Un produs Blogger.

marți, decembrie 27, 2022

Budăi, din nou despre pensii, în preziua ședinței de guvern

50 comments
In sedința de mâine 28 12 2022, Guvernul va face doar o 
-ANALIZA referitoare la PROIECTUL de LEGE pentru modificarea și completarea unor acte normative din. domeniul pensiilor de serviciu.

50 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am urmarit pe tv slalomul urias al lui Budai pe partia alunecoasa a pensiilor. Tupeist, fentos si mincinos, a evitat cu dibacie sa raspunda clar si concis la intrebarile vulpoaicei, Crețulescu Andreea. Etern imi va ramane antipatic si alunecos, ca si partia pe care face slalom la pensii! Doi bani numai dau pe vorbele acestui batranciog specializat in arta teatrala a inselaciunilor si promisiunilor desarte, nesuferit si antipatic pana la greată!

Brenda spunea...

Păi Dece nu îl întrebați pe ministrul dvs, sau pe Ciucă al vostru, că îl lasă pe moldoveanul asta da se amestece în probleme de pensii militare??

Huhu Rezea spunea...

Nu mai zice nimeni că pensiile militare nu sunt pensii speciale?
Titularul contractului cu Banca Mondială pentru reforma pensiilor de serviciu este Ministerul Muncii.
Dacă pensiile magistraților se recalculează, așa cum se precizează în jaloanele 214 și 215, unele surse spun că se vor recalcula și pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, ,,sursele” sunt tot de-ale lor, la brodeala sa ne abureasca, sa nu facem gât acum, de sarbatori ca sa li se strice Revelionul si vacantele, sa nu aiba surprize cu oameni in strada. Pe de alta parte, Aur parca le-a dat o palma, urcand in sondaje si a dat strechea in ei afland ca le-a devenit un concurent serios. Romanii nu vor mai iesi la vot, cu milioanele, vazand marile inselaciuni de la pensii, sub 25% prezenta la vot, si o zic foarte serios, PSD si PNL impreuna nu mai pupă nici macar sub 50% la voturi, poate 305, iar dupa scrutin va fi mare balamuc cu incropirea unui guvern majoritar, sabotat la greu de o opozitie masiva numeric, si abia atunci vor realiza ca mincinile si majorarile masive si uriase de la propriile lor venituri i-au adus electoral in sapa de lemn. Voturile celor din aparare, ordine publica si sig. nationala i-ar fi ridicat mai mult, dar, dupa fapte, vor primi si rasplata acestora prin necordarea voturilor sau absenta de la scrutin, in masa, ca si din partea civililor! Chiar s-a scris de o recalculare la pensiile militare, pe langa cele ale magistratilor, conf. PNRR, ceea ce nu mai cred o iota, stiindu-i destul de batuti in freze!

RD spunea...

Daca vor sa se recalculeze si pensiile militare avand in vedere ca trebuie sa scada prin jalon, nu ar trebui sa fie actualizate! Daca ar fi recalculate si actualizate, ar creste bugetul pensiilor militare si nu s-ar mai incadra in acel jalon. Sa nu uitam ca aproximativ 10000 de pensii speciale sunt in afara sistemului de pensii militare, iar de peste 10 ori mai multi beneficiari sunt ale pensiilor militare.
M-am saturat de surse domnule Huhu. Sa vedem ceva oficial! Probabil ca in curand...

Alkan spunea...

Prevăd ca vom primi cu minus la o eventuala recalculare. În proiectul de lege sunt enumerare numai sporurile care nu se includ la stabilirea pensiilor nu și cele care întra în baza de calcul.

mosmartin16 spunea...

Doar recalcularea pe principii sănătoase poate repara haosul și inechitățile de la pensiile militare ! Iar asta prin prisma condiționalităților externe...că s-a tot văzut în timp "cât de preocupați și pricepuți" sunt ai noștri guvernanți în ăst sens !

micutzul spunea...

Trebuie să fiți creduli rău să credeți că vor fi recalculate pensiile magistraților (din care multe vor scădea mult) și vor scăpa pensiile militarilor! Am impresia că ei stiau ce urmează încă de când CCR a spus că, cuantumul avantajos la necontributive e...VAX! Și au înțeles că nici nu pot să-și mai bată joc fiindcă nu mai au candidați!

