Un produs Blogger.

miercuri, martie 29, 2023

L4/2023, privind pensiile speciale, pe ordinea de zi a ședinței Senatului din 29 03 2023.

76 comments

 Proiectul L4/2023 a fost votat cu greșeli de tehnică legislativă.

De exemplu, la nr. 6, nu se precizează articolele din legile speciale în care se introduc modificările sau completările privind

plafonarea veniturilor din pensie la netul mediei bazei de calcul. Pentru pensiile militare dispoziția este

o reformulare a articolului. 60 introdus în lege prin OUG 59/2017.

Coaliția a formulat principii de modificare a pensiilor speciale, dar senatorii puteau să se obosească să

precizeze locul din fiecare lege în care se integrează respectivele modificări/completări.




Ordinea de zi
a Ședinței Senatului
din 29 martie 2023

Lucrările ședinței din 29 03 2023, orele 10,00  pot fi urmărite în direct AICI

Raportul adoptat ieri de cele trei comisii raportoare poate fi citit  

 

4
Forma adoptată de Senat a legii privind pensiile speciale poate fi citită AICI 

76 de comentarii:

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sorin spunea...

Tot se vehiculează suma de 3 mld care se poate pierde. Eu am înțeles ca e vorba de 700 milioane. Specific media: umflare de cifre, expresii tari, vesti rele.....

valy spunea...

În noua lege stagiile din sistemul public prinse în legea 223/2015 se mai pot extrage pentru a fi fructificate în sistemul public.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
magda spunea...

Alt exemplu mai bun nici ca se putea...cum mama naibii sa recalculezi pensii pe o lege abrogata? Ori modifici ceva in legea cadru aflata in vigoare ori abrogi actuala lege si faci alta. Dar cand si cine sa le mai faca? Vine Pastele iar alesii nostri au treaba nu gluma.
Maine ..se aude ca ar veni pe lanoi si ceva reprezentanti ai Comisiei pentru a evalua bla ,bla,bla...Sa vedem cum inchidem trimestrul...

Alex spunea...

ALEX 64 Din cate stiu, L 263 / 2010 are o parte distincta pentru pensiile militare, iar in formula de calcul finala, suma totala a punctelor anuale se imparte la 20, nu la 35 ! Exista si un tabel cu limita de varsta, in nici un caz nu e vorba de 65 de ani ! Oricum, din ce am vazut pe surse ca si propuneri, nu se rezolva nici o nedreptate, discriminare, nimic ! Se fac ca fac, iar UE nu va plati transa nr 3 daca lucrurile raman asa. USR nu are cum sa vada vreo propunere de-a lor aprobata, nu au majoritate ! Ciuca nu vrea nici sa elimine cumulul pensiei cu salariul la stat ! Nu vrea nici sa plateasca ajutoarele de trecere in rezerva amanate de atata amar de vreme ! Ciuca nu vrea decat sa salveze pensia lui si cumulul cu salariul baban de la guvern !

Vali spunea...

Noi militarii ne am respectat angajamentul, contractul cu statul roman si asteptam ca si statul roman sa si respecte acest contract, nu sa si bata joc de noi ! Altfel ar trebui procedat asa cum spunea Che Quevara " drepturile si libertatile se obtin doar cu arma in mana" ! Sa nu uitam ce s a petrecut in Imperiul Roman , cand imparatii erau stabiliti de ARMATA, ba mai mult, multi dintre imparati erau militari "pur sange"...nu analfabetii si infractorii care s au cocotat in fruntea statului prin mizerii de tot felul !Sa nu uitam ca asa au stat lucrurile intr o oarecare masura si in Imperiul Otoman, de ce nu s ar putea intampla si la noi o lovitura , un puci militar ???????

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toti ne urasc! Toti ne vor distrusi! Toti ne vor raul! Nimeni nu ne vrea binele, nici un partid, nici un politician, nici un roman! Suntem considerati paria si ciumele societatii, lacustele si lipitorile economiei nationale si asta din cazuza mafiotilor din casele teritoriale de pensii, care s-au favorizat pe ei, si-au favorizat amantele si rubedeniile care sunt full in acele ministere de forta, MApN batand recordul si a se vedea sotia lui Ciuca cum s-a incadrat in Armata si tot traseul acesteia pana la pensie, si chestiile astea rasufla in public, dezvoltand ura si repulsie pentru abuzuri si batjocorirea banului public! Au favorizat grade mari, cu doctorate copy paste si cu pensii de o nesimtire degradanta, care au ajuns la urechile tuturor si s-a instaurat o ura patologica pe considerentul ca toti avem pensii mafiote si nesimtite! Refuzul ministerelor de resort de a publica lista cu pensiile sub 3000 lei cat si mai ales cele cu cuantumuri sub 2000-1500-1000 lei a format in constiinta publica faptul ca toti avem pensiile peste 3000 lei si ca nu sunt pensii sub aceasta suma! Doar un singur ministru a reusit sa spuna adevarul si adevarul despre cuantumuri si a fost imediat fortat sa demisioneze, Vasile Dancu, iar asta actual deja este mort țeapan inca de la instalare... Il intreb, pe aceasta cale, cum poate un mort cu lumanarea aprinsa la cap si mut ca o stanca sa ridice o caciula de bani salariul lunar pentru ca nu a facut absolut nimic ca om mort? Au scris negru pe alb ca nu se fac actualizari si recalculari, dar sa vad minunea asta cand o aplica cele 12 luni alese de catre fiecare, in locul celor 6 luni, operatiuni pe care ei le vor fara proceduri de actualizare si recalculare! BAI, STRIGOI POLITICI, VOI CHIAR SUNTETI CU TOTII DUSI CU PLUTA, DEFINITIV?

hankook spunea...

