Un produs Blogger.

sâmbătă, decembrie 31, 2022

Proiectul legii de completare si modificare a actelor normative din domeniul pensiilor de serviciu a fost înregistrat la Senat

158 comments

Numai vârfurile înalte ale Bucegilor au zăpadă de Anul NOU 2023 

 Guvernul propune adoptarea în procedură de urgență.

Proiectul nu are modificări privind pensiile militare față de cele din proiectul publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Dați  click pe       B871/2022


B871/2022

Proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

Număr de înregistrare Senat:B871/2022
Număr de înregistrare Camera Deputaților:
Adresa:E331/2022
Prima cameră:Senat
Tip inițiativă:Proiect de lege
Inițiatori:Guvernul României

158 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Haida-hai si dihai cu văcuța la buhai si cu penziile brotăcare in CD la aprobare, sa ne-o faca si mai mare si mai tare decat sabia înțepatoare de sub braul-cingătoare a Domnului scurt in picioare, Maria Sa, Stefan Cel Mare!

Viorel spunea...

Înainte de a vă da cu părerea, vă rog (pentru a nu greși) să citiți din Avizul Consiliului Legislativ, următoarele:
Rog experții în legislație să citească pct. 1 ultimul paragraph expus mai jos
Pct. (1) ultimul paragraf expus mai jos și de la fila 21 începând cu pct. (9) spre final.
Se urmărește, în esență, modificarea cuantumului pensiilor de serviciu și a condițiilor de vechime pentru acordarea acestora pentru anumite categorii de beneficiari de pensii de serviciu / ocupaționale, cu excepția beneficiarilor pensiilor de serviciu acordate în temeiul Legii nr. 223/2015, pentru care se intervine numai asupra modului de stabilire a bazei de calcul, precum și reducerea cuantumului pensiei aflate în plată pentru magistrați.
Aștept un punct de vedere.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Ce este neclar?
Consiliul legislativ face un rezumat al proiectului vizând pensiile militare și cele pentru magistrați.
Proiectul ajuns în Senat contează, deocamdată. In Parlament nu vor fi modificări de frica termenului 3 de plăti PNRR.

RD spunea...

Atat tupeu pe acesti magistrati.. Au pensiile actualizate de fiecare data cand este cazul, iar la pensiile militare nu mai exista asa ceva! Au salarii foarte mari. Au (pana in prezent) pensiile dupa ultima luna de activitate umflate cu pompa.. Au cele mai mari pensii (ca pensii medii) in comparatie cu restul pensiilor din Romania! Stiu ca pare imposibl, dar mi-as dori sa se treaca si peste deciziile CCR! Dupa ce ca le-au ramas procentul de 80%, tot fac figuri! Din cauza astora sufera pensionarii militari (nu mai scriu ca sunt si mici exceptii, dar per total asa e). Si din cauza politicienilor care le-au dat atatea avantaje! Se intervine numai asupra modului de stabilire, dar nu spun ca OUG LOV este constitutionala, dar ce este peste 4000 lei (CASS) este necunostitutionala. Pensiile medii ale militarilor sunt de 4 ori mai mici decat ale magistratilor! Si cate nu sunt de spus! Se prefac, ca nu stiu de reformele din trecut ale pensiilor militare!

Viorel spunea...

Va fi legea aprobată / promulgată / publicată, inclusiv normele de aplicare pentru a intra în vigoare începând cu data de 01.04.2023 ?

Alkan spunea...

👍

Alkan spunea...

Ministrul Budai a declarat la sfârșitul ultimei ședinței de guvern din 2022 ca pensiile militare vor fi reglementate printr-o lege separata.
O fi uitat ce a declarat?

CEZAR spunea...

Cu alte cuvinte pa..OSKAR...pa..alte furaciuni ..50% pentru cintaciosi....
PA.PA sporuri si sporulete de ei inventate...

vasile iosif spunea...

Deși avizul este favorabil,in fapt, in interiorul sau, proiectul este facut praf si pulbere, ridicandu-se atâtea obiectiuni de natură constitutionala, de nerespectare a principiilor de drept și a jurisprudentei CEDO incat nu are nici o sansa sa treaca de CCR in aceasta forma.
Cert este că șmecheria cu golirea de continut a dreptului de pensie, respectiv a cuantumului, formulei de calcul, bazei de calcul, s-a terminat.
La fel șmecheria cu fentarea neretroactivitatii legii noi si asa zisa actiune in viitor asupra unor raporturi juridice deja stabilite in trecut in baza legii vechi.(facta praeterita).
In sfarsit juriștii adevărați se exprima.

vasile iosif spunea...

In avizul Consiliului Economic și Social se face referire, pt.prima dată într-un act oficial, la anexele la Tratatul de aderare la NATO care contin angajamentele statului roman privind soldele si pensiile militarilor romani.
Mare atenție!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Degeaba au magistrații pensia brută 80% din baza de calcul, dacă pensia în plată nu poate să depășească media netă a salariilor din baza de calcul, adică la fel ca la militarii pensionați după 15 09 2017.
@Vasile Iosif
Ai făcut un fix din a confunda dreptul de pensie cu cuantumul pensiei.
Cuantumul pensiei este calculat numai dacă îndeplinești condițiile legale pentru dreptul de pensie. Asa că niciodată o lege nouă nu poate sa retragă dreptul de pensie dacă se schimba condițiile de pensionare, dar poate sa recalculeze cuantumul pensiei.
Dacă CSM a dat aviz favorabil pentru recalcularea pensiilor magistraților, punerea în plată a cuantumului recalculat, fără a afecta drepturile primite anterior, cine crezi că va ridica excepții de constituționalitate? Crezi ca indrăznește vreo instanța să sesizeze CCR dacă vreun judecător iese din front si reclamă ca a fost prejudiciat de noua lege? Președintele CSM a spus că și cauzele vor ajunge pe rol vor fi judecate în spiritul avizului CSM

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Din mică, handicapată și amețită, pensia brotăcară mai mereu scrântită, la o adică, nu mai poate sa mi-o faca mai pitică decat o țumpirică gâgâlică și trihirică de țumburică de furnică!

vasile iosif spunea...

Tocmai asta e esenta.
Nu se mai poate despărți dreptul... de cuantum.
E scris si rescris.
Vom vedea ce va fi in viitor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, spusele reale chiar va sunt valabile si de acum legale: Hai ca ati dat mardeaua cu cardeaua si beleaua cu propteaua ruptă a cifrelor din burtă cu procentul frânei de pedală la 80%, pe care robele ,,regale,'' super intangibile, imuabile si inamovibile din tagmele pseudo majistrale nu mai pot calare sa se mai strecoare cu vreo majorare ca sa mai depaseasca sumele acelea super colosale!

Huhu Rezea spunea...

Iosif
Nu poate fi afectat dreptul de pensie prin prin OUG. Asta spune cu privire la art. XXIV din OUG 130/2021. Nu acelasi lucru îl spune CCR despre reglementarea prin lege a pensiilor în general.
O șansă în plus pentru cei care vor ridica o asemenea excepție la eliminarea actualizării pensiei militare prin OUG 59/2017, dacă vor sții să separe în excepția de neconstituționalitate eliminarea actualizarii de noul mod de calcul al pensiei în plată prin OUG 59/2017

RD spunea...

@Alkan, ce a zis Budăi atunci nu avea legătură cu proiectul jalonului din PNNR. Reporterul se referea la cuvântul cunoscut prea bine de pensionarii militari și anume actualizare, ceea ce nu se mai întâmplă din 2017.
@Huhu, aveți dreptate, oricum au cele mai mari pensii și pe partea cu 'netul'.

Viorel spunea...

Bre. Cezare. Ia și mai citește legi și regulamente. Vezi că, cântăcioșii nu au treabă cu Legea nr. 223/2015 decât privind pensia militară de stat, despre indemnizația în procent de 50% din pensie de care beneficiază este stipulat în Legea nr. 8/2006. Legat de sporuri, sporulețe, etc., citește ce scrie în lege și ce prevede noul proiect de lege. Tăiem tot, dar nu tăiem nimic. Cu sau fără Oskar, dacă se recalculează pensile ies mult mai în avantaj.
Am uitat un lucru Bre Cezare și akord global. Domniile voastre când erați Cdț. de Cp. / Bt. Nu ați avut ședințe de aruncare a grenadei de război ofensive / defensive ? Nu dădeați în proiect / OZU serviciile în polygon pe timpul executării ședințelor ? Nu nominalizați persoana care se ocupa cu asanarea poligonului, sau din școală ați ajuns direct în birou ?

Boby spunea...

La mulți ani sănătoși!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va fac cunoscut frumos, ritos, respectuos si marțial ca oficial am trecut in noul an astral 2023 in clinchete de clopoței si cantece de menestrei ca sa va fericească cu ei, dragii mei! La multi ani!

Florin spunea...

La mulți ani cu sănătate, pensie lunga și viata de calitate!

RD spunea...

La multi ani sanatosi tuturor pensionarilor militari si celor dragi lor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un cadou muzical in mod special la cumpana trecerii din vechiul in noul an, o melodie mai mult sau mai putin stiuta si deosebit de plăcută la ureche cu Europe:

youtube.com/watch?v=qX4LC1HBmag&list=RDC-u5WLJ9Yk4&index=3

mosmartin16 spunea...

La mulți ani..."cu trei condiții" !🤣 Sănătate, inimă fericită și vești bune !

Iancu Mircea spunea...

Domnule Huhu Rezea, spunea-ți zilele trecute că nu se poate face recalculare fără actualizare! Si atunci care e gheseftul recalculării? Jocul pnrr? Probabil cu toate eliminarile sporurilor, primelor, excelențelor, prin trecerea de la 6 la 12 luni pt. calculul bazei de pensie etc, dar totuși prin actualizare multe pensii vor crește, ceea ce nu e rau deloc... Pot ei, contrar pensiilor magistratilor care se actualizeaza automat la orice crestere a salariilor colegilor activi, ca totusi prin aceasta lege ciudată să ne faca recalculare fără actualizarea pensiilor?(ceea ce ar fi o imensă ticăloșie in anul cu cea mai mare inflație pentru că ar însemna de fapt reducerea lor!!!) Vă mulțumesc și doresc tuturor atât cât se poate un An Nou FERICIT!!!

Leo spunea...

1. LA MULȚI ANI 2023.
2. Ne-am făcut iluzii că Reforma PNRR J#215 însemană ELIMINAREA INECHITĂȚILOR, de fapt reforma însemnând doar REDUCEREA BGETELOR destinate pensiilor.
3. Nu va fi RECALCULARE. Cu atât mai mult nu va mai exista actualizare.
Va fi doar o INDEXARE diferențiată pe praguri de pensii, exact după modelul din 2021 și 2022.
4. VARȘOVIȘTII sunt cei mai afectați. Vor dispărea pe cale naturală cu această tristețe numită DISCRIMINARE.
Asta este politica Nato și UE coordonată în aplicare de nicu și marcel (două REBUTURI și EPAVE ale politicii ROMÂNEȘTI) + toată gașca de LICHELE gulerate.
5. A păţit ceva camaradul Leon ?