CEZAR spunea...

@/Micutul...
Ma induiosezi pina la ..lacrimi...
Cita perspicacitate..cita logica....curat murdar coane Fanica
Mai acum 6..7..8 anisori ce ziceai ..??
Eu NU SINT MILITAR ..EU DORESC RAUL...NA...!!!!

benji spunea...

Domnul Budigăi a prorogat pentru 2024 indemnizaţiile prevăzute de legea 154 pentru seniorii şi urmaşii seniorilor....Slavă Ucraina, iar ne-a lăudat că le-am alocat cam 1/3 din bugetul apărării.

Mihai spunea...

Candva ,cu mult timp in urma spuneam ca o directiva europeana recomanda limitarea cuantumului pensiilor la maximul salariului incasat in activitate.
Uite ca directiva se transpune in lege.
Magistratii mult mai titrati in ale legislatiei decat militarii cu scoli militare au inteles trend si probabil il vor accepta.

Daca ati fi cunoscatori de legi si trend international in domeniul legislatiei muncii ati constata ca in sistemul romanesc nu se intampla nimic mai mult decat se recomanda.
Probabil ca pe astea se bazeaza si " baietul" de la Botșeni cand incerca sa ameteasca lumea cum ca ideile ar fi ale lui sau partidului din care face parte.

Ca sa va luminati inainte de anul nou livrez dlui Huhurez acest material ,din care poate va face un topic spre luare la cunostiinta a izvorului la nivel UE de norma juridica in materie de pensii.

Carta alba a UE in materie de drepturi sociale.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A52012DC0055

La buna lectura !

Mihai spunea...

PS
In continuarea comentariului precedent va redau doar un fragment din " Cartea alba a UE in materie de securitate sociala ,izvor de norma juridica in materie de pensii;


"Analizele anuale ale creșterii 2011[7] și 2012[8] ale Comisiei au prezentat principalele orientări pentru reformele pensiilor care contribuie la consolidarea fiscală favorabilă creșterii și vor asigura pensii adecvate și viabile. Aceste analize au evidențiat că, pentru a atinge aceste obiective, este important să se asigure un echilibru mai bun între anii petrecuți în câmpul muncii și anii petrecuți la pensie și să se promoveze economiile suplimentare pentru pensie. Mai precis, Comisia a recomandat următoarele:

(a) să se adapteze vârsta de pensionare în funcție de creșterea speranței de viață,

(b) să se limiteze accesul la regimurile de pensionare anticipată și la alte posibilități de ieșire prematură de pe piața muncii,

(c) să se încurajeze prelungirea vieții profesionale printr-un acces mai bun la învățarea pe tot parcursul vieții, adaptarea locurilor de muncă la o forță de muncă mai diversificată, dezvoltarea oportunităților de angajare pentru lucrătorii în vârstă și sprijinirea îmbătrânirii active și în condiții bune de sănătate,

(d) să se egalizeze vârsta de pensionare pentru bărbați și femei și

(e) să se încurajeze dezvoltarea sistemelor de economii suplimentare pentru pensii pentru sporirea veniturilor pensionarilor.

Succesul realizării reformelor pensiilor în conformitate cu aceste orientări va contribui la creșterea viabilității sistemelor de pensii și va ajuta astfel statele membre să ofere cetățenilor lor venituri adecvate la vârste înaintate inclusiv într-un context demografic mai puțin favorabil.

În mai multe țări (cel mai recent în CZ, EL, ES și IT, a se vedea anexa 3 privind ultimele reforme ale pensiilor), au fost înregistrate progrese în reformarea sistemului de securitate socială, în conformitate cu recomandările analizelor anuale ale creșterii. Cu toate acestea, necesitatea unor măsuri politice suplimentare este urgentă. Mai jos sunt prezentate componentele indispensabile unor reforme de succes, în conformitate cu analizele anuale privind creșterea."

micutzul spunea...

@ Cezar (șeful GAZ)
Băi surogat de șef de stat major de B. nu-mi pune mie în cârcă rahaturile tale! Sunt arhivele blogurilor și poți vedea că eu am spus că vreau lege pentru pensiile militare de serviciu. Tu vrei când contributivitate , când pensie agricolă, cand ajutor socialist!
Sictir!

nr. 1 spunea...

