Un produs Blogger.

marți, decembrie 06, 2022

Prima Hotărâre de Guvern(proiect) de actualizare a soldei de grad potrivit Legii nr. 153/2017

102 comments

 Comunicat SNPPC

La data de 09.12.2022, Comisia de Dialog Social din M.A.I. va dezbate cu sindicatele reprezentative, proiectul de Hotarâre de Guvern pentru actualizarea cuantumului salariului salariului gradului profesional deținut.

Este o veste bună în sensul că această actualizare era necesară de mult timp.

Din partea FSNPPC va fi prezent la dezbatere presedintele organizatiei care va sustine crearea unei formule clare de calcul a acestui drept de natura salarială care să evolueze din oficiu în funcție de salariul minim pe economie garantat în plată fără alte sporuri și adaosuri sau de salariul mediu din economie.

Vă vom ține la curent cu evoluția situației.

 





Potrivit art. 7 alin (3) al Anexei nr. VI a Legii nr. 153/2017

(3) Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se actualizează proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin hotărâre a Guvernului.

                                 *.             *
                                  *
Asemenea hotărâri de guvern ar fi trebuit date de fiecare dată când guvernul a anunțat creșterea salariului minim pe economie. 
Pentru ca gulerații să nu mai uite să inițieze asemenea hotărâri de guvern, ar trebui ca în Legea 153/2017 să fie  modificat art. 7 alin.(3) din Anexa VI, astfel încât actualizarea să se efectueze din oficiu, de fiecare dată când crește salariul minim pe economie.
Incă din luna noiembrie Guvernul trebuia să emită HG de actualizare a soldei de grad conform PALG-ului de la Secretariatul General al Guvernului.

Trebuie precizat că solda de grad crește proporțional cu creșterea salariului minim pe economie, pornindu-se de la proporțiile stabilite în anul 2017 față de salariul minim de 1450 lei. Valorile soldelor de grad corespunzătoare salariului minim de 1450 lei din anul 2017 le găsiți aici


De exemplu, un general, amiral, chestor de poliție a avut solda de grad în anul 2017 de 410 lei, corespunzătoare unui salariu minim pe economie de 1450 lei.
Creșterea salariului minim în 2023 față de 2017 este de 2,068 ori. Proporțional cu această creștere ar trebui să crească și valoarea soldei de grad în anul 2023:
410 x 2,068 =849 lei
Calcul similar pentru colonel, care în anul 2017 avea solda de grad de 360 lei. Solda de grad corespunzătoare salariului minim de 3000 lei  din anul 2023 este de :
360 x 2,068 =744 lei
Calculul pentru un plut.maj,  care în anul 2017 avea solda de grad de 270 lei. Solda de grad salariului minim de 3000 lei din anul 2023 este de:
270 x 2,068 = 558 lei
Mai trebuie precizat că în lipsa actualizării pensiilor militare, de aceste actualizări ale soldei de grad, distincte de creșterile soldelor de funcție, nu beneficiază și pensiile militare în plată la data intrării în vigoare a hotărârilor de guvern.


Document publicat de Sindicatul EUROPOL


102 comentarii:

mosmartin16 spunea...

Și solda de grad actualizată - pentru activi - în raport cu salariul minim...e bună și la pensiile militare, dar...dacă s-ar reintroduce și actualizarea la aceste pensii ! Să vedem ce se mai coace în astă lună !

anonim spunea...

O mica inadvertenta intre text si tabel la nivel gl brigada.Probabil. textul din greseala si viteza.Nu e important oricum,tabelul e baza

Viorel spunea...

Acum să văd cine este tare în legislație și înțelege conținutul HG. Un lucru este clar. Activii primesc. Pasivii nu, pentru că nu văd nici o specificație. În plus nici nu scrie cu ce dată intră în vigoare prezenta HG. CORNELE. Atacă la domnul prim ministru și ministrul Ap. printr-un răvaș, nărăvaș, până nu este prea târziu. Acum este la nivel proiect. Poate ne bagă și pen oi în seamă.

Alexandru spunea...

Huhu nu plagia, lipsă surse
Nu de alta dar la câți ,,neînțeleși" ai pe aici o să spună că am/ai inventat știrea ca să îi ții agățați în pauza de meci, șpriț, table, trimitere misive plângăcioase, etc, fiecare la ce crede că este bun sau se pricepe

https://sindicateuropol.ro/actualizarea-salariului-de-grad-dupa-13-ani/
Mai sunt desigur și alte surse dar mă limitez la acestea, dl Teoroc fiind și vicepreședinte CES
Apropo, mâine CES are pe ordinea de zi OUG trenuleț

https://snpp.ro/snpp-si-europol-actiuni-pentru-actualizarea-salariului-de-grad/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu habar nu mai am cat am solda de grad, dar oricum asta se aplica doar la cei activi. Mare branză...

Boby spunea...


Acum de la un sindicat se precizeaza că :
în prezent salariul de grad se raportează la salariul din anul 2009
și s-a redactat de către guvern proiect de HG pentru actualizarea soldei de grad potrivit Legii 153

Huhu Rezea spunea...

