Un produs Blogger.

joi, martie 19, 2020

Gripa din 1935 a omorât peste 46 000 de români în 4 luni

38 comments

Puțini și-au reamintit de gripa de acum 85 de ani,  care s-a abătut asupra României în decembrie 1934, adusă fiind de marinari...tocmai din America de Sud. Epidemia a debutat în Dobrogea și, într-o săptămână, a cuprins întreaga țară. A încetat în ultima săptămână a lunii aprilie 1935, după ce a îmbolnăvit peste 240 000 de români și a curmat viețile a peste 46 000 dintre ei,  cu deosebire copii și adolescenți.
Decesele prin pneumonie au afectat în special copiii de vârstă până la 10 ani, așa cu se vede din tabelul de mai jos  publicat într-o revistă de specialitate, denumită ”Buletin Eugenic şi Biopolitic” editat de Subsecţia Eugenică şi Biopolitică a ”ASTREI” şi Institutul de Igienă şi Igienă Socială. Studiul a fost realizat de medicii Petru Râmneţeanu şi Ilie Ardeleanu şi a fost publicat în anul 1936.
Medicii români susţin că stingerea epidemiei s-a făcut în 4-5 săptămâni, mai încet decât ascensiunea bolii. În ultima săptămâna de existenţă a epidemiei, între 24-30 aprilie 1935, au fost înregistrate 59 de cazuri de gripă. 
De aici, poate, vine și zicala că este o fudulie să ai gripă vara.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/alba-iulia/epidemia-gripa-uitata-urma-85-ani-murit-46000-romani-majoritatea-copii-tineri-1_5e7252075163ec4271052919/index.html


38 de comentarii:

M spunea...

Cineva, malitios, spunea ca si atunci tot liberalii erau la putere (guvernul Gheorghe Tătărescu).

mosmartin16 spunea...

Atunci, in 1935... au fost afectati prioritar copiii...acum...persoanele in varsta, inseobste cu diferite complicatii de sanatate !!! Daca luam in calcul si progresul in medicina...putem trage concluzii !!!

Mihai spunea...

Probabil nu trecuseră incă la pâine prăjită frecată cu usturoi.
Incă mai functionau pe mămăligă.
Am zis , consecința mult trimbitatei ”bunastari” din perioada interbelică !

ifrim spunea...

Acum când țara este la răscruce iar sistemul sanitar în suferință este imperios necesară impozitarea progresivă pe repede înainte a PSDului,ori OUG în situații de urgență.Veniturile,pensiile mai mari decât ale no.1 al RO. trecute în istorie!

Huhu Rezea spunea...

Am publicat acest studiu, și ar fi bine să studiați în link studiul celor 2 medici, nu pentru a crea panică ci pentru a vedea ca au fost epidemii cu viruși și mai violenți și că sunt speranțe pentru încetarea gripei în vară.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Noi studiem doar prezentul ,nu ce a fost cândva spus de care cum interpreteaza.
La Sibiu ,spre exemplu ” daca ne-am lichit de SZurcanza nu avem niciun caz.
Daca vreti v-o imprumutăm si voua pe perioadă nedeterminată .

M spunea...

Stati linistit, primele atacate sunt pensiile militare (denumite evident tot "pensii nesimtite")
Asteapta sa treaca urgia ca de, e nevoie de militari si politisti si cand nu o sa mai fie nevoie.... pac! Ca romanul e bun la suflet si uita! Nu vedeti cum au uitat de taierile lui Boc-Basescu?

Negritoiu spunea...

Huhu Rezea
Fara indoiala este interesant ceeace prezinti si am inteles ca,unul din scopuri, este de a ne da sperante in legatura cu rezolvarea acestei epidemii. Asteptam cu nerabdare vara!
Dar la fel de interesant este sa ne ti la curent,daca ai posibilitatea, cu situatia proiectului L 38/2020. A fost trecut tacit sau a fost facut uitat? Noul sistem de vot(electronic,de la distanta)nu se aplica tuturor proiectelor de lege aflate in dezbatere?

