Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 14, 2022

Indeplinirea Jalonului 215 privind pensiile speciale se amână până la cererea nr.3 de plată PNRR

46 comments

Marcel Boloș a spus la sfârșitul ședinței de guvern din 14 dec. 2022 că nu mai este o prioritate emiterea unei reglementări privind pensiile speciale până la sfârșitul anului. 
Rezolvarea problemei se amână până în lunile martie-aprilie 2023, când România transmite cererea nr. 3 de finanțare la CE. De ce nu... până la rocada guvernamentală din mai? Abia atunci Ciucă nu va mai reprezenta o piedică pentru reforma pensiilor militare.
Vezi de la minutul 12 în înregistrare.



 Reporter: Vă rog să ne spuneți ce se întâmplă cu reforma pensiilor speciale. Ar fi trebuit să fie adoptată până la finalul acestui an, însă legea nu a ajuns încă în guvern.

Marcel Boloş: Acum, termenul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență, într-adevăr, este 31 decembrie 2022, dar nu este un termen care, în cazul în care nu se respectă, are un impact financiar asupra intereselor României. Condiția, de fiecare dată, este ca până la depunerea cererii de plată numărul 3, în cazul nostru ar fi martie sau aprilie, când va dispune Guvernul României, să fie cerința îndeplinită. Așadar, până la transmiterea oficială a cererii de plată numărul 3 avem această obligație, ca să închidem jalonul 215 și, după cum se știe, cerințele pe care le urmărește Comisia Europeană, în ceea ce privește sustenabilitatea cheltuielilor cu pensiile speciale, au rămas aceleași, și anume: 
1 - ar fi să revenim în acea stare de normalitate privind reglementările pentru pensiile speciale; apoi 
2 - să avem o soluție pentru pensiile care depășesc un anumit nivel, un anumit plafon și sunt convins că acest lucru va fi propus de către Ministerul Muncii și împreună cu Ministerul Finanțelor, pentru a avea jalonul îndeplinit; şi, desigur, 
3 - ar fi problema de sustenabilitate, pe această condiție trebuie făcute simulări și văzut în timp ce se întâmplă cu evoluția acestei categorii de cheltuieli, pentru a putea fi suportabil din bugetul de pensii sau din bugetul de stat, după caz, pe termen lung.

Reporter: Domnule ministru, asta înseamnă că reforma pensiilor am putea s-o avem abia în martie sau aprilie?

Marcel Boloş: Dacă privim din perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență, termenul acesta este, acum să vedem varianta care va ajunge în mod oficial să fie discutată și dezbătută la nivelul Parlamentului. Eu nu sunt de principiu ca să ne grăbim pentru a ajunge să respectăm termenul, dar jalonul în continuare să fie o problemă pentru România. Eu cred că aici trebuie avută puţină răbdare pentru că mai bine să avem temele făcute. Ați văzut că din această perspectivă, Ministerul Muncii a derulat discuții cu Comisia Europeană dar în continuare pledez pentru a avea jalonul maturizat decât rezolvat în pripă, şi apoi punând interesele României, mă rog, din punct de vedere al impactului financiar și dificultăților de negociere pe care ulterior, le-am avea cu Comisia Europeană. 

Reporter: Domnule ministru, se discută în spațiul public, de ani de zile, despre aceste pensii speciale. De ce există această ezitare a guvernului în a aplica reforma?

Marcel Boloş: Nu cred că este o ezitare, eu cred că este vorba de a avea un proiect de ordonanță care să răspundă la condițiile pe care le-am menționat pentru că va fi foarte dificil de convins Comisia, indiferent ce tipuri de reglementări am avea sau cum am gândi reforma pensiilor speciale, dacă în spate nu vor fi simulările care privesc evoluția acestei categorii de cheltuieli pe termen mai lung - va fi foarte greu de convins că proiectul nostru de reformă este unul sustenabil și unul care să ne permită plata acestor cheltuieli pe termen lung. Deci, cred eu că aici va trebui să avem un pic de răbdare, pentru că termenul v-am precizat care este, nu putem trimite cererea de plată numărul 3 la Comisia Europeană, fără ca să nu avem acest jalon, să zicem, limpezit din perspectiva Comisiei și mai bine să avem un agrement, cum a fost şi cu decarbonizarea. Mai bine am așteptat să avem un agrement cu Comisia Europeană, decât să-l trimitem și să ne respingă cererea de plată. O respingere a cererii de plată nu are consecințe, cum să vă spun, pozitive asupra stabilității financiare a României. Trebuie să ne gândim și la acest lucru, de impactul pe care l-am avea în piețele financiare, sau cursul de schimb valutar, sau tot ce înseamnă o astfel de decizie la nivelul Comisiei Europene.

