Un produs Blogger.

marți, martie 28, 2023

Amendamentele la L4/2023 privind pensiile de serviciu reglementate prin legi speciale

49 comments

Mulțumesc cititorilor care ne-au trimis acest document de lucru.


 După o sumară analiză a amendamentelor, pensiile brute stabilite înainte de 15 09 2017 vor rămâne calculate procentual  din baza de calcul brută. Impozitul se va reține din pensia brută în tranșele care se propun în proiect. Pensiile militare au numai deducerea corespunzătoare salariului mediu brut pe economie, nu și deducerea, alternativă, a componentei contributive.

Pentru pensiile stabilite după  15 09 2017 se introduce noțiunea de venit net, adică 100% din baza netă de calcul, respectiv baza brută de calcul din care s-au dedus contribuțiile obligatorii și impozitul pe venit.

Pensionarii de după 15 09 2017 vor plăti impozit din venitul din pensie, nu ca până acum din fantomaticul cuantum reprezentat de pensia brută.

Nu se recalculează pensiile militare în plată

Modificările care se aduc în articolul 28 din L 223.2010 privesc numai pensiile care se vor stabili după intrarea în vigoare a noii legi.

Una peste alta, pensiile militare mai mari decât salariul mediu brut pe economie vor pierde față de prezent, prin impozitare,  cam cu 5% mai mult din partea care depășește SMBE. 

Salariul mediu brut pe economie este de 6093 lei. La un venit din pensie egal cu salariul mediu brut se platește impozit (6093-2000)x 10%=409 leiț

La un venit din pensie de 10 000 lei se plătește impozit de 409 +(10 000-6093) x 15%=409 +586=995 lei

Pensionarii de după 15 09 2017 vor resimții și ei efectele impozitării venitului din pensie.

In scurt timp, dacă pensiile militare nu sunt aduse prin recalculare la Momentul T0, vom avea nu două... ci trei categorii de pensionari militari.












49 de comentarii:

gigi 2 spunea...

Un fel de nu ar mai fi. Bataie de joc. Or sa o ia in barba la alegeri.De fapt nu fac nimic.Uite asa o sa creasca Sosoaca si altii.

Leon spunea...

Deci si Magistratii intra in prevederile OuG.59/2017 !
In ce priveste Pensiile militare, nu sunt modificari deosebite fata de proiectul initial !
Impozitarea cu 10% ramane in vigoare pentru majoritatea pensiilor militare, iar 15% se aplica numai la cuantumul ce depaseste aprox.7.000 lei(smbe).
Cred ca NU vor fi Impozitate Pensiile de Serviciu stabilite dupa 15.09.2017..!!

raul spunea...

Sa moara Veta ,ce talent avem noi romanii de a complica tot!De
ce sa fie simplu ,cand poate fi... alambicat!Mama ei de constitutie in care scrie ca legile trebuie sa fie clare si pe intelesul tuturor!Daca am pune parlamentarii sa conceapa o compunere libera ,sa mor de-ar iesi ceva,dar la legi nici dracu nu-i intrece in a le face SF!Nu mai astept nimic bun de la javrele care ne conduc!Locul de veci il am ,dar ma gandesc la copiii si nepotii meiVai de noi ,dar mai ales de ei!O viata de sacrificiu ,comunism ,capitalism,sa-i ia dracu pe toti!O lehamite enorma!

LOCUITOR DIN DELTA spunea...

Să înțelegem că plafonarea la net se va aplica și celor ieșiți la pensie până la 01.09.2017?

Silviu spunea...

Aceiași mizerie. Mai taie ceva dar nurepara nimic.

RD spunea...

Maine vom vedea amendamentele si poate si altele puse pe proiect.. Iar miercuri se va vota la senat acest proiect.

Mircică spunea...

Sa-i bată bunul Dumnezeu, acum in Postul Sfintelor Paste pe toți cei care contribuie la aceste mârșăvii! Suntem un popor de câcat!!!

GO spunea...

In sfarsit, a bufnit Petrescu. La România TV. I-a dat putin oral lu' Craciuneasca.

Huhu Rezea spunea...

@Mircică
Nici nu înțeleseși bine despre ce este vorba și începuși ca babele să blestemi și să mănânci ca dogg-ul.

Viorel spunea...

Tehnocrat. Bagă una tare la nea Mircea, să dea un telefon lui Ciucă, Ciolacu, lui Iohanis dacă este nevoie că la astea se pricepe. Cu ani în urmă a semnat un pact cu domnii Ponta și Antonescu (prezentat și la TV). Asta până nu e prea târziu. Cum adică. Nu face Actualizare. Păi rămân cu Solda de grad mai mică decât a unui soldat ?

