Un produs Blogger.

luni, decembrie 12, 2022

Ce stia ieri Ciolacu despre viitoarea lege privind pensiile speciale

102 comments

102 comentarii:

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marinero spunea...

Deci până în luna martie vom ști și noi militarii ce se va întâmpla cu pensia in plata😀

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

OVIDIU GURU. Induci lumea în eroare. În România în momentul acesta 13. Decembrie 2022, 00:15 nu plătesc impozit pe lângă CERCETARE și IT, următorii (CONSTRUCȚII, AGRICULTURĂ, INDUSTRIA ALIMENTARĂ): ATENȚIE LA INFORMAȚII.
Legea nr. 135/2022 care aduce beneficii angajatorilor din agricultură și din industria alimentară a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, similar cu taxele angajaților din domeniul construcțiilor, legea aduce următoarele scutiri:
- scutirea de impozitul pe venit, în cotă de 10%;
- scutirea de contribuția la sănătate, în cotă de 10% ;
- reducerea contribuției la pensii, de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care merge la pilonul II de pensie;
- reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, de la 2,25% la 0,3375%.
https://www.ey.com/ro_ro/tax-alerts/tax-alert-18

mosmartin16 spunea...

Cam asta rezultă din ceea ce a spus Ciolacu : 1.actul normativ va trece prin guvern ( = posibil OUG în această lună), iar apoi acesta ( n.n. - OUG ) va fi dezbătut - pentru aprobare - în Parlament ! 2.proiectul care vizează pensiile speciale ( și care le include și pe cele militare ) are niște praguri de impozitare ! Aceste praguri vizează impozitarea - în procente tot mai mari cu cât pensia e mai mare - atât a "bucății" necontributive a pensiilor speciale, "bucată" care e plătită de la bugetul de stat, cât și a întregii pensii speciale militare ( care nu are "bucată" contributivă, chiar dacă militarii au contribuit în activitate ) și care e plătită integral de la bugetul de stat ! Exact așa cum menționam în postarea din topicul anterior și cum o permite și Decizia CCR nr.900 / 2020 ( a se vedea ceea ce se menționează - în ordine - în punctele 118, 105 și 116 din aceasta) ! S-auzim numai de bine !

RD spunea...

Mai exact dupa atatea luni de zile in care ne-am spus pareri si propuneri, am citit articole etc. nu am aflat multe lucruri care se afla in acel proiect. Pana nu va aparea proiectul final, vom putea sa comentam si atat. Niciodata nu trebuie sa ai incredere in politicieni pana nu vezi ceva oficial. Vom trai sarbatorile in neliniste pentru ca mai ales in aceste vremuri grele pentru toti, pentru unii mai mult, iar pentru altii mai putin, sa nu cunosti ce se va intampla cu pensia ta nu este deloc usor. Fiecare om are viata lui, sa plateasca medicamente/rate (unde este cazul), facturi, pentru alimente, incaltaminte si asa mai departe si sa nu stie exact ce se va intampla nu poate fi linistit! Bine, asa gandesc eu, fiecare e liber sa gandeasca intr-un fel sau altul.

Brenda spunea...

Și cum vor stabili partea contributivă,mai ales pentru pensiile. .dinainte de 1989, ? Dar pensia in plată deja este calculata pe legea263 contributivă, o sa aplice la ce?

Unknown spunea...

Nu

Nea Nicu spunea...

Ovidiu*:
Există un calcul pe contributivitate pentru cei care erau în plată la 31.12.2010, înainte de intrarea în vigoare a Legii 263/2010.Pe contributivitate s- a lucrat deci până la 01.01.2016, până la intrarea în vigoare a Legii 223.Dar și aici datele sunt relative, prin apariția ordinului MS 123, prin care a crescut rangul grupelor de muncă.
Asta odată.
Și a doua:
Calculul pentru cei ieșiți după o1.01.2016 s- a făcut și pe contributivitate in foarte puține cazuri, lipsind din dosarul de pensie situația soldelor realizate în întreaga carieră.Aceste date nu pot fi extrase pur și simplu acum la Casa de Pensii prin apăsarea unei taste la calculator.
Concluzie:
Or există date despre cuantumul pensiei pe contributivitate la o parte din pensionari( cam la 2/3 după calculele mele) dar datele acestora nu sunt actualizate.
Pentru diferența de 1/3, trebuie iar luat dosar cu dosar, lipsind deci datele primare, esențiale în recalcularea pe contributivitate.

DINU spunea...

Ce ordinari.
In spatele acestor cuvinte s-a ascuns mereu perversitatea unui asemenea individ si a partidelor politice dar in special a celui din care face parte.
Culmea, ideile astea vin de la niste neica-nimeni.
Pentru ca daca te uiti ce facultate au urmat nu iti trebuie mult sa iti dai seama ce pregatire au indivizii astia.
Incepand de la Ciolacu (Universitatea Ecologica), Budai )Universitatea Spiru Haret) si Caciu (Universitatea Romano - Americana).
Va dati seama cine elaboreaza legi pentru noi?
Ma opresc in a-i catergorisi, nu de alta dar nu am gasit in dictionar un cuvant potrivit pentru astia. Ce e acolo, e prea putin spus.

Leo spunea...

ACTUALIZAREA se va elimina și de la magistrați.
Nici gând să se reintroducă la militari.
Din spusele lui Ciolacu , se desprinde faptul că vor exista impozitări și indexări diferențiate , raportate la praguri.
Deja metoda este aplicată de 2 ani la pensiile militare

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, sa STATEM atenti La PRAGURI, de jos si de sus, ca asa spune Mardel Cocardel!

micutzul spunea...

Din câte retin jalonul prevede ca proiectul de lege să fie prezentat până la 31.12.2022 apoi să intre in proces legislativ cu aplicare din 01.03.2023.
Dacă citesc printre randuri aflu că o supraimpozitare se referă la pensiile in plată ceea ce înseamnă recalculare. Fiindcă pensiile viitoare vor fi calxulate potrivit legii noi și automat nu vor depășii veniturile NETE din activitate.
Acum marii magistrați de la CCR să-și dea singuri pumni peste ochi fiindcă ei sunt cei care au decis că pensiile necontributive .........

bogdan spunea...

Cum vedeti impozitarea progresiva in acest caz > Am brutul cu 4000 mai mare decat netul, dupa impozit si sanatate mai raman 3500 din brut pana la net eu iesit in 202. La cei iesiti inainte de 2017 la net identic cu al meu brutul este foarte apropiat de net. Ca urmare la indexare eu ma incadrez la suplimentara. Asta este . Cum vor face la praguri ? pentru ca impozitul de deduce din brut nu ?

Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Ciolacu încurcă borcanele.
Proiectul de lege privind jalonul 215 are dispoziții exclusiv privind calculul pensiilor speciale.
Eventualele dispoziții de supraimpozitare privesc modificări ale Codului fiscal... nu ale legilor care reglementeaza pensiile speciale. De altfel, supraimpozitarea nici nu miccșoreaza anvelopa de 9,4%.
Proiectul de lege este inițiat de Guvern, va fi discutat în guvern, dar nu va fi adoptat prin OUG.

Mihai spunea...

Eu am iesit la pensie in iulie 2021, 29 de ani vechime in serviciu, 26 de ani in conditii speciale. Acum am brut 7000 si net 4000. Am rugat trei amici (juristi) sa-mi calculeze noua pensie la 1 ianuarie 2023, am primit patru raspunsuri diferite. Am facut si personal un calcul din care a rezultat a cincea varianta. Daca cineva vrea sa incerce un calcul...?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu sunt optimist, ca daca as fi dezamagit m-as darama iremediabil. Ce dracul sa mai fure din pensia asta nenorocita si fara nici un pic de valoare? Mereu pensiile mici si medii au fost ignorate, ce naiba! Si mUE cere ca pensiile cu handicap grav sa primeasca ingrasaminte la radacini. Cat priveste pensiile mari, acolo stiu ei sa mestereasca bolmojeli sa ramana intregi, doar putin gadilate la talpi sa zambeasca grasoaie la soare. Sa STATEM ciuliti la PRAGURI, sa nu ne impiedicam de cel de jos si sa nu ne spargem tartacutele la cel de sus!

luchy19 spunea...

Domnilor, teoria cu pensie mai mare decât salariul în MAPN pentru militarii pensionați de la 01.01.2018 nu este valabilă.
Eu plt.adj.pr., trecut în rezervă cu drept de pensie, 30 ani cascheta, în martie 2022 aveam o soldă netă de 3920, repet netă, fără Normă hran și echipament. Deci 3920, decizia de pensionare a fost de 3903 lei, într-adevăr pe ultimele 6 luni s a făcut o medie a celor 6 solde nete reieșind uriașa pensie specială de 3920 lei subofițer fiind din anul 1992.

Marcell spunea...

Nu mă pot abține să nu zâmbesc de fiecare dată când vă aud cu contributivitatea la militari. Din punctul meu de vedere, tehnic, nici măcar până în martie anul viitor nu au timp s-o calculeze celor ieșiți în ultimii ani. Până la 1 ianuarie nu văd ce să se mai întâmple, până în martie avem timp să despicăm firul in patru.

mosmartin16 spunea...

Corect Huhu ! Proiectul legii pensiilor speciale e una, iar supraimpozitarea e alta ! Nu e exclus să le vedem pe ambele la pachet !

nr. 1 spunea...

Lucrurile incep sa se clarifice! PNRR intra in forta asa cum s-a precizat la inceput la toate pensiile inclusiv la cele militare! Pensiile militare cf Decizie 900/2020 sunt speciale (Mos Martin a aratat f bine acest lucru) ! Va fi o noua formula de calcul (algoritm ) pentru toate pensiile in plata (civile si militare) la momentul intrarii in vigoare a noii Legi a pensiilor militare(peste 90% va fi totusi o lege a pensiilor militare insa care va contine si partea contributiva) . Vor fi praguri de impozitare progresiva , in special pentru pensiile de peste 10.000 lei(faptul ca acele pensii nu au obtinut indexarea suplimentara e definitoriu -clarifica problematica) iar cotele la peste 12000 vor fi destul de mari asa incat cei care s-au grabit sa iasa acum din sistem e posibil sa nu ramana cu astfel de pensii frumoase , grase si devreme in buzunar, de regula nemeritate!

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandru spunea...

Mihai, se procedează cam așa
7 mii brut * 5,1%= 7357 lei, important pentru a vedea pragul de indexare diferențiat la tine 1,3%
7357 * 3,1% = 7453 lei brut
4 mii net * 5,1% = 4204
4204 * 1,3% = 4259 lei
Adică vei primi exact suma măreață de 259 lei net în plus față de 2022
Sănătate să fie
Asta dacă sumele oferite de tine sunt corecte

Ela Pop spunea...

Oare ce se întâmplă cu pensiile militare în care anii de vechime militară sunt adăugați la vechimea civilă? Eu de ex.am 34 ani vechime din care 18 că civil.

vasile iosif spunea...

In acest context cum se vor valorifica conditiile de munca speciale care nu au fost platite in timpul activitatii?
Dar stagiul civil adaugat dupa trecerea in rezerva va mai fi confiscat pentru perioada 2010 - 2015?

Cu stima,

bogdan spunea...

PENTRU NR.1

Cum vezi d/ta pragul de 10000 ? a fost acum la brut. Va fi luat tot la brut ? La pensii nete identice pot fi pensii brute ce difera cu 4000 lei si mai mult. Acum a convenit brutul mare, nu am primit suplimentara, corect ar fi atunci impozitarea sa fie tot pe brutul mare cumse face acum.

bogdan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Brenda spunea...

Până în martie? Probabil că vor să vadă cine rămâne la guvernare

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciuliti-va iepureste la ce a zis @Onorabilul ca, Mardel Colacu, incurca borcanele cu zacusca printre cele cu miere de albine, deci eliminati-va depresiile de sarbatori si fara a apela la amante costisitoare, experte in manipulari, mai ceva ca Mardel Colacu pe sticlele tv, apoi insasi Jambonul la rotisor 215 presupune REFORME, si nu poti face reforme daca nu ACTUALIZEZI de la cota zero si daca nu impui praguri la categorii de sume, cel mai sanatos prag de tip barajul Vidraru sa fie impus gusteroilor clocari si vipustilor duble cu doctorate copy paste fainoase,'tui in oase! Nu cred ca vor exista impozitari la penziile de 0-3000 lei, si tineti minte asta, caci social democratia porneste impozitul de acolo de unde incepe sa miroase a salate beuf, ceafă la grătărel si prajituri profiterol aromate din belsug cu sirop de Carmol... Sinistresul Muncii de mult timp e gestant si cu burta la gura cu pensiile oracaitorilor lacuștrii, iar sutelor de petitii trimise de mine acolo li se invocau in raspunsuri uimite ca am gresit adresa, precum trupele chioare anti tero, cand sparg usile la babele spăriete si nevinovate ca sa prinda bombardierii, si imi redirijau jalbele la ministresul clocarilor, aia probabil ranjind fasolea cum sunt fentat a la malagamba!
Acum, ca i-am prins cu golaneala mincinoasa si parsiva, ce mumu dreacku' sa le fac cu placuțe muiedeze, cand la moda sunt cele austriece, dintr-o data peste noapte, si e posibil ca daca ii cadorisesc cu asa ceva sa nu faca alergie, ca nevasta fostului primar bulibash, Pacănele Lins, care se plangea trista ca daca pune botu' pe muștiuc face alergie si-o duce cu SMURD-ul la Urgente...
Ce trista viata au si vedetele astea, care muncesc cu gura plină, adicatelea trancanind pe sticlele tv, sa nu ma amendeze CNA-ul interpretand chestii orale, dar ce belfareala va fi la penziile batraciene, dupa terminarea circariei cu penziile incașchetaților ingalonați, drept pentru care cizmarul mi-a mai adaugat un buzunar pantecos la portofel pentru... carduri cu pomeni, zău!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a dat aviz urmasilor gargaragiului, Turnator Petrov, sa-i continue traditia cu ciripoitul si fuflatul pe șuștache, sau din anonimat: Hai, care te bagi la inaintare? Cu precadere basistii declarati au prioritate!