Salariul mediu brut aferent anului 2023, conform Legii 369/2022, este de 6789 lei. Peste aceasta suma se va impozita cu 15% in loc de 10 %.

Relu spunea...

Nu am vazut pe alde usr sa spuna ca se poate impozita sectorul de it. Ca au ceva timp de cand e tax free acolo. Pretentii au insa.

socrates spunea...

Poate că greșesc sau nu, astia pe mass-media vorbesc despre tăierea a 5 sporuri care nu se vor mai lua in calcul la pensiile militare, "care sunt cele 5 sporuri, nominal", nu am găsit nicăieri !.

Paul Puiu spunea...

Impozitarea cu 15% a pensiilor militare si a restul pensiilor speciale este abuziva daca bu se aplica tuturor veniturilor din pensii di salarii fiind totodata discriminatorie di neconstitutionala!!!
Practic dupa ce prin plafonare se retine 35% din pensia militara bruta pe cei 65% se va aplica si un impozit de 15%🤮🤮🤮🤬🤬🤬
Aceasta masura de impozitare de 15% va fi neconstitutionala declarată de CCR pentru ca intra in contradictie cu impozitul pe venit de 10% care se aplica pe restul pensiilor civile sau pe salarii care au acelasi cuantum de 3000 de lei, creându-se o discriminare evidenta!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

@ocrate, socotitorule
Ai pe topicul precedent modificările propuse pentru art. 28.

Burebista spunea...

Socrates, scrie pe o foaie sporurile din Legea 223 care nu se iau în considerare în prezent și pe cealaltă foaie sporurile stea din sursele de ieri... O sa vezi ca o sa iasă chiar mai mult de 5...🤣

Cezar spunea...

@/ Magda
Dar faptul ca SE PLATESC PENSII DE MULTI ANI PE LEGI ABROGATE RECTE L.164 SAU L.119 CUNOSTI ??
I vezi tu pe ce lege primesti???

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Pardon! Pensiile acelea mai avntajoase doar au fost calculate pe legile anterioare, dar de plătit se plătesc potrivit L 223/2015.

Lenovi spunea...

Daca citesti ce sporuri se elimina, te apuca rasul. Oricum nu le baga nimeni in baza de calcul. Sporuri legate de pandemie si contravaloarea serviciilor turistice. Tipic romanesc. Vrajeala ieftina, da ieftina de tot. Tot ne dam de ceasul mortii ca ne au facut, ca ne au dres. In afara de modificarea perioadei, de la 6 la 12 luni, nu se intampla nimic. Si daca impozitul se opreste tot din brutul virtual, tot nimic. Noroc ca mai e un pic, scapam de topicurile legate de modificarea legii pensiilor, ca mi s a acrit.

Caro spunea...

@socrates, se vorbeste prin unele medii ca ar fi scoase Oskar, sporul de permanenta,sporul pentru distrugeri,salariul de merit,sporul de lucru cu documente secrete, vorbesc de Armata

Relu spunea...

Au mai scazut din suma din pnrr de la 3mld la 1. Eu i-as intreba pe alde usr ce ar fi Romania daca nu am fi in NATO. Si cum spuneam, nu am vazut pe nimeni din mediul privat sa spuna ca da, desi ies la pensie mai de tineri, unii militari se angajeaza in privat. Nu toti raman sefi in aparatul central.

Xman spunea...

Domnul general Mandrescu daca ar fi fost prim ministru ar fi fost altceva...Un om valoros,care a fost un ofiter activ exceptional.Numai ca politicienii vor oameni obedienti care sa-i conduca...Vae Victis!

Ionel spunea...

Boala lunga moarte sigura ! Se amana un deznodamant care pana la urma va veni. Daca nu aveam un premier fost militar lucrurile se rezolvau acum. Cata idiotenie sa spui CE NU INTRA IN CALCULUL PENSIEI !? Adica ce nu intra acum, dupa, se pot infinta noi sporuri, care, nefiind prevazute in lege, vor intra in calculul pensiei ! Simplu, nu !? Nu era mai bine sa spui ce intra in calculul pensiei ? Asa cum spunea clar legea 164/2001 !? De INECHITATI nu se spune nimic !? Sa ii multumim lui ciuca si asociatiilor de rezervisti finantate de la bugetul statului !!

Burebista spunea...

