Un produs Blogger.

luni, martie 02, 2020

Cum se pedepsește penal nerespectarea hotărărilor judecătorești privind pensiile

31 comments
Noul Cod penal a reunit în același articol mai multe ipoteze ale infracțiunii, anterior acestea fiind prevăzute în alte legi speciale.
Art. 287
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;
c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;
f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.



Principiul general în materia executării hotărârilor judecătorești este că aceasta are loc de bunăvoie. În situațiile în care cel care trebuie să execute o astfel de hotărâre refuză să dea curs celor menționate în dispozitivul ei, legiuitorul a prevăzut remedii de natură să conducă la o executare promptă și, în cazuri excepționale, să sancționeze comportamentele contrare legii, chiar pe calea dreptului penal. I
Infracțiunea generală în materie, care reunește cele mai multe ipoteze, este cea de nerespectare ahotărârilor judecătorești, prevăzută la art. 287 C. pen.
După cum se vede, actele de impotrivire sau refuz de sprijin, definite la literele a) și c) ale art. 287, presupun declanșarea deja  a executării silite a unei hotărâri judecătorești.
In cazul hotărârilor judecătorești care privesc stabilirea, plată, actualizarea și recalcularea pensiilor, lit. f), simpla nerespectare a dispozitivului unei hotărări judecătorești de către Casele de pensii întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, dacă partea interesată depune plângere penală.
Soluția este notificarea Casei Sectoriale cu hotărărea rămasă definitivă, chiar dacă și CSP-urilor le-a fost comunicată din oficiu jotărârea rămasă definitivă. 
Casele Sectoriale nu au decât varianta executării benevole a hotărârii judecătorești.
Totuși, Casele Sectoriale pot face contestatie la executare, chiar dacă nu s-a început executarea silită impotriva lor, în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. In cazul acesta interpretarea o asigură o instanță.
Altfel, refuzul CSP de a pune în executare hotărârea sau aplicarea parțială sau eronată a dispozitivului hotărârii  judecătorești vă dă dreptul să depuneți plângere penală la Parchet.
Am impresia că unele Case Sectoriale  se cam joacă cu focul, din cauză că nu au asumat pericolul penal ce pândește din art. 287 lit f). 
Interpretarea dispozitivului unei hotărâri judecâtorești definitive referitoare la stabilirea, plata, recalcularea, actualizarea pensiilor militare nu e de competența Caselor Sectoriale, ele având posibilitatea sesizării instanțelor, pe calea contestației la executare, în cazul în care sesizează soluții neconforme cu legea. 

31 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu personal, daca as fi in acesta ipostaza, primul lucru la implinirea termenului am sa fac plangere penala impotriva vinovatilor, dar cu o sete neostoita si cu aplicarea legii, cerand inchisoarea pentru tergiversatori, cu insistenta, nu amenda! Oricum, CSP si MApN au deja probleme mari cu mine, chiar maine ii mai potcovesc cu inca ceva, neslabindu-i deloc! Eu bat si vut ca masina de cusut, muteste si fara sa mai trag clopote! Le repet, inca o data, ca sa nu uite: Feriti-va de omul care a pierdut tot si nu mai are ce pierde, ca de acolo o sa va vina beleaua pentru cativa mafioti!

Gigi spunea...

Legea este clară.Dar,datorită faptului că în domeniul pensiilor militare sunt date atâtea Ordonanțe,Ordine interne,unele care sunt pe lângă legea de bază și multe,multe alte asemenea măgării care eludează legea se interpretează,tocmai de aceea juriștii CPS,din direcțiile ministerelor de profil se leagă în instanță de unele asemenea chichițe,iar petentul dacă nu este atent sau nu are avocat bun cunoscător în domeniul automat pierde procesul.
Să punem la socoteală și Ordine ale ministrului care am înțeles că sunt trecute la secret.
Tocmai din această cauză se pierd multe procese.
Bine,în momentul când sunt hot.jud.definitive și investite cu formulă executorie,iar cei vizați refuză punerea în executare se poate vorbi de infracțiune,dar și în cazul acesta găsesc modalități de a trage de timp invocă lipsa de fonduri etc.

Huhu Rezea spunea...