Reporter: Ca să fie clar: cursul leu- euro ar putea să fie influențat dacă această cerere ar fi respinsă, există acest risc?

Marcel Boloş: Există acest risc de instabilitate financiară, cred că toată lumea este conștientă că atunci când organismele financiare internaționale ar avea o astfel de decizie din partea Comisiei de respingere a cererii de plată, nu cred că ar fi de bun augur pentru ceea ce înseamnă, repet, stabilitatea financiară a României. Eu cred de fiecare dată că e bine, atunci când transmitem cererea de plată, mai ales când discutăm de jaloane și ținte sensibile, să avem maturizate jaloanele și temele de casă făcute în agrement cu Comisia Europeană. În caz contrar, sunt implicații pe care ni le asumăm.

46 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Ca la noi la nimeni ! Dacă nu ne afectează financiar, chiar dacă termenul e finele lui decembrie...amânăm până facem cererea nr.3 ! Ceea ce e greu de înțeles e faptul că acest draft pentru pensiile speciale e ținut la secret mai ceva decât toate secretele lumii ! Oare nimeni nu e în stare să-l dezvăluie, că doar nu e din "războiul stelelor" ??!

akord 75 spunea...


Zice Cio 12% marja de majorare ,vreo 50 de ani daca ramâne asa tb
https://mediaflux.ro/rasturnare-de-situatie-privind-cresterea-de-pensii-lovitura-pentru-5-milioane-de-pensionari-privind-majorarea/

akord 75 spunea...

Pâna acum ce-or fi făcut?

RD spunea...

Nu spun ca acest jalon poate fi rezolvat in 5-10 zile, dar cand il stii de luni de zile si pana cand il poti indeplini (31 decembrie 2022) inseamna ca nu s-a ajuns la un acord intre CE si Guvern (sa spun ca BM doar a dat recomandari). Mai exact, unii propun ceva si altii spun altceva, adica Guvern (propune) si CE (nu sunt de acord cu proiectul). Pana la urma nu e vorba de pensiile din sistemul public (undeva pe la 4,8 milioane de dosare), ci de aproximativ 200000 de pensii speciale. Secretomanie pe sistmeul Revolutiei din '89.

akord 75 spunea...

Deci astia nu fac nimic conform angajamentelor/promisiunilor ci doar stransi cu usa de primirea unor bani.Altfel nu misca un pai.Si uite asa decembrie se transforma in martie/aprilie....cel putin deocamdata.Ca daca nu-i strange UE de "oo" mai fac n amanari
Si ne mai miram ca absobtie financiara nu, aia nu, ailalta tot nu....

Huhu Rezea spunea...

Cei care ar putea să dezvăluie proiectul în forma actuală, pentru că forma inițială o știm, nu o fac pentru că nu le convine ce scrie în el.

RD spunea...

S-ar putea ca de la acest jalon pentru pensiile speciale să se ajungă și la cel cu restul pensiilor. Orice ar fi, nu se poate să pui plafonul de 9,4% pentru toate pensiile din România pentru zeci de ani. Și așa sunt milioane de pensii mici în România. Ce a făcut Ghinea se numește bătaie de joc asupra pensionarilor. Bine că el a făcut-o politic, asupra PSD, dar ar afecta pe oameni. Pe PSD și PNL le știm, dar pe falșii ăștia de la USR sper să nu-i mai văd prea mulți ani în Parlamentul României și nu doar acolo.