Leon spunea...

"USR solicită Guvernului să NU mai crească pensiile, salariile și alocațiile
Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 19-03-2020 09:50
Deputatul USR, Claudiu Năsui, susține că Executivul va trebui să ia măsuri drastice pentru a stăvili criza economică care se anunță. Năsui solicită Guvernului să oprească toate creșterile de cheltuieli de la stat, adică pensii, salarii sau alocații, iar pe de altă parte să desființeze pensiile speciale."(stiripesurse)

Huhu Rezea spunea...

Cum Raportul nu a adus vreo modificare proiectului, este mai puțin relevant dacă este adoptat tacit sau prin vot. Astazi este termenul de aprobare tacită.

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.mediafax.ro/amp/coronavirus/un-preot-a-impartasit-enoriasii-direct-cu-mana-in-plina-epidemie-de-coronavirus-reactia-mitropoliei-ardealului-18995929&ved=2ahUKEwj_6qWwsqboAhVfwsQBHaVeCqAQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw2G44djVbYMlrEdlpLpYM0-&ampcf=1

Mihai spunea...

In dec 89 ,incepuse revolutia si unii completau de zor in caietul de pregatire politica cuvantarile lui nea Nicu ,nu cumva sa fie prinsi pe picior gresit.

Cam asa si cu asta ,tara arde si baba se piaptana.
Sa nu vina vreo cadere ec financiara sa ne vedem cu salariile si pensiile pe jumatate.
Cand se estimeaza somaj tehnic masiv sprijinit de la buget mai arde cuiva de votat majorari de pensii militare .
Ce sa zica cele 3 milioane de pensionari civili cu pensii sub 1200 lei ,granite inchise ,,preturi majorate.
@ Huhurez
Publicand vei mai trezi de pe oua niste pensionari iesiti din context.
Doamne fereste .....

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/clasamentul-celor-mai-mortale-pandemii-din-istorie-pe-ce-loc-se-afla-covid-19_737126.html

Mihai spunea...

@Leon
I-au furat lingurița comună putin penala in aceste vremuri.

Leon spunea...

T3, ai observat cum tin Oltenii la distanta pe Sibieni..?
Mananca ..Usturoi..:)).

Mihai spunea...

Sau praz ....((

Iulian Mareș spunea...

Ți-am înțeles îngrijorarea și ea este oarecum justificată, însă rezervele BNR nu sunt nici pt Isărescu și nici pt Iohanis!
*Cred că știi la ce nivel sunt....

Iulian Mareș spunea...

Și mai ales cui și pt ce sunt destinate aceste rezerve....
Așa că, să nu o dam in populism și să plângem pe umărul unora pt că aici nu-i piesa de teatru!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Știi de ce nu se apropie oltenii de sibieni?
Pt că put a sădilă de-ți iau aerul!

Iulian Mareș spunea...

Probabil erau câte unii care șopteau pe cei care arătau conspecte veki? Care din enunțuri ți se pare mai cunoscut?

Calinmihaib12 spunea...

1.D-le HUHUREZ: ...nu mi- ati publicat un comentariu și pot intelege ..si motivul...,2. ..in acelasi context ..din textul.."OMIS"..-acum din ce se PUBLICA.. aici- rezultă că "noi"...Nu prea înțelegem CEVA ESENTIAL in prezent: SA NU POLITIZAM TOTUL,ORICAND ,FARA COMPASIUNE ..in fata SUFERINTEI,A LIPSURILOR ..si..MATERIALE ..=ISTORICE...moștenite și pentru care
..CAM ...NIMENI..NU A FACUT MARE EFORT să le elimine,ROMANIA ..RAMANAND -" nu stiu cum se face"(vorba vine..)
...MEREU =ULTIMA IN EUROPA...!

Leon spunea...

In perioada asta de Criza, nu are timp nimeni sa se ocupe si de L.38/2020..!
Proiectul va ajunge la CD numai dupa ce Plenul Senatului va constata ca s-a depasit data aprobarii tacite.
Saptamana viitoare Senatul NU are programata sedinta de plen..!

