Un produs Blogger.

joi, aprilie 04, 2024

Bombardamentele americane din 4 aprilie 1944 au fost mai catastrofale in Bucuresti decat cutremurul din anul 1977

28 comments

 Cunoscandu-se sentimentele pro -americane ale romanilor, nimeni nu se astepta ca americanii sa bombardeze populatia civila din Bucuresti. Si totusi, pentru a pedepsi atacarea Uniunii Sovietice de catre regimul Antonescu, pe 4 aprilie 1944 cand frontul se afla la circa 500 km spre Est, sute de avioane americane au zburat 1000 de km de pe aeroportul Foggia din Italia si au pus la pamant Gara de Nord, Triajul, Atelierele Grivita si tot ce a fost cladire intre Gara de Nord si Piata Chibrit. In centrul orasului, bombardamentele au lovit Ateneul, Teatrul National si Universitatea.

Multi din cei aproape 3000 de morti au fost ingropati, dupa zile de descompunere pe strazi, intr-o groapa comuna, in Cimitirul Calvin de pe Calea Giulesti  nr. 101-103 unde,  anual, victimele sunt comemorate, aproape in anonimat, de "Asociatia  4 aprilie."



La 80 de ani de la tragicul eveniment, considerat cea mai neagra zi a Bucurestilor, Asociatia 4 aprilie a pus o modesta cruce pe terenul din Cimitirul Calvin care acopera groapa comuna in care isi dorm somnul de veci victimele bombardamentelor anglo-americane. 
Oare de ce oficialitatile nu indraznesc sa comemoreze victimele nevinovate ale agresiunii din 4 aprilie 1944, asa cum sunt comemorati pilotii americani care au cazut in timpul atacului? Nu cred ca actualele oficialitati americane s-ar simti ofensate de o asemenea comemorare crestineasca a romanilor civili omorati de bombe.
In anul 2023, Asociatia Veteranilor a participat la Parastasul de pomenire.

04 04 2024-in Cimitirul Calvin, pe locul gropii comune pentru 3000 victime


Parastasul din anul 2024




28 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-a povestit tata ca a fost un adevarat dezastru in Bucuresti, fiind bombardat masiv, stiind americanii ca de fapt bombardau oameni nevinovati, neimplicati in actiuni militare, ca si obiective cum ar fi hoteluri, scoli, biserici, mari magazine sau restaurante de pe arterele principale, dar mai ales ca americanii lansau jucarii capcana, explozive, care au mutilat multi civili, indeosebi copii, Gara de Nord fiind bombardata rau de tot. Valea Prahovei cel putin era permanent vizata, cu rafinariile si industria de petrol, in Bucuresti fiind distrus partial Ateneul Roman, dupa care s-a initiat actiunea de reconstructie ,,Dati 1 leu pentru Ateneu!''

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Confunzi momentul din 1886, cand a inceput construirea Ateneului cu repararea lui dupa bombardamentele din 1940. Cheta "Dati un leu pentru Ateneu" a fost in perioada 1886-1888
Bombardarea Bucurestilor nu a avut un rol strategic-militar ci unul demobilizator in randul populatiei.

Dibaciu spunea...

In niciun caz nu au avut loc bombardamentele datorita atacarii Rusiei. A fost rezultatul Declaratiei de Razboi adoptata de Romania impotriva USA.Pana atunci nu s-au atins de noi!

Claudiu Marin spunea...

@Dibaciu
Antonescu a declarat razboi SUA si Regatului Unit in 12 decembrie 1941, la cateva luni dupa ce impreuna cu Hitler a atacat Unuinea Sovietica, pe teritoriul careia armata romana a purtat lupte pana la Cotul Donului.

Fara sprijinul militar si alimentar al SUA, Uniunea Sovietica nu ar fi putut intoarce razboiul care se apropia de Moscova. Bombardarea Romaniei, in aprilie 1944, a facut parte din acel sprijin pentru Uniunea Sovietica.
In actualul razboi, SUA ajuta Ucraina impotriva agresorului rus, continuatorul international al fostei Uniuni Sovietice.