Reporter: Domnule ministru, dacă îmi permiteți, referitor la un alt subiect. Acel 9,4% din PIB, pentru că l-am auzit și pe liderul PSD, vorbim de faptul că dacă nu avem acest procent înlocuit, pentru că vorbeați și dumneavoastră despre asta, am putea să nu mai plătim pensiile pentru zeci de ani. Care este stadiul discuțiilor, cum a rămas până la urmă cu privire la acești 9,4%?
Marcel Boloş: A rămas că, pentru acest plafon de 9,4% din PIB, noi ar urma să facem simulări. Pentru că, recent, Guvernul României, prin "ordonanța trenuleț", care însoțește bugetul de stat, a majorat valoarea punctului de pensie la 12,5 procente. În baza acestor decizii, care au fost explicate Comisiei, pentru că, până la urmă, dacă permitea bugetul cu rata inflației, trebuia să fie indexate pensiile... Și atunci, din această perspectivă, ar urma să facem simularea pe o perioadă mai lungă de timp și cu aceste date să avem continuarea discuției cu Comisia Europeană, în continuare mergând pe această idee, de căutare a unui alt indicator de disciplină financiară, care să urmărească același scop, dar să nu afecteze deciziile guvernului, atunci când e nevoie să se ia o astfel de hotărâre pentru majorarea punctului de pensie. Practic, ar fi foarte greu de explicat oamenilor că de la un anumit moment încolo nu mai putem majora pensiile, pentru că avem plafon de 9,4 % din PIB. Ar fi nedrept față de pensionari să ajungem în această situație. Şi e momentul în care această ajustare de jaloane este posibilă, dacă dovedești circumstanțele obiective. E adevărat că e foarte greu, dar nu trebuie să renunțăm, pentru că este o chestiune importantă pentru pensionari și pentru sprijinul lor, într-o perioadă extrem de grea pentru toată țara.
Reporter: Dar este o chestiune de câteva luni până când se vor face aceste simulări, se reiau discuțiile?
Marcel Boloş: Decizia de ajustare a PNRR-ului trebuie luată, probabil, în prima parte a anului viitor de către Comisia Europeană, în condițiile în care termenul de implementare a proiectelor nu s-a schimbat. 31.08.2026 în continuare e termen pe care îl avem de dus la bun sfârșit, în condițiile în care în trimestrul 1 din 2023 avem jalonul cu reforma pensiilor și este jalonul care, de asemenea, va trebui să fie însoțit de simulări, tot la fel, să avem același parcurs ca și la reforma pensiilor speciale. Iar dacă noi nu reușim să ajustăm acest jalon la următorul, la următoarea cerere de plată, vom avea dificultăți pentru respectarea jalonului și a deciziilor care se vor lua în ceea ce privește pensiile oamenilor.

Brenda spunea...

Poate vor să vadă ce guvern va fi în martie sau aprilie

Leo spunea...

Așa arată INCOMPETENȚA unui guvern de INCOMPETENȚI și IMPOSTORI.
Exemplele sunt multe , de la ordonanțele pe energie (inclusiv ultima cu mari probleme de formularea) , până la admiterea în Schengen.
Nu e vina lor. Comisia EU este indulgentă chiar dacă a fost introdusă în ea INDISCIPLINA MANAGERIALĂ adică faptul că nerespectarea termenelor este ceva normal tipic Românesc.
Totuși mult a fost puțin a rămas.
Faptul că s-a aprobat amânarea îndeplinirii JALONULUI 215 de CE, scoate în evidență faptul că draftul cu care băietul s-a dus la CE, era defect și nu era în spiritul reformei.
CE a primit semnale că LICHELELE vor s-o mintă și a devenit mai atentă cu ce drafturi primește de la București.
Apoi se observă că J 215 se va integra cu J 214 .
Poate că nu ar fi rău ca la CE să ajungă opiniile voastre despre REFORMA pensiilor brotăcare.
VELA MARE SUS !

doru spunea...

gunoaiele mafiote care au vandut toate resursele romaniei ,nu vor face nimic exact ca in cazul schengen ! Stau la butoane gastile de hoti si de golani , atat cat mai au ce vinde !
Pensionarii austrieci merg in croaziere ,in vacante pe banii pensionarilor romani ,din cauza golanilor din partidele politice romanesti!

Paul Puiu spunea...

Asa cum nu s-a dorit de politrucii romani intrarea Schengen tot asa nu se vor reforma pensiile speciale si mai ales militare!! Totul va ramane pe rit vechi ca pana acuma!! Poate e mai bine pentru toti!!!👍👍👍

csej spunea...

Niste javre.Mint cum respira.Ia reperat si strainiii.Reforma nu si pentru asta se vor pierde bani pe banda rulanta.Pensiile speciale in principal cele ale magistratilor sunt batute in cuie.Frica pazeste pepenii..Mimeaza ca ajuta oamenii dar ce ofera cu o mana ia smechereste cu doua.Uite dar nu e plafonarea pretului la curent electric .PSD +PNL =coalizarea mincinosilor. Nu e CASS uite CASS.Ii voteaza Cucul.Necazul e ca nu am pe cine vota.Si celelalte partide sunt la fel.Gasti puse pe ros ciolan.

bogdan spunea...

Din tot ceea ce vad eu trag o concluzie. Nu cred ca vor fi recalculari, majorari, actualizari sau orice altceva de genul acesta. Cred ca este destul de clar. Banuiesc ca vor fi impuse praguri de impozitare. Cat si cum nu stiu dar cred ca vor fi la pensiile de 5 cifre. Aici este o problema cred. Cum o rezolva cu brutul ? caci la brut se raporteaza nu ? La noi la CIUCANEZI brutul este mare dar pensiile nete sunt limitate la solda neta. SINGURELE calculate asa din ultima vreme. Parerea mea este ca se profileaza moartea ( anumitor parti din) caprelor mai grase ale vecinilor. Nu cred ca VARSOVISTII ( DESI INDREPTATITI SA PRIMEASCA MAI MULT IAR NOI VOM AJUNGE CA EI) vor primi ceva in afara de indexari ca toti ceilalti, sa speram ca mai mari.

