Un produs Blogger.

marți, decembrie 20, 2022

Draft autentic al Proiectului Legii pensiilor speciale

69 comments

 






69 de comentarii:

Vali spunea...

Salut camarazi,

Primeste careva prin mail cuponul de pensie ?
Multumesc anticipat ! Zi buna !

M spunea...

Ghinea Slinosul este deja pe perfuzii! 😂 Toată speranța neo-marxiștilor este sfărâmată!

„Ticăloșia Guvernului de îmbuibați: Guvernul propune legea de salvare a pensiilor speciale”

1) NICI O PENSIE SPECIALĂ nu se desființează.
2) Nici o pensie specială NU ESTE ADUSĂ ÎN LINIE CU CONTRIBUTIVITATEA. Această prevedere din PNRR avea menirea de a reproduce principiul contributivității (raportarea la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp) acolo unde salariații nu au avut contribuții (militarii parțial, polițiștii, lucrătorii SRI, SIE
3) Rămâne valabilă pe mai departe situația comună că ai PENSIE MAI MARE DECÂT ULTIMUL SALARIU
4) Legea propusă nu se referă deloc la pensiile speciale ale parlamentarilor (aflate în plată) și primarilor
5) Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite
6) Textul prevede norme de implementare, fără a menționa un termen de adoptare a lor


USR nu se dezminte! Partidul neo-marxiștilor este un partid al logicilor și al minciunilor ordinare!

Bă Slinosule!!!! Cum bă Slinosule "militarii parțial, polițiștii, lucrătorii SRI, SIE..." nu au avut contribuții? Care "lucrători SRI". Militarii de la SRI?

Rămâne situația COMUNĂ că ai pensie mai mare decât ultimul salariu! Să mori tu? Jură-te pe lumina ochilor! Panaramă cu nasul maro! Ți-ai băut mințile cu Monica Macovei?

Contributivitatea înseamnă după mintea lui "raportarea la veniturile NETE"!!!! Cum ai negociat bă fraiere?

Rangă ia-ți bă prostul de pe FB că spune numai aberații!

Liviu PO spunea...

@huhu
Art.28,al.(3):"Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcție/salariului de funcție și soldei de grad/salariului gradului profesional, deținute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu."
nu poate fi interpretat ca obligativitate a actualizarii tuturor pensiilor aflate in plata?
Consider ca ar fi un nonsens sa le calculezi actualizat pensia celor care nu au avut conditii de trecere in rezerva cu drept de pensie,iar disponibilizatilor pensionari sa nu le mai actualizezi pensiile,ci doar sa schimbi baza de la 6 luni la 12 luni din ultimii cinci ani,iar daca au de primit ceva sa primeasca,iar daca nu, sa ramana cu cuantumul avantajos...Se cam duc de rapa principiile legii...

RD spunea...

PENSIILE MAGISTRATILOR INTRA LA AVIZARE – CSM a programat sedinta in care va dezbate modificarile la regimul pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Plenul CSM se intruneste in 22 decembrie 2022 ca sa stabileasca daca da sau nu aviz pozitiv proiectului de lege (Proiectul)

Presedintele CSM Marian Buda (foto) a convocat Plenul Consiliului pentru joi, 22 decembrie 2022. La punctul 5 al ordinii de zi a Plenului CSM figureaza “Avizarea proiectului de Lege privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu” (vezi facsimil). Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea Legii 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicat in exclusivitate de Lumea Justitiei, luni, 19 decembrie 2022.

https://m.luju.ro/pensiile-magistratilor-intra-la-avizare-csm-a-programat-sedinta-in-care-va-dezbate-modificarile-la-regimul-pensiilor-de-serviciu-ale-judecatorilor-si-procurorilor-plenul-csm-se-intruneste-in-22-decembrie-2022-ca-sa-stabileasca-daca-da-sau-nu-aviz-pozitiv


nastyboy spunea...

Multumesc d-lui Rezea Huhu pentru gazduirea acestui extraordinar forum despre pensiile militare, probabil cel mai bine organizat din Romania. Multumesc si surselor mele la care faceam referire inca de saptamana trecuta. Spasiva. Acum avem material de comentat destul. Putem discuta in fel si chip despre draft. Important este ce va urma. Parere personala. Ma voi referi la doar doua aspecte, deocamdata. In primul rand, cred ca normele de aplicare vor fi foarte importante. In sfarsit, guleratii vor avea de lucru, macar pentru un Oskar, sa ne faca viata mai amara sau mai dulce, dar sa nu adauge la lege, totusi. Vor avea o misiune importanta, totusi. De asemenea, pot paria ca si CCR va avea mult de treaba, drept pentru care pana la vara se va mai discuta pe marginea draftului. Eu, daca as fi la CCR, as angaja de urgenta un doctor lingvist, masterand in gramatica limbii romane la Balşoi Universitet ot Sankt Petersburg. Acum înţeleg de ce bâietul de la Botşeni Budăi a stat pe video call cu Banca Mondială zile şi luni de zile, de era să il dea afara din guvern Ciuca al nost. Adică, cum, d-le Huhu, vine ecuatia asta, va rog sa ma luminati cu logica dvs, ? Daca avem x=ultimele 6 luni din ultimul an, y=ultimele 6 luni din ultimii 5 ani, z=ultimele 6 luni din ultimii 10 ani, cuantumurile corespunzatoare lor, respectiv, avem, in acelasi timp, x=y=z sau x#y#y#z? Se poate asa ceva, in acelasi timp? Eu ce luni din viata mea sa aleg, astea ultimele de acum sau alea ultimele de mai devreme? Se poate sa le iau, prin derogare, pe ultimele de anul viitor? Mersi. Revenim cand ne-om reveni. Prin video call.Il astept si pe cfi, poate ne lumineaza dansul pe gramatica, ortoepie si morfologie.THX.