Hai să ieșim din clișee!
Din momentul în care CPS-ului i se comunică, din oficiu, de către instanță, o hotărâre judecătorească definitivă se naște obligația executării de bună voie a hotărârii judecătorești, fără să mai aștepte ca beneficiarul contestator să declanșeze executarea silită.
Dacă CPS-ul are dubii în privința înțelesului, intinderea sau aplicarea unei hotărârii judecătorești nu le folosește pentru a tergiversa aplicarea hotărârii. Are la dispoziție acțiunea contestației la executare, astfel că nu ea lămurește propriile nedumeriri, prin corespondență cu contestatorul, ci o instanță.
Orice alt comportament face pasibili funcționarii CPS de răspundere penală conf art 297 lit f)

Leon spunea...

"Venim aici dintr-un motiv extrem de simplu. Dl Vela nu respectă legea. Avem multe decizii judecătoreşti prin care trebuie să se pună în executare nişte decizii legate de salarii, pe care dl Vela nu le pune în practică. Una dintre deciile ÎCCJ este egalizarea salariilor, pentru că avem doi poliţişti care lucrează în acelaşi loc cu salarii diferite. Aşa înţelege dl Vela democraţia. Eu am spus, mă pot aresta, pot face ce vor cu mine, dar vreau să trăiesc într-o ţară în care democraţia să fie bine înţeleasă şi bine aplicată, nu aşa", a declarat Dumitru Coarnă la protestul poliţiştilor din faţa MAI.

Protestul este organizat cu notificarea primăriei Capitalei, conform lui Dumitru Coarnă"(dcnews)

M spunea...

Tot pe o nerespectare a unei sentințe azi Coarnă a făcut un protest la MAI chiar în ziua în care Robotea și demisul Orban se duceau acolo la bilanț.

Vă dați seama? Robotea cu imensul lui orgoliu.... El care se vede superior și aproape Dumnezeu....

Iulian Mareș spunea...

Circarul Or_Ban ce o mai caută căuta acolo?
Se da de băut și mâncat moka, căci el este șomer?

Leon spunea...

"Astăzi a avut loc audierea domnului Nicolae Ciucă în Comisiile reunite pentru apărare din Camera Deputaților și Senatul României, pentru funcția de ministru al apărării naționale.
Printre intrebarile adresate de participanți, au fost si ale mele (predate personal înaintea începerii și puse în sinteză în ședință), astfel:

"1/ Ce părere aveți despre toate ordonanțele prin care militarilor le-au fost îngrădite, modificate, anulate si prorogate drepturile prevazute in legea 223/2015? Și dacă considerați că sunt nedrepte, știind că acestea au fost facute cu sprijinul unor oameni din interiorul DGFC si CPS , dacă cei care au pus umărul din interior la aceste nedreptăți, vor mai fi păstrați pe acele locuri;

2/ când și cum veți rezolva problema indexării pensiilor din 2016, când voi primi răspuns la intrebarea scrisă trimisă (atasata), daca o veti rezolva în favoarea militarilor, dacă vă gândiți să cereți departamentului juridic să cedeze în procesele din instanță pe acest subiect."

Răspunsurile au fost:

"1/ pentru ambele întrebări, suntem în legătură și coordonare cu structurile asociative;
2/ veți primi răspuns în termen".

La vot s-a acordat aviz favorabil, cu 16 voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" și o abținere.

Rămâne la aprecierea dumneavoastră concluzia ce se impune.

Dumitru Lupescu
Deputat USR de Dâmbovița,
Secretar al Comisiei pentru
apărare din Camera Deputaților"

Iulian Mareș spunea...

La mișto!
Are skeleti in dulap....

vasile iosif spunea...

Dle deputat Lupescu,
Termenul de 15 zile pt.raspuns la intrebarea dv. a trecut de mult.
Ce face dl.Ciuca, trage de timp?
Cu deosebita consideratie,

Leon spunea...

https://voxbiz.ro/s-a-propus-inghetarea-pensiilor-lovitura-cumplita-pentru-mii-de-pensionari-din-romania.html

Leon spunea...

Termanul expira pe data de 4 martie si este asteptat un Raspuns scris din partea dlui Ciuca..!

spiritul lui Haret spunea...

Daca taceai filosof ramaneai.Te lauzi cu un gest de om prost.A saluta pe cineva te respecti pe tine insuti.

Iulian Mareș spunea...

Un spici de lingau?

Ciocan, declarații despre ministrul Vela


„Federația s-a constituit într-un vârf de lance în lupta sindicală. Vom fi primii care vom sesiza dacă lucrurile nu sunt în regulă. Și încă ceva extrem de important: Federația Sindicatelor Polițiștilor nu este numai o federație de opt sindicate cu zeci de mii de oameni. Ea face parte și din Blocul Național Sindical și este și afiliată la Uniunea Militarilor și Polițiștilor Mihai Viteazul, care, de asemenea, monitorizează în permanență activitatea demnitarului ce reprezintă Ministerul de Interne."