Iulian Mareș spunea...

Treceri in revista cu + și -!
*ROU declarase razboi US; in conditii de razboi obiectivele ce se transforma in tinte strategice pot fi politice, militare sau economice! US si UK mai bombardasera in 43 V. Prahovei dar cu pierderi nepermis de mari! Comandouri aliate, in special UK, erau infiltrate in teren si dadeau informatii privind realitatea si coordonatele tintelor, insa trebuie sa acceptam ca sistemul de okire/lovire al acelor timpuri era o gluma proasta fata de ce exista azi in aviatie!
**Multi se revolta pentru ca in Cismigiu a fost asezat un monument in cinstea eroilor aviatori US, cazuti in misiune si care nu au fost putini! ^Ce vreau sa spun: oriunde, in lumea asta militarii cazuti la datorie devin eroi, pentru ca ei executa o politica de stat, indiferent de forma de organizare statala sau momentul istoric, fie ca sunt monarhii, republici democratice sau totalitare; avem ostași sovietci, nemti, unguri, turci cazuti la datorie oriunde in tara, cum si romanii au peste tot prin lume, pe unde i-au purtat conducatorii, fie ei si vremelnici!
Potrivit ziarului „Timpul”, faimosii aviatori de vânătoare români şi servanţii bateriilor antiaeriene au reuşit să respingă totusi valurile de bombardiere americane. Astfel,in ziua tragica de 4 aprilie au fost doborâte 44 de aparate inamice, mai mult de o treime din numărul total cu care americanii ne-au atacat! A doua zi,deasupra Ploiestilor, numărul avioanelor doborâte a fost de 54 !
Cum se vede,cat erau ei de americani,Romania nu prea era atunci „sat fara caini”…
„Chiar daca avioanele US şi UK au executat în 1942-1943 mai multe raiduri aeriene împotriva ROU, vizând cu precădere zona petroliferă din Valea Prahovei si uzinele de armament din Brasov (lamentabil,chiar in ziua de Pasti!), rezultatele au fost mai curând modeste. De exemplu, la 1 august 1943, din cele 177 de avioane americane plecate din Libia, au fost doborâte de AA si aviatia ROU 41 ”fortaretze zburatoare”, s-au întors la bază doar 88, dintre care 55 cu avarii importante (unele au aterizat pe parcurs). Au fost omorâţi 147 aviatori, iar 116 au fost luaţi prizonieri in ROU.”
^Printre alte motivatii dpv militar bombardamentul a avut ca scop sprijinul rusilor pt ruperea frontului pe directia ROU!

Florin spunea...