Huhu Rezea spunea...

Gulerații din sistemul de apărare nu fac nicio reunuiune de avizare?
Structurile asociative nu au de ce să fie consultate pentru că proiectul nu vizează pensiile în plată.

Gigi spunea...

Un SITE "C.....L" se cheamă, ne spune ca min.Budăi,e pe cale sa isi dea demisia!Asta asa ca sa vedeti cu ce se ocupa unii stiristi!
In ce priveste acest draft,da,te poti baza pe el.In ce ne priveste,daca se va trece la recalc.cândva,se va face numai dupa ce se va schimba din temelii legea actuala.
Dar,daca vor purcede sa se faca,va fi o porcarie,gen gulerati,daca suntem lasati la mîna lor!Vom avea mult de discutat pe aici,pana ne va creste barba!

Huhu Rezea spunea...

Liviu P
Proiectul nu aduce nicio modificare bazei de calcul sau procentului de stabilire a cuantumului pensiei militare pentru pensiile în plată.
De unde ai înțeles că ți se modifică baza de calcul? Se modifica numai dacă se specifica expres, in proiect, ca la magistrați, că pensiile militare în plată se recalculează.

Leo spunea...

Într-un fel era de așteptat.
REFORMA avea ca obiect reducerea bugetelor și nu ELIMINAREA INECHITĂȚILOR.
Acestea se vor estompa în cam 7 ani de acum încolo. Cine o mai prinde.
Varșoviștii sunt cel mai mult loviți.
Ghinionul a fost cu PLAGIATORUL.
MERGEM ÎNAINTE CU FRUNTEA SUS ȘI CAPUL ÎNTRE GENUNCHI

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

N-am primit inca cuponul si foile de drum. Draftul? Bucuria mafiotilor, care vor sti sa-l fructifice dupa buzunarele lor, ca eu tot amarat voi ramane, ca si cei 68% țepuiți. Pai, media soldelor la mine va fi de 3000 lei, si ce poate sa-mi dea actualizat la anul 1989, cand am iesit in invaliditate, nu cand am iesit in limita in 2014, si neavand vechime complecta nu ma mai calculeaza la 65% ci la de la 62% in jos, asa ca ma astept de pe acum la cuantumul avantajos, daca mai ramane si ala in picioare.

Huhu Rezea spunea...

Leo
Abia aștept să treacă la CCR puținele excepții de neconstituționalitate ridicate cu privire a eliminarea prin ordonanță de urgență a art . 60 votat de Parlament.
Mai ales că și proiectul de respingere a OUG 59/2017 zace ascuns prin sertarele camerei Deputaților.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ar cam trebui sa-mi cer scuze, pentru ca noi, varsovistii, ramanem inghetati asa cum suntem, legea va fi pentru viitorii pensionari si nu pentru noi! Halal ,,reforme!''

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mare jeg plagiatorul! Mai votati PNL! NUMAI EL A REUSIT SA NE-O FACA! S-A DUS SI ULTIMA NOASTRA SANSA!ADIO!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/usr-desfiinteaza-proiectul-guvernului-pentru-reforma-pensiilor-speciale-reprezinta-o-modalitate-perversa-de-salvare-a-privilegiilor_2712440.html

Clawoodiu spunea...

@Vali - fiind de la MAI, il primesc (si) in cont, de unde pot sa il descarc in format .pdf .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/desfiintarea-pensiilor-speciale-ludovic-orban-pune-la-indoiala-obiectivitatea-judecatorilor-ccr-va-trebui-sa-modificam-constitutia_2712315.html

nastyboy spunea...

Cred ca nu vor mai avea incotro si vor purcede la actualizare. Fie ca CCR se va pronunta pe spetele in curs aflate pe rol, fie ca normele de aplicare ale facaturii recente de draft al noii legi de modificare a L 223, vor avea prevederi in consecinta. Numai ca guleratii vor fi obligati sa introduca termene mari prin Norme, in care va avea loc actualizarea, intrucat pana la sfarsitul lui martie 2023 se va savarşi si jalonul 214 care va contine alte si alte recalculari la legile pensiilor civile. Asadar, vor fi sume mari in joc de dat catre pensionari. Noroc că băietul Budăi ne va scapa de procentul 9,4%. Prin video call, desigur.

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Iar te bagi unde nu te pricepi.
Art. 28 din lege reglementează baza de calcul la stabilirea pensiei, nu la recalculare.
Expresia stabilirea pensiei este folosită juridic doar la deschiderea dreptului de pensie.
Trimiterea la art. 28 pentru recalculările potrivit articolelor 109 si 110 a fost făcută doar pentru pensiile în plată la data de 01 01 2016.
Tie ți s-a stabilit un drept de pensie militară. Altul nu mai vezi.