Este f putin probabil sa fie recalculate( si recalibrate) pensiile magistratilor iar pensiile militarilor sa ramana asa cum sunt acum cu zeci de inechitati si nedreptati. Vrajeala cu razboaiele la granite nu tine: deci parodia aia de draft aruncata pe piata prevede extinderea bazei de calcul pentru cei care vor iesi la pensie dupa intrarea in vigoare a legii, deci cei apti pentru front( acum sa judecam la rece un astfel de scenariu este pe moment cel putin doar in mintile inflacarate ale sustinatorilor celor cu pensii de 5 cifre) sunt taxati in timp ce bosorogii cu 5 cifre la aktiv care nu prea mai au de-a face cu concentrarea raman cu pensiile smecherite! Esxclus! In al doilea rand cei care s-ar inghesui sa iasa acum la pensie trebuie sa aiba in vedere intentiile clare expuse de mai multe ori de parlamentari cu pondere in luarea deciziilor despre impozitul progresiv(f posibil tot ce e peste salariul mediu brut pe tara sa fie taxat suplimentar) ori stabilirea unor plafoane pentru pensii functie de cuantumuri(nu de idei crete despre varsovisti si natoisti)! In concluzie recalcularea pensiilor militare este nu numai posibila ci si realizabila iar pentru majoritatea exista baze de date cu privire la calculul pe L263/2010 deci pentru partea contributiva!

Paul Puiu spunea...

Povesti sau basme de popa beat, pensiile militare au fost reformate de Olguta si Budai deja prin oug 59/2017 si oug 114/2018 in stil haiducesc🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬Nu se va mai face face nicio actualizare sau recalculare a pensiilor militare, vor ramane in forma actuala si doar vor fi indexate!!!S-ar impune doar corectarea indexarii suplimentare in sensul stabilirii unui coeficient unitar si nu diferentiat, pentru a numai exista discriminare intre generatiile de rezervisti!!!! Sa nu uitam ca cei mai mari platitori de taxe si impozite au fost cei care au trecut in rezerva dupa data 15.09.2017 si tot acestora le-au fost plafonate OMM, SOSP, pensia suplimentara si coeficientul de beneficiu pentru vechimea in serviciu peste 25 de ani plus ajutoarele la trecerea in rezerva!!!!

Relu spunea...

Sistemele de pensii au probleme si in tarile cu apa calda unde speranta de viata e mai mare si bataia de joc la locul de munca nu e asa mare ca la noi.

magda spunea...

Mamma mia... ce comentarii nastrusnice...Alo,treziti-va a trecut Craciunul/ Pai magistratii astia care ies la pensie intr-o veselie or fi oare atat de idioti? Sa nu stie chiar ei ce urmeaza sa li se intample? Iar in referire la mandra oaste romana,ramane cum am stabilit-cat va fi razboiul la granita( nu mai vorbesc sa reizbucneasca altul) nu vor umbla la portofele. Dupa aia...Dumnezeu cu mila. Daca ar vrea sa rezolve ceva inechitati,apai asta o pot face oricand si fara sa taie cuiva ceva dar se pare ca nu prea vor...Si stiti cu totii de ce...pe masura ce incaruntesti si puterile te lasa cu atat devii pentru ei un indicator in mod vadit lipsit de importanta.Nu e vorba aici doar despre noi ci despre toti varstnicii in general. Daca nu ai apucat cat ai fost activ sa pui ceva deoparte,greu este acum sa te lupti cu sistemul.Teoretic,nu ar trebui,dar practic, cu atatea sindicate si asociatii binefacatoare....patesti ca-n faza aia cu copilul care are multe moase dar care pana la urma ramane cu buricul netaiat/

Dromihete spunea...

Si cum se va face recalcularea Domnule H?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Consiliul european si PNRR au stabilit ca toate pensiile sa fie pe contributivitate, politicienii nostrii vor vraiste in pensiile speciale. Jalonul se pare ca nu iarta greselile si vom vedea un final scandalos, care deja a inceput in sedinta de guvern de azi.

Relu spunea...

@nr1: nu cred ca iti da voie codul fiscal sa faci impozitarea progresiva discretionar.

Dodo spunea...