Și acum dulap și clica lui și alți politicieni ii pupa in c_r pe americani că sunt buni,atunci slava Rusiei cu tot raul lor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle Claudiu Marin, chiar ca nu e nici o confuzie, eu stiind de colecta din anii 1800, care a fost oficiala, publica si la nivel de stat, sub deviza ,,Dati 1 leu pentru Ateneu.'' Tata nu m-a informat eronat, fiind nascut pe 30 Aprilie 1914 si azi ar fi avut fix 110 ani, atunci fiind in plina maturitate, intrucat la acea data a reconstructiei Ateneului, dupa doua lovituri in plin in acoperis si la coloane, lucra ca functionar contabil la o Banca, reconstructia facandu-se cu bani de la stat si din colecte, insa oficial nu s-a mai afisat deviza, in realitate si pe cale orala s-a folosit deviza prin Bucuresti, si persoanele foarte in varsta, care mai sunt in viata, isi pot aminti despre acest amanunt. Chiar ca e o provocare placuta sa caut acest ,,amanunt'' prin documentatii, insa nefiind o deviza anuntata oficial in anii '40 imi va fi foarte greu sa gasesc dovezi concludente, si imi amintesc ca in anii '70 o batrana evreica din blocul meu, madamme Aristita Gheorghiu, maritata Singer, care avea in jur de 85 ani, fosta balerina si apoi artista de Circ, mi-a povestit despre Ateneu si despre acea deviza refolosita la reconstructia dupa bombardamentele americane. Nu este de o mare importanta sau capat de tara, insa as dori foarte mult sa ma edific in aceasta privinta, de la un martor in viata sau din documentatii istorice. Apropo: autoritatile romane, avand o atitudine de slugi, sigur ca nu vor oficia actiuni comemorative in amintirea si cinstirea victimilor bombardamentelor, imaginandu-si ca stapanii yanchei se vor șucări si nu le vor mai acorda vize de SUA, unde au viloaiele si șustele mafiote, obtinute cat se poate de cinstit, precum cocalarii bombardieri!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In Braila, in apropierea Cimitirului Militar, in marginea cartierului Hipodrom, exista un Cimitir, si cred ca mai exista si acum, al parasutistilor si aviatorilor anglo americani, si pe timpul lui Ceausescu parand abandonat, insa exista totusi si nu arata nici rau, nefiind desfiintat sau mutat, asa cum in Onesti au mutat eroii rosi la marginea orasului, dezlipindu-i de eroii romani din Primul Razboi Mondial, din Monumentul Reginei Maria de langa Primarie. Cred ca acum Cimitirul aviatorilor si parasutistilor anglo americani din Braila a fost renovat, caci nici gard nu avea si se jucau copiii printre cruci, si cine cunoaste poate sa ne informeze si pe noi despre asta.

Brenda spunea...

Bine că ați uitat de pensii

Claudiu Marin spunea...

@Brenda
Este un eveniment pe care presa mainstream si oficialitatile din Romania nu l-au evocat.
Sa nu-l evocam doar pentru ca atrocitatea impotriva civililor din Bucuresti, multi dintre ei refugiati de frica rusilor care se apropiau de Basarabia, a fost comisa de actualul nostru partener strategic, fostul aliat al Uniunii Sovietice? Este o slugarnicie impardonabila.
Despre pensii discutam zilnic.

csej spunea...

Eram intr-o tabara potrivnică lor.Voiati sa ne mângâie pe creștet pentru asta?La cat de precis era armamentul la acea vreme era imposibil sa nu existe victime din randul civililor.Chiar credeti ca într-un eventual conflict nu vor fi si victime colaterale?Evita pe cat e posibil dar nu in detrimentul misiunii.

Brenda spunea...

Corect de ff adevărat

Claudiu Marin spunea...

@csej
Aviatia anglo-americana a executat pe 4 aprilie un bombardament planificat deliberat impotriva populatiei civile si a unui important nod de cale ferata care asigura transportul spre front.
Hai sa zicem ca Teatrul National a fost lovit accidental prin ratarea Palatului Telefoanelor de pe Calea Victoriei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

NATO pregateste o surpriza: https://www.stiripesurse.ro/nato-rupere-ucraina-germania_3283307.html

luchy19 spunea...

Doamnă Brenda, despre pensii conducerile
asociațiilor militare cât și domnii ofițeri și generali care în momentul actual au pensii de peste 9000 lei
vor încerca să schimbe ceva în momentul în care valoarea pensiilor dumnealor vor avea o putere de cumpărare drastic diminuată, adică peste vreo 3 ani.....!
P.S.
Evident că domnul,,Huhurez '' încearcă să ne mai îndulcească supărarea cu diverese teme !

GG spunea...