RD spunea...

Totuși Budăi spunea că proiectul va fi trimis când va fi acceptat de BM și CE. Și a fost trimis spre avizare. Ciudat proiectul.

luchy19 spunea...

Orban face jocul cuiva?

Clawoodiu spunea...

Recitind pct. IX din draft, nu rezulta de nicaieri ca se vor recalcula pensiile militare in urma unor noi optiuni pentru 12 luni consecutive din ultimii 5 ani, ci aia va fi regula pe viitor. La magistrati scrie clar ca in termen de 60 zile de la intrarea in vigoare a legii cei cu pensii in plata trebuie sa depuna optiuni pentru cele 12 luni alese (din 10 ani...), daca nu, se iau din oficiu ultimile luni de cariera, dupa care in termen de 6 luni se face recalcularea. Ce mi-a atras atentia este ca la pct. VIII, statutul functionarului parlamentar, calculul pensiilor se face la 65% din media veniturilor brute realizate in ultimile 12 luni inaintea pensionarii. Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului mediu brut, inclusiv sporurile. Pai asta au avut-o magistratii (si care prin proiectul asta vin si ei la regula pensii nete cel mult egale cu media salariilor nete) de aveau pensii brut egal cel mult cu salariul brut, dar prin impozitare rezulta o pensie neta mai mare decat salariu net (se oprea cam 43% impozit, CAS si CASS), in timp ce la pensie se opreste numai impozit de 10%. Trecem peste faza cu CASS de 10% peste 4.000 lei... Deci functiionarii parlamentari vor avea pensia neta mai mare decat salariul net... Altceva frapant este ca vechimea de parlamentar (deputat, senator), plus functii de demnitate publica, alese sau numite, sau posturi de inalti functionari publici (astia sunt fostii prefecti sau subprefecti, inspectori guvernamentali etc.) se socoteste ca si vechime la calculul pensiei de functionar parlamentar. Ori in prezent fostii parlamentari (re)primesc indemnizatiile in functie de numarul de mandate. Deci o activitate de 2 ori (ras)platita? Ce fac extraordinar niste functionari ca oricare alt functionar? Ca sunt iradiati de inteligenta parlamentarilor printre care se invart? Chiar nu inteleg de ce functionarii astia, de la piciorul lampii, au asa statut.

Huhu Rezea spunea...

@Nastyboy
Din păcate, din cele peste 470 de excepții care se află pe rol la CCR ...99% au ridicat excepții cu privire la neconstituționalitatea noului text introdus prin OUG 59, nu la incopmpetența Guvernului de a elimina prin ordonanță de urgență actualizarea reglementată prin lege, afectând serios pe viitor creșterea cuantumului pensiei militare.
Toate acele exceptii vor fi respinse de ccr ca neîntemeiate.
Introducerea unui plafon de cuantum pentru pensiile viitoare, cum a prevăzut art. VII din OUG 59/2017, era de competența Guvernului, prin OUG, putea s-o introducă oriunde în corpul legii, cel mai nimerit era după art. 30, dar nu în locul articolului care reglementa actualizarea.

M spunea...

Deci conform proiectului dacă cineva ia oskar tot anul, atunci acest spor îi aduce în plus 1,4% pe lună! Dacă ia numai 6 luni oskarul, îi aduce în plus 0,7% la pensie!

M spunea...

@Clawoodiu

Recitind pct. IX din draft, nu rezulta de nicaieri ca se vor recalcula pensiile militare in urma unor noi optiuni pentru 12 luni consecutive din ultimii 5 ani, ci aia va fi regula pe viitor.

Vă dați seama ce ar însemna recalcularea? În primul rând cred că fiecare are trebui să primească acasă un tabel cu veniturile lunare din ultimii 5 ani. Apoi să acorzi o perioadă pentru a face opțiunea, apoi faci recalcularea pentru fiecare, emiți decizia, aștepți contestațiile.....

Ar putea ca programul să calculeze automat cele mai bune 12 luni (așa cum ar fi normal nu să lase la latitudinea noastră că nu toți știm să calculăm).

Eu spuneam mai demult când se vorbea de scoaterea unor sporuri că nu ar fi o problemă dacă ar permite ca cei afectați să își aleagă altă perioadă de referință care i-ar avantaja! Așa și acum!

M spunea...

@Soldatul

Eu m-as caca pe acest draft de proiect de lege ,dacă as fi în Comisia Europeană

Dar nu ești! 😂

E un proiect care reprezintă un compromis!

Părerea mea e că magistrații nu o să lase modificarea pensiilor în plată. Dacă vor bloca asta prin CCR atunci se creează un precedent juridic interesant care ar putea bloca și pe viitor asemenea aberații!

O să vedem ce o să iasă! Până atunci bem un pahar cu apă și ne liniștim!

nr. 1 spunea...

