Un produs Blogger.

vineri, decembrie 09, 2022

Legea jalonului 215 va reglementa recalcularea pensiilor militare dintr-o baza de calcul de 12 luni din ultimii 5 ani

174 comments

 Așa rezultă din comunicatul ANCMRR din MApN după întâlnirea asociațiilor din Forumul structurilor asociative cu conducerea MApN.

Veți spune că în textul comunicatului nu se vorbește de recalculare. Dar cum credeți că se numește operațiunea de stabilire a unei noi baze de calcul?

Cum au acceptat participanții la întrunire să fie prostiți cu informația că actualizarea și recalcularea vor lipsi din cauza punctelor de vedere diferite ale asociațiilor? Ele au dat OUG 59/2017?

Câtă incultură juridică! Spui că nu vor fi actualizări și recalculări, dar în același timp comunici la sigur că pensiile militare vor avea o nouă bază de calcul. 😂


174 de comentarii:

Florin spunea...

Suntem un popor de idioți, ne-o tragem între noi. Sa moara întâi capra noastră și apoi a vecinului. Se pare ca nu știm decât sa stam decât capra.

mosmartin16 spunea...

Dacă baza de calcul va presupune 12 luni - și implicit recalculare - poate s-or gândi să o facă din componente comune tuturor militarilor indiferent de anul trecerii în rezervă și care să fie actualizate în mod constant cu cele ale activilor ! S-ar rezolva astfel problema inechităților "cât casa", ar rezulta pensii mai mult decât decente, ele nu ar fi nicicum - cum trâmbițează unii - aduse la egalitarism și...prin renunțarea la indexare s-ar menține mereu echitatea restabilită ! S-auzim de bine !

Alkan spunea...

Noua legislație in domeniul pensiilor militate cred va fi aplicata numai viitorilor pensionari. Nu cred ca vor cere actualilor pensionari sa aleagă cele 12 luni din ultimii 5 ani de activitate.

mosmartin16 spunea...

Dealtfel, chiar semnatarului comunicatului din topic, col.(r) Marian Tudor...la o petiție a acestuia din acest an și adresată MApN, răspunsul instituției e chiar în sensul celor afirmate de mine în postarea anterioară, respectiv faptul că ministerul este preocupat pentru ca o viitoare bază de calcul a pensiilor militare să fie formată din elemente salariale comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă ! Om vedea, oricum lucrurile vor fi clarificate curând și...în mod corect !

M. Olteanu spunea...

Așa cum a fost expusă informația în cuprinsul comunicatului se pare că face trimitere la noua bază de calcul pentru cei care urmează să treacă în rezervă. Iar modificarea bazei de calcul de la 6 luni la 12 luni din ultimii 5 ani va veni la pachet cu creșterea limitei minime a vârstei de pensionare. Sunt cele 2 direcții de abordare frecventă a decidenților din ultima perioadă prin care se pot încadra în respectarea termenului de legiferare prevăzut în acest jalon. Apoi cu siguranță vor avea timp să clocească și recalcularea celorlalte pensii aflate în plată. În funcție de interesul celor aflați la butoane prin ministerele de apărare, ordine și siguranță națională.

Viorel spunea...

Domnul Jianu, ditamai generalul în finanțe-contabilitate sau Cristinel de la CPS, nu și-au dat seama de greșeala strecurată din neștiință, pentru că dacă a fost cu intenție atunci vorbim de prostie ? Iar despre ceilalți invitați, vedeți ce înseamnă să meargă nepregătiți, să nu cunoască legislație juridică și financiară ? Tocmai din acest motiv ne-au / i-au prostit timp de 6 ani cu întâlnirile cele de taină și fără finalitate.

Paul Puiu spunea...

Huhule, adresa ANCMRR pe care o prezinți e fix Albina sau zero(00000), intrucat nu inseamna nimic oficial, a fost redactata doar pentru o simpla justificare a activitatii asociatiei care sa atraga in continuare plata cotizatiilor!!!! Sunteti deja de ani multi in rezerva sau retragere si cred ca ati inteles cu totii care e puterea organizatiilor reprezentativei si cate drepturi au obtinut in ultimii 5 ani in afara de indexarea legala!!!!
Reforma pensiilor militare se face prin raționalizare, nu prin reactualizare in vederea cresterii pensiilor militate pentru ca bugetul de stat are resurse limitate!!
Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.
Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an, iar Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme.
În concluzie, recomandarea Băncii Mondiale este să nu aibă loc o schimbare a pensiilor militare spre deosebire de alte pensii de serviciu intrucat au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, acestea fiind finalizate înainte de semnarea acordului PNRR.

Huhu Rezea spunea...

PP
Ești atât de sceptică și de confuză că până și de draftul OUG 168/2022 ai măcănit că este fake....
Ce nu-ți convine... nu există.

RD spunea...

Dacă ar fi recalculate cu actualizarea pensiilor militare majoritatea ar crește, automat și bugetul pentru pensii militare! Intenția este să scadă prin acest jalon. Singura soluție pentru a nu crește prea mult este să fie doar indexări conform legii astfel că pensiile militare să rămână așa cum sunt acum. Actualizezi pensiile militare, crește bugetul alocat pentru aceste pensii. Nici nu poți să le recalculezi cu o altă lege având în vedere că brutul până la sfârșitul anului 2017 era mult mai mic decât cele din ultimii (să zic) 2 ani (2021/2022).

Orice e posibil, însă mai degrabă cred că noua lege va fi aplicată pentru viitori pensionari. Gândiți-vă cum ar fi să fie actualizate pensiile de până acum 5 ani, cât de mult ar crește majoritatea pensiilor sub 5000 lei (mici și medii). Ar fi aproape toate cele zeci de mii de pensii militare mărite considerabil (până în 5000 lei).

Nu mai e mult și vom afla..

Sorin spunea...

Oare de ce rezerviștii au puncte de vedere diferite în privința recalculării și reactualizării?
Păi când ai primit 102% în mână, cu OMM 20%, mai vrei să te raportezi la plafonării de după?!

RD spunea...

Domnule Huhu, am înțeles de ceva timp de ce insistați prin subiecte noi legate de reforma pensiilor militare. Și priviți doar partea care vă convine. De exemplu când a zis CE că pensiile militare vor fi reformate v-a convenit și ați publicat pe blog, iar când persoane din Guvern au declarat că BM a spus că pensiile militare nu trebuie reformate (pentru că au fost deja de două ori în ultimii ani).. Ați zis că sunt doar 'pe surse'.. Probabil că ați făcut niște calcule iar cu pensiile militare recalculate, actualizate și pe o nouă bază de calcul (12 luni pe ultimii 5 ani de activitate), ar fi mai mare decât cea pe care o aveți acum.
Dar nu v-a păsat de faptul că mii de pensionari militari au ieșit pe 6 luni pe o lege votată în Parlamentul României. Și că mulți ar pierde de la zeci la sute și poate mii de lei! Ceva de genul vine marele stat românesc și le zice. 'Băi, voi trebuie să aveți pensiile scăzute pentru că ne-au zis șefii de la UE să vi le tăiem, chiar dacă ați ieșit pe o lege corectă și v-ați încadrat în ea'. Atunci eu zic să ne trimită înapoi la muncă, să ieșim la vârsta scrisă în lege, calculată pe un alt procent, pe 12 luni din 5 ani și eventual să ne pună să dăm și banii primiți cât timp am fost pensionari militari.

Eu când am spus că pensiile militare vor fi reformate, nu am zis că este ceva corect și pentru cei aflați în plată! Corect ar fi să fie aplicată pentru viitori pensionari.

Sigur că nu doar dumneavoastră se află în această situație, să-și vadă interesul fără să le pese de toți pensionarii militari.
Repet: să fie actualizate și recalculate ce pensii vor ei, dar să rămână în plată cuantumul avantajos tuturor. Oricum ar fi, inechitățile vor rămâne! Dacă tai de la alții și dai în alte părți, unde ar fi egalitatea?

Dar ce titlu încetat ați pus 'Legea jalonului 215 va reglementa recalcularea pensiilor militare dintr-o baza de calcul de 12 luni din ultimii 5 ani', ați luat doar ce ați vrut și ce nu v-a convenit, a fost 'inculturâ juridică:. 😂😂😂

Cred că ați fi bun ca politician sau jurnalist. Cam așa fac și ei

Paul Puiu spunea...


Președinții principalelor „structuri asociative” ale rezerviștilor acceptă de ani de zile dezbateri și discuții sterile în comisii denumite pretențios „de dialog social”. Sintagma în sine este o insultă.
Ce „dialog social” poate avea loc între militarii în activitate și cei în rezervă? Ce sunt rezerviștii? Niște tolerați a căror decese sunt mai așteptate decât solicitările de sprijin?
Niciun sistem bine articulat nu poate fi distrus din exterior. Cu atât mai puțin cel militar, un sistem relativ ermetic.
Unul distrus de generalii care-și vând camarazii pentru perspectiva unor stele sau funcții politice.

ifrim spunea...

Ca să nu mai dea gulerații vina pe structurile asociative acestea sa se intrunească până iese fumul alb cu puncte de vedere unitare!

Huhu Rezea spunea...

RD
Titlul ales este esența informației din Comunicatul ANCMRR, indiferent că-i sperie pe unii sau pe alții îi bucură.
Nu vă place să fiți informat? Nu mai citiți blogul!
NImeni din spațiul public nu a citit Raportul Băncii Mondiale. Au fost doar informații pe surse.

Sense spunea...

@mosmartin, sa luam niște exemple concrete. Din 2002 fiecare militar are un spor corespunzător nivelului de acces la informații clasificate. Tu vrei ca acesta sa nu mai apară în baza de calcul ca nu au avut unii în 1980?
In unele unități exista spor de atragere a personalului datorita inatractivității acelor unități, pt a avea măcar un 40-50% nivel de încadrare. Tu vrei ca acest spor sa nu fie luat în calcul ca pe vremea matale nu exista, unitățile având între 100 și 110% nivel de încadrare (cu tot cu detașați)?
Celor care au lucrat cu cifrul de stat nu le iei în considerare sporul corespunzător pe motiv ca aia de la gaz nu l-au avut?
Aviatorilor, parasutistilor nu le iei în calcul elementele specifice pe motiv ca aia de au zăcut prin birouri nu a beneficiat de asa ceva?
Genistilor care și-au riscat viata la asanari nu le iei în calcul aceste elemente pt ca aia de făceau de serviciu la poarta nu aveau aceste elemente?
Etc.

micutzul spunea...

Budăi a spus foarte clar că pensiile militare vor fi cuprinse într-o nouă LEGE a pensiilor ''speciale'' pentru indeplinirea j215 din PNRR ! Deci nu se pune problema vreunei HG.
Ar fi prima lege cu privire la pensiile militare care nu s-ar aplica și celor pensionati. Oricum CCR nu mai poate intinde mult nesimtirea și nedreptatea fiindcă se demonstrează că încalcă atât Constitutia cât și propriile decizii!
@ Huhu
Nu am exp. in drept dar explica de ce Constitutia prevede foarte clar că :
1. O OUG se aprobă in sesiune de urgență in camere
2. O OUG trebuie să prevadă atât PERIOADA de aplicare cât și care e urgenta aplicării
iar pentru 57, 59, 114 nu a fost respectată Constitutia ?
De asemenea toți ne întrebăm ce se întâmplă dacă se actualizează gradul?
Dacă la noi nu atunci se duce dracului de tot ierarhia, corpul de cadre sau principiile de drept!

bogdan spunea...

Nimeni din cei iesiti la pensie dupa 2017 nu trebuie sa se considere vinovat de ceva. Am iesit pe baza unei legi in vigoare. Sa cresca pensiile celor care au prea putin fata de munca prestata ? SA CREASCA SA EGALEZE PENSIILE ACTUALE. LA MUNCA EGALA PENSIE EGALA nu.... am pensie mica vreau musai pensie mare indiferent cat am lucrat. Dar nu puteti cere sa fiu de acord cu scaderea pensiei. In acest ritm si cei iesiti dupa 2017 (sunt iesiti pe brut care iau mai bine decat cei de dupa 2017) ne vom uita cu invidie la pensiile viitoare.
Cu respect.

Huhu Rezea spunea...

@Micuțul
O ordonanță de urgență nu poate fi publicată în Monitorul Oficial dacă nu este depusă mai întâi spre dezbatere la Parlament. Parlamentul trebuie să fie în sesiune sau dacă nu se întrunește în termen de 5 zile.
Jalonul 215 nu va fi reglementat prin ordonanță de urgență ci prin lege.
O recalculare a pensiilor militare pentru lărgirea bazei de calcul presupune automat aducerea soldelor de grad și de funcție la valorile din anul respectiv pentru activi.
Numai dacă am avea o recalculare ar putea beneficia și pensionarii de majorarea soldei de grad prin HG-ul de care vorbesc sindicaliștii.

Inginerul spunea...

Daca e sa intram pe taramul presupunerilor, cred ca vor face cum vor vrea, dar tot pe ideea subminarii armatei si a rezervei. Stiu ca au mana libera de la CCR sa bage facaletul in pensiile militare, inclusiv in cele in plata, nefiind contributive, iar altcineva care sa-i impiedice nu exista, sau mai corect, exista dar nu se baga. De ce nu se baga? Sunt santajati si amenintati, din umbra. O gaselnita este cu plagiatul. Credeti ca Emilia Sercan n-are ce face pe acasa ca imediat ce e instalat unul pe o functie mai mare si e doctor, il ia la puricat? De ce? Sa fie santajabil. Rapid, fara sa mai caute alte slabiciuni in viata personala. Cum e si Ciuca. Ciocu mic ca iti scoatem dosarul de plagiator. Daca nu e doctor gasesc ei altceva, cine ajunge acolo sigur nu e ingeras. Sa ne amintim doar ca Emil Constantinescu nu a mai candidat la al doilea mandat cu motivatia "Serviciile m-au invins".
Ar mai conta putin protestele in strada dar aici chiar n-avem ce sa discutam, sau o presiune media, dar nici aici nu vad cine s-ar lupta pentru noi, din contra.

Leo spunea...

E oleacă de MIMĂ făcută de ăsta nou și aerian de la MFA.
Legea nu are timp să parcurgă pașii până pe 31.12.2022 nici dacă proiectul apare azi. (transparență decizională,dezbatere parlamentară, adoptare de kWi , publicare în MO , etc...)
CE a aprobat prelungirea JAMBONULUI 215. Se pare că va fi cuplat cu JAMBONUL 214.
Totuși , ce a fost mult a trecut. Ce mai contează 3 luni în pluis sau în minus. Astea sunt indiciile.

M spunea...

@Sense

Din 2002 fiecare militar are un spor corespunzător nivelului de acces la informații clasificate. Tu vrei ca acesta sa nu mai apară în baza de calcul ca nu au avut unii în 1980?....

ÎN SFÂRȘIT! CINEVA CARE ÎNȚELEGE!!!!!!

Ideea unora e simplă: "dacă eu nu am avut un spor atunci nimeni de pe planetă să nu aibă acel spor iar dacă cineva nu e de acord e doar un nesimțit ordinar, un îmbuibat și un prost!"

În definitiv e normal! Și la pensiile contributive nu intră în calculul punctajului decât elementele comune... OPA! Stai așa! NU E AȘA!

Alexandru spunea...