Mergi domnule la articolul din Anexa VI a L 153/2017 , dat în topic, ca să te lămurești la ce se raportează solda de grad. Cei de la sindicat mai și glumesc....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viorele, hadale, fromoaxe sunt vorbele tale! Nu mai fac nasoala ca mi s-a terminat cerneala, te las pe tine s-o faci ca esti ,,pasiv'' si le placi!

Burebista spunea...

De fapt salariul minim brut pe economie a crescut de ka 1450 la 3000 cu fix 106.9%...🤣
410+106.9% = 848....
Lacrestul se face la fel..

Burebista spunea...

În prezent solda de grad este calculata raportat la salariul din 2009 dar a primit niște majorări pana în prezent doua de 10% în 2015 și 2017 parcă, plus 25% în 2018... In orice caz soldele de grad din prezent nu au valoarea din tabelul anexei la legea 153.

Burebista spunea...

Aveți soldele de grad în decizia de recalculare pe 223 la care adăugați 25% și aflați cât are solda de grad în prezent un activ..

Brenda spunea...

Actualizarea,

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc! Stiam ca e in decizie, dar ca sa ajung la ea imi trebuia o pastila de dor de munca si nu are in farmacie! A dreacku' depresie, amestecata cu insomnii, ca raman pironit in sezut ore intregi, fara sa-mi vina chef sa mai fac nimic, trag de mine sa pot face ceva...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Da, ACTUALIZAREA!

Alexandru spunea...

Cine dorește să vadă cât este solda de grad poate să se uite în legea 153/2017 este acolo scris exact pentru fiecare nu este nicio majorare acordată, nu trebuie decât să căutați dar muieti posmagii.
În principiu, se merge cu creșterea salariului de grad pentru a fi aplicată începând cu luna decembrie 2022, astfel încât să poată fi plătită în ianuarie 2023 împreună cu salariul de funcție mărit cu 10%
De fapt, se încearcă să se acorde tranșele de salarizare neacordate de Câțu &comp în anul 2021, respectiv ăștia de acum în anul 2022 ce au acordat doar vreo 100-200 lei anul acesta.
Apoi mărirea salariilor de grad profită și pensionarilor în principiu fiind vorba despre o dublare indiferent de grad, puțintică răbdare

Mihai spunea...

Doar atat , NO COMMENT!
Sigur @ Leon poate confirma !

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid08JUBuZbNMa1GnnXTCE7PedH1jCwR7cABg7Q2cwB59VQGzbKQSg3AofF2e6YN5B3zl&id=100008571194611&sfnsn=mo

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Chiar fără comentarii!!!!

Domnul respectiv a avut solda brută în luna iulie 2000 de 40.203.443 lei.

În luna respectivă SMB era de 2.848.694 lei.

Exercițiu:

1. A se calcula punctajul pentru pensie pe lună iulie anul 2000 (nu se va lua în considerație sporul pentru grupa de muncă)

2. Având punctajul calculat la punctul 1 aflați care ar trebui să fie solda brută a unui fraier activ în anul de grație 2022 (închizând sporurile porcești, oscaruri, spor de asanare și ce mai vreți) astfel încât să aibă același punctaj lunar dacă s-ar calcula pe contributivitate!

Mie mi-a dat 84.000 lei adică 16.000 de euro. Vă mirați că actualii activi, așa îmbuibați cum îi văd unii, nu susțin ideea contribuției?

Dacă am greșit la calcule vă rog să mă corectați!!!!!! Îmi doresc să nu am dreptate pentru că dacă situația e chiar așa atunci e extrem de grav!

micutzul spunea...

In această dimineață pe Radio RA ministrul Budăi a spus clar că ȘI PENSIILE MILITARE intră in noua lege pentru pensiile speciale care urmează să fie prezentată până la 31.12.2022!

micutzul spunea...



Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/guvernul-nu-se-grabeste-cu-legea-care-reglementeaza-pensiile-speciale-budai-nu-va-fi-pusa-in-pericol-implementarea-pnrr-2175147

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astia o sa se bage majorarile de solde de grad in reformele cu actualizare pe jalonul 15 PNNR. O sa mai dureze pana creste PIB-ul, ca asa amana ei cand nu au bani, asta insemnand in 2024, de altfel programat de mult timp acest an pentru firimituri cazute de pe mesele cu pomeni electorale

CEZAR spunea...

Esti idiot ...numai din astea pui care NU SE DESCHID...!

Leo spunea...

Flavius , e JALONUL 215 nu 15.
Vom mai auzi de el fie că este amânat prin negociere , fie că proiectul de lege apare în transparență decizională.
Să STĂTEM CIULIȚI !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Facă borș ca m-am saturat de manevrele lor zilnice cu masurile de pomeni la pensii, ca astea nu-s majorari, de colo-co, mai ceva ca trenurile in triaje!

Huhu Rezea spunea...

După ultimele declarații ale băietului de la muncii, las' că luni de zile a recitat poezia șăfului de guvern că pensiile militare nu sunt pensii speciale, cred că nu se mai minte niciun ciucan cu ideea că pensiile militare nu intră în legea de aplicare a Jalonului 215... cu părțile care au rămas nereformate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Buhai, pardon, Budai, mare expert in promisiuni si manipulari, ca timpul probabil, made Lola Fiola! ,,Saracii bunei, saracile mătușele, săracii bătrâni''... Dar, chiar ca saraci, dar tu pentru ei ce faci, decat sa-i amani si sa-i manipulezi in draci?

