Un produs Blogger.

miercuri, martie 18, 2020

Se propun pedepse de 10-15 ani închisoare pentru cei care cu vinovăție răspândesc coronavirusul

20 comments
Ministrul Justiție a antamat astăzi consultări în rândul instituțiilor care compun autoritatea judecătorească pentru  înăspririrea pedesirii românilor iresponsabili și mincinoși,  care nu respectă izolarea la domiciliu sau carantina și, mai ales, pentru cei care cu intenție sau din culpă au infectat alte persoane cu COVID 19.
Măsura se va aplica probabil prin ordonanță de urgență, pentru că iresponsabilitatea unor indivizi este criminală în ultimele zile.
In astfel de momente se probează lipsa de civism și educație. Unde acestea lipsesc, ordinea se impune penal.

Ce înseamnă vinovăția ne spune art, 16 din Noul Cod Penal:

ART. 16
(1) Fapta constituie infracțiune numai dacă a fost săvârșită cu forma de vinovăție cerută de legea penală.

(2) Vinovăție există când fapta este comisă cu intenție, din culpă sau cu intenție depășită.
(3) Fapta este săvârșită cu intenție când făptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârșirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale și, deși nu-l urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui.
(4) Fapta este săvârșită din culpă, când făptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;
b) nu prevede rezultatul faptei sale, deși trebuia și putea să îl prevadă.
(5) Există intenție depășită când fapta constând într-o acțiune sau inacțiune intenționată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului.
(6) Fapta constând într-o acțiune sau inacțiune constituie infracțiune când este săvârșită cu intenție. Fapta comisă din culpă constituie infracțiune numai când legea o prevede în mod expres.

20 de comentarii:

Mihai spunea...

Daca nu scot armata cu misiuni ferme din cazarma riscam un haos generalizat si scaparea de sub control a ”izolatilor” in familii cu 4-5 mebri sanatoși.
Carantina ar trebui sa fie cuvantul de ordine pentru toti revenitii in tara.
Nu poti interzice nimanui revenirea in tara atat timp cat oamenii raman in strada,fara loc de munca si locuinta si sunt haituiti de organele de ordine. Dar sub control strict.
Pedepse maximale cu spor de pedeapsa pentru toti cei care iresponsabil raspandesc virusul plus pentru cei care fac specula cu produsele de baza . Intervenit si rationalizate la un anumit barem produsele alimentare de stricta necesitate si tinute preturile sub control.
Altfel fiind importatori din tarile rosii si galbene prin libera circulatie a transportatorilor pe trasee prestabilite se poate raspandi epidemia. Multi vin cu tirurile de aprovizionare din Italia ,nu li se face niciun control ,descarca marfa ,dupa care parcheaza la domiciliu si se plimba liberi intre oameni pana la urmatoarea cursa.
Fara masuri rapide de dotare cu mijloace de protectie adecvate pentru medici si populatie,pedepse drestice pentru iresponsabili si speculanti riscam o criza de proportii ,alimentara ,umanitara ,financiara ,etc.
Suntem tara cu cei mai multi emigranti,care oricand au dreptul sa bata la usă ,suntem tara care nu producem materiale si aparatura sanitara având stocurile goale in fata unei crize de proportii. Riscam o criza alimentara de proportii ,mai ales ca baza aprovizionarii cu alimente este importul.
Masuri drastice impotriva celor care raspandesc zvonuri false ( inclusiv cel cu dosare penale pentru Arafat si S Cercel -un fals) plus pentru cei care care intarata la ura intre cetateni.
In final ,teoretic suna bine ,luam masuri dar cu ce daca nu avem nici din aia ,nici din ailalta si nici nu ne grabim sa avem.
Ma intreb ,cat vor mai rezista medicii ,ambulantierii si personalul sanitar fara mijloacele de protectie adecvate cu preschimbare zilnica cum ar fi normal.

Mihai spunea...