Bună ziua tuturor postacilor
Mă uit la ceea ce postați dar și la ora când o faceți, realizez că nu aveți domn
Singurul care s-au liniștit cât de cât este Flavius, care va beneficia de o creștere mare de vreo 12,7%, nu va mai ști în ce bancă să îi plaseze 🤔😱🤫
Revin la discuția serioasă, legea civilă se aplică numai pentru viitor. Orice ignorant poate consulta constituția și codul civil pe Google și va constata că acesta este adevărul.
Deci subiect închis, legea se va aplica celor care ies la pensie după intrarea în vigoare a viitoarei legi.
A doua problemă o reprezintă perioada aleasă de fiecare, în prezent 6 luni din ultimii 5 ani la alegere.
Și aici sunt unele discuții, deoarece fiecare a tras să își facă această perioadă cât mai ,,bogată", astfel că sunt inegalități și absurdități pe care nu le cunoașteți și nici închipuiți.
Dece???, pentru că aici regăsim Oscar pentru minim 3 luni consecutive, ore suplimentare,,uitate"ce au trebuit plătite, ore de sâmbătă/duminică și sărbători legale plătite cu 75/100%, etc, astfel că baza de calcul a fost umflata și se ajunge la situația ilară în care pensia este mai mare decât salariul, în unele cazuri salariul cu tot cu norme incluse.
Exemplu practic întâlnit:
Subofițer cu un salariu net de 3800 lei, fără normă hrană și echipament incluse, iese la pensie cu 6280 lei net!!!
Cum este posibil, vai, etc, nu au relevanță, când am văzut decizia ca și semnatar nu îmi venea să cred, așa că am cerut documente, iar acestea relevau că este un calcul corect iar venitul rezultat era mare pentru că a fost în perioada în care pe lângă ce am indicat anterior se ajungea la media veniturilor brute.
Acesta a fost posibil și motivul plafonării la media 100% venituri nete
A treia problema în discuție, se poate ca după apariția noii legi să fie aplicabilă și nouă baza de 12 luni defavorabilă??? că doar eu am pensia cinstit primită și de asta cer actualizarea.
Păi dacă doriți actualizarea și legea pensiilor va fi alta, normal că veți face adresă și veți solicita perioada mai favorabilă extinsă binenteles la 1 an, altfel vor alege domniile lor.
Nu în ultimul rând, pensiile militarilor vor crește nejustificat prin actualizarea lor la anul 2023. Oare???
Păi dacă eu fac actualizarea și îți aplic baza de 65% și plafonarea la 100% media veniturilor nete, nu cumva este sigură scăderea acestora, iar raportarea la 12 luni va conduce la diluarea bonusurilor din cele 6 luni pe care cu greu le am câștigat????
Vedeți ce va doriți că este posibil să se întâmple, calculul urmând al face fiecare
Să nu creadă cineva că nu vor exista majorări de taxe și impozite, actualul sistem uzitat de România fiind aplicat doar într-o altă țară UE în rest existând taxare diferențiată funcție de venit

CEZAR spunea...

@/Sense (mai potrivit era Simona senzual)..
Esti pe linga problema ..sa nu zic ..pe aratura !
Pentru TOATE CELE PE CARE LE-AI ENUMERAT ...LE_AI INDEPLINIT ..AI FOST PLATIT !!
PENSIA NONCONTRIBUTIVA...are o cu totul alta filozofie pe care se pare ca tu nu o intelegi..
Nu a in ventat nimeni Sporurile..pentru a avea ce sa bagi la pensia ..noncontributiva,,,!!
Studiaza PLX-199 si poate ca vei intelege ..modul cum se alcatuieste o pensie noncontributiva ..dupa model SUA !!

Huhu Rezea spunea...

In L 164/2001, în vigoare 10 ani, numai indemnizația de comandă și solda de merit au intrat în baza de calcul, pe lângă solda de grad, solda de funcție, gradatii, dispozitiv.

CEZAR spunea...

@/Huhu
Cu specificatia ...PE UUULTIMAAA LUNAAAAA.....si de aici a inceput MAREA MIRSAVIE..!!

CEZAR spunea...

NB
SIMO SENZUAL
Nu-l baga in seama pe linge clante" M" ! Asa si-a constituit el o pensie NESIMTITA si acum ii tremura izmenele
Sa speram ca UE..va rezolva DEFINITIV PROBLEMA....,sa fim ca in NATO /SUA !!

kostas spunea...

Daca nu se actualizeaza solda de grad si la rezervisti o sa fie mai valoros gradul unui soldat activ decat al unui general cu 4 stele in rezerva. Orice soldat va avea gradul mai bine platit decat gradul lui Ciuca. Vai de capul lor de generali! Rau au mai ajuns. N-au nici un pic de onoare si orgoliu daca accepta asa ceva, macar un minut. Ii scuipa soldatii pe strada, ca ei au gradul mai apreciat si mai bine platit. Halal armata si halal conducatori! Cat de adevarata este vorba: s-a intors armata cu curul in sus. Cum poti sa accepti mai Ciuca ( nu mai am nici un motiv sa zic DL.GEN Ciuca) sa nu ai gradul platit nici macar la nivelul unui soldat? Umilinta mai mare de atat nu exista pentru un general in rezerva si pentru toti rezervistii. Cata umilinta sa mai rabdam noi,rezervistii, dl. Ciuca? Cu ce suntem noi vinovati ca voi nu aveti sange in instalatie si nici onoare si demnitate?

akord 75 spunea...

Imi place "logica" interesatilor din care reiese ca noua baza de calcul se va aplica numai si numai noilor pensionari.Tin ei "cu dintii" de chestia asta.Si de ce sunt doar vreo 2-3 iesiti la pensie in 2021-'22 fara exceptie?(retorica intrebarea).
Deci in "viziunea" dansilor vor fi cat de curand pensionari adusi la "echitate" grad functie vechime.....samd DAR cu ele calculate in baze de calcul total diferite,unii cu 6 luni din 5 ani altii cu 12 luni din 5 ani.Vom ajunge sa ne intrebam pe strada.
Tu ce pensie ai si in ce baza de calcul esti? ....ca e unul "vechi"si unul "nou" in rest grad functie vechime asemenea(ca sa nu zic identice ca nu se poate)
Si daca se poate cu doua de ce n-ar fi cu trei?😂.Hai P*** puiule ca se poate! Nascocesti tu ceva
Mie mi se pare o idiotenie si-i intreb pe aceasta cale.De ce ati lasat logica in cazarma la trecerea in rezerva in cazul in care ati avut asa ceva vreodata?
PS General, general nea Bahna...asta .Tot a comis-o chiar daca nu a scris cu manuta lui
pct 6..."astazi se va discuta si aproba proiectele" General a ajuns,scoala ce-i mai trebuie? ....sau trebuia sa fie profesor de romana ca sa scrie corect? .....ca p*** puiu asa crede

Huhu Rezea spunea...

Dacă viitoarea lege nu va cuprinde dispoziții de recalculare ea se va aplica numai celor care urmează să se pensioneze.
Dacă va cuprinde expres dispoziții de recalculare, așa cum au cuprins toate legile privind pensiile militare din ultimii 60-70 de ani, dispozițiile nu pot fi declarate neconstituționale pe motiv de retroactivitate.
Cuantumul pensiei militare, find calculat necontributiv, nu este un drept câștigat.

Sense spunea...

@cezar, pt toată activitatea ta ai fost plătit, pensia nu are sens. Asta ca să folosim aceeași logica.
Oricum, fiind mai nou pe aici, unele chestii nu le știu. Ați activat cumva la gaz, sau ați tras din greu schimband apa la pești prin birouri din structuri centrale?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu as crede altceva, domnilor si doamnelor, ca generalii vor, in continuare, sa traga spuza pe turta lor si pensiile mici si medii, adica grosul pensiilor, peste 68% sa fie iar marginalizate, dezavantajate si cu avantajele doar in folosul gusteroilor. Credeti ca in comunicatul asta searbad, alzhaimerist si prostanac se spune tot ce s-a discutat acolo?Aman, saracan de mine!Jalonul spune clar pentru TOATE PENSIILE sa nu se mai intreaca cu pensiile salariile in plata si lor nu le vine inca sa creada asta si tot forteaza nota cu prostii egoiste, pe interventii fortate si incercari de trafic de influenta, care in comunicatul asta nu sunt trecute, vedeti-va de treaba!
Unde sunt ofiterii superiori si inferiori, subofiterii si maistrii de la aceste discutii vitale? Asta e ste o crunta discriminare sa nu inviti la joc toti nuntasii din alai!
Acolo nici nu avea ce sa caute picior de general imbuibat! Armata e compusa numai din generali si doar ei trebuie sa reprezinte grosul de 68% mutilat, dezavantajat si cu pensiile inghetate? Ei nu au fost sariti de la actualizari si de aceea nici nu bat moneda pe ACTUALIZARI, ca daca era acolo unul sarit de ACTUALIZARI, ca Stelica sau eu, le dadeam in cap cu asta, dar ce sa-l frece pe Dl General de negrii mititei, cand pe ei ii freaca ridichea doar de pensiile desfranatesa siledubleze in aceasta ocazie de neratat pentru tescherelele lor pantecoase?
Recalcularea pensiilor, in aceasta conjunctura de lucru, nu are nevoie de gasti de generali cu interventii si initiative cretine, ca sa stie ei ce se intampla in acest proces de elaborare, caci altfel ar iesi un mare balamuc cu esecuri finale, care s-ar alatura la balamucul cu Spatiul Schengen, ca rateu existent si cu alt scandal european!
Domnii generali sa-si rumege pensiile alea nesimtite si sa stea acasa, sau sa analizeze tactici pe fronturi pe tv-uri, fara sa mai poarte grija acestor recalculari, ca inca nu mor de foame, si care se vor aplica pe Legeorganica cesevrea fara smechereli invechite si practicate pana acum de domniile lor si mafia clocara, caci interventiile lor mereu au fost proaste, paguboase si cu tendinte de avantaje doar pentru tagmalor!
Poate vor intelege ca ce vor ei sa faca se numeste tentativa de trafic de influenta intr-o elaborare legislativa si se pedepseste penal! Vechimea, gradul si veniturile pe 12 luni alee din ultimii 5 ani conteaza, nu toate prostiile si gaselnitele artificiale si artizanale! Nu degeaba pensiile militare au fost cooptate in Ministerul Muncii, tocmai ca specialistii independenti de armata sa puna frana clocarimii gulerate, sa nu-si mai traga foloase necuvenite si din aceasta noua lege! Astamparati-va, domnilor ingalonati din sindicatele oportuniste, constituite doar pentru avantaje in folosul a catorva rezervisti alesi pe spranceana!

akord 75 spunea...

@inginerul
Solutia la plagiat e foarte simpla.Cine vrea Doctorat si poate, sa NU plagieze!
Nu Emilia Sercan e de vina
Nu procedati ca idiotii politicieni.Cand fac o furaciune sau incalcare a legii nu cauta vinovatul ci pe cel care "a indraznit" sa publice documentele care-l dau in vileag.
@sense
Schimbati "textul" Il stiu pe dinafara de vreo 2-3 ani.Cu "argumentele"astea venea atunci "M_ares".La fel de idioate(argumentele)
Acum au trecut anii si v-ati inmultit .A mai aparut si RD-eul si "inegalabilul"p*** puiu
Idioteniile au ramas aceleasi 😂

bogdan spunea...

Dca este sa se recalculeze dupa cum spuneti, ce se intampla in acest caz ? Ofiter iesit la pensie august 2017 are 5 lei eu iesit 2021 de pe aceesai functie 5 lei. El a iesit ,,la brut eu ,,la net,,.

Mihai spunea...

Cezare(serjent Bulă), iar imprastii kakaraze pe aici.
Doar tu si mos martin poti sustine o baza de calcul unitara care plafonata la net ar fi un dezastru pentru multi pensionari in plata si viitori pensionari.
Cam ce pensie ar incasa acest MM de aviatie
,pe care 30 de ani l-au batut vremurile pe pista stiind ca sacrificiul lui ii va aduce o pensie dupa castigul salarial.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid026PQMsAgp8YfAojSaqDdQDkB5xmwwzyz2cbT5Ks5YeYo1maxbNDvHyYTniUamrpdMl&id=100001260013159&sfnsn=mo

Poate asa va dati seama ce enormitati debitati in nestiinta salarizarii din unele domenii cheie.

Daca nu reusiti sa calculati ,va lamureste " M".
Hai brrr cu mos martin la ABAC !

akord 75 spunea...

Care-ai zis "ba" ca s-a domolit cefeiu?Asta pana nu ajunge la 2000 euroi pensie nu se lasa Doar cu vechimea....restul se adauga 😂
Si-a dat singur termen pana la 01.04.'23 inclusiv,ca stim noi de ce 😂

Huhu Rezea spunea...

bogdan
Dacă nu cunoști algoritmul de calcul al pensiei militare abține-te să pui întrebări care par idioate.
Solda de funcție, din care se calculează celelalte elemente salariale, a celui care se pensionează în 2021 este dublă față de cea a celui care s-a pensionat înainte de 01 01 2018.

Ein Stein spunea...

@militian

ÎN SFÂRȘIT! CINEVA CARE ÎNȚELEGE!!!!!!
Acu sunteti doi, formati deja un club. Daca un spor, in speta acces la informatii clasificate, culmea, se da pentru ca ai acces la informatii clasificate iar cand nu mai ai acces, culmea iar, nu se mai acorda nici sporul. De ce ai primi acel spor in pensie, forever, daca nu ai acces la informatii clasificate.
Cu astfel de hotii s-a ajuns ca ponderea soldei de functie si grad, in solda lunara, sa fie nesemnificativa. La o pensie de 18 000 RON NET, ponderea soldei de functie/grad sa fie undeva intre 5-10%. Pricepi militiene?

OPA! Stai așa! NU E AȘA!

OPA-OPA, dar daca vrei sa intre toate sporurile inventate si inca neinventate, atunci calculul pe contributivitate, ala e corect, nu hotii pe ultima suta de metri, mai pe natural asa, 6 luni.
O pensie calculata doar din grad/functie, vechime, asa e in toate tarile alealalte NATO, unde pompagii si alti functionari nu au ce sa caute.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Kostas, este imposibil sa nu se actualizeze solda de grad. Eu cred ca va fi pusa in recalculari si mai cred ca se lucreaza la o solutie si pentru cei 68% discriminati sa fie adusi cu drepturile actualizate. Nefiind inca bani,aplicarea se fa dace din 2024 si e posibil chiar esalonat etapizat pe o perioada determinata,insa fiind di nfoduri proprii nu-i exclusa si varianta sa se aplice drepturile in acelasi an. Aici va fi baiul pentru unii cand nu se va mai aplica cuantumul avantajos, dar fiind o lege asa va ramane batuta in cuie, iar viitorul majorarilor se va baza doar si numai pe indexari, dar vor disparea majorarile jmecherite pe ordine de ministru, secretizate, cum se facea pana acum, ca s-au facut căcălău si fara stirea ,,prostilor!''

kostas spunea...

Huhu, ce tot o dai cu afirmatia ca pensile militare nu sunt un drept castigat. Dar ce sunt? Pomeni, sunt date in custodie, sunt ajutoare temporare sunt date degeaba? Eu stiu ca asa a zis CCR, dar si ei stiu ca asta e o aberatie, dar cate aberatii nu au zis? Pensiile noastre sunt date conform unor legi, in urma muncii de-o viata. Cum sa nu fie un drept castigat? Insasi legea pensiilor spune ca: dreptul la pensie se acorda in urma indeplinirii unor conditii. Cum sa nu fie un drept castigat? Daca pensiile civile sunt date dupa legea civila si sunt un drept castigat, pensiile militare, care sunt date dupa legea militara de ce nu sunt un drept castigat? Noi luam pensie prin negociere, ca la talcioc, sau tot dupa o lege? Chiar trebuie sa punem botul la toate rahaturile pe care le da pe gura CCR?

Viorel spunea...

Inginerul. De ani buni îi doare în sulă pe politicieni (vorba domnului Iliescu) de proteste indiferent de amploarea lor. Nu mai este acea frică de după 1989, frică impusă de protestele minerilor. Lumea s-a plictisit pentru că știe că nu are nici o finalitate. Singurii protestatari băgați în seamă cât de cât sunt cei din fabrici, combinate, societăți importante care se răzvrătesc pentru un salariu mai mare iar un protest de amploare și de durată ar adduce pierderi mai mari decât cele solicitate de angajați.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Dacă vrei ca si pensia d-tale să fie un drept câștigat și nu acordat în limita posibilităților financiare ale guvernului, este absolut nevoie ca ea să fie calculată contributiv sau și contributiv. Altfel, ce ți se acordă prin lege îți poate fi luat tot prin lege. C-așa-i în tenis!

Nu crezi că e o aroganță prea mare să te consideri cenzor al CCR?

M spunea...

