Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 28, 2022

A fost publicată în MO Decizia CCR nr. 650/15 12 2022 privind neconstituționalitatea impunerii CASS pe pensii

51 comments

 Incepînd de astăzi se suspendă dispozițiile OUG  nr. 130/2021, art. XXIV, privind CASS pe pensii.

In luna ianuarie 2021, pensionarii militari care si-au stabilit drepturile de pensie înainte de 15 09 2017 și toți pensionarii din sistemul public, care au plătit CASS pe veniturile mai mari de 4000 lei, vor primi pensii indexate scutite de plata CASS.


51 de comentarii:

RD spunea...

Ordonanta lui LOV era constitutionala! CASS peste 4000 lei ce era o taxa si pentru magistrati, e neconstitutionala! CCR = mafia!

Dodo spunea...

Pt huhu...o intrebare. Sa zicem ca s-ar recalcula si pensiile noastre ....si automat actualiza. Ar fi vreun avantaj in final..adica pe romaneste am vedea un plus la pensie? Un plus mai mare fata de indexarea cu 5,1%, sau tot cam pe acolo? Sau dimpotriva ar scadea pensia?

Clawoodiu spunea...

Ce inseamna spiritul de casta al magistratilor (civili sau militari)... Ca de la ei este grosul CASS (ca valoare absoluta), ei erau cel mai loviti, nu cateva zeci sau sute de lei de la un procent mic dintre pensionarii militari.

Huhu Rezea spunea...

Dodo
Pentru majoritatea ar fi avantaj mare, pentru o minoritate un dezavantaj.

Dodo spunea...

Atunci daca sursele spun ca va fi recalculare atunci sa speram ca se va concretiza. Doamne ajuta! Si multumesc pt raspuns.

mosmartin16 spunea...

Veste bună, chiar dacă poate fi temporară ( pe vreo două luni) !

Viorel spunea...

Mai trebuie să aprobe și Camera Deputaților ridicarea plafonului de impozitare de la 2.000 la 3.000. De Senat a trecut pe 20.12.2022. Are cineva informații pe domeniu ?

hankook spunea...

@ VIOREL, nu vrea psd, asa ca plafonul va ramane la 2000 lei.
@mos martin16, mai mult de 2 luni , tinand cont ca sesiunea parlamentara incepe in februarie, legea trebuie "zamislita", trecuta prin proceduri de transparenta, etc....apoi va fi contestata la CCR si tot asa !

Burebista spunea...

MAI OAMENII BUNI... RETINEREA DE TAXE PE VENITURI ESTE NECONSTITUȚIONALA NUMAI DACĂ SE STSBILESTE PRIN ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ GUVERNAMENTALA....
DACĂ ACELE TAXE SE STABILESC PRIN LEGE VOTATĂ DE PARLAMENT ȘI POROMULGATA DE PREȘEDINTE SUNT CONSTITUȚIONALE. 😎UN MILITIAN

vasile iosif spunea...

Dle H,
Daca citim cu atentie pct.51 si 52 din Decizie vedem ca dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.2 din Constitutie nu mai e separat de cuantumul pensiei.
Un atac la cuantum e un atac la dreptul fundamental la pensie.
Asa ca nu mai tine șmecheria cu impozite, taxe, contributii si alte inventii neomarxiste, leninisto-staliniste, ultraegalitariste si haiduciste.Ha,ha.
In sfarsit, intrăm în normalitate juridica.
Cu stima,

vasile iosif spunea...

Dar cu pensiile militare rămase în plata pe L263, calculate pe puncte, conform principiului contributivitatii, ce vor face?
Ha,ha, idioti nu s-au gândit la aceasta speta?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa fie sanatosi norocosii care au de castigat, cat si cei in chestiunea cresterii pragului de impozitare, nefiind putini si scapand de impozitare, facand un pas important inante, decat pe loc!

Leo spunea...

1. De acum înainte , parlamentul are 45 de zile ca să alinieze constituțional actul normativ.
În această perioadă , judecătorii aplică din oficiu măsura împotriva neconstituționalității textului declarat neconst.
Se pare că partidul UNIC PSDNL cu 70% majoritate parlamentară, va trece prin Lege textul problemă și CASS-ul va merge înainte.
2. Noțiunea de ACTUALIZARE va fi numai ca indexare diferențiată de acum încolo .
Iar pt. grupul blogger H va fi terapie de grup pt. viitor, pe lângă alte subiecte vesele specifice vârstei țintă.
3. Acționați prin a INUNDA cu JALBE la CE , prin care să cereți eliminarea INECHITĂȚILOR generate de o grupare mafiotă din MFA.

Leo spunea...