Maria spunea...

În primul rand doresc sa ii mulțumesc domnului Huhurez pentru faptul ca ne tine la curent cu tot ce apare nou în privința pensiilor militare. La mulți ani cu sănătate și bucurii, tuturor pensionarilor militari și celor dragi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sorcova, vesela cu friptura si salata, cu sarmaua parpaleaua, rachiul, vinul cozonacul si cafeaua; sa traiti, sa intineriti, ca furnicile sa va inmultiți si sa nu va prăpăditi, tare ca PLM-ul ce ocupa Budigăul, bogati ca PSD-ul si zgarciti ca PNL-ul, iute ca guvernarea cand da cu jmangla sa-mi reduca pensioara, la anul si la multi ani si bani!

Dodo spunea...

La multi ani tuturor! Pensie lunga +95 ...ca sa ne tina minte...si da....SANATATE DE FIER! Cu respect si amicitie...

Huhu Rezea spunea...

La mulți ani tuturor cititorilor, cu deosebire celor care se încumet să și comenteze!

@Iancu Marcel
Referirile la imposibilitatea recalculării pensiilor militare fără a fi și actualizate erau doar teoretice, din practica de până în anul 2017.
Mă supără rău de tot cei care nu știu să citească un text de lege și nu înțeleg că proiectul de lege care a ajuns spre dezbatere la Senat se aplică în privința pensiilor militare numai celor care își stabilesc drepturile de pensie după, probabil 01 04 2023, când va trebui să intre în vigoare legea de aplicare a Jalonului 215 din PNRR. Recalcularea trebuie expres prevăzută într-o lege, nu în acte normative de rang inferior.

reddog spunea...

La multi ani colegilor pensionari din SNAOPSN!

Sensei spunea...

LA MULTI ANI, SANATOSI!

Gigi spunea...

La Multi Ani,în primul rând gazdei noastre!La Multi Ani,tuturor rezervistilor AR,daca mai suntem considerati asa!
La Mulți Ani cititorilor Blogului si nu nu in ultimul rant comentatorilor.Asteptam si pe cei"disparuti"sa revina langa noi in noul an! Sa fim sanatosi!

Mihai spunea...

La multi ani tuturor ,cu deosebire ”studentilor fara niciun castig material” ai dnului Huhurez carora le urez pensii si protectie socială la batranete ca in Austria.

Căt despre proiectul ”Băietului de la Botșeni” nimic mai mult decat o negociere dupa muschii si influenta fiecarei categorii in parte.
La militari nimic nou sub soare decat generarea unor noi cuantumuri avantajoase pa langa cele care vor ramane in plata.
Proiectul nu aduce nimic nou decat baza de calcul functie de cele 12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani si adaugarea literei ~ p ~ la sporurile taiate prin OG 57/2015 care a modificat art 28 din L223 , litera ~ P ~ care face referire la L 153 ( aceleasi sporuri din L284 ca la litera ”O ” transpuse in L153).

Magistratii nebeneficiiind de OMM ajung la 100% prin acel 1% adaugat peste 80% . Daca intra in magistratura la 25 de ani + 20 -25 ani vechime = 80% + max 20% din cumulare 1%/an pentru fiecare an peste vechimea de 20 ani = 65 ani (varsta de pensionare)= pensie 100% din netul bazei de calcul.
La militari 65% + %PS + 1% pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 25 de ani + OMM = max 100 % din baza de calcul. Realizarea procentului de 100% depinde de vechimea cumulata rezultata din incadrarea in grupe de munca.

Vai de cei care intarata la razboi in Ucraina !!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, e mai mișto si tras la indigo, dupa lumea angelică de ,,dincolo,'' ce spune zicala, la modus daco-latina romana, ca ,,speranța se naste fericită prima si moare in lacrimi de miere si pe altare de flori ultima,'' deci eu cred, bre lume, lume si fara glume in superba a opt-a minune că noua recalculare si actualizare la pensiile militare ne vor scoate din saracie, izolare si dezonoare! Dă-ne cu îndurare, fără durere si intristare, si fă si cu noi a opt-a minune, Dumnezeule-Doamne!

Huhu Rezea spunea...

@avy
La mulți ani!
Poți să explici pentru magistrați cât reprezintă 100% din netul bazei brute de calcul?

Leon spunea...

"SORCOVA, vesela,
Să trăiţi, să-mbătrâniţi,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir.
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata.
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul.
LA ANUL si LA MULTI ANI !!"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multi ani sanatosi, fericiti si frumosi tuturor celor care isi sarbatoresc cu onoare si multa cinstire ziua onomastica de Sfantul Vasile!

micutzul spunea...

La mulți ani cu sănătate și bucurii!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Din cate rezulta din prima lectura recalcularea pensiilor magistratilor se va face similar cu calculul cuantumului pentru pensiile militarilor pensionati dupa 15.09 2017.
Ramane in vigoare actualizarea netului functie de majorarea brutului prin diverse prevederi legislative.
De mentionat ca recalcularea se face prin actualizare in functie de incadrarea in venituri brute a unui magistrat cu functie ,vechime si grad profesional similar din activitate.

Alex spunea...

La multi ani! Un an 2023 plin de bucurii ,fericire si muuuuuuuulta sanatate tuturor militarilor in rezerva si in retragere ,care "rasfoiesc" paginile acestui blog de cativa anisori.La multi ani d-lui Huhu care este principalul
"vinovat" ptr.ceea ce se intampla aici.

Huhu Rezea spunea...

@Avy
Păi... spune direct! Magistrații primesc în plată 100% din media netă a bazei de calcul, adică 58,5% din media brută a bazei de calcul. Nici ei nu vor mai plăti impozite sau contribuții din pensia în plată.

Dorin spunea...

Puteti sa postati acest proiect depus, eventual in cursul lunii ian. 2023?

Huhu Rezea spunea...

@Dorin
De ce să-l mai postez proiectul, dacă am indicat în articol unde să dați click pentru a citi toate documentele depuse/ care vor fi depuse la SENAT, inclusiv forma proiectului aprobată în ședința de Guvern?

Brenda spunea...

Să sperăm că în acest an se va încheia tot ce am așteptat încă din 2010 ,și să fim sănătoși să apuc să vedem cât își vor mai bate joc de întreg popor,?!!

RD spunea...

La mulți ani tuturor!

Așa cum am mai spus de la început de când a fost arătat proiectul în legătură cu acest jalon, în doar câteva zile a fost modificat.
E adevărat că nu cu mult și doar la magistrați, însă nu este exclus să mai apară modificări în februarie.
Modificările fiind cuantumul pensiilor recalculate se plătește de la data întâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare prevăzute la alin. 1 și 2, iar în formă inițială a proiectului scria doar de alin. 1. Concluzia este că în toamnă ar intra cuantumurile pensiilor recalculate (doar ale magistraților).

Magistrații se plângeau că nu au cum să fie recalculate pensiile aflate în plată, iar modificarea din proiect apare așa: 'recalcularea prevăzută la alin. 1 nu aduce atingere drepturilor de pensie stabilite pe baza principiului contributivității, potrivit sistemul public de pensi'. Deci concluzia este că la partea de pensie specială pot umbla când și cum vor parlamentarii, așa că este constituțional. În proiectul de la început nu scria de așa ceva.
Toți magistrații au pensiile actualizate, dar sunt atât de obraznici, încât se cred Dumnezeu pe pământ(ul) românesc!

Acum la articolul III sunt 5 alineate, iar înainte erau doar 2.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, Lamulti ani surioara! Sa fii sanataoasa si fericita, alaturi de copii si nepoti, cat despre pensii asa vom ramane cu ele, neactualizate si nemodificate si se vor majora doar din indexarile anuale sau inante de electorale, cu țârâita, caci adio majorari, adio reforme prin recalculari si actualizari si ce vezi scris in titlul de topic este destinat celor care ies la pensie in viitor, dupa promulgarea legii. Cei cu pensiile mari vor ramane cu ele tot mari, cei cu pensiile mici vor ramane cu ele tot mici, deci sa nu ne mai facem nici o speranta in viitor caci totul va muri, asa cum a vrut Mălaimare Ciungămoale intre tălpare si gasca de clocari gulerati din CSP, caci in Parlament aceasta lege noua se va vota fara sa fie modificata, setosi ca sa primeasca miliardele din PNRR, sa aiba de unde fura toate partidele de la putere. Noi sa fim sanatosi si fericiti, si daca n-am murit pana acum, nici de acum incolo nu vom muri ca asa vor satanele politice si clocare, manca-i-ar pamantul! Doamne,ajuta!

Liviu PO spunea...

La Multi Ani!tuturor,
Prin urmare,numai militarii si magistratii au limitarea la veniturile nete...

RD spunea...

Eu am imteles ca doar pensiile magistratilor nu erau modificate cu limitarea la veniturile net.

(1) Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, cu modificările și completările ulterioare, precum și indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizației pentru limită de vârstă.
(2) Pensia de serviciu netă/Indemnizația pentru limită de vârstă netă reprezintă pensia de serviciu/indemnizația pentru limită de vârstă stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
(3) Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu/indemnizației pentru limită de vârstă din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.

+ La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

Relu spunea...

@Huhu: cei la pensie nu mai pot fi atinsi de CSM si daca vor fi loviti la buzunar cred ca se vor gasi destui sa faca tot felul de contestatii.

Leon spunea...

Toate pensiile de serviciu vor fi limitate la NET !
Chiar si mai rau pentru cele 5 categorii care in ultimii 3 ani le au inghetate..!

Geo spunea...

Cei pensionati in 2020 beneficiază de restituirea Cass?

BatistaPeTambal spunea...

"Prin urmare,numai militarii si magistratii au limitarea la veniturile nete..."
Si credeti ca pensia unui civil calculata pe contributivitate este mai mare decat teoretica medie a netului său pe 6 sau 12 luni (pe care si le-ar alege)?

Leo spunea...

CASS-ul nu se restituie.
Doar nu va mai fi reținut pe perioada dintre publicarea în MOf a deciziei CCR și până OUG-ul va fi ânlocuit cu o LEGE.
La civili , Baciu a spus că li se va opri deoarece se lucrează la lege.
O DEBANDADĂ TOTALĂ a unor INCOMPETENȚI cu 70% în parlament și ân intențiile de vot.
Nu e vina lor.

Huhu Rezea spunea...