Alex spunea...

In momentul.de fata nu mai incape loc de nici o altfel de discutie in afara de aceea care se refera la combaterea acestui rahat de microb(fara virgula ,trebuie sa respir putin).Problema este tot mai serioasa oe zi ce trece.Cele mai afectate sunt persoanele in varsta ,care au si alfel de afectiuni,..adica multi dintre noi.Orice discutie despre pensii nu va mai fi analizata de guvern.Este firesc sa ne luam masurile necesare de protectie in ceea ce ne priveste pe fiecare.Nu trebuie sa exageram ,nici sa intram in panica.
Personal,atunci cand merg la magazinele aglomerate imi pun masca (o masca vai de mama ei care costa 0,5o lei,dar cumoarand-o la negru am dat 6,50).Fiind fe unica folosinta ,daca merg la cumparaturi de 6 ori/luna ,nu ma costa mult.Pretul este exagerat.Nici aceasta nu ma protejeaza prea mult.Chestia este ca am masca.
Cumparaturi am facut normal ,ca de obicei fara a sari calul.Luam cat avem nevoie.Am facut o mica rezerva de paracetamol care este cel mai indicat in clipa de fata,cateva tiple de decasept si...actiune cat cuprinde.Nu am luat in cosiderarw tampeniile cu sute de retete de pe favebook,respectand traditia familiei.La mama merg dar,o sun inainte si ma asteapta la geam.Nu urc desi este suparata de acest lucru.I-am spus ca mi-e teama ca sunt purtator asimptomatic si o pot imbolnavi.Cu prietenii si cunostintele nu mai dau mana;daca ies la o "talpa"evit zonele aglomerate.In casa fac "pregatire fizica" cat imi permite fizicul ,mai ciugulesc cate o palincuta buna ,uneori insotita de un pahar de vin.
In concluzie: Covid19 are si o parte ....bunicica.Nu am mai stat in casa impreuna cu sotia asa de mult ,de cand era bunica fata.

Huhu Rezea spunea...

@Aiuritului de Bardaș
Ti-am pus și linkul ca să citești, ca la botul calului, și tu tot nechezezi cu fake news.

Leon spunea...

Mare Atentie la ...Imbratisari,... a spus-o si Iohannis..:)).

Alex spunea...

Pe Wikipedia am citit despre gripa spaniola ,aparuta in timpul primului razboi mondial.Aceasta a fost adusa acasa de soldati si a facut intre 50.si 100.000.000.de victime intre 1918 -1919.
COVID 19 este parfum.

Calinmihaib12 spunea...

"....Nu stiu cum se face...." ca "DUSMANUL..."(??..!!..)NUMBER 1 (ONE) al PSD-ului(..??!)=TOV. Băsescu e PREZENT PE TOATE ECRANELE COLORATE
cu ROSU =APARTINAND PSD-ului...! El -practic - nu prea mai are CEVA IMPORTANT -DE SPUS -IN POLITICA SI VIATA DIN ROMANIA..!

M spunea...

Eu zic să vă pregătiți uniformele!
Aveți 2 săptămâni

Alex spunea...

Ne dau astia altele in caz de necesitate.O sa fie cam greu cu marimile.Nu prea mai corespund.Un pic adusi de spate ,sprijiniti in bastoane cu inaltator de "utilaj" vom face actiune.Zzzattt!covid nesimtit.

Iulian Mareș spunea...

In primul rand personalul medical pensionat din SNAOPSN!

M spunea...

@Iulian Mareș

Și probabil la controlul deplasărilor când o să se interzică total.

ifrim spunea...

Greșit uniformele,completele de protecție CBRN!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/germania-isi-mobilizeaza-militarii-rezervisti-pentru-a-lupta-impotriva-coronavirusului_1442864.html

Alex spunea...

In casuca ,imbratisarile se pot face dupa ce dam jos mastile.Cu mare arta si...atentie.

