Un produs Blogger.

marți, aprilie 23, 2024

MApN respinge amendamentul Comisiei de aparare din CD pentru actualizarea partii pensiei militare corespunzatoare soldei de grad.

68 comments


*********************************************

 Surse parlamentare apropiate de parlamentarul Mircia Chelaru au informat, sub protectia anonimatului, ca, intr-o sedinta de astazi a comisiilor de aparare din Parlament, reprezentantul MApN a respins amendamentul comisiei de aparare din Camera Deputatilor, de actualizare a soldelor de grad din componenta  pensiilor militare, amendament promovat prin Raportul preliminar la Plx 215/2024.

Motivul respingerii a fost ca OUG 28/2024, in care se preconiza a fi introdus amendamentul, priveste statutul cadrelor militare, nu pensiile militare. Este ca am mai citit aceasta motivare si in postarile din ultimele doua zile ale unor distinsi comentatori ciucalati?

Acesta este amendamentul  pe care MApN nu-l sustine:

De Ziua Forţelor Terestre, de cine şi de ce trebuie apărată armata!

Domnul deputat Mircia Chelaru a susţinut, marţi, 23 aprilie, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor, de Ziua Forţelor Terestre.

Intreaga declaratie poate fi citita dand clik pe titlul de mai sus.

Extras din documentul publicat pe pagina Camerei Deputatilor:

...........

6. Diferenţele enorme care există între pensii fac din pensionarii

 militari nişte revoltaţi neputincioşi şi, în multe cazuri, caraghioşi.

 Când pensia unui general, care a fost ani de zile comandant de mare unitate, este mai mică decât a fostului său şofer, aceea nu mai e armată, ci o turmă speriată de o haită de lupi care sfârtecă ţara şi umileşte spiritul oastei române

Aceasta este cea mai mare agresiune împotriva instituţiei militare şi cea mai mare ameninţare la adresa ei, iar principalul vinovat este politicianismul pervers al acelora pe care îi alegem, tot la patru ani. O astfel de ameninţare este atât de gravă, încât a distrus, în câţiva ani, ceea ce n-au reuşit imperiile care ne înconjurau să distrugă în secole.

  

68 de comentarii:

Trofin spunea...

A ieșit la iveală cacialmaua !
Cum este posibil ca un minister sa respingă un amendament al comisiei de apărare din Camera Deputaților ? Poate , cel mult, să nu fie de acord , nu să-l respingă. Un joc de glezne electoral . Tot răul de care ”ne bucurăm azi” noi, pensionarii militari, a fost generat de instituția care ne patronează în cârdășie cu mediul politic.

Leon spunea...

In sedinta de astazi si cea de a 4 a comisie, Juridica, a dat un Aviz Favorabil la Pl x nr.215/2024, insa cele doua Comisii raportoare, Aparare si Invaramant, n-au reusit sa depuna Raportul comun pana astazi !
In aceste conditii, saptamana viitoare proiectul va fi trimis la Senat, in forma initiala, fara Amendamente admise !
In schimb, tot saptamana viitoare va ajunge la CD proiectul L 166/2024, privind aprobarea OuG 26/2024, cel care aproba noile valori ale SG pentru Activi !
Nu renuntam, reluam lupta in CD pentru Actualizarea SG si pentru toti pensionarii din Sistemul de Aparare !

yar 99 soim spunea...

o sursa apropiata mie mi-a soptit in urma cu 2 zile ca gen. (r)MACIUCA de la CRAIOVA s-ar fi exprimat in cadrul coalitiei PNL/PSD cu privire la acest amendament ,,CA NU ESTE MOMENTUL SA FIE APLICAT SI LA REZERVISTI". Le trebuie banii sa cumpere armamentul vechi de la americani. Asa ca dragi pensionari militari la alegerile de anul acesta votati masiv europarlamentarii PNL/PSD, Votati reprezentantii locali ai PNL/PSD la alegerile locale si votati MACIUCA NIK la prezidentiale ca asa vrea marele licurici, iar voua va da PAS, eroul de la NASIRIA.

Paul Puiu spunea...

Marinica, râdeai copios de comentariul meu azi dimineață, ce vă spuneam, nu mai credeți în petarde sau fumigene electorale, dacă era voință politică se adopta încă de la început actualizarea SG și pentru rezerviști de când s-a dispus actualizarea SG pentru activi!!!Toata situația actuală este generată de politrucii de la PSD și de oamenii lor din MAN care au adus pensiile militare în situația actuală!!!! Încă o dată vă spun, încetați să mai visați, nu mai credeți în basmele și folclorul unora și fiți mulțumiți cu pensiile actuale aflate în plata, pentru ca din ianuarie 2025 vor fi înghețate toate pensiile de politruci și se va dispune și reținerea CASS de 10% pentru pensiile brute de peste 4000 de lei, întrucât este un deficit uriaș la bugetul de stat!! Cine mai crede ca în 2025 se va acorda indexarea este un mare visător!!!🫡🫡🫡🫡

Viorel spunea...

Acei ciucalani care nu s-au mulțumit cu puțin în prima fază și care au postat pe blog acele (chipurile) constatări ale lor de mari juriști / finanțiști și care probabil au trimis și petiții online, au ajuns și la urechile cui nu trebuia, din partea mea și a celorlalți comentatori care se consideră nedreptățiți le dau / dăm multă UE și acum la Paște având în vedere că nu prea mai au dințișori în gură să sugă mielul pentru că nu au cu ce-l mesteca. Cui nu-i convine, să facă raport scris la mine că îl aprob.

