Un produs Blogger.

luni, martie 09, 2020

OUG 59/2017 este neconstituțională prin eliminarea actualizării pensiilor militare, nu prin plafonarea lor la media soldelor brute.

32 comments
OUG 59/2017 a produs discriminări majore între militarii pensionați în perioade diferite prin eliminarea actualizării pensiilor militare cu creșterile soldelor de grad și de funcție ale militarilor în activitate, actualizare care elimina diferențele între pensionarii de vârste diferite. 
Puțini înțeleg că discriminarea nu este cauzată de noul text al art. 60, ci de eliminarea vechiului text. CCR a decis că plafonarea pensiilor necontributive este constituțională cu condiția să fie valabilă pentru toți beneficirii legii. 
Problema ordonanței este că a eliminat o operațiune aplicabilă tuturor pensiilor militare în plată, care regla echilibrul între pensiile militare stabilite în perioade de timp diferite, cu o altă operațiune de plafonare  la media soldelor nete, aplicabilă numai  militarilor care se pensionează după 15 09 2017. Pensia militară, odată stabilită, nu mai poate fi actualizată niciodată, ci doar indexată anual.
CCR a respins  până în prezent toate excepțiile de neconstituționalitate ale OUG 59/2017, pentru că criticile au vizat noile texte introduse de ordonanță în articolul 60, nu eliminarea vechiului text care reglementa actualizarea.
Domnii de la Casa Sectorială ignoră, în răspunsul dat Ligii, faptul că deciziile de pensie emise după 15 09 2017 suferă de nelegalitate , nu de neconstituționalitate.
Nelegalitatea se elimină de către instanțele judecătorești.
CPS  a MApN, ca și celelalte Case Sectoriale, aplică greșit art. 11 din Legea 80/1995 în condițiile în care prin ordonanță s-a reglementat plafonul maxim al pensiei militare la media soldelor nete din baza de calcul. Cu de la sine putere introduc abuziv sporul OMM în cuantumul net al pensiei militare cu scopul culpabil de a-l suprima. 
Se folosesc de un artificiu ilogic, pentru a justifica eliminarea unui drept de recompensare, prevăzut de art 11 din L 80/1995, adaugat la dreptul de pensie militară, drept izvorât dintr-un contract de asigurare socială obligatorie. Recompensa este mai mare sau mai mică, funcție de cuantumul stabilit conform Legii 223/2015 cu modificările ulterioare.
SE spune, vezi Doamne, că ei au adăugat Sporul OMM la cuantumul brut stabilit conform art. 30, dar l-au suprimat pentru că totalul drepturilor cuvenite pensionarului este mai mare decât plafonul mediei soldelor nete din baza de calcul.
Pentru a ieși din confuzie, ar trebui ca funcționărimea, care se consideră  a fi legea îi domeniul pensiilor militare,  să scoată sporul OMM din sintagma pensie militară și să-i acorde același statut juridic ca și altor drepturi similare de care mai pot beneficia militarii pensionari.
Nu o fac Casele Sectoriale, le va obliga, în final, instanțele, care se vor sătura de sofismele cu care le bombardează în întâmpinările depuse la dosare.




32 de comentarii:

Nea Nicu spunea...

1. Observati cum la o intrebare punctuala, petentul este invaluit, se face apel la fel de fel de argumente, pentru ca in final sa inteleaga fiecare ce vrea! Nu veti vedea raspuns in care sa se spuna direct: ai sau nu ai dreptate! 2. Omul rosu s-a dat la o parte, semneaza alt distins domn "pentru"... i s-o pregati ceva? 3. Doamna director dr. economist semnează in schimb fără nicio retinere, e de mirare că nu semnează unul din cei trei intendanto-artileristi adjuncti ... Curios, pana de curand isi delegase aproape toate competentele in carca adjunctului pistolar... Cat de legal o fi fost, poate ne spune domnul Luca....desi cam la fel procedase si dumnealui pe timpuri... Legea spune că actele din care se nasc drepturi sau obligatii patrimoniale sunt de competenta exclusiva a ordonatorului de credite... s-o fi schimbat legea?!!

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Aveti dreptate!
Eu nu vad decat o rezolvare: o lege separata pentru functionarii publici cu statut special (politisti). Cat timp de legea asta "trag" 200.000 de pensionari o sa fie greu sa se dea ceva. Si un euro in plus inseamna 200.000 de euro in plus pe luna deci aproape un milion jumate in plus pe an.