CEZAR spunea...

Pai nu stiai ..infantilule !!!(micutul)
Bine ca ma injurai pe mine ..si L-119 !
Acum nu te mai baga nicaieri si AVEAI CUANTUMUL DUBLUUUUUUUU !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cred ca Budigăi s-a spalat cu apa rece pe bot si s-a trezit ca stie ca pensiile militare o sa trebuiasca reformate prin actualizare!

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

ACUM ESTE MOMENTUL PENTRU PLX-199
Lege militara PENTRU ACTIVITATE MILITARAA....
25 de ani activitate MILITARA OBLIGATORIEE

Burebista spunea...

Și care sunt părțile alea nereformare din cuprinsul legii 223 după părerea dvs.... Și care ar fi cuprinse în aplicarea jalonului??

Styx spunea...

Viitor de aur țara noastră are...
„Peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armata Română în primele 9 luni ale anului, număr dublu faţă de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) şi de 4 ori mai mare comparativ cu situaţia de pe parcursul anului 2020 (circa 500).

Armata înregistra la începutul anului 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti.”
Mai multe aici:
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/razboiul-din-ucraina-a-dublat-numarul-demisiilor-din-armata-romana-tinerii-incep-sa-fuga-de-scolile-militare?fbclid=IwAR3HOd7-QEtnqJGY3uBFti0JuT8sAk2rdNCCgoRthq9XoK4btw6BkY5DCL0

Burebista spunea...

Soldele de grad din anexa la legea 153 nu au fost niciodată aplicate pentru ca în 2017 soldele de grad ale celor din activitate erau mai mari decât cele din anexă...
Față de soldele de grad pe care le aveți în deciziile de recalculare a pensiilor pe legea 223 au crescut în 2018 cu 25% și au rămas pe loc până în prezent.

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
Păi....ar fi. neraportarea la contributivitate, baza de calcul extinsă la 12 luni si prea stagiile suplimentare cuprinse vechimea cumulată.

Sensei spunea...

PLX 199 AMENDAMENTE DEPUSE...Art. 28 Ddin legea 223 se modifică şi va avea
următorul cuprins:
„(1) Baza de calcul folosită pentru
stabilirea pensiei militare de stat este
media tuturor veniturilor brute realizate
în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani
de activitate, actualizate la data
deschiderii drepturilor de pensie, la
alegerea persoanelor prevăzute la art. 3
lit. a)-c). La media obţinută se adaugă
un spor de până la 15% în condiţiile
stabilite prin ordin comun al
conducătorilor instituţiilor .
(2) Pentru militarii, poliţiştii şi
funcţionarii publici cu statut special
pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi
38, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este
cea prevăzută la alin. (1), actualizată la
data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevăzută la alin. (2)
se face la deschiderea drepturilor de
pensii ca urmare a majorării soldei de
funcţie/salariului de funcţie şi soldei de
grad/salariului gradului profesional,
deţinute la data trecerii în
rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
OBSERVATII
-MApN și MAI nu susțin
amendamentul întrucât
această modificare ar
conduce la crearea unui
impact bugetar
semnificativ asupra
bugetului de stat.

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Brenda spunea...

Astăzi la orele 17,noi discuții tot la Ministerul finanțelor,

Burebista spunea...

Ma faci sa râd, Huhu... Asta ce zici dumneata oricum intră în plafonul de 65 % care este dispus prin PNNR și se pierde prin stabilirea pensiei în plată la maxim valoarea mediei soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute (baza de calcul).... Raportarea la contributivitate... Visul tău și al altor câțiva nu se va mai face niciodată la pensiile militare..
Sau dacă prin absurd se va face vreodată componenta contributiva va fi calculata la fel ca la magistrați, adică ca la toți muritorii de rând.si nu cum s a făcut în 2010 prin umflarea artificială a punctajelor ( solde mărite din pix, grupe de munca acordate din pix, vechimii civile adăugate și calculate ca și cum ar fi fost militare și cu grupe... Etc, tec.) 🤣

Burebista spunea...

Eu zic ca se va umbla decât la vârsta de pensionare în sensul că va fi crescuta la 65 ani atapizat timp de 10 ani.... Se va umbla la grupele de muncă în sensul ca nu vor mai primi nimic cei de prin birouri care sunt neoperativi, chiar Budăi a spus asta în interviu... O sa mai scoate și din sporuri la activi alea de stres, etc sau de solicitare neiropshihica care se suprapune cu sporul de pericol, toxicitate și condiții grele de muncă asta la activi...și pentru pensiile viitoare.
Pentru pensiile în plată probabil la pachet cu celelalte speciale și chiar cu cele civile peste un anumit plafon se vor taxa ( chiar Boloș a spus asta) sau supraimpozita iar banii se vor duce într-un fel de fond de solidaritate și întrajutorare a celor cu venituri mici...
Posibil sa între pe turnanta și plx199 cu mențiunea că pensia în plată va rămâne pe loc dacă este mai mare pana va fi ajunsa sau depășită prin indexare de noua pensie calculată Cfm Plx... Nu cum s a făcut în 2016 când pensiile rase în plată au devenit pensii militare chiar dacă erau nai mari pe 263 iar indexarile au fost aplicate la pensia în plată și nu la cea rezultata pe 223... Echitate și nediscriminare înseamnă ca toate pensiile militarilor și polițiștilor sa fie calculate pe aceeași formulă fără păstrarea cuantumului avantajos.
Dar pentru ca CCR a decis ca pensia poate fi modificata doar în plus printr-o noua lege atunci pensiile vechi mai mari vor sta pe loc până vor fi ori se din urma de noile pensii... La fel era și în legea 127... Care nici aia nu cred ca se va mai aplica vreodată.