Leon spunea...

Bine ca mai sunt oameni care se bucura:
https://youtu.be/yyb4JOOrIDU?si=QXj_ZtPDahwP2-A3

GG spunea...

Ieri am scris ce q. Scris,deci...nu m-am înșelat nici de data asta.S-a primit ordin: baaaa,ce faceți? Noi ce facem? Le dați astura? La loc comanda! La lupta nu La întins mâna!

Viorel spunea...

GG. Tu întinzi mâna ca un cerșetor sau îți ceri un drept pe deplin cuvenit ?

gigi 2 spunea...

A avut dreptate Micutzul, totul a fost o abureala, ramane sa ne exprimam la vot.

Claudiu Marin spunea...

Nu va impaunati cei care ati cobit!
Cursul amendamentului continua procedurile parlamentare. Nu pot niste ciucalati sa opreasca valul creat de un document parlamentar.

Viorel spunea...

Fără a fi cenzurat acest comentariu, cred că marea majoritate dintre pensionarii militari nedreptățiți de ani de zile prin eliminare actualizării soldei de funcție și de grad de către clica PSD, pentru că propunerea a plecat de la domnul deputat PNL Laurențiu-Dan LEOREANU iar ministrul apărării ciupincar PSD și-a trimis coșonul să respingă amendamentul pentru a nu câștiga PNL voturi. Un (m) cârlan, deci, cred că la vot trebuie să votăm împotriva ambelor partide pentru a le ieși procentajul propus pe minus la fel ca și pensiile noastre.
Vinovați sunt ambii președinți de partide. Ciolacu și Tîlvar au negociat și semnat un acord prin care România va achiziționa armament și tehnică militară din Coreea de Sud. Deci banii pentru actualizarea soldei de grad (care era în plan) acolo s-a dus. Probabil dacă nu se realiza acordul, se actualizau soldele. Dar cum anul trecut domnul Ciucă la trimis pe Tîlvar în America să rezolve și acolo niște cumpărături, Ciolacu nu putea rămâne mai prejos, motiv pentru care, la întoarcere, Ciucă a fost de accord cu acest jeg de troc.

Brenda spunea...

Adică acel statut nu este și pentru rezerviști,eu cred că acolo ar trebui să se facă și mai multe precizări privind pensiile militare și să se spună că trebuie să se mărească acel procent pentru condițiile speciale, deoarece șănțulețe cadre care au chiar mai mult dec35 ani în slujba ....tarii

Viorel spunea...

gigi 2. Vom vota contra PSD și PNL, dar pe ei îi doare în trișcă de voturile noastre. Ne cred prea puțini, mici și nesemnificativi. Din punctul meu de vedere ca Sof. le dau dreptate, dar marii Generali care au condus de la Bg., D, SMFT, SMG/SMAp., aceștia cum se simt ? Le convine această situație ? Nu au nici un cuvânt de spus sau s-au ascuns în codri fiind rejectați de politicieni, guvernanți, societatea civilă. Chiar sunt niște nimicuri în fața acestor (unii dintre ei) analfabeți și cepelegi care de abia învârt limba în gură ?

Narciz spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Viorele, pai Ciolacu este in Coreea de Sud ??

Claudiu Marin spunea...

Acum intelegeti de ce trompetele celor care au nenorocit pensiile militare in ultimii 7-8 ani au nascocit narativul ca prin actualizarea pensiei de grad pensiile militare vor fi micsorate?
Uite ca MApN, in intelepciunea sa, a respins amendamentul... tocmai pentru a preveni nenorocirea cu micsorarea pensiilor bietilor militari.

Leon spunea...

Eu va propun sa va linistiti, sa petreceti sarbatorile in pace, si o sa vedeti ca dupa 7 mai o sa fim mai optimisti !

Outlander spunea...

@Claudiu Marin
Mai acum ceva timp observasem lipsa acelora care trecuseră în conservare.
Lucrurile fuseseră tranșate în favoarea lor.
Acum, ca la un semnal, s-au reactivat!
Se vede și fără binoclu!
Au așa, un narativ persuasiv, vai, câte chestii cunosc ei,...totul pentru a nu se face nimic din care ei să nu câștige ceea ce nouă, ăstora ”născuți mai devreme” ni se cuvine cu prisosință, pentru că noi ne-am văzut de treabă și nu am rupt porțile la pensie cu solde de excelență, prin promovarea plagiatorilor, impostorilor, marionetelor, celor care au destructurat sistemul, care au promovat cu obstinație anacronicul și păgubosul principiu al împuternicirii, 1, 2, 3..., au inventat, au ”hrănit” și dezvoltat ”instituția derogărilor”, favorizarea și hrănirea contraselecției.
Sunteți destui pe tăpșanul acesta!
Mă mir cum nu vă este rușine să mai apăreți în lume!

Narciz spunea...

