Un produs Blogger.

duminică, martie 12, 2023

Urmările admiterii excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor din OUG nr.130/2021, reținerea CASS din pensii, în acțiunile principale de la Curțile de Apel.

64 comments


 Curtea de Apel Timișoara

Dosar nr. 545/29/2022
SANDOVICI VASILICAReclamant
GUVERNUL ROMÂNIEIPârât
MINISTERUL FINANŢELORIntervenient în numele altei persoane
08.02.2023
Ora estimata: 09:00
Complet: F11
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de Guvernul României. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Sandovici Vasilica în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ministerul Finanţelor în interesul pârâtului Guvernul României.
Dispune obligarea pârâtului Guvernul României la despăgubiri constând în plata către reclamantă a unor sume egale cu sumele reţinute din pensiile acesteia în temeiul aplicării O.U.G. nr. 130/2021 începând cu luna ianuarie 2022, sumele urmând a fi indexate cu rata inflaţiei.
Dispune obligarea pârâtului Guvernul României la despăgubiri constând în plata dobânzilor legale aferente sumelor reţinute cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, calculate începând cu data primei reţineri şi până la acoperirea integrală a prejudiciului.

Respinge în rest cererea de chemare în judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Timişoara. În temeiul art. 396 alin. 2 Cod de procedură civilă (aprobat prin Legea nr. 134/2010), pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei la data de 08.02.2023.
Document: Hotarâre  50/2023  08.02.2023

****************************************************************************

Dintre dosarele care au făcut obiectul Deciziei CCR nr. 650/2022, am găsit că a fost soluționat deja dosarul de la Curtea de Apel Timișoara, celelalte având termene de soluționare în cursul acestei luni. In alt dosar s-a amânat judecarea pentru că unul dintre reclamanți a murit.
Observăm că obligația de despăgubire revine pârâtului Guvernul României, împotriva căruia s-a formulat acțiunea principallă de despăgubire pentru prejudiciul cauzat de dispoziția de ordonanță declarată neconstituțională. 
Față de despăgubirile acordate prin Ordonanța de Urgență din luna februarie, reclamanții obțin aceleași despăgubiri, dar indexate cu rata inflației... plus adăugarea dobânzii legale.
De pe  site-ul CCR aflăm că peste 100 de dosare dintre cele care au fost înregistrate la instanțe până pe data de 28 12 2022, data publicării în MO a Deciziei nr. 650/2022, au avut drept cerere secundară exceptia de neconstituționalitate a art. XXiV din OUG 130/2021 și a fost admisă sesizarea CCR.
Vor urma și altele.
Vor fi și dosare de despăgubiri introduse în instanțele de contencios administrativ în baza art. 9 alin (4) din L 554/2004, dar care nu vor mai ajunge la CCR,  dreptul lor la acțiune fiind deschis numai un an de la data de 28 12 2022, pentru că excepția admisă prin Decizia CCR nr. 650/ 2022 a fost formulată împotriva Guvernului în procedura specială a art 9 din L 554/2004.
Având în vedere că prin acțiunea în instanță se obțin în plus față de ordonanța de despăgubire doar indexări și dobânzi și că acțiunea în contencios administrativ este taxată judiciar, eu nu aș mai pierde timpul să apelez la despăgubiri prin instanță, în baza art. 9 alin(4) din legea contenciosului administrativ.
Altfel aș reacționa dacă, prin aceeași procedură specială, s-ar obține o Decizie CCR de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017, despăgubirile fiind mult mai mari, evaluate la valoarea  actualizărilor pensiei militare neacordate în ultimii 3 ani.


64 de comentarii:

Leon spunea...

@Huhu Rezea, cum interpretati prevederile din OuG 4/2023:
"(4) Procedura de plată eșalonată prevăzută la alin. (1) se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 28 decembrie 2022-1 martie 2023.
(5) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspenda de drept "..!!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Eșalonarea despăgubirilor se va aplica și în situația în care restituirea CASS se va obține pe cale judecătorească în baza actiunilor formulate în baza art. 9 alin(4) din Legea contenciosului administrativ, in baza art. 8 din aceeasi lege sau în procedura de asigurări sociale.

Paul Puiu spunea...

Cu toate ca nu m-a intereseaza subiectul restituirea esalonata a sumelor retinute ilegal cu titlul de CASS din pensii se vor face potrivit prevederilor OUG 4/2024 si în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 1. -
(1) Sumele reţinute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reţinerea diferenţelor de impozit pe venit datorate.

(2) Diferenţele de impozit pe venit se calculează separat faţă de impozitul aferent drepturilor lunii curente, se reţin la data efectuării plăţii sumelor prevăzute la alin. (1), se plătesc şi se declară până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata, prin depunerea declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate din pensiile private, respectiv pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.

(4) Procedura de plată eşalonată prevăzută la alin. (1) se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 28 decembrie 2022-1 martie 2023.

(5) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Care-i concluzia?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

E bine ca au bani de aruncat MAN pentru cumpararea de transportoare de la americani care nu pot fi folosite în România🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Transportoarele Piranha, pe care România le-a cumpărat în cantități indecente, nu pot fi folosite în țara noastră, susțin sindicaliștii din industria de Apărare. Transportorul american este foarte greoi pentru relieful muntos și deluros din țara noastră și nici nu poate traversa apa. Sindicaliștii nu înțeleg de ce Ministerul Apărării Naționale nu vrea să comande transportorul românesc SAUR 2, care este net superior transportorului Piranha.

https://www.national.ro/social/sindicalistii-din-aparare-am-luat-transportoare-de-la-americani-care-nu-pot-fi-folosite-in-romania-790219.html

Gabriel spunea...

hai nu pe bune... chiar asa?!!!puisor...