RD
Doar pensiile de serviciu, in afara celor ale magistraților, stabilite după intrarea în vigoare a oug 59/2017 nu pot fi mai mari decât media netă a bazei de calcul.
După actualul proiect de lege toate pensiile în plată ale magistraților, nu numai cele viitoare, nu vor putea fi mai mari decât media netă a bazei de calcul.
@Stelică
Dacă nu se pierde în plafonul de 85%, stabilit de art. 30, pensia suplimentară se pierde, pentru cei pensionați după 15 09 2017, în plafonul net stabilit de noul art. 60, chiar dacă nu crezi d-ta.
@Relu
Magistrații care vor contesta vor fi judecați de magistrați ale căror pensii vor fi calculate conform legii Jalonului 215. Cum crezi că vor judeca, vor accepta ca foțtii magistrați să reprimească pensiile nesimțite?
@Geo
In afară celor care au contestat OUG 130/2021 la CCR, sau au deschis procese împotriva Guvernului până la 28 12 2022, nimeni nu va reprimi CASS plătit în 2022.
După publicarea Deciziei CCR în MO, celor cărora li s-a reținut CASS din pensia în plată nu li se va mai reține.
@Tambal
Pe contributivitate nu se operează cu venituri nete decât pentru perioada în care nu au existat venituri brute.

RD spunea...

@Relu, abuzul CCR pentru apararea magistratilor nu poate fi dus pana la nesfarsit! Partea contributiva nu va fi atinsa, ci doar cea speciala. Iar la cea speciala nu are ce sa zica CCR! Sau poate ar vrea, dar nu ar avea motive legale! Parlamentul poate sa modifice in plus sau in minus partea speciala a magistratilor!

@Leon, ai dreptate, toate pensiile de serviciu vor avea pe net, doar ale magistratilor inca mai sunt asa!

@Geo, pai stii exemple de pensionari iesiti in 2020 care au avut cuantumul pe net mai mic prin introducerea CASS in 2022?

RD spunea...

@Huhu, asa e..

Geo spunea...

Mulțumesc pentru răspuns d le H, pe talon cass este reținut din brut, nu mi a fost afectat net ul. Eu am iesit cu 58 5% din brut conf ordonanței lov.

RD-nu am exemple de ceea ce întrebați.

Viorel spunea...

Legat de pensia suplimentară, citind Decizia mea de pensie, rezultă următoarele:
- Vechime cumulate = 50 ani;
- Pentru 25 ani = 65% din baza de calcul;
- Ceilalți 25% (1% procent pentru fiecare an în plus) = 90%;
- Procentul de calcul al pensiei = 85%, deci, 5% ZBOARĂ (se pierde);
- Pensie suplimentară = 9% ZBOARĂ (se pierde).
Este corectă logica, sau altfel se ia în calcul pensia suplimentară ?

RD spunea...

@Geo, pai dumneavoastra sunteti un exemplu pentru ca pensia cu 58,5% din brut este de la lov incoace.. Nu vi s-a luat din net, doar din brut, adica nu ati fost afectat cu nimic intrarea CASS in 2022.

@Viorel, pai multe nu sunt corecte..

Huhu Rezea spunea...

Geo
Dacă ti-au reținut CASS din Brut, nu ti-au redus pensia neta în plată. Din 28 12 2022 nu-ți mai fiscalizează CASS din brut, dar rămâi cu același net.😃

RD spunea...

168 de magistrati au iesit la pensie in decembrie 2022, adica au fost semnate decretele de Președintele României, Klaus Iohannis, la unii s-au aplicat si se vor aplica in continuare in ianuarie.

Huhu Rezea spunea...

Degeaba au demisionat acei magistrați. Nu vor rămâne cu pensiile nesimțite în plată decât până la intrarea în vigoare a legii.
Acum regretă. Si când te gândești că ar fi trebuit să știe ce înseamnă neretroactivitate.

reddog spunea...

Huhu
Nu au demisionat.
Au cerut încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare.
Sunt doua chestiuni diferite
Ar trebui să știți asta.
Mai ales că păreti genul care e foarte atent la detalii. 😁

RD spunea...

Daca se vor actualiza in continuare pensiile magistratilor, nu cred ca au facut o greseala prin pensionare.. Acum se poate iesi mai repede, iar cu noua lege ar sta multi ani in magistratura pana ar indeplini conditiile de iesire la pensie pentru limita de varsta. Si aici ma refer cel mai mult la varsta, la vechimea de cel putin 25 de ani realizata ca magistrati.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, va cer parerea, si exclud cazul meu, care de luna aceasta voi primi 1400 lei, desi nu se poate trai cu suma asta sub nici o forma, oricat ai intinde elasticul, iar pensiile de la 20.000 in sus raman asa, neretezate de lege, deci decalaje extreme de strigat la cer, si a aratat Col Dogaru intr-o emisiune tv cuponul unui Plt Maj cu 600 lei pensie, spunand ca sunt sute de astfel de pensii cu grade mai mari si cuantumuri extrem de mici, asa cum la Bacau este un Lt Col care o are sub 1800 lei, Maior cu 2200 lei, ambii ofiteri superiori din alte zeci de exemple de astfel de ofiteri superiori, sa nu mai zic de capitani care sunt cu plutoanele si regimentele, apoi un General batran cu 3200lei, etc, asa cum sunt pensii exrem de mici sub 1000 lei, incepand de la 60 lei, totalul tuturor fiind de 25.001 de astfel de pensii in colaps, cum srie si in statistica MApN si a recunoscut-o si Dl Dâncu, iar aceste majorari nu le folosesc la nimic, deci cazuri extreme, sociale, de infometare intr-o Europa civilizata si incadrati in NATO. Considerati ca la starea asta de fapt chiar sa le ramana acestor oameni doar unica sansa de majorare doar indexarile astea pacatoase, anuale si asa extrem de nesatisfacatoare? Credeti ca vor ramane asa, abandonati definitiv si in vecie? Nu exista sanse de interventii pe proiectul acesta de lege sa-i salveze de la o infometare sigura, cand nici la civili nu mai exista asemenea situatie critica, luandu-se masura ca cea mai mica pensie sa fie de 1125 lei, dupa aceste indexari? Chiar sa fie acesti oameni abandonati definitiv, chiar de catre PSD, cel care i-a adus in acesta situatie dramatica cu acele oug-uri nenorocite, emise de Olguta Vasilescu? Eu n-as prea crede ca astfel de situatie a fie batuta in cuie, definitiv si iremediabil...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca il aveam pe Gen. Gabi Oprea in Parlament, nu se ajungea in situatia asta extrem de grava de la pensiile militare, aproape pentru toti deprimantă si fara de iesire, caci aveam acolo un aparator insistent si plin de relatii sa-l ajute sa opreasca aceste abuzuri, un tenace negociator, si stiind sa se impuna cu inversunare avea sa schimbe roata in favoarea noastra, pentru ca cei de acum, din Parlament, sunt pur si simplu niste mămăligi moi si total dezinteresati de soarta noastra. N-am abandonat lupta sa-l sustin in continuare, dar am luat o pauza lunga si tristă, pentru ca ma simt mai obosit ca niciodata de atatea zbateri inutile sa ma bat cu morile de vant prin tribunale, cu o atitudine razboinic sindicala pe retelele de socializare, multi petitionar si sa tot atac acest subiect otravit al pensiilor militare, fiind extrem de dezamagit, dezarmat de o depresie cauzata de toata aceasta situatie cretina si urata, care nu se mai sfarseste de ani in sir, de lipsa totala a unui orizont al sperantelor intr-un viitor incert si fara perspective. Da, sunt frustat, dezamagit, trist, deprimat si mi-am pierdut increderea total in absolut toate partidele politice, in toti politicienii, de fapt toti fiind niste mafioti, mi-am pierdut sperantele si increderea in tot si in toate, pentru ca de fapt avem de-a face cu o stafie de neatins, o nălucă, o fata morgana a nisipurilor arzatoare sau un strigoi evadat dintr-un cimitir, dar nu de un fapt concret si palpabil, material, de a se mai putea face ceva care sa ne mai salveze de situatia asta dramatica si extrem de urata la pensiile de cersetori militari... Ceea ce a fost castigat prost, va fi pierdut cu si mai mare greseala!

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Ba da, Parlamentul poate introduce în L 223/2015 aceleași dispoziții vizând recalcularea pensiilor militare, cum sunt cele introduse deja în L 303/2004 pentru magistrați. Citiți-le în proiect!
Astfel, am avea o singură categorie de pensionari militari, indiferent de momentul pensionarii, cu pensia netă care nu poate fi mai mare de 58,5% din media celor 12 solde brute consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la momentul recalculării.
Așa ar arăta o adevărată reformă a pensiilor militare

nr. 1 spunea...

