PARAZITI SI AU FUGIT DE MUNCA O VIATA! ASTA E LG 223 DE RAHAT! PTIU PE EA!

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Ce vi se întâmplă este o mare porcărie! Ideea "pensiilor militare" era să rezolve trei lucruri:
- o compensare a restricțiilor,
- o stabilitate a cadrelor în sistem,
- o plasă de siguranță pentru situațiile în care apar invalidități.

Cred că numai prima condiție este ACUM acoperită. Stabilitatea este varză când permiți ieșiri la pensie la 42 de ani.
În ceea ce privește invaliditatea eu înțelegeam ca pensia minimă (indiferent de anii lucrați) să fie 85% din SF (minimă corespunzătoare gradului) + SG (ex. pentru un sergent major pensia minimă să fie 85% din 3610 + 250 adică 3.200 lei)

RD spunea...

Oricum, până nu vom vedea ceva oficial legat de pensiile militare și PNRR, va rămâne doar să speculăm anumite variante.. Din punctul meu de vedere politicul ne-a arătat de multe ori că nu vrea ca pensiile militarilor cu cel puțin 25 de ani de muncă să primească o pensie corectă, indiferent că a încetat treaba în urmă cu 5, 10, 20 sau 30 de ani. Din punctul meu de vedere cel mai mult merită o creștere de 5-100% cei cu pensiile de 1500-2500 lei care au muncit cel puțin 25 de ani (nu vorbesc de cei care au ieșit mai devreme din cauza problemelor medicale).

Alexandru spunea...

@GO
"vechile generatii si-au instalat mostenitori".
O problemă mai mare decât își imaginează mulți, cauza principală a cangrenei din cam toate instituțiile publice, a ineficienței și topirii banului public aiurea etc. Cu mare părere de rău, suntem pierduți definitiv, și chiar dacă într-o zi o să realizăm că nu e bine și hai să facem lucrurile cum trebuie, cu cine trebuie, o să fie prea târziu și nu o să mai fie cu ce. Știu, o să zică unii că sunt pesimist sau mai rău. Tare aș vrea să fie așa...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Bravo: o gandire sanatoasa de om serios intr-un corp sanatos! Ce bine ar fi fost sa fi fost asa pe realitati cu acoperirea adevaratilor invalidanti, dar uite ca s-au strecurat printre ei si mutanti simulanți, ca sa poata iesi la pensie mai devreme si gomflati, lovind prin multimea lor adevaratii bolnavi cu invaliditati si bietii handicapati, @Onorabilul subliniind mai sus penibilul & oribilul acestor neterminati avantajati! Pentru mine si toti cei cu sub 2000 lei si sub 1500 lei Lg 223 a devenit un supliciu si un deserviciu, dar de fapt pentru toti cei de aici cu pensiile medii si mici.

GO spunea...

@M. Tocmai de aceea, noua lege a pensiilor militare va pune ordine in sistem, prin reevaluarea radicala a grupelor de munca. Eu tot va avertizez de ceva timp. Dau un exemplu?

- un SGP puscas sau un subofiter Cdt. Gr., care toata viata cara 30-40 kg in spate zi de zi, poate sa iasa la pensie la 42 ani. Mai mult nu il tine fizicul si nici nu poate sa avanseze pe o functie dulce. Sau un ofiter care numai la trupe a fost de la sublocotenent la colonel. Acestor gen de militari li se va deduce 6 luni la fiecare in care s-a aflat in situatiile mentionate - adica de hamal, fata de varsta standard de pensionare.
- in schimb, unui SGP electrician auto sa zicem sau unui subofiter de la protocol, sau unui ofiter de la presa, nu i se va mai deduxe absolut nicio zi pentru anii in care a fost in astfel de functii, 65 de ani ii mananca pe cei in cauza.

PS: Daca imi spui ce functii ai indeplinit (fara detalii), eu pot sa iti precizez cu aproximatie cam in ce grupa de munca te vei incadra. Iti garantez 100% ca NU vei mai avea conditii speciale, in fiecare am pe linie ca acum. Dupa cate te citesc, eu cred ca nu vei avea nicio grupa in marea majoritate a anilor lucrati.

GO spunea...

Inca o data va avertizez pe toti. Vor fi reevaluate grupele de munca, indiferent de faptul ca vor exista pensii militare sau contributive. Nu mai tine ca ai fost in armata, politie etc. - pac ai conditii speciale, asa in general si la en-gros. Nu! Pentru noua reevaluare se va tine cont exclusiv de ACTIVITATILE desfasurate de fiecare, ANUAL. pentru a fi incadrat intr-o grupa de munca sau alta. De exemplu:

- un militar/politist in anul 2000 a fost la biroul financiar sau altul: niciun risc asupra vietii si starii de sanatate. Nu are grupa grupa de munca in acel an.
- acelasi militar/politist in anul 2001 a fost in aplicatie in teren/agent in strada: risc minim asupra vietii si starii de sanatate. Are grupa conditii deosebite.
- acelasi militar/politist in anul 2002 a sarit cu parasuta/a coparticipat la capturarea unor infractori inarmati: risc mediu asupra vietii si starii de sanatate. Are grupa conditii speciale.
- acelasi militar/politist in anul 2003 a fost in TO in Irak (pe front): risc maxim asupra vietii si starii de sanatate. Are grupa alte conditii.