Exact...buna intrebare. Cum vor face recalcularea....daca sursele spun ca vor fi? Incepand de cand? Din ce an? Sau in ce formula? Si ar mai fi intrebari...legate de actualizare. Sinceritatea surselor e plauzibila? Sau e ceva ...asa 50-50%?

nistortgv@yahoo.com spunea...

Ce se mai știe de disputa dintre curtea de conturi și casele de pensii privind cei 5% din anul 2016 care trebuia să intre în pensia recalculată și nu a fost acordată.

nr. 1 spunea...

Magistratii sunt singurii despre care CCR s-a pronuntat in dese randuri ca sunt protejati de legi si de constitutionalitate cu privire la veniturile din pensii , restul sunt la discretia legiuitorului in privinta cuantumului care la multi bosorogi, tocmai buni de stat pe front(chipurile! ) sunt cam excesiv de avantajoase! Ca timp de 1000 de ani pensiile militare ( aflate acum intr-o harababura si degringolada greu de descris si de ucis, se pare) vor ramane ca in tren , e posibil mai ales ca unii komentaci de popa tuns au hotarat ei ca asa va fi! La intrarea in vigoare a OUG 59 brutul soldelor la aktivi a crescut substantial taman cu valoarea cresterii impozitelor asadar ei nu au pierdut nici un leu, netul a ramas intact apoi a tot crescut in timp ce majoritatea pensiilor in plata au fost inghetate ori chiar au scazut la net! Intelegem noi tavarisci pp de ce tot trambitzezi dupa hajutoare, mai lunile trecute se laudau unii pe aici si pe dincolo ca au pierdut hajutoare de cca 60.000-70.000 $ ! Si sunt cei care au pensii de 5 cifre nu altii , majoritatea, cu pensii modeste si submodeste! Din fericire , rezbelul e departe de granitele noastre , avem multe mii de soldati straini superechipati cu avioane de lupta , tancuri, marina samd care apara frontierele, plus cei activi care isi vor face datoria(in cadrul Aliantei) asa cum si cei aflati la pensie acum si-au facut-0 la vremea lor , nu sta puterea Aliantei in bosorogii cu pensii de 5 cifre, pentru care se face tot tam tam-ul!

Brenda spunea...

Da, cum se va face recalcularea , adică recalculare la recalculare, că în 2015 ne-a mai tras o recalculare după ce eram le contributivitate și știți ce a ieșit , acum sanetem pe cuantumul favorabil.Pentru PENSIILE dinainte de ,1989, pe cele 12 luni , cel puțin la pensia soțului erau aceleași salarii și același grad și aceleași pe baza cărora au făcut tâmpenia din2016. Așa că ce vor face iar?

Alkan spunea...

Proiectul pensiilor de serviciu discutat în ședința de Guvern: șefii ÎCCJ, DNA și DIICOT, membrii CSM și Procurorul General se pot pensiona la orice vârstă.
În ceea ce privește pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

Cezar spunea...

Conform Plx-199
Punct@

adi t spunea...

Domnule Huhu, daca se va face recalcularera pensiilor militare ramane in plata cuantumul mai avantajos?Acest cuantum e deja prevayut in Legea 223 sau mai trebuie ceva modificari pentru a fi operabil__?Multumesc, cu respect

Unknown spunea...

Acum ieși budai la A3 și a spus ca și militarii întra în proiectul de lege.....

Sorin spunea...

Sunt opinii, pe media, ca legea de modificare a pensiilor speciale va fi respinsa la ccr din cauza de neconstituționalitate, respectiv nerespectarea principiului bicameralismului, în cuprinsul legii fiind modificări pentru legi care au camere diferite ca decizionale. Bineînțeles că a apărut și teoria ca a fost gândită în mod deliberat asa tocmai pentru ca să fie respinsa la ccr.

GG spunea...

@adi t Îmi cer scuze ca răspund peste dl.admin H.
Este o părere personala.
Da,sa rămână cuantumul mai avantajos,dar celui care i s-a diminuat pensia recalculataă ev.indexari,actualizări sa se aplice noului cuantum pana când aceste indexari va prinde din urma și chiar depăși cuantumul rămas în plată.

Și 2.Sa se recalculeze,dar sa se facă actualizarea pensiilor rămase în urma fata de sold./sal activilor,din 2018 când s_a aplicat l.153 etapizat.Altfel nu se va îndrepta nimica.