Vad ca multi considera Proiectul de Lege ca si aprobat de Legislativ pe repede inainte ceea ce cred ca este o eroare ! In primul rand PROIECTUL prevede, cel putin teoretic doar recalcularea pensiior in plata ale magistratilor Apoi, nici la magistarti nu se recalculeaza toate! Cu toate ca in Comunicatul M Muncii din 28 dcembrie 2022 se spune clar ca -pensiile care sunt in plata se vor recalcula -citind Proiectul cu pricina nu putem trage concluzii clare asa cum ar trebui sa fie o LEGE! Multi komentaci se iau dupa fente, dupa ce au spus unii ori altii pe la talkshow-uri , in loc sa citeasca si sa conspecteze ceea ce este esential: 2 Avize -Avizul Consiliului Superior al Magistraturii si Avizul Consiliului Legislativ. E drept , aceste 2 institutii au dat avize favorabile insa cu obiectiuni care nu cred ca vor fi ignorate de Legislativ! Nu sunt Avize ale unora de pe la nu stiu ce cluburi ci ale unor Institutii Fundamentale ale statului roman pe plan Legislativ! CSM spune printre altele: recalcularea trebuie sa vizeze toate deciziile de pensionare emise pana la intrarea in vigoare a noii legi!Avizul Consiliului Legislativ spune: Cu privire la art. III , in plus fata de cele precizate mai sus, semnalam caracterul DISCRIMINATORIU al dispozitiei de recalculare a pensiilor de serviciu in plata, care nu se va aplica tuturor categoriilor de beneficairi de pensii de serviciu , ci doar MAGISTRATILOR ........ Vrajelile cu pensiile militare au fost deja recalculate incepand cu 2015 ......toate pensiile corespund principiilor preconizate in PNRR.......nu cred ca vor putea fi acceptate de Legislativ! Isi inchipuie cineva ca Legislativul poate aproba si pune in aplicare a LEGE care de la bun inceput este declarata nu de oricare nea Ilie de la scularie ci de CSM si Consilul Legislativ ca avand articole cu caracter discriminatoriu ???????????Si mai apoi intervine si o fractura de LOGICA: daca pensiile militare au fost deja recalculate cf unei legi in vigoare fff buna , corespunzatoare cerintelor PNRR, ce MOTIV mai e sa modificam Legea actuala ? De ce nu se calculeaza si de aici inainte pensiile militare cf legii actuale(cu toate amendamentele so modificarile aduse ca nu se mai intelege nimic din ea) ???????? Oare printre altele ca legea actuala a produs si produce cele mai multe inechitati, nedreptati si discriminari si asa cum a spus si fostul ministru al Apararii , la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari ca altii ???????Spune Avizul CSM clar in aceasta privinta: ....Plenul retine ca reglementarea propusa la art. III din proiect raspunde necesitatii de a se evita instituirea oricarei discriminari intre beneficiarii pensiei de serviciu aflata in plata la data intrarii in vigoare a noii legi si judecatorii si procurorii care vor beneficia de pensie de sereviciu dupa intrarea in vigoare a acesteia. In lipsa unei astfel de reglementari s-ar crea doua categorii de magistrati, care ar beneficia de CUANTUMURI DIFERITE ale pensiie de serviciu, in functie de legea in vigoare la momentul pensionarii, desi indeplinesc aceleasi conditii de VECHIME, FUNCTIE SI GRAD, iar statutul si protectia lor constitutionala sunt identice!!!!!!!!!!Inlocuiti cuvantul magistrati din text cu militari si veti obtine ce inseamna nerecalcularea !!!!!!!!!!!!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, va multumesc frumos pentru informatii si sperante! Deci, nu-i batut totul in cuie si inca se mai poate face ceva. Sprante care sunt absolut numai in mainile PSD, cel care a initiat cu mare inspiratie si indexarile salvatoare de la un colaps iminent al pensiilor si pensionarilor. Oricum avand o datorie din urma cu acest act salvator, din guvernarea trecuta pe care au avut-o.
@Rambo, nu vreau sa-i ridic statui Generalului Găbiță Oprea, nemeritate, dar sigur ca merita si asa ceva pentru ce a facut pentru militari si politisti, pentru toti, si crede-ma ca ar fi sarit in ajutorul nostru, dandu-se peste cap sa ne rezolve. Il cunosc perfect ce-i poate pielea si avea s-o faca in mod sigur, fiind extrem de incisiv si bataios, neplacandu-i sa vorbeasca mult ci doar sa faca! Nu i-am uitat sloganul ,,Fapte, nu vorbe,'' si a facut si poate sa mai faca, daca il bagam in Parlament! La domnia sa, este cel mai sfant lucru din lume sa se tina de cuvant, facandu-si un brand din asta, si nu o data m-am convins de astfel de fapte! Sanatate!

Huhu Rezea spunea...

nr.1
Toate pensiile magistratilor în plată sau deschise până la momentul intrarii în vigoare a noii legi vor fi recalculate.

mosmartin16 spunea...

Apropo de recalculare și actualizare ! O variantă care poate fi "în lucru prin sertarele decidenților" și care să implice eliminarea totală a inechităților "faraonice" prezente ar putea fi pe următoarele coordonate ( indiferent de anul trecerii în rezervă ) : 1.colonel = maxim 7700 net, minim 5200 net ! 2.plt.adj.șef = maxim 4000 net, minim 3300 net ! Ce ar putea fi de zis despre așa ceva ?!

nastyboy spunea...

Părerea mea. Eu cred că la trecerea legii prin Parlament, vor apărea în mod sigur modificări. Mai mult decât atăt, mai cred că băietul de la Muncă nu se aşteaptă la aşa ceva. Cele mai multe modificări vor avea loc la Camera Deputatilor. Ceea ce mă îngrijorează, totuşi, este schimbarea de populaţie responsabilă a Comisiei de Apărare în ultimul timp. Parcă cineva a tunat şi a îndepărtat de acolo oameni care ştiu cu pensiile militare şi care nu cred că vor fi pe post de roboţei telecomandaţi căt timp vor mai figura ca parlamentari. Nu vreau să fac acum un rezumat al plecărilor din comisie, dar ştiu că există încă oameni verticali pe acolo. Ştiţi şi dvs., aşa că măcar de doi lei speranţă şi tot merită să ne menţinem psihicul sus. Câte o epistolă, semnată cfi epistolarul din Oneşti şi Brăila, ar putea să ajungă pâna la Săntion la fiecare membru din Comisie. Adică, dacă avem epistole la Ursula din Brussels, de ce să nu avem şi scrisorele către Chelaru şi alţi reprezentanţi ai noştri în Casa Boborului? Daca se pune de o recalculare ca la magistraţi, să nu fim discriminaţi, aho-aho copii şi fraţi, şi tot ar fi ceva mai mult decăt nimic. Să auzim de bine, şi de la stimatul Huhu, ca şi de pe la Chelaru et comp. din Cameră. Fără discriminare.

ifrim spunea...

Corneluș sunt de acord cu tine.Dacă văd că Ciucă nu elimină inechitățile,Ciolacu nu mă actualizează cu ce mă deranjează să-l ajut pe Găbiță să intre-n Parlament?Măcar folosește cuvinte cu ,care am crescut:Onoare,demnitate,patrie,patriotism...Că a făcut greșeli zic unii,numai cine nu muncește nu greșește!

mosmartin16 spunea...

Om vedea dacă o fi așa cum arătasem sau nu ! Oricum, cuantumurile ar fi subțiate destul de sever !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, La multi ani sanatosi, si sper sa ne fie bine totusi, intr-un final norocos, cat despre Gen. Gabi Oprea, niciodata n-ar fi rau sa-l avem in Parlament, pentru ca oricand ne poate fi util. Pot garanta asta 100%, cat alte povesti vanatoresti despre domnia sa, venite de la oponentii politici si dusmani, eu nu le dau importanta acestor gunoaie rautacioase, ca n-a facut nimic ilegal, ca daca facea ceva penal era de mult saltat, bagat si iesit de la parnaie, si orice dosar care i s-a intentat pe denunturi calomnioase si pline de rautate le-a castigat victorios, nefiind deci vinovat cu nimic! Cu Gingina s-a umflat gogoasa artificial, de parca la volan ar fi fost domnia sa si nu pe banca din spatele soferului, iar la ghidonul motocicletei fiind Gingina, care avea probleme de vedere la condus noaptea, caci nașul sau de cununie, Sef Punct Control, nevrandsa-l lase sa iasa din Parcul Auto stiind ca are probleme oftalmologice, insa el a insistat sa iasa si s-a intamlat ce s-a intamlat, din nefericire, asa ca si acest caz, taraganat cu amanari suspecte, va pica. Mai rau pentru mine este ca de la 1 Ianuarie s-a majorat impozitul pe chirii la Adm. Financiara, de la 6% la 10% si chiar mai mult in anumite situatii fiscale, ca n-am avut timp sa citesc anuntul complect, ceea ce se va reflecta in scumpirea chiriilor, eu fiind in astfel de situatie, dand 750 lei lunar. Acum depinde si de proprietar cum va actiona in acest caz, toti de aici fiind cazuri sociale cu pensiile mici. Iti dau 12,5% indexare si te potcovesc pe alte parti ca sa nu simti nici o majorare, oricum pensia mea se duce absolut numai in utilitati si de aceea ravnesc la o recalculare-actualizare, sau orice reforma care sa mai ridice cricul cuantumurilor in sus.

Viorel spunea...

moșmartin16. Da despre asta ce spuneți ? Manager spital peste 400 paturi gradul II maxim = 19.900 net, minim = 9.900; Rector maxim = 17.700 net, minim = 7.700 net, doar calculăm după Legea nr. 153/2017, ce pelea mea. Moșule. Atenție la vorbe pentru că, pentru unii viței DECIDENȚI, trecerea de la vorbe la fapte este scurtă. Asistent medical din unitatea vecină, pensionat în august 2017 = Plt.adj.pr./Plt.adj.pr. = ianuarie 2023 cu tot cu indexare = 4.200 net. Este corect comparativ cu un asistent medical din viața civilă ? Și vedeți că ați greșit gradele / cifrele. Plt.adj.pr. / maxim = 7.700 net, minim = 5.200 net; SGP / maxim = 4.000 net, minim = 3.300 net. De la Col. în sus sau în jos indiferent de maxim / minim = FĂRĂ NUMĂR, FĂRĂ NUMĂR.

mosmartin16 spunea...

Viurele, om vedea ce va fi ! Un lucru e cert : în același spațiu bugetar nu poți elimina inechitățile decât prin "reașezare" ! Întradevăr, prin prisma acelor cifre treaba nu ar fi tocmai roz, cel puțin pentru unii ! Cât despre cifrele arătate...ele erau numai niște exemple, "așe che" tu ești cel care ai greșit !🤣 Capisci ?!

mosmartin16 spunea...

Viurel tată, dacă ai "orbu' găinii"...pune bre ochelarii !🤣 Io am zis de 7700 și 5200 pentru colonel și 4000, respectiv 3300 pemtru plt.adj.șef ! "Belește ochii" !🤣 În rest...cu sănătate și un an mai bun !

mosmartin16 spunea...

Viurel, că ar fi ok ca plt.adj șef să fie în ecartul 5200 - 7700...nimeni nu neagă,doar că realitatea poate duce - din păcate - la cu totul altceva !

Luc 3 spunea...

La mulți ani fericiți tuturor! Nici o pensie în plată NU VA SCADE! Toate legile vor fi valabile pentru viitor!Indiferent ce va spune legea,chiar dacă spune că se va aplica și retroactiv,va pica la CCR!

RD spunea...

Vreți și/sau puteți să acceptați realitatea în legătură cu acest jalon?

S-a tot scris pe aici de actualizarea pensiilor militare, de aceleași cuantumuri la vechime, funcție și grad identice, de egalitate, însă acest lucru nu se poate face în acest jalon!
De ce? Pentru că ar depăși ce se cere în acest jalon.

E vorba de 3 variante:

1. Recalcularea pensiilor militare cu actualizarea lor pe viitoarea lege cu șanse de 1%.
2. Recalcularea pensiilor militare fără actualizarea lor pe viitoarea lege cu șanse de 48%.
3. Pensiile să rămână așa cum sunt acum cu șanse de 51% având în vedere proiectul aprobat de Guvern, devenind Lege și trimis pentru dezbatere în luna februarie.

Ce ați prefera? O recalculare fără actualizare sau să rămână așa? S-ar pierde foarte mult pentru toți! Pentru unii mai mult, iar pentru alții mai puțin, dar nu ar crește, îndrăznesc să spun, cam nici măcar 5% din pensiile militare, dacă nu, nici 'măcar' una.
Șansele de recalculare cu actualizare sunt de 1% așa cum am mai spus.

Se poate face recalculare la magistrați pe viitoarea lege deoarece ei și așa depășesc netul.. Și partea de pensie specială pentru ei, ar scădea, dar la noi, militarii, ar crește foarte mult bugetul, ceea ce nu se poate cu acest jalon și nici nu se vrea chiar dacă nu ar fi existat jalonul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, La multi ani! Buna etalarea edificatoare! S-o citeasaca politicienii ar fi excelent.