Desigur, acest draft oficial este opera guleratilor si a smecherilor cu pensii de 5 cifre! Mai mult ca sigur , mai e mult pana la aprobare asa cum arata acum!Luptele sunt grele! Oricum, chiar daca smecherii vor reusi sa invinga temporar(pana in mai 2023 cand alizeul va bate din sens opus) , urmeaza pragurile de plafonare ori impozitare progresiva. In iunie 2022 din 1.001.403.266 lei -cheltuieli cu pensiile speciale(incluse cele militare), 470.000.000 lei sunt la politisti si jandarmi iar 350.000.000 lei sunt la militarii MApN. Deci, cu ce faci reforma cand peste 80 % nu intra in reforma! ????????Jalonul PNRR prevede fff clar ca toate pensiile vor fi reformate/recalibrate si va fi o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pentru cele in plata! Asa cum arata acum lucrurile, pensiile sub salariul mediu brut pe economie este posibil sa nu sufere modificari mari.La cele peste 6500-impozit total minimum 20% , la cele peste 10.000 lei, impozit total minimum 30% , la peste 15.000 lei, minimum 45--50%! Ca va ramane legea actuala ametita si abramburita e posibil insa judecarea se va face dupa cuantum nu dupa ureche!

RD spunea...

Soldatule prin recalculare si actualizate cu salariile din 2022, bugetul pensiilor militare ar creste, nu ar scadea.. Adica ar scadea mult mai putine pensii decat cele care ar creste. Nici nu poti recalcula prin neactualizare deoarece erau altfel salariile de acum 5 ani, sume mai mici. Pot supraimpozita in functie de anumite praguri pensiilor aflate in plata, insa nu scrie in jalon de asa ceva. Oricum, am stiut de la inceput ca o sa fie o nebunie cu reforma pensiilor speciale.

Lenovi spunea...

O simpla intrebare: in Parlament se pot aduce modificari la draftul pe care il avem acum? Si pentru dl. M. Nu mai veniti cu procente de astea penibile. Un Oskar iti poate aduce un plus de 700-1000-1200 etc la pensia neta fata de unul care nu l are. Nu platim facturi cu procente, ci cu bani. Ca unii merita sau nu, e alta discutie. Dar raman la parerea mea, nu poti adauga la pensie un spor pe care l primesti 6 luni, ca de fapt sa l primesti toata viata.

Paul Puiu spunea...

art. 28, modificat :
(1) Baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de bazã în ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevâzute la art. 3lit. a) -c), in care nu se includ:
…………………………………...
o) sporurile, indemnizatile si alte drepturi salariale acordate si personalului militar, politistilor si functionarilor public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, prevâzute n
anexa nr.II- Familia ocupationala de functii bugetare "Invatâmânt" si ni anexa nr.III- Familia ocupationalã de functii bugetare "Sanâtate" la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completârile ulterioare;
……………………………………
Nu se face referire stricto sensu care sunt sporurile care nu se i-au in calcul!!! Poate fi orice spor pe care il doresc politrucii sa nu fie luat in calcul!!!

bogdan spunea...

Daca problema este aproape inchisa, s/a trecut din nou la capra vecinului, sa crape dracu si ea daca tot ......

Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Problema este că gulerații trimiseră la țap capra nr. 2 ca să fete peste câteva luni capra nr. 3.

Dan B. spunea...

Desigur, magistrații pleacă la recalculare de la 80% din baza de calcul, iar toți ceilalți de la numai 65%? Ba chiar sunt incluse în baza de calcul și sporurile funcției lor?
Asta nu-i discriminare sesizabilă CCR?

Nu mai continuați cu așa-zisa nerecalculare a pensiilor militare, căci, prin extensia perioadei de la 6 la 12 luni, se va ajunge la „malaxorul” reformei PNRR. Pot avea de pierdut doar cei care și-au „înghesuit”, numai în cele 6 luni, „Oscar”.
Apreciez că se revine la prevederile Legii 164/2001, adică exact singura lege în baza căreia mi-a crescut pensia (și retroactiv), la 10.09.2010, de la 2800 la 3765 lei.

Brenda spunea...

Nu mai este timp,,,se intră în vacanță parlamentară

E. Cristescu spunea...

Avand in vedere ca la cei mai INFORMATI a existat un val de pensionari pe finalul anului - si nu cu data de 2 ianuarie anul viitor ca de obicei - as presupune ca noua metoda de calcul a pensiilor (nete) nu se va aplica celor iesiti pana-n prezent.

adi t spunea...

Domnule Huhu, dupa umila mea parere modificarile aduse de proiect vizeaza doar pensiile viitoare nu si pensiile aflate in plata, asta e si opinia dvs?Cu respect

E. Cristescu spunea...

M spunea...
"Deci conform proiectului dacă cineva ia oskar tot anul, atunci acest spor îi aduce în plus 1,4% pe lună! Dacă ia numai 6 luni oskarul, îi aduce în plus 0,7% la pensie!"
Nu stiu cum ati calculat dvs. La noi "sporul de excelentă" era de 50% din solda de functie, pentru toti care-l primeau (in limitele procentelor din fonduri si personal permise cf. legii etc.).

Huhu Rezea spunea...