Paul Puiu spunea...

Viorele nu te mai sfarama degeaba ca OUG 59/2017 si OUG 115/2018 vor ramane in continuare ca vor fi considerate constitutionale si prea blande cu drepturile rezervistilor si in retragere!!!
La CCR au castig de cauza doar spetele in care privesc drepturile si interesele magistratilor care sunt garantate de constitutie pentru restul poporului drepturile sunt reglementate de legi speciale!!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Daca a-si fi in locul nu mi-as face prea multe sperante ca CCR sa considere ca s-a adoptat ilegal OUG 59/2017 pentru ca este directiva politica ca toate actiunile care privesc drepturile militarilor si politistilor sa fie pur si simplu respinse pe banda rulanta!!!
Ce mai mare parte din actiunile principale aflate pe rol la CCR cu obiect de neconstitutionalitate a OUG 59/2017,deja Tribunalele si Judecatoriile le-au respins fara sa astepte verdictul CCR pentru ca stiu despre existenta directivei politice din noiembrie 2020!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

GO spunea...

In sfarsit! A trebuit sa treaca 33 ani de interdictii si discriminari indurate de militari, in raport cu ceilalti cetateni. Pe 30.03.2023, CCR a catadicsit sa se pronunte pe Sectiunea 3 din L. 80/1995 (aia cu interdictia la sindicat, greva, firma, libera exprimare etc).

Urmare a actiunii intentate de Mr. (r) Dan Bazavan. Vreo 2-3 ani a tinut CCR dosarul in sertare.

Daca acest lucru ar fost facut de noi mai demult, in veci nu se mai atingea cineva de pensiile militarilor. Bagau activii o greva scurta si gata problema. Dar asta este, daca nu am avut minte cum sa ripostam cand eram mai tineri.

Sunt curios cum va judeca CCR. In conditiile in care Art. 53 (2) zice clar ca niciun drept fundamental nu poate fi restrans pana la desfiintarea lui.

Pe de alta, la PE sunt inregistrate de curand sesizari pe aceeasi tema. Foarte posibil ca sa existe o legatura cu trezirea din somn a CCR. Sau ca CCR sa fi scos de la naftalina dosarul cu interdictiile militarilor acum cand si pensiile magistratilor sunt atacate. Ridicand astfel steagul rosu contra politicului, dar si contra CE.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wewLbkasi3KQPUkfkSEPqFEXEWMGxZt597nhgXjZj5jA9JRF4oCcJeQ86kH2vgtgl&id=100077489679394&sfnsn=mo

Skoda 4x4 spunea...

Dl.H.
Am mai pus acest citat,,multi..dar prosti " ce dreak' credeti( ca toti pensionarii militari) vom obtine ceva daca fiecare urla cum ,,vrea muschiul meu"...nu am mai comentat si nici nu am de gand sa mai fac asta,dar daca suntem toti cu batul undeva, atunci ...nu mai discutam.De 5 ani de zile nu sa gasit nimeni(juridic), nimic, cu toate ligile ,si asociatile,sindicate,etc.. si dupa...se arata multi ,,eroi",va doresc SUCCES TUTUROR ,dar lasati-o dracului de vrajeala, ca nu voi patentati apa calda,..doar comentarii pe facebuci si pe aici, in rest?...nimic...RUSINE....asteptati...au intrat pensiile la cec?(Bcr)..la fel??/

Huhu Rezea spunea...

@Skoda4x4
Dacă te referi că timp de 6 ani nu am fost în stare să descoperim acel viciu de procedură în adoptarea OUG 59/2017... ai dreptate!
Până la d-ta nimeni nu a adus pe blog informația că ordonanța a fost adoptată fără avizul Consiliului Legislativ.
Dacă te deranjează că discutăm diverse variante ale consecințelor admiterii excepției formulate de d-ta sau informațiile care apar despre reforma pensiilor militare... nu ai dreptate. Chiar si prin discuții mai contondente se realizeză o informare pentru cât mai mulți rezerviști și se conturează o cale de urmat, juridică sau revendicativă.
In fond, tot din astfel de discuții, in alte medii sociale, s-a născut și ideea contestărilor la CCR a ordonanțelor care au afectat drepturile de pensii militare.

Skoda 4x4 spunea...

Discutii..de acord cu dvs. dar ceva constructiv? pentru toti? fiecare zbiara in legea lui,dar cu ce ajuta? Am inteles ca blogul este pentru informarea tuturor pensionarilor,sa propunem solutii,etc, dar chiar asa? sa ne jignim intre noi? ce bucurie pe ,,gulerati" cand vad asta.!

Huhu Rezea spunea...

@Skoda
Nu te-ai prins că unii dintre guralivi sunt chiar trimișii guleraților pentru a ne ține de vorbă, pentru a deturna discuțiile serioase care preocupă rezerviști sau să le ducă în derizoriu, să ne enerveze...doar, doar renunțăm la informare?
Blogul s-a născut în urmă cu 10 ani ca o alternativă la informarea oficială sau oficioasă deficitară.
Când instituțiile din domeniul apărării care gestionează relația cu pensionarii militari vor înțelege să respecte această categorie socială, blogurile sau site-urile de genul celui pe care ne aflămn își pierd obiectul existenței lor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Zise el, rujatul, de colo si mai luă o gura proaspata dă aer dă Buftetelles:

stiripesurse.ro/rares-bogdan-intra-tare-in-scandalul-pensiilor-speciale-s-au-taiat-de-vreo-doua-ori-dar-s-au-gasit-noi-metode_2829605.html