Skoda 4x4 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Luc 3
Recitește și d-ta avizul CSM pentru magistrați ca să înveți ce înseamnă principiul neretroactivității și că recalcularea pensiei în plată nu se poate aplica decât dacă este expres prevăzută în lege.
Dacă este prevăzută în lege recalcularea se aplică pensiilor în plată, dar numai în viitor. Ar fi retroactivă recalcularea dacă s-ar aplica și pentru perioadele anterioare noii legi și te-ar mai pune să restitui diferența sau să primești diferența și pentru trecut, dacă pensia recalculată ar fi mai mare.


Viorel spunea...

moșmartin16 (îmi place 16, pentru că pe 16 ianuarie m-am născut), nu am orbul găinilor. Creangă și-a băgat nasul în oala cu chișleag, văd că nu v-ați prins. Majurul să aibă pensia Col., Col. a Gl. iar Gl. a Managerului de spital sau a Rectorului , ca să-l aducem pe Gl. la Coeficientul de ierarhizare a celor 2 și nu 4,35 cum îl are acum în legea lui Olguța. Și nu mai etalați cifre la mișto pentru că v-am spus, piliticul s-ar putea să le ia de bune iar noi să nu vă mai citim comentariile pentru că nu sunt crdibile și nici favorabile bre moșule.

vasile iosif spunea...

Este vorba despre un conflict al legilor in timp.
Legea veche a produs deja efecte generând un cuantum al pensiei care, la rândul său, generează un drept similar dreptului de proprietate (vezi CEDO), care se supune principiilor securitatii juridice si așteptării legitime.
Nu se joacă nimeni cu cuantumul unei pensii stabilite in trecut, ca asa vor muschii unor politicieni nepregătiți și vremelnici, de cele mai multe ori impotenti intelectual.
Conform jurisprudentei CEDO nu se mai face distincție între pensiile contributive si cele de serviciu, ambele avand aceiași protectie.
Se poate aplica o nouă lege numai celor cărora li se deschide dreptul de pensie exclusiv in timpul de valabilitate al noii legi.
"Tempus regit actum"
Am zis! Ha,ha.

Viorel spunea...

Cornele. Ăsta este doar un vis. La fel cum spunea și Tăriceanu: „Există un cântec pe care cei tineri îl știu și chiar cei din generația mea, un cântec al lui ABBA, care se numește <<< I ave a dream >>>, am avut un vis. Ei bine, visul meu este să văd România devenind a 7-a putere economică a Europei”.

Relu spunea...

@Huhu: vor fi ei judecati de aia cu pensia calculata dupa noua formula dar nu stiu daca si aia care vor judeca vor fi de acord cu scaderea sumelor incasate pentru ca noua formula si noua lege ii va afecta si pe ei mai ales partea cu vechimea si nu toti au vechime sa aiba pensie de magistrat. Plus ca CCR nu e aceiasi treaba cu CSM si in CCR politicul e mai prezent decat in CSM. Sau macar asa ar trebui.
Oricum pana nu apare nimic concret sunt doar pareri si fiecare o da dupa care copac ii convine.

mosmartin16 spunea...

🤣🤣🤣 Bre Viurele, io am înțeles ce spusăi tu, dar problema e că, chiar tu nu pricepi că ceea ce vehiculezi e din...basme de Ispirescu ! Să sperăm că basmele lui - în care tu crezi🤣 - vor deveni realitate, dar tare mi-i că poveștile-s doar povești ! Io pot demonstra și concret cum pot ajunge "cei care ne vor binele" la sumele pe care le-am exemplificat ! Dacă și tu o poți face vis-a-vis de sumele "tale" e ok, dacă nu...vorbești vorbe...goale de conținut ! Și vorba poetului : e ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune !🤣🤣🤣

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Șoimul spunea...

Viorel, se pare că Moș Martin chiar este moș,nu se prinde, face propuneri de parcă plătește pensiile noastre din buzunarul lui.
Moșule ai plecat cu sorcova rău.
Reevaluează și analizează salariile și pensiile civile după aceea postează.
Moșule te compătimesc când constat lipsa aprecierii munci tale și a colegilor tai, sacrificiile făcute 30,40 de ani.
Păcat Moșule, păcat.

Cezar spunea...

FIX ASA PREVEDE PLX-199...

mosmartin16 spunea...

Șoimule, ești lovit în aripă ?!🤣 Io nu sunt de acord cu acele cuantumuri, ci doar le arăt că pot fi ! Și o pot și arăta cu calcule concrete ! Tu o poți face sau...vorbim vorbe, "Șoim bătrân" ?!🤣

Huhu Rezea spunea...

Celor care v-a intrat în minte prostia că recalcularea pensiei militare în plată înseamnă încălcarea art. 15 din Constituție privind aplicarea legii civile în timp, vă invit să recitiți AVIZUL CSM, care se bazează tocmai pe decizii CCR, cu deosebire Decizia 900/2021. Stiu că este cam mare si cu termeni juridici mai greu de înțeles, dar faceți un efort.
Avizul îl aveți aici:

https://www.huhurez.com/2022/12/magistratii-accepta-un-singur-mod-de.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, pare-mi-se ca aceste vise se nasc din paradise induse cand sunt luminile stinse, si cand aprinzi luminile mor si visele, in realitate ramanand căcărezele si baligile... In Romanistan, totul e o amagire de vis in van pe un ecran de portelan in panoramă, sa arate cat mai misto a panaramă pusa in rama, sa ne bage occidentul in seama, dar dupa ce berbanții, ca gealații, le etaleaza muschii de la borcan la modus dur si fomelele i-au rânit si spalat bine la gur!

RD spunea...

Oricum toate pensiile magistratilor vor fi recalculate si actualizate!
Daca nu era jalonul, sigur se gandeau sa nu modifice nimic la pensiile magistratilor. In situatia de acum, nu aveau ce sa faca magistratii si au scos tot ce puteau: recalculare cu actualizare!

Boby spunea...

După indexarea diferențiată, eliminarea CASS, și proiectul de mărire a plafonului la 3000 lei, s-au mărit inechitătile pensiilor în plată în loc de reparație a acestora .
Cei din perioada 16.09.2017-31.12.2017 au câștigat ceva la indexarea diferențiată, dar nu primesc nimic din CASS și impozit
Nu se mai vede dorința de recalculare și toți cu pensii în plată la maxim media net salariu din activitate, cu baza 12 luni.
Domnule Huhu Rezea tot timpul făceați referire la modul de calcul de la magistrați, iar acum după indexări, CASS și proiectul de impozit, nu mai insistați ca și pensiile militare în plată să fie calculate și plătite cum s-a stabilit la aceștia
Începând cu 16.09.2017 s-a făcut reforma plății celor noi, după aplicarea noi legii se aplică tot celor din viitor iar singurele pensii în totalitate nereformate și principiu de pensii în plata cu maxim 102 % brut medie salarii din 6 luni sunt cele calculate în perioada 01.01.2016-15.09.2017
Domnilor guvernanții,STATUL este beneficiarul sumei dintre brut pensie și pensia în plată,nu vă speriați de brut ca nu merge la pensionarii militari de după 16.09.2017 , priviți sumele plătite lunar ca pensie, și susțineți la pensiile militare în plată și viitoare așa cum ați promovat pentru magistrați

nr. 1 spunea...

@RD. Se pare ca oricum, toate pensiile de serviciu in plata vor fi recalculate, Avizele CSM si Consiliului Legislativ sunt clare in aceasta privinta! Despre actualizare , poate fi sau nu, nimic nu e cert acum! @mosmartin. Mai actualizati va rog calculele, functie de cum arata la acest moment multe pensii civile, altfel peste cativa ani coloneii dvs. vor fi mult sub un nivel acceptabil! Nu toti, evident, unii de pe acum sunt peste 12000-13000 lei insa majoritatea vor fi cam jos! Parodia de proiect propusa acum nu are cum sa treaca de cei care fac legile!

Negritoiu spunea...

Mos Martin 02.01.23
Ce mai umbli cu maruntisuri? Lasa sumele rotunde:Col.(7000/5000)sa fie mai usor la numarat. Si ai uitat generalii si amiralii sau acestia erau in alt sertar? Astea erau limiitele propuse inainte de marea indexare suplimentara? Imi place ca iti menti in continuare optimismul si spiritul de gluma care te caracterizeaza!
P.S.- Vezi in cutia de scrisori ca au inceput sa soseasca facturile la energie pt. luna trecuta si Notele de impunere de la Administratia Financiara!

Huhu Rezea spunea...

@Boby
Fără recalculare cu actualizare la momentul recalculării nu aveau cum să fie înlăturate inechitățile.
Văd că nici n-ai remarcat cât de mult am apreciat modul în care au fost soluționate problemele privind pensiile magistraților și mai ales Avizul CSM.

@nr.1
Nu îți mai face speranțe cu recalcularea pensiilor militare pentru că nu au dat avizul gulerații.
Recalcularea ar da peste cap toată clocăreala financiară pe care au urzit-o după anul 2016. Mai ales că acum magistrații prin CSM le-au aruncat în plex neretroactivitatea recalculării și eliminarea cuantumului mai avantajos.

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Am observat că sunteți de acord cu cele propuse pentru magistrați, am văzut și citit comentariul Dvs. bolduit din data 02.01.2023,ora 09:53
Dar, pentru ca decidenții (guvernanții și parlamentarii) să nu mai facă afirmații neadevărate cum că pensiile militare au fost reformate prin OUG 59 încă din anul 2017, nu considerați că trebuie insistat ca toate pensiile militare, în plată și viitoare, să fie calculate și plătite așa cum s-a propus în cazul magistraților
Nu am văzut public parlamentari sau membrii din guvern care sunt și beneficiari de pensii militare, să spună cum pensiile din perioada 01.01.2016-15.09.2017 sunt total nereformate(având în plată maxim 102 % din media brut salarii din activitate și 6 luni de activitate care este la fel cu perioada de sporuri temporare),
după 16.09.2017 plafonarea la media net salarii(58,5 % din media brut, și restul până la 102 %, adică 43,5 % rămâne STATULUI ) dar tot cu bază 6 luni când se acordă sporuri temporare,
și propunerea doar pentru viitor , 12 luni baza de calcul și maxim în plată media net salarii
Cumva acei decidenți care sunt și beneficiari de pensii militare nu știu de pensii în plată de 102 % brut salariu, sporuri temporare de 6 luni,diferența de la brut până la pensia plătită rămâne MINISTERELOR de resort ?
Soluția este la decidenți,și așa cum au văzut și propus pentru magistrați să aplice prin lege și pensiilor militare

Huhu Rezea spunea...