https://www.stiripesurse.ro/parlamentul-a-votat-din-nou-legea-avertizarilor-de-integritate-conditie-pentru-avertizorii-anonimi-document_2701590.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

În anii 70 un sociolog italian a scris o lucrare excepțională despre prostie.

El a demonstrat că, analizând soluțiile propuse de oameni la o anumită problemă poți să îi împarți în 4 categorii:
INTELIGENȚI - cei care găsesc soluții bune pentru ei și bune și pentru ceilalți,
HOȚI - cei care găsesc soluții bune pentru ei și proaste pentru ceilalți,
NAIVI - cei care găsesc soluții proaste pentru ei și bune pentru ceilalți,
PROȘTI - cei care găsesc soluții proaste pentru ei și proaste pentru ceilalți.

ESTE CLAR CĂ E O PROBLEMĂ CE TREBUIE REZOLVATĂ! Acum să vedem cine își impune soluția! Iar proști sunt mai mulți decât credem!

mosmartin16 spunea...

Apropo' de această supraimpozitare ! Dacă s-ar invoca faptul că impozitarea tuturor pensiilor din România nu poate fi făcută decât nediferențiat ( în același procent ) și că nu este permis a se aplica dubla impozitare...asta nu exclude - prin prisma punctului 116 din Decizia CCR 900 - faptul că pensiile speciale militare ( plătite de la buget ) în cuantum brut nu pot fi micșorate ( și diferentiat ), iar apoi impozitate uniform cu cele din sistemul public !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Pensiile contributive nu pot fi impozitate diferențiat.
Pentru pensiile speciale doar partea necontributivă poate fi impozitată diferențiat sau supraimpozitată.

akord 75 spunea...

@Nr 1
Mi-ati "luat vorba din gura" Cand sa-mi zic si eu parerea, hopa v-am vazut postarea>Asa ca fac si eu un copy/paste(poate imi maresc "astia" pensia 😂😂)
Nu cred ca plafonul de 10 000 a fost stabilit doar asa ca e numar "frumos"
"Vor fi praguri de impozitare progresiva , in special pentru pensiile de peste 10.000 lei(faptul ca acele pensii nu au obtinut indexarea suplimentara e definitoriu -clarifica problematica)"
Nu avea rost sa indexezi suplimentar peste 10 mii stiind ca ulterior ii vei supraimpozita
In rest timpul va confirma sau infirma..

mosmartin16 spunea...

Știu Huhu ! Eu vorbeam pentru cei care spun că nu poate fi impozitare diferențiată la pensiile militare ! Sigur că se poate realiza, dar chiar de ar fi să nu se poată...tot se poate a fi diminuate - și diferențiat - pensiile militare brute, iar apoi impozitate ! Zi faină !

Huhu Rezea spunea...

Supraimpozitarea nu-i afectează cu nimic pe cei pensionați după 15 09 2017. Netul pensiei lor rămâne neatins.
Dacă toate pensiile militare vor fi plafonate, prin recalcularea pe Legea jalonului 215, la media soldelor nete din 12 luni, conf. art. 60, atunci supraimpozitarea nu va afecta nicio pensie militară

luchy19 spunea...

Chiar așa bine este ținut acest proiect încât nimeni nu a reușit să l pună în spațiul virtual în forma lui nereviziita, de draft sau ipoteza....! L a găsit/citit cineva !? Sau este doar așa o vorbă a politicului.....

mosmartin16 spunea...

Nu e exclusă și o supraimpozitare diferită a pensiilor militare de după 2017 față de cele anterioare !

mosmartin16 spunea...

Huhu, partea a doua a ultimei tale postări = ok !

RD spunea...

Acest guvern știa de luni de zile de jalonul 215 și ar fi putut să-l 'rezolve' de ceva timp. Nu știu care este motivul sau motivele însă este ceva ciudat pentru că încă nu a fost prezentat proiectul oficial pentru pensiile speciale.
Ciolacu a mai vorbit de aceste praguri și în urmă cu câteva zeci de zile, nu a zis nimic nou.
Să nu uităm.. 'Cum să punem în aplicare așa ceva, ca să distrugem armata română?'
Budăi ar fi putut să spună ce conține acest proiect și sigur nu se va schimba. Iar la ce nu e clar să nu zică. Atât secretomanie pe ei, n-am văzut, nici despre dosarul/dosarele Revoluției nu s-a păstrat așa secretos.

Viorel spunea...

Luchy. IAR SPUI MINCIUNI. Cel puțin fii constant cu datele din comentarii.
Luchy19 30 noiembrie 2022, 09:16 Spune: Adj.pr. MAPN, 29 ani caschetă plus 2 ani ȘM, pensionat în martie 2022, pensie netă 3.986 lei, pensie brută 6.938. Ce îmi pune la pensie această ordonanță ?

Leo spunea...

Eu cred că nu va fi nici o recalculare pe legea JALONULUI 215.
O recalculare corectă , ar presupune o aducere a BAZEI DE CALCUL la nivel similar pt. toți pensionarii aflați în aceeași situație juridică. Iar asta presupune majorarea bugetului de pensii.
Ei vor jongla din INDEXĂRI DIFERENȚIATE de acum încolo. Astfel în cam 8- 10 ani inechitățile se vor elimina.
Să sperăm că VARȘOVIȘTII o vor mai duce un deceniu de acum încolo. Ăsta e și calculul lor , că n-o vor mai duce.

Leo spunea...

Mihai , dacă vrei să ai un răspuns pertinent și personalizat , atunci anonimizează-ți Decizia de pensionare și trimitei-o Onorabilului .
Altfel vorbim și calculăm PĂRERI după (depe) ureiche.

luchy19 spunea...

