Un produs Blogger.

luni, aprilie 15, 2024

A fost publicata Decizia CCR nr.723/2023 prin care s-a decis ca este constitutional sa se adopte OUG-uri fara avizul CL

5 comments
În rezumat, prin aceasta decizie, domnul Marian Enache a eliminat art. 79 din Constitutie, dacă incalcarea lui nu poate fi invocata de sine stătător ca excepție de neconstituționalitate. 
Aceasta decizie va face epoca în funcționarea ulterioara  a CCR, de cum nu trebuie sa se manifeste o instituție cu un asemenea rol în democrația constitutionala.
Domnului Enache i-ar trebui aplicat art. 118 din Constituție privind rolul Armatei în apărarea democratiei constituționale.

Paradoxul deciziei de respingere a exceptiei care invoca incalcarea articolului  79 din Constitutie este ca atat Avocatul Poporului, cat si, insusi, Guvernul au exprimat puncte de vedere in dosar potrivit carora exceptia este intemeiata. Citez din decizie  punctul de vedere al Guvernului:
"Totodată, în punctul de vedere înaintat în dosarele Curții Constituționale nr. 2.471D/2021, nr. 2.517D/2021 și nr. 2.534D/2021, Guvernul apreciază că excepția de neconstituționalitate este întemeiată, deoarece în procesul legislativ de adoptare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2017 nu a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ în condițiile prevăzute de lege, aducându-se astfel atingere art. 79 alin. (1) din Constituție. În susținerea acestui punct de vedere, Guvernul invocă deciziile Curții Constituționale nr. 83 din 15 ianuarie 2009, nr. 221 din 2 iunie 2020 și nr. 229 din 2 iunie 2020."


 


 




.








5 comentarii:

GG spunea...

Dragii mei camarazi.

Am mai spus și mai repet încă o data sa audă toate babele(moșii),surde(zi):
Toate acțiunile noastre au fost,sunt și vor fi sortite eșecurilor,dar toate!
Eu,personal am avut 2 acțiuni,acum câțiva ani buni,ambele respinse! Nu mai reiau acuma ce au stat și stau la baza acestor respingeri pe bandă rulantă,le știți și d.voastră destul de bine.Singura modalitate de ai determina pe guvernanți să-și întoarcă fata către noi ca de cam 15-20 de ani ne tratează cu partea dorsală,sa ieșim în stradă,masiv,altfel nu se face nimic! Procesele sunt costisitoare,durează ani și în final deznodământul este ZERO.Dreptatea e de partea noastră,suntem împărțiți în 3-4 categorii de militari pensionari,cei cu Pensia de XX.xxx,ne îndeamnă să fim mulțumiți cu ce avem,unii au joburi care câștigă mai mult sau egal cu pensia,mai vrea ala sa iasă în stradă?

Viorel spunea...

GG. Nici 1% dintre pensionarii militari nu ies în stradă. Atât timp cât pensia lui este mai mare cu 1 leu decât al pensionarului civil, nu vede rostul pentru care ar defila pe centura orașelor. În plus, le-ar fi rușine de vecini, prieteni, cunoscuți. Ăsta este militarul nostru. Mai mult, sunt și lași. Dacă un jandarm l-ar reține pe un pensionar recalcitrant, ceilalți o iau la picior. Ce să mă mai complic eu și cu poliția sau jandarmeria. Apoi, sunt foarte mulți care au ieșit la pensie începând cu 2018, cu pensii net superioare celor până în 15.09.2017 și prea puțin îi interesează de pensia altora. Toți colegii ieșiți după mine (noiembrie 2016) îmi spun același lucru. Am mai repetat. Fostul coleg de birou (Plt.adj.pr.), pensionat pe 30.12.2023 = pensie netă 5.812 lei, cu 1.300 mai mult decât mine.

Arfy spunea...

Viorel; mă număr printre cei 99%, argumentat! Mitingurile pensionarilor(fie ei și militari) sunt mitinguri de promenadă, eventual de reîntâlniri cu ieșire la un mic și o bere depănând amintiri!
Soluția, am mai spus-o, este decizia politică iar presiunea trebuie pusă de către asociațiile de pensionari și de către sindicatul polițiștilor(sindicat cu forță și pentru activi). Și nu ies în stradă pentru că am mai mult cu un leu(deși nu mai am de mult) față de alți colegi(pe care nu-i invidiez) și nici de rușinea vecinilor, neamurilor prietenilor, dușmanilor etc!
Sănătatea îmi permite și sunt angajat! Cuantumul pensiei plus salariu depășește 1.200 de euro!
N-o să mă plâng niciodată de rezultatul respectului statului român pentru faptul că sunt militar(grad obținut și păstrat), pentru că eu am ales prin conjunctura vremurilor să urmez această carieră militară!
A! Regret oarecum că am făcut o alegere greșită, asta e din alt basm!

xmax spunea...

De retinut: fara o forta unita nu vom cistiga nici odata dar niciodata in fata acestot CCR-isti.

Sunt multi "sifonari" care demonteaza toate gindurile si ideile scrise pe acest BLOG.

Toti cei care au ajuns intr-o forma sau alta la CCR pentru acel OUG59 respectiv OUG114 (cu solutie respinsa su in faza de raort) ar trebui sa ne unim intr-un grup si printr-o firma de avocatura sa fim reprezentati la CEDO. Ar fi o ultima solutie!!!!

Am mai spus acest lucru si pe alte top-icuri.

Leon spunea...

Imi permit sa public Concluzia (amara) a lui Nea Marin:
"neacsum
15 aprilie 2024 - 16:31
Concluzia ar fi una singura: DACA NU VRETI SA RAMANETI FARA DREPTURI, NU MAI CONTESTATI LA CCR INCALCAREA ACESTOR DREPTURI SI MACAR RAMAN ACOLO UNDE SUNT, INCALCATE DAR EXISTA, caci daca CCR da o dcizie si spune ca taierea capului nu e decapitare e doar o micsorare a inaltimii corpului, asa ramane."