Nu stiu daca un cadru militar care iese in 2022 sa spunem in iulie va avea o pensie mai mica decat a unuia iesit in ianuarie ( sau a celor iesiti dupa 2017 limitati la net.) . Si nu cred ca va fi scazuta pensia celor din ianuarie ca sa fie ,, MULTUMIT ,, cel din iulie. Aici vorbim de grade si functii mai mari sau nai mici de diferite esaloane care trebuie ,, multumite,, mai ales in contextul actual.
Parerea mea. multumesc.

akord 75 spunea...

Eu sunt sigur ca numai influenta extraordinara a cefeiului,prin plangerile lui, a facut sa apara aceasta situatie unica,nemaivazuta si nemaintalnita.
CFI este foarte eficient.Urmatorul pas este de a-l face pe Biden sa transfere complexul militar-industrial in Ro,si sa ne predea tot arsenalul lor nuclear.Sunt convins ca pana la Martisor se va rezolva si chestiunea asta.
Un fleac! Ii ciuruieste el pe toti 😂
Ar fi bine daca Ursula van der p**ii ar instala un "telefon rosu" pt usurarea comunicarii.Ca sa nu mai consume CFI atata cerneala cand trimite e-mail-uri

akord 75 spunea...

Germania,"Astria" in aceasta "peroada" sunt doua tari formate din acelasi popor....restul e teatru/joc de glezne/mima.
Totul e "pe bani" si interese economice
PS O varianta indrazneata.Daca acum a aparut momentul perfect pentru scoaterea votului "veto" si va ramane doar votul majoritar valabil? Atunci sa vezi bucurie pe barosanii Europei!
Sluga la stapan vom fi mai mult decat pana acum 😡 ...si nu numai noi

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

$.Domnul sinistru este deosebit de amabil si binevoitor, zambind in microfon ca manelistul Jador, parol d'honnore, de aceea ii si acopera pe clocarii nevrozati si disperati si gheneralii speriati ca li se drujbaresc bunaciunile care incorporeaza furaciunile, toti constituiti in gasti penale care acum le stau in cale pe capetele tuturor ministrilor care sa intarzie cat mai repede programul PNRR, sa gaseasca solutii extinse sa le ramana nesimtirile neatinse sub motivatia de rezbel la granite, apoi apartenenta la NATO ce planeta au incuract-o si descurcat-o, ca ei sunt mari heroi veterinari-măcelari, pardon, veterani-voiajori pe bani si nu vor ca traditionali samsari sa ramana de magari samari fara de biștari, față de rablele invechite de varșovari...
$$. mUE, totusi la apucaturile de borfași bine ii cunoaște si stie, si daca vor din PNRR sa faca o tragedie pentru innapoiata si bananiera Romanie, atunci in talpi o sa le bata, ca intr-o scandură șuie, o perie de cuie si la insectarul UE negativ o sa-i puie, dandu-le agresiv si cate un mumu, pipi si caca, daca mai umbla aiurea prin lucernă ca vaca si cu fofârlica sa-si umfle iar burta cu mangla pentru copt turta tragandu-si spuză doar pentru propria buză!

Vali spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
akord 75 spunea...

Si mai vorbeam eu tampenii,ca guvernantii nu sunt oameni seriosi.Ba uite ca sunt!!
respecta cu sfintenie un "jalon" cu procente grase pe care niciodata nu-l intarzie,nu-l amana si nici nu-l micsoreaza pe motive de criza.Nici macar un leut...ba dimpotriva!
Cititi doar link-ul fara articol.N-are rost sa va enervati,mai bine sa nu stiti 😂
E suma lunara 😂...Ahooo,ahooo,semne bune anul are!
https://alba24.ro/le-au-intrat-banii-pe-decembrie-suma-enorma-varsata-de-la-buget-in-conturile-partidelor-politice-956019.html

akord 75 spunea...

Domnu Avianyc,vezi ca l-au prins "pa ala micu " a lu' matale,Bolos, ca s-a dus la UE cu temele copiate si bagate in ghiozdan de ciuci si gulerati.Si au zis ei ca "nu ie bine" ca degeaba le-a facut BeMe-u ca banii sunt la ei la UE,nu la BeMe
Asa ca i-au zis "mars acasa !" si fa-ti temele din nou!...restul e gargara politica

akord 75 spunea...

Zice Cio...
"Sunt modificări. De exemplu, este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate. ......să ți se calculeze pensia după ultimele 6 luni, unde tu îți pui nu știu câte sporuri fiindcă vei ieși la pensie, astfel încât să ai pensia cât mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc îndreptate."
Un prieten are expresia....."Hai ma!... nu se simte nimeni?"
Vreo 4 stiu eu numai de pe aici (garantat 2)
Ca sa fiu modest.