Foarte bune comentariile!
Uite asa este plăcut sa discutam pt.improspatarea memoriei din timpuri nu prea îndepărtate,dar întotdeauna folositoare nu numai noua dar și generațiilor ce ne vor urma.O concluzie ar fi aceasta că marile puteri nu stau pe gânduri când este vorba de aș îndeplini
scopul! Sa nu uităm că Bucureștiul a fost bombardat masiv,odată de aliați,având pe principalii protagoniști americanii și secundo,pe nemti atunci când am întors armele împotriva lor.Asa se întâmplă când ești cu fundul între două luntre!
Întotdeauna noi am fost tributari,am plătit atât cu vieți omenești,cât și economic.
Cine îi critica pe cei care după război au venit la putere,ori sunt tâmpiți ori nebuni! Gânduti-vă cum arata tara după război,cum era în 1989,și cum este acuma cu 170 mld.datorii.Auzeam intr-o seara cum un individ spunea ca PIB-ul este mai mare acuma.Daca facem o comparație ce s-a construit,după ce s-a reconstruit după război,și ce a mai rămas din ce a fost putem sa ne dam seama pagubele de după '89.

Claudiu Marin spunea...

GG
Nu asa se pun problemele!
Este adevarat ca pe termen scurt istoria este scrisa de invaingatori, dar pe termen lung invingatorii se mai schimba.
Romania avea un PIB in 1987, cu toata industria multilatertal dezvoltata, de numai 58 miliarde dolari.
In 2023 PIB-ul Romaniei a fost de cca 300 miliarde Euro.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Din cauza acestei situatii rusii ne vor bombarda, cum au facut-o americanii! Reala cauza a parasirii sistemului sunt pensiile militare batjocorite si vandalizate, nu idioteniile care le insiruie guvernantii tradatori si sabotori:
stiripesurse.ro/cu-un-razboi-la-granita-armata-romana-se-confrunta-cu-un-deficit-urias-de-personal---peste-13000-de-persoane-au-parasit-sitemul-din-2022_3282827.html

Claudiu Marin spunea...

Deficitul de personal din toate institutiile de aparare a fost creat in ultimii 9 ani de actuala lege a pensiilor militare care a permis parasirea sistemului prin pensii anticipate partiale, cu o vechime de numai 20 de ani vechime efectiva. Lipsa de cointeresare a legii pentru vechimi cumulate mai mari de 25 ani a fost o alta cauza pentru care personalul calificat a preferat sa iasa la pensie.
Legea trebuie inlocuita de urgenta in actuala sesiune parlamentara.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca intrebi americanii de pe strada cine este si unde poata fi localizata Republica Bananiera Romanistan, pe buna dreptate o cauta pe harta Africii, in zone cu jungle din statele salbatice si inapoiate, prin jurul Burkinei Fasso, Mali, Somalia, Benin sau Togo... Dulapul s-a dus si el printre cocotieri si maimute sa danseze tananica cu ei, si tocmai ca reclama asta i-a determinat pe americani sa creada ca suntem loco Afrique! Cea mai inapoiata diplomatie europeana se afla in zona zoster de Ev mediu timpuriu mioritico-danubiano-carpato-pontica, deci ca si inexistenta, si cum naiba sa nu ne creada mapamondul o coadă berca a unei alte cozi din coadă?! Nici macar invaziile de emigranti, invocate de Austria, nu accepta ocuparea macar vremelnica a tarii, fugind de noi ca dracul de tamaie, cu ochii catre Occident! Asta este ,,meritul'' politicienilor cartonati, care cersesc voturi o data la 4 ani si prostii le acorda!

Leon spunea...

@Claudiu, cred ca o noua lege a pensiilor militare este posibila dupa imtrarea in vigoare a unei noi legi a salarizarii unitare pentru bugetari, probabil anul viitor:
https://www.stiripesurse.ro/marcel-bolos-anunta-ca-prin-pnrr-vor-fi-recalculate-salariile-bugetarilor-legea-salarizarii-unice-va-rezolva-tot_3283495.html

csej spunea...