„Ministrul de Interne a venit de puțin timp în Guvern. Până la acest moment, a manifestat disponibilitate față de dialogul sindical. Este dispus să găsească soluții pentru binele polițistilor. Și mai spun ceva: ministrul, precum și alți miniștri dinaintea domniei sale, a venit peste un aparat deja format, ce are o tradiție de 30 de ani în funcționare. A găsit atât lucruri bune, cât și lucruri mai puține bune. Nu mă refer la activitatea SNPPC-ului, să se înțeleagă foarte bine, vorbesc în general de activitatea ministrului. Când ministrul găsește lucruri mai puțin bune și vrea să le rezolve, sigur că vor apărea și nemulțumiri. Rezultatele mai puțin bune care afectează societatea trebuie eradicate. De aceea Federația susține activitatea ministrului Vela, care, repet, a venit de câteva luni. Practic, nici nu putem face o analiză a activității domniei sale. Activitatea de bilanț de astăzi vizează o perioadă trecută, în care nu doar domnul Vela a fost ministru. Nu îi poți pune în cârcă împlinirile sau neîmplinirile din anii anteriori. Însă am remarcat disponibilitatea domnului Vela de a tăia capul hidrei. Federația susține demersurile ministrului Vela. De la noi are sprijin", a mai spus Ciocan, adăugând ulterior:

„Demnitarul Ministerului de Interne – ar fi bine să se înțeleagă acest lucru – nu este un funcționar public, este omul care pune în aplicare un program al statului român care e în binele țării. Dacă nu ar fi în binele țării, sunt alte instituții ce ar putea să constate acest lucru. Până una alta, ministrul respectă valorile siguranței naționale."

Iulian Mareș spunea...

Undeva , pe paralela 45, unde tupeul maxim este bun vecin cu idiotenia!

Memorialul Închisoarea Pitești; Monica Macovei va cuvanta"democratic".

Luni, 9 martie, de la ora 18:00, la Memorialul Închisoarea Pitești, printre invitații Doinei Jela se află Monica Macovei (politician, ministru al Justitiei și europarlamentar). Împreună cu Alin Mureșan și Clara Mareș, vor dezbate despre Franț Țandără și rolul său în procesul comunismului și despre condamnarea comunismului în România și nu numai.

Monica Macovei este avocat și unul dintre cei mai activi europarlamentari. Ministru al Justiției între 2004-2007.
Administratorul paginii 'Memorialul Închisorii Pitești' a răspuns la avalanșa de critici prin mesajul: 'Nu ne surprind comentariile, având în vedere activitatea invitatei. Aveți ocazia să aduceți argumentele la dezbatere.'

Iată câteva dintre comentariile internauților:


*Să aducem noi argumente în sprijinul faptului că madam Macovei a fost procuror comunist? Păi este foarte simplu, trebuie doar să o întrebați pe 'mneaei. Nu cumva trebuia să argumentați voi ce cautî o asemenea persoană la așa eveniment?' a spus un internaut.

**Ce cauta Macovei sa vorbească despre Pitești? Sa va fie rușine!' a menționat o altă persoană.

***Pai ce numai #Șora să dea lecții despre democrație? Trebuia reinventată și M.M. Dacă ar fi trăit trebuia invitată și ^Ana Pauker^/Doamne ferește, măi oameni buni, ce se întâmplă cu voi?! a punctat un alt cetățean indignat.

Iulian Mareș spunea...

La alții se poate: Curtea Europeană de justiție dă dreptate Ungariei în problema taxării concernelor străine
În România, în schimb, liberalii nu mai știu cum să facă să-i scutească de dări pe străini. Și apoi ne mirăm că nu sunt bani la buget!

Taxele speciale instituite de guvernul ungar asupra operatorilor din sectorul telecomunicaţiilor şi celui de retail – taxe care au afectat mai ales companii cu acţionariat străin – nu încalcă legislaţia europeană, a decis marţi Curtea de Justiţie a UE (CJUE), transmite agenţia DPA.

Această știre vine să sublinieze încă o dată diferența dintre Orban al Ungariei și Orban de Dâmbovița și liberalii săi. La noi, printre primele măsuri anunţate de cabinetul Orban a fost „corectarea” faimoasei ordonanțe 114 a lui Liviu Dragnea, care nemulțumise numeroși „investitori” străini, atacați la buzunare.