Boby spunea...

huhu cine mi-a luat pseudonimul

Viorel spunea...

Din Decizia de pensie emisă la 19.12.2016 (trecut în rezervă pe 30.11.2016): Coeficient de grad = 1,45; Sumă soldă de grad = 287 lei; În Legea nr. 153/2017 = 290 lei.

Petrut spunea...

Cred ca urmeaza in curand si actualizarea pensiilor militare caci nu au incotro ...eu cel putin voi contesta neindeplinirea masurilor referitoare la actualizare prevazuta prin masurile Comunitare ....

Viorel spunea...

Și cu anii (perioada) de la GAZ ce faceți Don Cezare. Nu pierdeți la pensie ?

anonim spunea...

@Viorel
Nici nu trebuie vreo "specificatie".....(asa e cu hartogarii "trebuie dusi de" manuta)
Am mai spus-o de m-am plictisit
Gradul militar este proprietate indiferent de statutul militarului activ/rezerva/retragere.Niciodata nu au fost diferente banesti la gradul aflat in situatii juridice diferite
Un alt motiv pentru care toti comisarii sefi sau subsefi sau cum isi mai zic toti politaii aia tin "cu dintii" de echivalarea cu gradele militare.
Dupa 30 de ani de armata esti dezamagitor viorele.Tocmai TU expertul in procese si legislatie militara sa nu stii abc-ul ??....om batran si degeaba!

Viorel spunea...

Se deschide Don Cezare cu mâna dreaptă întinsă pe lângă corp și cu stângul pe tobă ca și în clipul audio. Aveți grijă să nu vă fure cineva sacul din spate.

anonim spunea...

CFI-ule
Daca faci ce te indeamna Viorel ref la solda de grad vei face o mare boacana(adica o sa te faci de rusine.....din nou)Probabi ca esti deja obisnuit
Sa faca Viorel daca vrea.De ca sa-i puna pe altii ? Sa-i bage in c...?

anonim spunea...

CFI
plt maj= 270 lei( daca ai ajuns pana aici...daca nu, mai scazi 10 lei)

Burebista spunea...

Bagă bună și o poză pe Blogger la profil și vei fi diferit de celălalt Boby... 🤣

anonim spunea...

Cezar
Du-te la capre ! ca te curentezi dreak la calculator.
sau ai calculatorul defect.Defectiunea se afla intre scaun si tastatura in cazul tau.Ramai la ce stii sa faci....la G A Z

Viorel spunea...

Având în vedere comentariul postat pe bogul SCMD, îi rog pe cei care sunt înscriși în acest sindicat și postează pe blogul domnului Huhu Rezea, să-i transmit domnului Col.(Rz.)dr. Mircea Dogaru, ca în ședința de astăzi, pe lângă cele solicitate ieri, să ceară și actualizarea Soldei de grad a pensionarilor militari conform proiectului de HG postat pe blog.
In urma disputelor avute cu confederatiile sindicale, luni, 05.12.2022, pe tema neaplicarii legilor salarizarii si pensiilor civile si militare, inclusiv pe tema soldelor de grad si a discriminarilor aduse de "ordonanta trenulet", Ministerul de Finante a convocat din nou, astazi, la orele 17.00, Comisia de Dialog Social. Suntem curiosi cate din propunerile noastre au fost acceptate.

Burebista spunea...

Viorel, în prezent un plt.adj.pr. Are solda de grad 395 lei..... De fapt din 2018.... În tabelul din proiectul de ordonanță de urgență va avea 725 lei... E o creștere...

Burebista spunea...

Cauta decizia de actualizare după creșterea Sf din 2017. Față de cei 287 din 2016, a mai crescut cu 10% în 2017 și cu 25% în 2018. Și a ajuns la 395. Apoi a fost blocat pana în prezent.

Relu spunea...

Daca va fi cu 25 de ani vechime obligatorie se va restrange mult baza de selectie si nu stiu cati tineri de 20 de ani vor mai merge catre o cariera in MApN, MAI, MJ, etc. Cred ca 20 era destul. Nu toti imbatranesc la fel si la 50 de ani nu mai ai randamentul unuia de 30-35 de ani si nici prin birouri nu ii poti baga pentru ca locurile sunt limitate si munca e din ce in ce mai specializata.