Alkan spunea...

Guvernanții vor fi obligați de UE sa procedeze la reforma în domeniul pensiilor civile și speciale.

raul spunea...

Si eu am zis-o!La cate are tara asta si la cat de muncitori ,daca sunt organizati ,sunt romanii tara nu trebuia sa fie in UE ci eram a doua Elvetie!Dar poporul asta are o meteahna mare ,e prea tolerant si una si mai mare ,NU STIE SA-SI ALEAGA CONDUCATORII,asa ca am spus ca-i foarte bine sa intram in UE ,ca asa mai dau aia peste mana nehalitilor si incapabililor ce ne conduc ,pt ca altfel vom ajunge ca in America de Sud!Si asa este !Buna ,rea ,Europa le-a mai pus frana si mai dirijeaza cat de cat pe hienele ce ne conduc sa ne mai lase si noua ceva!

akord 75 spunea...

Scuzati "6-8" nu "4", am vrut sa scriu. E belea cu "autocorectia"telefonului asta 😂
PS @Huhule! Sa-i dai o bere lu ala micu' Botos(el) ca ti-a bagat "combustibil"in blog pe cel putin 3-4 luni de zile.Da' pun pariu ca sunt cel putin 6.
PS1 @Leo Pana la 'VELA MARE..' fac unii 'P**A MARE' si cam demultisor...😂😂😂

magda spunea...

Pftiu...fir-ar sa fie...iar n-a fost sa fie.Sunt Calcule politice dar si politicianiste...1.Lunile martie-aprilie nu sunt alese intamplator...este foarte posibil ca in aceste 3 luni razboiul sa aiba o finalitate fie ea si partiala 2.razboiul sa se extinda si-n restul Europei si atunci sa vezi nenicule jaloane printre blocuri si transee 3.cineva mai sus astepta sfarsitul lui Ciucaca premier pt indeplinirea jalonului doi s-un sfert...fals,fals,fals. Ciuca va influienta in continuare deciziile pt ca este multiplu medaliat usa, lucru mult mai tare decat mareata cruce de hargint haustriaca.
In timp ce multi se uita dupa jaloane si jetoane,pensionarii militari nu mai au loc in spitalele militare de nepalezi,pakistanezi,etc.intrucat spitalele militare au devenit ....spitale internationale. Nu mai conteaza ce scrie in legislatie( parca a contat vreodata) in referire da drepturile pensionarilor militari in materie de sanatate. Acum mai suntem si tututi ...dar si cu banii luati....de unii ministri cu studii la Academia de Politie,,Spiru Haret'',,Facultatea de Vata Ecologica'' sau ,,Huniversitatea romanoamerikana''.Bai...chiar asa,in guvernul Romaniei o avea loc vreun greu CU ASE?

reddog spunea...

Când vorbim de pensii nu trebuie sa uităm niste cifre.
Mai exact raportul dintre pensiile civile și cele militare.

La militari pensia medie e undeva pe la 4600 daca nu greșesc.
Unii vor spune că sunt dezechilibre la militari.
Pai dezechilibre sunt și la civili
Poate cineva mai calificat in domeniu ne poate da exemple și din alte țări, mai exact raportul dintre pensiile civile și cele militare.
Magistrații joaca in alta liga.
Și nu doar la noi.
Dacă militarii ar trebui să iasă cu parul după cum spun unii nu știu civilii cu ce ar putea ieși. 😁


https://www.wall-street.ro/articol/Economie/290634/cati-pensionari-are-romania-pentru-unii-pensia-medie-nu-a-depasit-507-lei.html

Mihai spunea...

Geaba lună ,geaba stele,
Daca nu-s in buzunar lovele.

Mor batranii nostri in casa de frig si foame in timp ce Ursula si Eva fura banii cu sacii.
Alocam 22 lei pentru un bolnav din spital in timp ce pentru un ucrainian alocam 50 lei/zi.
Europa intr-o puternica criza de identitate. Daca se mai pricopseste cu multe Eve si ursule ,noi cei de mana a treia ,romanii ,bulgarii ( a doua sunt considerati ungurii ,polonezii ,grecii ) vom avea mult de suferit.
Coruptia endemica patrunsa pana in maduva institutiilor ,justitia du doua talere ( unul cu 5 ani pentru hotii de gaini si 2 ani cu suspendare pentru mafiotii politici devalizatori ai veniturilor bugetare ), incompetenta administrativa si politica ( vezi doar ultima OG pe energie cu haosul provocat de acele declaratii pe proprie raspundere) ne-au bagat pe noi romanii in ecuatii cu n necunoscute greu de rezolvat. Din tiganiile astea iscate de intamplarea nefericita cu austriecii si dezvoltata tardiv pe televiziuni mai afla si romanul nivelul jafului si slugarnicia politicienilor in detrimentul poporului pentru un comision gras .