Posibil ca T0 sa nu mai vina niciodată și spre ghinionul nostru nici Plx 199... S a ales ca așa zisa eliminare a inechitatilor sa se facă asa cum ați văzut în ultimii 2 ai prin indexarea diferențiată. Probabil și anul viitor cei cu pensii mici vor primi câteva procente peste indexarea legala de 13,8%...poate vor primi 20% cei cu pensii sub 3000.daca creste și pragul de neimlozitare de la 2000 la 3000 se mai câștiga încă 100 lei net... De data asta impozitarea diferențiată ar putea sa treacă de CCR pentru ca nu este în procent mare (adică 50% despre care au spus ca este o confiscare) și se aplica doar pe componenta care nu este calculata pe Principiul contributivitatii (dar nu contributiva) din pensiile speciale. Și asa cum a spus CCR ca acea componenta tine de posibilitățile financiare ale statului poate fi redusa prin impozitare sau taxare suplimentară dar nu poate fi redusa cu nai mult de jumătate... Magistrații intra și ei în rândul lumii care din 2017 au pensii plafonate la net și apoi doar indexate cu rata inflației. Prin decizia aia a CCR data împotriva unor pensionari militari practic au dat cu Tesla în cohones atât magistraților cât și judecătorilor CCR asimilați magistraților .. 🤣
Este de reținut un aspect care va fi bun și pentru pensiile militare dacă vor mai fi vreodată recalculate/actualizate. La fel ca și în legea nouă a pensiilor pentru grefieri și în modificarea legii 303 se specifică ca la recalculare se va lua ca baza de calcul salariul magistraților din prezent cu toate sporurile permanente de azi și nu cele pe care le-au avut magistrații prin 2000-2016. Baza de calcul va fi prin echivalare și nu prin reconstrucție cum sa făcut în 2016 la 223... De fapt în 2016 de vina pentru baza de calcul și modul de actualizare au fost ministerele de resort prin emiterea acelor ordine M 16 etc.. Acolo a fost greșeala pentru ca în lege nu se specifica cum se face actualizarea iar mapn și mai au ales cea mai proasta varianta când fel mai ușor era sa echivaleze Sf la nivelul activului din 2016 cu toate sporurile.
Dacă ar fi adevărat ce se spune despre recomandările UE, acile când se face referire la eliminarea inechitatilor ei spun sa se elimine inechitatile dintre pensiile speciale și pensiile publice.... De aceea și raportul BM a arătat ca în ultimii 3 ani decalajul între pensiile militare și cele publice s a redus considerabil.

CEZAR spunea...

HUhu...
LAS-O CA MACANE...
DE UNDE VINE IN FAPT MALAIUL...???../AUD...

Relu spunea...

@Caro: mediile sunt alea care nu au avut asa ceva?

Paul Puiu spunea...

Antena3 televiziunea de curte sau in slujba PSD-ului discreditează rezervistii sustinand ca pensiile militare sunt privilegii financiare!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

https://youtu.be/QHLucRc_hOE

UNDĂ VERDE pentru reforma pensiilor speciale! Militarii au protestat: „omorâți-ne pe toți”
Proiectul de lege L4/10.01.202 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu a trecut cu majoritate de voturi prin Comisia de fond: Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.
Reprezentanții militarilor și polițiștilor au protestat față de modificări și cer scoatererea pensiilor militare din PNRR. Mai mult, aceștia amenință că dacă războiul de la graniță se va extinde nu vor mai lupta pentru România. Disperarea a ajuns la cote maxime. În comisie se strigă „omorâți-ne pe toți”.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=583264640406023&id=100001008898332

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Dacă actualele scârbe și vome care ne guvernează cred că "vor fenta" Comisia Europeană cu gogonatele lor privind implementarea PNRR-ului în ceea ce privește pensiile speciale...se înșeală amarnic ! Cei de acolo cunosc în amănunt toate fușăraiele pe care le învârt analfabeții noștri funcțional decidenți de pe aici ! Dacă acolo se spune clar că toate pe contributivitate, atunci...dacă vrei banii lor...pune-le pe toate în plată după ce le-ai stabilit punctele adunate de fiecare în timpul activității, iar apoi...dă-le - celor care au avut interdicții și riscuri - un supliment, care să fie cel mult "cât ai avut în farfurie" !

Cătălin spunea...

PSD SE OPUNE DICTATURII PROPUSA INTR-UN PROIECT DE LEGE DE CĂTRE PNL: https://www.stiripesurse.ro/psd-loveste-in-ciuca-si-bode-anunta-ca-nu-voteaza-proiectul-pnl-care-inspreste-sanctiunile-la-prote_2853230.html

Caro spunea...

@Relu , sunt activi.

Paul Puiu spunea...

De la sursă credibilă 💵💵(nu sunt fake news)!

Astăzi la Senat au avut loc sedinte in comisii si s-au prezentat amendamente la proiectul de lege L4/2023, Proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
O să vedeți la TV si in presă, precum și pe retelele sociale tot felul de știri apocaliptice sau informatii neverificate referitoare la pensiile militare si cuantumul lor.