Probabil reprezentantului ministerului i sa cerut doar un punct de vedere,dar acesta NU are calitatea să respingă amendamente legislative propuse.
Iar motivul invocat este pueril atât timp cât acest tip de prevederi despre pensii au existat în statutul cadrelor militare și există și in statutul magistraților și în prezent.
Ar trebui ca cei care se opun reglementărilor despre pensii în statutul militarilor, să citească statutul magistraților ( art.211, 213), Legea 303/2022.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/261399

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Dacă e așa cum afirmați dv., din ce partid este deputatul ce a propus acest amendament. Nu din PNL ? Ciucă nu știa de acest amendament. Nu a cerut informații de la DGFC și DGJ. Nu l-au avertizat că propunerea venită din propriul partid le face rău nouă ca pensionarI și lor ca politicieni PNL ?

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Cred ca ai uitat cum a fost ingropat PLx 199/2020, dupa ce, la un moment dat, chiar MApn si MAI formulasera amendamentele la proiectul lui Benjamin.
Pe vremea aceea ciucanii au umplut netul cu opinii nefavorabile. Pentru ei actualizarea soldelor de functie nu mai era de interes, dupa ce beneficiasera cateva majorari din L 153/2017, mai ales ca din prima parte a majorarii,cea cu cuantumul minim, ei nu primeau nimic.

Sebi spunea...

Mda, din punctul meu de vedere, exprimat pe un topic anterior, ramane cum am stabilit.
Neactualizarea soldei mele de grad = la revedere PSD, la revedere PNL, cele opt voturi ale familiei mele, evident neimportante fata de alte sute de mii de voturi ale oamenilor care fac ciorba cu ceapa cumparata din pensie militara, se vor duce catre zari tinere, catre pustii care fac primi pasi politici pentru o Romanie decenta, cu adevarat europeana, eliberata de fosile.
Mai importanta decat decat o pensie de nivel NATO este o pensie de rahat, poate umilitoare astazi si urcand catre decenta de maine, pe care sa o primesc atat de mult timp incat sa vad, in locurile in care am crescut si mi-am crescut copiii, o lume noua, politicieni care iti zambesc dimineata in metrou sau te saluta de pe bicicleta pe strada, pe ulita, dupa cafeaua si sandvisul cu branza pe care nicio alta femeie nu le-ar putea face cum le face sotia.
Daca nu suntem respectati, suntem datori sa dam respectul jos din pod, macar de dragul generatiei urmatoare, alta treaba si alte griji ca rezervisti n-avem.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Uite ca anusurile contra naturii, vomele kaki gulerat clocare, au iesit la atac, si avea sa fie in afara ospiciului de alienati si autisti schizoizi daca nu o faceau! Ma asteptam la asta, chiar de la prima aparitie a bunaciunii, si de aia acum sunt linistit si impacat cu sine... Nu stiu ce ma face totusi sa cred ca politicul va merge mai departe cu initiativa, fiind interese si mai mari decat a lui Malaimare Laie Bucalaie amputat la doldora de olaie si vomele gulerat clocare, trepadusii unui Sinister devenit si dovedit un sediu de Sindicat de Famiglie siciliana, dupa Marea Vanzoleala din 1989! Merg pe mana politicului cu optimismul, pe mana acelor rezervisti care sunt acolo si vor sa ne ajute ca politicieni de la diferite partide, asta daca contractele pe arcuri cu sageti si buzdugane cu Seulul nu vor fi o motivatie extrema sa ni se scoată splinele si vezicile biliare, pentru a tine regim de la orice majorare de bunaciuni, ca sa nu vomitam carabuși de la indopari in afara regimului dietetic! Alaturati-va optimismului meu!

Viorel spunea...

Trofin. Nici acum nu ai înțeles (deși am scris pe blog după ce am primit răspuns la o petiție de la domnul Secretar de stat Vasilcoiu din cadru MMSS) că toate Proiectele de legi, OUG, HG care privesc salarizarea cadrelor militare în activitate sau pensiile militare sunt emanația maimuțoilor din cadru DGFC și DGJ a MAp.N ? Că ăștia taie și spânzură în cadrul ministrului după cum vor mușchii lor ? Că toate furtișagurile din pensii li se datorează lor, care cred că vor dăinui în veci pe acele funcții ? Va veni și vremea lor să dea cu subsemnatul chiar dacă mai toate informațiile, inclusiv cele de rahat se țin la secret.

Viorel spunea...

PLx-199/2020 a fost îngropat pentru că așa a vrut Ciucă. Dacă l-ar fi aprobat, nu avea bani pentru luptătorii lui din Teatrul Vasilache din Botoșani, pentru că tot în 2020 s-a aprobat și Legea nr. 168/2020 art. 12 lit. (b) și (c). O jigodie. Fură de la noi și le dă lor după ce i-a umplut de bani. 4 drepturi salariale pentru o misiune de rahat de 120 de zile ascunși în corturi și pe sub poduri.

xmax spunea...

Domnule Leon sunteti foarte foarte OPTIMIS privind aceste "inventii" sau pentru acel "dupa 7 MAI"!!!!

Oare de ce? Aveti detalii care poate unora le scapa?
Nu puteti sa detaliati putin? De ce as fi linistit? De ce sa mai cred in acesti vremelnici mincinosi?

Lista cu intrebarile de tipul "DE CE....???" poate continua la infinit (asta in cazul in care infinit nu este finit....un joc de cuvinte cine intelege)
Poate ma faceti sa inteleg si eu "sopirla" aceasta.

Gabi spunea...