Guvernul ungar a introdus în anul 2010 o serie de taxe speciale percepute companiilor de telecomunicaţii, energetice şi de distribuţie. Cum aceste companii sunt majoritatea străine, cei care au criticat noile taxe le-au considerat a fi o măsură protecţionistă, chestiune care a antrenat şi divergenţe între Budapesta şi Bruxelles, în plus faţă de disputele pe tema statului de drept.

Prin urmare, compania de telecomunicaţii Vodafone, înregistrată în Olanda, şi societatea de distribuţie britanică Tesco s-au adresat justiţiei europene, dar CJUE nu le-a dat câştig de cauză.

Potrivit instanţei europene, aceste taxe – care cresc în funcţie de cifra de afaceri – nu sunt discriminatorii, întrucât ele afectează în mod egal orice companie cu o prezenţă semnificativă pe piaţă. Faptul că cele mai mari companii de acest fel cu activitate în Ungaria au acţionariat majoritar străin este o ”o chestiune de împrejurare”, se arată în verdictul CJUE.

Altfel spus, vrei să faci afaceri în țara asta, fă bine și plătește taxele cum se cuvine. Numai la noi au reușit propagandiștii rezistoizi să răspândească ideea că nu putem să supărăm companiile străine, băncile, de pildă, că-și fac bagajele și pleacă. Dacă este să ne uităm la vecinii maghiari, n-am auzit să fi rămas fără bănci ori companii de telefonie mobilă!

https://bpnews.ro/2020/03/04/la-altii-se-poate-curtea-europeana-de-justitie-da-dreptate-ungariei-in-problema-taxarii-concernelor-straine/#.Xl9dQ3FR1PY

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu-ți mai public atacurile josnice la Coarnă.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
ai citit e_mail? ... astept un raspuns/sfat pe mail, pls!

Iulian Mareș spunea...

T-3
Nu mai comentezi soft deciziile guvernului Autistului National, mare lingator de clanțe și iubitor de șepci de covrigar ambulant?
Ia explică tu, cum el este român și nu antiromân!

*Sper că ți-au trimis textul...!

Viss spunea...

Bă Mares, Tesco e companie americană

Leon spunea...

"Astăzi am luat o decizie foarte importantă. Având în vedere concluziile comisiei medicale de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi cererea ofiţerului în cauză, începând cu data de astăzi, colonelul Sebastian Cucoş a fost trecut în rezervă", a declarat Marcel Vela, miercuri, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI.

Sebastian Cucoş este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, după violențele din 10 august 2018, dosarul fiind instrumentat de DIICOT"(dcnews)

Iulian Mareș spunea...

Ba Visa, nesimțitule,
Așa sa te adresezi lui tac-tu! Orice mac se baga in seamă!
Nu te-ai prins că articolul a fost preluat de români din presa maghiară?
Crezi că se pleda la CEJ cu înscrisuri incerte?

*Nu cred că este normal sa te adresezi așa, kiar dacă te-ai stabilit la țară sau faci parte din Stabor!

Viorel spunea...

MFP condus de Cîțu

Viorel spunea...

Oare de ce o fi refuzat domnul președinte KWI să devină președintele Consiliului European ? Poate se găsește vreun ziarist să-l întrebe, dar după scutirea de impozit, nu cred că mai are vreunul tupeu.
Tusk, ofertă INCENDIARĂ pentru Iohannis: 'I-am propus să fie preşedintele Consiliului European, a REFUZAT'
Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European şi fost preşedinte al Consiliului European, a declarat, miercuri, la ceremonia în care preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul "Coudenhove-Kalergi", că anul trecut i-a propus şefului statului, pe care l-a catalogat 'un politician excepţional', să fie preşedinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat. (https://www.stiripesurse.ro/donald-tusk-oferta-incendiara-pentru-klaus-iohannis-i-am-propus-sa-fie-presedintele-consiliului-european-a-refuzat_1436803.html)

Iulian Mareș spunea...

Viorel,

singur vei afla raspunsul cautand surse....
Uite una:

https://www.academia.edu/32976345/Planul_Kalergi_genocidul_popoarelor_europene?auto=download

Iulian Mareș spunea...

Leon,

Dupa tot ce a suferit col. Cucos....era firesc sa-si ceara trecerea in rezerva!
De ce il cerceteaza DIICOT? ....aici nu pricep! Nu am date.

brenda spunea...