Viorele, plus minus câțiva zeci de lei nu reprezintă esența. Fi băiat deștept că pios pari a fi. Ce mi-e 3900 sau 4000 tot pensie de subofițer MAPN este. Ce minciuni ? Dumneata urmărești,,virgulele ''....depaseste ti condiția și dă valoare Oscarul ui pe care l ai primit

RD spunea...

Eu cred că nu se mai satură guvernul României, BM și CE cu șprițuri 😁. Hai mai repede cu proiectul ăla, nu e vorba de dosarele Revoluției din '89.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi s-au intarit la nasoală deltoizii si bicepsii de șucăreală, caci la orice intarire de macre si gelatine sefa de aragaz gateste cu mult mai gustos si mai bine...
Azi am primit raspuns de la Secretariatul general al Guvernului la o petitie, in care mi se lauda radiosi si fericiti ca a trimis-o - redictionat-o spre rezolvare la... Ministresul de Interne, desi in petitie am scris clar ca sunt militar in retragere provenit din MApN, si faptul ca am cerut ca doar si numai Guvernul ma poate ajuta si rezolva in cauza si de aia m-am adresat acestuia, n-a contat, si ei au fentat-o cu jonglerie mistocareasca catre MAI! Acum va dati seama cu ce cur ne trateaza astia, si unde sa mai spun ca toate raspunsurile sunt tipizate, fara a prezenta o analiza a continutului petitiei mele si ce se poate face si ce nu se poate face din pozitia capra de decident!
Pai, sa ma mai spurce cineva ca de ce trimit petitii internationale (sic) ca sa le zic eu ca aia nici macar nu raspund la petitii (poate le primesc si sunt modesti sa nu mai raspunda, ca de comoditate-lene sunt convins), daca astia din tara bananiera si trista te iau la misto cu ricoseuri, deci unde ai scrie totul se sfarseste intr-o mare bașcălie!
O sa-i scriu Lui Dumnezeu si Lui Iisus Hristos, dar nu le cunosc adresa de mail. O stie cineva? Stelica, bre, hai, carele tu le stii pe toate si ai scris peste tot, pana la Ierusalim, baga-mi acilea adresa celor doi docti, cu gradele si cu toate stelele ceriului pe humeruși si cu doctorate necopiate, ca daca le aveau copy paste, ca generalii nostrii de paie, nu conduceau ei astazi Universul stelar si nu-l invingeau pe ingerul cazut, Petrov Clondir Satan coborandu-l pre pamant sa conduca in doua mandate Romanistanul, ca de la el ni se trage toata tragedia veacurilor la pensiile batraciano-lacustre!
Cat timp am scris prezenta, Polcovnicul Daogaru a tras un pui de somn moțăit in scaunul Romanistanului tv, si cand s-a trezit buimacit striga in gura mare despre fentarea Romaniei cu Spatiul Schingiuit, desi i se ceruse sa-si spuna un punct de vedere despre penzii! Inainte de a se lua imaginea, am zarit in spatele domniei sale, inhiptă pe perete, o coala de hartie alba cu un punct negru mititel pe MIJloc: Acela era punctul sau de vedere despre penziile cazone, pus acolo ostentativ sa-l vada pana si... orbii!

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Dacă pensiile militare vor fi recalculate și în forma contributivă, stagiile civile ulterioare, capturate în prezent, vor fi valorificate în componenta contributivă. La fel și pensia suplimentară si sporul pentru condițiile de muncă.

Ionel spunea...

Comentariul presedintelui PSD mi se pare unul pertinent si la obiect. Ramane sa vedem cum vor fi puse in aplicare principiile la care face referire.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Ce vezi d-ta concret în spusele lui Ciolacu?
Nu are nici măcar rigoarea lui Budăi, cel care și prin omisiune a spus cam totul despre legea la care lucrează, ba a mai scăpat și un draft în presă.
Legea privind pensiile speciale nu cuprinde și dispoziții fiscale. Budăi le-a tăiat-o scurt prompteristelor care se dădeau bine informate.

ifrim spunea...

Corneluș în perioada asta trendul este să-i scrii lui Moș Crăciun.El e cu dorințele apoi aștepți sub horn!

Viorel spunea...

Luchy 19. Înseamnă că tu postezi povești sau cioace ca și Burebista, pentru că atunci când spui adevărul, poți să-l repeți de 1.000 de ori că tot același răspuns îl dai. Când spui minciuni, răspunsul diferă. Cum este posibil ca să vorbești despre pensia ta și să dai 3 valori diferite ? Spui că ai 29 de ani de caschetă (deși ți-am spus că noi, conform normelor de înzestrare avem ȘAPCĂ și nu caschetă, dar la tine, ce mii bască, ca mii cască=tot una), acum spui că ai 30, pensia este de 3.986, mâine este 3.920. O să-ți explic ce înseamnă să fii șme (așa te crezi tu), dar cu mintea pe arătură și superficial în gândire. „Viorele, plus minus câțiva zeci de lei nu reprezintă esența”. Vrei să le răspunzi pensionarilor ce au însemnat pentru ei 1 leu anul trecut la pensie, și aici mă refer la cei cu pensia de 2.501 lei ? Dar anul acesta pentru cei cu pensia de 3.001 lei ? Ai răspuns Luchy 19 ? Știi ce însemna pe timpul lui Nea Nicu o condamnare la închisoare de 1, 3, 5 ani și O ZI. Nu știi pentru că ești mic copil. Acea O ZI, îi interzicea condamnatului dreptul la grațiere. Știi ce înseamnă o secundă de neatenție la trecerea de pietoni ? O să știi când o să ți se întâmple o nenorocire (nu-ți doresc, mai bine rămâi așa cum ești). Ți-am mai spus. Eu am acum pensia de 3.650 lei cu tot cu Oskar, tu ai 3.986, 3.920, mâine probabil 4.860, deci cu 336 de lei mai mult. Dacă ai fi fost un Sof. competent, sigur te propunea Cdt. la un Oskar. Dar ce să-I faci când încerci să fentezi sistemul. AȘTEPT SĂ LE DAI RĂSPUNS COLEGILOR CU PENSII DE 2.501 și 3.001 lei. Și vezi că ai CASCHETA PE OCHI.

reddog spunea...

Dincolo la Cezar un domn colonel ii spune lui Cezar că e neterminat.
La final îl ia și pe franceza un pic. 😁🤣
Cezar cam umbla cu lebădă vopsita in ultimul timp.
E bine că domnii colonei ii mai taie macaroana.

Leo spunea...