In plus sa nu uitam ca politistii, spre deosebire de militari au scapat de o serie de restrictii! Si atunci de ce s-ar face "compensarea" restrictiilor in mod egal?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

NICI EU NU MAI SPER LA ABSOLUT NICI UN FEL DE REZOLVARE, SI DACA SUNT ADRESE SECRETE LA CCR SI CURTILE DE APEL INSEMNA CA ASA MURIM! NU VEDETI CA IN TRIBUNALE SE CASTIGA, SI LA CCR SI CURTILE DE APEL SE PICA?! MAI ALES SA FII SI BLINDAT, CA MINE PE PROBATORII ELOCVENTE SI BETON! DACA NU SE VREA, NU SE VREA SI GATA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

SOLUTIA VA FI CAND NICI UN ROMAN, AUZIND CE SE INTAMPLA CU NOI, NU SE MAI INROLEAZA IN ARMATA, SI ATUNCI POATE SE VA FACE CEVA DIN DISPERARE!

M spunea...

😁 Exact!
Ceva asemănător i-a spus Olguța lui Coarnă!
"Lăsați domnul Coarnă că sunt cozi la Academia de Poliție. Dacă nu vă convine plecați, că sunt destui dornici să vă ia locul!"

Leo spunea...

BA SĂ SPERI FLAVIUS !
Dacă tu nu mai speri , cu ce "nucleare" ai , atunci cine să mai spere ?
Don't forget :
"To hope is almost to live !"

Vangogh spunea...

Domnule ...m ati auzit de divide et impera? Si polițiști au școală militară și sunt supuși acelorași pericole...uni militari doar fac program 8-16...polițiștii luptă la propriu cu infractori din ce in ce mai periculoși.. si vreti sa va rupeti de politisti ? O sa deveniti mai puțini atât ca număr cât si ca voci...

Gigi spunea...

M@
Aș avea multe cuvinte de duh pentru roșcată,dar mă abțin să spun,nu vreau să-l supăr pe gazda noastră.
Asta crede că un polițist se face peste noapte sau crește pe orice str.la ea în Craiova? Așa a făcut de i a determinat să iasă la pensie oameni în plenitudinea forțelor fizice,a bunilor meseriași,de s-a ales praful de tot. Școlarizarea este costisitoare,nu-i scoți din incubator că pe puii de găină și îi arunci în luptă,mai durează câțiva ani până se priceapă cam cum este cu trecerea de la teorie la practică.Nu este cam și cum ar fi să te ia cineva la partid și să aduci cafeaua.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Stelica, La Onesti se produce bere Corona, Albrecht si Stejarul...

amadheg spunea...

nu stiu ce sa mai cred ,pe o parte se cistiga in justitie dar in final rezultatul este zero

Iulian Mareș spunea...

Sunt doar idei exprimate! In astfel de vremuri este asa de greu de gasit solutia cea mai buna!

M spunea...

@Gigi

Sunteți drăguț cu madam Olguța. Eu am fost mult mai agresiv.
Da, aveți dreptate!!!

M spunea...

@Vangogh

Vă înțeleg perfect. Eu spun doar că sunt diferențe majore între statutul cadrelor militare și cel al polițiștilor. Corect?

Pensia militară recompensează/compensează tocmai aceste restricții. Vă dau un exemplu : sindicatele din poliție luptă, chiar cu unele rezultate, pentru a se permite un al doilea serviciu. In paralel zicem că pensia militară acoperă tocmai restricția de a avea venituri din alte surse! Hotărâți-vă!!!!!

Constant am militat pentru conjugarea eforturilor. Dar trebuie o poziție onestă și din partea polițiștilor.

Iată ce zice un polițist pe un forum pe care îl urmăresc:

Mai e vorba și de pensia de serviciu, unul dintre argumentele pro astfel de pensie fiind chiar faptul ca din cauza unei vieți profesionale plina de restrictii, la sfârșit de cariera ești recompensat sau sunt compensate aceste restricții (care nu ti-au permis sa-ti mărești venitul și, implicit, contribuția la asigurările sociale) printr-o pensie "speciala". Or, dacă tu nu mai ai aceste incompatibilități, tu cum mai justifici avantajele (atât cât sunt ele)?