PS
Pedepsele trebuie sa se rasfrânga concomitent si asupra celor care nu-si fac datoria din randul organelor indrituite sa puna in aplicare masurile stabilite prin planurile aprobate.

Mihai spunea...

Un fapt cat de cat imbucurator.
Romanii cu contracte de munca , asigurari si situatie stabila in Germania pot sta destul de linistiti in privinta platii salariilor si concediilor medicale.

https://ziarulromanesc.de/ghiduri/coronavirus-ce-trebuie-sa-stie-lucratorii-romani-din-germania-daca-v-ati-infectat-si-nu-mergeti-la-munca-primiti-salariul-integral-6-saptamani/

Vad ca nimeni nu deplange soarta celor trimisi in somaj in Ro cu 75-85 % din salariu sau unii poate neplatiti fara scheme de ajutor de la stat.
. Oare unii de prin bugetar nu se simt cu musca pe caciulă ? Si mai ales pe unde se cumuleaza valori mari ale pensiilor cu salariile de la stat plus profesori univ-toate in 8 ore pe zi ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Catalin, nu te supara, dar nu urmaresti stirile? De cateva zile procurorii cer aceste pedepse, care sunt cerute si de catre romani! Foarte bine, si se avansau propuneri sa se ajunga chiar si la 20 de ani, fiind si cereri in acest sens!

Iulian Mareș spunea...

Cei doi nu au dosare de cercetare in persona ci in rem!
Iata primul site inkis: https://stiridemoment.ro

Iulian Mareș spunea...

Si daca nu au resursele cu care sa puna in aplicare masurile?
Mai sus kiar tu spuneai ca doctorii si asistentele nu au ekipamentele necesare de protectie! Daca nu au, atunci sa-i puscariem, nu?

Iulian Mareș spunea...

Ei, asta-i vina ta! .... esti curios si rankiunos!

Iulian Mareș spunea...

Sfaturi pt bunici:

https://www.instagram.com/tv/B91UP1YB0Jb/?utm_source=ig_embed

*Saracul de el, ce vremuri de final a apucat!

Iulian Mareș spunea...

"Daca nu scot armata cu misiuni ferme din cazarma riscam un haos generalizat si scaparea de sub control a ”izolatilor” in familii cu 4-5 mebri sanatoși."
Avansezi evolutii sumbre! Fortele MAI nu sunt depasite.
Nu o sa vezi forte MApN sub comanda MAI!

Gogu Pintenogu spunea...

Trebuie să ținem cont de faptul că avem "jus-ti-ţi-a mea", adică o putere aservită intereselor anumitor persoane, aşa că nu o să vedem reţinuţi sau condamnaţi şi întemniţaţi "valori" precum colonelul miliţian (poate) PNL-ist sau amiralul politician (sigur ) PNL-ist. Ca să vedeţi cine a condus structuri foarte importante din Poliţie şi Armata României.
De la unii ca ăştia care câştigă zeci de mii de RON lunar aşteptăm noi să facă dreptate în privinţa pensiilor militare?

Iulian Mareș spunea...

Situatia la zi:

Total Confirmed 218,814 /-ROU 260, Active: 241
Total Deaths 8,810 /-ROU 0
Total Recovered 84,113 /-ROU 19

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR1rqw5fptWMVbhforiQmvymrJ5py3DHOL5hhwV_vfyZM0Mk0qUQwtoHuQY#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Gigi spunea...

Pentru idioţi inconştienţi nimic nu este dur.
La prima vedere,citind art.de mai sus,pare prevederi dure,dar dupã cum am spus,nimic nu este dur în ce priveşte inconştienţa unor semeni de-ai noştri.
Atenţie! şi culpa se pedepseşte.Ţinînd cont despre gravitate nimic nu este,repet,nu este prea dur.Nu ne putem juca cu viaţa oamenilor,cei care nu au nicio vina şi se pot îmbolnãvi tocmai din nepãsarea şi inconştienţa unora.Trebuie sà luãm atitudine când vedem asemenea idioţi inconştinţi printre noi,care nu respectã masurile luate de autoritãti.
Câtoeodatã românului trebuie sa-i faci bine cu forţa,spunea cineva.

