Un produs Blogger.

duminică, decembrie 18, 2022

Marius Budăi a apărut din nou pe televiziuni

86 comments
Unde altundeva dacă nu la RTV ?
Zice că în luna ianuarie vor fi câteva zile de întârziere în plata pensiilor.
Despre proiectul legii pensiilor speciale zice că se află la Banca Mondială până mîine dimineață... pentru ultimele modelări înainte de a fi prezentat CE.


86 de comentarii:

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Brenda spunea...

Budai ăsta minte, are el
un motiv sa o tot bâlbâie, poate că așa i se spune.

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Gigi. Ce ai pățit tată ? Să nu zici că ai început deja sărbătorile umblând la damingeana cu vin sau vișinată.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand a inceput s-o ia pe ,,buneii, batranii si parintii nostrii, săracii de ei,'' la modul milogar si plangacios, de parca toti am fi niste sacrificati si rastigniti pe altarul saraciei si carora nu li se mai poate face nimic, caci statul asta mafiot si esuat este de parca s-a prabusit dupa un razboi mondial sau un cataclism iremediabil de reparat, dupa 30 de ani de democratie si europenism, sau in faliment si mai sarac decata acestia, mi s-a facut asa o scarba de parca aveam un broscoi in garleaja, vorba basistului mustacios si ober mafiot, Olteanu... Repeta aberatii, asta face, cat despre pensiile speciale si militare a spus ca se lucreaza la ele, dar numai dracul stie ce si cum lucreaza ei cu sefii clocari acolo, afirmand ca actul normativ va fi o lege, al carui proiect va fi discutat, asa cum imi amintesc ca s-a discutatsi Lg 223/2015 si nu i s-aschimbat nici o virgula in urma acestora si a miilor de propuneri venite de la rezervisti-societatea civila. O sa traim sanatosi si o sa vedem ce si cum, mult nu mai este, si se pare ca saptamana asta e propusa sa se faca public, daca au si aceasta dorita, cum au promis inca de acum doua saptamani ca o s-o faca.

Paul Puiu spunea...

Acum cand plata CAS-ului a fost anulată de CCR s-ar impune aceiasi soarta si in cazul INDEXARII SUPLIMENTARE adoptata prin OUG 168/2022!!! Eu m-am referit doar la INDEXAREA SUPLIMENTARA DIFERENTIATA ca este neconstitutionala si acordata cu dedicatie si nu la indexarea din oficiu de 5,1%!!! 😛Sa fim seriosi CCR pana la urma va înlătura inechitatile din cadrul indexarii suplimentare din OUG 168/2022 intrucat compensarea cu dedicatie numai are justificare pentru cei trecuti in rezerva pana la 31.12.2017!!!😜😜😜O indexare suplimentara cu un coeficient unic ar fi echitabil, normal si legal, la fel ca in cazul indexarii din oficiu de 5,1%!! Pentru a nu exista discriminare intre rezervisti trebuia stabilit un coeficient unic pentru indexarea suplimentara si nu diferentiat cum l-au stabilit politrucii de la PSD de la ministerul muncii, finante si apărării!!! Discriminarea in cazul acordarii indexarii suplimentare este evident neconstitutionala si numai cine iese pe plus sau in castig e multumit!l, adica cei trecuti in rezerva pana in 31.12.2017!! 🤮🤮🤮🤬🤬🤬Daca ar oameni de onoare cei privelegiati ar trebui sa solicite o indexare suplimentara cu un coeficient unic pentru ca celor cu pensii sub 3000 de le li se vor acorda ajutoare financiare suplimentare!!!

Huhu Rezea spunea...

@PP
Dacă asta e opinia d-tale despre indexarea suplimentară a pensiilor militare, fă bine și introdu acțiune la Curtea de Apel că OUG 168/2022 ți-a încălcat un drept(care?) și în subsidiar ceri sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate.
Vezi că @Stelică aproape a aflat cum se face o astfel de acțiune!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

PP, evita picarea in ridicol pentru doi bani pricjiti la o pensie dumnezeiasca! Fereasca sfantul de o recalculare pe minus la jalonul din PNRR, ca ala ar fi baiul grav si irecuperabil, tataie! Parol d'honnore! Sanatate!

M spunea...

Un domn (probabil USR-ist, o să vedeți de ce zic asta) spunea la televizor: înainte să plecăm de la guvernare am reușit să otrăvim pensiile speciale. Am fost destul de șmecheri sa băgăm asta în PNRR ca să constrângem pe oricine vine după noi să trebuiască să taie pensiile privilegiaților care fac parte din "sistem"!

Nu am prins de la început așa că nu am identificat individul....

M spunea...

@Soldatul

😁 Ce aveți domnule cu el? E dreptul lui să spună ce îi trece prin cap!

Măcar o face cu destul de multă decență și fără să ne înjure.

Eu zic că trebuie să fim de acord că alții pot avea opinii diferite de ale noastre! Nu credeți?

Viorel spunea...

Paul Puiu. Cu regret începeți să deveniți ridicol. Chiar atât de mult vă afectează pensia diferențiată încât de când a apărut acest Proiect de OUG și până s-a concretizat, continuând și în momentul de față să umplieți blogul cu acest subiect ? Credeți că un cadru militar sau polițist ieșit la pensie înainte de 31.12.2017 are o pensie mai mare decât a dv. ? Ziceți mulțumesc și aveți grijă să nu plângeți după ea când, conform PNRR o să așteptați mult timp un leu în plus până vă ajung ceilalți din urmă sau vă bagă o impozitare și vă aduce la nivelul lor. Lasați-o moartă că nu mai ține și după cum observ, nici pe blog nimeni nu vă mai susține. Dacă erați la limită, cei cu pensia până în 3.000 iar dumneavoastră aveați 3.001 aș mai fi zis. Nu se merită să vă faceți de doi lei.

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Negritoiu spunea...

Paul Puiu,
Tu esti om de onoare? Daca esti om de onoare,asa cum pretinzi altora sa fie,de ce nu ne spui cate sporuri a cuprins baza de calcul(a pensiei tale),denumirea si valoarea acestora,numarul orelor suplimentare efectuate in cele sase luni luate in calcul. De asemenea precizeaza daca dupa introducerea CASS-ului,netul soldei tale a fost afectat. Toate cadrele active la acea data au primit compensatii a.i. netul sa nu fie afectat. Incepand cu 01.01.2022 ai platit vreun banut pt.CASS? Tu sti foarte bine motivul pentru care indexarea suplimentara s-a acordat diferentiat pe transe de venituri dar o ti langa cu parerea ta. Ti se pare onorabil ca CFI(imi cer scuze fata de acesta pt.faptul ca i-am folosit numele)sa primeasca acelasi procent la Indexarea Suplimentara ca si tine? Daca raspunsul este DA te rog sa justifici afirmatia.
P.S.-Crezi ca este corect ca militarilor in retragere sa nu li se mareasca solda de grad? Ideia a fost lansata de un rezervist patruns de simtul corectitudinii,ca si tine.
-Ce grad militar ai avut la data trecerii in rezerva?

akord 75 spunea...