Mai poți sa vii cu astfel de argumente într-o comisie de dialog social în Parlament, cum a fost cea din ianuarie, când se pune în discuție trecerea politistilor la pensia pe contributivitate!? Nu.

Toată lumea s-a basicat ca militarii rămâneau cu pensie de serviciu și polițiștii nu, dar când vine vorba de restricțiile carierei care justifica o pensie militara, dacă s-ar putea sa fim mai cu mot și sa fim și cu **** în *** și cu sufletul în Rai.


Ok? Eu asta am vrut să spun!

M spunea...

Evident că 200.000 x 12 luni înseamnă aproape DOUĂ milioane jumătate!

Iulian Mareș spunea...

Daca vrei statut de militar te supui militariei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, o munca titanica poate fi suprimata cu ordine secretizate de pierdere in instante, ca doar noi am gasit asa ceva din parte fostului ministru al Justitiei, ,,T.T.'' in ce priveau chiar magistratii lui, aceste tranteli sa se faca la curtile de Apel... Panaramele liberale si-au primit voturile pentru Iohannis, apoi au obtinut puterea, si acum ne dau cu mucii in fasole, pentru ca in vecii vecilor si pe toate planetele acesti liberali doar si numai vor taia si exclude, dar de dat nu vor da absolut nimic, si vad ca in sondaje proscovanii tot pe dreapta mizeaza, ca niste automutilanti harakiri masochisti! 10 ani, tot asa a fost si cu basanismul, crucindu-ma cu cata osardie romanii isi cereau sacrificarea pe altarul imbogatirii lui Basescu, Berceanu, Videanu, Boc, Anastase, Mooe Woodrea si celelalte panarame, astazi huzurind in camioane de euroi praduti in conturile lor cu ajutorul masochistilor iresponsabili! Romanii nu mai au demnitate, onoare si simtul de a-si apara drepturile cu votul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pasarelele, in debut de primavara au ciripit ca astazi un proiect de oug, una din variante, azi a intrat in comisiile de specialitate, si este posibil, pana la electorale, sa se faca ceva pentru eliminarea inechitatilor, daca se vrea de catre guvernarea actuala, si nu-i freaka-freaka grijania ma-sii cu anticipatele alea cretine! @ Leon stie ceva? PNL se duce pe tobogan in jos, cu pianul in brate si incununati de o corolă de coronavirus...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@amadheg, precizez ca picarile sunt in curtile de Apel, nu in tribunale, si ma duce gandul ca e un ordin ascuns...

Viorel spunea...

Domnule Vangogh, nu mai faceți comparație între armată și poliție.
Și militarul și polițistul are un statut al său, diferit însă unul de celălalt [Legea nr. 80/1995 cu MCU=Îndatoriri art. 8 / Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți art. 28-31 (atenție “interzicerea”)] și [Legea nr. 320/2020 cu MCU= Îndatoririle polițistului art. 41-44 și Restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți art. 45-48 (mai ales art. 48)].
Nu este zi în care să nu apară la TV câte un caz în care polițistul nu și-a îndeplinit îndatoririle de polițist, că a favorizat infractorul, că a făcut abuz de putere, că este în relații cu nu știu ce clan mafiot, etc. Vedeți cazurile permiselor auto.
Despre militari ați auzit ceva de rău, poate că uneori da, dar sunt cazuri rare.
Da, și polițiștii au școală militară, dar instituția dumneavoastră a fost prima care a transformat un curs de 3 luni în școală militară (critici aduse în discuție privind lipsa de pregătire datorată timpului restrâns chiar de către lideri de sindicat sau foști criminaliști cu experiență aflați în studiouri TV în cazul Caracal). Un curs de limba engleză în MApN durează 6 luni iar Of., M.M. sau Sof. nu devine profesor de limba engleză după ce urmează acest curs, la Dv. după 3 luni=polițist (acum ați revenit la normal). Și la noi s-a redus timpul de pregătire al subofițerilor de la 2 ani la 1 an prin 2 module de pregătire a câte 6 luni (pregătire militară general / pregătire de specialitate) și nu proveneau din rândul civililor ci din soldați gradați profesioniști cu pregătire de ani de zile (completare necesar efective de Sof. / aderare NATO).
Programul de 8 ore de la 8 la 16 se practică la Dv. (circulație, vine schimbul ai plecat), la noi începe la 8 și se termină când vrea șeful de la eșalon, care solicită situații pentru a doua zi la ora 15-16 când pune rezoluția pe documente cu termen de raportare a doua zi la 8. Rezolvi situația până mai târziu sau pleci acasă ?
Când 2 se bat sau 2 bande de tâlhari (așa le zic eu), stați pe margine și priviți, când se termină lupta (poate le dați câte un șut în fund pe nevăzute) interveniți sau chemați mascații. În rest liniște și pace, tocmai de aceea în România fiecare face ce vrea, când vrea și cui vrea. Acei infractori periculoși i-ați cunoscut, crescut și protejat de mici, poate făcând bara-bara cu ei la mici golăneli, Dv. sunteți cei vinovați că i-ați lăsat să ajungă să vă calce în picioare.
În concluzie, citiți cu mare atenție declarațiile de avere de la conducerea celor 2 instituții în jos pe eșaloane și vedeți diferența de avere între 2 bugetari apoi mai discutăm. Nu m-am adresat polițiștilor în ansamblu, ci doar celor care calcă strâmb.