In acest caz, cum aproape nimeni nu a activat permanent in conditii care sa justifice incadrarea en-gros ca acum in conditii speciale, unii veti incasa lovituri masive in cuantumul pensiilor.

Huhu Rezea spunea...

Postez asta ca să vadă și cititorii cât de porc poate să fie hurzicarul kis viorel!

Leon spunea...

Gelule, nu ne mai avertiza, spune-le sa revina la Anexa de la Ordinul M 116/2001 (HG.1294) si este suficient !
PS. Daca nu, sa ramana la "Alte conditii"numai Vanatorii de munte..:)).

M spunea...

@Gelu Olescu

Acu nu o să zic că bați câmpii că nu știu cum e la celelalte ministere/arme.
La noi încadrarea posturilor în condiții speciale/deosebite era foarte strictă (mai ales după ce Curtea de Conturi a cerut sancționarea unora care au făcut abuzuri și recuperarea prejudiciului).

Deci nu e vorba de activitățile desfășurate anual cum zici mata ci zilnic (chiar să fie minim 50% din timp). Nu intră automat pe "condiții speciale", la noi în unitate fiind destui pe condiții deosebite (nu îmi amintesc dacă și normale).

Nu am cunoscut pe nimeni care să fi beneficiat de "alte condiții" cu excepția polițiștilor pe perioada cât au fost în Afganistan. Am avut surpriza să constat că la MApN se vorbea lejer de Alte condiții atunci când desfășurau activități uzuale.

Participarea la orice activitate ÎN AFARA UNITĂȚII era analizată dacă îndeplinește "condiții speciale". Dacă nu, se emitea OZU și pe perioada respectivă erai scos și trecut pe coniții normale!

PS - vezi-ți de pensia ta și de activitatea ta! Când o să am nevoie de un evaluator am să mă adresez unuia care știe câte ceva nu unui habarnist ca tine! Gâlgâi de ură și de necunoaștere arogantă! Specific unui rusnac!

Huhu Rezea spunea...

GO vorbește prostii, crezând că sperie oamenii.
La ce mai folosește sporul pentru condițiile de muncă celor care au pensiile stabilite după 15 09 2017?
La ce mai folosește acel spor dacă în viitor, în condițiile în care rămân pensiile militare, toate pensiile se vor calcula la valoarea mediei soldelor nete din baza de calcul?
Condițiile de muncă mai sunt trebuincioase doar pentru completarea vechimii cumulate și pentru calculul punctelor de pensie contributivă.

Leon spunea...

Si pentru reducerea varstei standard de pensionare !

GO spunea...

@ Huhu. Pai tocmai am precizat ca noile grupe de munca vor fi aplicabile noii legi a pensiilor militare. Sau ca anexa la legea civilă dacă militarii vor fi trecuți la contributivă. Este evident ca in ambele cazuri, OUG 59 se abroga.

GO spunea...

@M. Desigur ca ești pe miriște. Ia zi, nu cumva are condiții speciale șeful biroului personal sau financiar de la pompierii tai? Desigur ca da, riscau sa își rupă pixul in ochi.

PS: Pentru “alte condiții” sunt cele mai riscante activități și nu tine cu bărbi. Adică ori sari cu parasuta, ori nu. Doar dacă sari ai AC.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

G.O, nu cred ca in noile calcule se vor mai regasi atatea balarii, precum grupe de munca, oskaruri si sporuri cu dedicatie, doar in afara de grad, vechime efectiva si specificul armei cu dificultatile lor, ca una e magazioner, alta e tanchist sau radiolocatorist, etc . Se va simplifica totul, cele 6 luni alese hotarand ce si cum, dupa salarizarea in acea perioada careia i se va acorda un gen de punctaj sa dispara discrepantele intre generatii. Vor disparea si procesele pe litigii in urma unor aplicatii de tip sablon de stari si situatii bine definite si cu formule concrete de calcul. Acum se lucreaza si o sa aflam pana in Noiembrie ce si cum, si sa fie ciuliti cei cu pensii mari cand se spune ca nu vor mai depasi salariul Presedintelui.
Miau, miau, miau, unde-i brânza sa mi-o iau?: Ciucalaia Laia Bucălaia e plin de spume, de la claia cu mătreța si pana-n olaia cu creața, ca o sa-i fuga puiul cu ața!

Simdum spunea...

Legat de grupele de munca:
http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/?option=com_content&view=article&id=46:cor-isco-

Huhu Rezea spunea...

GO
Din contră, dispozitia din OUG 59 privind cuantumul net se va aplica și pensiilor stabilite înainte de 15 09 2017.

M spunea...

@Gelu Olescu

Ți-am mai zis că gâlgâi de ură și invidie dar că habar nu ai de nimic! Nu știu dacă ai observat dar pe mine chiar nu mă interesează ce pensie ai, de ce ai, cum ai și așa mai departe. Se numește bun simț! Încearcă și dumneata!

Îți dau un sfat (pe care nu o să îl înțelegi): vorbește mai mult despre tine și lasă-i pe alții.

Te erijezi în judecător! Nu ai habar de nimic! Ai trăit într-un cerculeț minuscul în care te-ai crezut împărat! Nu ai fost și nu ești!