@inginerul

Credeti ca Emilia Sercan n-are ce face pe acasa ca imediat ce e instalat unul pe o functie mai mare si e doctor, il ia la puricat? De ce? Sa fie santajabil.

Madam Șercan e doar o hoață care își acoperă fundul (atunci când nu și-l pozează pentru a atrage domnii pofticioși) pentru că ea însăși e plină de furăciuni:
- lucrarea ei de diplomă este plagiată grosolan,
- a recunoscut că a scris la comandă articole bine plătite de infractorul Vântu,
- a făcut poze cu caracter pornografic.

Este zeița unor neputincioși care abia au trecut bac-ul. Este o șmecheră!!! E acuzată că a plagiat lucrarea de licență dar își verifică lucrarea de doctorat! Păi dacă ai furat la licență și asta înseamnă că lucrarea e nulă atunci și doctoratul obținut pe baza licenței este nul de drept.

Dovada că a plagiat grosolan a fost dată de Adevărul

https://adevarul.ro/stiri-locale/sibiu/adevarul-a-obtinut-o-copie-a-licentei-emiliei-1791411.html


Să fie sănătoasă!

luchy19 spunea...

Subofițer penitenciar în București pensionat în septembrie 2022, a acumulat atâtea ore suplimentare ?! Cu acele ore de weekend 75 % și 100 %, încât atunci când mi a arătat decizia de pensionare nu mi venea a crede, 7239 lei net, adjutant în ANP....7239 lei nu e firesc.....

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Vezi că folosești incorect procentul de 68%.
Cei 68% au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos, calculat pe legea contributivității, după recalcularea din 2016 potrivit L 223/2015. Nu înseamnă că ei au fost discriminați ci defavorizați de legea pensiilor militare.

Viorel spunea...

Alexandru. Indiferent din ce sistem era acel Sof., nu avea cum să aibă incluse contravaloarea normei de hrană sau echipament, pentru că astfel contabilul șef ar fi încălcat prevederile art. 28 lit. (c) și (d) din Legea nr. 223/2015, deci, nu înțeleg motivul pentru care le-ați mai introdus în discuție.

dac55 spunea...

Cred ca Plano, Plano 10 sau chiar Huhu cel mai vechi, adică din urma cu vre-o 10 ani se minunează câte enormități și bazaconii se debitează pe acest blog.Totul pleacă de la necunoașterea legislatiei(destul de neconsecvența),evoluției acesteia in timp dar și de calitatea celor care postează.Sunt câțiva care au rămas consecvenți…,m-a întreb unde a dispărut Mares.Ar trebui făcută putina curățenie și consider ca și consistentă blogului ar creste….cantitate(postări) are suficientă!

M spunea...

@avianyc

Vezi că te bagă ăștia care au tăiat frunză la câini toată viața în categoria "milițieni". 😁

Ia uitați ce zice unul care se descalță ca să numere până la douăzeci! Își schimbă nick-urile cu disperare să fie și el băgat în seamă că a rămas traumatizat de când nu îl alegea nimeni la fotbal în curtea școlii și stătea pe bancă cu degetele până la cot vârâte în nas!

"ponderea soldei de funcție e undeva intre 5-10%"

Ha, ha, ha!
Ce îndârjit e micuțul postac!!! Stai să vezi când o să afle că modificările la Legea 223 nu privesc pensiile în plată și totodată se exclud actualizările și el va rămâne până crapă cu pensia lui micuță dată după p#ță!!!

ofiter pensionar spunea...

Practic s-a discutat "nimic în afară de nimic!"

akord 75 spunea...

Hai ca usor le lamurim
Dupa "mintile"pensionarilor bibani deja avem solde de grad diferite si urmeaza baze de calcul diferite.
Mai departe va spun eu tot dupa "inteligenta" lor.Va urma:
solde de functie diferite activi vs rezerva retragere
spor pt informatii clasificate dar nu unul singur ci pe trepte si plafonate in functie de clasificarea informatiilor ca unele "e mai secrete decat altele"
Se incepe de la "date nedestinate publicitatii= coef 1=1000lei" si tot asa pana la 00xxx
Acum e bine va place? Daca nu, mai gasim si pentru "oskaruri" trepte si coef.)
Pt informarea celor care nu stiu, ca nu stiu nimic, cum ar fi "sense".N-o sa va vina sa credeti cate sporuri vor dispare.In principiu se discuta sa raman DOAR cele care afecteaza viata/sanatatea si acestea cu mare zgarcenie.Ce nu se incadreaza aici dispare,indiferent ca s-a platit sau nu impozit....A disparut ea P.supl d'apoi rahaturile astea ?
In rest mancati "bors"cu gura plina si aveti vise....

Viorel spunea...

sense. Don Cezare a fost mare Cdt.BIMc. cum afirmă dânsul. A fost și mare luptător la revoluție în Timișoara. A avut și fericirea de a îndeplini și funcția de Șef. CAZ, funcție râvnită de mulți pentru activitatea desfășurată în natură alături de Miorița (baladă populară) sau Povestea porcului de Ion Creangă.

Sorin spunea...

@ huhu
De acord cu calculul pe/și pe contributivitate. Nu am mai fi la mana oricui, în bataia vântului politic.
Ma tem însă, și aduc ca argument acel ordin clasificat, M S 1294 parca, care conferea condiții deosebite și speciale multor funcții care avuseseră condiții normale.
E argument pt ca a fost conceput pentru ca piramida pensiilor sa reflecte piramida funcțiilor. Eu asa am apreciat.

CEZAR spunea...

@/avianyc - cap de cilti cel care stergea rotile la avion pe pista !
Demonstrezi ..a cita oara..UN IDIOT DA EXEMPLE IDIOATE !

kostas spunea...

Huhu,nu e aroganta si nu ma consider cenzor al CCR. Problema e ca, intr-adevar deciziile CCR trebuie sa se aplice neconditionat, dar s-a inteles gresit ca ele nu se pot comenta si ca nimeni nu are dreptul de a gandi liber si sa-si expuna parerile. In tara asta sunt multi oameni mai destepti si mai pregatiti decat cei 9 luminati de la CCR. Inseamna ca ei nu-si pot spune parerea despre unele aberatii date de CCR? Sa nu omitem faptul ca membrii CCR sunt numiti politic prin negocieri, ca la piata, cine-i mai gras si mai frumos primeste postul, nu sunt cei mai destepti si mai pregatiti oameni din unives. Ei sunt oare zei si noi muritorii nu avem voie sa gandim si sa avem propriile pareri? Nu an voie sa comentez deciziile pe care ei le dau? De cate ori s-au facut de cacao sau au avut decizii diferite la aceleasi spete? Noi gresim ca-i vedem ca Dumnezei coborati pe pamant. Ce rost mai are Guvernul sau Parlamentul? De ce nu-i tinem numai pe cei 9 apostoli sa faca legile?

Burebista spunea...

Huhurez, ce ai făcut? Ai schimbat iar setările blogului? Iar nu mai putem comenta răspunsuri la fiecare postare? Intra la setări și fake ca înainte.

Huhu Rezea spunea...

@Burebisto
La cererea cititorilor care nu mai puteau comenta pe vechiul format am setat așa.Ti-e greu să precizezi cui te adresezi în comentarii?

Viorel spunea...

Ein Stein. Cadrul militar căruia i s-a ridicat Autorizația de acces la documente clasificate, este trecut în rezervă. Caz concret, pubicat în Buletinul Infomativ al Armatei prin 2014 când un Mr. a pierdut o hartă nivel Secret. Sporul se dă (am prezentat mai zilele trecute într-un comentariu adesat domnului akord 75) procentual în funcție de nivelul de acces la documente clasificate. S-a aplicat începând cu anul 2002 și are caracter permanent (nu mai dispare). Inclusiv parlamentarii au așa ceva (nu o să găsiți sporu pentru că îl au probabil în indemnizație sau este secret). https://www.cdep.ro/pdfs/proceduri_acces_parlamentari_info_clasificate.pdf

Burebista spunea...

E cam aiurea pentru ca sunt mai multe comentarii postate de același utilizator care au subiecte diferite și ca să i răspunzi trebuie sa treci di un sfert din comentariul lui... Și în plus suntem redirecționați de pe blogul tău în aplicația Blogger..

Vali spunea...

Recalcularea tuturor pensiilor, dar cu eliminarea oscarului , ar fi absolut corecta, insa , nu cred ca se poate realiza, deoarece nu sunt bani pentru o astfel de reforma. Daca vorbim de reformarea pensiilor cu alegerea a 12 luni din ultimii 5 ani, cred ca ar trebui sa se aplice pe viitor si nu la toata lumea...

Viorel spunea...

luchy 19. Alt minister, altă sfârâială, alte sporuri cu pușcăriașii periculoși.

Gigi spunea...

Domnilor,asta cu alegerea soldeloor/salariilor a 6luni/1luna din ultimii 5 ani de activitate,e cea mai mare magarie si hotie.L.223 a prevazut includerea acestei prevederi pt.a da posibilitatea umflarii BC cu tot felul de sporuri ajungându-se acolo incat viitorul pensionar innainte cu 6 luni pana la pensie adunand orele suplimentare lucrate ar fi trebuit sa nu mai dea pe acasa nici macar o oră.Plus sa lucrezi neoperativ toata viata,iar in ulrimele 6 luni sa obtii tot ce are un operativ.Atunci intreb:O fi bine demnule ...

Viorel spunea...

dac 55. „Ar trebui făcută putina curățenie”. Sigur că trebuie făcută curățenie, dar la dumneavoastră în casă pentru că nu ați maid at cu aspiratorul de pe la Paște. Tenta din exprimarea dumneavoastre adduce ca mod de gândire de Of. / Sof. din lagărele naziste. Este pe Coasta de Azur.

Viorel spunea...

akord 75. Oskarul nu are trepte ca la mașină. Are procente de la 5% la 50% din Solda de funcție. Se dă în funcție de categoria de personal (P.c.c., SGP., Sof./MM., Of., Gl.) și în funcție de eșalon.

Sense spunea...

Ce sa schimb @akord75?
Faptul ca neterminatii își doresc ca vechimea sa nu conteze?
Faptul ca cei ieșiți pe baza unor legi care considerau 20-25 stagiu complet, sa considere ca cei care vor ieși după stagii complete de 30 ani au avut ghinion? Cei care vor ieși peste 10 ani vor trebui sa lucreze cu 5 ani mai mult. Asta ar trebui sa nu se răsfrânga negativ asupra celor care ies acum sau au ieșit acum x ani în schimb anumite componente salariale pe care le vor avea aia peste 10 ani ar trebui sa nu fie băgate în seama pt ca nu le-au avut unii acum x ani? Hai nu serios!? Chestia asta are doar sens unic? Pai dacă beneficiile alora nu vrei sa fie luate în calcul, de ce sa nu luam în calcul același stagiu minim pt toți. Adică ala marit pe care îl vor avea aia de peste 10 ani. Ca e element comun.
Grade și funcții egale? La grade e simplu. La funcții nu. Funcții care acum 10 ani erau de lt col acum sunt de căpitan sau chiar de slt/lt. Funcții de mr/cpt acum 20 ani acum sunt de maistru/subofițer. Care e egalitatea? Aaaa, știu. Unul care era maior și era șef cabină a unui complex tehnic ar vrea ca egalitatea să-l pună pe aceeași treapta cu un maior de acum care e comandant de unitate. Dar de ce sa nu fie echivalat cu nivelul funcției de acum, tot șef cabina care poate e de caporal? Nu ar fi normal evident. Însă el considera normal ca unele drepturi/componente salariale de care beneficiază acum caporalul care face aceeași munca pe care o făcea el sa nu-i fie luate în calcul la stabilirea pensiei. Asta nu e chiar egalitate.
Leit motivul este credința tuturor ca ei au fost miezul iar restul niște hoți, niște profitori îmbuibați. Vorba aia de duh: mai taie din ele da-le ....

dac55 spunea...

Nu am nimic împotriva sporurilor, care in foarte multe cazuri de pensii in special după 2010. ,au dublat sau chiar mai mult cuantumul total al pensiei.Consider ca de aceste sporuri s-a beneficiat destul de consistent in timpul cât ai fost in activitate,ai beneficiat si tu si familia ta si statul prin impozite si taxe.Nu vreau sa înțeleg totuși ca am ales aceata cariera care se bazează pe grade,funcții ierarhice,perseverenta-încerci sa ajungi cât mai sus in ierarhie,îngrădiri ale unor drepturi,cum se poate ca aceste sporuri sa se ia de baza in calculul al pensiei cu preponderenta.Cât despre recalculare si actualizare se pare ca sunt noțiuni desuete,la moda fiind inflația care nu reflecta decât gradul de sărăcie si neputința economică a statului.

mosmartin16 spunea...

Avianyc, sper că nu ești "dobi"!🤣 Dacă "belești ochii" în topicul din februarie - unde eu am prezentat o documentație proprie și concretă (pe vreo 18 pagini) privind modalitatea de rezolvare a inechităților "cât casa" de la pensiile militare - o să pricepi și faptul că eu chiar am făcut trimitere ( coroborat cu alte măsuri din documentație) la eliminarea plafonării pensiei la netul soldelor ! Dar asta din perspectiva redimensionării bazei de calcul ! Pricepi sau îți desenez ?🤣 Intâi citește, gândește, analizează, verifică...apoi "pune-ți parașuta" să nu dai tare cu curu sau mintea de pământ !🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E bun formatul de comentarii, e mai simplu. Asa a fost mereu, care sunt vechi comentatori stiu asta.
Intrebare intrebatoare,care la rânză cam doare:
Daca gheneralii sunt atat de ingrijorati, afectati, amarati, rupti in coate si saraci de nu au dupa ce bea apa, de ce nu comenteaza pe Huhu Rezea, prapaditii de ei? Ha? Le cad galoanele si le țâțâie jamboanele daca se amesteca printre cei care i-au ridicat cu sudoare in gradele acelea, altele decat cele obtinute cu doctorate copy paste? Dar, in realitate, o fi vreun doctorat curat si necopiat in toata armata romana?
Haideti, domnilor ghenerali si aici printre noi,jos la talpa, sa va mai amintiti cand beam in tinerete spriturile impreuna, fara a fi pe gasti separate, mai ales dupa sedintele de partid, in care va remarcati ca buni oratori politici comunisti, cu scopul de a fi avansati la exceptional pentru carierele fulminante, la finalul carora sa vi se puna in ranite bastoanele de ghenerali! Atunci nu va mai puțeam si fiind impreuna multe mai faceam pentru fericirea comuna, cum era in acel comunism, azi hulindu-l cu o nedisimulata ipocrizie, dar acum vad ca ,,democratia''asta occidentala, la care ati aderat cameleonic, si care ne-a confiscat carnetele de partid, unii s-au trezit ca sunt mai cu moț fata de altii si trebuie sa stea la separeul belferilor ,,democrati!'' Asa cum si pensiile trebuie sa fie mai doldora decat celelalte, care obligatoriu trebuie sa stea inghetate, sa nu va ajunga cumva din urma, caci put urat, ca si noi!

Alexandru spunea...