**M-a pălit din senin viroza, gripa, raceala, boala lui kalaki, mucioaia, cohăiala... dracul stie ce o mai fi, dar sigur ca am furat-o de la Anilu, care a iesit destul de șifonata din ea,
dupa vreo 10 zile de chin, dar eu bat recordul in muci... Naaaașpaaaa! Vai de steaua mea!
***Dumnezeu sa-l ierte si sa-l binecuvanteze pe măcelaritul de catre sistemul statului paralel -băsanist, RUDEL OBREJA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, pe aici e full de-al de clocari, care se deconspira prin comentarii. Sunt disperati si sar de curpeni in sus la cuvintele compuse si magice, ,,REFORME PRIN RECALCULARI-ACTUALIZARI PE CONTRIBUTIVA!'' Sunt singurii traitori ai Romanistanului care nu merg ziua pe strada, fiind bolnavi de diaree cronică si cu tururile pantalonilor fleoșcaite de dejectii in incontinență, puțind ca stârvurile... Norocul nostru e ca, atunci cand scriu ineptii clocare, nu ne infecteaza cu duhorile! Spalati-va creierele cu detergenti, bai, ca alea va put cel mai tare, fiind putrede si mai impuțite decat tururile!

Cătălin spunea...

HUHU, CAND PRECONIZEZI CA CCR SE VA PRONUNTA ASEMANATOR CA IN DECIZIA DE RESTITUIRE A CASS, IN CAZUL NEACTUALIZARII PENSIILOR MILITARE?

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Inlocuiește domnule, în minte, sintagma "principiul contributivității" cu "calculul pensiei militare și în puncte de pensie" și nu ne mai plictisi cu sofisme guleriste comandate!
Noi discutăm de algoritmii după care se calculează cuantumul si voi ne povestiți cum se constituie fondurile din care se plătesc pensiile.

Paul Puiu spunea...

Ingineria financiara abuziva, denumita PLAFONARE, este reglementata ilegal de catre OUG 59/2017 si OUG 114/2018 intrucat aceasta reprezinta de fapt o suprataxare sau supraimpozitare a pensiei militare brute care trebuia reglementata in primul rand de Codul Fiscal intrucat se retin sume de bani care se vireaza la bugetul se stat!!!PLAFONAREA pensiilor militare nefiind reglementata de Codul Fiscal este aplicata abuziv prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!!
CCR ar fi trebuit sa constate acest fapt cu foarte mare usurinta si nu ar fi fost necesar ca sa ai studii de specialitate economice sau juridice ca sa se poata trage o concluzie pertinenta!!!
Astfel datorita acestor argumente putem considera ca prevederile referitoare la PLAFONAREA pensiilor militare sunt netemenice si ilegale si de aceea nu s-a intocmit o noua metodologie de calcul care sa modifice Ordinul M24/2016 pentru ca plafonarea nu este reglementata legal de Codul Fiscal singurul act normativ care prevede categoria taxelor si impozitelor care se retin din veniturile realizate din pensii sau salariide catre persoanelor fizice!!!🤬🤬🤬
Din pacate clasa politica are influenta asupra justitiei!!!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
De aceea nu va faceti prea multe sperante in CCR la data de 21.03.2023 ca nu se va schimba nimic!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile si @Tehnocrat, printre muci, tuse, stranuturi si antibiotice am inteles cum sta treaba cu punctele de pensie pe sistemul pervesei de Tg.Ocna in contributeală! Merci tres bien, si acum pot sa ma culc linistit ca m-au doborat febra si tusea cu junghiul!...
Atentie ca a picat site-ul CFR de vanzare a biletelor de tren, inclusiv sistemul lor bancar de incasari pe card a contravalorii tichetelor cu cardul, care inca mai hălăduiți si aveti curajul cu troaca-drick tranka fleanka, hârța-pârța-scârța-fâța!... Sanatate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Morticică dalbă, neagră pe zăpadă, ai nostrii rezervisti sunt sunt la șaibă muci si hățuri-catastrofă in luptă, că dă aia nici depturi nu mai pupă,in afară dă pomeni ca praful sub lupă!

Huhu Rezea spunea...

PP
Un ins. cu temeinice studii juridice nu poate să spună că o lege sau o ordonanță sunt ilegale. Poate să pună la îndoială prezumția de constituționalitate a lor.
Normal, pensia finală acordată prin legea pensiilor militare este sau nu supusă fiscalizării.
Pensia finală acordată de Legea 223/2015 prin art. 60 este media netului soldelor din baza de calcul.

M spunea...

@Skoda 4x4

Ar fi păcat să nu mai scrieți! Sunteți printre puținii care chiar știu despre ce vorbesc și se exprimă cu bun simț!

Altfel o să fim invadați de submediocri, de comentarii cel puțin neadecvate. Am impresia că asta se și dorește!

Nu știu în slujba cui este adminul dar face niște jocuri foarte, foarte suspecte!

Paul Puiu spunea...