@adi
De când a apărut primul draft, prin luna octombrie, tot subliniez că proiectul nu are dispoziții de recalculare și, ca atare, se. va aplica doar celor care își deschid dreptul de pensie după intrare a în vigoare a noii leg, așa cum s-a întâmplat după OUG 59/2017.
De aceea am si spus că apare a 3-a categorie de pensionari militari.

RD spunea...

Eusebiu Pistru (acuma PSD)


������Despre reglementarea pensiilor speciale.

Actul normativ urmează recomandările Băncii Mondiale și elimină numeroasele inechități care, pe bună dreptate, iritau opinia publică.
Fără pensionări la 40 ani și nicio pensie mai mare ca salariul!
Scade cota „specială” care se acordă beneficiarilor de pensii de serviciu. Proiectul respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR.

��Principii realizate prin propunerea legislativă:
��Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate.* Pensia nu poate depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate. (În cazul magistraților, pensiile în plată magistraților se recalculează după principiul enunțat aici).
��Se reduce baza de calcul de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR.
��Crește vechimea obligatorie în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru Justiție la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate.
Nimeni se mai poate să intre în specialitate pentru o perioadă scurtă de timp, la finalul carierei, pentru a beneficia de pensie specială!
��Se limitează drastic pensionarea anticipată a celor care dețin pensii de serviciu.
Regula generală este vârsta de 60 de ani.
În cazul magistraților, nu se pot pensiona anticipat dacă nu au minim 20 de ani vechime în specialitate, iar în acest caz, pensia scade cu 1% pentru fiecare an din diferența până la 25.
��Se reduc substanțial cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu,potrivit prevederilor PNRR
��Proiectul respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR și a fost realizat pe baza propunerilor Băncii Mondiale.

nr. 1 spunea...

Dle Lenovi, in Parlament aceasta parodie de draft(ma refer doar la modificarea L223/2015, restul nu am citit) poate fi modificata substantial. Va fi o dezbatere publica nu pe sub tejghele astfel incat sa fie respectate si jaloanele PNRR si principiile de baza ale PNRR: legi noi ale tuturor pensiilor inclusiv militare cu o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pentru cele in plata ! Nu prea e loc de intors! Simulacrul de draft a fost aruncat pe piata pentru testare cred ! În noua lege sunt prevăzute niște praguri, vor fi explicate de ministrul Muncii.
In-noua-lege-sunt-prevazute-niste-praguri-vor-fi-explicate-de-ministrul-muncii-a spus Presedintele Camerei Deputatilor recent!

Viorel spunea...

Lenovi. Iar dacă tu ai jucat 3 sau 5 ani de zile Solitaire ca și șef de compartiment cu indemnizație de comandă, în rest ai fost ofițer cu nr. și ți se iau în calcul la pensie 6 sau 12 luni din cei 5 ani când ai beneficiat de indemnizația de comandă (temporară), este bine ? Este corect ? Mai bine ai face un calcul cât îți adduce un doctorat, 120 de zile misiune=1.000 lei la pensie NEIMPOZABILI, peste 45.000 de euro celor cu 120 de zile misiune și vârsta de 25 de ani, etc. și amd. Cel puțin știi în ce procente se asigură oscarul, căror categorii de personal ?

M spunea...

@E Cristescu

Da, 50% din SOLDA DE FUNCȚIE! Solda de funcție e undeva la 35%-40% din pensie. Restul sunt solda de grad, indemnizația de comandă, gradații, alte sporuri.

1. De aceea 50% din 35% înseamnă cam 17%. Împărțind la 6 luni (merg pe varianta inițială a legii 223 când se luau 6 luni și consider că a avut toate cele 6 luni oscar) atunci înseamnă cam 2,8% în plus pe lună. Dacă prinzi doar 3 luni atunci ai în plus 2,8x3= 8,5%.

Dacă luăm propunerea legislativă atunci tot 17% - 20% îți aduce în plus față împarți la 12 luni.

Nu cred că ați crezut că oscarul aduce 50% din pensie! 😁 V-am văzut comentariile anterioare și sunteți om serios!!!!

2. Personal cred că faptul că solda de funcție aduce doar 35% - 40% din venit este COMPLET INCORECT! Dar asta e legea 153 (pe care eu am criticat-o mereu)

PS - pot să dovedesc ce am spus cu documente fiind în posesia unei decizii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Legea poate Pica la CCR, 100%, dar fiind acolo si magistratii nu pot da o hotarare ipocrita... Ultima sansa poate fi la UE, daca nu o accepta.

Viorel spunea...

E.P. Sugi mielul. O clică de mafioți de ambele sexe/partide, labă în labă unii cu alții. Au băgat înflorituri la magistrați pentru a ne prosti ca să rămână cu procentul de 80 spre 100%. La fraieri, 65% spre 0 (zero) dacă se poate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nr.1, da poate fi si aruncarea draftului pe piata sa testeze reactiile societatii, si vor fi multiple si vehemente.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Și atunci, pentru noi cei 80% dintre pensionarii actuali, ce rost mai are acest RAHAT DE PNRR în care ne-am pus atâtea speranțe de eliminare a inechităților și echilibrare cât de cât a pensiilor militare ? Concret. Vom rămâne cu pensile în stadiul actual stand cu mâna întinsă an de an în luna decembrie pentru o indexare fără valoare ?

