Un produs Blogger.

duminică, martie 22, 2020

Răspunsul MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE la interpelarea deputatului Lupescu Dumitru

26 comments
Dau mai întâi răspunsul Ministerului de Înterne la interpelarea privind aplicarea articolelor 59 și 60 din Legea 223/2015, în forma în care au fost modificate de OUG nr. 57/2015, în vigoare la data de 30 06 2017, când s-a aplicat actualizarea pensiilor militare cu majorarea soldei de funcție, conform Legii 152/2017.
In esență, Moinisterul de Interne explică procedura de actualizare urmată, potrivit căreia a păstrat în cuantumul pensiei actualizate suma aferentă indexării de 5% din anul 2016.
CPS a MAI a comparat cuantumul calculat/recalculat în 2016, majorat cu 5% în 2016 și cu 5,25% în 2017, cu cuantumul actualizat în 2017 + majorarea de 5% din 2016. 
Citiți acest răspuns pentru a-l cumpara cu mizeria de răspuns dat la aceleași întrebări de Ministerul Apărării Naționale care, penal, susține că indexarea din 2016, fiind derogatorie de la articolul 59 din Legea nr. 223/2015, ar fi aplicabilă doar în anul 2016. 
*              *
         *
Cuantumul brut al pensiei militare crește în anul 2017 în două modaități alternative, după
30 06 rămânând în plată cuantumul cel mai mare.
De la 01 01 2017, cuantumul brut, existent în plată la 31 12 2016, crește cu indexarea de 5,25% și avem cuantumul brut în plată până la 30 06 2017.
De la data de 30 06 2017, același cuantum brut, de la 31 12 2016, crește prin actualizarea cu 15% doar a soldei de funcție în cuantum compus .
Rămâne în plată cuantumul cel mai mare.  
In ambele cazuri se păstrează în cuantum indexarea din 2016.

-1. ( cuantum calculat/recalculat + indexare 5%) + indexare 5,25% = cuantum brut până la 30 06 2017

-2. cuantum actualizat  + indexare 5%= cuantum brut după actualizarea din 30 06 2017

Practic, MAI înlocuiește indexarea de 5,25% din cuantumul brut  cu majorarea soldei de funcție cu 15%, fără să se atingă de valoarea indexării cu 5% din anul 2016.


26 de comentarii:

Nea Nicu spunea...

La MApN au clocit actualizarea Luca și Roșu, de capul lor. Când vor răspunde, e greu de spus... Amândoi sunt bine mersi, Roșu așteaptă prima stea de general, Luca pe a doua...pretinde că a revoluționat activitatea auditului. Ciucă e ocupat cu spitalul de linie...

amadheg spunea...

se pare ca d-l ministru Velea are perfecta dreptate,intodeauna in M.AP.N AU FOST DE CARUTA

Gabriel spunea...

NU pot personal, dar poate dl. admin. va distribui continutul pe pagina Map, sa vedem daca-l citeste/comenteaza colegul nostru de promotie, dl.gen/ministru Ionel Ciuca.

ION spunea...

Armata trebuie sa vina in sprijinul MAI.Cu ceva timp in urma va sustineati existenta pensiilor militare prin faptul ca sunteti razervisti.Acum ce faceti?Va deziceti?La placinte inainte la razboi inapoi.

Dan B. spunea...

Deși reprezentanții CPS a MApN, însoțiți de lideri ai principalelor structuri asociative, au efectuat o documentare la CPS a MAI, subordonații lui Leș au revenit la sediu cu opinia MAI, respinsă, în cele din urmă, de către Andrițoiu și Jianu.

Viorel spunea...

Păi domnul președinte KWI la numit ministru al Ap.N. pe domnul Ciucă (,) care nici până acum nu s-a dumirit ce se întâmplă la CSP a MapN sub a cărui oblăduire se regăsește (ca ordonator principal de credite, luând la cunoștință despre cele comentate de noi pe blog, confirmate și de ministrul A.I. prin răspunsul prezentat și neluând nici o măsură, domnul Ciucă devine complice), atunci poate ne răspunde domnul președinte al României, legile se respectă de toți cetățenii acestei țări sau doar de cine este constrâns, poate sau vrea. Iar dacă legile nu se respectă, ce măsuri se iau împotriva vinovaților. Poate domnul Lela îi trimite răspunsul și domnului Ciucă.