Dacă nu era Ciolacu cu Băietul de la Botoșeni, pensiile mici nu ar fi avut majorarea cu procentele de 10% pt. 2022 și 12,5% pt. 2023.
Pe pnl-iști cu "doctorul" în frunte, îi durea la bască.
Iar ăsta nou şi incompetent de la MFA, nici nu contează.
Păi pădurarul Dușa era un FAR în ceață la MFA pe lîngă ăsta noul.
De dacă nu l-a votat mai nimeni pe GĂBIȚĂ....
SĂ TE POMENIM GĂBIȚĂ ORIUNDE AI FI !

Huhu Rezea spunea...

Leo
Găbiță a stat cu fundul în prea multe luntrii politice.
S-a compromis definitiv când împreună cu Voiculescu l-au trădat pe Nastase pentru a forma alianta portocalie a lui Băse.
Cio are meciul său personal cu Ciu.....

ifrim spunea...

@Leo.Mare dreptate ai.Pădurarul Dușa a fost un ministru al apărării mai bun decât generalul cu 4****.Și Găbiță cu păcatele lui ESTE pentru SNApOP.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Amin. Asa-i, dar-ar dracii in Putin! PNL sa fi fost acum la guvernare ne baga pe măști si pe izolare, cu amenzi si pulane pe schinare, si ce sa mai faca o baluba si la pensiile militare?! Cu Gabiță n-am fi ramas noi de căruță, iar cu astia la miuță... hârța pârță, hîrța pârță, hârța pârță...

RD spunea...

Nea Ciolacu n-are stofă nici de premier, cu atât mai puțin de președinte. Aseară a fost întrebat de ce îi este frică și a răspuns să nu devină penibil. Păi este deja! Ciucă mai bine că este așa mai tăcut.. Însă Ciolacu se dă că este mai mult decât este! Eu cred că Marcel e pe lângă proiectul ce face referire la jalonul 215 cu pensiile speciale! A auzit și el câte ceva și nimic mai mult. Cred ca Budăi este singurul care cunoaște totul despre proiect!

Ce a spus ieri Bode, ministrul MAI, în comisia pentru buget, finanţe şi bănci.. Bugetul din 2023 este unul echilibrat de 25,5 miliarde de lei, cu 12,1% mai mare decat cel din 2022. 76% din buget aproximativ 19,2 miliarde de lei sunt distribuiţi către cheltuielile de personal respectiv cele sociale (cu pensii). 54% salarii și 22% pensii, restul de 24% pentru bunuri și servicii, transferuri între unități, investiții...

Năsui de la USR i-a spus (printre altele) de pensiile speciale, că au crescut cheltuielile de personal.. Iar Bode i-a zis că 6318 de angajati ai MAI au accesat dreptul de a ieși la pensie (în anul 2022, până la 30 noiembrie) și 14500 noi angajați, iar deficitul este de 26619. 118,161 de angajati la MAI. Își propune ca la anul să mai angajeze încă 5000 de persoane.

La pensii a spus că li se face o nedreptate pensionarilor militari spunându-le câ sunt pensii speciale, având în vedere că se plătește CAS, CASS, impozit 10% și nivelul pensiei este mai mic decăt salariul în plată. Vor fi indexări de 7.4% pentru 24000 de pensionari pana la 3000 lei. 3001-4400 lei vor primi indexare de 5,1%, 4401-5800 lei (3,1%) aici a greșit pentru ca nu a zis ca sunt indexări suplimentare, a confundat 3,1% cu 3,9%, dar nu a zis nimic de cele pentru pensionarii începând cu 01.01.2018 (așa cum scria în trenuleț).

Năsui a completat ca e normal să se plătească la fel, problema fiind că unii primesc mai mult și beneficiază de legi speciale, de aceea se numesc pensii speciale. A completat și Bode și a spus corect dar și activitatea militarilor, a jandarmilor este una specială. Năsui zice că fiecare activitate are riscurile ei.

Am stat ceva timp ca să scriu acest mesaj în legătură cu MAI ca să nu scriu și eu cifre mincinoase așa cum le găsim peste tot (articole, declarațiile politicenilor, la televizor, pe rețelele de socializare).

Apoi s-a votat bugetul MAI.. 26 pentru, 8 împotrivă si a fost admis. A trecut un singur amendament din cele primite pentru achiziția unor kit-uri.. Sper că-l voi găsi în curând și pe cel pentru MApN.

luchy19 spunea...

Domnule Viorel, nu depăși limita de nesimțire. Nu te am jignit! Rămâi om, nu întra în spiritul ,,Ignatului ''.

nr. 1 spunea...

Dle Bogdan din ce se zvoneste prin targ pensiile vor fi analizate si dupa brut dar mai ales dupa net. Sunt pensii in plata calculate inainte de OUG 59/2017 care au un cuantum NET peste 10.000 lei (unele mult mai mult), la ele ma refer ca este f posibil sa fie ori plafonate ori impozitate progresiv pana ajung la cuantumuri rezonabile. Unele dintre ele nu sunt justificate de gradul , functia, vechimea militara , esalonul avute la data pensionarii! Functie de deciziile celor de la butoane plafonul de 10.000 poate fi scazut la 7000-8000 lei insa e foarte probabil ca pensiile sub salariul mediu brut pe economie sa nu fie afectate.

RD spunea...

@nr.1, ar fi bine sa ne spuneti si noua de unde este acel 'targ'? Ca de atatea posibilitati, zvonuri, variante si asa mai departe, cred ca cu totii ne-am saturat si asteptam vesti oficiale!

M spunea...

În propunerile Băncii Mondiale pensiile în plată nu se recalculează.

O eventuală actualizare este posibilă după ce măsurile de echilibrare crează un spațiu bugetar. Creșterea vârstei de pensionare și reducerea plafonului la 65% cu implantare treptată înseamnă că să vă așteptați la actualizare peste 10 ani (poate 8 cu un pic de noroc așa că să vă luați medicamentele!!!!)

Se discută două moduri de supraimpozitare dar se pare că se va adopta cel bazat pe praguri date de raportarea la salariul minim, respectiv la salariul președintelui. Chestia cu 10.000 a fost folosită punctual, doar acum! De de? Pentru că altfel anual ar trebui stabilite noi praguri cu interminabile discuții!

Huhu Rezea spunea...

@nr.1 și RD
Soluția
-recalcularea tuturor pensiilor după aceeași formulă și limitarea cuantumului în plată la media soldelor nete din baza de calcul, așa cum era prevăzut și în Plx-199/2020
-eliminarea actualizărilor.
-păstrarea în plată a cuantumului mai avantajos.
-supraimpozitarea cuantumului net, nu a cuantumului brut, care depășește salariul mediu pe economie.

mosmartin16 spunea...