@Negritoiu
PP a spus ca a fost comisar-sef.La un moment dat huhu din motive de timp/spatiu/comoditate i-a spus "comisare" Oaiii ce suparat a fost ca nu i s-a spus si "sef"
Acum este colonel(r) cf legii.Pentru mine e "nimic" desi repeta la infinit cuvantul "privelegiat"(il gasiti aproape in fiecare postare uneori si de doua ori) Da,da exact cum am scris in afara de faptul ca are mari probleme cu folosirea cratimei...o foloseste oricum numai cum trebuie,nu!
Daca va raspunde altceva eu dovedesc imediat ca am dreptate, chiar cu postarile lui.

dar banuiesc ca in spate e Huhu care tocmai s-a intors azi de la "sedinta" in care s-a evaluat raportul,analiza si sinteza blogului....etc inclusiv starea de spirit
Toate au intrat in sintetizatoarele AI ca de asta a fost intrerupt accesul la blog
Se repeta periodic analiza si sinteza de regula lunar 😃
PS Pentru motive "motivationale/stimulative" mai este introdus si cate un PP tot periodic.Oricum ala care numea/considera, militarii in retragere "onorifici" are numele "Burebista"dar el nu e fals e in carne si oase si tot la MAI ca agent sef pr super ultra extra, tot la politienii civili...tanar pensionar "militar".Si-a dat seama doar cand i s-a spus ca intr-o buna zi va fi si el "onorific" adica "orice cal ajunge gloaba"
E drept ca unii sunt asa inca de tineri...nu dau nume 😃

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Negritoiu, ai pus degetul pe rana: Paul Puiu, care nume de Paul este al sotului iar Puiu este numele de alint al sotului, doamna fiind iesita la pensie dupa 2017 este posibil ca la gradul si functia avute sa-si fi tras oscaruri si sporuri cu traista, care bunaciuni si artificii dintr-un condei vor fi razuite, conform jaloanelor 14 si 15 PNRR ele spunand ca aceste sporuri sa fie curatate de pe ultima suta de metrii, adaugate dubios si discriminatoriu, fata de marea masa, inainte de iesirea la pensie, si abia atunci va avea de ce sa se supere, desi eu ma rog la Dumnezeu sa nu se intample asta, pentru ca nu ma bucura taierea prin reducerea pensiei a nimanui, stiind pe pielea mea ce drama este, in afara de cele ale celor cu doctorate copy paste si ale clocarilor gulerati din toate CSP-rile intregului sistem. Abia atunci flinticurile astea infinitezimale de indexari vor deveni ca firele de nisip, daca tragedia va lovi nemilos cu astfel de scaderi, si abia de atunci se vor putea face scandaluri cu strigaturi, ca la hora satului, dar nu pe astfel de nimicuri, care pe mine cel putin m-au lasat rece, pentru ca nu ma ajuta cu nimic cativa lei prapaditi, fata de o majorare prin actualizare!

bogdan spunea...

Pentru Viorel

Nu iau apararea nimanui si nici nu caut sa justific nimic dar da, se poate exemplul invocat de d/ta.
Cineva iesit la pensie august 2017 cu o suma iar eu iesit in 2021 de pe aceeasi functie cu pensie mai mica ( aceleasi date in baza de calcul difera doar ce explic mai departe.). Se gandeste cineva ca in anume an ( 2018 cred) TOATE functiile au fost date inapoi cu o treapta si ca cei nou numiti cu ianuarie.2018 nu au pastrat coeficientul din care proveneau ( hotarare DMRU aruncata in Decembrie sa nu se afle pt ca renuntam toti la rapoarte). Am fost ,,lectie invatata,, ATENTIE CE DORITI DACA VRETI SA AVANSATI. Deci se poate sa cada si gradul functiei functiei si coeficientul. DAR ASTA A FOST IN MAPN. Nu stiu in MAI, dar nu cred sa fi fost asa cu oamenii lor.

Paul Puiu spunea...

Negritoiu, tu si altii ca tine de pe blog, credeti ca toti rezervistii au fost comandanti de mari unități si au trecut in rezerva cu pensii de peste 5 cifre!! Tu trebuie sa intelegi ca in realitate pensia neta pe care o primeste un rezervist dupa data de 15.09.2017 este de 58,7% in urma plafonarii prin OUG 59/2017!!!Un ofiter superior specialist 1-3 nu prinde decat o pensie neta maxima pana in maxim 6500 lei doar daca a fost norocos sa aiba Oscar in media celor 6 luni inclus, in contrar nu trece nimeni de 5500 sau 5800 lei pensie neta!!! Ti se pare ca un cuantum net ca asta e foarte enorm cand multi dintre voi care ati trecut in rezerva pana la 15.09.2017 aveti cuantum cel putin egale aau chiar mai mari!!! Cine au pensii militare nete de 2500 -3000 de lei sunt probabil doar neterminatii care de la data trecerii in rezerva fiind foarte tineri s-au angajat sau si-au deschis firme din ajutoarele obtinute la trecerea in rezerva!!! O gramada de neterminați in 2002-2004, fascinați de cuantumul ajutoarelor consistente oe care urmau sa le incaseze au preferat sa părăsească armata si nimeni nu i-a silit sa o faca!!! Numai fraierii pot crede ca cei neterminati au ramas sa traiasca doar din pensiile militare pana acum!!!Se cunoaste ca in perioada respectiva ajutoarele la trecerea in rezerva au reprezentat o suma totala a soldelor sau salariilor pe care ar fi urmat sa le incaseze un militar pana la varsta la care trebuia ar fi trebuit sa treaca in rezerva la limita de varsta si ca sumele ajutoarelor au fost consistente!!!! Negritoiule Informează-te din surse mai credibile si mai sincere si dupa ce te vei edifica nu vei mai face astfel de afirmații!!!

Alkan spunea...

PP ... penibil!

Caro spunea...

Poate vor incerca sa amane platile in ianuarie ca sa castige timp pentru o lege privind CASS.

Paul Puiu spunea...

Viorele, faci parte probabil dintre rezervistii trecuti in rezerva pana la 15.09.2017 si e normal sa pledezi in susținerea acestei cauze, numai ca OUG 168/2022 se pare ca va avea aceiasi soarta de neconstituționalitate daca va fi adoptata de parlament!!! Nu ati constatat ca se tergiversează adoptarea ordonantei dupa pronunțarea deciziei de catre CCR???? De unde crezi ca guvernul va scoate atatia bani sa plateasca restituirea celor 10% de la CAS si indexarea suplimentara???? Pun pariu ca indexarea suplimentara pica la parlament avand in vedere efortul financiar pr care statul trebuie sa il faca in Februarie sau Martie 2023 pentru ca sa plateasca indexarea de 5,1%, indexarea suplimentara diferentiata si cei 10% de la CAS??? Chiar nu vreti sa gândiți, oare daca existau bani suficienți la buget ar mai fi existat indexare ma suplimentara diferentiata?????Cu siguranta indexarea suplimentara se ca evapora la adoptarea ordonantei de catre parlament datorita lipsei de disponibil!!!

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Cine ți-a spus că se restituie CASS-ul plătit în acest an? D-ta n-ai plătit și nici nu ți se majoreaza netul pensiei prin eliminarea CASS-ului din pensie.

DINU spunea...

Dottore Budai, cu facultate la Universitatea Spiru Haret, in perioada 2004 - 2008 (vezi CV), cel mai probabil forma de invatamant la distanta, pentru ca in aceeasi perioada era deja angrenat in Parlament,
Nu e clar ce poate omul asta?
Pentru cine a urmat o facultate isi da seama ce spun.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa omul asta, totusi, fata de altii, are in mana fraiele unui minister si el habar nu are pe ce lume traieste.
Asa e si cazul maestrului Ciolacu, cu Universitatea Ecologica, maestrului Câciu, cu Universitatea Romano-Americana si multi, multi altii. De altfel multi dintre ei doar niste nulitati cu diploma.
O fi pregatiti bine, cine stie. Daca au ajuns in functiile alea, se poate sa fie pregatiti.

Uitati ce spune omul asta aici
https://www.libertatea.ro/opinii/valeriu-nicolae-80-cv-uri-deputati-stat-capturat-impostori-3095845
Si astia gandesc si voteaza legi inclusiv pentru noi.
Ce pretentii sa ai la ei?
Ce legi sa gandeasca astia?
Ce solutii pot da acesti oameni?
Ce echitate pot promova acestia prin cadrul legislativ, cand ei nici nu inteleg despre ce e vorba?

DINU spunea...

Paul Puiu spunea ...