Viorel, te rog recitește până înțelegi
Tradus totuși înseamnă că subofițerul avea o soldă netă, la care chiar dacă adaugi cele 2 norme (1400 lei ceva de genul cumulat) nu ajungi la pensia care o luă individul net
Deci cu mult peste venitul net realizat în mod normal și nu în cele 6 luni alese.
Văd că cineva a înțeles pe aici și a specificat cât a luat nenea subofițerul din București peste 7 mii lei, așa că lasă cum a căzut, doar recitește până înțelegi

Huhu are dreptate și susțin acest lucru, trebuie o nouă recalculare a pensiilor altfel se vor produce mari inechități, gen cele de la civili până în 2018.
Cu plx ul este o altă problemă și nu se înțeleg deoarece unii susțin o formulă iar ceilalți alta, iar parlamentarii au dreptate - dacă voi nu vă înțelegeți, dece să vă înțeleg eu???
Nu este posibilă aplicarea la toți cum vrem noi ci cum spune legea, iar legea a fost modificată de fff multe ori funcție de interesul celui care urma să iasă la pensie și avea pârghiile necesare pentru modificări ceea ce a profitat și altora, până am ajuns la aceste anomalii
Nici propunerea mixtă, adică o parte contributivă și una fixă nu este posibilă deoarece sunt multe elemente noi
Exemplu, informații clasificate NATO
Conceptul a fost introdus în decembrie 2006 pentru că urma să fim primiți și trebuia să ne adaptăm legislația
Concluzia, acest spor nu poate fi introdus în pensia celor care nu au avut
Pot continua dar.....
Nu ține nici cel mixt, din care o componentă să fie alocată salariului funcției de bază (funcție grad gradație etc), deoarece fiecare evoluăm în carieră așa că trebuie bine gândit.
O soluție ar fi să ne raportăm la perioada contributivă și solda avută, dar imediat sare Dogaru & comp, și nu numai cred că și pe aici sunt unii, dar ar fi soluția echitabilă pentru că atunci vom fi considerați contributivi și scăpăm de oprodiul public
Vezi Viorel, și bogat îi greu și sărac îi rău, oare cine te mulțumește 🤔🤔🤔

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta dovedeste ca se vor majora la anul pensiile militare si NU SE VOR TAIA!:
https://www.stiripesurse.ro/caciu-detoneaza-bomba-in-privinta-pensiilor-speciale-11-miliarde-din-12-merg-pe-pensii-militare_2697770.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sufla o adiere de bunciuni la pensii:
stiripesurse.ro/statul-are-tot-mai-multi-bani-pentru-plata-pensiilor-caciu-prezinta-cifrele-zilei_2697760.html

Negritoiu spunea...

CFI,ora 13:55,
Asta ai inteles din spusele ministrului Caciu? Mai citeste odata!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Soldat, Dan Iosif e oale si ulcele si era si el un nebun, ca si altii, cat si avid sa se imbogaeasca de pe urma Marii Vanzoleli! Nu Armata e de vina, ci alcoolul consumat in acele zile, mai rau ca la bairam, precum si tradatorii, precum soldatul bolsevico-sovietic, Militaru, caci pentru mine nu este general! Nu mai sunt vinovati caci totuls-a prescris mutual, chiar daca crimele nu se prescriu! Daca totusi s-ar face, prin absurd, ar trebui sa bagi la puscarie cam jumatate din stafurile partidelor care azi le si ne conduc!

Viorel spunea...

Alexandru. În comentariu ați specificat: „fără normă hrană și echipament incluse”, ca și cum ele s-ar include, dar vezi doamne cei de la financiar nu le-au trecut. În plus, norma de hrană / 30 zile = 960 lei, per 31 zile = 990 lei iar contravaloare echipament sof = 3.200 și ceva. Eu nu contest pensia Sof, sau cele prezentate în comentariu, am făcut doar referire că cele 2 valori nu aveau cum să intre în calculul pensiei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Negritoiu, am citit pana la memorare! El asa a spus, dar cum se va aplica real, nu stim!

RD spunea...

@Huhu,

Voi citi blogul atât timp cât mă interesează, dar trebuie să primiți și astfel de comentarii poate vă mai schimbați deoarece faceți ca un politician sau jurnalist care își urmează interesul.

Ați plecat pe o 'placă' și nimeni nu vă dă vreuna ca s-o 'schimbați' deoarece nu vă convine.

Puteți să desfaceți șampania dacă șefii de la UE vor face așa cum doriți în legătură cu reformarea pensiilor militare.

Unknown spunea...

Costi@moc
Cu respect pentru toți camarazii.
Urmăresc permanent comentariile camarazilor nostri,mă refer strict la pensiile militare.
Subofițer fiind cu o cariere de 30 de ani de cascheta și care am trecut prin toate etapele de obținere a gradelor și promovării pe funcții de la ajutor cdt. Pluton pana la șef de secție fra favoritisme s-au alte beneficii. Mă uimesc cum diferiți camarazi au pretenții identice cu cei care au desfășurat activități încadrate în alte condiții de genul distrugeri de elemente periculoase cum ar fi unele cu un grad de pericol extrem de periculos(distrugeri de elemente cu incarcatura activa de peste 250 kg).
Nu vrea sa spun ca acei camarazi nu au fost supuși pericolului și nu sunt îndreptățiți pentru a-și cere drepturile ...
Pensionat în anul 2017 nu am beneficiat de acel spor privind grupele de munca,comparativ cu acei camarazi care nu au avut vechime dar sau încadrat în plafon.
Fac acest comentariu deși ar putea fi mult mai dezvoltat dar pentru a nu plictisi cititorii ma opresc aici.
Va salut cu respect.

Cezar spunea...

R.D.- Raul Dancuta !?
Fituica Infomondo militar..a intrat in faliment??
Nici nu m.as mira....

Huhu Rezea spunea...

@RD
Ești prea țânc pe blog ca să emiți asemenea judecăți. Blogul urmărește în primul rând informarea, dincolo de informarea oficială care cam lipsește.
Cei care urmăresc blogul... încă din perioada în care d-ta nici nu te gândeai să te pensionezi, știu că aici au găsit informații corecte, iar dacă au fost greșite le-am corectat, dar în niciun caz nu au fost numai informații care îmi conveneau mie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Negritoiu, la anul scade inflatia si se imputineaza pomenile, disparand sporuri si chestii costisitoare, de aia se vor aloca doar 10 virgula miliarde, in loc de 11 virgula miliarde, apoi prin reformele jambonului PNRR se vor face reasezari, care sa nu umfle bugetul cu artificii, locul artificiilor fiind doar in brazii de Craciun sau pe la nunti si cumetrii, nu in pensii, aici mai intrand chestii cu scadere si de preconizati morti din randul pensionarilor, intre timp. Nu scad pensiile, dar vor zbura sporurile, primele si oscarurile date in ultimile 6 luni de activitate, pe ultima suta de metrii, doar ca sa umfle anumite pensii acordate pe ochi frumosi, care nu sunt parte din pensii, ci adaugari costisitoare la pensii, doar pentru unii, si nu la toti, caci altfel miroase a discriminare intre categorii si generatii, nu? Apaieudoaram tradus printre randuri ce a zis Câciu,darLegea o fac specialistii pe jambonul 215 si cumcere imperiosaceljambonel crocant! Bine ca nu zice sa taie, decatca sa se faca reforme,asta insemnandsase eimineartificiile si sa se aplice actualizari la cei carora NU li s-au facut actualizari, decat pe... minus.Care au beneficiat de actualizari cu cresteri semnificative de pensii, e posibil sa nu mai beneficieze de ele ca sa nu ajunga de la 20.000 lei la 40.000 lei, sau de la 40.000 lei la 80.000 lei! As vrea sa nu mai fie platite doctoratele, care nici unul nu este corect, si poate se va face asa: Scoatem plata doctoratelor, dar care vrea bani pe ele sa-l prezinte fiecare unei comisii independente si academice, care sa-l verifice la corectitudine, si daca nu este copy paste sa fie platit, chiar din ziua in care i s-a intrerupt acest drept academic! Va asigur ca cel mult trei doctorate vor mai ramane in picioare! Nu-iasa, coana croitoreasa, recent gheneral rezervist cu ,,doctorat''deocheat? Muuuu, muuuu, muuuu!

akord 75 spunea...

Hai sa trecem la concret domnuu' Viorel ca vad ca ati inceput sa ii cam jigniti pe multi
Poate intr-o forma asemanatoare ati iesit si dvs cu "sporuri"(ati promis ca ne aratati si noua lucrarea aia exceptionala cu care ati schimbat strategia armatelor lumii[nu stiu cand ati realizat-o(cand erati plt major sau adjutant?)Macar titlul ni-l puteti spune?] Pana atunci cititi asta de mai jos....si altii ca dvs.Nu pe asta ati aplicat-o dar variante sunt nenumarate.Nr de ore C Muncii :168-176 ore/lunar. Peste astea s-au adaugat in 3 luni inca 800 ore(apr.mai,iun) CU TREI LUNI INAINTE de iesirea la pensie....800 de ore??
Oskarul si celelalte sporuri erau deja rezolvate.Eu va dau doar Plangerea Penala
ca tot vorbeati de curatenie(oare stiti sau sunteti doar magar) ca nu si-a facut unul curat de la Pasti
Eu curatenie de asta as face pana la ultimul iesit la pensie si pana la cel mai mic grad/functie
Inspector general al Jandarmeriei Romane col.Bogdan Enescu (s-a intamplat in 2020)
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLANGERE-PENALA.pdf
De "M" nu mai zic.Il anuntati dvs(dumneata) 😁 ca "suptofiter" cum singur scrieti

akord 75 spunea...

@sense
gandeste-te ca nu toti din armata pot ramane pana la 65 de ani.....incepi de la SGV cu gradul de soldat sau cap....sau pana ajungi la "colonelul/comisarul de neon"
Si nu am zis absolut nimic de vechime.E normal sa se ia in calcul si sigur asa va fi
Incerci sa deturnezi discutia.Nu tine!
Am prins vremurile cand treceau coloneii(cei mai multi erau la fostul CMJ) pe strada in uniforma si cam garboviti(pe vremea lui Ceasca) Lumea se amuza....dar daca ai stii ce ziceau!!Iti cadeau urechile!Eu atunci aveam sub 30 de ani(varsta nu vechime 😁) si vecinii mi-i aratau zambind....mos Teaca,mos Tagarta,bese'n cizme(cam astea erau comentariile)
Aaaa ca ai stat pana la pana la adanci batranete bravo dumitale.Asta nu inseamana ca nu sunt de acord cu vechimea...ar fi si absurd sa zica cineva asa ceva....ridicol!

reddog spunea...

Rambo și Cezar au copiat când erau în LM.

Alexandru spunea...

Viorel încă odată recitește
Păi dacă subofițerul avea o soldă lunară netă, dacă adaugi norma de hrană și echipament de 1400 lei, ce dă???
Venitul net doctore, format din solda netă sau salariul net + norma de hrană+ normă echipament
După ce aduni sumele ce se relevă????
Pensia era mai mare decât veniturile nete că știm cu toții că în calculul pensiei nu intră cele 2 norme

Huhu a repostat zilele trecute anexa la legea 153, recitește și vei înțelege terminologia
Fără supărare dar important este faptul că subofițerul, nu este singurul din păcate, în cârdășie cu șeful direct și profitând de lipsa de personal masivă începând cu mai 2015, ajutat și de colegi în locul cărora făcea ture de sâmbătă duminică și sărbătoari legale, plus Oscar că doar a fost excepțional (oare chiar este adevărat, dacă da în ce constă???) a ajuns în 2016 să aibă acea pensie
Din postarea unui coleg mai sus înțeleg că se întâmplă și în prezent de ajunge subofițerul de la Rahova sau Jilava la astfel de pensie, peste 7,2 mii lei
De asta și există un dosar penal mare la DNA din câte știu, dar banul ochiul dracului așa că ce spune akord 75 este corect
De asta și Huhu și alții susținem reformarea sistemului de pensii militare, nu din alte considerente politice, social-economice sau de altă natură, cel puțin vorbesc în numele meu

Viorel spunea...

akord 75. Ați devenit avocatul domnului dac 55 ? De când și până când și în ce calitate domnul dac 55 propune selecțiea comentatorilor pe blog ? I-am dat de înțeles să stea în banca dânsului, să comentze, să mă critice dacă are dreptate că nu mă supăr, unde nu, ripostez, că doar de asta purtăm dialog pe blog. Când o fi patron de blog să nu mă primească în Clubul Select al comentatorilor. În fond ce va deranjat ? Să-mi arătați și mie unde am scris eu că vă arăt vreo lucrare (aștept, altfel sunte-ți mincinos). Dacă nu știți la ce se referă acest spor (nici nu este spor cel puțin conform denumirii) denumit de noi Oskar, vă redau exact din Decizia de pensie: Majorare lucrări de excepție / misiuni speciale (deci nu mai confundați Oskarul cu o lucrare de doctorat). Vă luați pe nedrept de mine și alții. Eu v-am întrebat de sporurile pe care le-ați avut ? De ce dumneavoastră Of. primiți indemnizație de comandă dacă aveți 1 (UN) cadru militar în subordine și coleg de-al meu, Plt.adj.pr. / Șef Depozit de garnizoană (nu are în primire magazii sau depozite, acestea le au alți Sof. care nu sunt în subordinea lui) ci un Pl.Pz. Poliție Militară (nu detaliez din câte cadre și SGP) și care asigură paza și protecția acestui Depozit de armament și muniții (enorm) nu primește INDEMNIZAȚIE DE COMANDĂ ? Pentru că este un fraier de Sof., nu ? V-am dat doar un singur ex. pentru a nu exagera cu dimensiunea comentariului. Nu ați făcut nimic toată viața și acum vreți să vă apucați de curățenie. Un Of. cu caracter, nu se laudă sau se plânge pe blog „și când eram eu tânăr Cpt. și plecam în control cu șefii mei îmi era rușine de ei (de la mine citire / pentru că se pretau la masa neplătită și portbagajul plin pentru un calificativ de FB)”. Parte dintre dumneavoastră (nu zic, că noi, MM sau Sof. suntem sfinți) sunteți vinovați de situația actuală pentru că v-ați complăcut în niște sporuri fără să solicitați din postura funcțiilor avute, actualizarea periodică a Coeficienților de grad și funcție și acum vă plângeți că X are N sporuri și Z doar pe jumătate. Pot să vă scriu 10 pagini sau foi cu ex. concrete, trăite și nu inventate.

csej spunea...

Numai daca analizați pensia lui Chelaru,vaduva lui Popescu,Badalan etc si o comparați cu pensia lui Ciuca va dati seama cata brambureala a creiat legea 223/2015 in sistemul pensiilor militare.Il inteleg pe Chelaru de ce a adoptat pozitia mutului dar pe cei ce au avut in vremurile trecute functia lui Ciuca pentru mine e un mister.
Legea 223/2015 a întors piramida valorilor cu cursul in sus.Subofiterul este un militar de valoare dar sa pui semnul egalității între el și un general sau colonel e exagerat.Ma refer la pensii ca in sectorul activ sper sa nu sa întâmple așa.
În altă ordine de idei legea 223/2015 in forma actuala nu finalizează militarul sau polițistul instituției de unde si trecere in rezerva cu drept de pensie in jurul vârstei de 45 ani.Numai ma refer la sporuri care mai de care mai aiuriste.Lipseste sporul de zâmbet ca sa puna capac.
Tâmpiti sunt peste tot.Sa hotărăști ca un doctorat plagiat se justifică prin necesitatea stabilității politice întrece orice.Ca Badalan a pus pe altcineva să-i facă lucrare de doctorat știm dar cel puțin nu-i plagiat pe cand Ciuca a aplicat la greu "cărțile din carti se fac".

Sense spunea...

@akord75, se pare ca nu am fost destul de explicit.
Cineva care se va pensiona peste 10 ani va lucra mai mult cu 5 ani decât cei care se pensionează acum sau s-au pensionat în trecut. Nu ca asa au vrut, ca voiau ei sa stea pana la adânci bătrâneți. Ci pt ca vârsta de pensionare va creste de la 60 la 65. Dumneata consideri ca e ghinionul lor ca vor trebui sa lucreze 5 ani în plus. Consideri ca vârstă minima la care se vor pensiona ei și stagiul minim, ambele cu 5 ani mai mari, nu ar trebui sa afecteze pensia ta. Chiar dacă din punctul alora de vedere ar fi discriminatoriu,ei fiind nevoiți sa lucreze 5 ani în plus pt o pensie identica. În schimb, nu aplici același principiu când vine vorba de componentele salariale luate în calcul. Consideri discriminatoriu ca alora sa le fie luate în considerare componente salariale pe care tu nu le-ai avut. Adică, pe scurt, vrei ca în calculul pensiei sa se tina cont doar de componentele comune însă când vine vorba de vârstă și stagiu complet nu mai dorești ceva comun.
@cfi-ule, doctoratul nu e ceva specific doar generalilor. Sunt și subofițeri cu doctorat. Cum de altfel exista destui care au doctorate în inginerie obținute la politehnica sau doctorate în management obținute la ASE. Vrei tu sa nu le mai fie plătite...hahaha, pai mai Cornele, oamenii aia au muncit sa le obțină.

akord 75 spunea...