Leon spunea...

Initiativa legislativa, L 38/2020, spune Col.Dogaru pe blogul SCMD, ca in urma sedintei de astazi, Comisia de Aparare din Senat a dat un Raport FAVORABIL cu Amendamente..!
Poate afla cineva care sunt aceste Amendamente !

Leon spunea...

CEC, a virat pensiile MApN pe card, astazi(orele 14.00..)

M spunea...

Adevar ai grait domnu' Viorel!

Si eu ca si dumneavoastra ma adresez acelei minoritati din politie!
Oricum politistii ar trebui sa se decida ce vor. Ori un statut cvasi-identic cu cel militar (si atunci adio sindicate, adio ore suplimentare, adio tot felul de figuri privind subordonarea si adio un al doilea job) ori ii dau inainte de "democratizarea politiei" si atunci ar trebui scosi din legile ce dau drepturi militarilor.

Cum zicea politistul de mai sus: "nu se poate si cu **** in *** si cu sufletul in rai". Scuze Huhurez dar e chiar misto spus!!!! 😁😁😁😁

PS - in ceea ce priveste politistii care calca stramb trebuie apreciat ca isi fac curatenie intre ei. Adica tot politistii ii prind pe colegii lor care au luat-o razna! Din pacate nu ai sa vezi asa ceva la magistrati, medici sau profesori!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

BCR A VIRAT AZI LA ORA 12,30

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/ccr-dauna-totala-pentru-pnl-iese-din-calcul-inclusiv-oug-pentru-alegeri-locale-in-doua-tururi_1439663.html

Leon spunea...

Deci dupa Decizia CCR de astazi, guvernul Câțu are sanse mari de a fi votat si de unii parlamentari PSD, deoarece nu mai poate da OUG pentru alegeri anticipate sau in doua tururi de scrutin..!
Sper sa nu fie atat de IRESPONSABIL sa-si depuna mandatul !!

M spunea...

@Leon

Așa interpretez și ei decizia CCR.
Probabil că o să înceapă iar atacurile la "CCR care ține cu Ciuma Roșie."

Iulian Mareș spunea...

În stânga sau tot în dreapta?

Iulian Mareș spunea...

Nu se poate! Adică le-au dat cu nicovala in gură? Au fost influențați prin telepatie, poate kiar hipnotizați...

Iulian Mareș spunea...

Cîțu Premier și Gropar al PNL!
El a fost numit pt a fi refuzat, însă parlamentarii vor că să se facă de râsul țării!
Cîțu este cel mai bun...
Iohanis suferă!

Leon spunea...

Sa se spele pe cap cu el ( in loc de sapun..!).

Leon spunea...

"Cu puțin timp în urmă, după decizia CCR în legătură cu ordonanța de urgență 26/2020 privind alegerile anticipate, la întâlnirea lui Marcel Ciolacu cu parlamentarii PSD, conform unor surse DC News, s-a decis ca fiecare social-democrat să voteze după cum îi dictează conștiința.

Cîțu s-ar putea retrage


Pe de altă parte, pentru Klaus Iohannis și PNL există un pericol real să treacă Guvernul Cîțu. Nu este exclus ca, în perioada imediat următoare, Florin Cîțu să se retragă, tocmai pentru a deschide calea unui premier autentic. De ce? Pentru a putea gestiona criza generată de noul coronavirus în România."(DCNEWS)