SE PARE CA O SA RAMANA GUVERNUL PARȚU pardonCARTU asa dl general ar avea prilejul sa arate ca esteGENERAL \altfel ce ?

Huhu Rezea spunea...

Nu trece adolescentinul!
PSD intra în sala doar daca liberalii si sateliții asigura gvorumul!
Cîrțu a intrat deja în coliziune cu CE, depre care a mințit că informat-o de deficit.

Iulian Mareș spunea...

Iubi,
Omul acela...(****) nu va face nimic! Crede-mă! 😍😍😍😋😘

M spunea...

"Imi aduc aminte fiecare clipa a acelei zile, era ceata, cerul innourat si ma aflam la Mitrovita, in regiunea Kosovo, la mii de kilometri distanta de tara mea, Romania. Aveam 34 de ani si eram comandantul Detasamentului de Misiuni Internationale al Jandarmeriei Romane din Kosovo. Nu eram singur, aveam langa mine 90 de jandarmi romani carora le promisesem ca se vor intoarce cu bine la familiile si copiii lor.
Tin minte si acum, ca si cum ar fi fost ieri, ziua de 17 martie, ora 5,17 minute, atunci cand ofiterul de serviciu din baza ne-a alarmat pentru a interveni de urgenta in apararea unui important obiectiv – Curtea de Justitie din Mitrovita – Kosovo.
Impreuna cu cei 90 de jandarmi romani din subordine m-am deplasat de urgenta la obiectivul indicat.

Vreau sa va imaginati ce am vazut eu, atunci cand am ajuns acolo....10 mii de oameni, intr-o masa foarte eterogena, printre care oameni in varsta, mame cu copii in brate, femei si barbati deopotriva. Printre acestia se infiltrasera si elemente extremiste, care incepusera sa traga in fortele de ordine.

Vazand atat de multi copii, instinctiv gandul meu s-a indreptat catre Timeea, fetita mea si mi-am spus ca trebuie sa fac orice pentru a-i scoate de acolo in siguranta pe toti acei copii si pe mamelor lor. Lucru pe care l-am si facut impreuna cu colegii mei. N-a fost deloc usor, pentru ca in tot acest timp, cei infiltrati printre acei oameni nevinovati, au tras catre noi. Sub rafalele de AK 74 sau grenade de mana aruncate salbatic catre noi, am reusit in cele din urma sa-i scoatem din zona periculoasa si sa-i salvam. Spre finalul acestei operatiuni dramatice, o grenada defensiva a explodat la cativa metri de mine....am cazut in genunchi secerat de suflul exploziei, trei schije imi atinsera genunchiul. Am strans din dinti, mi-am strans rana in pumni, am improvizat un garou si am continuat cu singurul gand ca...trebuie sa ma intorc cu toti oamenii acasa, acest gand mi-a dat putere sa conduc operatiunea pana la capat....si am reusit. Ne-am indeplinit misiunea de a proteja civilii si de a recupera un obiectiv important al misiunii ONU – Curtea de Justitie de la Mitrovita.
Dupa terminarea operatiunii am ajuns la spital, unde mi-au fost acordate ingrijirile de specialitate, pierdusem sange, acolo doctorul de garda mi-a spus ca m-am nascut a doua oara, schijele au fost extrase de la mai putin de un milimetru de un nerv vital. Si astazi port inca in genunchiul drept o schija, pe care medicii au considerat ca este mai bine sa ramana acolo, decat sa fie scoasa si sa afecteze puncte vitale. Si astazi am puterea de a glumi, deseori ii spun sotiei mele Carla ca plumbul ala din genunchi e talismanul meu. O tachinez desigur, singura mea putere de a ajunge acasa a fost Dumnezeu si cele doua minuni din viata mea, Timeea si Carla."


Il cercetează pentru că militarii români au ajuns bătaia de joc a unor partide.

Leon spunea...

Deasupra Tuturor, troneaza comandantul suprem..!

Iulian Mareș spunea...

M,
Americanii au macar niște filme sugestive...Codul Roșu, seria Rambo, Reguli de angajare (ROE)...
Știi care este culmea? Juriștii ministerului, care trebuiau să-i facă apărarea îl acuză!
*In țara noastră cresc năpârci?
M-am întrebat adesea: Asta-i țară mea?
Cine a ajuns să-l vândă pe colonel? Gargaragiul de Caransebeș!
Să fi trăit în Campp Dracula sau la Kinshasa...