Iar Mircea se luptă și el.........
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Alkan spunea...

Viorel
Plafonul de impozitare peste 4000 de lei va fi aplicat cel mai probabil în 2024 având în vedere ca bugetele de stat și cel al asigurărilor sociale au fost adoptate.

Luc 3 spunea...

E bine,pe lângă magistrați,mai câștigă(un pic) și unii dintre noi!@Viorel,ar fi bine,dacă ar trece și de camera dep.acest proiect,mai câștigă unii dintre noi,tot"un pic"!Să vedem ce se va întâmpla cu pensiile noastre!Cu inechitățile dintre cuantumurile pensiilor,la cei cu aceeași vechime,grad,funcție etc.!

Styx spunea...

Info:

23 schimbări fiscale în 2023: de la creșterea impozitului pe dividende, la extinderea facilităților din IT, salariul minim, taxarea pensiilor Pilon 2 și zile libere.

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25990321-schimbari-fiscale-2023-cresterea-impozitului-dividende-extinderea-facilitatilor-salariul-minim-taxarea-pensiilor-pilon-2-zile-libere.htm/amp

ofiter pensionar spunea...

Legal,de la data publicării trebuie sistată reținerea CASS ! Sistarea va dura până la promulgarea unei eventuale legi(5 zile de la data Min.Oficial, dacă în corpul legii nu este specificata o data de intrare în vigoare) de modificare a Codului Fiscal in sensul reintroducerii retinerii CASS din pensii.
Pentru perioada 28-31 dec 2022 ar trebui restituită CASS reținută având în vedere că pensiile s-au plătit. Pe ianuarie 2023 sigur va apărea reținerea, urmând restituirea ulterioară pentru perioada valabilității sistării , în funcție de apariția sau neaparitia unei legi de reintroducere .

Viorel spunea...

ŞTIRIASTĂZI, 09:09
Se MAJOREAZĂ soldele și salariile de grad, CÂȚI bani vor primi militarii și polițiștii.
Soldele și salariile de grad sunt incluse în soldele și salariile lunare primite de personalul militar și de polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.
Valoarea soldei de grad și a salariului gradului profesional pentru militari și polițiști se va actualiza proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ceea ce înseamnă o majorarea a acesteia, potrivit unui proiect de hotărâre pus azi în dezbatere publică la Ministerul Apărării Naționale (MApN).
https://www.botosaneanul.ro/stiri/se-majoreaza-soldele-si-salariile-de-grad-cai-bani-vor-primi-militarii-si-politistii/

Eugen spunea...

Gigi Haret,
Având în vedere că a fost publicată în MO, decizia CCR, dacă se face cerere către CPS, de restituire a CAS, reținut ilegal pe 2022, avem șanse să recuperăm această sumă? Ne poate ajuta cineva cu un model de cerere?
Poate moșmartin16, căruia îi citesc cu foarte mare atenție intervențiile pertinente pe comentarii, să ne ofere un răspuns sau altcineva.

Silver spunea...

Deci pe cupoanele din ianuarie va fi fără CASS ?

Lenovi spunea...

https://www.g4media.ro/breaking-curtea-constitutionala-a-decis-ca-nici-o-pensie-speciala-sau-contributiva-aflata-in-plata-nu-poate-fi-micsorata-guvernul-tocmai-a-adoptat-proiectul-pensiilor-speciale-prin-care-vrea-recalcu.html
Traim intr o tara minunata. Pana acum am tot auzit ca pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate pot fi taiate, reduse, puse capra , puse in masina de spalat. Acum cica nu se mai poate umbla la ele. Care i adevarul?

Dromihete spunea...

Vor creste doar daca se vor actualiza si apoi recalcula daca doar se vor recalcula vor fi mai🤏

Clawoodiu spunea...

@Viorel, aia este deducere... Oricum, s-a intrat in vacanta parlamentara pana la inceputul lui februarie. Si oricum, astfel de modificari ale Codului Fiscal se fac din ianuarie, deci 2023 pas.

Pop Iuliu spunea...

@Viorel
Slabe șanse ca liberalii sa urmărească materializarea acestei inițiative legislative, chiar dacă cu aceasta s-a împăunat inclusiv domnul general Ciucă.
Singura sansa este doar ca sa fie adoptată pe fondul apropierii alegerilor din 2024!

M spunea...