@Alexandru & co
In caz ca v-a scapat
"Nu pe asta ati aplicat-o dar variante sunt nenumarate.Nr de ore C Muncii :168-176 ore/lunar. Peste astea s-au adaugat in 3 luni inca 800 ore(apr.mai,iun) CU TREI LUNI INAINTE de iesirea la pensie....800 de ore??
Eu curatenie de asta as face pana la ultimul iesit la pensie si pana la cel mai mic in grad/functie."

Inspector general al Jandarmeriei Romane col.Bogdan Enescu (s-a intamplat in 2020)
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLANGERE-PENALA.pdf

Deja cercetarea s-a cam terminat urmeaza trimiterea in judecata.O fi si "greu" de demonstrat vinovatia 😂 Ies cam 14 ore "suplimentare"/pe zi....doar suplimentarele ca altfel ajungem lejer la 22-23 ore zilnic.Ii mai ramanea o ora sa se duca acasa si sa se intoarca 😂
@"exceptionalul suptofiter"
Credeti ca e singurul ....uniq-ul? Pai matale nici gramatica nu stii dar faci giumbuslucuri de astea,"exceptionale"?.Hai ma lasi?... Strategule!!
Poate ai ghinion si ti-o cauta aia prin arhive, ca o sa platesti in solidar cu fostul tau sefulet.CFI o sa fie bogatan fata de voi dupa ce pun aia stampila cu "foloase necuvenite pt sine sau pentru altul"... Acum hai sa "ne râdem"! ...tu mai manzeste asa.

Viorel spunea...

Alexandru. Deși am scris în comentariu care este valoarea normei de hrană și contravaloarea echipamentului la un Sof. (la Of. este mai mare pt. că are și alte articole de echipament) dv. continuați cu acea sumă de 1.400 (poate contravaloarea normei de hrană / echipare diferă). În plus. Ce legătură are Legea nr. 153 intrată în vigoare începând cu 01.07.2017, cu serviciul executat începând cu mai 2015 și Subofițerul plătit pe Legea nr. 284/2010 ? Am mai spus, este alt minister, alte regulamente, alte sporuri. Dar ca ex. De ce vă luați ma tot timpul, parte dintre dv. Of. de Sof. ? Am uitat să-i scriu domnului akord 75, dar poate citește și acest comentariu. De la nivel Bg. în sus (din zvonuri adevărate, spuse de foști colegi numiți în aceste structuri prin desființarea a 8 UM din 10 și mutarea în alte garnizoane, rămânând 2 + CMJ), Cdt., Locțiitorul și Șeful de stat major primesc an de an acest spor. Ce „lucrări adică scrieri în concepția domnului akord 75” fac aceștia ? Nici una. Doar pentru faptul că îndeplinesc aceste funcții, subordonații nu le creează evenimente deosebite și obțin un calificativ anual de F.B. Nu o să găsiți la nici un Of. încadrați pe funcțiile precizate de mine că a făcut a primit Oskar pentru o lucrare / ca și lucrarea de licență, master sau doctorat. Pentru că nu în asta constă Oskarul. În nici un comentariu din 2017 și până în present nu am spus că sunt împotriva actualizării sau reformei. Numai așa se poate crea un echilibru între pensile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sense, da, da este grea munca asta de copiat-copist-plagiator, de aia sunt si bine platite, cat despre subofiterii cu doctorate din acest insectar cu colioptere rare sunt doar slugile de cancelarii, unde belfaresc acesti beneficiari de doctorate trase la indigo, din MApN, ca si portarii si femeile de servici de acolo, si cred ca daca rascolim mai mult ii vom gasi si pe mecanici, liftieri, zugravi sau cizmari, daca nu chiar si frizerii, caci se poarta in acel minister diplomele, distinctiile, medaliile si alte alea in loc de cocarde, ca sa nu le confundam cu celebrele coarde...

Relu spunea...

@sense: nu ai priceput ca in tara asta aia care nu au avut capra vor sa moara toate caprele?
@luchy19: referitor la ce spuneai tu cu agentul de la puscarie, acolo trebuie verificat cum de a fost seful lui de acord sa faca muuulte ore suplimentare, daca a fost acordat 50% cum a fost acordat ca trebuiau respectate niste criterii care de multe ori se trec cu vederea....e multe de discutat. Si nu in toate unitatile se acorda asa usor acel 50% si mai ales celor care se apropie de pensie.
Referitor la sporul de informatii clasificate asta se acorda in baza certificatului ORNISS emis de alta entitate - care se innoieste periodic daca mai este nevoie in functie de ce lucreaza angajatul - decat unitatea unde lucreaza respectivul.

akord 75 spunea...

@sense
dati-mi un exemplu de subofiter cu doctorat,asa concret....stiu eu de ce intreb
daca tot enumerati asa la misto referiti-va si la alte meserii....sa nu zic eu
Din cate stiu acum (in noua lege) doctoratul va constitui vechime in munca
Din cate stiu nu era luat in calcul ca vechime.Erau doar masteratul si licenta
deci tot eu va mai dau un argument.Problema nu este cine are....oricine are acest drept, si-l duce capul!
Problema e cat de cinstit a fost obtinut.Aici e beleaua!
Viorel va poate da amanunte din propria experienta 😂😂😂
....iar deturnati discutia!

Viorel spunea...

akord 75. Chiar sunteți total dezinformat. Din UM se trimit propuneri, DECI PROPUNERI DOMNUL MEU ȘI NU ORDIN (pentru 1 / Of., 1 / MM, 1 / Sof., 1 / SGP și 1 / P.c.c.) din eșalon în eșalon până la nivelul ministrului Ap.N., persoana care are ultima semnătură și ștampilă. Dacă pe traseu, un eșalon consideră că nu te încadrezi, nu meriți acest spor, ai picat. Ce vreți să știți mai mult ? Asta se întâmplă când un cadru militar indiferent de grad și funcție a fost un nătărău sau un neam prost ca activ. La pensie s-a rupt de realitate, nu-l mai bagă nimeni în seamă, nu îi răspunde nimeni la telefon și ca urmare, informații 0 (zero) din sistemul activ.

Huhu Rezea spunea...

@Cornel și încă vreo 4-5 voluntari
Aveți contracte cu unele site-uri să le distribuiți linck-urile.... aici sau pe e-mailuri?

reddog spunea...

Akord 75
Presa militară zice că există un soldat cu doctorat. 😁
Este la Brigada 30 Garda Mihai Viteazul.
Plus că doctoratul e de la Sorbona.


http://presamil.ro/soldatul-cu-doctorat-la-sorbona/

dac55 spunea...

@Viorel
Cu greu m-am abținut sa nu-ți dau o replica ,dar se pare ca insistati.Curățenie se poate face nu numai in casa din paste in paste,ci si in gândire si mai ales in cei 7 ani de acasă.Eu aici am bătutul apropouri dar dacă nu ai suficientă minte nu ai cum sa pricepi.Urmăresc acest blog dinainte de 2010 si de aceea i-am enumerat pe Plano de care pesemne nici nu ai auzit! Din postările tale nu rezulta decât frustrare si o încăpățânare demnă de vârsta pe care o ai.Îmi cer scuze fata de ceilalți useri ca am intervenit in mod mai mult personal iar Dvs.va urez numai de bine si o pensie cât mai mare sau cât doriți!

Huhu Rezea spunea...

Sunt cititori interesați de comentariile care au legătură cu titlul topicului. Trebuie să le caute printre bălăriile aruncate aci fără nicio noimă.

Sunt niște specimene care nici nu citesc topicul, dar dau link-uri spre aceleași informații din topic pe care le găsesc pe alte site-uri.

Alexandru spunea...

Viorel nu știu ce normă hrană aveai așa că tu ramai cu cei 990 lei a tăi iar eu cu una superioară cu 100 lei față de tine. Ghinion
De asemenea, norma de echipament era dată nu anual și da, este mai mare la ofițeri și depinde și de elemente componente, dar m am săturat să îți explic
Dacă nu înțelegi ce spun nu este problema mea, iar chestia cu victimizarea nu ține cu mine, am mai auzit povestea.
2015 este anul în care a intrat în vigoare legea 223, iar de atunci au început să iasă la pensie masiv militarii pentru că era o lege ff bună și nu au greșit
Automat se reflectă lipsa de personal în activitate și îndeplinirea misiunilor, dar dumneavoastră de unde să știți toate astea???
Este imposibil pentru dumneavoastră să pricepeți ceva scris, în schimb vă și place să insistați în atitudini care spun multe despre priceperea pe care vă lăudați că o aveați că de înțelegerea ei nu se pune problema, dar nu mă miră.

itbuff71 spunea...

Citesc acest blog din anul 2019, atunci cand am devenit rezervist (nu neterminat cum le place unora pe aici să se exprime). Concluzia generală: să moară capra vecinului, de ce să aiba el pensie mai mare si eu mai mica? Luptați-vă să vi se mărească pensia voastra nu să taie de la alții, oricum ce se taie nu ajunge la voi.. Vă uitați in gura unui frustrat ca cifrim, care se dă mare pamfletar, el fiind un neica nimeni doritor de atenție. În incheiere, vă doresc suucces la băgat unghia în gât, in special userului oskar=pensie. Sărbători fericite!

Huhu Rezea spunea...

@buffule,mare ipocrit ești!
Parafrazând cele scrise mai sus, se înțelege și așa:
Dă-i dracului p-ăștia cu pensia mai mică, deși au vechime funcții și grade mai mari ca mine. Capra mea trăiește.

Marin spunea...

Felicitări celor care conduc Asociațiile rezerviștilor(ofițeri adevărați, adevărați comandanți)!
Oameni buni,cum facem diferența,în activitate sunt nenumărate cazuri în care nu există diferențe,între cei care "au tăiat frunze la câini, cei care s-au dat, la greu, cu săniuța" și cei care au fost aplicați, au prestat cu adevărat, au cinstit haina militară?Este posibil ca toți angajații din sistemul penitenciar să aibă condiții speciale și același spor de pericol, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea? Este posibil să lucrezi, o mare perioadă de timp la 8 ore, și să treci la un program de 12/24,12/48, să faci schimb de tură pentru a lucra în weekend cu scopul de a-ți mări baza de calcul pentru pensie? Luchy 19 are dreptate! Felicitări, D-le H pentru tot, Doamne ajută!

Viorel spunea...

Alexandru. Întreabă pe cine vrei din cadrul MApN, numai cadru militar să fie și o să vă confirme cele spuse de mine. Contravaloarea echipamentului se dă integral, anual în primul trimestru. Că în alte ministere se dă altfel, asta e treaba lor. Că aveți norma de hrană mai mare, să vă fie de bine, îi afectează pe activi și nu pe mine. Că aveți sporuri mai multe și mai mari, bravo miniștrilor pe care i-ați avut. Că polițiștii din Bacău solicită spor de degete obosite, bravo lor, acest spor nu vă deranjează comparativ cu Oskarul, că nu toată lumea clăpăcește la calculator ? Dar de toate măgăriile din sistem, nu vă interesează ?
În plus, nici nu aveți ce să-mi explicați pentru că și eu m-am săturat de explicațiile dv. fără rost (unele, nu toate). În plus, cine se victimizează, că eu nu ? Răspund doar la niște comentarii care mi se par pe lângă anumite fapte care nu exprimă realitatea. În 2016 eram încă în sistem până în noiembrie. În plus, discut zilnic la telefon cu foști colegi din toate structurile, deci sunt cu informațiile la zi. Dacă vreți vă pot spune și care a fost procentajul / calificativul privind Starea moralului cadrelor militare pe luna moiembrie din fosta unitate, punct care se discută în Ședința de lucru a Cdt. în ultima săptămână a lunii. Deviați de la multe. Scrie undeva că mă laud cu ceva. Nu, Alexandre. Comentez în funcție de topic și răspund la comentarii. Punct. Cu ce să mă laud ? Am vreun motiv ? Nu. Și atunci ? Nici pe mine nu mă miră atitudine atotștiutoare a dv. Aveți vreun doctorat în materie ? Că prea dați de înțeles că le știți pe toate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu, @Onorabile, facem munca de voluntariat sa informam cu noutati, dar nu stiu cum se face ca ele se invechesc pana ajung aici la Dv! E sarea de la Salina Tg Ocna de vina, fiind expirata din cauza perversei orasenesti!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si ce capra grasa care sta capra are in dotare

akord 75 spunea...

@reddog
ref la soldatul cu Doctorat la Sorbona
Nu-l felicit ca nu sunt eu mare scula si nici el subordonat.In schimb cum se zice popular pe romaneste "Imi scot palaria !"
Cefeiu e ala gen:"o felicit pe Ursula""il felicit pe d-nul Dancu" Il felicit pe @(a rond neaparat) Onorabilul" si lista poate continua in functie de cum i se pare lui ca ii sunt servite interesele.
Si lista cealalta (aia cu blesteme) e si mai lunga dar tot in functie de propriile interese
Un pic de rabdare ca "acu'se scapă"😁😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Buff-ule, numele tau spune totul, caș la cioc, asa ca nu ma cobor atat de jos sa dau replici unei stafii

akord 75 spunea...

itbuff
Cine a spus ca doreste taierea pensiilor cuiva,oricui? Aratati-mi si mie unul singur macar!
Aaaa ca nu va convine echitatea si corectitudinea asta e cu totul altceva.Daca nu va convine inseamna ca stiti si de ce.Stati linistit sunteti destul de multi in situatia asta si atunci o "aruncati" pe aia cu: De ce vreti sa-mi taie din pensie?
Nu vrea nimeni dar nici ce e acum nu puteti spune ca e corect.In modul in care ganditi si daca totul va ramane ca acum.Va spun eu: In mod sigur veti trece in "tabara cealalta" Deocamdata vi se pare bine.DOAR VI SE PARE! ca eu am patit-o
Deja e unul iesit la pensie in 2017 care din "turbaciunea" in care urla acum dupa 6 ani s-a inmuiat bine de tot.Inca un an doi si va incepe sa urle pe invers."Nu va spui cine,persoana importanta"....acum mai trage cate "un gat de indexare" din an in pashte si aia subtire... si cam atat.O sa va aduceti aminte de vorba mea dar o sa fie prea tarziu

Florin spunea...

Am fost părtași la tot ceea ce trăim și ce ni se întâmplă prin votul nostru alături de toți cei care au condus tara asta în ultimii 33 de ani. Străbunii noștri nu au avut patriotism, naționalism, slugărnicie și prostie, au avut în schimb demnitate și credința. Asta lipsește acum, asta a fost distrusa în ultimii 100 de ani, din cauza asta suntem dezbinati, din cauza asta nu suntem solidari. Ne lipsește respectul, nu cel impus, ci acela al bunului simt. Ne înjuram între noi, vrem care mai de care sa arătăm ca suntem mai deștepți decât ceilalți și asta exploatează la maxim cei ce decid prin legi ce ni se cuvine noua, rezervistilor. Nicioadata nu o sa obținem nimic pentru ca suntem dezbinați, pentru ca nu suntem o forță. Știți ce gândesc toți acei activi care pun umărul la legislația pensiilor militare, când ies la pensie? peste un an, doi? pai atunci să-mi netezesc calea cu tot ce trebuie, sporuri, perioade, vechime maxima și cât mai am de trăit, ma doare la bascheți de ceilalți. Scoateți-va din minte o pensie decenta pentru toate privatiunile de care ați avut parte. V-ați trăit traiul, v-ați mâncat mălaiul.

Sense spunea...

Domnule H, akord mi-a cerut sa dau un exemplu de subofițer cu doctorat. Nu ați considerat util să-mi publicați răspunsul, deși era pagina oficiala a unei publicații militare unde este prezentata cariera de excepție a unui subofițer. Ok, o fi fost offtopic, dar nu mai offtopic decât 99,9% dintre postările cfi-ului. Care împroașcă cu noroi în absolut toată lumea. Posturile lui cu linkuri către site-uri obscure pline de fakeuri le publicați. Or fi utile informarii corecte a cititorilor acestui blog.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Florin, pai o sa le mancam si noi ficații, daca ei zic de noi na ne-am trait traiul de cersetori cu mana intinsa dupa drepturile furate tot de ei si ne-am mancat malaiul, si ala mereu mucegait! O sa supravietuim mancandu-le si noi pateurile, si fara malaiul lor mucegait!