Viorel spunea...

S-ar putea ca domnul președinte (dacă este corect și drept în a analiza activitatea celor doi) să le dea domnului Luca și Roșu câteva peste cap (asta pentru toate potlogăriile făcute de capul lor) de să vadă roșu și numai stele (una sau două) în fața ochilor. Cunoscând situația creată la CPS, sunt curios cum vor reacționa Asociațiile în momentul (nu avansării) propunerii de avansare a celor doi.

M spunea...

@Ion

Poate nu vă este clară ordinea! Dar mai întâi intervin cei activi, abia mai apoi rezerva operativă... și așa mai departe.

Sincer? Eu sunt gata dacă ma cheamă. Dumneavoastră îmi garantați că iresponsabilii de la USR nu își pun planul în practică?

Sau le zic că sunt la copii, în străinătate.... Să iasă ăia de strigă că suntem toți egali!

Până una alta dacă medicii nu erau plătiți cu mii de euro pe lună acum ce ne făceam? SNAOPSN este la baza piramidei salariale. Singurul, repet, singurul avantaj este pensia.

M spunea...

Are dreptate domnul Viorel.

In plus, adaug eu, când ministru era un politruc mai înțelegeam, dar Ciucă ESTE militar, deci ar trebui să înțeleagă. Oricum să înțeleagă mai mult ca Vela!

Bravo Vela că ține partea oamenilor lui!

Dacă zice cineva că sunt fan Vela chiar ne supărăm! 😁

Viorel spunea...

Domnule Dan B., deci, dacă și după ce au urmat “Cursuri de o zi” la CSP a MAI și au luat notițe dânșii (ea/el) au rămas tot bătuți în cap, atunci să aplice procedura din instațe ca să înțelegem și noi. Să ne prezinte Motivarea prin explicații paralele privind interpretarea legii de către cele 2 CSP. Dacă sunt vinovați, să-și scrie singuri demisia, nu din funcție ci din sistem pentru că astfel de colegi nu avem nevoie printre noi, nici ca pensionari măcar.

Iulian Mareș spunea...

Tu tragi pe nas, sau bagi in venă?
Ce formulare este asta?

Huhu Rezea spunea...

Totuși, Luca plecase când au început să emită deciziile de actualizare.
As vrea ca cititorii să afle opinia dumitale la celălalt topic, unde răspunsul este semnat, cu deosebită considerație, de domnul Ciucă.

Dan B. spunea...

Reamintesc:

În vara anului 2019, din ordinul ministrului Leș, o delegație constituită din reprezentanți ai CPS, DGFC și ai CCMRR, au efectuat o vizită de documentare la CPS a MAI.
Deți au stat în jurul mesei cu aceiași reprezentanti ai gazdelor, finanțiștii CCMRR și ai DGFC au revenit cu baza legală a acordării procentajului de 5% conf. art 14 (2) din OUG 57/2015, dar Jianu s-a opus.
Ministrul Leș, pentru „a împăca și capra și varza”, a dispus întocmirea proiectului de OUG, care să cuprindă, pe lângă tema asta, și scoaterea din baza de calcul a pensiei suplimentare și punctul meu de vedere privind actualizarea elementelor salariale ale militarilor proveniți din economia națională. Problema asta cu 5% nu a fost nicicând abordată in documentele elaborate la ANCMRR, dar mizeria aia cu care a venit Monac, susținut de Băhnăreanu și Bălăceanu, a doborât ceea ce finalizasem eu și colegii. Ce s-a păstrat din proiectul lor? Acei coeficienți de corecție, printre care cel de 1,35, diferit de sirul descrescător, aparține probabil perioadei când autorul a trecut în pensie, sunt preluați în inițiativa L 38/2020.

Neculai Lupurel spunea...