😂 Oficiosul USR, site-ul G4Media, încearcă, cu succes, să zgândăre hoardele rezistente:
"Curtea Constituțională a decis că nici o pensie specială sau contributivă aflată în plată nu poate fi micșorată."


https://www.g4media.ro/breaking-curtea-constitutionala-a-decis-ca-nici-o-pensie-speciala-sau-contributiva-aflata-in-plata-nu-poate-fi-micsorata-guvernul-tocmai-a-adoptat-proiectul-pensiilor-speciale-prin-care-vrea-recalcu.html


Citiți articolul și vedeți cât de ușor poate cineva să manipuleze! 😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multiani cu sanatate si fericire, Dle General, @Pop Iuliu! Putini, foarte putini Generali ai Armatei romane, care sunt si adevarati-reali si merituosi, dar si oameni de omenie pe care ii respectin mod deosebit si ii am la inima, asa ca Dv, si sincer, foarte sincer afirm asta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Lenovi, nu le taie, dar le tine inghetate, neactualizate!

Huhu Rezea spunea...

Vasile Iosif
Nu te entuziasma!
Niciodată CCR nu a confundat dreptul la pensie(îndeplinirea condițiilor legale pentru deschiderea dreptului la pensie) cu cuantumul pensiei.
Micșorarea cuntumului pensiei prin OUG afectează și dreptul la pensie, dar micșorarea cuantumului pensiei prin lege nu afectează dreptul la pensie.

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Skoda 4x4 spunea...

,,Micșorarea cuntumului pensiei prin OUG afectează și dreptul la pensie, dar micșorarea cuantumului pensiei prin lege nu afectează dreptul la pensie."
Pai cum vine asta domnule H. ? Atunci OUG.59/2017 (care are numai avize de respingere) ce face ? Se poate ?

Unknown spunea...

CPS MApN a dat un comunicat în care se precizează că cass nu se mai opreste începând cu ianuarie iar pentru perioada 28-31.12 suma va fi restituită ulterior.

Brenda spunea...

Unde este acest comunicat sau făceți glume?

Huhu Rezea spunea...

Skoda
Poate d-ta sau alții chemați guvernul in contencios administrativ la Curtea de Apel pentru că prin Ordonanța 59/2017, art. VII v-a păgubit timp de cinci ani prin neactualizarea pensiei militare și ceri instanței să sesizeze CCR cu excepția de neconstituționalitate a OUG 59/2017, în sensul că actualizarea pensiei fiind reglementată de Legea 223/2015, ca un drept derivat din dreptul de pensie, nu putea fi eliminată decât prin lege, nu prin ordonanță de urgență.
Ca să nu se mai facă acele confuzii cu privire la obiectul excepției, nu aduci în discuție nicio vorbuliță despre actualul text al art. 60 .
Admiterea unei astfel de excepții ar repune imediat în vigoare actualizarea pensiilor militare, fără să elimine actuala formă a textului art. 60, introdusă prin OUG 59/2017, modificată prin OUG 114/2018.
Textul respectiv putea fi introdus oriunde în Legea nr.223/2015, dar fără să elimine actualizarea sau alt articol din lege.

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Huhu Rezea

Atunci ar trebui să dăm toți în judecată că dacă nu o facem... Știți.... Deciziile CCR se aplică numai pentru viitor după publicarea în MO!

Huhu Rezea spunea...

@M
Chiar și d-ta, dar și cei pensionați după 15 09 2017 pot formula o asemenea actiune, dacă pot să dovedească un prejudiciu prezent sau viitor prin neactualizarea pensiei militare.

M spunea...

@Huhu Rezea

Mda. Să văd anul viitor.

Leo spunea...

Zegrean a explicat clar. Ce este ăn plată râmâne în plată indiferent ce fel de pensie este.
Dar Parlamentul, pt. viitor și pt. viitori pensionari , poate adopta o lege prin care să modifice metodologia de calcul și pensiile de serviciu.
Privind OUG 59 + OUG 114 nu se mai poate face nimic prin procese deschise noi acum , deoarece există excepția prescrierii dreptului material la acține de 3 ani. Au trecut deja 6 jumate și 4 ani de la OUG-urile respective.
Aunci, în interiorul termenului de prescripție și pe acțiunea respectivă să fi avut mintea de acum cu expertiza de acum .
Să vedem ce va face Camaradul & 4x4.
Ceilalți facem terapie și galerie.

RD spunea...

Ca tot are legatura cu CCR, justitie...

PREDOIU ARUNCA IN AER PROIECTUL PRIVIND PENSIILE MAGISTRATILOR – Adresa ministrului Justitiei Catalin Predoiu catre Ministerul Muncii: “Magistratii care au si alte vechimi decat cele de judecator si procuror sunt intr-un procent semnificativ (circa 40%), iar eliminarea intempestiva a acestor vechimi ar afecta stabilitatea sistemului... Cu privire la recalcularea pensiilor aflate in plata, se pot identifica critici de neconstitutionalitate” (Adresa)

https://luju.ro/predoiu-arunca-in-aer-proiectul-privind-pensiile-magistratilor-adresa-ministrului-justitiei-catalin-predoiu-catre-ministerul-muncii-magistratii-care-au-si-alte-vechimi-decat-cele-de-judecator-si-procuror-sunt-intr-un-procent-semnificativ-circa-40-iar-elim

Sa nu creada cineva ca acest proiect de acum pentru jalonul 215 va ramane nemodificat!