Din ceea ce exista azi oficial, 27 martie 2023, rezulta urmatoarele:
- pensiile militare nu se taie si nu trec pe contributivitate;
- se modifica si completeaza doar art 28 pe care il prezint mai jos, sustinut de coalitia de guvernare;
- La art 28 s-au adaugat la proiectul de lege 5 sporuri care nu se iau in considerare la calculul pensiei militare: 4 sunt date de sporurile COVID19 din pandemie, iar unul se refera la serviciile turistice (1450 lei, tichete de vacanta);
- Mai jos este amendamentul USR de azi, DAR CARE NU A FOST ÎNSUȘIT DE COMISII:
Art. IX. (1) Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 556 din 27 iulie 2015 cu modificările și completările ulterioare, se abrogă. (2) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile militare de stat stabilite în baza Legii nr. 223/2015 se recalculează pe baza Legii nr. 263/2001 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Grup USR
- se introduce impozitarea "progresiva"
și ea se referă la 3 praguri:
- primii 2000 lei din pensii nu se impoziteaza;
- intre 2000 si 6789 lei (castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea BASS) se impoziteaza cu 10%;
- suma care depaseste 6789 lei se impoziteaza cu 15% in loc de 10%. 💵💵 (prin modificarea Codului fiscal).
- Deocamdata este singura modificare la Senat in ceea ce priveste Legea nr 223/2015 si se refera la art 28 prezentat atasat in foto. Senatul trebuie sa adopte ca primă camera proiectul legii de modificare a unor legi..., pana pe 31 martie. Apoi merge la Camera Deputatilor proiectul de lege.
Proiectul de lege L4/2023 vizeaza toate asa zisele legi speciale, inclusiv in domeniul pensiilor magistratilor unde MODIFICARILE SUNT IMPORTANTE si vizeaza cuantumurile, baza de calcul etc.
Prin proiect se va interzice cumulul de pensii speciale (pensie de magistrat cu diplomat, aviator civil etc, cum este cazul unor pensii in prezent).

RD spunea...

În ultimele luni de zile am citit foarte multe păreri ale pensionarilor militari atât pe acest blog, cât și pe Facebook ori pe internet sau televizor.
Am citit tot la fel de multe articole prin presă, declarațiile multor politicieni.
Nu tot ce s-a spus, s-a dovedit a fi adevărat.
Am observat că mulți pensionari militari sunt fixați pe recalculare și actualizare fără să știe cum s-ar face. Pur și simplu vrem actualizare și recalculare fără să ne gândim dacă ar fi mai bine pentru pensionarii militari sau mai rău!

Din ce am văzut pe internet, nu știu sigur cât de adevărate sunt părerile CE și BM.. Dar CE cere așa ceva (conform presei):

1. Recalcularea pensiilor militare:
- cu doar 45% în loc de 65% cât este acum, nu specifică dacă este brut sau net, probabil brut din moment ce se dorește să fie asemănător cu sistemul public de pensii;
- pe toată cariera, fără să se spună clar ce înseamnă așa ceva, pe 25 de ani? Și dacă da, ce se întâmplă cu cei care au 20 de ani? Nu scrie nicăieri că ar scădea cu 5%, adică la 40%. Ce s-ar întâmpla cu cei care au muncit peste 25 de ani? Ce s-ar întâmpla cu cei care au muncit zeci de ani în condiții speciale? Ce se întâmplă cu pensia suplimentară? Nu sunt informații oficiale despre așa ceva.

3. Actualizarea pensiilor militare:
- la ce apare în presă 45% brut pe întreaga carieră, nu ai ce să actualizezi. Pur și simplu probabil că faci media salariilor primite pe fiecare an (împărți la 12 luni). Se adună mediile pentru toți anii și din acea medie împărți la 45% (pentru 25 ani) și așa cunoști cât ar fi pensia. Și aici sunt mai multe probleme. Ce faci cu un pensionar militar ieșit în anii 2000 cu o carieră să zic de 25 de ani? Va avea media mică și îi lași doar 45%, vă dați seama de pensie ar avea. Mică ar fi și pentru cei ieșiți în anii 2010. Nu s-ar lega multe. Până acum nici nu s-a făcut așa ceva, nici nu cred că se poate în sistemul pensiilor militare. S-a făcut pe 6 luni. Se poate pe 12. Dar cu actualizare pentru a le așeza.

Analizați și realitatea, la ce am scris mai sus. Nu mai fiți fixat pe actualizare și recalculate fără să analizați ce se scrie prin presă!
Nu mai scrieți prostii de genul T0 fără să fiți corecți. Nici nu aveți date oficiale și deja săriți. În realitate vă gândiți doar la binele vostru și puneți măști spunând T0 și rezolvarea inechităților.
În PNNR nu scrie rezolvarea inechităților. Nu există reformarea pensiilor militare. În realitate înseamnă reTAIEREA pensiilor militare.

Eu spun clar: vor fi tăiate majoritatea pensiilor militare! Vom vedea. Și afirm din nou: doar un PLX ar fi fost rezolvarea inechităților și actualizarea pensiilor militare, nu prin PNNR.

Known spunea...