RD spunea...

Ciresele de pe tort vor veni saptamana aceasta si/sau in urmatoarea perioada (destul de scurta).

Relu spunea...

@GO: Aia au traditie in prezentatori/moderatori habarnisti ca la mustata Dl. G.ral Balaceanu nu l-a luat in bat pe un "bizar" care debita cretinisme.

kostas spunea...

Ce s-a schimbat la pensiile militare? Aproape nimic. 5% impozit in plus pentru pensiile ce depasesc salariul mediu pe economie. Este mai convenabil decat atunci cand se platea 10% pentru ce depasea 4000 lei. A doua modificare este calculul din media pe 12 luni in loc se 6 luni. Atat. Deci nu se schimba nimic pentru cei care urmeaza sa iasa la pensie. Noi cei care suntem deja pensionari o sa ramanem cei mai prosti de tara asta, nici recalculati, nici actualizati, nici pe contributivitate. O sa ramanem singura categorie de pensionari carora nu or sa le rezolve inechitatile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca tot a ridicat problema @Viorel, si bine a facut ca-si arata scepticismul, chiar nu se mai fac actualizari? Ce ziceti de asta, @Onorabile? Eu cred ca in regulamentul de aplicare a Legii se va baga obligatoriu si actualizarea-recalculare, caci o impune anii diferiti de iesire la pensie, noile reguli a noii pensii. In ultimul an am avut salariul de 3.100 in 1989, in nov 2014 am iesit in limita, deci pe ce solda care nu-o aveam ca pensionar invalidat?, si deci fara actualizare nu se poate! In 2014 era alta situatie a salarizarii, asa ca trebuie sa ne asteptam la ceva care sa reglementeze si asta, mai ales celor iesiti in invaliditate si pe urma in limita.

bogdan spunea...

Pensiile de dupa 2017 vor fi impozitate si ele DAR SE VA APLICA MASURA FOLOSITA LA INDEXAREA DIN IANUARIE cand s/a tinut cont de brut indiferent de pensia neta. Atunci am pierdut din indexare prin raportarea la brut.

nastyboy spunea...

Onor la col. Petrescu! Felicitari din suflet! M-a uns pe inima. Cel mai atotcuprinzator, scurt si la obiect, discurs de adevarat militar in legatura cu aceasta speta nesimtita a ajustarii pensiilor militare dupa cum vor muschii lor. Lor, adica lichelelor antinationale de aici si de colea. Sa auzim de bine!

MIȘU spunea...


....nici o actualizare,nici măcar la sold de grad! Acuma era momentul,ce faci Ciucă,are soldă de grad mai mare decât tine un caporal activ ?
Se poate,așa ceva ?!

Lenovi spunea...

Dl Viorel. Poate soldatul a facut lucruri mai importante decat dvs. Asa sustinea un tembel acu cateva zile. Ce daca un soldat are solda de grad mai mare. Soarta..Nu conteaza ca prin eliminarea actualizarii , daca se aplica legea 153 in totalitate, un subofiter o sa aiba pensia aproape ca a unui general iesit acu 20 de ani. Asa se rezolva inechitatile, prin legi strambe..nu?

GO spunea...

Nu uitati! Lovitura primita catastrofal de militarii pensionati, este perversiunea PSD introdusa prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018. Prin care militarilor li s-a taiat majorarea anuală cu 50% din cresterea SMB, si care contributivilor li se adaugă in plus pe langa majorarea anuala cu rata inflației! Acest fapt înseamnă descreșterea cu premeditare a puterii de cumpărare a pensiilor militare.

În opinia mea, PSD este principalul adversar al pensiilor militarilor. Cele 2 acte normative aparțin PSD. Restul este poveste!

reddog spunea...

Inechitatile se pot îndrepta.
Ca și alea mai strâmbe care se pot îndrepta din ciocan.
Era așa doar o reflecție!

Liviu spunea...

Astazi la un post tv un lider de sindicat din Penitenciare parca Dorobantu a zis ca acum cateva luni a facut un fel de plangere la CE pt ca Guvernul Romaniei nu respecta legile in vigoare s-a referit la Legea 153/2017 iar raspunsul CE a fost ca ei nu au cum sa se bage si nici nu au atributii pt Legile Salarizarii sau Legile Pensiilor din Romania!Spune ca nu crede asa zile rapoarte ale CE pt pensiile speciale si a cerut Guvernului o copie a acelor rapoarte si nu a primit nimic inca!El crede ca aceste asa zise rapoarte ale CE sunt doar minciuni,manipulari si falsuri a unor europarlamentari romani adica usr-isti ca sa-si justifice nenorocirile pe care le-au introdus in PNRR!

mosmartin16 spunea...