@Boby
Decidenții pentru pensiile militare sunt structurile financiaro-juridice din sistemul militar.
Crezi, cumva, că partea din proiect referitoare la pensiile militare a fost redactată la ministerul Muncii? Nu, a fost redactată în special de MApN. Ei ar fi vrut să nu fie nicio referire la pensiile militare în proiect, dar nu a ținut prostia lansată că pensiile militare nu ar fi pensii speciale. Atunci... au păcălit cu sloganul că pensiile militare au fost reformate în 2017. A căzut măgăreața cu reforma doar pe viitorii pensionari militari.
In altă ordine de idei, d-ta nu vezi câți comentatori de pe blog văd negru în fața ochilor numai când citesc despre recalcularea pensiilor militare în plată fără păstrarea cuantumului mai avantajos?

La magistrați... ei au fost de acord cu recalculare, nu le-a impus-o Budăi.

Șoimul spunea...

Moș Martine, este o variantă de lucru emisă de tine, variantă proastă, care dacă ar fi acceptată pensiile noastre ar trebui micșorate.
Când fibra ta neuronală o ia razna, te rog urmărește liderii sindicatelor cum abordează problematica salariilor și a pensiilor, excepție făcând Dogaru care că și tine o ia pe plantație.
Pot să-ți demonstrez argumentat de ce militari trebuie să primească salarii și pensii mai mari.

mosmartin16 spunea...

Negrițoiu, m-am uitat în cutia cu scrisori ! Sumele nu mi s-au schimbat prea mult !🤣 Deocamdată ! Un an bun cu sănătate !

Gigi spunea...

https://republica.ro/

Un general magistrat iesit la pensie recent,are un cuantum,Net,de cca 6000 €uroi,30.000 lei pensie.

mosmartin16 spunea...

Vin cu o propunere ! Cine se bagă ? Rog să spuneți care ar trebui - din punctul fiecăruia de vedere, chiar dacă putem fi și în situația "unde-s doi sunt trei idei" - să fie limitele actuale nete ( minim și maxim ) ale pensiilor pentru funcțiile de colonel și plt.adj.șef ! Asta cu titlu de exemplu și pentru a nu trece în revistă toată gama de funcții ! După aceste propuneri și centralizarea lor, eu pot veni cu soluția concretă de atingere a acestor limite în spatiul legislativ existent cu unele modificări ! Dar propunerile să vizeze și încadrarea în actualul "sac bugetar" ! Aștept propuneri concrete, că de vorbe..."e plin podu' casei" !🤣 Deci...cine face cele 4 propuneri cu limite maxime nete ? Zi faină tuturor !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Să lăsăm limitele minime și maxime ale pensiilor militare să fie date de valorile soldelor de funcție minime si maxime din Tabelul Anexa VI a L 153/2017.
Asta ar însemna RECALCULAREA tuturor pensiilor militare.

mosmartin16 spunea...

Huhu, păi de acolo voiam io să plec în evidențierea unor cuantumuri nete de pensii ! Să văd cam care e părerea generală a mărimii acestor pensii pentru că în astă privință...lucrurile sunt "tare pestrițe" !

Boby spunea...

Există Legea 153 din 2017 privind salarizarea
In dezbaterea parlamentară, trebuie adus la cunoștință că pensiile militare nu sunt reformate existând pensii în plată de până la 102 % din media brut salarii(pensiile din perioada 01.01.2016-15.09.2017) ,toate pensiile în plată au baza de calcul salariile din 6 luni și aceste 6 luni coincid ca perioadă când se acordă sporuri temporare,iar acel brut bugetat al pensiilor militare începând cu 16.09.2017 care a fost văzut la indexarea diferențiată, rămâne în procent de până la 43,5 % STATULUI(pensiile plătite celor începând cu data de 16.09.2017 reprezinta procentul maxim de 58,5 % sau pe înțeles plafonare la media net salarii)
Tot ce s-a propus pentru viitoarea lege la pensiile magistraților este necesar a se stabili și la pensiile militare

mosmartin16 spunea...

Acu' vin și întreb concret ! Cât ar trebui să fie o pensie netă maximă pentru - să zicem - funcție de colonel ( n.n. - deci pensia netă în plată în întregul ei,nu solda de funcție ), indiferent de anul trecerii acestuia în rezervă ?! Ia să vedem... răspunsuri concrete, dar și bazate pe argumente la fel de concrete și care să aibă în vedere atât posibilitățile economiei românești ( n.n
-apropo', datoria externă a depășit 100 miliarde euro ), cât și încadrarea în actualul spațiu bugetar aferent pensiilor militare ! Că guvernanții "au avut mereu respect" față de rezerviști..asta e o altă discuție ! Cine vine cu o sumă concretă pentru o astfel de pensie maximă netă ?! Și poate o spune și pe cea minimă !

M spunea...

@mosmartin

Să plecăm de la datele statistice:

- salariul mediu net în decembrie 2022 era de 4.008 lei.
Wall street - 13 decembrie 2022

- pensia medie (contributivă) era de 1.856 lei

INS - decembrie 2022

Asta înseamnă că raportul pensia reprezenta 46% din salariul net.

Să presupunem că viitorul pensionar militar are și OMM de 20%! Deci?

Trebuie ca limitările pe care le gândești să fie PESTE ceea ce ar lua respectivul dacă ar avea o pensie contributivă! Altfel care ar mai fi șmecheria? 😁

Cum solda de funcție după frumoasa lege 153 a ajuns să reprezinte cam jumate din venit (la SNAOPSN nu se aplică limitarea sporurilor la 30% din venit) oricât te scremi, pentru actualii activi, dacă nu le iei în considerare sporurile, "reforma" dumitale reprezintă o pierdere masivă la pensie!

Deci activii vor fi împotriva calculelor făcute din fotoliu în timp ce te uiți la România TV și, îmi pare rău că trebuie să repet, activii reprezintă jumate din militari și mai ales reprezintă jumatea CARE CONTEAZĂ!

Vrei să te joci în lada cu nisip făcând calcule care să fie bune pentru dumneata?
Ok!E dreptul dumitale! Probabil că încă mai crezi în Moș Crăciun domnule Moș Martin!!!!

Dar dacă vrei să ai ceva șanse, de fiecare dată spune clar că schimbările nu îi vor afecta pe activi și nici pe cei care se simt bine așa cum e acum!
Poți să spui că îi vor afecta numai pe cei pensionați cu cel puțin 10 ani in urmă!
Altfel îți antagonizezi cam 70% din militari care vor torpila orice inițiativă ai avea!


Aaaaaaa..... Schimbă mai întâi legea 153, adu soldele de funcție la importanța care trebuie să o aibă în structura venitului, adu toți coeficienții de ierarhizare din SNAOPSN acolo unde e locul lor (la magistrați coeficientul cel mai mic, procuror debutant, zero ani vechime, este peste Șeful StM, normal că e OK pentru ei să se recalculeze că pleacă de la un nivel amețitor de sus).
Abia apoi putem discuta!

Ce vrei dumneata e ca unul activ acum să renunțe voios la cel puțin o treime din pensia lui ca să ți-o crească dumitale! Serios? Ce ai tras pe nas?

Înțeleg că aveți o vârstă care nu vă permite o anumită flexibilitate în gândire!
Dar prea repetați mereu aceeași placă! Lumea e în schimbare! Nu a înțepenit după trecerea dumitale în rezervă!

mosmartin16 spunea...

Șoim lovit în aripă, ceea ce am zis eu nu e ceva ce o împărtășesc, ci ce se poate intâmpla ! Fibra ta neuronală - distrusă ca și aripa - pricepe asta ?🤣🤣🤣 Așa că, lasă plantația și mergi mai încolo..târâș, că atât poți, fiind lovit în aripă...și nu mai bate câmpii cu grație !🤣🤣🤣

Viorel spunea...

Dalas. Tu ai înțeles ceva din comentariul tău ? Când o să pricepi că o pensie în procent de 102% calculate până la data de 15.09.2017 este mai mica decât pensia ta calculate după această dată în procent de 58,5%. Cât despre sporuri, sporulețe, Oskare, etc., le primiți și voi și sunt incluse în acel procent de 58,5%. Și nu uita de cele 2 majorări cu 25% și celelalte celelalte de 10% date ca bonus tot din lege. Apoi depinde și din ce calculezi procentul. 102% din 6.000=x; 58,5% din 15.000=y. Nu prea bate la cântar. Văd că și anul acesta ai început cu nemulțumiri și neânțelegere a modului de calcul.

Militar de la 14 ani spunea...

#mosmartin
Gândește domnule pozitiv. Hai să gândim și noi ca alte bresle "speciale" și nu numai. Nimeni nu se înjură între aviatori, curte de conturi, magistrați etc. Chiar dacă pensiile stabilite la un moment dat, în mod legal, au mulțumit pe toți cei care au trecut în rezervă, ulterior mulți au devenit nemulțumiți comparându-se tot timpul cu cei mai noi pensionari. De vină sunt mulți și multe.
Nu cuantumurile maxime ar trebui să ne intereseze (știu că e frustrant dar fiecare are situația lui cu avantaje și dezavantaje în momentul stabilirii pensiei, a valorii ajutoarelor numai pentru unii etc.) ci, dacă tot vrem să ne jucăm, să fie stabilit un cuantum minim a unei pensii de col,mr,plut.adj,mmp și ce grade mai vreți.
Mai schimbați din atitudinea de a muri capra vecinului că nu ajută cu nimic pe nimeni.

Viorel spunea...

Moșulică16. Cea mai bună propunere este cea a domnului Lt.col. Ifrim. Dacă legiuitorul a considerat că departajarea între gradele militare este cea propusă în HG, atunci, la această sumă echivalentă gradului să se adauge un 0 (zero). Pensia maximă netă în mână maximă =10.000 lei, minima = 5.000 lei. Asta să fie baza de pornire, după care să urmeze indexări anuale exact cu procentul rezultat în urma inflației. Chiar dacă se fac departajări în timp, ele sunt proporționale pe grade / funcții. Soldatul SGP va fi bucuros, Gl. / SMAp. nu o să-i convină. Dacă nu îi convine, să ne explice de ce GULERAȚII lui i-au propus un Coeficient de funcție de 4,35. Asta este o propunere fantezistă dar realist pentru 75% dintre pensionari (nu le convine la cei cu pensile peste 10.000 lei / o să le treacă, o să le placă). Revenind la oile moșului, o recalculare / actualizare conform Legii nr. 153/2017 ar adduce pensile pe drumul cel bun.

Huhu Rezea spunea...

@M
Dumneata gândești mai îngrijorat decât @mosmartin, deși ești mai proaspăt.
Pierzi nepermis din vedere că pâinea și cuțitul este în mâna guleraților care sunt încă activi și ar urma să se pensioneze conform pensiilor reformate de Jalonul 215. Deci, s-ar situa în a treia categorie de pensionari militari.
Așa cum magistrații în activitate nu au acceptat ca ei să aibă pensii mai mici decât descurcăreții care s-au refugiat în pensie, sperând că cuantumul pensiei lor este un drept veșnic câștigat, tot așa și activii noștri cu putere de decizie vor elimina escrescențele pensiilor militare. Cât de curând...

mosmartin16 spunea...