Hai ca m-am saturat de vaicarelile voastre.
VAI SI AMAR DE ROMANIA DACA ARE NEVOIE DE VOI...
Mai degraba apara Romania trupele Ceaikovski...
Sa va dea Putin pensii plus cate o votca!

Domnule H, mai temperati elanul defetist al rezervistilor!
Amintiti-le de Codul Penal!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu toți suntem proaspeți pensionari ca d-ta.
Cei care am trecut prin 3-4 recalculari de pensii militare stim ce a înseamnt aducerea tuturor pensiilor militare la momentele T0 prin recalculările din anii, 2004(încheierea actualizărilor pentru pensiile în plată în anul 2001) , 2008(aplicarea sporului pentru condiții de muncă și pensiilor în plată în anul 2001) , 2010( aplicarea calculului contributiv) și 2016( revenirea la sistemul pensiilor militare).
Ce ieșiti la pensie la limită de vîrstă nu au avut de suferit la toate acele Momente T0 până în anul 2018.
Niciodată sistemul pensiilor militare nu a fost atât de dezechilibrat ca după anul 2017.

D-tale ți-e frică de eventualele pierderi prin recalculare/actualizare, deși n-ar fi cazul, dar nu te gândești la pierderile reale, nu închipuite, pe care mai bine de jumătate din pensionarii militari le înregistrează lună de lună prin înghețarea din 2017.
Ca d-ta gândesc mai toți ciucanii și cei care propovăduiesc " să ne mulțumim cu ce avem!"

mosmartin16 spunea...

Ionel și eu susțin ceea ce spui tu și era și în Legea 164 ! Adică să spui ce intră în baza de calcul a pensiei, nu ce nu intră azi, iar mâine de mai apare o "năzbâtie de spor" ...hop în baza de calcul ! Am încercat să arăt și eu asta...dar s-a trezit un "dăștept" de pe aici să-mi "esplice" cum stă treaba!🤣 Om cu viziune !🤣

Cezar spunea...

CONTINUAM LUPTA !
LEGE NOUA CU MOMENT T0.
PLX.199 ASTEAPTA LA SERTAR...?!!

reddog spunea...

Nu trebuie sa ne mulțumim cu ce avem.
Trebuie să cerem îndreptarea inechităților.
Primul pas este acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii.

Burebista spunea...

Am mai scris pe aici.. Fiecare își poate calcula cu aproximație cam cât ar avea pensia netă plafonată în 2023 dacă s ar face actualizarea lui Huhu Rezea T0...
La baza de calcul din deciziile de pensie din 2017 adăugați +25% apoi plu 3000 aproximativ la Colonel. Din rezultat scădeți - 35% apoi - 10% = rezultatul pensia netă plafonata 2023. Comparați cu ce aveți în plată în prezent.
La subofiteri plt. Adj. Per la fel baza de calcul din decizia 2017 +25% apoi adunați încă +2500 cu aproximație din rezultat scădeți - 35% apoi - 10% rezultatul oensua netă plafonată în 2023. Comparați cu ce aveți în plată.. Diferențele nu sunt foarte mari între grade la ofițeri și la subofiteri ma refer Lt col, maior față de col sau plt adj fata de plt. adj. Pr.
Va puteți face o idee dacă ar fi favorabil pentru voi o actualizare în 2023.
Actualizare Cfm legii 153 nu se poate face pentru ca nu s a aplicat nici la activi decât cu diferențele care le-am scrie eu mai sus. Atenție bazele de calcul din actualizarea pe 223 din 2017 la mapn și mai pt militari și 2016 pentru polițiști @la polițiști data de 2016 mai puneți un 7% pentru ca majorarea Sf s a făcut în octombrie 2017 după pog 59 și nu sau actualizat pensiile lor la fel ca la militari în iunie 2017. Deci și la cei care au rămas în plată cu cuantumul avantajos faceți la baza de calcul pe 223 zare nu a fost favorabila atunci... Dacă nu va descurcați puteți scrie aici baza de calcul și va calculez eu.. Bineînțeles cu aproximație, dar poate fi relevant pentru a se face o comparație cu pensia prezenta netă în plată.

Outlander spunea...

@Burebista
Fără doar și poate, manipulezi fără jenă și rușine!
Amesteci jumătăți de adevăr cu mari minciuni!

”...Oskarul nu este spor. Este solda/salariu de excelență... Sporul pentru documente secrete și cel pentru salariul de merit sunt încă din 2011 incluse în solda sau salariul de funcție...”

Ia și citește aici, după care ascunde-te un timp!

https://www.huhurez.com/2022/06/pensia-contributiva-mai-buna-decat.html

Scutește-ne de dezinformările care ne jignesc inteligența și care nu îți fac cinste!

valy spunea...

Dacă în momentul de fată ar calcula pensia conform punctajului pe care îl am, împărțit la 35 și nu la 20 cum a fost pe legea 263, pensia ar fi mai mare cu 100 lei față de fantoma lEGE 223/2015.

Viorel spunea...