Inteleg ca vorbiti de un principiu, si sunt intru totul de acord cu ceea ce spuneti.
DA, in marea majoritate a cazurilor, cei pensionati in perioada 2016 - 2017 , au pensiile CELE MAI MARI pentru ca au beneficiat de OMM si pensia suplimentara iar PENSIA NETA NU A FOST LIMITATA LA SALARIUL NET.
Pensia militara calculata DUPA intrarea in vigoare a OUG 59/2017, este DOAR 58 % DIN PENSIA celor pensionati in perioada 2016 - 2017. A fost de notorietate publica asta, nu e o noutate iar lucrurile sunt destul de clare in sensul asta.
Aveti perfecta dreptate. In MAREA MAJORITATE a cazurilor, cei pensionati in perioada precizata anterior au pensiile cele mai mari, in comparatie cu colegi (cu aceeasi vechime si aceeasi functie) care s-au pensionat ULTERIOR intrarii in vigoare a OUG 59/2017.
Esye adevarat ca cei mai dezavantajati sunt insa (la fel, in marea majoritate) cei pensionati ANTERIOR anului 2016, pana la intrarea in vigoare la Legii 223/2015.
E drept si ca unii dintre acestia au beneficiat de sume consistente reprezentand salarii compensatorii, fapt de care eui insisi nu mai tin cont cand compara pensia lor cu a altora. Insa asa au fost legile in fiecare etapa si nu avem ce face.
Iar in toata aceasta chestiune, vorbim de principiu, nu de ”sa moara capra vecinului”.
Probabil ca ar fi mai bine sa nu mai privim lucrurile din punctul de vedere al vecinului, pentru ca toti suntem in aceeasi oala, in concret toti suntem bataia de joc a clasei politice.
Nedreptatile s-au produs cel putin odata cu adoptarea OUG 57 si OUG 59 si continua si azi, iar prin masurile adoptate, clasa politica nu a facut decat sa asmuta generatiile de pensionari militari unele impotriva altora. Cui foloseste asta stiti bine. Tot lor.
Sunt enorm de mari discrepante in special intre generatiile de pensionari iar cei in cauza le stiu și le simt cel mai bine.
Este de inteles pana la urma, ce poti sa gandesti cand, de exemplu tu ai o pensie de 5000 de lei, iar colegul tau (cu aceeasi vechime, aceeasi functie si varsta comparabila la pensionare) pensionat intr-o alta perioada, are o pensie de 7000 de lei? Ce corectitudine este asta?
Insa, cu toate astea, haideti sa nu mai atacam capra vecinului, indiferent care e vecinul, ca e cu salarii compensatorii consistente, ca e pensionat in 2016 - 2017, ca e pensionat dupa 2017. Pentru ca NU pensionarii sunt de vina, ci legile tampite adoptate de niste analfabeti functionali in decursul timpului, cu interes sau nu. Uitati-va pe CV-urile lor si va lamuriti singuri.
E doar o parere.
Pe de alta parte, cred ca administratorul blogului ar trebui sa insiste mai mult in directia asta, nu cum a facut-o in unele situatii (apropo de retinerea CASS din pensiile al caror cuantum peste de 4.000 lei).
Dpmv nu indexarea diferentiata era solutia echitabila, din contra cred ca este total incorecta.
Solutia corecta ar fi fost doar actualizarea pensiilor militare.

Boby spunea...

PENSII STABILITE PÂNĂ LA 15.09.201 7 și PENSII DUPĂ 15.09.2017 (acel To stabilit de către guvern)
Pensionar 2002 are pensia aproape egala cu cel din octombrie 2017,ambii au în plată cu 800 mai puțin decât pensionar 2021
Pensionar 2009 pensie în plată mai mica cu 200 lei față de 2021
De PRECIZAT ca cei din 2002 și 2009 AU PRIMIT solde la pensionare, primul a luat garsonieră iar al doilea a cumpărat auto nou (echivalat ca suma și valoare)
Pensionar 2016 are în plată mai mult cu 100 lei față de 2021
Pensionar 2019 cu OSKAR are în plată +900 lei față de 2021
Sumele sunt rotunjite
Cel mai în vârstă vedea problema "nu contează suma, perioada de încasare să fie cât mai lunga "
Cam așa stau lucrurile,comparând cu cineva din unitate, grade, functii,
CEL MAI AFECTAT ESTE PERIOADA 16.09.2017-31.12.2017 pensie egală cu cel mai în vârstă dar nu a încasat solde.
Nu sunt neterminati sau disponibilizați, toți cu maxim la momentul pensionării
CEI MAI ÎN AVANTAJ, cel cu OSKAR și perioada 01.01.2016-15.09.2017
Nu înțeleg cum puteți afirma faptul că celor începând cu 16.09.2017 nu le este oprit impozit și CASS dacă pe cuponul de pensie este trecut că se reține
In afară de impozit și CASS acestora le reține STATUL și diferența de la netul din brut până la pensia în plată
Toți avem pensia brută calculată identic, cei până la 15.09.2017 au pensia în plată egala cu netul rezultat din pensia brută, la cei începând cu 16.09.2017 AVANTAJ STAT, nu în pensia plătită acestora(STATUL BUGETEAZĂ BRUTUL TUTUROR PENSIILOR)
Până la 15.09.2017 PENSIA PLĂTITĂ este mai mare decât BRUTUL SALARIILOR alese, iar la cei începând cu 16.09.2017 PENSIA PLĂTITĂ este NETUL SALARIILOR alese
Nu este imposibil, cei din perioada 01.01.2016-15.09.2017, faceți o simulare a pensiei la netul salariilor alese, actualizați cu ce s-a oferit activilor după 16.09.2017, indexările alocate și arătați rezultatul la zi, și pensia Dvs p plătită acum

Paul Puiu spunea...

Huhule iar sustii aberatii, cand ni s-a calculat pensia oare suma plafonata sau retinuta cu titlu de cadou de catre psd in baza OUG 59/2017 din banii cui s-a retinut ??? Diferenta pana la Netul pensiei stabilit in plata pana la 58,7% pentru tine si altii din generatia ta reprezinta o suma neglijabila??? Cum poti sa sustii astfel de aberatii ca rezervistii de dupa data 15.09.2017 nu platesc impozite??? cand deja birul sau plafonarea impusă din oficiu de OUG 59/2017 pe care il suportam reprezinta deja mai mult decat un supraimpozit???? Dupa pe ai impus o plafonare a pensiilor militare care net raman in plata la procentul de 58,7% tu si varsovistii mai aveti si nemultumiri????Fara suparare, am constatat de multa vreme ca o mare parte din varsovistii neterminati de pe blog se plang cel mai mult si vor in continuare privilegii, la fel ca la trecerea in rezerva toata viata si daca s-ar putea pensii militare egale cu salariile celor din activitate!!! Obisnuiti-vacu ideea ca ati primit ajutoare la trecerea in rezerva precum si faptul ca ati avut posibilitatea sa va reorientati profesional cumuland pensia cu alte venituri din salarii sau dividente!!! Normal e fain sa fii varsovist neterminat si sa vrei contributivitate ca sa iti cumulezi vechimea in serviciu din armata cu cea din civilie, dar ar trebui sa nu uitati ca munca din civilie nu totuna cu cea care ati prestat-o cand erati cadre in armata sau politie!!! Apropo eram sa uit oare cati dintre neterminatii varsovisti s-au inscris in psd sau alte partide politice si au facut presiuni ca sa va fie acordate doar lor privilegii ca chipurile au servit patria si au fost fortati sa paraseasca sistemul pentru ca restul sa fie umiliti de clasa politica??? Intrand in partidele politice, cu predilectie in numar mare in psd, tot rezervistii mai ales varsovistii neterminati, devenind peste noapte politicieni, le-au sugerat colegilor de partid ideea din nou a contributivitatii si actualizarii pensiilor militare!! Noroc ca mai sunt unii politicieni destepti si printre activi care nu au pus botul la manevra lor!!! Stati linistiti baieti ca mai sunt destui care s-au prins in legatura cu planurile voastre pe care nu le-au acceptat pe buna dreptate!!!!

Huhu Rezea spunea...

DINU
N-am cum să spun că d-ta plătesti impozit si CASS din pensia finală care ți se calculează potrivit Legii 223.
Eu plătesc impozit si CASS din pensia finală stabilită de aceeași lege, pensie care nu poate fi mai mare de 102% din baza de calcul. Si eu puteam să ajung la 132% din baza de calcul dacă nu-mi limita pensia suplimentară și sporul de vechime la 85% din baza.
Dovada este că pensia finală nu-ți va crește după anularea CASS.
Confunzi impozitarea soldelor din activitate cu impozitarea pensiei.

IAR99Army spunea...