Huhu, mai repetă-i lui M ! Poate, poate o pricepe, inclusiv faptul că acele cifre pe care le-am arătat nu mi le doresc, dar ele pot fi realizabile ! Și încă ceva, tot pentru M : care lege a fost mai ok ? 164 sau actuala ? Ia răspunde, dar să nu bați câmpii cu grație !🤣🤣🤣

Leon spunea...

Sa fim Optimisti:
" Pentru ca România să aibă o armată performantă, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generație, va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor. Trebuie să găsim soluții de creștere a atractivității carierei militare, pentru toate categoriile de personal ale armatei noastre. Performanța profesională trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin PENSII echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă"(din Mesajul Ministrului Apararii, Angel TILVAR, la trecerea dintre ani)..!

Leo spunea...

@Leon
Ăsta nou și habarnist de la MFA, vorbește/citește ca un politruc al direcției politice a MFA de dinainte de 90.
...Trebuie să găsim soluți... Trebuie motivată , .Trebuie să facem totu...
Tot așa vorbea și Țuguianu , Leș și Vifor și ĂĂĂ..ÎÎÎ..
PS
apropos , ți-a răspuns Țuguianu la epistola pe care i-ai trimis-o prin noiembrie ? Sunt sigur că NU. Şi mai zici să fim optimişti....
Nici o șansă.

Mihai f. spunea...

Erau discuții intense cu atacarea ordonanței 59 ...partea cu meritul militar OMM ,se mai poate face ceva in 2023 ?

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Lasă discuțiile! Ai atacat Guvernul la Curtea de Apel pentru că te-a prejudiciat ani de-a rândul prin eliminarea actualizării dispuse de OUG 59?2017?

GG spunea...

Dacă am deschide acțiune pe tema asta,nu toți ca unii habar nu au ce presupune și nci nu vor sa se informeze despre ce și cum,doar așteaptă sa pice ceva din ceruri,ci măcar vreo 10-20.000 rezerviști,alta am fi luați în seama.Dar,ai mai vede!

Șoimul spunea...

Moșule, nu-ți trebuie multă minte pentru un scenariu ieftin, privind pensiile noastre.
Datoria României te îngrijorează? Ești total deplasat. Câți dintre speciali sunt îngrijorați? Nici unul moșule, pentru că ei(speciali)au înțeles că guvernul are obligația asigurării unui trai decent pentru toți românii,
Tu poți renunța la pensia ta și te retragi în pădure unde îți este locul.
Lasă ideile trăsnite pentru gulerați.

Leon spunea...

Leo, A.T. nu mi-a raspuns, in schimb actualul ministru A.T, a acceptat cele doua propuneri trimise de mine, si a modificat Ordonanta Trenulet(168), la capitolul Pensiilor militare, in forma publicata in MO...!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rambo, vedem noi pe cupon, peste fix 7 zile, ce dau găinarii astia mincinosi! Oricum, la cat dau nici nu are importanta si e ca si cum n-ar da nimic. Praful de pe toba, asta e pe aceste scumpiri si inflatie!

Gabriel spunea...

Lipseste o virgula...altfel se schimba sensul afirmatiei/interogarii!

mosmartin16 spunea...

Se vede Șoim bătrân că ești lovit nu numai în aripă, da'și-n cioc și-n cap !🤣🤣🤣 Dac-ai avea căpuțu'nițel mai mare...poate ai pricepe și tu măcar câte ceva !🤣🤣🤣 Ești jalnic și de compătimit, dar de înțeles: atât poți !🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, La multi ani sanatosi, luminosi si fericiti! Ma mir ca A.T. a acceptat ceva, si bine ar fi ca pensiile mici si medii sa iasa din colaps, ramanand problema daca propunerile vor fi atasate la draft. Felicitari pentru actiune!

Viorel spunea...

Mihai f. Doar dacă va fi aprobat Proiectul de lege privind Statutul cadrelor militare în forma prezentată de Guvern. Redau:
Art. 79. (1) Cadrele militare trecute în rezervă sau retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legislației privind pensiile militare de stat.
(2) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere cărora li s-a conferit Ordinul Meritul Militar clasa a III-a, clasa a II-a și respectiv clasa I, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 29/2000 sau Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 şi respectiv 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, după caz, beneficiază lunar, pe lângă pensia militară de stat, de o majorare în valoare de 10%, 15% şi, respectiv, 25% a cuantumului pensiei stabilite conform legii.
În plus:
(5) Cadrele militare care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau li s-a reținut contribuția individuală la bugetul de stat beneficiază, pe lângă pensia militară de stat, și de pensie suplimentară, calculată ca valoare procentuală din cuantumul pensiei militare deținute, astfel:
a) 3% pentru o contribuție de 5 la 15 ani;
b) 6% pentru o contribuție de 15 la 25 ani;
c) 9% pentru o contribuție de peste 25 ani.

Mihai f. spunea...

Viorel..pare corect ..dar aceste prevederi nu se vor anula iar cu netul in plata ..OUG ...vorbiți de noul statut ce tb aprobat de președinte și intră după 9 luni in vigoare ...așa sună și actuala lege 80 ..cu 20 ptr 25 ani spor

Marcel Orzan spunea...

Stie cineva la ce sectie a C.Apel Bucuresti trebuie sa depun actiune inpotriva guvernului cu Exc.Nec. a Oug 59/2017, la:
Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale
sau
Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal
La celelalte actiuni din tara am vazut ca unii asa, altii la cealalta!
Multumesc

Leo spunea...

@Marcel
La Secţia de Cont. ad. şi fiscal.
Trebuie gândită bine și formulată riguros și procedural.
Poate te consulți cu 4x4 de la MAI și Camaradul de la MFA
Poți cere un pdv și de la Băzăvan Dan , care este f. amabil şi-ți răspunde calificat la e.mail
PS
Flavius, slobozește câinii...........

Leo spunea...

@Marcel
La Secţia de Cont. ad. şi fiscal.
Trebuie gândită bine și formulată riguros și procedural.
Poate te consulți cu 4x4 de la MAI și Camaradul de la MFA
Poți cere un pdv și de la Băzăvan Dan , care este f. amabil şi-ți răspunde calificat la e.mail
PS
Flavius, slobozește câinii...........

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Evident ca procesul va merge la o secție de contencios administrativ.
Dta depui acțiunea la Judecătorul de serviciu al Curții de Apel si acela repartizează cauzele după obiect.
Vezi să nu te legi de altceva decât de prejudiciul ce ți s-a adus prin eliminarea actualizării prin ordonanța. Nu aduci nicio critica textului introdus prin ordonanță. Textul putea să fie introdus oriunde in cuprinsul L 223/2015, nu neapărat în locul art. 60 care reglementa actualizarea.

ovidiuzid spunea...

DEGEABA SE DECLARA NECONSTITUȚIONALĂ OUG 59. TREBUIE SA FIE DECLARATĂ ȘI OUG 114 CA A PRELUAT EXACT CE SCRIE IN OUG 59

Huhu Rezea spunea...

@ovidiuzid
N-ai înțeles nimic din logica demersului de a contesta numai eliminarea actualizării prin ordonanță, nu și noul text introdus în lege prin ordonanță.
Reiau explicațiile și pentru cei care doresc să acționeze altfel decât s-a făcut în cele peste 400 excepții de neconstitutionalitate a OUG nr. 59/2017.
ACTUALIZAREA a fost eliminată de OUG nr. 59/2017 nu de OUG nr. 114/2018. Această ultimă ordonanță a modificat noul text introdus de OUG 59.
Admiterea excepției de neconstituționalitate a eliminării actualizării prin ordonanță nu afectează cu nimic noul text introdus de OUG nr.59/2017 si reluat prin OUG nr. 114/2018, el urmând ca prin legea de punere în acord a legii pensiilor militare cu decizia CCR să primească un alt număr de articol. Va deveni poate, art. 60 indice 1, de exemplu.

ovidiuzid spunea...

DOMNULE HUHU SAU HUHUREZEA CUM VI SE SPUNE. EU AM ATACAT LA CURTEA DE APEL SI A FOST INAINTATA PENTRU INTREAGA OUG 59 PRIVIND EXCEPȚIA DE NECONSTITUTIONALITATE (NICIUNA DIN CELE 400 DESPRE CARE SPUNETI) PENTRU FAPTUL CA NU S-AU RESPECTAT PROCEDURILE LEGALE (ADICA NU A FOST CERUT SI NU A AVUT AVIZUL CONSILIULUI LEGISLATIV LA DATA ADOPTĂRII (04.08.2017) IAR DIN JURISPRUDENȚA CURȚII VA FI DECLARATA NECONSTITUTIONALA DAR SE MAI TINE UN PIC LA SERTAR.
DESPRE OUG 114 IN CUPRINSUL EI LA ART. 84 ALIN. 2 MODIFICA ART. 60 DIN LEGEA 223 SI SPUNE CE CUPRINDE. CHIAR DACA OUG 59 SE DECLARA NECONSTITUTIONALA ART 60 VA RAMANE CUM ESTE IN OUG 114 PENTRU CA IN OUG 114 NU SE FACE NICIO REFERIRE LA OUG 59 CI SPUNE DOAR CĂ
”2. Articolul 60 va avea următorul cuprins:
"ART. 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media
soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de
calcul al pensiei.
(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al
pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare
soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum
rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59
alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.
(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din
aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor
lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la
care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din
operațiunile de indexare anterioare.
(4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător."
ASA CA NU ARE CUM SA FIE INTRODUS ART. 60 INDICE 1 CUM VRETI DUMNEAVOASTRA DECAT DACA SE MODIFICA SAU SE ANULEAZA ACEASTA ORDONANTA.
ASA CA INTERPRETARILE NU AU LOC ATUNCI CAND SCRIE NEGRU PE ALB.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, daca Plenul CD adopta Raportul Comisiei de munca,care propune RESPINGEREA proiectului de adoptare a OuG.59/2017 (Plx nr.310/2017), ce se intampla ??
Se revine la Actualizarea pensiilor de serviciu(cele 6-7 categorii, inclusiv pensiile militare) de la data publicarii in MO a acestei noi legi?

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Sunt deja câteva decizii date de CCR că noul text al art. 60 este constituțional.
Art. 84 din OUG 114 a modificat noul text al art. 60. Nu putea modifica vechiul text pentru că nu mai era.
Dacă acelea sunt motivele de neconstituționalitate pe care le-ai introdus, actiunea va avea sansele excepțiilor deja respinse.
Or, noi avem acum DEcizia CCR care spune ca OUG 130/2021 este neconstituțională pentru că a afectat un drept.situație care excede art. 15 din Constituție.
Limitați-vă de a cere CRR să constate că este neconstituțional să elimine ACTUALIZAREA prin ordonanță.

ovidiuzid spunea...