Huhule sumele retinute prin plafonare se vireaza in acelasi cont unde se vireaza si impozitul de 10%, adica la bugetul de stat!!!!
In aceste conditii se poate interpreta fara dubii ca plafonarea este o suprataxare sau supraimpozitare a pensiei militare brute!!!!
Pensia bruta si neta se stabileste in baza elementelor salariale pe care un activ le-a avut incluse in salariul de baza in conditiile prevazute de art. 28 al. 1 din L 223/2015 care are exceptiile prevazute de la calculare!!
In conditiile in care prin art 28 din L 223/2015 sunt deja exceptate anumite drepturi din elementele salariale tocmai pentru a diminua la calcul cuantumul brut si net al pensiilor militare, plafonarea introdusa prin art 60 din OUG 59/2017 si preluata in art 60 al. 1 din OUG 114/2018 de limitare la media salariilor brute si nete este si mai evident ca fiind discriminatorie raportat cu calculul altor categorii de pensii de stat!!!
Numai un handicapat sau o persoana rau intentionata nu poate accepta ca plafonarea pensiilor militare in baza OUG 69/2017 si OUG 114/2018 ca s-a adoptat ilegal si discriminatoriu in conditiile in care numai pensiile militare au fost suprataxate sau supraimpozitate ilegal!! Normal ca daca s-ar fi plafonat in aceleasi conditii toate pensiile de stat atunci s-ar fi modificat prevederile Codului Fiscal!!
Politrucii au lasat neschimbate prevederile fiscale cu discriminarea adoptata in cazul pensiilor militare intrucat restul beneficiarilor pensiilor de stat nu au fost afectati si astfel nu s-a creat o nemultumire generala, dimpotriva PSD si-a creat o imagine pozitiva in fata celorlalte categorii de pensionari, inclusiv rezervistii si in retragere neafectati de plafonare, castigandu-le astfel simpatia insa acum cand vor sa adopte impozitarea progresiva vor modifica Codul Fiscal si reactiile nu cred vor mai fi la fel!!!
Atat politrucii, magistratii cat si reprezentativ caselor sectoriale de pensii au cunoscut ca plafonarea pensiilor militare nu este o masura adoptata legal, adica potrivit prevederilor legale reglementate de Codul Fiscal, sintagma de plafonare fiind folosita in art 60 din OUG 59/2017 si ulterior preluat in OUG 114/2018 tocmai pentru a se crea o stare de aparenta legimitate, cu toate ca de fapt pensiile militare dupa data de 15.09.2017 sunt supraimpozitate sau suprataxate ilegal!!!
_____________________________________
....citim știri, comentarii despre lupta impotriva ordonanțelor ce plafonează pensiile militarilor. Totuși nu înțeleg ceva, recent CCR a publicat motivarea privind neconstitutionalitatea ordonanței nr 130/2021 privind CASS-ul retinut din pensii ....Aceasta motivare publicata spune negru pe alb -"prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei"-

Poate cineva sa imi spuna cum a fost posibil ca guvernul român cu atati "specialisti" bine platiti sa emita atat de multe ordonante neconstituționale?!

Cine poarta raspunderea pentru efectele acestor acte ale guvernului impotriva propriilor cetățeni?!

Sa citim totusi motivarea CCR : "În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență."

Oare nu cumva OUG 59/2017 și 114/2018 sunt la fel de neconstituționale având în vedere motivarea CCR?!
Ne putem întreba care este intenția guvernului și a altor instituții care cu intenție eludează normele și principiile de drept emițând ordonanțe și dispoziții împotriva acestei categorii profesionale?
Preluare Facebook

Huhu Rezea spunea...

@M
Vezi cum te obraznicești?!
Miile de cititori care de 10 ani se informează de pe acest blog au înțeles că aici este o tribună de informare independentă de interesele instituțiilor militare și un club de discuții pentru cei care doresc la rândul lor sa informeze.
Din comentariile d-tale se înțelege că ești un ciucan speriat de posibilitatea reformei pensiilor militare

M spunea...

@Huhu Rezea

1. Fii atent! Dacă îi permiți unuia să mă atace și să mă înjure atunci dă-mi dreptul la replică. În general ocolesc disputele dar nici nu accept ca un mitoman să arunce în mine cu minciuni!

2. Cum ți-ai dat seama că sunt "speriat"? Eu zic că speriați sunteți voi, Varșoviștii învățați cu privilegii. Tremurați de frică!

Știi că până nu am intrat pe acest forum nu am știut că există termeni ca "neterminați", "ciucani", "NATO-iști"? Nu știam că ura din voi vă face să le ziceți celor activi acum "îmbuibați"?

Ți-am mai spus de zeci de ori: poți să calculezi cum vrei, TOT O SĂ AM PENSIE MARE! Asta vă înnebunește pe voi, Varșoviștii!!!

Să îți mai spun ceva: ura voastră a început să aibă efecte! Tot mai mulți dintre actualii activi și cei pensionați în ultimul timp reacționează la încercările voastre!

O să vedeți! Și o să treceți de la înjurături la lacrimi!

Ascultă la mine!!!!

CEZAR spunea...

Huhu..zice
"Din comentariile d-tale se înțelege că ești un ciucan speriat de posibilitatea reformei pensiilor militare......

Exact Huhu..si la fel ca m-Ares isi arata ..cu aceasta ocazie adevarata fata...porceasca ...!!

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu vorbi tu în numele activilor!
Din aceste discuții... activii pot învăța să rămână în serviciu cât mai aproape de limita de vârstă ca să scape de fricile autodisponibilizaților care, cu țidulă de inapți sau apți limitat, au ieșit la pensie anticipată parțială.
Tocmai teama că și pensiile militare în plată vor fi recalculate îi oprește și pe iei să dea buzna în barierele unităților militare.
Ti-a suflat GO în gură?

Pentru amenințările puciste... ai o lună suspendare la comentarii pe blog.

reddog spunea...