Viorel spunea...

Domnule E. Cristescu. Ați fost cadru MApN sau MAI. Dacă ați fost la MAI vă cred cu procentul de 50%, dacă nu, însemnă că sunteți pe lângă.

M spunea...

@E. Cristescu

Completare

Cu cât ai mai puține elemente (vechime mică, fără indemnizație de conducere, grad mai mic) cu atât oscarul este mai important. Pentru un comandant de MU cred că oscarul îi aduce sub 15% (nu am date e pur și simplu o estimare).

În cazul meu, din cauza plafonării pensiei mi-au luat în considerare oscarul dar mi-au tăiat pensia suplimentară și sporul de vechime. 😂 Deci dacă scoatem oscarul nu pierd mare lucru!

Tot din experiență personală: eu am ales 6 luni când aveam oscar dar o funcție mai mică. Așa că oscarul nu mi-ar aduce nici măcar ăia 17%. Înțelegeți? Adică pensia de exemplu pe funcția mai mare dar fără oscar ar fi 5.200 de lei iar pensia pe funcția din urmă cu 4 ani, mai mică dar cu oscar, ar fi 5.380 de lei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pot paria ca, in urma acestui draft, care nu schimba aproape nimic la pensiile speciale, PSD va scadea in sondaje sub 25% -20% si PNL la 15%-10%. Romanii la vot nu vor mai iesi, mai mult de maxim 20%. Eu de ce sa ma mai duc la vot daca pensia imi ramane inghetata si nu mai exista sansa actualizarilor? Indexari de rahat sa ce? Tot saraci cu totii vor ramane, si care nu acopera real inflatia... Ce si pe cine sa mai votez? Pe cei care au distrus actualizarile, au eliminat reformele prin recalculari sa ramana pensiile militare inghetate in vecie, doar ca pensiile uriase sa ramana neatinse?, ca asta se va intampla real! Prevad un exod masiv de voturi, vrem sau nu vrem sa credem, catre Aur, si asa va fi. Vom trai si vom vedea, dar Patria
si mafia nu le vom apara de invazia lui Putina!

Viorel spunea...

Domnule D. Barna. Dacă dumneavoastră vreți pe Legea nr. 164/200, atunci vreau și eu pe Legea nr. 263/2010 să văd cum e pentru că sunt curios.

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Cum ar fi fost dacă?
Mi-amintesc că în 2011 făceau spume la gură secemediștii când au constatat că 80% dintre pensiile militare au crescut prin contributivizare și numai vreo 26 000 au scăzut pentru că nu s-a aplicat cuantumul mai avantajos.
Il reclamau pe Gabriel Oprea că a deturnat fondurile pentru apărare, mințind opinia publică de pretutindeni că va micșora pensiile prin trecerea pe contributivitate.
Iți dai seama ce ar fi fost acuma ca, după reforma PNRR, peste 70% dintre pensii să fie majorate?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, asa va fi, si vom ramane niste milogari cu mana intinsa la ei sa ne arunce resturi de laturoaie si gunoaie de la bunaciunile lor... Nu mai votez nimic si pe nimeni, hotarat, caci pana aici mi-a fost capatul rabdarii de ani si ani in sir! Ana, cu handicap grav cu insotitor, cu drept la ajutoare europene nu le-a primit si nici nu le va mai primi, ca alte mii de bolnavi cu handicap, un drept pe care nu l-au taiat nici useristii si liberalii, uite ca PSD a facut-o si pe asta cu laudosul ala mincinos de Budigai!

bogdan spunea...

Admin > Chestia cu capra si tapul e buna dar in concluzie tot pensionarii au de suferit. Urmeaza sigur o HG referitor la conditiile de munca, acolo va fi jale mare Nimeni nu va ma i putea reduce varsta standard cu mai mult de 6/7 ani. Am avut un comment nu a fost publicat , afost ceva neinregula cu el ?

Dan B. spunea...

@Viorel:

Aș vrea să cred că te-ai referit la Legea 119/2010 și OG 1/2011, nicidecum la Legea 263/2010, căci ai pierde consistent la pensie!
Până una-alta, Legea 164/2001 a dat o bază de calcul curată, fără sporuri, numai SF, SG, ÎC, Vechime, eliminându-se diferențierile între cuantumuri.

E. Cristescu spunea...

@M.
"Cu cât ai mai puține elemente (vechime mică, fără indemnizație de conducere, grad mai mic) cu atât oscarul este mai important. Pentru un comandant de MU cred că oscarul îi aduce sub 15% (nu am date e pur și simplu o estimare)."
Aveti dreptate. Acum incep sa inteleg: cu cat aveau functii mai mari trebuiau sa fie premiati mai des (la doua luni sau in fiecare). Ca sa compenseze procentul. Dar nu mi-ati... deviat atentia: suma castigata (valoare absoluta, in lei) creste INTOTDEAUNA cu valoarea soldei de functie.

RD spunea...

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/6811-lege-modificarea-pensiilor-serviciu-20122022

Publicat pe site: 20.12.2022

Proiect de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

Expunere de motive

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 20.12.2022 - 29.12.2022

nastyboy spunea...