DOMNULE HUHUREZEA LUCRAȚI LA CCR DE VA PRONUNTATI ASUPRA UNOR SESIZARI A ACETEIA.
Această situaţie de fapt este similară cu cea reţinută la paragrafele 64 - 67 din considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 221/2020 prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 23/2020, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului precum şi la paragrafele 52 - 53 din considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 229/2020 prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 25/2020, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.
Astfel, Curtea Constituţională a statuat faptul că, pentru a nu se compromite rolul Consiliului Legislativ este obligatoriu ca înregistrarea solicitării la Consiliul Legislativ să se realizeze înainte de emiterea ordonanţei de urgenţă.
Mai cititi.
V-am mai spus si inainte OUG 114 a modificat legea 223, nu OUG 59

ovidiuzid spunea...

DOMNULE LEON DACA SE RESPINGE OUG 59 VOR BENEFICIA DE ACTUALIZARE DOAR CEI CA RE AU IESIT LA PENSIE PANA LA DATA INTRARII IN VIGOARE A OUG 114 (29.12.2018)

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Este greu acum ca respingerea prin legea de adoptare a OUG 59 să mai descâlcească brambureala.
Ar fi soluția legislativa ca printr-o nouă lege să se rereglementeze actualizarea exact în forma fostului art. 60 în alt articol din lege, dar fără să se elimine textul introdus prin OUG nr. 59/2017 modificat prin OUG 114/2018. S-ar anticipa astfel soluția legislativă de după constatarea neconstituționalității eliminării actualizarii prin ordonanță de urgență.
Totuși, convenisem că dacă se aduc toate pensiile la Momentul 0 prin recalculare, nu ar mai fi nevoie de actualizarea permanentă, fiind suficientă indexarea.

RD spunea...

Domnule Huhu, spuneti asa, 'că dacă se aduc toate pensiile la Momentul 0 prin recalculare, nu ar mai fi nevoie de actualizarea permanentă, fiind suficientă indexarea.'

Pai si sa zicem ca asa se va face in anul 2023 (am dat doar un exemplu). Si peste 5-8 ani, fara actualizare, nu ar fi acelasi lucru? Pentru ca cei care vor iesi la pensie pe viitor vor avea pensii mai mari! Si daca ar ramane cum este asa acum, nu vor fi maririle la fel ca la cei din sistemul public. Probabil ca vor fi marite doar cele mai mici ca acum (acelasi procent ca la sistemul public).

Cand la civili se mareau de 3-4-5 ori mai mult ca procent in comparatie cu pensiile militare, inclusiv pentru anul 2023.

Spuneti asa pentru ca v-ar conveni.. Pentru ca ar conveni la cel putin zeci de mii de pensionari militari. Daca nu chiar si la peste 100 de mii.. Si bugetul pensiilor militare ar creste foarte mult in comparatie cu ce este acum! Si nimeni nu-si doreste asa ceva. Aici ma refer la politicieni, nu la noi, ca beneficiari! Poate ca cea mai buna varianta pentru ei este sa se mareasca asa cum este pentru 2023. Mai mult la cei iesiti pana in 2018. Nu spun de corectitutine pentru ca..

Egalitate nu a fost, nu este si nici nu va fi vreodata la pensionarii militari! Bine, hai sa nu zic 100%, dar sansele sunt mici.

Scrie clar in OUG 59:

'În condițiile în care Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative ale salariilor, neadoptarea prezentului act normativ, astfel încât actualizarea pensiilor de serviciu să nu se mai realizeze în raport cu majorarea salariilor personalului aflat în activitate, ar produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.'

A, daca majoritatea isi vor dori vreodata sa se recalculeze pensiile militare cu actualizarea lor si sa-si asume marirea bugetului pentru pensionarii militari e altceva!

Dar dupa cum vedem, sansele sunt tot mai mici dupa fiecare an trecut. Ianuarie 2018 - ianuarie 2023 fara actualizarile pensiilor militare! Asa ca sa pun fix 5 ani!

Boby spunea...

Cineva afirmă cum că 102 % este mai mic decât 58,5 %
Nu mai intru în alte detalii, doar să vadă perioada 01.01.2016-15.09.2017 cu pensie în plata beneficiar de 102 % media brut salarii și perioada 16.09.2017-31.12.2017 cu pensie în plată beneficiar de 58,5 %(plafonată la medie net salarii)
Este mai mic 102 % decât 58,5 % ?
Ce te sperie dacă se aplică și pensiilor militare așa cum s-a stabilit la magistrați?
Se face actualizare, recalculare cu 12 luni și pensie în plată maxim media net salarii actualizate

Viorel spunea...

Dalas. Iarăși mergi pe arătură. În perioada 15.09-31.12.2017 nu s-au pensionat decât cei care erau dați afară de sistem, adică de Anexa / tabelul cu vârsta standard de pensionare, asta dacă au fost fraieri și nu au ieșit până la data de 15.09.2017. Ceilalți, chiar dacă aveau posibilitatea să iasă (mă repet) doar nu erau fraieră să plece știin că intră Legea nr. 153/2017 în vigoare și li se majorează Solda de funcție cu 25%. Ce să mă sperie și ce să se aplice pensiilor militare la fel ca la magistrați, pentru că la ei procentul de calcul al pensiei începe de la 80% și se oprește la 100% cum a fost initial și în Legea nr. 223/2015 ? Fii mai clar în exprimare.

Skoda 4x4 spunea...

Va salut
Ptr.dl.ovidiuzid o singura intrebare : avocatul dvs.care se ocupa de speta in cauza este cumva din Brasov ? P.D ? Va multumesc daca raspundeti.

ovidiuzid spunea...

Domnule BOBY sperietura poate vine din faptul ca scrie in proiect ca sunt actualizate la data deschiderii dreptului de pensie (care chiar sunt actualizate numai ca pe 6 luni nu 12) si nu va mai 102% va fi 58,5%. Deci va fi mai mic.
Dar deocamdata nu trebuie sa-și facă nimeni probleme pentru ca nu este prevăzut nicaieri in proiect ca pensiile stabilite in baza Legii 223/2015 privind pensiile militare de sta se recalculează. Doar despre magistrați se precizează ca să fie declarată neconstituțională.

ovidiuzid spunea...

DOMNULE SKODA 4X4. Nu am avut niciun avocat. Actiunea in instanta am facut-o personal.

Viorel spunea...

ovidiuzid. Eu am procentul de 102%, trecut în rezervă / pensionat pe 30.11.2016 și am acum (fără indexare) o pensie de 3.650 lei. Să vă spună Dalas care are procentul de 58,5% ce pensie are acum în plată (3.960 avea la prima strigare / comentariu, 3.920 la a 2-a; nici el nu știe sigur ce pensie are). Suntem pe grade / funcții egale, după care mai vorbim de procente.

Skoda 4x4 spunea...

OVIDIUZID ...ok.felicitari si mult succes va doresc ,insa nu inteleg cum ati reusit sa aflati de lipsa avizului C.L ,la mine au fost facute adrese la SGG si alte acte, chiar din 2017 pana in 2020 nu a sesizat nimeni acest aspect?. Acum coroborat si cu decizia CCR din 15.12.2022 si alte decizii( cat si cu inghetarea actualizarii) poate o sa fie o speranta si pentru pensionarii militari. Cu stima

Boby spunea...

Cineva,
în anul 2016 aveam brut salarii 3920.
Calculează, adaugă toate indexările din 2016 până în prezent și vezi rezultatul
Mă incadram și în prima categorie la indexarea diferențiată

Hai să ne punem toți de acord, și la dezbaterea parlamentară să fie introdus și la pensiile militare exact ce s-a propus la magistrați și cred că se vor rezolva problemele pensiilor plătite beneficiarilor

Huhu Rezea spunea...

@Boby
Cum să fie ciucanii de acord cu recalcularea pensiilor militare... ca la magistrați?
Numai că... funcționarii cu mânecuțe, care dispun, sunt încă în activitate si, după principiul, dacă voi pierde eu de ce să nu piardă și cei pensionați anterior, vor spune că sunt obligați de PNRR să introducă în lege și recalcularea pensiilor militare în plată.

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea

Nu-i înțeleg cum văd rezolvarea ?
Afirmă că sunt pensii mai avantajoase, dar când le arăți cum magistrații au înțeles și avizat proiectul în cazul lor, ai noștrii pensionari nu văd că dacă se introduce și la pensiile militare exact ca la magistrați, toți(în plată și viitorii) vor avea aceiași bază de 12 luni, și pensii în plată la maxim media net salarii
Eu afirm că brutul bugetat a fost motivul pentru care nu s-a prevăzut din proiect, dar trebuie spus să se înțeleagă că aproximativ 43,5 % din acel brut rămâne la ministere

reddog spunea...

"Homo homini lupus est"

Thomas Hobbes consideră că “starea naturală este o stare de război a tuturor împotriva tuturor. Pentru că oamenii au aceleaşi nevoi de satisfăcut, în timp ce bunurile materiale sunt limitate, pentru că fiecare poate pretinde o superioritate asupra altora, se vor naşte în mod necesar conflicte sângeroase, care ar putea pune specia umană în pericol. De aceea, intrarea în societate apare ca fiind necesară”, arată citate-celebre-cogito.ro.

RD spunea...

Domnule Huhu, ca la magistrați, adică cu actualizare! Păi dacă ar fi recalcularea pensiilor militare cu actualizare ar fi o creștere foarte mare a bugetului alocat pentru aceste pensii.
Acum, poate că la o recalculare cu actualizare a magistraților pe net (12 luni) ar fi un pic pe pierdere, dar la militari, invers.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Recalcularea ar însemna aplicarea actualului art. 60 la toată lumea, inclusiv la pensiile în plată.
Adică vei avea, în loc de 102% din baza brută de calcul, un cuantum net de 58,5% din noua bază brută, dar actualizată la valorile din 2023.
Creșterea pentru pensiile mici și medii nu vor fi prea mari, si nici scăderile din pensiile mari.
Pensiile mari vor pierde doar cu cât va fi mai mică noua bază de calcul.

Per total, cheltuielile cu pensiile militare vor fi mai mici dacă anvelopa pentru pensii se reduce la suma pensiilor militare nete + cheltuielile de administrare.

RD spunea...

La o eventuală recalculare, se mai adaugă și indexările primite de-a lungul anilor pe lângă calculul stabilit în urmă legii propuse în acest proiect? Să dau un exemplu. 8000 brut, 4680 lei net (58,5%) la care se adaugă indexările primite din trecut?

Huhu Rezea spunea...

@RD
La recalculări nu se adaugă nicio indexare anterioară. Indexările se aplică din nou din anul următor recalculării.