Huhu, poate-mi scapa ceva ! Am vazut ce reprezinta venitul net, dar unde se foloseste formularea ,,venitul net din pensie ,,...utilizabil in cazul pensiilor din 2017 incoa ?! Multam fain !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GO spunea...

Cosmin Dorobanțu - lider sindical Penitenciare, postează pe Tik Tok o captură de pe România TV,de astăzi orele 13.03. În care reporterul afirmă în clar că Boloș a spus că CE cere recalcularea tuturor pensiilor speciale.

GO spunea...

Tot pe Tik Tok (alte surse neagreate de globaliști), apar îndemnuri din ce în ce mai frecvente, dinspre poliție și armată, la ... grevă. Încep să se trezească ai noștri cum trebuie să lupte.

bogdan spunea...

BOLOS cu vocea tremuranda de nevinovat ar trebui sa treaca la USR si sa se piarda in neant cu ei cu tot.

RD spunea...

La cum s-a scris ca ar vrea CE, nu ai ce sa mai actualizezi daca se doreste pentru toata cariera! Poti sa actualizezi pentru 6 si/sau 12 luni! Insa legea pensiilor militare nu sunt ca la legea pensiilor publice.

Bolos spune multe.. Jalonul 215 este de peste 1 an, nimic nou! Cine a citit, stie.. Cine nu, este wow, ce stire a zis Bolos!

Paul Puiu spunea...

Huhule ai spus:,, Pensionarii de după 15 09 2017 vor plăti impozit din venitul din pensie, nu ca până acum din fantomaticul cuantum reprezentat de pensia brută.”
Poti sa spui de unde ai dedus sau tras tu concluzia asta🤔🤔🤔pentru ca nu se prevede in amendamente asa ceva sau e varianta pe care o doresti tu, iar ai ceva cu Ciucanii???😂😂😂😂
Eu cred ca se va retine din pensia bruta retinuta ca plafonare ca asa e mai avantajos pentru cei trecuti in rezerva dupa data de 15.09.2017 ca si asa sunt vitregiti de soarta!!!
Cu sigura ta va fi contestata impozitarea de 15% si pensiile militare vor ramane in cuantumul actual pentru ca masura este anticonstitutionala!!!
Exista salarii de 3000 de lei care sunt impozitate cu numai 10% si politrucii vor sa impun in mod aberant si abuziv, adica pe repede inainte, ca pensiile militare de peste 3000 de lei sa fie cu 15%🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Acesta va constitui un prim argument care va atrage neconstitutionalitatea aceste masuri la CCR!!!
Nu cred ca Ciuca va fi deacord sa accepte ca sa-i fie tăiată pensia si a sotiei sale!!!🫡🫡🫡🫡

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, comfirm cele afirmate de liderul de sindicat penitenciarist, Dorobantu, caci urechile mele clapauge au zit tot! Urechile mari denota inteligenta si atentie distributiva, adica ce a mai ramas dupa o viata zbuciumata si plina de surprize de tot felul... Apropo si cu clăpăugile astea omensti: Da, am urechi mari, robuste si aratoase, cat si auditive, ca niste boxe de 1000 de watti, ca la primele boxe de scena ale trupei Phoenix, putand auzi cainii cum latra codificat in Giurgiu, fiind si ei mafioti ca si stapanii politici din PSD, acolo fiindu-le sediul famigliei, si pot sa vad ca orbul care a nimerit Braila! Am o ureche latină, cu lobul lipit, si una de dac, nu de drac belit, cu lobul nelipit! Ma opresc aici ca sa oftez oleacă dupa tineretile mele pline de testosteroane cand ma dadeam in vant dupa balcoane si jamboane de capreoare, care nu se aplicau la pensioare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sanatate si viata lunga lui Iulian Mares, oriunde s-ar afla, care din cauza haitei de hiene numai vrea a posta!

GO spunea...

Cică CE cere recalcularea!
https://youtu.be/YrZdPxPFsOg

bogdan spunea...

Intreb si eu chiar daca nu o sa raspunda nimeni. La indexarea din ianuarie de ce a fost folosit ,,fantomaticul cuantum reprezentat de pensia brută,, pentru cei pensionati dupa 2017? Nu am gasit nicaieri formula asta....poate nu am cautat atent.