Viorel spunea...

akord 75. Vorbiți prostii. Activii au primit parte din majorările cu 25% a Soldei de funcție din Legea nr. 153/2017, dumneavoastră v-a actualizat pensia cu același procent ? Nu. De ce ? Datorită OUG nr. 59/2017. Dacă se aprobă proiectul de HG vă actualizează și dv. Solda de grad ? Unii zic că da, alții zic că nu. Legat de „Gradul militar este proprietate indiferent de statutul militarului activ/rezerva/retragere”. Atunci cum interpretați următorul articol de lege ? Legea nr. 80/1995 cu modificările și completările ulterioare:
Art. 69.
(1) Degradarea militară se aplică, în condiţiile prevăzute de legea penală, cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, condamnate la pedeapsa complimentară a degradării militare prin hotărâre judecătorească.
Mai este proprietate sau nu ? Cât despre diferențe, citiți și următoarele:
Preluat de pe blogul SCMD, postat ieri 06 decembrie 2022, problemă ridicată de către reprezentantul / reprezentanții SCMD în ședința cu Ministrul Finanțelor Publice:
„Necunoasterea cuantumului soldei de grad la care se refera Ministerul de Finante si care este in MApN de 200 la caporal – 438 a generalul sef al SMA, mergand la Interne pana la 700, iar la SRI pana la 1200.”
Conform afirmațiilor ironice, să zicem că eu nu cunosc legislația referitor la valoarea Soldei de grad. Îmi puteți spune la ce se referă SCMD-ul în postarea de mai sus ? După spusele dv. dacă HG se aprobă, primesc și activii și pensionarii militari. Este foarte bine atunci. Dar dacă nu primesc, ce este de făcut, pentru că ce nu se trece acum în HG, se va trece peste ani de așteptare. Sau altă dată (altă întrebare).

anonim spunea...

Minte Budai precum respira....!
Tal(v)har macar tace. L-au scos/pus la fereastra, pentru prezenta la 1 Dec si acum l-au bagat la "cusca">Au pus si lacatul.Il mai scot de acolo cand si-o preda ministerul pe PV

anonim spunea...

Eu am avut in Iunie 2001 un net de 6,2 milioane(lt col)......fara oskar 😂😂😂
inca nu aveau "idei" de astea ridicole, nici spor de confidentialitate ca sa iei mapa de la BDS....scuzati CDC ca fac spume natoistii ...nici de neon nici de praf....mai tarziu au aparut cele aproape 50 de sporuri pt dat limbi la sefi
PS de fapt aveam spor de radiatii la 1,5 MW putere impuls, la iesirea din antene.....altii de pe la pompieri si CDC au de la ....telefoanele mobile personale 😂😂😂

anonim spunea...

Ovidiu
e posibil sa fi avut ca pilot pe numar ore de zbor.Si daca se pragatea de pensionare a tras tare,foarte tare in ultima luna.....poate si din pix cateva+ conditii meteo grele.Vijelii furtuni fulgere trasnete ninsori abundente si viscolite.....+ sal merit +ind comanda.Asta sigur e fostul cdt de la Borcea ,MK sau R El Boteni
Ce daca era luna iulie. Natura intotdeauna ne surprinde 😂😂😂

anonim spunea...

Hai maaa zi-i 20 ca asa era pe 164.Nu fi carpanos!

xxxxxxxxxxx spunea...

Daa, astăzi 07.12 la RTV in jurul orelor 13.30, o fătuca (cică reporter) anunța că valul de demisii din armata română se datorează războiului de la granița, pai după 9 luni eu zic că a trecut frica.Dar uite ce sa vezi totul va fi bine cu noua HG.

vasile spunea...

Budai a afirmat acum pe digi ca in proiectul privind pensiile speciale intra si pensiile militare, iar propunerile pentru acestea sunt facute de catre ministerele de resort. Perioada de implementare va fi de 10 ani. Nu s-a spus daca intra si pensiile aflate in plata.

mosmartin16 spunea...

Ovidiu, aia cu 85 % și 1 %...se va adopta...la calendele grecești ! !

Cezar spunea...

Vechime..CUMULATA ??
CIMILATA CU CEE??
BA ESTI PROST??

Cezar spunea...

Evident !
Era vorba de VECHIME MILITARA..PURA !
NUMAI MILITIENII DEPUN AMENDAMENTE CU SCOPUL DE A FI RESPINSEE???
MFA..DESTEPTAREA IN CEASUL DE PE URMA...

Cezar spunea...

@/ Viurel majurul cu Oskar de la C.I.
Nu.mi duce mie grija !
Si la cules de barabule..aveam functie de lt.col...MApN
Tu..cum stai..tot cu cateii si atunci??

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Hai ca postezi numai prostii! Ma intreb daca judeci cu capul, sau altceva căpățânos de la fostul os!

De ce angajații MAI să nu primească creșterea soldei de grad respectiv a salariului pentru gradul profesional? De ce numai cei de la MApN?

Îi tot dai cu alte prostii jenante pentru o caciula țuguiată, goală! Mai vrei și ca SGP-eii să nu beneficieze de pensie militară, ghiorțăule! Baga la ramazan pana si gunoaiele acestora, daca pensia nu te-a ghiftuit indeajuns!

anonim spunea...