Ein Stein spunea...

@Avianyc
Sa presupunem ca vii de undeva cu trenul sau cu avionul, in gara tu ca un om responsabil vrei sa faci tot ce e posibil sa nu raspandesti virusul, in ipoteza ca ai fii deja virusat, sau nu. Ia da-te in vileag cum ai proceda tu in asa fel incat sa fii si responsabil si sa eviti si 15 ani de puscarie. Dupa ce ne spui cum procedezi fa-ti si o simpla analiza pe text si idei la primul comentariu. Astept cu nerabdare solutia ta pentru ca momentan eu dorm in gara de 5 zile si nu stiu cum sa ajung acasa, responsabil.

Ein Stein spunea...

O masura care descarca raspunderea institutiilor statului pe umerii cetatenilor, o masura iresponsabila. Cu ce ma incalzeste pe mine ca va intra cineva la puscarie 15 ani dupa ce m-a infectat sau unde vor fi incarcerati cei condamnati la puscarie?
Statul trebuie in primul rand sa actioneze in sensul de sprijinire a cetatenilor, indiferent ca sunt sau nu iresponsabili, sa ofere alternative si in ultimul rand masuri punitive, in niciun caz pedepse cu puscaria ca pentru criminali de razboi. In acest moment statul nu-ti asigura absolut niciun sprijin in situatiile pe care ei le incrimineaza, doar pedepse. Cum am scris si in comentariul pentru avianyc, ce suport sau alternativa imi asigura mie pedepsitorii pentru situatiile expuse? Puscarie sau amenda. Altceva?
Cei care nu respecta regulile cu buna stiinta trebuiesc luati de urgenta in custodia statului, cu sau fara voia lor, prin ordonanta militara si trimisi in tabere special amenajate pana la trecerea epidemiei, apoi pot sa se rafuiasca cu ei cat vor. Asa trebuie sa mearga lucrurile, trebuie stopata pandemia, nu te infigi ca prostul, harnic, la pedepse si alte imbecilitati. Atentie mare ca noi ca tara avem doua mari probleme, nu una cum au tarile alealalte, pandemia si prostul harnic. Ambele la fel de periculoase.

M spunea...

Facem pariu ca ala de la Gerota NU o sa fie condamnat?

Nu cred ca o sa poata cineva sa produca dovada ca el a mintit!

Pe de alta parte daca pierd pariul sper din tot sufletul sa primeasca maximum de pedeapsa si daca se poate si ceva in plus! 😁

Eu insa spun: dupa ce ani de zile ai subminat aplicarea legii sprijinind hoardele de infractori in actiunile lor antistatale doar pentru ca iti erau folositori spune-mi si mie cine mai crdee acum in amenintarile astea?

M spunea...

@Iulian Mares

"Nu o sa vezi forte MApN sub comanda MAI!"

Din pacate asa este! Pacat, caci fortele MApN sunt ultimile ramase credibile dupa ani de lupte politice! Credeti oare ca polonezii, de exemplu, aveau nevoie de militari inarmati cu pistoale mitraliera in gari? NU! Ei sunt doar pentru imagine, pentru a fi clar tuturor ca Statul Polonez nu glumeste!
La noi, la MAI, ar trbui sa fie scosi jandarmii. Dar cand ai comandantii cercetati penal pentru ca si-au facut datoria.... Daca dupa asta vine psdeaua la putere si le face dosare penale jandarmilor care au adus bezmeticii infectati in carantina?

M spunea...

Cum "măsura se va aplica probabil prin ordonanță de urgență"

Pai nu am facut REFERENDUM IN CARE POPORUL A SPUS CA NU VREA OUG PE JUSTITIE??????!