În afara acestui amendament imbecil care ne mai reduce din optimismul pe care îl aveam, tot nu este clar dacă acest proiect se referă la toți pensionarii din sistemul de apărare, siguranță și ordine publică sau doar la fostele cadre din MApN. Propun ca cei care sunt mai documentați sau au ceva informații din interior să le facă cunoscute. Comentariile să le lăsăm pe mai târziu, important acum este să obținem ceea ce ni s-a promis și așteptam de atâta timp. Nu ne consolează faptul că îi ardem la vot, prefer să ni se mărească pensiile. Doamne ajută !

Costy spunea...

Intrebarea mea este.....daca va fi aprobata tacit prin depasirea termenului de vot in plen, respectiv 26.04.2024, sub ce forma pleaca la Senat? In forma initiala sau cea cu amendamente?

Leon spunea...

@Max,daca citeati mai atent comentariile mele, ati fi observat ca de cateva luni bune am fost singurul care am ridicat aceasta Actualizare a SG si pentru pensionarii militari, uneori sustinut si de @Leo !
Am sustinut si sustin in continuare ca nu este suficient sa fie reluat acest articol in L.80, obligatoriu trebuie un articol prevazut in L.223/2015.
Am zis, dupa 7 mai, pentru ca atunci L 166 va ajunge in CD, si vom propune amendamente de completare a OuG.nr.26/2024 !
Astept sa-mi spuneti pe care Amendament sa-l propunem, cel cu Art.69 prim, sau cel cu Amendamentul Leoreanu ??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu nu cred ca un constipat cronic, trimis de harmata cu cai de lemn al ciucălăilor, sa poata opri un proces legislativ atat de important!
Tinere ingalonat si constipat, la Șparlament deplasat si pus actualizarile sa le bagi la blocat, daca ai bumbul betonat vax vezi ca are la Farmacie Dulcolax cu efect repejor pentru purjat fuior pe crăcanele pantalonilor!

Claudiu Marin spunea...

@Costy
Dupa aprobarea tacita in Camera Deputatilor, PLx 215/2024 merge la Senat in forma initiala, fara amendamentul propus de Comisia de aparare, dar va fi insotit de Raportul preliminar care include si amendamentul.
Comisiile Raportoare din Senat, camera decizionala, nu sunt obligate sa reia propunerea de la Camera Deputatilor, dar pot si ele sa introduca amendamente in proiectul de lege.

Leo spunea...

Nu am înțeles prea bine, cine anume din MApN respinge amendamentul.
Dacă îl respinge DOCTOR TÎLVĂR , atunci este clar că NU EXISTĂ VOINȚĂ POLITICĂ , iar amendamentul este pe făraș, deoarece individul reprezintă voința PSD și a lui Ciolacu.
Este clar , că DOCTOR CIUCĂ s-a și exprimat în sensul respingerii cum că nu e momentul acum.
Deci POLITICUL DE TOP CU PUTERE DE DECIZIE RESPINGE, căci altfel LICHELUȚELE în uniformă din MFA nu ar avea nici o putere .

Narciz spunea...

"Amendamentul" din raportul preliminar sau din petiție, chiar și reformulat, dacă există voință politică, poate fi intodus în completarea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, din Legea nr. 171/ 2024, aflată deja în dezbatere în Senatul României, cu termen de adoptare tacită 16.05.2024, conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului, unde camera decizională este Camera Deputaților.
(https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=26007).

22.000 de semnături. Respect !
https://campaniamea.declic.ro/petitions/petitie-pentru-un-amendament-actualizarea-soldelor-de-grad-pentru-militarii-rezervisti?source=facebook-share-button&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1A2Lf8A7AAYqzt18JeQuJepAu5RCiA4g96yyDJuWxjy1Q-NQiw2Xan0qA_aem_AehxE2N2gmAfai3HghX8MxfeesRpgSjYT6zqaaa57Ax5x5FOt75j0Cb5x4eE2wMzSJZIEe9Ps3QOeBWofJi__ojS

RD spunea...

Vă spun sincer, majoritatea dintre cei scriu aici chiar sunt amuzanți în legătură cu modificarea statutului cadrelor militare.
Vă faceți calcule că ați câștigat chiar și vreo 1000 de lei net sau mai mult. Fel și fel de variante ca să fie așa cum ați vrea fără să luați în calcul multe motive care dezaprobă ceea ce vă doriți.
În primul rând e amuzant că de la recalculare la toate componente care alcătuiesc baza unei pensii militare, să vă mulțumiți cu actualizarea doar a soldei de grad, adică actualizare parțială.
Singura rezolvare a inechităților în acest moment ar reprezenta actualizarea pensiilor militare, nu a soldei de grad și atât.
Am mai citit că s-ar mai reduce din inechități. Deci știți că ele ar mai fi, dar s-ar mai reduce din inechități. Aceste dorințe, păreri, reprezintă disperarea de a face orice pentru a se modifica ceva la pensiile militare fără să știe metodologia și dacă ar câștiga bani cu adevărat și fără să ia în calcul că se poate ajunge și la opusul cuantumul mărit, adică să scadă.
Vineri va fi votul din Camera Deputaților, apoi se va muta situația la camera decizională, adică Senatul.

RD spunea...