Vrei să zici ceva corect? Zi așa: "Eu, Gelu Olescu, consider că am fost încadrat greșit în condiții speciale pentru că în cei 30 de ani de activitate nu am avut nici un coleg care să fi murit direct din cauza serviciului (nu că a văzut beat pe scări). Nu a murit nimeni înjunghiat, explodat sau împușcat de inamic!
Deci cei să se facă dreptate și să ni se taie la toți anii respectivi!"


😁 Vecinii noștri moldoveni dau și 3 ani la 1 an pentru anumite locuri de muncă (dacă nu mă înșel pentru gardienii de penitenciare). Asta după ce au avut consultanța Băncii Mondiale pe reforma pensiilor!

M spunea...

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarat, întrebat la finalul şedinţei de joi a Guvernului în ce stadiu este analiza cerută de premierul Ciucă privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei şi supraimpozitarea pensiilor „speciale”, că această analiză este finalizată şi va fi discutată de coaliţie la un moment oportun, probabil în curând, relatează News.ro.

Păi dacă vine PNRR-ul de ce își mai bat capul să supraimpoziteze? 😁

Gigi spunea...

In filmul,"Cel mai iubit dintre pamânteni",care eu cred ca este cel mai bun film de dupa 1989,avem o scenă,printre multe altele,in care gardianul prezintă in timpul unei filmări ce avea el in grijă in acel moment,cam asa: Aici avem detinuti din toate domeniile,compozitori,
muzicieni,FILOSOFI,ministrii etc.
Avem si aici,vreau sa spun,pe Blog,multă faună,mai ales din domeniul Filosofiei.Este placut sa citesti unele comentarii,mai ales când un anume user se inspira de pe unde poate,citeste băiatul si asta e un lucru bun nimic de zis,dacă n-ar fabula ar fi👍
Noroc cu dl.H ca ne mai tempereaza,sau corectează,astfel am luao rău pe arătură!
PS:Era sa uit! Avem si un pamfletar,cel mai bun în viată,de la CVT incoace!👍

GO spunea...

@ M. Sunt cel mai calm si jovial om. Te-ai facut destul de cacao. Dilema mea este doar ca de ce tu ai pensie militara? Pentru că (ca) militar este evident ca nu iese nimic din tine. Apropo? Tu ca pensionar militar, ce faci in caz de razboi? Că cam asta este esenta existentei pensiei militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, ha, ha, ha, etcetera! Aia era cu penziile si impozitarea! Lasasa-i sa-si bată dovlecii si glagoria si sa vina PNRR-ul sa le steargă din cutiuțele cu maimuțe toata munca si memoria, ca doar nu de acum urcă ei nucile in pod cu furca de fân, sau apa din balta din prund cu galeata fara fund! Zic apoi ca majorează la 1 Ianuarie cu 10% sau x% ori y%, dar nu se incurcă aceasta prevedere cu Programul din PNRR, in care se prevede o marire prin Lege? Ce-mi plac jocurile lor de glezne, fara baloane, ghete de fotbal si jambiere printre sticlele de bere si scrumiere cu baieții aștia de cartiere, nimeriti ca nucile in perete prin ministere! Creierele care ard in flacari cel mai tare se afla in staff-urile lăbarale, de aceea il adora in foncție Malaimare Ciucălaie Laie Bucalaie pe SMURDalnicul Harafatul de pălălaie prin incendiile din spitale si seful furtunarilor-tulumbarilor de văpaie, ca sa le mai stinga lăbăralilor creierele incinse-n tigaie!

GO spunea...

@CFI. Cum sa nu existe grupe de munca? Grupe de munca exista in toata lumea. Acestea fac deosebirea in riscul in munca. In tarile evoluate, grupele de munca se platesc la salariu. In Romania, ca sa faca statul economii majore, le plateste doar la pensie.

Este absurd sa nu existe grupe de munca. Dupa tine un plutonier de pifa, de tancuri, de parasutisti, de finante si de parasutisti, ar trebui sa aiba aceeasi solda, respectiv pensie si sa ii deosebeasca doar pasiunea sau cum? Grupele astea au un rost al lor. Diferentiaza riscurile asupra vietii si starii de sanatate. Una este sa tai hartii la un birou 30 ani, iar alta sa sari cu parasuta 30 ani sau sa stai zilnic in frig si arsita tot timp de 30 ani sau sa deminezi diverse tot 30 ani. Tu vrei ca cei din exemplu, sa aiba aceeasi solda, respectiv aceeasi pensie?

Atentie, ca militezi pentru contributivitate. Din cate imi imaginez, ti-ai calculat contributiva cu adaos 50% pentru grupa conditii speciale. Asta inseamna ca fara acea grupa, ai avea o contributiva cam la jumatate cat visezi. Si multi sunteti in aceeasi situatie.

GO spunea...

@M. Intrebi: "Păi dacă vine PNRR-ul de ce își mai bat capul să supraimpoziteze?" Hai ca te ajut eu, ai putere redusa de intelegere, este evident, probabil de la Alzheimer.