Don Cezare. Ia nu mai da dumitale din gură de pomană, pune mâna pe creion și scrie un răvaș către Înalta Poartă cum ai vrea dumneata să-ți calculeze pensia. După ce îl scrii și îl trimiți, postează-l pe blog pentru confirmare. Cât despre PLx-199, ăla e mort. Propune un PLx-69 pentru că este mai ușor de făcut. Și așa politicienii stau pe scaune în Parlament în poxiția 69 privind pe laptop la xxx.

RD spunea...

@Huhu,

Aveti dreptate, suntem din generatii diferite. Asa cum ati scris prin acele recalculari prin care ati trecut dumneavoastra si altii, au fost metode diferite. Sunt de acord cu ce ati spus si anume ca acum este dezechilibrare dupa 2017 din sistemul pensiilor militare si sunt sigur ca asa va fi si pe viitor indiferent de ce se va intampla acum, se vor gasi diferite metode si tot acolo vom ajunge. Singura solutie ar fi fost actualizarea in functie de salariile celor activi, ceva ce nu va mai fi vreodata (nu ma refer la recalcularea lor prin actualizare, ci pur si simplu actualizare si atat, cand cresc salariile la activi). Ea nu mai este de atatia ani si nici nu va mai fi.
Singurii care mai au in prezent sunt magistratii si acum se incearca sa dispara si de la ei actualizarea.
Normal ca mi-e teama de eventualele pierderi prin recalculare/actualizare din nesiguranta pentru schimbarile preconizate conform presei, avand in vedere ca nici aici nu e ceva sigur.
Eu am spus de mai multe ori ca nu trebuie sa ne multumim cu totii cu ce avem. Fiecare considera pensia intr-un fel sau altul, in functie de cuantum si pe ce da banii (medicamente, mancare, haine, fancturi, rate si asa mai departe).
Nu s-a dezvoltat treaba cu 45%. Sa credeti si sa sperati voi in incertitudine! Eu sunt realist, nu visator. De aceea am si spus de mai multe ori pe acest blog ca nu am pensie foarte mare sau mare, nici macar cat este salariu mediu pe economie in 2023, ca tot a fost introdusa treaba asta cu impozitarea de 15%, mai exact de 6.789. Nici nu sunt vreunul care e neterminat asa cum va place sa spuneti.
Cand cineva gandeste diferit si nu spune 'recalculare si actualizare fara sa-mi pese de schimbari' asa cum sunteti dumneavoastra si altii, este pus la 'colt'. Nu va ganditi la cei care sunt acum activi, va pasa doar de prezent si de cei mai vechi! Dar cel mai mult conteaza viitorul! Eu ma gandesc per total si de aceea am spus ca doar un PLX ar fi fost salvarea inechitatilor, nu prin PNNR.
Si va intreb: cum sa n-ai teama cand nu cunosti nimic sigur? Mergeti la plesneala, daca vreti. Eu ma gandesc la realitatea din prezent. Nu stiti nimic sigur. Nimeni nu stie nimic sigur in afara de reducerea pensiilor militare. Dar totusi spuneti ca ar fi bine cu recalcualrea lor fara sa stiti ceva oficial si sigur. Nu ai ce sa actualizezi pe intreaga cariera, ci doar daca ar fi pentru 6/12/18/24 luni..

Burebista spunea...

Outlander ule citește bre decizia omului... Cuantumul compus al soldei de funcție are și el în care sunt cuprinse salariul de merit și sporul de dispozitiv... Mai are ai alte elemente care nu sunt în solda de funcție, dar care nu sunt enumerate, e trecuta doar suma care s a actualizat la fel ca și Sf... Oricum în 2016 avea aproximativ 6450 baza de calcul. Majorarea din 2017 i a adus încă aproape 7% 6450 +7%= 6902 + 25% 2018 = 8627 + 3000 aproximativ majorările pana în prezent 11627 brut 6802 net plafonat în 2023 cu aproximație...

Outlander spunea...

În legătură cu recenta postare, mi-a plăcut următoarea zicere:
”...pentru minciuni îți trebuie memorie!,...pentru adevăr îți trebuie caracter!”

Burebista spunea...

Până acum nu am văzut topicul ala, dar ia explica-mi și mie cu a putut avea în decizia de pensie civilă la 56 ani vârstă stagiu de cotizare 54 ani???? El a lucrat de la 2 ani?? 🤣
După care știu eu stagiul de cotizare este decât perioada în care ai primit solda și se presupunea ca ai și contribuit... Scoala militare de 3 ani era stagiu asimilat de cotizare... Ori omul ala a lucrat efectiv 32 ani +3 școală militara. Deci stagiu de cotizare 32 ani și stagiu asimilat 3 ani... Sporul pentru grupe de muncă bună e stagiu de cotizare e vechime cumulată... Acel spor a adus un plus la punctajul mediu anual... De aceea a ajuns și la punctajul ala enorm de 150 puncte... Dacă 150 s ar împărți la 35 asa cum vor USR iștii ar avea 4,2857 puncte de pensie x 1785 =7650 +20% Omm 9180... Ori în prezent are cu aproximație 9100 cu indexarile din 2017 în prezent...

mosmartin16 spunea...