Nu va puneti speranta in generali in general si in Chelaru,Dobritoiu,Badalan in special.O spun nu din pozitia de fost subordonat. ci cunoscandu-i personal.In primul rand au bube in cap fiind condamnați si ca urmare sunt obligați la ciocul mic.Va spun ca nu am fost subordonatul la nici unul din ei.Cariera lui Chelaru se datorează generalului Gheorghe cum si cea a lui Cioflina generalului Milea.Dobritoiu a ajuns general pe filiera politica din postura de responsabil cu ordinea si disciplina studenților la medicină.Badalan Eugen un afacerist notoriu ce a funcționat după legea:esti om cu mine sunt om cu tine.Cand s-a ajuns a avut neobrazarea să-i spună unui om care i-a pus creionul in mana :acum e vremea noastră.La viata mea am controlat multe unități ale caror comandanti au ajuns generali asa ca stiu ce le poate piele a multora.Nu vrea sa ma laud dar nu am dat cu ei de pământ stiind cine le tine lanțul.Acum regret sincer.Daca imi permiteți va îndemn cu mult respect sa o luati pe cont propriu.





csej spunea...

CIUCA-personal il consider o rusine a armatei.Nulitate absoluta.Cum a ajuns in pozitii de conducere in armata pentru mine este un mister.Cine il votează ori o face pentru PNL ori nu are materie cenușie.

Outlander spunea...

@csej
Apreciez sinceritatea dumneavoastră, probată de multele postări care se înscriu într-o notă de probitate morală!
Vremea lamentărilor a cam trecut!
Și aceea acțiunilor în justiție!
Ăștia ne-au făcut cu ajutorul celor care s-au propus pe aici în calitate de purtători de vorbe ale celor care sunt vinovați:
-Direcţia generală financiar-contabilă (DGFC);
-Direcția Generală Management Resurse Umane;
-Direcţia generală juridică;
-Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieții personalului;
-Direcţia de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor;
-Direcția personal și mobilizare: Directia personal şi mobilizare este structura specializată a Statului Major al Apărării – SMAp responsabilă cu managementul carierei individuale, recrutarea şi selecţia candidaţilor pentru cariera militară, asistenţa psihologică a personalului SMAp şi mobilizarea Armatei României.

Fiecare țin de segmentul în care au acționat!
Acum se vaită că avem deficit!
Alo!...Brăila! Voi pe unde erați?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@csej, felicitari pentru opinia sincera, dar mai ales pur reala si fara ocolisuri, asa cum trebuiesc descrise nulitatile cu epoleti! Ciucalău Bălălău Fătălău fiind nomber one in oportunism, carierism si lichelism! @Iulian Mares stie multe despre Malaimare Laie Bucalaie Ciucalaie, tot in acelasi cadru si fara menajamente l-ar descrie in ce hal de nulitate este! Din pacate, doar Dl General, Gabriel Oprea il ridica in slavi, interzicandu-mi candva sa-l critic, lucru care m-a infuriat rau de tot si intr-o lunga perioada pentru asta m-am retras de pe fb! Oare nu realizeaza dimensiunea de nulitate absoluta a acestui om care nu-si merita gradele si functiile obtinute prin oportunism si lichelism jenant, care a ajuns accidental in armata, fiind, pe deasupra, si total feminizat, balbait si moale, ca o femelă felină si pufoasă pe un pian?!

Outlander spunea...

Sunt pe deplin răspunzător.
Cei de la punctul 6 sunt răspunzători!
Cei care ”coafeză” și ”optimizează” sunt cei care sunt deasupra celor de la punctul 6!
Eu, de-a lumgul anilor și experienței...așa le-am perceput!
Dacă sunt și alte opinii...je m'en fiche!

ifrim spunea...

@Leon.După toate alegerile din acest an ,nu te aștepta la nimic bun în perspectivă!

Claudiu Marin spunea...

Chiar atata lipsa de respect fata de un eveniment comemorativ incat, si aici, nu va ganditi decat la pensii?