GG spunea...

Dacă guvernul,
parlamentul care lucrează pt."binele tarii" și implicit al "nostru",dacă pun în aplicare prevederile acestui pnrr,o porcărie făcută de niște trădători,atunci trebuie făcut plângere penala pt.tradare.Nimeni din lumea asta nu acționează asa ca cei care i-am trimis sa ne reprezint,în defavoarea propriului popor a rezervei armatei.Care e motivul acestor acțiuni,nu o pot înțelege!Voi o înțelegeți destul de bine și trebuie data o laba peste botul care a mâncat rahat.

GO spunea...

@Liviu. Ceva este cusut clar cu ața albă. Eu zic că Dorobanțu are dreptate. Si militarii nostri care au scris la CE au primit raspuns ca CE nu se ocupă de politicile de salarizare si pensionare. Asa ca este corecta supozitia ca toate asa zisele impuneri provenite dinspre CE legate de pensiile speciale, sunt cioace inventate din interiorul României. Cineva minte clar: ori ai nostri, ori CE. Iar eu zic ca ai nostri. Nu doar de la USR, ci si cei de la MMPS.

Xman spunea...

Si toate astea cu Ciuca'nost prim ministru...Vae Victis!

Cătălin spunea...

IA PRIVITI CE PARERE ARE ACEASTA "NEVERTEBRATA" DESPRE MILITARIhttps://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/despre-pensiile-militare-nedumeriri-subiective

RD spunea...

Nu inteleg de ce va grabiti asa? S-a votat noul proiect si nu stiu eu? Am inteles ca fiecare e pe interesul lui si nu toata lumea va avea noroc, unii si ghinion. Rezolvarea inechitatilor cu jalonul 215 e pentru copii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cica vor mai fi discutii cu Comisia Europeana, referitoare la particulartatile pensiilor militare vs pensiile speciale. Cand s-o facă, daca pana Miercuri trebuie sa fie gata? Angajamentele nu se incalca, sub nici o forma, iar inechitatile nu se vad evidentiate ca rezolvate, caci s-a cerut cu mare tarie eliminarea tuturor inechitatilor si la pensiile speciale, inclusiv la cele militare! Pur si simplu nu se vede asta din ce reiese mai sus postat! Ingrasa porcul in ajun? Aia au cerut la cal cul 45% ca Banca Mondiala si UE asa au cerut oficial 45%, tu, Guvern vrei sa-i pacalesti cu 60%, desi stii clar ca pe aia nu-i poti aburi, ca cica nu doresti (sanki) sa tradezi Armata si Politia cu mai putin, bla, bla, bla ... Cine dracul ii mai intelege pe astia, o gloata de incompetenti si rau intentionati in permanenta? La naiba, ca tare se mai minte si ne duc in eroare pana in ultima clipa, atunci sa vedeti revolte din toate partile, si mai vad o opintire si de la CCR pe contras! Naiba sa-i ia pe toti, ca daca cei 68% inghetati de la actualizari din 2017 si nerezolvati o sa le trimita iarasi europenilor si bancarilor mondiali milioane de petitii pana la turbarea lor, pentru ca se tinde clar spre mimari si inechitatile din sistem sa ramana aceleasi, de ordinul zecilor de mii... Sa fim sanatosi sa vedem ce s-o intampla in continuare, poate gresesc cu opiniile mele neoptimiste, nu cobesc, vreau binele la toti, dar cu un guvern atat de puturos, ,,lasa-ma sa te las,''mafiot si plin de intentii viclene, zau ca nu ma bucura deloc viitorul!

bogdan spunea...

Nu se poate impune impozitarea venitului net.

Pensionarul X iesit inainte de 15.09.2017 a avut solda neta 5 lei . Impozitul s/a luat din 7 lei(plus OMM pensie supl.)
Pensionarul Y iesit dupa 15.09.2017 a avut solda neta tot 5 lei. Impozitul sa se ia din 5 lei ?

S E R I O S ?

Marcel Orzan spunea...