PP
te-a apucat grija neterminatilor ca sa plangi toata ziua pe blog ca indexarea suplimentara nu iti satisface asteptarile tale? pai neterminatii nu au plecat de placere din sistem, daca nici macar nu cunosti ca pentru a intra in NATO trebuiau reduse efectivele si desfiintate unitati militare, abtine-te macar si nu mai posta minciuni si prostii care iti trec prin cap. iar intrarea in NATO i-a avantajat pe cei care au ramas printre care te afli si tu, care a-ti beneficiat de oscaruri si alte sporuri care ar fi trebuit acordate si la ceilalti precum sporul de fidelitate si cel de lucru cu documente clasificate. cat despre salariile compensatorii eu iti spun din propria experienta ca au fost impozitate desi legea spunea altfel, inflatia a fost foarte galopanta in perioada restructurarii armatei si cam intr-un an de zile valoarea lor a scazut la jumatate si cunosc rezervisti care au incercat sa isi deschida o afacere si au pierdut si bruma aia de bani si apoi s-au angajat ca civili ca sa traiasca si nu in ultimul rand acele sume compensatorii s-au acordat in transe in functie de sumele alocate de mapn si oamenii nu s-au putut folosii de toata suma odata. au fost si 4, si 5, si 6 transe de acordare pe durata de 1 an la doi ani. asa ca nu mai vorbii ce nu trebuie, vezi-ti de treaba ta, tu aplici cu mult sarg doar : sa moara si capra vecinului. poate nu sti dar si civilii au primit salarii compensatorii cand au fost restructurati din fabrici si uzine, si la scurt timp au trebuit sa plece afara deoarece acei bani fie au fost pierduti fie si-au pierdut in scurt timp valoarea. eu am un coleg de promotie care a iesit la pensie ultimul din grupa, si care a lucrat mai mult pe la birourile mapn, care si-a tras oscarul si alte sporuri si care are cuantumul pensiei de 2-3 ori mai mare decat cuantumul pensiei mele. eu nu pot sa cer sa i se micsoreze pensia lui ca oricum nu imi da mie dar pot cere ca in situatia de aceiasi vechime, aceiasi functie si acelasi grad pensiile sa fie egale. fiecare cu norocul sau. cat despre neterminati si eu am fost unul dintre ei si cand a inceput restructurarea si desfintarea unitatii nu mi s-a oferit un alt loc de munca, in alta garnizoana. si da pot sa spun ca si eu am lucrat in sistemul civil dupa pensionare si mi-am rotunjit pensia cu stagiile efectuate dupa aparitia legii 223 adica realizate dupa 2015, caci cele realizate dinainte de 2015 mi le-au introdus la vechimea cumulata fara a beneficia si de bani. asa ca nu ne fericii tu ca si noi am fi vrut sa iesim la pensie la varsta legala dar ca sa intram in NATO statul ne-a sacrificat pe noi varsovistii si v-a facut voua locuri libere sa va bucurati de ,,binefacerile,, nato-iste. sa-ti fie rusine ca iti ataci colegii de breasla in acest hal si ii acuzi de parca ei ar fi cerut restructurarea si de parca ei ar fi stabilit conditiile de pensionare.


M spunea...

@Boby

Cred că aveți în mare parte dreptate!

După ce am citit postarea dumneavoastră m-am dus să iau decizia mea de pensionare. Am constatat ceva interesant: da, mi-au lăsat Oscarul dar mi-au tăiat pensia suplimentară. 😁

Exact cum zice și Huhurez și eu puteam să ajung la "132% din baza de calcul dacă nu-mi limita pensia suplimentară și sporul de vechime la 85% din baza".

Deci, pe documente, mi-au lăsat Oscarul dar au tăiat sporul de vechime și pensia suplimentară, adică ce am luat pe mere am dat pe pere...

Vali spunea...

Clar, exista un haos total in pensiile militare ! Nu vad de ce, nu se anuleaza acest oscar jegos si nedrept acordat ! PP are dreptate cand afirma ca procentele de suplimentare a pensiilor trebuiau sa fie uniforme-inflatia a operat pentru toti la fel ...nu??? Cei iesiti la pensie dupa 2018 nu au primit 1 leu din acele solde compensatorii, iar daca nu au primit oscarul au iesit cu o pensie modesta , mai mica decat a unora care au iesit inainte de 2018 !!!

Polman spunea...

Dupa parerea mea, o sa faca ,,ei,, o lege de urgenta cu trecere rapida prin parlament pentru plata cass-ului cat si sa vina in preantampinarea unei solutii asemanatoare in cazul oug 59...altfel tara o ia razna...cei mititei o sa ia pensii de 7000-10000 si cei barosani si oscaruiti, multi pe nedrept, peste 60000...Nu exista alta solutie decat o lege aprobata la urgenta.

Huhu Rezea spunea...

@Vali
Au știut ei gulerații de ce au pus data 01 01 2018 și nu cea de 15 09 2017 în diferențierea indexărilor suplimentare?
Este ca si o recunoaștere că pensiile calculate anterior n-au beneficiat de creșterile aduse de L 153/2017 si de sporurile cu care s-a umflat baza de calcul.

Soluția rezonabilă este aducerea tuturor pensiilor militare la MOMENTUL TO prin recalcularea după aceeași formulă de calcul la valorile soldelor de funcție si grad pentru anul 2023, eventual și în calculul contributiv, păstrarea cuantumului mai avantajos până când este depăsit de indexările ulterioare, supraimpozitarea celor nesimțite.

Paul Puiu spunea...

IAR99Army, asculta tinerete, eu am trecut in rezerva la 52 de ani in ianuarie 2020 cu o vechime de 32 de in serviciu!!!Trage o concluzie cata vechime aveam in perioada 2002-2004 cand ati plecat voi??? Pana la trecerea in rezerva am prins o gramada de generatii inclusiv neterminati ca voi!!! Am putut trece in rezerva si in 2016 si 2017 dar m-am gandit ca eram prea tanar la vremea respectiva si nu m-am gandit la bani cum ati facut voi neterminatii!! Ce vreti acum sa aveti pensii militare actualizate ca la nivelul activilor din L 153/2017 cand voi nu ati prins nici L 284/2010 dupa ce ati incasat sumele consistente din urma ajutoarelor la trecerea in rezerva!!! CCR a stabilit ca fiecare rezervist sau pensionar civil beneficiaza de un cuantum al pensiei in baza legislatie care era in vigoare la data trecerii in rezerva sau trecerii in pensie!!! CCR a mai precizat ca in limita bugetului, leguitorul POATE sa indexeze pensiile in cazul militarilor sau sa mareasca punctul de pensii la cele civile de stat!!!! Deci normal o indexare echitabila, fie suplimentara, trebuie sa aiba un coeficient sau procent egal pentru toti indiferent de data trecerii in rezerva!!!!

Paul Puiu spunea...

IAR99Army, asculta tinerete, eu am trecut in rezerva la 52 de ani in ianuarie 2020 cu o vechime de 32 de in serviciu!!!Trage o concluzie cata vechime aveam in perioada 2002-2004 cand ati plecat voi??? Pana la trecerea in rezerva am prins o gramada de generatii inclusiv neterminati ca voi!!! Am putut trece in rezerva si in 2016 si 2017 dar m-am gandit ca eram prea tanar la vremea respectiva si nu m-am gandit la bani cum ati facut voi neterminatii!! Ce vreti acum sa aveti pensii militare actualizate ca la nivelul activilor din L 153/2017 cand voi nu ati prins nici L 284/2010 dupa ce ati incasat sumele consistente din urma ajutoarelor la trecerea in rezerva!!! CCR a stabilit ca fiecare rezervist sau pensionar civil beneficiaza de un cuantum al pensiei in baza legislatie care era in vigoare la data trecerii in rezerva sau trecerii in pensie!!! CCR a mai precizat ca in limita bugetului, leguitorul POATE sa indexeze pensiile in cazul militarilor sau sa mareasca punctul de pensii la cele civile de stat!!!! Deci normal o indexare echitabila, fie suplimentara, trebuie sa aiba un coeficient sau procent egal pentru toti indiferent de data trecerii in rezerva!!!!

reddog spunea...

Huhu
Și acordarea ajutoarelor.
Fără asta reforma nu are niciun sens.

luchy19 spunea...