M spunea...

Nemtii aduc rezervistii pe medical, logistica (transporturi, logistica generala etc.).

ANRSPS-ul nostru nu are capacitate de distributie pentru ca, indiferent de ce zic unii neaveniti cu frustrari evidente, structura este firava. Probabil ca tot asa e si la nemti!

In plus daca se aproba la fel ca in alte state carantina la domiciliu FARA posibilitatea de a iesi decat pentru situatii de exceptie va fi nevoie de forte credibile care sa IMPUNA o astfel de masura.

Mihai spunea...

@ Leon
Bat și eu șaua ......
Esti destul de priceput sa intelegi ca unii vorbesc de ANRSPS fara sa stie bine cu ce se mananca si cum functioneaza. Nu de logistica de transport sau logistica ....... Nu-i momentul să spunem pe sleau acum de ce duc lipsă .........
Germania are o populatie de peste 84 milioane plus cateva milioane de rezidenti cu acte in regula sub protectia statului german.
Cand efectuam curse de linie in Germania doar aeroportul Stuttgard avea trafic cat aeroportul Otopeni. Ce sa mai zic de cel din Frankfurt cu trafic de trei ori populatia Romaniei, la care mai adaug doar Munchen , Dusseldorf, etc
Este motorul economiei europene si chiar globale si chiar are la ce mobiliza rezervistii.
Toate acestea trebuies gestionate cu forte sporite ,tinand cont si de miscarile extremiste ,rasiste , teroriste ,etc care s-au manifestat in ultimul timp pe teritoriul acestei tari ,mai ales dupa invazia imigrantilor.
Au de toate ,măsti de le poti schimaba de trei ori intr-un schimb de lucru stau in cutie la intrarea in fiecare birou ,sectie ,etc,magazinele si-au reintrat in normal ,nu sunt rafturi goale ,etc.
In aceste conditii evident ca probabil au recurs si la rezervisti, tinand cont de modul in care se executa serviciul militar la ei. Sunt sigur ca unii garantat nu cunosc cum se executa serviciul militar in Germania.
Se pare ca unii inteleg mai greu ca pentru atentatul la sanatatea publica practicat de Hexi P in Spania ,Germania ,Ungaria luau pe putin 25 ani si depagubiri enorme.........
Daca la noi au pus cateva radare fixe pe undeva au sarit toti că ,vai , este neconstitutional ,libertatea de miscare ,etc si le-au dat jos.
Daca treci granita la unguri dai de 380 de radare fixe si 180 mobile . In Austria ,Germania ,Slovacia ,etc la fel.
Asta nu la place la romani . La ei atentatul la sanatatea publica trebuie platit cu amendă !!!!!!! că de ........ După ce-ti pierzi credibilitatea ,normal ca inchizi firma din lipsa de comenzi ..........Acum nu le place ca trebuie sa respecte carantina si ca ungurii ii pun la punct daca cârîie si nu respecta legea si indicatiile . Ba si-au scos si armata in patrulare in sprijinul organelor de ordine.....

Leon spunea...

"Amploare epidemiei de coronavirus din Italia cere măsuri extreme din partea autorităților. Attilio Fontana, guvernatorul Lombardiei, din nordul Italiei, cea mai afectată de epidemia de coronavirus din această ţară, a solicitat vineri, într-o intervenţie la postul de radio Mattino Cinque, desfăşurarea armatei pe străzi pentru a garanta că oamenii rămân în case şi se stopează astfel propagarea virusului, informează vineri EFE potrivit Agerpres.
"Prezenţa militarilor are un mare efect de descurajare, un om se gândeşte de două ori înainte să iasă pe stradă când vede o patrulă a armatei", a spus el.

Pandemia de coronavirus a ucis 5.168 de persoane în Europa, majoritatea în Italia (3.405), cea mai afectată ţară la nivel mondial."

Iulian Mareș spunea...

Acum iau și ei măsuri!?
Tămâie, multă tămâie!