Caro spunea...

Zice guvernul asa :"În cazul pensiilor militare și ale polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie." Ce inseamna in opinia dvs actualizare la data deschiderii drepturilor de pensie, pentru o persoana care a trecut in rezerva acum 15 ani ?

Huhu Rezea spunea...

Caro
Dacă nu țâi pasul cu informațiile și comentariile de pe blog, nu mai pune întrebări banale?
Data deschiderii dreptului de pensie este data la care te-ai pensionat sau te vei pensiona.

Caro spunea...

Huhu
Asta inseamna ca nu exista actualizare pentru cineva pensiomnat in trecut. Nu mi se pare deloc banal, dupa atata vorbaraie privind actualizarea soldelor de grad si functie, pentru eliminarea inechitatilor.

Dan B. spunea...

În urmă cu ceva vreme, l-am apreciat pe CFI pentru „pana de creație”, în condițiile în care, din păcate, nu conectează nici creierul când așterne-n pagină.
Sunt de acord cu el, că nici PSD și nici PNL nu merită să le acord votul meu, însă, dacă tot nu am altă opțiune electorală, este evident că aș fi idiot să nu mă prezint în secția de votare, măcar pentru a-mi anula votul. Abia aici intervine stupiditatea și lipsa creierului lui CFI, care preferă să nu participe la ciclul electoral. Chiar și ultimul neuron funcțional l-ar „împinge” să uzeze de dreptul său de votant, căci, altfel, buletinul în cauză ajunge a fi contabilizat în partida unuia sau altuia dintre candidați, poate chiar unul care-l desfidă ca cetățean.

Dan B. spunea...

Iată și pe unul, Paul Puiu, care susține că cei mai mari plătitori de taxe și impozite ar fi rezerviștii de după 15.09.2017, ceea ce evidențiază superficiala dezvoltare a propriilor neuroni. Ba chiar „nr 1” a prezentat mecanismul creșterii salariului său brut de polițist, care să-i permită să predea soției același cuantum, ca cel din lunile anterioare.
Deci, creșterea brutului salariului său a avut menirea acoperirii noului sistem de impozitare, crescut prin OUG 59/2017 și impus spre plată rezervistului viitor.

Dan B. spunea...

Mai avem pe unul, pe aici, care desconsideră gramatica limbii române, cea care obligă la „grammar pedantry syndrome”, dar numai dacă nu a rămas „eroul” nostrum, „Soldatul”, ca absolvent a celor câteva clase din ciclul primar al educației școlare (nu am specificat termenul „intelectual”, căci, în neștiința lui, ….).
Așadar, „soldatul”, lipsit de minimul nivel al bacalaureatului, nu a avut acces în zonele intens ozonate, adică a fost mai prejos și decât nivelul de școlarizare al multora dintre comentatorii de pe aici.

Mihai f. spunea...

In cele 12 luni din ultimii 5 ani,se tot vb de sporuri..acel oskar ,ore suplimentare ..rămân ?



Liviu spunea...

Din cauza unor smecheri in special din MAI unde un subofiter/agent isi baga sporul pt SDSL la greu,ore suplimentare si Oscar iar din MApN din cauza asanarilor si Oscarului suntem scosi in fata de televiziuni si asimilati cu pensiile speciale!M-am intalnit cu un amic pompier si se lauda ca a iesit acum de la 1 decembrie la pensie cu 7 mii lei!Eu nu il cred dar parerea mea este ca la pensie nu mai trebuie luat in calcul Oscarul,sporul pt SDSL si asanarile!Iar la pensia anticipata partiala adica pe Apt Limitat sau Inapt nu trebuie dat suta la sura din net!Asta vad eu dreptate in Legea Pensiilor Militare!Nu mi se pare normal ca un subofiter/agent care a vwnit in sistem la 30-35 ani sa incaseze pensiemai mare ca un ofiter plecat de la 14 ani de acasa!

Alex spunea...

Noile reguli referitoare la cele 12 luni...e.t.c.se vor aplica doar militarilor care se vor pensiona in viitor.Nu este vorba de retroactivitate.Cine este"plesnit",asa va ramane.Vom vedea totusi cum vor arata normele metodologice de aplicare,care au ramas la latitudinea specialistilor din fiecare minister.Poate vom iesi mai shifonati.