Bure', vezi că "mă plagiezi" cu acel ..."bre'" !🤣 Glumesc...bre' !🤣

Burebista spunea...

Ok Moș Crăciun 🤶. 🤣

Huhu Rezea spunea...

@Dedu Toma
Din contră, modificarea confirmă OUG nr. 59/2017 în privința plafonării venitului din pensie la maximum 58.5% din baza brută de calcul.
Interesant este unde va fi intercalat noul text in L 223/2017.
Se pare ca acesta este răspunsul guleraților la posibila declarare ca neconstituțională a OUG. 59/2017.
Pe noi ne interesează urnirea respective dispoziții din art. 60.

RD spunea...

@Burebista,

Nu exista actualizare la 45% pe intreaga cariera fara detalii, doar conform presei (acel procent si pentru ce perioada), nu exista un comunicat oficial al CE si/sau Guvernului. Nu spun ca n-ar fi o optiune, dar nici ca este ceva sigur. Nici n-are rost sa-si calculze cineva pe ceva ce nu stie sigur, doar de curiozitate, daca are placere.

Burebista spunea...

RD, unde vezi tu ca am făcut eu calcule cu 45%???

Known spunea...

Nea H., mai cenzureaza comenariile tampite!
Asa tembeli sa fie rezervistii? Nu cred.

Known spunea...

Vali, vezi ca ai deraiat rau!!! Ce puci militar vezi? Poate Plici militar.
H., gata cu comentariile mele... Nu are nici un rost, pe aici bantuie ciuma repetentilor cu pretentii..

mosmartin16 spunea...

Ok, moș Burete !🤣 E bine așa, Bure' ?!🤣 Sau ne oprim ?! Că "io" am tolba plină cu "delicatețuri" !🤣 Seara cu bine !

Huhu Rezea spunea...

Sedinta in plen a început. Poate fi urmărită în direct... dând click pe butonul indicat în topic.

Burebista spunea...

Interesant. USR e istorie.. 🤣

Burebista spunea...

Bravo pentru domnul senator Guran... UE pentru senatorul Pălărie...

Caro spunea...

"Burebista spunea...
A-ți citit amendamentul USR" Este evident ca nu sti sa scri in limba romana, dar se pare ca ai probleme si cu intelesul. Eu am spus ca "se vorbeste in unele medii despre sporuri neeligibile" apoi am precizat ca vorbesc activii. Prin urmare nicio legatura daca eu am sau n-am habar cum se calculeaza pensia militara, doar am relatat ce se discuta.

Burebista spunea...

Boanca Rodica de la AUR merita tot UE.. Vrea desființarea tuturor pensiilor speciale și militare... O alta frustrata... Asa ca aveți grija cu cine votați la anu... USR e istorie, AUR e prostie și sper sa ajungă tot istorie...

Burebista spunea...

Aur fură ectoratul USR.. 🤣 Asta de la AUR e o tanta.. 🤣

vasile spunea...

Nu mor caii cand vor cainii! Dupa intrevederea de la SRI se intampla ,,ceva,,.

anonim spunea...

Cum se bat analfabetii intre ei 😂😂😂

Caro spunea despre Bure....
"Burebista spunea...
"A-ți citit amendamentul USR" ....si trage concluzia ca Bure, e analfabet,dupa care continua (Caro) cu avant revolutionar:
"Este evident ca nu sti sa scri in limba romana"😆😆😆

E distractiv cu meseriasii astia in toate si tot timpul

Lipseste P**a Puiu ca ala le pune "capac"tuturor.Nu degeaba a fost tractorist cu "origine sanatoasa" si a "evoluat" pana la nivelul de militian cu clase cat marfarul

Burebista spunea...

Dacă tu știi sa,, SCRI" mai corect.. 🤣
De multe ori nu stau sa corectez ceea ce scriu, și chiar setările tastaturii telefonului face corectări greșite sau schimba cuvintele.. Ce sa faci AI.. 🤣
Important este sa se înțeleagă mesajul transmis..
Cât despre sporuri sau ce elemente fac parte din solda de funcție îți spun sigur ca peste 90% dintre activi sau pensionari habar nu au cum se calculează.
Ați înțeles??

Camaradul spunea...

@Burebusta și @Caro,

"A-ti citit...." se scrie corect "Ati citit....", cum de altfel "....nu ști sa scri românește...." se scrie corect la persoana a 2 -a singular cu 2i ".....nu știi sa scrii românește...."
Probabil din viteza.......

Sănătate tuturor și un gând bun!

GG spunea...

Am discutat cu niste cunoștințe despre mai multe aspecte,printre care și despre aceste sporuri.Da,asa este în afara de cele permanente pe care se știu,cele care au fost băgate pe ultima suta de metri (a se citi ultimele 6 luni),să umfle Baza de Calcul(BC),trebuiesc eliminate.ASA E CINSTIT,CORECT ETC.Hade sa terminam cu ciucanismele ciucanilor!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vali spunea...

Mai "nea....known",

Ai grija la limbaj ! Eu nu ti am vorbit asa cum mananci tu rahat...da ! Mai "pui de securisto comunist" ! Cine iti da tie dreptul sa jignesti ? Nerusinatuleeeeee !