Amendamentul respectiv este trecut de un politician, de la PNL care a demonstrat că e pe lângă situație, deși dânsul este președintele comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Putea frumos să posteze pe pagina sa de Facebook, să lămurească situația, dar dânsul e pe treaba sa, cu candidatura la primăria Municipiului Roman.
Dar nu a scris nimic desi în ultimele zile beneficiarii de pensii militare și nu doar ei au dezbătut acest amendament și această situație pe internet.
Un amendament nu înseamnă că are putere mare.
Puterea mare este la Ciucă. Deci la oameni cu putere în PNL și PSD.
Am citit de atâtea ori domne să se mărească salariile polițiștilor și militarilor, pensiile militare, unii au calculat că rudele, prietenii, militarii, polițiștii, ar adune vreo 800.000 - 1 milion de voturi.
Abureală! Pai dacă în urmă cu 4 ani când Ponta s-ar fi zbătut cu adevărat în Parlamentul României să rezolve inechitățile în sistemul pensiilor militare și nu a prins pragul, unde erau alea vreo 800 de mii - 1 milion de voturi.
În cazul celor activi, s-a rezolvat situația, au primit măriri în timpul guvernării PSD - PNL și cei mai mulți vor vota aceste partide.
Iar pokiticienii, nu doar actuala coaliție, cunosc faptul că pensionarii militari sunt doar gură spartă, mai ales pe internet.
Drept dovadă numărul mic de pensionari militari care au ieșit de-a lungul anilor la diferite acțiuni ale sindicatelor!

Leon spunea...

Reiau Propunerea care poate fi introdusa in OuG.26/2024:
La Art.XI se introduce alin.2) cu urmatorul cuprins:
"(2) In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
"Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu." ...!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Buna propunerea dar exista in Senat, prima camera sesizata, proiectul de lege L172/2024, de modificarea art.(71 indice 1) alin.(1) și (2) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat. Are termen de adoptare tacita tocmai pe 16 05.
Cred ca sugestiile ar trebui canalizate spre acest proiect de lege in care sa fie intercalata propunerea de actualizare a componentei din pensia militara corespunzatoare soldei de grad, ori de cate ori se majoreaza solda de grad pentru activi. O asemenea reglementare ar fi permanenta si ar cuprinde toti beneficiarii de pensii militare.

Leon spunea...

@Claudiu, studiem, desi proiectul nu prea are legatura cu subiectul nostru:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2024/24L172FG.PDF?nocache=true

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Nu te formaliza de obiectul proiectului de lege care doreste sa deposedeze de pensie militara si alte categorii de pensionari militari. Conform acestui proiect si domnul Chelaru si toti militarii condamnati cu casele ar fi trecuti pe contributivitate.
Fiind un proiect de modificare a L 223/2017, merge sa fie adaugat in el si art. 60 prim.

luchy19 spunea...

Domnule Viorel, păreți un militar cu pregătire. Tot aduceți în atenție prăpădit a sumă de 1000 lei a celor care au fost în teatrele de operații, sumă care ajută la pensie SGV și SUBOFIȚERII, domnii ofițerii evident că au pensiile mult mai mari.
Vă întreb, din 1991 până în 2016 ca militar cu o pregătire bună CE VA OPRIT ÎN A MERGE INTR O MISIUNE ÎN TEATRELE DE OPERAȚII ÎN APROAPE 26 DE ANI ???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa se bage un articol in care sa se stipuleze obligatoriu ca toti birocratii sedentari ai Ministerului Apararii Nationale si ai Casei Sectoriale de Pensii, din categoria clocarilor gulerati, niste sedentari necombatanti, sa nu beneficieze de nici un fel de sporuri, pe care acum le au si beneficiaza de ele absolut nemeritat si pe nedrept, astfel incat au soldele si pensiile mai mari decat militarii combatanti, mai mari decat ale pilotilor aero, scafandrilor sau ale celor care lupta in teatrele de operatii, chiar si mai mari decat ale minerilor in uraniu, riscandu-si vietile, si am sa fac si aceasta pomana scriind politicului ca aceasta categorie daunatoare, sedentara, neproductiva si ostila sistemului sa nu beneficieze de astfel de exagerari financiare, toti avand secretare amantele din dotare si evidentiindu-se ca imorali si care nu se preteaza demnitatii si onoarei militare, pentru ca aceste avantaje exagerate si paguboase visteriei statului si bugetului Armatei nu le merita si sunt dovada vie a unui furt de drepturi nemeritate, o inselaciune frauduloasa, si avand si adresa Curtii de Conturi am sa-i deranjez si pe ei cu propunerile mele de bun simt ca ar trebui sa inapoieze aceste surplusuri furate in ultimii trei ani de incasari necuvenite! Clocarilor, gulerati si pătați, asteptati-va la ce e mai prost si pagubos pentru voi din partea mea, ca sunt romani care au muncit 30 de ani in conditii inuman de grele pe salarii la un sfert decat ale voastre, cu scaunele lipite de dosuri la caldurica si confort sporit, si ies la pensie cu 1200-1500 lei, iar voi castigati si iesiti la pensie cu peste 10.000 de lei doar ca plimbati hartii si le dati de munca amantelor, cu capatanile adanc inhipte pe sub birouri, sa va lustruiasca bombeurile! Nu scapati voi usor de mine, si va sigura de asta moș Ifrim, care va pretuieste ca sarea-n ochi! Stiti voi ce-mi poate pielea, si pe deasupra sunt si insistent cand ma apuc de facut o treaba impotriva belfarelilor voastre paguboase!

Alexandru spunea...