Da, cam asta cu legea asta si cu rezolvarea inechitatilor din sistem. Oricum, ramane de vazut cum e cu „cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂȚII” din cuprinsul pct. (3) - Art. 101 - Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată!! Se va aplica si la pensiile militare sau nu? Eu zic ca nu prea!
Ma gandesc la ce s-a spus pana acum pe tema asta:
- „Banca Mondială mai arată că un alt factor care trebuie luat în considerare este faptul că, spre deosebire de alte pensii de serviciu, au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, deși acestea au fost finalizate înainte de semnarea acordului PNRR. În 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au început (aici e greseala, dintotdeauna militarii au contribuit!) SĂ PLĂTEASCĂ O CONTRIBUȚIE DE 25% la buget pentru A CONTRIBUI LA FINANȚAREA PENSIILOR LOR.”
- Nicolae Ciucă afirma: ”În raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi SUNT PE BAZĂ DE CONTRIBUTIVITATE. Am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei”.”
Mai mult, tinand-o pe a mea:
- Prevederile L.263/2010:
„Art. 2 – Sistemul public de pensii se organizează și funcționează având ca principii de bază:
c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE”, sunt perfect aplicabile si in sistemul pensiilor militare
- militarii platesc CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE, conform art. 137, 138 si 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Poate e cazul sa se revolve odata pentru totdeauna, poate pe la CCR, a anatemei puse pe pensiile nostre legate de alinierea la „principiul contributivitatii”. O sa vedem!

xmax spunea...

.... deci trăiască oug59 și oug114
Atit sa putut face de acesti reprezentanți ai militarilor și polițiștilor !!!
Jigodiile naibii de politruci!

Relu spunea...

Madia asta "impartiala" nu spune ca de fapt sunt cativa cu pensiile abuziv calculate, sunt cativa care au ajuns in posturi mari, politice, a doua zi dupa pensionare, nu e 65% ci 58.5% si cei mai multi se angajeaza la privat dupa pensionare.

iuli spunea...

de unde reiese ca impozitul de la pct a) se cumuleaza cu cel de la pct b) ? din amendamentul cu impunerea de 10 si 15 la suta inteleg ca ce este pana in SMBE se impoziteaza cu 10%, ce este peste SMBE cu 15%, dar nu ca se cumuleaza cele doua?! pentru exemplul de 10 mii lei pensie, eu inteleg ca se iau doar cei 586 lei, nu?

Sorin spunea...

Cred ca singurul argument care va fi utilizat pentru a demonstra, atât pe plan intern cât și extern, ca proiectul L4 cu amendamentele scurse în presa și sper reale, este o varianta mai buna decât contributivitatea, cel puțin la SNAOPS, este efortul bugetar. Pe romaneste, guvernul iese mai ieftin cu L4 cu amendamentele arătate decât cu recalcularea pe contributivitate, care ar implica și actualizarea.
Eu, răbdător, aștept în continuare răspunsul la doua intrebari:
1. Cine a scris PNRR, ce instituții au contribuit cu date, cine a fost consultat, ce instituție sau instituții au aprobat forma finala, ce institutie și sub a cui semnătura a fost trimis PNRR la Bruxelles astfel încât Bruxelles a înțeles ca e un document oficial care angajează România pe termen lung?
2. Care este facsimilul real, și întreg conținutul al acestuia, sosit de la Bruxelles, în care se afirma ca CE NU se implica în legislația națională a salariilor și pensiilor?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
xmax spunea...

Pensionarul X iesit inainte de 15.09.2017 nu are aplicat OUG59 de plafonare, iar pensionarul Y iesit dupa 15.09.2017 are plafonarea aceea nenorocita de OUG59.

Stiti (intreb si eu retoric!!!) ca intre un pensionar X si un pensionar Y amintiti mai sus (avind aceleasi detalii privind tot ce inseamna drept de a iesi la pensie), EXISTA o diferenta mare de pensie?????
Si valoare este: (pensie_pensionar X)>>>> (pensie_pensionar_Y) (a se citi cu mult mult mult mai mare!!!!!!!)

ACEASTA INECHITATE OARE NU O VEDE NIMENI???? Hai sa fim seriosi!!!!!!

Clawoodiu spunea...

Art. 17 din Legea nr. 369/2023 - "Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei". Deci nu 6.093, cum este in exemplu, ala a fost valabil pentru anul 2022 - art. 15 din Legea nr. 318/2021. Din cei 10.000 se retin 479 lei impozitul de 10% si 482 lei 15% ce trece peste 6.789, total impozit 961 lei, fata de 800 lei retinut acum.

Huhu Rezea spunea...

@Sorin
Este corect ce spune CE si unii cred că au prins pe dracu' de coadă cu acel document!
Noi am propus modificarea de legislație în domeniul pensiilor iar CE doar verifică dacă ne ținem de cuvânt, pentru a ne aloca fonduri PNRR.
Nu eu am votat USR și PNL-Cîțu.

Relu spunea...

Alde usr o trag cu banii din pnrr ca vor sa haleasca banii din el prin tot felul de firme de casa.