Stii de ce isi bat capul sa supraimpoziteze pensiile speciale? Pentru ca absolut nicaieri in PNRR, nu zice sa fie desfiintate pensiile speciale si sa fie trecute pe contributivitate. Ci doar sa fie ... rationalizate. Pricepi diferenta? Rationalizare poate fi oricum. Inclusiv sa ia de la bogati si sa dea la saraci, sau invers.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Ai pierdut si tu sirul. Eu am afirmat ca noile grupe de munca, se vor aplica pe langa o lege noua a pensionarii. Ce treaba va avea noua lege a pensionarii cu OUG 59/2017? In conditiile in care orice noua lege, abroga toate actele normative adiacente vechii legislatii.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

😁
Ați remarcat foarte bine! Eu zic că e mai mult spectacol. De fapt politica în sine e spectacol!
O să vedem ce variante au! Deși eu doar întreb: cum stabilirea pensiilor speciale se face prin formule specifice de ce să supraimpoziteze când poate să schimbe formula?
Iese pensia prea mare cu 65%? Pune domnule 45%! 😁 Oricum pensia contributivă este cam 40-45% din salariu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, specificam ca PNRR va scoate multe repere si ca e POSIBIL ca si aceste grupe sa fie inlocute cu alte criterii ale Bancii Mondiale, care vor schimbari radicale la pensiile militare. Deocamdata stam in asteptare, pensiile mici si medii se vor bucura de o anumita majorare, dar marea ingrijorare va fi in cloaca celor cu stelele luate de pe sticlele de wisky si cu doctorate copy paste, ale caror penzii din belfere la jartiere si sutiene vor deveni anemice la burice si la cotonoage cu varice, deci tragico-comice de cadaverice ca sa ma concureze la valoarea in căcăreze!

M spunea...

@Gelu Olescu

E bine că pui întrebări! Așa înveți și nu te mai faci de râs spunând prostii. Simplu fapt că întrebi arată că nu știi dar măcar că ești curios!

Eu însă nu sunt jovial că tine și nu am chef sa te educ. În general evit să discut cu fasciștii. Oricum nu credeam că la vânătorii de munte își pot face cuibul asemenea năpârci. Hai, pa!

Viorel spunea...

Domnule GO. Văd că tot îi dați cu criticile la adresa domnului M legat de pompieri. O întrebare. În unitatea dumneavoastră exista Formațiunea de pompieri (zis Pichetul de pompieri) ? Erau civili sau militari ? Plecau cumva în misiuni speciale sau erau zilnic prezenți în unitate pentru a asigura cazarma în caz de incendiu. Vreți să vă enumăr și funcțiile care sunt aproape identice ca și la ISU (Pompieri), mai puțin Formațiunea de descarcerare ? În caz de război, domnul M vă perie pe cap cu spumă după ce inamicul v-a dat foc cu aruncătorul de flăcări. Formațiunile și Grupele de pompieri din cadrul UM, SU Izolate, Obiective Speciale (depozite de muniții), etc., aparținând MApN sunt formate din civili, sau le asigură ISU în caz de urgență ?

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din: "GO spunea..."

"Inca o data va avertizez pe toti. Vor fi reevaluate grupele de munca, indiferent de faptul ca vor exista pensii militare sau contributive. Nu mai tine ca ai fost in armata, politie etc. - pac ai conditii speciale, asa in general si la en-gros. Nu! Pentru noua reevaluare se va tine cont exclusiv de ACTIVITATILE desfasurate de fiecare, ANUAL. pentru a fi incadrat intr-o grupa de munca sau alta. De exemplu:

- un militar/politist in anul 2000 a fost la biroul financiar sau altul: niciun risc asupra vietii si starii de sanatate. Nu are grupa grupa de munca in acel an.
- acelasi militar/politist in anul 2001 a fost in aplicatie in teren/agent in strada: risc minim asupra vietii si starii de sanatate. Are grupa conditii deosebite.
- acelasi militar/politist in anul 2002 a sarit cu parasuta/a coparticipat la capturarea unor infractori inarmati: risc mediu asupra vietii si starii de sanatate. Are grupa conditii speciale.
- acelasi militar/politist in anul 2003 a fost in TO in Irak (pe front): risc maxim asupra vietii si starii de sanatate. Are grupa alte conditii.

In acest caz, cum aproape nimeni nu a activat permanent in conditii care sa justifice incadrarea en-gros ca acum in conditii speciale, unii veti incasa lovituri masive in cuantumul pensiilor."

"1 septembrie 2022, 16:27"

Încheiat CITATUL,

GO:
..orice e posibil,din ceea ce scrii..!
,dar= doar pt. cadrele mutare active ..!; pt. pensionarii în plată, mai "vechi" e foarte greu să le mai RECONSTITUI.."în amanunt" ISTORICUL ACTIVITĂȚILOR: cele care ar conferi. diferite categorii de GRUPE DE MUNCĂ., fără riscul major, și..foarte posibil, de a crea noi DISCRIMINĂRI,INECHITĂȚI, ERORI,..etc...!

E. Cristescu spunea...

De acord cu Alexandru si cu Golescu.

Leo spunea...

1. @M la,
Păi dacă vine PNRR-ul de ce își mai bat capul să supraimpoziteze? 😁
Deoarece Componenta C8 din PNRR care conține și REFORNMA 6 ( a pensiilor) conține măsurile de reformă fiscală pt. echilibrarea bugetului ce vor trebui a fi reglementate prin acte normative.
Deci, politica de impozitare este un element al reformei fiscale prevăzută în PNRR prin COMPONENTA C8.
2. Grupele de muncă pt. pensionarii actuali și sporurile de vechime asociate , vor fi cele valorificate prin ultima decizie emisă de casa de pensii sectorială. Activii trebuie să-și bată capul cum vor arăta noile acte normative care vizează grupele de muncă.
3. MAI RĂU DECÂT ESTE ACUM NU POATE FI DUPĂ REFORMA PNRR PT. ACTUALII PENSIONARI MILITARI

CEZAR spunea...