Detaliază puțin, Huhu ! Cred că-ți scapă câte ceva !

RD spunea...

Domnule Huhu sunt aproximativ 200000 de mii de pensionari militari si sunt sigur ca o parte mai mica chiar merita o anumita pensie, iar la ce spuneti dumneavoastra cu 'supraimpozitarea cuantumului net, nu a cuantumului brut, care depășește salariul mediu pe economie.' nu cred ca e corect. Poate nu am inteles eu bine si daca vreti sa-mi dati un exemplu de pensionar militar (doar ca exemplu, nu ca ar exista acel om, e vorba de cifre) care se incadreaza la ce ati spus, m-as bucura..

Paul Puiu spunea...

Huhule, nu le mai da la politruci idei proaste si incearca sa termini cu ura asta dintre generații, nu produci decat rau tuturor rezervistilor!!!!
Eliminarea actualizarii a fost ideea lui Olguța si pusă in practica de Budai prin OUG 114/2017 dupa ce sa aplicat L 153/2017 incepand din Ianuarie 2019!!!

Alexandru spunea...

Huhu ce spuneți dumneavoastră cu supraimpozitarea pe net nu este posibilă deoarece este dublă impozitare, interzisă inclusiv prin legislația românească
Se va merge pe ceea ce spuneți la pct.1 și 3 în comentariu, iar despre ,,târguri" suntem sătui doar presupuneri și fabulații ale unora
Personal îndemn la moderație și răbdare, oricum nu aveți altceva de făcut sunteți pensionari, eventual puteți participa la pichetarea și acțiunile sindicatelor și asociații reprezentative
Toate bune

bogdan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Soluția ?
Cine s-o pună în practică printr-un act normativ ?
VISE + ANESTEZIC + TERAPIE DE GRUP.

bogdan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Un pensionar citit spunea...

Dragi camarazi.Astazi am avut rabdarea sa studiez monitorul PNRR-https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=215.
Noua legislatie privind pensiile speciale are termen trimestrul 4 anul 2022.Reforma pensiilor civile au trimestrul 1 2022.
In dreptul jalonului scrie:
Jalon/Țintă:
Nume:
Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale
Numar secvențial:
215
Termen:
2022 T4
Stadiu implementare:
În derulare/implementare
Indicatori implementare:
Dispoziție legală care indică intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale
Descriere:
Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.
– Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
– Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
– Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.
Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.
Responsabil:
MMPS impreuna cu casele sectoriale de pensii si ministerele de linie

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
In viitor, soldele activilor vor crește numai în funcție de creșterea salariului minim pe economie, ca factor în formula de calcul CF x sme.
Pentru pensiile militare, ca să țină pasul cu creșterea soldelor activilor, ar fi suficientă numai indexarea.
De aceea am spus că n-ar mai fi nevoie de actualizare.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu cred că - plecând de la acea bază de calcul pe care eu am tot susținut-o, respectiv elementele comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă ( cam cum era în Legea 164 ) - bine ar fi ca să se realizeze mereu creșterea pensiilor în raport de un singur indicator, respectiv cu creșterea smb, acesta din urmă cu efect în cuantumul elementelor bazei de calcul și implicit a pensiei ! Indexarea duce in timp la apariția și creșterea inechităților la pensii ! E unul dintre motivele pentru care eu am pledat - și în documentația din februarie - la renunțarea la indexare !

mosmartin16 spunea...

Huhu, știu ce o să-mi spui : faptul că la orice creștere a smb ar necesita o altă recalculare a bazei de calcul și implicit a pensiei, dar nu cred că asta ar fi o problemă având in vedere atât numărul redus al elementelor salariale din baza de calcul, cât și faptul că - printr-un program informatic simplu - această operațiune s-ar desfășura cu ușurință !

mosmartin16 spunea...

Și ce e cel mai important : doar așa și numai așa ne menținem cuplați de activi, având - ca și ei - pensia dependentă de salariul minim brut pe economie !

mosmartin16 spunea...

Așadar, nu indexare cu rata inflației, ci actualizare în funcție de smb !

Mihai f. spunea...

Nu știu ce să mai cred ...am ieșit anul acesta ,este normal sa fie ceva diferente .unii in operativ..alții nu ,pensiile au fost calculate pe baza unor legi făcute de statul român ,bruturile sunt mai mari și datorită semnului onorific care este aplicat acolo ...am muncit toți pentru statul român ,vrem respect nu teama și umilință

mosmartin16 spunea...

Sau varianta b), adică pensia cu cele două componente , respectiv partea contributivă si cea de la buget ! Dar și aici sunt destule de clarificat, pentru a nu sări din lac în puț ! Doamne ajută cu bine !

Liviu spunea...

Normal era dupa ce intra in vigoare Legea Salarizarii ca soldele sa fie la nivelul salariului minim pe economie!Acum se platesc la activi dupa salariul din 2009 cred!E un haos total la financiar!

Liviu PO spunea...

@ M
Cum se numeste sociologul si cartea cu citatul dat, pentru ca as vrea sa-i citesc opera?

Liviu PO spunea...

@huhu
Cu o singura conditie:valoarea cresterii salariului minim sa fie egala cu valoarea indexarii.
Mai sigura mi s-ar parea actualizarea...

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Soldele activilor sunt calculate potrivit L 153/2017. Incetați cu prostiile ligo-secemediste că sunt soldele din 2009.
Dacă vrei să te legi de soldele de funcție din 2009 spui că activii au soldele din 2009, transformate in 2010 în solde de funcție în cuantum compus, majorate în 2015 si 2017 si apoi cu creșterile aplicate din art. 38 din L 153/2017.

Viorel spunea...

Vă mirați unii dintre dumneavoastră atunci când auziți că un pensionar militar a beneficiat de Spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare. Dacă ei nu merită, merită în schimb șefii de la Inspectoratul Terittorial de Muncă. Vă dați seam ace periculoase și vătămătoare sunt condițiile în care lucrează ȘEFII.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani a deschis procese în instanță pentru o serie de inechități salariale și a avut câștig de cauză.
„Obligă pârâtul MMPS să recalculeze reclamantei, în condiţiile legii, sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a diferenţelor dintre drepturilor salariale acordate prin prezenta şi cele efectiv încasate începând cu data de 01.01.2020, sume actualizate cu indicele de inflaţie şi la care se va adăuga dobânda legală calculată până la achitarea integrală a drepturilor”.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/drepturi-salariale-castigate-in-instanta-efii-itm-botosani-au-invins-ministerul-condus-de-marius-budai/
Unde-i lege nu-i tocmeală.

Paul Puiu spunea...