Eu fac parte dintre pensionarii de la CSP a M.A.I.
Am iesit la pensie la 31 martie 2017. In decembrie 2017 am primit decizia pentru actualizarea pensiei.
Printr-o adresa anexata imi explicau ca beneficiez numai de actualizarea pensiei, nu si de indexarea de 5,25% din 2017.
Din documentul prezentat de dumneavoastra rezulta ca CSP a M.A.I a adaugat la pensiile actualizate si o suma egala cu o majorarea de 5%.
Mie de ce nu m-iau dat si acea majorare? Ce trebuie sa fac ca sa obtin si eu acea majorare?

Leo spunea...

Succesiunea în timp a evenimentelor legislative raportate la 31.03.2017 , era :
1. Stabilirea cuantumului pensiei la data de 31.03.2017. La acest cuantum se aplica indexarea de 5,25%.
2. Actualizarea pensiei conf. L 152 , începând cu data de 30.06.2017. Actualizarea viza o majorare a BAZEI de CALCUL, care prin aplicarea procentului asociat vechimii valorificate , genera un cuantum de pensie actualizat.
- Rămânea în plată cuatumul cel mai mare .
Așa s-ar fi întâmplat corect și legal.

Huhu Rezea spunea...

Hai să fim atenți!
Indexarea de 5% acordată prin OUG nr.57/2015 s-a aplicat, potrivit art. 59 din L 223/2015, in forma din acea perioadă, numai pensiilor aflate în plată la data de 31 12 2015 și celor deschise în anul 2016.
Dvs, pensionându-vă în anul 2017, nu aveați dreptul să primiți indexarea de 5% din 2016.
Probabil sunteți militar MAI, nu polițist, și după ce ați primit decizie de calculare cu indexarea de 5,25%, potrivit L 152/2017 și art. 60 din L 223/2015 pensia vi s-a actualizat cu aplicare de la 30 06 2017, operațiune prin care indexarea de 5,25% a fost înlocuită cu actualizarea soldei de funcție cu 15%.
Nu trebuie să faceți nimic, drepturile dvs de pensie au fost corect calculate.
Conf art. 60 alin.(3) al L 223/2015, in vigoare la 30 06 2017, citiți-l, aveți Legea pe prima pagină a blogului, In anul în care se fac atât indexări cât si actualizări nu se pot aplica amândouă concomitent, ci numai cea mai favprabilă pensionarului.
In 2017, actualizarea cu 15% a soldei de funcție a fost mai favorabilă decât indexarea de 5.25%.
Indexarea ați primit-o până la 30 06 2017, iar actualizarea după acea dată.
Să auzim de bine!

Calinmihaib12 spunea...

...si pe vremea..lui Basescu, la M.A.I. = BLAGA A "tinut partea"..
politistilor la recalcularea - pe contributivitate- a pensiilor..,fapt ce a rezultat din felul în care s-a redactat Instructiunea- de ministru MAI - nr. 191/2010 -de aplicare a H.G.nr. 735/2010 -in MAI...,ceea ce Grăbită OPREA =NU A FACUT ..pt.militarii din M.Ap.N....!-in Ordinul nr.101/2010..!Să nu invocati faptul că..Oprea ar fi avut vreun merit deosebit in stabilirea stagiului de cotizare- la 20 de ani,pt.ca-ORICUM..militarii aveau VARSTA DE PENSIONARE =la 55 de ani= MAI MICA DECAT CIVILII..si un STAGIU COMPLET DE ACTIVITATE = CA "SALARIAȚI"..! de ..MAXIM POSIBIL=33 de ani (la 19 ani - terminau liceul,minim 3 ani- Școala militara =ofițerii de diferite arme, minim 5 ani -inginerii militari și minim 6 ani-medicii militari...! La Gabita - numai " gurita" si propaganda era...!

Huhu Rezea spunea...

Călin
HG 735/2010 a fost anulată parțial de CA Cluj Napoca și abrogată prin OUG nr.1/2011.
Dacă nu amenința Găbițțâ cu dărâmarea guvernului BOC, nu mai vedeai d-ta stagiul compley de cotizare de 20 ani.

Huhu Rezea spunea...

Straniu!
Deși în acest topic este exemplificat modul corect, cel al MAI, de actualizare a pensiilor militare, el este citit de un număr redus de cititori, pe jumătate față de cei care citesc răspunsul inept semnat de ministrul MApN.

M spunea...