Styx
normal !acum trebuie detinatori de lucrari exceptionale si doctorate.Luptatorii "ie prosti"
Motivul nu este deloc cel scris de kk..tii de la spotmedia
Filozofia salarizarii in armata e total pervertita.Trebuie inceputa salarizarea de la soldat urcand pana la general si atunci vor fi toti multumiti.Pensiile militare trebuie sa pastreze proportionalitatea piramidala pentru a atrege oamenii in armata
Acum se maresc numai soldele col. si gl. fara nici o legatura cu cei de mai josul piramidei.Normal ca pleaca prin demisie.
Si in evul mediu sau antichitate se pleca de la solda soldatului ca altfel de unde strangeai o armata?......si apoi se stabilea sistemul piramidal
Dar fiecare etapa istorica are porcii ei in domeniu
PS Din cei 2000 e vreo demisie de gl sau col ? Nu cred!
politruci prosti la logica elementara!
Fa-i soldatului un net ce cel putin 3000 si apoi poti sa urci in ierarhie cu sumele chiar daca nu cresc f mult
La noi e exact invers! Se pleaca de la general in jos si la soldat ajunge de "necalificat" adica aproape nimic......asa se ingrasa unii

anonim spunea...

Styx
Aici se contrazic singuri
"În document, situaţia este explicată prin oferta mult mai atractivă a mediului privat, care a determinat ca tinerii militari, mai ales ofiţerii ingineri şi soldaţii şi gradaţii profesionişti, să părăsească sistemul militar, ”în special din motive pecuniare”."

Huhu Rezea spunea...

Aveți viză să comentați despre Schengen doar pe topicul cu previziunile lui CIO.

RD spunea...

Până la urmă până nu vom vedea proiectul oficial, avizat de toată lumea: BM, CE și părțile din România (guvern, ministere), vor rămâne speculații. Și mă refer la faptul că nu știm totul în acest moment.

Viorel spunea...

270 conform Legii nr. 153/2017, pentru că pe Decizia de pensie este altă sumă, mai mică. Aștept răspuns la replica de mai sus. Sau, fără cuvinte.

Viorel spunea...

Burebista, Nu s-a majorat nimic. Mi-am sunat colegul de la S.1-Personal care mi-a luat locul. Solda de grad este tot 287 (Plt.adj.pr.) ca și în Decizia mea de pensie.

M spunea...

@Ovidiu

Am luat datele de pe fluturașul de salariu prezentat de domnul respectiv pe Facebook! Nu mă crezi? Verifică!!!!!

Total brut - 40.203.443
CPS (5%) - 958.047
CASS (7%) - 2.814.241
Alte deduceri - 1.713.100
Venit impozabil - 34.718.055
Impozit - 13.109.162
Venit net - 23.322.993
Total de plată - 23.322.993

În mai 2000 brutul a fost de 32.780.676.
În martie 2000 brutul a fost de 24.229.147.

(am pus toate datele ca să rămână în cazul în care șterge postarea de pe FB)

PS - eu zic că e foarte bine! Militarii de elită trebuie plătiți foarte bine!
Eu în luna respectivă abia dacă am strâns 24.991.629 lei (dar mi se pare normal că nu eram comandor)

Viorel spunea...

Burebista. În prezent, un Plt.adj.pr. are Solda de grad în cuantum de 287 lei. Punct. Vezi că ți-am postat mai sus un comentariu cu informații la zi.

Huhu Rezea spunea...

Chiar dacă solda de grad s-a majorat cu 25% în anul 2018, odată cu toate celelalte elemente salariale componente, potrivit art. 38 din L 153/2017, calculul ei ulterior prin HG de determină proporțional cu creșterea salariului minim pe economie.
Terminați cu prostiile că o eventuală actualizare a soldelor de grad pentru activi ar determina și actualizare pensiei militare. Ar avea efecte numai după reintroducerea actualizării în L 223/2015 .

Viorel spunea...

Păi ce să facă dacă a primit ordin de la Gl. să tacă pentru că îi afectează pensia și bugetul familial având în vedere că amândoi sunt pensionari militari. Din cauza lui am rămas și vom rămâne de căruță (activi).

M spunea...

Era cineva pe aici care ne spunea să semnăm pe platforma Declic în petiția pentru eliminarea inconsecvențelor din Legea pensiilor militare.

Azi Declic organizează o acţiune în faţa sediului Guvernului, solicitând tăierea pensiilor speciale. Protestatarii vor depune la Guvern şi cele peste 139.400 de semnături ale petiţiei ”Tăiaţi pensiile speciale”

Dacă ați semnat ceva pe platforma Declic să nu fiți surprinși dacă Rezistenții de la USR nu se folosesc de datele dumneavoastră!!!!

Viorel spunea...

Da. Acum este momentul pentru PL-500 (imagine) și DY-86 (sunet) la TV. alb / negru.
Don Cezare. Da, tot cu cățeii. Ați uitat când eram (vorba dv.) la GAZ la cules de barabule și findcă miroseați a tescovină vă curățam căței de usturoi și vii băgam pe gât să nu vă miroase Cdt. Mai ciuguleați și câte o frunză de leuștean, apoi somn pentru recuperare până se coceau barabulele la foc mocnit.

Viorel spunea...