Să nu spun ceva greșit, dar din ce îmi aduc aminte ,în februarie 2022 când am fost chemat la Serviciul personal pentru a completa raportul ce urma să fie trimis către CPS MAPN, cu cele 6 salarii am observat că în acel raport era opțiunea ( căsuța cu bifă) unde puteam opta pentru calcularea pensie după altă regulă ( lege/ contributivitate ?).
Nu am fost, însă foarte atent la acest aspect și oricum nu avea cine mă lamuri la acea dată, cred eu.
Poate sunt colegi care au observat în detaliu acest aspect și l pot explica. De ce s a păstrat în raport această opțiune?!

Huhu Rezea spunea...

@luchy
Opțiunea a fost valabilă până la 31 12 2020.
Au uitat să schimbe formularele. Nu s-au obosit ei finanțiștii să calculeze pensia și în varianta contributivă, deși legea îi obliga. Au contat pe evidenta lipsă de interes a cadrelor active de a se documenta cu privire la legislația pensiilor.

Relu spunea...

@luchy: stai linistit ca nici acum nu are cine te lamuri.

luchy19 spunea...

Trebuia să se respecte această regulă de a-ți calcula pensia în ambele variante iar tu ca viitor pensionar să alegi varianta pe care o considerai bună și atunci, zic eu nu mai exista această polemică cu sau fără....!

Gigi spunea...

Nu este ceva iesit din comun ce vedem pe diferite canale de comunicatii,inclusiv p3 aici.Am vrut sa intervin de cateva Ori,nu am putut,am probleme tehnice.
Acesti imbuibati ai sortii sunt suparati ca au luat suplimentul la indexare mai mic si la cuantumul lor de Xxxxx,nu le iese .Nu va e,mai rusine,voi chiar nu realizati diferenta dintre pensia voastra si a ynui amarat care a iesit prin anii trecuti,10-20-25 de ani?
Pt.PP,mai baiatule,tu faci de râss breasla pol.pt.ca sustii niste prostii,nu ti-a junge 10.000?Ce ai facut tu,mai comisarule de ai de 3-4 ori pensia ca unul ca tine ieși acum 10-20 de ani?

vasile spunea...

Huhu are dreptate. financiarul nu a mai calculat pe partea de contributivitate, mentionand ca oricum pensia calculata dupa noua lege era mai mare. Totusi a fost doar o optiune, pe care nu am bagat-o in seama.

bogdan spunea...

Oare sa fie guvernul atat de pasiv la hotararea CCR ? Sa nu fi stiut de ea ? Sau este o masura de compensare ( impreuna cu plafoanele) a ceva a ceva ce nu se ,,acorda,, pensiilor limitate la venitul net. Suna ,,conspirationist,,.....

Huhu Rezea spunea...

PP
Dintr-o postare anterioară rezulta că ai vechime în serviciu de cca 20 de ani.
Poate ai vechime cumulată 32 ani, compusă si din sporul pentru condiții de muncă.

Leo spunea...

Dacă băietul nu pune în transparență decizională până la Crăciun proiectul legilor speciale , atunci cu siguranță CE i-a dat din nou cu proiectul în cap.
Iar băietul + ăsta nou și incompetent de la MFA + eroul de iraQ ar trebui să plece URGENT.

Caro spunea...

Devne evident , se poate observa clar si pe acest blog, ca astia de la guvernare au reusit sa sadeasca vrajba intre pensionarii plecati in rezerva in perioade diferite. As spune insa ca : 1 timpul nu se mai intoarce, sa privim doar spre viitor, 2 vorbim despre o lege a pensiilor militare si dupa cate stiu eu, politia este civila si ar trebui o lege separata pentru pensiojnarii din aceasta structura. Am evita , ca militari, statistici eronate si drept urmare opiunii negative ale societatii.

DINU spunea...

Huhu Rezea spunea...
"DINU
N-am cum să spun că d-ta plătesti impozit si CASS din pensia finală care ți se calculează potrivit Legii 223.
Eu plătesc impozit si CASS din pensia finală stabilită de aceeași lege ... "

Imi pare rau, dar faceti aceeasi greseala.
Impozitele si taxele se retin din brut.
Desi nu am cum sa cred ca nu stiti asta, deduc ca nu vreti sa spuneti lucrurilor pe nume. Pentru ca SI EU am platit/platesc CASS din pensie.
Faptul ca la mine nu a influentat netul pensiei se datoreaza plafonarii la salariul net.
Diferenta pana la pensia neta corespunzatoare pensiei brute calculate, este retinuta de stat in intregime, iar de la 01.01.2022, din aceasta diferenta se retine si CASS.
Deci, SI toti cei pensionati dupa 15.09.2017 PLATESC CASS, la fel ca oricare altul.

Ca cei pensionati in perioada 2016 - 2017 au fost in marea lor majoritate cei mai avantajati in ceea ce priveste cuantumul pensiei calculate prin faptul ca pensia nu a fost limitata la salariul net, e o alta discutie.
Desigur, in raport de cuantumul pensiei, acestia au fost simtit poate mai putin introducerea CASS fata de cei pensionati inainte de 2016. Dar si asta e o alta discutie.
Asa au fost date legile. Repet, de indivizi care pana mai ieri erau carciumari, mecanici auto etc iar acum sunt parlamentari. A nu se intelege sub nici o forma ca as avea ceva cu meseriile enuntate si altele asemenea. Din contra.
Aici vorbim de indivizi care sunt analfeti functionali, adica din aia (numiti-i dumneavoastr dupa cum considerati) cu diploma. Si astia dau/voteaza legi.
Probabil ca atunci cand vom intelege cu totii asta, lucrile se vor schimba.

IAR99Army spunea...

PP
daca tu ai vechime cumulata de 32 de ani ei afla ca eu te bat la c...iur asa neterminat cum spui tu ca sunt eu te anunt ca am 43 de ani vechime cumulata cu anii lucrati inainte de 2015 plus inca vreo 7 ani lucrati in civilie dupa 2015 si anul asta mai tinerete eu am facut 65 de ani si am luat si o pensie din sistemul public. ei ce zici mai invidiosule ne mai putem compara ? tu stai si comenteaza pe bloguri, taie frunza la caini in continuare si plange de mila altora si cere sa ti se dea si tie. iar tu nu ai iesit la pensie nu ca nu ai vrut dar nu puteai sa faci si altceva in civilie, eu stiu ce am lasat in urma mea cand am plecat din sistem numai daia de nu faceau nimica stateau toata ziua la umbra altora. tu uitat-te in continuare la capra vecinului si roadeti unghiile de invidie. nu sa fim uniti unii dintre astia cu oscaruri semnati numai invidie. pana acuma astia iesiti dupa 2017 a-ti stat linistiti ca pe voi nu va atinge nimeni, cand am facut apel la voi sa veniti la proteste, langa noi ne-ati dat cu flit. ei uite ca acum v-a venit si voua randul sa simtiti pe propi-ai piele ce va spuneam noi.acum zerourile alea pe care le-ati luat unii meritat altii nemeritat incep sa isi piarda din valoare. dar nu va retine nimeni sa va inscrieti in asociatii ori sindicat sa iesiti si voi in strada, sa mergeti prin salile de judecata si sa vedeti cum pierdeti cu dreptatea in mana si sa simtiti umilinta si batjocura celor de la putere. poate asa intelegi si tu ca nu am plecat de placere din sistem ci pentru ca nu am avut alta alternativa si fiind inginer de profesie am luat hotararea de reconversie, fapt care mie cel putin mi-a reusit . dar sa vii tu un neica nimeni si sa ne spui ca am urmarit doar salariile compensatorii este prea mult sa iti admit jignirile. daca esti asa de tare vezi ca poti munci pana la 70 de ani si poti castiga si tu un ban in plus, cinstit si curat.

Huhu Rezea spunea...