Huhule fata de cele susținute de tine:
,,Pentru pensiile militare, ca să țină pasul cu creșterea soldelor activilor, ar fi suficientă numai indexarea.
De aceea am spus că n-ar mai fi nevoie de actualizare”, e valabil daca s-ar respecta coeficientul sau procentul legal al inflatiei pentru toti rezervistii si in retragere si nu diferentiat cum s-a procedat nelegal, netemeinic si neconstitutional de catre politruci pentru indexarea suplimentara din 2023!! Sa speram ca CCR sa nu avizeze pozitiv si capitolul referitor la indexarea suplimentara pentru 2023 a pensiilor militare!!!

Paul Puiu spunea...

Huhule fata de cele susținute de tine:
,,Pentru pensiile militare, ca să țină pasul cu creșterea soldelor activilor, ar fi suficientă numai indexarea.
De aceea am spus că n-ar mai fi nevoie de actualizare”, e valabil daca s-ar respecta coeficientul sau procentul legal al inflatiei pentru toti rezervistii si in retragere si nu diferentiat cum s-a procedat nelegal, netemeinic si neconstitutional de catre politruci pentru indexarea suplimentara din 2023!! Sa speram ca CCR sa nu avizeze pozitiv si capitolul referitor la indexarea suplimentara pentru 2023 a pensiilor militare!!!

Huhu Rezea spunea...

@PP
Pastore, arunci cu vorbe atât de ușor de parcă ar vorbi un agent de poliție locală.
După recalcularea pe Jalonul 215 nu ar mai fi justificată indexarea diferențiată pentru că toate pensiile ar fi calculate după același algoritm.
Acum indexarea este diferențiată pentru că și calculul pensiilor este diferențiat. Oficial, prin indexarea diferențiată se recunoaște că pensiile stabilite după 15 09 2017 sunt mai avantajoase decât cele stabilite anterior.

Paul Puiu spunea...

Viorel achiesez la cele susținute de tine, bravo!!👍👍👍:
,, Acum se platesc la activi dupa salariul din 2009 cred!E un haos total la financiar!”
Asa este, insa numai Huhurez nu stie sau nu vrea sa accepte ca activii sunt platiti si in prezent la nivelul anului 2009!!! El sustine altceva, dar cele doua transe de 1/4% sau 25% care s-au acordat in 2019 si 2020 sunt calculate la nivelul salariului de functie din 2009 si nu din L 153/2017!!!👍👍👍

bogdan spunea...

Sunt de acord cu indexarea diferentiata ACUM. Cei dinainte de DE 2017 in ianuarie nu au primit nimic sau au scazut pensiile Noi am primit. Dar d/le admin nu sunt de acord in totalitate cu afirmatia ca dupa 2017 s/a iesit mai bine. Comandantul meu a iesit in august 2017 cu o suma . Eu de pe loctiitor am urcat pe comandant (desi soarta loctiitorilor este sa ramana loctiitori) si am iesit in 2021 cu o pensie MAI MICA. Pot sa detaliez de ce si nu este vorba de sporuri OSCAR etc.

Huhu Rezea spunea...

PP
Nu mai pierd timpul să-ți explic ce înseamnă solda de funcție în cuamtum compus care apare si pe Nota de calcul a pensiei d-tale.

mosmartin16 spunea...

Of, Puișor ! Păi dacă prin Legea 153 solda de funcție trebuia să fie la un cuantum "x" în anul 2022 și s-au dat unele procente pentru asta,cum să spui că ea e la nivelul lui 2009 ?! Asta ca să nu mai detaliez ce presupune cuantumul compus ! Mai mult, solda de funcție se stabilea - în 2009 - prin înmulțirea coeficientului de funcție cu VRS ! Acum, prin Legea 153 sunt alți coeficienți de funcție, iar VRS nu se mai folosește la calculul soldei de funcție! Prin Legea 153, calculul soldei de funcție implică înmulțirea coeficientului de funcție cu salariul minim brut pe economie ! Pricepi, bre Paule ?!🤣🤣🤣

Sense spunea...

Tema de studiu pt mosmartin. Salariul minim a crescut la 2230 în 01 ian 2020, la 2300 la 01 ianuarie 2021 și la 2550 la 01 ian 2022.
Cu cât au crescut soldele de funcție militarilor?
Vreau sa vad cum faci tu inmultirile alea și rezultatul sa dea 0 (zero)
Problema 2. Care este legătura între creșterea salariului minim la3000 de la 01 ian 2023 și creșterea cu 10% a solde lor de funcție.

Huhu Rezea spunea...

Fac eu o precizare înainte de a-l lăsa pe @mos martin sa detalieze.
Prin creșterile aplicate potrivit art. 38 din L 153/2017, solda de funcție în cuantum compus de la 31 12 2017 încă nu a ajuns la valorile prevăzute in Anexa VI a L 153/2017 calculate după formula Cf x 2500 lei( valoare estimată pentru salariul minim pe economie in anul 2022). Aplicarea art. 38 este în întârziere. Abia după ce se va finaliza aplicarea art. 38, solda de funcție se va calcula unitar prin înmulțirea Coeficientului de funcție cu valoarea salariului minim pe economie corespunzătoare fiecărui an.

Sense spunea...

Am înțeles, abia când...dacă și cu parca...
Ideea e ca acum nu se înmulțește nimic cu nimic decât în simulari.

Mihaib312@gmail.com spunea...

Huhu,am o intrebare,daca,pe langa pensia militara,am si decizie de pensie civila,contributiva,in cazul in care,la pensia militara s ar adauga si latura contributiva,as mai putea beneficia in continuare de ambele decizii de pensie?

mosmartin16 spunea...

Ceea ce spune Huhu e foarte corect ! Și eu am spus că au fost date unele procente, dar asta nu înseamnă că s-a dat totul !
Cert e un lucru : că a afirma faptul că și în prezent se folosește valoarea soldei de funcție din 2009 ( cum o spune Puișor și mulți scmd-iști ) este fie necunoaștere, fie chiar prostie !

M spunea...

@Liviu PO

Se numește Carlo Maria Cipolla lucrarea se numește "Legile fundamentale ale imbecilităţii umane" o găsiți la Editura Humanitas.

😁 Să știți un lucru: nu voiam să dau titlul pentru că nu voiam să jignesc persoanele mai sensibile (titlul sună.... așa cum vedeți).

Sper chiar să fiți curios și vă asigur că veți avea o lectură extrem de interesantă (nu vă bănuiesc că doar m-ați verificat! A încercat unul akord75 și i-am dovedit că ura și minciuna nu țin loc de cunoștințe).

Lectură plăcută!

Huhu Rezea spunea...