Alexandru spunea...

Flavius, ce nu știe Florin este că:
Orice armăsar ajunge gloabă bătrână, așa că nu te supăra

Viorel spunea...

dac 55. Dacă, comentariul meu v-a deranjat, atunci îmi cer scuze. Dacă legislația ar fi simplă, ar înțelege toți, dar cum o lege se face pe 5-10 foi și apoi urmează încă 100 de foi cu modificări și completări, nimeni nu mai înțelege nimi. Chiar și judecătorii uneori se încurcă în legislație și amână și amână procesele până se dumiresc. Cât despre cei 7 ani de acasă nu îi am, am 7 ani și 10 luni, pentru că, fiind născut în ianuarie, nu m-a luat la școală la vârsta de 7 ani ci în septembrie. Ați bătut apropouri, dar uneori acestea pot deveni realități. Și eu bat un apropo către un borfaș de la crâșmă care intră în vorbă cu mine. Și îi spun. Apropo. Știi că vecinul meu are 10.000 de euro în casă ? A 2-a zi, vecinul bătut, banii dispăruți.
Cât despre CEAPUCIURILE lui PLANO cu nea Vasile, milițianul și CAP-ul. Are și PLANO unele scăpări (ca și noi de altfel) vorbind despre ruletă (ca obiect de măsurare) când pe atunci se folosea pasul sau compasul (făcut din lemn, la anumite dimensiuni). Interesant materialul la acea vreme. Poate fi jucat și ca piesă de teatru.

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Nu-i așa!
Nu orice armăsar ajunge gloabă. Mulți își pierd pielea înainte să îmbătrânească.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Orice gloaba ramane un cal baran si de treaba, numai daca i se aduce tainul pe tava!

RD spunea...

https://f-pp.ro/2022/12/10/nu-ne-lasam-camarazii-in-urma/

NU NE LÃSÃM CAMARAZII ÎN URMÃ!

Dacã pentru personalul în activitate lucrurile sunt cât de cât acceptabile , prin majorarea salarialã de 10% acordatã bugetarilor, dublatã de mãsura cresterii soldei de grad, ce mai mare pe care o cunoaștem, despre care unii afirmã cã i se datoreazã exclusiv premierului Ciucã, fãrã sã aibã acces la informațiile care validezã interventiile unor reprezentanți sindicali, dar mai ales ai unor ofițeri de prestigiu din cadrul asociațiilor cadrelor militare în rezervã și retragere, situația camarazilor noștri aflați în rezervã și retragere/pensionari militari, nu este una acceptabilã sens în care azi , 10 Decembrie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, am dat curs invitatiei Ligii pentru apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, condusã de către domnul general de brigadã (r) ,Nicolae Gropan, care a reunit la Palatul Parlamentului, Camera Deputaților, sub tema : ” Drepturile cetățeanului în uniformã din România între teorie și practicã „, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor statului, reprezentanți ai Uniunii Europene, magistrați, militari, profesori universitari, reprezentanti sindicali și cei ai structurilor asociative din Sistemul de Apărare Ordine Publica și Sigurantã Naționalã.

Pentru cei interesati pot citi continuarea apasand pe linkul de mai sus...

Huhu Rezea spunea...

PP
E bună acea mobilizare dar se vede că nu este si de calitate.
De câțiva ani îi tot sugerez domnului general Gropan să nu mai ceară abrogarea articolelor din cele trei ordonanțe care au modificat Legea 223/2015 pentru că abrogarea nu produce niciun efect asupra textelor pe care ordonanțele le-au abrogat din lege. Potrivit normelor de tehnica legislativă, un text de lege abrogat rămâne definitiv abrogat.
Soluția corectă este adoptarea unui act normativ constituțional care să repună în vigoare dispozițiile din Legea nr. 223/2015 eliminate prin cele trei ordonanțe.

ifrim spunea...

@Alexandru.Zicala sună așa:Orice cal ajunge gloabă,orice Miss ajunge babă!

reddog spunea...

Nu orice gloaba a fost armăsar.
Și nici orice baba Miss.
Și nici cei care au avut mormane imense de bani 💸 cândva sunt fericiți.
Nu dam nume Rambo și Cezar.
Deci totul e relativ. 😁

CEZAR spunea...

ref la soldatul cu Doctorat la Sorbona
Daca a absolvit SORBONA...doar pe o functie amarita de soldat a reusit sa se angajeze..????????
S-a dus DRAKULUI si SORBONA...zic eu vazind ce competente a bagat ...in individul acesta....
dar nu va faceti probleme ..
Cit de curind va incepe lupta cu MApN...pentru un micut grad de GENERAL CU 2 stele...si o solda pe masura
Daca a putut pina si Nastase ..raschetistul de haur ..:D

Brenda spunea...

Și cine va redacta noua lege cât va dura punerea ei în aplicare?adică de face o lege pentru recalcularea pensiilor militare fără a fi actualizate? Care va fi formula și cine o va face?

magda spunea...

Revenind la topic...eu zic asa,la urmatoarele alegeri din ANCMRR( si de ce nu,la toate sindicatele si asociatiile pensionarilor militari) in functia de presedinte sa candideze si sa fie alesi rezervisti.Se pare ca cei in retragere sunt extrem de depasiti ( practic incremeniti in anii dinaintea iesirii la pensie...cu cat te departezi de mediul militar activ cu atat o iei razna mai mult...uzati atat fizic cat si moral dar asta nu neaparat e vina dumnealor).Ei pot fi cel mult presedinti de onoare ,asta daca chiar au fost candva presedinti.Altfel nu imi pot explica gluma aia macabra de comunicat.Incercati- daca puteti, o corelare a pct.2( in ceea ce ne priveste....se va face( deci in viitorul care? apropiat,indepartat) o alta baza de calcul..bla..bla cu pct.4 in care se precizeaza faptul ca ,,pe recalculare si actualizare nu s-a cazut la pace pe nu stiu ce peleics''. Deci am spune ca avem o certitudine( care nu este...1.poate fi dat un oug doar pentru viitorii pensionari 2.poate fi dat un oug pentru toata suflarea dar si aici pot fi cel putin doi craci>actualizare,recalculare si daca da cu minus,ramai cu ceea ce ai o vreme b.actualizare,recalculare si aia e...ehehei incurcate sunt caile domnului....cu asociatiile astea de tip bisericesc.

dac55 spunea...

@Viorel,
Chiar nu-mi plac vedetele dar e greu sa accept scuze fiindcă am un principiu…e greu sa faci un bine după ce ai făcut un rău…;
Cred ca totuși cele 10 luni putea fi folosite mult mai bine;
Cred ca trebuie sa-l întrebați pe Admin sau sa va documentați mai bine cine a fost Plano si Plano 10 pentru acest blog.
Rămân in continuare un cititor fidel al tuturor comentariilor de pe acest blog,mulți sunt de buna credință si dornici de a afla noutăți iar Dvs.va urez numai de bine!

Huhu Rezea spunea...

@magda
Din experiența de 9 ani a blogului am constatat că noii pensionari militari sunt mai puțin documentați în legislația pensiilor. Asa cum am fost și noi înainte de a constata că instituțiile sistemului nu sunt atât de corecte pe cât ne închipuiam noi.
Conducătorii structurilor asociative sunt aleși pe alte criterii decât de competență, dar cei care nu au pregătire juridică ar face bine să nu se dea ei în spectacol cu diferite considerente juridice sau constituționale. Ar trebui să se înconjoare de un corp de juriști care au practicat meseria in litigiile specifice pensiilor militare. Să nu meargă la nicio negociere fără să aibă lângă ei un jurist cu experiență.

Huhu Rezea spunea...

Brenda,
Orice modificare a dispozițiilor din lege privind baza de calcul și procentul de pensie atrage după sine recalcularea pensiilor militare prin emiterea de noi decizii de pensie militară.
Modificarea bazei de calcul de la 6 luni la 12 luni pentru pensiile în plată declanșează automat recalcularea pensiei, operațiune care include și actualizarea elementelor salariale care compun baza de calcul la valorile din momentul recalculării.
Legea nu va diferi mult de draftul scăpat în presă în urmă cu o lună.

Huhu Rezea spunea...

Draftul proiectului de lege in forma în care era redactat în luna octombrie poate fi citit aici:
https://www.huhurez.com/2022/10/proiectul-de-ordonanta-de-modificare.html

Viorel spunea...

Pentru 2 comentatori care nu înțeleg esența sporului de acces la documente clasificate.
Sporul pentru acces la documente clasificate are la bază Nevoia / Necesitatea de a Cunoaște și se aplică aproape gradual, în sensul că un sublocotenent, CDT. Pl. la GAZ nu are specificate în cerințele Fișei Postului, un nivel ridicat pentru acces la documentele Naționale, NATO/UE!
Cu cât militarul promovează în funcție, cu atat și cerința este mai pregnantă, ajungându-se pana la NATO COSMIC-TOP SECRET sau ATOMAL!
Dar care este cerința să promovezi ? În principal sunt 2: să pui mâna pe carte și să demonstrezi că știi și să nu bei în birtul gării, până îți bei și cei 3 neuroni ramași!!!
*Sunt multe cazuri în care militarii cărora li s-au retras certificatul de acces la Documentele Clasificate, sub cerința Fisei Postului, au fost nevoiți să plece din sistem!
**Cred că tocmai aceștia sunt împotriva legislației...., întrucât din 2002, cand s-a introdus cerința până în 2016, cand s-a aplicat L-223 sunt taman 14 ani; ori să dai 14 ani pe apa sâmbetei înseamnă că ai fost numai în funcții minore de execuție și că acum ești tot în același birt de autogară!

Sorin spunea...

La art VI, alin 1 art 28 modificat spune ultimele 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. Pentru mine suna a ultimele 12 luni de activitate.
Dar probabil va dispare ultimele dinaintea lui 12.
Cred ca se înțelege, nu am mai pus ghilimele.

Huhu Rezea spunea...

RD
E bună acea mobilizare dar se vede că nu este si de calitate.
De câțiva ani îi tot sugerez domnului general Gropan să nu mai ceară abrogarea articolelor din cele trei ordonanțe care au modificat Legea 223/2015 pentru că abrogarea nu produce niciun efect asupra textelor pe care ordonanțele le-au abrogat din lege. Potrivit normelor de tehnica legislativă, un text de lege abrogat rămâne definitiv abrogat.
Soluția corectă este adoptarea unui act normativ constituțional care să repună în vigoare dispozițiile din Legea nr. 223/2015 eliminate prin cele trei ordonanțe.

Huhu Rezea spunea...

@Sorin
Poate să rămână ultimele 12 luni de activitate pentru a nu mai fi nevoie să se piardă timp cu exprimarea opțiunii.

akord 75 spunea...

Cred ca indiferent care 12 luni consecutive vor fi alese, diferentele vor fi nesemnificative(pe "calupuri" a cate 12 luni) mai ales in ultimii 2-3 ani
Dar e bine si cu 5 pentru ca poate exista exceptii/ghinioane ale unora(poate tocmai in ultimii 3 ani-greu de crezut dar e bine ca e lasata posibilitatea)
Depinde ce se va lua in calcul in BC.De abia in functie de asta se poate face o alegere in cunostinta de cauza

Viorel spunea...

dac 55. Vă respect decizia. Multă sănătate și viață lungă.

akord 75 spunea...

mentalitate de majur
fara argumente=injurii

PS deci secretul se afla "in siguranta" doar daca "moldoveanul" primeste bani.Altceva precum juramantul si altele nici nu mai conteaza......mai ales cand moldoveanul ne vorbeste despre "secretele" detinute de el in Comandamentul Aero-Cosmic al Ro, la nivelul de plutonier... la CDC unde se agata harta in "Botseni"
PS Desi am lucrat in arma, unde am lucrat si era o super secretomanie pe vremea aia nu a simtit nimeni "nevoia" sa primeasca bani pentru a pastra un secret.
Oricum cand s-a inventat sporul asta RIDICOL de confidentialitate eram deja trecut in rezerva...ceea ce in mintea frustratilor inseamna ca pana atunci nu au existat secrete...doar cu ei au inceput si secretele militare
Dom'le esti frustrat rau ! daca atat poti gandi dupa absolvirea scolii de alimentatie publica si ai avut si functia asta de arhivar,functie de plutonier, timp de 30 de ani
A da apoi ai schimbat scaunul la S1 ca sa te lipesti si de "conditii speciale"
Inca o data: Un frustrat arogant! Iar arogantii stim cum sunt: ....pentru ca nu esti destul daca nu esti si fudul
Parca ai fi fost cel putin comandant de Bg asa te umfli.Vezi sa nu pocnesti!
Si nu te mai lua de CEZAR: El a fost Cdt BI Mc dumneata ai fost.... nimic, in afara de birocrat.Pt ca azi ai reusit sa dovedesti ca "prostocratia" se afla la putere

M spunea...

@Viorel

Să știți că sporul de confidențialitate nu a fost "inventat" pentru militari. El a fost băgat pentru diferiți funcționari din ministere care lucrau cu documente clasificate. El apoi a fost acordat și SNAOPSN.

Filosofia salarizării s-a schimbat începând cu 2017. Este greu să faci o lege care să cuprindă diferențele IMENSE dintre un locotenent-pilot F16 și unul de la cazarmare. Atunci s-a luat decizia ca solda de funcție să reprezinte doar o parte mai puțin importantă din venit și, în funcție de activitatea specifică să se acorde câte un spor.

Să mai știți că a fost chiar o propunere ca fiecare activitate din fișa postului să primească un anumit coeficient iar la sfârșit să se facă suma lor.

"Varșoviștii" au rămas blocați în trecut. Majoritatea nu au capacitatea să înțeleagă asemenea modificări. Când ei s-au bucurat de venituri lunare IMENSE, muuuuult peste media celorlalți români, fără sporuri pentru care trebuia să faci ceva în plus ci doar pentru că ajungeai la serviciu, e greu să înțeleagă!

Nu e nimic! Atitudinea asta de veșnice jigniri, aroganța goală de conținut și ideea fixă că ce nu au ei este clar o nesimțire sau un furt văd că a început să dea roade! Tot mai mulți dintre "tinerii" NATO-iști au dezvoltat nu o ură dar cel puțin puternice resentimente față de rezerviști. Mie îmi convine! 😁 Aceste resentimente blochează reformarea L223, cei activi zicând, pe bună dreptate: mai dă-i dracului pe rezerviștii ăia care stau toată ziua pe internet și ne înjură!

Cadrele didactice amenință cu greva dacă nu primesc toți grupa 1 (inclusiv personalul nedidactic din secretariate) pentru că mucoșii de 6-7 ani sunt niște bestii periculoase, antrenate de Al Qaeda! La noi "Varșoviștii" urlă frenetic să ni se taie sporurile! Apoi se miră că îi urăsc cei mai tineri decât ei! Ei, nu spune!