@DINU
Cam nefuncțional.... funcționezi d-ta!
Pe mine nu mă obligă nimeni să plătesc impozite și taxe dincolo de cuantumul stabilit de lege, respectiv peste cuantumul calculat prin aplicare cotei de 85 + sporul OMM. La mine cuantumul brut este real iar impozitele si contribuțiile din el sunt tot ale mele, reținute conform Codului Fiscal.
Nici pe d-ta nu te poate obliga nimeni să plătești impozite si contribuții din pensia netă calculată potrivit art. 60. La d-ta cuantumul brut este ceva virtual și nu-ți aparține cu titlu de pensie militară, dacă cuantumul pensiei ce ți se cuvine este plafonat la media soldelor nete.
Este o smecherie ordinară prin care se mărește artificial anvelopa bugetară brută cu pensiile militare... din care se poate cheltui netransparent diferența dintre netul fiscalizat și netul calculat potrivit art. 60.

mosmartin16 spunea...

Casa de Pensii a MAI, comunicat :CASS reținut anterior publicării deciziei CCR în MOf nu se restituie ! Deci, cine doar prin "trebonale" mai poți spera la ceva !

RD spunea...

Deși nu se încarcă siteul, am găsit pe Google..

Comunicat important - Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.
acum 4 ore — În consecință, suspendarea prevederilor legale în legătură cu reținerea CASS din cuantumul brut al pensiei militare de stat care depășesc 4000 lei se ...

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea

Toate pensiile militare au o singură formulă de calcul care stabilește brutul acestora
Incepând cu 16.09.2017 există :
-Pensie militară brută
-Pensie militară netă conf. art. VII, pct. 1 din OUG 59
-Pensie netă în plată, stabilită potrivit art. VII, pct. 3 din OUG 59
De ce vedeți virtual brutul pensiilor de după 15.09.2017 dacă este stabilit identic
ca până la 15.09.2017
Dacă OUG 59 era aplicabil și la cei până la 15.09.2017, vă erau diminuate pensiile la 58,5 % din brutul salariilor alese ? ( 58,5% din brutul salariilor, nu 58,5 % din 102 % brutul pensiei)
Trebuie găsite discuții care să apropie (formula de calcul și pensii în plată la fel pentru toți)
In Legea 223 s-a stabilit ca până la 31.12, 2020 posibilitatea de calcul în ambele variante, dar nu convenea celor care calculau, și îndrumarea era bifarea doar pe 223
De ce nu veniți cu un calcul pentru o pensie stabilită anterior 15.09.2017 cu plecare de la netul salariilor alese, adăugați actualizări conform cu ce s-a dat activilor după 16.09.2017, indexările acordate, și o comparați cu ce primește acum, să vedem dacă s-a pierdut neprimind actualizări, s-au au câștigat ca nu le-a fost redusă la netul dalariilor în 16.09.2017

Viorel spunea...

Domnule Leo. Aveți perfecta dreptate. Să plece domnul Budîi și să vină LOV. Tot nu ați înțeles că ceea ce a prezentat la CE legat de SNAOPSN pe Jalonul 215 este OPERA domnului Gl. (PM / nu pușcă mitralieră) și a celor lăsați de dânsul în sistem, zis gulerați ? MApN nu este condus de actualul ministru ci de către domnul Ciută. Ce mi-ați dat, asta am prezentat, nu este bun și nu primiți banii, să răspundă primul ministru, asta dacă este din vina MApN și nu a altor ministere, gen MJ.

Gigi spunea...

Noi,am fost impartiti de mult in mai multe categorii de pensionari militari,in functie de anul iesirii din sistem,de legea care opera atunci si cu voia d.voastra,din interesul vreunui boss aflat in prag de pensie sau al vreunui gulerat care nu a realizat ca,undeva-cândva,se va intoatce magaria impotriva lui,a guleratului(n-am gasit alta rima).Speram,ca mereu am sperat,faptul ca va fi mai bine cu implem.pnrr astuia,dar tare ma tem ca....mai bine tac!

Paul Puiu spunea...

Huhule, ca sa moara unii de ciuda, iti fac cunoscut ca in dreptul rubricii pensie cumulata 4+5 din decizia mea scrie 44 ani, 8 luni si 16 zile!!!!!!O fi mult o fi putin, eu zic ca pot dona la neterminati daca vor ceva!!😉😉😉La vechime efectiva 1+3 imi scrie in decizie 31 de ani, 2 luni si 16 zile!!! La fel pot dona la neterminati niste ani!!!Daca se puneau si anii lucrati pe vremea lui Ceasca in civilie inainte de scoala, ca asa erau vremurile trebuia sa imi mai bage vreo 2 ani!!! Lasati-o moarte cu contributivitatea ca multi dintre voi veti intra pe deficit sau pe minus!!!!
A-si diri Huhule sa imi postezi comentariul la care faci tu referire cu 20 de ani vechime, ca eu atunci numai scriu nimic pe globul tau!!!
Ptr Gigi: Gigi am pensie neta cu 4 de zero si cu cifra 6 in fata si un pic si am fost comisar sef si specialist 1, ti se pare colosala pensia mea obtinuta in ianuarie 2020???? Ce vrei acum sa iti fac si tie o donatie???? Ca sa iti raspund vis a vis de cele sustinute de tine iti transmit urmatoarele: cune nu e multumit de pensia neta sa numai astepte privilegii sau pomana de la guvern si sa puna mana pe munca daca nu e inapt sau apt limitat si va cumula pensia cu salariu si mai poate sa se inscrie in psd sau alte partde politice sa ajunga parlamentar!!!

M spunea...

@caro

Poliția e civilă și are pensii conform legii. Întâmplător legiuitorul a numit sistemul: "sistemul pensiilor militare de stat".
Putea să numească și altfel: "sistemul pensiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională".

Faceți confuzie între cum se numește o lege și cui i se adresează sau ce reglementează!

Articolul 1 din legea 223 e clar:
"Dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat."

Am văzut destul de des chestia asta la unii militari! Chiar credeți că polițiștii doresc să primească grad militar în rezervă? Chiar credeți că vor să se ducă la Centrele Militare pentru a fi luați în evidență? Chiar credeți că un polițist adevărat, mândru de gradul lui profesional, vrea să i se spună "colonel" și nu "comisar șef"?

După mine pot foarte bine să facă două legi. Sau trei. Sau patru!
În Polonia de exemplu sunt două legi, perfect identice, doar cu înlocuirea cuvântului "militar" cu cel de "polițist" (și a gradelor). În rest aceleași drepturi, procente, calcul, indexare etc.

În rest, privind statisticile, aveți dreptate. În general cei de la MAI sunt convinși că la funcție și grad egal cei de la MApN au pensii mai mari. Evident, excludem aberațiile respectiv situațiile punctuale!

Gigi spunea...

Aaaa,va e dor de Lov? Puneti-o undeva bine sa nu o pierdeti
Tata,@Viorele,stai prin apropiere,ai sa auzi multe după Anul Nou, cât si până.Imi place ca esti pe faza,nu ti scapa nimic!

Viorel spunea...

luchy 19. Chiar nu ai înțeles ce ți-a spus domnul Huhu Rezea. Îți redau art. 122 din Legea nr. 223/2015: „Articolul 122. Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, precum și urmașii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege, cât și cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.”
De acest articol au putut beneficia cadrele militare pensionate în perioada 01.01.2016-31.12.2020.

Liviutatarush spunea...

Pentru domnul Paul Puiu!
https://i.postimg.cc/RZWWvBKt/320924707-855814212294476-8386297295899111070-n.jpg

Caro spunea...

Domnule M, ca de obicei, polonezii sunt de admirat. Referitor la statistici, sunt publice si se refera la pensia medie. Ce a adus imagine negativa, intradevar cazuri punctuale, cu secretari de stat etc pe la MAI. Populatia le baga de-a valma si urmarile se vad. Nu intentionez vreo polemica, cred in continuare ca o despartire a apelor ar folosi tuturor si fiecare catogorie ar merge pe specificul activitatii, fiecare cu bune si cu rele. Nu cred ca in putinele mele comentarii pe acest blog, m-am referit la cuantumuri. Traditiile, spiritul de casta, sunt valori, cel putin pentru mine, dupa o lunga perioada in uniforma, in tara sau unde am fost trimis in misiuni. Inca odata, erau doar niste ganduri, la gura sobei.

Viorel spunea...