Cine nu s-a transferat încă la Hidroelectrica ( care nu emite facturi de 6 luni de zile ) să nu comenteze . Chiar se fac glume pe seama asta , in sensul ca ar fi cel mai bun furnizor intrucât nu emite facturi. Pe langa asta a intrerupt si comunicarea cu clientii. Mai vin si tembelii astia sa incurce borcanele cu asa zise ”declaratii pe proprie raspundere”.
Asta-i Ro !!!!

Huhu Rezea spunea...

Cațelule,
La civili, datorită modului unitar de calcul, după noua Legea nr.127/2019, modificată potrivit Jalonului 214, nu are cum să mai existe diferențe între doi pensionari care au sumele punctajelor anuale egale.

reddog spunea...

Huhu
Ciuvică

Na, fiecare e in lumea lui, unii cu parul, HuHu Ciuvică cu contributivitatea, Cezar cu peleixul. 😁

Eu sunt pe bastonul meu ca sa zic așa
Știți ce zic. 😁
E bine că nu ne plictisim, avem subiecte de discutat. 😁

https://stirileprotv.ro/divers/imagine-extrem-de-rara-cea-mai-mica-bufnita-din-europa-fotografiata-in-bucovina.html

M spunea...

@Huhu Rezea

"La civili, datorită modului unitar de calcul, după noua Legea nr.127/2019, modificată potrivit Jalonului 214, nu are cum să mai existe diferențe între doi pensionari care au sumele punctajelor anuale egale."

Numai dacă au fost plătiți pe aceeași lege a salarizării! Un medic "bătrân" va avea un punctaj de 30% - 50% față de unul tânăr (la același număr de ani lucrați și pe aceleași funcții) pentru că Legea 153 a dublat și chiar triplat veniturile medicilor!

Acceptați că legea salarizării, indiferent dacă ești civil sau militar influențează DIRECT valoarea pensiei. În cazul civililor este o oarecare ponderare la militari nu este pentru că se iau de obicei ultimele luni. De aceea fiecare lege a salarizării ar trebui să aibă o lege a pensiilor!

Huhu Rezea spunea...

@M
Vârfurile salariilor brute raportate la salariul mediu se aplatizează când în media anuală intră peste 30 de ani de activitate.
Stiu că d-tale îți priește media pe 6 luni.

Mihai spunea...

@ CFI

Regretabil că nu ai scris o epistolă si pitipoancei elene ,deputat Eva Kaili !
Poate cadea în plasă si ”se apleca” cu atentie ,suficient cât să cresca ....... !

akord 75 spunea...

De ca ma faceti sa repet? Chiar nu se simte nimeni?...unii sunt mari in grad...de nesimtire

Zice Cio...
"Sunt modificări. De exemplu, este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate. ......să ți se calculeze pensia după ultimele 6 luni, unde tu îți pui nu știu câte sporuri fiindcă vei ieși la pensie, astfel încât să ai pensia cât mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc îndreptate."
Un prieten are expresia....."Hai ma!... nu se simte nimeni?"
Vreo 4 stiu eu numai de pe aici (garantat 2)
Ca sa fiu modest.

PS Red(d)gogule si tu ai dreptate: "Eu sunt pe bastonul meu ca sa zic așa"
...dar bastonu-i moale fara ajutoare.

M spunea...

@Huhu Rezea

Vedeți că nu citiți ce scriu eu?

Am mai spus de câteva ori: am avut venitul practic neschimbat în ultimii 2-3 ani. Iar pe ultimii 5 ani chiar dacă fac media nu îmi iese mare diferență (+-5% să zicem).

Faceți EXACT ce reproșez eu Varșoviștilor: ne băgați pe toți în aceeași oală!

Mai mult eu am spus: " În cazul civililor este o oarecare ponderare la militari nu este pentru că se iau de obicei ultimele luni."

Dar vă repet a nu știu câta oară: când un medic rezident ridică lunar aproape 30.000 de lei (da, cu gărzi, cu sporuri etc.) atunci ORICUM o să aibă pensia MUUUUULT mai mare decât a unuia care în floarea carierei, medic primar ridica 8.000 de lei!

Dacă venitul unui medic este de ... 3 ori mai mare decât a unui coleg mai bătrân ce ocupa aceeași funcție dar care deja s-a pensionat înseamnă că în numai 10 ani (30 de ani de carieră împărțit la 3 cât e raportul salariului) așa zisa aplatizare este deja atinsă!!!! Restul de 20 de ani de carieră reprezintă umflarea pensiei comparativ cu cea a "bătrânului"!
"Tânărul" în 10 ani își face deja punctajul total al "bătrânului". Restul de 20 de ani înseamnă DIFERENȚĂ la pensie! Oho!!!!!!!