Relu spunea...

@Liviu: si in pensiile civile se iau in calcul orele suplimentare si sarbatorile. Problema e a sefilor care permit exagerarea cu ele.Daca ar raspunde cumva pentru ele nu ar mai fi cazurile de fata.

Dan B. spunea...

@SOLDATUL

La cât ești de mic și de neputincios, până și literele mari de tipar cu care te-ai „botezat” îmi par o blasfemie la adresa mea.
„Pleșcarul” din mine apreciază că nimicnicia caracterului tău este evidentă, motiv pentru care și dialogul cu dta este, în fapt, un monolog, căci ești destul de prostănac pentru a dialoga cu cineva cu multe clase, deci superior intelectului(de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!) ce-l posezi.

Lenovi spunea...

Si la civili se iau in calcul orele suplimentare si sporurile pentru conditii grele . Dar nu cred ca unui civil care a lucrat un an, sa zicem , in conditii grele , i se va calcula pensia ca si cum ar fi lucrat 30 de ani doar asa. Lui i se va calcula ca venit mai mare , doar atat. Asta i diferenta intre modul de calcul . Un militar care a lucrat 4 sambete si 4 duminici in cele 6 luni, va primi toata pensia sporul respectiv, chiar daca toata cariera lui n a mai lucrat nici o alta sambata sau duminica

Dan B. spunea...

@Micuțul soldățel:

La cât ești de prost, nu poți decela adevăratul autor, deci ai rămas neștiutor!
Dacă în 1989 ai luptat, cred că erai ori sub masă (lupta cu scaunele), ori sub fusta mamei tale sau a vreunei putori, adică în genunchi, exersând pentru examenul oral.
Ca să mă pui în genunchi, nu-i suficientă forța fizică, ci și abilități neuronale, pe care, de fapt, nu le ai, stadiul tău de primitivism fiind un impediment în a-ți realiza proiectele.
Deci, fiind prea prost, tu vei fi „elevul” și eu „profesorul”, dar numai dacă cineva m-ar obliga la o acțiune umanitară, al cărei beneficiar ai fi.

Calinmihaib12 spunea...

● CITAT din "Caro spunea...":

"Zice guvernul asa:"În cazul pensiilor militare și ale polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie." Ce inseamna in opinia dvs❗actualizare la data deschiderii drepturilor de pensie, pentru o persoana care a trecut in rezerva acum 15 ani ?"❗

"28 decembrie 2022 la 17:13"

Încheiat CITATUL,

● COMENTARIU:

Caro: un militar trecut în rezervă acum 15 ani=FĂRĂ A SE PENSIONA ATUNCI,
iar în PREZENT,ar îndeplini condițiile de a obține o pensie militară.., BAZA DE CALCUL pt. stabilirea pensiei este media SOLDELOR LUNARE BRUTE,cf.art.28/ L.223/2015=AVUTE în 12 luni din perioa da aleasă, mare atenție, ACTUALIZATE, să zicem= în..PREZENT (AZI..!), adică CUANTUMUL acelor SOLDE BRUTE AVUTE vor avea NIVELUL realizat..în urma ACTUALI ZĂRII lor până în prezent= adică modi ficările în timp: de la nivelul AVUT, până la nivelul PLĂTIT: atenție: numai
la ELEMENTELE SALARIALE COMUNEI din structura S.L.B.) în prezent la MILITA RII ACTIVI..!;aceste SOLDE BRUTE AVUTE /=plătite=acum 15 ani și ACTUALIZATE așa cum am scris, sunt rezultatul ACTUALIZĂRII: ELEMENTELOR SALARIALE COMUNE din structura SOLDEI LUNARE BRUTE AVUTE = acum 15 ani,(=conform legii de salarizare,în vigoare atunci) , iar ACTUALIZAREA acestor elemente sa lariale se face conform legii de sala rizare a militarilor din PREZENT..!
(ideea e că, EVOLUȚIA în timp a S.L.B.
= SOLDA LUNARA BRUTĂ este..CRESCĂTOARE
chiar dacă aparent, coeficienții de ierarhizare au avut evoluții în "dinți de fierăstrău" (adică: "sus-jos"..),
variație COMPENSATĂ CRESCĂTOR prin creșterea progresivă a VRS= Valoarea de Referință Sectorială..!, astfel că,
în timp, CUANTUMUL S.L.B. a crescut până în prezent..! și concomitent, și pensiile actuale..!(erorile, discrimi nările și alte asemenea disfuncționali tăți în calcularea SOLDELOR și PENSII LOR MILITARE..,e o altă discuție..!).