Viorel spunea...

akord 75. M-am adresat dumneavoastră cumva ? Am specificat vreun pseudonim sau am făcut vreo aluzie din care să rezulte că v-am jignit cu ceva cu excepția lui Don Cezare ? Harta se agață pe perete în 2 cuie. Unul se află (teoretic) la Botoșani, celălalt (practic) în Sighetu Marmației (https://carmenln13.wordpress.com/2018/09/17/faimosul-cui-din-sighetul-marmatiei/).
„nu a simtit nimeni "nevoia" sa primeasca bani pentru a pastra un secret”. Vă pomeniți că Pacepa a fugit din patriotism, trădând Armata Românie.
Probabil dv. sunteți frustat că nu ați mai stat 1 an în armată să luați și acest spor. Vă prindea bine un procent de cel puțin 14% pe Legea 223 la recalcularea din 2016 luând ca bază media ultimelor 6 luni.
Șef depozit echipament, Șef BDS, Plt. Cp., Merceolog, Sof. de stat major în S.1-Personal și mobilizare, Șef CDC / OM = Sg.maj. / 1983 – Plt.adj.pr. / 2016 (funcție la maxim, Anii de viață la pensionare 55). Dv. = Cariera la mijloc (de codru des), Anii de viață la pensionare (am uitat, PLUS AJUTOARE) = 45 SPRE 47 cel mult.
Nu sunt nici arogant (pare că sunt arogant când prezint niște situații / adevăruri care îi enervează pe unii), cât despre frustrate, care ar fi motivul pentru a fi sau ce va determinat să credeți acest lucru ? Am tot ce-mi trebuie, mai vreau (am uitat, solicit cum avea pretenția un Cdt. ca și dv. sau Don Cezare) actualizarea pensiilor, cum o vrea mai toată lumea pensionată până în 15.09.2017. În rest ura (să dispară) și la gară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iac-așa:
S-a anuntat, azi, in jurul orei 12.30 pe Romania tv ca proiectul-draftul Legii pentru pensiile speciale si militare va fi prezentat in saptamana urmatoare. Daca e ce ne-a prezentat @Onorabilul pe un topic, cat si linkul de mai sus, sunt slabe sperante de mai bine... Totusi,
tot pe postul acesta s-a spus ca ministrul Budai a afirmat ca pensiile militare vor fi REFORMATE dupa principiul comun, civil, asta insemnand ca pe CONTRIBUTIVA, si cred ca draftul postat de @Onorabilul sa fie unul de testare din partea guvernantilor si aruncat in spatiile de socializare sa ne observe reactiile. Reamintesc ca fara ACTUALIZARE nu se va face nici un fel de schimbari in bine, adica DREPTATE SI CELOR 68% cu pensiile MICI si MEDII! Da-i, Doamne, romanului politician mintea cea de pe urma! Pana atunci, sa STĂTEM ciuliti, vorba lui @Leo, asupra jambonului 215, ultima speranta, sa ne fie oferit afumat la rotisor, adicătelea amețit de cap de la atata invarteli si stropit din belsug cu sirop tamâios fermentat din struguri! Va pup dulce pe portofele, ca in manele!

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
N-ai fost atent!
Si recalcularea presupune aducerea la zi a elementelor salariale din baza de calcul.
Si in prezent exista actualizare la stabilirea dreptului de. pensie. Vezi art. 28
Nu există actualizare după stabilirea /recalcularea dreptului de pensie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, generatia tanara este asmutita de infectia gulerat clocara, o mafie a noii generatii infantile, cei care au produs ruptura intre generatii cu discriminari de neimaginat la pensiile militare, insa eu n-am nici o pretentie de la aceasta generatie cu cas la gura, dandu-mi repede seama, din ce tot ce posteaza, pe o gramatica slaninoasa si certata cu principiile sanatoase, sintactice si morfologice, bravand pe retelele de socializare că o mare parte nu au beneficiat de educatie si bunacrestere si nu sunt axati pe o mooralitate care sa-i incadreze la minimele standarde de civism,asa ca ce scriu si afirma ei pe aici si aiurea nu le iau in consideratie si nu dau doi bani pe ele,fiind izvorate din cinism, ura, perfidie si rautate, ,,demne'' de dispretul si ignoranta vechilor generatii, fiind educati, etici, morali cu bun simt si corecti, asa cum au fost formati, din copilarie, in familii, scolile militare si in societate, asa cum era obligatoriu pe timpurile acelea sa fie si sa se comporte fiecare roman de rand! Asemenea generatii sunt pe cale de disparitie, si cand va muri si ultimul, acesta va stinge lumina unei societati care nu se va mai naste niciotata, caci disparitia si a ,,ultimului mohican'' insemnand din acea zi a disparitiei Romaniei Mari, fiind inghitita de societatile din jur, cu mult mai puternice din cauza ca sunt cu noile generatii cu mult mai educate decat noua generatie de strigoi de la noi! Amin.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile,va multumesc frumos pentru precizari!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, de ce sa nu fiu sincer, cu multumiri pentru precizari, si sa nu recunosc ca n-am stiut de faptul ca, dupa stabilirea dreptului de pensie, nu se mai pot stabili actualizari, decat numai indexari, art 28 fiind edificator dar nu-l realizasem eu caci treceam superficial peste acest ,,amanunt'' semnificativ la timpul potrivit! Nu-i o rusine sa inveti si la batranete! Sa mai zica cineva ca acest blog nu este util si instructiv!

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Am observat mai demult că ești superficial în aprofundarea dezbaterilor teoretice.
De câte ori nu am spus că Legea 223 a avut 3 feluri de actualizări?!!
1. Actualizarea la momentul stabilirii dreptului de pensie---art. 28
2. Actualizare la momentul recalculării---articolele 109 si 110.
3. Actualizarea după stabilirea/recalcularea pensiei---fostul art. 60
Dintre toate 3.... mai este de actualitate actualizarea de la art. 28.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Mata, mai ieri, mă înjurai și mă jigneai cum îți venea la gură pentru lucruri pe care nu le-am spus! Să înțeleg că erai condus telepatic de gulerați?

Generația tânără este asmuțită de infecția scoasă pe gură de unul ca akord!!!!!!

Chiar nu ați înțeles că atacându-ne pe noi nu vă crește pensia? Nu aveți atâta înțelegere a vieții?

Uite o chestie de simetrie! Prefer să nu se facă actualizare dacă asta înseamnă să câștige și 50 de bani o nulitate ca akord!

La fel ca domnia ta am să trimit petiții de la ONU până la primăria din Șotârle cerând ca pensiile militare să nu fie actualizate și, la fel ca la civili, să rămână numai indexări cu inflația! E OK? Dacă e să moară capra, atunci să moară la toți! De ce să ne unim toți și să punem umărul la deblocarea actualizării?

Iar de azi am să vorbesc și eu exclusiv de pensiile altora! De ce să mă intereseze numai pensia mea? Hai să ne spălăm rufele în public! Hai să vedem dacă soldele GRASE primite de militari înainte de anul 2000 nu compensează peste măsură niște pensii un pic mai mici!!!!!
Când 30 de ani te-ai bucurat de soldă egală cu 6-7 salarii medii atunci poți să ai pensia un pic mai mică decât ăla care abia a avut toată viața o solda egală cu 2-3 salarii medii fiind plătit pe Legea 153!!!!! Nu credeți?????
Vreți idei și argumente idioate? Păi putem să producem și noi câte vreți!


Există o limită a decenței care văd că e depășită de câțiva scelerați!

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu va fi actualizare, dar tot un drac... dacă va fi numai recalculare. De actualizare nu te temi. Dar de recalculare te temi,nu?

RD spunea...

În legătură cu reformarea pensiilor militare mă gândeam la atâtea întrebări pe care mi le puneam..

De exemplu deși citisem sute de comentarii în legătură cu indexarea pensiilor militare conform legii + cea suplimentară (unde e cazul) mă gândeam la faptul că la recalcularea lor prin reformă, s-ar putea să fie (mai mică sau mai mare) sau să nu mai existe o indexare suplimentară (pentru cei peste 10000 lei).
Apoi de ce au făcut indexarea suplimentară în funcție de ieșirea la pensie dacă toate pensiile militare vor fi actualizate și recalculate?
Practic ar fi așezate toate la fel, cum ar mai primi pensionarul militar indexarea suplimentară? De ce ar primi indexarea suplimentară de la până în 3000 lei pentru ieșitul la pensie până în 30.12.2017 și nu cea de la 01.01.2018 și invers?

Când au acceptat lucrul acesta cei de la guvernare și ar fi știut ce conține în reforma pensiilor militare și anume că vor fi recalculate, de ce mai indexau suplimentar în funcție de anul în care au ieșit la pensie?

Eu nu m-am gândit deloc la cât voi avea pensia militară după indexarea conform legii și cea suplimentară deoarece nu avea rost să mă gândesc la așa ceva, știind că vor fi recalculate și multe se vor schimba. Adică să se bucure sau nu un pensionar militar după ce pensie are acum, știind că în câteva luni sau un an multe se vor schimba?

RD spunea...

Singurul lucru care este mai apropiat de recalcularea pensiilor militare și de indexarea lor suplimentară aprobată acum pentru anul viitor este că nu vor fi actualizate și de aceea s-a făcut în funcție de anul ieșit la pensie.
Sigur că sunt multe întrebări și nu se 'pupă' unele cu altele.
Există și această variantă, să fie recalculate fără actualizare.
Să nu uităm: în România este posibil orice, fie că ne convine sau nu.
Dar chiar și așa, nu știm de care indexare vom beneficia sau nu!

M spunea...

@Huhu Rezea

Ți-am mai spus de vreo de douăzeci de ori: confunzi dorința cu temerea!

De ce m-aș teme? Pe contributivitate am pensia mai mare decât cea militară!!!! Nu cu mult dar sensibil mai bună!
Venitul pe ultimii trei ani este aproape constant (+-3%). Se recalculeze până le sar ochii pe 6 luni, pe 12 luni, pe 3 ani, pe 5 ani. În cel mai rău caz nu crește!

Ieși te rog din logica asta a "temerii"!!!!!! Nu are de ce să îmi fie frică! Proiectezi asupra altora niște sentimente pe care le vezi la unii și crezi că toți suntem o apă și un pământ!

Îți jur pe ce am mai scump: dacă de mâine vă mărește la TOȚI pensia de o să o aveți de 10 ori mai mare decât a mea NU O SĂ AM UN NOR ÎN VIAȚA MEA!!!! Chiar crezi că toți suntem ca akord care își roade de sub unghii de grijă altuia???? Fii domnule serios!!!


După mintea mea, ce ar fi mai bine ar fi:
1. actualizare (dar mă indoiesc că o să mai fie vreodată)
2. stabilirea unui plafon minim pensie/grad indiferent de motivul trecerii în rezervă astfel încât să nu "lăsăm în urmă" pe unul ca CFI (indiferent de cât mă înjură el) sau pe cei pe care îi numești dumneata "neterminați"
3. impozitarea progresivă pentru temperarea pensiilor ce depășesc un anumit prag rezonabil! (am mai zis că dacă raportul dintre coeficienții de ierarhizare în SNAOPSN este de 1:5 atunci și raportul dintre pensii ar trebui să fie tot cam așa... poftim... 1:6 că apar și elemente de genul indemnizației de comandă). Iei cea mai mică pensie (vechime și vârstă integrală) și o înmulțești cu 6. GATA! ĂLA E PLAFONUL!


Pentru asta trebuie să fim uniți și să behăim toți aceeași arie!

În ultimii 5 ani s-a vorbit constant de scoaterea actualizării deci NU CRED CĂ O SĂ FIE ACTUALIZARE!!!!! Vrei să gâdil speranțele unora zicând frenetic că va fi? Nu e stilul meu!

Recalculare? O să vedem cum o să o facă! Nu uita că ieșind în primăvara lui 2017 am tot felul de variante de calcul cu sistemul de salarizare din anii 2012 - 2014!!!

Fii domnule serios!
Vorbim pe bune sau ce facem? Ți-a băgat akord în cap că am pensie de 20.000 de lei și mata ai luat-o de bună? 😂😂😂 Ce spune asta despre dumneata? Ce spune despre akord

bogdan spunea...

Din cate citesc pe blog scrise de cei cu vechime pe aici recalcularea sau actualizarea este aproape sigura. Sunt curios conduce la aceasta concluzie si nu la faptul ca se vor modifica doar perioada aleasa si varsta de pensionare. Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@M si RD
Vreau să vă conving că și stabilirea/recalcularea pensiilor militare presupun actualizarea pensiilor și tot vă cramponați de absența actualizării.
Da, după aducerea pensiilor melitare la MOMENTUL T0, prin recalculare, nu mai este nevoie de actualizare, fiind suficientă doar indexarea.

RD spunea...

12 Decembrie, Ora 10:00
Participare la reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență

12:30
Participare la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului dedicată adoptării ”Declarației Parlamentului privind consolidarea egalității de gen în România”

13:30
Participare la festivitatea anuală de premiere a olimpicilor internaționali, elevi și profesori din învățământul preuniversitar care au obținut performanțe deosebite

19:40
Întrevedere cu Ignazio Cassis, președintele Confederației Elvețiene

Leo spunea...

T zero , îl vor lungi ani întregi prin metoda indexerii diferențiate experimentată de ja pt. al doilea an. În acești ani vor dispărea de tot VARȘOVIȘTII. Ei nu vor vedea t zero , exact cum nu a văzut Moise pâmântul făgăduinței.
Aș vrea să mă înșel , dar indiciile nu sunt încurajatoare.

Leo spunea...

De ziua Moșului, Mercea a băgat "între" ghetuțe ceva valuri.
Iar ieri la Crețuleasca s-a dat în stambă rău de tot. Face un deserviciu, tot repetând placa cu ajutoarele sociale , cu pensiile militară că nu au legătură cu ministerul finanțelor, că Legea pensiile militare trebuie readusă în forma virgină , etc...

Leo spunea...

De ziua Moșului, Mercea a băgat "între" ghetuțe ceva valuri.
Iar ieri la Crețuleasca s-a dat în stambă rău de tot. Face un deserviciu, tot repetând placa cu ajutoarele sociale , cu pensiile militară că nu au legătură cu ministerul finanțelor, că Legea pensiile militare trebuie readusă în forma virgină , etc...
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Corect, @Onorabile.
Nota bene: A postat cineva un link cu cuantumurile tuturor pensiilor. L-a citit cineva? 2.118 pensii de la 1-1000 lei; 9.165 pensii de la 1001 - 2000 lei, etc. E bine asa? Aia trebuie sa moara de foame ca asa vor unii, numai din ură, egoism otravitor si rautate? Ce fel de inimi le bat in piept la asemenea ,,oameni'' cu sufletele negre? In astfel de indivizi sa-ti investesti increderea de ,,camarad'' in caz de un pericol major? Hiene strecurate in Armata romana, doar din interese egoiste, personale sau intrati pe baza de pile si cumetrii, caci n-au nimic uman si militar in gavanele alea negre care le tin locul de suflete... Cand vor parasi aceasta lume nu vor lasa nimic in urmalor, nu-i va regreta nimeni din cauza cainosiei si egoismului de strigoi si cei din jur vor zice bucurosi: ,,Bine ca s-a dus si hiena asta ca si asa facea umbra de pomana pamantului!''

RD spunea...

Col. (r) Mircea Dogaru
Presedintele SCMD:

DESPRE DIVERSIUNEA “OUG-TRENULETUL” SI PACHETUL DE “LEGI CIUCE”

Este un articol lung, iau doar cateva cuvinte de acolo si le voi pune aici, iar restul il puteti citi aici: https://sindicatulcmd.blogspot.com/2022/12/despre-diversiunea-oug-trenuletul-si.html?m=1&fbclid=IwAR2vm_h1PcByPTqJAbG1Foc2s5sd7Z4ecT88Nn9sWJKxxf-DLVEcd-FX9Gg

'Ca politicul sa inteleaga toate cele de mai sus, trebuie sa i-o spunem in strada, obligand televiziunile-complice sa ne asculte! FSNPPC a obtinut dreptul de manifestare la Guvern si ministerele de resort in toate zilele lucratoare, intre 12 si 31 decembrie a.c. Va declansa protestele in momentul respingerii tuturor propunerilor noastre privind “Ordonanta Trenulet” si legislatia la salarii si pensii in SAOPSN. O mare parte dintre sindicatele MAI, ai caror lideri nu sunt manati de orgolii si fumuri politice, li se vor alatura. La fel si sindicatele politistilor din penitenciare si SCMD. Banuim ca si ceilalti rezervisti, care au inteles realitatea, vor renunta sa-I mai asculte pe cei cu autopromovarile la colt de strada si pe aplaudacii de pe facebook-uri si ni se vor alatura. In caz contrar, daca nu vom impresiona prin multime, vom pierde totul! Definitiv, pentru ca “Ordonanta Trenuletul” este doar inceputul sfarsitului! Si pentru generatiile noastre, si pentru Romania!'

Șoimul spunea...

M,te rog să definești,,varșoviștii," eventual și perioadele când acești,,V" au lucrat pentru
România.

akord 75 spunea...