Vă salut cu respect!
În ideea în care nu se poate acționa organizat și în număr cât mai mare, cu un gen de scrisoare deschisă, implicată și Media cumva, întreb în nume personal, unde pot expedia livretul meu militar, pentru că efectiv nu-i văd rostul. În cazul unei ipotetice mobilizări, în condițiile în care avem cel puțin 2 "tipuri" de grade militare, plătite diferențiat, personal, nici prin cap nu-mi trece să mă prezint. Să-și bată joc de cine vor ei, de mine nu.

GG spunea...

Alo,Viorwl@,da să zicem că e o mică greșeală a mea ca nu am pus ghilimelele de rigoare,dar mai contează? Când am zis: "la muncă nu la întins mâna",am redat
ce ne-ar fi spus cei din mapn nouă,pălmasilor bătrâni vis a vis de actualizarea SG.

Leon spunea...

@Viorel,uite cat de usor se poate primi pensie civila, daca proiectul L 172/2024 devine lege:
"Patru polițiști și doi șoferi din lotul celor 21 de inculpați trimiși în judecată de DNA au fost condamnați la pedepse cu suspendare cuprinse între 1 an și 4 luni și 3 ani, întrucât toți și-au recunoscut faptele.

Potrivit DNA, 16 polițiști din cadrul IPJ Botoșani au luat în perioada iunie-noiembrie 2020 șpăgi între 100 lei și 100 de euro de la 56 de șoferi opriți în trafic pentru a nu le sancționa diferite abateri, precum depășirea vitezei legale."(Stiripesurse)

csej spunea...

Hai sa stam strâmb și să judecăm drept.Ce are sula cu prefectura.Legea 223/2015 reglementează pensiile militare.In consecinta trebuie amendament la legea 223/2015 nu la Statut.
Dacă treaba merge înainte pe Statut problema va fi o vorba aruncată în vânt.
Ce zice Chelaru referitor la situatia armatei subscriu.

csej spunea...

Constat cu parere de rau ca inamicul meu e reprezentat de MApN.Uite asa MApN ne duce in directia Sosoaca.Astia nu sunt întregi la cap.

Viorel spunea...

GG. Cu scuze atunci. Oricum vă apreciez comentariile, altfel nu le-aș citi chiar dacă uneori ne mai contrazicem în declarații ca în fața instanței sau polițistului.

Viorel spunea...

Alexandru. Livretul militar se predă la CMJ sau CMZ.

Viorel spunea...

Domnule RD. Înainte de alegerile din 2020 i-am scris personal domnului Pont (am și votat partidul Pro România) o petiție pe adresa de email, pentru că a fost singurul politician care în Planul de guvernare a trecut la pct. 4 sau 5 eliminarea inechităților dintre pensile militare. Acest lucru l-a afirmat în toate emisiunile TV la care a fost invitat. Cât despre cei 800.000-1.000.000 de votanți, ce vi se pare anormal dacă s-ar crea o coeziune între toți pensionarii nemulțumiți de inechitățile provocate de clasa politică. Dar noi nu, suntem ca și babele pe marginea șanțului grupate pe grupuri și grupulețe, dezbinate și răzlețe. Productivitate la hectar zero.

Viorel spunea...

I. Luky19. Există o explicație spune Leana lui Pârțag din Sadova.
Spre știința ta. Conform RDM (Regulamentul Disciplinei Militare), atunci când faci o abatere, primești o sancțiune, când faci un lucru bun, primești o recompensă (primă în bani, premii în obiecte, diplome, etc).
Tu, Plt. maj. (30 de ani) Pleci în misiune în TO. La plecare primești:
1. Solda din țară care este identică cu cea avută înainte de plecare pentru că se scade norma de hrană dar se adaugă un spor de risc în procent de 100% și un alt spor (am uitat cum se numește) în procent de 20% care compensează valoarea normei de hrană (deci nu pierzi nici un leu);
2. Solda din TO care nu este de neglijat (Ex. Acum 14 ani, pentru o misiune individuală de un an de zile în Congo, Solda era de 60.000 dolari / 48-50 de E; mai faci unele cheltuieli, nu vii cu 50.000 E, vii cu 40, asta înseamna Solda mea lunară pe 5 ani / spun din experiență);
3. Citește (Legea Ciucă) Legea nr. 168/2020 art. 12 lit (b):
Articolul 12. (1) Personalul participant care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operații“ și care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază de următoarele drepturi:
b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate.
În momentul de fațpă este de 575 lei lunar neimpozabili, plafonați la nivelul anului 2021.
Deci, tu Plt.maj. / 30 ani, primești în fiecare lună până la vârsta de 60 ani (vârsta standard de pensionare) 30 ani x 12 luni = 207.000 lei : 4,5/1E = 44.000 E;
c) o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 lei, după trecerea în rezervă sau retragere, precum și la încetarea raporturilor de muncă sau serviciu, după caz.

Viorel spunea...