Lui Huhu cred că i-a suflat în gură Moș Alecu (cel cu oaia și berbecul) chiar daca nu recunoaște.

anonim spunea...

huhu zice @M
"Din comentariile d-tale se înțelege că ești un ciucan speriat de posibilitatea reformei pensiilor militare"

ha,ha ! "marea descoperire".Pai asa a fost M din PRIMA ZI

PS O fi rezolvat mincinosul cu apartamentul lui de 140.000 euro?
ori sunt furati ori sunt din lins clante ori amandoua. Ca din solda in nici un caz....
Si mai face si pe progresistul pe aici :) Un mic "rares bogdan" combinat cu "năsui" in varianta "blogareala"
PS Adica un adevarat pensionar imbuibat, ascuns in spatele activilor.Deh un pompier venit pe filiera indecenta,in activitate la batranete

marvas66@yahoo.com spunea...

"M"...indiferent cat o sa ai pensia, tot un cacat de activist al lui ciuca o sa ramai. Noi ceilalti, varsovisti sau nu, o sa iesim la lupta pentru tara noastra...tu o sa ramai la protectie sub soriciul gros ca ciuca al tau... Porcii cu porcii, eroii cu eroii...

Ein Stein spunea...

Huhurezule, au infestat militienii blogul! Nu te lasa atras in capcana, te coboara la nivelul lor si apoi te dovedesc. Parca sunt batuti in cap.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un eveniment major a CCR, dar si o vizita europeana foarte importanta, care ne pot fi de bun augur pe 21 Martie in pronuntarea CCR, chiar in anul si luna centenara, aniversara, prilejuite de infiintare a CCR in 27 Martie (1923-2023). La multi ani cu judecari cu celeritate si pe reala dreptate, CCR!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, in suspensor, pardon, suspendarea de pe bloaga, poti sa devii milionar din urzici vandute la piata, in aceasta perioada, sunt 50 lei kg pe piața, plus ca poti aduna ghiocei, mugurasi de salcie si viorele, care sa vand si ele bine! Promit ca, daca te gasesc acolo, la tarabe, am sa cumpar din fiecare pt Anilu, dupa ce-mi trece boala asta a lui kalaki, mucioasa rau de tot! Hai cu Augmentinul!

Leon spunea...

https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-13-martie-2023/

mosmartin16 spunea...

Felicitări, Huhu ! Decizie înțeleaptă în ceea ce-l privește pe M ! Se vede inclusiv din poziționarea colegilor de pe blog ! Seară cu bine ! Hai recalculare, hai eliminare inechități !

A spunea...

Va rog nu trageti....
Domnule marvas66,m-ati blocat..
La care lupta o sa iesim ?Care dintre noi?
Porcii ma-m prin care sunt,la Eroi am o problema,nu prea reusesc sa-mi dau seama care vor fi.
Puteti fi mai explicit?Am o curiozitate ce vine din nestiinta.

Domnule HUHU,aveti cunostinta cumva cam cat la suta din "ciucani "ies cu anticipat partial?
Eu cred ca va inselati cand spuneti ca actualele generatii vizeaza anticipate.Le primesc doar cei care intradevar au probleme medicale (inapti serviciul militar) sau apt limitat ce vine dupa un inapt pentru o anumita categorie de arma.Daca stiti cu siguranta ca militarii activi asta urmaresc,atunci...imi pare rau...am sa va contrazic.
Imi puteti da un motiv pentru care un maior sau lt. col. ar urmari asa ceva?Functii pentru militari sunt garla in armia romana,de ce sa te pensionezi anticipat cand poti sa ajungi colonel la 25 de ani vechime si sa iei mult mai mult?
A,faptul ca stai degeaba intr-un sintem care iti va plati o pensie ca si a celui ce sta doar 20,este adevarat,dar e o alta discutie pe care multi dintre dumneavoastra o treceti cu vederea cand vine vorba de echitate intre sistemele de pensii militare.
Stai 25 -30 de ani si cu ce te alegi donule HUHU? Cu ura altor generatii ce te fac inbuibat ,ciucan ,NATO-ist si elte meribolante epitete.
Sa spunem lucrurilor pe nume,considerati ca orice tercheaberchea din MAPN poate iesi pe caz de boala inchipuita?Eu va spun ca nu,doar unii pot si cu totii stim ce sunt aceea care pot.
Generalizati lucrurile in privinta anticipatilor si nu e fair
.L-ati pedepsit pe M degeaba,asa e el,parca nu stiti..si eu sunt in conceptia lui Putinist..e.si..vorbeste la nervi!
Asa cred ca a si facut cand a spus ca are pensie mare:),poate asa crede,depinde la cine se raporteaza.Si da,domnule Akord,140000 e un pret corect pentru un apartament nou in Bucuresti,intr-o zona buna.De unde stiti ce situatie financiara are M ,poate sotia castiga mult mai mult(ca si in cazul meu),poate are o masusa Tamara..etc.?Judecati prea aspru anumite aspecte dezvaluite de catre interlocutori.
Domnule HUHU,nu frica ii opreste sa plece la pensie,nu ii opreste nimic,cum fac anii pleaca,asa cum am facut si eu,de ce?Cred ca e inutil sa o spun,stiti cu totii care sunt conditiile de munca in MAPN.Corect,sunt si functii calde,aia stau,dar cei ce muncesc cu adevarat NU MAI STAU domnule HUHU pentru ca nu au de ce!Pe salariul ce ti-l ofera MAPN -ul, poti sa muncesti in viata civila fiind lipsit de atat stres si multe altele...(prefer sa nu le enumar).Mi-am respectat contractul cu armata,am indeplinit cerintele ,atunci ce sa ma mai lege?E un drept care mi-a fost promis cand am "semnat" hartia,eu mi-am respectat partea de intelegere,e normal ca si Armata sa-si respecte partea ei din intelegere.Corect?Cum multi ce sunt huliti pe acest blog ne-am respectat partea de intelegere e normal ca Statul sa ne ofere pensii conforme cu legislatia actuala.Cu ce am gresit noi in aceasta ecuatie?Cei ce au iesit in trecut nu au avut parte de acelasi tratament?De ce atat de rai ne considerati,am furat din punga cuiva,ne-am insusit ceva ce nu am fi avut dreptul?NU,chiar am fost generatii care am avut de suferit ,am umblat din gazda in gazda,din garnizoana in garnizoana,plafonati, M..TI din toate directiile..tot noi cei rai..?Nu e corect cum puneti problema .
Cand va fi respectata cum a fost odata armata ca si institutie atunci poate sa sperati sa vedeti pensionari iesind la 55 de ani,pana atunci o sa va multumiti doar cu generali care ies la acesta varsta.Asta e adevarul ,doare,dar trebuie sa-l vedem si sa-l recunoastem.
PS:Pentru cei care se gandesc ca sunt neterminat sau cine stie cum ,am 30 de ani vechime efectiva si numai la speciale,asta sa nu dau curs unor comentarii inutile.