Gigi. Așa de mult îmi place de LOV, exact ca și cum aș fi mâncat fasole un an de zile și când vin în vizită la dumneavoastră, mă serviți tot cu fasole, dar cu costiță de data aceasta.

luchy19 spunea...

Vom deveni mai uniți din februarie după aceste indexari din ianuarie 2023.
Ne vom mai,,ciondani '' ANPul cu MAPN ul și MAI ul ( SRI su SPP ul sunt în altă liga)? ( Într-adevăr în MAPN sunt pensiile mai decât în celelalte sisteme de apărare,
dar asta i doar problema acestora ,
Sporurile și orele suplimentare fac diferența, coeficienții sunt aproape la fel).

socrates spunea...

Nici un acolit politic nu are voie sa scoată în lume porumbei fără aprobare, dacă totuși il mănâncă limba si nu retractează sau o cotește "elegant sa nu cadă in dizgrație", îi bai, Budăi face parte din categorie, altfel, avem evenimentul "mjnidtrul DINCU ...".

adi t spunea...

Domnule Huhu, pw luju.ro s-a publicat deja proiectul legii pensiilor speciale pentru indeplinirea jalonului pnnr.https://luju.ro/explodeaza-magistratura-noua-lege-a-pensiilor-bomba-cu-ceas-iata-noul-proiect-de-lege-privind-pensiile-de-serviciu-ale-judecatorilor-si-procurorilor-se-cere-o-vechime-minima-de-25-de-ani-doar-in-magistratura-pensiile-in-plata-vor-fi-recalculate-se-doreste. Ce parere aveti?Nu zice nimic de recalculare decat la judecatori....doar se aleg 12 luni din ultimii 5 ani ca baza de calcul....astept cu interes parerile dvd.despre aceat proiect!Cu respect

Luc 3 spunea...

@Bogdan,cei care au iesit inaintea ta,si au pensii mai mari decat tine ,care ai iesit in 2020,SIGUR au avut "Oscar",daca aveai si tu,aveai pensia cu mult mai mare decat ei!Nu întelegeți că în anii 2018,2019,salariile au crescut,cum să aibă cei iesiți mai înainte,cu același grad,funcție....vechime,PENSII MAI MARI?

Lenovi spunea...

https://www.g4media.ro/breaking-reforma-pensiilor-speciale-intra-marti-pe-circuitul-de-avizare-din-guvern-si-va-fi-adoptata-saptamana-viitoare-ca-proiect-de-lege-proiectul-va-fi-trimis-la-parlament-pentru-dezbateri-pens.html
Gata. A batut gongul de final. Ramane asa cum am stabilit. Pentru unii muma, pt unii ciuma. Subordonati cu pensie dubla fata de sefi. Colonei cu pensia jumate fata de un plutonier. E bine! Uraaaa!Uraaaa! Si atat..

bogdan spunea...

G 4 MEDIA

BREAKING Reforma pensiilor speciale intră marți pe circuitul de avizare din Guvern și va fi adoptată săptămâna viitoare ca proiect de lege / Proiectul va fi trimis la Parlament pentru dezbateri / Pensiile militare nu se modifică .

DINU spunea...

Huhu Rezea spunea...
"@DINU
Cam nefuncțional.... funcționezi d-ta!
Pe mine nu mă obligă nimeni să plătesc impozite și taxe dincolo de cuantumul stabilit de lege, respectiv peste cuantumul calculat prin aplicare cotei de 85 + sporul OMM. La mine cuantumul brut este real iar impozitele si contribuțiile din el sunt tot ale mele, reținute conform Codului Fiscal... ?

In nefunctionalitatea dumneata, ai un pic de dreptate in legatura cu smecheria guvernantilor.
Ceea ce nu intelegi inca, este ca aceasta smecherie a afectat pensiile celor pensionati dupa 15.09.2017 cu cca 40 % fata de cei majoritatea celor pensionati in perioada 2016 - 2017.
Nu pricepi ca cei pensionatyi dupa 2017, nu beneficiaza de OM si au pensia neta limitata la salariul net. Nu pricepi?
Ce tot nu intelegi in legatura cu asta?
Deja incep sa cred ca este foarte greu ptr dumneata sa pricepi niste adevaruri.7
Aprinde lumina, omule, ca nu e greu.

nr. 1 spunea...

In MApN sunt cele mai mici medii la pensii din tot sistemul SNAOPS , cele mai multe restrictii si cele mai mici pensii! Exemplu: media la ofiterii din MAI este de peste 7000 lei, la ofiterii MApN este doar ceva peste 5000 lei! Si nu va mai amagiti cu fel de fel de zvonuri demne de abramburica ! Toate pensiile(civile si militare) vor intra in malaxorul PNRR! La militari, va fi o noua lege a pensiilor militare (numai pentru cariera militara) si o noua formula de calcul astfel incat sa fie eliminate pe cat e posibil inechitatile si nedreptatile! Se va judeca dupa cuantumul brut si net nu dupa ureche ori dupa data iesirii la pensie samd. Functie de cele 2 cuantumuri se vor stabili niste praguri de impozitare care sa puna in ordine dezmatul actual! A spus acest lucru si Presedintele Camerei Deputatilor!

Vali spunea...

Buna seara,
Cand se primesc tichetele de valoare pt reducerea la 50 % a calatoriilor cu trenul la cls a 2 a, pe anul 2023? Daca nu ai folosit tichetele pe anul 2022, sunt considerate pierdute sau ti le transforma in bonuri valorice ?

Multumesc anticipat !

Outlander spunea...

@adi t
Cred că până nu apare „Bunelul” cu aprobarea de la CE nu se pot lua în considerare 100% zicerile din acest articol.
În ceea ce privește stabilirea bazei de calcul „ ...doar se aleg 12 luni din ultimii 5 ani ca baza de calcul....”, de fapt scrie că:
„Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si sporurile cu caracter permanent aferente oricaror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate inainte de data pensionarii, actualizate la aceasta data prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional.”
Deci nu 5 ani ci 10 ani.

Viorel spunea...

Boby. Ai dreptate. „De PRECIZAT ca cei din 2002 și 2009 AU PRIMIT solde la pensionare”. Eu cred că AU PRIMIT PENSII ȘI NU SOLDE pentru că au devenit penionari militari. Știi ce nu am mai înțeles ? Doar cei din 2000 și 2009 AU PRIMIT SOLDE ? Ceilalți le-au refuzat ? Spre știința ta. 95% dintre cadrele militare pensionate în perioada 2011-30.06.2017 nu au primit AJUTOARE (și nu SOLDE) la trecerea în rezervă.

bogdan spunea...

Luc 3

Din cauza ca au scazut functiile din 2018 si incepand cu ianuarie 2018 NU S/AU MAI PASTRAT COEFICIENTII DIN CARE PROVENEAI. Repet cdt iesit august 2017 7000 eu cdt iesit 2021 6500 ( aceeasi functie.

luchy19 spunea...

Viorel, spuneam că ar fi fost corect ca financiarul, mă rog, CPS MAPN să fi calculat ambele variante și apoi persoana în cauză să aleagă pentru ce pensie optează.

Outlander spunea...

@Viorel
Eu îmi aduc aminte că ajutoarele soldele compensatorii s-au eliminat în aprilie-mai 2010, odată cu un OUG dat de guvernul Boc în care ni s-au luat 25% din soldă!
„Spre știința ta, 95% dintre cadrele militare pensionate în perioada 2011-30.06.2017 nu au primit AJUTOARE (și nu SOLDE) la trecerea în rezervă.”
Care sunt ăia 5% care „s-au încadrat”, care „s-au calificat”?
Aveți cunoștință că după 30.06 2017 s-a reluat această practică doar pentru suflete privilegiate?

Boby spunea...

Viorel
Nu am primit și nu am aprofundat problema"ajutoare/solde "acordate la pensionare. Am scris ce au spus cei care au primit și cum le raportau ca valoare
Tot ce am scris sunt din discuții cu beneficiari în plată
Dacă tot considerați că aveți dreptate, vă rog faceți o simulare în cazul dvs. ca plecare pensia plafonată la net, actualizați, puneți indexările și comparați rezultatul cu pensia în plată
Văd că se evită și se tot afirma că sunt favorizați cei cu pensii plafonate la netul salariilor iar cei cu pensii în plata raportate la 102 %din brut sunt pe minus
Formula de calcul este la fel doar uni au pensia peste brutul salariilor și alții pensia în plată netul salariilor

Nico.tnt spunea...