II. 4. DECI: Pentru o misiune de 120+1 zi primești:
Solda în țară integral cu cea la plecarea în misiune + Solda din TO (vezi de curiozitate cât era pe zi / Of., MM, Sof., SGP.) + 575 lei lunar neimpozabili (plafonați la 575 dar dacă se acordă cf. legii ?) + 1.000 lei lunar neimpozabili (indexați de anul acesta și cu valoarea inflației).
PATRU RECOMPENSE (SUME BĂNEȘTI DISTINCTE) PENTRU UN RAHAT DE MISIUNE DE 120 ZILE. ESTE CORECT LUKY19 ? Iar noi așteptăm recalculare / actualizare de peste 7 ani ?
Nu am plecat în TO (nu din 1991 cum afirmi ci din 1993 = prima misiune militară Somalia / Mogadishu) pentru că nu făceam parte dintr-o unitate tip TO (Ex. Lupii Negri Iași, etc.).
După ce s-au săturat de misiuni și și-au umplut sacul, unii se dădeau „împușcați” și nu mai plecau în misiuni. Atunci se solicita prin fax dim Divizia respectivă sau la nivel armată un înlocuitor care să corespundă ca Armă/Specialitate militară. Bătaia era mare, câștiga cel care dădea dreptul (lucru confirmat de un Șef al SMG care la numirea în funcție și vizita lui în garnizoana Botoșani, primul lucru pe care l-a spus când a intrat în club, a fost că, „atât timp cât eu voi fi șef al SMG, nu se va mai da șpagă pentru misiuni în TO”). Parcă l-a întrebat cineva acest lucru. Deci a confirmat de fapt ceea ce noi știam din spusele colegilor plecați.
Dacă nu ești mulțumit de răspuns (total adevărat), trimite o petiție la MAp.N pentru detalii, cum am trimis și eu la 2 prim miniștri, miniștri, parlamentari, etc.

Viorel spunea...

Astăzi m-a trezit polițistul din somn să mă anunțe că mi-a adus Ordin de chemare (la nuntă) pentru data de 22 mai 2024 la UM XYZ de pe strada Petru Rareș. O să mă prezint dar nu le dau nici un document până nu întocmesc și trimit o adresă la eșaloanele superioare (până la Direcția personal și mobilizare din cadrul SMAp.) prin care să-i anunțe că nu mă mai prezint la asemenea fesivități niciodată iar în caz de război, prefer 7 ani la Poarta Albă.

csej spunea...

Viorel tata nu te prezinți tu ,cade magareata pe altul.Cei dela CMJ nu au nicio vina.Numai greva foamei,foc in piata publica sau vizita la ambasada Rusiei îi impresionează pe inamicii nostri.Nu te sfătuiesc sa-ti dai foc in piata publica ca s-ar putea să o faci degeaba.
Anunta in scris la CMJ ca pleci intr-o tara străină si daca o si faci aplica pentru dubla cetățenie.
Pentru ce spun eu s-ar putea să se pună binoclul pe mine dar la vârsta mea nu am boi la bicicleta.

csej spunea...

CIUCA asta este inamicul public nr.1.Mare ticalos.Merita ars la lingurica in sensul sa piardă banii aia de doctorat.Cine vrea sa ia legatura cu Doamna Jercan .Găsiți adresa pe internet.

RD spunea...

@Viorel,

Asta zic, unde poți conta cel mai mult? La manifestări! Acolo unde numărul pensionarilor militari n-a fost nici măcar de 1% (undeva pe la 2000). E bine și pe net să pui o oarecare presiune pe cei care sunt la putere, dar nu cel mai mult. Așa că ne merităm soarta. Vorbesc la modul general, dar până și cei mulțumiți de pensiile pe care le au, de cuantumul lor, uniți, ar fi avut și mai mult.
Multe sindicate/asociații n-au organizat decât rar sau niciodată vreo protest ceva.
Sunt multe de spus, dacă cei din activitate prin statuturile lor nu pot protesta în timpul serviciului, pensionarii militari, puteau. Însă au ales calea internetului.

raul spunea...

Pt Luchi....Mai domnule draga,Viorel are dreptate!Exceptie unele misiuni de prin Afganistan de o anumita periculozitate ,restul misiunilor din asa zisele TO ,au fost doar plimbari prin tari straine!Sa iei 1000 de lei pt 120 de zile de plimbare si sa desconsideri ani de SLP ,adica Serviciul de Lupta Permanent,desfasurat in Aviatia Militara ,Trupe de Art si RAA ,de RdLc,este dovada clara de habarnism in conducerea armatei de catre niste pifani ce nu au invatat decat cum se foloseste pm si PM!Poate si ceva blindate!La asa habarnisti asa armata!Ce vrei Viorele de la ei ,plavanii de la Plenita???Ce sa stie ei ,ca intre o misiune de pace cu SPL si cea de razboi,nu era nici o deosebire?In 7 min o SRL trebuia sa fie gata de lupta si in inca 3 min trebuia sa plece racheta????Pt un infanterist e greu sa inteleaga!Si vrei ca ei sa dea la ceilalti bani???Nu ,trebuie sa dea americanilor pe vechituri,ca asa vrea licuriciul!Ne meritam soarta ca ,in 90 nu i-am strans de cojones!Pace voua!

Leo spunea...

@csej
Are și tupeu, individul vrea și la președenție.

raul spunea...

De amendament ,ce sa mai zic,doar daca o vrea Claudiu sa publice...niste javre ordinare!Incepand cu Ciuca ,tradatorul!

Viorel spunea...