AVE LEO !

Ifrim Flavius Corneliu spunea...

Leo 😁😁😁

Cezar spunea...

Vivat Leo !

M spunea...

@Leo

Politica de impozitare (în general) nu este o politică pe timp scurt. Cu alte cuvinte dacă știi că vei schimba modul de calcul al pensiilor speciale peste 3 luni (cu 01.01.2023 - nu?) atunci de ce ai mai schimba sistemul de impozitare pentru 3 luni (octombrie-decembrie).

Înțelegeți că nu e vorba doar de creșterea cotei sau a pragului ci e vorba de schimbarea filosofiei de impozitare trecându-se la una progresivă!

Singura explicație ar fi două 😂
1. Se urmărește aplicarea unui impozit progresiv și în alte domenii
2. Reforma pensiilor nu va presupune reducerea pensiilor în plată.

Brenda spunea...

Dar solda de grad la pensiile în plată se aplică?

CEZAR spunea...

@/Brenda
Numai de la general in.... sus !

Viorel spunea...


Nenea GO. Vă rog să-mi spuneți ofițerii CI / PSM (Contra informații / Protecția și Siguranța Militară) din UM (așa era în garnizoana noastră) vor accepta să nu mai aibă „Alte condiții / 2 ani / 1 an” deși misiunea lor era de racolare și tragere de limbă (p..ă) a cadrelor militare, SGP și civili, deși au muncă de birou ?

iullian68 spunea...

@Huhurezea, scuze, dar poți să ne luminezi și pe noi și să ne spui, care lege în România este bazată pe contributivitate?
Dacă intr-o lege bazată pe contributivitate, cuantumul pensiei se calculează dupa o formula stabilită la un moment dat de cineva, care poate fi schimbată la alt moment dat de altcineva, în funcție de interes, unde este contributivitatea?
Dacă PSD vrea majorare cu 40% a VPP, PNL vrea cu 14%, USR nu vrea deloc Banca Mondială și Comisia Europeană, dracul știe ce mai vor si ăștia, unde mai este contributivitatea?
Acum vine x si y că vor pensii pe o lege bazată pe contributivitate, o lege pe care, eu in România nu o văd, dar, oare s-au gandid și la activi, care sunt la baza piramidei salariale si care, in viitor vor lua o pensie, așa-zisa contributiva, de rahat?
Concluzia : În România nu există legi ale pensiilor bazate pe contributivitate, ci doar, mai mult sau mai putin, legi speciale care reglementează pensiile.
Așa că nu o mai țineți langa cu contributivitatea.

Huhu Rezea spunea...

Iulian
Dai semne de analfabetism funcțional dacă nici până acum nu ai aflat care pensii din România sunt calculate din aprilie 2001 pe principiul contributivității, potrivit căruia punctul de pensie lunar din întreaga activitate, nu numai din una sau șase luni, este calculat prin raportul dintre veniturile salariale brute și salariul mediu pe economie, majorat în perioadele în care ai plătit contribuție pentru pensie suplimentară sau ai lucrat în condiții de muncă deosebite,speciale sau alte condiții.

iullian68 spunea...

Dacă eu dau semne de analfabetism functional, dvs. dați semne de prostie neînțelegând ce am exprimat eu în comentariul anterior.

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:
..vrând-nevrând, admite că oamenii.. mai și îmbătrânesc și fără voia lor, mai și uită..!,așa că fi mai..îngădui tor..!..și reaminteste-)e,pe scurt, ceea ce "întreabă".., în acest caz, ..legea 19/2000..!

Huhu Rezea spunea...

Călin
Sunt întelegător cu cei care vor să înțeleagă anumite probleme juridice.
Dar nu vezi că Iulian din 68 neagă contributivitaea... pentru că a auzit el că e rea, nu că ar și ști ce înseamnă contributivitate.
Contributivitatea este aplicată de 22 de ani, chiar și militari au trecut prin ea timp de 5 ani, și vine un apt sau un inapt medical să ne spună ce rea este stabilirea pensiei funcție de veniturile din întreaga carieră militară.
Eu am dat la mijloc:
Pensiile militarilor să se calculeze și în forma contributivă, pentru ca niciuna să nu mai aibă cuantumul în plată mai mic decât cuantumul calculat contributiv, așa cum sunt acum zeci de mii de pensii militare.

Leon spunea...

@Iulian,daca VPP se poate spune ca este hotarata de Guvern prin Legea Bugetului sau HG, de regula mai mare(prin Derogare) decat prevede L.263, in ce priveste PMA sau Total puncte obtinute in intreaga activitate, aici este Matemaica pura, nu mai este la pixul cuiva..!!

M spunea...

@Huhu

Calcularea punctajului (implicit a cuantumului contributiv) este o idee bună. Chiar, merg mai departe și spun că pensia militară să nu poată să depășească dublul pensie contributive (am zis "dublul" la întâmplare).

Ce zicea Iulian, dacă am înțeles bine, e că un contributiv e "stăpân" pe punctaj dar guvernul ev stăpân pe valoarea punctului.