Soc si groaza. Pe site-ul Ministerului Băietului Budăi a aparut modificarea, dar dupa ce a fost trimis draftul cu adresa oficiala spre avizare interministeriala. Adica, baza de calcul este media a 12 solde consecutive din ultimii 5 ani. D-le Huhu, va rog sa (ne) (îi) rectificaţi de urgenta. Opriti Planeta, vreau să cobor! Mare batalie de joc.

RD spunea...

Civililor nu le va conveni nimic până nu vor fi desființate pensiile speciale! E adevărat că majoritatea dintre ei nici nu știu ce fel de lege conține una specială, care diferă în prezent. Dar pensiile speciale nu vor fi eliminate! Și dacă vor dori, tot PSD, PNL și UDMR + minorități vor avea vreo 55% din Parlamentul României chiar dacă ar scădea. Nu sunt săraci milioane de români pentru că există pensii speciale! Și nici nu s-ar îmbogăți dacă s-ar desființa pensiile speciale!
Dacă voi credeți că prin recalculare pensiile militare ar scădea (per total) eu vă spun că greșiți. Bugetul pensiilor militare ar crește deoarece pensionarii ieșiți în perioada 2018-2022 nu sunt mai mulți decât cei cu pensia neactualizată.
Nu cred că acest proiect a fost făcut de capul lui Budăi! A discutat de atâtea ori cu BM și CE. Nu cred ca-și permite să mintă folosind numele BM și CE. Iar când zici USR tragi apa de la toaletă. De 6 ani sunt in Parlamentul României, iar timp de un an nu a mărit nici măcar pensiile din sistemul public. Vor ieși și ei ca nefiind așa de curați precum par! Întâi să fie atenți la AUR și apoi la PNL și PSD. Mai au puțin și vor fi al 4-lea partid din România.

nr. 1 spunea...

Luminati-va fata dragi comentaci! Stimabili comentatori ia uitati-va domniile voastre in decizia de recalculare a pensiei cf Legii nr. 223/2015 si veti citi (cred ca la majoritatea) ca: .......avand in vedere prevederile art 109 din L223/2015 , se recalculeaza pensia si se stabilesc......! A.Drepturi de pensie:.......Suma corespunzatoare Ordinului/Semnului Onorific.....B. Date care au condus la stabilirea pensiei militare de stat:.....6.Decorat cu O.M.M/S.O.S.P........7........-Spor pentru OMM/SOSP.......Deci pensia a fost calculata inclusiv in Baza Legii 80/1995 !Cititi acum art 109 alin 1 din L223/2015 (cu tot amalgamul de modificari si completari):Pensiile militarilor .........stabilite in baza Legii 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare devin pensii militare de stat si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi(L223/2015), in raport cu vechimea......si BAZA DE CALCUL stabilita cf prevederilor art 28, actualizata cf prevederilor legale care......alin 2 spune ca ....in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi ......se depune cerere ......CONCLUZIE ........SE RECALCULEAZA TOATE PENSIILE IN PLATA FARA ECHIVOC! Nu mai e necesara nici o precizare. Idei traznite gen.....legile si OUG actioneaza numai pentru viitor nu au ce cauta......Daca era asa, OUG 59 nu trebuia sa influenteze cu nimic pensiile in plata, OUG 114 idem, alte modificari legislative idem......Sunt convins insa ca si Legislativul isi va face datoria si va face precizari clare si la obiect astfel incat guleratii sa nu mai poata comenta !

IAR99Army spunea...

ptr. ,,soldatul,,
eu consider ca un pilot care in misiunea de zbor trebuie sa ia hotararea de catapultare sau primeste ordin de catapultare de la sol (cand la bordul avionului apar cazuri speciale, defectiuni, avarii, etc si nu mai poate stapanii aeronava) si nu o face aducand avionul la sol in conditii speciale salvand aeronava(care costa milioane de dolari) si riscandu-si viata sa , pai acesta merita sa i se dea oscarul. la fel in cazul unui inginer militar care face o inovatie sau o inventie ce aduce reducerea cheltuielilor de achizitie sau de reparatie alocate din bugetul armatei merita acest spor de excelenta numit oskar. sau un medic militar care inventeaza un aparat medical ori un tratament nou care reduce cheltuielile alocate in acest sens si salveaza vietile a zeci de militari ori civili merita sa primeasca acest spor. dar am observat ca acest oskar sa acordat in procente mari celor care au stat pe la birouri si au miscat niste hartii de colo -dincolo.

M spunea...

@E. Cristescu

😂 Cam așa!

Dar uitați un exemplu! Să luăm pe cineva cu solda de funcție de 10.000 de lei (e rotund să îmi fie ușor de calculat dar lucrând cu procente nu contează pentru că 50% tot jumate înseamnă și din 10.000 și din 1.000). Ok?

Solda de funcție: 10.000
Spor lucrări de excepție: 50% deci 5.000

Total= 15.000
Cât înseamnă din total oscarul?
5.000 din 15.000 înseamnă 30%!