Nu. Sunt amanate.

Liviu PO spunea...

Daca la ei se vor actualiza pensiile,poate aceasta formula va fi preluata si de MFA...

Paul Puiu spunea...

Ptr IAR99Army: tinere bavarez, am pensie cumulata de 44 ani, 8 luni si 16 zile!!!!! vechime efectiva de 31 de ani, 2 luni si 16 zile zi la zi de cascheta!!!! Tu in serviciu din armata sau de politie nu o sa mai prinzi niciodata atata vechime decat impreuna cu copii tai daca ii faci APV-isti sau politisti!!!!Nu imi veni tu vechimea ta de neterminat din civilie pe care ai acumulat-o dupa trecerea in rezerva, ca nu se pune!!!! Multa bafta si nu astepta pensie militara adunata la vechimea din civilie ca aceste doua stagii nu sunt compatibile in cazul unei pensii militare!!! Pensia militara nu va include niciodata vechimea din campul muncii din civilie, ceea ce ceva normal!!! Un militar sau politist de cariera intreg la cap nu va accepta niciodata dupa trecerea in rezerva comasarea stagiilor de munca din armata sau politie cu civilia!!! Acest fapt constat ca si-l doresc doar frustratii neterminati cu pensii mici!!!!

luchy19 spunea...

Domnule Bogdan, dumneata comandant 6500 în 2021 și un agent principal de Penitenciar ieșit în septembrie 2022, 7000 lei ? Cum se poate explica asa ceva ?!?!

Viorel spunea...

Outlander. Mi-a fost greu să caut exact data de la care s-a stopat în anul 2010 acordare ajutoarelor la trecerea în rezervă, așa că am luat ca reper începutul anului 2011 cu finalitate 30.06.2017 când Legea nr. 284/2010 și toate OUG ce au adus modificări și completări la lege au fost abrogate de Legea nr. 153/2017. Dacă o să citiți încă o dată comentariul meu, o să constatați precum că, în această perioadă 2011-30.06.2017, doar 5% dintre pensionari au beneficiat de ajutoare la trecerea în rezervă și nu după data de 30.06.2017, pentru că, prevederile art. 20 pct. (1) și (2) din Legea nr. 284/2010 nu se mai regăseau în Legea 153/2017. Deci, era imposibil acest lucru. Că presa speculează, asta este problema lor. Ce nu știu și nu pot proba, nu afirm.

Viorel spunea...

luchy 19. Tu faci mișto de noi ? Păi dacă ai ieșit la pensie în 2022 iar Legea nr. 223/2015 la art. 122 spune clar că în timp de 5 ani poți solicita calculul și trecerea de pe o lege pe alta adică 01.01.2016-31.12.2020, în ce bază și de ce să-ți calculeze pensia și pe contributivitate. Din lipsă de formulare pentru că țara este săracă (din cauza unor dobitoci), sau folosit vechile formulare, adaptate la noua situație.

GG spunea...

@Olandaeur Ajutoarele nu au fost niciodată aprogate,ci suspendate.Prima data l.285,apoi toate OUG de sfârșit de an din 2011 pana în prezent.
De ce se mai da șuspendare,pt.ca știm bine ca l.153,a abrogat l.284/2010.Iti spun eu de ce,pt.ca perioada 2011-2017,ele nu au fost abrogate,ci suspendate o zi dacă le-ar scăpa din vedere acest lucru,sar intrepta toți cu acțiuni. DAR,acuma le suspenda la infinit,pana vor trece toți în lumea celor drepti care mai au dreptul.
Bine,cei ce au ost deposedați de aceste ajutoare,spera sa ajungă mai repede cei care au făcut sa nu fie acordate celor îndreptățiți în lumea umbrelor,pe cale naturala,ca doar nu sunt nemuritori.Oricum,Viorel reddog și alții spera sa apuce ziua când vor fi recompensați cu drepturile suspendate.
Bine,d.ta cunoști toate astea dar ai 8ktr3bat ca să mai răsucești pumnalul otrăvit în cei care au dreptul(au avut).

Huhu Rezea spunea...

@Necunoscutule
Esti serios racordat la doctrina greșită a SCMD.
Ajutoarele si sumele compensatorii la trecerea în rezervă au fost definitiv eliminate prin L 153/2017.
Ordonanțele ulterioare L 153/2017 nu au cum sa mai facă referire la ajutoarele abrogate ale militarilor ci la ajutoarele pe care alte legi le acordă altor categorii de pensionari.

luchy19 spunea...

Atunci de ce atâtea discuții cu contributivitatea pe acest blog dacă legiuitorul a încheiat o conform articolului în 2020 ?

M spunea...

@Caro

Mulțumesc! Am înțeles!

Da, aveți dreptate! Cazurile punctuale deranjează!
În tehnica legislativă de multe ori se folosește expresia "numită în continuare...." pentru a nu se repeta pe parcursul actului normativ o denumire prea complicată și lungă.
În legea 223 a fost luată expresia consacrată, mai cunoscută și care se referea la categoria cea mai mare (numeric) de beneficiari! De aceea se numește "Legea pensiilor militare" nu pentru că se referă doar la militari.

În ceea ce privește mediile.... Sunt multe de spus! Legea de salarizare este unică deci, teoretic, și veniturile lunare pentru aceeași funcție/grad/vechime etc. sunt aproximativ egale.
Structura de personal însă e diferită între MAI, MApN, SIE, SRI, STS etc. Deci media este afectată de asta. La MAI de exemplu ani de zile nu am avut SGP. Ori dacă faci media a două unități (să zicem una de infanterie care are 50% SGP, 30% subofițeri și 15%/5% ofițeri inferiori/superiori) cu una de poliție cu 60% agenți și 40% ofițeri) aici EVIDENT că vei avea diferențe atât la venituri cât și la cuantumurile pensiilor.

Ar mai fi unele sporuri pe care polițiștii le iau. A fost recent un caz al unui șef de RU care și-a trecut nu știu câte ore de muncă suplimentare.
A fost dat în judecată chiar de instituție dar a câștigat dovedind că el chiar a muncit orele respective.
Spălații pe creier l-au acuzat imediat pe principiul "de ce are ăla".
Dar dacă instituția lucra cu jumătate din personal? Dacă omul chiar a trebuit să facă munca la încă doi sau trei colegi? Nu trebuie platit? Dacă a fost plătită nu a contribuit la pensie prin impozit?
E treaba instituției să reglementeze problema. Să mai angajeze oameni. Să limiteze și mai mult numărul orelor suplimentare....

Viorel spunea...

Unknown. La ce să mai sperăm. Mi-am luat gândul de la ele de mult timp. S-au dus în buzunarele mafioților politici (parte dintre ei). Să fim noi sănătoși. Nu am înțeles niciodată, de ce începând cu anul 2014 miniștrii Ap.N solicitau de la toate U.M. situația centralizată a cadrelor militare trecute în rezervă cu drept la pensie militară de stat, nr. ajutoarelor la trecerea în rezervă, situație care să fie actualizată și înaintată ori de câte ori apărea o schimbare în acest sens. Ei motivau cererea pentru a vedea impactul bugetar asupra ministerului. Pentru ce trișca noastră (ca să nu fiu individualist) îi mai interesa, dacă oricum nu aveau de gând să ne dea vreun leu. Inclusiv la Tribunalul Botoșani am atașat faxul primit în acest sens, fiind și unul dintre motivele pentru care am câștigat procesul. MApN a făcut recurs, CAp.Suceava mi-a suspendat de 2 ori dosarul până primea un punct de vedere de la ÎCCJ (Decizia nr. 5/2018) și părerea CCR privind neconstituționalitatea art. 11 din OUG nr. 90/2016 (Decizia nr. 403/2019). Mulțumesc Avocatului Poporului VC pentru măgăriile scrise.

Nico.tnt spunea...

Articolul 15 din Constitutia Romaniei: "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile". Cred ca se aplica si pentru Legea 153/2017.