Adică eu am punctajul A. Dar guvernul stabilește valoarea punctului B.
Pensia fiind A X B.

Ar fi conectivitate curată dacă statul nu ar veni cu bani de la buget pentru plata pensiilor contributive! Adică, cât se strânge din CAS, atât se distribuie la pensii!

Huhu Rezea spunea...

M
S-a întâmplat în cei 22 ani de când se aplica sistemul de calcul contributiv că guvernul a micșorat valoarea punctului de pensie? In timp, Fondul Național de Pensii nu rămâne dator la bugetul de stat.
Eu vorbesc de situația mea.
Cuantumul pensie militare, calculat potrivit L223/2015, este abia 2/3 din Cuantumul contributiv, calculat potrivit L 127/2019. suma punctajelor anuale depășește 100 de puncte, inclusiv cele acumulate după pensionare.

Leon spunea...

@M,Pentru a respecta adevarul, intervin si spun urmatoarele:
1.CAS de 25% retinut din veniturile salariatilor, (aprox.6 mil.) in acest an, ar acoperi plata pensiilor civile ptr.5 mil.de beneficiari !
6.000.000 x 6.000 lei(smbe) x 25%(CAS) x 12 luni = 108 mld.lei .
Bugetul prevazut ptr.plata pensiilor in 2022 este de 107 mld.lei, din care 97 mld.sumele colectate din CAS si inca 10 mld.de la BS.
Dar, sunt unele Indemnizatii care, prin LEGE, fondurile sunt alocate de la BS, cum ar fi: L.8/2006, pensia minima de 1.000 lei(diferenta), ind.de insotitor ptr.gr.I, etc.
2.Din fondul DATORAT(nu colectat), se vireaza la pilonul 2 cei 3,75%, aprox.4 mld. lei.
Asa ca Ministerul Muncii printr-o colectare mai buna a CAS , NU ar mai avea nevoie de alte fonduri de la BS..!!

M spunea...

@Huhu și Leon

Nu comentez deciziile politice. Comentez numai STRICT TEHNIC! (Dacă tot m-am documentat despre ce înseamnă sistemul contributiv zic să și spun!). Cât adună pentru pensii, ATÂT trebuie să împartă!

Pentru pilonul 2 eu nu aș fi luat de la Pilonul 1 ci aș fi acordat scutiri fiscale și fiecare să contribuie din banii proprii. Rămân să cred că s-a rupt lanțul de solidaritate între generații. Cei care au Pilonul 2 își pun deoparte niște bani în cont propriu, luând din bugetul de pensii general.

E ca și cum de mâine cei născuți după anul 2000 nu ar mai plăti 10% CASS ci doar 8% iar restul s-ar duce către o asigurare privată pe nume propriu!
Chiar! La Sănătate de ce cineva care vrea condiții mai bune își face asigurare proprie, privată, ȘI PLĂTEȘTE SEPARAT?


@Huhu

Am mai spus: calcul și pe contributivitate și cine vrea să facă cerere și să renunțe la pensia militară. Ar fi numai avantaje!

Spuneți că:
suma punctajelor anuale depășește 100 de puncte

Întrebare: 100 puncte cu sau fără sporul dat de condițiile de muncă? (încep și eu ca Olescu.... 😂)

Gigi spunea...

Cu 2-3 ani in urmă,nu mai retin bine exact,pe acest blog,intra un baiat,cam timid in exprimare,dar am constatat că are potential,ne poate fi un partener bun in discutiile ulterioare.Nu mai retin ce a postat atunci,dar dinozaurii care postau de ani buni pe aici a u si sarit la gâtul lui.Atunci,omul s a sup arat zicând ca nu va mai posta niciodata.
In acel moment,am intervenit si l-am rugat sa nu se pripească si sa continuie sa comenteze,mie chiar imi placea cum punea problema.Cu timpul s-a dovedit ca intr-adevar nu m-am inselat in privinta lui.
Un singur lucru as putea sa-i atrag atentia,nu este nevoie ca cineva de pe aici sa fie aparat.Lasă ca e mare se poate descurca si singur si singur!In rest,toate bune!

Huhu Rezea spunea...

M
Tot nu înțelegi, deși dădeai semne că ai înțeles.
Nu renunța nimeni la penia militară. Ce, acum, pentru că am pensia contributivă rămasă în plată ca pensie militară am făcut vreo cerere?
Pensie rămâne tot pensie militară, numai că este calculată atât procentual dintr-o bază de calcul cât și contributiv, ca la magistrați, în plată râmânând cuantumul mai mare.
La mine râmâne în plată cuantumul contributiv, la d-ta rămâne cuantumul procentual.
Diferența este că eu aș avea garantat constituțional întreg cuantumul în plată, pe când d-ta ai garantat numai cuantumul contributiv, mai mic decât cel în plată.
Acum ai înțeles cum este calculul hibrid?

RD spunea...

Sunt curios Huhule pentru dumneavoastră dar și pentru cei aflați în aceeași situație, ce pensie aveați înainte de trecerea la contributivitate și cât aveați după? Cât ați pierdut de la trecerea pe contributivitate? Și cât ați câștigat după aceea și în câți ani?

M spunea...