Fiți domnule rezonabil și acceptați că așa e!

CEZAR spunea...

Mare eroare face UE !!!

Adoptind ca LEGE plx-199 ar face dreptate la veniturile lunare..si ar scoate-prinde TOTI HOTOMANII..fara vechime militara ..cu VECHIME DE TRACTORIST si PENSIE DE COLONEL...etc...
HEI ..SUA... vrem ca in SUA...SCURT!!!

Huhu Rezea spunea...

@M
Dacă te-ai fi străduit să-ți calculezi pensia în puncte de pensie si ai fi comparat punctajul anual din primii ani de activitate cu punctajul din lunile alese pentru pensia militară ai înțelege cum operează raportul venitul brut/salariul mediu pe economie.
Te opintești să vii cu cele mai năstrușnice exemple ca să demonstrezi că te terorizează calculul contributiv al pensiei .

vasile spunea...

Este posibil ca aceasta tergiversare, acoperita de budai prin corespondenta cu CE si BM, sa fie o stratagema utilizata pentru a se spune ulterior ca nu s-a putut atrage a treia transa de fonduri din cauza pensiilor speciale? Si apoi sa ne dea nucleara?

M spunea...

@Huhu Rezea

Da, m-am străduit și am constat că punctajul e relativ constant! Atunci am zis: cum dracu când eram locotenent luam același punctaj ca atunci când eram colonel! Nu era normal să iau mai mult?

Răspunsul?

Nu era normal pentru că eram plătit pe legi diferite iar recunoştinţa faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi familiile acestora pe timpul carierei s-a diminuat!

Dar dumneata nu știi asta pentru că nu ai trecut prin așa ceva! Și dacă nu ai trecut.... atunci nu există!

Marcell spunea...

Huhu
V-am spus cândva că ne auzim aici pe 01.01.2023 și că nimic semnificativ nu se va mișca până atunci la pensiile militare. Uite că a apărut și "confirmarea oficială". Acuma trebuie să mă credeți 😁.

Alkan spunea...

CCR a admis joi, 15 decembrie, excepția de neconstituționalitate ridicată în mai multe procese din instanțele de drept comun și a constatat că Guvernul Ciucă a încălcat Constituția când a micșorat pensiile prin ordonanță de urgență. Este vorba despre OUG 130/2021, prin care s-au instituit contribuții la asigurările sociale de sănătate pentru pensionarii militari cu pensii peste 4000 de lei.

Stiripesurse.ro

Leo spunea...

1. Faptul că îndeplinirea JALONULUI 215 se amână cu 3 luni , asta înseamnă că draftul de proiect de lege cu care s-a dus Băietul la CE , nu era un proiect fezabil ci era un eșec , căci dacă ar fi avut probleme minore nu se amțna cu un trimestru.
Acest fapt este o zmetie dată și BM , pe care Băietul o lăuda cu foc că ce bună colobarare au avut ei pt. acel draft nemaipomenit.
2. CE a devenit atentă și riguroasă cu ceea ce primește din ROMÂNIA și de la BM , datorită semnalelor de ALARMĂ și sesizărilor primite de la unii (din păcate f. puțini) pensionari militari care au scris în mod repetat CE.
3. Băietul s-a fofilat până în ultimul moment ca să-și asume că trebuie să faca reforma pensiilor speciale , spunând că pensiile militare nu sunt speciale , că el se ocupă numai de pensiile din sistemul public , că nu a primit propuneri de la MFA , MAi , etc.. adica tot felul de pretexte ca să nu producă un proiect de lege de reforma bun și echitabil.
4. BRAVO CE CĂ LE-AI TRAS O PALMĂ ȘI O ZMETIE GUVERNULUI ȘI BĂNCII MONDIALE
RUȘINE GUVERN INCOMPETENT ȘI PERFID CU BM-UL TĂU CU TOT.
5. Trimiteți sesizări la CE cu propunerile voastre de REFORMĂ a Pensiilor Militare dacă vreți ca să fie ECHITATE în acest sitem MAFIOTIZAT de MFA.

M spunea...

Cam ce pensii am avea dacă s-ar introduce sistemul american?

Păi 2% din solda de funcție (nu au sporuri sau OMM) înmulțit cu numărul de ani de serviciu (să zicem 30). Deci 60% din solda de funcție:

- colonel 6.844 lei X 60% = 4.106 lei
- m.m.pr. sau plt.adj.pr. 4.345 lei X 60% = 2.607 lei

Ambele sunt pensii maxime!!!!