Huhu Rezea spunea...

@A
Actuala lege a pensiilor militare încurajează plecarea timpurie din serviciu a cadrelor militare, în special a celor promovate în funcții de conducere.
Când ai prins pe merit o funcție importantă la o vechime in serviciu de 15-20 de ani, ce rost mai are să stai în activitate până la 30 de ani vechime, dacă pensia militară va fi cam aceeași și după 10 ani? In plus, riști ca în 10 ani să-ți pierzi funcția.
Cum reorganizări nu prea sunt prin instituțiile militare, rămâne varianta clasării ca apt limitat sau inapt pentru conservarea ultimei funcții în viitoarea pensie anticipată parțială.

anonim spunea...

"Leon spunea...
https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-13-martie-2023/"

Sper sa participe si Zegrean pe care il injuram cu totii cu ani in urma.Se pare ca acum prin prisma intereselor personale si egoiste unii de pe aici, l-au reevaluat. Eu NU, NICIODATA! pt ca eu nu ling unde am scuipat.....sa se ocupe altii !
PS Si NU uitati un lucru: Zegrean face ce face si spune ceea ce spune dintr-un interes absolut porcesc.Nu nu pentru militari spune ci doar se ascunde in spatele lor pt ca Zagrean este posesorul a 3(trei) PENSII SPECIALE simultan....din alea CU ADEVARAT SPECIALE nu maruntisul pe care-l au militarii
Tipu' e o adevarata jigodie si voi ii acordati incredere? Nu v-a ajuns cat ne-a f**ut? Aveti mintea scurta?
@ Leon
Ca sa revin
Cred ca o sa fie si Zegrean acolo(sigur o sa fie) sper ca macar sa-l aduca impaiat pe post de "artefact"
Un nenorocit cu 3 pensii speciale simultane care a devenit din cel mai mare dusman al militarilor,cel mai bun "prieten"
Mai e un pricajit pe aici de la pompieri caruia ii tzatzie curul ca si lui Zegrean
PS Pt cei mai tineri pensionari: Interesati-va de istoria vietii lui Zegrean mai ales in ultimii 15-20 de ani
doua scurte paragrafe
1-"Augustin Zegrean (n. 29 martie 1954, Sânmărtin, Cluj, România) este un jurist român, între 1990-1992 senator de Bistrița-Năsăud din partea FSN, apoi deputat din partea PD. Din 13 iulie 2007 este judecător al Curții Constituționale, numit la propunerea Președinției României, în timpul mandatului președintelui Traian Băsescu. În data de 17 iunie 2010 a fost ales, cu cinci din nouă voturi, în funcția de președinte al Curții Constituționale a României.[1]"....siiiii
2-"După absolvirea facultății a lucrat pe postul de consilier juridic la BJATM Bistrița (COMAT) (1980-1984) și apoi la ELECTRICA Bistrița (1984-1988). Începând din anul 1988 a profesat ca avocat în Baroul Bistrița-Năsăud, specializându-se în drept civil și comercial și având preocupări în domeniul privatizări societăților comerciale și în insolvență.
La alegerile din 20 mai 1990 a obținut un mandat de senator în județul Bistrița-Năsăud, din partea FSN....."

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

@A
Aveti un mare "handicap" dar pentru care nu sunteti vinovat.....sunteti prea nout pe aici
Asta-i tot. Va apreciez increderea si bunul simt.In ce ati scris mai sus ma recunosc si eu ref la trait prin camine de garnizoana si cu aplicatii anuale la C Mida. Da da ati citit bine. ANUALE!! a cate-50-60 de zile dupa o perioada de pregatire prin tara de cate 120 de zile,in total 4luni-4 luni si jumatate/an eram plecat.....in fiecare an!
Stiti care-i necazul:) Ca la fiecare 3 ani perioada asta se dubla.Adica mergeam la C Midia de 2x pe an (primavara si mai spre toamna) avand intre ele cele doua stagii de cate 120 de zile fiecare.In rest "viata normala" militara cu tot ce a presupus ea.Am rezista 12 ani in regimul asta si cand a aparut L164 si pt ca indeplineam conditiile am plecat la pensie "neterminat"
Peste toate s-a suprapus si cu desfiintarea unitatii ca deh, rachetele AA trebuiau cumparate de la altii si asa cum am mai spus cu caracteristici de lupta la jumatate si in acelasi timp si la pret dublu
Faceti comparatie intre Volhov M3 si pocnitorile hawk (dublati pretul la hawk)
Pe vremea aia o RAA Volhov M3 =1mil $/// o RAA Hawk=2mil$ cu caracteristicile va lamuriti dvs de pe net:)))
Va dau un exemplu Hawk alt max=11 000m
Volhov =30.000 regim activ, pana la32 000 dupa epuizare combustibil cat inca mai poate fi dirijata datorita vitezei de 1100m/sec(mai mare cu aprox 50% decat glontul de akm la iesire din teava:)))
..."maruntis" la bani nu-i asa?
Cine crede ca e scump sa vada cat costa un avion de lupta mic,mic,mic, ca la bombardiere nici nu ma gandesc

A spunea...