Burebista spunea...

Akord eoane.. 🤣.... Meseriașii nu pot fi în toate decât în mintea ta....
Meseriașii pot fi doar ,, în tot"...
Camaradul... Am înțeles, sa
traiti! O sa iau nota 9..🤣 Lui Caro îi dăm 7 pentru ca se crede smecher 😊... Iar lui Dezacord 5 pentru ca se crede mai smecher decât toți ..🤣

Burebista spunea...

La senat a trecut.... Urmează camera deputaților.
https://www.stiripesurse.ro/breaking-legea-de-modificare-a-pensiilor-speciale-a-fost-votata-de-senat_2854810.html

Paul Puiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alkan spunea...

https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-desfiinteaza-proiectul-votat-de-psd-si-pnl-pentru-taierea-pensiilor-speciale-un-abuz-legislativ_2855215.html

vasile spunea...

Pentru pensionarii militari care este salariul net care se ia in calcul sa nu fie depasit? Eu spun ca aceasta prevedere este pentru cei care vor iesi de acum.

Alexandru spunea...

Am urmărit cât am putut de mult această conferință post factum, dacă mă pot exprima așa, deoarece vine după ce raul a fost produs și pot spune că au existat câteva luări de poziție bine argumentate și articulate
Dintre acestea le remarc pe cele ale domnilor general Chelaru și Gropan.
Nu am ascultat pe a deputatului Roman însă îmi voi face timp doar de umorul PNL ist, în care am crezut cândva dar promit să nu mai fac această greșeală ci voi vota AUR deoarece generalul Chelaru arată că există și altceva nu numai ultrasi.

În același timp am remarcat că vorbitorii îndeamnă cumva la calm, demnitate și onoare militară însă mă întreb, cumva numai militarii indiferent de armă mai le au🤔🤔🤔
Poate postacii blogului vor înțelege măcar în al 12 ceas că vor fi afectați cumva de modificările care se fac la cele 6 legi și codul fiscal, că alianța USL 2 plus UDMR le iau azi pentru ca să le dea în 2024 sau când vor fi alegeri, așa că vă rog gândiți înainte de a vota și nu mai plecați după fentele PSD PNL UDMR

Un singur ultim aspect mai puncteze, nu vreau să plictisesc
Și Huhu și alții clamează că OUG 59 va pica la CCR, așa este am vorbit de multe ori cu Bogdan Șerbănoiu sau Skoda 4x4 și discutăm despre subiecte de interes comun însă prin această lege se reintroduce OUG 59 sub altă formă și pentru toți pensionarii, indiferent de legea care le conferă dreptul de pensie, iar acum nu mai putem vorbi de neconstituționalitate, cel puțin pentru moment și la forma actuală. Vom vedea forma finală și ne vom sfătui pentru că există niște decizii și recomandări UE, inclusiv ceva...
Vedem

Până atunci, fiecare dintre dumneavoastră bombardați cu email, mesaje WhatsApp etc parlamentarii loco și UE români, aduceți aminte că urmează toate tipurile de alegeri posibil și anticipate, iar rezerviștii și soțiile lor, mă rog la alții consoarta/le, vor pune ștampila pe un alt partid care nu face parte din această alianță toxică, respectiv că suntem minimum 500 mii voturi pe listele lor
La acest număr se adaugă și cadrele militare active dar și familia lor, astfel încât cred că vorbim de cel puțin 1 milion de persoane care nu vor vota USL 2
Spor la scris

Burebista spunea...

Alexandru, tu ai urmărit dezbaterea din plenul senatului??? Eu zic ca nu. Ai fi observat ca reprezentanții USR și AUR cer desființarea în totalitate a pensiilor militare și calculul lor pe principiul contributivitatii la fel ca la toți muncitorii necalificați... 65 ani vârstă, 35 ani contribuții efective adică anii în muncă, fără școală care este vechime asimilata și fără sporuri pentru grupe de muncă nu nai spun de Omm. Dacă ar fi auzit aia și de cei 20% în plus ar fi făcut infarct... 🤣
Generalii de carton doar mimeaza interesul pentru pensiile militare... Tu crezi ca l mai interesează pe Chelaru sau pe alții ca el pensia militară??? Are acum indemnizația de parlamentar, probabil o sa mai aibă încă un mandat, apoi pensie indemnizație de parlamentar, ca are și vârsta... Cred ca tu te duci după fenta lor a acestor generali vânduți care nu au făcut nimic pentru pensiile militare din Parlament. Cauta înregistrarea ședinței de vot de azi și o sa te convingi de ceea ce am scris eu despre USR și AUR.

RD spunea...

Proiectul aprobat astazi de Senat:

https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23L004FS.PDF

Brenda spunea...

La camera deputaților?

RD spunea...

Deocamdata nu apare in programul CDEP pentru saptamana urmatoare!

Leon spunea...

Luni, 3 aprilie, Biroul Permanent, dupa inregistrare la CD, îl va repartiza la Comisii..!