@Huhu

Tot nu ai înțeles!
E nevoie de "reforma" pensiilor militare! Așa cere PNRR și Ghinea. Dacă cuantumul contributiv este mai mare decât cel militar se ce nu aș trece pe contributivitate!?
Numai pentru că am o aroganță de om prost și vreau ca pensia mea să se numească "militară"?
Ghinea ar raporta apoi fericit că 70% din militari ai fost trecuți pe contributeală și a făcut reformă! Să fiți iubiți!

Voi ăștia cu contributeala lăsați-ne pe noi în pace! Dumneata faci apologia contributelii. Te înțeleg!!!!! Ți-ar fi mai bine! Să te lase ăștia să îți îndeplinești visul!
Faci ca unii care au ideea fixă de a reglementa pensiile altora! Ete că poate eu nu am chef de calculul dumitale hibrid! 😂
Că așa vreau eu!
Îți reglementez eu dumitale pensia? Nu! Mie îmi place așa cum e dacă se actualizează!

Altul vrea să se taie grupele de muncă! Altul vrea să se taie sporurile. Altul să fie scoși polițiștii!
Dacă ați observat fiecare moare de grija altuia! Ăla care nu are sporuri zice să le taie la cei care le au! Militarii zic să se taie la polițiști!
Să își vadă fiecare în primul rând de el!

Huhu Rezea spunea...

@M
Crezi că PNRR ține cont de toanele d-tale, ale mele, ale altora ....când primești pensie din fonduri bugetare?
Actualizare și raționalizare urmează; dacă nu acum, imediat după ce Ciucă pierde actualele funcții.
Voi, cei care ați prins degringolada salarială din perioada 2010-2017, prelungită și în modul de calculare a pensiei, rugați-vă, dați acatiste să râmână generalul cât mai mult timp premier.

Gigi spunea...

@H păi,da,asa este,generalisimo nu are nici un interes sa se treaca pe contributivă. De ce? E foarte simplu de inteles! Și nici cei iesiti dupa 2016! Una este sa se calculeze pensia tinându-se cont de soldele din întreaga activitate și să-ți dea un punctaj,alta este să se ia in calcul numai 6 luni umflate cu tot felul de sporuri,ore suplimentare etc,rezultând o Bază de Calcul in care numai sporurile sunt de 150%. Uite,chiar m-am gândit bine si aș fi de acord sa se calculeze toate pensiile pe baza soldelor din intreaga activitate.Sa rezulte un punctaj. Este cea mai mare Hotie sa ai pensia calculata dintr-o B.C.rezultata numai din 6 luni din ultimii 5 ani.

Daca ramânea legea cum a fost votata in 2015 si nu erau taiate unele elemente salariale ptr.care am achitat impozit(OUG 57)si nu interveneau cu OUG 59,cred ca era bine ptr.toata lumea. Tot cei care au iesit dupa 2016 aveau avantaj,dar diferentele nu mai erau asa mari.
Si mai e un aspect f.important acela că Actualizarea pensiilor trebuia facută odata cu cresterea etapizata a soldelor activilor,ci nu amânata prin 2023,toamna!

Brenda spunea...

Pai urmează rotativa la guvernare,credeți că dacă VINE CIOLACU, VA FI ALTFEL,,,????

CEZAR spunea...

Thulumbarul asta slinos este in trepidatie maxima !!
Il ajut:
1. pensie militara pentru activitate militara
2.vechime militara obligatorie.25 ani
3 terminat cu cuantumul avantajos o hotie printre multe altele patentate de romani
4,terminat cu vechime de tractorist anterioara militariei pe filiera indecenta
Traiasca PNRR si PLX-199

Calinmihaib12 spunea...

Brenda:
..D-nă, observați faptul că,în general
, în cei 33 de ani,cu mici excepții..,
faptele.."rele" pt. populație și chiar pt.ROMÂNIA păreau a fi făcute de guver nările "opoziției" de.."dreapta"!, iar faptele "bune"(iarăși cu mici excepții ..!) păreau a fi făcute de guvernările de "stânga"..!
Cum vă explicați această "CIUDĂȚENIE"
..?

Outlander spunea...

@Cezar

Violeta Alexandru:
Despre pensiile speciale.
"În sistemele speciale, șefii, indiferent cum au ajuns pe respectivele poziții, beneficiază de privilegii prin simplul fapt că sunt șefi. Nu cei de la baza instuției. Șefii au în perioada activă (mai ales, în ultima perioadă a activității când au putere în instituție) pârghiile pentru a determina creșterea veniturilor, pentru ei și pentru câțiva. Vânarea posturilor de conducere, mai ales acolo unde se acordă și sporuri valorificabile la pensie, e sport național în ultimii ani de activitate înainte de pensionare – vezi detașările de dragul obținerii beneficiilor".

"Nu îi lasă nimeni pe speciali fără pensiile lor bazate pe contributivitate. Pentru tot ceea ce e în plus nu poți să bagi mâna în buzunarul contribuabililor fără ca ei să accepte/să susțină".

"S-a spus că pensiile speciale se acordă ca o recompensă pentru că unii s-au sacrificat în viața profesională având restricții, neputând câștiga alte venituri (incompatibilități). România a scăpat de sub control acest fenomen al incompatibilităților".

"Concret, ce înseamnă special:
- Reducere vârstă de pensionare în anumite domenii.
- Formulă de calcul avantajoasă. Pentru speciali, ultimul an din activitate (cel cu salariul mare) sau chiar ultimul salariu.
- Alte beneficii.
Mai că aș propune, în aceste condiții de rezistență la schimbare din partea specialilor, ca tuturor pensionarilor din România să li se socotească pensia după salariile din ultimul an de muncă".