Dar omul mai are și vechime (7x5%=35%)
Vechimea îi aduce deci 3.500 lei

Total= 18.500
Cât înseamnă oscarul?
5.000 din 18.500 înseamnă 27%

Solda de grad e mică deci o ignorăm

Indemnizație de comandă să zicem 20%
Deci încă 2.000 de lei
Total= 20.500
Cât înseamnă oscarul?
5.000 din 20.500 înseamnă 24%

Mai adăugați un spor de condiții grele, unul de confidențialitate, unul de antenă și ce dracu mai e și vedeți cum ajungeți ca oscarul să fie cam 17% din totalul pensiei!

Asta dacă a avut 6 luni, 50%. Dacă a avut doar 3 luni atunci e 5,8%.
Dacă mergem pe proiect și a avut 6 luni din cele 12 atunci are în plus 8,5%.

Cifrele nu mint! Dacă vrem însă să mergem pe dezinformare pentru a atinge scopul suprem al dezbinării.... aici atunci să îi dăm înainte!

PS. În exemplul dat să zicem că avem și sporul de asanare (50%).
Asta ar duce oscarul la 12%. 😂

Huhu Rezea spunea...

@nr.1
Nu te entuziasma. Articolele 109 si 110 din lege se aplică numai pensiilor în plată la data de 31 12 2015.
Nu se pot aplica drepturilor de pensie deschise ulterior acestei date.

RD spunea...

Înseamnă că toate pensiile speciale vor fi recalculate..

Comunicat de presă

Proiectul de modificare a pensiilor de serviciu a fost finalizat. Nicio pensie nu va putea depăși salariul primit în perioada activă



Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Documentul respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR, iar cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu se ajustează conform angajamentelor asumate.

Proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari.

Restul articolului:

https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6810-cp-proiect-modificare-pensiilor-serviciu-20122022

Viorel spunea...

YAR99Army. O întrebare, după care o să vă scriu un comentariu. Ați fost aviator ?

Huhu Rezea spunea...

Eu v-am invitat să comparați propaganda oficială sau oficioasă cu textul proiectului pentru a vedea dezinformarea si văd că unii cădeți în mrejele propagandei.

teo spunea...

A se vedea și analiza ARTICOLUL 15 din Constituția României
(1) Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.
Cred că de aici putem începe discuțiile în rest sunt pure speculații.

Leo spunea...

Ce este sporul de excelență ?
Păi este un fel de spor de impostură pt. doctorat izvorât din domeniul sporului de obezitate.
NU ARE NIMENI CE SĂ MAI FACĂ.
S-ar fi putut . dacă la CE ajungeau vreo 2000 - 3000 de sesizări despre dezmățul de la pensiile militare.
Așa nu mai cu Flavius și cu încă vreo doi care au mai scris pe acolo, LICHELELE au zis celor de la UE , că respectivii sunt niște nebuni frustrați , reformați cu probleme mintale din MFA.
Văicărelile post factum sunt INUTILE.

luchy19 spunea...

Ce atâta tevatura/sperietură pentru militari cu nici o pensie mai mare decât solda netă.
Păi acest fapt, cel puțin în MAPN, este demult aplicat. Nicio pensie, cred că de la 01.01.2018, nu este în plată la o valoare mai mare decât solda netă conform unui ordonanțe.

Clawoodiu spunea...

@RD - vorbind pe draft, in afara de precizarea de la magistrati, ca in termen de 60 zile trebuie de la intrarea in vigoare a legii trebuie sa opteze pentru 12 luni consecutive din ultimii 10 ani, dupa care in termen de 6 luni li se face recalcularea, la care dintre celelalte categorii de pensii mai regasiti precizari privind recalcularea? Celelalte pensii de serviciu erau limitate la netul mediei salarizarii din cele 6 luni alese prin OUG nr. 59/2017, la magistrati pensia bruta se compara cu salarizarea bruta, acum se va face si la ei pensia neta limitata la salarizarea neta. Ciudat ca la functionarii publici parlamentari se prevede calculul pensiei brute sa nu depaseasca brutul mediei salariilor brute... Cred ca este o scapare. Remarcabil este ca prin proiectul asta se modifica legea functionarilor publici parlamentari, se extinde si la personalul din structurile Parlamentului, care desfăşoară activităţi administrative, de gospodărire, investiţii, întreţinere-reparaţii şi de deservire, plus la cei numiti sau alesi in functii publice ori inalti functionari publici, dar care nu se regasesc in definitia parlamentarului public de la inceptul Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar. Oricum, nu inteleg logica acestor modificari legislative, dupa ei asta inseamna eliminarea pensiilor speciale?

DUMITRU FERARU spunea...

Cred ca o sa avem o surpriza placuta/neplacuta,pentruca a lasat posibilitatea ministerelor de resort sa hotarasca restul problemelor neclare.Eu cred ca se va recalcula toate pensiile militare,deoarece draftul a extins lungimea bazei de calcul de la 6 luni la un an.Problema care doare este actualizarea soldelor,cu cele de azi.De ex;In anul 2000 ,salariul/solda unui lt.col.era de aprox.6.000.000 leiechivalent cu 600 RON.Pentru pensie ,coeficientul era 4.Deci pensia calculata ,dupa legea 223/2015 este 2400 RON.Pensia bruta dupa contributivitate a fost 4000 ron .A ramas cea pe contributivitate.