@Mihaib
Da, ambele pensii rămân valabile:
-una plătită de Casa teritorială pentru stagiile civile ulterioare pensionari si
-alta militară, calculată și în varianta contributivă, plătită de Casa de Pensie Sectorială pentru stagiile militare si civile incluse în deciziile de recalculare din anul 2016.
De altfel, in anul 2010 au existat pensionari militari care-și deschiseseră dosare de pensii la Casele civile pentru anii lucrați ulterior pensionării. Acele dosare nu s-au comasat în 2011, când pensiile militare au fost recalculate exclusiv contributiv, cu dosarele plătite de Casele Sectoriale și sunt și acum plătite de Casele teritoriale, eventual completate cu alte stagii civile de cotizare.

akord 75 spunea...

@M
Prima lege a imbecilitatii
pct.b "Zi de zi intr-o continua monotonie,te vei gasi asaltat de imbecili care apar pe neasteptate in cele mai incomode locuri si in cele mai improbabile momente"(incheiat citatul)

Atata timp cat Cipolla a fost istoric pasionat de economie si a scris acest ESEU,dumitale ti se aplica pct.b.!! intrucat l-ai mentionat ca SOCIOLOG.Raman la parerea mea....manipulator al realitatii,dumneata nu autorul eseului.Si nu este o carte ci,cum am mai spus un eseu. O carte subtire si la propriu si la figurat

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://humanitas.ro/assets/media/legile-fundamentale-ale-imbecilitatii.pdf
Ocupații
istoric al economiei[*]
autor de non-ficțiune[*]
economist

akord 75 spunea...

@M
Nu e ura e dispret(fata de invarteli si "invartiti)".Mult mai grav!

Sensei spunea...

Iată ce a răspuns ministrul Boloş la întrebările jurnaliştilor: 14.12.2022

Reporter: Vă rog să ne spuneți ce se întâmplă cu reforma pensiilor speciale. Ar fi trebuit să fie adoptată până la finalul acestui an, însă legea nu a ajuns încă în Guvern.

Marcel Boloş: Acum, termenul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență, într-adevăr, este 31 decembrie 2022, dar nu este un termen care, în cazul în care nu se respectă, are un impact financiar asupra intereselor României. Condiția, de fiecare dată, este ca până la depunerea cererii de plată numărul 3, în cazul nostru ar fi martie sau aprilie, când va dispune Guvernul României, să fie cerința îndeplinită. Așadar, până la transmiterea oficială a cererii de plată numărul 3 avem această obligație, ca să închidem jalonul 215 și, după cum se știe, cerințele pe care le urmărește Comisia Europeană, în ceea ce privește sustenabilitatea cheltuielilor cu pensiile speciale, au rămas aceleași, și anume: 1 - ar fi să revenim în acea stare de normalitate privind reglementările pentru pensiile speciale; apoi 2 - să avem o soluție pentru pensiile care depășesc un anumit nivel, un anumit plafon și sunt convins că acest lucru va fi propus de către Ministerul Muncii și împreună cu Ministerul Finanțelor, pentru a avea jalonul îndeplinit; şi, desigur, 3 - ar fi problema de sustenabilitate, pe această condiție trebuie făcute simulări și văzut în timp ce se întâmplă cu evoluția acestei categorii de cheltuieli, pentru a putea fi suportabil din bugetul de pensii sau din bugetul de stat, după caz, pe termen lung.

Reporter: Domnule ministru, asta înseamnă că reforma pensiilor am putea s-o avem abia în martie sau aprilie?

Marcel Boloş: Dacă privim din perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență, termenul acesta este, acum să vedem varianta care va ajunge în mod oficial să fie discutată și dezbătută la nivelul Parlamentului. Eu nu sunt de principiu ca să ne grăbim pentru a ajunge să respectăm termenul, dar jalonul în continuare să fie o problemă pentru România. Eu cred că aici trebuie avută puţină răbdare pentru că mai bine să avem temele făcute. Ați văzut că din această perspectivă, Ministerul Muncii a derulat discuții cu Comisia Europeană dar în continuare pledez pentru a avea jalonul maturizat decât rezolvat în pripă, şi apoi punând interesele României, mă rog, din punct de vedere al impactului financiar și dificultăților de negociere pe care ulterior, le-am avea cu Comisia Europeană.

Reporter: Domnule ministru, se discută în spațiul public, de ani de zile, despre aceste pensii speciale. De ce există această ezitare a Guvernului în a aplica reforma?

Marcel Boloş: Nu cred că este o ezitare, eu cred că este vorba de a avea un proiect de ordonanță care să răspundă la condițiile pe care le-am menționat pentru că va fi foarte dificil de convins Comisia, indiferent ce tipuri de reglementări am avea sau cum am gândi reforma pensiilor speciale, dacă în spate nu vor fi simulările care privesc evoluția acestei categorii de cheltuieli pe termen mai lung - va fi foarte greu de convins că proiectul nostru de reformă este unul sustenabil și unul care să ne permită plata acestor cheltuieli pe termen lung.

Deci, cred eu că aici va trebui să avem un pic de răbdare, pentru că termenul v-am precizat care este, nu putem trimite cererea de plată numărul 3 la Comisia Europeană, fără ca să nu avem acest jalon, să zicem, limpezit din perspectiva Comisiei și mai bine să avem un agrement, cum a fost şi cu decarbonizarea. Mai bine am așteptat să avem un agrement cu Comisia Europeană, decât să-l trimitem și să ne respingă cererea de plată. O respingere a cererii de plată nu are consecințe, cum să vă spun, pozitive asupra stabilității financiare a României. Trebuie să ne gândim și la acest lucru, de impactul pe care l-am avea în piețele financiare, sau cursul de schimb valutar, sau tot ce înseamnă o astfel de decizie la nivelul Comisiei Europene.

M spunea...

@akord 75 zis și Dumnezeu

(lasă domnule Huhurez comentariul ăsta că rămâne lumea cu ideea că o carte are 4 pagini! Râd apoi copiii de noi că cică suntem toți cum zice Cipolla)

Vezi bă akord75 că la linkul pus de tine sunt numai primele pagini din carte!

Carte e o chestie care are coperți și niște foi între ele care are cuvinte scrise pe ele!
Te duci la Librărie și o cumperi și apoi o pui drept capac pe borcanul cu murături!

Editura a scris că această carte nu se adresează imbecililor ci oamenilor care au de a face cu aceștia! Adică mi se adresează mie, tu nu ai ce să faci cu ea!

Doamne Dumnezeule! Akord75 a citit prefața și introducerea cărții (adică 4 pagini) și a zis că aia e toată cartea!
M-am lămurit! La Armată oricine poate să intre!
😂😂😂