Da, "România a scăpat de sub control acest fenomen al incompatibilităților".
Deci, dacă acest sistem există, dacă el urmărește menținerea acestui status-quo, oare statul ( chiar acest stat eșuat) mai are suficiente pârghii "necontaminate", ca să țină sub control asemenea derapaje?
Până acum nu au dovedit decât contrariul.
Dar, a venit acest PNRR care le-a băgat sula în coaste, și nu mai știu cum să mai "optimizeze" variantele de formule câștigătoare, culmea, chiar ei înșiși visând la reactualizarea propriilor pensii deja gonflate. Orice, doar să rămână acest sistem inechitabil!


anonim spunea...

@CEZAR
Pai deja pe M nu-l mai intereseaza ce scrii tu acolo, mai jos de pct 1
Daca deja aplici pct 1 "M" devine fiul ploii.Restul nici nu mai conteaza pentru el,aici e durerea.
Asa ca trebuie stabilit "ce face si cine este punctul 1" si apoi ai sa vezi cati or sa ramana prin "balarii"
zice M
"Numai pentru că am o aroganță de om prost și vreau ca pensia mea să se numească "militară"?
Ghinea ar raporta apoi fericit că 70% din militari ai fost trecuți pe contributeală și a făcut reformă! Să fiți iubiți!"

Pai nimeni nu vrea ca pensia ta sa se numeasca "militara",ca n-ai fost niciodata militar....ca si fatucile alea devenite "colonel" la pensie din functionar public cu atributii bla,bla,bla.
Tot dai exemple de pensii militare din SUA dar acolo nu exista politai care devin militari la pensie,nici "marshalii" nici FBI-istii,nimeni....si nici pompierii!
Asa ca "utilizeaza-ti" oskar-ul la pompieri.Iti doresc pensie dubla acolo!!

PS Ma gandesc la ce s-o fi referit "lucrarea ta de exceptie?" La procedee si proceduri de stins incendii sau la "ducerea actiunilor de lupta in campul tactic/strategic"
Nici la una nici la alta.A fost pe baza de "saru-mana sefu! am o juma de vitel nu-ti trebuie?"
Cred ca si a lui Chuca(Chuca-am copiat-o pe "magda") e facuta mai bine decat a ta ca a folosit copy/paste mai putin nu din coperta in coperta
Ai cam dat in tremurici! :)))

Leo spunea...

În Brumar , la această sesiune. Nu mai e mult. MAI RĂU DECÂT ESTE ACUM CU PENSIILE MILITARE , NU POATE FI DUPĂ JALONUL 215.
https://adevarul.ro/politica/ce-parlamentari-beneficiaza-de-pensiile-speciale-2202340.html

Outlander spunea...

@akord 75
@Leo
Având în vedere "rezistența la schimbare din partea specialilor", a "ocupaționalilor", cunoscându-le metehnele și apucăturile dobândite în această activitate "istovitoare", "stresantă", de-a lungul anilor ce au trecut, de a "optimiza" variantele de formule câștigătoare doar pentru un grup restrâns de suflete privilegiate, sunt absolut convins că se gândesc deja cum să strecoare anumite articole, aliniate, formulate de așa fel încât să le permită, ca într-un viitor imediat, exploatarea breșelor, modificarea subtilă a acestora și odată cu asta și a conținutului și a principiilor acestei legi, asta dacă va fi o lege corectă, echitabilă, cu aplicarea cu celeritate a reactualizării, și care, evident că nu le-ar fi favorabilă.
Sper să nu am dreptate!
Sper ca la anul pe vremea asta să nu avem un topic pe această temă!
"Specialii" și "ocupaționalii" ne vor râde în nas!
De aceea este necesar un mecanism de monitorizare și semnalare a încercărilor de fraudare și de modificare subtilă a structurii algoritmului bazei de calcul, mecanism care să nu fie la îndemâna și la liberul arbitru al celor rezistenți la reformare și reactualizare pe baza aceleiași formule pentru toată lumea.

Outlander spunea...

19.37
RTV
NU VA FI NICI-O REFORMĂ!

Outlander spunea...

SĂ SE BUCURE TOȚI OCUPAȚIONALII!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "HuhuRezea spunea..."
"M
S-a întâmplat în cei 22 ani de când se aplica sistemul de calcul contributiv că guvernul a micșorat valoarea punctului de pensie? In timp, Fondul Național de Pensii nu rămâne dator la bugetul de stat.
Eu vorbesc de situația mea.
Cuantumul pensie militare, calculat potrivit L223/2015, este abia 2/3 din Cuantumul contributiv, calculat potrivit L 127/2019. suma punctajelor anuale depășește 100 de puncte, inclusiv cele acumulate după pensionare."

"2 septembrie 2022, 20:28"

Încheiat CITATUL,

HUHU:

1. OK..!
2. Niciodată V.P.P. nu a scăzut (..în
aplicare!); dacă ar fi fost DEFLAȚIE
în vreun an, VPP-ul "plătit" în ANUL
următor s-ar fi menținut la valoarea
plătită în anul cu deflație..!(cf.
legilor contributive:19/2000, 165/
2011=OUG.1/2011, 263/2010).