Ovidiu. Asupra bugetului ministerului și nu a bugetului de stat. La MApN, 2,5% se împarte pe articole bugetare cum vrea ministrul Ap. ca ordonator principal de credite. Se spune că OMUL contează și nu mașina. Atunci investim în Om pentru că în tehnică am tot investit neglijând soldele și pensiile doar ca să dăm bine la străini prin achiziții, unele cu tentă penală la licitații (citiți presa fregate, corvete).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Nu te rățoi ca ti se rupe prepuțul herniei.Ce te apucă criza, asa, din senin? Baga repede o doza dublă de sedative rudotel sa nu intrii in spume! Nu vezi ca-s politicos cu Viorel si-i multumesc? Ai tangente cumva cu orbul angăriilor? Măi, măi, măi ce ti-e si cu tineretul asta nevrotic de la țoi-țonțoroi!

Burebista spunea...

Acum la digi 24, domnul ministru Câciu a spus ca în această seară se va pune pe site-ul MF publice ordonanța trenuleț modificata.

vasile spunea...

Diseara pe mfp se va posta ,,ordonanta trenulet,, updatata.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezar, nu-i idiot, e doar un submultiplu de țian: de la kilograml la gram si pana la milițian!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gheba si Arimescu la tablă! Si dăi, si calculeaza pe gegete si cu abacul, si extrage radacina de pastarnac pătrat, deîmpărțit la, adunat cu, scazut din , inmulti cu curucu cu ia d-acilea si te du...

Marcell spunea...

@Viorel
Puțintică răbdare, vom beneficia și noi de ea.

Leo spunea...

Deja Băietul a adat de înțeles că UE i-ar păsui și peste 31.12.2022 , numai să facă o lege "bună și aplicabilă".
A mai spus că în acest moment la MMSS este o comisie de la biroul BM din Washington cu care se lucrează la O LEGE nu la o OUG.
De aici se desprinde clar că proiectul inițial al BM cu care au mers la CE le-a fost respins , căci altfel nu ar mai avea de ce să lucreze acum cu BM de la Washington.
SĂ STĂTEM CIULIȚI !

Alexandru spunea...

Deocamdată nimic public pe site MF dar alții știu deja principalele modificări
https://economedia.ro/surse-guvernul-pregateste-modificari-la-ordonanta-trenulet-cum-se-vor-indexa-pensiile-militare-propunere-200-lei-neimpozitati-pentru-angajatorii-care-cresc-voluntar-salariul-cu.html#.Y5Cfaqj8tkw

RD spunea...

E bine să cereți, dar mai greu să se mai întâmple!

anonim spunea...

mai moldovene viorele
Las-o balta cu degradarea militara ca nu despre asta e vorba
Faci pe prostul? Asa ramai!!
tii mortis sa ai dreptate si cand nu ai....esti doar un budai mai mic dar la fel de parsiv.
Citeste statutul! Si asta in vigoare si pe care mai vrei tu....dar tu erai preocupat de lins clantele sefilor pentru a obtine oskar pentru "o lucrare exceptional de plina de greseli de ortografie
Ca sa-ti traduc:Se numesc pupincuristi astia

Huhu Rezea spunea...

Leo
Primul care a anunțat că va fi o lege, nu o ordonanța, pentru Jalonul 215 a fost Ciolacu, in urmă cu cîteva săptămâni.

Boby spunea...

Burebista,

iunie 2017=287
august 2017=316
ianuarie 2018=395
2019=395
și 2020=395
Am aprofundat discuțiile, și pensionar 2002 are pensia aproape egala cu cel din octombrie 2017,ambii au în plată cu 800 mai puțin decât 2021
Coleg pensionat 2009 pensie în plată mai mica cu 200 lei față de 2021
De precizat ca cei din 2002 și 2009 au primit solde la pensionare, primul a luat garsonieră iar al doilea a cumpărat auto nou (echivalat ca suma și valoare)
Pensionar 2016 are în plată mai mult cu 100 lei față de 2021
Pensionar 2019 cu OSKAR are în plată +900 lei față de 2021
Sumele sunt rotunjite
Cel mai în vârstă vedea problema "nu contează suma, perioada de încasare să fie cât mai lunga "
Cam așa stau lucrurile,
comparând cu cineva din unitate, grade, functii,
cel mai afectat este perioada 16.09.2017-31.12.2017 pensie egală cu cel mai în vârstă dar nu a încasat solde.
Nu sunt neterminati sau disponibilizați, toți cu maxim la momentul pensionării
Cei mai în avantaj cel cu OSKAR și perioada 01.01.2016-15.09.2017




Marcell spunea...

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cu-cat-vor-fi-majorate-pensiile-militarilor-guvernul-modifica-ordonanta-trenulet-2176883

anonim spunea...

Bure
In disputa cu Viorel ii dau dreptate(desi imi sta in gat 😂)
dupa acte are dreptate ca si la mine scrie la fel. Dupa vorbe ai si tu dreptate....dar sunt doar vorbe. Si voi la militie nu aveti grade militare....doar ahaaa cand sunteti bosorogi.De asta greseste si M pentru ca el este(se da militar) dar tot la MAI sunteti si voi care nu aveti solda ci salariu ....de asta sunt si mai mari ....ca militienii intotdeauna sunt mai smecheri.... dupa interes.Daca e mai mare sa fie solda,daca e mai mic sa fie salariu dar cu +25%
Nici civilu(in gandire) M nu poate pricepe ca in MAI sunt numerosi civili dar si militari...ca el e la fel de parsiv in gandire.....el ia din toate partile si tot nu-i ajunge.....tot "pa enteres"
cum am zis si mai sus pupincuristi.....ma intreb totusi cum i-o fi scapat "doctoratul" ca indemnizatie de comanda avea .Probabil comanda cafele si neonul din tavan, ca si M/ares ca sunt identici......in rest solda cumulata cu salariul multiplicate cu un factor x 10
La astia trebuie taiat din greu,cu drujba direct!