@HUHU
:),nu,chiar nu.Chestia cu functie importanta in 15 ani de armata e peste nivelul meu de a intelege un sistem in care am stat 30 de ani.Nu cred ca exista asa ceva.clar nu.
Nu contest ca sunt exceptii,dar in 15 ani nu poti fi decat un amarat de maior(nu la peiorativ).
Mai repet o data,NU legea pensilor incurajeaza plecarea cadrelor ci LEGEA SALARIZARII incurajeaza ceea ce sustineti.
Daca colegii de blog au sa asculte ceea ce spune Generalul. spion sef ,in topicul prospat deschis de dumneavoastra o sa inteleaga cat de rahat suntem platiti in actual.
Cei mai in varsta va raportati la pensiile noastre,gresit,incercati sa va raportati la pensiile care le enumera spionul acolo...si o sa intelegeti ca nu NOI avem prea MULT ci VOI aveti prea PUTIN.(asta nu presupune sa ne urati si sa doriti sa avem cat mai putin)
Ca exemplific mai bine realitatea,am sa va spun cam asa:
Deunazi am intrat in discutie cu o persoana de la o firma privata ce repara un tablou electric,pensionar de la privat,3600 pensie-electrician.Lucra acum pe 4500/luna.
Inca una tare,azi am aflat ca personalul care strange gunoiul si matura strazile in umilul meu oras natal au salariul,ghici:)-3700 + bonuri de masa.Caaaat...?Cat aveam eu MMPR cu 30 ani vechime.Imi spuneti sa mai raman in sistem.....e o gluma nu?
Pe scurt,nu mai vorbiti de ramas in sistemul militar ca e sinistru.Daca eu castigam cat un maturator,atunci ce dracu sa mai caut in Armata?A,sa nu uit,soferul ce conducea masina de gunoi 5000.Dom' huhu,imi pare rau,deja a fi militar e o chestie ce iti afecteaza la un momentdat demnitatea,fara sa va suparati!

Huhu Rezea spunea...

@A
Eu nu pot sa ma compar cu unul din sistemul bancar ci mă compar cu un puștiulică obraznicătură ciucană, cu o vechime de 20 de ani în armată, dar are pensie dubla decât a mea. Si mai e și analfabet....
In bugetar, nu introducem privații în discuție, salariile din sistemul militar nu sunt chiar mici.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Termenul limita si cateva consideratii udemeriste. Cum am invatat eu de la altii mai informati, si politicienii trebuiesc sa discute despre puncte pensie in contributivitate:
https://www.stiripesurse.ro/vicepremierul-kelemen-hunor-anunt-despre-pensiile-speciale-termen-limita-pentru-noua-lege_2831565.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, analfabetismul ciucanilor, e o calitate a lor care trebuie trecuta in cuantumul pensiei, sau deja e trecuta de le au duble?!

Leon spunea...

@Akord, cand am postat linkul cu aniversarea a 100 de ani de la Constitutia Romaniei din 1923, sincer nu la Zegran m-am gandit( posibil sa aiba 3 pensii speciale, de magistrat, indemnizatie de fost parlamentar, indemnizatie de handicap), ci la faptul ca PRONUNTAREA la OuG 59/2017, ar putea fi AMANATA dupa 27 martie..!!

gigi 2 spunea...

Akord 75 Total de acord in legatura cu Zegrean.

CEZAR spunea...

@?akord 75 spunea...
NB
PUTEAI SA DAI EXEMPLUL DE LA REV.89
CITE RACHETE LANSATE CITE TINTE DOBORITE ...:??????!!!!!!!
ERA MUUULT MAI CLAR !!!

A spunea...

@huhu
Traim intr-o societate in care in mod normal salariile ar trebui sa reflecte importanta muncii depuse.Eu va asigur ca MAPN-stii(doar la ei ma refer) au cele mai mici salarii.Comparati dumneavoastra pe orizontala grilele de salarizare din L153 si veti observa exact la ce ma refer.Mai mult de atat ,nici macar la grila maxima nu am ajuns NOI vis a vis de celelalte categorii de bugetari.
Daca ne referim strict la cuantumul soldei, doar de la Lt.col in sus putem spune ca sunt "mari".
La celelalte categorii ,cele din subsolul paginii, salariile ,domnule HUHU, sunt modeste.Spuneti sa nu includem civilii,de ce?Militarul manaca,se imbraca din acelasi magazin ca si privatul,traieste in aceeasi comunitate,asta nu e de luat in calcul?Nu mai prezentam privatiunile,programul si multe altele,ne referimdu-ne doar la salariu si atat , tot de rahat am ajuns.Poate ca asta se si vrea,nu vreau sa fac presupuneri in nestiinta de cauza.
Profesia de militar a devenit "ingrata" ,nimeni nu mai vrea,fapt pentru care scolile au eliminat examenul la intrare in sistem.Acest lucru reflecta faptul ca NU oferi nimic atractiv pentru populatia activa,e de rau .Este de stiut faptul ca "ce oferi aia primesti" ,tocmai de aceea tinerii "taxeaza" superoferta MAPN-ului.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Legea 223/2015 ar putea fi calificată echitabilă atunci când, orientativ, toți foștii sefi ai Marelui Stat Major al Armatei vor avea o pensie militară apropiată de cea a lui Ciucă.
Or, Ciucă trece de 18 000 lei... iar Chelaru nu ajunge la 10 000 lei.
Ca să vezi cât de departe esti de calculul punctajului lui Ciucă , urmărește aici!
O pensie netă de 18 000 lei corespunde unei baze de calcul brute de 30 760 lei.
Presupunem că in cele 6 luni alese de Ciucă era un salariu mediu pe economie de 5000 lei,
Punctajul pentru perioada respectivă este 30 760:5000 +50% spor pt. alte condiții=6,15200 +50%=9,22800 puncte de pensie. Adaugă și indicele de corecție.
Câți civili care au 4,8 coeficientul pentru salariul de funcție, similar cu cel de sef SMA, conform L 153/2017 ajung la un salariu brut de 30 000 lei?