În plus: pensiile în plată nu se actualizează iar pe viitor pensiile nu mai sunt legate de soldele activilor ci doar se indexează cu inflația!

Mai vreți sistemul american?????

RD spunea...

Surse. Reforma pensiilor speciale, adoptată de Guvern până la finalul anului

Coaliția ar urma să rezolve problema reformei pensiilor speciale prin adoptarea, în Parlament, a unui proiect de lege, potrivit unor surse guvernamentale. Proiectul va fi aprobat de Executiv după Crăciun, însă nu va afecta și aleșii locali sau cei ai Legislativulu

Guvernul ar urma să aprobe un proiect de lege pentru rezolvarea situației reformei pensiilor speciale, însă, numai după Crăciun, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul”, aleșii fiind plecați într-o vizită în Coreea de Sud în zilele următoare.

Potrivit surselor citate, vârsta de pensionare va crește etapizat în următorii 10, în fiecare an cu câte șase luni.

De asemenea, nu se va mai depăși salariul in plată în cazul celor care vor intra la pensie și nu va mai fi un calcul în baza ultimului salariu cu sporuri, ci fără sporuri și facută o medie a anilor, nefiind încă agreată perioada de refenrință pentru calcul.

Proiectul care va ajunge în dezbaterea parlamentarilor ar urma însă să nu aibă niciun efect asupra pensiilor speciale ale aleșilor locali și ale parlamentarilor.

Fiind nevoit să vină cu o soluție până la finalul lui 2023, dat fiind că e și jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, un scenariu luat în calcul de membrii Coaliției prevedea inițial inclusiv varianta unei ordonanțe, potrivit unor surse politice.

Plata pensiilor speciale pentru aleșii locali, amânată an de an
De altfel, Guvernul a amânat pentru a-l patrulea an plata pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, stârnind o revoltă din partea șefului aleșilor de la comune.

Pensiile speciale au fost adoptate de Guvernul Dăncilă prin OUG, pentru că anterior fuseseră declarate de două ori neconstituționale, în condițiile în care CCR solicita să fie date asemenea venituri și la consilierii locali și județeni sau să nu fie date deloc.

Nici până în prezent proiectul de lege privind aprobarea OUG-ului pentru Codul Administrativ nu fost adoptat de forul decizional, Camera Deputaților, surse din Coaliție explicând pentru „Adevărul” că e ținut la comisii, pentru a nu putea fi atacat la CCR. Astfel, actualul premier, Nicolae Ciucă, e la a doua prorogare a pensiilor pentru aleșii locali, măsuri similare fiind luate de foștii premieri Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari stagnează
Coaliția nu reușpește însă să înainteze în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari. Între timp, numărul beneficiarilor crește de la o lună la alta.

La nivelul Camerei Deputaților, potrivit unui răspuns furnizat ziarului „Adevărul”, numărul foștilor deputați care beneficiază de pensii speciale a ajuns la 578. Pe de altă parte, la precedentele date date de structurile de specialitate ale Camerei Deputaților, în luna septembrie, instituția semnala că în evidențele lor figurează 573 de persoane.

Și la Senat numărul lor este în creștere. Dacă în septembrie, datele oferite arătau că sunt în plată 247 de pensii speciale pentru foști senatori, ultimele date arată că numărul a ajuns la 251 de pensii speciale.

https://adevarul.ro/politica/surse-reforma-pensiilor-speciale-pe-masa-2228539.html

Viorel spunea...

Da domnule M, dar plătite în dolari. Nu mă supăr dacă sunt plătite și în euro.

Huhu Rezea spunea...

In perioada 20-23 decembrie Ciucă și Ciolacu se vor afla în nvizită oficială în Coreea de Sud să se întâlnească și cu comunitatea romînă de acolo. Cât o fi de mare?
Domnul Budăi a greșit cu ceva... că din 06 12 2022 nu a mai ieșit pe la televiziuni. Atunci apucase să spună că are ședințe de discuții cu Banca Mondială și cu Bruxelles. Să-i fi respins oficialii CE lucrarea sa de căpătâi?

Viorel spunea...

Probabil sau mai mult ca sigur, domnul Gl. și gulerații din MApN l-au fentat cum ne-au fentat și pe noi 6 ani de zile și i-a pus în brațe un Proiect de legea al pensiilor militare de stat exact cum au vrut mușchii lor, proiect care nu a dat bine la CE având în vedere și sesizările primite precum că vor fi prostiți. Presupun doar, nu este obligatoriu ca asta să fie realitatea. Cred că i s-a dat și interdicție în relațiile cu presa și TV.

RD spunea...

E clar că e ceva anormal în legătură cu reforma... Mai ales în ultimele zile e multă tăcere din partea lui Budăi, Ciolacu și Ciucă...