Viorel spunea...

akord 75. Un Of. onorabil ar fi răspuns la cele prezentate de mine în comentariu și nu ar fi venit cu jigniri care nu au nici o legătură cu cele prezentate. Ați fos prins pe roșu de către un Sof. iar orgoliul și mândria de Of. atotștiutor nu vă lasă în pace și vă împinge să cădeți în ridicol. Cât despre clanțe, cred că ați lins destule ca să ajungeți la gradul și funcția ocupată la trecerea în rezervă, iar când ați ajuns un mic șef de trib, la ușa dv. se aflau încolonați MM, Sof., SGP., (un fel de pupincuriști cum îi numiți, fără voia lor) pentru a-și obține un drept conform regulamentelor în vigoare, dar nu se putea până nu vă dădea tainul, pentru a se păstra tradiția bolșevică. Exact ca și la doctor. Cam ăsta era principiul dv., relația Cdt. / Subordonat. Cât despre greșeli de ortografie, eu adaug și esența conținutului din text, citiți comentariile postate în perioada vineri-duminică și o să vedeți că unele nu au logică din cauza troscăului. Citiți postările din urmă ale colegilor care vă cunosc probabil și vedeți ce părere au despre damingeană. Lăsați trecutul în urmă că sunteți pensionar ca și mine și nu mare mahăr. Dacă nu ne-am cunoaște între noi (în sistem) aș mai zice, dar așa știm ca ce ne poate capul la fiecare.

anonim spunea...

Cezar e si mai jos.El e microtian sau nanotian.Pentru el "mili" e deja prea mult.Ca generalii pentru noi 😂😂😂

Viorel spunea...

Dalas. Când ți-am zis că ești pe arătură m-ai contrazis. Ești militar MApN sau polițist ? Dacă ești militar, folosește Soldă de grad și nu Salariu de grad. Vorbești de Salariu în 2009 și te duci la Soldă în HG. Iar cele prezentate de tine sunt niște falsuri grosolane. Acum 3 ore am văzut Decizia de pensie a unui coleg (Casier din unitatea mea, vecin cu mine) pensionat în martie 2022. Plt.adj.pr. / Sodă de grad = 287 lei. Pensie netă = 3.840 lei. Mucles. Îți pierzi timpul de pomană.

anonim spunea...

@cei cu oskar si lucrari de exceptie
"...vii băgam pe gât" (vi-i)

Burebista spunea...

Asta i-am scris și eu lui Viorel referitor la salariul de grad pentru plt.adj.pr / ag.sef.pr în 2016 - 287lei a crescut cu 10% in 2017 și cu 25% în 2018 și a ajuns la 395 lei...
Nu știu de la ce unitate are el informația ca a rămas la nivelul 287 și în prezent? Poate cel pe care l-a întrebat nu a vrut să i spună adevărul...

anonim spunea...

@Huhu esti la fel de rau ca amerlocii
partener partener///strategic strategic dar fara viza, ca n-aveti moaca voi astia coate goale.Las ca vine ala mic a lu biden("vanatoru"- se numeste) si ne rezolva el de nu mai ramane piatra pe piatra

anonim spunea...

Io n-am semnat dar acum imi pare rau.Tocmai am vazut ca postarea apartine lui M_ares

Burebista spunea...

Viorel, dacă este adevărat ca solda de grad a rămas la acelasi nivel din 2016 înseamnă că cei de la financiar de la unitatea dvs au făcut o ilegalitate... Cel puțin în 2018 au crescut toate elementele care făceau parte din solda brută în cuantum compus precum și solda de grad, gradația și celelalte sporuri. Și tot nu trebuia sa rămână 287.
Poate majorarea din 2018 este trecuta separat pe fluturaș la unitatea dvs... La fel ca majorările la Sf din 2019,2020,2022...
Altfel cei care nu au primit majorarea de 25% din 2018 ar trebui sa dea în judecata mapn..

Viorel spunea...

akord 75. Este imposibil să nu fi avut spor de confidențialitate (pe românește, spor pentru acces la documente clasificate, obținut în baza Nivelului de acces la documente clasificate / S.Sv.=10%; S.=12%; S.S.=14%, etc.), findcă altfel, de la civil până la Cdt. fiecare putea citi, deține orice document se primea de la eșaloanele superioare.
Hotărârea nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecți a documentelor clasificate în România. https://www.sie.ro/pdf/legislatie/585.pdf
S-ar putea să aveți dreptate. Deocamdată nu am găsit ce documente abrogă Hotărârea nr. 585/2002. Poate din 2002 s-a introdus pentru prima dată. Dacă ați ieșit în iunie 2001, ați ratat ocazia.