Brenda spunea...

DL h, cevo să faci cei pensionați înainte de 1989 sau mai bine zis pe legea 3/77 cu acel ordin? nu trebuie să le facă o actualizare?

Brenda spunea...

Cu scuze, deci ce vor face cu cei pensionati înainte de1989......

Huhu Rezea spunea...

@A
Eu nu pot sa ma compar cu unul din sistemul bancar ci mă compar cu un puștiulică obraznicătură ciucană, cu o vechime de 20 de ani în armată, dar are pensie dubla decât a mea. Si mai e și analfabet....
In bugetar, nu introducem privații în discuție, salariile din sistemul militar nu sunt chiar mici.

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Pensiile stabilite pe Decretul din 1977 sunt recalculate in 2001 pe L 164/2001 si in anii următori, potrivit completărilor aduse la L 164/2001, în special in 2004, când au primit si ele procentele din lege pentru pensia suplimentară, și în anii 2008-2010, când și pensionarii MApN au beneficiat, la cerere, nu din oficiu, de sporul pentru condiții de muncă.
De asemenea au fost transformate în pensii contributive prin recalcularile/revizuirile din anul 2011, potrivit L 119/2010, iar în anul 2016 au fost din nou transformate în pensii militare. Chiar dacă ai rămas în plată cu cuantumul calculat contributiv, pensia are regim de pensie militară. La. care ordin te referi?

Leon spunea...

Stiati ca pensia MINIMA la MINERI este 5000 de lei ?
https://www.pandurul.ro/articol/sindicalistii-de-la-energia-rovinari-spera-sa-ia-z_160444.html

Brenda spunea...

Ordinul214 dar eu mă gândeam la actualizarea la nivelul 2023. Solda de grad etc

Brenda spunea...

Mai ,precis, întrebăm desorey actualizarea la anul 2022 2023 solda de grad etc

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Dacă în Proiectul L4/2023 se va dispune și recalcularea pensiilor militare, cu siguranța recalcularea se va face cu soldele de grad și funcție actualizate la valorile din anul 2023.

Leo spunea...

Nu ar fi rău Amabilule să fie acest scenariu de VIS ...prin care inechitățile se vor disipa.
TOTUȘI,
Eu nu aș fi atât se sigur că recalcularea se va face cu soldele de grad și funcție actualizate la valorile din anul 2023.
Avem precedentul recalculării pensiilor militare din 01.01.2016 conf L 223/2015 ,când soldele de grad și funcție au fost cele existente la 31.12.2009.
Eu simt că nimic în sensul eliminării inechităților nu se va face, pt. că în afară de pensionarii militari , nu vrea NIMENI asta. Nici guvernul , nici parlamentul , nici BM , nici CE , nici gulerații nici politicienii.
Iară ne faci injecții cu VISE.

Brenda spunea...

Ok,am inteles🍹

Huhu Rezea spunea...

%Leo
Cât de mult greșești!
Soldele de funcție in cuantum recostituit potrivit L 285/2010, cu care ni s-au recalculat pensiile în anul 2016, pe L 223/2015, erau valabile si pentru soldele militarilor în activitate din anul 2016.
Acele solde de funcție în cuantum compus(recompus) au făcut obiectul actualizării schioape din 2017 și ulterior, majorării numai pentru activi potrivit art. 38 din L 153 și vor continua să fie majorate pentru activi pînă se va ajunge la valorile din Anexa VI a L 153/2017.
Deci, si in 2016 si 2017 au fost actualizate soldele de funcție în cuantum compus din componența bazei de actualizare.

anonim spunea...

@CEZAR spunea....
14 martie 2023 la 07:59

Ti-as explica cu draga inima ce,cum si mai ales de ce....
Stiind totusi ca esti mai obtuz decat unghiul de 359 de grade nu pot sa-mi pierd timpul cu tine,ar fi absolut inutil..... peretii ar intelege mai repede

anonim spunea...

@ Leon
Pentru ca citesc 𝙞𝙣𝙩𝙤𝙩𝙙𝙚𝙖𝙪𝙣𝙖 link-urile postate de dvs,mi-am adus aminte de Zegrean.De acolo si postarea mea...
Mai sunt si link-uri pe care nu le deschid 𝙣𝙞𝙘𝙞𝙤𝙙𝙖𝙩𝙖....am exemple la indemana chiar si in acest moment 😁....cu ele refuz sa-mi pierd timpul.
Exact ca si cu ciobanul Padina...
El e deosebit 🙃🙃🙃

Huhu Rezea spunea...

@Serbane, explică și ce înseamnă unghi obtuz. Unii s-ar putea să înțeleagă că au minte ascuțită.

anonim spunea...

Da,da exact pe dos dar se inseala 😁