Eu cand am spus ca e o tampenie, ca idiotii de la PNL si USR nu realizeaza ca sunt posibile zeci de situatii in care o sa fie nevoie de OUG-uri pe justitie! Au sarit trepanatii lui Johannis ca arsi!

Acum sa vad pe aia care au votat la referendum daca se aseaza in genunchi si spun: "iertati-ne am fost niste dobitoci!!!!"

BONIFATIE spunea...

La obiect.
Este evident că „frica păzește moșia” și la situații excepționale trebuie prevăzute și pedepse pe măsură.
Cum spunea Eugeniu Speranția că atunci când doar frica de pedeapsă este temei pentru aplicarea legii, se aplică următoarea schemă logică, care nu este valabilă pentru oamenii corecți: „când creste frecvența pedepsei, crește frica; când crește frica, crește respectul legii; când crește respectul legii, scade frecvența pedepsei; când scade frecvența pedepsei, scade frica; când scade frica, scade respectul legii”. Unde ne aflăm noi acum, ca societate!?
Este rolul celor care cercetează, acuză și condamnă să facă diferența între un om nefericit care doarme în gară, că n-ar unde (vorba d-lui Ein Stein) și gloata de hoți, violatori, escroci sau criminali care se amestecă printre oamenii onești și profită de situație pentru a-și satisface poftele bolnave (gen urangutanii care nu mai au „obiectul muncii” când străzile și mijloacele de transport, de la noi sau din Franța și Italia, sunt goale; ex. hoții din buzunare, milogii și prostituatele). Problema este că și pentru cei condamnați (aviz Guvernului) care au coronavirus ar trebui să existe o închisoare/clădire specială care trebuie găsită sau construită deîndată.

M spunea...

Ziare.com zice ca deja, NOAPTEA CA HOTII, guvernul Johannis si-a batut joc de milioanele de romani care au votat la referendumul propus si sustinut TOT DE EI, si a dat OUG-ul de inasprire a pedepselor! Urmeaza publicarea in MO.

Bataia de joc a acestui guvern iresponsabil continua! Ma astept ca in seara asta rezistentii sa iasa in Piata Victoriei pentru a isi apara votul! 😁😁😁

Ein Stein spunea...

In urma cu nici doua luni ascultam la radio o stire cum ca pe nu stiu ce autostrada, data proaspat in uz, pentru ca nu au pus garduri de protectie, au venit cu o idee stralucita si au pus indicatoare "Atentie animale". Cam la o saptamana citeam stire despre un eveniment tragic, pe autostrada cu pricina, accident cu trei autoturisme, o femeie si-a pierdut viata, din cauza unei turme de mistreti care au patruns pe autostrada, care nu au priceput ca nu au voie pe acolo. Acum nu poti sa acuzi institutiile care ar trebui sa raspunda, ei si-au facut datoria, din plin, au pus indicatoare, e treaba ta ca cetatean sa te descurci. O descarcare evidenta de raspundere pe umerii cetateanului. Acum vad ca se continua pe aceasi linie, noi iti promitem ca te bagam la puscarie, tu doar da-ne motivul, restul e treaba ta sa te descurci. Aceasi meteahna, lipsa de raspundere. Nu am vazut nicio masura de sprijinire a celor care trebuie sa mearga obligatoriu la munca, avem nevoie de energie electrica, telefonie, hrana, apa, asistenta medicala, etc. Ce masuri a luat statul pentru acestia? Nimic, sa se descurce. Viata in Romania nu va disparea dupa ce pandemia se va termina, nu am vazut pe nimeni sa gandeasca o strategie pe termen lung. Ce facem cu economia? Ce facem cu sutele de mii de someri? Cum repunem in functiune plapanda noastra economie si cum facem sa nu devina si mai plapanda? Statele civilizate, Germania sau Franta deja pun in aplicare masuri cu impact in viitorul apropiat. Noi nu si nu. Puscaria e pe primul loc, cat mai multa puscarie ca asta e important. Vai de capul nostru de nefericiti.