Cei din MAI stiu raspunsul deci nu il citesc dar se minuneaza la cel al MApN!
Cei din MApN sunt curiosi sa vada ce a scris MAI si sa compare cu raspunsul MApN.

Leo spunea...

BRAVO MAESTRE !
FOARTE CORECT ai punctat.

Calinmihaib12 spunea...

1.Domnule HUHUREZ:.. nu vreau sa
polemizez,dar adevărurile trebuie spuse: pe mine recalcularea aceea - contributiva- NU M-A AVANTAJAT CHIAR DELOC, am pierdut= MI S-AU FURAT -EVIDENT ILEGAL = CATEVA SUTE DE LEI DIN PENSIE..; ..in comentariul anterior,am pus ACCENTUL - pe DIFERENTA DE ABORDARE - in modul de APLICARE =DIFERIT..! A UNEI LEGI =UNICE= de către-cel puțin 2 ministere din CADRUL.. sistemului OPSNAJ...!? 2.OUG nr.1/2011 -"EA INSASI"...a VENIT SA ..."repare" ..."EROAREA",..."GRABA"..(??!..).. comise prin "legislația..? EMISA si APLICATA..."AIUREA" in domeniul despre care vorbim - in anul 2010 -de către guv. Boc-Basescu ...3.In concluzie: lui "Gabită"..i se aduc "basmale..NEMERITATE...!!; asta cred eu -chiar cu riscul de a mă cenzura..!

Huhu Rezea spunea...

Ești liber să crezi, dar crezi foarte prost.
Acea lege a mărit pensiile militarilor la peste 88% dintre ei
Dacă aveai vechime suficientă ți-o mărea și d-tale.

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHUREZ: din ce spuneti deduc ca nu înțelegeți ce-am scris: 1.am avut la data recalcularii in 2010: 36 ani vechime, la recalculare- prin furt din veniturile din adeverintele M.Ap.N. - MI s- a diminuat punctajul.., la fel "s-a procedat..." prin utilizarea ERONATA =IN MINUS= ILEGAL ...!= a elementelor salariale din solda lunară bruta-baza de calcul....adica ""taieri" ..din drepturi legale (...de medic militar..!)..etc. Și mai e CEVA FOARTE IMPORTANT:..(aminteste-ti PRETEXTUL RECALCULARII din 2010:...""CRIZA FINANCIARA..""..!!?? . Spui ca MAREA MAJORITATE =88-90 % din pensiile recalculate contributiv au crescut..! si nu ma indoiesc de asta..., dar ATUNCI trebuie lămurită dilema: ..CE S-A INTENTIONAT =ATUNCI= REAL...:creșterea sau tăierea pensiilor militare plătite ATUNCI.. ?? .Raspunsul e destul de clar: s- a URMARIT SA SE FACA- CEEA CE S-A FACUT...! dar cu mult ""zgomot mediatic... pentru "a SE lua fata ...""PROSTIMII""..."..! si a SE "acoperi"... FAPTELE...!! Chiar sunt curios: PUBLICAND SAU NU ACEST comentariu, de cata LIBERTATE DE OPINIE DISPUI ...!!=repet:ADEVARURILE TREBUIE SPUSE fara ura si patima..politica...!!

Huhu Rezea spunea...

Doctore, totuși sunt semne bune dacă ai uitat-o pe aia cu FSN-ul.
Atunci s-a făcut de râs și SCMD-ul care trimitea memorii ca să reclame majorarea a 88% din pensiile militare în plină criză.

Calinmihaib12 spunea...

DOMNULE HUHUREZ:.. recunosc:am si eu o VARSTA...: chiar nu stiu la ce te referi CONCRET amintind de ...FSN(care-si AZI = "ESTE IN TOATE..si in..TOTI...."!= NU NEGA ...ASTA...!; cat priveste SCMD -ul lui DOGARU...:ne-a CAM "TRAS CLAPA...! ..SI BANII... de.. COTIZATII...!! Am facut referire la "ura si partinire"...pt. simplul fapt ca in urma "experientei".. de peste 15 ani...eu -unul... NU MAI POT FI USOR MINTIT ..de NICI UN POLITICIAN, ...DE ORICE "CULOARE".. AR FI...!!