Csej. Scuzați expresia dar văzând cum se comportă cei de la conducerea DGFC și DGJ din cadrul MAp.N mă doare în trișcă de ei și măsurile lor. Mai am 9 luni, fac 63 mă scot din evidență și îi bag unde le este locul. Să știți că am vrut să fac greva foamei în fața Primăriei și CL ca protest împotriva inechităților dintre pensile militare (ambele conduse de PSD), să-mi atârn o plancardă de gât și să defilez prin fața instituțiilor care sunt în clădiri alăturate. Aș fi chemat Pro TV de la Suceava pentru că am rude acolo. Sigur ar fi preluat și alte TV. Aș fi spus tot ceea ce mă / ne doare, cu exemple concrete și multe altele care mă rod încă din timpul când eram active. Nu am făcut acest lucru pentru m-ar fi văzut mama, frate, soră, rude, consătenii mei de care mi-ar fi fost rușine pentru că atunci când mă duc în sat, cei de vârsta mea sau mai bătrâni își ridică pălăria sau căciula de pe cap și mă salute cu respect.

ifrim spunea...

E bună ideea de-a restitui CMJ(CMZ) livretele militare prin poștă!Dacă gradul militar din cuprins e trecut în bătaie de joc fără a avea corespondent pecuniar!

Sense spunea...

Bai Viorel, rahat de misiune e în mintea ta. Rahat de misiune în care 30 oameni au murit și vreo 200 au rămas ologi. Rahat de misiune în care 30 de familii au rămas fără cap de familie, copii au rămas orfani. Tu ești bine mersi sa behăi pe net. Aia de au crăpat într-un rahat de misiune nu mai au posibilitatea asta.
Că e incorecta legea ce le da tuturor aceleași drepturi indiferent în ce misiune au fost sau în câte misiuni au fost e alta discuție. Însă să-i înjuri de'a valma pe toți e o mizerie.

Dan B. spunea...

Cineva se întreba cine-i direcționalul MApN cu Parlamentul (evident că Bachide) fără a ști că acesta nu procedează de capul lui, ci se conformează sefului, adică ministrului. Știți că tembelul ar fi avut vreo reacție la dezbaterile privind proiectele MApN, participarea sa la comisie fiind una a surdo-mutului?
Mai reprezintă vreun secret referitor la persoana care i-a susurat în ureche lui Tîlvar conduita reprezentantului său la comisie? Da, ați ghicit, șeful DGFC, gl Jianu, cel care va mai primi o stea pe epolet. Mai credeți că Tîlvar conduce ministerul?
Cert este că ministerul implicat nu are opțiunea respingerii, ci doar pe cea a contestării argumentate.
Să înțeleg că Uioreanu a început să tremure după vreo atenționare din partea sefului PNL?

Arfy spunea...

Viorel. N-are nicio treabă să întocmească vreun document cei de la Centrul militar!
Este treabă ta dacă te prezinți sau nu!
Poți să le transmiți celor de la MAp doleanțele tale și scârba pe care ti-o produc(pe bună dreptate) referitor la chemarea la "nuntă"!
Cei de la CM doar își fac treaba!

Viorel spunea...

Arfy. Atenție! Când am afirmat că că am primit Ordin de chemare pentru data de 22 mai 2024 la UM XYZ de pe strada Petru Rareș, nu am spus că am fost chemat la CMJ Botoșani. Am fost chemat la UM unde sunt repartizat la mobilizare pentru a vedea dacă mai exist (probabil), cum mă prezint din punct de vedere medical (în caz de ferească, să merg la Sp.Cl.M.U. Iași la comisia de expertiză), probabil și pentru alte chestii. Deci lor o să le transmit că nu mă prezint indiferent de consecințe, motiv pentru care să anunțe eșaloanele în drept că au un Sof. mai puțin la mobilizare. Punct.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Felicitari, @Viorele! Daca toti ar face asa am vedea toate foștoloacele morcovilor iesind pe geamurile MApN!

Claudiu Marin spunea...

@Cezar
L-a demis Milica din motiv de "segregaristii" din Oltenia. L-a dezinformat DIA.

Viorel spunea...

Fără a face referire strict la Gl. sau Of. Armatei României pentru că nu ar fi corect, mă refer și la toți cei care conduc o țară, un guvern, un minister, orice structură a statului român până la ultimul primar și șef de post, marea, marea majoritate când au ajuns pe o funcție de conducere au profitat de pe urma ei pentru întregirea bugetului familial. Aș putea lua ex. și să le prezint din toate categoriile cu nume și prenume începând cu anul 1990 dar politica blogului nu-mi permite. Inclusiv cei care îl atacă pe Gl. Chelaru, nu se uită în urma lor ca să-și analizeze atât activitatea în timp, pozitivă sau negative, motiv pentru care le delectez mintea cu câteva versuri eminesciene.
E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.

Viorel spunea...

Fără a face referire strict la Gl. sau Of. Armatei României pentru că nu ar fi corect, mă refer și la toți cei care conduc o țară, un guvern, un minister, orice structură a statului român până la ultimul primar și șef de post, marea, marea majoritate când au ajuns pe o funcție de conducere au profitat de pe urma ei pentru întregirea bugetului familial. Aș putea lua ex. și să le prezint din toate categoriile cu nume și prenume începând cu anul 1990 dar politica blogului nu-mi permite. Inclusiv cei care îl atacă pe Gl. Chelaru, nu se uită în urma lor ca să-și analizeze atât activitatea în timp, pozitivă sau negative, motiv pentru care le delectez mintea cu câteva versuri eminesciene.
E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.