Burebista spunea...

Super tare aplicația

BONIFATIE spunea...


Am onoarea!
Se parte că este de bine.
https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/COMUNICAT%20DE%20PRES%C4%82%2029.12.2022.pdf

Huhu Rezea spunea...

Leo
De ce introduci informații care nu corespund cadrului legal in legatură cu prescrierea dreptului la acțiune împotriva dispozițiilor de ordonanță? Confunzi cu dreptul de a cere recuperarea prejudiciului in 3 ani.

Art. 11 din L 554/2004
(4) Ordonanțele sau dispozițiile din ordonanțe care se consideră a fi neconstituționale, precum și actele administrative cu caracter normativ care se consideră a fi nelegale pot fi atacate oricând.


Acțiunea formulată de @Camaradul vizează neconstituționalitea noului text introdus de OUG nr. 59/2017, asa cum a fost interpretat de ICCJ în privința sporului OMM. Nu ne ajută.
Noi avem nevoie de actiuni care să ceară neconstituționalitatea eliminării actualizării pensiilor militare prin ordonanță de urgență, nu de actiuni care cer constatarea neconstituționalității noului text de lege.
Numai OUG 59/2017 a eliminat actualizarea.
OUG 114/2018 nu priveste eliminarea actualizării.

Huhu Rezea spunea...


UPDATE
Dacă de la intrarea în vigoare a L 153/2017, în care la art. 7 al Anexei VI erau reglementate valorile soldelor de grad corespunzătoare salariului minim de 1450 lei, nu s-a mai dat nicio hotărâre de guvern de actualizare a soldei de grad, cum poți să scrii într-un document oficial că în prezent soldele de grad sunt mai mari decât cele din L 153/2017?

In expunerea de motive au modificat cu de la ei putere textul art. 38 alin(3) pentru a justifica majorarea soldei de grad cu 25% în anul 2018.

Alooo, se aude la Curtea de Conturi?

RD spunea...

Au început să apară azi taloanele pe luna ianuarie 2023 la MAI fără CASS luat cu măririle de 5,1% + cele suplimentare!

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Cei care n-au plătit CASS din pensia netă nu primesc în ianuarie decât indexarea.

Brenda spunea...

RD, ce taloane unde și văzut talon pe ianuarie????

RD spunea...

Păi la MAI așa cum se știe apar taloanele digitale în contul celor care și-au creat așa ceva cu câteva zile până să fie sumele virate în cont și să ajungă la domiciliu prin poștaș. Și cei care au plătit CASS în 2022, nu vor mai plăti în luna ianuarie 2023. Păi e lumea mare, mai avem și noi prieteni, doar nu spun din auzite.

reddog spunea...

RD
Confirm!
Am intrat în contul meu de la Casa de Pensii a MAI și pe talonul de pe Ianuarie pensia e mai mare.

RD spunea...

C O M U N I C A T

privind decizia Curții Constituțională a României nr. 650 din 15 decembrie 2022

publicată în Monitorul Oficial nr. 1262 din data de 28 decembrie 2022

Urmare a publicării în Monitorul Oficial nr. 1262 din data de 28 decembrie 2022 a Deciziei nr. 650 din 15 decembrie 2022 prin care Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.XXIV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative – respectiv contribuțiile sociale obligatorii pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, începând cu plata drepturilor aferente lunii ianuarie 2023, Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. nu va mai reţine contribuţia de asigurări sociale de sănătate din venitul brut al pensiei militare de stat.

Totodată, precizăm că, pensiile militare de stat vor fi indexate începând cu luna ianuarie 2023 cu 5,1% conform prevederilor art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, iar cuantumul brut al pensiei rezultat după operaţiunea anterioară, se indexează suplimentar, potrivit prevederilor art.VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

https://casapensii.mai.gov.ro/comunicat-privind-decizia-curtii-constitutionala-a-romaniei-nr-650-din-2022/

Leon spunea...

Si un Comunicat pentru pensiile civile:
https://www.cnpp.ro/noutati/-/asset_publisher/FbjvUfJwDu7P/content/comunicat-referitor-la-aplicarea-deciziei-nr-650-2022-a-curtii-constitutionale-a-romaniei?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fnoutati%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_FbjvUfJwDu7P%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D3