M spunea...

@Liviu

1. Să înțeleg că în general sporurile pe care dumneavoastră nu le-ați avut trebuie eliminate? Dacă ați avut ceva sporuri probabil că alea sunt normale, îndreptățite și absolut necesar a fi luate în calcul la pensie! Nu?

2. Dacă unul a lucrat toată viața la asanare și a plătit impozit pe banii luați pe sporul ăla tot nu vrei sa i-l dai? Dar dacă a muncit 28 de ani din 30? Sau 27 din 30?

3. Nu văd de ce un subofițer nu ar avea pensia mai mare decât un ofițer! Putem sa6 discutăm despre ordinul de mărime!

Sense spunea...

@m, e normal. Cine a dat toată cariera (ideal și neterminata) mâncare la pești într-un birou, dorește ca ala care prin natura specialității și funcției încadrate a făcut asanari sa nu ia nimic. Adevărat spirit de corp. Dacă duci raționamentul pana la capăt afli, cu stupoare ca, ala cu asanari nu a ieșit înainte de vreme apt limitat cu palpitatii, ci celalalt.

Liviu spunea...

Pentru M!Chiar nu stii cate smecherii se fac?Cum la asanari sunt trecut tot felul de lingai care doar sunt trecut in OZU dar ei nici nu sunt in poligon la tragere si apoi asanare?Cum se da Oscar doar la cei pilosi iar unul capabil munceste de rupe si merite pauza?Cum cei din MAI se duc la financiar unul care vrea sa iasa la pensie cu unul mai tanar sa intrebe cat incaseaza cel tanar pe o tura de weekend si-i da banii si apoi fac schimb de ture!Ce ti se pare normal ca un subofiter sa incaseze salariu sau pensie mai mare ca un ofiter?

akord 75 spunea...

Distractie maxima !
M militianul vorbeste de asanari...poate de mlastina,el care habar nu are
Liviu si Sense ii explica lui M de sporuri oskar-uri(pe care M le are de mult-cum se obtin "lingand clante)" si alte rahaturi in care M e cel mai tare specialist...si culmea din M.A.I
Distractie la max!!😂😂😂

M spunea...

@Liviu

Nu știu domnule! Eu am lucrat 30 de ani la MAI și nu am luat niciodată SDSL. După cum văd dumneata probabil că ai lucrat la MApN pentru că ești specialist în MAI!

Noi, la MAI, nu aveam "asanare" decât pe funcțiile de la intervenții pirotehnice! Nu se pare stupid că unul care a lucrat toată viața cu muniție neexplodată să nu i se ia în considerare sporul pentru că nu vrei dumneata!

@Sense

Da! E motivul pentru care eu nu am scris NICIODATĂ că cineva nu merită ceva!
După cum văd e mare înverșunare să se taie la alții!

Viorel spunea...

akord global și Liviu. Vă dați cadre militare deștepte și competente, însă habar nu aveți despre unele regulamente militare. De ASANAREA POLIGONULUI în urma executării ședințelor de aruncare a grenadelor de mână ofensive / defensive se ocupă doar Sof. de arma geniu care are la bază și cursul (obligatoriu) EOD. Dacă unitatea respectivă nu are un astfel de Sof. se solicit de la eșalonul superior un Sof. din garnizoana respectivă iar dacă nici aceștia nu au asigură eșalonul de la o altă UM din altă garnizoană sau de la eșalon (dacă are). Nu orice puțoi se duce să găsescă și să distrugă o grenadă neexplodată să așeze lângă ea o încărcătură de trotil și să dea foc la fitilul ordinar. Dacă este numit Cezar sau akord global și din neștiință explodează trotilul sau grenada, ce răspuns dă Cdt. în fața procurorului militar ? Chiar credeți că își asumă responsabilitatea de a folosi cadre nepregătite pe domeniu / improvizații ?