Pentru eMu n-am sustinut niciodata ca ar avea 20.000 ci DOAR peste 12....
Ca daca la militieni se poate sigur se poate si la M ca si asa se lauda cu "coledzii" lui sigur se poate si la plutonierul Viorel ca nu degeaba a lucrat el la "personal" S1.Avea pix avea hartie trebuia doar sa fie "atent" sa nu faca ziua de 25 de ore,cum au facut altii superlacomi/superhoti
Si pentru ca se invechisera a aparut inca una nou-nouta...."el" si colegii lui(ca erau mai multi) ....aproape o mafie de birocrati cu "puterea" pixului
"Metoda prin care un colonel din Poliție și-a ”umflat” pensia specială, din poziția de șef la resurse umane
(acum 8 ore)
https://m.ziare.com/politist/colonel-politie-marire-pensie-speciala-metoda-1777179

PS Si daca si-a umflat-o sefu,au umflat-o si subordonatii ca deja nu aveau cum sa nu stie de magarie.Asta a ramas la durata timpului de lucru de 24 din 24.Justitia a zis ca e corect si omu a ramas cu pensia in urma plangerii facute de IPJ Vaslui(unele acuzari sunt facute ...ca sa fie pierdute in instanta )
Bineinteles ca se intampla in Moldova...

Dodo spunea...

Stie cineva dintre dvs cum se vor acorda acele ajutoare de care vorbeste oug...respectiv 1000 ...800...si 600 de lei...inainte de indexare...sau dupa indexare? Multumesc!

akord 75 spunea...

Ce poate sa sustina un bou sorosist(ca altfel nu-i pot zice)
"Când 30 de ani te-ai bucurat de soldă egală cu 6-7 salarii medii"
Pai hai sa vedem cum suntem mintiti cu maxim tupeu
Salariul mediu net 1989 =3063 lei. Pt ca nu mai pierd vremea cu idiotii manipulatori rezulta ca in armata salariul mediu net era 3063 x 7 =21 441 lei net Isi aduce cineva aminte de o asemenea medie a salariilor in armata Ro in anul 1989 ??
Eu cand am devenit lt. primul salariu a fost de 3200 lei Aveam vecini(muncitori in uzina) si cu 2000-2500 lei, nu mai vorbesc de sefi de ateliere sefi de echipa sau ingineri,
dar erau si cei din sectoarele calde care sub 5000 lei nici nu se discuta....de regula aveau in jur de 7000
Cine spune ca militarii aveau salariile astea exorbitante,de 6-7 ori mai mari decat sal mediu) pe vremea lui Ceasca acela nu poate fi decat un idiot patentat.Nici macar Ministrul Apararii nu ajungea la solda de 21 441 lei.Nimeni nu ajungea !!

Aveti aici si Adev de salariu al Prim-ministrului Dascalescu in 1989(fotocopie)
https://arhivadepresa.wordpress.com/2012/02/20/ce-salariu-avea-primul-ministru-al-romaniei-inainte-de-1989/
mai jos aveti situatia salariilor RO pe ani.
INS nu vreo fituica de tip G4 media sau can-can
https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tiguri-salariale-din-1938-serie-anual%C4%83-0

....un idiot ce sa zic !! asa vorbesc si idiotii de la USR
Asa se dovedesc trollii si "cozile de topor" vandute

Viorel spunea...

AKORD 75. Având în vedere că sunt un Sof. bine informat și dotat din toate punctele de vedere (sunt arogant, nu ?), vă citesc din SVRL (Situația Veniturilor Lunare Realizate) care cuprinde perioada noiembrie 1983 – decembrie 2010 eliberată de CMJ Botoșani. Pentru comentariul dv.: Decembrie 1989, gradul Plt., Venit lunar individual = 3.255 lei (vreți și o fotografie ?). Întrebare: Are acum un Plt. Sold ape care o aveam eu în decembrie 1989 ? Nu. De ce ? Pentru că un fraier a acceptat Coeficientul de funcție 4,35 comparativ cu alte ministere iar când te desfățori cu graficul în jos, ajungi la SGP la o soldă de nimic. Uitați că eu sunt un idiot și Venitul lunar era mai mare decât salariul mediu pe economie. În rest, cu acele sume prezentate, asta este fantezie. Cine le-a prezentat cred că de abia s-a trezit din somn (nu beție, cine știe).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord,
In 1980-1981, Generalul, Liviu Ciubancan, Cdt Div.67 Mec- 01030 Braila, Dumnezeu sa-l ierte, avea 10.000 lei si cateva sute de lei solda, stiind asta de la nașul meu de cununie, sef de popota si casier la Sc. de Soferi, care ii inmanase solda cand il inlocuise pe Casierul Diviziei, fiind in concediu de odihna. Erau ceva banii aia atunci, nu?

RD spunea...

@Dodo, acele ajutoare vor fi oferite celor care se incadreaza dupa indexare/indexari.

akord 75 spunea...

@Viorel
"M" a zis idiotenia cu sal de 6-7 ori mai mare.Si inca "timp de 30 de ani",nu asa pe ici pe colo
Nu la dumneata am facut referire.Nici una!
Poftim!
11 decembrie 2022 la 14:33
"Când 30 de ani te-ai bucurat de soldă egală cu 6-7 salarii medii..."

Leo spunea...

VARȘOVISTUL este cam un cincizecist. El, VARȘOVISTUL a parcurs și o formare temeinică în specialitatea lui dar a participat și la construirea celor mai mari obiective economice prin care rO și-a plătit toate datoriile externe în 1989. VARȘOVISTUL a fost nelipsit de la construcția hidrocentralelor , Transfăgărășeanului , Canalului DMN și MN , de la muncile agricole și minele de cărbune și minerale , de la fabricarea diamantelor sintetice și armamentului și muniției exportate în toată lumea din acei ani. Tot EL , VARȘOVISTUL a construit și CASA POPORULUI (poreclită acum a ȘPARLAMENTULUI) , casă în care actuala clasă politică coruptă și incompetentă face legile care-l pedepsește pe VARȘOVIST că a construit ROMÂNIA INDUSTRIALIZATĂ.
El VARȘOVISTUL este o specie pe cale de dispariție, fiecare lună rărindu-i cu cam 300 numărul.
Apoi , EL VARȘOVISTUL în Decembrie 1989 la RĂSCOALA din 89 a participat de asemnea ca ea să devină REVOLUȚIE.
Azi , VARȘOVISTUL este marginalizat și discriminat față de NATOISTUL reprezentat de un plagiator celebru și doctor în manipularea și mințirea instituțiilor EUROPENE.

Huhu Rezea spunea...

"Varșoviști" sunt toți militarii care au apucat cel puțin o lună de activitate până la data de 01 07 1991 când, prin Conferința de la Praga, s-a desființat Tratatul militar de la Varșovia, încheiat în anul 1955 sub conducerea lui Hrușciov.
A urmat o perioadă de neutralitate, până la 01 03 2004, când România a aderat oficial la NATO.

M spunea...

@Șoimul & others

Până de curând nu am avut decât cuvinte de laudă față de înaintașii noștri! Bunicul meu apoi tatăl meu și apoi eu am fost "Varșoviști". Cum să nu îți respecți înaintașii?

Apoi am văzut comentariile pline de venin și de ură ale acestora la adresa "NATO-iștilor". Există o limită. Eu zic să ne întoarcem al decența discuțiilor și la respectul reciproc.

Cu deosebit respect vă rog să înțelegeți că a arunca cu lături nu este constructiv și nu aduce nimănui avantaje!

@Huhu Rezea

Când spun că nu va mai fi actualizare mă refer, evident, la situația prevăzută de art. 60 din Legea 223 (inițială).

M spunea...

Deși probabil că nu ar trebui să îi răspund unui bolnav totuși o fac (naiba știe de ce!):

Total brut - 40.203.443
CPS (5%) - 958.047
CASS (7%) - 2.814.241
Alte deduceri - 1.713.100
Venit impozabil - 34.718.055
Impozit - 13.109.162
Venit net - 23.322.993
Total de plată - 23.322.993 lei

Sursa https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid08JUBuZbNMa1GnnXTCE7PedH1jCwR7cABg7Q2cwB59VQGzbKQSg3AofF2e6YN5B3zl&id=100008571194611&sfnsn=mo

Postat de dl. avianyc

Domnul respectiv a avut solda brută în luna iulie 2000 de 40.203.443 lei.

În luna respectivă SMB era de 2.848.694 lei.

Adică de 14 ori salariul mediu brut❗❗❗❗

😁 Dacă adăugați și sporul pentru condiții de muncă (obligatoriu 50%) ajungem la un frumos punctaj de 21! Să fie primit!

CÂȚI NATOI-IȘTI ȘTIȚI CU SOLDA DE 85.000 de lei (17.000 EURO) ÎN ANUL 2022? CÂȚI????????



PS - este de datoria mea să spun că asta nu înseamnă că TOȚI militarii din anii respectivi erau plătiți cu de 14 ori SMB. Dar POT să spun că este anormal ca punctajul mediu anual de pe vremea când eram locotenent să fie aproximativ egal cu cel de pe vremea când eram colonel!

ifrim spunea...

@Leo.Maurul și-a făcut datoria,maurul poate să moară!O să ne pună OTANiștii ceva în pensie!

GG spunea...

Varsovisti vs. Natoisti? Cine are interesul să împartă AR în două tabere? Chiar dacă știți va mai spun și eu:trădătorii acestui neam,vânduți celor care au avut interesul sa distrugă tot ce s-a făcut pe timpul acela.Păi,sa-mi fie cu iertare,dacă nici acuma nu te-ai dumirit cum au stat/stau lucrurile,înseamnă ca ori ești tâmpit,ori ești spălat rău pe creier.!Foarte bine o spune @Leon mai sus!

Relu spunea...

@Leo: daca ar nimeri cineva neavizat si ar citi postarea cu varsovistii singura concluzie - gresita - trasa ar fi ca varsovistul a fost orice numai militar nu. A prestat fel de fel de activitati numai armata nu a facut.
Ca o cmpletare: sa nu exageram armata nu a construit singura tot ce ai enumerat acolo. Au fost foarte multi civili detasati din toate colturile tarii la toate obiectivele.

Viorel spunea...

akord 75. Dacă știam că cel care a afirmat că, un cadru militar avea solda de 6-7 ori mai mare decât salariul mediu, afirmație la baștanii din MApN (analizând astăzi situația mai atent) este domnul M, nu aș fi postat partea de final a comentariului. Plecând de la afirmația lui Cornel referitor la Gl. L C pe care l-am cunoscut personal pentru că avea un fix când venea în control de la Brăila la U.M. din Garnizoana Galați și anume, pe lângă instrucție și parcul auto, vizita toate depozitele, inclusiv cel de echipament UZ unde Șef depozit eram eu. Și cum totul era stas, ne strângea mâna la sosire și la plecare, cu felicitările de rigoare. Păcat că datorită funcției pe care o avea, iar după 1989 timp de un an de zile a fost numit Șeful Direcției Cadre și Învățământ (actualul DMRU), în 3 ani de zile l-a avansat la Excepțional pe fiul dâsului, ajungând din Cpt., Lt.col. iar ziarul armatei Armata Poporului sau Armata României (nu mai rețin) scria (aveau și 2 poze sub formă de caricatură): „dl. Gl. către fiul său = Te felicit cu ocazia avansării la gradul de Lt.col. / Mulțumesc tată”. Iar dacă dânsul în 1980-1981 avea 10.00 lei iar eu în noiembrie 1989 (din 1981 și până în 1989 solda dânsului a crescut) aveam 3.255, mergând progresiv Gl./Armată (a 2-a Buzău / D), SMFT, SMG și ministrul Ap. care era militar / Gl., ajung la concluzia că întradevăr avea 20-21.000 lei solda. Deci, nu cred că M minte.

Calinmihaib12 spunea...

M:
(/12.12.a.c.)
VENITUL de peste 40 de milioane în anul 2000 era obținut dintr-o S. BRUTĂ de=19.160.940 de lei, așa cum rezultă din cifrele pe care le-ai scris (CPS = 5 % × 20)..!
Diferența până la 40 de mln. este din "sporuri"..!
Cele 19.160.940 corespund unui cf.al S.L.B. de ~27,xxx.,la un VRS = 687.000 de lei din anul 2000, ale unui GENERAL cu.."x" stele..! (ar trebui cunoscut exact gradul și funcția, probabil general de armată,cu cf. S.F.=5.90 sau chiar=6,00.., eventual unul din cd-ții celor 3-4 armate..!.
DISCUȚIA este despre.."SOLDE" BRUTE, (nu "VENITURI" BRUTE) și SMB/Ec...!, precum și raportul de mărime între aceste 2 valori, care e peste raportul afirmat: de 1×7=în cazul prezentat..!
Cazul acesta e dintre cele RARISIME în masa mare de salariații din SNOPSNAJ, în acei ani 2000,în care numai gradele mari de of. sau s.of. puteau depăși 2
salarii medii brute pe economie..!
● P.S.:
Comentariul n-ar trebui cenzurat, pt. că ,ALTFEL, ar da apă la moara celor care promovează ideea că majoritstea soldelor medii și pensiilor militare corespunzătoare ar fi "uriașe"..?!

M spunea...

@Călinmihaib12

Citiți vă rog și ce am scris mai departe: "este de datoria mea să spun că asta nu înseamnă că TOȚI militarii din anii respectivi erau plătiți cu de 14 ori SMB."

Interesant e că atunci când se vorbește de sporurile NATO-iștilor nimeni nu e atât de atent să sublinieze că da, sunt și excepții care promovează ideea unor solde medii uriașe etc.

Eu subliniez doar că militarii, pe medie, erau mai bine plătiți comparativ cu salariul mediu brut în anii 70-80-90 decât sunt actualii activi.
Dau exemplul meu care am avut constant punctaje medii anuale de 4-6 când eram lt-cpt. Cum eu eram ofițer de pompieri pot să trag concluzia că erau muuuulți alții mai bine plătiți decât mine? Am mai zis că e și normal ca un pilot de avion de vânătoare să fie mai bine plătit!

Eu făceam un apel la decență atât din partea Varșoviștilor (care văd că au adoptat limbajul USR) cât și a NATO-iștilor (care văd că drept reacție la interminabilele jigniri ale primilor au început să se opună automat la orice tentativă de îmbunătățire a legislației pensiilor).

@Viorel

😁 Nu eram beat stimate coleg! Doar arătam că oricine și oricând poate să ia niște cifre, care scoase din context să producă o anumită stare de spirit!

Doar vedeți cum au sărit în sus Varșoviștii când cineva a spus ceva de ei! Când însă înjură pe ceilalți ei consideră că este normal și dreptul lor dat de Dumnezeu!

Pentru amuzament luați numai pe acest topic câte jigniri au fost aruncate asupra NATOI-iștilor!!!!!!!

CINE ARE INTERESUL SĂ NE DEZBINE???? CINE?????????????

Mihai spunea...

@ calinmihaib
Bine ai revenit!
Cazul prezentat este real.Este vorba de grad si functie cdor ,pilot sef incercare CIZ ( Centrul de incercari in zbor de pe langa IAR Craiova).
Cazul nu este singular.
MM prin anul 2005 aveau venituri in aceasta unitate la nivel 34.000 000.
Cam la acelasi nivel erau prin anii 80 câștigurile salariale la Boboc.
Sunt multe pensii stabilite inainte de 2017 mai mari decat neturile stabilite dupa aplicarea Og 59.

Vali Valentin spunea...

Buna ziua
In contextul viitoarelor modificari ale pensiilor de servciu mentionate mai sus:

Articolul 19 din legea 223/2015 se va mai aplica?

"Articolul 19
Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puțin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24."

Huhu Rezea spunea...

@Vali Valentin
Proiectul de lege nu modifică art. 19.
Pensia pentru limita de vârstă pentru cei care au cel puțin 10 ani vechime în serviciu rămâne valabilă și pentru cei care vor ajunge la limita de vârstă după intrarea în vigoare a noii legi.

Vali Valentin spunea...

@Huhu Rezea

Mulțumesc ! Un an nou fericit va doresc ! Mulțumesc